Miten ja missä vaiheessa tätä tököttiä pitäsi käyttää. Purkin kyljessä lukee(jos oikein ymmärsin) 1tl/1L. Kuinka usein, missä vaiheessä ja miten sitä olisi syytä käyttää? Kastelu veden mukana vai sumutellen...
Meillä taisi jäädä tuo Neem-öjlyn käyttö yhteen kertaan. Haju oli sitä luokkaa, että... :x Kattellaan kesällä kun saadaan hilut ulos :)
Taidan ja hiukan odotella sen kokeilemista, ainakin siihen asti että voi sitten hajuhaittojen tulessa kantaa puskat parvekkeelle. Sirkkalehtivaiheessa vasta menossa...
Kirjoituksista mitä tähän mennessä olen löytänyt olen saanut sellaisen kuvan että neeem-öljyä käytetään ongelman jatkohoitoon enemmän kuin ennalta ehkäisemiseen. Vai voiko sitä käyttää esim. heti alkuvaiheessa ennen ötökkä invaasiota estämään sitä?
1 tl / 1 L on kyllä mieto laimennos, haiseeko se oikeasti niin kuolemalle? Mulla on desin spraypullo johon olen pudottanut puutikulla muutaman pisaran Neemiä ja vähän mäntysuopaa rikkomaan pintajännityksen, ja ei se suihkuteltuna kauhean kauaa kyllä haise...?
Voihan sitä kaataa kasteluvetenäkin multakasveille jos haju haittaa. Olen yleensä kipannut multakasveille spraypulloon jääneet jämät. Tuoksahtaahan se mullan pinnasta niin kauan kuin multa on kosteaa mutta eipä kauhean kauas.
Lainaus käyttäjältä: "Doe_J"1 tl / 1 L on kyllä mieto laimennos, haiseeko se oikeasti niin kuolemalle? Mulla on desin spraypullo johon olen pudottanut puutikulla muutaman pisaran Neemiä ja vähän mäntysuopaa rikkomaan pintajännityksen, ja ei se suihkuteltuna kauhean kauaa kyllä haise...?
Samalla systeemillä olen kanssa laitellut, 5 ml / l ja suopaa perään. En tiedä miten jossain loisteputkien alla käy, mutta ainakin natikan alla Neem tahtoo hieman höyrystyä ja sitten haisee koko kämppä oksulle. Tätä katkua sitten kestää muutamia tunteja...
Tästä oppineena: Neemin suihkuttelu aamuisin ennen opistolle lähtöä, jolloin kenenkään ei tarvitse sitä paria tuntia viettää ojanpenkan hajussa.
Lainaus käyttäjältä: "tknummelin"Samalla systeemillä olen kanssa laitellut, 5 ml / l ja suopaa perään. En tiedä miten jossain loisteputkien alla käy, mutta ainakin natikan alla Neem tahtoo hieman höyrystyä ja sitten haisee koko kämppä oksulle. Tätä katkua sitten kestää muutamia tunteja...
Joo putketpa juuri käytössä ja olen laittanut tuulettimenkin pois suihkuttelun jälkeen ihan sillä perustelulla että aine pysyisi nestemäisenä pidempään lehden pinnassa ja imeytyisi.
http://www.neemfoundation.org/
Tuolla sanotaan että tuo teelusikallinen litraan Neemiä ja tippa mäntysuopaa olisi hyä suhde suihkuttamiseen.
Täällä on vielä paremmat ohjeet mun mielestä.http://www.greeneem.com/neemoil.htm
Oli vähän nuhaa eilen ja nenä vuosi aika pahasti. Kokeilin pistää tipan neemöljyä nenään vaikka ei saisikaan sisäisesti käyttää. Vuotaminen loppui 5min ja flunssakin mennyt jo ohi. Huipputuote täytyy myöntää, käy melkein mihin vain. :shock:
Terve,
olen lähdössä pitkälle vaellukselle Pohjois-Espanjaan. Majatalojen yhteismajoitusta vaivaavat lutikat. Auttaako neem-öljyn käyttö torjumaan riesaa?
Voinko esim. käsitellä makuupussini etukäteen?
terv. Timo
En tiedä onnistuuko makuupussin suojaaminen ötököiltä Neemillä, mutta Pohjois-Espanjassakin on varmasti sen veran lämpöä, että makuupussisi voi saada mielenkiintoisen tuoksun reissun aikana. Itsellä jäi viimekesänä kasvihuoneeseen suihkepulloon Neem-öljyä ja haju oli todella paha, kun pääsi mokoma eltaantumaan.
Eli, jos karkoittaa luteet, karkoittaa myös kanssamatkustajatkin. Itse en "Neemaisi" makuupussiani! ;)
Kiitos Wille,
etenen asian kanssa saippuan ja/ihovoiteen suuntaan. Markkinoilla on myös neem-hierontaöljyä, mietitään...
Timo
Haiseeko tuo öljy tosiaan niin pahalle, kun suihkuttelee kasveille? Haistelin (:D) tuossa ostamaani pikkupulloa, enkä kyllä siitä erottanut juuri mitään hirvittäviä käryjä...
Lainaus käyttäjältä: tsuvisil - helmikuu 23, 2009, 21:23:23 ip
Kiitos Wille,
etenen asian kanssa saippuan ja/ihovoiteen suuntaan. Markkinoilla on myös neem-hierontaöljyä, mietitään...
Timo
Eipä kestä! Pidähän reissussa lystiä ja tuohan tuliaisia! (http://www.thechileman.org/results.php?chile=1&find=Any&heat=Any&origin=Spain&genus=Any&submit=Search) ;)
LainausHaiseeko tuo öljy tosiaan niin pahalle, kun suihkuttelee kasveille? Haistelin ( :D) tuossa ostamaani pikkupulloa, enkä kyllä siitä erottanut juuri mitään hirvittäviä käryjä...
Sumutettavana lehdille sitä on melko vähän suhteessa veteen (5ml/1L) ja siitä varmaankin osa haihtuu ja osa imeytyy lehtiin. Veikkaisin kuitenkin että kankaaseen sumutettuna tuo imeytyy ja voisi alkaa tuoksahtaa melko helposti lämpimämmissä olosuhteissa! En uskalatisi riskiä ottaa. (Etenkään vähänkään kalliimman makuupussiin kanssa...)
Eipä tuo neem nyt niin hirveän hajuista ole. Enkä kyllä tiedä tehostakaan. Pikkukärpäset ovat vielä ihan minimissään (muutama näkyy päivittäin), mutta eivät kyllä tunnu öljystäkään piittaavan. Olen laittanut teelusikallisen max puoleen litraan vettä ja tipan fairyä. Pitänee tehdä vahvempaa liuosta.
Lainaus käyttäjältä: Masasaurus - helmikuu 25, 2009, 17:17:25 ip
Eipä tuo neem nyt niin hirveän hajuista ole. Enkä kyllä tiedä tehostakaan. Pikkukärpäset ovat vielä ihan minimissään (muutama näkyy päivittäin), mutta eivät kyllä tunnu öljystäkään piittaavan. Olen laittanut teelusikallisen max puoleen litraan vettä ja tipan fairyä. Pitänee tehdä vahvempaa liuosta.
Eipä tuo kai niinkään niihin pikkukärpäsiin purekkaan, mullasa kun oleilevat. Punkit, kirvat, sun muut lehtiä syövät tai niistä nesteitä imevät nilviäiset pysyvät kylläkin kurissa...
Eikä se tosiaankaan haise kaamealle pullosta haisteltuna, mutta voit toki koettaa kesällä suihkutella aineella esim. paitasi ja kokeilla kuinka kauan viihdyt samassa paidassa... ;)
Kaivellaan vanhoja aiheita...
Tilasin rapakon takaa pullollisen neemiä. Oletin, että koostumus on öljymäinen mutta avasin korkin huomatakseni koostumuksen olevan tahnamainen. Onkos tuo ihan normaalia vai sivuvaikutusta esimerkiksi jäätymisestä?
Veteen sekoittuminen oli kyllä työn ja tuskan takana eikä siltikään meinannut kunnolla sekoittua. Ensi kerralla vähän enemmän mäntysuopaa ja uusi kokeilu. Tosiaan suuttimen tukkeutumisen pelossa en suihkutellut ollenkaan vaan käytin kasteluveden seassa.
Neem jähmettyy eli normaalissa huoneenlämmössä jäykkää kamaa.
Laita se lämpimään veteen (lavuaarin tulppa kiinni) tai vaan 30 sek juoksevan lämpimän veden alle. Siitä se muuttuu juoksevaksi.
Puutarharuiskuun lämmintä (30C) vettä. Pieni luraus mäntysuopaa tai fairya, ravistelu. Sitten 5-10 ml neemiä per litra.
Lehdille pitää käyttää, muuten ei käsittääkseni auta juuri lainkaan. Jos vettä on litra sillä ruiskuttelee melkoisen määrän kasveja.
Itse annan 4 viikon välein kaikille kasveille ja toistaiseksi (1v) mitään öttiäisiä ei ole näkynyt. Käytän kaikkiin puutarhakasvehin, ja iHerbin putelista riittää piiiitkäään.
Kiitos neuvosta Juso!
Tosiaan siinä iHerbin putelissa neuvottiin 5ml/litra. Ensin sekoitetaan emulgaattori pieneen osaan vettä, seokseen lisätään neemöljy ja sitten loput vedet. Katsotaan ensi viikolla lämmitetyn neemin kanssa jos pelittäisi paremmin. Tuosta käsittelyn toistamisesta vielä Juso, ja miksei muutkin. Pakkaus neuvoo käsittelyn toistettavan kerran viikossa viiden viikon ajan. Kuinkakohan kauan edellä mainitun käsittelyn vaikutus kestää? Varmaan viiden viikon kuuri ja kymmenen viikon lepo toiminee?
Ruiskutteleeko liipasinsuihkupullosta hyvin alapinnoille? Varmaan lehtien alapinnat kannattaa ruiskutella heti ensimmäiseksi kun seosta vielä putelissa riittää? Tuntuu turhalta hankkia paineella toimiva systeemi pienimuotoista kasvattelua varten. Jos liipasinmalli toimii puutteellisesti vois kokeilla sutia isohkolla pensselilä.
Itse olen ruiskutellut 4 viikon välein. Koska teho ymmärtääkseni perustuu siihen että kasvi maistuu öttiäisille pahalta, niin uusi vihreä kasvu ei ole suojattua. Tokihan sekin rajoittaa että suurin osa kasvia on tympeän makuista jos kirva sattuu sitä ensiksi haukkaamaan. Mitään haittaa ei käsittääkseni ole vaikka ruiskuttaisit viikon välein. Muutaman päivän jälkeen en myöskään maista mitään erikoista makua podeissa. Kerran en muistanut ruiskuttaneeni, ja nappasin lehtisalaattia suoraan salaattiin mukaan ja silloin neem maistui kyllä. Mutta muutama päivä riittää ja vihanneksia voi syödä ilman sivumakuja.
Kasvit kannattaa em. syyn mukaisesti ruiskuttaa joka puolelta , myös alta märäksi. Biltemassa esim on noita pieniä (1.5l) ruiskuja jotka toimivat paineella, eikä maksa paljoa, niillä saa ohuen ja kastelevan suihkun. Ja toimivat hyvin vaikka teet puolikin litraa vaan Ja tosiaan, jos ruiskuttelet vaan chileille vaikka niitä olisi paljonkin, niin tuosta pullosta riittää pitkäksi aikaa.
Lainaus käyttäjältä: Juso - huhtikuu 06, 2012, 13:29:04 ip
Koska teho ymmärtääkseni perustuu siihen että kasvi maistuu öttiäisille pahalta, niin uusi vihreä kasvu ei ole suojattua.
Vaikutushan tapahtuu sitä kautta, että neem steriloi ötikät ja sitten ne kuolevat vanhuuteen kykenemättä lisääntymään. Uusinta käsittelyä tarvitaan, jotta munista kuoriutuvat eivät selviäisi pääsemälle käsittelemättömälle alueelle. Sama sterilisoituminen neemistä tapahtuu muillakin eläimillä, pubmedissä on rottakokeista. Netistä taas löytyy intiailisia viitteitä, että toimisi ihmisilläkin hyvänä ehkäisynä, mutta lähteet ovat hiukan arveluttavia.
No ihan noin simppeliä se ei ole kuin mitä O sanoo. Sehän on toimii paitsi imeviin hyönteisiin myös estää sienitauteja. Jossain oli kuvaus että neem sekoittaa öttiäisen hormonitoimintaa, se unohtaa syödä, lisääntyä, kasvaa "aikuiseksi" jne. Toki vie myös hedelmöitymiskyvyn.
Tässä yksi kuvaus miten se toimii:
How Does Neem Oil Insecticide Work?
Neem oil contains several fungicide and insecticide compounds, but the most widely studied is Azadirachtin. This is the compound giving Neem oil insecticide its potent insect control qualities. Azadirachtin has been shown as highly toxic to over 200 types of insect, acting as a growth inhibitor and antifeedant.
Obviously, not feeding slows down the insects and the growth inhibitor stops them molting. So immature stages of insects, often not affected by conventional insecticides, are prevented from progressing to adulthood. This stops the breeding cycle and reduces the future number of insect pests in your garden, as well as destroying the current population.
Neem oil also deters some insect pests, because the smell of the oil simply puts them off the idea of feeding on your plants. Neem is described as having a 'strong' smell, it is quite unpleasant with a hint of peanut and garlic. You can see why crickets and other larger insect pests do not find it too appetising.
Less fussy eaters will try a taster of your plants, even after you have used the neem oil. But, this just means the safe garden insecticide can start to do its real work. They will only eat a little before the hormone like action of the oil starts to affect them. The first action is to stop them feeding. But, those insects won't vanish, they just won't actually be eating your plants. Then the growth disruptor's begin to act on the nervous system, preventing molting, and eggs hatching or stopping breeding altogether.
Mitenkähän tuo paljon kehuttu öljy toimisi hirvikärpäs- ja hyttyskarkottimena ??
Aikamoisia väitöksiä luin tuosta öljystä kun sitä aikanaan googlailin. Milloin kasvit maistuu pahalle ja ötökät ei niistä tykkää. Toinen väittää, että haju karkoittaa ötökät. Kolmas väittää, että steriloi. Neljäs, että menevät sekaisin ja unohtaa syödä ja sitä rataa.
Monen monta toinen toistaan hurjempia väitteitä, mutta paljonkohan niissä on factaa. Noissa väittämissä oli enempi ja vähempi kokeneet öljynkäyttäjät asialla eikä mitään varteenotettavaa lähdettä ollut ilmoitettu millekään väittämälle.
Tietääkö kukaan tuosta öljystä ihan oikeaa tietoa, että miten se vaikuttaa ja mihin elikoihin. En ihan jaksa sulattaa jokaista väittämää ilman mitään parempaa lähdettä. Hurjaa litkua jos puoletkaan sen vaikutuksista on oikeasti toteennäytetty.
Pikkupullon tuota olen ostanut ja pariin kertaan ruiskutellutkin, mutta ainakin kärpäsiä ja kirvoja on niissä vehkoissa ihan niin kuin ennenkin. Mäntysuopa tuntuis hakkaavan tuon ihmeöljyn mennen tullen.
No facta lienee esittämäsi perusteella että kannattaa käyttää sitä suopaa sitten jos se tehoaa paremmin. Kun kerran ei Neem karkoita kärpäsiäkään. Ei karkoita meikäläiselläkään. Siellä ne pörräävät.
E: minkähänlaisista vehkoista lienee kysymys?
Uskoisin, että tuosta neemistä on kyllä olemassa ihan tutkittuakin tietoa kun vain osaisi etsiä. Itselläni ei kyllä riitä kielipää alkaa googlamaan niitä factoja ja suomeksi tulee toinen toistaan hurjempia juttuja vastaan, ilman mitään lähdemainintaa.
Vehkat on jalapenoa, cayannea, nagaa ja rawitia.
Toimiiko neem öljy kirvoja vastaan? omaan bolivianiin iskenyt ja muutaman kerran suihkepullosta testannut neemiä laittaa veteen sekoitettuna.
Lainaus käyttäjältä: Aloittelemassa :D - elokuu 10, 2012, 22:18:59 ip
Toimiiko neem öljy kirvoja vastaan? omaan bolivianiin iskenyt ja muutaman kerran suihkepullosta testannut neemiä laittaa veteen sekoitettuna.
Toimii, mutta Neem on tarkoitettu enemmänkin ennaltaehkäisyyn. Kannattaaa siihen Neemin ja veden sekaan sotkea pari tippaa mäntysuopaa tms. rikkomaan veden pintajännitystä. Onnea torjuntaan!
Olisin pitkälti sitä mieltä, että ensin ihan puhdas torjunta, millä saat kirvat pois. Spruzit ainakin toimii hyvin kun ei ole hirveää viidakkoa vaan saat kaikki lehdet kostutetuksi, kaksi käsittelyä ohjeen mukaisin välein. Kuten wille sanoi Neem ennalta ehkäisee.
Putsasin jälkikasvun kasvit näin ja sitten toisen käsittelyn jälkeen muutaman päivän päästä Neemiä kehiin pari kertaa viikon välein, pitäis pysyä öttiäiset poissa, myöhemmin kahden viikon välein. Neem tehoaa kyllä torjuntaankin mutta sen verran hitaasti, että sulla on hermon kesto koetuksella, kun aluksi ei näy mitään tehoa.
Lainaus käyttäjältä: Whili - kesäkuu 07, 2012, 04:30:10 ap
Mitenkähän tuo paljon kehuttu öljy toimisi hirvikärpäs- ja hyttyskarkottimena ??
Mitään tietoa tai kokemusta ei ole mutta chilikaupasta ovat ihmiset ostaneet neemiä myös hevosten suihkutteluun, ilmeisesti se toimii ainakin jonkinsortin pistiäisiä vastaan. Paarmat ja polttiaiset taitavat yleensä olla pahimpia laiduntavien elukoiden kiusaajia.
Lainaus käyttäjältä: Janne - elokuu 11, 2012, 09:50:31 ap
Lainaus käyttäjältä: Whili - kesäkuu 07, 2012, 04:30:10 ap
Mitenkähän tuo paljon kehuttu öljy toimisi hirvikärpäs- ja hyttyskarkottimena ??
Mitään tietoa tai kokemusta ei ole mutta chilikaupasta ovat ihmiset ostaneet neemiä myös hevosten suihkutteluun, ilmeisesti se toimii ainakin jonkinsortin pistiäisiä vastaan. Paarmat ja polttiaiset taitavat yleensä olla pahimpia laiduntavien elukoiden kiusaajia.
Pakko perustua sitten sitten hajuun, koska mitä suurempi ötökkä ja mitä pidempi lisääntymissykli, sitä heikommin tuntuu purevan. Meillä ainakin suuremmat otukset rouskii melko tunnottomasti lehtiä, ruiskutteli Neemillä tai ei. Toki mitään isompaa vahinkoa noista ei sitten kuitenkaan seuraa verrattuna kirvoihin tai punkkeihin. Tyttären koiralla oli neem-punkkipanta, ja punkkeja sai poimia päivittäin. Kaupallisia kotieläinten neemiä sisältäviä ötökkäkarkoitteita kyllä on myynnissä, niihin näyttää yleensä sotketun runsas joukko erilaisia muitakin yrttejä.
Hmm... Reppuruisku voi olla kannattava hankinta 8) Ei tosin tälle vuodelle vielä mutta ens vuonna sitte.