Kasvatus ja yleinen chilitieto => Edistyneempi chilinkasvatus => Aiheen aloitti: nikke - tammikuu 20, 2006, 14:02:16 ip

Otsikko: ongelmia idätyksen kanssa
Kirjoitti: nikke - tammikuu 20, 2006, 14:02:16 ip
joo, elikkä ongelmaa on lähinnä fataliilta saatujen siementen kanssa. niitä laitoin purkkeihin 15 kpl, lajeina habanero cappuccino, lemon drop, red fatalii, starfish ja hyper pube, kolme kutakin. kolmisen viikkoa on mennyt ja ainoastaa yksi lemon drop on itänyt. muualta saatuja siemeniä oon laitellu muutamia, ja niillä on itämisprosentti ollut n.80. purkit on kaikki tossa modeemin/tietokoneen päällä, lämmöistä ei oo hajua, mutta tähän asti on ihan hyvin itänyt kys. paikalla.

oonko mä vaan kärsimätön, mutta mielestäni kolme viikkoa on jo aika pitkä aika, ainakin jos vertaa vajaaseen pariin viikkoon, minkä sisällä on siemenet ennen itänyt.
Otsikko: ongelmia idätyksen kanssa
Kirjoitti: bassino - tammikuu 20, 2006, 14:59:05 ip
Tasaisesta ja riittävästä (n. 28 astetta) lämmöstä kannattaisi kyllä ehdottomasti huolehtia. Se kun on yksi avaintekijöistä idätyksen onnistumisessa. Kolme viikkoa alkaa olemaan niillä rajoilla että luulisi kyllä  tapahtuvan jo hiukan enemmänkin jos olosuhteet on kunnossa. Kokeile siirtää lämpimämpään paikkaan jos mahdollista. Joskus olosuhteiden muutokset kesken idätyksen aktivoivat itämistä. Yksi mahdollisuus on tietysti toukat. Kuumensitko ja jäähdytitkö mullan tms. ennen idätystä.
Otsikko: ongelmia idätyksen kanssa
Kirjoitti: Nuthead - tammikuu 20, 2006, 15:01:23 ip
Terve!

Samassa kaupungissa viihdytään joten ei pitäis olosuhteista kiinni! :o)
Tuota halpa keino olis hommata sellanen sisä/ulkolämpömittari ja pistää anturi multaan niin tiedät tasan tarkkaan mikä se lämpötila on. Sitten olen itse huomannut että kaikista paras idätysalusta on turve. Se on helppo pitää tarpeeksi kosteana ja on tarpeeksi kuohkeaa!
Ajasta sen verran että useimmat noista alkaa yleensä viikossa jo nostamaan päätään joten jossakin olosuhteessa on vikaa. Ei pelkästään ulkolämpötilassa!  :shock:
Onko sulla muuten mitään kelmua tai vastaavaa noiden purkkien päällä. Jos ei ole niin laitahhan ja reijitä sit aika reippaasti niin on pikkasen helpompi pitää kosteus ja lämpö tasaisena!

t.
Kaitsu
Otsikko: ongelmia idätyksen kanssa
Kirjoitti: nikke - tammikuu 20, 2006, 16:02:21 ip
otin sen yhden itäneen sieltä pois, ja tarkistin, niin muut siemenet siellä vielä hengaili. elmukelmua on päällä, ja reilusti reikiäkin. alustana on turve.

mutta mielestäni ongelmana on juuri se, että muut ovat kumminkin samoissa olosuhteissa hyvin itäneet. ongelmia on ennemmän näissä fataliilta saaduissa siemenissä.

vai pitäskö mun vaan olla enemmän pro, kun on siemenetkin lähtöisin pro:lta?  :)

nooh, jos kokeilen siirtää ne tohon patterin päälle, ja vähän paperia väliin ettei tuu liian kuuma.
Otsikko: ongelmia idätyksen kanssa
Kirjoitti: asking - tammikuu 20, 2006, 17:47:09 ip
Huonosti ovat minullakin Fataliin siemenet itäneet.
14 lajiketta 2-6 kpl kutakin. Ainoastaan noin 10 itänyt.
Kolmisen viikkoa ovat olleet, osa kivivillassa ja loput kylvö- ja taimimullassa.
Idätys tapahtunut minikasvihuoneissa pesuhuoneen lattialla.
Lattialämmityksellä olen säätänyt lämmöt n. 30 c .
Olosuhteet pitäisi kyllä olla todella hyvät mutta siemenet tuntuvat olevan huonolaatuisia.
Otsikko: ongelmia idätyksen kanssa
Kirjoitti: Jupe56 - tammikuu 20, 2006, 19:04:46 ip
Itselläni iti kaikki mitä fataliilta viimevuonna tuli, ainoastaan n.4v sitten tilatut siemenet eivät itäneet. Joten epäilen että joku mättää idätyksessäsi, jos lattialämpö on 30c niin mitä näyttää mullan lämpötila ? Omat siemeneni olen idättäny turpeessa, viimevuonna idätin taimi-/kylvömullassa ja tulokset olivat huonompia, olisiko syy siis siinä. Kaikki siemenet pitäisi itää viimeistään 4vk:n jälkeen, joten turvetta ja sen lämpötilaksi 27-30c niin itää parissa viikossa. Voihan toki siemenetkin olla huonoja mutta joka lajin kohdalla en jaksa sitäkään uskoa.
Otsikko: ongelmia idätyksen kanssa
Kirjoitti: Os2 - tammikuu 20, 2006, 21:20:48 ip
Keskimääräinen itävyys on ollut siinä 90% paikkeilla kivivillassa, turpeessa 70% joka johtunee siitä että olen liian laiska keittelemään turpeita kuin harvinaisemmille siemenille  :)  Ainut mikä jättänyt kokonaan itämättä oli aji cristal viimevuonna (luultavasti madot söi siemenet) Itse en kyllä lähtisi siementen laatua haukkumaan kun samasta erästä aika moni on kuitenkin onnistunut jo tsilinsä idättämään.
Otsikko: ongelmia idätyksen kanssa
Kirjoitti: asking - tammikuu 20, 2006, 21:58:46 ip
kasteluvedestä vielä että osa saa keitettyä vettä ja osalle seisotettua. Mittaan tuon 30 c:n lämpötilan mullasta.
Otsikko: ongelmia idätyksen kanssa
Kirjoitti: Gekko - tammikuu 22, 2006, 11:43:25 ap
Älkää hätäilkö. Kyllä niitä taimia on noussut parinkin kuukauden odottelun jälkeen. Fataliin siemenet ovat muutamaa poikkeusta lukuunottamatta itäneet erittäin hyvin, kunhan vain lämpötila ja kosteus on ollut kohdallaan. Tosin kaupan annuumeista otetut siemenet itävät kokemuksieni mukaan erittäin nopeasti ja varmasti, joten epäilen tässä olevan myös laji- ja lajikekohtaisia eroja. Esim. chinensejä ja pubescenseja saakin yleensä odotella kauemmin.
Otsikko: ongelmia idätyksen kanssa
Kirjoitti: JyriT - tammikuu 22, 2006, 12:27:56 ip
heh.. mulla on viimevuonna ostetuissa Fassen siemenissä vaatimaton 100% itävyys.. Kaikki olen idättäny akvaarion loisteputkien päällä, lämpötila putoaa yöllä ja päivällä on sitten kuumempaa..
Otsikko: ongelmia idätyksen kanssa
Kirjoitti: Vesku - tammikuu 22, 2006, 22:11:04 ip
:)
Täällä kanssa akvaariolampun päällä idätellyt.
Päivällä kuuma n. 30 astetta yöllä jäähtyy n. 22 astetta ja itävyys ollut yli 90%.
Näyttää toimivan vaikka ei ole tasalämpö.
Otsikko: ongelmia idätyksen kanssa
Kirjoitti: Rolle R - tammikuu 23, 2006, 18:20:05 ip
Kuinka kosteana multa pitäisi pitää idätyksen aikana? Kuivuushan siemenet tappaa heti mutta onko myös liiallinen kastelu pahasta? Idätykseen käytän muovista säilytyslaatikkoa jonka pohjalla on 20w lamppu. Lampun yläpuolella ritilän päällä on fetapurkkeja joissa siemenet itävät. Vaikka laatikko jo itsessäänkin on tiivis pidän kelmuja purkkien päällä, reikiä kyllä on runsaasti. Laatikon päällä olevalla huovalla on helppo säätää lämpötila kohdalleen. Ensimmäinen idätyskokeilu käynnissä, joten tietoja systeemin toimivuudesta ei vielä ole :wink:
Otsikko: ongelmia idätyksen kanssa
Kirjoitti: +manux+ - tammikuu 24, 2006, 21:50:25 ip
Noin 50 lajia viimeisen 2 kauden aikana fataliin siemenista. 3 lajia ei itaneet. Talle kaudelle 1 noista, kun piti lahtea tyokeikalle ja turve kuivui.

Kivivilla oli hankala idattaa, kun se kuivuu helvetin nopeesti ja voi tappaa taimet/siemenet. Vaatii tarkkaavaisuutta ja kelmun paalle.

Samoin lampotila, 28C aika vakaasti itsella. +Desinfiointi mullalle. Desiniointia en tehnyt edellisella kaudella ja 2 lajia katosi matojen suuhun, valkoisia lihavia paskiaisia, jotka kiemurtelevat turpeessa. Siemenia ei kiehuvan veden sekaan vaan sinne turpeeseen, kun lampo on laskenut tarpeeksi.
Otsikko: ongelmia idätyksen kanssa
Kirjoitti: +manux+ - tammikuu 24, 2006, 21:53:07 ip
Lajeja voisin talle kaudelle viela kommentoida, jotka ovat tassa threadissa olleet esille.

red fatalii iti 3/3
starfish 1/3 (huonoiten itanyt talle kaudelle)
hyper pube 4/4

Starfishit kuivahti kivivillakuutioissa, kun eka iti ja poistin kelmut. saattoi kuolla ne kaks siementa siihen...
Otsikko: ongelmia idätyksen kanssa
Kirjoitti: Fatalii - tammikuu 25, 2006, 08:25:19 ap
Multaa käytettäessä kannattaa miettiä tarkkaan mitä käyttää, parhaat tulokset tulevat kiistatta turpeella (ainakin suurissa paaleissa saa, en tiedä pienemmistä :().

Kippojen mullan desinfiointi tulikuumalla vedellä (ennen siementen laittamista multaan) näyttäisi pitävän ainakin toukat loitolla pidemmän aikaa, antaen lisää itämisaikaa.
Tarkempia idätysohjeita:
http://juuri.org/growing/

Murheilta säästyy kun hommaa suosiolla sen mittarin ulkoilma-anturilla, noita saa halvimmillaan 5-10 eurolla joten tuo ei mitenkään ylitsepääsemätön investointi pitäisi olla. :)
Se anturi kannattaa olla _mullassa_ mittailemassa lämpöä, parhaassa tapauksessa mittarista näkee min ja max arvot mistä näkee missä arvoissa pyöritään. pääosin kun lämmöt pysyvät hiukan alle 30 astetta (esim, lämpömaton, lattialämmityksen, patterin tai lampun avulla) pitäisi ituja alkaa näkymään jo viikon jälkeen (jokunen toki ennenkin).

Itse kastelen tuon mullan melko märäksi alkuun (reiät kuitenkin idätyskippojen pohjassa) ja seuraavaksi tarvitsee kastella vasta reilun viikon päästä lisää.

Seuraavanlainen idätyslaatikko on kannattava hankinta useamman lajikkeen idätykseen (tavarataloista löytyy halvalla erikokoisia)
(http://juuri.org/fatalii/kuvat/germinating_2nd.jpg)
Kansimuovi jätetty niin että ilma pääsee kiertämään hyvin molemmilta laidoilta, ilmankulusta huolehtii puhallin (sekä ilmastointi), samassa tilassa muutkin taimet.

Aikanaan tuli rävellettyä muutamakin idätyssetti täysin metsään, samat siemenet seuraavalla kerralla itivät mainioisti, syy tuntematon, kenties harsosääskien (ne pienet lentelevät paskiaiset) toukat, kenties jotain muuta.

Hupaisaa kyllä, starfishit itivät itsellä melko kivasti, kunhan vain kerkeäisi taimia erottelemaan ennen kuin kuolevat raukat!!
Otsikko: ongelmia idätyksen kanssa
Kirjoitti: Anonymous - tammikuu 25, 2006, 08:54:44 ap
Lainauskasteluvedestä vielä että osa saa keitettyä vettä ja osalle seisotettua.

Onko vesijohtovesi kasteluun "huonoa" sellaisenaan? Kauanko vettä tulee seisottaa?
Otsikko: ongelmia idätyksen kanssa
Kirjoitti: Anonymous - tammikuu 25, 2006, 13:39:44 ip
Ei ole huonoa ellei sitten ph ole kovin korkea.

Tuskin etenkään taimivaiheessa on kovinkaan merkittävää eroa sillä onko vesi seisotettua tai ei.
Otsikko: ongelmia idätyksen kanssa
Kirjoitti: Jassu - tammikuu 25, 2006, 13:41:11 ip
Lainaus käyttäjältä: "Anonymous"Ei ole huonoa ellei sitten ph ole kovin korkea.

Tuskin etenkään taimivaiheessa on kovinkaan merkittävää eroa sillä onko vesi seisotettua tai ei.


Ono multaviljelyssä syytä phdownilla puskea ph:Ta alas, ja jos on niin mihin arvoon about?

Meillä kotosalla ph-mittari asettui 8-8.5 välille about.
Otsikko: ongelmia idätyksen kanssa
Kirjoitti: Anonymous - tammikuu 25, 2006, 13:46:26 ip
Onhan tuo 8,5 kyllä jo melko korkea. Chilit tunnetusti viihtyvät happaman puoleisessa alustassa. Jos kasvatusalusta on ph-neutraali niin tuo kyllä nostaa ph:ta turhaan mutta sen merkittävyydestä kasvuun en osaa veikkailla. Kokeile tiputtaa tuonne 6,5 tuntumaan ja katso miten se vaikuttaa. Haitata ei ainakaan pitäisi. Toinen vaihtoehto on lisätä mullan joukkoon hieman turvetta joka laskee alustan ph:ta.
Otsikko: ongelmia idätyksen kanssa
Kirjoitti: Jassu - tammikuu 25, 2006, 13:47:55 ip
Lainaus käyttäjältä: "Anonymous"Onhan tuo 8,5 kyllä jo melko korkea. Chilit tunnetusti viihtyvät happaman puoleisessa alustassa. Jos kasvatusalusta on ph-neutraali niin tuo kyllä nostaa ph:ta turhaan mutta sen merkittävyydestä kasvuun en osaa veikkailla. Kokeile tiputtaa tuonne 6,5 tuntumaan ja katso miten se vaikuttaa. Haitata ei ainakaan pitäisi. Toinen vaihtoehto on lisätä mullan joukkoon hieman turvetta joka laskee alustan ph:ta.


Nojoo, itseasiassa oikaistaan sen verran että turpeessahan noi mun chilit elelevät, turpeena käytössä peruslannoitettua puutarhaturvetta...
Otsikko: ongelmia idätyksen kanssa
Kirjoitti: Rolle R - tammikuu 28, 2006, 00:21:29 ap
Moi
Nyt on viikko kulunut idätyksen aloittamisesta ja vähän vajaa puolet siemenistä on itänyt, 15 siementä. Kuinka pitkiksi taimet yleensä venähtävät heti itämisen jälkeen? Nyt taimet ovat 5-6cm korkeita ja tuntuvat kasvavan edelleen kauhealla vauhdilla. Olisi varmaan jo syytä ottaa idätyslaatikosta kansi ja kelmut pois mutta siitä tuskin muut siemenet tykkäisivät.
Olisiko siis parasta nyppiä pikkuiset taimet omiin purkkeihinsa sitä mukaa kun ne ovat itäneet, ja jättää vielä itämättömät siemenet idätys boxiin?
Mitä haittoja taimien järjettömästä venähtämisestä on?

Rolle
Otsikko: ongelmia idätyksen kanssa
Kirjoitti: Fatalii - tammikuu 28, 2006, 01:30:33 ap
Parikin mahdollisuutta:

1. lamppu itävien taimien päälle
2. siirtelee itäneet taimet (omissa purkeissaan toivottavasti) lampun alle ja erottelee taimet myöhemmin kun loputkin ovat itäneet.

Taimien venähtämistä kannattaa välttää, toiset lajikkeet kyllä tuuppaavat venähtämään taimikasvunsa aikana väistämättä, etenkin monilla baccatumeilla on taipumusta tähän.
Tarkempia ohjeita:
http://juuri.org/growing/index.php?option=com_content&task=view&id=12&Itemid=26
Otsikko: ongelmia idätyksen kanssa
Kirjoitti: Jokipoika - tammikuu 28, 2006, 14:58:46 ip
Lainaus käyttäjältä: "ChiliPark"
Idättämistä kannattaa jatkaa niin kauan että siemenkota irtoaa sirkkalehdistä, muuten voi tulla ongelmia
sen irtoamisen kanssa.
Tuota ongelmaa voi minimoida suihkuttelemalla siemenkotaa suihkepullolla.

Lainaus käyttäjältä: "Rolle R"Nyt taimet ovat 5-6cm korkeita ja tuntuvat kasvavan edelleen kauhealla vauhdilla.
Siirrä lamppujen alle ja jätä vielä itämättömät kannen alle.
Itselläni kaikki ovat itäneet yleensä samoihin aikoihin ja heti itämisen jälkeen olen jättänyt idätyslaatikon kannen raolleen stidiaskilla. Tuuletuksen ja vedellä suihkuttelun merkitystä ei voi korostaa liikaa, ei etenkään kuivassa huoneilmassa kasvatuskautta aloittaessa.

Muista merkitä lajikkeet oikein, koska:

1. Silloin tietää mitä kasvattaa.
2. Siitä on hyötyä, kun kysyy vinkkejä jonkun tietyn lajikkeen kasvatukseen (Miksi X voi huonosti....?)

Saman asian kertausta, mutta aloittaessani itse...Noh, söörtsilläkään ei tuntunut löytyvän juuri niitä oikeita vastauksia. :roll:
Itseäni kiinnostaa edelleen, että mitä turvetta/multaa/seosta te pro:t käytätte? Kun kuvista erotan yleensä vain sen, että seos on:

-Tummaa (tummempaa kuin yksikään omista seoksistani, kuin, kuin...mustaa multaa *vapisevalla salaliitto-äänellä*)
-Kevyt-/lecasoraa (yhteinen tekijä omieni kanssa)
-Puskat suuria (erit. kun puhutaan esim. vuosia vanhoista chinenseistä,ym.)
-Sato hurjaa

Noh, kai puutarhaturve+leca-soraa kuohkeutukseksi ei ole ihan väärinkään. *häipyy mutisten jotain kasvien jumalista ja kuolevaisuudesta*
Otsikko: ongelmia idätyksen kanssa
Kirjoitti: Os2 - tammikuu 29, 2006, 10:17:14 ap
LainausNoh, kai puutarhaturve+leca-soraa kuohkeutukseksi ei ole ihan väärinkään. *häipyy mutisten jotain kasvien jumalista ja kuolevaisuudesta*
Itse olen tuota samaa reseptiä käyttänyt, kokeilin aiemmin myös kestomultaa/kaktusmultaa/jne. Turpeen toimivuuden kun huomasi niin ei tarvitse enää noilla muilla pelleillä ja arpoa pakkaantuuko vai ei.  Lecasoraa tullut purkin pohjalla ja pinnalla käytettyä (kannattaa muuten hakea rautakaupasta ~7e/50l).

LainausPuskat suuria (erit. kun puhutaan esim. vuosia vanhoista chinenseistä,ym.)
-Sato hurjaa

*kuiskaa taikasanat Bio Bizz... kasvihuone.. vesiviljely..*

LainausItseäni kiinnostaa edelleen, että mitä turvetta/multaa/seosta te pro:t käytätte?


Tosin ei ollut minulle suunnattu kysymys mutta vastataan vastaamisen ilosta   :D
Otsikko: ongelmia idätyksen kanssa
Kirjoitti: miau. - helmikuu 09, 2006, 10:42:49 ap
nyt sain mäki siemenet viimein itämään. osan iskin kananmunakennoon jota en oo ennen kokeillut, liekö hyvä vai huono idis? tuli jokaiselle siemenelle oma "kotinsa". loput meniki sitten purkkeihin monta yhteen, niinku viime vuonna. ja taas erotteluvaiheessa kiroilen niitten kanssa... :?  kun muuton jäljiltä kaikki pikkuruukut oli jossain kellarin tavaravuoren alla niin näin kävi jälleen. no, jos sit erotteluaikaan sais niitä sieltä haettua.
Otsikko: ongelmia idätyksen kanssa
Kirjoitti: miau. - helmikuu 09, 2006, 15:54:01 ip
vielä tiukkaan vastausta oliko tyhmää istuttaa siihen kennoon..? onko kokemuksia? siis itämään vaan.
Otsikko: ongelmia idätyksen kanssa
Kirjoitti: Gekko - helmikuu 09, 2006, 20:32:42 ip
Lainaus käyttäjältä: "miau."vielä tiukkaan vastausta oliko tyhmää istuttaa siihen kennoon..? onko kokemuksia? siis itämään vaan.

No ei kai muuten, mutta eikös se vety, haurastu ja mätäne pois kun sitä pitää kosteana?
Otsikko: ongelmia idätyksen kanssa
Kirjoitti: Jonne - helmikuu 09, 2006, 22:23:09 ip
en usko et ne o niit turveruukkui hauraampii..
Otsikko: ongelmia idätyksen kanssa
Kirjoitti: miau. - helmikuu 10, 2006, 07:19:42 ap
sitä mä kans vähän mietin. tosin viime vuonna kun turveruukkuihin pistin siemenet, niin sain mullan homeeseen..mutta siemenet pelastui kun kaivoin ne sieltä homeisesta mullasta, ja huuhdoin ja istutin uuteen multaan. toivottavasti ei oo sama rumba taas edessä..
no, kattellaan..ilmottelen miten käypi kennokokeilujeni kanssa  :)
Otsikko: ongelmia idätyksen kanssa
Kirjoitti: Fatalii - helmikuu 10, 2006, 10:45:02 ap
Itsellä turveidätyksien homehtuminen on vähentynyt kahdella konstilla merkittävästi:

1. mullan kastelu kiehuvalla vedellä ENNEN siementen laittamista multaan.

2. tuuletus / ilman vaihtuvuus

Ensimmäinen keino tuntuu pitävän harsosääsken toukat kurissa pidempään siemeniä syömästä.

http://juuri.org/growing/index.php?option=com_content&task=view&id=12&Itemid=26
Otsikko: ongelmia idätyksen kanssa
Kirjoitti: FMA - helmikuu 19, 2006, 00:08:55 ap
Idätys tuntuu onnistuvan fataliin siemenistä ihan hyvin. Itsellä viikon olleet itämässä: Boliwian Rainbow, Short yellow tabasco, Bird's eye baby, salsa pepper ja Lemon Drop. Muualta ostetuista siemenistä: Jalapeno, Basilika ja Rosmariini. Muissa alkaa eloa näkymään mutta v-mäinen rosmariini tapansa mukaan antaa odotuttaa kuukauden ennen kuin mitään tapahtuu jos tapahtuu (ja kaksi vuotta sitten kasvettuaan kuten edellinen, yhtäkkiä kiittää vaalimisestaan ja palkinnoksi kuolee pois). Idätys on tehty plantagenin muovisissa idätysastioissa, multana plantagenin kukkamulta, kelmun alla ja kastelu on tehty sumutinpullolla. Huonelämpötila on 23astetta ja ilmankosteus alle 30. Idätys prosentti kaikista on tällä hetkellä yli 90%(ennen rosmariineja). Toinen vuosi chilien kanssa menossa ja edellisesta opittiin se että ei pidä hötkyillä, kaikki aikanaan. Viimekesän sato tosin suurilta osin tuhoutui putkiremontin alkamisen ja asunnon kylmenemisen vuoksi(annuumit kuolivat samantien), mutta pääsipähän maistamaan joitan "eksoottisempia" lajikkeitakin. Paremmalla onnella tänä kesänä.
Otsikko: ongelmia idätyksen kanssa
Kirjoitti: miau. - helmikuu 20, 2006, 17:27:32 ip
kuten johonkin tänne muuallekin jo laitoin, kennokokeilu onnistui! ilman homerumbaa..siitä vaan kohta isompiin ruukkuihin, ja asiaa helpottaa kun nuo ovat niissä omissa "kodeissaan" kaikki.
jes! :lol:
Otsikko: ongelmia idätyksen kanssa
Kirjoitti: hawkki - syyskuu 13, 2006, 17:39:06 ip
En tiedä onko sattumaa vai missä mättää, mutta törkeällä ylihinnalla exotic gardenista ostamani de cayenne siemenet itivät ja kasvoivat esimerkillisesti mustassa mullassa, kun taas molemmat yritykseni fataliin siemenillä turpeessa on epäonnistunut enemmän tai vähemmän.

Ongelma ei ole itävyysprosentti joka on ollut yleensä noin 2/3 (red fataliilla se oli 0 :( )

Ongelma on todella hidas kasvu pinnalle nousemisen jälkeen. Mitäköhän teen väärin sillä nämä cayannet mustassa mullassa kasvoivat varsin iloisesti.

En siis väitä että fataliin siiduissa olisi mitään vikaa, voi olla vain että en osaa kasvattaa tämänsukuisia chilejä :|
Otsikko: ongelmia idätyksen kanssa
Kirjoitti: Tupakka - syyskuu 13, 2006, 18:29:02 ip
Lainaus käyttäjältä: "hawkki"En tiedä onko sattumaa vai missä mättää, mutta törkeällä ylihinnalla exotic gardenista ostamani de cayenne siemenet itivät ja kasvoivat esimerkillisesti mustassa mullassa, kun taas molemmat yritykseni fataliin siemenillä turpeessa on epäonnistunut enemmän tai vähemmän.

Ongelma ei ole itävyysprosentti joka on ollut yleensä noin 2/3 (red fataliilla se oli 0 :( )

Ongelma on todella hidas kasvu pinnalle nousemisen jälkeen. Mitäköhän teen väärin sillä nämä cayannet mustassa mullassa kasvoivat varsin iloisesti.

En siis väitä että fataliin siiduissa olisi mitään vikaa, voi olla vain että en osaa kasvattaa tämänsukuisia chilejä :|


Simppeli vastaus: Mustassa mullassa on WAY enemmän typpeä kuin peruslannoitetussa turpeessa.
Otsikko: ongelmia idätyksen kanssa
Kirjoitti: hawkki - syyskuu 13, 2006, 19:22:55 ip
Lainaus käyttäjältä: "Tupakka"
Lainaus käyttäjältä: "hawkki"En tiedä onko sattumaa vai missä mättää, mutta törkeällä ylihinnalla exotic gardenista ostamani de cayenne siemenet itivät ja kasvoivat esimerkillisesti mustassa mullassa, kun taas molemmat yritykseni fataliin siemenillä turpeessa on epäonnistunut enemmän tai vähemmän.

Ongelma ei ole itävyysprosentti joka on ollut yleensä noin 2/3 (red fataliilla se oli 0 :( )

Ongelma on todella hidas kasvu pinnalle nousemisen jälkeen. Mitäköhän teen väärin sillä nämä cayannet mustassa mullassa kasvoivat varsin iloisesti.

En siis väitä että fataliin siiduissa olisi mitään vikaa, voi olla vain että en osaa kasvattaa tämänsukuisia chilejä :|


Simppeli vastaus: Mustassa mullassa on WAY enemmän typpeä kuin peruslannoitetussa turpeessa.


Eihän tämän pitäisi mitenkään vaikuttaa mihinkään, sillä ekan kk aikana ei noita tarvitse edes lannoittaa. Eli pitäisi siellä olla sitä typpeä tarpeeksi juuri nousseen verson ruokkimiseen.

Vai tarkoitatko että se joutuu kasvattaa paljo enemmän juuria saadakseen sen tarvitsemansa typpimäärän, ja tämä juurien kasvattelu näkyy minulle siinä että lehdet eivät kasva juuri ollenkaan tässä alussa ?
Otsikko: ongelmia idätyksen kanssa
Kirjoitti: Tupakka - syyskuu 13, 2006, 19:58:07 ip
Lainaus käyttäjältä: "hawkki"
Lainaus käyttäjältä: "Tupakka"
Lainaus käyttäjältä: "hawkki"En tiedä onko sattumaa vai missä mättää, mutta törkeällä ylihinnalla exotic gardenista ostamani de cayenne siemenet itivät ja kasvoivat esimerkillisesti mustassa mullassa, kun taas molemmat yritykseni fataliin siemenillä turpeessa on epäonnistunut enemmän tai vähemmän.

Ongelma ei ole itävyysprosentti joka on ollut yleensä noin 2/3 (red fataliilla se oli 0 :( )

Ongelma on todella hidas kasvu pinnalle nousemisen jälkeen. Mitäköhän teen väärin sillä nämä cayannet mustassa mullassa kasvoivat varsin iloisesti.

En siis väitä että fataliin siiduissa olisi mitään vikaa, voi olla vain että en osaa kasvattaa tämänsukuisia chilejä :|


Simppeli vastaus: Mustassa mullassa on WAY enemmän typpeä kuin peruslannoitetussa turpeessa.


Eihän tämän pitäisi mitenkään vaikuttaa mihinkään, sillä ekan kk aikana ei noita tarvitse edes lannoittaa. Eli pitäisi siellä olla sitä typpeä tarpeeksi juuri nousseen verson ruokkimiseen.

Vai tarkoitatko että se joutuu kasvattaa paljo enemmän juuria saadakseen sen tarvitsemansa typpimäärän, ja tämä juurien kasvattelu näkyy minulle siinä että lehdet eivät kasva juuri ollenkaan tässä alussa ?


No vähän molempia ajattelin. Että mitä enemmän typpeä niin sitä paremmin kasvaa.. ja kanssa joutuu tossa turpeessa kasvattaa enemmän juuriakin. Mutta toi juurijuttu on vaan hyvä...
Otsikko: ongelmia idätyksen kanssa
Kirjoitti: Aji Inferno - syyskuu 13, 2006, 21:36:41 ip
Nuo itämisjutut ovat usein henkimaailman asioita ja riippuvat hyvinkin pienistä tekijöistä (erot kosteudessa, lämmössä, yms). Mustamulta sinänsä on chileille yleensä vahingollista, jopa tappavaa. Aivan liikaa ravinteita! Se, että joillakin täällä se on toiminut, on kumma poikkeus säännöstä, mutta turha testata tuuriaan...

Chinenset (esim. Red Fatalii) kasvavat usein paljon annuum-chilejä (esim. Cayenne) hitaammin ja viihtyvät alusta alkaen usein erilaisissa olosuhteissa. Se tässä tulee mieleen että nuo ns. kaupallisten liikkeiden siemenet ovat usein erilaisilla kemikaaleilla käsiteltyjä, mitä esim. Fataliin siemenet eivät ole. Niiden itävyys on siten erilainen - ja voi vaatia erilaisen maaperän, lämpötilan ja muut olosuhteet...