Kasvatus ja yleinen chilitieto => Edistyneempi chilinkasvatus => Aiheen aloitti: miau. - heinäkuu 14, 2005, 08:53:03 ap

Otsikko: auttakee tyhmää...=)
Kirjoitti: miau. - heinäkuu 14, 2005, 08:53:03 ap
yhdessä kasvissa on valkoisia palkoja, sellaisia aika pieniä eli ei pitkiä, niin onkohan ne jo kypsiä vai pitääkö odotella vielä..
ja siis joka kasvi on tehnyt hedelmiä,mutta osassa pieniä osassa pitkulaisia, enkä tiedä mitä lajeja ne on ja onko nuo hedelmät kypsiä vai ei, eli kannattaako odotella vai poimia jo..
kun tuolla kasvatusosiossa lukee että voi poimia jo raakana, mutta en haluaisi liian pieninä poimia jos on mahis että niihin tulee vielä kokoa..
tämännimisiä mulla on siis
- Golden cayenne
- cayenne
-short yellow tabasco
- xmas chinense
- numex twilight

ja olen hukannut ne "laput" eli en tiedä mikä on mikäkin..minkänäköisiä nämä on kypsinä..
Otsikko: auttakee tyhmää...=)
Kirjoitti: Nuthead - heinäkuu 14, 2005, 10:04:41 ap
käy fataliin sivustolla hakemassa nimellä!!!
Otsikko: auttakee tyhmää...=)
Kirjoitti: Aji Inferno - heinäkuu 14, 2005, 11:52:19 ap
Kypsinä noista tulee kirkkaan punaisia, oransseja tai keltaisia. Jotkut harvat ovat raakoina tai kypsymisen välivaiheessa valkoisiakin (toisista taas tulee samassa vaiheessa mustia...).  Syödä noita voi mainiosti kaikissa vaiheissa, maku ja vahvuus vain muuttuvat kypsymisen aikana monilla lajeilla radikaalisti.

- Golden cayenne & Cayenne: pitkänmallisia, hyvin ohuita, terävänmuotoisia, raakoina tumman vihreitä, kypsinä punaisia tai oransseja
- Short yellow tabasco: pieni koristechili, hedelmät pikkuruisia pitkänmallisia "kynttilöitä". Ei oikeasti sukua Tabascolle...
- Xmas chinense: pitäisi jo kasvina olla erinäköinen, mahdollisesti isot, kupruiset lehdet. Kukat pienempiä kuin noilla muilla, selvästi kellertäviä. Hedelmä paksu "möykky".
- Numex twilight: nätti koristechili, violetista punaisiksi kypsyvät hedelmät. Kukat ainoana näistä violetteja...
Otsikko: auttakee tyhmää...=)
Kirjoitti: Fatalii - heinäkuu 15, 2005, 11:11:31 ap
Mulla tuo twilight on valkokukkainen.

Xmas chinese nimenä on aika hämäävä.
Ainakaan oma yksilöni ei ollut chinense, vaan tyypillinen koriste-annuum.
Nimi viittaa tyyliin kiinalaiseen joulukoristekasviin(!?!?!)

Saittini hakukoneella taitaa löytyä kaikki muut paitsi cayenne:
http://juuri.org/fatalii/?u=g&c=search
Otsikko: auttakee tyhmää...=)
Kirjoitti: JartsaP - heinäkuu 15, 2005, 14:29:23 ip
Lainaus käyttäjältä: "Fatalii"Mulla tuo twilight on valkokukkainen.


Mietin juuri samaa, että niin minullakin. Ja raakileetkin miltei kokonaan valkoisia, vain hiukan violettia häivää. Eivätkä kypsy välivaiheen kautta, vaan suoraan punaisiksi. Luulen, että tuo on sinulta peräisin, mahtaako olla ihan puhdas lajike, kun kuvauksissa on tosiaan mainittu violetit kukat ja keltainen/oranssi välivaihe?
Otsikko: auttakee tyhmää...=)
Kirjoitti: miau. - heinäkuu 15, 2005, 14:37:08 ip
ei mullakaan missään ole violetteja kukkia, ja se raakile on valkoinen.
Otsikko: auttakee tyhmää...=)
Kirjoitti: miau. - heinäkuu 15, 2005, 14:39:37 ip
ja onko siis kuitenkin syötävä chili, vaikka on "Koristechili" se twilight?
Otsikko: auttakee tyhmää...=)
Kirjoitti: H-Bomb - heinäkuu 15, 2005, 15:00:23 ip
Kyllä ne koristechilit ovat syötäviä. Kaikki chilit (siis suku Capsicum) ovat syötäviä. Puolichileistä jne ei olla kyllä kaikista aivan varmoja. Esimerkiksi Physaliksen marjojen kuivat "kodat" eli verholehdet ovat myrkyllisiä, mutta marja syötävä. Villeimmistä ei liene edes kattavaa tietoa?

Minä sain omat Numex Twilightin siemenet Fataliilta (v. 2002 joulukuussa) ja niistä kasvoi kahdenlaista kasvia. Toinen kasveista kypsytti marjat valkean välivaiheen kautta (ilmeisesti aito) ja toinen, jonka nimesin Numex Twilight Hybridiksi, kypsyttää marjat tummanvihreästä suoraan punaiseksi. Molemmat ovat valkokukkaisia annuumeja.
Numex Twilight (http://koti.mbnet.fi/hnystrom/kuvat/lajikkeet/numextwilight/numextwilight.html)
Numex Twilight Hybrid (http://koti.mbnet.fi/hnystrom/kuvat/lajikkeet/numextwilight2/numextwilight2.html)

Xmas chinese on todella chinese (eikä Xmas chinense). Se on annuum, jolla on valkeat kukat sekä parin välivaiheen kautta punaiseksi kypsyvät marjat. Hieman samantyylinen Numex Twilightin (aidon) kanssa.
Xmas chinese (http://koti.mbnet.fi/hnystrom/kuvat/lajikkeet/xmaschinese/xmaschinese.html)

-Harry
Otsikko: auttakee tyhmää...=)
Kirjoitti: Fatalii - heinäkuu 15, 2005, 15:04:13 ip
Kaikki capsicumit ovat syötäviä jos niitä ei ole myrkytetty koristekasvien lailla joskin toiset voivat maistua aika peeltä....

Muistaakseni twilight ei mitenkään kauhean huonon makuinen kuitenkaan ollut.

Ne marjat ovat vähemmässä valossa aluksi tosiaan ihan vaaleanvihreitä ja rankemmassa valossa niihin tulee antosyaniinia mikä tekee niistä violetin värisiä.. sama ilmiö voi näkyä myös lehdissä ja varsissa.
Otsikko: auttakee tyhmää...=)
Kirjoitti: Fatalii - heinäkuu 15, 2005, 19:23:50 ip
Kas sieltähän se vastaus olikin tullut... no asia tuli varmaankin selväksi. :)
Otsikko: auttakee tyhmää...=)
Kirjoitti: miu. - heinäkuu 17, 2005, 11:07:27 ap
juu, kiitos vastauksista! no nyt tosin huomasin että tämän valkohedelmäisen ruukun pohjalla oli lappu jossa lukee xmas chinense... :D että se on sitten se.
muita valkeita ei ole, muut on vihreähedelmäisiä, joko pieniä tai sit niitä pitkiä.
Otsikko: auttakee tyhmää...=)
Kirjoitti: Aji Inferno - heinäkuu 17, 2005, 20:35:01 ip
Monia etenkin annuum-chileistä myydään eri nimillä, ja sitten taas toisia eri lajikkeita, jopa eri chilipäälajeja myydään samoilla nimillä... Aiheuttaa paljon hämmennystä. Itse en Xmas Chinenseä ole kasvattanut, eli arvelin sen vain suoraan c.chinenseksi, mitä se ei sitten ilmeisestikään ole. ;) Numex Twilight on myös jossain kuvattu violettikukkaiseksi, mutta joko niitä on useammanlaisia, tai sitten tieto oli väärä.

Opetus itsellenikin: parempi etten viisastele täällä foorumillakaan muista kuin sellaisista lajikkeista jotka varmasti omasta kokemuksesta tai luotetun ihmisen välityksellä tunnen! Aivan tarpeeksi chilimaailmassa ja tunnetuillakin web-sivustoilla näkee virheellistä "kuulemma..." -tietoa joka vain leviää ja muuttuu "totuudeksi"!
Otsikko: auttakee tyhmää...=)
Kirjoitti: miau. - elokuu 20, 2005, 14:05:22 ip
hei taas! nyt on pitkät chilit (cayennet?) alkaneet muuttua keltaisiksi! eli muuttuuko ne sitten vielä punaisiksi ennen kuin kypsiä? ja yksi yksilö on heti pienestä pitäen kirkkaankeltainen, erilainen nuori, muut pieninä vihreitä. ja jotkut näistä pitkistä ovat ihan mammuttipaksuja, ja toiset taas ohuita, aika kummaa.
ja sit ne pienet vihreät chilit on nyt oransseja. ja kynttilänmalliset pystyasentoon kasvavat jotka ensin oli valkeita, alkaa nyt muuttua violeteiksi.
eli siis yritän tässä pähkäillä että tuleeko noista KAIKISTA jossain vaiheessa punaisia? ja missä vaiheessa paras syödä? ja jos laitan ne etikkaan niin kannattaako missä vaiheessa laittaa? eli siis maun puolesta, ja tulisuuden.
Otsikko: auttakee tyhmää...=)
Kirjoitti: JartsaP - elokuu 20, 2005, 17:47:57 ip
Ensimmäinen lienee Cayenne Golden, se ei tietääkseni muutu punaiseksi vaan on kypsänä kirkkaan keltainen. Normaali cayenne on kypsänä punainen (muuttuu punaiseksi vihreästä). En tiedä mikä olisi keltainen jo raakana, mutta "kynttilänmallinen, vaalea, muuttuu violetiksi" lienee Numex Twilight, josta kyllä tulee punainen vielä kun odottaa. Toisaalta, Xmas Chinese muuttuu tietääkseni vaalea => violetti => oranssi => punainen (voin olla väärässäkin, kun itselläni ei ole tuota ollut).

Mielestäni cayenneilla ei ole hirveästi väliä syökö vihreinä vai kypsinä, eipä niissä makua paljoa ole, tulisuutta kyllä piisaa kummassakin vaiheessa. Noista koristechileistä en osaa sanoa, yleensä ne eivät myöskään ole kovin maukkaita. Mulla on tossa sellainenkin pohjanoteeraus kuin Marbles (näitä tosin on montaa sorttia olemassa samalla nimellä), se on niin raakana kuin kypsänäkin mauton, tuleton, hedelmälihaton ja miltei pelkkää kuorta ja siementä. Mutta todella hauskan näköinen.
Otsikko: auttakee tyhmää...=)
Kirjoitti: Os2 - elokuu 20, 2005, 22:34:45 ip
cayennen kanssa pitää lähes paikkansa, makua ei ole läheskään sitä mitä muissa mutta loistava esim. maustevoihin valkosipulin kanssa.
turha annuuminreuhujakaan väheksyä kyllä niillekkin käyttö löytyy :)
Otsikko: auttakee tyhmää...=)
Kirjoitti: JartsaP - elokuu 21, 2005, 11:03:28 ap
Lainaus käyttäjältä: "Os2"turha annuuminreuhujakaan väheksyä kyllä niillekkin käyttö löytyy :)


No todellakaan en väheksy, onhan annuumeissa todella maukkaita lajikkeita - tykkään jalapeñoista ja muista meksikolaisista. Ja cayennetkin ovat hyvän näköisiä, melko satoisia, ja varsin tulisia - kyllä ne ruuanlaitossa puolustavat paikkaansa, etenkin aasialaisessa.
Otsikko: auttakee tyhmää...=)
Kirjoitti: bassino - elokuu 21, 2005, 12:25:34 ip
Lainaus käyttäjältä: "JartsaP"Mielestäni cayenneilla ei ole hirveästi väliä syökö vihreinä vai kypsinä, eipä niissä makua paljoa ole, tulisuutta kyllä piisaa kummassakin vaiheessa.


Tuo lienee lajikekohtaista. Omissa african cayenneissa maku muuttuu huomattavasti hedelmän kypsyessä. Vihreissä hedelmissä on selkeä, omaleimainen aromi, joka toimii erityisen hyvin jauheessa. Hedelmien tulisuus, joka pistävyydessään peittoaa monet tulisempina kasvattamani / maistamani rehut, on melko kohdallaan jo vihreissä hedelmissä mutta voimistuu vielä jonkun verran hedelmien kypsyessä.
Otsikko: auttakee tyhmää...=)
Kirjoitti: Fatalii - elokuu 21, 2005, 13:01:49 ip
Jalapenot ovat kyllä melko omalaatuisen makuisia herkkuja joskin sisäkasvatteina varsin ikäviä.
Näyttävät pärjäävän ulkokasvatuksessa varsin hyvin kunhan kauden aloittaa kyllin aikaisin.

Mutta niin taitaa käydä että ensi vuoden lajikkeista vieläkin pienempi osa tulee olemaan annuumeja vaikkei niitä nytkään kovin montaa ole..
Chinensejenkin määrä taitanee vähentyä entisestään vaikkakin mukaan jokin uusi tuleekin kokeiltavaksi.

Koristeannuumeista olisi tosin tarkoitus tehdä jonkinmoinen koristepenkki ihan vain puutarhan komistamiseksi.

Stripe oli yllättävän maukas, toi etäisesti mieleen jalapenon, kenties se vielä päätyy kasvatuslistalle jokin vuosi.
http://juuri.org/fatalii/?u=g&c=search&word=stripe&id=1246

Mutta rocotoja ei koskaan ole liikaa! :)
Otsikko: auttakee tyhmää...=)
Kirjoitti: Valopää - elokuu 22, 2005, 11:01:48 ap
Olen kasvattanut jalapenoja kasvihuoneessa, ja hienosti ovat kasvaneet ja hedelmää pukkaa reilusti. Mutta siemenet on otettu kaupan hedelmistä, ja tuntuu siltä että niistä ei kunnollisia tule. Maistoin tuossa yhden n. 7 cm pitkän hedelmän ja tulisuutta ei ole lainkaan. Onkohan sitä odotettavissakaan? Hedelmä oli tumman vihreä kun maistoin.
Otsikko: auttakee tyhmää...=)
Kirjoitti: Fatalii - elokuu 22, 2005, 12:25:09 ip
Noita jalapenolajikkeitahan on lukuisia, toiset jalostetaan tarkoituksella miedoksi kun suurin osa ihmisistä tuntuu pelkäävän pientäkin poltetta.

Tosin myös olosuhteilla saa mietoa, jopa täysin tuletonta aikaan, kuulemma habaneroistakin!
Otsikko: auttakee tyhmää...=)
Kirjoitti: Valopää - elokuu 22, 2005, 13:59:29 ip
Siemenet jalapenoihin otettiin kyllä hyvinkin tulisesta hedelmästä. Minkälaisilla olosuhteilla sitten tulee liian mietoja?
Otsikko: auttakee tyhmää...=)
Kirjoitti: TheBigX - elokuu 22, 2005, 17:25:47 ip
Lainaus käyttäjältä: "Valopää"Siemenet jalapenoihin otettiin kyllä hyvinkin tulisesta hedelmästä. Minkälaisilla olosuhteilla sitten tulee liian mietoja?

Vähän valoa (tai pelkästään keinovaloa), runsaasti kastelua, viileä ilma. Tuossa ainakin muutama seikka jotka saattavat vaikuttaa tulisuuteen. Kaupan jalapeñoista otetut siemenet saattaa myös olla risteymiä eri lajien välillä (tai sitten on voinut itsepölytyksessä valikoitua sellaiset resessiiviset geenit, mitkä eivät emokasvissa ole aktiivisia), eli niiden tulisuus voi olla geneettisestikin kovin erilainen kuin emokasvilla. Kannattaa panostaa muutama sentti esim. Hercules F1-siemeniin. Ne ovat makunsakin puolesta parempia kuin esim. Finngrown marjoista napatuista siemenistä kasvatetut. Ja aivan eri kokoluokassa ja satotoisuus on kuitenkin yhtä hyvä.
Otsikko: auttakee tyhmää...=)
Kirjoitti: bassino - elokuu 22, 2005, 18:24:01 ip
Voihan myös olla että kouraan vain sattui poikkeuksellisen mieto hedelmä. Tulisuus ja maku kun voivat vaihdella samassa kasviyksilössä paljonkin hedelmien välillä.
Otsikko: auttakee tyhmää...=)
Kirjoitti: miau. - elokuu 30, 2005, 14:30:44 ip
kumman hitaasti noi cayennet punastuu, keltaset on jo kaikki valmiita ja osa käytettykin (nam!!!tykättiin!) mut samaan aikaan istutetut cayennet yhä vaan vihreitä. eli voisko olla et ne on kypsänäki vihreitä..
Otsikko: auttakee tyhmää...=)
Kirjoitti: Fatalii - elokuu 30, 2005, 14:34:37 ip
Ei.
Kyllä ne chilit aina johonkin muuhun väriin kuin vihreään kypsyvät.

Joidenkin lajikkeiden kohdalla kypsyminen tuntuu olevan suorastaan tuskallisen hidasta, jotkut taas muuttavat värin aika odottamatta.
Otsikko: auttakee tyhmää...=)
Kirjoitti: miau. - elokuu 30, 2005, 21:22:23 ip
noi on ulkokasvatuksessa (keltasetkin), ja hiton kylmä siellä jo välillä on! oon muutaman kerran tuumannu että toisko sisälle mutten oo vielä viittiny. missähä vaiheessa se on vähä niinku pakko? ekat yöpakkasetko? pikkupuskat toin jo (kylmiksi päiviksi ainaki) mut noi cayennet on 10 litran ruukussa, en tiiä oikee mihi ne sisällä lykkää...no, katellaan..
Otsikko: auttakee tyhmää...=)
Kirjoitti: Aji Inferno - elokuu 30, 2005, 21:35:46 ip
Lainaus käyttäjältä: "miau."noi on ulkokasvatuksessa (keltasetkin), ja hiton kylmä siellä jo välillä on! oon muutaman kerran tuumannu että toisko sisälle mutten oo vielä viittiny. missähä vaiheessa se on vähä niinku pakko? ekat yöpakkasetko? pikkupuskat toin jo (kylmiksi päiviksi ainaki) mut noi cayennet on 10 litran ruukussa, en tiiä oikee mihi ne sisällä lykkää...no, katellaan..


Tuo vähän vaihtelee lajien ja yksilöidenkin mukaan, että miten pitkälle noita uskaltaa ulkona kiduttaa... Aivan äkillisesti tuleva kylmä voi järkyttää arimpia jo ehkä kymmenen asteen tienoilla, tavallinen raja on siinä viidessä asteessa. Kaikki siitä alaspäin vaatii jo kasvien tottumista viileään. Sitä, missä ehdoton alaraja liikkuu, en tiedä. Pakkasen puolella se hivenen on, mutta paljonko, vaatisi tutkimuksia... En vain ole koskaan hirvinnyt tutkia noiden kuolemispistettä - mukavampia lämpimässä huoneessa elävinä! :)
Otsikko: auttakee tyhmää...=)
Kirjoitti: miau. - syyskuu 07, 2005, 12:21:35 ip
nyt huomaan että osa hedemistä  on ihan tahmeita, mistähän se johtuu?siis en puhu ny cayenneistä vaan näistä, onko nyt twilightejä kai sitten. eli kypsyvät sellasiksi vaaleenruskeiksi tahmeapintaisiksi yök, onkohan niissä joku tauti. parilla puskalla tämmöinen uusi juttu nyt. ja mikähän siihen auttaisi?
Otsikko: auttakee tyhmää...=)
Kirjoitti: Aji Inferno - syyskuu 08, 2005, 00:11:54 ap
Lainaus käyttäjältä: "miau."nyt huomaan että osa hedemistä  on ihan tahmeita, mistähän se johtuu?siis en puhu ny cayenneistä vaan näistä, onko nyt twilightejä kai sitten. eli kypsyvät sellasiksi vaaleenruskeiksi tahmeapintaisiksi yök, onkohan niissä joku tauti. parilla puskalla tämmöinen uusi juttu nyt. ja mikähän siihen auttaisi?


Tahmeutta tulee yleisimmin kirvojen, punkkien ja muiden öhkömönkiäisten jätöksistä... Ei mitään mitä ei vesi puhdistaisi. :)
Otsikko: auttakee tyhmää...=)
Kirjoitti: Jonne - syyskuu 08, 2005, 06:53:56 ap
ettei vaan oo alkanu mädäntyy tai saanu liikaa kylmää? :|
Otsikko: auttakee tyhmää...=)
Kirjoitti: miau. - syyskuu 08, 2005, 07:24:10 ap
tuskin ne sisällä liikaa kylmää...ne on ikkunalaudalla johon porottaa aurinko jatkuvasti jos sattuu paistaan. no täytyy tutkia onko ötököitä..tai sit kastelen liikaa, mut ne kyllä kuivaaki heti siinä, aamulla ku kastelee ni illalla lehdet nuutuu kuumassa..