Kasvatus ja yleinen chilitieto => Chililajikkeiden arvostelut => Aiheen aloitti: Sauli Särkkä - huhtikuu 24, 2006, 07:43:03 ap

Otsikko: Dorset Naga - maailman tulisin chili?
Kirjoitti: Sauli Särkkä - huhtikuu 24, 2006, 07:43:03 ap
Täällä tarinaa:

http://www.telegraph.co.uk/news/main.jhtml?xml=/news/2006/04/01/nchilli01.xml

Lyhyesti, testattu labroissa ja tuloksina 876000 SHU ja 970000 SHU, kun Haba on luokkaa 577000.

Ruoan maustamiseen pintaa raapaistaan hieman auki ja chilillä hipaistaan ruokaa, ei kätetä suoraan valmistuksessa.

Alkuperä Bangladeshissä.

..ja milloin näitä saataisiin K-kauppaan?

..ja milloinhan näitä siemeniä saataisiin tänne asti?


-Sale
Otsikko: Dorset Naga - maailman tulisin chili?
Kirjoitti: Nike - huhtikuu 24, 2006, 11:21:26 ap
Mulla on jo itämässä ;)

Niitä tuli vaan niin vähän ettei oikein riitä jakoon asti, sitten kun tulee satoa niin otan kaikki siemenet talteen.
Otsikko: Dorset Naga - maailman tulisin chili?
Kirjoitti: tso - huhtikuu 24, 2006, 11:31:47 ap
Soittelin tuonne saarivaltioon ja kysyin siemenistä.

Kasvattajapariskunta aikoo heidän mukaansa aloittaa myös siemenien myynnin syksyllä kunhan sato valmistuu.

Eli eiköhän niitä siemeniä ala saamaan vuoden sisällä. Jos ei muualta niin Nikehän laittaa varmaankin oman bisneksen pystyyn :)
Otsikko: Dorset Naga - maailman tulisin chili?
Kirjoitti: Omskakas - huhtikuu 24, 2006, 12:54:36 ip
Tästä oli muuten juttua MTV3:n aamu-uutisissakin. Varmaan ensimmäinen chiliuutinen telkkarissa ever.  :shock:
Otsikko: Dorset Naga - maailman tulisin chili?
Kirjoitti: tso - huhtikuu 24, 2006, 13:59:06 ip
Heitin uudestaan mailia tuonne ja vastasivat ystävällisesti.

Olen tilaamassa muutaman paketin Nagoja kypsinä.

Eivät myy muualle kun Englantiin ja tuttavani joka asuu
Lontoossa lupasi auttaa ja toimia välikätenä.

Kimppatilauksesta kiinnostuneet, voivat heittää maililla.
Otsikko: Dorset Naga - maailman tulisin chili?
Kirjoitti: Omskakas - huhtikuu 24, 2006, 15:43:54 ip
Lainaus käyttäjältä: "TSO"Heitin uudestaan mailia tuonne ja vastasivat ystävällisesti.

Olen tilaamassa muutaman paketin Nagoja kypsinä.

Eivät myy muualle kun Englantiin ja tuttavani joka asuu
Lontoossa lupasi auttaa ja toimia välikätenä.

Kimppatilauksesta kiinnostuneet, voivat heittää maililla.


Kannattanee muuten kuivatuttaa silit Lontoossa ja vasta sitten pyytää lähettämään niitä etiäppäin. Saattaa muuten kolahtaa hometta postilaatikkoon.  :wink:
Otsikko: Dorset Naga - maailman tulisin chili?
Kirjoitti: tknummelin - huhtikuu 24, 2006, 21:00:12 ip
Aivan vitiselvä mast hääv  :shock: Ens kaudelle tota!
Otsikko: Dorset Naga - maailman tulisin chili?
Kirjoitti: ilmr - huhtikuu 25, 2006, 02:03:16 ap
mua ainakin jänskättää kaikki uutiset jotka on julkaistu aprillipäivänä
Otsikko: Dorset Naga - maailman tulisin chili?
Kirjoitti: Nike - huhtikuu 29, 2006, 08:06:49 ap
Toi testi itsessään on kai aika epäluotettava kuitenkin. Mutta kuitenkin; niin sanotuissa "consumer"-pippurisumutteissa on n.1,000,000 scovillea,eli silloin tuollaista 970,000 olevan pippurin syömistä voisi verrata ko. sumutteen annostelua suoraan suuhun! :shock:
Otsikko: Dorset Naga - maailman tulisin chili?
Kirjoitti: Pasteija - huhtikuu 29, 2006, 11:25:38 ap
Lainaus käyttäjältä: "ilmr"mua ainakin jänskättää kaikki uutiset jotka on julkaistu aprillipäivänä

Voisin sanoa samaa.
Otsikko: Dorset Naga - maailman tulisin chili?
Kirjoitti: Nike - huhtikuu 29, 2006, 11:27:58 ap
http://www.thechileman.org/naga_morich.php
Otsikko: Dorset Naga - maailman tulisin chili?
Kirjoitti: Jore - huhtikuu 29, 2006, 12:18:32 ip
Onko tuosta itse kasvista tarkempaa tietoa, eli onko se 10cm kääpiö vai 4m jättiläinen?
Toivottavasti siltä väliltä :)
Otsikko: Dorset Naga - maailman tulisin chili?
Kirjoitti: TheBigX - huhtikuu 29, 2006, 13:39:44 ip
Lainaus käyttäjältä: "http://www.thechileman.org/naga_morich.php"Plants are large and bushy, with ours growing almost 3ft tall.

Eli noin 92 cm...
Otsikko: Dorset Naga - maailman tulisin chili?
Kirjoitti: Aji Inferno - huhtikuu 29, 2006, 18:52:26 ip
Lainaus käyttäjältä: "TheBigX"
Lainaus käyttäjältä: "http://www.thechileman.org/naga_morich.php"Plants are large and bushy, with ours growing almost 3ft tall.

Eli noin 92 cm...


...eli tyypillinen chinense kooltaan. On se tulisuus sitten luvattua luokkaa tai ei (itse odottaisin paremminkin hyvän haban vahvuutta, mutta ken elää hän jne...) niin eiköhän se kelpo lajike ole puutarhoihimme!

Sinällään, JOS tuo tulisuus sattuisikin olemaan luvattua tasoa, silloin puhumme ehkä ensimmäisestä tunnetusta suorastaan vaarallisesta chilipaprikasta... Uskoisin jo Red Savinan saavan jotkut ihmiset ensiapuasemalle, ja miljoonaa lähestyvät lukemat tekevät sen jo varmasti kunnon puraisulla. Blair's 2 A.M. kastike on tuon vahvuista, ja jo tippa sitä oli... HUHHUH!!! ;)
Otsikko: Dorset Naga - maailman tulisin chili?
Kirjoitti: tknummelin - toukokuu 15, 2006, 21:09:18 ip
tuota...on...saatava...
Otsikko: Dorset Naga - maailman tulisin chili?
Kirjoitti: Sauli Särkkä - toukokuu 15, 2006, 21:46:57 ip
Tulisuutta kuvasi hyvin käyttötapa: tuoreen kamppeen pintaa raapaistaan hieman ja sen jälkeen chilillä hipaistaan ruokia, jotka lautasella ovat ja marja palautetaan pöydän keskelle, muiden käytettäväksi.

Rohjo suomalainen nappaisi palleron lisukkeeksi, pureskelisi sen ruoan ja oluen ohessa menemään ja ihmettelisi miksi hikoiluttaa niin perkeleesti. Ulkolaiset katsoisivat kauhulla vieressä.

Ja seuraavana päivänä, vessassa, kuuluu pientä vikinää ja nyyhkytystä.




-Sale
Otsikko: Dorset Naga - maailman tulisin chili?
Kirjoitti: KrimReape - toukokuu 15, 2006, 22:20:14 ip
Lainaus käyttäjältä: "SarkkaS"Tulisuutta kuvasi hyvin käyttötapa: tuoreen kamppeen pintaa raapaistaan hieman ja sen jälkeen chilillä hipaistaan ruokia, jotka lautasella ovat ja marja palautetaan pöydän keskelle, muiden käytettäväksi.

Rohjo suomalainen nappaisi palleron lisukkeeksi, pureskelisi sen ruoan ja oluen ohessa menemään ja ihmettelisi miksi hikoiluttaa niin perkeleesti. Ulkolaiset katsoisivat kauhulla vieressä.

Ja seuraavana päivänä, vessassa, kuuluu pientä vikinää ja nyyhkytystä.


Hienosti kuvailtu tapahtumaketju  :lol:
Otsikko: Dorset Naga - maailman tulisin chili?
Kirjoitti: Rolle R - toukokuu 16, 2006, 21:52:54 ip
Tulipa tässä mieleen päättömiä ajatuksia. Onko kukaan kokeillut keinotekoisesti kasvattaa tulisempia chilejä kuin mitä niistä normaalisti tulisi, toisin sanoen, onko mahdollista huijata kasvi tuottamaan enemmän kapsaisiinia kuin normaalisti? Mitä chilit tuumaavat jos palkoja viiltelee, pistelee tai muuten rääkkää? Vaikuttaako suora auringonvalo kapsaisiinin määrään?
Onko tässä mitään perää? :wink:

Rolle
Otsikko: Dorset Naga - maailman tulisin chili?
Kirjoitti: Tupakka - toukokuu 16, 2006, 22:26:36 ip
Lainaus käyttäjältä: "Rolle R"Tulipa tässä mieleen päättömiä ajatuksia. Onko kukaan kokeillut keinotekoisesti kasvattaa tulisempia chilejä kuin mitä niistä normaalisti tulisi, toisin sanoen, onko mahdollista huijata kasvi tuottamaan enemmän kapsaisiinia kuin normaalisti? Mitä chilit tuumaavat jos palkoja viiltelee, pistelee tai muuten rääkkää? Vaikuttaako suora auringonvalo kapsaisiinin määrään?
Onko tässä mitään perää? :wink:

Rolle


Luulen, että kaikkein tuottoisin keino olisi tehdä pitkän linjan jalostusta. Otetaan jokaisesta kasvista vain tulisimman hedelmän siemenet ja tehdään sitä monta sukupolvea.
Otsikko: Dorset Naga - maailman tulisin chili?
Kirjoitti: Omskakas - toukokuu 16, 2006, 22:47:15 ip
Lainaus käyttäjältä: "tupakka"
Luulen, että kaikkein tuottoisin keino olisi tehdä pitkän linjan jalostusta. Otetaan jokaisesta kasvista vain tulisimman hedelmän siemenet ja tehdään sitä monta sukupolvea.


Tällä tavalla ei kyllä päästäisi yhtään mihinkään.  :wink:

Pitäisi olla useita (kymmeniä?) kasveja ja kaikkein tulisimpia (keskimäärin) marjoja kantavien kasvien siemeniä sitten lisäisi seuraavaan sukupolveen. Tämä siis itsepölytyksellä.
Otsikko: Dorset Naga - maailman tulisin chili?
Kirjoitti: Tupakka - toukokuu 16, 2006, 23:37:31 ip
Lainaus käyttäjältä: "Omskakas"
Lainaus käyttäjältä: "tupakka"
Luulen, että kaikkein tuottoisin keino olisi tehdä pitkän linjan jalostusta. Otetaan jokaisesta kasvista vain tulisimman hedelmän siemenet ja tehdään sitä monta sukupolvea.


Tällä tavalla ei kyllä päästäisi yhtään mihinkään.  :wink:

Pitäisi olla useita (kymmeniä?) kasveja ja kaikkein tulisimpia (keskimäärin) marjoja kantavien kasvien siemeniä sitten lisäisi seuraavaan sukupolveen. Tämä siis itsepölytyksellä.


No sitten tehdään niin. En ole kuitenkaan mikään jalostustieteilijä. Ajatukseni kuitenkin oli siinä yhdessä sanassa, ei siinä kuinka se tehdään.

Jalostus.
Otsikko: Dorset Naga - maailman tulisin chili?
Kirjoitti: Omskakas - toukokuu 17, 2006, 00:09:17 ap
Lainaus käyttäjältä: "Omskakas"
Pitäisi olla useita (kymmeniä?) kasveja ja kaikkein tulisimpia (keskimäärin) marjoja kantavien kasvien siemeniä sitten lisäisi seuraavaan sukupolveen. Tämä siis itsepölytyksellä.


Pitääpä korjata itseänikin...  :oops:

Jos chili olisi kovin pitkän linjan itsepölytteinen kasvi, kuten aika monet 'tunnetut' lajikkeet tuntuvat olevan, ei itsepölytteisessä kannassa olisi mitään geneettistä muuntelua, jota valita. Eli jokainen sukupolvi olisi kuin edellinen myös tulisuusominaisuuksiltaan, jos ei mutaatiota tapahtuisi, mikä sekin on erittäin harvinaista.

Jos pitäisi oikein tulinen sili tehdä, täytyisi luultavasti lähteä risteyttelemään kaikkein tulisimpia tunnettuja chinensejä ja valikoimaan niiden jälkeläisiä.
Otsikko: Dorset Naga - maailman tulisin chili?
Kirjoitti: TheBigX - toukokuu 17, 2006, 10:08:39 ap
Aivan... Pitäisi risteyttää kaksi tulista lajiketta (P-sukupolvi) ja sitten näiden tuotoksista kylvettäisiin mahdollisimman monta siementä. Näistä siemenistä kasvaisi uusia yksilöitä (F1-sukupolvi), joista etsittäisiin muutama erityisen vahva yksilö, joiden annettaisiin risteytyä keskenään. F2-sukupolvessa tehtäisiin sama valinta uudestaan jne jne.
Otsikko: Dorset Naga - maailman tulisin chili?
Kirjoitti: Nike - toukokuu 17, 2006, 11:44:19 ap
Sitä olen aina aprikoinut,että kuinka tuollainen uusi lajike sitten stabiloidaan?
Otsikko: Dorset Naga - maailman tulisin chili?
Kirjoitti: Makee - toukokuu 17, 2006, 11:55:05 ap
Lainaus käyttäjältä: "Nike"Sitä olen aina aprikoinut,että kuinka tuollainen uusi lajike sitten stabiloidaan?


Tarpeeks monta sukupolvea vaan kasvattaa sitä ja valitsee niistä uusista semmoisen halutunmallisen (jos halutaan samanlainen niin samanlainen). 4-> sukupolvea kuulemma. riippuu lajista
Otsikko: Dorset Naga - maailman tulisin chili?
Kirjoitti: Jore - toukokuu 17, 2006, 14:34:17 ip
Lainaus käyttäjältä: "Makee"
Lainaus käyttäjältä: "Nike"Sitä olen aina aprikoinut,että kuinka tuollainen uusi lajike sitten stabiloidaan?


Tarpeeks monta sukupolvea vaan kasvattaa sitä ja valitsee niistä uusista semmoisen halutunmallisen (jos halutaan samanlainen niin samanlainen). 4-> sukupolvea kuulemma. riippuu lajista


Elikkä tuo Fataliin Dutch-Habanero olisi siis nykyään stabiloitunut?
Otsikko: Dorset Naga - maailman tulisin chili?
Kirjoitti: Midnight Walker - toukokuu 18, 2006, 13:29:40 ip
Kapsaisiinimäärään vaikuttavat kuitenkin ilmeisesti myös muut kuin perintötekijät. Eikös samankin puskan hedelmien tulisuudessa ole yleensä jonkin verran eroja vai kuvittelenko vain?
Otsikko: Dorset Naga - maailman tulisin chili?
Kirjoitti: Tupakka - toukokuu 18, 2006, 15:34:58 ip
Lainaus käyttäjältä: "Midnight Walker"Kapsaisiinimäärään vaikuttavat kuitenkin ilmeisesti myös muut kuin perintötekijät. Eikös samankin puskan hedelmien tulisuudessa ole yleensä jonkin verran eroja vai kuvittelenko vain?


Kai niissä jonkin verran eroa on aina, mutta se luultavasti se vaihteluvälin alue muuttuu perintötekijöiden mukaan.

Esim.
mieto habis, marjat 300 000 SHU - 400 000 SHU,
vahva habis, marjat 500 000 SHU - 600 000 SHU.
Otsikko: Tulisuus ja kasvatusolot
Kirjoitti: Triniman - kesäkuu 04, 2006, 12:05:03 ip
Tuo tulisuus kai vaihtelee aika lailla maaperän, kasvammisolosuteiden jne. mukaan? Eli esim. Karibialla kasvatettu Scorpion voisi olla huimasti vahvempi kuin ihan kotona kasvatettu..

Laitoinkin jo yhden linkin aiemmin yhteen artikkeliin jossa asiaa oli tutkinut University of West Indies, tässä lainaus tekstistä:

"Based on the pungeny level the landraces can be grouped into four pungeny groups, the super-hot group (over 200,000 Scoville Units), hot group (150,000 - 200,000 Scoville Units), moderate hot group (40,000 - 100,000 Scoville Units) and the seasoning group (Less than 10,000 Scoville Units). The hot pepper landraces and developed varieties were characterized using HPLC for the various capsaicinoids by CARDI in collaboration with UWI/ St. Augustine. The results were later converted to Scoville units using a conversion equation.

The results of the test of pungency levels of Caribbean landraces are presented in Table-1. Generally, pungency levels were higher in fully mature peppers than at the immature stage. Scorpion scored the highest pungency rating of all cultivars. The pungency levels of the super hot pepper group of the Caribbean far exceeds that reported for Habenero peppers which is around 250,000 Scoville Units. Since the pungency levels are affected to a large extent by the environment in which they are grown (harsher environments yielding hotter peppers), any comparison should be made with this caveat. The high pungency levels of Caribbean peppers provide great promise in developing industries in the Caribbean based on the use of capsaicinoids such as pepper spray and medications. This would further expand the market for pepper growers.

The main capsaicinoids found in the pepper landraces studied were capsaicin and dihydro capsaicinoids (DHC), and the former was always found in greater quantities than the latter. The results showed that the in the more pungent varieties the relative content of capsaicin was greater than that of the capsaicinoids (Fig-2). Hence, less pungent a variety is the greater the proportion of DHC compared to capasaicin."

Ja tuo table 1:

http://www.cardi.org/publications/proceedings/hotpepper/4.5.html#table1
Otsikko: Dorset Naga - maailman tulisin chili?
Kirjoitti: Ju - elokuu 04, 2006, 17:50:12 ip
C-vitamiinin määrä on ainakin kylmässä suurempi samoin kuulemma thc:n. Tiedä sitten
Otsikko: Dorset Naga - maailman tulisin chili?
Kirjoitti: hawkki - elokuu 30, 2006, 15:35:56 ip
tätät...lajiketta...on...saatava... !
Otsikko: Dorset Naga - maailman tulisin chili?
Kirjoitti: Aji Inferno - elokuu 30, 2006, 16:14:32 ip
Lainaus käyttäjältä: "hawkki"tätät...lajiketta...on...saatava... !


Keittiön ikkunalaudalla hän kasvaa... Hitaasti mutta kauniisti. :) Kookoskuidussa, hydrolannoitettuna (vinkki tuli Viherpeukusta).
Otsikko: Dorset Naga - maailman tulisin chili?
Kirjoitti: Timppa75 - elokuu 31, 2006, 09:42:55 ap
No voi prkl...tuota on pakko saada!!! :shock:
Otsikko: Dorset Naga - maailman tulisin chili?
Kirjoitti: Timppa75 - syyskuu 08, 2006, 23:21:18 ip
Ei muuten olis kellään noita siemeniä myynnissä?Vois jonkun ensivuoden "rapubileissä" saada noilla aika "heikkoon happeen"! Ihan niinku kirjaimellisesti.
Otsikko: Dorset Naga - maailman tulisin chili?
Kirjoitti: habanero - marraskuu 11, 2006, 20:06:06 ip
Siemeniä saa ebay:sta. Hinta on tosin melko kova, minä maksoin 5 siemenestä postikuluineen 7,5 puntaa.
Otsikko: Dorset Naga - maailman tulisin chili?
Kirjoitti: tso - marraskuu 11, 2006, 20:52:55 ip
Aikaisemmin tänä vuonna pyytelin nimiä yhteistilaukseen. Meni vähän säätämiseksi koko tilaus, mutta vihdoin onnistui. Nyt on sitten hyviä uutisia mukaan ilmoittautuneille. Nimet on tallessa ja homma etenee...

Agentilleni tuli eilen perjantaina paketti. Soittelin tänään hänelle Londoniumiin ja hyvännäköisiä kypsiä Nagoja oli laatikollinen onnellisesti saatettu perille. Parillakymmenellä punnalla tilasin eli noin 30-40 marjaa... Viikon kuluessa pitäisi saada Nagat tänne lumien keskelle ja sitten postittelen eteenpäin.

Hitaasti hyvä tulee...kun kerran Hämeessä ollaan.
Otsikko: Dorset Naga - maailman tulisin chili?
Kirjoitti: thp - marraskuu 11, 2006, 21:54:33 ip
Ylimääräisiä siiduja joltain tilanneelta? Jooko? Eikö? Miksei?  :)
Otsikko: Dorset Naga - maailman tulisin chili?
Kirjoitti: Arcane - marraskuu 11, 2006, 22:29:57 ip
Lainaus käyttäjältä: "Thp"Ylimääräisiä siiduja joltain tilanneelta? Jooko? Eikö? Miksei?  :)


Mullekin kelpaa, vaikka kiirettä ei olekaan. Noista on jo varaa maksaa vähän enemmänkin.
Otsikko: Dorset Naga - maailman tulisin chili?
Kirjoitti: tso - marraskuu 16, 2006, 21:29:41 ip
Väliaikatietona..

Nagat ovat nyt suomessa.

Laitan maanantaina yhteistilauksen tehneille postiin.
Jos huomenna laittaisin niin ne lojuisi viikonlopun
kirjekuoressa postin varastoissa.. ei hyvä.
Otsikko: Dorset Naga - maailman tulisin chili?
Kirjoitti: Omskakas - marraskuu 18, 2006, 00:30:17 ap
Lainaus käyttäjältä: "TSO"Väliaikatietona..

Nagat ovat nyt suomessa.

Laitan maanantaina yhteistilauksen tehneille postiin.
Jos huomenna laittaisin niin ne lojuisi viikonlopun
kirjekuoressa postin varastoissa.. ei hyvä.


No, kerro nyt. Maku, haju, tulisuus, söitkö raakana vai ruuan kanssa jne?
Otsikko: Dorset Naga - maailman tulisin chili?
Kirjoitti: tso - marraskuu 18, 2006, 01:45:46 ap
Jaahas..

Siis lapsi on terve kun leikkii mutta hullu kun ei lopeta...

Myönnetään, pitihän sitä kokeilla.

Samalla kun raavin siemeniä itämään apteekista hankittujen kertakäyttö lateksihanskojen kanssa puraisin kärjestä, siis tuoreena pienen
palan. Kasvattaja oli moneen kertaan kirjeenvaihdossa varoittanut että "respect them" ja pakettien päällä oli varmuuden vuoksi isot varoitustarrat...

Maku: No kyllä se ihan chineseltä maistui, kunnes...

Polte: ...alkoi kielen kärjestä levitä aivan helvetillinen polte. Kielen kärki meni täysin tunnottomaksi ja kiitin onneani että en ottanut kuin pienen maistiaisen ja vielä marjan miedoimmasta kohdasta. Kokemusta voisi kuvailla seuraavasti: raju, repivä, pistävä, turruttava. Hetken aikaa kuolaa erittäneenä ja kiroiltuani totesin että antaapas olla nyt hetkeksi aikaa tämä tässä ja yritetään huomenna uudelleen.

Haju: Hajusta, siis sen minkä räkätaudilta pystyy haistamaan, voi sanoa että jo nenä kertoo että potkua riittää! Muuten ei mitenkään erikoinen tuoksu - ei siis houkuttele napostelemaan.

Nämä on aivan "weapon grade" kamaa, suorastaan pelottavia ilmestyksiä. Tilasin nämä tietysti kypsinä, että saadaan siemenet itämään. Kasvattajan mukaan nämä tilataan ja syödään yleensä vihreinä, jolloin kapsaisiinia ei ole vielä niin paljoa. Ihme että antoivat tuoda lentokoneen käsimatkatavaroissa. Kai ne nämäkin kieltävät kohta.

Huomenna kun teen kanacurrya taidan tyytyä pelkkiin habaneroihin joita lojuu vielä lautasellinen pöydällä.

Hullua touhua sanon minä, mutta varsin hauskaa.
Otsikko: Dorset Naga - maailman tulisin chili?
Kirjoitti: tso - marraskuu 18, 2006, 02:19:46 ap
Laitan pari kuvaa tähän näytille. Aika veijareita nämä.

Nagoja lautasella talouspaperin päällä.
(http://i122.photobucket.com/albums/o240/tonsormu/lautasella.gif)

Lähikuvassa satunnaisesti poimittu mallikappale.
(http://i122.photobucket.com/albums/o240/tonsormu/sinkku.gif)

Samainen tapaus mitalla.
(http://i122.photobucket.com/albums/o240/tonsormu/mittakuva.gif)

Ja lopuksi lähikuva siemenistä. Yhdessä isossa on noin 30 siementä ja pienemmissä kymmenkunta.
(http://i122.photobucket.com/albums/o240/tonsormu/siemenet.gif)
Otsikko: Dorset Naga - maailman tulisin chili?
Kirjoitti: Tupakka - marraskuu 18, 2006, 02:43:05 ap
Kun noita noin "paljon" kerran sait, niin ota siemenet talteen ja lähetä yksi "kokonainen"(siemenet pois siis vaan) pertsalle. Se hullu syö tuon kokonaan ja yhdellä puraisulla. Hyvä ettei tilaisuuden tarjoutuessa söisi kahtakin. :D

Haastetta kehään.
Otsikko: Dorset Naga - maailman tulisin chili?
Kirjoitti: Timppa75 - marraskuu 18, 2006, 09:31:37 ap
Taitaa jäädä Pertsalta syömättä tuo tuollaisenaan,tai no, mistäs sitä tietää.Luulisin kuitenkin että tuollaisen kun vetäsee kokonaisena niin lääkäri kutsuu :D .
Vatsahapot valittaa ja perseessä on kolmannen asteen palovammoja :twisted: Tuollainen kapsaisiini pläjäys tulee aivan varmasti pihalle,jommasta kummasta päästä!!
Otsikko: Dorset Naga - maailman tulisin chili?
Kirjoitti: Tupakka - marraskuu 18, 2006, 11:58:32 ap
Lainaus käyttäjältä: "Timppa1"Taitaa jäädä Pertsalta syömättä tuo tuollaisenaan,tai no, mistäs sitä tietää.Luulisin kuitenkin että tuollaisen kun vetäsee kokonaisena niin lääkäri kutsuu :D .
Vatsahapot valittaa ja perseessä on kolmannen asteen palovammoja :twisted: Tuollainen kapsaisiini pläjäys tulee aivan varmasti pihalle,jommasta kummasta päästä!!


No kuinka paljon pahempi voi tuo enää olla kuin kaksi fassea laakista tai yli puoli ruokalusikallista 2am:ää. No jos paljonkin pahempi niin se kertoo jo paljon. No.. mutta lopetetaanpas tämä pertsan mainostaminen kaiken kansan chiliviemärinä.

Taitaa timppa sulla olla avatarissa se kärjestä puraisu..vai?
Otsikko: Dorset Naga - maailman tulisin chili?
Kirjoitti: hawkki - marraskuu 18, 2006, 12:31:41 ip
Riittääkös noista siemenistä siis foorumilaisille myydä? Et arvaakkaan kuinka polttelisi näppejä tuota päästä kokeilemaan!
Otsikko: Dorset Naga - maailman tulisin chili?
Kirjoitti: svalli - marraskuu 18, 2006, 16:41:03 ip
Olkaa varovaisia niitten Nagojen kanssa, ne eivat todellakaa ole sellaisenaan syotavaa tavaraa.
http://www.fiery-foods.com/dave/sagajolokia.asp

Tekisi mieli tilata Jolokian siemenia Chile Pepper Instituutista, mutta mitahan niilla hedelmilla sitten tekisi...
Otsikko: Dorset Naga - maailman tulisin chili?
Kirjoitti: tso - marraskuu 18, 2006, 17:14:26 ip
Onhan noita tuossa lautasella varmaan parisen kymmentä. Ja eihän sitä kannata koko riskiä laittaa yhteen koriin, jätin osan vielä kuivamaan agentille Londoniumiin. Jälkitoimitus tulee sitten joskus.

Pitää myös muistaa että kyseessä oli kimppatilaus ja valokuva on otettu ENNEN  chilien postitusta eteenpäin. Laitan noita vasta ensi viikolla eteenpäin muille tilaajille. Tuli nimittäin tämä viikonloppu tähän väliin harmillisesti. Kyllähän tietysti noita siemeniä jää vielä postitusten jälkeenkin ylimääräisiä. Katsotaan sitten kun olen paketit saanut ensin postiin. Nyt jo etukäteen varoitus, että rahaa en kuitenkaan suostu ottamaan - se olkoon vain kimppatilaajien etuoikeus. Kimppatilaushan oli päällä melkein puoli vuotta, kuten tämän keskustelun historiasta voi käydä lukemassa...nyt on vähän myöhäistä lähteä mukaan.

Siemeniä vaihtamalla voidaan ehkä päästä sopimukseen, mutta palataan siihen myöhemmin kunhan saan tämän kimppatilauksen järjestelyt alta pois. Ensi kesän kasvatit alkavat olla kylläkin jo valmiina, joten mitään erityisiä tarpeita ei minulla ole.

Yksi mahdollisuus tietysti olisi, että laitetaan muutama siemen mukaan chiliyhdistyksen liittymis+jäsenmaksun bonuksena.
Otsikko: Dorset Naga - maailman tulisin chili?
Kirjoitti: hawkki - marraskuu 18, 2006, 17:54:22 ip
Niinpä, harmi vain että olin sillon suomen valtion pakkotyöosastolla Dragsvikin metsissä... Niillä palkoilla ei paljon asioita ostele.
Otsikko: Dorset Naga - maailman tulisin chili?
Kirjoitti: nikke - marraskuu 21, 2006, 17:14:43 ip
Yrittäkääs arvata, kuka hullu vaasalainen lupas mulle syödä yhden tollasen puolentoista viikon päästä?! :D  8)
Otsikko: Dorset Naga - maailman tulisin chili?
Kirjoitti: Sauli Särkkä - marraskuu 21, 2006, 21:01:29 ip
Lainaus käyttäjältä: "nikke"Yrittäkääs arvata, kuka hullu vaasalainen lupas mulle syödä yhden tollasen puolentoista viikon päästä?! :D  8)



EIH! :shock:


-Sale

ps. Videolle, mielellään vielä useammalle yhtä aikaa, niin saadaan monesta kuvakulmasta tehtyä pro-video. Jos ette osaa editoida äksönvideota siitä, niin lähettäkää mulle klipit joko sähköisesti tai CD:llä, niin laitetaan äksönvideo nettin.. ;)
Otsikko: Dorset Naga - maailman tulisin chili?
Kirjoitti: thp - marraskuu 22, 2006, 07:58:51 ap
Jos Pert...joku vaasalainen tosiaan imuroi kitusiinsa Dorset Nagan/Naga Morichin/[lisää tähän nimi samalle lajikkeelle]n, eikä sitä saada videolle vähintään HDdvd-tasoisena ja monikanavaäänellä, on piru merrassa.  :twisted:


Hullu se on.
Otsikko: Dorset Naga - maailman tulisin chili?
Kirjoitti: Poppamies Tuliliemi - marraskuu 22, 2006, 08:06:23 ap
Lainaus käyttäjältä: "Thp"Jos Pert...joku vaasalainen tosiaan imuroi kitusiinsa Dorset Nagan/Naga Morichin/[lisää tähän nimi samalle lajikkeelle]n, eikä sitä saada videolle vähintään HDdvd-tasoisena ja monikanavaäänellä, on piru merrassa.  :twisted:


Hullu se on.

Sitä videota voikin sitten poliisi käyttää todistusaineistona kun syyttää kuvaajaa avunannosta itsemurhaan...  :twisted:
Otsikko: Dorset Naga - maailman tulisin chili?
Kirjoitti: tknummelin - marraskuu 22, 2006, 11:46:45 ap
Lainaus käyttäjältä: "Poppamies Tuliliemi"
Sitä videota voikin sitten poliisi käyttää todistusaineistona kun syyttää kuvaajaa avunannosta itsemurhaan...  :twisted:


Eipä kun avunannosta murhaan. Tämä on nimittäin selvä merkki siitä, että Pert...jonkun vaasalaisen kädet ovat erillinen yksikkö eivätkä osa muuta ruumista ja aivojen ohjaamaa toimintaa (jolloin kyseessä on murha eikä itsemurha).  :lol:
Otsikko: Dorset Naga - maailman tulisin chili?
Kirjoitti: Aji Inferno - marraskuu 22, 2006, 21:26:44 ip
Lainaus käyttäjältä: "tknummelin"
Lainaus käyttäjältä: "Poppamies Tuliliemi"
Sitä videota voikin sitten poliisi käyttää todistusaineistona kun syyttää kuvaajaa avunannosta itsemurhaan...  :twisted:


Eipä kun avunannosta murhaan. Tämä on nimittäin selvä merkki siitä, että Pert...jonkun vaasalaisen kädet ovat erillinen yksikkö eivätkä osa muuta ruumista ja aivojen ohjaamaa toimintaa (jolloin kyseessä on murha eikä itsemurha).  :lol:


Tuon melkein nimeltä mainitsemattoman vaasalaisemme elimistö osoittaisi kliinisissä testeissä luultavasti myös kemiallisen kapsaisiinimutaation aiheuttaman muutoksen myyttiseksi supersankariksi... Kenties Habaneromieheksi, lain, järjestyksen ja kaiken tulisen vankkumattomaksi puolustajaksi! Mitään muuta ei voi seurata teelusikallisesta 2AM soppaa ja muita hirmuisia liemiä...  :twisted:
Otsikko: Dorset Naga - maailman tulisin chili?
Kirjoitti: Tupakka - marraskuu 22, 2006, 22:08:04 ip
Lainaus käyttäjältä: "Aji Inferno"
Lainaus käyttäjältä: "tknummelin"
Lainaus käyttäjältä: "Poppamies Tuliliemi"
Sitä videota voikin sitten poliisi käyttää todistusaineistona kun syyttää kuvaajaa avunannosta itsemurhaan...  :twisted:


Eipä kun avunannosta murhaan. Tämä on nimittäin selvä merkki siitä, että Pert...jonkun vaasalaisen kädet ovat erillinen yksikkö eivätkä osa muuta ruumista ja aivojen ohjaamaa toimintaa (jolloin kyseessä on murha eikä itsemurha).  :lol:


Tuon melkein nimeltä mainitsemattoman vaasalaisemme elimistö osoittaisi kliinisissä testeissä luultavasti myös kemiallisen kapsaisiinimutaation aiheuttaman muutoksen myyttiseksi supersankariksi... Kenties Habaneromieheksi, lain, järjestyksen ja kaiken tulisen vankkumattomaksi puolustajaksi! Mitään muuta ei voi seurata teelusikallisesta 2AM soppaa ja muita hirmuisia liemiä...  :twisted:


Melkeinpä "ironista", jos näin voi sanoa.. nimittäin katselin tässä juuri rainan nimeltä Teräsmiehen paluu.

Anyway.. onkos kukaan koskaan vielä tuota 3AM:aa maistanut?
Otsikko: Dorset Naga - maailman tulisin chili?
Kirjoitti: tknummelin - marraskuu 23, 2006, 12:26:48 ip
Lainaus käyttäjältä: "Venomi"No jos selviää hengissä tämä vaasalainen niin mitähän sit seuraavana päivänä mahtaa kuulua posliiniosastolta?  :lol:


Kemian Nobel voisi olla oikea vastaus. Sankarimme löytää kuningasvettäkin vahvemman liuottimen, joka sulattaa posliininkin :lol:
Otsikko: Dorset Naga - maailman tulisin chili?
Kirjoitti: Os2 - marraskuu 23, 2006, 18:20:43 ip
LainausAnyway.. onkos kukaan koskaan vielä tuota 3AM:aa maistanut?


Olen maistanut kyseistä ilolientä ja onnistunut sillä sähläämään muutakin..
http://javu.kapsi.fi/inferno/viewtopic.php?t=1665

Tuon lukaiseminen valoittaa tapahtumien saatanallisia käänteitä.
Otsikko: Dorset Naga - maailman tulisin chili?
Kirjoitti: Pertsa - joulukuu 04, 2006, 16:08:25 ip
tuli lauantaina testattua ja voi syletyksen syletys, ennakko-odottelusta huolimatta ko. kuivatut yksilöt olivat mallia lussu..pitkään aikaan harmittanukaan noin lujaa. toki hiukan edes riitti lämpöä, josta tämä video on todisteena:

http://www.youtube.com/watch?v=bFk7ZmVR7JI

mainittakoon vielä että niken kasvattama, lähes legendaarinen oranssi habanero pelasti illan :)
suuri kiitos taas paikalla olijoille: nikke ja linda, amd ja laura, nuthead, niken kaveri(jonkanimeäentaaskaanmuista)janne, sekä tietenkin oma neitoni.
kiva se on pienemmälläkin harrastajaporukalla kokoontua ja turista mistäpäs muusta kuin capsicumeista...
Otsikko: Dorset Naga - maailman tulisin chili?
Kirjoitti: Tupakka - joulukuu 04, 2006, 19:36:12 ip
Just just... no ei toi nyt kovin pahalta näyttänyt. Siis pertsan suussa.

Tuoretta seuraavalla kerralla tosiaan.
Otsikko: Dorset Naga - maailman tulisin chili?
Kirjoitti: Espelt - joulukuu 04, 2006, 20:31:39 ip
Oliko noista kaivettu siemenet veke?
Otsikko: Dorset Naga - maailman tulisin chili?
Kirjoitti: Pertsa - joulukuu 08, 2006, 18:15:42 ip
nyt on tulossa näitä saksanmaalta

http://www.pepperking.de/shop/product_info.php?cPath=23_119&products_id=1193

toivottavasti tällä kertaa saatais kunnon setit aikaseksi  :twisted:
Otsikko: Dorset Naga - maailman tulisin chili?
Kirjoitti: Jyrge - tammikuu 17, 2007, 21:31:35 ip
http://www.youtube.com/watch?v=2F67nQoMIT4

Saksanmaalta saatu Naga. Enpä sitten tiedä onko tulisempi kuin pertsan syömät kaksi. Ainankin minuun tehosi.
Otsikko: Dorset Naga - maailman tulisin chili?
Kirjoitti: Mapa - tammikuu 18, 2007, 17:40:28 ip
Mee sinne ennätys tehtaalle tekee sama, en usko että se juontaja uskaltaisi edes maistaa!
Otsikko: Dorset Naga - maailman tulisin chili?
Kirjoitti: hejkki - toukokuu 23, 2007, 03:06:45 ap
Naga Morich, omaa satoa. tai ei vielä satoa, koska se roikkuu puskassa vielä ;)
EDIT: tai ei se kyllä näytä roikkuvan. ylöspäin se nousee :)

(http://heikin.nappula.net/Kuvia/thumb/thumb.IMG_9833.JPG)

Onko tuo Naga Morich muuten sama kuin Dorset Naga?

Joku sanoi että Dorset Naga olisi brittiläinen versio Naga Morichista, jatkojalostettu....?

------------
http://heikin.nappula.net/?p=Chili&c=toukokuu2007
Otsikko: Dorset Naga - maailman tulisin chili?
Kirjoitti: hejkki - toukokuu 23, 2007, 04:22:05 ap
Ja tässä lisää kuvaa:
(http://heikin.nappula.net/Kuvia/thumb/thumb.IMG_9836-Naga_Morich.JPG)

EDIT: En malta odottaa kypsymistä. täytyy maistaa aamulla :D
Otsikko: Dorset Naga - maailman tulisin chili?
Kirjoitti: Herra 47 - toukokuu 23, 2007, 06:37:04 ap
niinhän sitä olen lukenut että tuo dorset on "jatkojalostettu" morich... googlen avulla dorset naga pitäis löytyä tää dorsetissa asuva pariskunta  :D samalla sitä on epävarmuutta onko bhut ja bih jolokia myös sama kuin naga morich vai ei....  :wink:  joten kyllä sitä ihmetellä saa  8)

btw... hienon näkösiä nagoja tulos... oma bih jolokia vasta 20cm korkea
Otsikko: Dorset Naga - maailman tulisin chili?
Kirjoitti: manux - toukokuu 23, 2007, 14:11:27 ip
Onpa hejkkillä kerrassaan pelottavan näköisiä nagoja kuvissa. Joskushan on epäilty, että mitä ryppyisempi chinense sen tulisempi. Sillä perusteella noista on  odotettavissa ruumistairtaantumista ja muuta hekumaa satoa maistellessa.
Otsikko: Dorset Naga - maailman tulisin chili?
Kirjoitti: habanero - kesäkuu 01, 2007, 01:24:11 ap
Nyt olisi puskassa kypsä Dorset Naga.  Hankala tapaus, paljon kukkia, mutta vain 2 marjaa.



(http://i152.photobucket.com/albums/s181/Habanero_album/Chilit/Hpim7999.jpg)
Otsikko: Dorset Naga - maailman tulisin chili?
Kirjoitti: tso - kesäkuu 01, 2007, 01:48:49 ap
Suuhun vaan maistiaisiksi  :evil:  nam!

Taitaa olla eka live (!) kuva suomalaisesta kypsästä  nagasta.

Onnittelut ja laitappas raporttia miltä maistui!?
Otsikko: Dorset Naga - maailman tulisin chili?
Kirjoitti: habanero - kesäkuu 01, 2007, 09:38:48 ap
Uskomatonta tavaraa, en minä ainakaan pysty tuota tuoreena syömään.

Maistoin varovaisesti ja polte oli helvetillinen, huomattavasti tulisempi kuin samoissa olosuhteissa kasvanut oranssi haba.  

Nostan hattua sille, joka tuollaisen syö tuoreena.
Otsikko: Dorset Naga - maailman tulisin chili?
Kirjoitti: thp - kesäkuu 01, 2007, 10:00:02 ap
Lainaus käyttäjältä: "Habanero"
Nostan hattua sille, joka tuollaisen syö tuoreena.


Voit suunnata sen päähineen kohottelun jo valmiiksi Vaasaa kohti.
Otsikko: Dorset Naga - maailman tulisin chili?
Kirjoitti: thp - kesäkuu 01, 2007, 14:41:16 ip
No siis, en toki tarkoita etteikö muualtakin löytyisi halukkaita...olipahan esimerkki.  :)
Otsikko: Dorset Naga - maailman tulisin chili?
Kirjoitti: jepe - syyskuu 29, 2007, 12:52:06 ip
Lainaus käyttäjältä: "Habanero"Uskomatonta tavaraa, en minä ainakaan pysty tuota tuoreena syömään.

Maistoin varovaisesti ja polte oli helvetillinen, huomattavasti tulisempi kuin samoissa olosuhteissa kasvanut oranssi haba.  

Nostan hattua sille, joka tuollaisen syö tuoreena.



- oon syöny jo :D (polte oli helvetillinen :twisted: )
Otsikko: Dorset Naga - maailman tulisin chili?
Kirjoitti: e-Boy - lokakuu 01, 2007, 23:06:25 ip
Mikäs on Fataliin scovilleratinki...? ei nyt vaan löydy mistään. Tietäis vähän paljonko se on Nagaan, Habaan tai RedSavina Habaan verrattuna?
Otsikko: Dorset Naga - maailman tulisin chili?
Kirjoitti: Volitans - lokakuu 02, 2007, 05:28:18 ap
Lainaus käyttäjältä: "e-Boy"Mikäs on Fataliin scovilleratinki...? ei nyt vaan löydy mistään. Tietäis vähän paljonko se on Nagaan, Habaan tai RedSavina Habaan verrattuna?


Olisihan se kiva tietää juu. Mutta yhtäkaikki - aivan liikaa! Jos siis tuoreeltaan syö. Täytyy varmaan kuitenkin ensivuodeksi laittaa silti noita hirmujakin kasvamaan, sillä niillä saa mukavasti lisäpotkua ruokiin.
Otsikko: Dorset Naga - maailman tulisin chili?
Kirjoitti: Pertsa - lokakuu 02, 2007, 15:40:48 ip
Lainaus käyttäjältä: "e-Boy"Mikäs on Fataliin scovilleratinki...? ei nyt vaan löydy mistään. Tietäis vähän paljonko se on Nagaan, Habaan tai RedSavina Habaan verrattuna?

tais herra fatalii ite mitata tuon fataliin, lukemaksi tuli 377000shu.
tuo savina nyt on ohitettu jo monet kerrat, onhan sekin normi mittakaavassa tulista mutta itse testaamani savinat, ja muutkin tuoreet ovat olleet lähestulkoon lastenleikkiä erääseen fassen kiduttaman(ruuvi rungossa ja kunnon hellehoitoa)puskan marjoihin.
Otsikko: Dorset Naga - maailman tulisin chili?
Kirjoitti: mustaleski - joulukuu 28, 2007, 15:53:48 ip
Lainaus käyttäjältä: "herra 47"... samalla sitä on epävarmuutta onko bhut ja bih jolokia myös sama kuin naga morich vai ei....  :wink:  joten kyllä sitä ihmetellä saa  8)


mistä saamma varmaa tietoa onko nuo bhutit ja bhitit sama asia kuin nagat?
Otsikko: Dorset Naga - maailman tulisin chili?
Kirjoitti: Taiminen - tammikuu 05, 2008, 17:02:05 ip
Hei! Onko tietoa - saako tätä lajiketta Fatalii:n sivuilta?

Tai mistään muualta?
Otsikko: Dorset Naga - maailman tulisin chili?
Kirjoitti: Volitans - tammikuu 05, 2008, 17:06:31 ip
Lainaus käyttäjältä: "Taiminen"Hei! Onko tietoa - saako tätä lajiketta Fatalii:n sivuilta?

Tai mistään muualta?


Fasselta löytyy Naga Morich'in siemeniä vielä. Nuo ovat oikeasti tulisia - yhden olen parin tunnin aikana syönyt raakana. Aikamoinen paniikki iski, kun  lopuksi vetäsin kantaosan ja siemenet kerralla! Ei ole Red Savina oikeastaan mitään tuohon verrattuna, Red Savinan nyt voi syödäkin ilman suurempia kohtauksia...
Otsikko: Dorset Naga - maailman tulisin chili?
Kirjoitti: Haxxas - tammikuu 05, 2008, 17:17:12 ip
Varsinaista Dorset Nagaa kasvattaa ainoastaan se dorsetilainen pariskunta, Joy and Michael Michaud. Ja kukaan muu sitä ei saa edes myydä eteenpäin, vaikka olisi itsekasvattanut. Ainoa yritys joka saa myydä virallisesti Dorset Nagaa on Really Cool Seeds (http://www.reallycoolseeds.co.uk/). Ilmeisesti Dorset Naga on siis rekisteröity tavaramerkki.
Otsikko: Dorset Naga - maailman tulisin chili?
Kirjoitti: Volitans - tammikuu 05, 2008, 17:25:56 ip
Eikös se Red Savinakin ole rekisteröity (tm) tai jotain? Sehän lienee jokun yksityisen kasvattajan kehitystyön tulos.
Otsikko: Dorset Naga - maailman tulisin chili?
Kirjoitti: timppa - maaliskuu 30, 2008, 02:15:17 ap
Lainaus käyttäjältä: "Volitans"Eikös se Red Savinakin ole rekisteröity (tm) tai jotain? Sehän lienee jokun yksityisen kasvattajan kehitystyön tulos.


Kaiketi se on. Red savinan siemeniä tuntuu kyllä löytyvän aika monesta paikasta, eikä sillä ole onneksi samanlaista moninimisyyttä kuin nagalla. Ensi viikolla pitäisi saada pari siementä nagaa, toivottavasti niistä kasvaa oikeasti tulinen chili. Red savinaa aikoinaan kun kasvatin, niin olihan se kyllä tulinen, mutta mielestäni esim. numex twilightit olivat tulisempia (yhtä suurissa erissä maistettuina).