Moi!
Ajattelin itsekin kirjoitella tänne hieman harrastuksen etenemisestä joten tässä sitä nyt ollaan. Innostus chileihin syttyi vuoden 2005 huhtikuussa Bauhausin siemenhyllyä katsellessa. Pussissa kuitenkin sanottiin että siemenet täytyisi kylvää jo helmikuussa joten hautasin ajatuksen omien chilien kasvattamisesta lähes vuodeksi kunnes jälleen joululomalla ajatus chilipuskista hiipi mieleen. Fataliin mainio peruspaketti saapui pian postissa ja seuraavana päivänä siemenet olivat jo mullassa. Lajeiksi valitsin enemmän tai vähemmän arpomalla seuraavat:
-Lemondrop
-Bolivian rainbow
-Starfish
-Kaleidoskop
-Long Pequin
-Cap 267
-Cap 217 Hyper Pube
-Aji Benito
Kylvin yhteensä 35 siementä. Viikon päästä 22 oli itänyt. En jaksanut enää lämmittää idätyslaatikkoa joten jo itäneet päätyivät uusiin purkkeihin ja lampun alle, itämättömät päätyivät mullan mukana erilaisten koristekasvien juurelle. Idätysalustana toimi Kekkilän kylvö- ja kaktusmulta. Kaikista lajeista iti vähintään yksi, Long Pequinista tosin vain yksi. Rainbowista iti kaikki kuusi. Viikko lisää idätystä niin itämisprosentti olisi varmasti ollut paljon korkeampi.
Nyt Chilit viettävät aikansa 3.5dl kertakäyttömukeissa, edelleen kylvömullassa. Lamppuna on Bauhausin legendaarinen 36w valolista, toisen samanlaisen hankin kunhan vain Bauhausiin pääsen. Kokeeksi 2 Rainbowia oli talon etelänpuoleisella ikkunalla pelkästään auringonvalon varassa, mutta pian nämäkin "luomuchilit" saivat oman paikkansa loisteputken läheisyydessä.
Itseäni huolestuttaa taimieni vaaleat lehdet ja voimaton olemus. Rainboweja lukuunottamatta kaikki taimet ovat kasvaneet korkeiksi, 6-8cm. En tiedä että miltä 12 päviää vanha taimi yleensä näyttää mutta omani tuntuvat onnettomilta. Kaikki tosin ovat aloittaneet ensimmäisten oikeiden lehtien tekemisen. Valoa tuskin on liikaa, vaikkakin DIY heijastin aika tehokkaasti valon lehdille suuntaa. Kastelun määrästä on vaikea sanoa mitään, sumupullolla kun tulee suihkittua lähes aina ohimennessä. Lämpöä kasvatus tilassa on 19-20 astetta eikä sen nostaminen ylöspäin oikein onnistu, samassa huoneessa kun olisi tarkoitus nukkuakkin. Valoa chilit saavat 16 tuntia vuorokaudessa.
Huomenna olisi tarkoitus liittää kuvia helpottamaan arvailua. Ehkäpä tämä on vain normaalia.
BTW, yhdessä Bolivianrainbowissa on 3 sirkkalehteä. Tämä ei liene harvinaista, mutta itseäni alkoi kiinnostamaan se että 3 lehtinen taimi kasvattaa oikeita lehtiään nopeammin kuin muut, onhan sillä 1.5 kertainen lehtipinta-ala. Luulisi että evoluutio suosisi nopeammin kasvavaa taimea ja 3 lehtisyys yleistyisi.
Seuraavana haasteena ajattelin aloittaa vesiviljelyn Hong Kongin uppopumpulla mikäli sellaisen käsiini saan. Uppopumpun äänettömyys viehättää, ja toisaalla samalla foorumilla taidettiin mainita sen olevan myös bubbleria tehokkaampi. Mikä laji sopisi vesiviljelyyn kaikkein parhaiten? Vaihtoehtoihin voisin ylhäällä olevien lisäksi lisätä vaikkapa Limon tai Locaton, tai miksei muitakin "peruspaketin" lajeja, nopeastihan nuo kuitenkin itävät.
Tämä taisi muuttua nyt päiväkirjasta kyselytunniksi mutta ei se mitään, kiitollinen olisin jos joku viitsisi vastailla kysymyksiin.
Rolle R.
Bauhaus myy myös uppopumppuja olikohan hintaa 13.90kpl ja motonetistä saa kuulemma vielä edullisempia, en tiedä mitä pumppuja hong kong nykyään myy mutta yksi isompi pumppu on sieltä ja sisällä ei voi metelin takia käyttää. Aji benito on Fataliin mukaan ainakin satoisa ja kompakti puska eli voisi sopia hydroiluun hyvin. Taimilla ottaa aina aikansa lähteä kasvattamaan oikeita lehtiään, kunhan kasvu pääsee vauhtiin niin sitten :wink: Niin ja tosiaan, se loisteputki ihan siihen max. 5cm päähän taimista ja tuuletusta peliin niin tulokset hivelee silmää viikon/parin päästä.
Kaikkea hyvää kasvatteluihin 8)
LainausAinoastaan sirkkalehtien kuuluu kellastua ja pudota pois.
Odotappa vaan kun on kuutiometrin täyttävä puska, sieltä niitä lehtiä sataa :P
Tässä niitä kuvia joita lupailin.
(EDIT 24.8.2006, Kuvien linkit näköjään katkenneet, kuvian ei löytynyt enää photobucketista, sorry)
Näkyykö kuvissa mitään hälyyttävää mitä pitäisi huomioida? Juuret eivät vielä yllä reunoille ja ennen kuin ne niin tekevät olisi tarkoitus pudottaa mukit putkenpätkiin tai kääräistä ne folioon.
Rolle
Bossen lehdistä päätellen valoa on riittävästi :wink:
Tuuletuksen tärkeyttä painnottaisin vieläkin, taimesta asti kun pitää tuuletinta niin että vähän heiluu niin tukevoituvat kummasti. Tukiukepeillä jos pelaa pienestä pitäen niin kasvi ei vahvistu ja sadotuksen aikaan kasvi "tietää" paljonko satoa jaksaa kantaa, eli hontelo kasvi ei niin helposti kunnon satoa pukkaa, tosin ainahan joku poikkeus olla pitää. Mut hyvältä noi sun taimesi näyttää, pari päässyt vähän venähtämään mutta se on normaalia, biltemaan mars! tuuletinta hakemaan :wink:
Kyllähän se tuuletus ratkaiseva tekijä on.
Yhdessä tehokkaan valon kanssa pitäisi tulla komeita taimia aikaan.
Valoa juurille ei tosiaan kannattaisi päästää.
Mutta erittäin lupaavan näköinen alku ainakin! :)
Eikös muuten nuo muovikipot ole loppujenlopuksi aika käteviä siinä mielessä, että heti kun juuria alkaa ilmestymään näkyviin niin tietää että on ruukunvaihdon aika? 8)
Kun nuilla kasveilla tuo juurikoko vaihtelee vissiin aika reilusti.
Muovikipot kyllä mutta läpinäkyvyys ei ole kovin suositeltavaa... ruukunvaihdon aika ei välttämättä ole vielä silloin kun ensimmäiset juuret näkyvät seinämillä.
Hyvä idea on kyllä se että juuret saisi pimeään ja tarkistuksen pystyisi tekemään nostamalla läpinäkyvää kippoa toisesta astiasta tms.
Joskin ruukunvaihdon tarpeen oppii melko pian näkemään kasveista.
kiitos vinkeistä. Toinen lamppu pitäisi tosiaan saada huomenissa ja tuulettimen voisi hankkia siinä samalla.
Rolle
Hei
Viikonloppu vierähtikin mukavasti chilien kanssa, lähinnä uutta lamppua askarrellen. Kuvia nykyisestä kokoonpanosta:
(http://i41.photobucket.com/albums/e253/Rollerah/chilit/viljelma.jpg)
Kasviraukat ovat siis viimein saaneet tuulettimen, tosin tämäkin on lainassa kaverilta, aika harvassa tuntuvat olevan kaupoissa vuodenajasta johtuen.
(http://i41.photobucket.com/albums/e253/Rollerah/chilit/lamput.jpg)
Lamppujen määrä tuplaantui, watteja on nykyään 72.
(http://i41.photobucket.com/albums/e253/Rollerah/chilit/taimia.jpg)
Yleiskuvaa kasveista. Venähtäneitähän nuo ovat. Alkuun noudattelin vinkkiä jonka mukaan kasvit siirretään loisteputken alle kun ensimmäiset oikeat lehdet ovat syntyneet. Olisi varmaan kuitenkin kannattanut antaa valoa heti pienestäpitäen. Samassa kuvassa muuten näkyy Starfishin juuri. Täytyypä huomenna kääriä purkit folioon.
Miten venähtäneiden taimien kanssa kuuluisi menetellä? Tuenko heikot heti alusta alkaen vai annanko niiden huojua tuulessa niin kaunan kuin vain suinkin pysyvät? Mitä varsi sanoisi jos mullan pintaa nostaisi sentillä parilla? Vai olisiko lekasora tähän multaa parempaa?
Yksi asia on kuitenkin varma: Kaverit, tutut ja puoliksi tuntemattomat saavat lähiaikoina venähtäneitä baccatumeja :wink: . Seuraavan ruukunvaihdon yhteydessä täytyy puolet taimista saada pois jaloista, ja venähtäneiden perään ei jäädä itkemään.
Rolle
Mitenkäs toi venähtäminen haittaa, jos ensi ruukunvaihdon yhteydessä istuttaa taimet syvemmälle ruukkuun?
Onko kys. teosta haittavaikutuksia / miksei niin tehdä? Itse olen ainakin tehnyt niin... :oops:
Lainaus käyttäjältä: "Jokipoika"Mitenkäs toi venähtäminen haittaa, jos ensi ruukunvaihdon yhteydessä istuttaa taimet syvemmälle ruukkuun?
Onko kys. teosta haittavaikutuksia / miksei niin tehdä? Itse olen ainakin tehnyt niin... :oops:
Tätä itsekin mietin. Saisi helposti pätkän vartta pois.
tänään istutin isoimman limon 20 litran ruukkuun, ja hautasin noin 10 cm vartta sinne.
pienet viillot varteen, niin alkaa juurtumaan siitä helpommin.
Jotkut lajit suorastaan kerjäävät tulla haudatuksi syvemmälle. Niinkuin vaikkapa tämä PI260560, jolla olisi juuria tulossa kovasti koko matkalta mullan pinnasta sirkkalehtiin asti.
(http://calm.iki.fi/chilikuvat/pi260560-juurinystyt.jpg)
Viime kesänä tuli nähtyä sellaistakin, että kasvi yrittää kasvattaa juuria ihan keskeltä kasvia. Tämä kummajainen oli C01692, siitä sai pistokkaita suunnilleen ajatuksen voimalla.
Varsi on käytännössä juurta sirkkalehtiin asti... kuten kuvasta näkyy... mä istutan aina isompaan siirtäessä sirkkoja myöten, yleispätevä sääntö kaikille lajeille...
Sirkkalehtien alle jälkijuuret pukkaa ilman mitään juuriongelmiakin, varsinkin lajeilla, joilla ei ole varsinaista pääjuurta vaan koko juurijärjestelmä on jälkijuuristoa, am i right?
Vähän uutta on tapahtunut, mutta laitetaan nyt kuva kuitenkin. Säästettävät taimet on valittu, yhteensä 12. Näistäkin joudutaan vielä karsimaan myöhemmin. Taimien pois antaminen vain tuntuu kovin vaikealta :? :wink: .
(http://i41.photobucket.com/albums/e253/Rollerah/rehuja.jpg)
Kuvassa osa pelastettavista taimista, purkit merkattu mustalla teipinpalalla. Käärin purkit folioon juurien pelastamiseksi. Nyt on helppo vilkaista että kuinka juuret voivat ja onko purkissa vielä tarpeeksi kosteutta.
Lisää päivittelyä tulee kunhan taimet tuosta edes vähän kasvavat, kenties seuraavan ruukunvaihdon yhteydessä.
Rolle
Hei taas.
Nyt tuntuu olevan taimilla jokin hullusti kun eivät oikein innostu kasvamaan. Ongelma koskee lähinnä baccatumeja jotka ovat olleet jo viikon pari aivan muuttumattomina. Starfishit tosin kasvavat mukavasti, samaten kuin Hyper Pubet ja Long Pequin. Liitän muutaman kuvan.
(http://i41.photobucket.com/albums/e253/Rollerah/sirkat.jpg)
Kaleidoskopen sirkkalehdet kellastuvat ja kasvi näyttää surkealta.
(http://i41.photobucket.com/albums/e253/Rollerah/kellastuneita.jpg)
Samaten Lemon Drop (kuvassa), Ajibenito ja CAP 267 kituvat
(http://i41.photobucket.com/albums/e253/Rollerah/kokoero.jpg)
Verratessa Long Pequiniin ero on aikas selvä. Jokin tässä nyt mättää.
(http://i41.photobucket.com/albums/e253/Rollerah/Pubet.jpg)
Myös Hyper Pubet tuntuvat ryhdittömiltä. Illalla lehdet roikkuivat vielä hieman enemmän, kastelulla nousivat hitusen. Purkki on kyllä kostea, enempää en uskalla kastella.
Mitäs konkarit sanotte, mikä mättää? Multana edelleen Kekkilän kaktus- ja kylvömultaa. Lamppuna bauhausin loistarit. Etäisyys lampuista 2-5cm. Tuuletettu on käytännössä aina kun lamppu on päällä. Kastelun määrää on vaikea arvioida, kerran pari päivässä tulee annettua tilkkanen vettä. Luulisin että vettä ei ole liikaa sillä läpinäkyvistä purkeista näkee heti jos osa vedestä valuu pohjalla olevaan lekasoraan.
Apuan kaivaten, Rolle
http://javu.kapsi.fi/inferno/viewtopic.php?t=520&start=0&postdays=0&postorder=asc&highlight=kaktus
http://javu.kapsi.fi/inferno/viewtopic.php?t=1283&start=0&postdays=0&postorder=asc&highlight=kylv%F6
Tuossa tuloksia hakusanoilla "kaktus" ja "kylvö".
Eli lyhyesti, hommaa turvetta :wink:
Se, että jotkut kasvavat ja toiset eivät, saattaa johtua eri lajikkeiden ja yksilöidenkin ominaisuuksista. Toisille tuo multa saattaa sopiakin, toisille ei. Turve sopinee kuitenkin kaikille erinomaisesti.
Kiitos vastauksestasi.
Samaan syyhyn aloin itsekin kallistua. Multa topicista kopioitua:
"Itse totesin ainakin Biolanin kaktusmullan olevan saatanasta. Kasvatin keväällä sirkkataimia pikkupurkeissa, joissa oli 1 osaa kasvuturvetta ja 2 osaa ko. kaktusmultaa. Kesti noin puolitoista-kaksi viikkoa, kunnes tämä seos oli pakkaantunut niin tiiviiksi, että _kaikki_ siihen jääneet taimet lopettivat kasvunsa. Tämä tapahtui riippumatta siitä, minkä kokoisia taimet olivat. Pienet taimet jämähtivät pieniksi taimiksi ja suuremmat suuremmiksi. Onneksi siirsin tässä vaiheessa suurimman osan suuremmista taimista isompiin purkkeihin ja turpeeseen." /Omskakas
Kuulostaa kovin tutulta. Lähipäivinä siirtyy suurin osa taimista uusiin purkkeihin kasvamaan turpeeseen. Jos silloin ei kasvu vauhditu niin haen shamaani rummun apuun.
Rolle
Taas on vähän tapahtunut edistystä chili rintamalla. Vesiviljelyn aloitin 10 päivää sitten ja nyt olisi kova polte rakennella toinen vastaava systeemi. Ämpärissä kasvaa tällä hetkellä kaksi Aji Benitoa ja yksi Starfish. Loput taimet päätyivät Kekkilän kevyesti lannoitettuun turpeeseen kasvamaan. En tiedä että kasvattavatko taimet vielä uusia juuria purkin vaihdon jälkeen, mutta ainakaan kokoa ne eivät ole kauheasti kasvaneet. Viimeaikoina kaikkien kolmen Hyper Puben lehtiin on ilmestynyt ruskeita laikkuja. Lehdet myös roikkuvat normaalia alempana ja kasvi näyttää voimattomalta. Liitän muutaman kuvan.
(http://i41.photobucket.com/albums/e253/Rollerah/8mar/DSCN6421.jpg)
Nykyinen kasvatushylly. niinhän siinä sitten kävi että huone jouduttiin sisustamaan uudestaan chilien tarpeita vastaamaan :wink: .
(http://i41.photobucket.com/albums/e253/Rollerah/8mar/DSCN6423.jpg)
Vesiviljely ylhäältä. Starfish on osoittautunut nopeimmaksi kasvajaksi, tosin juuria sillä oli jo alunperin kaikkein eniten. Näyttää siltä että vesiviljelyn kanssa saa aloittelijakin taimet kasvamaan ilman suurempaa tuskailua :)
(http://i41.photobucket.com/albums/e253/Rollerah/8mar/DSCN6447.jpg)
Yksittäinen kuva Long Pequinista joka yllättäen vaikuttaa kaikkein nopeimmalta kasvajalta.
(http://i41.photobucket.com/albums/e253/Rollerah/8mar/DSCN6432.jpg)
Tässä tämän viestin pääsisältö. Osaisiko joku tulkata että mitä Hyper Puben taimeni koittavat minulle viestiä? Onko kyseessä liikakastelu vai jotain vaarallisempaa? Pitäisikö muut taimet pelastaa ötököiltä tai taudeilta. Kasveissa ei kyllä näy mitään merkkiä hyönteisistä. Samat oireet näkyvät kaikissa kolmessa HP taimessa, mutta muut lajit tuntuvat viihtyvän. Onko taimille mahdollista antaa liikaa valoa? Tästä tosin tuskin on kyse, vaikkakin heijastimeni kohtuullisen tehokas onkin.
(http://i41.photobucket.com/albums/e253/Rollerah/8mar/DSCN6442.jpg)
Yleiskuva nuutuneesta taimestani. Muut näyttävät samalta.
Apua kaivataan.
Rolle R
Rolle: noi melkein näyttää ripsiäisen aiheuttamalta tuholta, kannattaa suurennuslasin kanssa tarkistaa lehden alapinnat ja pistää saippuasumutteet valmiiksi jos liikettä löytyy :)
Itse juuri sumuttelin omat kasvini ripsiäis hyökin takia.
T: Jonni
Tuossa kuva omasta Long Penguista, onkohan meillä kyse samasta kasvista kun ovat niin erinäkösiä? olkoonkin että oma on nyt hydrossa, mutta samanlainen se oli mullassakin ollessaan.
Mullakin parissa alalehdessä reikiä ja haaleita läikkiä (kuten kuvasta näkyy)
Liekö ripsit asiailla vai? En ole ainakaan nähnyt mitään...
(http://www.freewebs.com/jore/Long.JPG)
Jore, tuo Long Pequinisi näyttää paljon enemmän chinenseltä kuin annuumilta. Onko taimi minulta peräisin? Olenkohan minä sotkenut taimet/siemenet vai onko sulla mennyt purkit sekaisin? :oops:
Starfish vai kasvaa parraiten? Ite tuskailen samaisen lajikkeen jälkeen jäämistä sekä mullassa, että hydrossa...
uudelleen ruukuttamisen jälkeen verson kasvu usein hidastuu hetkeksi, mut juuripuolella tapahtuu....
Kävin äsken tarkistamassa lehdet ja en kyllä huomannut niissä mitään erikoista vaikka ripsiäisten ilmeisesti pitäisi näkyä myös paljain silmin. Onko mahdollista että kyseessä on liikakastelu tai muu vastaava hoitovirhe? Itseäni kummastuttaa että vain HyperPubejen taimissa näkyy laikkuja. Vai onko vain niin että ripsiäiset(?) ovat vallanneet kaikki muutkin purkit mutta tuhot näkyvät vain HPn lehdissä. Jos ne sen ovat tehneet niin ovatpahan pitäneet kiirettä. Olisiko syytä kantaa HyperPubejen purkit muualle kasvamaan varmuuden vuoksi. Tosin jos kaikissa kolmessa taimessa näkyy samat oireet epäilen että öttiäiset ovat jo muissakin purkeissa.
Long Pequinin siemenet olen tilannut Fataliilta enkä mielestäni ole niitä muihin päästänyt sekoittumaan. Mitäs muut Pequinia kasvattaneet sanovat, näyttääkö tutulta?
Loppuun vielä todettakoon uudestaan että jos joku vielä epäröi vesiviljelyn aloittamista niin kannatta suosiolla lopettaa turha mutina ravinteiden korkeista hinnoista ja muista, pieni lovi lompakossa unohtuu nopeasti kun pääsee ihmettelemään taimien raivoisaa kasvua muiden kasvien mököttäessä. Ja helppoahan tämä on, ötököitä ei kasviin ilmesty, ellei sitten muista kasveista, eikä liikakastelun vaaraa ole :wink: .
Rolle
Minkälainen seos sulla on lannotteita noissa epäterveissä? Itselläni habanero oli aika samanlainen liialla lannoituksella. Ja noista mullissa olevista (vai onko sulla mitään enää mullissa): tuollainen alalehtien kellastuminen ja kitukasvuisuus kai yleensä johtuu liiasta kastelusta,tai sitten taimipoltteesta. Jälkimmäinen on kai jonkinasteinen sienitauti tai jotain. Itse sain hyvän vinkin mikä nyt onkin auttanut; laitan luonnonturvetta (kalkitsematon ja lannoittamaton ja aika hapan)sentin kerroksen mullan pinnalle,ja pidän sen siis ihan kuivana,ja kaiken kastelun suoritan altapäin eli lautaselle lorottamalla.
Kaktusmullasta ja yleensäkin kaikista mullista saa paljon ilmavampaa lisäämällä perliittiä sekaan n.20-30%. Ikävä ettei sitä vissiin ainakaan peukusta vielä saa (vinkvink).Itse ostin viime kesänä Tampereelta Pispalan Palmusta 70 litran säkin mikä maksoi muistaakseni 20€. Suosittelen.
Lainaus käyttäjältä: "Omskakas"Jore, tuo Long Pequinisi näyttää paljon enemmän chinenseltä kuin annuumilta. Onko taimi minulta peräisin? Olenkohan minä sotkenut taimet/siemenet vai onko sulla mennyt purkit sekaisin? :oops:
TAAS OIKEA TAIMI VÄÄRÄSSÄ PAIKASSA, kohta mulla on puolet taimista väärin merkattuina :cry:
Veikkaan että sekoitus tulee omalta taholtani isompaan ruukkuun siirron yhteydessä, olin liian innoissaan siirtämässä niitä ja unohdin merkata välissä... :oops:
Mutta oikean kasvin pitäisi olla joko Red Fatalii tai Aji Cachucca, Tunnistaako joku kummasta on kyse, toivottavasti on Fatalii...
Multa on peruslannoitettua ja kalkittua puutarhaturvetta Kekkilän valmistamana, en siis itse ole lisännyt multaan mitään. Seassa tosin ~20% kekkilän kevytsoraa. Olisiko niin että tämä on liian rankkaa tavaraa pienille taimille?
Miten sienitaudeista ja muista pääsee eroon? Jos kasvi on jo saastunut niin miten tulisi menetellä?
Rolle
Ei kai turpeen pitäisi kovin tuhtia olla. Siitä taimipoltteesta pääsee eroon juuri sillä kuivalla pintakerroksella ja altakastelulla. Tosin en osaa sanoa miten suuri tekijä tässä on se Luonnonturpeen happamuus (pH~4), eli en osaa sanoa toimisiko tämä myös "tavallisella" turpeella.
Mutta ehkä kuitenkin aloittaisin siitä suurimmasta ja yleisimmästä,eli liikakastelusta; kastele uudestaan vasta kun multa on melkein täysin kuivahtanut. Tämähän on aina tietenkin vähän hankalaa pienten taimien ja pienten ruukkujen kanssa,ne kun kuivahtavat aika nopeasti. Tähän taas olen huomannut että auttaa kun lisää taimen juurelle kerroksen vermikuliittia. Näiden "turvekäsiteltyjen" kanssa se vermikuliitti jäi nyt siis sen turpeen alle.
Alkaa usko mennä koko touhuun kun ei mitään tunnu tapahtuvan, paitsi tietysti uppopumppuämpärissä jossa chilit voivat mainiosti. En tiedä että syyttäisinkö nyt valaistusta, kastelua vai turvetta kun ei vaan tunnu taimet kasvavan. Ruukunvaihdosta on pian 3 viikkoa ja luulisi että juuret olisivat jo valmiit. Muutama kuva:
(http://i41.photobucket.com/albums/e253/Rollerah/16mar/DSCN6473.jpg)
Yleisnäkymää. Tuuletin hurisee aina kun lamppu on päällä. Kastelua aina silloin tällöin, kentien liian usein kun ei tunnu kasvavan?
(http://i41.photobucket.com/albums/e253/Rollerah/16mar/DSCN6466.jpg)
HyperPubejen tilanne heikentynyt entisestään. Uusia lehtiä ei ole viikkoihin ilmestynyt ja vanhatkin ovat muuttuneet keltaisiksi
(http://i41.photobucket.com/albums/e253/Rollerah/16mar/DSCN6456.jpg)
Ainoana valopilkkuna ämpäri josta chilit tuntuvat nauttivan. Starfish edelleen kärjessä kasvunopeudessa, Benitot toki seuraavat tiukasti kannoilla. Täytyy varmaan lähiaikoina kehitellä jotain tuentaa taimille, Benitot tuntuvat heikoilta rankasta tuuletuksesta huolimatta.
Rolle
Ja kyllähän se chileillä usein tuntuu jämähtävän kasvu just tohon kokoon pitkäksi aikaa, kyllä ne sitten siitä lähtevät. Malttia ;)
Moi.
Taas on hieman kasvua tapahtunut, tosin lähinnä vesiviljelyssä. Sääli vain että kasvu on ollut lähinnä pystysuunnassa. Muiden kasvien riemastuttua auringonvalosta hylkäsin loistarit pikkuisille taimille ja siirsin ämpärinkin ikkunalle. Aurinko vaan ei tainnut olla tarpeeksi lähellä latvoja ja kasvit villiintyivät kasvattamaan vartta ja lopettivat jo hyvään vauhtiin pääseen haaroittumisen. Eipä tuo varmaan suuremmin haittaa, olisin vain halunnut kasvatella söpöjä pikku puskia honteloiden hujoppien sijaan. Seuraavaksi olisi tarkoitus löytää kaksi uutta uppopumppua ja siirtää kasvit omiin ämpäreihin.
(http://i41.photobucket.com/albums/e253/Rollerah/29mar/DSCN0033.jpg)
(http://i41.photobucket.com/albums/e253/Rollerah/29mar/DSCN0034.jpg)
Yleiskuva viljelmästä. Lisäksi pari Limoa ja 20 Habanero Red Ugandaa loisteputken alla. Etualalla pari hyvin haaroittuvaa Boliviania joista olisi tarkoitus kouluttaa salonkikelpoisia kahvipöytäkasveja.
Osaako joku muuten sanoa että miksi Bolivian Rainbowin lehden kyllä tummuvat tehokkaasti loisteputken alla mutta kasvi ei kasva milliäkään. Ikkunalla kasvu on vauhdikasta mutta lehdet jäävät vaaleiksi. Eikö kasvi ehdi kehittelemään antosyaaneja kun on niin kiire kasvattaa uusia lehtiä :wink: .
Pari muuta kuvaa löytyy täältä:
http://i41.photobucket.com/albums/e253/Rollerah/29mar/DSCN0036.jpg
http://i41.photobucket.com/albums/e253/Rollerah/29mar/DSCN0030.jpg
Sanokaapas nyt joku vielä kertaalleen että onko tuo Tripackin kyljessä oleva annostelu ohje tappava? Laitoin kasveille äsken seuraavanlaisen liemen:
-Bloom 4.1ml/ 10l
-Micro 5ml/10l
-Gro 5.8ml/10l
Nestettä on tosin vain 6 litraa mutta suhde on tämä.
10min vesien vaihtamisesta kasvit nuukahtivat totaalisesti. Kuvan otosta tilanne on pahentunut vielä hieman. Onko normaalia käytöstä uusien litkujen kanssa vai olisiko syytä kiiruhtaa vaihtamaan liuos. Edellisen setin nesteet olivat 4.1ml/10l kaikkea.
(http://i41.photobucket.com/albums/e253/Rollerah/29mar/DSCN0043.jpg)
Millaisia annoksia harrastajat yleensä käyttävät tuon kokoisten taimien kanssa?
Rolle
Tripäkin annoksesta kun laittaa puolet niin on hyvä.
Eli putelin kyljestä lasket paljonko ainetta menee viiteen litraan, ja laitat ne ämpäriin MUTTA kymmenen litraa vettä.
Niin ja muistithan asettaa ph:n kohilleen myös.
ellen tosi pahasti erehdy, tossa sun hyperpubessa o elukkaa.. kurkistas lehden alle suurennuslasilla ja töki kaikkia tummia pisteitä(tai muita ihmeellisyyksiä) jollain terävällä ja kato lähteekö liikkeelle.
Kiitos huippuvauhdikkaasta vastauksesta. ph:n asettelin kuuden tietämille ja se taitaa aika optimi olla. Täytyypä mennä hieman laimentamaan liuosta. Toisaalta nykyinen liuos ei ole edes yhtä tulista kuin "voimakkaaseen kasvuun" liuos puoleen laimennettuna, paitsi Bloomin osalta. Taitavatpa kasvit vain olla liian pieniä kasvamaan voimakkaasti.
Tripackin annostelusta en tiedä kun en kyseisiä litkuja käytä, mutta reippaalta lannoiteöveriltä tuo minun silmääni vaikuttaa. Itse vaihtaisin pikaisesti tod. laimeat litkut, ellei sitten pelkkää vettä joksikin aikaa.
Päiväunien ajan annoin taimille aikaa osoittaa kestävänsä isojen poikien annokset lannoitetta mutta lopulta päädyin vaihtamaan koko liuoksen. Nyt ajellaan liuoksella jossa on 1.8ml kaikkea kuudessa litrassa eli 3ml /10litraa. Viimeiset pariviikkoa olen käyttänyt 2.5ml /6l menestyksellä joten tämän uuden liuoksen pitäisi olla ihan ok. Kun tuosta toipuvat niin nostan lannoitemäärät varovasti tuolle entiselle tasolleen.
Ovatpas nämä onnettoman herkkiä kasveja pikku ylilyönneille :shock: :wink: .
Rolle
Vesiviljelykin alkaa jo sujumaan ja övereiltä on vältytty. Parhaaksi tavaksi olen todennut aluksi laimeiden liuosten laittamista, joihin sitten lisäillään 0.2ml kerrallaan muutaman päivän aikana kunnes haluttu konsentraatio on saavutettu.
Eipä menneet hydroon sijoitetut rahat hukkaan, tämän vuorokauden aikana hujoppi Starfish oli kasvanut korkeutta 6-7cm. Tästä olisi saanut jo mukavan time lapsenkin kuvattua. Toisaalta eipä sitä korkeutta tässä olla hakemassa, joten välillä voisi olla haaroittumisen vuoro. Benitot ovat jo muutaman viikon haaroittuneet ja niistä olen jo ~100 nuppua nyppinyt.
Rolle
Starfishin olen todennut erittäin epäkiitolliseksi sisäkasvatettavaksi. :( Minullakin se kasvaa pääasiassa vain pituutta eikä useampien latvomistenkaan jälkeen suostu hidastamaan tahtia. Toivottavasti saat sen ulos hyvään valoon kesäksi, mitä mahdollisuutta minulla ei ole.
Lainaus käyttäjältä: "Omskakas"Starfishin olen todennut erittäin epäkiitolliseksi sisäkasvatettavaksi. :( Minullakin se kasvaa pääasiassa vain pituutta eikä useampien latvomistenkaan jälkeen suostu hidastamaan tahtia. Toivottavasti saat sen ulos hyvään valoon kesäksi, mitä mahdollisuutta minulla ei ole.
Pätee käytännössä kaikkiin ns. "Aji-tyypin" baccatumpaprikoihin, eli käytännössä useimpiin baccoihin. Kasvavat lähes poikkeuksetta erittäin pitkiksi ja honteloiksi. Toisaalta, koko poislukien, ne ovat sisällä helppoja kasvatteja, koska sietävät ötököitä hyvin eivätkä vaadi valoa lainkaan useimpien muiden vaatimaa määrää...
Päivitellään tilannetta taas hieman kuvien kera. Starfish kasvaa edelleen pituutta huolestuttavaa tahtia, muiden chilien kasvaessa maltillisemmin. Kokeeksi annoin yhden Cap 267 kukkia, mutta taidan nypätä tuon kukan pois vauhtia hidastamasta. Puolet kasveista on jämähtänyt pikkuisiksi taimiksi enkä oikein tiedä että miten ne saisi takaisin henkiin. Uudelleen ruukutus tosin tuntuu auttavan.
Istuttelin neljä sekalaista chiliä parvekelaatikkoon, tosin jaoin laatikon muoviläpysköillä neljään osaan. Nyt juurien pitäisi pysyä kurissa ja yksilöllinen kastelukin on helpompaa, läpyskät eivät tosin yltä pohjalle, vain leca soran pintaan asti.
(http://i41.photobucket.com/albums/e253/Rollerah/4may/ikkunalla1.jpg)
Pari Bolivian Rainbowta ja läjä marketin habaneroja.
(http://i41.photobucket.com/albums/e253/Rollerah/4may/ikkunalla2.jpg)
Nuukahtaneita chilejä. Tuuletin oli unohtunut pois päältä. Hieman kastelua ja tuuletusta ja taas mennään. Alhaalla parvekelaatikko jossa Lemondrop, Limo, Locato ja Hyperpube. Taitavat olla hieman eri olosuhteiden kasveja mutta katsotaan kuinka käy.
(http://i41.photobucket.com/albums/e253/Rollerah/4may/vedessa.jpg)
Vesiviljelyssä kaksi Aji Benitoa. Näyttävät kuvassa todellista tuuheammilta. Taidan kasvatella näitä ainakin kesäkuuhun asti ennen sadotusta, kahta satoa ei taida saada, vai onnistuisiko tuo vedessä? Syksyllä kautta jatkaa 2x 36W loistarit mutta eipä nuo kyllä auringolle pärjää.
(http://i41.photobucket.com/albums/e253/Rollerah/4may/hujoppi.jpg)
Hujoppi mikä hujoppi. Starfish siis kyseessä.
Mites on, kannattaako tuo Starfish leikellä matalaksi ja toivoa että se sellaiseksi myös jää, vai tukea se vain pystyyn? Olen aivan kysymysmerkkinä tämän asian kanssa :? . Saako tuollaisesta hujopista ollenkaan satoa? Harmittaa kun tuli valittua tuollainen rehu kolmenneksi kasviksi veteen. Toisaalta taitaapa tuo olla aika tyypillistä Baccatumeille.
Rolle
Lainaus käyttäjältä: "Rolle R"P
Vesiviljelyssä kaksi Aji Benitoa. Näyttävät kuvassa todellista tuuheammilta. Taidan kasvatella näitä ainakin kesäkuuhun asti ennen sadotusta, kahta satoa ei taida saada, vai onnistuisiko tuo vedessä?
Mites on, kannattaako tuo Starfish leikellä matalaksi ja toivoa että se sellaiseksi myös jää, vai tukea se vain pystyyn? Olen aivan kysymysmerkkinä tämän asian kanssa :? . Saako tuollaisesta hujopista ollenkaan satoa? Harmittaa kun tuli valittua tuollainen rehu kolmenneksi kasviksi veteen. Toisaalta taitaapa tuo olla aika tyypillistä Baccatumeille.
Omia kokemuksia molemmista lajeista:
Benito alkoi kukkimaan 13.3. ja nyt noin neljännes marjoista on kypsiä. Kasvupaikkana waterfarm ja auringonpaisteinen ikkuna. Jos homma toimii sinulla edes yhtä hyvin, saanet satoa jo heinäkuun alussa. Kasvisi ovat mielestäni jo niin hyvän kokoisia ja kukkiessaan kasvavat vielä reilusti, että antaisin jo nyt kukkia.
Vesiviljelyssä olevaa starfishia olen latvonut jo useamman kerran, minkä johdosta se on haaronut jonkin verran, mutta korkeuskasvua se ei tunnu millään lopettavan. Pituutta yli puolitoista metriä ja venähtää parhaimpana päivänä viitisen senttiä lisää. --> Latvo jos huvittaa, mutta ei se siitä hujoppimallista puskaksi muutu.
Moi!
Omskakas: Ei sinulla olisi antaa kuvaa oman Benitosi koosta kukinnan alkaessa? Paljonko satoa on tulossa? Kasvupaikka vaihtuu eteläikkunasta pikkukasvariin muutaman päivän sisällä. Saa nähdä että kuinka vaikuttaa kasvuun. Edullisia seinänvieruskasvareita ei vain tunnu löytyvän, eikä aika oikein riitä rakenteluun ennen kesäkuuta. Ajattelin nyppiä nuppuja vielä 1-2 viikkoa ja antaa kukkia kun seuraavan kerran vaihdan vedet.
Rolle
Lainaus käyttäjältä: "Rolle R"
Omskakas: Ei sinulla olisi antaa kuvaa oman Benitosi koosta kukinnan alkaessa? Paljonko satoa on tulossa? Kasvupaikka vaihtuu eteläikkunasta pikkukasvariin muutaman päivän sisällä. Saa nähdä että kuinka vaikuttaa kasvuun. Edullisia seinänvieruskasvareita ei vain tunnu löytyvän, eikä aika oikein riitä rakenteluun ennen kesäkuuta. Ajattelin nyppiä nuppuja vielä 1-2 viikkoa ja antaa kukkia kun seuraavan kerran vaihdan vedet.
Ei ole kuvaa, mutta selvästi pienempi se oli kuin nuo sinun kasvisi. Kukinnan edetessä niihin tulee vähintään 50% lisää kokoa. Marjojen määrää rajoitti lähinnä valo: ikkunanpuoleiselle reunalle niitä tuli joka oksaan runsaasti, varjon puolelle vähemmän. Olisiko niitä viitisenkymmentä parhaimmillaan roikkunut puskassa. Benito raukka joutui vielä kilpailemaan valosta ja tilasta samassa farmissa kasvavan lemondropin kanssa. Veikkaisin, että hyvässä valossa saat tuon kokoisesta puskasta helposti 100-200 marjaa.
Päivitellään taas välillä:
Eipä mitään suurempaa ole tapahtunut, chilien kasvu ehkä hieman rauhoittunut ruukunvaihdon jälkeen. Se asia mitä tässä en käsitä on se että itsellä kasvit kasvavat parhaiten kun ruukku on juuri vaihdettu :wink: . Olisiko sitten niin että peruslannoitettu turve pääsee pakkautumaan sittenkin liikaa ja kasvu hidastuu.
Starfish saa luvan luovuttaa etuoikeutensa vesiviljelyyn jollekkin muulle onnelliselle, luultavasti pikkuiselle hyper pubelle. Starfish päätyy kasvamaan multaa, mutta sitä ennen taidan leikata sen lyhyeksi.
Tähän tarvitsisinkin apua. Mistä kohtaa kasvi kannattaisi katkaista? Miksi Starfish ei ole kasvattanut juuria käytännössä ollenkaan esimerkiksi benitoihin verrattuna. Epäilen että pienet juuret eivät jaksa elättää nykyisen kokoista kasvia sen siirtyessä multaan.
Mistä kohtaa kasvi kannattaisi katkaista?
(http://i41.photobucket.com/albums/e253/Rollerah/chilit/starfish.jpg)
Kasvin kokoon verrattuna aika pienet juuret:
(http://i41.photobucket.com/albums/e253/Rollerah/chilit/juuret.jpg)
Rolle
Olisin mielestäni aika raaka ja pätkäisisin näin:
(http://palkki.oulu.fi/~saulisar/Kuvat/starfish_leikattu.jpg)
( http://palkki.oulu.fi/~saulisar/Kuvat/starfish_leikattu.jpg )
-Sale
Aika samoilla linjoilla Salen kanssa leikkaamisen kanssa olin, kuvassa näkyvään pituuteen pätkäsin kasvin jo aikaisemmin päivällä. Nyt jännityksellä seuraan että kuinka kasvi hommasta toipuu. Starfish siis siirrettiin samalla vesiviljelystä multaan, sekä pätkäistiin puoliksi. Voi olla että tässä oli yksi isku liikaa.
Starfishiltä vapautuneeseen ämpäriin siirsin CAP217 HyperPuben. Jospa tästä saisi hieman helpomman kasvin vesiviljelyyn. Vedessä asuvia kasveja kun joutuu nostelemaan ja liikuttelemaan multakasveja enemmän ja ylimääräiset tukinarut tekevät homman hankalaksi.
Benitot kukkivat mukavasti, mutta ongelmaksi (?) nousee kasvien liika pituuskasvu sateisessa suomalaisessa toukokuussa ilman lisävalaistusta. Olisin kiitollinen jos arvoisat chili-gurut vilkaisisivat benitoista olevaa kuvaa ja kertoisivat mielipiteensä kaikkein korkeimpien latvojen katkomisesta. Näissä ylipitkissä latvoissa on kyllä nuppuja ja kukkia, mutta en usko niiden jaksavan kantaa satoa. Samalla kertaa kasvista tulisi helpommin käsiteltävä ja nätimmän näköinen. Mitäs mieltä olette?
Rolle
(http://i41.photobucket.com/albums/e253/Rollerah/chilit/starfish2.jpg)
(http://i41.photobucket.com/albums/e253/Rollerah/chilit/hyperpube.jpg)
(http://i41.photobucket.com/albums/e253/Rollerah/chilit/ajibenitot.jpg)
Lainaus käyttäjältä: "Rolle R"
Benitot kukkivat mukavasti, mutta ongelmaksi (?) nousee kasvien liika pituuskasvu sateisessa suomalaisessa toukokuussa ilman lisävalaistusta. Olisin kiitollinen jos arvoisat chili-gurut vilkaisisivat benitoista olevaa kuvaa ja kertoisivat mielipiteensä kaikkein korkeimpien latvojen katkomisesta. Näissä ylipitkissä latvoissa on kyllä nuppuja ja kukkia, mutta en usko niiden jaksavan kantaa satoa. Samalla kertaa kasvista tulisi helpommin käsiteltävä ja nätimmän näköinen. Mitäs mieltä olette?
Jos viet ne kesäksi ulos ja saat tuettua, senkun annat kasvaa, kyllä marjoja nekin oksat tekevät. Ei se pätkiminenkään toki kasveja juuri satuta, mutta saattavat siitä kimpaantuessaan kasvattaa samanlaisen oksan tilalle.
Mun ikkunabenito tykkäs kovasti ulos viennistä... muista kuiteski UV totuttelu.... mun oma on kasvihuoneessa lasin alla (UV suoja)
Ei kele.... kyllä nyt täytyy viimein luovuttaa. Se Kaleidoskop joka vietti kolme kuukautta desissä kaktusmultaa hylättynä ikkunalle ja jota siskoni kasteli aina liikaa (lahjoitin tämän yksilön siis siskolleni) on ainoa chili joka kasvaa kunnolla :? 8) . Siinä roikkuvat kolme parisenttistä pikkupalkoa kasvavat sellaista vauhtia että joka aamu saa hämmästyä niiden kokoa. Ja ruukkuna edelleen kymmensenttinen kippo jossa kourallinen turvetta. Jospa tuo pikku kasvari parantaisi tilannetta myös muiden kasvien osalta.
Mistä muuten saa ostettua lecasoraa suuremmissä määrissä? Kekkilän pikkupusseilla on hintaa niin että hirvittää. Muistelisin lukeneeni hamppufoorumilta että raksoilla käytettävässä lecasorassa on raskasmetalleja jotka ilmeytyvät kasviin ja palkoihin. Onko tämä vain hampuusien sauhunsekaista kuvittelua vai onko tässä oikeasti perää? Onko rautakauppojen tarjoamat säkit siis käyttökelpoista tavaraa mullansekaan?
Rolle
Eilen sain viimein kasvihuoneen valmiiksi ja kasvit sisään. Kasvarina siis Citymarketin 60€ maksava kasvisuoja, joka tuntuu täysin riittävältä omiin tarpeisiini. Kennolevy + alumiiniprofiili olisi tietenkin ollut ulkonäöltään aivan eri luokkaa, mutta useamman sadan sijoitus tuntui liioitellulta.
Perustuksina kasvarilla kahdella sivulla harkot ja muilla sivuilla kakkosneloset (+ kakkosnelosten kulmassa myös harkko). Kyllähän nuo puut tuolta häviävät vuodessa parissa, mutta eipä se ongelma ole, tämähän puretaan kuitenkin talveksi. Lattiaksi koputtelin laudoista ritilän, mitään ilmatiivistä tässä ei siis ole. Styroksilevyt olivat yhtenä vaihtoehtona, mutta päädyimme pelkkään ritilään siinä toivossa että alla oleva maa tasaisi lämpötilaeroja yöllä ja päivällä. Vatupassin kanssa kaivettuihin harkkoihin oli helppo porata poravasaralla reiät ja propata niihin kiinni ruuvit joihin kasvarin alaputket on sidottu. Näitä kiinnityksiä on yhteensä 6, joiden lisäksi kasvari on kiinni kahdesta kohdasta myös seinässä. Olen oikein tyytyväinen lopputulokseen, tuntuu mukavan tukevalta ilman mitään vinotukia yms. haruksia.
Vaikka alkuun harmittelinkin projektin venymistä muiden kiireiden takia oli yöllä kuitenkin niin kylmä että jouduin (ihan vain varmistelin :wink: ) lämmittämään sähkölämppärillä. En tosin tiedä että käynnistyikö termostaatilla toimiva lämmitin ollenkaan koko yönä. Forecan mukaan klo 3:00 olisi lämpötila käynyt kuudessa asteessa.
Rolle
EDIT: sisäkuvasta puuttuu seinille asennetut hallaharsot ja benitoja varten ripustetun köydet.
(http://i41.photobucket.com/albums/e253/Rollerah/chilit/kasvari.jpg)
(http://i41.photobucket.com/albums/e253/Rollerah/chilit/kasvari2.jpg)
Sisäkuvaa kun muuten kattelin, niin tuo kasvari näyttäisi olevan rungoltaan täysin identtinen Lidlin kasvarin kanssa. Lidlin kasvarissa oli vain valkoinen/läpinäkyvä tuo muovi. Samanlaiset narutkin risteilivät tuossa muovissa.
Onko minkä kokoinen muuten?
Samaa yhtäläisyyttä Lidlin kasvarin kanssa pohdin aikaisemmin kuvia katsellessa. Kooltaan tämä on 182x 121x 187cm. Onko Lidlin kasvari siis identtinen? Ainakin samasta tehtaasta ovat kotoisin. Kävin äsken siirtämässä myös kituvat tomaatintaimet ja ananaskirsikat sekä amppelimansikan kasvihuoneeseen.
Seinille kiinnittelin hallaharsin suojaamaan kasviparkoja palamiselta. Epäilin kasvarin muovin varjostavan tarpeeksi vain yhden hallaharson kanssa, joten tuplat on vain etelänpuoleisessa päädyssä. Lisäksi kasvit ovat viettäneet koko kevään ikkunalla johon aurinko paistaa koko päivän. Olisiko silti syytä käydä lisäämässä tupla harso koko kasvariin?
Rolle
Lidlin kasvari on ainakin paketin mukaan 140x140x200cm, mutta onko kuitenkin sitten neliö-/kuutiomäärä sama?
Omien laskelmieni mukaan minun kasvarini kuutiometrimäärä on 3,92m3.
Sinun kasvarisi ~4,12m3.
Neliömäärä minulla 1,96m2.
Sinulla(olettaen, että kaksi ensimmäistä arvoa ovat pituus ja leveys) ~2,20m2.
Sinulla on siis hieman suurempi mikäli mitat ovat kummallakin oikeat. Lukeeko sinulla siis paketissa tuo 182x121x187cm?
Jeps, paketin kyljestä käväisin lunttaamassa viestiä kirjoittaessa. En tiedä että miten ovat mitat mittaileet kun ovat noin epämääräiset luvut saaneet. Lähimpään tasakymmeneen nuo voi huoletta pyöristellä, sen verran vempula tuo kehikko tukemattomana on.
Rolle
Kasvit kasvavat ja palot kypsyvät, hitaasti tosin, mutta kuitenkin. Päivitellään taas välillä kuvia tännekkin. Benitot ovat olleet jo pitkään aika huonovointisen näköisiä, jotain vajareita epäilisin. Vajareista huolimatta palot ovat alkaneet kypsyä ja lähipäivinä olisi ensimmäisten maistiaisten aika. Bolivian Rainbow sai kaikki pallukkansa kypsiksi jo viikolla ja nyt olisi säilönnän paikka. Rainbowin makuun suhtauduin hieman varauksella luettuani useasta paikasta että tämä on lähinnä koriste kasvi. Eipä tuo maku nyt niin huono kuitenkaan ollut, sanoisinko että maistuin tuliselle paprikalle :wink: .
Myös siskoni Kaleidoskop on kypsytellyt muutaman oikein mukavan kokoisen palon ilman sen ihmeellisempää hoitoa. Heti kun kasvi nuppuja sai tehtyä annettiin sen kukkia. Kasvi kyllä jäi pieneksi, puolisen metriä, mutta satoa siitä tulee oikein mukavasti.
Ainoana murheena on Hyper Pubejen kukkimattomuus. Kasvit kyllä kasvavat mukavasti niin vedessä kuin turpeessakin, mutta nuppuja ei muodostu Bloomi kuurista huolimatta. No, onhan tässä vielä aikaa kukkiminenkin aloittaa.
(http://i41.photobucket.com/albums/e253/Rollerah/22jul/ikkunalla.jpg)
Ikkunalla Bolivian Rainbowit ja muutama ylimääräiseksi jäänyt Kaleidoskop, Cap 267, Habanero ja Limo.
(http://i41.photobucket.com/albums/e253/Rollerah/22jul/kasvarissa.jpg)
Näkymää "kasvihuoneesta". Oikealla Aji Benitot, keskellä korkeana Starfish ja vasemmalla punaisena hohtaa Kaleidoskop.
(http://i41.photobucket.com/albums/e253/Rollerah/22jul/benitot.jpg)
Palkojaan kypsyttelevät Benitot
(http://i41.photobucket.com/albums/e253/Rollerah/22jul/lemondrop.jpg)
Uudesta ämpäristä innostunut Lemondrop ja taustalla heikosti kukkiva Cap 217 eli HyperPube.
Rolle
Onko tuo kaleidoskop nopea sadottaja? Hehkuu jo niin korjuukypsänä... pistitkö sen samaan aikaan kasvuun kuin esim. Aji Beniton? ... Onko starfish tehnyt sulla muuten vielä satoa?
Mun turve-benito on aika eri näkönen, kun noi hydroversiot, mutta näin se menee... keepit growing! hyvältä näyttää
Ei ole oikein tuntumaa siihen että kauanko kypsyminen kestää, käynnissä ensimmäinen kausi ja Kaleidoskop ensimmäinen kypsyjä. Toisaalta vertailu hydron ja turpeen tai eri kasvien välillä on aika vaikeaa myös siksi että ensimmäisen kauden mokat ja onnistumiset jakautuvat epätasaisesti eri kasveille. Kaikki kasvarin chilit on idätetty samaan aikaan, 20 tammikuuta :oops: . Kasvoivat mukavasti ensimmäisen kuukauden. Seuraavat pari kuukautta menivätkin sitten täysin hukkaan erilaisista syistä. En vieläkään tiedä miksi mutta omat kasvini vaativat aika tiheään uudelleen purkitusta. Kasvu vain jämähtää ja tässä viimeviikolla tulin heittäneeksi pois Bolivianin taimen joka oli 7 kuukauden kasvun jälkeen saanut kaksi lehtiparia tehtyä. Sama kasvualusta (kekkilän lannoitettu turve), saman verran kastelua ja samassa paikassa ikkunalla. Uudessa purkissa kasvaa aina paremmin.
Ensimmäinen Starfishin palko on kasvanut jo täyteen kokoonsa ja odottelee kypsymistä. Kasvi jossa palko roikkuu ei tosin ole kuvassa näkyvä yli metrinen aikaisemmin keväällä alasleikattu ja pitkään hydrossa kasvanut kasvi, vaan alle vaaksan korkuinen pieni rääpäle joka päätti palkita uuden purkkinsa tuottamalla satoa. Tosin vain yhden palon, mutta kai se jostain on aloitettava. Suuri Starfishkin on päättänyt ettei aio jäädä pienten jalkoihin ja kukkii nyt mukavasti.
Benitot ovat tosiaan vähän eri mallisia kuin kuvissa näkyvät muiden vastaavat. Tällä hetkellä innostus Beniton kasvattamiseen on hieman laimea, palot pilaantuvat käsiin ilmeisesti kalsium vajareista johtuen. Kypsyttelen tästä sadosta sen mitä kypsyy ja päästän kasviraukat viimein kompostia lämmittämään. Tärkeintä näin ensimmäisellä kaudella on saada edes vähän satoa eri lajeista. Kovasti olisi harmittanut jos Benitoista ei kaiken vaivan jälkeen olisi mitään kypsynyt. Huomenna vaihdan pönttöihin pelkät vedet ja sitten vain odotellaan.
PS. Mistäs minä sitä kalsiumia kasveille voisin hankkia? Kalkkitabletti? Sementtiä? :D . Taitaa vaan PH pyörähtää aika korkealle pienestäkin määrästä. Olisiko tähän jotain ohjetta olemassa. Mitään säkkiä en raaskisi ostaa muutaman gramman takia.
Rolle
Lainaus käyttäjältä: "Rolle R"PS. Mistäs minä sitä kalsiumia kasveille voisin hankkia? Kalkkitabletti? Sementtiä? :D . Taitaa vaan PH pyörähtää aika korkealle pienestäkin määrästä. Olisiko tähän jotain ohjetta olemassa. Mitään säkkiä en raaskisi ostaa muutaman gramman takia.
Rolle
Niinpä,
pitäis tehdä kimppatilaus kemira grow how:lta ja jakaa säkit osuuksien mukaan... nillä on Ca vajareihinkin tavaraa... Oliko sillä nutrifortella joku tomaattilannos?... niissä luulis olevan Calsi-jumia...
Tossa pöydällä pyörii pari kalkkitablettia :D , 500mg tjsp. Ei taida vaan olla sopivassa ionimuodossa kasvien käytettäväksi? Jos nyt kuitenkin uhmaisin biokemiaa ja löisin tapletin ämpäriin niin kuinka paljon olisi turvallista laittaa?
Miten porukka yleensä on lisännyt Ca määrää ämpäreissään? Tampereen vesijohtovedessä ei taida kalsiumia juurikaan olla, eikä kaivovettä ole lähiseudulta saatavilla kuin puolen litran pullossa.
Rolle
EDIT: Eilen tulin syoneeksi yhden Kaleidoskopin palon. Kaunis, kypsä, sopivan kova palko jonka leikkasin puoliksi ja laitoin siemenet talteen. Ihmetys oli suuri kun maistoin palosta viipaleen. Tulisuutta ei ollut YHTÄÄN. Palko ei ollut miedosti tulinen tai kevyesti tulinen, kapsaisiinia ei yksinkertaisesti ollut palossa ollenkaan. Maku oli paprikainen, makeahko, oikeestaan täysin identtinen Cittarin vihannestiskin peruspaprikan kanssa.
Tästä tulikin mieleeni että kuinka paljon kapsaisiinimolekyylin täytyy olla vinksallaan, että se ei onnistu kiduttamaan hermoja limakalvoilla? Olisiko tässä nyt kyseessä mutaatio joka on sotkenut kapsaisiinin reseptin niin solmuun että aine ei onnistu vaikuttamaan. Voisi varmaankin olettaa että kaikki saman kasvin palot ovat tulettomia? Onneksi ikkunalla kypsyy myös toisessa kasvissa roikkuvia Kaleidoskopin palkoja niin pääsen vertailemaan makua.
KATOS TOI: http://www.nutriforte.fi/harrastelija.htm
se kalsiumtyppiravinne on varmaan kalsiumnitraattia... voinee antaa pieniä määriä sadotukseen, kunhan pitää muun typen vähäisenä... sun Abet taisivat olla aika keltasia eli ei varmaan suuri ongelma...
miten sä muuten tohon kalsiumiin päädyit?... aika monilla on täällä ollut paloissa jotain pilaantumia... vosiko johtua patogeeneista? on niin lämmin ollut ja kaikkea
Pitää koittaa sitä kaleidoskooppia... mä haalin enempi ruokaisia lajikkeita tällä hetkellä...
Kalsiumiin päädyin lähinnä arvauksella. Kasvi on pudotellut lehtiä pitkin kesää ja useassa palossa on ollut pilaantumista. Blossom end rottia (?) epäilisin, täyttä mutua kuitenkin. Toisaalta vähän samaa ongelmaa on myös turpeessa kasvavassa LemonDropissa. Outo juttu sillä turve on Kekkilän peruslannoitettua ja kalkittua. Kasvupaikkana pieni muovinen kasvihuone, jossa lämpötilan ja kosteuden säätely on kohtuullisen vaikeaa.
Muistelisin nimim. Omskakaksen kohdanneen ongelmia juuri Aji Beniton ja Lemondropin kanssa.
Mädäntymistä on kahden tyyppistä. LD:tä ja AB:tä vaivaa molempia tumman pinnan muodostuminen palkojen päälle. Tästä oli enemmän juttua "Chilinmarjatauti" säikeessä. Benitoissa on myös erilaista, pehmenemistä aiheuttavaa tauti/vajaria. No, vähän satoa on parempi kuin ei ollenkaan. Ongelmista huolimatta LemonDrop on lähtenyt oikein mukavasti kasvamaan ja tekemään palkoja joten eikähöhän siitäkin satoa synny. Harmittaa vain kun käytännössä värinvaihtoa vaille valmiit palot pilaantuvat käsiin.
Rolle
Pitkän odottelun jälkeen nypin tänään Benitot pois puskista. Olivat olleet kypsiä jo kuukauden päivät, muutamaa viimeistä odottelin pari viikkoa mutta laiskuus ja epätietoisuus säilönnästä pitivät palot puskissa vielä pitkään kypsymisen jälkeenkin. Kahden fataliin simppelin ämpärihydron sato jäi lopulta aika vaatimattomaksi, syynä lähinnä erilaiset vajarit (alussa myös överit) pitkin kautta. Kun kasvatus alkaa nyt yhden kauden jälkeen olla tuttua voisi ensikaudella panostaa hieman myös kasvien hyvinvointiin.
Selvää on ainakin se, että ensi kaudeksi idätän vain niin monta taimea kuin pystyn huolehtimaan. Ikkunat ovat vieläkin täynnä 5cm korkeita taimia, joiden kasvu on pysähtynyt helmikuun loppupuolella liian pienen purkin takia.
Vaikka tavoitellun kahden sadon sijaan satoja saatiinkin lopulta vain yksi, riittävät nyt poimitut reilu sata palkoa varmasti monen jauhelihakastikkeen maustamiseen, ehkäpä jopa muutamaan salsaan, omaan suuhun miedoiksi mainitut benitot kun tuntuvat aikas tulisilta. Osa sadosta pakastetaan puolikkaiksi pilkottuina, osasta luultavasti soseutetaan tulista soosia joka jääpalamuottiin pakastettuna on kätevää ruoanlaitossa, samaan tyyliin kuin kaupalliset valkosipulinappulat. Luultavasti loput kuivataan ja jauhetaan, vaikka jauheet ovatkin omaan makuun usein turhan tehokkaita. Olisiko sitten allergioilla tai astmalla asian kanssa tekemistä, mutta useat jauheet polttavat ilkeän pistävästi kurkussa ja nielussa (tähän joku voisi todeta poltteen olevan jauheen tarkoitus :wink: ).
Kasvarissa kasvavat ämpäritomaatit kiittivät huolenpidostaan tuottamalla 3 noin 2cm läpimitaltaan olevaa tomaattia. Tosin kyseessä taisi olla muutenkin kirsikkatomaatti. No, vielä näyttää olevan 4 kypsymässä. Ananaskirsikan osalta tilanne on valoisampi. Kypsiä marjoja saa kerätä kasvarin lattialta joka päivä, eikä kasveissa roikkuvien marjojen määrä tunnu vähenevän yhtään. Osa marjoista tosin näyttää tippuvan puoliksi raakoina, syy ei vielä tiedossa.
Ämpäriin keväällä siirretty Lemondrop on kypsytellyt ensimmäiset palkonsa. Aika pieniksi palot tosin näyttävät jäävän, mutta hoitoon nähden niitä on määrällisesti oikein mukavasti. Lisäksi samaan tyyliin ämpäriin tökätty Cap267 on myös kypsyttänyt muutaman palon, joten tämänkin siemeniä olisi vaihtopörssissä tarjolla. Itävyyttä en tosin ole vielä ehtinyt testaamaan. Varoitteluista huolimatta hydrosta multaan vaihdettu Starfish on osoittautunut loppukesän yllättäjäksi. Mitään näkyvää shokkia siirrosta ei kasville aiheutunut, ja kasvatettuaan reilut puolimetriä uusia haarojaan ylöspäin päätti kasvi haarautua ja ruveta kukkimaan. Nyt latvassa killuu noin 30 raakaa mukavan ruttuista meritähteä, joukossa myös Lemondrop risteytys.
Ainoa kasvi jonka kukat eivät suostu hedelmöittymään näyttäisi olevan Cap217 Hyperpube. Sama ongelma näyttää riivaavan sekä mullassa että hydrossa. Pubejen heikosta hedelmöittymisestä ja benitojen vajaritaudeita huolimatta kausi on ollut varsin onnistunut. Esimerkiksi yhtään tuholaista en ole vielä nähnyt, vaikka chilit ovat miehittäneet niin ikkunoita kuin kasvihuonettakin tammikuusta lähtien (kesäkuuhun toki sisällä). Jännityksellä odottelen kasvien siirtämistä lämpimään pakkasta turvaan.
Liitetään loppuun vielä muutama kuva Benitojen sadonkorjuusta.
Benitot vielä kasveissa kiinni.
(http://i41.photobucket.com/albums/e253/Rollerah/24aug/kypsat.jpg)
Kauden 2006 hydrosato. Ihan iloisella mielellä eteenpäin, vaikka sato jäikin hieman Fataliin vastaavasta :wink: .
(http://i41.photobucket.com/albums/e253/Rollerah/24aug/benitoja.jpg)
Puutarhuri itse Lidlin halpiskasvarin reunalla, "uskaltaisikohan näitä ihan vaikka maistaa?"
(http://i41.photobucket.com/albums/e253/Rollerah/24aug/kasvarissa.jpg)
Hieno Sato.
Hieno sato.
Ja hienot kengät :lol: Auts! (moderaattorin off-topic -ruoska löi)
:D
Lähettämäni kuva oli hieman epäterävä, parempiakin olisi ollut, mutta kun sattui kengät vain yhteen kuvaan. :wink: . Motonet 1,5€ muistaakseni. Ovat myös oikein mukavat jaloissa, materiaali jotain pehmeää vaahtomuovia.
Rolle
Eipä ole tullut tänne elokuun jälkeen päiviteltyä, joten voisi olla aika päätellä tämäkin kausi päiväkirjan osalta.
Satoa tosiaan tuli ihan mukavasti satunnaisista puskista, vaikka osa kasveista pyhästi kieltäytyivätkin palkoja tekemästä. Kauden viimeinen palko poimitaan lähipäivinä CAP217:stä eli hyperpubesta. Pirullisia tosiaan ovat kasvattaa, kolmen kasvin koko kauden sato jäi yhteen palkoon. Toisaalta huonomminkin olisi ilmeisesti voinut sadon kanssa käydä.
Se tästä kaudesta opittiin, että keväällä idätetään paljon enemmän rocotoja kuin viimeksi, eihän se nyt käy päinsä että kasvit pääsevät pompottamaan puutarhuria. Mukavia haasteita siis tulossa, ja lisäksi Rocotot tuppaavat näyttämään paljon kauniimmilta kuin baccatumit. Jotenkin jäänyt vähän sellainen olo, että baccat ja annuumit ovat heikkoja rääpäleitä, ja chinenset ja rocotot niitä kunnon kasveja ja sitkeitä kavereita.
Pitäisi varmaan alkaa jo idättelemään kevään kasveja, mutta vanhojen pois heittäminen tuntuu vain kovin vaikealta. Siispä talvettelen tälläkin hetkellä kaikkia viimekauden kasveja muutamaa onnetonta pois nukkunutta lukuunottamatta. Cap267 ja Lemondrop luultavasti jäävät ensi kaudeksi luottochileiksi, Starfishin kohtalo vähän niin ja näin. Muutama Habanero red uganda luultavasti matkannee kavereille, mutta itsellekin olisi tarkoitus jättää pari.
Eipä tuo talvetus niin kovin vaikealta tunnu, eikä sen baccatumeilla kai vaikeaa pitäisikään olla. Kasvit vain kasvavat kovin hitaasti. Leikkasin kaikki kasvit 5cm tikuiksi talvetusta helpottamaan ja mukavasti ovat lähteneet kasvamaan. Pöhköähän se oli antaa Hyperpuben kasvattaa palkoa keskellä talvea, mutta en voinut jättää rocoton maistamista väliin. Palon kypsyttely ainakin pitää pituuskasvun kurissa. Ennen natikan kuristimen löytämistä täytyy varmaan pitää kasvit leikkaamalla järkevässä koossa.
(http://i41.photobucket.com/albums/e253/Rollerah/chilit/hyperpube2.jpg)
Rolle
Kuin iso tuo ruukku on, halkasia ja korkeus?
halk. 20cm ja korkeus 16 pöydästä reunaan. Vähän pienihän tuo on, keväällä iso pönttö tilalle.