Aloitellaanpas oikein hyvissä ajoin ensimmäisen totisen kauden pähkäilyt, jonka tarkoitus on alkaa joulukuussa idätysten jatkuessa tammi-helmikuulle lajikkeesta riippuen.
Sisäkasvatuksessa on tällä hetkellä Caribbean antillais, Trepedeira do werner, PI439370 ja lemondrop kellimässä keinovalojen alla (tällä hetkellä noin 300w)
Kauden 2014 ulkokasvatus lista alkaa näyttää tältä: (lista täydentynee vielä syksyn ja talven aikana)
Annuum:
-Goats weed
-Hungarian Hot Wax
-poblano
-Jalapeño M
Baccatum:
-Aji habanero
-Aji amarillo
-starfish
-PI439370
-Lemon drop
-Aji fantasy
-Aji norteno
-Trepadeira Werner
-Jamaican bell
-Aji cristal
-Jamy
Chinense:
-Rocato
-Orange habanero
-Caribbean antillais
-Caribbean red habanero Vaihtunee muuhun.
-Pimenta da Neyde
-PI 257129
-Naga Morich
-Fatalii
-Black Naga (Bhut jolokia? naga jolokia? vai mikä lie)
Pubescens:
-Locato (Pieni kysymysmerkki)
-Rocoto Turbo Pube
-Canario
-Brown Rocoto
C.Annuum var. glabriusculum:
-Chil Tepin
C.annuum var. aviculare:
-O´odham Chiltepin
Erityiskiitokset: Jani M, Dethlock ja Bluesman (Järjestys arvottu ilman paremmuusjärjestystä) Suuri kiitos.
Saa antaa vinkkejä. Onko tuossa listassa lajikkeita jotka pitää laittaa erikoisen aikaisin itämään? Pubet?
Pubet pistät itämään viimeistään joulukuun alussa. Tammikuun loppukin käy, jos haluat ekat kypsät saada ensi vuoden syyskuun viimeinen päivä.
No, toki pubeissa on eroja joissain lajikkeissa, ja sitten kasvuolosuhteetkin hiukan merkitsee.
Lainaus käyttäjältä: Huru-ukko - syyskuu 20, 2013, 09:24:05 ap
Pubet pistät itämään viimeistään joulukuun alussa. Tammikuun loppukin käy, jos haluat ekat kypsät saada ensi vuoden syyskuun viimeinen päivä.
No, toki pubeissa on eroja joissain lajikkeissa, ja sitten kasvuolosuhteetkin hiukan merkitsee.
Pubet laitetaan siis ensimmäisenä ja mahdollisesti muutkin hitaat, jos sellaisilla lista täyttyy. Luultavasti menee kaikki samaan syssyyn. Kasvuolot tulee olemaan eteläseinät ulkona sekä etelään päin olevat ikkunat.
Muutama päivä sitten saapui semillakselta kirje. Jää nähtäväksi ovatko niitä mitä pitäisi, mitä on seurannut foorumin spekulaatioita asiasta. Lisäksi kirjeessä oli jokin ylläripussi joka infon perusteella sisältää erinäisiä chinensejä. Ne jää suosiolla kansioon..
Mjahas. Pikkuhiljaa alkaa olemaan etelä-ikkunan olosuhteet valmiit. Vielä mietin ledin hommaamista. Vielä aurinko jaksaa loimottaa n. kol 10.00-16.00 kyseiselle ikkunalle.
Ensimmäinen ja ainokainen testi-idätys pube (Locato) on itänyt ja pääsi purnukkaan. Muutama Rocoto samalla. Baccat, chinenset ja annuumit idättelen joulukuussa. Pubejen tilannetta edelleen pähkäilen jotta olisiko jo liian aikaista. Sama tilanne Tepinien kanssa.
Heipä hei kaikki puppelit. Olette varmaan odotelleen jännittyneinä päivityksiä. Lukukerroista päätellen lukijoita on 0-1 koska itsehän luen päiväkirjaani, tai paremminkin jokatoinentaikolmaspäiväkirjaani päivittäin useamman kerran päivässä tietääkseni mitä olen oikein tehnyt. Siitä johtunee lukukerrat ja tykkään-napin painallukset (jota ei muuten vielä ole :( )
No, asiaan. En malttanut olla laittamatta pubeja ja muutamaa muuta itämään. Ajattelin olla ajoissa liikenteessä.
Pubet:
Turbo pube
Brown Rocoto
PI 585273
Rocoto aji oro de ecuador
canario
Sekä:
Tepin
O'odham tepin
CGN22795
ps. alkuperäiseen viestiin on lisätty kiitokset.
Kyl siunki juttuja luetaan, älä huoli. Kiinnostaa vielä nuo ei-niin-yleiset lajikkeet.
Lainaus käyttäjältä: Sir Badger - lokakuu 04, 2013, 17:54:23 ip
Kyl siunki juttuja luetaan, älä huoli. Kiinnostaa vielä nuo ei-niin-yleiset lajikkeet.
Toki toki. Kuhan väännän leukaa :)
Tosiaan. Noissa "Nimeä-jota-ei-saa-mainita" eli vähemmän yleiset lajit on ollut tiukan syynin alla. Lueskelin CGN22795:n kasvatuskokemuksia, joissa ilmeni hiukan vaikeuksia. Kukaan ei kuitenkaan maininnut koittaneensa korkeampaa ilmankosteutta. Kyseessähän on brassilajike, joka luultavasti pitää lämpimästä ja hyvin kosteasta ilmasta. No se selviää kun saan hihhulin lampun alle ja kosteuprosentin jotenkin korkealle ilman että tekniikka hajoaa. Toki verrokki kasvaa samaan aikaa ns. normi oloissa.
onks muuten tuosta Caribbean Antillaiksesta ns. mihinkään?
ostin heräteostoksena ja laitoin itämään mut tietoa lajikkeesta ei oo.
onks miten tulinen tai hyvän makunen?
jostain syystä tuli melkei morkkis oston takia :D
Omalle ensikauden listalleni Bluesman suositteli ainakin seuraavaa:
LainausSinuna Devil´s tonguen tilalle laittaisin vaikkapa Antillais Caribbeanin joka on erittäin miellyttäväarominen hedelmäinen ja vähintään yhtä tulinen kuin DTY.
Lainaus käyttäjältä: Miquel - lokakuu 04, 2013, 23:38:06 ip
Omalle ensikauden listalleni Bluesman suositteli ainakin seuraavaa: LainausSinuna Devil´s tonguen tilalle laittaisin vaikkapa Antillais Caribbeanin joka on erittäin miellyttäväarominen hedelmäinen ja vähintään yhtä tulinen kuin DTY.
Erinomainen heräteostos. Voisin verrata jopa Tobago sweetiin josta on olut hankala saada stabiilia siemenkantaa. Antillais caribbean on varmasti kasvattelun väärti eikä ole tappotulinen vaikka vahva onkin. Erittäin miellyttävä chinense jonka kanssa on mulla ollut vaikeuksia varjella ötököiltä. Satoisuudesta en osaa sanoa mutta turvekasvi teki kymmenkunta podia vaikka oli pahoin tuholaisten syömä.
(https://lh6.googleusercontent.com/-wK0ReBjsORU/UhjnaLZVVcI/AAAAAAAAID0/35OsH2E5d7M/s512/Antillais%2520Caribbean.jpg?gl=FI)
huh, helpotus. :)
ei oo mukavaa jos enemmän pelkää kuin toivoo kasviensa kasvavan.
Onnittelut Habanervousille oivasta valinnasta sitten! :D
Lainaus käyttäjältä: Cheini - lokakuu 04, 2013, 23:59:58 ip
huh, helpotus. :)
ei oo mukavaa jos enemmän pelkää kuin toivoo kasviensa kasvavan.
Onnittelut Habanervousille oivasta valinnasta sitten! :D
Varsin nätti koristekasviksi myös tuo Caribbean Antillais. Yhden laitoin tällaiseen: http://www.orthexgroup.fi/products/gardeneden/langtidsbevattning
Vermeet pois sisältä ja uppopumppu pohjalle. Silmää miellyttävä hydro. Itse kasvi on pitänyt olosuhteista. Kasvattaa tiukkaa lehtinippua peräperään. Valoa saa keinona 25w (n.2500k) ja 45w (6400k)
Päivitystä. Taloon saapui 120w 8-band ledihökötys.
Rocotot ja Tepinit edelleen köllii lautalla, ja ainoa kasvun merkkejä osoittava orgaaninen aine on home. Näitähän toki saa varmasti odotella että mitään tapahtuu. Vasta ensimmäinen viikko lautalla oloa takana.
"Testirocoto", Locato, jonka idättelin noin 3vkoa sitten iti noin puolessatoista viikossa. Ensimmäinen alusta, kasvuturve, lienee tälle yksilölle "liian hapokasta" käytöksen perusteella joten se pääsi kukkamultaan.
Aikaisemmin laittamista kasveista Caribbean antillais tekee nuppuja, muttei niitä suostu avaamaan. Joku mahtaa sitä kyrsiä ja pitää selvitellä mikä. Lemon drop kukkii kanssa, mutta kyseessä on esikukinta ja en usko nuppujen pysyvyyteen. Starfish sekosi ledistä täysin ja on kasvanut heti lampun lasiin kiinni. Kääntelee alempia lehtiään valkoisesta seinästä heijastavia säteitä kohden.
Ainoa joka jo oikein tekee hetelmää, on tuntematon annuumi, jonka kylvin takapihan kukkapenkkiin varhain keväällä. Jotain käryä toki on, mikä se voisi olla. Sieltä pelastin yhden, joka oli menestyksekkäästi ollut kahdessa lehtiparissa kolmisen kuukautta. Kaveri pääsi heti testipenkkiin, eli tässä tapauksessa ämpärihydroon. Hydrosta multaan, mullasta turpeeseen ja edelleen liian pienessä ruukussa. Kasvi silti kukoistaa ja tekee hedelmiä ja on vieläpä varsin komea kasvi. Arvailut menee hungarian hot wax:in suuntaan podien koon perusteella..
Noniin.
Pubescensit, tepinit ja Praetermissum itäneet, ja onnellisesti lastentarhassa odottelemassa keväisempiä kelejä. Kaikki Pubet iti, paitsi yksi praetermissum kuivatti heti alkuunsa sirkkojen alut. Lähempi tutkailu vaikutti myös siltä, että kasvukärki oli vahingoittunut.
Joulukuuta odotellessa jolloin sitten itämään lähtee chinenset, baccat, annuumi sun muut muikelot.
(http://i962.photobucket.com/albums/ae102/Habanervous/20131028_130342_zpsef79eb71.jpg) (http://s962.photobucket.com/user/Habanervous/media/20131028_130342_zpsef79eb71.jpg.html)
Puppeleista iti kaikki muut kuin turpopupe joista menee uusi siemensatsi idätykseen hyvin pian. Kohta lienee aika idätellä myös muita lajikkeita.
Starfish kasvanut kovaa kyytiä korkeutta, muttei kestänyt taivutusta ollenkaan vaa päätti nyrjäyttää sivuhaarojen varsia. Pakko se olisi ollut katkoa muutenkin, koska valoja ei ole varaa enempää nostella. Yllätyksenä itselleni (tuskin muille) on lemon dropin nopeus ja varhainen kukinta. Aikuisista kasveista siis nuorin ja helposti eniten marjoja pukkaava. Vaikuttaa helpolta chililtä toisin kuin esim Trepadeira do werner ja Bulgarian teardrop joiden kasvisielunelämästä en tahdo ottaa selvää. Caribean Antillais kasvaa kovasti lehtivihreää mutta tiputtelee vieläkin nuppuja ja kukkia pois.
Etiäpäin...
Lisätään vielä. Koitetaan varttaa kyseisen starfishin tukeva haara pätkästyyn annuumin runkoon. Katsotaan kuinka käy. Saa sanoa jos on turha yritys :P
http://chilifoorumi.fi/index.php?topic=14525.0 (http://chilifoorumi.fi/index.php?topic=14525.0)
Noiden mestareiden tietotaitoa hyödyntämään! Myös nimimerkki Aku osannee auttaa. ::)
Meni persielleen varttaminen. Eipä ihme ::)
Päivitetääs tätäkin. Eli Bluesmanin ja Chilivaarin innoittamana lähti läjä baccoja ja pubeja itämään ja ne suuntaa keväällä mökille. Pitäähän sitäkin yrittää. Suunnitelmana on laittaa osa _isoihin_ ruukkuihin, osa kohopenkkiin ja osa multamaahan. Kastelujärjestelmä lähtee kehitykseen vaikkakin sekin puoli hoituu muutenkin. Pumppu purosta ajastuksella, mutta miten. siinä vielä pulma....
Kastelu voi olla kapillaarista tai painovoimasta. Laita märkä huopasuikale ruukkuun, toinen pääresoon niin .eiköhän pelitä.
Lainaus käyttäjältä: bluesman - joulukuu 13, 2013, 02:27:44 ap
Kastelu voi olla kapillaarista tai painovoimasta. Laita märkä huopasuikale ruukkuun, toinen pääresoon niin .eiköhän pelitä.
Noniinnojoo :D. Heti sitä on miettimässä vaikeimman kautta. Hyvä etten lämpöantureita jo tilannut ::)
Jos kaivaa "ojan" jonka täyttää multaturve sekoituksella, laittaa ojan reunalle/reunoille huopaa ja huopa resoon niin jaksaisikohan pitää kuinka ison rivistön kosteana? Tähän luultavasti auttaa vain kokeilu mutta sallittakoon spekulaatio. Reson täytön voisi ajastaa pumpulla. Luultavasti päädyn kanan sontaan varastolannoituksena.
Nyt uudenvuoden tietämillä pääsee paikan päälle niin pitää tiirailla alueita tarkemmin tästä näkökulmasta. Vedenottopaikkoja on yllin kyllin.
Tarktorilla pitää myllätä muutenki kasvimaa niin samalla tekisi chilisydeemitkin...
Saatat myös haluta pitää chilimaasi kuivana! Vettä tulee taivaaltakin.
Jos päädyt upottamaan kaiken maaperään, kastelua saattaa tarvita äärimmäisen vähän. Upotetut ruukutkaan eivät kuivu ollenkaan niin kuin pinnalla paisteessa olevat.
Esimerkiksi viime kesänä Tampereella soraharjun etelärinteellä chilit kaipasivat kastelua vain muutaman kerran, vaikka normaalioloissa rinne olisi aivan ruskea kuivuudesta. Muutama sateinen yö riitti pitämään soran keskellä olevan mullan kosteana. Savimaassa chilit on ehdottomasti istutettava kohopenkkiin, etteivät joudu uimaan.
Jahas. Jokohan tätäkin voisi päivitellä. Kiirusta pitää joka osa-alueella. Idätykseen lähti Chinenseistä Pimenta de neyde, Black naga(mikä lie kaupallinen kikka?) ja Oranssi Habanero.
Baccoista lähti muiden aikaisempien ohella Aji Norteno. Annuumeista Serrano ja epäonninen Turbo pube jonka idätykset on karahtanut jo kahdesti kiville. Oudosti pökkää idun alun ja siihen se sitten jääkin. Josko kolmas kerta toden sanoisi.
Aikaisemmin itäneistä multaan on mennyt pubejen lisäksi baccoja:
- Aji cristal
- Jamy (tältä odotan paljon)
-Aji fantasy
-Aji amarillo
-PI355814
Kasveja alkaa olla jo melko paljon, ainakin omaan makuun :) eli noin 50. Tämäkin lienee suhteellista.
Muutama kuva loppuun:
(http://i962.photobucket.com/albums/ae102/Habanervous/P1220016_zps29d93991.jpg)
Caribbean antillaiksen marja.
(http://i962.photobucket.com/albums/ae102/Habanervous/P1220010_zps29f43e36.jpg)
Faria kellii auringossa. (Jotenkin epäilyttää että olisi Faria? Nimittäin lehdet ei ole Chinensemäisen kiiltäviä pinnaltaan, eli onkohan mennyt idätyksen sekaisin ???
Laitetaanpas valokuvia täyttämään päivyriä edes joistan kasveista. (Kuvan selitys poikkeuksellisesti kuvan yllä)
Brown rocotot ja Locato
(http://i962.photobucket.com/albums/ae102/Habanervous/taumlmauml2_zps61de65fa.jpg)
Caribbean antillaikset. Vasemmalla multa-asukki ja oikealla vesiviljelyssä. Takana on Bulgarian teardrop
(http://i962.photobucket.com/albums/ae102/Habanervous/taumlmauml6_zpsfb5bf6e7.jpg)
Vasemmalla Tepin ja oikealla O'odham tepin
(http://i962.photobucket.com/albums/ae102/Habanervous/taumlmauml5_zps1f405d77.jpg)
Tässä onkin visaisin juttu. Eli Faria ja "Faria?" Vasen näyttää chinenseltä mutta oikean puoleinen ei sitten pätkääkään, ainakaan omasta mielestä
(http://i962.photobucket.com/albums/ae102/Habanervous/taumlmauml7_zpsc126c35e.jpg)
Canario ja Rocoto aji oro de ecuador
(http://i962.photobucket.com/albums/ae102/Habanervous/taumlmauml3_zpsdb30c975.jpg)
Noniin. On aika päättää ketä lähtee vesiviljelyyn ja päädy(i)n lotraamaan Naga morichin, Farian, Harold st. Barts:n ja Oranssin habaneron kanssa. Naga morich lähti totuttelemaan pauliinaan passiivihydroon, kunnes saa siirtyä isompaan bubleriin ikkunalaudalle kun aurinko alkaa tekemään tehtäväänsä. Suurin osa chinenseistä siis jää kasvamaan eteläikkunalle sisätiloihin...
Kasvu ollut niin kovaa että päätin laittaa suurimman osan ikkunalle ottamaan arskaa, siitä isompiin pönttöihin ja kesän tultua ulos treenaamaan. Ei kehtaa enää ostaa lamppujakaan lisää. Kaikki pubet kukkii ja yksi värkkää jopa bodeja auringon valolla.
Suurin yllätys on ollut Lemon drop joka tekee kukkia ja bodeja todella minimaalisella valolla. Käytännössä siihen riitti talvinen pilvinen päivä ikkunalla. Melkoinen mylly.
Suurin omituisuus on erot mullassa asustavalla caribbean antillaiksella verrattuna bubblerissa olevaan kaimaansa. Multa-asukki vääntää kukkia ja bodeja kehittyy (keinovalolla). Saman lampun alla on myös vesiasukki jonka lehvästö on julmettu, kukkia tolkuton määrä mutta yksikään ei kehity marjaksi asti. Litku jota sille käytän on ph-puskuroitua ja typet on minimissä mutta ei niin ei, kukat ei pysy..