Lieneekö mitään haittavaikutuksia (ellei siksi laske raikasta saippuan tuoksua...) jos taimia/kasveja suihkuttelee saippuavedellä veden sijaan...
On meinaan aika mukavasti noita mitälie-lajisia siipiveikkoja jotka ovat kovin mielissään tuoreesta mullasta. Voisi suihkutella piruuttaan (täällä toimistossa) tosiaan saiputtaa niskaan niin kauan kunnes enin lentely loppuisi. Meillä on täällä jo ennestään jos jonkinlaista vesiastiaa kärpäsiä houkuttamassa...
Tuskinpa haittaa, eikö vaan?
En muista kenen postauksesta joskus aikanaan tämän niksin poimin:
Ota vesilasiin siirappia muutama ruokalusikallinen, sekoitat sen veteen niin että se liukenee ja tiputat päälle pari pisaraa fairyä ja taas sekoitat.
Siirapin makea tuoksu houkuttaa pörriäiset veden äärelle, fairy taasen rikkoo veden pintajännitteen jolloin itikat hukkuvat. :wink:
Itselläni ainakin toimii niin perhanan hyvin ettei mitään rajaa. Parissa viikossa noita on lasin pohjalle kertynyt lähemmän 50?
Toimiikohan kukkakärpäsille?
kokeilenpa minäkin tuota kikkaa erittäin harmillisille harsosääskille.
onko muuten hyviä kikkoja päästä niistä eroon ?
Kyllähän tuo lasillinen maistuu jos jonkinlaisille öttiäisille.
Itse olen käyttänyt versiossani tilkkaa viinietikkaa, fairya ja vettä.
Mikä tahansa makea siis käy.
Lainaus käyttäjältä: "Hombre"Kyllähän tuo lasillinen maistuu jos jonkinlaisille öttiäisille.
Itse olen käyttänyt versiossani tilkkaa viinietikkaa, fairya ja vettä.
Mikä tahansa makea siis käy.
Viinietikka makeaa? :-O
Ainakaan vielä en ole huomannut eroa pyyntitehossa eri seosten välillä. Kokeiltu on vesi-sokeri-tiskiaine ja vesi-tiskiaine ja molemmilla tulos vaihtelee välillä 0-3 ötökkää vuorokaudessa. Äsken vaihdoin kuppiin siirappi-vesi-tiskiaineseoksen, jos se vaikka houkuttaisi paremmin.
jos haistat sitä viinietikkapulloa, niin huomaat siinä makean tuoksun, joka houkuttelee hyönteisiä puoleensa :lol:
mä en ainakaan mee viinietikkaa haistelee ... öyk. off topic...
Wräppään teipillä muovikelmun mullan päälle ja (alta)kastelen vasta kun kasvi rupeaa nuukahtamaan.
Kärpäset eivät pääse multaan lisääntymään (tai sieltä pois), ja kuivuus lopulta poistaa ne kelmun alta. Tosin pintamullan kuivuminen kelmun alla kestää jonkin aikaa. Välillä sinne kelmun alle voi suihkauttaa kevyesti raidiakin. Joskus teen neulalla reikiä kelmuun että tuulettuu, joskus en.
Esteettiseti ei hyvä ratkaisu, koska muovikelmutetut ruukut on rumia. Nopea ratkaisu kuitenkin, vaatii vaan alkuvaivaa kelmujen kanssa.
Lainaus käyttäjältä: "AirMan"Äsken vaihdoin kuppiin siirappi-vesi-tiskiaineseoksen, jos se vaikka houkuttaisi paremmin.
Ja toimiihan se. Kymmeniä pörriäisiä makaa kuolleena kupin pohjalla.
Mä kuulisin mielelläni vastauksen tähän alkuperäiseen kysymykseen, että voiko/kannattaako noita kasveja suihkutella mäntysuopaliuoksella?
Nimittäin tein eilen mietoa ~2-3% mäntysuopaliuosta, ja silmät suurena katselin että jestas mitä myrkkyä, kun purkkien reunaan permanent-tussilla kirjoitetut lajimerkinnät valuivat pois suihkun niihin osuessa... Suopavedessä ei myöskään ole pintajännitystä nimeksikään, joten suurin osa lehdille suihkutetusta vedestä rullailee saman tien pois.
En pahemmin huomannut suihkuttelusta mitään hyötyä. Sain vaan hyvän suihkupullon rikki suopa-liuoksella. Kärpänen tarvitsi suoran osuman läheltä suihkastuna, ennen kuin jäin vangiksi liuokseen ja kuoli.
Geelikynttilä toimii myös tehokkaasti. Kärpäset tarttuvat tahmeaan pintaan ja uppoavat geeliin. Tuo joulukynttilä on imenyt itsensä mustaksi ötiäisi.
Oli pakko kokeilla tuota siirappi-tiskiaine-vesi sekotusta.
Laitoin muutaman lasin tuonne ruukkujen keskelle..
Jospa nyt löytyis ratkaisu ongelmaan, noita pikkupörriäisia on nimittäin riittänyt. :?
Annetaan muutama ylimääräinen kukkakärpänen (heh heh) :lol:
Lainaus käyttäjältä: "Soppamies"Mä kuulisin mielelläni vastauksen tähän alkuperäiseen kysymykseen, että voiko/kannattaako noita kasveja suihkutella mäntysuopaliuoksella?
Kyllä se kesällä parvekkeella kirvat tuhosi, mutta viikon päästä niitä oli taas uusi sukupolvi. Toisen suihkuttelun jälkeen saivat kasvit kasvaa suhteellisen rauhassa.
Mullan ruiskutteluun olen suhtautunut epäillen, mutta eilen löysin siivouskomerosta suihkupullossa Tolua, valmiina 5% liuoksena keittiön ja vessan puhdistukseen. Suihkaisemalla sieltä tulee paksua vaahtoa. Se leviää lehdille hyvin, mutta aivan hennot taimet eivät sen painoa kestä. Ruiskuttelinpa sitä yhden toisarvoisen Cayennen ruukun täyteen. Siitä se suli ja kasteli pintamullan. Perään laitoin vielä vähän vettä, jotta multa kastui kokonaan. Siinähän kyllä Tolu laimeni. Homma on viisainta tehdä lavuaarin päällä, sen verran suttuista se on.
Vuorokauden jälkeen käsittelyn saanut kasvi on hengissä aivan normaalisti. Haisee vain Tolulle, siis purkki. Seuraan tilannetta.
Nyt tulee varoituksen sana: Kaksi vuorokautta Tolukäsittelyn jälkeen kasvi ei voi hyvin.
Tolua juurilleen saanut chili: (http://www.hirvikoski.fi/kunto/chili/08/tolua.jpg)
Ennen niin terhakasti pystyssä seissyt chili veti ensin lehtien reunoja alaspäin ja tänä aamuna se nojaili naapuriin, varsi ei kannattanut lehtiä.
Kasvi sai runsaan annoksen Tolua ja se ei ole samaa ainetta kuin mäntysuopa, vaikka molempia käytetään lehdillä kirvojen torjuntaan samalla tavalla. Mäntysuopaa ei sattunut olemaan talossa. Ruiskutin siis 5-prosenttista Tolua suihkupullolla, jolloin tuo purkki tuli täyteen paksua vaahtoa. Se suli vähitellen nesteeksi ja päälle lisäsin vielä vettä niin, että alhaalta tuli tippa vettä läpi.
Vaikuttaa siltä, että varresta on pintajännitys kadonnut solukosta ja se ei kestä pystyssä. Värikin on muuttunut enemmän läpikuultavaksi.
Toisen taimen ruiskuttelin "huvin vuoksi" lehdille ikään kuin sillä olisi ollut kirvoja. Se voi hyvin edelleen.
Seuraan tilannetta.
Tolua saanut chili makaa velttona sekä varreltaan että lehdiltään. Se on mennyttä kalua. En siis suosittele pesuainetta kasvin juurille, vaikka joku ehkä onkin onnistunut jollakin laimealla liuoksella. Riski totaalisesta tuhosta vaanii lähellä.
Lehdilleen vaahtoa saanut osoittaa myös nyt vioittumisen oireita. Tuo oli siis aivan liian kovaa kamaa suoraan kasveille käytettäväksi. Eipä se siihen ollut tarkoitettukaan.
Harmi, mutta tietääpähän nyt muut että eipä kannata. Ja mie tosiaan kysyn tässä samassa aiheessa ettei tarvitte uutta tehrä: Tykkäävätkö chilit siitä että niitä sumutetaan vedellä, kun jotkut kasvit tykkäävät.
Kyllä pitäävät.
En viime kautena suihkuttanut vettä, ja rupesin vasta nyt syksyllä suihkuttamaan.
Lehdistössä näkyy huomattavia eroja.
Kannattaa ruveta käyttämään suihkepulloa ahkerasti :)
Vedellä suihkuttelun tarve lisääntyy, kun lämmitys kuivaa ilmaa sisällä.
Tässä vielä varoittava esimerkki, mitä saippua (ja myrkky) saa aikaan, kun sitä laittaa multaan:
5% Tolua juurilleen saanut chili: (http://www.hirvikoski.fi/kunto/chili/08/toluajuurille.jpg)
osanottoni :(
ChiliParkin viisaita neuvoja olen ennenkin noudattanut ja nyt hän neuvoi käyttämään 2% PUU Tolua, ei näitä uudempia, joissa on desinfiointiaineita ja muita myrkkyjä. Sellaistakin löytyi, laimentelin ja suihkuttelin yhden taimen juurelle pitääkseni harsosääsket loitolla. Parin viikon jälkeen taimi voi hyvin. Sääskistä ei ole varmuutta. Siis Toluja on erilaisia, valitse PUU.
Kävisköhän noiden sääskien torjuntaan "sumi" niminen myrkky?
Emäntä tarjoaa sitä pihalla liljoille kun lilja kukot (punainen koppakuoriainen) riehaantuu syömään liljoja, toimiva aine ainakin siihen eikä haise.
En ole koskaan oppinut suihkutuspullon käyttöä, joten kertoisitteko, miten sen oikeen teette niin ettei takana oleva seinä, ikkunanpuite, huonekalut ym kastu? Vai sumutetaanko siis vain ihan hiukkasen kerrallaan?
(ei saa järkyttyä, tätä se tarkoittaa kun EI ole viherpeukalo)
Lenteleviin pikku otuksiin tepsii myös hieman isommat lentelevät pikkuotukset, nimittäin seeprapeippo ja loistopeippo, jos kotona ei ole kissaa eikä koiraa, ja tuuletusikkunassa on jonkinlainen linnunpitävä systeemi.
pidä vaikka muovikassia tai jotain vastaavaa kasvin takana.
Lainaus käyttäjältä: "Red Candy"
Lenteleviin pikku otuksiin tepsii myös hieman isommat lentelevät pikkuotukset, nimittäin seeprapeippo ja loistopeippo, jos kotona ei ole kissaa eikä koiraa, ja tuuletusikkunassa on jonkinlainen linnunpitävä systeemi.
Totta, mutta peipot saattavat ottaa osanta valmiista chilisadosta, joten podien jaosta kannattaa sopia etukäteen :wink:
Ja suihkepullon käytössä varovaisuus on valttia, samoin jonkinlainen ennaltaehkäisy, jonka ZAZ jo mainitsikin. Eli, suojaat jollakin turhalla esineellä (pahvilevy, muovipussi, Antti Tuiskun juliste tms.) ikuunoita ja huonekaluja suihkuttelun ajaksi.
Kysymys mäntysuopaliuoksesta?
Yleensä puutarhassa olen käyttänyt ns.torjunta-aineita (käytetään myös ammattiviljelmillä).Varoaika on muutamia päiviä ja tehoaineet on suunniteltu juuri elintarvikeille.
Esim.Confidor wG 70,tarkoitettu juuri paprikalle. voisi varmaankin käyttää myös chileille ja vaikka parveke ym. oloissa.
Mäntysuopaliuoksella en ole kokeillut puutarhassa (paitsi kerran kaadoin liuosta kastelukannusta kuusen päälle,neulaset tippu sama tien).Aloitteliajana haluaisin tietää onko siinä mäntysuovassa jotain ihmeellistä että sitä kannataisi käyttää "oikeiden" torjunta-aineiden sijaan?
Jotenkin tuntuu aika oudolta jos sumuttelisin omia kasvejani torjunta-aineilla, tosin kaupasta rehuja ostellessa ei tule edes ajatelleeksi asiaa :?
Onko esimerkiksi tuon Confidor wG 70:n tai vastaavien käyttö miten suotavaa yleensäkkään kotikasvatuksessa. Mites laimennukset, ettei tule helposti yliannostusta.
Sitten asiasta rasiaan.
Nuitten pikkukärpästen hävittämiseen olen ainakin omalla kohdallani huomannut parhaaksi konstiksi kurkkusäilykkeissä käytetyn liemen.
Lasiin fiftysixty vettä ja kurkkusäilykelientä ja loraus astianpesuainetta.
Tuoksuu "hauskalle" ja vetää hillittömästi pikkukärpäläisiä sun muita sisätilahönniäisiä puoleensa :)
Sekavaa... no flunssakuumeessa on.
Pistetääs tänneki vielä oma näkemys.. Normi-tolua ei kannata käyttää kasveille, sillä se sisältää mäntysuovan lisäks spriitä tai jotain. Ja se on nimenomaan se sprii joka tekee hallaa.
Mäntysuopaa voi kyl käyttää aika vahvoinaki pitoisuuksina. En ainakaan itse ole vielä saanut chilejä hengiltä.. Viime kesänä kasvihuoneessa oli muurahaiset vallanneet Aji Beniton mullan. Ruukunvaihdon yhteydessä huomasin et juuritilahan on täynnä muurahaisia ja munia. Ei muutaku suihkepulloon joku hazardi annos mäntysuopaa ja vettä ja multa läpikotaisin märäks. Muurahaiset lähti eikä Benitokaan oireillut.
Hyvin toimii perinteinen Mäntysuopa ja tosiaan Puu-Tolu, eikä se "desinfioiva kodin yleispuhdistusaine"... Mäntysuopaa olen ite käyttänyt jos on ollut tarvetta.
Kannattaa ehkä kuitenkin huuhdella pelkällä vedellä lehdet mäntysuopakäsittelyn jälkeen. Jos lehdelle jää mäntysuopaa kunnon kerros niin lehti näyttäisi tukehtuvan. Näin ainakin olin havaitsevinani tossa vuosi sitten...