Moi.
Laitoin viime talven aikaan muutaman cayannen kasvamaan ja nyt ne ovat jo pukanneet oikein urakalla chilejä. Näin aloittelijana olen miettinyt, että kauanko chilien kypsymiseen menee vai voiko/kannattaako niitä jo käyttää vihreinä. En ole kyllä ennen nähnyt, että cayannepippuria käytettäisiin vihreinä. Muutama on jo alkanut punertamaan.
Chileissä on eroja lajikekohtaisesti missä kypsyysvaiheessa niitä osaa käytetään. Suurin osa on parasta kypsänä, joka tarkoittaa punaista ja jo hiukan pehmenneenäkin. Silloin myös siemenet on helposti itäviä.
Cayanne uskoisin olevan parasta punaisena, mutta siinäkin tulee sitten makuasiat mukaan. Maista vihreänä, siitä se kokemus karttuu.
Jallut yleensä käytetään vihreinä.
Aji Cristall on hyvänmakuinen myös vihreänä.
Lainaus käyttäjältä: Huru-ukko - kesäkuu 29, 2015, 16:58:41 ip
Suurin osa on parasta kypsänä, joka tarkoittaa punaista ja jo hiukan pehmenneenäkin.
Tarkennetaan vielä sen verran, että jotkut antavat podin olla puskassa kiinni värin vaihdon jälkeen (lajikkeesta riippuen) yli viikonkin. Juuri väriä vaihtanut podi ei ole vielä
täysin kypsä, mutta useimmille jo ihan tarpeeksi kypsä. :) Jonkun verran maku muuttuu vielä kypsyessään kokonaan, se on itsestä kiinni että haluaako/jaksaako/näkeekö tarpeelliseksi sitä kypsytellä lisää.
Kiitoksia näistä. Kokeilin maistaa yhtä ihan vihreänä. Potkua ei ole yhtäpaljon kuin punaisissa kypsissä, mutta ei ollut huono kokemus.
Kun chili on muuttunut punaiseksi (oletuksena, että kypsän podin väri on punainen...), niin kannttaako niitä roikottaa kasvissa vielä vai poistaa saman tien?
Lainaus käyttäjältä: donjaffa - heinäkuu 28, 2015, 21:15:51 ip
Kun chili on muuttunut punaiseksi (oletuksena, että kypsän podin väri on punainen...), niin kannttaako niitä roikottaa kasvissa vielä vai poistaa saman tien?
Makuasia. Podien maku muuttuu vielä värin vaihdon jälkeenkin (joillakin lajikkeilla enemmän, joillakin vähemmän). Maistamalla se selviää, onko ylimääräinen odotus kärsivällisyyden arvoista. ;)
Lainaus käyttäjältä: NPhoBiaz - heinäkuu 28, 2015, 21:28:35 ip
Lainaus käyttäjältä: donjaffa - heinäkuu 28, 2015, 21:15:51 ip
Kun chili on muuttunut punaiseksi (oletuksena, että kypsän podin väri on punainen...), niin kannttaako niitä roikottaa kasvissa vielä vai poistaa saman tien?
Makuasia. Podien maku muuttuu vielä värin vaihdon jälkeenkin (joillakin lajikkeilla enemmän, joillakin vähemmän). Maistamalla se selviää, onko ylimääräinen odotus kärsivällisyyden arvoista. ;)
Sekä jos ajattelee siemeniä käyttää uuteen alkuun niin nahistumisen suuntaan... muutoin fiiliksen mukaan ;)
Kyllähän joidenkin chilien sanotaan olevan maukkaampia "raakoina", eli vihreinä vaikka podi luonnollisesti muuttaisi väriään myöhemmin. Juuri kuten Huru-ukko valaisi. Vaikeus saattaa tulla pohtiessa, mikä nyt on oikea hetki poimia "raaka" chili :o