Aloitanpa minäkin päiväkirjan pitämisen, että paremmin muistaa, miten kannattaa toimia tai olla toimimatta seuraavalla kerralla. Tätä kirjoittaessani kokemusta chileistä on reilun puolen vuoden ajalta. Yhtään kasvia en ole vielä vahingossa tappanut, mutta Apachet heitin kaikki roskiin siitäkin huolimatta, että tuottivat kohtuullisen hyvin satoa (http://koti.mbnet.fi/airman/chilit/img_3240.jpg) jopa aivan liian pienissä purkeissa. Tavallisten ruokapaprikoiden määrän vähensin yhteen samoin kuin Cheyennet (http://koti.mbnet.fi/airman/chilit/img_3477.jpg), sillä ikkunalauta on rajallinen. Taimirivistössä on nyt kolme Habaneroa (http://koti.mbnet.fi/airman/chilit/img_3476.jpg), joiden siemenet on napattu kaupasta ostetuista hollantilaisista. Lisäksi löytyy kaksi toistaiseksi tunnistamatonta tainta, jotka ovat joko Apachea, Cheyenneä, niiden risteytystä tai jotain tavallista paprikaa.
Pari päivää sitten laitoin itämään yhden Championin, Starfishin ja CAP 1492:n. Tässä jännityksellä odotan, milloin työntyvät pinnalle. Multana on jokaisessa purkissa kestomultaa, joka tuntuu suhteellisen ilmavalta ja on toiminut ainakin tähän asti. Pussi meni kuitenkin tyhjäksi ja seuraavaksi aion ostaa turvetta, kunhan saan jossain puutarhalla käytyä, sillä marketit myyvät tähän aikaan vuodesta vain eri sorttisia kukkamultia. Tuleepahan samalla testattua, kuinka paljon eri maalajit vaikuttavat makuun.
Koulussa väsään opinnäytetyönä laitetta, joka säätää kastelua, valaistusta ja tuuletusta ajastimen ja parin anturin avulla. Kun se on toimintakunnossa, väsään jonkinlaisen ebb&flow altaan. Tilaa löytyisi n. 50*150cm kaukalolle. Mietityttää vain, että monelleko kasville sellainen riittää? Ainakin, mikäli puskien kokoluokka on sama kuin nykyisillä, pitäisi mennä 12-14 ihan kevyesti, mutta taitavat olla sieltä pienimmästä päästä nämä nykyiset kasvit, tai sitten kitukasvuisia. Materiaali ja rakenne ovat vielä suunnittelun alla, mutta varmaan tässä pitäisi kohta kiirehtiä. Siemeniä ei uskalla laittaa itämään sitä tarkoitusta varten, etteivät taimet ehdi liian isoiksi ja jää kuiville.
Edit: Unohtui tehdä nykyisen kaluston esittely, eli valaisimena on kaksi kahden putken loisteputkilamppua, 60 ja 120cm. Kummassakin on kaksi erilaista putkea, päivänvalo ja cool white. Ajastimella pidän niitä päällä 15 tuntia vuorokaudessa. Jäähdytystä hoitaa pari tietokoneen tuuletinta. Muutaman kerran on unohtunut laittaa tuulettimet takaisin siivouksen tai pakastimella käynnin yhteydessä ja melkein heti alkavat lehdet kellastua, kun alla paahtaa patteri ja päällä loisteputkia.
Tuo 12 - 14 kuulostaa aika hurjalta määrältä. Sulla on 0,75m2 allaspinta-alaa, ja nuo kasvit voi hyvin olla jokainen 1mx1mx1m kokoisia. Tietenkin menevät jonkin verran limittäin, mutta silti. Varsinkin starfish ja champion tulevat valtavan kokoisiksi, jos niitä ajattelit ebbiin.
Starfish ja Champion ovat mullassa ihan sillä tarkoituksella, että myös jäävät sinne. Kunhan kasvavat isommiksi (ja ensin itävät), päätyvät omiin saaveihinsa kevytsoran ja turpeen seokseen kasvamaan. Ebb sitten pienempiä puskia varten. Tuo 12-14 taitaa tosiaan olla liian optimistinen arvio muille kuin bonsaikokoisille kasveille, eli pitää vähentää sitä sen mukaan, mitkä ovat kylvettävien lajien arvioidut kasvukoot.
Ei tuo 12-14 kasvia pinta-alaan nähden ole mahdoton, mutta vesisäiliön pitää olla todella iso. Yksi puska voi vetäistä 3-5 litraa vettä päivässä eli vettä kuluu jopa 50 litraa joka päivä.
Champion oli kolmikon nopein ja puskee mullasta violettia itua. Siemenen kuori on vielä sirkkalehtien päällä, mutta eiköhän se siitä lähde.
Viime kesän annuumit työntävät nuppuja vaikka kuinka. Toivottavasti sama meininki jatkuu keväälläkin, kun eivät ole enää apuauringon varassa. Nyt olen nyppinyt nuput pois, etteivät kuki itseään hengiltä.
Alkoi ihmetyttämään, kun Starfish ja CAP 1492 purkeissa ei ole vieläkään mitään elon merkkejä. Huomasin asiaa tutkiessani, että ikkunan välistä käy veto ja ikkunalaudalla olevat purkit ovat melko vilpoisia. Championin purkki on laatikossa, joka varmaan sen verran eristää lämmintä, että multa ei pääse kylmenemään, mutta nuo kaksi purkkia ovat suoraan alttiina kylmälle. Alla hohkaava patterikaan ei auta, kun kukkalauta ohjaa lämmön vikasuuntaan. Kokeilenpa siirtää kylvökset itämisen ajaksi työpöydälle, jos vaikka lisääntynyt ja tasaisempi lämpö saisi ne heräämään. Samalla kelmu päälle, että kosteus pysyy tasaisempana.
Näkyy pöytä olevan parempi idätyspaikka kuin viileä ikkunalauta. Tai sitten kysymys on vain ajasta. Joka tapauksessa, CAP1492 työnsi lenkin pintaan ja siirsin sen loisteputkien alle.
Olipa päässyt yksi pienessä purkissa oleva Habaneron taimi melkoisen kuivaan kuntoon, kun olimme muutaman päivän poissa kotoa. Saapa nähdä, vieläkö se elpyy. Starfish oli viimein itänyt ja työntänyt pintaan pätkän honteloa, valkoista vartta. Toivottavasti sille ei ole liian paha shokki, kun sen siirtää hämärältä pöydältä loisteputkien alle.
Lainaus käyttäjältä: "AirMan"Olipa päässyt yksi pienessä purkissa oleva Habaneron taimi melkoisen kuivaan kuntoon, kun olimme muutaman päivän poissa kotoa. Saapa nähdä, vieläkö se elpyy.
Ja elpyihän se ainakin toistaiseksi. Tosin pudotti suurimman osan lehdistään. Kuvat ennen (http://koti.mbnet.fi/airman/chilit/img_3543.jpg) ja jälkeen (http://koti.mbnet.fi/airman/chilit/img_3556.jpg) kastelun.
:D kyllä se tuosta jo elpyy... "hieman" tiputti lehtiään mutta henki kulta säilyi :D
itselläkin tuo orange rocoto tehnyt 3 kertaa lazarukset jo ja eri syistä joka kerta... sitkeitä nämä chilit... kunhan vain osaa (tai vahingossa) tehdä oikeat ratkaisut ja korjaukset olosuhteisiin :wink:
Eilen sain viimein raahattua itseni puutarhalle ja ostin säkillisen turvetta. Laitoin tuossa äsken itämään muutaman lajikkeen (Tabasco, Vette, Numex Suave Red, Arpad, Pimenta Cambuci ja Heart Throb) ja seuraavaksi olisi tarkoitus vaihtaa suurimmille puskille väljemmät ruukut. Hiukan vaan arveluttaa tuon turpeen pH. Pussissa lukee "pH 1+5 3,5-4,5" eli mahtaako olla sellaisenaan liian hapanta? Kyseessä siis Kekkilän luonnonturve.
Muistaakseni ChiliPark käytti tuota menestyksellisesti maitopurkkivaiheessa. Etsipä hänen päiväkirjoistaan.
Idätykseen tuo osoittautui mainioksi. Se pitää alkukosteuden muutaman viikon ajan ilman lisäkastelua. Happamuus ei siinä näyttänyt haittaavan. Taimikasvatuksessa tuo lannoittamaton turve kyllä hillitsee kasvua, saattaa joillakin lajikkeilla pysäyttääkin sen. Minun muistini mukaan ChiliPark lannoitti taimiaan. Se on yksinään myös ehkä liian tiukkaa, kaipaisi hiekkaa tai kevytsoraa joukkoon.
Vuoden alussa kylvetyt siemenet pukkaavat itua. Taisin kylvää ensin liian syvälle, mutta rapsutin ylimääräistä turvetta päältä pois sen verran, että taimi jaksaa helposti työntyä pintaan. Melko hyvin pitää kosteutta tuo turve. Kylvön yhteydessä kastelin ja vieläkään ei näyttäisi tai tuntuisi olevan lisäkastelun tarvetta, vaikkei tuossa idätyslaatikossa ole edes mitään kelmua päällä.
Eilen laitoin myös muutaman Concho's Jalapenon siemenen itämään, tarkoituksena testata, kasvaako pohjoisen kylmässä (ja aloittelijan epävarmoissa käsissä) niin isoja jalapenoja, että niillä pärjäisi chileman.org (http://www.thechileman.org/jalapeno_invitation.php):in kisassa.
Jollain tapaa pitäisi kyllä alkaa karsimaan tai ainakin rajoittamaan tätä lajikkeiden paljoutta tai kesällä parvekkeen virkistyskäyttö kärsii melko voimakkaasti. Kyllähän nuo pienet taimet mahtuvat olemaan vaikka ikkunalaudalla, mutta ei aina tahdo muistaa, että ne kasvavat siitä. Mielikuvaa pienistä kasveista vahvistaa etenkin se, kun ensimmäiset puskat olivat pikkuisia ikkunalautalajikkeita.
Takaiskuja tulee. Huoneenlämpöinen turve vaikuttaa olevan huono idätysalusta, tai sitten olosuhteissa on jotain muuta vikaa. Tähän mennessä pintaan nousseista Vette homehtui ja Pimenta Cambuci näyttää myös työntävän enemmän pensselikasvustoa kuin vihreää. Ei tosin siemenen päältä, vaan varresta, eli voivat periaatteessa olla jotain hiusjuuriakin. Tabasco näyttää elinvoimaisimmalta. Muut lähiaikoina kylvetyt ovat vielä piilossa turpeen alla. Toivottavasti mummo on parempi kylväjä kuin minä, sillä annoin Numex Suave Redin, Pimenta Cambucin ja Arpadin siemenistä puolet hänelle. Ainakin pepperoneja hän sai kasvatettua viime kesänä lähes parikymmentä litraa.
Lisätäänpä vähän kuviakin tähän ketjuun. Eihän pelkkää kuivaa tekstiä kukaan jaksa lukea.
(http://img165.imageshack.us/img165/4884/img3566mr4.th.jpg) (http://img165.imageshack.us/my.php?image=img3566mr4.jpg)
Siinä ovat CAP1492 ja Starfish kasvuaan aloittelemassa. Kylvöpäivä oli joulukuun 2007 alussa.
(http://img148.imageshack.us/img148/2930/img3568gp1.th.jpg) (http://img148.imageshack.us/my.php?image=img3568gp1.jpg)
Tuuletin ja Championin taimi. Mokoma yritti kasvaa pitkäksi ja honteloksi, mutta alkoipa kuitenkin paksunemaan, kun laitoin sen ihan tuulettimen viereen heilumaan. Kylvöpäivä sama kuin edellisillä, eli ikää on puolitoista kuukautta.
(http://img293.imageshack.us/img293/6547/img3570yb2.th.jpg) (http://img293.imageshack.us/my.php?image=img3570yb2.jpg)
Habaneron taimet. Tuntuvat olevan melko hidaskasvuisia muihin verrattuna. Kasvutapakin eroaa siten, että nuo kasvattavat isoja lehtiä tiheään, kun muut kasvattavat ensin pitkän varren. Keskimmäinen on se, joka pääsi välillä kuivahtamaan niin, että pudotti lähes kaikki lehtensä. Habat on kylvetty muistaakseni lokakuun alussa 2007, eli ikää kuvaushetkellä noin 3,5 kuukauden verran.
Edit: Chilivaarin pyynnöstä lisätty myös taimien likimääräinen ikä.
Selkeitä kuvia. Olisi vielä havainnollisempaa, jos kertoisit teksteissä kasvien iän. Monikin voisi haluta vertailla omiensa kasvutahtia tai suunnitella idätysaikaa kasvien koon mukaan, jos lisävaloa ei ole. Multa, hoito ja valaistus vaikuttavat tässä vaiheessa talvea kasvuvauhtiin. Minä yritän pitää omiani pienenä odottelemassa aurinkoisia päiviä. :lol:
Vuoden alussa laitetuista siemenistä (Tabasco, Vette, Numex Suave Red, Arpad, Pimenta Cambuci ja Heart Throb) vain Tabasco ja Heart Throb ovat saaneet sirkkalehdet lähes auki. Vetten ja Pimenta Cambucin ainoat itäneet siemenet homehtuivat heti turpeen pinnalle päästyään ja Numex Suave Red sekä Arpad ovat olleet hiljaa turpeen sisällä ainakin toistaiseksi. Ehkä kylvin ne liian syvälle tai sitten jotain muuta meni vikaan. Teinpä kuitenkin korjauskierroksen ja kylvin lisää joka sorttia. Varmuuden vuoksi ihan pintaan, etteivät tukehdu ja kasvua on helppo seurata. Laitoin lisäksi astian päälle tuorekelmun, sillä eräs puutarhuriksi opiskeleva tuttavani epäili, että liian kuiva ilma haittaisi taimien alkuunlähtöä.
Vaasan miittireissun aikana oli itänyt monta siementä. Pimenta Cambucci, Vette ja Tabasco työntävät kovasti itua. Aiempi idätys meni pilalle varmaan siksi, että kylvin liian syvälle. Nyt itäneet ovat niin pinnassa, että osa siemenestä näkyy. Yksi Apache/Cheyenne oli saanut pienen raakileen aikaan, kun jätin tahallani yhden nupun nyppimättä. Näkeepä ainakin hedelmän värin jonkin ajan päästä ja pystyy varmistamaan lajikkeen. Tänä aamuna tuli pieni vastaisku, kun aikaisemmin itänyt Heart Throbin taimi väsähti. Melko kitukasvuiselta se on näyttänyt jo alusta saakka, joten ei tullut yllätyksenä.
Reissun ajan chileistä huolehtinut avovaimoni innostui viimein chiliharrastuksesta siinä määrin, että haluaa kokeilla oman pensaan kasvattamista. Tädiltään hän oli kuullut, että on olemassa sitruunan makuisia chilejä. Oletan, että kyseessä on lajike nimeltään Lemon Drop ja sopivia siemeniä sattui olemaan pari kappaletta omassa siemenvalikoimassa. Saman tien siis siemenet turpeeseen ja odottelemaan/idättelemään.
Miitti oli kyllä ehdottomasti käymisen arvoinen. Rentoa tunnelmaa, uusia tuttavuuksia, äärimmäisen hyvää ruokaa, kasvatusvinkkejä, chilimaistiaisia jne. Muutamat extremeurheilijat maistelivat myös Sourcea ja sihiseviä torakoita, mutta minä vähemmän urheilullisena päätin jättää moiset ainakin toistaiseksi kokeilematta.
Nyt tuntuu olevan hyvä kasvuvauhti päällä suunnilleen joka puskalla. Olen alkanut lisäämään kasteluveteen muutaman tipan FloraMatoa ja FloraMicroa, joten lannoittamisella lienee osansa asiassa. Lamppuja joutuu vähän väliä nostelemaan. Oli hyvä ratkaisu laittaa kaksi erillistä loisteputkivalaisinta, jotka voi laittaa eri korkeuksille ja laittaa puskat riviin sen lampun alle, mikä on lähempänä sopivaa. Hienosäätöä voi sitten tehdä laittamalla ruukkujen alle vaikka pieniä pahvilaatikoita tai levynpaloja.
Uusia itujakin on putkahdellut näkyviin. Tällä kertaa vuorossa kauan odotettu Concho's Jalapeno. Emännän Lemon Droppia ei juuri tarvinnutkaan odotella.
Seuraavana vuorossa on projekti ebb&flow. Opinnäytetyönä tekemäni ohjaus- ja ajastinyksikkö valaisimia, tuuletinta ja pumppua varten alkaa olemaan loppusuoralla, joten altaan rakentaminen on seuraava homma. Alkuperäinen suunnitelma oli tehdä iso allas, mutta laiskuus iski ja päätin tyytyä valmiiseen vesitiiviiseen astiaan. Kaupasta löytyi muovinen 30 litran laatikko, kooltaan n. 70*30*15cm (pituus, leveys, korkeus), joka saa luvan toimittaa kasvatuslaatikon virkaa. Vesiastiaksi valitsin 45 litran saavin. Biltemasta on tilattuna sopivat letkut, läpiviennit ja liittimet, jotka saapuvat luultavasti alkuviikosta. Pumppu on mallia Resun SP-3800 ja hyvin sillä tuntui vesi liikkuvan. Kuvia luvassa, kunhan saan osia kiinni toisiinsa.
Ebbiprojekti piti purkaa. Tuli niin vesivahinkoalttiin näköinen viritelmä, ettei sitä uskalla kerrostalokämpässä käyttää. Täytyy etsiä jostain tukevampi kasvatuslaatikko tai muu astia. Pumppu ainakin on riittävän tehokas tarkoitukseensa. Prototyyppi muistutti lähinnä suihkulähdettä. Seuraavassa versiossa pitää tehdä reikiä putken alkupäähän, jotta virtaus putoaisi inhimilliselle tasolle.
Turveidätyksille kuuluu huonoa. Oli näköjän erittäin suuri virhe käyttää lannoittamatonta turvetta ilman lisäaineita. Jos siemenet eivät homehtuneet, niin viimeistään sirkkalehtivaiheessa kuukahtelivat. Pitää huomenna käydä ostamassa jotain multaa ja yrittää pelastaa siihen nuo, mitkä vielä juuri ja juuri kituuttavat hengissä. Kivivillaidätyksiäkin voisi alkaa virittelemään.
Sulla ei oo oikeen ollu ituonnea tänä vuonna. Mikähän siinä turpeessa niitä tappaa.. kun eihän se kivivillakaan sisällä mitään tarpeellisia ravinteita, yhtälailla oman siemenensä varassa kait nekin idätykset on ja pitää siirtää kunnon multaan pian? Tai vedessä antaa jotain?
Filago, jonka yhdellä tutulla samoin sirkkataimet teki joukkoitsemurhan.. hällä oli syynä liika märkyys ja vähäinen valo, kai.. vaikee tietää varmaksi
Minulla tuo lannoittamaton turve on osoittautunut yhdeksi parhaista idätysaineista. Ph:n vaihteluväli ilmoitetaan hyvin suureksi, joten samastakin säkkikasasta voi saada erilaisia aineita. Ikävä juttu kuitenkin.
Moneksi viikoksi itämisen jälkeen ei tuohon turpeeseen kannata taimia jättää, sillä kasvu on hyvin hidasta. Kaikki lajikkeet ovat kuitenkin pysyneet hengissä.
Homehtuminen johtuu todennäköisesti jostakin muusta seikasta. Jos minkä tahansa kostean maa-aineksen peittää muovilla, se homehtuu. Itämisastiaa ei tarvitse peittää tiiviisti, eikä saakaan. Riittää, että multa pysyy kosteana. Talouspaperi päällä tai muutama suihkautus silloin tällöin riittää. Tuo turve pitää niin hyvin vettä, että useimmiten sitä ei ole tarvinnut kastella ollenkaan kolmeen viikkoon kylvämisen jälkeen. Huoneiden ilmankosteuksia ja kylvöastioita on niin monenlaisia, että älä nyt kuitenkaan unohda niitä moneksi viikoksi, mutta älä myöskään kastele varmuuden vuoksi.
Lainaus käyttäjältä: "Chilivaari"Jos minkä tahansa kostean maa-aineksen peittää muovilla, se homehtuu.
Ei tuossa turve ole homehtunut ollenkaan. Ainoastaan näkyville jääneet siemenet ja pienet, juuri pintaan nousseet idut tai niiden päällä olevat siemenkypärät. Lieneekö tuo turve sitten niin myrkkyä, ettei siinä edes home kasva. :lol:
Tänään tuli postissa paketillinen kivivillakuutioita. Seurasi tietenkin armoton mietintä, mitä laittaa itämään ja mitä jättää seuraavia kausia varten. Yhdeksän villaan päässyttä ovat:
Tabasco (frutescens)
Vette (baccatum)
Heart Throb (baccatum)
Pimenta Cambuci (baccatum)
Concho's Jalapenõ (annuum)
Chilly Chili (annuum)
Arpad (annuum)
Dutch-Habanero (annuum x chinense)
Numex Suave, Red (chinense)
Toivottavasti menestyvät paremmin kuin turveidätykset, joista ainoana kohtuullisen hyvin näyttää pärjäävän Concho's Jalapeno. Kitukasvuisina sinnittelevät vielä Lemon Drop, Pimenta Cambuci ja Vette.
Kokeilin tuossa samalla uutta nimikylttiviritelmää, eli teipillä laminoitu margariinipurkin kansi. Pelkkä tussi ei kovin rankkaa rääkkiä kestä, mutta ehkäpä teippi siinä päällä riittää suojaamaan tekstin.
Edellisestä kylvöstä nopeimmin iti Vette, joka työnsi juurta heti kylvöstä seuraavana päivänä. Tähän mennessä myös kaikki muut lukuunottamatta Concho's Jalapenoa, Dutch-Habanero F4:ää ja Numex Suave Rediä ovat saaneet jonkinlaisen idun aikaan.
Championin lehdet nuupahtivat tänään, vaikka eilen vasta kastelin sen. Epäilin ensin liikakastelua ja juurimätää, mutta epäilykset hävisivät, kun nostin juuripaakkua purkista tarkistaakseni tilanteen. Kosteutta oli vain hieman purkin pohjareiän ympärillä, sillä olen kastellut suoraan aluslautaselle. Muuten koko purkki oli täynnä pölisevän kuivaa turvetta. Juuripaakkukin oli jäänyt pieneksi, kun kosteutta ei yksinkertaisesti ole löytynyt miltään suunnalta.
(http://img135.imageshack.us/img135/8341/img3616xq2.th.jpg) (http://img135.imageshack.us/my.php?image=img3616xq2.jpg)
Ruukutinpa sitten koko puskan uudestaan. Laitoin turpeen sekaan hieman kukkamultaa, jotta kosteus pysyisi paremmin ja imeytyisi alhaalta ylös. Pistää kyllä harkitsemaan, pitäisikö noita kastella myös yläkautta.
Hieman saman tyylisiä oireita on ollut pitkään myös CAP 1492:lla. Lehdet ovat riippuneet hieman löysän näköisinä. Tutkimus paljasti, että lähes samalla tavalla sekin on tainnut kärsiä kuivuudesta. Juuripaukku oli sentään hieman kostea, mutta ympärillä oli pölisevän kuivaa turvetta. Vaihdoin sillekin samanlaisen multa-turveseoksen.
(http://img170.imageshack.us/img170/3972/img3617si5.th.jpg) (http://img170.imageshack.us/my.php?image=img3617si5.jpg)
Mullanvaihdon jälkeen tein sitten niin fiksun tempun, että yritin poistaa pubescensin karvoihin tarttunutta turvetta imurilla. Silmänräpäys ja koko latva räpätti imurin suuttimen sisällä. Ei sentään kovin pahasti ehtinyt vaurioitua, mutta saattaahan se jälkensä jättää.
Lopuksi vielä kuva idätyksien tilanteesta.
(http://img180.imageshack.us/img180/6265/img3618yn4.th.jpg) (http://img180.imageshack.us/my.php?image=img3618yn4.jpg)
Sellaisen huomion olen tehnyt tuosta kivivillaidätyksestä, että kypärät ovat lähteneet poikkeuksellisen hyvin irti. Ei ole tarvinnut avittaa vielä yhtään. Edellisen turveidätyksen taimista Concho's Jalapeno kasvaa hyvää vauhtia, mutta Vette ja Pimenta Cambucci ovat sitkeästi jumittaneet sirkkalehtivaiheeseen. Muut ovat menehtyneet jo aiemmin, kuten olen tainnut jo mainita. Avovaimon ensimmäinen chili Lemon Drop näyttää muuten elinvoimaiselta, mutta se ei yritäkään luopua kypärästään.
Lainaus käyttäjältä: "AirMan"
Mullanvaihdon jälkeen tein sitten niin fiksun tempun, että yritin poistaa pubescensin karvoihin tarttunutta turvetta imurilla. Silmänräpäys ja koko latva räpätti imurin suuttimen sisällä. Ei sentään kovin pahasti ehtinyt vaurioitua, mutta saattaahan se jälkensä jättää.
Ihmiselle sattuu elämän varrella loistavia väläyksiä ja hienoja hetkiä valokeilassa.
Toisaalta sitten niitä mustempia hetkiä, jotka toimii varottavana esimerkkinä muille.
Annoit hyvät naurut ja piristystä tummaan iltaan! Kiitos!
Kuti, joka arvostaa kaikkien väläysten kertomista.
Kuukausi kylvöstä taimet ovat tämän näköisiä:
(http://img410.imageshack.us/img410/9653/img3666du6.th.jpg) (http://img410.imageshack.us/my.php?image=img3666du6.jpg)
Dutch-Habanero ei ole vieläkään itänyt. Heart Throb on jättänyt kasvamisen kesken. Arpadilla oli paha kypäräongelma, jonka ratkaisin lopulta pinseteillä. Kypärä oli kuitenkin täynnä mätää, joten ei välttämättä mikään hyvä juttu jatkon kannalta.
Kilpailujalapeno on tämän näköinen:
(http://img525.imageshack.us/img525/7834/img3664da2.th.jpg) (http://img525.imageshack.us/my.php?image=img3664da2.jpg)
Itäminen kesti pitkään, mutta mielestäni ihan kohtuullisella vauhdilla tuo on lähtenyt kasvamaan nyt vauhtiin päästyään.
Habanerot kasvavat hiljalleen. Yksi kolmesta teki välillä jo nuppujakin, mutta pudotti ne, kun turhan harvaan kastelin ja pääsivät lehdet välillä hieman nuupahtamaan.
(http://img221.imageshack.us/img221/8692/img3667zc6.th.jpg) (http://img221.imageshack.us/my.php?image=img3667zc6.jpg)
Myös Champion teki muutaman nupun. Nypin pois kaikki muut paitsi yhden, jotta ehkä pääsen maistelemaan, kannattaako tuota edes kasvattaa isommaksi. :)
(http://img412.imageshack.us/img412/9687/img3662lq7.th.jpg) (http://img412.imageshack.us/my.php?image=img3662lq7.jpg)
Lähes tuntematon annuumikin alkaa olemaan kypsässä vaiheessa. Lehtien koon perusteella olisin veikannut tuota Cheyenneksi, mutta kypsä hedelmä onkin Apachen näköinen. Mahdoinkohan jopa onnistua risteyttämään kyseiset lajikkeet? Yritin kyllä kovasti pensselin kanssa niitä ristipölyttää viime kesänä. Tuo samassa purkissa kasvava suurempi kasvikin teki vasta kukan, mutta pudotti sen pois. Taitaa olla liian kiivas kilpailutilanne käynnissä noilla kahdella.
(http://img329.imageshack.us/img329/6990/img3661ng9.th.jpg) (http://img329.imageshack.us/my.php?image=img3661ng9.jpg)
Lainaus käyttäjältä: "AirMan"Lähes tuntematon annuumikin alkaa olemaan kypsässä vaiheessa. Lehtien koon perusteella olisin veikannut tuota Cheyenneksi, mutta kypsä hedelmä onkin Apachen näköinen. Mahdoinkohan jopa onnistua risteyttämään kyseiset lajikkeet? Yritin kyllä kovasti pensselin kanssa niitä ristipölyttää viime kesänä.
Apachehan on itsessään hybridi lajike, joten et taida koskaan saada selville onko se sattunut ristiinpölyyntymään.
Lainaus käyttäjältä: "NaokiSoma"Lainaus käyttäjältä: "AirMan"Lähes tuntematon annuumikin alkaa olemaan kypsässä vaiheessa. Lehtien koon perusteella olisin veikannut tuota Cheyenneksi, mutta kypsä hedelmä onkin Apachen näköinen. Mahdoinkohan jopa onnistua risteyttämään kyseiset lajikkeet? Yritin kyllä kovasti pensselin kanssa niitä ristipölyttää viime kesänä.
Apachehan on itsessään hybridi lajike, joten et taida koskaan saada selville onko se sattunut ristiinpölyyntymään.
Apache on F1 hybridi, eli ensimmäisen sukupolven kasvi, jotka kaikki tuottavat samanlaisen kasvin. F1:stä otetut siemenet tuottavat F2 sukupolven, joista puolet on F1:n kaltaisia ja neljäsosat esivanhempiensa kaltaisia. Myymällä F1-siemeniä saadaan tuote kätevästi suojattua, kun siemenistä ei saada helpolla samanlaista.
Itekki ostin tuota lannottamatonta turvetta monta säkkiä
Ei kerran ollu puutarhaturvetta tarjolla talvella...
Ei ole kyllä ongelmatonta ollu.. Kalkkia meni sekaan liikaa ja PH nousi yli seittämän (vaikka teoriassa kalkilla pitäis jäädä seiskaan) ilmeisesti vesi oli emäksen puolella.. alussahan se turve on PH 3,5
Tämä on johtanu keltasiin lehtiin ja epämuodostumiinkin..
Laitoin onneksi heti alussa kukkamultaa sinne sekaan. muuten olisivat varmaan jo mananmajoilla..
Kaivoin ruukkuun sormella reikiä ja Kananpaskaa laitoin kans sinne.. Pussissahan oli suositus lannottaa paskalla ja kalkita..
Lainaus käyttäjältä: "NaokiSoma"
Apachehan on itsessään hybridi lajike, joten et taida koskaan saada selville onko se sattunut ristiinpölyyntymään.
Hauska tuollaisilla hybrideillä ja mahdollisilla risteymillä on silti tehdä kasvatuskokeiluja, kun ilman risteytymistäkin voi saada aikaan erilaisen näköisiä ja -makuisia chilejä.
Tulipa taas todettua, että sitkeitä ovat nuo chilit. Oli tuossa muutama päivä sitten päässyt käymään niin, että laatikon pohjalla olevista kivivillakuutioista yksi oli päässyt ihan kuivaksi, kun laatikko on hieman vinossa ja Chilly Chilin taimi sattui olemaan juuri siinä ylimmässä ja nurkassa, joka ei kastu kunnolla, kun laatikkoon kaataa vettä. Taimi oli jo aivan kuivunut, eikä näyttänyt minkäänlaisia elonmerkkejä suorasta kastelusta huolimatta. Vaan nytpä se alkoi työntämään latvasta uusia lehtiä ja tiputtelee vanhat pois. Varmaan voi jo alkaa hiljalleen lisäämään kasteluveteen lannoitetta, kun taimet ovat yli 5cm mittaisia ja sirkkalehtien jälkeen on tullut kaksi paria lehtiä.
Pääsiäisen aikaan tuli testailtua chiliä rommin mausteena. Pieneen 60% Strohipulloon pilkoin pari pikkuista kaupasta ostettua hollantilaista habaneroa ja tuli omaan makuun juuri sopivan tulista lientä pilkkireissun lämmikkeeksi. Mukavasti vahvan alkoholin polte vaihtui chilin poltteeksi, joka sitten pysyi jonkin aikaa. Maistatin minä juomaa kavereillakin ja hyvin tuntui lämmittävän kylmissään pilkkiviä ukkoja. Isäukkokin maistoi, vaikka eräällä aiemmalla reissulla erehtyi syömään hänen mielestään erittäin tulisen pepperonin luultuaan sitä suolakurkuksi.
Lainaus käyttäjältä: "AirMan"Pääsiäisen aikaan tuli testailtua chiliä rommin mausteena. Pieneen 60% Strohipulloon pilkoin pari pikkuista kaupasta ostettua hollantilaista habaneroa ja tuli omaan makuun juuri sopivan tulista lientä pilkkireissun lämmikkeeksi. Mukavasti vahvan alkoholin polte vaihtui chilin poltteeksi, joka sitten pysyi jonkin aikaa.
Chinenset sopivatkin tuohon parhaiten juuri hitaasti tulevan ja pitkään vaikuttavan tulisuutensa vuoksi; ei tule turhan äkkijyrkkää :wink:.
Ihan uteliasuudesta kysyn, että mihin uskalsit lähteä pikille? Itselläni oli koko talven pelko, että jäät eivät kestä ainakaan Oulu-joessa. Ja merellä pilkkiminen ei ole hauskaa kylmän tuulen vuoksi :oops:.
Lainaus käyttäjältä: "NaokiSoma"
Ihan uteliasuudesta kysyn, että mihin uskalsit lähteä pikille? Itselläni oli koko talven pelko, että jäät eivät kestä ainakaan Oulu-joessa. Ja merellä pilkkiminen ei ole hauskaa kylmän tuulen vuoksi :oops:.
Iso-valkeisella käytiin Nurmeksessa. Kaveri oli sieltä vuokrannut kämpän pääsiäisen ajaksi. Myös Ahmasjärvellä olen käynyt pari kertaa pilkillä. Se sijaitsee Utajärvellä.
Merellä en ole käynyt tänä vuonna ollenkaan, mutta isäukko on kiskonut jostain Iin edustalta valtavia määriä ahvenia. Ei siellä merelläkään kylmä tule, mikäli sää ei ole aivan kamala. Varsinkin, jos käy välillä vähän juoksemassa tai kairaamassa lisää reikiä jollain isolla ja tylsällä kairalla. Aurinkoisella ja tyynellä kelillä voi tulla jopa niin lämmin, että pitää avata haalaria tai takkia.
Oulujoki on tosiaan melko heikosti ollut jäässä tänä talvena. Se on niin kallista tuo sähkö, että sitä pitää tehdä täydellä teholla ja samalla pitää virtausta niin kovana, ettei joki pääse kunnolla jäätymään. Parhaiten jäätä löytyy mereltä ja järviltä. Ja niitä molempia tässä Oulun ympäristössä riittää. Pitäisi vaan tuntea joku, joka tietää tämän seudun ottipaikat, ettei mene tyhjän pilkkimiseksi. Yleensä varma merkki on, kun joku alue on kairattu täyteen reikiä.
Sähkön kalleudesta puheen ollen, otinpa töpselin irti loisteputkilta, kun alkaa tuo aurinko jo ihan mukavasti paistamaan eteläikkunalle. Champion ja Cheyenne puskevat kukkia, mutta olen vielä nyppinyt niitä vähemmäksi, kun valoa ei aivan älyttömästi vielä ole.
Taimet rikkoivat viikonloppuna Murphyn lakeja oikein urakalla. Avovaimon veljentytär heitti tyynyllä koko taimilaatikon alas ikkunalaudalta, mutta mitään tappioita ei tullut. Isommat chilit pysyivät ikkunalaudalla, taimipurkit putosivat kyljelleen tai pohja edellä lattialle, taimilaatikko putosi kyljelleen taimien viereen ja kasteluvesi oli ehtinyt imeytyä kivivillaan, joten ei tullut sotkuakaan.
Joko olet lotonnut.... Tai voi olla myöhäistä.... Taisi mennä kaikki jo tuossa tapahtumassa ;)
Nyt on ebbi viriteltynä toimimaan. Vesiastia on Orthexin saavi ja kasvatusastia on 65 litran laastikaukalo. Haisee hieman pistävälle tuo laastikaukalon muovi, vaikka olen sitä pari kuukautta tuulettanut ulkoilmassa. Kasvatusastia on neljän pultin varassa.
(http://img117.imageshack.us/img117/6559/img3749lm2.th.jpg) (http://img117.imageshack.us/my.php?image=img3749lm2.jpg)
Kasvatusastiaan menee kolme letkua. Pumppu, poistoputki ja ylivuotoputki. Kaikissa on sihti edessä, ettei sora pääse väärään paikkaan. Askartelin pienet sihdit pumpun putkeen ja poistoputkeen. Toivottavasti eivät ihan heti tukkeudu. Pumpussa ainakin luulisi riittävän potkua sen verran, että se edes jonkinlaisen aukon pitää avoinna.
(http://img519.imageshack.us/img519/97/img3751gr4.th.jpg) (http://img519.imageshack.us/my.php?image=img3751gr4.jpg)
(http://img166.imageshack.us/img166/6628/img3753lr2.th.jpg) (http://img166.imageshack.us/my.php?image=img3753lr2.jpg)
(http://img166.imageshack.us/img166/94/img3757el5.th.jpg) (http://img166.imageshack.us/my.php?image=img3757el5.jpg)
Taimet eivät ainakaan vielä ole osoittaneet negatiivisia merkkejä päästyään taimilaatikon ahtaudesta tulvivan kevytsoran sekaan. Kovasti ovat alkaneet juuria kasvattamaan, kun eilen sen verran nostin yhtä taimista siirtääkseni sitä vähän kauemmas toisista.
(http://img113.imageshack.us/img113/1107/img3770we1.th.jpg) (http://img113.imageshack.us/my.php?image=img3770we1.jpg)
Lannoiteseos on nyt neljä ämpärillistä vettä, 25ml FloraMicroa ja saman verran FloraMatoa. Seoksen pH on jotain 6,5 ja 7 väliltä. Turpeessa kasvaville olen laittanut melko laimeaa lannoitevettä. Parin litran kastelukannuun ihan pieni liraus kumpaakin lannoiteliuosta. Toisinaan olen kastellut ihan pelkällä vedellä.
CAP1492 teki kauniin violetin kukan, mutta näyttää kuihtuvan pois ilman hedelmää. Ovatko pubescensit liian ronkeleita minulle, vai onkohan tuo vielä liian pieni kasvi tuottamaan hedelmää? Lehdet ovat hieman kellertäviä samoin kuin monella muullakin puskalla, joten onko ehkäpä liian vähän lannoitettu?
(http://img108.imageshack.us/img108/5240/img3762ok6.th.jpg) (http://img108.imageshack.us/my.php?image=img3762ok6.jpg)
Yksi habaneropuskakin innostui kukkimaan:
(http://img181.imageshack.us/img181/2756/img3763vc2.th.jpg) (http://img181.imageshack.us/my.php?image=img3763vc2.jpg)
Champion kasvattelee ensimmäistä hedelmää:
(http://img181.imageshack.us/img181/6560/img3765hw5.th.jpg) (http://img181.imageshack.us/my.php?image=img3765hw5.jpg)
Apachen F2 sukupolven edustaja työntää kukkaa ja hedelmää, vaikka jäikin jostain syystä hyvin pieneksi. Pituutta tuo ei ole kasvanut juuri yhtään koko tänä vuonna.
(http://img385.imageshack.us/img385/7618/img3766sv4.th.jpg) (http://img385.imageshack.us/my.php?image=img3766sv4.jpg)
Tässä vielä yhteiskuva kaikista chilipuskista, mitä on tällä hetkellä hengissä.
(http://img403.imageshack.us/img403/4716/img3774nf3.th.jpg) (http://img403.imageshack.us/my.php?image=img3774nf3.jpg)
Tulipa taas kohellettua. Tällä kertaa kohelluksen kohteena Chilly Chili, jonka päälle pudotin pyörivän tuulettimen. Ei jäänyt kuin kuorittu ranka ja yksi lehti jäljelle. Kyseinen taimi oli jo muutenkin kokenut kovia, kun se pääsi taimilaatikossa kuivahtamaan. Juuri kun se oli alkanut kunnolla toipumaan edellisestä mokasta, tuli tehtyä uusi ja pahempi. :(
Habaneron kukinta jäi pelkäksi kukinnaksi. Ei tullut yhtään hedelmää ainakaan vielä. Pitänee kokeilla rajumpaa lannoitusta, sillä siemenet on otettu kaupasta ostetusta habanerosta, joka on oletettavasti tehokasvatukseen sopivaa jalostushaaraa.
CAP1492 alkoi menemään keltaiseksi, joten annoin sillekin rautaisannoksen lannoitevettä. Nyt näyttää jo paremmalta. Puska yrittää kuitenkin sitkeästi kasvattaa latvan sijaan epäsymmetrisesti sivulle sojottavaa sivuhaaraa, jonka lopulta kirrasin pussinsulkijalla pystyasentoon. Näyttää taas työntävän nuppua ja toivottavasti tällä kertaa myös hedelmää.
Turpeeseen kylvetty Conco's Jalapeno kukki ja pari raakiletta kasvaa nyt hyvää vauhtia pituutta. Kilpailutulosta ajatellen nypin ylimääräiset nuput pois, jotta kasvilla riittäisi voimaa kasvattaa nuo kaksi mahdollisimman suuriksi.
Cheynnekin pukkaa kohtalaisen kovasti kukkia ja raakileita. Puskan toinen puolisko ikävä kyllä kärsii lievästä auringonpistoksesta, joten maksimisatoa ei ole tulossa.
Tänään oli leivontapäivä. Avovaimo värkkäsi kakkupohjan ja tavallisia keksejä valmistujaisia varten. Minä kokeilin tehdä chilikaurakeksejä ja ihan kohtuullisen hyvin ne onnistuivat. Resepti tässä:
Chilikaurakeksit
n. 30-40 kappaletta koosta riippuen
125 grammaa voisulaa (hätätapauksessa sula margariinikin kelvannee)
1 desilitra hienoa sokeria
1 desilitra fariinisokeria
1 kananmuna
1 desilitra vehnäjauhoja
4 desilitraa kaurahiutaleita
1 teelusikallinen leivinjauhetta
2 teelusikallista vaniljasokeria
1-4 teelusikallista chilijauhetta maun mukaan
Sekoita sokerit, chilijauhe ja rasva. Sekoita muut kuivat aineet ensin keskenään ja sitten taikinaan. Lisää muna ja sekoita tasaiseksi. Annostele pieniä taikinapalloja uunipellille. 4*4 yhdelle pellilliselle on sopiva määrä, jos haluaa, etteivät keksit tartu yhteen. Ohjeesta riittää kahteen pellilliseen. Paista uunin keskitasolla ja ota pois ennen kuin palavat. Paistoaika 5-10 minuuttia. Odota, että jäähtyvät ja tarkista maku.
Lainaus käyttäjältä: "AirMan"Habaneron kukinta jäi pelkäksi kukinnaksi. Ei tullut yhtään hedelmää ainakaan vielä. Pitänee kokeilla rajumpaa lannoitusta...
Jos se oli tuo kuukausi sitten kuvaamasi, niin aika hentoiselta tuo vielä näytti hedelmiä kantamaan. Ainakin minulla market-Habaneron (Hollantilainen punainen) ensimmäinen sato (2 chiliä) ilmestyi n. 20 cm korkeaan kasviin. Nyt sillä on sekä korkeutta että leveyttä yli 60 cm. Se on tosi paksurunkoinen ja lehdet ovat suorastaan valtavat muihin verrattuna. Se kypsytteli noita kahta puolitoista kuukautta ja kasvoi samalla. Vasta nyt kukkia ja raakileita alkaa tulla siihenkin runsaammin.
Minä en aio jatkossa kasvatella kuin oikeita merkkituotteita siemenliikkeistä. Satoa tuli aikaisemmin, paljon runsaammin ja lisää tulee koko ajan.
Oikeassa olet lannoituksen suhteen. Tuo kestää kyllä hyvinkin normiannokset, varmaan enemmänkin. Minä olen mullassa kasvatellen käyttänyt Puutarhan Kesää, millilitra litraan joka kasteluveteen. Kun yhdelle Habanerolle annoin vain vettä muutaman viikon ajan, se jäi kasvussa jälkeen. Paljon valoa taitaa myös olla oleellinen vaatimus onnistuneelle kukinnalle.
Lainaus käyttäjältä: "Chilivaari"Lainaus käyttäjältä: "AirMan"Habaneron kukinta jäi pelkäksi kukinnaksi. Ei tullut yhtään hedelmää ainakaan vielä. Pitänee kokeilla rajumpaa lannoitusta...
Jos se oli tuo kuukausi sitten kuvaamasi, niin aika hentoiselta tuo vielä näytti hedelmiä kantamaan.
Juuri sama puska. Vaan huomattavasti isompi se on kuin tuo Apache F2, joka on jämähtänyt 15cm kääpiöksi ja puskee nytkin kolmea hedelmää samanaikaisesti ja vielä kukkii siihen päälle. Saa nähdä, kestääkö ahkera pienokainen hengissä tuommoisen kuorman, mitä isommat eivät suostu edes ottamaan. :)
(http://img296.imageshack.us/img296/2560/img4014js5.th.jpg) (http://img296.imageshack.us/my.php?image=img4014js5.jpg)
Kokonaiskuva chiliviljelmästä.
Ikkunalaudalla vasemmalta lähtien Champion (ensimmäinen hedelmä juuri kypsynyt), CAP1492 (kärsii luultavasti jonkun aineen puutostilasta), Cheyenne (kärsineen näköinen sekin, mutta kovasti tekee hedelmää), Apache F2 (pieni, mutta pippurinen), Concho's Jalapeno (hedelmän pituus 4,7cm, joka ei aivan Chilemanin kisan kärkeen riitä), Starfish (hoikkavartinen, mutta silti tukeva), hollantilainen habanero (kukki kerran, mutta pudotti kaikki, nyt tekee taas nuppuja), keltainen paprika ja vielä pari hollantilaista habaneroa. Ebbissä suurin puska on Pimenta Cambuci ja pienemmät vasemmalta lukien Concho's Jalapeno, Vette ja Tabasco. Pohjalla on myös kitukasvuinen Cheyenne sekä kokonaan piilossa Numex Suave Red. Saa nähdä,
Jakkaralla oleva musta laatikko on valon ja lämpötilan mukaan säätyvä pumpun, tuulettimen ja valojen ajastin, jonka väsäsin koulussa opinnäytetyönä. Kiitettävä napsahti ja hyvinhän tuo periaatteessa toimii. Pumppauksen pituus vain olisi pitänyt säätää sekunteina eikä minuutteina. Nyt kevytsora tahtoo hieman liikahdella ja etenkin pienemmät chilit vääntyvät helposti hieman kallelleen.
Vaihdoinpa viimein vedet ebbiin. Vähän oli jotain valkoista levää tai hometta alkanut kasvamaan letkun pintaan ja astian seinämiin, mutta harjasin sen pois. Laitoin nyt hieman väkevämmän lannoiteliuoksen, eli neljä ämpärillistä vettä, 50ml Matoa ja 25ml Microa. Edellisen veden kaadoin altakasteluruukkuihin ja loput pois. Kevytsoraa on lisätty jokin aika sitten, ettei juurilta lopu tila kesken. Tuli huomattua, että eri kevytsoramerkkien välillä on suuria puhtauseroja. Ensimmäisellä kerralla ostamaani soraa piti pestä useamman kerran, mutta uudempi sora oli valmiiksi puhdasta ja kertahuuhtelu riitti. Arvatkaa vaan, muistanko minkä merkkiset sorat olivat kyseessä. :roll:
(http://img185.imageshack.us/img185/8943/img4336jl1.th.jpg) (http://img185.imageshack.us/my.php?image=img4336jl1.jpg)
Cocho's Jalapeno, pituutta 6,5cm. Ei tuolla thechileman.orgin kisan kärkeen mennä, mutta ei sillä myöskään viimeiseksi jäädä, ellei mitään kovin kummallista tapahdu.
Eipä tuo Concho's Jalapeno enää tuosta venynyt kuin puolisen senttiä. Pituuskasvu on nyt pysähtynyt ja väri alkaa muuttumaan punaiseksi. Ehkä seuraavasta kukinnasta tulee isompia hedelmiä, joilla pääsee pistesijoista kilpailemaan.
Tässäpä yleiskuva chilipusikosta.
(http://img528.imageshack.us/img528/5811/imgp0353lowresqk7.th.jpg) (http://img528.imageshack.us/my.php?image=imgp0353lowresqk7.jpg)
Ikkunalaudalla vasemmalta lukien ensimmäisenä keltainen paprika, jossa roikkuu pari raakiletta. Toisena Cheyenne, jossa näkyy muutama keltainen kypsä hedelmä. Emäntä käy siitä toisinaan jonkun nappaamassa ruoanlaittoa varten, sillä mitenkään kovin tulinen chili se ei ole. Cheyennen oikealla puolella on pikkuinen Apache F2, joka on kokoonsa nähden erittäin tuottoisa kasvi. Siitä seuraavana joku habanero, joka kyllä kukkii muutaman viikon välein, mutta pudottaa raakileet. Välissä joku kukkakimpusta napattu käppyrä. Seuraavana toinen habanero, jolla on samat oireet kuin edelliselläkin. Champion ja Concho's Jalapeno ovat tuottaneet hedelmää vain sen verran, että maistamaan on päässyt. Vaan eipä se ensimmäinen hedelmä tunnu aina antavan todellista kuvaa mausta ja tulisuudesta. Välissä joku emännän kukka punaisessa purkissa ja äärimmäisenä oikealla CAP1492.
Eturivissä oikealla on Starfish, joka kasvattaa pikkuhiljaa ihmeellisen näköistä ryppyistä hedelmää. Välissä pari viherkasvia ja vasemmalla ebbissä suurimmasta pienimpään Pimenta Cambuci, Tabasco, Vette ja Concho's Jalapeno. Ebbin pohjalla on piilossa lyhytkasvuinen Numex Suave Red. Jotenkin näyttää hieman kärsivältä tuo Pimenta Cambuci, joka kasvaa hurjasti pituutta ja ryppyisiä lehtiä. Hankala saada lannoitesuhdetta kaikille sopivaksi, kun tuli laitettua samaan ebbiin niin monta eri tyyppistä kasvia.
Lainaus käyttäjältä: "AirMan"... habanero, joka kyllä kukkii muutaman viikon välein, mutta pudottaa raakileet.
Olisiko vain valon vähyyttä?
Parveke taitaa varjostaa ikkunaa?
Lainaus käyttäjältä: "Chilivaari"Lainaus käyttäjältä: "AirMan"... habanero, joka kyllä kukkii muutaman viikon välein, mutta pudottaa raakileet.
Olisiko vain valon vähyyttä?
Parveke taitaa varjostaa ikkunaa?
Kyllä tuo kohtuullisen valoisa paikka on, joten voi lannoituksessakin olla vikaa. Hieman tuo parveke varjostaa aamulla ja illalla, mutta keskipäivällä porottaa suoraan sisään, jos aurinko sattuu paistamaan. Ulkona olisi tietysti paremmin valoa, mutta parveke on ollut koko kesän hitaasti etenevän remontin alla, eikä sinne enää näin syksyllä uskalla mitään jättää ainakaan yöksi, kun muutamana aamuna on ollut heinikko kuurassa. Täräytin kokeilun vuoksi toiselle habanerolle oikein jämerän annoksen lannoitetta, jos vaikka jotain tapahtuisi.
Tuli tuolla Oulun miitissä puhetta siitä, että Tabasco on vaikea kasvatettava. Hieman ihmettelin väitettä, kun minulla piti olla keväällä kylvetty Tabasco täydessä kukassa ja hedelmiäkin alullaan, enkä ole kovinkaan taitava kasvattaja. Tutkin äsken hieman tarkemin tuota "Tabascoa" ja totesin, että sehän taitaakin olla baccatum. Terälehdissä on juuri samanlaiset laikut kuin vieressä kasvavalla Vettellä. Yläviistoon sojottavien raakojen hedelmien muoto on myös melko samanlainen. Ilmeisesti minulla on mennyt jossain vaiheessa siemenet tai taimet sekaisin. Tai sitten olivat sekaisin jo ostettaessa. Pitänee kokeilla, mitä sorttia nuo loput Tabascon siemenet ovat.
Päivällä vähän herkuteltiin täytetyillä Championeilla. Silppusin täytteeksi sipulia, valkosipulimeetvurstia ja pieniä Championin hedelmiä ja sekoitin mukaan kananmunaa. Paistoin uunissa sen verran, että kananmuna hyytyi ja syötiin pois. Jäi harmittamaan, kun tuli ostettua Penalta niin vähän chilejä ja oma Champion ei ole kovinkaan satoisa. Tällä hetkellä siinä on kolme pientä raakiletta.
Sunnuntaina olivat chilikaurakeksit käytännön testissä. Hyvin ne kelpasivat anopin synttärivieraille. Appiukko vain oli turhan innokas varoittelemaan niiden tulisuudesta, joten arimmat eivät uskaltaneet edes maistaa. Ne jotka uskalsivat, yleensä tykkäsivät. Lapsivieraille lupasin, että chilikeksejä saa syödä niin paljon kuin jaksaa.
Satoa pukkaa hiljalleen. Punkkejakin on taas ilmestynyt. Kesällä niitä ei näkynyt. Taisi olla ulkona parempaakin syötävää. Tuossa on tosiaan "Tabascon" ja Vetten hedelmiä sekaisin, eikä niillä ole mielestäni yhtään mitään eroa. Joku sekaannus siis on sattunut joko hedelmöittymisvaiheessa tai siemeniä käsitellessä.
(http://img252.imageshack.us/img252/7486/imgp0518jy3.th.jpg) (http://img252.imageshack.us/my.php?image=imgp0518jy3.jpg)
Taas vähän kevensin oksia.
(http://img139.imageshack.us/img139/5210/satoayy2.th.jpg) (http://img139.imageshack.us/my.php?image=satoayy2.jpg)
Vasemmalta lukien Vette, Champion, Concho's Jalapeno ja Starfish. Kohta saa maistella myös habaneroja ja Pimenta Cambucia.
Mietin tässä, että mitä teen tuolle ebbille. Ei millään raaskisi heittää poiskaan noita puskia, mutta toisaalta haluaisin saada ensi kaudella oikein kunnon sadon Championista, joka osoittautui todella makoisaksi chiliksi. Ei ole liian tulinenkaan, niin sitä voi tarjota myös vieraille. Ebbiin se pitäisi saada, mutta tämä homma riistäytyy aivan täysin lapasesta, jos alan vesiviljelypuolta laajentamaan.Riistäytyy se toki samalla tavalla multapuolellakin, mutta ruukut ovat halpoja ja ikkunalautaa on helppo jatkaa.
Lainaus käyttäjältä: "AirMan"Täräytin kokeilun vuoksi toiselle habanerolle oikein jämerän annoksen lannoitetta, jos vaikka jotain tapahtuisi.
Habanerot tykkäsivät tujusta lannoiteannoksesta ja pukkaavat hedelmää, mutta paprika ja CAP1492 eivät. Yritin pelastaa ne vaihtamalla puhdasta multaa ylilannoitetun tilalle ja huuhtelemalla juuret siinä välissä, mutta paprika on mennyttä. Kuiva tikku. CAP1492 menetti myös kaikki lehtensä ja olin jo heittämässä sitäkin pois uusien tieltä, mutta huomasin, että runko on vielä notkea toisin kuin paprikalla. Tiirailin tarkemmin ja näkyy pukkaavan uutta silmua, joten ehkäpä peli ei ole sen osalta sittenkään menetetty.
(http://img373.imageshack.us/img373/7049/cap1492ru7.th.jpg) (http://img373.imageshack.us/my.php?image=cap1492ru7.jpg)(http://img373.imageshack.us/images/thpix.gif) (http://g.imageshack.us/thpix.php)
Kuvassa CAP1492 koko komeudessaan.
Tulipa eilen leikeltyä kaikki chilipuskat melko kapeiksi ja mataliksi, vaikka tarkoitus oli vain poistaa kuivuneet oksat ja lehdet. Samalla keräsin pois loput hedelmät, jotka mahtuivat helposti yhteen kuvaan.
(http://img122.imageshack.us/img122/5180/imgp0777axl7.th.jpg) (http://img122.imageshack.us/my.php?image=imgp0777axl7.jpg)
Vasemmalla ylhäällä habaneroja. Toisessa puskassa jäivät jostain syystä pieniksi ja vaaleanvihreiksi, vaikka melko tarkkaan yhtä pitkään niitä kypsyttelin. Oikealla ylhäällä Pimenta Cambucin ainoa hedelmä. Vasemmalla alhaalla Cheyennen satoa ja oikealla alhaalla Vetten ja toisen Vetten (jonka piti olla Tabasco) satoa.
CAP1492 ei vielä näytä elpyneen lannoiteshokista. Vaan jospa se vielä virkustuisi. Melko haastavia kasvatettavia taitavat olla nuo Pubescensit. Pitänee seuraavalle kaudelle laittaa useampi, niin onnistumisen todennäköisyys kasvaa. Myös Frutescens-lajia pitäisi päästä kokeilemaan. Ehkäpä tässä joutuu tilaamaan lisää siemeniä siltä varalta, että koko pussillinen Tabascon siemeniä onkin risteytymää tai kokonaan väärää sorttia. Ja pitää rajata pois myös oman inhimillisen erehdyksen mahdollisuus.
Pitipä maistaa tuollainen minihabanero, kun alkoivat kypsymään pöydällä itsekseen. Oikein tulisia olivat, eikä siemeniä ollenkaan. Pimenta Cambuci oli muuten kuin paprika, mutta ihan pieni alue kannan vieressä oli tulinen.
Nappasin ebbistä kaikki loputkin kasvit pois ja laitoin multaan. Pitää tässä joku päivä puhdistaa tuo koko systeemi ensi kevään kasveja varten. Championia ainakin aion laittaa siihen ja ehkä jotain muuta baccatumia. Tämän kesän kokemuksista viisastuneena en edes yritä kasvattaa samoilla liemillä chinensejä. Niin kitukasvuiseksi jäi Numex Suave Red.
Laitoinpa kymmenkunta siementä itämään kivivillaan:
Aji Cristal (baccatum)
Dutch-Habanero (annuum x chinense)
C04896 (pubescens)
Arpad (annuum), rikkinäisen näköiset siemenet pussin pohjalta.
PI 593618 (pubescens)
PI 387838 "Locato" (pubescens)
Champion (baccatum)
Morron (chinense)
Chilly Chili (annuum)
Tabasco (frutescens), jospa tällä kertaa tulisi frutescens eikä baccatum.
Viimeksi kylvettyjen tilanne on seuraavanlainen:
Aji Cristal, itänyt.
Dutch-Habanero, itänyt, kypärä oli jumissa, mutta poistin sen mahdollisimman varovasti.
C04896, itänyt.
Arpad, rikkinäisestä siemenestä tuli ulos juuri, mutta ilmeisesti siemenestä oli irronnut se pala, minkä sisällä sirkkalehdet olisivat olleet. Laitoin mummolta saatuja siemeniä itämään, mutta niidenkään itävyydestä ei ole varmuutta, sillä väri on oudon tumma.
PI 593618, itänyt, mutta kypärä jumissa.
PI 387838 "Locato", ei merkkejä itämisestä.
Champion, itänyt, kypärä oli jumissa, mutta otin sen varovasti pois.
Morron, siemen homehtui ensimmäisen viikon aikana. Laitoin uuden itämään, mutta sekään ei osoita elonmerkkejä.
Chilly Chili, itänyt.
Tabasco, ei merkkejä itämisestä.
Kasvit pysyivät hyvin hengissä, vaikka olin jouluna ja vuoden vaihtuessa monta päivää pois kotoa. Isommat kasvit kyllä selviävät vaikka useamman viikon yhdellä kastelulla, mutta nuo taimet hieman huolettivat. Pienet kivivillakuutiot kuivuvat kohtuullisen nopeasti. Lisäksi tänne on taas ilmestynyt noita viheliäisiä pieniä pörriäisiä. Ilmeisesti harsosääskiä, joiden toukat saattavat popsia pienet taimet salakavalasti pinnan alta?
Pikkusiskot muistivat viime vuoden joululahjani, joiden korteissa luki "en osaa kutoa, mutta toivottavasti tämä lämmittää" ja paketissa oli Habanero-Tabascoa. Tänä vuonna minä sain paketista kuuden pullon lajitelman Dave's Gourmet kastikkeita ja kortissa luki "mekään ei osata kutoa". Pitihän sitä kinkun päälle kokeilla Insanityä. Hyvin maistui, eikä tuntunut samalla tavalla ikävästi nenässä kuin sukulaistätien kotisinapit. Vanhimman siskon miesystäväkin maisteli samaa kastiketta ja tuntui kelpaavan. Muut eivät suostuneet edes maistamaan.
Tulipa tehtyä melkoinen munaus, kun meni tuossa viikolla yksi ilta autoremontin parissa ja chilit jäivät kokonaan vaille huomiota. Tietysti juuri sinä iltana taimikasvatuslaatikkoon olisi pitänyt lisätä vettä. Pahimmin kuivahtamisesta kärsi Champion, joka kuolla kupsahti. Onneksi on läjäpäin edelliskesän sadosta kerättyjä siemeniä. Myös PI 593618 näyttää heikolta. Varsi on kunnossa, mutta lehdet näyttävät nuutuneilta.
Jotain edistystäkin on tapahtunut edellisen raportin jälkeen. Kaikki mummolta saadut Arpadin siemenet itivät. PI 387838 "Locato" on itänyt myös.
Muutama päivä sitten laitoin kivivillaan myös harjaneilikoita. Hyvin näyttävät itävän. Tuli vain huomattua liian myöhään, että kukat ovat kaksivuotisia, joten jotain erikoiskikkailuja täytyy keksiä, jotta ne saa tämän vuoden elokuussa kukkimaan. Normaalisti kukkivat vasta toisena kesänä. Jos vaikka kellariin heittäisin ne joksikin aikaa, kunhan ensin pääsevät kasvuvauhtiin...
Työkaverikin innostui chilien kasvattamisesta. Ei vain tunnu onnistuvan, koska hän lukee orjallisesti jotain vanhaa puutarhaopasta ja kylvää siemenet melko syvälle. Vaan eiköhän se siitä, kun vähän neuvoo.
Viimeisimmästä idätyksestä ovat hengissä vielä Aji Cristal, Chilly Chili ja Arpad. Harsosääsken toukat söivät Locaton taimelta ilmeisesti juuret, joten se kuivahti, vaikka kastelu oli mielestäni ihan sopivaa. Samat pirulaiset ovat hyökänneet joukolla myös harjaneilikan taimien kimppuun. Sukkulamadot kuulemma syövät mokomia pois, mutta on jäänyt epäselväksi, pysyvätkö sukkulamadot hengissä, jos niitä tilaa postin kautta tähän aikaan vuodesta.
Valoa alkaa olemaan jo sen verran, etten enää nypi Cheyennen nuppuja pois. Antaa kukkia, kun intoa tuntuu olevan. Eipä tarvitse vieraidenkaan epäillä, että ikkunalaudalla on jotain hamppupuskia, kun niistä roikkuu chilejä.
Pimenta Cambuci innostui kasvamaan pituutta ihan kunnolla. Se on nyt yhtä pitkä kuin minä. Piti porata koukku kattoon ja laittaa tukinaru, kun ei se muuten tuntunut pysyvän suorassa.
Aikaisessa olet. Tässä minun murheeni noiden kanssa viime huhtikuussa. Campane on noista korkeista pikku ruukussa vasemmalla, Starfish oikealla: http://chilifoorumi.fi/index.php?topic=4107.msg44510#msg44510
Campane on käsittääkseni sama kuin Pimenta Cambuci.
http://www.thechileman.org/results.php?find=campane&heat=Any&origin=Any&genus=Any&chile=1&submit=Search
Valon yli niitä ei kannata päästää kasvamaan. Siitä pituuskasvusta ei ole myöhemmin kuin haittaa. Kannattaa vaikka leikata se pois, jos muuta ratkaisua ei keksi.
Pimenta Cambuci on suunnilleen vuoden vanha ja Cheyenne kaksi, eli en minä kovin aikaisessa ole. Ensin mainittu oli viime kesän ebbissä, mutta istutin sen talveksi multaan karsittuani pisimmät oksat pois. Tänä vuonna taidan jättää ebbin kokonaan pois, kun tuli täräytettyä kaikki kivivillataimet multaan. Mieli kyllä tekisi oikein reilua satoa Championeista, mutta mahtaakohan enää ehtiä itää tälle kesälle...
Campane ja Pimenta Cambuci lienevät sama lajike eri nimellä. Thechileman.orgin tietokannasta löytyy muitakin nimivaihtoehtoja: http://www.thechileman.org/results.php?chile=1&find=pimenta+cambuci&heat=Any&origin=Any&genus=Any&submit=Search ja juttua oli myös täällä: http://chilifoorumi.fi/index.php?topic=158.0
Otinpa muutaman kuvan näistä otuksista, jotka pikkuchilien juuria nakertavat. Luultavasti ovat harsosääsken toukkia, mutta varmistusta kaipaisin.
(http://img16.imageshack.us/img16/3785/toukat.th.jpg) (http://img16.imageshack.us/my.php?image=toukat.jpg)
Toinen ongelman ja ihmetyksen aihe on Habanero, joka alkoi tiputtelemaan mahlaa syksyllä leikatusta oksantyngästä, kun annoin sille mietoa lannoiteliuosta. Ei auttanut myöskään oksan lyhentäminen. Vajaan viikon se on tuon viimeisimmän katkaisun jälkeen tippassut. Lähtiköhän sillä kevät liian vauhdilla käyntiin, vai onko siinä joku tauti?
(http://img10.imageshack.us/img10/8428/tippa.th.jpg) (http://img10.imageshack.us/my.php?image=tippa.jpg)
Lainaus käyttäjältä: AirMan - maaliskuu 31, 2009, 17:54:11 ip
Otinpa muutaman kuvan näistä otuksista, jotka pikkuchilien juuria nakertavat. Luultavasti ovat harsosääsken toukkia, mutta varmistusta kaipaisin.
(http://img16.imageshack.us/img16/3785/toukat.th.jpg) (http://img16.imageshack.us/my.php?image=toukat.jpg)
Yritin etsiä kuvia harsosääsken toukista, mutta enpä löytänyt. Sitten aloin ihmettelemään, että eihän toukkien pitäisi alkaa hyppimään, kun niitä suihkuttaa hyönteismyrkyllä. Etsinpä sitten kuvia hyppyhäntäisistä ja nehän näyttävät juuri samalta kuin nuo mullassa mönkivät, mutta myrkytettyinä pomppivat otukset. Mahtaakohan noista olla vaaraa chileille?
Habanero lopetti viimeinkin mahlan tipottelun. Nyt se puskee nuppuja, samoin kuin moni muukin puska. Mietin vain, että kannattaakohan noiden antaa kukkia ja tehdä hedelmää jo nyt, vai nypinkö pois ja odottelen, että kasvit ovat isompia ja hedelmiä tulee kerralla reilummin?
Cheyennessä näkyy olevan jo raakileitakin. Kuusi kappaletta laskin pikasilmäyksellä ja uusia tulee koko ajan lisää.
Nyt on raakile myös Apachessa. Kevätaurinko paistaa komeasti sisään ja kasvuvaihde on joka puskalla päällä lukuunottamatta pienimpiä taimia, jotka ovat varsin hitaasti lähtevää sorttia.
Piti käydä kaupasta ostamassa rasiallinen habaneroja. Kohta on pääsiäinen ja pitäähän perinteisellä pääsiäisen pilkkireissulla olla HabaStrohia eväänä, ettei tule kylmä.
Samanlaisia ötököitä vilistää minunkin kaikkien chilien mullassa ja muutamassa muussakin purkissa. Hyppyhäntäisiksi minäkin ne määritin ja olen antanut olla kun en mistään löytänyt infoa että niistä olisi haittaa. Kitukasvuisia mun chilit oli kyllä pitkään, mutta johtui lopulta luullakseni ihan muista syistä ja nyt kun olosuhteet on paremmat niin taimet näyttää viihtyvän öttiäisistä huolimatta.
Netti tietää kertoa, että hyppyhäntäiset ilmestyvät liian märkään multaan, joten ehkä niitä jonkunlaisena varoitusmerkkinä voi pitää? Mulla alkaa multa kyllä välittömästi kastelun jälkeen vilistä vaikka se olisi ollut välillä täysin kuivaa, joten ei ne ihan helposti näytä kuivassakaan mullassa kuolevan.
Joo, hyppyhäntäisihän nuo ovat. Loppujen lopuksi harmittomia, mutta ainahan ne ärsyttää.
Eroon pääsee, kun upottaa purkit veteen ja antaa olla puol tuntia hukuksissa. Sit vaan poimii ne kelluvat pinnalta.
Hyppyhäntäiset ovat hävinneet. Eivät ilmeisesti kestä auringon paahdetta. Muutama vihannespunkki toisinaan kipittää pitkin lehtiä ja rakentelee seittejä, mutta tuntuvat pysyvän riittävän hyvin kurissa, kun litistää sormien väliin kaikki, mitkä osuvat näkökenttään.
Cheyennen satoa on jo jonkin aikaa lisäilty ruokiin. Apachessakin on kypsiä hedelmiä, mutta ei niitä tee mieli syödä, kun tietää sen tulisuuden ja kitkerän maun. Concho's Jalapeno kasvattelee raakileita, samoin Champion ja Pimenta Cambuci. Habanerossakin on raakileita, mutta ne eivät kasva ollenkaan. Ovat jämähtäneet sormenpään kokoisiksi. Lieneekö lannoitus liian niukkaa?
Alkuvuodesta kylvetyt taimet kasvavat hitaanpuoleisesti. Morron on jämähtänyt sirkkalehtivaiheeseen jo kuukausien ajaksi. Onkohan niilläkin liian niukasti ravinteita?
Lainaus käyttäjältä: AirMan - kesäkuu 12, 2009, 22:31:17 ipApachessakin on kypsiä hedelmiä, mutta ei niitä tee mieli syödä, kun tietää sen tulisuuden ja kitkerän maun.
Juuri tuon takia en enää koristechilejä kasvata.
Moderaattorillamme Venomilla jäi yksi nagasato tuollaisiksi sormenpään kokoisiksi. En tiedä sitten mistä johtui, mutta aika kivasti niissä poltetta oli kuitenkin. Jos podit ovat jämähtäneet jo minikokoisiksi, en usko että millään saat enää niitä kasvamaan. Seuraavat voivat sitten ollakin jo suurempia.
Jos Morron on mullassa ja sirkkalehtivaiheessa, niin on vaikea kuvitella, että se olisi onnistunut käyttämään jo kaikki ravinteet. Tosin sanotaan, että joskus turpeet ovat huonosti sekoitettuja, joten ehkä sulle on siihen purkkiin sattunut typetön kohta. Minä ainakin kokeilisin pientä lisälannoitusta, kun ei vaikuta, että ilman sitä kasvi olisi mitenkään menestyvä.
Tämmöisiä hieman oudon muotoisia hedelmiä tulee Starfishiin tänä kesänä. Muistuttavat enemmän Championin hedelmiä kuin niitä, mitä sama puska tuotti viime vuonna.
(http://img193.imageshack.us/img193/9665/starfishinchampionhedel.th.jpg) (http://img193.imageshack.us/i/starfishinchampionhedel.jpg/)
Mikähän lie yli- tai aliannostus tuota puskaa vaivaa? Onko normaalia, että ylivuotiset chilipuskat alkavat tuottamaan ulkonäöltän erilaisia hedelmiä? Makua ja tulisuutta en ole vielä tutkinut.
Voi kun kesä jatkuisi vielä kuukauden, niin ehtisi sato kypsyä. Varsinkin habaneropuskat innostuivat tekemään raakileita niin paljon, ettei ole ennen tällä parvekkeella nähty. Kirvatkin näyttivät pitävän habaneron mehuista, mutta niille suhautin myrkkyä.
Starfishin alkusato alkaa olemaan pikkuhiljaa kypsää. Kyllä sekin tekee vielä raakileita, mutta pieniksi ne jäävät. Uusien raakileiden muoto alkaa jo muistuttamaan oikeaa, toisin kuin nuo kypsät tapaukset, joita kuvasin aiemmin.
Lainaus käyttäjältä: AirMan - elokuu 08, 2009, 21:48:19 ip
Tämmöisiä hieman oudon muotoisia hedelmiä tulee Starfishiin tänä kesänä. Muistuttavat enemmän Championin hedelmiä kuin niitä, mitä sama puska tuotti viime vuonna.
(http://img193.imageshack.us/img193/9665/starfishinchampionhedel.th.jpg) (http://img193.imageshack.us/i/starfishinchampionhedel.jpg/)
Mikähän lie yli- tai aliannostus tuota puskaa vaivaa? Onko normaalia, että ylivuotiset chilipuskat alkavat tuottamaan ulkonäöltän erilaisia hedelmiä? Makua ja tulisuutta en ole vielä tutkinut.
Mulla tuli Starfishistä viime syksynä samanlaisia pompuloita. Potkuakin niistä löyti jonkin verran.
Kuva löytyy täältä (http://chilifoorumi.fi/index.php?topic=4031.msg50543#msg50543).
Silloin luulin että starfishin podeissa ei voisi olla noin paljon vaihtelua muodossa, mutta noihin on nyttemmin törmännyt jo parikin kertaa.
Laitetaanpa vähän kauden 2010 kuulumisia. Tänä keväänä en ole kylvänyt yhtään uutta chiliä, vaan aion keskittyä vanhojen puskien hoitamiseen. Chinensejä on Numex Suave Red, Morron ja pari perushabaneroa. Baccatumeja löytyy Champion, Pimenta Cambuci, Starfish ja Aji Cristal. Annuumeista talven yli pysyi hengissä vain Chilly Chili, joka tällä hetkellä on täydessä kukassa. Muut chilit menivät pahan maun, punkkien tai hoitovirheiden seurauksena biojätteeseen. Jäljelle jääneiden pitäisi siis olla valiojoukkoa niin maun kuin kestävyydenkin osalta.
Muita kasvejakaan en ole isommin kylvänyt. Uudet ahomansikat piti laittaa itämään, kun kellarissa talvehtineet pääsivät kuivumaan liikaa. Kaupunkimallinen koneellisesti jäähdytetty kellari tuntuu olevan liian kuiva kasvien talvisäilytykseen ainakin ilman välikasteluita. Perunatkin siellä menevät kurttuisiksi, jos niitä ei pidä paperisäkissä tai muussa kosteuden haihtumista hidastavassa astiassa. Toinen idättämäni laji on joku banaanin sukuinen kasvi, jonka siemeniä ostin Teneriffan matkalla.
Herättelenpä tätä vanhaa ketjua, kun aihe on kuitenkin pysynyt samana, vaikka vuodet ovat vierineet.
Edellisen päivitykseni (syksyllä 2010) jälkeen chiliharrastus on käynyt aallonpohjassa. Tässä välissä on ollut kolme muuttoa, joista kaksi ensimmäistä olivat puutarhaharrastuksen kannalta huonompaan suuntaan siinä suhteessa, että talvisäilytystila kutistui kohtuullisesta siedettävään ja siitä edelleen lähes olemattomaan. Tämän seurauksena rouvan vaatimuksesta ja myötävaikutuksesta kaikki huonekasvit joutuivat eräänä aurinkoisena kevätpäivänä pysyvästi "ulkoruokintaan". Chilit siinä polttivat lehtensä ja kituuttivat syyspakkasiin asti, kunnes pakkanen löi viimeisen iskun. Tulilatva oli ainoa kasvi, joka tuosta äkillisestä ulkoruokinnasta tykkäsi ja puhkesi kukkaan. Harrastusta on rajoittanut myös perheeseen syntynyt lapsi, joka vielä hetki sitten tykkäsi tunkea suuhunsa kaiken mahdollisen, sekä omakotitalon rakentaminen, joka on syönyt lähes kaiken vapaa-ajan parin vuoden sisällä.
Nyt alkaa kuitenkin tilanne rauhoittumaan ja paranemaan, kun aikaa sekä tilaa löytyy ja nuoriso-osastokin on vähän alkanut nirsoilemaan sen suhteen, mitä suuhunsa laittaa. Vanhoja chilin siemeniä kaivoin varastojen ja muuttolaatikoiden kätköistä. Viimeisimpänä kerätyt Starfishit itivät hyvällä prosentilla. Myös Pimenta Cambuci, Numex Suave Red ja joku numerochili itivät, mutta muut siemenet ovat joko hitaasti itävää mallia tai kokonaan itämättömiä. Onhan noilla siemenillä ikää, kun puoli vuosikymmentä ovat pyörineet milloin missäkin kaapissa tai varastossa.
Tämän kesän tärkeimpänä projektina olisi pihan laittaminen. Nurmea, kivetystä, kukkapenkkiä ja runsaasti hyötykasveja. Tällä hetkellä mietinnän alla kasvihuoneen hankkiminen. Tuttavien kokemusten perusteella lasi on pois vaihtoehdoista. Mummo hankki joka kevät uusia ruutuja, kunnes tilasi polykarbonaattilevyt ja naapurin rouva horjahti lasista läpi loukaten kätensä pahasti. Mielessä pyörii myös kauden pidentäminen ja yöpakkasilta suojautuminen lämmittämällä, joten kennolevyn eristysominaisuudesta voisi olla hyötyä. Todennäköistä on, että homma riistäytyy jossakin vaiheessa käsistä, joten kymmenen neliömetriä lattiaa on ehdoton minimi. Hintakattona pari tonnia+pohjatyöt.
Esimerkiksi http://volya.fi/kasvihuoneet (http://volya.fi/kasvihuoneet) ja http://interbauen.fi/piha-ja-moekki/kasvihuoneet/ (http://interbauen.fi/piha-ja-moekki/kasvihuoneet/) myyvät lujalta vaikuttavia kaarimallisia Optima-kasvihuoneita. Onko tuolta joku joskus tilannut ja onko kokemusta käytännön toimivuudesta? Ulkonäöltään tuollainen kaarikattoinen ei mitenkään silmiä hivele, mutta rakenteen lujuus vaikuttaisi harjakattoisia paremmalta. Myös Strelka-malli näyttää jämerältä. Outoa tosin, että esimerkiksi http://maatilatukku.fi/index.php?main_page=product_info&cPath=4&products_id=5 (http://maatilatukku.fi/index.php?main_page=product_info&cPath=4&products_id=5) myy samaa tuotetta 6mm polykarbonaattilevyllä ja http://www.taimilaari.fi/epages/taimilaari.sf/fi_FI/?ObjectPath=/Shops/20130215-11092-191296-1/Products/6002 (http://www.taimilaari.fi/epages/taimilaari.sf/fi_FI/?ObjectPath=/Shops/20130215-11092-191296-1/Products/6002) 4mm levyllä, mutta kumpikin ilmoittaa saman lumikuorman. Tietysti on mahdollista, että suurimman lumikuorman määräävä tekijä on runko eikä levy.
Pihassa on tuollainen 12neliön ultra-line kasvihuone (interbauen, levy 6mm), ollut nyt pari talvea pystyssä. Korotin sisäkorkeutta tekemällä harkkoperustuksen, harjakorkeutta lisää 40cm. Helppo koota, suosittelen. Taisi olla toimitettuna alle viikkossa.
Nyt on pihahomma edennyt harppauksin eteenpäin. Perjantaina muotoiltiin täytemaat, lauantaina leviteltiin multaa ja tänään päivä meni rautakaupassa puuttuvia puutarhatyökaluja etsiessä sekä pihalla kalkkia levitellessä. Saa nähdä, miten tuossa nurmikkoa kasvaa. Viljavuustutkimuksia en alkanut tekemään, vaan laitoin hattuvakiolla 300 kiloa dolomiittikalkkia, kun uutta multaa tuli 90 kuutiota ja nurmea yhteensä reilut 400 neliötä. Parhaaseen tulokseen olisi varmaankin päässyt, kun kalkin olisi sekoittanut koko multakerrokseen, mutta nyt se on vain haralla sekoiteltu pintaan sen verran, ettei tuuli vie. Toiveena on sopiva sadekeli, joka huuhtelee kalkin syvemmälle maan sisään viemättä multaa mukanaan. Kylvö sitten, kun sade on tehtävänsä tehnyt. Vai olisiko aiheellista lainata tai vuokrata puutarhajyrsin ja pyöräyttää tuota ihan kunnolla sekaisin? Voiko lannoittamisen tehdä samalla kertaa kylvön kanssa?
Kasvihuoneen paikalla on vielä purkutuomion saanut talonrotisko, joten se osa pihasta odottaa toimenpiteitä. Purkukoneet saapuvat, kunhan saavat edelliset työmaat valmiiksi ja sitten hahmotellaan uutta maisemaa.
Kokeillaanpa kuvan lisäämistä tällä kertaa Facebookin kautta. Mitään kehumista tämän kauden tilanteessa ei ole. Kitukasvuisia taimia, vaikka tässä vaiheessa pitäisi jo raakileita pukata. (https://fbcdn-sphotos-b-a.akamaihd.net/hphotos-ak-xap1/t1.0-9/10246572_10202517400550344_4042083099933725349_n.jpg)
Pihan puolella on sentään edistystä tapahtunut. Vanha talo ulkorakennuksineen kuskattiin pois ja alta paljastui hiekkapitoista maata, jossa ei luultavasti kasva mikään ennen kuin siihen multaa sekoittelee. Vai onko hyviä ehdotuksia hyötykasveista, jotka tuossa saisi mahdollisimman vähällä vaivalla menestymään? Kasvihuoneen paikkakin tuosta pitäisi katsoa, mutta on tässä vielä niin paljon muuta hommaa, että taitaa jäädä seuraavaan kesään.
(https://scontent-b-ams.xx.fbcdn.net/hphotos-xpa1/t31.0-8/1462790_10202443005610517_6525285709723621130_o.jpg)
Nyt on taas uusi kausi lähdössä. Ajattelin jatkaa tähän samaan ketjuun, niin pysyy paremmin muistissa aikaisemmat virheet, onnistumiset ja suunnitelmat. Edelliseltä kaudelta hengissä yksi Starfish ja yksi nimilaputon, joka on muistaakseni Pimenta Cambuci. Uusista idätyksistä Starfishit nousivat hyvällä prosentilla, niistä kun oli tuoreimpia siemeniä tallessa. Muut vielä odotuttavat.
Tuohon edellisen kuvan aukealle muokkasin alueen perunamaata varten puutarhajyrsimellä. Melko paljon sieltä vielä nousi betoninpaloja ja tiiliskiviä. Ja yhden ison kannon kaivoin ylös. Maaperässä tuntui olevan enemmän humusta kuin aluksi vaikutti, joten en ajanut tuohon vielä mitään lisämaata. Katsotaan miten perunoiden käy.
Puutarhajyrsimestä tuli mieleeni, että tässä talven aikana rakentelin siihen peräkärryn: https://www.youtube.com/watch?v=KEKt8zloV3o (https://www.youtube.com/watch?v=KEKt8zloV3o)
Mitään varsinaista käyttötarkoitusta en kuitenkaan ole vielä keksinyt. Pito ei riitä lumen auraukseen eikä varmaan vakojen auraamiseenkaan. Vaan pitäähän se joku harrasteajoneuvo olla.
Mukulat upotettu perunamaahan tänään. Vielä piti tuohon puutarhajyrsimeen hitsailla rautapyörät, että sillä sai multausauran liikkumaan. Loppuosan tuota hiekkapitoista peltoa kylvin auringonkukkaa jo pari viikkoa sitten, mutta olisi pitänyt harata siemenet syvemmälle. Parin rankan sadekuuron jälkeen siemenet tulivat näkyviin ja tuossa pyöri satapäinen pikkulintujoukko. Ehkä sinne muutama siemen jäi, mutta varmaan melko epätasaisesti.
Chilipuolella edellisvuotiset Starfish ja Pimenta Cambuci puskevat kukkaa. Pituutta molemmilla pitkästi toista metriä. Tänä vuonna kylvetyistä yksikään chinense ei itänyt. Ainoastaan Championia, lisää Starfishia ja suippopaprikaa on sisällä kituuttelemassa ja odottamassa kasvihuonehankintoja. Varmaan pitäisi jo hyvinkin alkaa auringolle totuttamaan, kun ovat neljän lasin takana sitä varovasti nauttineet.
Nyt olisi kasvihuoneprojekti niin pitkällä, että pihalla odottaa osat Interbauenin 12-neliöiseen Ultra Line mallin kasvihuoneeseen. Jossakin välissä pitäisi perustukset kaivaa. Pitäisi vain keksiä järkevä ratkaisu, jossa hinta, työ ja lujuus ovat sopivassa suhteessa.
Tuo peruna kyllä kasvaa melkein missä maassa tahansa. Eikä juuri tarvi kasteluakaan. Eräs perunanviljelijä joskus sanoi, että peruna ei tarvi vettä kun keitettäessä.
(https://scontent-ams2-1.xx.fbcdn.net/hphotos-xpf1/t31.0-8/10575245_10204975711286576_7633087671135090963_o.jpg)
Nyt on kasvihuone kasattuna. Toivottavasti näkyy tämä kuva muillakin kuin minulla. Olivat melko mielenkiintoisia nuo 2*6 metrin kennolevyt. Tuulisella säällä ei olisi kannattanut edes yrittää.
Lieneekö tuossa tapauksessa tarpeen tukkia jollakin nuo kennolevyjen reunat? Vesihän sinne ei nouse, mutta oletettavasti sinne ajan myötä tunkeutuu kaikenlaisia ryömiviä pikkuotuksia. Toisaalta olisi varmaan myös tarpeellista veden päästä pois, mikäli sitä ruuvien alta pääsee sisään, eli höyrynsulkuteippi ei käy.
Hyvin näkyy kuva, ja onnittelut komeasta kasvihuoneesta! :)
Kasvihuoneprojekti etenee hiljalleen. Pihakäytävistä yli jääneitä kiviä olen kuskannut tuonne käytäväksi ja kasvatuskaukaloiden reunoiksi. Tässä mietin, kannattaisiko kaukalot vuorata muovilla vai suodatinkankaalla, kun pohjalla on styrox-levy ja reunoilla betonikiviä.
Taimiakin tuli lisää, kun naapurin rouva huomasi uuden kasvihuoneen ja lahjoitti useamman tomaatintaimen, punaisia sekä keltaisia chilejä ja muutaman kesäkukan. Vastalahjana annoin yhden Starfishin. Huomaa kyllä, kumpi on tehnyt kauemmin puutarhahommia, kun saadut tomaatintaimet ovat tyvestä peukalon paksuisia ja itse kasvattamani mehupillin luokkaa. Tuskin pelkkä lajike noin paljon vaikuttaa.
Päädyin sitten suodatinkankaaseen. Puoli kuutiota Kekkilän puutarhamultaa upposi yhteen kaukaloon. Vaan tomaattien istuttamisesta tuli katastrofi. Edellisessä viestissä mainitsemani mehupillin paksuiset taimet olivat niin hauraita, että 2/4 meni tyvestä poikki. Kuvassa kaukalo ennen istutuksia.
(https://scontent-lhr3-1.xx.fbcdn.net/hphotos-xat1/t31.0-8/11148389_10204995695306164_8189734537077194965_o.jpg)
Lainaus käyttäjältä: AirMan - kesäkuu 17, 2015, 21:09:13 ip... taimet olivat niin hauraita, että 2/4 meni tyvestä poikki.
Ne latvat kyllä kasvattavat juuret vesiastiassa muutamassa päivässä.
Lainaus käyttäjältä: Chilivaari - kesäkuu 17, 2015, 23:02:27 ip
Ne latvat kyllä kasvattavat juuret vesiastiassa muutamassa päivässä.
Kiitos vinkistä. Toinen katkenneista saattaisi olla vielä siinä kunnossa, että se maljakossa elpyisi. Työnsin sen nimittäin multaan juurtumisen toivossa, kun näkyi varressa olevan juurinystyn näköisiä patteja.
Tänään sain tilatut automaattiavaajat. Niihin piti viritellä lisävarret, että ne sai toimimaan sisäänpäin aukeavien luukkujen kanssa.
(https://scontent-lhr3-1.xx.fbcdn.net/hphotos-xta1/v/t1.0-9/10421373_10205002288110980_2770517424601675607_n.jpg?oh=ba30f7e37fbb1c7b596185d7ab57698b&oe=55E8D735)
Tässä muutama tilannekuva, kun istutukset on ainakin pääosin tehty:
(https://scontent-ams2-1.xx.fbcdn.net/hphotos-xpa1/l/t31.0-8/11538952_10205022406133918_2352943244166464698_o.jpg)
Vasemmalta alkaen: Pari ostotomaattia, joiden välissä oreganoa. Sitten naapurin lahjoittama tomaatin taimi, jonka jälkeen basilikaa ja ylivuotinen Starfish. Sen vieressä pari kuukausimansikkaa sekä naapurin lahjoittamat "pun cili" ja "kel cili". Pari jääsalaattia ja niiden takana kaksi ostettua kasvihuonekurkkua, joiden takana kaksi itse kasvatettua avomaankurkkua.
(https://scontent-ams2-1.xx.fbcdn.net/hphotos-xaf1/t31.0-8/885774_10205022406173919_5086590404991191432_o.jpg)
Peräseinällä purkissa Pimenta Cambuci, pari pensastomaattia naapurista ja oppineiden kukka.
(https://scontent-ams2-1.xx.fbcdn.net/hphotos-xft1/t31.0-8/11425209_10205022406213920_1599762109892299919_o.jpg)
Kaukalossa vasemmalta alkaen: Naapurista saatu tomaatintaimi, Champion, Starfish, suippopaprika ja kitukasvuiset sekä kovaonniset itse kasvatetut tomaatintaimet, joista tosiaan kaksi meni poikki istutusvaiheessa. Niistä pienemmän heitin pois, mutta suurempi on nyt sisällä maljakossa ja työntää juuripiikkejä.
Kaukalon edessä dynossa kesäkurpitsan ostotaimet odottamassa ulos istuttamista. Niiden kanssa samassa astiassa tuntemattomia kukkia. Valkoisessa pajukorissa orvokkeja. Ruskeassa purkissa muistaakseni Starfish. Sen vieressä jättikurpitsa, joka otti nokkiinsa väliaikaisesta autotallisijoituksesta. Ulos sekin on menossa, kunhan vähän kasvattaa vihreää. Kivireunuksen päällä kurkun taimi, joka taisi lopettaa kokonaan kasvamisen autotallireissulla. Parvekelaatikoissa takana selleriä ja edessä lehtikaalia, jotka molemmat on lahjoituksena saatu.
Näitä sitten kastellaan koko kesä. Tuossa jo virittelin uppopumppua sade- ja salaojavesien keruukaivoon. Taitaa vain joutua kaivamaan uudelleen ylös tuon kaivon ja upottamaan syvemmälle, kun sitä on maa nostanut niin, että tuloputket sojottavat yläviistoon. Mietin myös sitä mahdollisuutta, että tuon muovikaivon vaihtaisi syvempään betonirenkaalliseen, mutta sille tulisi tolkuttomasti hintaa.
Tulipa tehtyä virhe, jota en aio toistaa. Otin kasvihuoneen perustamisvaiheessa kasteluvettä pellolta traktorinrenkaan painanteesta, kun en raaskinut vesijohtovettä käyttää ja kaivosta puuttui vielä pumppu. Heti alkuun näihin kastelukohtiin alkoi kasvaa vihreää levää, sitten rikkaruohoja ja nyt hometta. Eli taisipa olla vedessä maatumatonta kasviperäistä materiaalia, siemeniä ja ehkäpä myös pH-arvot pielessä. Kokeilin sitten piikkikuokalla kääntää tuota viheriöivää pintaa piiloon. Vaikutuksia seurataan.
Nyt on tosiaan uppopumppu salaojakaivossa. Pienihän tuo kaivo on, kun se on tarkoitettu lähinnä tasaamaan purkuputkeen menevän veden määrää, mutta kyllä sillä pari kertaa kastelee viljelmät. Tietysti kuivana aikana käy niin, että veden tarve kasvaa ja salaojista tulevan veden määrä pienenee, jolloin täytyy siirtyä vesijohtoveteen. Ei tosin tänä kesänä ole sellaista ongelmaa ollut.
Perunamaallakin alkaa näyttää hyvältä, vaikka ensin olin huolissaan, kun mitään ei näkynyt viikkoihin. Epäilin jo istuttaneeni mukulat liian syvälle, mutta kasvun hitauden syy taitaa olla kylmissä keleissä. Eivät ne perunanvarret naapurissakaan juuri kummempia ole.
Kaunis huone! Meilläkin on uudet perunat vieläkin liian pieniä syötäviksi, lisäksi ovat kasvattaneet paksumman kuoren kuin normaalina kesänä. :-\
Tässä vielä muutama tilannekuva:
(https://scontent-ams3-1.xx.fbcdn.net/hphotos-xpf1/t31.0-8/1796926_10205132690930969_7480297305696429546_o.jpg)
(https://scontent-ams3-1.xx.fbcdn.net/hphotos-xta1/t31.0-8/11119761_10205132690890968_2136236321881387282_o.jpg)
(https://scontent-ams3-1.xx.fbcdn.net/hphotos-xpt1/t31.0-8/11705777_10205132690850967_3195660218955365868_o.jpg)
Meninpä sitten kaivamaan ylös tuon salaojaputkien kokoojakaivon, kun sitä oli jo maan paine kohottanut niin paljon, että tuloputki osoitti yläviistoon, eikä putkesta enää tullut vettä. Vaan eihän tuota muovipönttöä saa enää takaisin millään, kun kuoppa täyttyy vedellä ja märällä hiekalla nopeammin kuin lapiolla ehtii kaivaa. Konetta tuohon ei järkevästi saa ajettua ja tärinän seurauksena sortuisi varmaan terassikin samaan kaivantoon. Siispä suunnitelman muutos. Jos tuohon vaikka muutaman betonirenkaan upottaisi perinteiseen tyyliin lapiolla kaivaen. Vaan näyttääpä siinäkin olevan omat haasteensa. Metrin leveä ja korkea rengas painaa 750 kiloa. Eihän sellaista ilman konevoimaa pysty tuohon raahaamaan. Renkaan korkeutta pienentämällä homma helpottuisi hieman hinnan kustannuksella, samoin halkaisijaa pienentämällä tilavuuden kustannuksella. Mutta mahtuuko aikuinen mies kaivamaan pienemmän renkaan sisällä? Onko jollakin kokemusta kaivon sisällä työskentelystä tai kaivonrenkaiden liikuttelusta käsipelillä? Tietäisi vähän haarukoida, mikä on minimimitta ja maksimipaino.
Kaivoprojekti etenee. Sukulaismiehellä sattui lojumaan pari kappaletta käytöstä poistettuja kaivonrenkaita sekä kansirengas metsän reunassa. Niistähän jo 150cm syvä ja metrin leveä kaivo tulee, eli vettä mahtuisi kuution verran säilöön, kun tuon kokonaisuuden upottaa tuloputken tasalle. Siihen voisi sitten muuraamalla tehdä koristeellisen pihakaivon päälle ja jättää betoniosat maan alle.
(https://scontent-lhr3-1.xx.fbcdn.net/hphotos-xtf1/t31.0-8/11411833_10205167020069176_8988734257544246370_o.jpg)
Siinä on vedelle säilytyspaikka. En laittanut tuota niin syvälle kuin alkujaan suunnittelin, joten käytännön vesitilavuus jää johonkin 650-700 litran paikkeille. Appiukon kanssa pyöriteltiin renkaat paikalleen lankkuja ja lavoja pitkin, niin ei tarvinnut särkeä nurmikkoa millään koneella ja kaivamiseen käytin lyhytvartista kenttälapiota ja ämpäriä. Vielä pitäisi keskiosaa korottaa muuraamalla tai pienemmällä renkaalla niin, että kansi jää nurmikon pinnan yläpuolelle. Siihen sitten kaivopumppu tms. vastaavan näköinen härveli, jonka pumppuvipu liitetään vivulla uppopumpun kohokytkimeen. Hyviä ideoita otetaan vastaan. Näkyy uusilla pumpuilla olevan hintaa useampia satasia, mutta tuohon riittäisi puolikuntoinenkin tai ihan pelkkä koriste, kunhan siitä saa vettä kastelukannuun.
Puutarhapumppu (https://www.tokmanni.fi/hyundai-puutarhapumppu-600w/6438114377581/dp?nosto=TOK-search-center)
Mulla on ollut vastaavat 2 jo useamman vuoden, tosin hiukan tehokkaampia kuin tuo...
Jos tuota viimeistä juttua lukee, ilman edellisiä, niin tulee mieleen vanha sanonta "kannettu vesi ei kaivossa pysy" :)
Lainaus käyttäjältä: MiM - heinäkuu 12, 2015, 10:05:52 ap
Jos tuota viimeistä juttua lukee, ilman edellisiä, niin tulee mieleen vanha sanonta "kannettu vesi ei kaivossa pysy" :)
Samat sanat..... Ja luetun ymmärtäminen nolla.
Kysyttiin vaatimatonta pumppua jolla saa vettä kastelukannuun ;D...
Lainaus käyttäjältä: Huru-ukko - heinäkuu 12, 2015, 10:59:11 ap
Lainaus käyttäjältä: MiM - heinäkuu 12, 2015, 10:05:52 ap
Jos tuota viimeistä juttua lukee, ilman edellisiä, niin tulee mieleen vanha sanonta "kannettu vesi ei kaivossa pysy" :)
Samat sanat..... Ja luetun ymmärtäminen nolla.
Kysyttiin vaatimatonta pumppua jolla saa vettä kastelukannuun ;D...
Kyllähän tuo ainakin näissä olosuhteissa kerää yhdessä yössä vettä poistoputkeen asti. Salaojaputkesta tulee ohut noro jatkuvasti ja sateella toisesta putkesta tulee kaikki, mitä talon katolle sataa. Oikein kuivana hellekesänä tilanne saattaa muuttua, jos sadevettä ei ole ja sen seurauksena salaojaputkistostakaan ei tule mitään ulos. Veden menekkiäkin se lisää, jos taivasalla kasvavia kasvejakin täytyy kastella.
Ja tosiaan se varsinainen työtä tekevä pumppu on jo olemassa, mutta tarkoitus olisi saada maan pinnalle siistin näköinen systeemi, josta pumpun voi käynnistää ja laskea vettä kannuun.
Tuli tuossa kastelureissulla mieleen, että kuinkahan paljon hämähäkit vaikuttavat kasvintuholaisten määrään? Syövätkö ne esimerkiksi kirvoja? Tuolla kivetyksen välissä vilistää kymmenittäin hämähäkkejä ja piilossa on varmasti vielä lisää. Joka tapauksessa, toistaiseksi kaikki kasvihuoneen kasvit ovat selvinneet hyvin ilman hyönteistuhoja. Tomaatit työntävät kymmenittäin uusia raakileita joka päivä ja chilitkin putkauttelevat harvakseltaan muutaman. Syötäväksi asti ei ole saatu kuin lehtisalaattia, yrttejä ja yksi kurkku.
Lannoituksen riittävyyttä olen miettinyt. Perustamisvaiheessa laitoin styroxin päälle kaukalon pohjalle suodatinkankaan, sen päälle levitin säkillisen puutarhamultaa, sitten kanankakkaa ja reunoja myöten lisää puutarhamultaa. Onkohan kerta-annos riittävä, vai kannattaisiko alkaa tarjoamaan lannoitetta kasteluveden mukana, vaikka kasvit hyvävointisilta näyttävätkin?
Eipä ole vielä chilipuolella raportoitavaa. Muutama pieni raakile. Vaan moni muu kasvi alkaa olla hyvällä mallilla. Peruna kukkii pian ja mukulat alkavat olla syöntikokoisia. Avomaankurkut, kasvihuonekurkut ja lehtisalaatit tuottavat sen verran, mitä leivän päällä menee. Muutama nauriskin on jo syömäkokoinen. Vaan näkyy olevan sekalaatuista siementä. 3/4 violetteja ja loput "normaalin" värisiä. Ei sentään käynyt kuten appiukolla, että osti kaskinaurista, mutta sai jotain mauttomia rehuturnipseja. Ovatkohan nauriit erityisen herkkiä risteytymään toisten lajikkeiden kanssa, vai työntääkö joku siementoimittaja tahallisesti markkinoille jotain vähän sinne päin? Entä onko mistään saatavana siemeniä, jotka ovat sataprosenttisen varmasti niitä keltaisia, litteitä ja makeita, mitä lapsena syötiin? Vai onko alkuperäinen kaskinauris kadonnut kaupallisten lajikkeiden tieltä?
(https://scontent-ams2-1.xx.fbcdn.net/hphotos-xap1/t31.0-8/11816359_10205311982813154_4957859974285091079_o.jpg)
(https://scontent-ams2-1.xx.fbcdn.net/hphotos-xfp1/t31.0-8/11802587_10205311982773153_1841778087700182099_o.jpg)
(https://scontent-ams2-1.xx.fbcdn.net/hphotos-xtf1/t31.0-8/11782311_10205311982733152_8832328882064506737_o.jpg)
Ei oikeen tälle kesää ole chilit sadonneet kenellääkään, aivan surkea kesä.
Voin kertoa, että sitä oikeaa naurista saat etsimällä etsiä. Joillakin sitä on, mutta niitä siemeniä saakin sitten metsästellä. Kultapallo lienee nimeltään se oikea, mutta sillä nimellä myydään jo jotain likimain samankaltaista ja ei läheskään niin maukasta.
Kaskinauriin nimellä ainakin....... (http://hyotykasviyhdistys.fi/?s=kaskinauris)
Vanhempi Starfish työntää raakileita, mutta nuorempi on kasvattanut paksun varren, paljon oksia ja lehtiä ja vain muutaman raakileen. Ehkä kokeilen kaivaa sen ylös ja katkaista bonchikokoiseksi.
(https://scontent-lhr3-1.xx.fbcdn.net/hphotos-xpf1/t31.0-8/12017594_10205577675495305_5527254148491950641_o.jpg)
Myös Pimenta Cambucissa on kymmenittäin raakileita, samoin naapurin lahjoittamissa punaisessa ja keltaisessa chilissä. Suippopaprikassa on myös kohtalaisesti raakileita kypsymässä. Championit ovat hieman heikommin tekemässä satoa, sillä ne itivät myöhään ja taimivaihe oli kitumista. Tomaatteja kypsyy 5-15 kappaletta joka päivä ja vielä on varmaan toista sataa kappaletta vihreänä.
Homeongelma meinaa hieman vaivata varsinkin avomaankurkkua, joten leikkasin niistä varret palasiksi ja heitin ulos kasvihuoneesta, etteivät turhaan levitä itiöitä. Näin syksyllä tuo lämpötilan mukaan säätyvä ilmanvaihto ei oikein toimi, joten kosteusprosentti huitelee korkealla.
Kasvihuoneen ulkopuolelta on saatu sen verran satoa, että perunoita ei ole tarvinnut ostaa. Ehkä noin kuudennes kaivettu ylös. Hyvin vettä läpäisevä hiekkamaa oli tänä kesänä paras ratkaisu, sillä naapurin perunat hukkuivat kuten minulla kesäkurpitsat. Nauriit ovat kasvaneet kohtalaisesti ja ainakin isoimmat ovat maultaan aivan hyviä. Ei niitä tosin tässä taloudessa syö muut kuin minä, joten niitä on sitten lahjoitettu sukulaisille. Oli muuten hyvää, kun leikkasin nauriit viipaleiksi, paistoin pannulla voissa ja lisäsin mausteeksi hunajaa ja hieman suolaa.
Vadelmia tuli hyvin tuossa poutajakson aikaan, mutta sade homehduttaa marjat sisältä. Nyt tuonne pensaaseen ei uskalla edes mennä, kun pesistään häädetyt tokkuraiset työläisampiaiset ovat löytäneet vadelmista sopivan ravinnonlähteen.
Porkkanat ja mustajuuret ovat minikokoisia. Jänikset pistelivät porkkanoiden varret suuhunsa, joten kaikki piti kiskoa ylös maasta. Mustajuuri ei ilmeisestikään ole mitenkään arka pakkaselle, joten mahtaisiko olla syömäkelpoinen vielä kahden vuoden kasvatuksen jälkeen?
Herneitä keräsin kokeilun vuoksi muutaman litran, sitten kuivasin ne kiertoilmatoiminnolla 50 asteessa ja totesin, että työmäärään ja kulutettuun energiaan nähden hullua hommaa, kun hyvälaatuisia kuivia herneitä saa suoraan kaupasta puoli-ilmaiseksi. Lieneekö paljon eroa, tekeekö hernekeiton tuoreista herneistä vai kuivatuista?
Herneistä ;)
http://kotiliesi.fi/ruoka/ruokaideat/herkutellaan-herneilla
Tuolla oikein ohjetta suuntaa antamaan
http://tinskunkeittiossa.blogspot.fi/2015/06/hernekeitto-pakasteherneista-helppo-ja.html
Pakkasyö tulossa. Tuli herättyä asiaan turhan myöhään, niin eihän tässä enää mitään jatkoroikkaa ehdi hankkimaan ja virittämään. Ei tässä auta muu kuin kantaa ruukut sisälle ja toivoa, että kennolevy pitää pakkasen poissa. Eihän noiden ruukkujen kanniskelu sinänsä paljoa pelasta, kun niissä ovat juuri ne kitukasvuisimmat, joilla on pula juuritilasta ja ravinteista, mutta onpahan jotain yritetty. Jos nyt pakkanen kunnolla puree, niin penkkiin jääneet tomaatit ja Starfishit tässä eniten harmittavat.
Eipä ehtinyt pakkanen viemään muuta kuin kurkut. Eilen käytin sitten enemmän aikaa puutarhahommiin ja keräsin muutaman rasiallisen raakoja tomaatteja, chilejä ja paprikoita, kun yöpakkaset näyttävät sääennusteen mukaan kiristyvän. Jospa ne kypsyvät irtonaisinakin.
(https://scontent-ams3-1.xx.fbcdn.net/hphotos-xtp1/t31.0-8/12080152_10205686986228005_750701391747874337_o.jpg)
Samalla rytinällä nostelin säilytettävät kasvit penkistä purkkeihin ja kannoin sisälle. Championiin, Pimenta Campuciin ja pienempään Starfishiin jätin muutaman raakileen paikalleen kypsymään. Isomman Starfishin katkaisin tyngäksi ja nyt seuraan, lähteekö se vielä kasvamaan bonchikelpoiseksi vai kuivettuuko rangaksi. Sen verran muhkurainen tuo runko on, että varmaan se jollekin Harry Potter-fanille kelpaa taikasauvaksi, jos se ei kasvamaan lähde. Mansikoiden talvisäilytystä olen miettinyt. Pitäisikö ne kaivaa maahan ja jättää lumen alle, vai olisiko kellarissa parempi? Selviääkö kasvihuoneen sisällä talvilämpötiloissa mikään, vai jäätyvätkö juuret, kun ei ole lunta suojana ja styrox-levy eristää penkit allaolevasta maasta?
(https://scontent-ams3-1.xx.fbcdn.net/hphotos-xtp1/t31.0-8/12095093_10205686986268006_8268330909635249409_o.jpg)
Amppelimansikka on meillä selvinnyt (hallitus) maahan kaivettuna, ja juuret on päässeet jäätymään.
Minulla kasvihuoneessa penkissä myös maahan kaivettuna routaa-eristeen alla.
Routa-eriste pitää maan sulana altaan riittävän hyvin.
Jos sitä routa-eristettä on maan alla myös eristämässä maasta tulevan lämmön, vaikea sanoa.
Lisäksi mansikkalajeissa lienee eroa pakkaskestävyydessä. Pelkällä yleisnimellä mansikka löytyy lajikkeita paljon.
Enkä kyllä muista tiedäkkään kuin tuosta amppelimansikasta ja puutarhamansikasta.
Kausimansikka Rugen selvinnee talvesta hyvin ulkonakin.
Tänään kaivettiin loput perunat maasta. Eipä olisi kestänyt enää huomiseen odottaa. Viime yönä oli viisi astetta pakkasta ja yhtä monta senttiä jäätynyttä maata oli varjoisissa kohdissa. Seuraavan yön ennusteen mukaiset 8-9 pakkasastetta olisivat varmasti ulottaneet jään perunoihin asti.
Pitkän aikaa on mennyt tämä harrastus satunnaisella kastelulla. Tilanne alkoi kuitenkin näyttämään siltä, että lisävalolle on tarvetta, joten virittelin viimeisten selviytyjien ylle loisteputkivalaisimen. Tiedossa oli, että vihannespunkkeja tuolla pyörii, mutta hämärässä huoneessa tilanne näytti vähemmän pahalta kuin kirkkaan valon alla. Ei tässä auta kuin kokeilla, mitä tykkäävät suihkusta. Tai jos tuo keli ulkona on kovasti plussan puolella, nuohan voisi käsitellä ihan myrkylläkin.
(https://scontent-ams3-1.xx.fbcdn.net/hphotos-xlt1/t31.0-8/12363047_10206069191502898_3025095454986435272_o.jpg)
(https://scontent-ams3-1.xx.fbcdn.net/hphotos-xfp1/t31.0-8/12375244_10206069363307193_8721292967853395850_o.jpg)
Myrkkykäsittelyä en tehnyt, mutta vesihuuhtelulla tuholaiset ainakin vähenivät merkittävästi. Ja lisävalossa oksat työntävät uutta vihreää. Kyllä tämä tästä. Kohta saakin jo laittaa uusia kasvamaan.
Toissapäivänä alkoi kausi 2016. Kokeilin tuota idätyslauttamenetelmää ja ensimmäiset alkoivat jo alle vuorokaudessa työntämään itua. Innokkaimpana Numex Suave Red. Saa nähdä, mitä sanovat lähemmäs kymmenen vuotta vanhat siemenet, jotka ovat keikkunet milloin missäkin varaston hyllyllä. Tänään laittelin jo itäneitä siemeniä multaan, vaikka monessa ohjeessa neuvotaan kasvattamaan lautalla sirkkalehtiin asti. Lukumääräisesti siemeniä on kyllä sellainen määrä, että kasvihuone ei tule riittämään, joten täytyy lahjoitella kavereille, kun tila alkaa käymään ahtaaksi.
Chilien lisäksi laitoin itämään hunajamelonin siemeniä, jotka myös työntävät hyvin itua. Kurkut itivät myös, mutta saattaa olla, että ne joutuu voimakeinoin pitämään kurissa tai kylvämään uudet keväämmällä, etteivät ehdi liian isoiksi. Sitten tuossa on tomaattia, kukkia, yrttejä, kurpitsaa...
Sen verran satunnaismuuttujaa tuohon tuli heti alkuun, että päivän aikana oli kuulemma talouspaperirulla tipahtanut idätyslautan päälle ja pari ruutua oli jäänyt tyhjäksi, eli jossain ruudussa on nyt vääriä chilin siemeniä.
Eipä ollut Numexeista eläjiksi. Äkkiä työnsivät itua, mutta yhtä nopeasti lopettivat kasvamisen ja mätänivät. Vanhimmista siemenistä taimiksi asti selvisivät vain Aji Habanero, Pimenta Di Cayenne ja PI413669. Myös Cheyennen siemenet taisivat olla samaa ikäluokkaa, mutta ne ovat F2 sukupolvea, eikä siis mitään käsitystä mitä tuleman pitää.
Vihannespunkeista en ole päässyt kokonaan eroon, vaan aina ne jostain koloista kaivautuvat. Yhden kurkuntaimen ne nitistivät totaalisesti, muuten ovat pysyneet alkuperäisissä isäntäkasveissaan, eli noissa ylivuotisissa chileissä. Myrkkyä olen niille tarjoillut, mutta harvassa ovat tilaisuudet, jolloin talo on tyhjillään ja uskaltaa sumutella.
Tänään aloitin täysikasvuisten chilien ulkoiluttamisen. Kukkia ja jättikurpitsoja on jo toista viikkoa totutettu ulkoilmaan. Kasvihuoneessa näytti olevan päivälämpötila 39 astetta luukut suljettuina, mutta ei riitä mittarissa kantama tuohon keskusyksikköön, niin ei ole tietoa yölämpötilasta. Pitäisi joku toinen mittari sinne virittää. Ja selvittää itselleni, mitä sinne kestää viedä tässä vaiheessa, vai odotellaanko vielä kesäisempiä kelejä.
Kasvihuone edelleen tyhjä. Olen tässä yrittänyt selvittää, onko jokin kasvi, jonka voisi työntää kasvihuoneeseen ennen muita vai onko se +10 yölämpötila jokin maaginen raja, jonka jälkeen työnnetään ikkunalaudalta aivan kaikki kasvihuoneeseen loppukesäksi. Jollakin pitäisi alkaa, mutta onko se kurkku, tomaatti, chili, jokin yrtti, mansikka, maissi vai mikä? Olisi niin kätevää, kun jostakin löytyisi taulukko, jossa kasvit on laitettu järjestykseen sen mukaan, miten ne kestävät viileitä öitä.
Nyt on tullut hikoiltua lähinnä kasvimaan parissa. Muutaman kerran käynyt niin, että puutarhajyrsin kolahtaa kiveen ja siitä kun alkaa lapiolla kaivamaan, löytyy sylintäyteinen siirtolohkare, jonka poistamiseen menee käsipelillä hyvä tovi. Mansikkamaata suunnittelin laittaa ja muutaman rivin perunaa sekä vihannespenkkejä. Vaimo on kasvatellut parsakaalin ja lehtikaalin taimia, mutta ne lienevät erittäin herkkiä tuholaisille, joten jotain harsoviritelmää täytynee asentaa suojaksi. Viime vuonna minulla oli muutama lehtikaali kasvihuoneessa, eikä niitä ainakaan siellä mikään isommin järsinyt, mutta avomaalla lienee eri meininki.
4 plusastetta on kurkuille pakkanen. Ja kurpitsoillekin mutuna...
Muut mainitsemasi kestää nolla astetta, mutta ihan niin tiukalle ei kannata päästää.
Mansikat taitaa kestää pienen pakkasenkin.
Lainaus käyttäjältä: AirMan - toukokuu 22, 2016, 22:25:53 ip
Kasvihuone edelleen tyhjä. Olen tässä yrittänyt selvittää, onko jokin kasvi, jonka voisi työntää kasvihuoneeseen ennen muita vai onko se +10 yölämpötila jokin maaginen raja, jonka jälkeen työnnetään ikkunalaudalta aivan kaikki kasvihuoneeseen loppukesäksi. Jollakin pitäisi alkaa, mutta onko se kurkku, tomaatti, chili, jokin yrtti, mansikka, maissi vai mikä? Olisi niin kätevää, kun jostakin löytyisi taulukko, jossa kasvit on laitettu järjestykseen sen mukaan, miten ne kestävät viileitä öitä.
Täälläkin puuhataan jo urakkaa muun kuin chilien kanssa. Perunoita ja härkäpapuja on vasta maassa, mutta taimina kasvihuoneessa on ollut muunmuassa kaaleja ja kesäkurpitsaa. Ne ovat saaneet ihan yhtä viileätä kuin chilitkin eli vielä nytkin vain 4-6 astetta yön alin lyhyesti aamuyöllä ja vähän aiemmin käynyt monesti ihan hallarajalla. Eivät ne ole moksiskaan, koska ovat tottuneet ja totuteltu. Minun nähdäkseni +10 yölämpötila tarkoittaa jo ihan täyttä kesää ja herkimpien kasvienkin avomaalle kylvöä/istutusta.
En ole toistaiseksi juuri muusta kertonut kuin chileistä: http://chilifoorumi.fi/index.php?topic=17060.0 Mutta eilenkin tuli taas tehtyä uutta kasvimaata nurmikolle 3 x 3 metrin alue. Kaaleille olen hommannut tuhohyönteisverkkoa. Kyllä siinä helposti käy muuten niin että jo taimet syödään. Tarkoitukseen kelpaa hallaharsokin, mutta se nostaa lämpötilaa.
Edellisten neuvojen ja sääennusteen (alle viiden asteen yölämpötiloja tiedossa) perusteella lähdetään siis mansikoista liikkeelle.
(https://scontent-ams3-1.xx.fbcdn.net/t31.0-8/13248344_10207157924760549_3644635415319311248_o.jpg)
Saa nähdä, miten kastelun kanssa käy. Maalaji on tuossa "yläpellolla" melko hyvin vettä läpäisevää hiekkapitoista multaa, joten pitkien hellejaksojen aikaan tuonne saa kantaa vettä urakalla. Tuossa on nyt siis neljä penkkiä, joista yksi jäi tyhjäksi siinä toivossa, että jostakin löytyy Bounty-lajiketta. Kävi niin huono tuuri, että mansikantaimia oli vasta viidennessä taimikaupassa ja siellä vietiin nenän edestä viimeinen kori kyseistä lajiketta. Otettiin sitten yksi kori Honeoyea, kori Koronaa ja kori Lumotarta. Mahdollisesti tuohon tyhjään riviin voi päätyä myös kuukausimansikkaa, jos niitä Bountyjä ei kohtuudella löydy. Sitten lisäillään ja jatketaan rivejä, jos tuossa joku menestyy ja maku miellyttää.
Noiden rivivälien täyttöä on mietitty kovasti. Kärkiajatuksena tällä hetkellä on asettaa niihin sinistyneitä lautoja, kakkosajatuksena on lisätä muutama kivi lisää. Muut mieleen tulleet vaihtoehdot sotkevat mansikat, kasvavat rikkaruohoa, lähtevät pois sateen tai tuulen mukana tai jättävät tolkuttoman sotkun sitten joskus, kun mansikkamaa puretaan pois. Hyviä ehdotuksia otetaan kyllä harkintaan.
Chilipuolella ylivuotisista Champion kasvattelee muutamaa raakiletta. Starfish taisi pari kukkaa tehdä, mutta tiputti ne pois. Ylivuotiset viettävät päivät portailla ja yöt tuulikaapissa. Hieman ovat haalistuneet auringossa. Tämän vuoden taimet kituuttelevat ikkunalaudalla. Kyllähän niitäkin varmaan pitäisi alkaa ulkoiluttamaan, mutta kyllä siinäkin on jo tarpeeksi kanniskelua, kun kaalit ja kurpitsat sekä isot chilit kuskaa pihalle, kun lämpötila nousee kympin yli. Ehkä sitten, kun jotain saa kasvihuoneeseen tai maahan.
Tämän päivän saldona peltoon upotettu pussillinen porkkanansiemeniä ja sipulintaimia sekä kasvihuoneeseen parvekelaatikkoon retiisejä ja jääsalaattia. Sipulin sielunelämää googletin sen verran, että perimätiedon mukaan tuhka auttaa pitämään jotain mönkiäisiä poissa, joten rappasin uunista viimeisetkin ja ripottelin sitä koloihin, joihin sitten painelin pikkusipulit.
Kasvihuoneen kasvatuskaukaloihin laitoin kanankakkaa ja uutta multaa sekä kuskasin noin sata litraa vettä, mutta eipä tuntunut olevan merkittävää vaikutusta. Multa on edelleen pölisevän kuivaa pohjaan asti. Vaan jos tässä joka päivä jaksaa muutaman reissun kannua kävelyttää, niin eiköhän mullan kosteus ala jossain vaiheessa nousemaan normaalilukemiin. Hyvähän tuo oli, että aloin tässä vaiheessa asiaa tutkimaan eikä vasta sitten, kun sinne olisi aika istuttaa jotain.
Tulipa sitten innostuttua liikaa alkukesän lämpöaallosta. Kaikki on kuskattu kasvihuoneeseen, suurin osa istutettu jo penkkeihin. Päivälämpötila on ollut parin metrin korkeudella 30-40 astetta, mutta nyt on kylmiä öitä tulossa. Eikä edelleenkään riittävän pitkää jatkoroikkaa, jolla saisi lämpöpuhaltimen yöksi varmistamaan lämpötilan pysymistä sen verran korkealla, että mikään ei palellu. Kesäkurpitsojakin on jo ulkopenkissä. Mahtaakohan niille hallaharso riittää, jos yöllä käy nollassa? Kasvihuone on kennolevyä, eli siellä saattaisi riittävä määrä kynttilöitä riittää lämpötilan säilyttämiseen.
Viime yönä varmistelin lämpötilaa neljällä öljykynttilällä. Mittarillekin löytyi sijainti, josta se saa yhteyden tuohon keittiön hermokeskukseen. Yön alin lämpötila kasvihuoneessa 8,7 astetta ja ulkona 2,6. Tänään kävin viimeinkin ostamassa riittävän pitkän jatkoroikan ja virittelin sen tuohon paikalleen. Yksi soratie tuossa on välissä, mutta ojarummun kautta sai jatkoroikan näppärästi ujutettua teippaamalla pari pitkää rimaa peräkkäin. Kasvihuoneen sisälle täräytin auton sisätilanlämmittimen LOW-teholle ja ajastin sen puhaltamaan pätkittäin kello 0-1, jatkuvasti 1-4 ja taas pätkittäin 4-6. Pitää vähän seurailla jos yöllä sattuu heräämään, että ovatko automaattiluukut auki vai pitäisikö napsauttaa puhallin täydelle teholle.
Kasvihuoneen ulkopuolella virittelin hallaharsoa mansikoiden, kurpitsojen ja maissien päälle. Viime yönä oli tosiaan se 2,6 astetta, mutta ei ainakaan mitään näkyvää tuhoa ole tullut. Selvinnee tässä muutaman päivän sisällä, oliko sittenkin liian kylmä yö.
(https://scontent-ams3-1.xx.fbcdn.net/t31.0-8/13415471_10207257613892715_2724322449175821939_o.jpg)
Kuvapäivitystä tällä kertaa. Mahtaakohan kuva näkyä muille kuin itselleni? Joka tapauksessa, kerronpa mitä kuvassa pitäisi näkyä. Vasemmalla ovella kurkkii hiljalleen kukkiva Pimenta Cambuci. Ensimmäinen raakilekin on päässyt kuvaan. Siitä eteenpäin nurkkaan asti kaukalossa erilaisia tomaatteja. Kaukalon reunalla basilikaa, kesäkurpitsaa ja chilintaimia, jotka pitäisi lähiaikoina siirtää isompiin astioihin. Takaoven vasemmalla puolen Champion, joka tekee hedelmää, mutta kärsii vihannespunkeista. Oven kohdalla retiisiä ja jääsalaattia. Oven oikealla puolella Starfish. Oikeanpuoleisessa kaukalossa muutamanlaisia kurkkuja, lähimpänä kameraa hunajamelonia ja kulman takana maissia. Kaukalon reunalla sitruunamelissaa ja oreganoa. Kulman takaa kurkkaa Starfish.
Kylmien öiden jäljiltä keskellä lattiaa kynttilät ja lämpöpuhallin. Nyt tosin napsahti vikavirtasuoja päälle, olisikohan sade päässyt kastelemaan vesipumpun jatkojohdon, joka on samassa pistorasiassa.
Hyvin näkyy siisti kasvihuone kuvassa, ootko ollu siihen tyytyväinen?
Lainaus käyttäjältä: Chiljonka - kesäkuu 08, 2016, 21:00:58 ip
Hyvin näkyy siisti kasvihuone kuvassa, ootko ollu siihen tyytyväinen?
Hyvin tuo on tähän asti palvellut ja toiminut. Lumikuorman kanssa ei mitään ongelmaa ja hyvin tuntuu kennolevy kestävän osumia, mitä tuohon on ruohonleikkurista muutaman kerran kivi pompannut melko vauhtia. Automaattiavaajien avulla lämpötila pysyy aurinkoisina päivinä 40 asteen tuntumassa. Kiveä on melkoinen määrä varaamassa lämpöä ja pohjalla on 50mm styrox estämässä lämmön karkaamista. Miinusta tulee siitä, että ovien saranat tahtovat vääntyillä, jos tuuli pääsee riuhtaisemaan. Lisäksi sisälle aukeavat tuuletusluukut eivät ole aivan 100% yhteensopivat automaattiavaajien kanssa, vaan vaativat ylimääräisen tangon asentamisen, koska sarana on alareunassa, eikä yläreunassa ole tilaa avaajalle. Ja kun luukku on osittain auki, ovi ei pääse avautumaan, ellei luukkuun asenna kahvaa, josta sen saa kiskaistua kiinni oven avaamisen ajaksi.
Vihannespunkit ovat iskeneet Championin kimppuun ihan tosissaan. Lieneekö tuo jotenkin herkemmässä tilassa kuin muut, kun siinä on raakileita toista kymmentä ja muissa yhtä tai kahta? Kiskoin löyhässä olevat lehdet ja tyhjät oksat irti ja sumuttelin lopun Raidilla. Joku kertoili, että samettikukka olisi hyvä kirvojen karkottamisessa, mutta mitähän punkit siitä tykkäävät? Pikainen Googletus tiesi kertoa, että jollakin punkit ovat syöneet pelkästään samettikukan, mutta jättäneet muut kasvit rauhaan.
Pihamaalla olen ihmetellyt erästä rikkaruohoa, joka leviää nurmikon seassa varsin voimakkaasti. Ei se sentään rönsyleinikille, voikukalle, juolavehnälle ja valvatille pärjää, mutta kasvutapa on matala ja ruohonleikkurin ulottumattomissa, joten kitkeminen onnistuu ainoastaan käsin. Kyseessä siis maahumala. Vielä suurempi oli hämmästykseni, kun huomasin sitä myytävän taimitarhoilla useamman euron kappalehintaan. No, myydäänhän siellä myös juhannusruusua, tatarpensasta ja muita hankalasti tapettavia peitekasveja, jotka minä luokittelen rikkakasveiksi.
Laitetaanpa tilannekatsausta pitkästä aikaa. Chileistä Champion ja Pimenta Cambuci ovat tuottaneet kohtalaisesti satoa. Starfishit ovat vielä raakileita. Tänä vuonna kylvetyistä taimista ainoastaan Cheyenne kasvattelee raakiletta, muut ovat vasta kukkimisvaiheessa.
Vihannespunkkiongelma on kiusannut koko kesän jonkin verran. Samettikukka ei siihen auttanut, vaan se piti heittää pihalle, kun punkit iskivät siihen. Sen jälkeen punkkeja on alkanut näkymään kurkkujen lehdillä ja viimeisimpänä chilien kukinnoissa. Viime viikolla päätin sitten tilata ansaripetopunkkeja, kun ei kehtaa enää myrkkyjen kanssa sohlata kasvihuoneessa, josta haetaan kurkkuja, yrttejä ja kuukausimansikoita syötäväksi päivittäin ja kohta tomaattejakin. Saapa nähdä, miten ansaripunkit pärjäävät itseään isommille vihannespunkeille. Tietääkö joku, kuinka pitkäikäisiä nuo petopunkit ovat ja lisääntyvätkö ja talvehtivatko ne?
Kasvihuoneen ulkopuolella kesäkurpitsa on onnistunut harvinaisen hyvin. Alkaa kohta tulemaan korvista, kun sitä tavaraa on tungettu joka ruokalajiin. Maissi ei ole yhtä hyvin onnistunut, se tekee vain hedekukkia niin kasvihuoneessa kuin ulkosallakin. Mansikkamaan teko onnistui hyvin, ainoastaan yksi taimi on hieman kitukasvuinen ja maistelumarjoja on saatu kohtalaisesti. Rönsyjä pukkaa niin, että tuosta saisi näppärästi moninkertaistettua mansikkamaan koon. Täytyisi vain ensin kuokkia perunat pois tieltä. Perunanvarsiin iski rutto jo melko varhain kovimpien sateiden aikaan. Täytynee ensi vuonna etsiä uusi perunamaan paikka, sillä taisi olla maassa pesivä tauti.
Vattuja tulee hyvin, mutta ampiaiset ovat kiusana. Jotenkin semmoinen muistikuva, että aiempina vuosina parhaan sadon on saanut kerätä ilman ampiaisten häiriköintiä, vaikka siinä on pesä ollut lähimmillään viereisen puukasan alla. Ehkä jossain on tänä vuonna jättiläispesä tai sitten työläiset on jo potkittu pihalle ja henkensä pitimiksi imeskelevät vattuja.
Uudet kuningattaret on lähteneet ampiaispesistä lämpimän kevään/alkukesän ansiosta, ja nyt siellä olleet työläiset on jouten. Ja hakevat itse ruokansa, ja jopa pistävät kun tullaan samalle "lautaselle"...
Uusi kausi käynnissä. Lähtö tällä kertaa nollasta. Syksyllä nostin kasvihuoneesta viimeiset kasvit autotalliin kypsyttelemään satoa. Muutaman kerran kävin poimimassa kypsiä, mutta jossain vaiheessa kasteluväli harveni ja kaikki kuivettuivat pystyyn. Tämän kauden lajikkeina Jalapa, Aji Fantasy, Peter Pepper ja White Fatalii ovat jo toisia lehtiään työntämässä. Lautalla kuukauden kelluskelun jälkeen Starfishit alkavat työntämään juurta ulos. Numex Suave Red siemenissä oli joku ongelma, työnsivät juuren ulos ja kuolivat sen jälkeen. Red Peruvian Rocoto ja Cabaca Roxa siemenet ovat seilanneet toista kuukautta lautalla ilman minkäänlaisia elonmerkkejä.