Uusi ketjun nimen vaihto uuden kauden myötä
Ketjun nimi vaihdettu. Ekasta kaudesta ei paljon päiväkirjaa jäänyt, kokeillaan tulisiko nyt paremmin nämä hommat dokumentoitu
Jos laskisi tuon edellisen kauden harjoitteluksi, niin tästä tulisi kasvatuskausi 1.0. Näin se alkaa. Lisäksi on pari Lemon Droppia, jotka vielä näyttävät talvehtivan hyvin. Viime vuoden Cayennet näyttävät sen sijaan varsin onnettomilta, mutta eipä ne kovin kiinnostavia olleetkaan.
(https://fbcdn-sphotos-h-a.akamaihd.net/hphotos-ak-prn1/994411_10152087291429651_1112438454_n.jpg)
Edit: Aloitan tänne oman linkkilistan.
Chilin puutosoireet: http://chilifoorumi.fi/index.php?topic=7180.0
Oireiden tarkempi diagnostiikka: http://chilifoorumi.fi/index.php?topic=6910.msg265533#msg265533
Huonosti on tullut päiväkirjaan täytettä, onneksi on sentään koneella kuvia eri vaiheista.
Nyt talvehtineessa Lemon dropissa on jo pieniä aurinkoja, Aji Fantasy ja Champion puskee kukannuppuja, toinen Cheiro Roxa ja Omnicolor varsoo villisti latvomisen jälkeen, ja viikonlopuksi luvassa jo lämmintä. Kyllähän tässä jo hymyilyttää. :D
Innovatiivinen ratkaisu, ei mene siemenet sekaisin tuossa noin. Vieläkun pohjaan tökkii reiät niin avot, tuohan on aivan loistava :)
Itse asiassa tuo oli tuollaisena todella huono, erityisesti kun en homeen pelossa uskaltanut laittaa kelmua päälle.
Mutta kelmu päälle, ja ehdottamasi reiät pohjaan, niin eiköhän ala pelittämään 8)
Hmm, tästä näyttäisi vuoden takainen kuvalinkki hävinnyt? En ainakaan muista itse poistaneeni sitä.
No, ei siitä sen enempää. Heikosti pidetty päiväkirja. Nyt alkaa jo seuraavan kauden idätykset, kun keinovaloa on hiukan paremmin. Valojen alla kuivahtaa nyt kasa vanhoja lemondroppeja ja Omnicoloreita, muutama Lemodrop myös kypsyy vielä. Viimevuotisista ainoa, joka ei tuottanut satoa oli Trinidad Scorpion. Se on vielä hyväkuntoisen näköinen, mutta todella pieni. Selvää bonchi-ainesta. Cheiro Roxat voivat myös hyvin, huonommassa kunnossa ovat Cayenne, Aji Fantasy ja Champion, mutta leikkauksen jälkeen nekin näyttävät nyt pirteämmältä.
Perinteisellä talouspaperilautalla löytyy nyt keittiökaapin alahyllyllä, valojen päällä lämmittelemässä, seuraavanlainen yhdistelmä, lähinnä SKK2 perua. Lautan kostutin kiehuvalla vedellä, ja pistin sen jälkeen pariksi minuutiksi vielä mikroon, siinä toivossa, että pahimmat homeet kuolisi.
PI 585273 Rocoto Montufar, Pubescense
Fatalii, Chinense
Aji Cristal, Baccatum
Pink Habanero, Chinense
Naga Morich, Chinense
Brasileira Marimbondo, Chinense
Scotch Bonnet, epäpuhdas, Chinense
Tobago Sweet (Scotch Bonnet), Mild Chinense
Trepadeira Werner, Baccatum
Nyt pitää vain tappaa viimevuotisia tarpeeksi, jotta hellasärö ei nouse liikaa.
Erinomaisesti on lähtenyt idätys käyntiin. Kaikki lajikkeet, paitsi Tobag Sweet näyttää jo itämisen merkkejä. Useimmissa siemenissä jo komeat ja karvaiset hännät, ja tämä siis viidessä päivässä. Nyt tulee kiire hankkia idätysruukkuja :)
12 enemmän tai vähemmän itänyt kypäräpää on siirtynyt multiin. Fatlii ei päässyt vielä mukaan, kun ei näy häntää. Montufarit piilotin hiukan syvemmälle, kun sirkat näyttivät viihtyvän huolestuttavan hyvin siemenen sisässä.
(https://dl.dropboxusercontent.com/u/16541916/pictures/P1060703-web.JPG)
Nyt (vasta) siirtyi viimeiset lautalta idätysruukkuihin, ja sain yhden Fataliin myös mukaan. Samalla huomasin, että todennäköisesti kirjasin yhden Pink Hanaeron Scotch Bonnetiksi edellisessä siirrossa, no saa nähdä mitä sieltä tulee. Viime vuonna molemmat Naga Morichit olivatkin Cayenneja, joten hiukan tarkkuuttaa kyyllä vaatisi. :-[
15 planttua nousee nyt idätysruukuista. Ei ole mitään mahiksia kasvattaa nuo kaikki isoiksi (vielä elossa olevien edellisten vuosien 10 lisäksi), joten rankkaa karsimista edessä.
(Ketjun nimi vaihdettu. Ekasta kaudesta ei paljon päiväkirjaa jäänyt, kokeillaan tulisiko nyt paremmin nämä hommat dokumentoitu)
Lähinnä laiskuuttani olen antanut viimeiset Lemon Dropit ja Omnicolorit kuivaa oksalla (joulukoristeina). Ilokseni huomasin, että kuivuvat siellä oikein nätisti jopa ihan rutikuivaksi asti, ja ellei ole tippuessaan ihan rutikuiva, niin vuorokausi talvisisäilmassa tekee temput.
Nämä hajoaa ihanaksi murskaksi kun niille näyttää veitsen. ;D
(https://dl.dropboxusercontent.com/u/16541916/pictures/P1060724-web.JPG)
Tänään päätin siirtää chilit syyskaudelta kevätkaudelle ja poimin nuo kuivat pois, siirsin samalla koko höskän kylppäriin, leikkasin kuivat ja vaurioituneet oksat/lehdet ja annoin ripsiäisten maistaa Spruzitia. Toivottavasti tepsii hyvin
(https://dl.dropboxusercontent.com/u/16541916/pictures/P1060727-web.JPG)
Toivottavasti ripsiäiset eivät ehtineet tartuttaa uusia poikasia. Ei ainakaan näy merkkejä
(https://dl.dropboxusercontent.com/u/16541916/pictures/P1060726-web.JPG)
Nuo talvehdittavat olen jättänyt syksyn aikana kokonaan ilman lannoitusta, kun eivät kovin paljon lisävaloa saa (2x35W putkea+35W ESL pienokaisille. 5500K, päiväsaikaan päällä antamassa lisävaloa myös olohuoneeseen). Nyt ovat saaneet myös ensimmäisiä ravinneliuoksia, parilla viimeisellä kastelukerralla. Kuukauden päästä pitäisi aurinkokin päästä taas paistamaan ikkunasta sisälle, joten viimeistään silloin lisää.
Jännästi jaksavat puskea nuppua, kukkaa ja jopa podia vaikka tällä tavalla on rääkätty. Tuosta kukasta löytyi muuten eläviä ripsisäisiä (sekä aikuisia, että toukkia), eilisestä spruzitista huolimatta >:(
(https://dl.dropboxusercontent.com/u/16541916/pictures/P1060741-web.JPG)
Antaa kaikkien kukkien kukkia, vai...
Olihan noissa jo ennestään jonkin verran nuppua ja podinalkua, mutta nyt kun annoin hiukan ravinnetta, niin lähtivät ihan silmissä kasvamaan ja työntämään nuppuja. Nyt on kova polte vain jatkaa lannoittamista, ja yrittää saada noista vanhoista mahdollisimman aikaista (vaikka pientäkin) satoa. Syyssato tulisi sitten uusista. Mutta kun sekä valo, että sisätila ovat kovin rajoitettuja... Eli pelkään että tuollaisen yrittäminen epäonnistuu vähäisen valon takia, tai onnistuu liiankin hyvin, ja tila loppuu ennen toukokuuta. Jos nuo leikkaisi nyt alas, niin saisi toivottavasti matalampaa ja tuuheampaa, nätimpää ja helpommin käsiteltävissä olevaa kasvua, ja silti aikaista satoa?...
Ai tätä päätöksen tuskaa ;D Ajatuksia saa heittää...
Alkoi jo hetken tuntua siltä, että nuoret olivat tyystin jämähtäneet. Kasvattivat hentoa rankaa, epätoivotulla tavalla, jos sitäkään. Olin jo hankkimassa niille lisävaloa, mutta nyt ovat onneksi saanut jostain uuden kasvuinnon, ilman lisävaloakin. Saivatko aluksi lisäravinteista shokin, josta nyt ovat topiuneet (saatuaan taas puhdasta vettä)? Liekö ollut muutama hiukan valoisampi päivä, vaikka aurinko ei vielä ihan yllä paistamaan tänne suoraan? Vai kuuluko normaaliin rytmiin? Mene ja tiedä.Onneksi en saanut sitä lisävaloa paikalle, silloin olisin nyt täysin vakuuttunut sen toimivuudesta ja tarpeellisuudesta. ;D
Vielä mukavammaksi asian tekee, että ryppylimetit, jotka olivat pitäneet vielä pidemmän kasvutauon ovat myös ottaneet hiukan uutta vauhtia.
(https://dl.dropboxusercontent.com/u/16541916/pictures/P1060754-web.JPG)
Jaaha, 3 viikkoa edellisestä Spruzit-käsittelystä, ja nyt ne pirun ripsiäiset ovat jo löytäneet lapsokaisten luo. Ei niitä haitantekoon asti ole, paitsi en tiedä paljonko haittaavat kukkimista ja podien syntyä, kun tosiaan näyttäisivät viihtyvän hyvin kukissa, mutta lienee silti aikaa ottaa spruzit pullo taas esille. Nyt myös pienokaisille.
>:(
Tänään suurimmat pienokaisista joutui saksien alle. Linkkarin sakset ovat sopivan ohuet tähän hommaan. Mahdollisimman vähän vein, mutta kasvupisteen yritin kuitenkin katkaista. Ihana chinense-tuoksu levisi leikkauskohdista. Pieni loistari laitettu ESLin viereen, siinä toivossa, että nuo alkaisivat kasvattamaan hiukan tukevampia rankoja, nyt eivät tahdo oikein pysyä pystyssä.
Tietääkö joku miten nuo kaffir limetit suhtautuvat kasvupisteen leikkaamiseen? Toki, nuo ovat vielä niin pieniä, että ei liene vielä vähään aikaan ajankohtaista.
(https://dl.dropboxusercontent.com/u/16541916/pictures/P1060758-web.JPG)
Toiseksi viimeinen syys/talvipodi tuli tänään syötyä, kun laitoin punaisen omnicolorin viipaleiksi vuohenjuustoleivän päälle. Oli hyvää. Nyt enää yksi valkoinen omnicolor kypsymässä ja sitten jäädään odottamaan uutta satoa. Champion puskee jo podia, muut vain kukkii ::)
(https://dl.dropboxusercontent.com/u/16541916/pictures/P1060760-web.JPG)
Miksi niitä pitäisi leikata?
Tämän mukaan olen mennyt
http://chilivaari.blogspot.fi/2010/01/latvominen-keino-saada-chilit_04.html
http://chilivaari.blogspot.fi/2013/11/latva-poikki-ja-haarautumaan.html
Eiköhän tuosta latvomisen hyödystä ole melko lailla yksimielisyyttä? esim: http://chilifoorumi.fi/index.php?topic=11695.msg274984#msg274984
Erityisesti kun nuo ovat jo ongelmallisen korkeita ja rangoiltaan heikkoja, ja omaa silmää miellyttää puskamaisempi kasvu.
^Omat havainnot puoltaa latvomista silloin kun valoa ei ole riittävästi ja syntyy honteloa kasvua. Kun valoa on riittävästi taimet alkaa luontaisesti haarautumaan, lehtihangoissa alkaa syntyä uusia versoja jne. jolloin latvominen on täysin turhaa, ehkä jopa haitallista.
Vähässä valossa kasvatettaessa latvomalla saa honteloita kasveja tukevoitumaan ja haarautumaan, jolloin siitä tuntuisi siis olevan apua.
Varsinaisesti kasvupisteiden leikkaamisesta kaffir limeistä ole kokemusta, mutta kun olen niiden lehtiä ruuan mausteina käyttänyt, niin olen katkonut pisimmistä kasvuista 10 cm latvoja pois.
Toinen tarkoitus silläkin saada alemmista lehtihangoista uusia oksia.
Uusia oksia tulee lähinnä yläosassa, johtuu ehkä siitä että alempana on vain 4-6k luxia.....
Lainaus käyttäjältä: x46900 - tammikuu 25, 2015, 08:25:52 ap
^Omat havainnot puoltaa latvomista silloin kun valoa ei ole riittävästi ja syntyy honteloa kasvua. Kun valoa on riittävästi taimet alkaa luontaisesti haarautumaan, lehtihangoissa alkaa syntyä uusia versoja jne. jolloin latvominen on täysin turhaa, ehkä jopa haitallista.
Vähässä valossa kasvatettaessa latvomalla saa honteloita kasveja tukevoitumaan ja haarautumaan, jolloin siitä tuntuisi siis olevan apua.
Näin se varmaan on. Oma kasvatukseni menee olohuoneen ehdoilla, eikä sinne viitsi raahata ihan mitä tahansa valotykkejä. Tein erityisesti alussa selkeän virheen, kun pidin pientä esliä liian kaukana. Käytin tuota 20cm sääntöä, vaikka se taitaa olla paljon tehokkaimmille tykeille tarkoitettu. Lisäksi käytin vielä laiskuuttani valmiina olevaa kettinkipätkää, jonka takia se 20 cm olikin alussa 30+.
Kiirettä noitten kasvattamisessa ei ole, kun idätys lähti (liiankin?) ajoissa käyntiin, mutta lisää tukevuutta noille kyllä soisi.
Lähinnä ihmettelin noiden limettien latvomista, ainakin oman kokemuksen mukaan ne kasvattaa lähinnä vierestä seruaavan latvan, ei siis kahta tai useampaa, se latvan kasvu vaan jatkuu siitä ylimmästä lehtihangasta.
No sehän juuri olikin kysymykseni, miten kaffirit?
Eli Huru-ukko sanoo, että uusia oksia tulee yläosasta, sinä että niitä ei tule lainkaan. Netistä kun katsoo kuvia, niin nuo näyttävät kuitenkin kasvavan varsin puskamaisesti. Ehkä valo on se ratkaiseva tekijä, tai sitten ikä?
Lainaus käyttäjältä: Jani M - tammikuu 25, 2015, 13:15:14 ip
Lähinnä ihmettelin noiden limettien latvomista, ainakin oman kokemuksen mukaan ne kasvattaa lähinnä vierestä seruaavan latvan, ei siis kahta tai useampaa, se latvan kasvu vaan jatkuu siitä ylimmästä lehtihangasta.
Eihän niihin ole tarkoitustakaan kasvattaa kilpalatvoja, vaan saada niihin lisää oksia. Omat limettini olen materialistina kasvattanut pääasiassa maustekasveiksi. Eli latvuksien leikkauksista lehdet käytetään soppiin ja patoihin.
Ja leikkaamalla ne pysyvät sallituissa mitoissa, eli tuota isommaksi olevien lehdet osuu loisteputkiin....
(https://lh3.googleusercontent.com/aHH4DJ58hPjQJVu5R-5ZmJG6VBVzadAKagEtkHZBSMw=w496-h880-no)
Tästä lähti muutama kuukausi sitten n.5 cm latvasta, sen jälkeen siihen ilmestyi pari oksaa lisää. Joku noista oli jo silloin aluillaan. Tästä lähtee seuraavaksi tuon ylimmän keltaisen lehden kohdalta noin latva pois.
Noita keltaisia ja pois tippuvia lehtiä on muutama nyt ilmestynyt joka kasviin, luulisin että ne ovat vanhoja, ja kasvit uudistaa itseään....Ehkä noiden lehtihangoista tulee lisää oksia. Näkee kun elää.
Kasvilla korkeutta puoli metriä.
Ajan oloon ne kyllä tekevät varkaita ja haaroja ihan omasta aloitteestaan. Koitin siis nuorta limettiä latvoa, että jos se alkais tehdä alusta asti pensasmaista kasvua, mutta se ei onnistunut niin. Vasta myöhemmin siis teki ihan omasta aloitteestaan sitä puskamaista kasvustoa, kasvaessaan tarpeeksi isoksi. Sittenhän sen veikin jo punkit.
Kuten noista aikaisemmista kuvista jo alkaa näkyä, niin on selvästi syntynyt kahden kerroksen väkeä. Brasileira Marimondo on ainoa Chine, joka on pysynyt Pubeiden ja Baccojen vauhdissa. Ja kun tilaa on tuossa valojen alla heikosti, niin tämä tuskin korjaantuu itsestään. Pitää miettiä miten parhaiten pitää kasvun tiiviinä valojen alla, silti niin että nopeammat eivät varjosta hitaampia liikaa. Ero näkyy erityisesti korkeudessa. lehtipinta-alassa sanoisin eroa olevan vähemmän.
Nopeat
2 x Montufar (Pube)
2 x Aji Cristal (Bacca)
2 x Brasileira Marimbondo (Chine)
Trepadeira Werner (Bacca)
Hitaat (kaikki Chinejä)
2 x Naga Morich
Tobago Sweet
Scotch Bonneti
Pink Habanero
jo idätysvaiheessa hitaat
Fatalii
Pink Habanero
Scotch Bonnet
Eikös Aji Cristal ole kanssa Baccatum? eikä chinense ::)
Lainaus käyttäjältä: Hömppä - tammikuu 29, 2015, 21:24:10 ip
Eikös Aji Cristal ole kanssa Baccatum? eikä chinense ::)
On, mutta Brasileira Marimbondo on sen sijaan chinense. Tuli pahasti katsottua rivit kieroon. Kiitos korjauksesta, korjaan tuohon yllä olevaan.
Leikkasin nuo kylvöruukkusetit auki ja siirsin lyhyemmät omaksi ryhmäkseen. Nyt ei pitkät enää varjosta lyhyitä
AURINKO!!! yltää vihdoinkin paistamaan olohuoneen ikkunasta. Valitettavasti en ollut itse kotona nauttimassa siitä, mutta perheen kauniimpi osapuoli kertoi, että se paistoi pitkän tovin. Chilitkin saavat siitä ilmaista lisävaloa. ;D
Valitettavasti viikonlopun ennuste ei näytä siltä, että pääsisin itse vielä toteamaan tätä ihmettä.
Nyt meni hermot pienien idätysruukkujen ja tungoksen kanssa, joten lastennurkkaus muutti muotoaan
Tällaisesta:
(https://dl.dropboxusercontent.com/u/16541916/pictures/chili/P1060769-web.JPG)
Tällaiseksi:
(https://dl.dropboxusercontent.com/u/16541916/pictures/chili/P1060775-web.JPG)
Trepadeira do Wernerin kauniit juuret:
(https://dl.dropboxusercontent.com/u/16541916/pictures/chili/P1060773-web.JPG)
Aikalailla hyvässä käytössä oli kyllä tuo minimaalinen juuritila, mutta koska ei kuitenkaan näyttänyt isoimmillakaan tämän pahemmalta, ja pienemmällä siirretyllä oli vielä ihan hyvin tilaa juurille, niin jätin vielä pienemmät tuohon tiukkaan kennostoon. Nyt pitää keksiä jostain lisää valoa ja järkevä tapa kohdistaa se, niin voi loputkin ruukuttaa noihin isompiin.
Mitäs raati sanoo? Kun vähäisten valojen takia pitäisi pitää tiiviinä, mutta toisaalta juuri- ja kasvutilaakin pitää olla, niin missä vaiheessa kannattaa siirtyä isompiin ruukkuihin? Oliko noitten kuvien perusteella liian myöhään tai aikaisin, ja millaisin perusteluin? (Älkää antako sen hämätä, että ekassa kuvassa nuo oli siirretty kuvauksellisempaan asetelmaan, jossa varjostivat enemmän toisiaan).
Viime vuonna kitukasvuiseksi ja mahoksi jäänyt Trinidad Scorpion on edelleen kitukasvuinen, mutta on nyt alkanut kukkimaan. Tuskinpa näistä mikään tartu, mutta edistysaskel kuitenkin :)
(https://dl.dropboxusercontent.com/u/16541916/pictures/chili/P1060780-web.JPG)
Pitäisi ehkä makroilla lehtien alaosia useammin, tuolla oikealla näyttäisi olevan tuoreita ripsiäisen jälkiä >:(
Montufarin hujoppi heiluu kuin heinämies. Aamulla löysin sen 90 asteen kulmaan kohti valoja käännettynä. Käänsin sen ympäri ruukkuineen, ja kun tulin töistä se oli taas 90 kulmassa kohti valoja, eli oli taittanut oman latvansa 180 astetta muutamassa tunnissa. Yrittääköhän se kertoa minulle jotain? :D
No, ei saanut Montufar haluamaansa, ainakaan tänä yönä. Joutui nimittäin jätesäkkiin kaverinsa ja reilun Raid suihkun kanssa. Tällä kertaa sai myös muut kasvit hoitoa, Jucat joutui säkkeihin (isompi vaati 2 säkkiä) ja Avokada sai sprutzittia talvehtineiden chilien kera.
Kaksi viikkoa edellisestä käsittelystä. Mitään elävää en ole bonganut, mutta muutama epäilyttävä jälki lehdillä. Ei vahingoksi asti, mutta olisihan se hienoa jos noista pääsisi kokonaan eroon.
(https://dl.dropboxusercontent.com/u/16541916/pictures/chili/P1060792-web.JPG)
(https://dl.dropboxusercontent.com/u/16541916/pictures/chili/P1060793-web.JPG)
Lainaus käyttäjältä: MiM - helmikuu 02, 2015, 22:08:47 ip
Mitäs raati sanoo? Kun vähäisten valojen takia pitäisi pitää tiiviinä, mutta toisaalta juuri- ja kasvutilaakin pitää olla, niin missä vaiheessa kannattaa siirtyä isompiin ruukkuihin? Oliko noitten kuvien perusteella liian myöhään tai aikaisin, ja millaisin perusteluin? (Älkää antako sen hämätä, että ekassa kuvassa nuo oli siirretty kuvauksellisempaan asetelmaan, jossa varjostivat enemmän toisiaan).
Itse, itselleni vastaten. Kyllä ne isompiin ruukkuihin siirretyt ovat lähteneet kasvamaan selkeästi nopeammin, vaikka siirtämisestä ei ole kulunut kuin viikko. Toisaalta valokentän sivulla oleva valittavat yhtä selkeästi valon puutetta ja tiiviiseen tilaan jätetyt näyttävät vielä ihan hyvinvoivilta, vaikka kasvu onkin niillä hidasta. Eli odotellaan kevätaurinkoa ja ihmetellään mistä virittäisi siisti noille vielä lisävaloa.
Valkolehtisyys on siis vaivannut muutamia, josta juttua ja kuvaa täällä (http://chilifoorumi.fi/index.php?topic=6910.msg304851#msg304851). Näyttäisi että tuo oli ohimenevää ja valkoisten lehtien jälkeen tuleva uusi kasvu näyttää jo terveemmältä. Olisiko syynä ollut tuo raidaus?
Nyt on viimeiset kuusi planttua päässyt kylvöruukuista litraisiin. Luotan yhä enemmän vetyvaloon, mutta noille löytyi lisäksi pieni työmaaledivalaisin (10W).
(https://dl.dropboxusercontent.com/u/16541916/pictures/chili/P1060801-web.JPG)
Yksi ripsiäinen (tai sen toukka) bongattu talvehtineen lehdestä. Sen sain litistettyä käsin. Muuten ei näy enää ripsiäisvahinkoja viime käsittelyn jälkeen, mutta pakko kai noita on vähintään kerran vielä myrkyttää.
Talvehtineessa Aji Fantasyssa näyttäisi olevan useita alkuja jäämässä kiinni, muutkin talvehtineet kukkii ahkerasti. Toivottavasti sääennuste pitää nyt paikkansa, niin saa nähdä mitä muutama aurinkoinen päivä noille tekee.
Vetylamppu päällä 8)
(https://dl.dropboxusercontent.com/u/16541916/pictures/chili/P1060844-web.JPG)
Yritin kysellä mielipiteitä alavaloista täällä (http://chilifoorumi.fi/index.php?topic=5197.msg305482#msg305482), mutta kun ei vastauksia tullut (oliko kysymys liian sekava?) niin päätin sitten kokeilla.
Tässä on uusi valojärjestely. Nyt sain katossa olevan 58W 950 putken käyttöön, sekä tuon kuvassa olevan putken valot kohdistettua molempiin suuntiin chileille, eli chileille käytössä olevan valon määrä nousi reippaasti. Samalla uusille taimille käytössä oleva tila kasvoi reippaasti (keskellä pitkän putken alla), joten nyt ei ole ihan heti huoli niitten tilan loppumisesta. Tuon putken sitten nostaa taimien kasvun myötä.
Saa nähdä miten nuo isojen chilien latvat reagoivat alhaalta tulevaan valoon?
(https://dl.dropboxusercontent.com/u/16541916/pictures/chili/P1060851-web.JPG)
Muissa uutisissa Aji Fantasy on alkanut tuottamaan marjoja jo ihan reippaasti Reilu puoli tusina kiinni, joista suurin jo melkein peukalon kokoinen, kukkia myös ihan kiitettävästi (olisikohan muutaman aurinkoisen päivän vaikutus näkyvissä?). Sen sijaan ensimmäisenä talvimarjan jo tammikuussa puskenut Champion on jäänyt kasvattamaan sitä yhtä, eikä sen jälkeen oli uusia jäänyt kiinni.
Jan M:n videosta innostuneen piti kokeilla miten oma hujoppini (Aji Cristal) käyttäytyy.
http://timelapseapp.net/pro/?t=32b80811-e77d-4236-968b-2b0eb3d813f5 (http://timelapseapp.net/pro/?t=32b80811-e77d-4236-968b-2b0eb3d813f5)
Linkin takana 4 tuntia valoon päin kurottautumista
Pitihän eilen kokeilla tuota chilitahna/saunatemppua. Tosin varovaisesti vain kiukutelleen käsivarren päälle. Nyt tiedän sitten miltä se tuntuu. löylyssä tuntuu siltä että joku painaisi kuumaa metallia ihoa vasten, siltä se tuntuu. Ja sitten iho näyttää ja tuntuu vielä (auringon)palaneelta pitkään saunan jälkeen. No jos on joku sellainen vaiva johon tuo oikeasti tepsii, niin on se todennäköisesti sen väärtti. ::)
Takaisin kasvattamiseen. Näyttää siltä, että valojen uudelleenjärjestely oli oiva temppu, reilussa viikossa on tullut erittäin mukavasti lisää vihreätä, vai mitä mieltä olette? (verratkaa edelliseen kuvaan).
(https://dl.dropboxusercontent.com/u/16541916/pictures/chili/P1060880-web.jpg)
Talvehtinut Aji Fantasy on alkanut kasvattamaan marjoja ihan toden teolla. Taitaa tulla vapuksi tuoretta grillikamaa 8)
(https://dl.dropboxusercontent.com/u/16541916/pictures/chili/P1060866-web.JPG)
Ja tämän vuoden kasvateista Aji Cristal kasvaa lampun yli ja tekee jo nuppuja
(https://dl.dropboxusercontent.com/u/16541916/pictures/chili/P1060870-web.JPG)
Hitaimmatkin ovat kasvattaneet runsaasti lehtipintaa, eivät kuitenkaan näytä kovin kiinnostuneita pituuskasvusta, lieköhän kellertävän työmaavalaisimen syytä, vai onko se vain chinenseille ominaista
(https://dl.dropboxusercontent.com/u/16541916/pictures/chili/P1060872-web.JPG)
Ulkonakin näkyy kevään merkit. Toivottavasti tulee todella aikaisin, muuten taidan olla edellisten kanssa aika lailla kusessa ;D
(https://dl.dropboxusercontent.com/u/16541916/pictures/P1060859-web.jpg)
Ostin eilen ruukkutimjamin (kunnollisen, ei mitään Järvikylää) ja unohdin antaa sille Raidtelttakäsittelyn ennen pöydälle laittoa... Ja ei kun Perkele tänään joku musta öttiäinen lensi läppärin ruudun edestä. No voi se tietenkin myös olla sattuma ja tuo öttiäinen ihan banskukärpänen ::) .
Timjami suihkuhuoneeseen raidpussiin ja uudenlainen öttiloukku chilien viereen. Astiassa on nyt kurkumalla ja mantelisaippualla höystettyä hunajavettä. Ainakin on keltaista. Eikä haise yhtä pahalta kuin ainakin banaanikärpäsille tehokkaaksi todetut valkoviinietikka-saippuasekoitukset. Saa nähdä pyydystääkö tuo, jos täällä nyt on mitään pyydystettävää...
Muissa uutisissa, talven yli liian pienessä ruukussa pärjäillyt laakeripuu pääsi vihdoinkin suurempaan. Näyttää elossa olevalta leudon talven jäljiltä, josta se on suurimman osan viettänyt ulkona. Ainoastaan selkeillä pakkaskeleillä se on päässyt kylmäkellariin lämmittelemään.
Menin perhana sohimaan Pink Habaneroa pölynimurilla ja se taittui 90 asteen kulmaan juuri multapinnan yläpuolella. Ei pysy ollenkaan itse pystyssä, mutta kaatumissuuntaan kun tukee kepillä, niin seisoo nätisti, eikä taittumiskohdassa näy mitään isompaa vauriota. Tuntui menevän yllättävän helposti, saas nähdä miten Haban käy.
Haluaako joku ennustaa onko parin päivän päästä elossa?
Hienosti on alkanut kasvaa uusilla tehokkaammilla valoilla sun chilit! Näyttää oikein kivalta! :) Toivotaan että Pinky ei kuole. Onko vielä ötökät vaivannut?
Kiitos Erkkakar. Olen melko tyytyväinen siihen miten tuossa yhdistyy kasvatukselliset ja sisustukselliset vaatimukset, ja vielä varsin pienellä vaivalla/lompakkoreiällä. Olen aina haaveillut kunnon viheralueesta sisällä ja nyt sellainen on ja se tuottaa vielä syötävää :)
Tuo näyttäisi nyt vihdoin olevan ötökkävapaa. Toivottavasti sellaisena pysyy, ainakin siihen asti kun nuo pääsee ulos.
Viimeksi kun aurinko täällä näyttäytyi jäi hetkessä kymmenen marjaa kiinni Fantasyyn. Sen jälkeen ei ole tarttunut muuta kuin muutama Lemon Droppi. Nyt lupaavat vihdoin ensi viikosta aurinkoista. Kiinnostavaa nähdä auttaako se muutkin talvehtineet pitämään kukista kiinni. Kukkia on lähes kaikissa. Pitäisikö tässä vaiheessa nostaa lannoitusta? Nyt annan vielä varovasti 0,5 ml PK:ta litraan (tai itse asiassa kekkilän kukkaravinnetta, mutta se on koostumukseltaan lähes samaa kamaa).
Pinky näyttää pärjäävän. Pieni lovi rungossa, mutta seisoo jo tukevasti omillaan, eikä näytä yhtään kärsineeltä.
"Ensimmäinen kukka auki" kisan voittaja on myös selvillä. Sen vei Aji Cristal, se on myös hujoppi-kisan selkeä ykkönen ja on venynyt yli puolimetriseksi. Kovin iso se ei kuitenkaan ole, vaan sellainen pitkä ja kapea. Toisessa Cristalissa, molemmissa Brasileroissa ja Wernerissä on myös nuppuja. Melko tasan 3kk itämisestä ensimmäiseen kukkaan. Hidasta verrattuna moneen muuhun täällä, mutta huikea vauhti verrattuna viime vuoteen, eli jotain on sentään opittu. Kun vertaan viimevuotisiin kuviin kasvutilanne nyt vastaa silloista toukokuun loppua. Ja kasvu on selkeästi vankempaa ja tiheämpää.
"Dokumenttikuva" voittajasta. Otetaan parempia kukkakuvia myöhemmin, paremmalla valolla.
(https://dl.dropboxusercontent.com/u/16541916/pictures/chili/P1060917-web.JPG)
Katohan! Ite tänään nypin nuppuja pois Serranosta. Ei kärsi vielä alkaa kukkia. Nätisti tänään paistoi aurinko. Kasvaa kohisten kasvit! :)
Ruukussa vilisee ilmeisesti hyppyhäntäisiä. Vai onko jollakin tämän kuvan perusteella parempia ehdotuksia.
(https://dl.dropboxusercontent.com/u/16541916/pictures/chili/P3117039.JPG)
No niitä on ollut aikaisemminkin, eikä taida olla chileille vaarallisia. Saa ilmeisesti varoa kastelua vielä hiukan tarkemmin, vaikka tässä muutama kerta mm tuo nimenomainen chili on päässyt melkoisesti nuupahtamaan kuivuudesta.
Hajottaja elikoita. Ei vaaraa kasveille. Viihtyy märässä mullassa. Itelläkin noita on tosin eri lajiketta kun on valkoisia, mutta niitä onkin suomessa tuhansia erilaisia.
Hyppäreitä tai ei, niin pakko oli kastella kun auringonpaisteisen päivän jälkeen osa puskista roikotti ja kaikki ruukut oli keveitä. Nyt kun sattui sellainen tilanne, että kaikki sai vettä kerralla, niin sitä meni jo 7 litraa, josta 6 chileille. Osalle teistä tämä lienee vielä pientä, mutta minulle ei :o
Tuoksu on ainakin nyt hieno.
Sain uuden hiukan paremman kuvan noista ruukun elukoista, kun ne pakenivat vettä. Itse asiassa siellä taitaa olla vähintään kahden sorttisia. Nämä eivät näytä kovin samanlaisia eilisen kuvan oikeamman kanssa, Sen sijaan ne muistuttavat tuota vaemmassa ylänurkassa majailevaa, ja erittäin paljon viime joulukuussa kuvaamani http://chilifoorumi.fi/index.php?topic=15775.0 (http://chilifoorumi.fi/index.php?topic=15775.0)
(https://dl.dropboxusercontent.com/u/16541916/pictures/chili/P3127041-web.JPG)
Valitettavasti eivät tykänneet, kun rupesin sohimaan niitä lähilinssillä, joten sain vain pari suttuista kuvaa ennen kuin häippäsivät taas piiloon.
Inhottavan näköisiä öttiöttejä! Ovatkohan vihaisia?! >:D
Selvä Karvapersemöngertäjä muuten tuo laji!
Seuraa kukkapornoa...
Aji Cristalit kukkii molemmat jo useamman kukan voimalla
(https://dl.dropboxusercontent.com/u/16541916/pictures/chili/P3157043-1.jpg)
Olisikohan siellä jopa marja jäämässä kiinni?
(https://dl.dropboxusercontent.com/u/16541916/pictures/chili/P3157047-web.JPG)
Talvehtineen Lemon Dropin viisisarkainen loistaa pilvetöntä taivasta vastaan
(https://dl.dropboxusercontent.com/u/16541916/pictures/chili/P3157050-1.jpg)
Niin ikään talvehtinut Cheiro Roxa kukkii myös ahkerasti, mutta ei pysy kiinni. Onko liikaa toivottu että chinense kantaisi nyt jo marjaa?
(https://dl.dropboxusercontent.com/u/16541916/pictures/chili/P3157055-1.jpg)
Talvehtineen Aji Fantasyn marjat ovat jo isoja. Värinmuutosta odotellessa. Alhaalta kurkkii Roxa.
(https://dl.dropboxusercontent.com/u/16541916/pictures/chili/P3157058-web.JPG)
Todella hienoja kuvia! Ilo selata ja katsella päiväkirjaa. Tuo ötökkä näyttää tutulta, mutta vaikka kuinka yritän, en saa mitään mieleen.
Onpa todella hieno tuo Aji Cristalin kukka! Minullakin chinensejä jo kukassa mutta ei niistä vielä mitään tule. Täysin siitepölyttömiä kukkia (ainakin nämä omani).
Kiitos kommenteista :)
Taimikossa kuhisee, onneksi ei ötököitä, vaan kasvutapahtumia. Olin muutaman päivän työreissulla, ja vaimo yritti heti tappaa chilit unohtamalla kastelun. Ilmeisesti huomasi siinä epäonnistuvansa ja kasteli pari tuntia ennen paluutani. Kun tulin puolen yön paikkeilla kotiin löysin kuivahkoja taimia, joilla oli silti kosteutta ruukuissa ;D Onneksi chilit tykkää kuivahtaa välillä. Sain yöllä kastella vielä lisää ja tänään olen saanut poimia jonkin verran kuivia ja kellahtaneita lehtiä, mutta sekin taitaa olla vain hyödyksi, että vanhat lehdet irtoaa varjostamasta elinvoimaisempia.
Olen tehnyt oman nyppimättäjättämispäätöksen. Aion panostaa mahdollisimman pitkään satokauteen eikä siihen että syksyllä saisi kerralla maksimisatoa. Toivottavasti pääsen tällä siihen tulokseen että chilit tuottavat satoa mahdollisimman tasaisesti pitkin kesää. Tätä Rocotot ovat nyt käyttäneet hyödykseen, ja kun Cristalit kukkivat ja kasvattelevat jo ensimmäisiä marjoja Montufari on kasvanut pituudessa ohi. Toisaalta niissäkin on jo isoja nuppuja, eli kohta tässä talossa nähdään ensimmäiset violetit chilikukat. Wernerikin kukkii jo tiheästi.
Nuo ovat jo oikeasti liian isoja litraisiin ruukkuihinsa, eli toivottavasti ehdin huomenna hankkimaan niille isompia. Ajattelin Ikean Ingefära (http://www.ikea.com/fi/fi/catalog/products/10258297/#/30258041) ruukkuja. Haluan saviruukut, jotta niissä olisi riittävästi painoa pitämään kasvit paikallaan ulkona kesällä, ja laskin että noissa on suorempien sivujen takia 30% enemmän multatilaa pöytätilayksikköä kohti, kuin perinteisissä markettien saviruukuissa. Onko tähän jollakin heittää kommenttia?
Kuten hiukan uumoilin aurinkoinen kausi on auttanut Fantasyt ja Lemondropit tuottamaan mukavasti uusia alkuja, myös omnicolorissa näin jotain, eli kevään/alkukesän sato alkaa joka tapauksessa olemaan taattu. Championin ainokainen on ehtinyt kypsyä, kun kattelee päiväkirjassa taaksepäin niin vajaat 2kk talvivalossa herneenkokoisesta punaiseksi. Ainoastaan chinenset vielä nirsoilee...
Lopuksi kuvakysymys. Mitä tonttuilua tämä on? Lemondropilla näyttäisi olevan korvat ;D. Tietääkö joku minkälaisesta ilmiöstä on kyse, ja onko miten tavallinen? Onko kenties sukua kaupan paprikoiden sisältä joskus löytyviin minipaprikoihin?
(https://dl.dropboxusercontent.com/u/16541916/pictures/chili/P3207068-web.JPG)
Ongelmia taimikossa :-\
Ensiksi pitää todeta, että ruukku todella tekee kasvin. Ruukutin puolet taimista Ikean noin 5 litraisiin Papaja* ruukkuihin, ja siirtyminen litraisista taimiruukuista sai taimet heti muuttumaan nuoriksi komeiksi chileiksi.
Mutta... Isompi ruukku vie isoimmin tilaa, ja olin ilmeisesti laskenut tuon tilan melko optimistisesti. Eli vaikka Papaja onkin hoikanmallinen ruukku, niin chilileille varattu tila on nyt jo syöty loppuun..., tai, no jos ihan täyteen änkee niin ehkä saan viiimeisille seitsemälle paikat, mutta pitää siirtää kaikki muut pikkukasvit mitä siellä vielä on muualle...
No nyt on hyvä hetki nukkua yön yli, kuvia tulee myöhemmin...
*Papajassa ei ole reikiä pohjassa, mutta betoniterällä oli todella helppo porata
Näinhän se näköjään tuppaa olemaan, että kasveja on aina enemmän kuin mitä käytettävissä oleva tila sallisi :).
Nyt on kaikki plantut pääseet isompiin ruukkuihin. 4 meni naapurille, tungosta pakoon. Sain niistä ruukkujen hinnan ja ison kasan naapuripisteitä ;). Ja vielä sellainenkin hyöty, että jos täällä sattuu jotain ikävästi, saa varmaan sieltä ainakin maistiaiset.
Aji Cristalin juurakko litrasesta otettuna. Olihan jo aika ::) Vaihtelu oli melkoinen, useimmilla oli kyllä juuret lähteneet kiertämään pohjaa, mutta esimerkiksi Tobago Sweetillä ei ollut melkein ollenkaan juuria näkyvissä, vaikka mullan päällä kasvaa muitten tahdissa.
(https://dl.dropboxusercontent.com/u/16541916/pictures/chili/juurakko.JPG)
Viidakko. Vaikka tuolta on nyt viety neljä kasvia pois, niin tungos sen kuin pahenee. Nyt taistelu pöytätilasta on päättynyt ja siirrytään taistelemaan ilmatilasta.
(https://dl.dropboxusercontent.com/u/16541916/pictures/chili/viidakko.jpg)
Ripsiäisten paluu...
Kestokiusani on palannut. Vielä ei lehdissä näy kuin ihan pientä vahinkoa, mutta löysin aikaisemmin tänään parista kukasta useita nymfejä? ja nyt äsken kypsymässä olevan Aji Fantasyn marjan kyljessä niitä oli varmaan kymmenen. Nämä minun "kaverit" viihtyvät selkeästi parhaiten kukissa ja marjoissa, kun ani harvoin bongaan sellaisen lehdestä. Kukkien sisällä onkin hyvä paikka piileksiä Spruzitilta >:(
Nyt meni vielä pyykki äsken suihkuhuoneeseen kuivumaan, joten en saa chilejä sinne myrkytettäväksi ainakaan tänä iltana, tuskin koko viikonloppuna, kun huomenna olisi saunailta ja pyykkiäkin on lisää...
Katsokaa nyt näitä :'( Tuo yksi yrittää vielä esitellä itseään hyödyllisenä pölyttäjänä. Mokoma >:(
(https://dl.dropboxusercontent.com/u/16541916/pictures/chili/P3287083-1.jpg)
Kyllä, kaikki nuo vaaleat epäselvät varjot ovat näitä, eli yhdessä kukassa kymmeniä
Tässä vielä yksi täysikasvuinen? profiilikuvassa
(https://dl.dropboxusercontent.com/u/16541916/pictures/chili/P3287082.jpg)
Chilit siirretty suihkuhuoneen puolelle "myrkyttämöön". Päälle meni 1,5 l spruzitia (1%). Tuskin osuin ihan joka lehden alapinnalle, tai joka kukkaan, mutta varsin läpikosteiksi kyllä sumutin.
Melkoinen homma jo pelkkä siirtäminen. Enteilee hikisiä aikoja, kun nuo pitää opettaa ulkonaolemiseen.
Minä jouduin varalta nyppimään kaikki kukat pois kerran, kun kirvoja häätelin pois. Ne kun pesivät kukkiin ja sieltähän niitä ei saanut myrkytettyä kovin helposti. Hirveä työ, mutta kirvat lähti kyllä.
On tuokin käynyt mielessä, mutta kun osa jo valmistelee satoa, niin tuntuu pahalta nyppiä kukat.
No, meni miten meni, tänään söin kevään ensimmäisen kypsän Lemon Dropin 8) (no, puolet siitä) kana-avokado voileivällä. Ihana tuoksu ja polte huulissa, mutta sitten avokado teki tehtävänsä, eikä poltetta tuntunut enää suussa ollenkaan. Tuon lisäksi ei keltaista vielä näy, mutta droppihan muuttaa värinsä hetkessä, kunhan pääsee alkuun, eli eiköhän pääsiäisen jälkeen löydy lisää.
Droppi muuten kannattaa mielestäni jättää muutamaksi päiväksi vielä värinmuutoksen jälkeen puskaan. Olen havainnut, että siitä voi tuoreeltaan kellastuneena löytyä saippuan makua. Sama sääntö pätee ainakin omnicoloriin.
Pääsisäispupu kävi munimassa isännälle ihan oman munan Aji Fantasyn oksalle :)
(https://dl.dropboxusercontent.com/u/16541916/pictures/chili/P1060941-web.JPG)
Jännää, että tuo vaihtoi päivässä värinsä täysin vihreästä täysin keltaiseen, kun viime syksynä ihmettelin että samassa puskassa värinvaihtovaihe kesti viikkoja.
Nyt sitten normaalisti niin nopea Droppi empii vastavuoroisesti hiukan pitempään
(https://dl.dropboxusercontent.com/u/16541916/pictures/chili/P1060944-web.JPG)
Paras uutinen on kuitenkin, että Cheiro Roxassa on ensimmäiset marjat kiinni. Nyt odotellaan vain sitä luvattua aurinkoa, niin eiköhän puskissa ala muukin kuin ripsiäiset kuhisemaan. Ripsiäisitä kiinnostuneet voivat muuten bongata kuvista myös niitä syötyjä lehdenkulmia.
Pääsisäismunasta olikin kilpailua >:( No, eipä se makua haitannut. Pysyisivätkin siinä, paksulle hedelmälle eivät enää tee vahinkoa.
(https://dl.dropboxusercontent.com/u/16541916/pictures/chili/P4067114-web.jpg)
Tänään chilit pääsivät ensimmäiselle ulkokierrokselle. About 15 minuuttia kello kahden iltapäiväaurinkoon, joka oli pienen udun heikentämä. Käytännössä tuo tarkoittaa, että kantaa chilit ulos, siivoaa pöydän ja sitten on jo aika kantaa ne samassa järjestyksessä takaisin sisään.
Pistin "Mitä Chilejäni vaivaa" keskusteluun kysymyksen mahdollisesta kaliumöveristä Pink Habaneroilla
http://chilifoorumi.fi/index.php?topic=6910.msg309938#msg309938
Nyt on sitten ripsiäiset saaneet maistaa Calypsoa, äklöttävää valkoista tököttia. Saa nähdä toimiiko. Ripsiäistuhot on lehdillä olleet varsin maltilliset, mutta olen bongannut niitä hengaamassa sekä kukissa, että kypsissä marjoissa. Käsittelyn tein ulkosalla, muka pilvipoudan suojissa. Tietysti keskipäivän aurinko pilkahti juuri kuin olivat kuivumassa, toivottavasti ei tullut liikaa UV:ta
Ruukutus isompiin oli ilmeisesti varsinainen shokki tälle porukalle. Osa alkaa vasta nyt, noin kolmen viikon jälkeen, näyttämään taas kunnollista kasvua. Esimerkiksi Aji Cristal on samankorkuinen (joskin haaroituuneempi) kuin kolme viikkoa sitten, eikä ole jatkanut podittelua, vaikka nappasin ne pari raakiletta mitä siinä oli parempiin suihin. Brasileiro Marimbondo on kasvanut sen ohi, niin että suhisee. Pinkyen kuivuneet lehdentyngät näytti tokenevan itsestään, ja suurin osa lehdistä näyttäisi nyt kasvavan suht normaliisti. Toivottavasti ovat tehneet nyt syviin ruukkuihin juuria pohjaan asti.
Kasvit totuttelee isompiin ruukkuihin,aika moni sanoo samaa. Kasvu pysähtyy näennäisesti, juuriston kehittymistä ei huomaa.
Lisäksi jos repii sen juuriston ruukuttaessa, niin varmasti kasvu hidastuu.
Selasin kuukauden taaksepäin, ei löytynyt oletko paakunrepijäuskovainen vai ateisti kuten minä ;).......
Ja kun useampaa haaraa kasvatetaan, niin kyllähän se hitaammalta tuntuu.
Hienot chilit sulla on, satoa tulee nurkat täyteen....
En kyllä uskovaiseksi tunnusta, mutta tänä vuonna todellakin kokeilin paakkujen varovaista avaamista. Se voi hyvin olla pääsyy tuolle kasvun hidastumiselle. Toisena mahdollisena tekijänä voisi olla uusien ruukkujen syvä muoto, sekä se että en kastellut yli viikkoon ruukunvaihdon jälkeen (kun eivät mokomat pyytäneet), jolloin sitä vettä piti oikeasti hakea kasvattamalla juuria sinne pohjaan asti (tai ainakin toivon näin).
Sato varmaan jää lopulta touko/kesäkuun lämmöistä kiinni. Suuri osa noista uusista on chinensejä, ja pihalle nuo joutuu...
Naga-Nekku :-*
Fredrik-Flugarn on kyllä ollut herkullisen äärellä, kun teki nagasiirappia (http://chilifoorumi.fi/index.php?topic=12348.0), joskin hänen versiollaan varmaan pystyisi tappamaan härän.
Lähdin itse makeannälkäisenä testaamaan mitä saisi nopeasti kyhättyä sokerista ja pakkasessa pitkään lojuneesta Fataliin Nagasta. Tulos oli todella herkullinen. Sokerin vahvistama Nagan jo itsessään vahva hedelmäaromi (passiohedelmä?) antaa melkein täydellisen pohjamaun chilimakeiselle. Potkuakin löytyy, mutta ei niin paljon ettei voisi herkutella.
Sen sijaan sokerinkäsittelyssäni on vielä paljon petraamisen varaa, nyt sain lopputulokseksi vain tahmean massan, jota parhaiten kaapii lusikalla (saa nähdä mitä yö jääkaapissa sille tekee), jos jollakulla on heittää vinkkiä, miten sokerista saa karamellimaisempaa, niin otan mielelläni vastaan (lämpömittari, ja mahdollisesti glukoosia ensimmäiseksi kehiin). Lopputulos saisi mielellään olla "pieniä pastilleja". Jos joskus onnistun siinäkin jotenkin, niin laitan tämän tuonne reseptien puolelle, nyt kokeilu saa jäädä tänne päiväkirjaan.
___________
Naga Nekku (versio 0.1. Tämä lyö jo Poppamiehen chilinallet 6-0.)
1 Naga Morich
1 dl sokeria
tilkka vettä (~1,5 rkl, en mitannut tarkasti)
- poista Nagasta siemenkiinnikkeet ( tai, no jätä omalla vastuulla poistamatta) ja leikkaa hienoksi
- kuumenna sokeri ja vesi kiehuvaksi, lisää nagasilppu ja keitä muutama minuutti
- kaada massa leivinpaperille jäähtymään
Fredrikillä oli tuossa hyvä huomautus, että Naga-höyryä on ikävää hengittää, joten varo hengittämästä höyryjä, sekä keitto- että tiskivaiheessa.
(https://dl.dropboxusercontent.com/u/16541916/pictures/chili/P1060960-web.JPG)
Odotus nousi kyllä melkoisesti tuon Nagapuskan tuoton suhteen. Toki olen utelias, josko joku muu chinenseistäni sopisi myös vastaavaan.
Edit: Muutama linkki karamellivalmistusohjeisiin tulevia kokeiluja varten (Maissisiirapin voi korvata glukoosilla). Haulla "hard Candy recipe" löytää enemmän. Pikaohje olisi käyttää glukoosia suhteessa sokeriin (1/5 - 1/2), vettä noin suhteessa (1/3 -1/4) ja keittää massa 150-155 asteiseksi, tai kunnes tippa kylmään veteen tuottaa kovan, särkyvän, sokeriviirun. Glukoosi estää valmiin massan kristalloitumisen.
http://allrecipes.com/recipe/old-fashioned-hard-candy/
http://allrecipes.com/recipe/hard-candy/
http://dansukker.se/Files/billeder/fs/pdf/sockerskolan_se.pdf
Edit2 (1.5.2015):
1 naga murskattuna, siemenkodat poistettuna
3/4 dl sokeria
1/4 dl panimosokeria (glukoosia)
vajaa 1/2 dl vettä
- keitetään (minun mittarin mukaan) 140 asteeseen
- annetaan hiukan jäähtyä kattilassa, jonka jälkeen kaadetaan rasvatulle uunipaperille
- annetaan jäähtyä lisää, ja leikataan palasiksi saksilla
Tämä antoi oikein hyvän konsistenssin karamelleille, mutta maku meni pilalle, jossain 135 asteen liepeillä, jolloin keitoksen haju muuttui selkeästi. Ei ne nytkään ole pahanmakuisia, mutta Nagan ihana hedelmäisyys on lähes poissa. Eli seuraabvalla kerralla Naga lisätään vasta sokeriliuoksen jäähtymisvaiheessa.
Tunteet chilitarhassa ovat hiukan vaihtelevia, näin vaalipäivänä. Eläviä ripsiäisiä näkyy vieläkin Calypsokäsittelyn jälkeen, mutta siitä kyllä varoitettiin että se ei välttämättä tapa heti, joten toivoa on sen suhteen vielä. Muutenkin tuntuu, että kaikki ei ole ihan harasoo, uusia kukkia ei oikein kehity, vanhat tippuu ja muutaman chinensen kohdalla uusi kasvu tuntuu ohuelta ja näyttää hiukan värittömältä ja läpikuultavalta. Yksi mahdollinen ongelma on tungos ja valon puute. Tänään pääsivät pariksi tunniksi pilvien alle karaistumaan, ja samalla kepitin ne kunnolla ja sidoin kasvamaan ylöspäin. Toiveena, että eivät ihan niin paljon tungeksi keskenään. Ja sitten toivo on tulevan viikon luvatuissa aurinkosäissä.
Vaihdoin lannoituksen Kekkilän kasteluravinteesta puutarhan kesään. Ravinnekoostumus noissa on lähes sama, mutta PK oikeasti liukenee paljon paremmin, joten ellei kummia tapahdu taidan pysyä siinä. Ja lisäksi sehän on oikeasti PINK, värjää vedenkin pinkiksi ;D. Eroa noissa on, että PK:ssa on rikkiä ja enemmän ammoniumtyppä, kun KKR:ssä puuttuu rikki kokonaan ja osa typestä on ureaa
---
Vaimo parkasi tänään "no ainakin pistit chiliä ruokaan", vaikka se omasta mielestäni oli lähes tuletonta ::). Pitänee hiukan varoa tulevaisuudessa. Naga-nekkujen mutustaminen nostaa ilmeisesti toleranssia aivan ennenäkemättömällä tavalla. :D
Nyt ne vaalivalvojaiset alkoi. Onnea kaikille äänestäneiden ehdokkaille.
Vuodatin tuonne tuholaispuolelle (http://chilifoorumi.fi/index.php?topic=16188.msg311095#msg311095) ripsiäisistä. Alla kuva Aji Cristalista, jota pienet perkeleet ovat nakerrelleet.
(https://dl.dropboxusercontent.com/u/16541916/pictures/chili/P1060964-web.JPG)
Onneksi eivät ihan kaikkea ole syöneet. Ylivuotisissa Lemon Dropeissa on parikymmentä marjaa kypsymässä ja Aji Fantaseissa myös jonkin verran. Cheiro Roxat kukkivat ahkerasti, mutta ei vaan näy siitepölyä niissä kukissa.
Tämän vuoden taimista ainoastaan Cristal kukkii ja yrittää tehdä marjoja (jos vain ripsiäisistä pystyy). Muut vielä odottavat. Trepadeira Wernerissä on paljon pieniä kukan alkuja, mutta ne tahtovat kuivua pois ihan pieninä... Keksiikö joku mikä voisi olla syy sille (varmaan ripsiäiset)?
Tänään pistin sitten toisen satsin Calypsoa kehiin.16 päivää ensimmäisen jälkeen, eli suht hyvin ohjeiden mukaan mennään. Tällä kertaa tein ruiskutuksen suihkuhuoneessa, mikä oli ruiskuttajalle ikävää, mutta johti kyllä huomattavasti tehokkaampaan suihkutukseen. Ulkona kun aerosoli tuppaa lentämään vähäisenkin tuulen mukana hiukan mihin sattuu. Litra 2%sta nestettä, eli 20 ml tiivistetä riitti koko viidakon ruiskutuksiin. Myös jukkapalmut saivat omansa, vaikka niissä ei minkäänlaista merkkiä ole ripsiäistä näkynyt.
Tulipahan kerättyä ensimmäinen sadontapainen, ennen ruiskutuksia. 10 Lemon Droppia, joista suurimman osan leikkasin pitkiksi siivuiksi, joiden toivon kuivuvan ihan huoneenlämmössä. Noin pienelle määrälle ei viitsi pitää uunia päällä tuntikausia.
Maaliskuun 9 päivä kirjoitin tänne, että Aji Cristal kukki tämänvuotisista ensimmäisenä. Nyt vasta Trepadeira Werner lunastaa hopean. Brasileiro Marimbondossa on huikeasti nuppineulan kokoisia alkuja, mutta saa nähdä miten niitten käy. Trepadeira kuivatti ainakin noita nuppineuloja pitkään. Cristal puskee jo useita raakileita, toivottavasti muut seuraa pian perässä. On nämä pari viimeiset kuukaudet tuntunut melkoiselta tervanjuonnilta.
Eilisen kirjoituksen jälkeen korvien välissä alkoi pyörimään - hyvin hitaasti. Eihän se kukka näyttänyt yhtään Baccatumin kukalta :o
Tarkistus netistä, ja kyllä Wernerin kukassa on hyvin selkeät keltaiset laikut. Minun "Mysteeri-Wernerin" kukka on kokonaan valkoinen. Saa nähdä mitä sieltä tulee...
Pistin asiasta kysymyksen valokuvien kanssa "Tunnista lajike" ketjuun http://chilifoorumi.fi/index.php?topic=4784.msg311788#msg311788
Nyt kyllä hiukan harmittaa: Odotukset Wernerille oli kovia, no pitää jättää jotain uutta myös ensi vuodelle
...Tanan tuuli. Sisällä chilit itkevät valoa, ulkona on aurinko ja jopa melkein tarpeeksi lämpöä, mutta tuuli kirjaimellisesti repii lehdet oksilta. Vaikka piha onkin melko suojainen. >:( Pinky on jo melkein alaston. Onneksi siinä on kuitenkin uusiakin lehtiä tulosa, toivottavasti ovat sitten kestävämpiä.
Nyt loppui chilien edestakaisin roudaaminen pihalle ja yöksi sisään. Ottavat sen verran mekaanista vauriota joka siirtokerralla kun sisätilaa ei ole riittävästi ja yön aikana sotkeentuvat pahasti keskenään. Ovat olleet jo varsin pitkiä aikoja paljaaltaan auringossa, ja saavat nyt vielä jonkin aikaa oleskella kattolipan alla, jonne keskipäivän aurinko ei ota. Tälle viikolle ennustettu lämpimähkö?!? puolipilvinen sää lienee otollinen, mutta huolestuneena seuraan ensi viikonlopun lämpötiloja, ehkä chinenset pitää päästää silloin yöksi sisään. Niille tila pitäisi vielä riittää.
Ennusteissa siis tälle viikolle päivälämmöt 10-14 astetta, ja yötkin yli 7. Ensi viikonloppuna yölämmöt saattavat käväistä alle 5 ja joku päiväkin voi olla kylmä.
Tämän kevään projektista voi todeta, että liian aikaisin/liian paljon/liian vähän valoa. Kasvit eivät ole pariin kuukauteen kovinkaan paljon kehittyneet, päinvastoin monesta on ainakin lehtipintaa nyt vähentynyt, vaikka rangat ovatkin tukevoituneet. Ahtaus, ötökät ja mahdollisesti myrkyt ovat pahasti verottaneet kasvien vointia. Toivottavasti pärjäävät nyt ulkona kylmästä riippumatta paremmin. Kuvaa tämän aamun tilanteessa sisällä ei valitettavasti tullut otettua, pitää illalla muistaa kuvata miltä ulkona näyttää.
Jatkan näitten chilikarkkiyritelmieni kanssa täällä. Nyt tuli kokeiltua lemon-droppeja:
Makuaineeksi 4 hienoksi pilkottua lemon-droppeja, raastettu kuori yhdestä sitruunasta ja teelusikallinen sitruunahappoa. Sokerimassa kuten yllä, keitettynä 150 asteiseksi. Dropeista positin siemenet, mutta jätin mahdollisimman paljon valkoista
Kokeilin nopeasti keittää sitruunankuori ja lemondropit tilkassa vettä ja sen jälkeen vielä tasoittaa mikserillä, mxaus ei onnistunut kovin hyvin ja nestettä oli/jäi aivan liikaa, kun sekoitin tätä kuuman sokerimassaan alkoi kiehumaan kovasti ja kiehumispiste laski lähelle 100 astetta. Tätä sekoitusta uskalsin lämmittää takaisin 130 asteeseen, jolloin väri oli jo muuttunut ruskeammaksi. Kuumemmaksi sitä tuskin saa muuttamatta maun poltetuksi
Annoin massan viiletä kattilassa ja kaadoin sen jälkeen öljytylle leivinpaperille. Jonkin aikaa työstin pitkäksi pötkyläksi, josta sitten pystyi sormin nipistämään pieniä paloja ja pyörittää palleroiksi tomusokeriin. Lopputuloksena maultaan hapanta englantilaista marmeladia maistuvia pehmeitä karkkeja, joissa pehmeästi polttava jälkimaku. Pelkään, että syövät itsensä tomusokerista vielä läpi ja muuttuu tahmeaksi kakuksi. Tällä hetkellä ovat jääkapissa tekeytymässä.
Pitäisi siis saada makuaineet tiivistettyä huomattavasti enemmän, jotta sen pystyisi sekoittamaan kuumennettuun sokeriin, pehmentämättä sitä liikaa. Sitruunankuoresta voi tehdä ekstraktin alkoholiin, mutta droppi saattaa olla kunnon chilikarkkiin liian mieto, ilman vaikeimpia kikkailuja (tai kuivattamista).
Lopuksi vielä linkki lemon-candy reseptiin ja pari kuvaa
http://www.southernfatty.com/lemon-drop-candies/
(https://dl.dropboxusercontent.com/u/16541916/pictures/chili/P1060978-web.JPG)
(https://dl.dropboxusercontent.com/u/16541916/pictures/chili/P1060984-web.JPG)
Näitten droppien maku parani muuten selkeästi yön yli jääkaapissa, ja ainakin kylminä ne näyttäisi säilyvän erillisinä. Mitään Naga-Nekkua vastaavaa chilipommia näistä ei ole, mutta jos tykkää englantilaisen marmeladin kitkerämmästä päästä nämä saattavat hyvinkin mielyttää
Olen miettinyt tuota sokeri/vesipitoisuutta, ja yksi mahdollinen tie eteenpäin olisi keittää makuaineeksi tarkoitettu chili pienessä osassa sokeriliuosta (1/3?) noin 120 asteiseksi, jolloin maku ei vielä oleellisesti muutu. Sitten keittää loput sokerista lähes vedettömäksi (>150 C) ja lopuksi sekoittaa nämä keskenään. Näin tehtynä lopputulos pitäisi olla "hard candy" tasoa.
Pari linkkiä sokeriliuosten lämpötilakäyttäytymisestä:
http://www.craftybaking.com/howto/candy-sugar-syrup-temperature-chart
http://www.craftybaking.com/howto/candy-sugar-syrup-temperature-chart
Perkeleen tuuli ^2
Tuo eilinen lähes myrskyksi yltynyt tuuli tuli ainakin minulle aivan puskan takaa. Kun pääsin töistä kotiin vahinko oli jo pitkällä, ja tämänvuotiset chilit oli varsin riisuttuja. Pahiten on kärsinyt Pink Habanerot, joista ei ole juuri rankojen lisäksi mitään jäljellä. Chineistä Scotch Bonnet ja pienempilehtisinä Marimbondot ovat selvinneet parhaiten. Aji Cristal näyttäisi selviävän ja Montufarit ehkä jotenkuten. Pelottavinta on se jatkuva rapina joka kuuluu kun vielä sisälle otettuna pudottavat ihan terveen näköisiä lehtiä (raps,... raps...,... raps...). Ylivuotiset ovat pärjänneet paremmin, ja jatkavat ulkonaolemistaan.
yleiskuva sisälletuoduista
(https://dl.dropboxusercontent.com/u/16541916/pictures/chili/P1060986-web.jpg)
Pahiten kärsinyt Pinky
(https://dl.dropboxusercontent.com/u/16541916/pictures/chili/P1060987-web.jpg)
Tilanne ei helpotu yhtään siitä, että olen ensi viikon työmatkalla eikä säät näytä yhtään suosiollisemmilta. Nyt sisälle tuoduille näkyvissä uusi ulostotuttautumiskausi sen jälkeen ja ulos jääville hyytävät oltavat.
Opettelua se tämäkin... :'(
Tanan tuuli^3
Tuulen ja kylmyyden aiheuttamat vastoinkäymiset ovat masentaneet chilejä ja kasvattajaa sen verran, että muutamaan viikkoon ei ole päivityksiä nähnyt. Nyt chilit ovat kuitenkin päässeet taas viettämään aikaa ulkona, nyt harsoseinämän suojassa, jossa ovat nähtävästi viihtyneet paremmin, ja uutta kasvuakin on näkyvissä. Aji Cristal kypsyttää jo muutaman podin ja myös Scotch Bonnet on tehnyt pienen marja-alun. Ainoastaan Pubeilla (Montufar) en ole nähnyt yhtään kukkimisen merkkiä.
Mutta kuukausi meni näitten tuulien ja liian aikaisen ulosviemisen kanssa. Kokoa ei ole chileissä yhtään sen enemmän kuin toukokuun alussa, lehtimassaa taitaa olla selkeästi vähemmän. Pari ylivuotisista ulosjätetyistä taitaa olla mennyttä kalua. Toivottavasti ovat kuitenkin nyt kestävämpiä. Ripsiäisistäkään en ole päässyt eroon, Cristalin kukasta yksi katteli minua äsken härnäävästi >:(
(https://dl.dropboxusercontent.com/u/16541916/pictures/chili/P1060993-web.JPG)
Tänään kuitenkin tuuli taas sellainen, että tuolla harsoseinämällä ei ole mitään chanssia pysyä paikallaan, joten chilit ovat sisällä suojaväistössä, ja seinämä rullattu putkeksi. Jo toinen kerta viikossa. Miksei sää ymmärrä ettei alkukesästä pidä tällä tavalla puhaltaa.
Ei ole tämäkään kesä chilinkasvattajalle kovin otollinen. :(
Ja etelä-pohjanmaalla ainakin tuntuu tuulevan kuusi päivää joka viikosta, rupeaa jo v.....
Mukavan aurinkoinen ja lämmin päivä takana. Tuon harsoseinämän poistin juhannusaattona ja nyt Blumatit kastelee chilejä. Chilit näyttäisi tykkäävän auringosta ja lämmöstä, uutta kasvua on ihan reippaasti ja lähes kaikissa vähintään kukkia. Ensimmäiset Aji Cristal taitaa kohta kypsyäkin. Ainoastaan Rocotoissa (Montufar) ei ole mitään merkkejäkään kukkimisesta. Parissa kukassa bongasin ripsiäisiä, mutta ei niitä näytä kovin suureksi riesaksi asti olevan.
(https://dl.dropboxusercontent.com/u/16541916/pictures/chili/P6217170-web.JPG)
Chinensesitä Brasileiro Marimbondossa on kylmyydestä huolimatta jo puolukoita isompia raakileita
(https://dl.dropboxusercontent.com/u/16541916/pictures/chili/P6217172-web.JPG)
Jaahas! Kotona mökiltä eilen tarkastamassa tilanteen. Blumatit ovat ilmeisesti ylikastelleet, sillä seurauksella, että vaimo eilen huomasi (25l) tankin olevan tyhjä. Hän sitten meni täyttämään tankkia, tarkistamatta ensin chilien tilanteen. Kun tankkiin tuli vettä, kuivuneet blumatit ilmeisesti alkoi valuttamaan sitä suoraan... Tänään saavuin sitten itse paikalle, ja totesin tankin olevan jälleen tyhjä eli siellä on valunut vettä multien läpi ihan kiitettävästi.
No, toivottavasti chilit ei ota kovin pahasti siitä nokkiinsa. Ja toivottavasti saan ne nyt säädettyä kuntoon, niin että lopettavat moisen valuttamisen.
Positiivisella puolella, nyt Montufareissakin on ainakin kukan alkuja, saisikohan niistä kypsiä jouluksi? ::)
Reilun viikon ollut poissa, ja kovin hitaasti tilanne kehittyy...
Aukeaisiko huomenna ensimmäinen Montufarin kukka. Tältä se on jo pari päivää näyttänyt. Varsi on sen verran hento, että ihme jos tuohon jotain tarttuu.
(https://dl.dropboxusercontent.com/u/16541916/pictures/chili/P1070077-web.JPG)
Aji Cristal nyt onneksi kypsyttelee jo jonkinlaisen sadon
(https://dl.dropboxusercontent.com/u/16541916/pictures/chili/P1070079-web.JPG)
"Penan epäpuhtaasta (SKK2)" Scoth Bonnettista taitaa myös tulla kivasti maistiaisa, vaikka pieniä. Aikaisemmin kirjoitin väärin, että tämä olisi Marimbondo. Niissä ja muissa Chineissä yksittäisiä pieniä raakileita. Kukan alkuja jossain runsaastikin
(https://dl.dropboxusercontent.com/u/16541916/pictures/chili/P1070082-web.JPG)
Yleiskuvasta näkee, että kasvua edellisestä on tuskin havaittavissa. Jonkin verran huolestuttaa tuo "likaisen vihreä" väri, Nagassa ja muutamissa muissa. Pitäisiköhän lannoittaa enemmän, vai valittavatko vain kylmyyttä ja mahdollisesti liikakastelua. Tuon aikaisemman Blumat-härdellin jälkeen on sekä kosteus, attä ravinnetasapaino olleet hiukan hakusessa.
(https://dl.dropboxusercontent.com/u/16541916/pictures/chili/P1070083-web.JPG)
Jos vain olisi nyt kesäkuu...
Lainaus käyttäjältä: MiM - heinäkuu 12, 2015, 23:21:49 ip
Reilun viikon ollut poissa, ja kovin hitaasti tilanne kehittyy...
Aukeaisiko huomenna ensimmäinen Montufarin kukka. Tältä se on jo pari päivää näyttänyt. Varsi on sen verran hento, että ihme jos tuohon jotain tarttuu.
Hyvinkin tarttuu, koska tuollaisia ne on aina aluksi. Varsi vankistuu äkkiä, jos ja kun podi alkaa kasvaa.
LainausJos vain olisi nyt kesäkuu...
Rocotoja nämäkään säät ei onneksi haittaa ja saattaa jopa hyödyttää verrattuna kuumaan heinäkuuhun.
No nyt kukkii Rokoto. Jos nyt laskee kaksi kuukautta eteenpäin ollaan jo syyskuun puolessa välissä. Etelärannikolla, joten ei kovin suurta hallanvaaraa vielä, mutta Ei kyllä kovin lupaavalta näytä. Hyvä puoli heikossa kasvussa on että ainakin osan voi syksyllä mahduttaa sisälle kypsyttelemään...
Tulipa tänään ostettua Hollantilainen chilimix, kun omissa puskissa on pelkkää raakiletta ja jotain tuoretta pitää saada. Lemon Dropit on pitänyt minut tähän asti chiliostoksilta antamalla jatkuvalla syötöllä yksittäisiä armonmarjoja, mutta nyt niissäkin pelkkää vihreää. Madamme Janettesta eka sentti ei maistunut yhtään miltään, mutta tulihan siitä sentään jonkinlainen chinensen maku ja polte kun lähemmäs tyveä leikkasi. Tykkäisin varmaan kovasti, jos en olisi maistanut parempaa...
Paluu mökiltä, ja blumatit ovat ilmeisesti hoitaneet hommansa ihan kiitettävästi. Tankissakin oli vielä joku litra jäljellä, eikä levää kuin nimellisesti.
Scotch Bonnet yllätti muutamalla pienellä kypsällä marjalla. Pettymykseksi maisteluun päättyneessä ei kuitenkaan ollut kovin paljon makua. Kehittyykö tuo vielä värin muutettua, vai onko vain kylmän kesän syytä?
(https://dl.dropboxusercontent.com/u/16541916/pictures/chili/P1070123-web.JPG)
Montufareissa on reilusti kukkia, ja ovat kasvaneet hieman pituuttakin. Kukat ovat kuitenkin kaikki tällaisia kummallisia sulkeutuneita. Onko normaalia? Näyttäis siellä jokunen podinalkukin olevan...
(https://dl.dropboxusercontent.com/u/16541916/pictures/chili/P1070125-web.JPG)
Ilman muuta tämän kesän menestyjä ja ilonaihe on kuitenkin Aji Cristal. Podeja tulossa oikein reippaasti ja oli siellä jo yksi kypsäkin. Siinä toki oli halkeama, jonka ympärillä hiukaan mätää ja homettakin ja vielä ripsiäisiä sisällä, mutta suurin osa podista oli kuitenkin syömäkelpoinen ja oikein maukas. Erinomainen chili on tämä.
(https://dl.dropboxusercontent.com/u/16541916/pictures/chili/P1070127-web.JPG)
Ilmeisesti nuo montufain kukkien kellomaisuus oli iltaväsymystä, vaikka ei kovin myöhään ollutkaan. Nyt aamulla löytyi tällaisia. On kyllä järkyn ruma kukka, hienosta väristä huolimatta.
(https://dl.dropboxusercontent.com/u/16541916/pictures/chili/P1070142-web.JPG)
Joko minulla oli nenä ihan tukossa ja suu palosuojattu eilen tai sitten bonnetille on tullut enemmän makua yön yli jääkaapissa. Todennäköisimmin pääsin vasta nyt maukkaisiin viipaleisiin :)
(https://dl.dropboxusercontent.com/u/16541916/pictures/chili/P1070138-web.JPG)
Lainaus käyttäjältä: MiM - elokuu 01, 2015, 21:55:04 ip
Ilman muuta tämän kesän menestyjä ja ilonaihe on kuitenkin Aji Cristal. Podeja tulossa oikein reippaasti ja oli siellä jo yksi kypsäkin. Siinä toki oli halkeama, jonka ympärillä hiukaan mätää ja homettakin ja vielä ripsiäisiä sisällä, mutta suurin osa podista oli kuitenkin syömäkelpoinen ja oikein maukas. Erinomainen chili on tämä.
(https://dl.dropboxusercontent.com/u/16541916/pictures/chili/P1070127-web.JPG)
Näyttipäs Aij Cristal herkulliselta.
Ensimmäinen kokemus Brasileiro Marimbondosta jäi varsinaiseksi pettymykseksi. Toki oli sellainen pieni, kylmässä kasvanut eikä siinä ollut siemeniä ollenkaan, mutta samankokoisissa Scotch Bonnetteissa on kyllä huomattavasti enemmän makua ja tuoksua.
Toivottavasti oli vain vielä hiukan raaka. Oli kyllä mielestäni puskassa punainen, mutta oli se vielä hiukan oranssiin vivahtava, kun oikein tarkkaan katsoo.
Apua, apua, Nagat kypsyy ;D
(https://dl.dropboxusercontent.com/u/16541916/pictures/chili/P1070154-web.JPG)
Puolukankokoisia, mutta maku on kohdallaan, joskin mieto. Tulisuuttakin löytyy, vaikkei läheskään supertulista
Nyt voin pröystäillä syöneeni kokonaisen Nagan 8) ;)
Nyt näyttää vahvasti siltä, että kylmän alkukesän vastoinkäymisten aiheuttama itku olisi lämpimän elo-syyskuun ansiosta muuttumassa leveähköksi hymyksi. Satoa on tulossa yhteensä paljon enemmän kuin pystyn käyttämään. Toki ei ihan kaikkia lajeja yhtä paljon, mutta maistiaisia pitäisi kuitenkin lähes kaikista tulla.
Satokoneen paikka on siirtymässä Montufareille
(https://dl.dropboxusercontent.com/u/16541916/pictures/chili/P1070157-web.JPG)
Joskin, sekä Lemon Droppi, että Omnicolor ovat myös innostuneet
(https://dl.dropboxusercontent.com/u/16541916/pictures/chili/P1070155-web.JPG)
(https://dl.dropboxusercontent.com/u/16541916/pictures/chili/P1070164-web.JPG)
Aji Cristalista syöty kypsää jo jonkin aikaa
(https://dl.dropboxusercontent.com/u/16541916/pictures/chili/P1070158-web.JPG)
Scotch Bonntissa ja Brasileira Marimbondoissa molemmissa pieniä kypsiä, mutta myös isompaa tulossa
(https://dl.dropboxusercontent.com/u/16541916/pictures/chili/P1070163-web.JPG)
(https://dl.dropboxusercontent.com/u/16541916/pictures/chili/P1070162-web.JPG)
Myös Fataliissa muutama kunnollinen marja kasvamassa/kypsymässä
(https://dl.dropboxusercontent.com/u/16541916/pictures/chili/P1070160-web.JPG)
Aji Finlandiasta on jo syöty jonkin verran. Nämä ovat tosin pienehköjä
(https://dl.dropboxusercontent.com/u/16541916/pictures/chili/P1070165-web.JPG)
Cheiro Roxassa ei juurikan marjoja, kun joutui alkukesällä leikkaamaan tapiksi, mutta on se vain kaunis :-*
(https://dl.dropboxusercontent.com/u/16541916/pictures/chili/P1070166-web.JPG)
Nyt kunhan pystyn pitämään nämä hengissä marjojen kypsymiseen asti... Haasteita tulee varmasti, kuten miten käy ripsiäisten kanssa, kun tulee sisälle siirron aika. Ulkona eivät ole aiheuttanet paljoakaan haittaa.
Vähiten näyttäisi tulevan ääripään chileistä. Tulinen Naga, sekä tulettomat Tobago Sweet ja Pink Habanero antavat vain pieniä makupaloja.
Kaksivuotias, viime kesänä mahoksi jäänyt ja melko lailla kääpiönä kasvanut Trinidad Scorpion yllätti ja on salaa tehnyt podeja. Onkohan tämä joku kelta/oranssi variantti, vai voiko vielä vaihtaa punaiselle?
(https://dl.dropboxusercontent.com/u/16541916/pictures/chili/P9107394-web.JPG)
Tuo takimmainen alkaa jo olla häijyn näköinen.
Näyttäisi scorpioni jäävän kirkkaan oranssiksi, mikä yllätti siemenien lahjoittajan, jonka mielestä tämän pitäisi kypsyä punaiseksi. Liekö joku F1 hybridi vai tekeekö kylmä kypsymiselle kepposet? Makua ja tulisuutta on kuitenkin ihan riittävästi. Oli ihan sopiva maistiainen, tuo poisleikattu osa. Polttaa vieläkin suussa.
(https://dl.dropboxusercontent.com/u/16541916/pictures/chili/P1070192-web.JPG)
On tuossa oranssissa jonkin verran punakkuutta, jos kuva ei valehtele valotukseltaan tms. Yksi selitys voi olla se, että jos podi on kypsynyt varjossa suojassa valolta, se on voinut jäädä vaaleaksi. Auringonvalon määrä vaikuttaa podien väriin. Omista oransseista minipaprikoistani osa on jäänyt aivan keltaisiksi, ja jotkut ovat jopa auringon puolelta oransseja, ja varjon puolelta keltaisia.
Fatalii myös vaihtamassa väriä. Ja vieressä oikeankokoinen Marimobondo tekee saman. Näyttäisi keltainen olevan syksyn suosikkiväri, eli kovasti keltaisen kautta nyt värinvaihdossa mennään (Fatalii toki jäänee keltaiseksi). Ja ulkona siis edelleen. Lämpöä tasaisesti 15 asteen hujakoilla. Öisin hiukan alle, päivisin yli.
(https://dl.dropboxusercontent.com/u/16541916/pictures/chili/P1070199-web.JPG).
Ensimmäiset pieneksi jääneet Brasileiro Marimobondot ovat muuten olleet melkoisia pettymyksiä. Tulisuutta ihan mukavasti, mutta ei tuoksuo, eikä makua. Toivottavasti maku on kookkaammassa parempi.
Olen muuten tähän asti leikannut Aji Cristaleia suoraan leivän päälle tai ruokiin, ohuina viipaleina, ja pitänyt sen melko tulisena. Nyt halkaisin yhden ja poistin siitä siemenet kiinnikkeineen ja laitoin Goudapalasten alle pannulle makkaran viereen. Olipas mietoa ??? Mutta myös hyvää. Aivan turhaan olen siis pelännyt Cristalien käyttöä täytettyinä. Pitäisihän jo tässä vaiheessa tietää missä päin chilejä se tulisuus piilee ::)
Nyt on sitten siirretty virallisesti syksyyn ja chilit pääsivät Spruzit käsittelyn kautta sisään. Ensi viikolle on jo luvattu lähelle nollaa meneviä öitä, enkä turhaan viitsi niitten kanssa urheilla. Toivottavasti ikkunaviidakossa kypsyy - Rocoto Montufar, Lemon Drop, Brasileira Marimobondo, Fatalii, Omnicolor - noista on vielä satotoiveita. Muita on enää maistiaisia tulossa, jos sitäkään. Sinänsä ihan mukavasti tuottaneesta Aji Cristalista otin loput pois, ja leikkasin tapiksi, kun sen lehdissä oli selkeitä ripsiäisen merkkejä. Ulos jäi yksi parvekelaatikko, jossa lähinnä Aji Fantasyssa melko paljon marjoja, ja Cheiro Roxassa myös useita, mutta pieniä. En oikein tiedä mitä sen kanssa pitäisi tehdä.
(https://dl.dropboxusercontent.com/u/16541916/pictures/chili/P1070217-web.JPG)
Ulkona kypsyneitä, päivän sato (kello 12 alkaen):
Fatalii, Scotch Bonnett, Aji Cristal, Rocoto Montufar, Brasileira Marimobondo, Lemon Drop, Naga Morich (puolukankokoisia) ja Pink Habanero. Fatalii on muuten varsin maukas, ja siitä on vielä useampi kypsymässä 8).
(https://dl.dropboxusercontent.com/u/16541916/pictures/chili/P1070211-web.JPG)
Kamera vääristää muuten jännästi Fataliin värin. Luonnossa se on selkeästi lähempänä Lemon Dropia, kuin habaneroja.
Yöllä käytiin sitten alle viidessä asteessa, eli taisi ajoitus mennä varsin nappiin. Olisiko ollut tänä syksynä yksi tai kaksi kylmiä öitä, ennen tätä? Sellaisia joina yölämpö täällä etelärannikollakin käväisi viidessä tai alle.
Espoossa oli mittarin muistiin jäänyt lukema 2,5 astetta. Tänään täytyy siirtää loppusato sisään kypsymään.
Olisikohan tässä sisäpuutarha komemimmillaan? Viime viikolla otettu kuva ennen kuin poimin kaikki kypsät Montufarit ja osan Fataliista.
(https://dl.dropboxusercontent.com/u/16541916/pictures/chili/WP_20151014_07_37_25_Web.jpg)
Muita en ole viitsinyt punnita, mutta näihin vaaka jo reagoi
(https://dl.dropboxusercontent.com/u/16541916/pictures/chili/P1070283-web.JPG)
Kokeilin grillissä savustamista mahdollisimman pienellä lämmöllä. Nuo kalan grillaamisessa käyttökelpoisiksi osoittautuneet "savupanokset" oli tässä hommassa turhia. Parhaiten savusti jos heitti märkiä lastuja suoraan hiilien päälle.
(https://dl.dropboxusercontent.com/u/16541916/pictures/chili/P1070285-web.JPG)
Talven ötökkätaistelu alkaa sitten punkeista. >:( Brasileiro Marimbondojen latvat ihan täynnä valkoisia pulskia palleroita. Lisähupia aiheuttaa viime yönä oikein pahaksi äitinyt alaselän kipu, joka tehokkaasti estää edes ajattelemasta ruukkujen siirtoja.
Sain kuitenkin pahimmin saastuneet oksat leikattua pois ja kun Brasileirojen maku ei ihan ole vastannut odotuksia, niin joutunevat nyt kohta kokonaan pihalle -ei jatkoon kategoriaan. Loput chilit pitänee viedä kylppäriin ruiskutettavaksi sitten kun selkä on taas toimintakunossa.
Lainaus käyttäjältä: MiM - lokakuu 22, 2015, 12:11:56 ip
Talven ötökkätaistelu alkaa sitten punkeista. >:( Brasileiro Marimbondojen latvat ihan täynnä valkoisia pulskia palleroita. Lisähupia aiheuttaa viime yönä oikein pahaksi äitinyt alaselän kipu, joka tehokkaasti estää edes ajattelemasta ruukkujen siirtoja.
Sain kuitenkin pahimmin saastuneet oksat leikattua pois ja kun Brasileirojen maku ei ihan ole vastannut odotuksia, niin joutunevat nyt kohta kokonaan pihalle -ei jatkoon kategoriaan. Loput chilit pitänee viedä kylppäriin ruiskutettavaksi sitten kun selkä on taas toimintakunossa.
Tuo alaselän kipu ei sitten ole hääviä. Pari päivää sitten käänsin meidän kolmevuotiaan esikoisen sohvalla toisin päin jotta saa peittoa päälle(aikaisen aamun harrastus, lukeminen) niin silloin pamahti. Sinä päivänä ei voinut makoilla, nyt menee vasemmalla kyljellä hyvin mutta kiva olisi vaihtaa asentoa yölläkin. Kahdella veljellä leikattu pullistumia, sukurasite joten toivotaan parasta ettei sitä ole. Lihakset kun rentoutui jumista niin kivun voi paikallistaa kahden nikaman väliin ja lisäksi jaloissa välillä puutumista, joten ei hirveän lupaavalta näytä..
Ei ole hääviä ei, toivottavasti selkäsi paranee pian.
Eihän minulla ole mitään punkkiongelmaa ollut. Kuten tarkkalukuiset varmaan huomasivat, niin pulskeita valkoisia ovat kirvoja, eikä mitään punkkeja. Noin sekaisin taisi pääni olla siitä selkäkivusta eilen.
Ei se selkä ole nytkään yhtään parempi, mutta kirvaongelma leviää, kuten oli odotettavissa, joten nyt lähti Marimbondot ulos ja Cheiro Roxa sekä Naga kylppäriin, muovipuussiin raidin kera. Tuon verran selkä vielä jotenkuten kesti, muissa chileissä näyttäisi toistaiseksi olevan kirvoja vain vähän. Toivottavasti pärjäävät vielä muutaman päivän.
Kausi on auttamattomasti lähestymässä loppuaan. Kuva on viime viikonlopulta, jolloin keräsin (pää)sadon, leikkasin turhia rönsyjä pois ja annoin chileille spruzit kylvyn.
(https://dl.dropboxusercontent.com/u/16541916/pictures/chili/P1070302-web.JPG)
Nyt ei ainakaan kirvoja näy, ja leikatuissa puskissa on edelleen jokunen marja, antamassa ikkunanlaudalle hiukan väriä. On siellä Scotch Bonnetissa ja Nagassakin kukkia, mutta mitään talvisatoa en odota, nyt päätavoite on pitää nämä elossa, kunnes helmikuussa aurinko toivottavasti taas paistaa ikkunasta sisään. Uhkaavasti nuo työntää kyllä versoja jo nyt, vaikka en ole antanut lannoitteita varmaan pariin kuukauteen. Saattaa tulla saksille vielä paljon töitä, ennen ensi kesää ::)
(https://dl.dropboxusercontent.com/u/16541916/pictures/chili/P1070305-web.JPG)
Jos nämä pärjäävät talven yli, niin uutta ei juurikaan ole tulossa. CGN21500 tulisi uutena chinensenä Marimobondojen tilalle ja sitten voisin kokeilla uudestaan Trepadeira Werneriä, joka viime keväänä ei menestynyt, tai sotkeentui jonkun muun kanssa
Kukkia ja nuppuja lähes joka puskassa ja Scotch Bonnet on jopa salaa tehnyt muutaman hyvänkokoisen raakileen. Sen kunniaksi saivat tänään kasteluveden kanssa Puutarhan Kesää ensimmäisen kerran sitten sisälle tulon.
Kirvat voittaa Spruzitin. Seuraavaksi Calypsoa, mutta siitä enemmän tuonnempana
Calypsolla suihkuteltu eilen. Kirvojen liiskaaminen käsin piti ne kyllä hyvin aisoissa parin viikon ajan, mutta nyt olisi aika saada ne häviämään kokonaan.
Ötökkäsodan hyvä puoli on että en ole havainnut mitään merkkejä ripsisäisistä kesän jälkeen. Vaikuttaa siltä, että eivät pärjänneet ulkona.
Pistetäänpä MiMin plantaasin virallinen kauden vaihto tähän kohtaan, kun talvipäivänseisaukseen on enää vajaat puolitoista vuorokautta. Kirvoista pääsin toivottavasti nyt calypson avulla eroon, ainakaan niitä ei ole pariin viikkoon näkynyt. Talvehtivia on reippaasti, joten uusia laitetaan minimaalinen määrä.
Talvehtivia (toivottavasti tämä menee oikein, muutama lappu on hävinnyt ja muisti on rajallinen):
Baccatum:
Omnicolor
Lemon Drop *3 (2)
Aji Finlandia (2)
Aji Cristal
Chinense:
Trinidad Scorpion
Naga Morich
Fatalii
Scotch Bonnet *2 (vai onko sittenkin habanero orange)
Cheiro Roxa
Pink Habanero *2
Rocoto:
Montufar *2
Uusia
Baccatum:
Trepadeira Werner
Chinense:
CGI 21500
Habanero Sudden Death/Habanero Orange (miten tuo menee, olen saanut siemenet Sudden Deathina, mutta Orange lienee virallisempi nimi samalle lajikkeelle? Nämä siis eri lähteestä kuin tuo talvehtiva Scotch Bonnetti, joka ei näytä ollenkaan piispanhatulta)
Kausi 2015 on pitänyt tähän asti tuoreilla, ja vielä on rasia jääkaapissa. Lloppukirinä Scotch Bonnet tekee joulukoristeita (taitaapi kuvassa näkyä joku Droppikin ja Roxassa on myös nätti tummanpunainen pallo), lisäksi on kukkia monessa puskassa
(https://dl.dropboxusercontent.com/u/16541916/pictures/chili/P1070336-web.JPG)
Kausi 2016 alkaa idätyslautalla, siemeniä reippaasti, mutta kasvamaan tulee 1-2/lajike.
(https://dl.dropboxusercontent.com/u/16541916/pictures/chili/P1070337-web.JPG)
Tasan kymmenen päivää ja vihdoinkin näkyy lautalla liikettä. Yksi Habanero ja yksi Werneri työntää pienet idut. 21500:ssa ei vielä näy vastaavaa, muutenkin ne siemenet ovat muuttuneet epäilyttävän tummanruskeiksi (ei hometta), eli saas nähdä ovatko elinkelpoisia ollenkaan.
Moni on täällä parjannut heikommassa valossa kypsyneitä talvichilejä heikkomakuisiksi.
Poimin äsken puskasta Scotch Bonnetin, joka on syksyn mittaan kehittynyt sisällä ja vaihtoi väriä sopivasti juuri ennen joulua. On siis roikkunut pari viikkoa vielä oranssina oksalla. Oli kyllä ylivoimaisesti paras ja voimakkain marja mitä siitä puskasta olen saanut. NAM :-*
Itämisen sietämätön...
Yksi Werneri ja yksi Habanero Sudden Death siirretty rukkuihin. Werneri pari päivää sitten ja HSD tänään. Lautalla ei muuta liikettä. HSD pokkuroi lenkillä, mutta sain siemenen irrotettua varovasti coctail tikuilla. Toivottavasti suoristaa pikaiesti itsensä.
Rrrrripsiäisiä, Perrrrkele >:(
Mistä näitä perkeleitä oikein sikiää? Koko syksynä en ole niitä nähnyt ja nyt yhtäkkiä, keskellä talvipakkasia, löytyi useampi, sekä lehtien alapinnoilta, että kukasta. Sekin on kummallista, että aikaisemmin olen aina nähnyt selkeitä vahinkoja lehdistä, ennen kuin olen havainnut liikettä. Nyt uusissa lehdissä ei näy niin mitään vahinkoa.
Pitänee seurata tilannetta, jos samoja paskiaisa mitä viime talvena niin eivät tottele pyretriiniä eikä Calypsoa.
Oliko olemassa muita aineita, jota saisi olematta ammattiviljeliä? Nyt olisi hyvä tilanne myrkyttää, kun ei ole hedelmiä oksilla.
Sen verran ikävästi alkoi näkymään ripsiäisistä vahinkoa erityisesti Montufareissa, että piti pyytää Neudorffin kemistit apuun ja ottaa Spruzit pullo käteen. Ei juurikaan toivoa hävittämisestä, mutta jos saisi määrän pidetyksi edes siedettävänä.
Ennen joulua laitetulta lautalta ei sitten noussut kuin yksi Trepadeira Werner ja yksi Habanero Sudden Death, ja nekin kasvaa yllättävän hitaasti. Pettymys, että 21500 ei itänyt ollenkaan, sitä kun on paljonkehuttu.
Sinänsä chilejä on kyllä ihan riittävästi, kunhan saan nämä pidetyksi elossa ja tuottamaan.
Lainaus käyttäjältä: MiM - helmikuu 12, 2016, 21:53:00 ip
Sen verran ikävästi alkoi näkymään ripsiäisistä vahinkoa erityisesti Montufareissa, että piti pyytää Neudorffin kemistit apuun ja ottaa Spruzit pullo käteen. Ei juurikaan toivoa hävittämisestä, mutta jos saisi määrän pidetyksi edes siedettävänä.
Täälläkin suihkuteltu spruzitit, mäntysuopa+öljyt ja neemit parin viikon välein noiden pikku mulkeroiden takia. Itselläni tuntuvat ripsiäiset pesiytyvän juuri baccoihin, joita aina kehutaan tuholaisten kannatalta vähemmän houkutteleviksi. Nyt ei ole kuukauteen näkynyt vipinää, mutta eivätköhän ne jostain kohta taas sikiä.
Eilen uusi spruzit käsittely, vaikka tässä välissä ei ole tuholaisia näkynyt. Olisihan se hienoa jos pirulaiset kerrankin uskoisi... ::)
Onkohan pyretriini pahakin myrkky nuori taimille? Viime vuonna esiintyi raidauksen jälkeen valkolehtisyyttä ja nyt näyttäisi uudet lehdet vaalentuvan hiukan samalla tavalla.
Nuo kaksi sai olla aivan liian kauan liian pienissä kylvöruukuissa, ilman lannoitusta. Nyt ovat alkaneet mukavasti kasvamaan hiukan isommissa.
(https://dl.dropboxusercontent.com/u/16541916/pictures/chili/P1070361-web.JPG)
Hyvänä uutisena jätin laiskasti yhden pystyyn kuivuneen kaffirin hyllylle seisomaan ja sehän alkoi puskemaan uutta lehteä :D. Vanhat lehdet on mennyttä kamaa, mutta voi käyttää kuvattuina ruuanlaittoon...
(https://dl.dropboxusercontent.com/u/16541916/pictures/chili/P1070358-web.JPG)
Jaahas. Tasan viikko edellisestä (toisesta) Spruzit käsittelystä, eikä ripsiäiset näytä tottelevan sitä yhtään. >:( Päinvastoin, nyt niitä löytyi jo vauva-chileistäkin, sekä aikuisia että nymffejä.
Niinpä kokeilen vielä Calypsolla, vaikka siitä ei kovin hyviä kokemuksia näitten kanssa ole. Harrastajaviljeliällä kun ei juuri muita vaihtoehtoja ole. :-\
Lainaus käyttäjältä: MiM - helmikuu 26, 2016, 20:20:46 ip
Niinpä kokeilen vielä Calypsolla, vaikka siitä ei kovin hyviä kokemuksia näitten kanssa ole. Harrastajaviljeliällä kun ei juuri muita vaihtoehtoja ole. :-\
Mikä Calypsossa on ollut vikana? Siinä on (pahamaineisia) neonikotinoideja, joiden pitäisi tehota ripsiäisiin hyvin.
Ei ole tehonnut minun ripsiäisiin kuin korkeintaan välttävästi. Lienee Kalifornianripsiäisä. Myös ulkonäkönä puolesta.
Tämä kaveri ei kovin vikkelästi liikkunut, mutta oli kyllä elossa. Kunnes sen listin >:D
(https://dl.dropboxusercontent.com/u/16541916/pictures/chili/P2287468-web.JPG)
Toivottavasti Calypso on vain hidastoiminen :-\
Onneksi ei voi väittää että ripsiäisiä ihan joka oksassa notkuisi, mutta kyllä niitä pienellä metsästämisellä vielä bongaa.
Niinpä jatketaan Calypso-kuuria, nyt kasteluna. Huomattavan paljon siistimpää hommaa, mutta myrkkyä kuluu reilusti enemmän. Toivottavasti teho on sen mukaan. >:D
Niin, ja jos jollakin on vielä sitä Calypso tiivistettä, niin kastelukäyttöohjeessa on pilkkuvirhe: "0,5% liuos, eli 5 ml / 100 ml" ei oikein mene oikein. Pitää olla 5 ml/l jos meinaa 0,5% liuosta saada
Kolmas kerta toden sanoo... Eli tänään läträsin sitten kolmannen Calypsoannoksen ruukkukasteluna. Ripsiäisiä on näkynyt edellisenkin käsittelyn jälkeen yksittäisiä, siellä sun täällä. Ohjeiden mukaan kolmea käsittelyä ei saisi ylittää, eli jos tämäkään ei auta niin... :-\
Nyt kyllä nolottaa...
Löysin pussin punaisia marjoja pakastimesta ja olen niitä napostellessa ihmetellyt miten nämä pakastetut Montufarit ovat niiiin paljon tulisempia kuin kuivatut sisarensa. Kunnes kielelle sattui hiukan maukkaampi suupala... Nää mitään rocotoja ole, siementen värikin on valkoinen!!!
Oikeasti Chinensen sielu on Brasileiro Marimobondoissa varsin heikko.
:-[
Joskus syksyllä hankittu basilika on viihtynyt varsin hyvin vesiviljelyssä
(https://dl.dropboxusercontent.com/u/16541916/pictures/chili/P1070392-web.JPG)
Viime kerralla kun vaihdoin sille vedet juuret oli varsin tummia, joten jouduin leikkaamaan kovakätisesti. Nyt on kasvattanut itselleen tuollaisen tiheän patjan, mutta vähemmän pitkiä, kuin olisin luullut. Noin puoli litraa vettä menee vuorokaudessa tuosta ylöspäin. Pumppu käy vain öisin, koska en voi sietää sen hurinaa
(https://dl.dropboxusercontent.com/u/16541916/pictures/chili/P1070391-web.JPG)
Rrrip... >:(
Tämä on muuttumassa todella yksitoikkoiseksi tarinaksi, mutta tuolla niitä ripsiäisiä edelleen vilisee. Ei paljon, mutta kuitenkin. Pitää sitten ilmeisesti vain luovuttaa ja toivoa etteivät saa kevään aikana liikoja tuhoja aikaan.
Plussan puolelle sitten se, että muutama Lemon Droppi alkaa näyttää siltä että kohta syödään taas tuoretta. Ja lisäksi ainakin Aji Cristal tuottaa myös marjoja. Tämän vuoden kahdet uudet kasvatit pääsivät tänään suurempiin ruukkuihin. Pienempi, Habanero Sudden Death, isompaan, koska Habanero. :chili:
Onkohan niille kehittynyt jo vastustuskykyä myrkkyihin :o tai sit siu chilit vaan maistuu..
Jos ovat kalifornianripsiäisiä (niin kuin luulen) niin niillä on vastustuskyky kehittynyt jo paljon ennen kuin tulivat tänne.
Jotain hauskempaa. Kevään ensimmäiset LemonDropit. Taitavat roikkua kolmivuotisessa puskassa. Ensi viikonloppuna napostellaan tuoretta.
(https://dl.dropboxusercontent.com/u/16541916/pictures/chili/P1070405-web.JPG)
Bonuskuvana basilikankukka aamuauringossa
(https://dl.dropboxusercontent.com/u/16541916/pictures/chili/P1070402-web.JPG)
Vuosikymmenen lämpimin vappupäivä, eikä edes krapulaa 8)
Mikäs silloin mielekkäämpää kuin juoda simaa ja väkertää valoseinän takapihalle chilien suojaksi.
(https://dl.dropboxusercontent.com/u/16541916/pictures/chili/P1070412-web.JPG)
Nyt alkaa sitten armoton pähkäily sisälle siirtämisestä. Kokemus on kertonut että liika siirtely aiheuttaa melkoisesti mekaanista vauriota. Viime vuonna taas ulos jätetyt puskat kärsi todella pahasti muutamasta tuulisesta päivästä. Nyt ei ainakaan luvata tuulista, ja tuo harso pitäisi myös antaa paremman suojan, mutta lähiöiksi ennustetaan vielä kovin viileätä, ainakin chineille.
Suo siellä vetelä täällä.
Eka yö meni sitten niin, että rocotot saivat jäädä ulos, muut pääsi illalla sisälle lämmittelemään. Hyvä varmaan näin, aamulla oli ruoho ja auton ikkunat kuurassa vaikka luulisin että tuossa harson takana lämpö pysyi nollan yläpuolella.
Rocotot olivat aamulla täysin pirtsakan näköisiä, kylmästä yöstä huolimatta ja muutkin pääsivät ulos jo ennen kahdeksaa, kun lämpömittari näytti jo yli viisi astetta.
Tuollainen kolme metriä kokea valoseinä tekee muuten todella hyvän valon taakseen, kun se heijastaa koko pinta-alalta hajavaloa lävitseen. Kun siihen paistaa aurinko, niin sisäpuolella ei juuri varjoista paikkaa löydy.
Tällaisilla kevätsäillä kyllä kelpaa chilejä kasvatella 8) 8)
Viime yönä jäi myös baccat ulos ja viimeistään huomisesta joutuu myös chinet pärjäilemään pari seuraavaa yötä ulkona, kun en ole itse täällä niitä edestakaisin kuskaamassa. Mutta varsin lämpimiä öitäkin (6-8 C) jo ennustetaan, joten eipä liene kovin iso ongelma.
Chllit ovat nyt selvästi nauttinet ulkona olosta ja vahvistuneet ihan käsinkosketeltavasti. Nyt ei ole viimekeväistä ongelmaa, jolloin tuntui siltä että lehdet varisi pienestäkin kosketuksesta. Uutta kasvua on myös lähtenyt ihan mukavasti tulemaan.
Joten täällä toivotaan kovasti lämpimille säille jatkoa.
Osanottoni ripsiäisongelmasta. Omani sain Calypsolla syksyllä tapettua. Mitkä ruukut sulla on tossa parvekekuvassa kasveilla? Omaan silmään näyttää ihan Ikean suojaruukuilta, mutta alla on kuitenkin lautanen?
Ovat juuri niitä Ikean ruukkuja. Porasin pohjaan reiät. Käy helposti ihan perus seinäporaterällä.
Kiitos vinkistä! Nuo on meinaan tosi nättejä ja edullisiakin :)
Niin ovatkin. Minuakin harmitti pitkään, kun hyvännäköisistä ja huokeista ruukuista, läheskaikisat puuttui reikä. Kunnes atjusein että sen saa useimpiin materiaaleihin itse tehtyä.
Noissa on sitten pinnassa maali, eikä lasitus, joten väri saattaa lohkeilla irti. Hyvin nuo ovat kuitenkin ulkonakin kestäneet, paitsi yksi joka jäi talveksi pihalle.
Hyvin ovat chilit asettuneet ulkosalle, kun päivät ovat tarjonneet lämpöä, vaikka yötkin ovat olleet kylmiä. Kasvua on mielestäni ollut enemmän kuin mitä vertailemalla edelliseen kuvaan uskoisi. Vanhoja lehtiä on toki tippunut paljon, mutta tilalle on tullut uutta ja tervettä. Ripsiäiset kiusaavat kuitenkin edelleen, ja erityisesti kukista niitä löytää.
(https://dl.dropboxusercontent.com/u/16541916/pictures/chili/P1070414-web.JPG)
Nyt näyttäisi sitten seuraavan kylmempi kausi olevan aluillaan, mutta jos aurinko hiukankin pilkahtaa iltapäivisin, niin lämpö nousee tuossa kulmauksessa ihan kummasti, joten jotain toivoa on. Saas nähdä miten nuo kukat jää kiinni ja tuleeko puolukankokoisia chinejä, vai saisiko tänä kesänä jotain isompaa jo ennen loppusyksyä.
Yksi keväällä ilmeisesti vahingossa tarttunut Naga on ainakin kypsymässä. Vasemmassa alakulmassa ei valitettavasti ole toinen naga vaan Aji Finlandia.
(https://dl.dropboxusercontent.com/u/16541916/pictures/chili/P1070415-web.JPG)
Pitkä päivä pihalla takana. Sain vihdoinkin aikaiseksi laittaa mausteyrttejä ja vähän muutakin kasvamaan. Chilit pääsivät samalla Blumat kasteluun. Kaikista kiinnostavimpana löysin Wasabeja paikallisesta Plantagenista ja piilotin niitä neljä kappaletta hiukan erilaisiin kasvuolosuhteisiin. Odotukset niitten suhteen ovat kyllä varsin mitättömiä, mutta hauska silti kokeilla.
Chileillä on ollut heikompi jakso ja paljon on varissut keltaisia lehtiä. Nostin hiukan lannoitusta ehkä viikko sitten. En tiedä auttoiko lannoitus vai lämpimämmät säät, vai ovatko nyt vihdoin tottuneet ulkona olemiseen, mutta reippaimmilta nuo nyt taas näyttää.
(https://dl.dropboxusercontent.com/u/16541916/pictures/chili/P1070436-web.jpg)
Kaksi Wasabeista laitoin parvekelaatikkoon ja pihan hämyiseen kulmaan. Tuossa on vielä reiät pohjassa ja ajattelin virittää sille Blumatit matkoja varten.
Kun hiukan vertailee viime kesän tilanteeseen (http://chilifoorumi.fi/index.php?topic=14675.80), niin vähintään juhannuksen tilanteessa ollaan, ehkä hiukan pidemmällä. Mutta sehän ei ole mikään yllätys, kun kevät on ollut näin mahtava. Juhannusruusutkin ovat jo täydessä kukassa.
Tänä vuonnahan lähes kaikki plantut ovat talvehtineita, joten ne ovat selvästi viime vuotuista kookkaampia ja tukevampia, mutta myös ränsistyneempiä. Ripsiäisten ja mahdollisen vajaalannoituksen jäljet näkyvät. Nyt siis lähes kaikissa plantuissa on jo marjoja kiinni joten kovasti jännätään mitä tuleva kylmempi viikko tekee plantaasille ja erityisesti chinensien marjojen kehitykselle.
(https://dl.dropboxusercontent.com/u/16541916/pictures/chili/P1070438-web.jpg)
(https://dl.dropboxusercontent.com/u/16541916/pictures/chili/P1070437-web.jpg)
Lemon droppia on syöty jo pitkään ja sitä onkin tulossa ihan riesaksi asti. Aji Fantasya on myös syöty jonkin verran ja sitä ottaisin mielelläni lisää. Sille pitäisi keksiä joku toinen kaveriksi joka on riittävän mieto että vaimokin syö paahdettuna, mutta silti maukas. Ensimmäinen jo sisällä tarttunut Nagakin on popsittu.
Blumatien asentaminen on menyt tähän asti ihmeellisen hyvin. heti perussäädöillä on pärjännyt viikon ilman ylikastelua tai kuivumistakaan.Toivottavasti jatkuu samaan malliin. Sen sijaan levää on päässyt säiliössä kasvamaan. Pitää vielä parantaa valosuojaa.
Ennustettavissa hyvin kuuma syksy :chili: :chili: :chili:
Tässä on oltu työmatkoilla ja lomilla ja ties missä ja chilit ovat viihtyneet Blumatien kastelemina. Vaimolle on helppo antaa ohjeeksi vain "lisää vettä ja kiteitä pyttyyn :)". Eihän nämä vedä minkäänlaisia vertoja kasvihuonekasvattajien aikaansaannoksiin, ja alkukesän kylmien öiden jäljiltä suuri osa chineistä ovat kääpiökokoa, mutta eipä pahemmin haittaa, makua ja tulisuuttakin löytyy. Minulle tässä on aivan fantastiset satonäkymät, josta riittää kavereillekin maistiaisia.
Habanero Sudden Death (Orange Habanero) tekee aivan hurjana pieniä mutta maukkaita marjoja
(https://dl.dropboxusercontent.com/u/16541916/pictures/chili/Aug-2016/P1070593-web-HSD.JPG)
Samankokoiset ovat myös Nagan marjat. Pieniä pakkauksia täynnä tulta
(https://dl.dropboxusercontent.com/u/16541916/pictures/chili/Aug-2016/P1070612-web-naga.JPG)
Scotch Bonnet (epäpuhdas, kuten näkyy) tekee jo hiukan isompaa
(https://dl.dropboxusercontent.com/u/16541916/pictures/chili/Aug-2016/P1070611-web-bonnet.JPG)
Ja viime kauden suosikki Fatalii tekee jo ihan täysikokoista :fire:
(https://dl.dropboxusercontent.com/u/16541916/pictures/chili/Aug-2016/P1070598-web-fatalii.JPG)
Pikkuruisesta Cheiro Roxasta kypsyysaste jää aina arvailun varaan
(https://dl.dropboxusercontent.com/u/16541916/pictures/chili/Aug-2016/P1070600-web-roxa.JPG)
Pink Habanero - tuleton mutta ei suinkaan mauton
(https://dl.dropboxusercontent.com/u/16541916/pictures/chili/Aug-2016/P1070602-web-pinky.JPG)
Grilli odottaa Aji Fantasyn kypsymistä
(https://dl.dropboxusercontent.com/u/16541916/pictures/chili/Aug-2016/P1070595-web-fantasy.JPG)
Aji Cristal tiiviinä ryppäinä
(https://dl.dropboxusercontent.com/u/16541916/pictures/chili/Aug-2016/P1070603-web-cristal.JPG)
Trepadeira Werner rönsyilee, pyöreät marjat vielä valkoisina
(https://dl.dropboxusercontent.com/u/16541916/pictures/chili/Aug-2016/P1070604-web-werner.JPG)
Painavat Montufarit piilottelevat lehtien takana, näistä sato taitaa jäädä viime vuotta pienemmäksi
(https://dl.dropboxusercontent.com/u/16541916/pictures/chili/Aug-2016/P1070608-montu-web.JPG)
Omnicolor on ihan villiintynyt
(https://dl.dropboxusercontent.com/u/16541916/pictures/chili/Aug-2016/P1070605-web-omni.JPG)
Luottochili Lemon Drop ei koskaan petä
(https://dl.dropboxusercontent.com/u/16541916/pictures/chili/Aug-2016/P1070606-web-drop.JPG)
Lopuksi tämän päivän kahviherkku: Vuohenjuusto, vadelmahilloa, habaneroa ja rosmariinia :-*
(https://dl.dropboxusercontent.com/u/16541916/pictures/chili/Aug-2016/WP_20160801_14_55_42_Pro__web.jpg)
Jotain pientä oli viikonloppuna pistettävä pakkaseen, kun oli viikon työmatka edessä. Ihan siltä varalta, että pakkaset yllättäisi. Puskat edelleen takapihalla.
Fatalii, Montufar, Cheiro Roxa, Habanero, Lemon Drop, Omnicolor... Yhteensä 1/2 kg, mutta eihän painoa ole järkevä mitta. Nuo muutamat Montufarit ovat melkein puolet siitä.
(https://scontent.xx.fbcdn.net/t31.0-8/14712840_10154514010569651_7738160890132367110_o.jpg)
Autonrenkaiden vaihtaminen räntäsateessa on jo ihan vakiotoimenpide, mutta tämä on kyllä ensi kerta chilien sisääntuomiselle :D
(https://dl.dropboxusercontent.com/u/16541916/pictures/chili/P1070796.jpg)
Kyllä, nuo leikataan vielä rankasti talveksi.
Viime kesän onnistuneen sadon jälkeen pakastin on edelleen täynnä chilejä, joten tänä talvena en tehnyt uusia idätyksiä ja valitsin talvehtimaan vain muutaman. Talvehtiminen on ensimmäistä kertaa sujunut ilman kutsumattomia vieraita ja kun aurinko alkoi taas paistamaan ikkunasta sisään aloitin muutama viikko sitten varovaisen lannoituksen. Siitähän nämä ovat innostuneet taas kasvamaan ja kukkimaan ja onpas baccoissa muutama podikin jo kiinni. Saisikohan vapuksi taas tuoretta leivän päälle?
(https://www.dropbox.com/s/k5sisyn969fa7xw/P1070877-web.jpg?dl=1)
(https://www.dropbox.com/s/mpe0zfkavorfmm8/P1070878-web.JPG?dl=1)
Voi että ihminen voi olla sokea! Juuri kun olen väittänyt päinvastaista niin katsoessani tarkemmin noitten Lemon-droppien kasvua (hyvin ovat kasvaneet), niin eikö hedelmät olleet ihan täynnä pieniä valko-kellertäviä vipeltäjiä.
Ripsiäisen nymfejä Perrrkele >:(
Kiinnostavaa kyllä niin kyseisessä kasvissa ei näy ripsiäisvahinkoa tarkemmallakaan syynillä, mutta toki tuolta viidakosta muutama pistelty lehti näkyy. Ovat kuitenkin paljon paremmassa kunnossa kuin koskaan aikaisemmin tähän vuodenaikaan. Pitänee sekoittaa niille calypso-hörpyt niin kauan kuin ovat vielä sisällä, eivätkä kypsyttele satoa.
Nyt se sitten tapahtui. Dropbox rikkoi kaikki vanhat kuvalinkit :'( Toki noihin kuvatiedostoihin saisi uudet linkit luotua, mutta pitäisi jokainen muuttaa erikseen käsin, joten taitaa jäädä tekemättä.
Jaahas. Päiväkirjan mukaan rakensin valoseinän ja aloin pitämään chilit ulkona vapusta viime vuonna. Nyt tein saman tänään. Neljä kerrosta harsokangasta. Olisihan sen voinut tehdä hiukan aikaisemmin, mutta on kyllä ollut kylmä kevät.
Honteloita on, kun valoa tulee heikosti ikkunasta enää toukokuussa.