Tällaiselle aiheelle ei ole sopivaa aluetta, mutta laitan ensin tänne.
Aion toteuttaa pienimuotoisen tutkimuksen chileissä olevien eri kapsaisinoidien vaikutuksesta tulisuuden kokemukseen. Tarkoitus ei ole tutkia kapsaisinoidien määrää vaan eri kapsaisinoidien suhteellisia osuuksia eri lajeissa ja lajikkeissa ja niiden vaikutusta tulisuuden tuntemuksiin. Tunnettua on, esimerkiksi että monet annuumit ovat hyökkäävän ja terävän polttavia kun taas rocotoissa on "pehmeä" tasaisesti nouseva ja laskeva polte vaikka se voi olla voimakas.
Näin alussa suunnitteluvaiheessa en tiedä tarkalleen, mihin tutkimus päättyy. Vähintään saan mittaustietoa kapsaisinoidien jakaumasta, parhaimmillaan tuloksista tehdään tieteellinen artikkeli. Saatan myös määrittäää kapsaisnoidien absoluuttisia määriä, mutta se ei ole päätarkoitus. Jos alustavat tulokset tukevat teoriaa, mukaan saattaa tulla aistinvaraisia kokeita tulisuuden kokemisesta. Joka tapauksessa raportoin tuloksista myös täällä siinä määrin kun se on mahdollista eli vähintään tiivistetysti, toivottavasti laajemmin.
Ensimmäiset mittaukset tehdään luultavasti lokakuun aikana ja jatkosta päätetään sitten. Koska kausi etenee vauhdilla kohti loppua ja on monilla jo loppunut, pyydän tutkimusnäytteitä nyt. Itselläni on tarpeeksi chilejä, mutta tutkimuksen laadun parantamiseksi olisi hyvä saada samoja lajikkeita useammalta kasvattajalta. Alla lista lajikkeista, joita aion käyttää, jos saa kustakin 2-3 lahjoitusta. Isopodisista lajikkeista riittää podi tai kaksi, pienemmistä muutama podi. Podien tulee olla lajikkeelle tyypillisen näköisiä ja kokoisia ja peräisin kasvista, jonka sato on todettu lajikkeelle tyypillisen tuliseksi. Voin hakea podit pk-seudulla, ne voi ottaa mukaan lauantain miittiin tai tuoda minulle kotiin tai töihin (ja saada korvaukseksi rocotoja).
Aji Cristal 3/3
Lemon Drop 2/3
Bonda Ma Jacques 3/3
Biquinho 2/3
Rocoto Montufar (PI 585273) 3/3
Rocoto Peru Cusco 2/3
Serrano 2/3
Goat's Weed 3/3
Laittakaa ilmoittautumiset tähän, jotta lajikkeiden kertyminen näkyy kaikille. Myös kysymykset mieluusti tänne. Huomautan vielä, että tässä ei saa tuloksia omien chiliensä kapsaisiinimäärästä, koska mittaukset tehdään keskiarvoisista sekoitetuista näytteistä.
Millä sinä mittaukset teet? Oletko hommannut massaspektrometrin vai miten mittukset tehdään?
Lainaus käyttäjältä: Max_7Pot - syyskuu 24, 2014, 18:36:30 ip
Millä sinä mittaukset teet? Oletko hommannut massaspektrometrin vai miten mittukset tehdään?
Mittaukset tehdään nestekromatografia-massaspektrometrialla ja mahdollisesti muilla täydentävillä tekniikoilla. Teen töitä ko. systeemien kanssa päivittäin.
Olet varmaan perehtynyt aihetta sivuaviin mahdollisiin aiempiin tutkimuksiin? Oma tietämykseni rajoittuu yhteen Wikipedia-sivuun (http://en.wikipedia.org/wiki/Capsaicin#Capsaicinoids), jonne päädyin siksi että juuri opetit että kapsaisinoideja onkin useampaa tyyppiä ;D.
Tuolla kuitenkin mainitaan että kuudesta tyypistä kaksi on muita tuplaten tehokkaampia ja muiden osuus jää aika vaatimattomaksi. Samalla mainitaan että asiaa olisi jollain tapaa tutkailtu ja miedoilla seoksilla noissa tosiaan olisi havaittu erityyppistä poltetta mutta vahvemmilla eroa ei havaittu. Tuossa kohtaa nyt ei ole ihan selvää lähdeviitettä että miten asiaa nyt tarkalleen ottaen on tutkailtu.
Voisikos tuo kenties indikoida sitä että ainakin aistinvaraisia eroja voisi olla helpompi havaita miedommilla lajikkeilla jos nuo voimakkaat kapsaisinoidityypit kenties jyräävät isompina pitoisuuksina muut helposti alleen?
Multa löytyisi tutkimukseen bondaa, montufaria ja aji cristalia. Postitse pelattaisiin näiden kanssa. :)
Jos laitat gaucho jalapenon mukaan porukkaan niin uskoisin tuota löytyvän moneltakin kasvattajalta, mukaanlukien allekirjoittanut.
No listan kahta ensimmäistä saat täältä. Mutta missä ovat listalta ne tosituliset chinenset?
Mikähän olisi terävän tulinen annuumi? Omista ehdottaisin Prairie Firea mutta en ole ihan varma lajimäärityksen oikeellisuudesta. Toinen voisi olla Goat's Weed mutta omani ovat vasta kypsymässä eli mustia tässä vaiheessa.
Gaucho ei käy tutkittavaksi sillä saman yksilön podeissa saattaa olla kymmenkertainen tulisuusero. Noin yksi kymmenestä podista on voimakkaan tulinen.
Minulta löytyy Goat´s weed sekä Lemon drop. Peito de moca on sama kuin Biquinho niin sekin löytyy. Peru Cusco myös.
Lainaus käyttäjältä: chipe - syyskuu 24, 2014, 19:07:45 ip
Olet varmaan perehtynyt aihetta sivuaviin mahdollisiin aiempiin tutkimuksiin? Oma tietämykseni rajoittuu yhteen Wikipedia-sivuun (http://en.wikipedia.org/wiki/Capsaicin#Capsaicinoids), jonne päädyin siksi että juuri opetit että kapsaisinoideja onkin useampaa tyyppiä ;D.
Olen tutustunut aiempiin tutkimuksiin, mutta se prosessi on vielä kesken ajanpuutteen vuoksi. Kapsaisinoidiprofiileja on mitattu, mutten ole löytänyt ainakaan vielä artikkelia, jossa ne olisi kytketty tulisuuden tyyppiin.
Lainaus
Voisikos tuo kenties indikoida sitä että ainakin aistinvaraisia eroja voisi olla helpompi havaita miedommilla lajikkeilla jos nuo voimakkaat kapsaisinoidityypit kenties jyräävät isompina pitoisuuksina muut helposti alleen?
Varmaankin näin. Toisaalta rocotot ei ole kovin mietoja, mutta tulisuus on silti erityyppistä kuin muilla lajeilla.
Lainaus käyttäjältä: Miquel - syyskuu 24, 2014, 20:11:30 ip
Multa löytyisi tutkimukseen bondaa, montufaria ja aji cristalia. Postitse pelattaisiin näiden kanssa. :)
Jos laitat gaucho jalapenon mukaan porukkaan niin uskoisin tuota löytyvän moneltakin kasvattajalta, mukaanlukien allekirjoittanut.
Postitsekin kelpaa ja voin maksaa postikulut. Gauchoa ajattelin alunperin, mutta hylkäsin sen Bluesmanin sanomasta syystä.
Lainaus käyttäjältä: Jame - syyskuu 24, 2014, 20:19:21 ip
No listan kahta ensimmäistä saat täältä. Mutta missä ovat listalta ne tosituliset chinenset?
Kaksi syytä jättää supertuliset pois: mittaukset on helpompia kun lajikkeeiden tulisuudet ei ole ääripäistä ja toiseksi aistinvaraiset kokeet supertulisilla menee hankalaksi, koska pitäisi pystyä maistelemaan useita lajikkeita.
LainausMikähän olisi terävän tulinen annuumi? Omista ehdottaisin Prairie Firea mutta en ole ihan varma lajimäärityksen oikeellisuudesta. Toinen voisi olla Goat's Weed mutta omani ovat vasta kypsymässä eli mustia tässä vaiheessa.
Goat's Weed kuulostaa oikein sopivalta. Podien ei tarvi olla vielä kypsiä vaan mukaan ehti hyvin ensi kuussa.
Lisäsin listaan luvatut määrät. Nämähän on tätä tahtia kasassa tänään.
Lainaus käyttäjältä: PP - syyskuu 24, 2014, 20:48:47 ip
Lisäsin listaan luvatut määrät. Nämähän on tätä tahtia kasassa tänään.
No lisää nyt vielä yksi Montufarkin listaan. Omassa ainokaisessa on 15 vielä vihreää podia, kai noista pari voi näin tutkijana kollegan tutkimuskäyttöön uhrata. Ehkä jopa vaihdat ne n kappaleeseen jotain toista rocotoa ;)
Lainaus käyttäjältä: Jame - syyskuu 24, 2014, 21:24:44 ip
Lainaus käyttäjältä: PP - syyskuu 24, 2014, 20:48:47 ip
Lisäsin listaan luvatut määrät. Nämähän on tätä tahtia kasassa tänään.
No lisää nyt vielä yksi Montufarkin listaan. Omassa ainokaisessa on 15 vielä vihreää podia, kai noista pari voi näin tutkijana kollegan tutkimuskäyttöön uhrata. Ehkä jopa vaihdat ne n kappaleeseen jotain toista rocotoa ;)
Toki vaihdan, ja n on siinä kaksinumeroinen luku.
Toki minullakin on Montufar. Serranokin löytyy sekä Aji cristal. Jos pitää olla eri lähteestä kotoisin.
Tämähän on kiinnostava idea. 8)
Lemon-droppia löytyisi täältä (Itä-Helsinki) nyt kypsänä, mutta saat ehkä helpommin joltain luotettavammalta kasvattajalta, itse olen harrastuksen alkuvaiheessa, ja vielä sunnuntaista lähtien pari viikkoa ulkomailla.
Ymmärsinkö oikein, että aiot tehdä yhden yhdistelmänäytteen jokaisesta lajikkeesta? Eikö kuitenkin kannattaisi tehdä ainakin muutamista lajikkeista vertailu myös eri kasviyksilöiden välillä, jotta pystyt selkeästi osoittamaan että lajikkeiden väliset erot ovat sisäisiä eroja suuremmat (eli että mittaat muuta kuin "satunnaisvaihtelua")?
Miten muuten haluat näytteet kerättävän? Kaikki samasta kasvista vai mahdollisimman monesta kasvista?
Lainaus käyttäjältä: bluesman - syyskuu 24, 2014, 22:07:23 ip
Toki minullakin on Montufar. Serranokin löytyy sekä Aji cristal. Jos pitää olla eri lähteestä kotoisin.
No sitähän minäkin, että sinulla täytyy olla noitakin. Haluan kaikkia itseni lisäksi mieluusti kolmelta muulta, muttei väliä kuinka monta keneltäkin.
Lainaus käyttäjältä: MiM - syyskuu 24, 2014, 22:42:10 ip
Lemon-droppia löytyisi täältä (Itä-Helsinki) nyt kypsänä, mutta saat ehkä helpommin joltain luotettavammalta kasvattajalta, itse olen harrastuksen alkuvaiheessa, ja vielä sunnuntaista lähtien pari viikkoa ulkomailla.
Sillä ei ole mitään väliä, että olet aloittelija, kunhan Lemon Drop näyttää ja maistuu oikealta. Mutta saan varmaan tuota ennen Lemon Dropit muualtakin.
LainausYmmärsinkö oikein, että aiot tehdä yhden yhdistelmänäytteen jokaisesta lajikkeesta? Eikö kuitenkin kannattaisi tehdä ainakin muutamista lajikkeista vertailu myös eri kasviyksilöiden välillä, jotta pystyt selkeästi osoittamaan että lajikkeiden väliset erot ovat sisäisiä eroja suuremmat (eli että mittaat muuta kuin "satunnaisvaihtelua")?
Kyllä varmaan teen lajikkeen sisäistäkin vertailua juuri tuosta syystä. Voihan olla, että jo siinä tulee yllättäviä eroja. Pääosin tarkoitus on analysoida yhdistelmänäytteitä, jotta näyte- ja työmäärä pysyy kohtuullisena. Mutta tätäkään en suunnittele pitkälle ennen alustavia tuloksia.
LainausMiten muuten haluat näytteet kerättävän? Kaikki samasta kasvista vai mahdollisimman monesta kasvista?
Sillä ei ole väliä. Laajaan kattavuuteen ei kuitenkaan pääse, mutta tällä keräämisellä saa toivottavasti keskiarvoistettua kunkin lajikkeen tuloksen.
Tästä ei tosiaan kannata odottaa mitään chilitiedettä mullistavaa. Katsotaan ensin taustatyö ja sitten alustava analyysi, jonka perusteella tehdään mahdollisesti laajempia mittauksia.
Jos kukaan ei tuo näytteitä miittiin, niiden toimituksesta/hausta voidaan sopia tarkemmin ensi viikolla.
Lainaus käyttäjältä: PP - syyskuu 24, 2014, 20:43:46 ip
Olen tutustunut aiempiin tutkimuksiin, mutta se prosessi on vielä kesken ajanpuutteen vuoksi. Kapsaisinoidiprofiileja on mitattu, mutten ole löytänyt ainakaan vielä artikkelia, jossa ne olisi kytketty tulisuuden tyyppiin.
Täällä (http://www.fiery-foods.com/article-archives/86-capsaicin/1823-the-nature-of-capsaicin) ainakin mainintaa yhdestä tutkimuksesta joka kuulostaisi haetunlaiselta:
LainausThe synthetic capsaicinoid vanillylamide of n-nonanoic acid (VNA), was administered to sixteen trained tasters by researchers Anna Krajewska and John Powers at the University of Georgia. The tasters compared the heat of VNA to the four natural capsaicinoids and the results were as follows.
The mildest capsaicinoid was nordihydrocapsaicin (NDHC), which was described as the "least irritating" and "fruity, sweet, and spicy." Next was homodihydrocapsaicin (HDHC), a compound described as "very irritating," and one that produced a "numbing burn" in the throat, which also was the most prolonged and difficult to rinse out.
The two most fiery capsaicinoid compounds were capsaicin (C) and dihydrocapsaicin (DHC), which produced burning everywhere from the mid-tongue and palate down into the throat. Evidently, all of the capsaicinoids work together to produce the pungency of peppers, but capsaicin itself is still rated the strongest.
Tutkijoiden nimillä varmaan jostain löytyisi varsinainen tutkimuskin ja tuo linkattu artikkeli on pätkä kirjasta The Chile Pepper Encyclopedia (William Morrow, 1999).
Tuossa pisti muuten silmään että aiemmin artikkelissa mainitaan että kapsaisiini (vaikuttaisi että siinä kohtaa puhutaan kaikkien tyyppien yleisnimestä eikä vain tuosta yhdestä kapsaisinoidityypistä) itsessään olisi mauton ("has no flavor") ja sitten tuossa kuitenkin kuvaillaan yhtä noista sanoilla "fruity, sweet, and spicy".
Mitenmuute, jääköhän podeihin paljon mahdollisia torjunta-aineiden jäämiä jotka näkyisi mittauksissa? :D
Lainaus käyttäjältä: Miquel - syyskuu 25, 2014, 05:38:18 ap
Mitenmuute, jääköhän podeihin paljon mahdollisia torjunta-aineiden jäämiä jotka näkyisi mittauksissa? :D
Voi toki jotain jäädä mutta ei se pyretriini tai vastaava anna kromatografissa samanlaista piikkiä kuin kapsaisiini.
Lainaus käyttäjältä: Miquel - syyskuu 25, 2014, 05:38:18 ap
Mitenmuute, jääköhän podeihin paljon mahdollisia torjunta-aineiden jäämiä jotka näkyisi mittauksissa? :D
Kuten Jame jo sanoi, periaatteessa kyllä, käytännössä ei. Torjunta-aineiden mittaaminen vaatisi niitä varten tehdyn menetelmän, eikä ne näy kapsaisinoideja mitatessa.
Bonda Ma Jacques saat minulta jos sitä muilta ei tule. Sillä edellytyksellä, että ne ehtivät kypsyä, kun pirulaiset kukkivat vasta heinäkuun lopussa / elokuussa.
Loistava projekti!
Goat's weed on epäilemättä ihan pätevä annuum-edustaja. Toinen, vielä ärhäkämpi/pistävämpi vaihtoehto vois olla perinteinen tepin. Siitäkin vain taitaa olla aika monta eri variaatiota liikenteessä. Tepiniä vois irrota multa jokunen pallura.
Annuumeista voisi myös olla joku häijyntulinen"taikkuchilikin" mukana, esim. rawit tai riot.
Goat's Weed saa riittää edustamaan häijyjä annuumeja vaikka nuo muutkin olisi hyviä ehdokkaita. Ei voi laajentaa tätä heti aluksi liikaa.
Lainaus käyttäjältä: chipe - syyskuu 25, 2014, 01:44:45 ap
Tutkijoiden nimillä varmaan jostain löytyisi varsinainen tutkimuskin ja tuo linkattu artikkeli on pätkä kirjasta The Chile Pepper Encyclopedia (William Morrow, 1999).
Asia alkoi kiinnostamaan sen verran että etsin ja lukaisin kyseisen paperin:
http://phdtree.org/pdf/38999696-sensory-properties-of-naturally-occurring-capsaicinoids/
Varmastikin tutustumisen arvoinen.
Pari muuta relevanttia:
"Capsaicinoid profiles are not good chemotaxonomic indicators for Capsicum species"
http://elmu.umm.ac.id/file.php/1/jurnal/B/Biochemical%20Systematics%20and%20Ecology/Vol29.Issue2.Feb2001/781.pdf
Eli lajien sisäinen vaihtelu profiileissa näyttää olevan suurta. Tuolla myös profiilit kuuden lajin yksittäisille edustajille:
Bacca: PI 281340, Chinense: Habanero Yellow, Annuum: Thick Cayenne, Frute: Tabasco, Chacoense: PI 439414, Pube: PI 593632
Onkohan jossain kattavampaa listaa eri lajikkeiden profiileista?
Eri tyyppien periytymisestä jotain täällä:
"Capsaicinoid Inheritance in an Interspecific Hybridization of Capsicum annuum x C. chinense"
http://www.chilepepperinstitute.org/content/files/capsaicinoid_inheritance_interspecific_hybrid.pdf
Kiitos selvittelyistä. Pitää katsoa nuo huolella läpi kunhan ehdin. Keskimmäisen olin jo löytänytkin.
Voi olla, että tätä on tehty liikaa, eikä hommassa ole tieteellisesti järkeä. Se selvinnee ensi viikon aikana. Toisaalta aihepiiriä voi ehkä hyödyntääa esimerkkinä meidän itse kehitetyillä mittauslaitteilla, jota kautta saa lisää uutuusarvoa.
Lainaus käyttäjältä: PP - syyskuu 26, 2014, 00:57:23 ap
Kiitos selvittelyistä. Pitää katsoa nuo huolella läpi kunhan ehdin. Keskimmäisen olin jo löytänytkin.
Voi olla, että tätä on tehty liikaa, eikä hommassa ole tieteellisesti järkeä. Se selvinnee ensi viikon aikana. Toisaalta aihepiiriä voi ehkä hyödyntääa esimerkkinä meidän itse kehitetyillä mittauslaitteilla, jota kautta saa lisää uutuusarvoa.
Kaikki löytämäni viittaukset aiheeseen Wikipediaa myöden näyttävät viittaavan tuohon yhteen ja samaan tutkimukseen joka on jo vuodelta 1988. Eli ei tuota ehkä kuitenkaan niin paljoa ole tutkittu. Ihan samoja tuloksiahan ei varmaankaan kannata toistaa mutta eiköhän noissa ole paljonkin vielä tutkimatonta kenttää.
Esim. Onko noita mittauksia tehty monille hyvin yleisillekään lajikkeille tai onko tutkittu pysyvätkö noiden eri kapsaisinoidien suhteelliset määrät samoina kun saman lajikkeen/puskan sisällä tulisuus vaihtelee rutosti? Tai mikä on esim. ph:n rooli yhdessä erilaisten pitoisuuksien kanssa poltteen tyyppiin, kun happamuus ilmeisesti vaikuttaa samoihin reseptoreihin (pari viittausta aiheeseen täällä (http://www.reddit.com/r/askscience/comments/243tkv/why_do_some_hot_peppers_have_a_slower_burn_than/) ja täällä (https://www.usc.edu/CSSF/History/2006/Projects/J0539.pdf)). Tai olisiko mahdollista hankkia parempaa tietoa siitä miten risteyttää mahdollisimman maukkaita ja oikeanlaisella poltteella varustettuja tuskantuottajia :).
Selvästikin aihe kiinnostaa täällä monia ja se että sinulla on laitteet ja kyky tutkia näitä tieteellisesti sai minutkin etsiskelemään aiheesta infoa jotta voisin jotenkin auttaa maksimoimaan tämänkaltaisesta mahdollisuudesta saavutettavissa olevat hyödyt :).
Mulla olisi peru cusco ja biquinho. Jälkimmäinen tosin on se sinulta saatu kasvi, niin liekö tuosta saadut podit yhtään erilaisia kuin sinulla kasvava. Serranoa oli podi tai kaksi, mutta ne on poimittu vihreänä. Olisivat kyllä kurantteja aitoja meksikolaisia, peitatuista siemenistä.
Minulta voisi liietä muutama (neljä) bondaa tieteen hyväksi, niitä kun näytti puuttuvan. Menee vaan postihommiksi, sen verran pidempi matka. Maanantaina voisin postittaa. Kaksi on täysin kypsää jo nyt, ja kaksi kypsyy kyllä maanantaihin mennessä kun ovat enää inan vihreitä. Kasvi on ostettu porista taimimoisiolta, pitäisi olla kuranttia tavaraa kaikin puolin. Laita yv:llä osoite jos kelpaa. :)
Chilionin Bonda kelpaa tottakai. Palaan kakikki postitettaviin ensi viikon aikana, mutta en varmaan vielä maanantaina.
Minbaarin Peru Cusco ja Biquinho käy myös. Ei haittaa, että kasvi on minulta, koska se on kuitenkin kasvanut eri olosuhteissa. Vihreänä poimittuja podeja ei kannata ottaa mukaan.
Tämä selvä, säästelen ne sitten sulle. :)
Noniin. Leikittiin ja testailtiin vähän töissä. Nämä ei ole mitenkään kunnon tuloksia, kunhan kokeiltiin miten chiliuute käyttäytyy kromatografiassa. Alla Biquinhon ja Montufarin tulokset, joista voi katsoa lähinnä kapsaisinoiden suhteita. Pystyakselian intensiteetti ei ole vertailukelpoinen Biquinhon ja Montufarin välillä eikä oikeastaan saman grammin sisälläkään, koska vertailuaineita (standardeja) ei ole käytetty. Sen voi sanoa, että aika erilaiset nuo on ja kahta kapsaisinoideista on molemmissa tosi vähän.
(https://lh4.googleusercontent.com/-ir_qSd0ZXrg/VCWeO18W8KI/AAAAAAAAX7Y/Y2Jlay43OlM/w1272-h886-no/Biquinho%2Bgrammi.jpg)
Biquinho
(https://lh5.googleusercontent.com/-poCQIh3lpGk/VCWeONNhP6I/AAAAAAAAX7Q/TYWIV4Rwu9Q/w1292-h906-no/Montufar%2Bgrammi.jpg)
Montufar
Ylimääräinen Goats Weed (ainakin nimilapun mukaan) löytyy Viikistä, saat vaikka koko kasvin. =)
Joko teillä homehtuu podit käsiin? Niin kiire viikko töissä ja muutenkin, että jos sopii niin hoidetaan postitukset ensi viikolla. Nyt on se riskikin, että jos postittaa huomenna, kirje/paketti voi jäädä jumiin viikonlopuksi.
Saako pakastaa? Vakuumiin menivät juuri.
Lainaus käyttäjältä: PP - lokakuu 01, 2014, 20:00:55 ip
Joko teillä homehtuu podit käsiin? Niin kiire viikko töissä ja muutenkin, että jos sopii niin hoidetaan postitukset ensi viikolla. Nyt on se riskikin, että jos postittaa huomenna, kirje/paketti voi jäädä jumiin viikonlopuksi.
Ei homehdu ja jääkaapissa säilyvyyttä voi pidentää. Goat's Weed ja Montufar vielä kypsyttelevät podeja, LD ja Aji C alkavat olla kypsiä.
Lainaus käyttäjältä: Miquel - lokakuu 01, 2014, 20:46:47 ip
Saako pakastaa? Vakuumiin menivät juuri.
Aion pakastaa ne itse, että sikäli joo. Jyväskylästä tänne ne vaan ei kulje jäisinä, mikä voi olla ongelma.
Mulla on bondat edelleen puskassa kiinni ja hyvissä voimissa, kyllä ne siellä jakselee ensi viikkoon vielä ongelmitta. :)
Nyt näyttää, että riittävä määrä podeja on tulossa muista paitsi Serranosta. Biquinhoa, Peru Cuscoa ja Goat's Weediä kelpaa vielä yhdet lisää. Laitan tässä illan mittaan viestit kaikille osallistujille.
Iso kiitos kaikille podeja lähettäneille ja antaneille. Toivon saavani mittaukset käytiin ensi viikolla, mutta se riippuu muista työkiireistä ja on vielä epävarmaa.
Olisiko jollain uudella antaa vielä Goat's Weediä? Toisin kuin yllä arvelin, Serranon lisäksi senkin määrä on vielä vajaa.
Tänään lähtee Goat's Weediä, Ulupica Largea sekä Ulupica Extra Large F1-hybridiä postituskuoressa kohti määränpäätään :)
Homma ei ehkä etene vauhdilla, mutta etenee. Tänään sain muutaman standardiaineen ja kohta laitan tutkimuspodeja kuivumaan.
(https://lh3.googleusercontent.com/aSPWNd_2DE83yUIQV6KZNYzq7pkA6kw6kR7bWbjRgBWg=w800-h600-no)
Standardeja ja uutos.
Epparissa on n. 0,1 g Montufarista asetonitriilillä uutettu ja kuivattu uutos. Lopullinen menetelmä on vielä kehitteillä, mutta luultavasti tuo liuotetaan LC:n ajoliuokseen (n. 50% asetonitriili), suodatetaan ja mahdollisesti laimennetaan.
Tuostaa puhtaasta kapsaisiinista voisi saada hyvät paholaisen hillot tms.
Lainaus käyttäjältä: Jame - lokakuu 16, 2014, 21:48:04 ip
Tuostaa puhtaasta kapsaisiinista voisi saada hyvät paholaisen hillot tms.
Ei ainakaan tulisi turhaa chilin
makua pilaamaan hilloa. :)
(https://lh6.googleusercontent.com/-imraWJQZsbA/VEDefbMEAHI/AAAAAAAAX-o/q8MiDjvvhcw/w800-h702-no/WP_20141017_11_16_18_Proa.jpg)
Tutkimusmateriaalia.
(https://lh4.googleusercontent.com/-Ss9NYaqK-FE/VEK8hM4aEKI/AAAAAAAAX-8/vxpGHz2CF6M/w1024-h641-no/WP_20141018_18_19_41_Proa.jpg)
Kahdella eri tavalla uutettua Aji Cristalia neljältä kasvattajalta.
Alustavasti (jälleen kerran vain niin) noissa on melko samanlainen kapsaisinoidiprofiili ja kapsaisinoidien määrä on melko sama. Jälkimmäisellä ei ole juuri merkitystä, ensimmäisellä on ja nimenomaan sitä pitää tutkia lisää parilla lajikkeella.
Tykkään tästä tutkimuksesta! :)
bump, mitään uutta? Kiinnostaa.
Valitettavasti ei. Liikaa kaikkea muuta, joka menee väkisin edelle. Kiinnostus ei ole hävinnyt ja näytteet on tallessa.
Lainaus käyttäjältä: PP - tammikuu 20, 2015, 18:28:18 ip
Valitettavasti ei. Liikaa kaikkea muuta, joka menee väkisin edelle. Kiinnostus ei ole hävinnyt ja näytteet on tallessa.
Upeaa juttua olet tekemässä siellä. :) Kiirekkös tämmöisillä, mielenkiinnosta vain utelin!
Jatka samaa rataa - tsemppiä!
Huh huh :'( meni hetki ennenkuin löysin tämän joskus lukeneeni viestiketjun. Kollega töissä puuhailee samanlaisten lc- ms analyysien kanssa ja tuli puheeksi tämä projekti. Lähti liikkeelle siitä, että annoin ylijäämäsiemeniä ala Naga Morich, joista sai yhden itämään. Kysymys siis, onko tällä tutkimusrintamalla mitään uutta?
Lainaus käyttäjältä: TheTäti - toukokuu 05, 2015, 21:45:52 ip
Huh huh :'( meni hetki ennenkuin löysin tämän joskus lukeneeni viestiketjun. Kollega töissä puuhailee samanlaisten lc- ms analyysien kanssa ja tuli puheeksi tämä projekti. Lähti liikkeelle siitä, että annoin ylijäämäsiemeniä ala Naga Morich, joista sai yhden itämään. Kysymys siis, onko tällä tutkimusrintamalla mitään uutta?
Voi kun ehtisi tehdä jotain muuta kuin pakollisia hommia. Ehkä kesällä...
Lainaus käyttäjältä: PP - toukokuu 05, 2015, 22:06:04 ip
Lainaus käyttäjältä: TheTäti - toukokuu 05, 2015, 21:45:52 ip
Huh huh :'( meni hetki ennenkuin löysin tämän joskus lukeneeni viestiketjun. Kollega töissä puuhailee samanlaisten lc- ms analyysien kanssa ja tuli puheeksi tämä projekti. Lähti liikkeelle siitä, että annoin ylijäämäsiemeniä ala Naga Morich, joista sai yhden itämään. Kysymys siis, onko tällä tutkimusrintamalla mitään uutta?
Voi kun ehtisi tehdä jotain muuta kuin pakollisia hommia. Ehkä kesällä...
Uudenkarheet labratilat käytössä niin pitää välillä oikeitakin töitä tehdä ;D
Lainaus käyttäjältä: Vetsku - toukokuu 08, 2015, 23:29:29 ip
Uudenkarheet labratilat käytössä niin pitää välillä oikeitakin töitä tehdä ;D
Sanotaanko, että kaikki siihen liittyvä, että ollaan nyt uusissa tiloissa, on vienyt ihan tolkuttomasti työaikaa.
Uskoisitteko muuten, että labratilojen jäähdytysjärjestelmänkin voi ohjelmoida väärin? Sellainen selvisi tänään, kun ei taas vaihteeksi oikein infra pelannut.
Lainaus käyttäjältä: PP - toukokuu 09, 2015, 01:06:04 ap
Lainaus käyttäjältä: Vetsku - toukokuu 08, 2015, 23:29:29 ip
Uudenkarheet labratilat käytössä niin pitää välillä oikeitakin töitä tehdä ;D
Sanotaanko, että kaikki siihen liittyvä, että ollaan nyt uusissa tiloissa, on vienyt ihan tolkuttomasti työaikaa.
Uskoisitteko muuten, että labratilojen jäähdytysjärjestelmänkin voi ohjelmoida väärin? Sellainen selvisi tänään, kun ei taas vaihteeksi oikein infra pelannut.
Eikö tuo sisäänajovaihe olekin ihaninta ihan kaikessa ;)
Lainaus käyttäjältä: Trioniska - toukokuu 09, 2015, 03:20:12 ap
Eikö tuo sisäänajovaihe olekin ihaninta ihan kaikessa ;)
Varsinkin silloin, kun se on kestänyt kuusi kuukautta eikä loppua näy. :D
(https://lh3.googleusercontent.com/-y4Wl017vC3c/VeBqBF8dW5I/AAAAAAAAYy4/uj3RBX4hIu8/s1280-Ic42/WP_20150828_16_48_36_Proa.jpg)
Olen viimeinkin saanut aikaan jotain tässä projektissa. Kaikkia näytteitä ei ole vielä analysoitu ja tulosten katsomiseen menee aikansa, mutta lähipäivinä tai viikkoina voi sanoa jotain. En pysty mittaamaan kapsaisinoidien aboluuttisia määriä, mutta suhteellisista profiileista voi sanota jotain. Vielä on tosin epäselvää, onko lajikkeisen sisälläkin isoja eroja.
(https://lh3.googleusercontent.com/-LFR6bTDJMT4/VeDNMnkgd9I/AAAAAAAAYzc/cg4j5R4zUtM/s1024-Ic42/WP_20150828_12_23_30_Proa.jpg)
Jauhettuja näytteitä. Takana jauhamisväline, joka aihetti melkoisen chilikontaminaation ympäristöön. :)
(https://lh3.googleusercontent.com/-pUQmwwMnY9s/VeDNLKAENYI/AAAAAAAAYzI/R-M9uSHHEpc/s1024-Ic42/WP_20150828_14_02_09_Proa.jpg)
Noin 0,1 grammaan jauhetta 1mL liuotinta, joka uuttaa kapsaisinoidit ja paljon muutakin.
(https://lh3.googleusercontent.com/-ita3JFUr1cE/VeDNMqR1eWI/AAAAAAAAYzY/o3lepQdyG3k/s1024-Ic42/WP_20150828_14_04_55_Proa.jpg)
Sitten annetaan vähän kyytiä, että kikkareet painuu pohjalle.
(https://lh3.googleusercontent.com/-R0ilZWcZ5fc/VeDNNQw917I/AAAAAAAAYzg/fcvS-M3Tv1E/s1024-Ic42/WP_20150828_16_48_36_Proa.jpg)
Saadaan kivan värisiä litkuja analysoitavaksi.
Työkaveri halusi välttämättä maistaa noita. Koska asetonitriiliä ei kannata syödä, tehtiin uutto etanolilla 10 kertaisessa mittakaavassa. Tuli kohtuu tulista litkua. ;D
Jos kiinnostaa, mitä tästä tuli, kannattaa tulla huomenna Korkeakoskelle!
Kapsaisiinisnapseja? 😋
Kyytipojaksi hyvän ruuan kera?
Tarkoitin lähinnä tuloksia. :) Kapsaisiinisnapseja on suht. helppo tehdä ilman labravälineitäkin. :)
Kauniin värisiä :) tuleeko tänne lisää tuloksia vielä joskus?
Kuinkakohan paljon näytteitä pitäisi laimentaa että vielä tuntuisi tulisuus? Ette varmaan testanneet :P
Lainaus käyttäjältä: wipsu - marraskuu 02, 2015, 22:35:23 ip
Kauniin värisiä :) tuleeko tänne lisää tuloksia vielä joskus?
Kuinkakohan paljon näytteitä pitäisi laimentaa että vielä tuntuisi tulisuus? Ette varmaan testanneet :P
Tulee tänne ja tulee muuallekin kunhan ehdin. Tuloksia on olemassa ja ne on esitelty chiliyhdistyksen vuosikokouksessa.
Ei testattu näytteitä astinvaraisesti, mutta paljon pitäisi laimentaa, se on varmaa.
Tästä viimein jotain uutta. Asiasta tulee melko kattava juttu Chiliyhdistyksen tämän vuoden lehteen, joka on parhaillaan tekeillä.
Lainaus käyttäjältä: PP - helmikuu 23, 2017, 17:58:51 ip
Tästä viimein jotain uutta. Asiasta tulee melko kattava juttu Chiliyhdistyksen tämän vuoden lehteen, joka on parhaillaan tekeillä.
Vau! Mielenkiinnolla odotellaan :) Varmasti hienoa työtä :thumbup:
Ei hassumpi tutkimusaihe ollenkaan! En ole ehtinyt lukea tätä koko ketjua, mutta ehdottaisin, että Fataliin kotimainen tulisuusihme Jigsaw otettaisiin mukaan, samoin kuin mahdollisimman monia villilajeja. Ylipäätään sellaista, mitä ei normaalisti niin tutkita.
Lainaus käyttäjältä: Aji Inferno - helmikuu 23, 2017, 22:35:01 ip
Ylipäätään sellaista, mitä ei normaalisti niin tutkita.
Tämä koko homma lähti siitä, niin uskomattomalta kuin se kuulostaakin, että mitään chilejä ei ole tutkittu vastaavalla tavalla. :o
Lainaus käyttäjältä: Hubert - helmikuu 23, 2017, 22:58:07 ip
Lainaus käyttäjältä: Aji Inferno - helmikuu 23, 2017, 22:35:01 ip
Ylipäätään sellaista, mitä ei normaalisti niin tutkita.
Tämä koko homma lähti siitä, niin uskomattomalta kuin se kuulostaakin, että mitään chilejä ei ole tutkittu vastaavalla tavalla. :o
Asiaa! #suomichilirulez ;)
Lainaus käyttäjältä: Hubert - helmikuu 23, 2017, 22:58:07 ip
Tämä koko homma lähti siitä, niin uskomattomalta kuin se kuulostaakin, että mitään chilejä ei ole tutkittu vastaavalla tavalla. :o
On mitään, mutta hyvin vähän eikä järjestelmällisesti. Mitään keskustelua tulkisuuden tyypistä en ole löytänyt.
Koko ketjua lukemattomille tiedoksi, että mitään absoluuttisia mittauksia kapsaisinoidien määristä tai Scoville-mittauksia ei ole eikä ole tulossa. Muutenkaan tähän ei ole tulossa mitään lisää ellei joku lyö tiskiin nelinumeroista rahasummaa. :) :( Siitäkin aspektista voitte lukea vähän enemmän sitten lehdestä.