Kävi mielessä, että voitaisiin hiukan niputella savustuskokemuksia kun niitä yhdeltä sun toiselta tuntuu löytyvän. Joten tänne vain kokemuksia savustuksessa käytetyistä lajikkeista, metodeista, lastuista ym. jatkojalostuksesta. Jukalla ja muilla myös lienee tähän paljon annettavaa.
Itse aloitin savustuskokeiluni satsilla Lemon Droppeja. Savustuspönttönä toimi kattila, jonka pohjalle vuolin leppälastuja. Hedelmät laitoin lastujen päälle foliosta tehtyihin rasioihin. Prosessi kesti muutaman tunnin koska tavoittelin samalla hedelmien kuivattamista. Jälkikäteen täytyy todeta, että vähempikin savustusaika olisi riittänyt ja loput olisi kannattanut kuivattaa kuivurissa. Nyt savun aromi dominoi ehkä liikaa ja peitti Lemon Droppien ominaismakua. Tämä ratkesi jauhamalla savustetut ja sekoittamalla "puhdasta" Lemon Drop jauhetta sekaan. Lopputulos miksauksen jälkeen oli kuitenkin varsin mainio ja savustuskokeilut jatkuvat :)
Seuraavana olisi tarkoitus kokeilla aitoa chipotlea kunhan Jalapenot tuosta kypsyvät. Jos joku on kokeillut tuota Mexicon herkkua valmistaa niin mielellään otetaan kokemuksia vastaan. Joitain ohjeita toki googlettamalla löytää.
Muutama kuva Lemon Droppien savustuksesta:
http://img56.imageshack.us/img56/6647/tuoreet5vs.jpg
http://img56.imageshack.us/img56/8343/kattilassa3ry.jpg
http://img56.imageshack.us/img56/8025/pelivehkeet6ni.jpg
http://img56.imageshack.us/img56/8039/valmiit7ix.jpg
söpö savustuspönttö jossei muuta ;)
Tuota kärähtämistä kannattaa kyllä välttää viimeiseen asti.
Homma on vielä sen verran opettelua että ei viitsi alkaa mitään tarkempaa selostusta tekemään ennen kuin homma on hyvin hallussa.
Puulajit ovat eniten makuun vaikuttava asia ja poltteen tyyppi on aika ratkaisevaa myöskin.
Nuo pienet pöntöt on tullut vaan kirottua maanrakoon niiden epäkäytännöllisyyden takia, saa helposti sadot käräytettyä ja toisaalta niihin ei mahdu juuri mitään.
Suunnittelun alla onkin vähän tuhdimpi savustusuuni mihin sisältyykin hiukan lisäominaisuuksia elämää helpottamaan, chilinsavustuksesta kun on tullut selvästi yksi mieluisimmista säilömiskeinoista.
Tänään sai taas huomata että suurinta herkkua savustukseen ompi edelleen rocoto!
Se polte on ruuanlaittoon täydellinen!
Itseäni kiinnostaa lähinnä muiden "ei-niin-yleisten" puulajien käyttö savustuksessa... koitettu on leppä, kataja, tammi, hikkori ja pekaani.. entäs esim. vaahtera, haapa, jopa koivu yms ?
Esim. kalaa savustaessa mausta voi tulla hyvinkin liian dominoiva, mutta kun ruokaan tulevasta mausteesta on kyse, maku voisi olla hyvinkin erikoinen.
Tästä aiheesta kun ei tunnu olevan tietoa oikein missään tai kenelläkään.
Lainaus käyttäjältä: "Fatalii"Itseäni kiinnostaa lähinnä muiden "ei-niin-yleisten" puulajien käyttö savustuksessa... koitettu on leppä, kataja, tammi, hikkori ja pekaani.. entäs esim. vaahtera, haapa, jopa koivu yms ?
Esim. kalaa savustaessa mausta voi tulla hyvinkin liian dominoiva, mutta kun ruokaan tulevasta mausteesta on kyse, maku voisi olla hyvinkin erikoinen.
Tästä aiheesta kun ei tunnu olevan tietoa oikein missään tai kenelläkään.
Meidän vanhojen "kalamiesten" keskuudessa yleisesti tunnettu poppakonsti hyvän maun antajana on omenapuu, jonka saanti voi olla kyllä hankalaa. Itse säästän kaikki omenapuiden leikkauksessa syntyvät pienet tikutkin, koska niitä voi käyttää samalla tavalla kuin katajaa: pieni määrä savustuksen alkuvaiheessa riittää antamaan makua.
Koivu antaa kokeilujen perusteella ikävän kitkerän maun, samoin kuin muut havupuut paitsi kataja. Viimeksi olen kokeillut pihlajaa, mutta siitä on yhden kerran jälkeen vielä vaikea sanoa varmaksi mitään. Seuraavaksi aion kokeilla lehtikuusta, tuomea ja vaahteraa, joita on tarjolla runsaasti. Vakiosavustustavara leppäkin voisi muuten tarjota vaihtelua, jos käyttäisi harmaalepän sijasta tervaleppää.
Oleellisinta on kai kuitenkin savustettavien chilien laatu? Ainakin minulla hellekesä on tuottanut tavallista tulisempaa satoa. :D
Löytyipä mielenkiintoinen saitti kun etsiskelin tietoa savustukseen käytettävistä puulajeista. Esim. kirsikkapuu vaikuttaa varsin mielenkiintoiselta. Eikä persikkakaan hassummalta vaikuta.
http://www.charliechucksfruitwood.com/
Huomasin että mulberrykin käy savustukseen; meillä kasvaa sitä villinä, eli seuraava kaadettava puu mene savustuslastuiksi. Walnuttiakin (onkohan se sama kuin saksanpähkinä) löytyy kotipihasta ja oravat pitävät huolta uusien walnutpuiden kylvämisestä.
Kirsikkapuussa on jo itsessään ilman palamista hyvä haju ja savustukseen se on ihan passeli.
Olen käyttänyt Bradleyn savustusbrikettejä, joita saa nykyään myös Ruotsistakin.
http://www.bradleysmoker.com
Totesin että ne ovat käytössä kätevämpiä kuin lastut ja niiden varastointikin on siistimpää. Bradleyn savustuspöntöstäkin olen haaveillut, sillä meiän Brinkmann on vähän kepuli peli.
Chilejä en ole vielä savustanut, mutta heti kun sato alkaa valmistua aion kokeilla sitä. Olen myös harkinnut kuivattavien tomaattien savustusta. Savutomaattipulveri voisi olla hyvä lisä omiin grillisooseihin.
Lainaus käyttäjältä: "svalli"Olen myös harkinnut kuivattavien tomaattien savustusta. Savutomaattipulveri voisi olla hyvä lisä omiin grillisooseihin.
Loistava idea. Aurinkokuivatut tomaatit ovat aivan mahtavia, joten voin vain kuvitella miten tujaus savuaromia tekee niistä vieläkin parempia. Kokeiluun menee mahd. jo tällä viikolla :D
Olen savukuivattanut kaikkia chilejäni leivinuunissa siten, että takkaosastolla on vielä tuli ja leivinuunin pelti on auki, eli osa takan savukaasuista menee uunin läpi. Tällätavalla on chileihin tullut melko voimakas savun maku ja tumma väri. Makua ja väriä voi säädellä normaalikuivatun ja savukuivatun chilin eri sekoituksilla, eli morttelissa lantraan ennen sirottimeen laittamista. Takassa olen polttanut savustuksen aikana leppää, omenapuuta ja vaahteraa ihan halkoina. Tällähetkellä oma lemppari blandis on jossain 60 savua ja 40 normaalia (mutta se vaihtelee johtunee ties mistä(kuun asento/auringonpilkut)).
Halpa ja hyvää makua antavan on ruisjauho. Ainakin Lahna, lohi sekä Ahven sai ruisjauhon savusta hyvän maun (Siis vain Ruisjauhoja ja sokeria pönttöön).
Kataja tohtii antaa kalaan kitkeriä aromeja.. Chiliin ehkä sopisikin?
Pitää kait tuota paprikan savustusta itekki kokeilla perhana :)
Savustuskokeilut jatkuvat nyt uusien kamppeitten kanssa. Nyt käytössä on vanhasta puukiukaasta väsätty malli ja todella toimiva ratkaisu onkin. Tilan puute ja kuumuus eivät ole enää ongelmana ja homma on muutenkin vaivatonta. Savustuslämpötilaa pystyy nyt säätämään ja kontrolloimaan n. 45 asteesta ylöspäin. Savun määrää voi lisätä sumuttamalla tulipesään vettä tai laittamalla tuoreempaa puuta.
Tällä kertaa kokeilussa oli joitain hotwax-tyyppisiä chilejä, sekä muutama jalapeno. Poltto-/aromiaineena toimi leppä. Lämpötilat keikkuivat siinä 60 asteen molemmin puolin ja savustus aika oli n. 3,5h. Tällä kertaa en tavoitellut täydellistä kuivumista vaan ainoastaan sopivaa savun aromia. Nyt tosin kuivattaminenkin on helppoa ja palamisen riskiä ei ole. Lopputulos vastasi hyvin tavoitteita ja kokeilut jatkuvat. Pönttöä on myös tarkoitus vielä modifioida. Yhtenä ajatuksena on puisen, tarkoitukseen sopivan savustuslaatikon valmistaminen.
Kuva 1. (http://img67.imageshack.us/img67/686/u13oc.jpg)
Kuva 2. (http://img132.imageshack.us/img132/6150/u25eu.jpg)
Kuva 3. (http://img64.imageshack.us/img64/8856/u52eg.jpg)
Komea pönttö! :D
Gardenwebin foorumissa useat kertovat savustavansa chipotleja 48 tuntia eli kunnes chilit on ihan mustia.
Minulla ei ole vielä riittävästi kypsiä chilejä, että voisin kokeilla savustusta. Kypsiä tomaatteja on tällähetkellä liikaakin, joten niillä voisi kai harjoitella.
Lainaus käyttäjältä: "svalli"Komea pönttö! :D
Eivätkös nämä patentit kuulu vähän niin kuin suomalaiseen savustusperinteeseen. Jokaisella savustusmestarilla on omansa ja mitä rumempi pönttö sen parempaa tulee :lol:
Tällä hetkellä pönttö on jo siistimpi kun ruosteet on harjattu pois ja pintaan on poltettu öljy. Tuo pallogrillikin saa tehdä tilaa puiselle boksille ja muitakin virityksiä on luvassa, sen verran toimivaksi ratkaisuksi tuo osoittautui.
Varsinaiset chipotle-kokeilut ajoittuvat vasta myöhemmälle syksyyn. Tuli herättyä asiaan sen verran myöhään. Nyt on kuitenkin neljä jalapenopuskaa tuottamassa satoa. Sitä ennen tulee säädettyä muilla hedelmillä. Nuo savustus ajat voivat olla kyllä pitkiä. Lueskelin eri lähteistä chipotlen valmistuksesta ja jotkut ammattilaiset savustavat niitä jopa 5 vuorokautta. Itse ajattelin kuitenkin tyytyä hiukan lyhyempään aikaan :) Iso merkitys on myös sillä ovatko hedelmät raakoja vai kypsiä. Moritat tehdään kypsistä punaisista marjoista ja mecot tai tipicot vihreistä.
http://www.fiery-foods.com/dave/profile_chipotles.html
http://www.fiery-foods.com/dave/chipotle_flavors6.asp
Savustushommat jatkuivat viikonloppuna chilien ja lihan muodossa. Pakko hehkuttaa aihetta sivuten, että viimeistään tuo 1,3kg:n marinoitu possunpaisti osoitti systeemin ansainneen paikkansa. Tuosta tavarasta ei meinaan parempaa saa :wink:
Savustusaika oli n. 2h ja lämpöä arviolta 150 astetta, ehkä hiukan alle. Paistin otin pois kun sisälämpötila oli paistomittarin mukaan 80 astetta. Lopputulos oli erittäin mehukas ja maukas. Nestettä paistista tuli ainostaan 0,5dl vaikka se oli avonaisena foliolautasen päällä. Savun makua oli juuri sopivasti. Aromia tuottamassa oli lepän lisäksi hieman Mongolianvaahteraa joka tuntuu myös olevan hienoa tavaraa savustukseen.
pakollinen kuva (http://img335.imageshack.us/img335/962/e37xs.jpg)
Mitenkäs tuon lihan savustamisen kanssa on... ihan raakana pönttöön?
Joskus koitin kanaa savustaa, ja oli TODELLA savunmakuista :P
Voihan sen tietenkin esikypsyttaa, jos savustimen savun maaraa ei pysty saatelemaan. Itse olen vain marinoinut lihan ja laittanut savustumaan. Meidan pontto pysyy sen verran kylmana, etta lihan savustukseen menee useampi tunti, joten pidan savun maaran alhaisena. Kauriinpaistista on ainakin tullut hyvaa.
Savu tunkeutuu paremmin myös lihan sisäosiin kun kypsentäminen tapahtuu kokonaisuudessaan savustuspöntössä. Muutoin aromi jäänee enemmän tai vähemmän lihan pinnalle. Eli aika tekee tässäkin tehtävänsä, sopivassa lämpötilassa ja savussa tietysti. Toki myös esikypsennettyä lihaa voi savustaa, tai vaihtoehtoisesti savustaa ensin ja kypsentää lopuksi uunissa.
Olen itsekin vielä melkoinen märkäkorva näissä savustushommissa, joten opettelua on paljon edessä. Seuraavaksi olisi tarkoitus kokeilla savustaa hevosta, chilejä tietenkään unohtamatta. Kunhan tuo herra aurinko nyt näyttäisi taas parhaat puolensa jotta jalapenosato valmistuisi :)
edit: Svallihan tuohon kysymykseen jo vastasikin...
LainausSeuraavaksi olisi tarkoitus kokeilla savustaa hevosta, chilejä tietenkään unohtamatta.
Myydaanko lihakaupassa rakaa hevosta vai pitaako laittaa oma heppa pyttyyn? Kylmasavustettua hevosta tuli kerran tuotua Suomesta tuliaisina ja se oli ihan hyvaa riistaillallisen alkupaloihin.
Savustetun lihan jalkikypsennysta uunissa tuli kokeiltua yhden Thanksgiving kalkkunan kanssa, kun ulkona oli sen verran kylma, etta savustimen lampotila ei noussut riittavan korkealle. Kalkkunasta tuli kylla ihan syotavaa, mutta uunista nousi aika voimakas savun haju, mika levisi koko taloon
Suomeen tuodaan n. 500 000 kg hevosen lihaa vuosittain ja sitä on saatavissa sekä tuoreena, että erilaisina valmisteina. Tämä on tosin kotimaista lihaa. Mm. Italiassa ja joissain muissakin euroopan maissa hevosenliha on suurta herkkua. Törmäsinkin tietoa etsiessäni mielenkiintoiseen italialaiseen (Lazio) herkkuun nimeltä coppiette di cavallo, eli savustettua hevosenlihaa chilillä terästettynä. Kuulostaa varsin houkuttelevalta :)
Sinulla, Svalli lienee enemmänkin kokemuksia riistan savustamisesta. Itse aion lähitulevaisuudessa kokeilla hirven- ja peuranlihaa. Kasvatetuista lihoista poro ja lammas ovat myös kokeilulistalla. Hyviä savustusvinkkejä otetaan siis mielellään vastaan :) Eikös siellä teillä päin esim. juuri lammas ole hyvinkin suosittua savustettavaa?
En pida lampaan mausta ollenkaan, mutta sita myydaan yleisesti kaupoissa ja varsinkin paasiaisen aikoihin. Taalla taitaa kotitaloussavustusta harrastaa eniten metsastajat, joten savustuslistan ykkonen varmaankin on valkohantapeura (se on kylla kauris, eika peura). Se on meillakin yleisimmin syoty riista, silla niita on taalla paljon ja olen itsekin yhden kaatanut.
Palvattu hirvi onkin tosi hyvaa, siita vaan on pitka kun olen sita maistanut. Meidan osavaltiossa hirvi on rauhoitettu ja harvinainen.
Minulla on hyva marinaadiresepti savustettavalle lihalle. Laitan sen jonnekkin webbiin nakyviin, kunhan saan sen kirjoitettua tekstitiedostoksi. Jos ei ole aikaa uittaa lihaa marinaadissa kovin pitkaan, ruiskumarinointi on ihan hyva kikka. Mulla vaan meni kauan hyvan ruiskun loytamiseen. Sellaiset suuren laakeruiskun nakoiset kokonaan muoviset on paras unohtaa, silla ne hajoaa kasiin. Yhella shoppailukanavalla myytiin jonkin grillivarkin kanssa sellaista ruiskun tapaista, milla pystyisi tyontamaan kokonaiset valkosipulinkynnet ja miksei myos chilitkin lihan sisaan. Sellaista olisi kiva kokeilla, mutta en viitsi tilata sita grillia saadakseni sen lisavarusteen.
Oikeastaan tuon lampaan kohdalla olisi pitänyt puhua nuoresta karitsasta, joka siis suhteellisen miedon makuisena maistuu hyvin laitettuna kyllä minulle. Mukavaa jos viitsit laittaa reseptin näkösälle.
Jallusadon edelleen kypsyessä jatketaan lihansavustuslinjalla. Tällä kertaa pönttöön päätyi reilu kiloinen, marinoitu hirvenpaisti. Marinointiin käytin seuraavanlaista lientä (mitat noin arvoja).
- 0,5 dl kylmäpuristettua oliiviöljyä
- 0,5 dl punaviinietikkaa
- 2 valkosipulin kynttä
- 1 tl sokeria
- 1 tl mustapippuria
- savuchilirouhetta
- provencen yrttejä
- muutama rikottu katajanmarja
Savustusuunissa poltto-/aromiaineena käytin kuivaa ja tuoretta leppää, sekä hiukan mongolian vaahteraa. Lihan kypsentämisessä tavoittelin paahtopaistityyppistä kypsyysastetta. Savustusaika oli n. 2.5 tuntia, lämpötilan keikkuessa arviolta 100 asteen kieppeillä. Paistomittarin osoittaessa 62 astetta, otin lihan pois.
Lopputulokseen eivat sitten hymiöt riitäkään. Sen verran mainiota tavaraa oli metsän kuningas tällä tavoin valmistettuna. Suolauksen ja reilun vetäytymisen jälkeen paisti oli kauttaaltaan mehukas rosee. Tuoksu oli jokseenkin täydellinen savun, yrttien ja mehevän lihan yhdistelmä. Maku oli juuri sitä, mitä tuoksu antoi odottaa... aivan loistava!
Savustuspönttö ansaitsee kyllä hehkutuksen taas. Niin puhdas ja pehmeä, vailla minkäänlaista kitkeryyttä on savunaromi tuolla kaksikammioisella systeemillä savustettaessa. Ja lopuksi vielä, jallusatoa odotellessa Voilà (http://img390.imageshack.us/img390/8431/78k5j6kr.jpg) :)
Kome paisti! Ihan tuli nälkä kuvaa katsellessa. :D
Muistin etta lupasin laittaa nakyviin sen marinadireseptin. En kuitenkaan ole loytanyt sita enaa keittokirjojeni valista. Se oli kopio jostain savustus keittokirjan sivusta.
Nimen kuitenkin muistin ja kun etsin netista, loytyi ihan sama ohje:
Magnificent marinade (http://recipes.chef2chef.net/recipe-archive/18/104590.shtml)
Vaikuttaa oikein hyvältä, joten täytyy ehdottomasti kokeilla tuota. Viime viikonloppu menikin taas savustelujen säestämänä. Pari hirvipaistia laitoin edelliseen tapaan. Viimeaikaiset aurinkoiset päivät ovat saaneet vipinää myös jallupuskiin, joten eiköhän tässä pian päästä taas tositoimiin :D
Itselläni on Opan valmistama sähkösavustin, jolla savustuu lohet, lihat sekä tietysti chilit. Helppo savustaa esim. rivarin pihalla, kun ei sinne muuten saa avotulia tehdä. Itse käytän savun muodostukseen leppä/omenapuu haketta. Eräs kaveri käyttää samaisessa laitteessa leppä kalikoita ( kestävät pitempään ja savua tulee kauemmin). :)
Lainaus käyttäjältä: "vjm"Itselläni on Opan valmistama sähkösavustin,
Mistäs moisia saa ja mitä suunnilleen maksaa ?
Tais olla 90€ pintaan!
Grillikausi on taas alkanut, joten uusia keksintöjä ja vanhoja hyväksi todettuja voi tänne vissiin ilmoitella :)
Mehumaijoja voi käyttää moneen tarkoitukseen.
http://www.freewebs.com/jore/grillaus.htm
Lainaus käyttäjältä: "Jore"Mehumaijoja voi käyttää moneen tarkoitukseen.
Kurkkua ei olekaan vielä tullut mieleen savustaa... :roll:
Lainaus käyttäjältä: "Gekko"Lainaus käyttäjältä: "Jore"Mehumaijoja voi käyttää moneen tarkoitukseen.
Kurkkua ei olekaan vielä tullut mieleen savustaa... :roll:
Ja heitä samantien pois mielestä, ei ollu mitään herkkua, :? tai sitten en osannut...
Lainaus käyttäjältä: "Jore"Grillikausi on taas alkanut, joten uusia keksintöjä ja vanhoja hyväksi todettuja voi tänne vissiin ilmoitella :)
Mehumaijoja voi käyttää moneen tarkoitukseen.
http://www.freewebs.com/jore/grillaus.htm
Savustusprosessi onkin todellinen Tee-Se-Itse -miehen unelmakohde. Niin paljon osatekijöitä jotka vaikuttavat lopputulokseen.
Meikäläinen on täysin myyty eri lihojen savustukseen, chilejä toki unohtamatta. Lihapuolella kokeiltu on mm. possu, hirvi, hevonen ja lammas, joista erityisesti kaksi viimeksimainittua olivat jotain sanoinkuvaamattoman hyvää. Lampaan kohdalla kokeilin ensimmäistä kertaa palvaustyypistä menetelmää. Siinä viulu + muut roippeet olivat ensin noin viikon verran 8% peittosuolauksessa. Sen jälkeen pitkä savustus miedolla lämmöllä. Jouduin tosin keskeyttämään savustuksen kiireiden vuoksi ja jälkikypsentämään uunissa, mutta sepä ei menoa haitannut. Lopputulos punertavaa ja maukasta palvilihaa parhaimmillaan.
Tämän kesän projekteihin kuuluu ainakin isomman pönttöosan rakentaminen, sekä toisena projektina vanhan kylmäsavustusuunin kunnostaminen. Lihojen suhteen must juttu on kokeilla poroa. Chilipuolella odotellaan Rocotojen kypsymistä ja pakkasesta löytyy myös savustuspöntön täytettä.
Hevonen on kyllä ihan mahdottoman hyvää, file on niin pehmeätä että pärjää vaikka pelkillä ikenillä. Harmi vaan kun ei oikein tahdo löytää mistään.
Lähikaupassa oli muutama viikko sitten jotkut erikoisherkkupäivät ja pakasteessa oli kengurun filettä ja sekin oli todella namia, kannattaa ehdottomasti napata kyytiin jos vastaan pomppii. Mureaa eikä edes pahan hintaista, taisi olla 15e/kilo.
Lainaus käyttäjältä: "Janne"Hevonen on kyllä ihan mahdottoman hyvää, file on niin pehmeätä että pärjää vaikka pelkillä ikenillä. Harmi vaan kun ei oikein tahdo löytää mistään.
On todellakin hyvää. Tuossa vähän jutta hevosenlihasta ja siihen Suomessa liittyvästä problematiikasta.
Kengurua täytyy kokeilla ehdottomasti jos kohdalle sattuu.[/quote]
Ainakin Tampereen kauppahallissa on aina ollut hevosen paistia kun on käyty.
-Sami
Savustin jäniksenlihaa pieninä suikaleina.
Jonkun aikaa annoin ensin lillua maidossa että pupun ominaismaku hieman pehmenee ja seuraavaksi tovin chili marinaadissa...
AI HERKKU kun oli hyvää
Savustusuunin periaate jos jotakuta kiinnostaa:
http://koti.mbnet.fi/jkilpi/smoking_oven.jpg
Ja tässä vielä työvaiheet:
http://www.juuri.org/growing/index.php?option=com_content&task=view&id=36&Itemid=55
Onko väliä että savustaako ekaks ja sitten kuivakkaa vai ekaks kuivattaa ja sitten savustaa?
Mina olen savustanut ensiksi ja sitten kuivattanut. Jos kaytat sahkokuivuria, kuivaa ulkona, autotallissa tai jossain ulkorakennuksessa, silla savunhaju asuintiloissa on liian voimakas.
Mitenköhän paljon tarvitaan chiliä jotta saisi vaikka tuollaisen tavallisen kokoisen lasisen maustepurkillisen savuchilijauhetta? Edes suuntaa antavia veikkauksia.
Lainaus käyttäjältä: "Espelt"Mitenköhän paljon tarvitaan chiliä jotta saisi vaikka tuollaisen tavallisen kokoisen lasisen maustepurkillisen savuchilijauhetta? Edes suuntaa antavia veikkauksia.
Suht valistunut arvaus voisi olla että jos normaalissa savustuspöntössä teet niin esim. habaneroja sen verran kuin saat yhteen kerrokseen pakattua.
omasta savustuksesta, leppää ja red ugandoja:
http://img278.imageshack.us/my.php?image=savustusalku3fg.jpg
http://img435.imageshack.us/my.php?image=melkeinvalmista6lw.jpg
http://img268.imageshack.us/my.php?image=savustin0el.jpg
http://img268.imageshack.us/my.php?image=purkillinen6gn.jpg
turhan kuumat paikat oli, osa paloi, mutta ihan ok lopputulos...
Tein tuossa työpaikalla savustuslaatikon rosterista, 40 leveä 20korkea 20syvä. Ajattelin siinä nestekaasun voimalla savustaa chilejä loppukesästä ja nyt noita aspasseja. Nestekaasuun päädyin koska en jaksa sähköllä säätää, vaikka olishan esim. tuo kahvinkeittimen vastus oikein hyvä. Lämpämittari vain sisään ja lämmittää kaasulla pohjaa, pienellä liekillä niin ei ole vaaraa että lämpötila yllättäen nousisi ja kärtsäisi chilejä. Pistän kuvia kun joskus ensi viikolla kokeilen..
Lainaus käyttäjältä: "Routasydän"...pienellä liekillä niin ei ole vaaraa että lämpötila yllättäen nousisi ja kärtsäisi chilejä...
Savustuslaatikoissa on vain se ongelmana, että ne vaativat joka tapauksessa melkolailla lämpöä että purut/lastut ylipäätään kytevät ja muodostavat savua. Puu alkaa kyteä n. 250 asteessa kun optimi savustuslämpötila olisi n. parisataa astetta alempana.
Tuoreet - valmis savuchili määrä on lajikkeesta kiinni ja siitä laittaako mukaan siemenet yms, mutta tässä yksi esimerkki:
Hedelmälihan paksuudella on merkittävä osa asiaan, muutama esimerkki:
Dutch-Habanero F1
Pienessä kasvissa:
(http://juuri.org/fatalii/kuvat/DSCN4735.jpg)
Kerätty sato, yli 300 marjaa:
(http://juuri.org/fatalii/kuvat/DSCN4810.jpg)
Savustettuna ja kuivattuna koko satsi, pieneksi käy jo nyt...
(A4 paperin päällä, varret poistettuna)
(http://juuri.org/fatalii/kuvat/DSCN4841.jpg)
Sitten sama määrä vielä jauhettuna, kovin pieneksi meni... mahtuu pieneen purkilliseen, tälläisen hinnoittelu sitten onkin jo kinkkisempi juttu kun mukaan laskee vielä kaiken kasvatukseen kuluneen ajan ja vaivan...
(http://juuri.org/fatalii/kuvat/DSCN4843.jpg)
Vielä esimerkki Lemon Dropista:
Tuore marja:
(http://juuri.org/fatalii/kuvat/powdering1.jpg)
Sama kuivattuna:
(http://juuri.org/fatalii/kuvat/powdering2.jpg)
Yksi marja jauhettuna ja täysi purkillinen Lemon Droppia... menee jo "jokunen" marja.
(http://juuri.org/fatalii/kuvat/powdering4.jpg)
Tässä hiukan isompi purkki täynnä Lemon Drop jauhetta, lopputulokseen meni reilusti päälle puolitoista sataa marjaa:
(http://juuri.org/fatalii/kuvat/1DSCN6036.jpg)
Jälkimmäinen esimerkki ei ole edes savustettua mutta mitenkä muut chilipäät itse hinnoittelisivat vastaavan aikaansaannoksen?
Sen verran laatutavaraa tulee kyllä että ylimääräisistäkään ei helpolla raaski luopua :D
Eihän tuolla rikastumaan pääsisi, jollein sitten olisi hehtaarikaupalla mistä kuvattaa. Yksityisen/kotikasvattajan hinnat ovat poikkeuksetta korkealla kaupoissa kun katselee, ainakin ylellisyystuotteilla :D
Jos oman plantaasin omistaisi, voisi hintaa alkaa periä, työn määrään nähden, jostain 100€/kilo. Pienellä kasvarilla en varmaan edes alkaisi myymään.
Kiitos kuitenkin Fatalii että niitä myyt :D
Ja tuosta nestekaasusta vielä se, liekin koosta; ei se ole kuin hellanlevyn veroinen se pienikin liekki. Uskoisin että suoraan pohjaan kohdistettuna se nostaa lämpötilan (kun kosaania käyttää) purujen kohdalla hetkessä 250-asteeseen.
Lainaus käyttäjältä: "Routasydän"...nostaa lämpötilan (kun kosaania käyttää) purujen kohdalla hetkessä 250-asteeseen.
Tätä juuri tarkoitinkin, eli lämpötila savustuslaatikossa nousee helposti yli ihannelämpötilan. Savustuksessa kun on ensiarvoisen tärkeää olla kypsentämättä, saati sitten kärventämättä chilejä (nimim. ekan satsin puoliksi kärventänyt). Jos tuolla systeemillä saat lämpötilan pysymään vaikka nyt edes 60-70 asteessa niin lopputulos on varmasti mainio. Chilin savustuksessa pätee muuhunkin savustukseen yleisesti liitettävä nyrkkisääntö: mitä alhaisempi lämpö, sitä parempi lopputulos.
Kannattaa ihmeessä kokeilla erilaisia systeemeitä ja virityksiä. Parina pääperiaatteina kun pitää mielessä alhaisen lämpötilan ja tehokkaan ilman-/savunkierron niin hyvää tulee väkisinkin. Esimerkkinä simppelistä ja luultavasti chilinsavustuksessakin ihan toimivasta systeemistä voisi olla seuraava vanha kalansavustuskeino. Eli nuotio, jossa poltetaan harmaaleppää (kituliekillä) ja hieman sen yläpuolella puulaatikko, jonka läpi savu kulkeutuu savustaen samalla laatikon sisälle ripustetut chilit.
Mitenköhän tälläinen Kylmäsavustinlaite (http://www.savusampo.fi/index.htm) toimisi savustamisessa. Minulla on ollut joskus tuollainen systeemi ja on kai tuo vastus jossain vieläkin. Savustelin sillä kalafileitä ja lämpötila nousi muistaakseni noin 10 astetta ulkolämpötilaa korkeammalle. Vanhasta jääkaapista saisi mukavan kaapin ja ritilöille menisi chilit poikineen. :shock:
Lainaus käyttäjältä: "Espelt"Mitenköhän tälläinen Kylmäsavustinlaite (http://www.savusampo.fi/index.htm) toimisi savustamisessa. Minulla on ollut joskus tuollainen systeemi ja on kai tuo vastus jossain vieläkin. Savustelin sillä kalafileitä ja lämpötila nousi muistaakseni noin 10 astetta ulkolämpötilaa korkeammalle. Vanhasta jääkaapista saisi mukavan kaapin ja ritilöille menisi chilit poikineen. :shock:
Vaikka en savustanut itse koskaan olekaan, niin mielestäni tuo kuulostaa aikalailla ihanteelliselta. Chilit savustuisivat eivätkä kypsyisi ollenkaan.
Vai onko niiden tarkoitus muka kypsyä?
Yksi hyvä konsti jonka isä kuuli kalansavustajalta:
Otetaan vanha sähkö uuni joka on heittänyt jo tekarit nurkkaan.
Alas peltikoteloon tuli, oli se sitten koksia, brikettiä tai kaasua tai käpyjä tai muuta pienellä liekillä palavaa.
Savumuhat uunin alaosaan.
Tarvittaessa väliin pelti joka kerää savustuksessa irtoavat liemet.
Yläosassa 3-4 ritiläväliä savustus tavaraa.
Halpa ja nopea "tekoinen" savupönttö jonka voi naamioida helposti vaikka sähköuuniksi.
Kas, jäi mainitsematta että palamisten savukaasut tietenkin on syytä johtaa takakautta pois palotilasta.
Itse uunin tuuletushan toimii sen normaalin takareiän kautta joka työntyy ulos levyjen takaa...
Lainaus käyttäjältä: "tupakka"Chilit savustuisivat eivätkä kypsyisi ollenkaan.
Vai onko niiden tarkoitus muka kypsyä?
Tuossa ylempänähän se tuli jo todettuakin, eli ei ole tarkoitus kypsyä.
Kyllähän tuo chilien savustuksessa varmasti toimii. Lämpö ei ainakaan muodostu ongelmaksi. Kannattaa kokeilla. Ilmankierto on tärkeää erityisesti jos pyrkii kuivattamaan chilejä samalla. Samoin jos käyttää aromiainetta polttoaineena. Palavasta puusta muodostuva tuore savu on huomattavasti pehmeämpää ja puhtaampaa, kuin esim. kytevistä lastuista tuleva.
Lainaus käyttäjältä: "Espelt"Mitenköhän tälläinen Kylmäsavustinlaite (http://www.savusampo.fi/index.htm) toimisi savustamisessa. Minulla on ollut joskus tuollainen systeemi ja on kai tuo vastus jossain vieläkin. Savustelin sillä kalafileitä ja lämpötila nousi muistaakseni noin 10 astetta ulkolämpötilaa korkeammalle. Vanhasta jääkaapista saisi mukavan kaapin ja ritilöille menisi chilit poikineen. :shock:
Jos käytössä ei ole mitään jääkaappia niin luuletko että chilin savustaminen onnistuisi jossain laatikossa vai nouseeko lämpötila liikaa?
Voisihan tuollaisen tilata ja vanhempien takapihalla pistää chilejä käryämään.
Silloin kun mulla oli tuo systeemi, niin sen mukana tuli vanerinen koottava laatikko. kalanfileet laitettiin koukkuihin riippumaan. Luultavasti mikä tahansa savua sisällä pitävä laatikko kelpaa. Jos en nyt ihan väärin muista niin laatikon sisälämpötila oli noin 20°c ulkolämpötilaa korkeampi.
Lainaus käyttäjältä: "Jassu"
Jos käytössä ei ole mitään jääkaappia niin luuletko että chilin savustaminen onnistuisi jossain laatikossa vai nouseeko lämpötila liikaa?
Voisihan tuollaisen tilata ja vanhempien takapihalla pistää chilejä käryämään.
Pari viikkoa sitten tuli pitkähkön harkinnan jälkeen tilattua tuollainen Savusampo, ja nyt on kaksi testisavustusta tehty kaupan paprikoilla ja viime vuotisilla pakastetuilla Starfisheillä. Laatikon tein itse ohuesta vanerista ja se ei todellakaan rehentele koollaan (pituus/leveys/korkeus: noin 40/20/30cm). Laatikon noin puoliväliin ruuvasin kiinni metallista tehdyn telineen Sammolle ja sen ylä- ja alapuolelle irrottettavat ritilät savustettavalle tavaralle. Lämmöt alemmalla ritilällä ovat muutaman tunnin savustuksen jälkeen pysyneet reilussa 30 asteessa ja ylemmällä noin 10 astetta korkeammalla, ulkoilman lämpötilasta riippuen. Chilit siis eivät pääse kypsymään kunhan ei laita vastuksen yläpuolelle mitään, sillä siinä saa sadon käristettyä varmasti.
Ensimmäinen ihmetys noin viiden tunnin savustamisen jälkeen oli, että chilit näyttivät lähes yhtä tuoreilta kuin ennen savustamista tahmaista pintaa lukuunottamatta. Vasta hiukan kuivuttuaan ne alkoivat tummua sen näköisiksi, että ovat olleet muuallakin kuin pakastelokerossa tai kaupan vihanneslaarissa. Alemmalla ritilällä olleet eivät saaneet aivan yhtä syvää rusketusta kuin ylemmän ritilän chilit, mutta savun maku kyllä niihinkin tarttui. Kuvia savustuksesta saattaa tulla joskus, kunhan pääsen tämän kesän satoa jossain vaiheessa käryttämään.
Miltäs nuo koe-erät sitten maistuu?. Onko niissä voimakas, hyvä savun maku?
Kyllähän ne savulta kovasti maistuvat, ja savuisuuden alta nousee miedompana myös chilien oma aromi läpi. Maku on lähes sama kuin savukalalla, mutta kalan tilalla maistuu paprika... Pitää kyllä kokeilla vielä, miten pidemmät savustusajat vaikuttavat makuun ja miten tuo toimii jauheena, jota en ole vielä ehtinyt tekemään. Kuinka pitkiä aikoja muut ovat pitäneet chilejä savustimessa ja millaisia havaintoja tehneet?
Lainaus käyttäjältä: "Kakq"Pitää kyllä kokeilla vielä, miten pidemmät savustusajat vaikuttavat makuun ja miten tuo toimii jauheena, jota en ole vielä ehtinyt tekemään. Kuinka pitkiä aikoja muut ovat pitäneet chilejä savustimessa ja millaisia havaintoja tehneet?
Kuvauksesi perusteella olettaisin, että noista tulee mitä mainiointa jauhetta. Liika savuisuus voi tuoda kitkerää makua ja ainakin minun mielestäni savuchilit ovat parhaimmillaan kun ne ovat vielä aika lailla alkuperäisen värisiä tai ehkä vähän vaan tummuneita. Jos kuivaat kuivurilla, se kannattaa tehdä ulkona tai jossain vajassa tms., sillä asuinhuoneissa se kuivuvista chileistä lähtevä savun haju on vähän liian voimakas.
Itse olen savustanut 6 tuntia sähkösavustuspöntöllä jossa on vesiastia vastuksen ja chilien välissä. Tällä värkillä lämpö nousee helposti 100°C tienoille, mutta olen suorittanut savustuksen viileinä päivinä, jolloin lämpötilan saa pidettyä 60°C hujakoilla. Ainakin maistiaisia saaneet ovat kehuneet tekemäni jauheen olleen hyvää.
Tommonen kylmäsavustusvastus pitänee kyllä hommata, sillä vanha puhkiruostunut savustuspönttö meni kuukausi sitten metallin kierrätykseen.
Nyt on ensimmäiset chilit omasta sadosta sammolla savustettu. Alkutilanne, ritilällä jalapenoja ja muuta habsu, sammossa tuolla hetkellä leppää, myöhemmin oli myös katajaa:
(http://xs319.xs.to/xs319/07362/savut1.JPG) (http://xs.to)
Tuon sammon alla on toinenkin ritilä, jonka tein siinä pelossa, että lämmöt nousee ylemmällä ritilällä liiaksi. Se kuitenkin osoittautui aika turhaksi, sillä savua ei kulkeudu alas nimeksikään ja siinä olevat chilit saavat vain miedon savunaromin. Olenkin aikeissa siirtää sammon telineen keskiosasta laatikon pohjalle ja tehdä alhaalla olleelle ritilälle pidikkeet ylemmäksi siten, että kummatkin ritilät olisivat sammon yläpuolella.
Lämpötila ylemmän ritilän kohdalla:
(http://xs219.xs.to/xs219/07362/savut2.JPG) (http://xs.to)
Kansi on sen verran väljä, että savu pääsee vaihtumaan hiljalleen, vaikka ei kuvasta ilmenekään.
Ja siinä kameran näkemä lopputulos 11h savustuksen jälkeen:
(http://xs219.xs.to/xs219/07362/savut3.JPG) (http://xs.to)
Kuivauksen jälkeen ne tulevat näyttämään suurinpiirtein tällaisilta (kuvassa aikaisemmin savustamaani kaupan paprikaa):
(http://xs219.xs.to/xs219/07362/savut4.JPG) (http://xs.to)
Ei kyllä maksa vaivaa alkaa jostain vanhasta hellasta koittaa viritellä. Ostin Savenmaalta muistaaksi 140 valmiin sähkösavustin about jääkaapin kokonen laitos säädettävä vastus ja lämpötilan saa helposti pysymään siellä missä haluaa.
Ainoastaan petiä johon purut/briketit on tarkoitettu piti laskea lähemmäs vastusta että saa savua aikaiseksi ja tiivistää kaappia hieman. Tulee aivan huippu kalaa ja lihaa kun lämpötila pysyy juuri siellä missä on tarkoitus.
^ Tämä on kyllä foorumin virallinen ennätys. NELJÄLLÄ PISTEELLÄ KAKSI KAHDEN VIRKKEEN LAUSETTA!
G-SUS FAKIN KRAIST..
Oisko linkkiä tuohon savenmaan savustimeen? Ja minkä kokoisen jääkaapin kokoinen tuo savustin on?
Mä ajattelin kokeilla tehdä todellisen DIY savustimen tuosta toisesta pallogrillistä, joustavasta pakoputkesta, ilmastointiputkesta ja dieselin hehkutulpasta. Ihan vaan kokeilumielessä.
Tässähän niitä se linkki http://tinyurl.com/3lm529g on ja se on tosiaan tuo kaappimalli mistä puhuin. Voinhan mä käydä nopeasti mittaamassa tuon oman kaapin. Näky olevan 40cm syvyys ja korkeus 65cm ja leveys 35cm sisältä mitattuna.
Oisin tosin omaan kaappiini tehnyt vastuksen säädön erinlaiseksi kun säätämällä sitä pienemmälle säätyy vastuksen päällä olo aika eikä vastuksen teho! Tosin heittäisikö se savuamisen kokonaan pois ja höyrystäisi kaiken kun ei saa purua kytemään?
Juu ei toimi linkki.
Jos ei kuivaa purua saa edes kytemään, niin suosittelisin vilkaisemaan Fataliin sivuja. Ja palauttamaan ne tulitikut isille.
Nyt täytyy vähän nostaa omaa häntää, mutta tuosta (http://chilifoorumi.fi/index.php?topic=8118.msg114444#msg114444) voi ottaa jos nyt ei mallia niin ainakin ideaa. Tietysti on mukava nähdä miten muut noita toteuttaa, mm. tuo hehkutulppahomma vois olla sinänsä mielenkiintoinen, varsinkin kun ensimmäisenä itselle heräsi kysymys että kestääkö tollanen tulppa pitkää (jopa yli vuorokauden) yhtäjaksoista hehkutusta, ja miksei samantien hanki savusampoa, sillä ei nuo hehkutulpatkaan liene kovin halpoja, ellei niitä sitten x-syystä pyöri nurkissa turhana.
Itsellä olis tarkoitus tänä kesänä jalostaa tota omaa pönttöä sen verran, että itse savukaappi rakennettaneen uusi korkeampi, johon saa lisää hyllyjä päällekäin, sekä kaasuliekki korvattaneen savusammolla.
Eipä näy tosiaan enään toimivan linkki. Mutta kyllähän tuo vie savenmaan sivuille niin jos ei osaa kirjoittaa hakusanaksi savustin on perin yksinkertainen henkilö. Ainaki mun mielestä
No voinhan sitä kirjoittaa vaikka Googleen hakusanaksi "savustin", oli vaan linkki laitettu niin oletin sen liittyvän jotenkin asiaan.
Mystistä tulin korjaamaan linkkiä ja nyt se näkyy toimivan ::)
En kyllä kerennyt siihen mitään mennä tekemään
Kävin tuossa penkomassa vanhaa autotallia äiteellä ja sattui käsiini sekä tammilautoja että yksi suurehko vaahteralankku jonka olin ostanut kitaran kaulamateriaaliksi mutta jonka kosteus on pilannut (kaarella ja murtuma keskellä)
Molemmathan sopinee savustukseen eikös?
Tammi ainakin. Vaahterasta ei kokemusta. Henk.koht. en pitänyt itse tammen savun tuoksusta, lienee enempi haju-, kuin makuasia :o.
Oli lähinnä savun tuoksu, ilman aromia.
Onkos täällä kukaan yrittänyt kylmäsavustaa chilejä? Olen itse suuri kylmäsavun ystävä ja lähes kaikenlaista lihaa/juustoa tulee kylmäsavustettua kyllä urakalla. Tuo Chilien kylmäsavustus tuntuisi äkkiseltään olevan oikeinkin järkeenkäypää, sillä kypsymistähän noissa lämpötiloissa ei paprikoille pitäisi enää tapahtua, sen sijaan savun maku taasen tarttuu varmasti pintaan hienosti. Edellissivulla on nähtävästi sivuttu tätä aihetta, mutta viestit ovat vuodelta 2007 :).
Kunhan saan ensimmäiset lemon droppini valmiiksi, tökkään ne välittömästi kylmäsavuun ja ilmoitan tuloksista. Savustimena minulla on jo vuosia palvellut tuollainen normaali puruilla täytettävä "kierukkasysteemi", mikä on rakennettu vanhaan jääkaappiin. Välillä noiden lampaiden/porojen kanssa kaappi on jäänyt hieman pieneksi, kun isompia palasia on savustellut, mutta hyvin tuo on kuitenkin palvellut jo kohta kymmenkunta vuotta.
edit: tämä selvä ja pahoittelut turhasta viestistä ilmeisen väärään osioon :).
Lainaus käyttäjältä: Kermin - kesäkuu 24, 2014, 13:06:06 ip
Onkos täällä kukaan yrittänyt kylmäsavustaa chilejä? Olen itse suuri kylmäsavun ystävä ja lähes kaikenlaista lihaa/juustoa tulee kylmäsavustettua kyllä urakalla. Tuo Chilien kylmäsavustus tuntuisi äkkiseltään olevan oikeinkin järkeenkäypää, sillä kypsymistähän noissa lämpötiloissa ei paprikoille pitäisi enää tapahtua, sen sijaan savun maku taasen tarttuu varmasti pintaan hienosti. Edellissivulla on nähtävästi sivuttu tätä aihetta, mutta viestit ovat vuodelta 2007 :).
Ei pelkästään yrittänyt vaan sitä tekee kymmenet tai sadat harrastajat laajassakin mittakaavassa. Käytä edistynyttä hakua, koska perushaku ei hae kuin siltä alueelta, jolla olet hakua tehdessä. Täällä on paljon keskustelua ja rakentelujuttuja savustuksesta myös viime vuosilta.
Savustaako joku kuivatetut chilit? Eikö silloin mahtuisi paljon enemmän samaan pöntöön...::)
Lainaus käyttäjältä: PP - kesäkuu 24, 2014, 13:20:58 ip
Lainaus käyttäjältä: Kermin - kesäkuu 24, 2014, 13:06:06 ip
Onkos täällä kukaan yrittänyt kylmäsavustaa chilejä? Olen itse suuri kylmäsavun ystävä ja lähes kaikenlaista lihaa/juustoa tulee kylmäsavustettua kyllä urakalla. Tuo Chilien kylmäsavustus tuntuisi äkkiseltään olevan oikeinkin järkeenkäypää, sillä kypsymistähän noissa lämpötiloissa ei paprikoille pitäisi enää tapahtua, sen sijaan savun maku taasen tarttuu varmasti pintaan hienosti. Edellissivulla on nähtävästi sivuttu tätä aihetta, mutta viestit ovat vuodelta 2007 :).
Ei pelkästään yrittänyt vaan sitä tekee kymmenet tai sadat harrastajat laajassakin mittakaavassa. Käytä edistynyttä hakua, koska perushaku ei hae kuin siltä alueelta, jolla olet hakua tehdessä. Täällä on paljon keskustelua ja rakentelujuttuja savustuksesta myös viime vuosilta.
Jos oikein kovaa savunmakua haet, niin vähintään halkaise ne podit. Ja mitä pidempään savuttelet sitä kovempi aromi ihan niinku kalassa. Prosessin loppuvaiheessa voit kuivattaa ne nostamalla lämpöjä, jos ilmankierron saat samaan pömpeliin.
Onko kellään kokemusta sellaisista sähköllä toimivista savustuspöntöistä kotikäyttöön?onko mistään kotoisin. Mökillä mulla on ihan kunnon pönttö mutta rivarissa ei oikein tuo avotulen teko käy päinsä, niin kaipaisin jotain hyvää kotivermettä jolla sais ihan ok meininkiä pienillä määrillä.
Koska sähkö ainoastaan lämmittää pöntön ja savu tuotetaan edelleen ihan samoilla puruilla kun perinteisessäkin pöntössä, ei sillä ole juurikaan merkitystä miten se sitten lämpiää. Sähkökäyttöinen on tarkka ja senkanssa on helppo pienellä kirjanpidolla opiskella itselle toimivat lastumäärät ja savustusajat jonka jälkeen kalansavustus onnistuu vaikkapa 7vee naapurin koiranulkoiluttajalta.
Pieniähän nuo vähän on. :)