Kasvatus ja yleinen chilitieto => Edistyneempi chilinkasvatus => Aiheen aloitti: Jamsteri - huhtikuu 19, 2004, 21:03:57 ip

Otsikko: Tunnistus
Kirjoitti: Jamsteri - huhtikuu 19, 2004, 21:03:57 ip
Kuin tunnistaa toisistaan c.annuumin ja c.frutenscensin?
(...minusta on ilmeisesti tulossa vakiokyselijä...)
Otsikko: Tunnistus
Kirjoitti: Fatalii - huhtikuu 19, 2004, 22:34:28 ip
Vihertävä kukka on frutescensilla aika yleinen tuntomerkki.
Ja miltei poikkeuksetta aika vedenpitäväkin merkki.

Lisäksi frutescensin kukan "jalka" on aivan omanlaisensa...

Voit tehdä vertailuja vaikka täällä: http://juuri.org/fatalii/index.php?u=g&c=flower (http://juuri.org/fatalii/index.php?u=g&c=flower)

Tai sitten menet tuolla "search" kohtaan ja kirjoitat "frutescens".

Ei nuo välttämättä kuvissa näytä niinkään erilaisilta mutta kun molempia kasvattaa vierekkäin niin ero on kyllä hyvinkin selvä.

Varsin usein tulee vastaan C.frutescens -sukumäärityksellä varustettuja annuumeja, puhtaan valkonen, "annuumimainen" kukka paljastaa viimeistään todellisuuden, varsin usein tuon havaitsee jo pienissä taimissa kasvutavasta ja lehtien muodosta yhdessä.
Otsikko: Tunnistus
Kirjoitti: Aji Inferno - huhtikuu 21, 2004, 01:30:16 ap
Jos pääset näkemään kukan, määritys näiden keskenään hyvin lähisukulaisten lajikkeiden välillä ei ole vaikeaa. Jos kukka on puhtaan valkoinen, kyseessä on c.annuum var. annuum. Jos siinä on (kuten Jukka sanoi) keltainen tai yleensä vihreä sävy, kyseessä on c.annuumin kaukaisemmasta sukulaiskasvista, joko c.annuum var. frutescens tai c.annuum var. chinense. Nämä alalajit, vaikkakin kukkien suhteen samankaltaiset, erovat toisistaan niin hedelmien kuin itse kasvien kasvutavan suhteen. Frutescensit ovat kasveina melkolailla annuumien kaltaisia, mutta selvästi tukevampia.  Eivät tarvitse tukikeppejä. Chinenset taas eroavat isoine, kuhmuraisine lehtineen. Ne kasvavat usein (ei aina!) matalina, leveinä , tuuheina kasveina - itselläni yksikään chinense ei ole kasvanut yli 100 cm, vaikka tiedän poikkeuksiakin olevan erityisesti kasvihuoneissa.

Hedelmät erottavat nämä sinänsä hyvin lähisukulaiset chilit toisistaan. Frutescensit kasvavat villichilien lailla ylöspäin, eivätkä omaa makeutta. Jos kukka on vihertävä, hedelmä ylöspäin kasvava "kynttilä" , silloin kyseessä on frutescens. Chinensien suhteen (frutescensin alalaji) tilanne on hieman erilainen. Kasvi itsessään on matalakasvuisempi, lehdet isommat, kupruisemmat. Hedelmät lopulta erottavat chinensen. Ne voivat olla "Habaneron" kaltaisia, muhkuraisia, muutaman sentin mittaisia. Tai sitten ne voivat olla erilaisia. Mitä ne *eivät* ole, on "pieniä marjoja" tai "pitkiä, cayenne-tyypin chilejä". Chinensen maku on, tulisuudesta riippumatta, aivan omanlaisensa. Karibialainen. Jos olet koskaan maistanut Habaneroa, tiedät miltä c.chinense maistuu.
Otsikko: Tunnistus
Kirjoitti: Fatalii - huhtikuu 21, 2004, 13:50:33 ip
Pikkuruisia marjojakin omaavia C.chinensejä kyllä löytyy, noista tunnetuin lienee "Charapita".
Pienenpieniä keltaisia palluroita täynnä oleva kasvi.
Tämän lisäksi löytyy moniakin useita vastaavanlaisia Chinensejä, kuten Bodé, ja useitakin USDA-koodisia vastaanvannäköisiä on tullut vastaan, itse tähän asti kasvattamistani noissa kaikissa on ollut keltaiset marjat kypsänä.. kenties sattumaan, kenties ei :)

Lisäksi C.frutescensin kaltaisia C.chinensejä löytyy useita (hedelmän muoto) Paljastavimpana tekijänä yleensä yhdessä kasvupisteessä monta kukkaa, tosin näiden välimuodot saattavat sitten olla mitä tahansa, ja niiden erottaminen toisistaan ei ole kovinkaan järkevää koska näkemyksiä tunnistuskriteereistä on yhtä monta kun tunnistajaakin :)

Yksi hyvinkin erikoinen (ja tavallaan myös tyypillinen epäselvä-) tapaus on Aji Gusanito... Frutescensia siinä on oikeastaan vain lehdet ja kukat, marjat ovat sitten kaukana tyypillisestä frutescensista, ja monta kukkaa (3+) kasvupisteessä viittaa hiukan pois C.frutescensin leiristä... marjan maku sitten kertoo taas omiaan: itselleni ja useammalle tutulle sitä maistaneelle tulee välittömästi mieleen C.chinensen maku.... aivan toisenlainen kuin mitä c.frutecenseissa yleensä. (tuosta pitää tehdä jauhetta!).
Myös tuollaisia pidemmänmallisia c.chinensejä on olemassa, joskaan ei cayenne-muotoista lähelläkään kuten Tommi tuossa jo mainitsi.
Otsikko: Tunnistus
Kirjoitti: Aji Inferno - huhtikuu 24, 2004, 19:40:07 ip
Niinpä... Koetin yleistää tuota perustunnistamista, sillä chinensen ja frutescensinhan kohdalla vallitsee se mitä suurin tieteellinen kaaos... ;)  Ydinongelma kaksikossa kuuluu olevan se, että mitä lähemmäs niiden villiä (ilm. yhteistä) kantamuotoa mennään, sitä samanlaisemmiksi kasvit käyvät - ja useampi tutkija on raportoinut chinensen ja frutescensin täysin villien muotojen olevan jopa mahdottomia erottaa toisistaan.

Nuo Jukan mainitsemat pienimarjaiset poikkeukset, Aji Gusanito, ja "frutescensmaiset" chinenset menevätkin tuonne "hämärän rajamaita kohti" - alueelle jossa on yhä vaikeampaa sanoa onko kasvi sitä taikka tätä. Keskiverto chilinkasvattaja ei niihin törmääkään, ellei lähipiirissä ole USDAn tai nykyään ehkä myös Reimer Seedsin erikoisuuksia kasvattavia tuttuja.

Sitten on vielä mahdolliset risteytymät... :)  Eli niin tai näin, huonolla tuurilla (tai hyvällä?) tuo kuvailemani tunnistuskuvio ei tosiaan toimi kunnolla tai ollenkaan. Sen verran ihmeellinen tämä chilimaailma on!  :p