Kasvatus ja yleinen chilitieto => Edistyneempi chilinkasvatus => Aiheen aloitti: hilimika - heinäkuu 25, 2004, 21:18:11 ip

Otsikko: lombardon katkaisu ja juurrutus
Kirjoitti: hilimika - heinäkuu 25, 2004, 21:18:11 ip
Olen kasvattanut Lombardo mild pepperoneja huhtikuusta lähtien. Istutin taimet 3 litran ruukkuihin, kekkilän daisy-mullan ja leca-soran sekoitukseen. Olen lannoittanut niitä laimealla kekkilän kastelulannoitteella. Nyt puskat ovat jo melkein metrin mittaisia. Niissä on n.15 cm pitkiä vihreitä marjoja, jotka maistuvat toistaiseksi herneelle. Puskat eivät enään tahdo mahtua parvekkeen kukkalaatikkoon korkeutensa takia. Voiko latvan katkaista ja juurruttaa? Kärsiikö vanha runko katkaisusta? Kuinka nopeasti marjat saavat punaisen värin ja lisää makua?
Otsikko: lombardon katkaisu ja juurrutus
Kirjoitti: Fatalii - heinäkuu 26, 2004, 14:00:26 ip
Voipi olla hankalaa, monet jalostetummat annuumit voivat olla yllättävän ikäviä juurruttaa... itse vältän latvasta otettavia pistokkaita, sensijaan otan varren alapäästä oksia joissa on mahd puutunut varsi, sitä sitten pitää vesilasissa niin pitkään että juuria tulee, jos tulee.
Kannattaa ottaa kerrallaan useampi oksa, kaikki eivät juurru.

Chilit eivät pahemmin leikkelystä kärsi, haarautuvat vaan.
Toki voit koittaa latvaosan juurruttamista, mutta kannattaa muistaa että pienemmät pistokkaat onnistuvat useimmiten paremmin.

Lombardoa en itse ole kasvattanut joten sen nopeudesta en tiedä, mutta joidenkin pitkälle jalostettujen annuumien kanssa kannattaa varautua odottelemaan... pitkään.
Otsikko: lombardon katkaisu ja juurrutus
Kirjoitti: hilimika - heinäkuu 27, 2004, 22:01:02 ip
Kiitos Jukalle vinkeistä.  Täytyy aloittaa latvojen lyhennykset, ennen kuin ne saavuttavat räystäskourun.
Kypsyvätkö chilit vielä poimimisen jälkeen kuten esim. tomaatit?
Otsikko: lombardon katkaisu ja juurrutus
Kirjoitti: theBro - heinäkuu 28, 2004, 14:28:42 ip
Kypsyy, ainakin jos kypsyminen on jo alkanut. Täysin raakaa en oo kokeillut, mutta heti kun ensimmäiset merkit värin vaihdosta näkyvät onnistuu kypsytys poiminnan jälkeen vallan mainiosti.
Otsikko: lombardon katkaisu ja juurrutus
Kirjoitti: JartsaP - heinäkuu 29, 2004, 22:37:59 ip
Kaupasta ostetut "vihreät chilit" muuttuivat jopa jääkaapissa oransseiksi, maku tosin ei parantunut mutta kypsymistä siis tapahtui jopa kylmässä.

Juurrutuksesta sen verran, että juuri kirjoittelin Puutarha.nettiinkin  Bonsai-sitelta (http://www.bonsai4me.com/AdvTech/ATwillow%20water.html) löytämäni vinkin, että pistokkaita (siis yleensä, ei nimenomaan chilin) kannattaisi yrittää juurruttaa vedessä, jossa on ensin juurrutettu pajunoksia. Eli oletettavasti pajusta, joka on erinomainen juurtumaan, liukenisi jotain juurrutushormonia veteen. Kokeilen menetelmää kiinanruusuun (oikeastaan laitoin vain pajunoksia samaan, läpinäkymättömään vesiastiaan kiinanruusun pistokkaiden kanssa), saapa nähdä auttaako. Chilejä kai juurrutetaan yleensä mullassa, mutta ehkä sitä multaa voisi kastella pajuvedellä tai jotain vastaavaa, jos ja kun ei kaupallisia juurrutushormoneita ole käytettävissä. Jos joku kokeilee tai on kokeillut, niin kuulisin mielelläni miten kävi?
Otsikko: lombardon katkaisu ja juurrutus
Kirjoitti: Fatalii - heinäkuu 30, 2004, 01:13:07 ap
Eräs kikka on katkoa ylimääräistä chilinvartta (ja lehtiä?) vesilasiin jossa juurrutusta tekee, pitäisi kuulemma auttaa, koitetetukin on, tosin vaikea sanoa juuta tai jaata kun juurrutus onnistui kuten ennenkin pelkässä vedessä... sanotaan nyt että ei ainakaan huonoa tehnyt :)

Clonex-juurrutushormoni näyttää ainakin toimivan sutjakkaasti, onnistui pistokkaat jopa muutaman erittäin hankalan lajin kanssa suht helposti!