Ruoanlaitto ja ravintolat => Kodin mausteinen kokkaus => Aiheen aloitti: arse - lokakuu 31, 2007, 15:20:06 ip

Otsikko: "Tulisimmat" ruokaelämykset
Kirjoitti: arse - lokakuu 31, 2007, 15:20:06 ip
Sain maistettavaksi Creme Bonjourin Hell-tuorejuustoa:
(http://plaza.fi/s/f/editor/images/Cr%20hell.jpg)
Ainut helvetillinen ominaisuus kyseisessä tuotteessa ei luonnollisesti ollut tulisuus, vaan elintarvikeväri jolla tuote on saatu näyttämään radioaktiiviselta. Valmistaja kehuu piimälle maistuvaa tuotettaan "pirullisen tuliseksi". Creme Bonjour Hell-haulla google tuottaa paljon "tulisia" reseptejä ruokablogeista, ihmekkään että suomalaista ruokaa ei pidetä minään.

Internetin keskusteluverkosta tarttui mukaan seuraava surkuhupaisa kommentti:
<thp> felix chilikastike -pullossa lukee "yhteen kiloon felix-chilikastiketta on käytetty 1,25kg...
<thp> ...tomaatteja
<thp> kuuluu aina päästä ääni "niinPÄ" kun näen sen

Lisää omat kokemuksesi listaan ja tuuleta samalla tuntojasi suomalaista ruokakulttuuria kohtaan!
Otsikko: "Tulisimmat" ruokaelämykset
Kirjoitti: Jassu - lokakuu 31, 2007, 15:23:05 ip
Ei tuo maultaan paha ole, mutta edes pienelle tulisuudelle "allerginen" kaveri ei löytänyt tuosta hitustakaan chiliä.

Jotta näin.
Otsikko: "Tulisimmat" ruokaelämykset
Kirjoitti: Janne - lokakuu 31, 2007, 15:24:52 ip
Lainaus käyttäjältä: "Jassu"Ei tuo maultaan paha ole, mutta edes pienelle tulisuudelle "allerginen" kaveri ei löytänyt tuosta hitustakaan chiliä.

Juuri näin. Itse asiassa tuo on kevyttuorejuustoksi oikeinkin hyvää.
Otsikko: "Tulisimmat" ruokaelämykset
Kirjoitti: AirMan - lokakuu 31, 2007, 15:44:09 ip
Minä erehdyin ostamaan tortillan kastikkeeksi Pirkka Tacokastiketta. Oli suht edullista, niin ostin vähemmän tulisista sapuskoista tykkäävälle emännälle mietoa ja itselleni vahvaa versiota. Pettymys oli, kun maisteltiin kastikkeita kotona ja paljastui, että mieto ja vahva kuvaavatkin etikan maun voimakkuutta eivätkä tulisuutta. Kumpikin maistui tomaattimurskan ja etikan seokselle, eikä niissä tulisuutta ollut oikeastaan ollenkaan. Omia mausteita ja ketsuppia lisäämällä makua sai korjattua parempaan suuntaan.
Otsikko: "Tulisimmat" ruokaelämykset
Kirjoitti: Tapolan Tulikeppi - lokakuu 31, 2007, 19:59:11 ip
Santa Marian Red fusion, Habanero & Tequila salsa..... Ehdinpas ensimmäisenä tätä tähän mollaamaan.. Pullossa lukee extra hot, kun siinä pitäisi lukea extra lime milelestäni. Aivan mautontahan se ei ollut, lopussa oli kuin olikin HYVIN pieni ja mieto habanerosta tuttu polte.. Antikliimaksi olisi ehkä oikea sana tälle extrahotti tuotteelle..

Itseasiassa tuon pullon takia päädyin tilaamaan netistä Saksanmaalta erinäisiä tulisia tuotteita, mutta jääköön ne toiseen viestiketjuun.
Otsikko: "Tulisimmat" ruokaelämykset
Kirjoitti: e-Boy - lokakuu 31, 2007, 20:46:22 ip
Lainaus käyttäjältä: "Tapolan Tulikeppi"Santa Marian Red fusion, Habanero & Tequila salsa..... Ehdinpas ensimmäisenä tätä tähän mollaamaan.. Pullossa lukee extra hot, kun siinä pitäisi lukea extra lime milelestäni. Aivan mautontahan se ei ollut, lopussa oli kuin olikin HYVIN pieni ja mieto habanerosta tuttu polte.. Antikliimaksi olisi ehkä oikea sana tälle extrahotti tuotteelle..

Itseasiassa tuon pullon takia päädyin tilaamaan netistä Saksanmaalta erinäisiä tulisia tuotteita, mutta jääköön ne toiseen viestiketjuun.

Jep, kuten jo tuossa toisessa ketjussa (http://javu.kapsi.fi/inferno/viewtopic.php?t=3807) totesin syyn tulettomuuteen:
LainausX-tra Hot Habanero & Tequila Salsa 240 g


Herkullinen, punainen salsa rohkealle! Hedelmäinen lime ja tulisen habanero chilin polte ovat ihastuttavassa tasapainossa jalapeño chilin, sipulin, tomaatin ja tequilan kanssa. Salsa sisältää aitoa José Cuervo Tequilaa sekä tuoretta habanero chiliä. Ainekset: tomaattisose, tomaatti (27%), sipuli, jalapeño chili, suola (1,7%), limemehutiiviste, etikka, muunnettu tärkkelys (maissi), tequila (0,5%), sokeri, valkosipuli, habanero chili (0,25%), aromi. Säilöntäaineeton. Laktoositon. Gluteeniton. Voimakkuus: Extra hot. Säilytetään avaamisen jälkeen jääkaapissa +2... +8 asteessa 1-2 viikkoa.

Santamarian sivuilta (http://www.santamaria.fi/servlet/se.daddy.sm.web.servlets.ProductServlet?a=0&p=p4c&c=4&s=2&id=5715)
Hurja määrä Habaneroa.  :roll:
Otsikko: "Tulisimmat" ruokaelämykset
Kirjoitti: Tapolan Tulikeppi - marraskuu 02, 2007, 13:20:25 ip
hmm. Täytyyhän tähän vielä tuota oman nimimerkin mukaista makkaraakin mollata..

Itsessään nimi: Tapolan Tulikeppi tuo mieleeni jotain aivan muuta kuin nuotiolla paisteltavan makkaran.. Lähinnä mielikuva on siitä kun Nykänen on istumassa linnassa ja Mervi Tapola on yksin kotonaan ison 25cm mustan paristokäyttöisen kanssa..

Noniin, asiaan, siitä itse makkaran tulisuudesta josta piti kertoa.. Tosissaan tuo tulinen chilimakkara ei tee poikkeusta siinä mitä niin moni muukin Suomessa myytävä tulinen tuote. Erittäin vähän chilin makua, enemmänkin paprikamakkaraa. Jokseenkin ihan hyvä lihatikku, vaikkei hinta/laatu/määrä mene esim kabanossejen lähelle. Suosittelen välttämään jos kaupasta olet perus grillattavaa hakemassa. Toki jos vaihtelua ja kokemuksia hakee niin... no joo, jätä väliin siinäkin vaiheessa, oli aika lattea kokemus. Mielummin suosittelen Makulihan paprika makkaraa, se on hyvää, eikä lupaa liikoja.. Mukavan muotoinenkin tuon tavallisen pötkön rinnalla, se nimittäin on semmoinen kiekura, spiraalin mallinen.
Otsikko: "Tulisimmat" ruokaelämykset
Kirjoitti: miikkah - marraskuu 03, 2007, 12:30:40 ip
Lainaus käyttäjältä: "Tapolan Tulikeppi"Lähinnä mielikuva on siitä kun Nykänen on istumassa linnassa ja Mervi Tapola on yksin kotonaan ison 25cm mustan paristokäyttöisen kanssa..


:D
Otsikko: "Tulisimmat" ruokaelämykset
Kirjoitti: Murskaaja - marraskuu 19, 2007, 16:40:57 ip
Pirkan pepperonit ja jalapeñot. Kirpeyttä on kyllä jonkuu verran mutta taitaa tulla maku lähinnä vit.. ärsyttävästä etikkaliemestä.

e. vielä ärsyttävämpää on että lähikaupoista ei saa mitään muuta chiliä.
Otsikko: "Tulisimmat" ruokaelämykset
Kirjoitti: Volitans - marraskuu 20, 2007, 00:22:32 ap
Pitäis saada joku EU-direktiivi näihin tulisuusasteikkoihin.
Otsikko: "Tulisimmat" ruokaelämykset
Kirjoitti: Herra 47 - marraskuu 20, 2007, 01:09:25 ap
pitää paikkansa toi direktiivi ehdotus... kannatetaan  8)

on tulista, hottia ja eritäin tulista ja väliin tulinen on tulisempaa kuin joku extra hot...

taitaa olla parempi kuitenkin että ilmoitetaisiin scovilleina... olisi jonkinlainen tieto mitä odottaa...  :D

edit:::: ja kiva lausahdus sulla lopussa volitans  :wink:  jotenkin tuttu...  8)
Otsikko: "Tulisimmat" ruokaelämykset
Kirjoitti: Volitans - marraskuu 20, 2007, 01:22:30 ap
Asiaa voisi vauhdittaa lähettämällä joukolla tiedusteluja scovilleista näiden tulisten tuotteiden valmistajille.
Otsikko: "Tulisimmat" ruokaelämykset
Kirjoitti: Herra 47 - marraskuu 20, 2007, 01:31:51 ap
eli siis kissa pöydälle ja chilin kimppuun...  :wink:

olis vaan ihan hyvä kun jokin standardi saatais näihin tulisuuksiin... kannatetaan tuota volitansin ehdotusta...
Otsikko: Bonjour from hell
Kirjoitti: NaokiSoma - joulukuu 03, 2007, 16:09:08 ip
Lainaus käyttäjältä: "arse"Sain maistettavaksi Creme Bonjourin Hell-tuorejuustoa:
(http://plaza.fi/s/f/editor/images/Cr%20hell.jpg)
Ainut helvetillinen ominaisuus kyseisessä tuotteessa ei luonnollisesti ollut tulisuus, vaan elintarvikeväri jolla tuote on saatu näyttämään radioaktiiviselta. Valmistaja kehuu piimälle maistuvaa tuotettaan "pirullisen tuliseksi". Creme Bonjour Hell-haulla google tuottaa paljon "tulisia" reseptejä ruokablogeista, ihmekkään että suomalaista ruokaa ei pidetä minään.

Tuli tehtyä viikonloppuna heräteostos ja rasiallinen tuota tuorejuustoa tarttui mukaan. Täytyy kyllä sanoa, että oli yllättävän hyvää :)!! Vaalea leipä tuon kanssa maistui aivan grillimaustetulle sipseille. Tomaatin maku oli tosi voimakas.

Makeutta oli ehkä vähän liikaa, joten muutaman palan jälkeen alkoi tökkimään :roll:. TV-naposteltavaksi kuitenkin ihan suositeltavaa. Sisältää paljon vähemmän rasvaa ja suolaa kuin sipsit ja popcornit  :wink:.
Otsikko: "Tulisimmat" ruokaelämykset
Kirjoitti: Tapolan Tulikeppi - joulukuu 08, 2007, 00:19:27 ap
En tiedä pitikö tämän olla tulista, mutta nimi ja etiketti vaikutti siltä.. Battery Heat. Tuossa heat sanassa siis liekit ja kaikki. Tarkemmalla tutkimisella tuoteselostuksesta löytyi karpalon ja chilin aromeita.. Chiliä en maistanut juomassa yhtään, karpalo maistui kyllä ihan hyvin. Oli jopa ihan maukasta noin energialitkuksi tuo.. Se chilin puuttuminen toki jäi kaivertamaan hieman, edes paprikaista aromia en löytänyt ko. juomasta. Ehkä näihin täytyy itse lisätä jotain ärtsyä jauhetta että saadaan se chili sinne... En tohtisi edes kuvitella minkälaisen esim. Blair's olisi tästä loihtinut..
Otsikko: "Tulisimmat" ruokaelämykset
Kirjoitti: e-Boy - joulukuu 16, 2007, 01:32:40 ap
(http://img170.imageshack.us/img170/7053/loltulinenuo3.jpg)
Näin tuota mainostetaan. Heh. Hyvä Suomi.
Otsikko: "Tulisimmat" ruokaelämykset
Kirjoitti: Volitans - joulukuu 16, 2007, 04:27:26 ap
Voivat olla oikeassakin. Itselle oli tämä "pirullinen tulisuus" määrittelmätön käsite. Kyseistä tuotetta maistettuani asia selvisi: Pirullinen tarkoittaa mietoa.
Otsikko: "Tulisimmat" ruokaelämykset
Kirjoitti: Tapolan Tulikeppi - joulukuu 16, 2007, 11:40:18 ap
Hohoo! Ei ole demonitkaan enään niin kuin ennen. Huvittavaa miten etiketti voi viedä harhaan noinkin paljon. Vertaan Blair's:in Queso purkkiin (http://www.hotsauce.com/photos/3738-2T.jpg) jossa ainoastaan maininta XXX HOT, ja sekin kohtalaisen pienellä.. Muutoin tuo näyttää ihan inhimilliseltä juustodippi purkilta. Sisältö on kuitenkin sitten melkosta napalmia..

Kyllä Suomessa tämä mainonta osataan hyvin, maustaminen on sitten toinen juttu..  :roll:
Otsikko: Creame Bonjour Hell
Kirjoitti: NaokiSoma - joulukuu 17, 2007, 09:46:09 ap
Lainaus käyttäjältä: "Volitans"Voivat olla oikeassakin. Itselle oli tämä "pirullinen tulisuus" määrittelmätön käsite. Kyseistä tuotetta maistettuani asia selvisi: Pirullinen tarkoittaa mietoa.

Tai ei siis mietoa vaan tomaattista ja imelää:wink:.
Otsikko: "Tulisimmat" ruokaelämykset
Kirjoitti: snu - joulukuu 31, 2007, 16:11:37 ip
Ehkä hieman aiheen vierestä, mutta "Kapteenin pippurinen salaatinkastike" ei sisällä lainkaan pippuria, mutta chiliä kyllä löytyy (tosin ei niin paljoa, että poltetta huomaisi).

Vastaavasti jos suomenkielisiä Tabasco-kastikepulloja uskoo, niin se ei sisällä chiliä, vaan pippuria.

Hyvä Suomi!
Otsikko: "Tulisimmat" ruokaelämykset
Kirjoitti: Jebu - tammikuu 13, 2008, 17:52:36 ip
Habanero Tabasco
(http://www.tabasco.com/images/content/tabasco_habanerosauce.gif)

Tämä on sitä tulisempaa versiota Tabascosta ja voin sanoa, että on aika herkkua. Lusikkaan laitoin muutaman tipan ja suoraan suuhun vain. Tujua tavaraa tämä on ja mielestäni parempaa kuin normaali Tabasco. Poltetta on ihan mukavasti, mutta mun makuuni saisi olla vieläkin tulisempaa. :wink: En tiedä, saako tätä Suomesta ihan joka paikasta, mutta suosittelen ostamaan.

Plussat:
+ Herkkua
+ Tulinen

Miinukset:
- Omasta mielestäni saisi olla tulisempaa

9/10

PS. Tulisipa Naga Morich Tabascoa... 8)
Otsikko: "Tulisimmat" ruokaelämykset
Kirjoitti: e-Boy - tammikuu 13, 2008, 20:19:06 ip
Lainaus käyttäjältä: "Jebu"Habanero Tabasco

Haba Taba, tuo suomen kauppojen valopilkku. :D

Tuosta riittääkin keskustelua :D
http://javu.kapsi.fi/inferno/viewtopic.php?t=1439

Jos Tabascot maistuu, kannattaa muuten tutustua Amazon sooseihin, joita myös löytyy suomesta:
http://javu.kapsi.fi/inferno/viewtopic.php?t=3799

Vielä kun tämä toteutuisi:
http://javu.kapsi.fi/inferno/viewtopic.php?t=4138
Otsikko: "Tulisimmat" ruokaelämykset
Kirjoitti: arse - tammikuu 14, 2008, 13:41:04 ip
McDonalds jälleen hämmensi kulinaristista yleisöä tuomalla markkinoille takuulla tulisen HOT MEX-kastikkeen. Mainoksen (http://www.mcdonalds.fi/images/content/ruokaopas/hotmex_virita.gif)    
mukaan kastikkeella saa vedet silmiin ja kielen kihelmöimään. Todellisuudessahan kastike on luonnollisesti ketsuppia:

Chilikastike (valmistaja Develey Senf & Feinkost GmdH, Saksa)
Tomaattisose, glukoosi-fruktoosisiirappi, viinietikka, sokeri, sipuli, suola (2,5 %), chili (1 %), mausteet (sisältää sinappia), luontainen aromi (sisältää selleriä, vehnää), muunnettu maissitärkkelys, kasviöljy, karamelisoitu sokerisiirappi, sakeuttamisaine (E 415)
Otsikko: "Tulisimmat" ruokaelämykset
Kirjoitti: Tapolan Tulikeppi - tammikuu 14, 2008, 16:31:17 ip
Ostin töhin ruokatunneille kivaksi lisäkkeeksi Felix Chilikastiketta... Joopa joo. Ei siinäkään oltu chiliä nähty.. tai siis, tuoteselostuksen mukaan sitä on huimat 0,5% ..Joka muuten 340g pullosssa tekeekin kokonaiset 1,7g... Paljonkohan 1,7 grammaa on tuoretta chiliä? Ei tuo kastike/ketsuppi pahan makuista ollut, varsinkaan kun siihen sitten lisäsi hieman jolokia ketsuppia.. Tuli naureskeltuakin töissä että nyt saatte käydä mun pullolta kaatamassa lihapiirakoidenne väliin. Kun monesti lainaavat ketsuppia milloin kenelläkin sitä sattuu kaapissa olemaan.

Ihan mielenkiinnosta: Voidaanko esimerkiksi korua, jossa on 0,5% kultaa, kutsua kultakoruksi?

Sitten vielä mieltä ylentämään kuva tuosta tuotteesta..
(http://www.felixabba.fi/tuotekuvat/th_ean7310240652680.jpg)
Otsikko: "Tulisimmat" ruokaelämykset
Kirjoitti: Volitans - tammikuu 14, 2008, 17:13:52 ip
Ohutkuoriset habanerot painavat noin 5 g/kpl... Rocoto painaa helposti yli 50 g. Mutta todennäköisesti Felixiin on käytetty halvempaa annuumia, joten saattaa siinä olla ihan siivu chiliäkin!
Otsikko: "Tulisimmat" ruokaelämykset
Kirjoitti: Herra 47 - tammikuu 14, 2008, 18:32:50 ip
Tuskin sentään ne tuoretta chiliä on käyttänyt vaan jauhetta... Ja onkohan jauheeseen "vahingossa" lisätty paprikaa ;) en tiedä mutta eipä siinä kyllä tulisuutta kuitenkaan tuolla määrällä ole(elleivät ole hokanneet nagaa käyttää ;) )....
Otsikko: "Tulisimmat" ruokaelämykset
Kirjoitti: Soppamies - tammikuu 14, 2008, 19:03:07 ip
Kaikki noi peruschilisoosit mitä marketin hyllystä löytyy brändinimen takaa on melkoisen Aatamista. Parasta tuollaista "chiliketsuppia" mitä kauppojen hyllyistä löytyi oli omasta mielestäni Heinzin "Two Peppers Chili Sauce" tai jotain sinnepäin. En ole nyt varma menikö joku nimen puolesta pieleen, sillä en löydä tuota enää googlestakaan... Muistaako joku? Ei ole näkynyt muutamaan vuoteen markettien hyllyissä. Etiketti oli muistaakseni keltapohjainen normaalin valkoisen sijaan. Ei soosissa mittavia määriä tulisuutta ollut, mutta makunsa puolesta oli aika maukasta kauraa muihin chilisooseihin verrattuna. Soosi oli maustettu jalapenolla ja jollain muulla chilillä jota en enää muista.
Otsikko: "Tulisimmat" ruokaelämykset
Kirjoitti: Tapolan Tulikeppi - tammikuu 14, 2008, 19:06:04 ip
LainausTuskin sentään ne tuoretta chiliä on käyttänyt vaan jauhetta...
Päättelin tuosta tulisuudesta että ehkä 1,7g vaikkapa pirkka chayanne jauhettakin olisi liikaa. Joten tuo Volitansin tarjoama siivu per purkki ajattelu voisi pitääkkin tulisuudessaan linjansa tuon kastikkeen kanssa. Kuvitellen toki että se siivu olisi kaupan random pitkulaisesta punaisesta thaichilistä..

Noista rocotoista on saanut lukea paljon herkutteluja. Milloin niiden sadonkorjuut on, toisin sanoen millon niitä mahdollisesti voi ostaa taas? -Näin loppu syksystä niitä pepper-kingissä, mutten älynnyt ostaa.
Otsikko: "Tulisimmat" ruokaelämykset
Kirjoitti: calm - tammikuu 14, 2008, 20:26:21 ip
Lainaus käyttäjältä: "Soppamies"Kaikki noi peruschilisoosit mitä marketin hyllystä löytyy brändinimen takaa on melkoisen Aatamista. Parasta tuollaista "chiliketsuppia" mitä kauppojen hyllyistä löytyi oli omasta mielestäni Heinzin "Two Peppers Chili Sauce" tai jotain sinnepäin.

Ihan satunnaisostoksena Prismasta tarttui taannoin mukaan 'Aroi aito thai valkosipuli chilikastike'. Kun nimessä aina pitää jotain taatusti hämäävää olla, niin tällä kertaa se on tuo valkosipuli; ei se kyllä siltä juuri maistu. Mutta chili - sitä on jopa ainesosaluettelon mukaan pullossa eniten. Seuraavana vuorossa on sokeri, vesi, etikka, muunneltu tärkkelys, valkosipuli ja suola - eikä tomaattia laisinkaan. Tästä voi jopa sanoa, että se on oikeastikin tulista, vaikka asiaa ei etiketissä mitenkään mainostetakaan, toisin kuin nuo mäkkikastikkeet ja chiliketsupit. Ei kovin etikkaista, melko makeaa, hitaasti nouseva polte. Noihin varsinaisiin pikkupulloissa ulkomailta tilattaviin kastikkeisiin verrattuna kuitenkin mietoa, mutta tavanomaiseen ruokakauppatavaraan nähden tulista.

(http://calm.iki.fi/aroi.jpg)
Otsikko: "Tulisimmat" ruokaelämykset
Kirjoitti: e-Boy - tammikuu 14, 2008, 22:15:36 ip
Tämä ketju on erittäin mielenkiintoinen. Huomaa, että firmat ovat ottaneet sanan "tulinen" melkoiseksi mainoslauseeksi, yleensä ilman pienintäkään havaintoa chilin poltteesta. (Yleensä chiliä alle 1%).

Meinaavatkohan, että joku asiakas pian suuttuisi jos poltetta tuotteessa olisikin oikeasti? Varsinkin tuo Mäkkärin uusin mainos antaa ymmärtää että tämä on todella hurjaa ja tulista tavaraa, oikein pieninä puristuksina annostellaan. Ja sitten se onkin tomaattia!  :shock:  :brick:  :evil:

Ei sillä että tämä olisi vain suomalainen ongelma, eiköhän mm. mäkkärit ympäri maailman toimi aika samalla periaatteella.

Lisäksi sama homma näyttää olevan monessa muussakin asiassa kuin chilissä:
Eikös Guacamolen kuuluisi olla tehty pääasiassa avokadosta?
SantaMarian  Guacamole Dip, Avokadodippi (http://www.santamaria.fi/servlet/se.daddy.sm.web.servlets.ProductServlet?a=0&p=p4c&c=4&s=7&id=5611) nyt vaikka esimerkiksi.

Lainaus
Guacamole Dip 250 g, Avokadodippi


Valmista guacamolea voidaan käyttää chipsien ja kasvisten dippinä, mutta myös tulisten, meksikolaisten ruokien lisäkkeenä. Ainekset: Vesi, rapsiöljy, muunnettu tärkkelys (tapioka), tomaattisose, herajauhe, suola (1,2%), sipuli, maltodekstriini, avokadojauhe (0,4%), sokeri, happo ja happamuudensäätöaine (maitohappo, E575), paprika, aromit (avokado, vihreä chili), valkosipuli, arominvahvenne (E621), muut mausteet (chilipippuri), soijakastike (fermentoitu vehnä ja soija, maltodesktriini, väriaine (E150D)), tamarindi, happo (sitruunahappo), chilipippuri, sitruuna, lime, paakkuuntumisenestoaine (E415), hapettumisenestoaine (E338), emulgointiaineet (E450, E472e), väriaineet (E100, E141). Säilöntäaineeton. Sisältää laktoosia 3,5 g/100 g. Sisältää gluteenia. Sisältää soijaa.

Paljonkohan muuten avokadojauheessa on avokadoa? ;) En kyllä tämän tuotteen makua siltikään moiti, hyvää on.
Otsikko: "Tulisimmat" ruokaelämykset
Kirjoitti: Tapolan Tulikeppi - tammikuu 14, 2008, 22:37:24 ip
Luulen että näissä "tulinen" määritteisissä sooseissa ja dipeissä mennään valta väestön mukana ja purkitetaan semmosta sosetta mikä kelpaa kansalle. Oli mikä yritys hyvänsä, niin tarkoitushan on tehdä tuottoa mahdollisimman paljon. Lähtökohtanahan on ensin löytää riittävän iso kohdeyleisö mille tuote markkinoidaan. Voisin melkein väittää että ilman kebab ja pizza ravintoloita meillä ei olisi kaupasta saatavana edes säilyke jalapenoja.. Nykysin kaupoista kuitenkin löytyy melko tulisiakin lisäkkeitä, esim. pirkan sambal oelek ja habataba. Myös santa marian punaiset jallu viipaleet on ollut yllättävän hyviä. Täytyy kuitenkin korostaa etten tietenkään voi verrata kenenkään itse huolella ja rakkaudella kasvattamiin chileihin.

Ja takaisin topicciin, kun kerran valmistetaan sen seitsemää sorttia salsaa purkkiin ja kauppaan, niin miks ei sitten voida tehdä sitä extra hottia oikeasti? -Luulen ettei siitä tappiota tulisi millekkään yritykselle, jokseenkaan se ei olisi uusi hitti-tuote.. Mutta mitä hittoa ne on oikein ajatellut ku on mild, medium ja hot salsaa, jokin noistakin purkeista vähiten myy.. Kai siihen nyt yksi ääritulinenkin menisi jolle kuitenkin löytyisi kohde yleisöä sen verran riittävästi ettei tappiota tehtäisi. Luulen että esim. viimeisin santa marian markkinointi tempaus tuotevalikoima mistä löytyy se tequila-haba soosi, aiheuttaa enemmänkin närää ihmisten lautasilla kuin sitä jo niin perään kuuluttamaani hikeä ja tulisuutta.

...taidan vuodattaa tämän tekstin pohjalta jonkin kirjelmän santa marialle..
Otsikko: "Tulisimmat" ruokaelämykset
Kirjoitti: Jebu - tammikuu 14, 2008, 22:41:42 ip
Tossa sunnuntaina kun vetäsin yhden tortillan, niin jääkapissa oli vain Pirkka "Tulinen" chilikastiketta. Maistoin sitä, ja voi sissus kun ei ollut minkäänlaista tulisuutta. :| Purkissa luki vielä "Tulinen" ja koko sörsseli maistui tavalliselta tomaattikastikkeelta. En siis suosittele. Kannattaa ostaa vähän arvokkaampia kuin jotkut Pirkat yms. Ero on meinaan aika suuri. Joko olen tottunut tulisempaan tai sitten Pirkalla ei edes maisteta niitä tai maistajalla on todella matalalalla tämä "polttamistaso".
Otsikko: "Tulisimmat" ruokaelämykset
Kirjoitti: e-Boy - tammikuu 14, 2008, 22:48:18 ip
Lainaus käyttäjältä: "Jebu"Tossa sunnuntaina kun vetäsin yhden tortillan, niin jääkapissa oli vain Pirkka "Tulinen" chilikastiketta. Maistoin sitä, ja voi sissus kun ei ollut minkäänlaista tulisuutta. :| Purkissa luki vielä "Tulinen" ja koko sörsseli maistui tavalliselta tomaattikastikkeelta. En siis suosittele. Kannattaa ostaa vähän arvokkaampia kuin jotkut Pirkat yms. Ero on meinaan aika suuri. Joko olen tottunut tulisempaan tai sitten Pirkalla ei edes maisteta niitä tai maistajalla on todella matalalalla tämä "polttamistaso".

Tosin Pirkan uusin salsalajitelma on yksi eniten ostamistani tällä hetkellä, maku on hyvä ja chipotlesta löytyy vähän poltettakin. Ja tuo "Tulisin" joka nyt ei tunnu edes yhtä tuliselta kuin "medium" chipotle, on sekin hyvän makuista.

Siis nämä: :D
http://javu.kapsi.fi/inferno/viewtopic.php?t=1860&highlight=pirkka
Otsikko: "Tulisimmat" ruokaelämykset
Kirjoitti: kyris - tammikuu 14, 2008, 23:44:24 ip
Kerran eräässä konferenssikeskuksen ruokalassa oli ruokan "Tulista jauhelihakastiketta". Oli ruokailun jälkeen pakko avautua henkilökunnalle kun siinä ei ollut mausteita edes niin paljon kuin yleensä.

Vastaus oli:"ei voi tehdä vahvaa kun ihmiset ei pidä siitä".

Kysyin miksi sitten laittaa nimeksi tulinen jauhelihakasteke. Vastaus sai jopa meikäläisen hiljaiseksi: "Ihmiset tykkää kokeilla uusia makuja..."
Otsikko: "Tulisimmat" ruokaelämykset
Kirjoitti: Volitans - tammikuu 15, 2008, 00:16:33 ap
Lainaus käyttäjältä: "kyris"Kerran eräässä konferenssikeskuksen ruokalassa oli ruokan "Tulista jauhelihakastiketta"...


Herää kysymys, että kuinka vaikeaa olisi oikeasti tehdä sivuun tulistakin versiota...

Tämä on vain chilikulttuurin kehittymättömyyttä. Toisaalta nämä yhdistysläiset (itse mukaanlukien) tuntuvat perisuomalaiseen tapaan "hieman" liitoitellakin tämän chilin käytön suhteen!
Otsikko: "Tulisimmat" ruokaelämykset
Kirjoitti: kyris - tammikuu 15, 2008, 00:39:47 ap
Ongelmahan tulee siitä, että termi tulinen, on aika väljä.

Etenkin ravintoloissa tämä tulee ongelmana. Joissain paikoissa tulinen on oikeammin mausteinen, ja joissain paikoissa (normitavikselle) tulista.

Ja kun noihin miedompii tulisiin tottunut saa eteensä tavis-tulista, niin alkaa mussutus. "Liian tulista".

Mutta miten voisi standardoida "tulisen"

Siinä voisi olla yhdistykselle toiminta idea. Lanseerataan Tulinen sertifikaatti ravintola-annoksille ja elintarvikkeille. Siis ihan kaupanhyllyn tavaroille ja ravintoloiden annoksille.

Tietyn prosessin jälkeen (x jäsentä on samaa mieltä tulisuudesta), tuote saa maininnan sertifikaatista, ja ilmoitamme valmistajalle/maahantuojalle, että heillä on nyt oikeus käyttää mainonnassaan ja tuotteissaan Suomen Chiliyhdistyksen Tulista-sertifikaattia.

Michelin jakaa tähtiä, miksi me emme jakaisi Chilejä :-) New Bamboo Center saa varmaan äkkiä maksimi Chili määrän :-)
Otsikko: "Tulisimmat" ruokaelämykset
Kirjoitti: Volitans - tammikuu 15, 2008, 00:44:53 ap
Lainaus käyttäjältä: "kyris"
Siinä voisi olla yhdistykselle toiminta idea. Lanseerataan Tulinen sertifikaatti ravintola-annoksille ja elintarvikkeille. Siis ihan kaupanhyllyn tavaroille ja ravintoloiden annoksille.

Tietyn prosessin jälkeen (x jäsentä on samaa mieltä tulisuudesta), tuote saa maininnan sertifikaatista, ja ilmoitamme valmistajalle/maahantuojalle, että heillä on nyt oikeus käyttää mainonnassaan ja tuotteissaan Suomen Chiliyhdistyksen Tulista-sertifikaattia.


Näin juuri!
Otsikko: "Tulisimmat" ruokaelämykset
Kirjoitti: kyris - tammikuu 15, 2008, 00:48:05 ap
Vaasassa voisi miettiä yhdistykselle "Sertifiointi-työryhmän" joka päättäisi viime kädessä sovittujen  kriteerien perusteella sertifikaatin myöntämisestä.

Voisi tuoda yhdistykselle hieman julkisuuttakin ;-)
Otsikko: "Tulisimmat" ruokaelämykset
Kirjoitti: Volitans - tammikuu 15, 2008, 00:58:15 ap
Aivan, pitäisi ensin vaan olla itse aktiivinen: Lähetetään tiedote kaikille mahdollisille tiedossa oleville maahantuojille/valmistajille.

Luokitus on syytä miettiä ensin tarkkaan. Se ei voi olla yhden ihmisen subjektiivinen mielipide. Se ei voi myöskään olla tieteellinen kapsaisiinien mittaus, sillä eri chileillä on kuitenkin erilainen polte. Täytyy koota vaikka ryhmä, jotka sitten kaksoissokkotestinä arvioivat tuotteiden tulisuutta. Tätä tarkoitusta varten tietenkin maahantuojien/valmistajien on toimitettava yhdistykselle näytteitä ;)
Otsikko: "Tulisimmat" ruokaelämykset
Kirjoitti: Volitans - tammikuu 15, 2008, 00:59:14 ap
Näytteitä varmaan saisi vielä, kun joku vaan osaisi oikean henkilön puheille päästä, jopa tuonne Vaasan meettiin!
Otsikko: "Tulisimmat" ruokaelämykset
Kirjoitti: kyris - tammikuu 15, 2008, 01:17:50 ap
Tai sitten toimimme itse aktiivisina testaajina, eli tietysti otetaan näytteitä vastaan, mutta esi. kun kolme jäsentä suosittelee, niin sertfikaatti-ryhmä arvioi perusteet, ja niiden pohjalta tekee päätöksen.

Michelinmäinen toiminta on ehkä fiksumpaa, niin ei tule niin paljon epäilyjä homman rehellisyydestä.

Voisimpa koettaa vääntää Vaasaan kokoukseen ehdotuksen asiasta, jos vaan kokousväki suostuu asiaa siellä pohtimaan.
Otsikko: "Tulisimmat" ruokaelämykset
Kirjoitti: HellRaiser - tammikuu 15, 2008, 01:33:13 ap
Koittakaapa saada homma toimimaan, hyvä idea nimittäin.

Itse olen melkeinpä kaiken perus CM-Prisma yms. linjalta testannut ja käytännössä surkeita sooseja näissä myydään. Tämän vuoksi on loistava että on olemassa Pepper-King.

Kannattaa kuitenkin huomioida että vaikka tässä chili"hulluja" oltaisiinkin niin joku järki siinä luokituksessakin pitäisi olla. Se että meidän mielestä habataba ei välttämättä ole tulista, se taatusti on tulista kokemattomalle. Tahi jos joku meistä maistelee Megadeathia aamupalaksi niin ei se siitä mietoa tee.

Eli riittävän laaja skaala arviointiin ja järki mukaan ;)
Otsikko: "Tulisimmat" ruokaelämykset
Kirjoitti: snu - tammikuu 15, 2008, 07:48:08 ap
Tulisen ruuan ei voi olettaa olevan yhtä tulista, kuin tulisen mausteen. Eri mausteitakin kuuluu laittaa eri määrä, toisia lorauksen, toisia pisaroittain. Tästä johtuen, mausteet pitäisi varmaan arvioida osana ruokaa, tyypillisellä annostuksella?


Ehkä näin:
1 chili = tulista tavikselle
3 chiliä = tulista kaikille meistäkin.

Niitä ei varmaan kannata yli kolmea kenellekään antaa, ellei kyse ole oikeasti jostain miljoonan scovillen tavarasta.
Otsikko: "Tulisimmat" ruokaelämykset
Kirjoitti: e-Boy - tammikuu 15, 2008, 10:53:35 ap
Lainaus käyttäjältä: "snu"
Ehkä näin:
1 chili = tulista tavikselle
3 chiliä = tulista kaikille meistäkin.

Niitä ei varmaan kannata yli kolmea kenellekään antaa, ellei kyse ole oikeasti jostain miljoonan scovillen tavarasta.

Kannatetaan.  :D
(http://img132.imageshack.us/img132/5355/recomak5.jpg)
Vähän tähän malliin, että tietää myös mikä on maksimi.
Otsikko: "Tulisimmat" ruokaelämykset
Kirjoitti: Herra 47 - tammikuu 15, 2008, 11:35:05 ap
Samaa tuossa jo pertsalle muutama päivä ehdotin että otetaan tää asia esille... Vähintään 2 arvostelijaa (mieluiten 3 tai jopa enemmän jos on tarpeen) ja Toi 3 palkoa on muuten hyvä mutta kannattaa harkita puolikkaat mukaan niin saa hieman laajemmaksi tuon luokituksen... Eli taba vois olla tuo 1 ja sitten sitä miedommat mutta silti selvästi chiliä sisältävät olis se puolikas... Jne ja sit vois mikäli saa ihan huipputulista vois noi chilit olla liekeissä... Ns. Extra luokka... ;) päätetään nämä sitten kokouksessa mutta ideoita kyllä kannattaa heittää
Otsikko: "Tulisimmat" ruokaelämykset
Kirjoitti: Volitans - tammikuu 15, 2008, 16:39:16 ip
Kuulostaa hyvältä.

Chiliyhdistyksen nettisivuille voisi kasata soossitietokannan, jossa kaikki soossit. Yhdistyksen jäsenet pääsisivät sitten arvostelemaan / lukemaan arviointeja. Muille näkyisi vain soossit, niiden ilmoitetut raaka-aineet ja chilipalot.

Tuo 1-3 asteikko puolikkailla laajennettuna on aivan tarpeeksi. Nämä lisättyä kapsaisiinia sisältävät ylituliset voisivat sitten olla tosiaan kolme chiliä lieskoilla. Kolme+lieskat olisi esim. yli 50 000 SHU (=Dave's Insanity).

Suurempia SHU lukuja ei mielestäni tähän systeemin kannata tunkea, sillä tuo 50 000 SHU:takin on jo sen verran tyjä, että aika paatunut chilipää saa olla, jos ei tuosta polte tunnu. Extra soossien "metsästäjät" sitten kaivavat scovillet esiin jo ennen ostopäätöstä, eikä normikaupoissa ole edes näitä 50 kSHU:n vahvuisia.

Myös tuo e-Boyn malli, jossa kaikki kolme chilliä aina ovat näkyvillä ja punaisena sitten itse tulisuus on hyvä, koska sillä saa heti kuvan suhteellisesta tulisuudesta.
Otsikko: "Tulisimmat" ruokaelämykset
Kirjoitti: Chilivaari - tammikuu 15, 2008, 17:07:43 ip
Saksalaiskauppa Lidl näkyy jo tuollaista luokittelua harrastavan valmisruoissaan. Pakastecurryssa oli 2 punaista kolmesta chilinkuvasta ja siinä tosiaan maistui chili, ei kuitenkaan poltellut. Kolmea punaista en heidän pakastealtaastaan bongannut, mutta ehkä niitä on Saksassa.

Kastikkeille asteikko tietysti pitää olla erilainen kuin ruoka-annoksille.
Otsikko: "Tulisimmat" ruokaelämykset
Kirjoitti: snu - tammikuu 15, 2008, 17:50:57 ip
Itse ehkä näkisin asian niin, että eihän niitä michelin-tähtiäkään puolikkaita saa, eikä niitä jaella joka toiselle karvakädelle, vaikka se pitsa hyvää olisikin. Samoin mun mielestäni ruuan pitäisi olla kunnolla tulista, ennen kuin siitä mitään chiliyhdistyksen suositusta saa. Muuten niitä pitää olla jakamassa kaiken maailman ketsupeille.
Otsikko: "Tulisimmat" ruokaelämykset
Kirjoitti: Volitans - tammikuu 15, 2008, 17:52:40 ip
Lainaus käyttäjältä: "Chilivaari"
Kastikkeille asteikko tietysti pitää olla erilainen kuin ruoka-annoksille.


Aivan. Tulisuutta arvioidessa voisi testata esim. 1 rkl (15 ml)l soossia/1 dl riisiä yhteen sotkettuna.
Otsikko: "Tulisimmat" ruokaelämykset
Kirjoitti: Volitans - tammikuu 15, 2008, 18:00:04 ip
Lainaus käyttäjältä: "snu"Itse ehkä näkisin asian niin, että eihän niitä michelin-tähtiäkään puolikkaita saa, eikä niitä jaella joka toiselle karvakädelle, vaikka se pitsa hyvää olisikin. Samoin mun mielestäni ruuan pitäisi olla kunnolla tulista, ennen kuin siitä mitään chiliyhdistyksen suositusta saa. Muuten niitä pitää olla jakamassa kaiken maailman ketsupeille.


Jos 1 palko on luokkaa Tabasco, niin ei niitä silloin yhdellekään ketchupille tai thai-sweet&sour soossiille tule...

Toisaalta nämä chilipalot eivät olisi mitään chiliyhdistyksen suositteluja, vaan yksinkertaisesti aistinvarainen arviointi tuotteen tulisuudesta. Aistinvarainen siksi, että eri kapsaisiinit polttavat eri tavalla, jolloin saadaan todellisempi kuva tulisuudesta, kuin esim. kaasukromatografilla.

Suosittelupisteitä voitaisiin sitten laittaa yhdistyksen sivuille. Silloin pitäisi tulisuuden lisäksi maunkin olla kohdallaan. Nämä voisivat olla vain jäsenille avautuvassa sivustossa ja jokainen yhdistyksen chilipää voisi niitä arvioitaan vertailukelpoisessa muodossa sinnen tallentaa.

Michelin tähtien jakoon vertaus ei tässä oikein toimi, sillä kumiukkotähtiä ei saa Suomessa kuin pääkaupunkiseudulla, vaikka olisi kuinka mainiot ruat. Kaikkia kaupunkeja ei edes oteta mukaan vertailuun.
Otsikko: "Tulisimmat" ruokaelämykset
Kirjoitti: e-Boy - tammikuu 15, 2008, 20:19:19 ip
Olen snun kanssa aika lailla samaa mieltä: ei tuossa asteikossa voi kovin paljon portaita olla, jo puolikkaatkin tekisivät niitä aivan liikaa.

Saisiko Tabascosta tosiaan jo sen yhden chilin kuvan? Siinäkin tapauksessa lähes jokainen pizzeria sen saisi. HabaTabascosta voisi jo hyvinkin saada, mielestäni tavallisen- ja habataban ero on kuitenkin jo melko huomattava. (tavallinen tabasco on vähänkuin joisi tomaatti-etikkaa)

Noh tässä on oma ehdotukseni:
Pulju ei saa chiliyhdistyksen sertifikaattia:
0 palkoa - Esim. Tabasco tai vastaava soosi ei riitä. Esim. Mäkkäri pääsisi tähän kategoriaan. (noh tuo tabasco on mietinnän arvoinen asia, mainonnan takia)

Pulju saa chiliyhdistyksen sertifikaatin:
1 palko - HabaTabascoa tai jotain vastaavaa soosia
2 palkoa - Pöydästä löytyy esimerkiksi tuoretta habaneroa
3 palkoa - Jotain todella tulista "tavallisesta" poikkeavaa kapsaisiiniliuosta tarjolla

En tiedä mihin Amarillon sijoittaisi: 1 vai 2? Jotka olette sitä maistaneet, onko Amarillon habanerosoosi mielestänne merkittävästi tulisempaa kuin habanero tabasco?

Joka tapauksessa on aika kova juttu jos saa chiliyhdistyksen sertifikaatin; jos sitä jaellaan perus tabascosta niin se ei ole ihan yhtä kova juttu. Tietysti chiliyhdistys saa enemmän mainontaa jos sertifikaatti löytyy useammasta paikasta. Mietinnän arvoinen asia.  Sikäli ehkä kannattaisikin laittaa se perustabasco jo yhden palon arvoiseksi. :idea:
Otsikko: "Tulisimmat" ruokaelämykset
Kirjoitti: Volitans - tammikuu 15, 2008, 20:36:27 ip
Lainaus käyttäjältä: "e-Boy"Olen snun kanssa aika lailla samaa mieltä: ei tuossa asteikossa voi kovin paljon portaita olla, jo puolikkaatkin tekisivät niitä aivan liikaa.

Saisiko Tabascosta tosiaan jo sen yhden chilin kuvan? Siinäkin tapauksessa lähes jokainen pizzeria sen saisi. HabaTabascosta voisi jo hyvinkin saada, mielestäni tavallisen- ja habataban ero on kuitenkin jo melko huomattava. (tavallinen tabasco on vähänkuin joisi tomaatti-etikkaa)


Tuo ravintola-arvostelu tulee mielestäni erottaa tästä tuotteille annettavasta reittauksesta. Kyseessä olisi pelkästään tulisuuden objektiivinen arviointi.

Ravintoloiden arvostelu onkin sitten "hieman" haastavampaa. Mukaan pitää ottaa tulisuuden lisäksi ainakin myös ruan maku, palvelu ja varmaan myös hintataso olisi mukava tietää, vaikkakaan ei saisi vaikuttaa itse arvosteluun -  Hinta-laatusuhteeseen kuitenkin.

Kun ajatuksena olisi kuitenkin saada suuren yleisön tietoon eri tuotteiden tulisuus - monen mielestä jo Tabasco on "tappavan tulista".

Chiliharrastus alkaa miedoista, harvapa on pitänyt tabascoa mietona ensimmäistä kertaa sitä maistaessaan!
Otsikko: "Tulisimmat" ruokaelämykset
Kirjoitti: Emuli90 - tammikuu 15, 2008, 21:23:21 ip
Ja esim. Tabascon luokitus yhdellä (tai puolikkaalla) chilillä antaisi kuluttajille vertailupohjaa vahvempiin tuotteisiin. Ja muut tuotteet vaikuttaisivat kuluttajan silmissä vähemmän tulisilta jos Tabasco on saanut jo yhden chilin ja kynnys niiden kokeilemiseen madaltuisi. :wink:

Tietysti voi käydä niinkin että ei uskalleta kokeilla vahvempia koska Tabasco on tottumattomalle jo todella tulista ja se on saanut "vain" yhden chilin.
Otsikko: "Tulisimmat" ruokaelämykset
Kirjoitti: e-Boy - tammikuu 15, 2008, 21:31:40 ip
Lainaus käyttäjältä: "Volitans"
Tuo ravintola-arvostelu tulee mielestäni erottaa tästä tuotteille annettavasta reittauksesta. Kyseessä olisi pelkästään tulisuuden objektiivinen arviointi.

Jep, tuo tabasco olikin vain esimerkiksi otettu tulisuuden vertailukohta. Se on kuitenkin tulisin soosi mitä yleenä ravintoloista löytyy, ja se löytyy melko monesta ravintolasta.

Mitenkäs seuraavassa tilanteessa tulee toimia:
Ravintolassa A on tarjolla tabascoa. Ruoka on aivan mahtavaa. Tilat ovat todella hienot, pöydät kiiltää. Myös palvelu pelaa. Totta kai tämä paikka saa sertifikaatin ja yhden palon!!! :)

Ravintolassa Ö on tarjolla tabascoa. Ruoka on kuin sontaa söisi. Tilat näyttävät siltä kuin niitä ei olisi koskaan siivottu. Tarjoilija mulkaisee kulmien alta tilausta tehdessä ja murahtaa jotain vastaukseksi. Meneekö sertifikaatti sivu suun vaikka tulisuus oli täsmälleen samaa luokkaa kuin Ravintola A:ssa, koska muut tekijät eivät houkuta.

Sanoisin että kyllä menee sivu suun.

Asiasta toiseen, sertifikaatin yhteydessä voisi, ainakin chiliyhdistyksen sivuilla olla erityismainintana, minkä aterioiden tai tuotteiden takia ravintola on saanut sertifikaatin. Joskushan ruokalistat uusitaan, ja jos käykin niin että tuliset ruoat poistuvat valikoimista, ei ihmisten tarvitsisi ihmetellä miksi kyseinen paikka on saanut sertifikaatin.
Otsikko: "Tulisimmat" ruokaelämykset
Kirjoitti: kyris - tammikuu 15, 2008, 21:45:45 ip
Mun mielestä ei kannata lähteä arvioimaan ravintoloita, ei ainakaan sillä perusteella, että siellä on pullo tabascoa pöydällä. Muutenhan Pizza Hut saa heti yhden chilin  :wink:

Mieluummin arvostellaan annoksia. Juuri e-boy:n esittämistä syistä
Otsikko: "Tulisimmat" ruokaelämykset
Kirjoitti: e-Boy - tammikuu 15, 2008, 21:54:03 ip
Niin, ja eihän se tosiaan olisi hyvää mainostakaan chiliyhdistykselle jos sen logot löytyisivät jostakin läävästä.  :D
Otsikko: "Tulisimmat" ruokaelämykset
Kirjoitti: Volitans - tammikuu 15, 2008, 21:58:38 ip
Eiköhän se ole aika ala-arvoinen ravintola muutenkin, jolla on Tabasco-pullo, josta tulisuutta saa?

Kyllä ravintolan tapauksessa pisteet pitää tulla oikeasti hyvästä ruasta ja asiakkaan kannalta oikean tulisesta. Ei tarvitse olle tasaista mössöä, mutta annoksessa voi olla osana tulistakin kastiketta, jolla tulisuuden voi itse säädellä sopivaksi.
Otsikko: "Tulisimmat" ruokaelämykset
Kirjoitti: Volitans - tammikuu 15, 2008, 22:04:30 ip
Lainaus käyttäjältä: "e-Boy"Niin, ja eihän se tosiaan olisi hyvää mainostakaan chiliyhdistykselle jos sen logot löytyisivät jostakin läävästä.  :D


Nimenomaan. Myös jonkinlainen varmuus laadun tasaisuudesta pitää olla, aivan, kuten michelin tähdissäkin. Tähdet voivat myös lähteä nopeasti. Keittiömestarin vaihtuessa aina uudelleen arviointi.

Eikä mitään "tabascoa lisää", jos tulista haluat, vaan rehelistä tulista ruokaa. Tuoreita chilejä ja hyvää poltetta.

Pitäsköhän tälle aivoriihelle avata oma ketju? Vai onko jo.
Otsikko: "Tulisimmat" ruokaelämykset
Kirjoitti: Jägermeister - tammikuu 16, 2008, 12:54:29 ip
Lainaus käyttäjältä: "Chilivaari"Saksalaiskauppa Lidl näkyy jo tuollaista luokittelua harrastavan valmisruoissaan. Pakastecurryssa oli 2 punaista kolmesta chilinkuvasta ja siinä tosiaan maistui chili, ei kuitenkaan poltellut. Kolmea punaista en heidän pakastealtaastaan bongannut, mutta ehkä niitä on Saksassa.

Kastikkeille asteikko tietysti pitää olla erilainen kuin ruoka-annoksille.




Kyseistä pakastecurrya löytyy myös ainakin S-Marketeista, joten kyseessä ei ole Lidlin oma tuote. Maku tosiaan ihan ok mielestäni - itse en kyllä antaisi niille millekään kun puoli palkoa vahvuudesta. Jossain kaupassa makuja oli enemmänkin tuo Lidlissä myytävät (2 ?), en tosin muista oliko kolmepalkoisia yhtään.
Otsikko: "Tulisimmat" ruokaelämykset
Kirjoitti: snu - tammikuu 16, 2008, 16:49:33 ip
Varmaan pitäisi päättää ensin, että mitä oikeastaan arvostellaan. Ravintoloiden tapauksessa voi arvostella joko ruuan tulisuutta, tai sen kokonaismakua. Jos arvostellaan tulisuutta, niin pitäisikö chilimerkkejä antaa aivan paskalle sapuskalle, jos se vaan on tulista? Olisiko merkki siis tae tulisuudesta, vai tae hyvästä tulisesta ruuasta, vai jopa tae hyvästä ruuasta? Saisiko joku mielettömän hyvä, Volitans-tason ruoka enemmän chili-merkkejä, vaikka se ei olisikaan aivan älyttömän tulista? Sehän voisi olla paljon suositeltavampi ostos, kuin viereisen paikan vähemmän hyvä, mutta tulisempi sapuska.

Yksi vaihtoehto voisi olla kokeilla ruokaa, ja päättää onko se hyvää vai pahaa. Jos se on hyvää, niin sille voi tulisuuden mukaan antaa sitten niitä palkoja.

Toinen hyvä vaihtoehto olisi arvostella molemmat erikseen. Merkissä olisi esim. kolme palkoa, joista osa olisi punaisina ja osa harmaina, sekä niiden alla kolme tähteä, joista näkyisi samalla tavalla makuarvio. Edit: Mutta kuinka moni ravintoloitsija ottaisi chili-merkin käyttöön, jos ruoka ei saisi hyvää arviota?
Otsikko: "Tulisimmat" ruokaelämykset
Kirjoitti: Tapolan Tulikeppi - tammikuu 16, 2008, 17:56:01 ip
Olisiko mahdollisesti chili-merkeissä laadun merkkeinä kultaiset/keltaiset kehykset palkojen ympärillä, vai menisikö se liian kryptiseksi ymmärtää tavalliselle tallaajalle?

Toinen idea mikä tuli mieleeni olisi käyttää eri värisiä chilipalkoja kertomaan sapuskan tulisuus/herkullisuus suhteesta. Mutta selkeys taas saattaisi kärsiä tuossa "sertifikaatissa" jos eri väriset ja kokoiset chilit pääsevät rajatapauksissa valloilleen..
Otsikko: "Tulisimmat" ruokaelämykset
Kirjoitti: Volitans - tammikuu 16, 2008, 19:39:22 ip
Lainaus käyttäjältä: "snu"Varmaan pitäisi päättää ensin, että mitä oikeastaan arvostellaan. Ravintoloiden tapauksessa voi arvostella joko ruuan tulisuutta, tai sen kokonaismakua. Jos arvostellaan tulisuutta, niin pitäisikö chilimerkkejä antaa aivan paskalle sapuskalle, jos se vaan on tulista? Olisiko merkki siis tae tulisuudesta, vai tae hyvästä tulisesta ruuasta, vai jopa tae hyvästä ruuasta? Saisiko joku mielettömän hyvä, Volitans-tason ruoka enemmän chili-merkkejä, vaikka se ei olisikaan aivan älyttömän tulista? Sehän voisi olla paljon suositeltavampi ostos, kuin viereisen paikan vähemmän hyvä, mutta tulisempi sapuska.


Raivntoloiden osalta mielestä niin, että jos ruoka on hyvää, mutta tulisia vaihtoehtoja ei löydy tai niiden tietämys on luvattoman heikkoa, niin ei yksinkertaisesti jaeta mitään.

Jos chiliä löytyy, sitä osataan käyttää ja annokset ovat vähintäänkin kohtuullisia, niin siitä yksi palko. Laadun kasvaessa sekä chilinkäytön mestaroinnista sitten kaksi tai jopa kolme palkoa.
Otsikko: "Tulisimmat" ruokaelämykset
Kirjoitti: e-Boy - tammikuu 17, 2008, 02:45:07 ap
Jotain spesiaalia siinä pitää kuitenkin olla, minkä voi saada ainoastaan jollain todella tulisella kapsaisiiniliuoksella. Joku pääkallonkuva chilien lisäksi? ;)
Otsikko: "Tulisimmat" ruokaelämykset
Kirjoitti: chilimieli - tammikuu 17, 2008, 03:40:04 ap
Paras ja tulisin ehdottomasti, on kun kerran hulautin kalakeittoon (lohi) lautaselle pari tee lusikallista habanero tabaskoa ja päälle ruisleipää habanerolohkojen kera. :P Kyllä siinä oli itkussa pitelemistä. Maku.. Hmm.. Oli se hyvä, kalan maku vain pääsi katoamaan. :lol:
Otsikko: "Tulisimmat" ruokaelämykset
Kirjoitti: Herra 47 - tammikuu 17, 2008, 08:29:02 ap
Olen samaa mieltä haba tabasta ihan hyväähän se on mutta se on aika dominoiva... Mutta ruokaa tehdessä (joko kokki tai itse) niin tuoreet ainekset kunniaan tulee parempaa ja tulisuuden saa sopusointuun maun kanssa.
Tulinenkin habanero sopii hyvin ja silti ruuan oma maku maistuu... Tästä johtuen jopa nämä extra-tuliset kastikkeet (blairs. Yms) ovat ruuan laitossa parempia... Ei valmiin ruuan pinnalle vaan valmistus vaiheessa.... Näin jopa haba taba sopivasti lisättynä toimii ihan kivasti
Otsikko: "Tulisimmat" ruokaelämykset
Kirjoitti: KalleKala - tammikuu 20, 2008, 11:26:34 ap
Habataba on oikein herkullista grillatun ruoan kanssa (kuten kanankoivet jne jne.). Maku tosiaan on minunkin mielestäni hieman turhan "pistävä" jos sitä yrittää käyttää esim. spaghetin maustamiseen (ei siis tulinen niinkään, mutta sen ominaismaku on jotenkin peittävä). Olenkin havainnut, että tuo Chipotle Taba on ehkä monikäyttöisin mauste Tabascon perheestä. Ei sillä, että se olisi kaamean tulista, mutta se savun maku on todella herkullinen (ja etikkaisuutta ei juuri ole). Poltetta sitten saa vaikka chilijauheesta lisää, jos on tarvetta.
Otsikko: "Tulisimmat" ruokaelämykset
Kirjoitti: Jägermeister - tammikuu 20, 2008, 19:39:27 ip
Yksi ääni Chipotle Tabascolle täältäkin, ehdottomasti paras Tabasco. Ainut puute on surkea jälleenmyyntiverkosto suomessa, onneksi itse tulee oltua pääkaupungissa (arki)päivittäin. Mutta ehdottomasti tuote joka pitäisi olla saatavissa kaikista ruokakaupoista.
Otsikko: "Tulisimmat" ruokaelämykset
Kirjoitti: Herra 47 - tammikuu 20, 2008, 21:39:46 ip
Lainaus käyttäjältä: "Jägermeister"Yksi ääni Chipotle Tabascolle täältäkin, ehdottomasti paras Tabasco. Ainut puute on surkea jälleenmyyntiverkosto suomessa, onneksi itse tulee oltua pääkaupungissa (arki)päivittäin. Mutta ehdottomasti tuote joka pitäisi olla saatavissa kaikista ruokakaupoista.


Olen ihan samaa mieltä tästä... ja toivottavasti se vielä tuleekin pian ainakin isoimpien ketjujen (Citymarketit ja prismat) valikoimiin toivottavasti sitten myös pienempiinkin  :wink:
Otsikko: "Tulisimmat" ruokaelämykset
Kirjoitti: ahokkis - tammikuu 20, 2008, 22:24:27 ip
Tulisin elämys on ollut eilinen habanerotempaus, ostin kokeeksi stockmannilta yhden habaneron kokeillakseni onko se nyt niin tulista kun sanotaan ja pienenä esimakuna tuleville hedelmille.
No laitoin sitä ruokaan aluksi ihan vähäsen->ei maistunut missään ei edes pientä tulisuutta. No sitten laitoin sitä apaut puolikkaan ja huh huh kun oli poltetta, aivan mahtavan makunen ja mahtavan tulinen! Tykkäsin ihan järettömästi. Pienen virheen menin kuitenkin tekemään sen haban leikkelyn jälkeen, hieroin ajattelemattani oikeaa silmääni ja älytön tuska oli seurauksena.
Maukas, tulinen ja opettavainen kokemus, jäin koukkuun. :P
Otsikko: "Tulisimmat" ruokaelämykset
Kirjoitti: Volitans - tammikuu 20, 2008, 23:36:02 ip
Chipotle tabascon kanssa lähes identtinen tuote on La Costeñan Salsa de Chile Chipotle, jota löytyy Prismoista ja hitakin on edullinen. Se on hieman tabascon chippeä paksumpaa ja tummempaa, mukava sitrusmainen hapokkuus. Chipotle tabascossa taas on maussa selvästi myös tabascoa. Tabasco Chipotle on myös aavistuksen tulisempaa.
Otsikko: "Tulisimmat" ruokaelämykset
Kirjoitti: Herra 47 - tammikuu 21, 2008, 08:26:10 ap
Ei sitä la costenaakaan ihan joka prismassa ole :( ei ainakaan raumalla.... Joten senkin saatavuus on niin tai näin... No vaasaan taas kun menen niin pitää muutama pullo ostaa varastoon
Otsikko: "Tulisimmat" ruokaelämykset
Kirjoitti: KalleKala - tammikuu 21, 2008, 14:45:39 ip
Kyselin tuossa Tabascon maahantuojalta, että ottaisivatko he valikoimiinsa ChippeTaban. Valitettavasti vastaus oli, etteivät usko sille olevan tarpeeksi markkinoita, että sitä kannattaisi alkaa tuomaan maahan ja siten varastotilaa viemään.
Muistivat toki mainita, että toivat juuri HabaTaban valikoimiin, josta täytyy kyllä olla jo ihan iloinen. Parit grillausillat sillä jo kesällä pelastettiin, kun kaupasta saatavat grillattavat lihat ovat lähes kaikki uitettu siinä mauttomassa punaisessa tai oranssissa marinadissa. Marinadit huithittoon ja taballa pikainen maustos ja jo maistuu.
Otsikko: "Tulisimmat" ruokaelämykset
Kirjoitti: Volitans - tammikuu 21, 2008, 16:10:51 ip
Lainaus käyttäjältä: "KalleKala"Kyselin tuossa Tabascon maahantuojalta, että ottaisivatko he valikoimiinsa ChippeTaban. Valitettavasti vastaus oli, etteivät usko sille olevan tarpeeksi markkinoita, että sitä kannattaisi alkaa tuomaan maahan ja siten varastotilaa viemään.
Muistivat toki mainita, että toivat juuri HabaTaban valikoimiin, josta täytyy kyllä olla jo ihan iloinen. Parit grillausillat sillä jo kesällä pelastettiin, kun kaupasta saatavat grillattavat lihat ovat lähes kaikki uitettu siinä mauttomassa punaisessa tai oranssissa marinadissa. Marinadit huithittoon ja taballa pikainen maustos ja jo maistuu.


Oliskos aika vaihtaa Tabascon maahantuojaa? Eiväthän he uskoneet habatabankaan markkinoihin, kovasti vaan näyttää menekkiä ainakin lähikaupassa olevan.
Otsikko: "Tulisimmat" ruokaelämykset
Kirjoitti: KalleKala - tammikuu 23, 2008, 14:15:05 ip
Kait siellä joku "fiksu" kaveri laskeskelee ennakkoon menekkejä tuotteille. Tietty, jos todella moni alkaisi kyselemään noiden tabascojen perään, niin eiköhän tuo maahantuojan "fiksu" kaveri alkaisi laskeskelemaan asian puolesta jossain vaiheessa.
Otsikko: "Tulisimmat" ruokaelämykset
Kirjoitti: Volitans - tammikuu 23, 2008, 16:41:30 ip
Jos siellä on joku yhtä "fiksu", kun VR:llä, jotka päättivät lopettaa Lahti-Kerava välisiä junavuoroja kannattamattomina, vaikka rata ei ollut vielä edes valmis! Sitten kun rata valmistui, niin ihmeteltiin, kun matkustajamäärät olivat 30% ennakoitua suurempia ja junavuoroja pitäisikin lisätä!
Otsikko: "Tulisimmat" ruokaelämykset
Kirjoitti: Jägermeister - tammikuu 23, 2008, 21:20:01 ip
Näit "fiksuja" löytyy yllättävän monesta yrityksestä vastaamassa juuri vastaavista tehtävistä.
Otsikko: "Tulisimmat" ruokaelämykset
Kirjoitti: Tapolan Tulikeppi - maaliskuu 17, 2008, 13:44:01 ip
Chilly Pepper Vodka löytyi viime viikonlopun Eestin reissulta.. Todistettavasti chili ja vodka ovat tavanneet koska yksi chilin palko pullossa koristeena lilluu. Yhden 'shotin' tuota hotellilla join, ja päätin että tämä riitti tätä sorttia, sen verran kamalaa tuo etelän votka on maultaan. Hieman jälkikäteen harmitti, koska muistan kaupassa pohtineeni että ottaakko Nemiroffin chiliviinaa vaiko tuota Eestiläistä outoutta.. Tulisuus, se pienen pieni tuntuma mikä tuossa on... on vielä epäselvää oliko se vodka mikä korvensi vaiko kapsaisiini.. vielä kun keksisi mihin paprikavodkaa voi käyttää. Aiheen vierestä, viru valgea meloonilla maustettu oli vallan kelpoa batteryn kanssa. Kokiksen kera se sitten upposi yön ja ehkä aamun viimeisillä tunneilla hotellissa, kännykästä musiikkia soittellessa.. :D

(http://u2py.wippiespace.com/images/Wip-natu/chilly.JPG)
Otsikko: "Tulisimmat" ruokaelämykset
Kirjoitti: Julle - maaliskuu 18, 2008, 10:54:00 ap
Lainaus käyttäjältä: "herra 47"Ei sitä la costenaakaan ihan joka prismassa ole :( ei ainakaan raumalla.... Joten senkin saatavuus on niin tai näin... No vaasaan taas kun menen niin pitää muutama pullo ostaa varastoon


Juu, eikä löydy pääkaupunkiseudultakaan, Habanero Tabascoakin harvoin. Sen sijaan säkällä voi eksyä johonkin aivan ihme pikkukauppaan ostamaan näkkileipää ja hops, hyllyssä on kymmentä eri pippurisoosia joka lähtöön. Kun taas kuukautta myöhemmin painelet samaan kauppaan, ovat hyllyt tyhjänä ja tilalla jotain vaahtokarkkeja. Kansainvälinen salaliitto, sanon minä.

Viime kesänä marinointiin käytin mm. HP Chili ja BBQ -kastikkeita jatkettuna Tabascolla tai vast. pippurikastikkeella. Toimii.
Otsikko: "Tulisimmat" ruokaelämykset
Kirjoitti: Yamada - maaliskuu 19, 2008, 23:43:56 ip
Käydessäni paikallisessa citymarketissa löysin pitkästä aikaa taas habatabascoa, tietenkin sitä eksyi koriin pari purteloa.
Kotiin päästessä ja tuossa pientä iltapalaa vääntäessä sitä piti sitten tunkea jokapaikkaan. Huomasin vaan pienen hassuuden tulisuudessa, etellisen kerran habatabaa ostaessani se ei ollut paljoa tulisempaa kuin normi punainen taba, mutta nyt tämä habataba sai suuni suorastaan vihastumaan... :shock:

Melkoista heittoa taitaa olla valmistuserissä tai sitten makuhermoni ovat vaan jotenkin sekaisin...
Otsikko: "Tulisimmat" ruokaelämykset
Kirjoitti: Wellho - huhtikuu 06, 2008, 02:36:05 ap
Saman huomasin itekkin, kun tuossa kuukausi takaperin menin paikalliseen karvakäsipizzeriaan. Itellä ollut tuota habatabaa kaapissa jo jonkin aikaa ja tottunut sen tulisuuteen (tai tulisuttemuuteen). Sitten otin pizzeriassa pullon käteen ja vetelin niinkuin kotona sitä pizzan päälle... Oli muuten PIKKASEN stydimpää tavaraa, kokeneelta chilinsyöjältäkin hikikarpalot valui otsalta kun pizzaa veti näköön. Yhtä kaikki HYVÄÄ oli.  :P
Otsikko: "Tulisimmat" ruokaelämykset
Kirjoitti: Volitans - huhtikuu 06, 2008, 02:44:00 ap
Lainaus käyttäjältä: "Wellho"Oli muuten PIKKASEN stydimpää tavaraa, kokeneelta chilinsyöjältäkin hikikarpalot valui otsalta kun pizzaa veti näköön. Yhtä kaikki HYVÄÄ oli.  :P


Pakkoko sitä on näköä kohden vetää? mielummin ääntä... :)

Erojahan noilla on - valmistuserästä riippuen luokkaa 2x:kin. Pienempää on vaihtelu silti, kun yksittäisiä tuoreita podeja rouskuttaessa.

Habataban kohdalla näemmä enemmänkin:

http://www.tabasco.com/info_booth/faq/scoville_range.cfm

Ilmeisesti tabascolla on vastattu kysynnän toiveisiin ja tehty soossista katu-uskottavampaa :)
Otsikko: "Tulisimmat" ruokaelämykset
Kirjoitti: DaemonSultan - huhtikuu 11, 2008, 12:05:43 ip
Wrong Noodle Barin Hot Hot Hot Chili Noodles oli aika tuhtia tavaraa. Piti vetäistä pari pikkupurkkia hyla-maitoa, että pystyi syömään loppuun. Illalla iski melkoiset vatsanväänteet ja aamulla vessassa kyllä tiesi syöneensä edellisenä päivänä chiliä.