Miten saisin nauttia parhaiten talvella chileistä?
miten kuivatus tapahtuu?
miten pakastaminen...kokonaisina?
Sitten koitin saada itämään muutaman siemenen mutta siitä ei tullut kyllä yhtään mitään...oisko jollain hyviä neuvoja siihen?, nyt siemenet on kuivattuna rasiassa.
kertokaa hyviä neuvoja.
???
Mä luotan pakastimeen :) Kokonaisina vaan pakkaseen. Luulisin, että näin niitä on helpompi ottaa käyttöön talvipakkasilla yksi tai useampi kerrallaan.
Chilejä voi kuivattaa auringonpaisteessa, mutta nykyiset olosuhteet huomioonottaen kannattanee käyttää sähköä apuna. Ite oon kuivannu uunissa, luukku kolmisen senttiä raolleen ja uuni 50 astetta. Muutaman tunnin pitää antaa olla, että neste haihtuu. Sitten kun ovat todella kevyitä, ovat valmiit. Sit on tietty jotain kasvikuivureitakin olemassa...
Pakkaseen oon heittäny kokonaisina muutaman chilin. Sulattaessa saattavat "vetelöityä", eli kannattaa pilkkoa, kun ovat hieman vielä kohmeessa/jäässä.
Siemenet kun ottaa kypsästä chilistä ja antaa kuivua muutaman päivän (minimi) on itäminen ollu yleensä varsin tehokasta. Purkkiin multaa, johon siemenet tökätään. Multa kastellaan ja vedetään kelmu päälle... kelmuun tökitään nuppineulalla reikiä. Idätysaikana saa multa olla varsin kostea. Sitten kun itävät, otetaan kelmu pois... infernon kasvatus-osiossa on muistaakseni kerrottu aiheesta. (Niin ja lämpöä pitäs olla 25-30 astetta.)
HPH
Oma säilöntätapasuosikkini(!!) on edelleen kuivatus & jauhaminen, tästä löytynee riittävästi infoa vanhemmista postauksista, mutta mikäli käytössä ei ole / ei viitsi kuivuria (http://kaukainenmaa.com/fatalii/index.php?u=s&c=search&id=292&word=dehydra) hankkia niin kuivauskonsteja on kyllä muitakin, kunhan on vain kyllin lämmintä ja kuivaa (n. 30->) ja ilma pääsee kiertämään
Vahvistin, monitori, lämpöpatteri tai vaikkapa jääkaapin päällinen (usein riittävän lämmintä) ovat toimivia paikkoja pienempien määrien kuivaukseen, jauhaminen onnistuu sitten parhaiten sähköisellä kahvimyllyllä (http://kaukainenmaa.com/fatalii/index.php?u=s&c=search&id=172&word=grind) joka aikanaan markkoina maksoi noin satasen.
Pakastamista en itse suosi koska se vaikuttaa makuun olennaisesti.
Välillä olosuhteiden pakosta on pakko pakastaa pieniä määriä. :(
Pikakuivatus onnistuu kivasti myös natikan päällä, tavallaan säästyy sähköäkin ;) Tuo kahvimylly on ostoslistalla mutta täälläpäin ei meinaa löytyä mistään.
Toimisikohan semmoinen, että lataisi läpinäkyvän pippurimyllyn pienehköillä kuivatuilla chileillä. Olisi ainakin näyttävän näköinen ruokapöydässä.
Kalle
Make: Netanttila (http://www.netanttila.com) myy ainakin Severin kahvimyllyä, -> Keittiö, kodinkoneet -> Keittiön pienkoneet -> muut keittiön pienkoneet.
Hintaa on 33,50€...
Tuo natikan päällä kuivaaminen on itselläni käytetyin keino pienien määrien kuivaamiseen, ja ompa vielä suht vikkelää verrattuna esim. jääkaapin päällä kuivaamisen, hätäisimmille ihmisille ja satoisimmille kasveille sopii parhaiten kuivuri edelleen :)
Natikkaa ei tullut mainittua johtuen siitä pienestä prosentista (toistaiseksi) joilla se talven piristäjä on käytössä :)
Lainaus käyttäjältä: "Riksa"Make: Netanttila (http://www.netanttila.com) myy ainakin Severin kahvimyllyä, -> Keittiö, kodinkoneet -> Keittiön pienkoneet -> muut keittiön pienkoneet.
Hintaa on 33,50€...
Stockmannilla noita kahvimyllyjä on ollut €20 tietämissä useammaltakin valmistajalta.
Jos vain pääsee Anttilaan itse käymään, niin siellä näytti olevan halvempi hintataso kuin NetAnttilassa...
Lainaus käyttäjältä: "kyris"Stockmannilla noita kahvimyllyjä on ollut €20 tietämissä useammaltakin valmistajalta.
Ostin viime perjantaina Tampereen CitySokokselta Moulinex-merkkisen myllyn hintaan 19€, hyllyyn jäi vielä useampi kpl :). Olikohan Krups-merkkinen mylly ~25€. Stockalla en käynyt, mutta muualla Mansessa oli kyllä kalliimmat hinnat, esim. Gigantissa ~45€, keskustan Anttilassa ja Kodin Ykkösessä Severin taisi olla tuon 33.50€. Automarketeista en löytänyt minkään merkkisiä myllyjä. Myöskään Hong Kongissa ja Halpahallissa ei ollut mitään kahvimyllyjä.[/color]
Kumpaako tyyppiä ostamasi kahvimylly oli: leikkuuterillä vai jauhinlevyillä varustettu? Leikkuuterä"myllyssä" on siis pyörivä metalliterä, samanlainen kuin esim. tehosekoittimessa. Viksummat sanovat, ettei sellaisella pitäisi kahvia jauhaakaan. "Oikeassa" myllyssä on kaksi "myllynkiveä", joista toinen pyörii toista vasten. Ne vanhanaikaiset käsin veivattavat myllyt ovat näitä myllynkivimalleja.
En osaa arvata, kumpi toimisi paremmin chilien kanssa. Leikkuuterillä jälki saattaa olla heterogeenisempaa, jolloin osa tavarasta voi mennä hienoksi pölyksi samalla kun mukana on vielä isojakin palasia. Olisi kiva kuulla kokemuksia siitä, miten hyvin "perinteinen" kahvimylly murskaa chilejä. Chili on kuitenkin varsin eri tyyppinen hienonnettava kuin aika hauras kahvinpapu.
Itselläni on tällainen myllynkivimalli (Anttilan Severin). Se on tällä hetkellä varattu kahville, mutta jos ostan kahville paremman myllyn, voisin siirtää sen chilikäyttöön. Sekakäyttöä en uskalla harkitakaan...
Kuivaamiseen hyvä paikka on sauna: chilit paperin tai ritilän päällä lauteille, kun lämmittäminen alkaa, sitten saunomisen ajaksi pois ja vielä takaisin lauteille jälkilämpöön.
Minusta paksuseinäisiä chilejä, esim. jalapenoja, kannattaa myös pakastaa. Ohustseinäiset on parempia kuivattuina. Chilit kokonaisina pussissa pakkaseen, sieltä niitä voi sitten napsia yksitellen. Sulaessaan ne menevät tosin aika pehmeiksi, ja parhaimmillaan ne ovatkin hieman kohmeisina. Annoksen koristeluun chilit kannattaa ottaa pakastimesta juuri ennen tarjoilua, siivuttaa ja ripotella suoraan lautaselle. Siinä ne sulavat juuri sopiviksi.
Jos hinta on halpa on kyseessä poikkeuksetta leikkuuterälelu.
Kyllä tuommoinen oikea mylly jauhaa vaikka pieniä kiviä, ongelma on ehkä enemmänkin mikä saisi ison palon hakeutumaan myllynkivien väliin.
Itse olen ajatellut hakata chilit tavallisessa morttelissa, mutta en olekaan mikään suurtilallinen. Toisaalta voisi aamuespresso olla aika piristävä :O , jos olisi aikaisemmin vetässy muutaman habaneron Zassenhaussin läpi!
Kalle
Pepper Gardenin mukaan hunajassa upotetut säilyvät myös kauan, tuo kun estää ilman pääsemisen chileille.
Suurin osa pimpuloista menee 2-3 litraisiin lasikannuihin, vettä, suolaa, etikkaa ja kurkumaa. Vaikka tavaraa on kiloittain, kulutus on niin hurjaa, ettei tahdo oikein säilyä...
Osa menee tuoreena pakkaseen, mikä on toiminut myös erittäin hyvin.
Uutena missiona lähiaikoina tulee foorumillakin kovasti ylistetty kuivatus ja jauhatus pikkupurkkeihin. Myllyn ostoon siis. Elämme mielenkiintoisia aikoja.
Lainaus käyttäjältä: "Anu-Riikka"Kumpaako tyyppiä ostamasi kahvimylly oli: leikkuuterillä vai jauhinlevyillä varustettu?
Kyllä tuo 19 euron Moulinex on sellainen leikkuriversio. Tarkoituksena oli ostaa mahdollisimman halpa mylly vain chilin jauhamiseen, koska kahvia sillä ei ollut edes tarkoitus jauhaa.
Kyllä tuolla ainakin Habanerot ja tavallinen paprika menee tarvittaessa vaikka ihan pölyksi. Hintaisekseen ihan hyvä peli tuohon käyttötarkoitukseen.
Postitetaampa omatkin kokemukset näistä kahvimyllyistä. Eli kolmea sorttia oli Sokoksessa tarjolla ja itse päädyin 26 €:n Krups KM75:een. Eipä noissa suuria teknisiä eroja varmaankaan ole, mutta tässä terä näytti ulottuvan parhaiten purkin reunoille asti.
Ja pitihän sitä heti kokeilla. Vajaa pussillinen kuivattuja tabascoja siemenineen sisään ja terä pyörimään. Yllättävän nopeasti, n. 30 sekunnissa chilit muuttuivat hienoksi oranssiksi jauheeksi. Kiersin myllyn ympärille varmuuden vuoksi läpinäkyvän muovipussin, mutta kansirakenne osoittautui tiiviiksi.
Makutesti osoitti, että kohtuullisen tulisesta chilistä voi jauhettuna tulla lähes kohtuuttoman tulista :;):
Kahvimyllyostä en tiedä, mutta kuivattamisesta sentään jotakin...
Niin kuin on jo esille tullut, hyviä paikkoja kuivattamiselle ovat mm. jääkaapin tai monitorin päällinen, saunan jälkilämmöt, uuni luukku raollaan jne. Pääasia on, että ilma pääsee kiertämään ja on sopivan lämmintä (n. 30 - 50 astetta). Jos lämpö alkaa menemään paljon yli +50:n, kuivattavan tuotteen nesteenimukyky heikkenee.
Itse olen käyttänyt hyötykasvikuivuria (Evermat), ei maksa kovinkaan paljon (en muistaa hintaa, kun on jo aika vanha) ja on tosi kätevä käyttää. Termostaatti huolehtii lämpötilasta ja ajastin hoitaa virran katkaisun. Ennemmin sijoittaisin rahani kuivuriin kuin kahvimyllyyn, mutta nyt kun minulla jo kuivuri on, niin... :p
Kyllähän ne chilit sentään kuivaksi saa ilman ihmeempiä laitteita, mutta jauhoksi ilman myllyä onkin sitten hankalampaa :;):
Itselläni myös on käytössä sellainen vanha 5 kerroksinen hyötykasvikuivuri säädettävällä lämpövastuksella, mutta näin talvisaikaan chilit paperipussiin ja pussi kuuman vesipatterin päälle toimii hienosti.
Saahan ne chilit kuivaksi ilman kuivuriakin, mutta toisaalta saa ne kyllä pienennettyäkin (ei sentään jauhoksi asti) ihan tavallisella veitsellä. Tämä on taas niitä makuasioita, joista saa kiistellä (tosiasioista kun ei viitsi kinata...). :p
Yksi hyvä tapa säilöä chilit on upottaa ne johonkin väkevään viinakseen... :laugh:
Ville
Ainakaan mulle ei viinaan säilötyt chilit ole säilyneet hyvin. :p Lähinnä päinvastoin, aika vauhtia ne sieltä pullosta on kadonneet :p
Kaveripiiri on sen verran pervoa, että oikein pyytävät tuomaan chiliviinoja :laugh:
Itselläni oli tuossa syksyllä chilirommia pikkupullollinen, jonka tarjouduin auliisti jakamaan eräällä virkaurakurssilla kurssitovereideni kera. Useimmat luovuttivat haistettuaan pulloa, mutta kyllä sitä aika moni kuitenkin maistoi... :) Eipä tuo minunkaan suosikkilistoilleni asti päässyt, ei sen puoleen. Edelleenkin pitäydyn mieluummin vaikkapa perinteisessä Bushmillsissä... :p
Ei varsinainen chiliohje, mutta kannattaa muuten kokeilla tequilatomaatteja! Pieniin tomaatteihin hammastikulla tms reikiä, tomaatit marinoitumaan tequilaan. Tarjoilun yhteydessä vaikkapa suolaa ja sitruuna, tai miten haluaakin kukin soveltaa... Ja varmaan joku chilipäistä rohkenee korvata tomaatit chileillä! :laugh:
Ai niin, hyvää joulua vaan itse kullekin!
Lainaus käyttäjältä: "Wicked-Willie"Saahan ne chilit kuivaksi ilman kuivuriakin, mutta toisaalta saa ne kyllä pienennettyäkin (ei sentään jauhoksi asti) ihan tavallisella veitsellä. Tämä on taas niitä makuasioita, joista saa kiistellä (tosiasioista kun ei viitsi kinata...). :p
Yksi hyvä tapa säilöä chilit on upottaa ne johonkin väkevään viinakseen... :laugh:
Ville
Saahan ne suht pieniksi mutta jauhopurkkeihin sijoitettaessa ei tarpeeksi hienoksi.
Muutenkin kuivattujen veitsellä pilppominen on hankalaa kun kuitenkin kapsaisiiniä kulkeutuu myöhemmin silmiin, nenään ja alakertaan.
Varsinkin kun noita tulee pilpottua usein.
Chiliviinoista sen verran, että oltiin viime vuonna Meksikossa lomamatkalla. Hotellin pihalla kävi myyjä, jolla oli sen kymmentä sorttia erilaisia maustetequiloita myynnistä persikasta, mansikasta ja ties mistä aina chiliin saakka. Ihastuin siellä tuohon chilitequilaan. Olihan se tulista, mutta tuntui siellä menevän alas melkoisesta poltteesta ja suun alueen turtumisesta huolimatta. Ostin sitä kaksi litran pulloa ja toin kotiin. Vajaa vuosi matkan jälkeen on vielä 1,5 litraa juomatta. En tiedä mitä sille (tai minulle) lentomatkan aikana tapahtui, mutta aine tuntuu nyt niin tuliselta, että teelusikallinenkin tekee vaikeuksia.
Lainaus käyttäjältä: ChilOut - elokuu 12, 2011, 14:07:48 ip
En tiedä mitä sille (tai minulle) lentomatkan aikana tapahtui, mutta aine tuntuu nyt niin tuliselta, että teelusikallinenkin tekee vaikeuksia.
Villi veikkaus, ilmaston ero. Kuumassa ilmassa tulinen ei maistu niin tuliselta, näin ainakin itsellä.
Saattaapi olla! Löytyi ainakin seuraavanlaista selitystä: "(Tuliset) mausteet laajentavat ihon verisuonia, jolloin lämpö haihtuu helpommin iholta ja elimistö viilenee."
http://kuntoplus.fi/hyvinvointi/lomailu/viilenna-oloa-mausteilla (http://kuntoplus.fi/hyvinvointi/lomailu/viilenna-oloa-mausteilla)
Taisin ihan tietämättäni ja vaistonvaraisesti viilennellä itseäni eli ottaa coolisti juodessani chilitequilaa Meksikossa.