Yleisön pyynnöstä kirjoittelen hieman makkaran valmistuksesta, resepteistä ja osasta ohjeita kiitos kuuluu Tampereen työväenopistolle, jossa kävin makkaranvalmistuskurssilla (monen muun kivan kurssin lisäksi).
Makkaran valmistuksessa on hyvä olla oma lihamylly, jolla saa suolen näppärästi täytettyä ja jauhettua itse lihan. Mylly ei kuitenkaan ole välttämätön, itse olen jauhattanut lihan kauppiaalla ja käyttänyt poretablettipurkista tehtyä kartiota suolen täyttöön.
Ensimmäinen tärkeä raaka-aine makkarassa on tietenkin luonnonsuoli. Tarjolla on lampaan ja porsaan suolta. Lampaansuoli on pienempää ja ohuempaa, sillä saa aikaiseksi nakkeja, mutta se hajoaa helpommin. Porsaansuolesta saa aikaa oikeita makkaroita ja on lammasta kestävämpää. Suoli on yleensä suolattua tai pakastettua, ennen käyttöä sitä on hyvä liottaa kylmässä vedessä n. 4 tuntia jotta se pehmenisi.
Makkaramassa valmistetaan itse jauhamalla liha kahteen kertaan tai sitten valmiista jauhelihasta. Massaan sekoitetaan kaikki ainekset, liha, mausteet, neste, tasaiseksi massaksi. Silavan käyttö on suositeltavaa, sillä saa makkaraan mehevyyttä. Itse en ole jauhanut silavaa vaan leikellyt sen pieniksi paloiksi jolloin siitä saa myös hieman rakennetta makkaraan. Nesteenä makkaraan voi käyttää esimerkiksi vettä, lihalientä, kermaa, viiniä tai olutta. Mausteilla voi myös saada makkaraan paljon vaihtelua, esim: chili (ylläri!), suola, pippuri, yrtit, soija, juusto, konjakki jne. Makkaramassaan voi myös lisätä kasvisraasteita, sieniä jne. Kun massa on sekoitettu, paista siitä koepala ja tarkista maku.
Suolen täyttäminen onnistuu makkarasuppilolla (näitä en ole löytänyt mistään),
pursotinpussilla (näissä on yleensä liian lyhyt kärki), tai isolla suppilolla. jonka läpi massa painetaan esim. puulusikan varrella. Täyttämishärvelissä on hyvä olla vartta ainakin 20cm. Suolenpätkä siis vedetään kondomityyliin varren päälle ja päähän tehdään solmu. Suoleen työnnetään valmista massaa, mielellään kahden ihmisen voimin niin että toinen käsittelee suolta ja toinen survoo massaa. Suoleen jätetään makkaroitten väleihin tyhjiä kohtia, kun suoli on täysi ja toinenkin pää solmussa, näiden tyhjien kohtien kohdalta sitten pyöräytellään suolta jolloin syntyy erillisiä makkaroita. Makkarasta voi tietenkin tehdä myös yhtenäisen. Suolta ei täytetä ihan tiukkaan, jottei se puhkeaisi kypsennysvaiheessa. Ryynimakkaraan on jätettävä 1/3 laajenemisvaraa. Suolen päät voi sitoa myös puuvillalangalla, tämä on hieman näppärempää kun väännellä itse suolesta solmua.
Pistele suoleen reikiä jokaisen makkaran kohdalle molemmin puolin ennen kypsennysta, jotta se ei halkeaisi.
Makkaran voi kypsentää monella tavalla:
-Keittämällä miedolla lämmöllä maustetussa vedessä (suola, pippuri, sipuli, laakerinlehtiä) n. 20min. Keittämisen jälkeen jäähdytä ja paista pannulla/nuotiolla.
-Uunissa 180-200C 35min. Uunipellille kannattaa laittaa nestettä, jottei makkara pala tai paahda se ritilän päällä.
-Paistaa pannulla miedolla lämmöllä tai uppopaistaa öljyssä.
Kypsentämisessä on vaarana että makkara kuivuu liikaa, tämän takia olen suosinut ensin keittämistä.
Makkara säilyy kypsänä muutaman päivän jääkaapissa. Jos teet isomman erän (suositeltavaa), ja haluat säilöä sitä kauemmin, makkara tulee keittää ja sitten pakastaa.
Suolena on mahdollista käyttää myös tuorekelmua (kasvismakkaroihin vegeille). Tällöin massa kääritään kelmuun rullaksi ja kypsennetään uunissa vesihauteessa 150C puoli tuntia. Kun makkara on jäähtynyt, poistetaan kelmu ja paistetaan pannulla. Suolettoman makkaran ympärille voi myös kääriä pekonisuikaleen ja kiinnittää sen hammastikulla ennen paistamista.
Lopuksi pari reseptiä:
"Chorizo":
1kg rasvaista porsaan jauhelihaa
200g silavaa
tuoreita chilejä (3)
4 kynttä valkosipulia
2 rkl paprikajauhetta
1 sipuli
1,5 rkl suolaa
1dl punkkua tai madeiraa
Kypsennä sipuli pannulla. Sekoita muihin aineisiin. Paista koepala. Täytä suoli. Keitä. Paista.
"Riistamakkara"
800g poroa, hirveä tms
500g naudanlihaa
300g silavaa
1dl kuivattuja suppilovahveroita murskattuna
3 dl lihalientä
suolaa, pippuria, timjamia, katajanmarjaa
2cl konjakkia madeiraa tms
"Braatvursti"
1,5kg sian lihaa (lapa tai niska)
500g silavaa tai sian kylkeä
1rkl suolaa
0,5-1tl seuraavia: mustapippuri, meirami, timjami, oregano, jauh. korianteri, muskotti
tilkka sitruunamehua.
"Thaimaalainen makkara"
1kg naudanlihaa
200g silavaa
1l keitettyä jasminriisiä
2rkl suolaa
6 sitruunaruokoa ohuina suikaleina
20 valkosipulinkynttä hienonnettuna
1 rkl sitruunamehua.
Kuutioi silava, sekoita aineet. Täytä suolet väljästi.Perinteisesti näistä tehdään pitkiä makkaroita lampaan suolessa. Tee makkaroista rulla, paista 150C 10min, jonka jälkeen 200C:ssä loppuun, noin 25min. Varo kuivumista.
"Verimakkara"
0,5l verta
1dl rikottuja ohrasuurimoita
3dl lihalientä
1 sipuli hienonnettuna
100g rasvaa
2tl sokeria
2tl meiramia
1tl valkopippuria
1rkl suolaa
3dl karkeita ruisjauhoja
100g savupekonia
Keitä ohrasuurimot puolikypsiksi lihaliemessä, lisää jäähtyneeseen puuroon loput aineista, täytä suoli ja muista jättää turpoamisvaraa. Paista uunipellillä 180C noin tunti, laita pellille nestettä.
Voin kirjoitella lisääkin reseptejä, kala,kasvis,maksa,kateenkorva-sieni,mausteinen, lintu ja lammas-reseptit jäivät vielä laittamatta, jos kiinnostaa.
Itse olen tehnyt kotioloissa näista chorizoa ja thaimaalaista, tietenkin omaan makuun muunneltuina, ovat todella hyviä.
Vastailen mielelläni kysymyksiin, aukkoja varmasti jäi epäselvään sepustukseeni.
Kiitos hyvästä "artikkelista"!
Viikonloppuna on täälläkin makkaratalkoot ja koitan laittaa omia kokemuksia mahdollisesti kuvineen tulemaan!
Joskus itsekkin makkaratouhuun seonneena pari vinkkiä.
Makkaraan kannattaa ehdottomasti käyttää kokonaisia ohrasuurimoita, jolloin maku on jotain sata kertaa parempi kuin rouhituista suurimoista.
Lisäksi kannattaa harkiten käyttää sipulia, varsinkin jos ei syö heti kaikkea.. pakastaessa/kylmäsäilytyksessä sipulista tulee makkaraan ikävän tunkkainen maku, joka ei kuulu makkaraan.
Sitten vielä lihasta.. ei kannata karsastaa lihamakkarassa sisäelimiä, kuten sydäntä, munuaisia, keuhkoja. Esimerkiksi keuhkot tuovat makkaraan kuohkeutta eikä lopputulos ole niin "tinttara". Tietysti enemmän naudanlihapainotteisissa makkaroissa rakennekin on erilainen, mutta ainakin sianlihaa käytettäessä kannattaa hyödyntää kaikki herkut!
Itseä kiinnostaisi suuresti salamin ja metwurstin kokeilu, kun viime kesänä vuohen viulut kuivuivat onnistuneesti.
Kasvismakkaran ohje kiinnostaa.
Mistä aloittelevan makkarantekijän kannattaa hankkia suolensa?
Itse olen suolta hankkinut Tampereen kauppahallista Wigreniltä, seuraavaksi päiväksi toimittavat.
Aranai, kiitos vinkeistä, itse olen aina onnistunut syömään itse ja lahjoittamaan loput erästä kavereille,joten pakastamiseen ei ole ollut tarvetta. Ryynäriä voisi koittaa tehdä seuraavaksi :)
"Kasvismakkara"
600g punajuurta
150g sinihomejuustoa
1dl kermaa
4 keltuaista
valkopippuria, timjamia, suolaa
Keitä punajuuret kuorineen kypsiksi suolalla maustetussa vedessä, Jäähdytä kylmässä vedessä ja kuori. Sekoita tehosekoittimella tasaiseksi. Sekoita juusto muruina ja muut aineet. Paista koepala, tee makkara, pistele reiät, kypsennä hauduttamalla.
Mielenkiintoinen aihe.
Jos noita makkaroita aikoo hieman pidempään säilyttää, toisinsanoen ei syö heti, kun valmistaa niitä niin suuren määrän, niin mukaan olisi syytä heittää hieman natriumnitriittiä botulismin ehkäisemiseksi - elintarviketeollisuushan sitä joutuu käyttämään ihan lain velvoittamana. Nitriitti itsessäänkin on myrkkyä, joten annostus on oltava oikea. Täytyisi etsiä apteekki, joka tekisi valmiin seoksen nitriittä ja suolaa.
Tuommoinen makkaranvalmistajan unelma löytyy muuten netistä:
http://lpoli.50webs.com/Sausage%20recipes.htm
Siellä on satoja reseptejä! Ja löytyy myös tarkat ohjeet nitriitin käyttöön.
Onkohan kukaan tehnyt noita ilmakuivattuja makkaroita ja kinkkuja?
Salamin ja kinkun teko kiinnostaisi (kinkun kilohinnat kun pyörivät jossain sadoissa euroissa), mutta hirvittää että mimmoista myrkkyä saa aikaiseksi. Tuolla sivuillakin varoitellaan että: "Some of their recipes can kill you!". Salamissakin on ilmeisesti tarkoitus saada pintaan oikeanlaista hometta. Lisäksi tarvitsisi jonkinlaisen pöntön jossa voi pitää oikeaa ilmankosteutta ja lämpötilaa, kinkusta tuolta löytyi ihan jääkaappireseptejäkin: http://lpoli.50webs.com/index_files/prosciutto-American.pdf
Salami näyttäisi vaativan tarkemmat olosuhteet:
http://lpoli.50webs.com/index_files/Salame-SanFrancisco.pdf
Ainakin Vanhan ajan keittokirja-kirjassa on ohjeita lihan ilmakuivauksesta, josta itsekin ohjeen otin. Kokeilemani vuohen kinttu oli kuivuttuaan aivan tajuttoman suolaista, mutta oikealla asenteella ja sopivalla juotavalla kyllä laski mukavasti. Aikomus olisi kokeilla hevosenlihan kuivausta jossakin vaiheessa.
Kiitos hyvistä makkararesepteistä. Makkaran teko ollut jo useamman vuoden ajan suunnitelmissa mutta aina jäänyt jotenkin kokeilematta. Nyt on pakko viimein ryhdistäytyä tällä alueella.
Lainaus käyttäjältä: "Aranai"Ainakin Vanhan ajan keittokirja-kirjassa on ohjeita lihan ilmakuivauksesta, josta itsekin ohjeen otin.
Onkohan kyseessä vanhanajan keittiö (http://www.bookplus.fi/product.php?isbn=9789517964555)? Vanhanajan keittokirjaa en nopealla googlettamisella löytänyt.
arse, Juu on, tuli vaan pieni muistikatko kirjan nimen osalta.
"Se on lottovoitto työntyä suoleen" - G. Sundqvist. Älkääkä unohtako Tapion herkkuja, hirvi ja etenkin peura toimii ok.
Lainaus käyttäjältä: "arse"Salamissakin on ilmeisesti tarkoitus saada pintaan oikeanlaista hometta. Lisäksi tarvitsisi jonkinlaisen pöntön jossa voi pitää oikeaa ilmankosteutta ja lämpötilaa...
Tuossa salami reseptissä mainittu "starter culture" on lienee sopivia homeitiöitä, jotka sitten tuottavat sopivissa oloissa tuon valkoisen hyvän makuisen homeen tuohon pinnalle.
Mistäköhän sitä sitten saisi? Hankkii ensin sopivaa salamia ja ottaa sen homeista kuorta talteen. Jossain ravinnealustalla tuota voisi varmaan kasvattaakin.
Nuo prosciuttot ja sen tapaiset vaativat hyvän ilmanvaihdon. Pelkkä oikea kosteus ja lämpötila ei käsittääkseni riitä, sillä lihan on myös kuivuttava - eli ilman on vaihduttava. Kun kosteus on kuitenkin aika korkea, niin kuivaminen tapahtuu hitaasti. Pintaan hierotaan sitten aluksi niin paljon suolaa, että se estää bakteerikasvun.
Taitaa mennä liian vaikeaksi, taidan vaan pysytellä perinteisissä makkaroissa :cry: .
Lainaus käyttäjältä: "arse"Taitaa mennä liian vaikeaksi, taidan vaan pysytellä perinteisissä makkaroissa :cry: .
Joo, mutta onhan noita vähemmän hankaliakin, josta epäilemättä saa erinomaisia makkaroita.
Lainaus käyttäjältä: "Volitans"Mistäköhän sitä sitten saisi? Hankkii ensin sopivaa salamia ja ottaa sen homeista kuorta talteen. Jossain ravinnealustalla tuota voisi varmaan kasvattaakin.
Mä en lähtisi noin kikkailemaan, saattaa tulla ei-toivottuakin kasvustoa mukana ja mikään ei takaa että salamin pintahome on ylipäätään elinkelpoisessa kunnossa. Varmin tapa lienee tilata pussillinen homeviljelmää. Näkyisivät tulevan samaan tapaan foliopusseissa kuin oluthiivat ja sake -viljelmät.
Mutta kokeilen nyt ensin ihan tavallista makkaraa kun ei ole siitäkään vielä kokemusta :)
Onkos tietoa mistä noita viljelmiä saisi? Voisin virittää savustuskaapin tuohon vanhan öljypolttimen tilalle - tulisi hyötykäyttöä hormillekin :)
Sun laittaman mainion makkarasivuston kautta löytyi Resources -osiosta linkkejä. Tuollaisessa brittifirmassa ainakin näkyisi jotain olevan:
http://www.sausagemaking.org/acatalog/Salami_Making_Ingredients.html
tuo culture ei tosin taida olla hometta vaan jotain maitohappopohjaista ph:n alentajaa...
tuolla taisi sitten olla oikein homeitakin:
https://www.butcher-packer.com/index.php
http://www.butcher-packer.com/pages-main/category-26_105/sausage-making-supplies-starter-cultures.html
Näyttä tuo salamin tekeminen vaativan "hieman" tietouden kasvattamista ensin :)
Pari kertaa on tullu Unkarissa käytyä ja sieltä löytyy todella maukkaita chiliäkin sisältäviä salami-tyyppisiä makkaroita. Sitä on jo itsensä kyllästyttänyt vuosia sitten näihin suomalaisiin perus meetwursteihin...
Mutta jotain makkaroita voisi kyllä helpomminkin tehdä. Varmaa on, että kalliiksi ne tulevat verrattuna kaupan perusmakkaroihin, mutta makukin pitäisi onnistuessaan olla sen arvoista.
Lainaus käyttäjältä: "Volitans"Pari kertaa on tullu Unkarissa käytyä ja sieltä löytyy todella maukkaita chiliäkin sisältäviä salami-tyyppisiä makkaroita. Sitä on jo itsensä kyllästyttänyt vuosia sitten näihin suomalaisiin perus meetwursteihin...
Mutta jotain makkaroita voisi kyllä helpomminkin tehdä. Varmaa on, että kalliiksi ne tulevat verrattuna kaupan perusmakkaroihin, mutta makukin pitäisi onnistuessaan olla sen arvoista.
Tosiaan tarjouslennoilla Unkarissa käynti ja sieltä useamman kilon salamia mukaan osto ei varmaankaan tule paljoakaan kalliimmaksi kuin kaikenlaisten tarvikkeiden hankkiminen täältä omaa valmistusta varten. Ja siltikin joutuu jännittämään syödessä tulikohan kaikki tehtyä oikein...
Itseäni jäi viime Unkarin reissun jälkeen harmittamaan, kun tuli ostettua vain pari kiloa noita salamimakkaroita; noin kymmentä lajia keskimäärin parisataa grammaa kutakin. Olivat todella hyviä! Paikallisessa kauppahallissa vain ei oikein tiedä mitä mikin on. Ulkonäön perusteella tuli ostettua...
Jos oikein olen ymmärtänyt, niin salami ei välttämättä tarvitse tuota homekasvustoa, vaan pelkästään ilmakuivauksen. Toisaalta metwursti olisi myös kokeilun arvoinen, kun värkkäisi kylmäsavulaitteet.
Tuosta ilmakuivatusta kinkusta ja muustakin ilmakuivatusta lihasta, niin niissä on ajatuksena se, että ensin liha kuivasuolataan pinnasta ja lopulta suolaliemessä. Suolauksen tarkoituksena on säilöä lihaa sekä poistaa tehokkaasti nestettä lihasta, jolloin kuivuminen ei ole kiinni pelkästään ilmanalasta. Tämän vuoksi vähäsuolaisen kuivalihan tekeminen on haasteellista pilaantumisvaaran vuoksi.
Itse olen kuivannut uunissa ohuita lihasuikaleita kevyesti suolattuna ja hyvin on onnistunut. Toisaalta vaarana on liika kuivuminen.
Kutunkintun ilmakuivauksessa laitoin avuksi pienen puhaltimen kinttuja kohti, jolloin kuivuminen tapahtui muutaman päivän nopeammin.
Ei se perus metukka sitä homekasvustoa tarvitsekaan, mutta nämä - yleensä paremman makuiset - vaaleakuoriset.
Ilmakuivatun kinkun ideana taas on se mystinen maun tiivistyminen ja rakenteen muuttuminen, jota ei nopealla kuivauksella aikaan saada. Hiljaa hyvä tulee.
Erittäin hyvän pihvinkin, jos haluaisi paistaa, niin pitäisi hankkia ensin erinomaista pihvilihaa ja antaa sen mureutua ilmavassa tilassa, jolloin vesipitoisuus hieman laskee ja maut tiivistyvät.
Makkaranvalmistus kuvina, voin suositella kaikille täysin varauksetta. Reseptit Volitansin antaman linkin kautta, chileinä mm. tuoretta habaa ja lemon drop -jauhetta:
Andouille: Too hot for some; others will undoubtedly add more hot pepper and garlic!
ja maltillisemmin mm. tuoreella rosmariinilla maustettu hirvimakkara.
Makkarat muuten savustettiin ennen tuota pannulle laittoa, saivat muikean savuaromin! Niin juu ja suolen lahjoitti lammas, eli ovat oikeastaan nakkeja.
(http://javu.kapsi.fi/makkara/m1.jpg)
(http://javu.kapsi.fi/makkara/m2.jpg)
(http://javu.kapsi.fi/makkara/m3.jpg)
(http://javu.kapsi.fi/makkara/m4.jpg)
(http://javu.kapsi.fi/makkara/m5.jpg)
NAM!
Hyvältä näyttää! Täytyy jostain kehittää se ylimääräinen 800 EUR, että saa kunnon yleisihmeen, jossa myös tuo lihamylly/makkarasysteemi...
Olikos tuo myllyn oma makkarasuppilo liian paksu tuolle suolelle, kun on tuo "puutarhaletku" jatkeena?
Tämmöisiä juttuja vielä muutama, niin rakennan tuon makkaramyllyn itse, jos ei muuta!
Lainaus käyttäjältä: "Volitans"Olikos tuo myllyn oma makkarasuppilo liian paksu tuolle suolelle, kun on tuo "puutarhaletku" jatkeena?
Tämmöisiä juttuja vielä muutama, niin rakennan tuon makkaramyllyn itse, jos ei muuta!
Juu, oma suppilo oli mitoitettu possun suolelle. Käsimyllyllä olisi kyllä tullut äitiä ikävä, täytyy nostaa hattua niille jotka tekevät makkaran kokonaan ilman koneita.
Lainaus käyttäjältä: "Janne"Käsimyllyllä olisi kyllä tullut äitiä ikävä, täytyy nostaa hattua niille jotka tekevät makkaran kokonaan ilman koneita.
Nooh, eihän tuo sinunkaan koneesi ole kuin 1,5 kW eli hieman yli 2 hv - pari hevosta apuun, niin siinä se ja lisäksi saa reilusti hevosmakkaraa ;)
Mulla on Kenwoodi jossa tuli combopakettina myös lihamylly. Siinä on suppiloita pariakin eri kokoa, nakeille ja maggaroille. Jos meinaa yleiskonetta miettiä, niin kyllä Kenwoodin vehkeet on muutenkin sieltä parhaasta päästä. Teräskoneistot ja -voimansiirrot niin jaksaa veivata lihastaikinaakin.
Lainaus käyttäjältä: "Soppamies"Mulla on Kenwoodi jossa tuli combopakettina myös lihamylly. Siinä on suppiloita pariakin eri kokoa, nakeille ja maggaroille. Jos meinaa yleiskonetta miettiä, niin kyllä Kenwoodin vehkeet on muutenkin sieltä parhaasta päästä. Teräskoneistot ja -voimansiirrot niin jaksaa veivata lihastaikinaakin.
Älä viitsi :(
Tuommoinen Kenwood Major on hankintalistalla - vermeillä. Tähän väliin vaan ehti kaikenlaista mukamas kiireellistä...
Lainaus käyttäjältä: "Volitans"Tuommoinen Kenwood Major on hankintalistalla - vermeillä. Tähän väliin vaan ehti kaikenlaista mukamas kiireellistä...
Voin suositella. Ja tosiaan kannattaa saman tien lähteä juurikin Major-sarjaan. Chef-sarjan kulhotilavuus saattaa loppua vaativammissa olosuhteissa kesken.
Lainaus käyttäjältä: "NaokiSoma"Lainaus käyttäjältä: "Volitans"Pari kertaa on tullu Unkarissa käytyä ja sieltä löytyy todella maukkaita chiliäkin sisältäviä salami-tyyppisiä makkaroita. Sitä on jo itsensä kyllästyttänyt vuosia sitten näihin suomalaisiin perus meetwursteihin...
Mutta jotain makkaroita voisi kyllä helpomminkin tehdä. Varmaa on, että kalliiksi ne tulevat verrattuna kaupan perusmakkaroihin, mutta makukin pitäisi onnistuessaan olla sen arvoista.
Tosiaan tarjouslennoilla Unkarissa käynti ja sieltä useamman kilon salamia mukaan osto ei varmaankaan tule paljoakaan kalliimmaksi kuin kaikenlaisten tarvikkeiden hankkiminen täältä omaa valmistusta varten. Ja siltikin joutuu jännittämään syödessä tulikohan kaikki tehtyä oikein...
Itseäni jäi viime Unkarin reissun jälkeen harmittamaan, kun tuli ostettua vain pari kiloa noitia salamimakkaroita; noin kymmentä lajia keskimäärin parisataa grammaa kutakin. Olivat todella hyviä! Paikallisessa kauppahallissa vain ei oikein tiedä mitä mikin on. Ulkonäön perusteella tuli ostettua...
Nyt muuten tuli löydettyä tosi hyvä Unkarilaistyyppinen salami! Pustan Salami (Ungersk salami toisella kotimaisella) on paikallisen lihapuljun (Kotivara) tekemää ja siinä tosiaankin oli jo yritystä.
(http://img517.imageshack.us/img517/2310/pustansalamikj9.th.jpg) (http://img517.imageshack.us/my.php?image=pustansalamikj9.jpg)(http://img517.imageshack.us/images/thpix.gif) (http://g.imageshack.us/thpix.php)
Suosittelen kokeilemaan, mikäli sattuu löytymään lähikaupan hyllystä!
Makkaraa sitä on meilläkin tehty ja 13.12. on taas talkoot... Kenwoodin helvetinkone ostettu joskus kauan sitten käytettynä ja lempinimi johtuu ei -ihan-pienestä käyntiäänestä... Kuivalihahommissa on se ongelma, että jos kuivaa liian nopeasti niin pinta kuivuu mutta sisus ei, ja siellä ne pöpöt sitten muhii... Hevosenlihasta on tehty "graavia" meillä ja sushityyppisesti wasabin kanssa sikahyvää. Ohje olis sellainen että sopivat heppaköntit laitetaan kerroksittain merisuolaan ja suola imee ylimääräiset nesteet pois lihasta, kuukauden päästä nostetaan lihat pois suolasta ja laitetaan uuteen suolaan, koska pohjalle kertyy kudosnestettä.. Siitä voi sit alkaa yksi kerrallaan könttejä vähentämään... :wink:
EDIT: Voisi varmaan käyttää pohjasta rei`ällistä astiaa niin valuis lillit pois eikä alin pala olis liemessä käymistilassa...
Hehee, tehtiin makkaraa urakalla tai siis talkoilla (eilen) eli kuusi sorttia makkarataikinaa veivattiin ja hutkuteltiin sekaisin ja suoliin ne päätyivät. Listalla oli kolme eri heppamakkaraa ja kana- lammas- ja chorizo(sikanauta). Yksi heppa tehtiin ryynimakkarareseptillä ja muut tulivat erilailla maustettuina, kaikkiin tuli valkosipulia ja sipulia ja RASVAA. Ruoka ilman rasvaa on teeskentelyä. Meidän makkarat savustetaan tuossa päivällä siis se vähä mitä maistelus-paistelusta jäi jäljelle, joku 15kiloa. Hyvää oli maistelukset mutta eiköhän ole vielä parempaa kun savustetaan. Chorizomakkaraan tuli Chilikaupasta Death Rain jauhetta ja maku oli kohdallaan! Reseptiä tulee jos joku kaipaa. Kannattaa tehdä makkaraa porukalla ja useamman eri eläimen lihoista ja eri pakastimista, ei tule kohtuutonta määrää yhtä sorttia ja saa useampaa makkaraa maistella joten JAETTU ILO ON MONINKERTAINEN ILO! Ja sotkua on vaan yhdessä huushollissa, vaikka kaikilla on makkaraa ;D
Tein eka kertaa makkaraa nötkötistä johon lisäsin porsaanrasvaa, sipulia, shiliä, ym.
Keittäessä makkara kutistui mielestäni liikaa, kannattaako massaan laittaa esim. vehnäleseitä, soijajauhoja, kaalia tai jotain muuta hiilaritonta jotka turvottaa makkaran keitettäessä.
Makkara on tosi hyvää, mutta suoli jää em. syistä paksuksi.
Meillä on käynyt myös noita ongelmia että mehut karkaa ja sisältö kutistuu... Kokeilin soijajauhoa yhteen heppamakkaraerään ja se jäi mehevämmäksi. Laitoin siis 1dl/kg sitä jauhoa ja 1dl vettä. Massan vaivaaminen on tärkeää ja vettä/kaljaa/vinkkua ynnä muuta nestettä on hyvä lisätä että on tarpeeksi kosteaa. Perunaa keitettynä on jossain ohjeessa mukana ja se sitonee nestettä, samoin pottujauho.
TÄRKEIN asia on kuitenkin noin 10vuoden kokemuksella RIITTÄVÄN alhainen lämpötila kypsennyksessä. Kanamakkaramme kypsennettiin 150asteessa uunissa 30min ja sitten hienoinen grillaus päälle, paitsi yksi erä vahingossa 175asteessa ja siitä tuli mehut pannulle. Muita makkaroita höyrytettiin höyrykattilassa noin20min ja sitten paistettiin pannulla ruskeaksi. Vedessä suoraan kypsentäessä ei saisi ihan edes kiehua. 80asteessa noin.
Sitten pakkaseen laitettavat makkarat tai huomiseen säästettävät vaan nätisti kylmään (suola)veteen jäähtymään kun tuntuvat kiinteiltä eikä mössöltä. Sama periaate kuin pihvissä, kypsyyden koittelussa. ;)
Tuli tässä viikonloppuna pidettyä makkaratalkoot. Aikaa kului tuhottomasti, about 10 tuntia, mutta hyvässä seurassa ja oluen voimalla koko homma oli pelkkää hupia. Välillä saatoimme pitää taukojakin, joten ei pidä pelästyä tuota aikaa.
Tilasin kaikki lihat läheisen citymarketin lihatiskille hyvissä ajoin. Palvelu oli hyvää ja paikan päällä lihoista oli vielä poistettu luut, joka säästi vaivaa hieman.
Lihoja makkaraan meni:
(http://img4.imageshack.us/img4/1632/22676937.jpg)
3,5kg sian lapaa
(http://img113.imageshack.us/img113/2826/44618366.jpg)
1,5kg naudan lapaa
(http://img406.imageshack.us/img406/5185/25716478.jpg)
2,5kg silavaa
(http://img187.imageshack.us/img187/5449/71096255.jpg)
ja vajaat 15m sian suolta.
Aluksi suolet laitettiin likoamaan kylmään veteen ja lihat sekä silava leikattiin paloiksi.
(http://img300.imageshack.us/img300/972/83063590.jpg)
Sama tehtiin myös muille aineksille. Kuvassa vasemmalta oikealle: mozzarella, chili, paprika, valkosipuli.
(http://img148.imageshack.us/img148/5770/35152534.jpg)
Ja sipuli, jota meni arviolta 1,5kg
(http://img9.imageshack.us/img9/6390/62283138.jpg)
Lihamyllynä toimi jo vuosia kerännyt Rosenlew Sampo 10.
(http://img22.imageshack.us/img22/8571/69092317.jpg)
Koko saavillinen lihasilavaseosta jauhettiin kerralla. Ei maailman kevyintä hommaa, mutta tietääpähän tehneensä jotain ruokansa eteen.
(http://img8.imageshack.us/img8/7412/30991277.jpg)
(http://img6.imageshack.us/img6/7425/26669369.jpg)
Valmiista jauhelihasta otettiin reilu neljännes ensimmäistä erää varten.
Taikinaa maustettiin sipulilla, valkosipulilla, mustapippurilla, paprikalla, mozzarellalla, suolalla, basilikalla, persiljalla ja sekaan kaadettiin pieni tilkka olutta nesteyttämään. Tätä sitten vaivattiin yleiskoneessa hetken aikaa. Valmista taikinaa paistettiin pieni määrä pannulla ja tarkistettiin maut.
(http://img113.imageshack.us/img113/714/26844672.jpg)
Lihamyllystä otettiin tässä vaiheessa terä ja se reikäinen ritilä joka jauhelihan muodon määrää. Tilalle asetettiin makkarasuutin.
Sitten päästiin täyttöpuuhiin, joka työllisti kaksi kerrallaan. Toinen sai pyörittää myllyä ja pitää suolta paikallaan ja toisen tehtävänä oli ohjalla makkaraa eteenpäin ja pitää huolta siitä, ettei suoli hajoa liiasta paineesta.
(http://img406.imageshack.us/img406/4876/77630487.jpg)
Pian ensimmäiset makkarat alkoivatkin jo muotoutua
(http://img187.imageshack.us/img187/7230/38430073.jpg)
Näitä keiteltiin vielä noin vartin verran, jonka jälkeen ne olivat valmiita pannulla paistettaviksi ja syötäviksi
(http://img300.imageshack.us/img300/7898/51363449.jpg)
(http://img148.imageshack.us/img148/1108/37813767.jpg)
Makkaroita tuli tehtyä neljää eri lajia.
Kaikiin laitettiin samassa suhteessa sipulia ja valkosipulia sekä perusmausteiksi suolaa, mustapippuria ja jauhelihamaustetta.
Mozzarella-paprikamakkaran resepti on tullut tässä ylempänä jo käytyä läpi.
Seuraavaksi teimme ns. oriental-makkaraa, johon tuli kipollinen tuoretta chiliä ja mausteiksi kaupan chilijauhetta (joka on hyvä seos vaikkei sillä chilin kanssa mitään tekemistä olekaan), jauhettuja korianterin siemeniä, paprikajauhetta sekä juustokuminaa.
Kolmanteen taikinaan lisättiin säilöttyjä metsäsieniä sekä runsaat määrät rosmariinia ja timjamia. Nesteeksi laitoimme floran tomaatti-ricottakermaa.
Neljäs satsi oli ihan perusmakkaraa ilman suurempia säätöjä.
Maut olivat hyvin kohdallaan kaikissa. Makkaran omaa makua ei yritetty peittää mausteilla vaan se oli kaikissa erissä pääosassa. Lisäainekset toivat vaihtelua varioimalla samaa ideaa eri suuntiin.
Kaikin puolin voin suositella viettämään yhden vapaapäivän kaikessa rauhassa ja hyvässä seurassa makkaraa väännellen. Ei ilta tuosta helposti parane.
Kiitokset maassmurille tarinasta kuvien kera, tuli itsellekin nälkä... ;D
Oma, jo yli kymmenen vuotta odottanut "sitä oikeaa inspiraatiota" makkaratalkoisiin. Olen aina puolustellut laiskuuttani sillä etten viitsi alkaa makkaraa värkkään koska en tiedä mitään lopputuloksesta...ja joka on omakohtaisesti huonoin selitys mitä olen käyttänyt 8).
Mutta...mites käyttämättä jäänyt suoli säilyy? Jos en väärin muista kuulemiani juttuja, niin luonnonsuolen pakkauskoot ovat melko miehekkäitä. Mitä niille lopuille tehdään?
Noita myytiin 5m paketeissa. Jos tulee liikaa ostettua niin säilyy kyllä pakkasessa.
No nyt on suolet tilattu ja makkaraprojekti harppasi ison askeleen lähemmäksi toteutusta. Soitin paikallisen Cittarin lihamestarille joka puhelimessa auliisti avusti asiassa. Suolet tulee paikalliselta Rönkän teurastomalta ja hinta oli mielestäni olematon, 6 ekeä paketti ja yhdestä paketista tulee n. 2-3kg valmista makkkaraa.
Lihamestari neuvoi muuten suolten säilytyksestä seuraavaa..."käyttämättä jääneet suolet tulee säilytää 10% suolaliuoksessa jääkaapissa. Suolattuna ne säilyvät useita kuukausia. Pakastettuna ne menevät pilalle koska sian suoli haurastuu käsittelemättömänä."
Kyllä makkaratalkoot on parasta mitä voi tehdä housut jalassa ;D
Siis juuri tuo iso taikina josta maustellaan ja höystellään kolme-neljä erää erilaisia makkaroita on tosi hyvä setti, ja kun kaikki maistaa neljää makkaraa niin päivän lihantarve tulee kyllä tyydytettyä...
Meillä tehtiin myös ryynimakkaraa viimeksi, keitin kokonaisia ohraryynejä al dente-kypsäksi ja sekaan vaan. Suolan määrä on hyvä laskea kiloa kohti, jotta saa sopivan suolaisia makkaroita...
Raakaa sipulia ei kannata laittaa pakastettaviin vain höyryttämällä esikypsennettyihin makkaroihin, aiheuttaa kitkerän maun...
tänään sitten oli suuri päivä :P...eli makkarantekoa osa 1. Tällä hetkellä olo on täysi mutta onnellinen.
Tarkempaa reportaasi löytyy täältä:
http://paahtaja.vuodatus.net/ (http://paahtaja.vuodatus.net/)
No nyt kun silejä saa noukkia puskista lähes päivittäin, niin kovasti ovat alkaneet omat chorizot kiinnostamaan. Kun ei kokemusta ole, niin eipä ole koneitakaan ja niistä pitäisi varmaan aloittaa.
Mitäpä ovat makkaramestarit mieltä, mahtaisikohan tällaisella http://www.hometek.fi/index.php?id=tuotteet&product_act=show_product&product_id=899 myllyllä päästä mukavasti alkuun?
Lainaus käyttäjältä: Hapa_Nero - heinäkuu 28, 2010, 19:06:04 ip
No nyt kun silejä saa noukkia puskista lähes päivittäin, niin kovasti ovat alkaneet omat chorizot kiinnostamaan. Kun ei kokemusta ole, niin eipä ole koneitakaan ja niistä pitäisi varmaan aloittaa.
Mitäpä ovat makkaramestarit mieltä, mahtaisikohan tällaisella http://www.hometek.fi/index.php?id=tuotteet&product_act=show_product&product_id=899 myllyllä päästä mukavasti alkuun?
Kyllä lähtee...jos koneessa on makkarasuppilo ja syöttökaukalo niin onnistuu.
Vinkki...kun jauhat lihaa niin liha kannattaa suikaloida- ei paloitella. Pitkillä suikaleilla ei lihamyllyn suuttimia saa tukittua, paloilla saa kun ne huonolla tuurilla jäävät pyörimään terän eteen ja lopulta tukkivat koko vekottimen.
Kiitti vinkistä Tepi.
Onkin vissiinkin "etelä-suomalainen" firma tuo Hometek ja ei toimita postiennakolla.
No, kaupankäynnissä valtion rajojen yli voi tapahtua monenlaisia viivytyksiä jotka voivat johtua monesta muustakin tekijästä kuin yksin tavaran toimittajasta.
Paikallinen halpakuoppa myy tuota samaa myllyä 30€ arvokkaammalla hintalapulla, mutta hinnan maksettuaan saa poistua myymälästä mylly kainalossa.
Huomenna yritän ostaa myllyn ja Mossen :D
Olisikohan Lidlin lihamyllystä mihinkään?
http://www.lidl.fi/cps/rde/xchg/SID-3D427E9C-BED3B2A7/lidl_fi/hs.xsl/index_9511.htm
Hinta ei ainakaan ole paha ja luulisi ettei nuo Lidlin kamat ole ihan roskaa, ettei tule liikaa palautuksia, kun takuu on pitkä.
hmm pitää joskus kyllä itekki kokeilla rohkeesti makkaran tekoa. eikä tuo niin vaikeeltakaan nyt kuulostas olevan ( jos vaik innostus maanantaina hankkimaan tuon myllyn) ja olishan tossa taas pieni haaste tiedossa :o
Nostanpa tämän ketjun "ylös" nyt kun illat pimenevät, kasvari on tyhjenemässä, sato pian kuivattu, ja uutta kautta odotellessa löysin vaimon kenwoodista lihamyllyn ja makkarasuppilonkin.
Ennen kun jätän lihamestarille suolitilauksen pitäisi löytää Laukkamakkaran valmistusohjetta.
Olen kahlannut metritolkulla kirjallisuutta, googlannut, kysynyt martoilta ja vaikka mistä, mutta varsinaista valmistusohjetta tuolle länsisuomalaiselle perinnemakkaralle en ole löytänyt. Perunamakkaraksikin sitä kutsutaan.
Sattuisiko foorumin makkaramestareilla olla reseptiä ja muuta osviittaa Laukkamakkaran valmistukseen?
laukalla ei tässä tapauksessa ole mitään tekemistä kynsilaukan kanssa, vaan nimi tulee ruotsinkielestä: suolavedestä, jossa makkaraa säilytettiin raakana.
kyllähän jotain vinkkejä toki löytyy mutta ei varsinaista ohjetta....vinkkejä..
voisiko noista soveltaa jotenkin?
olisi kyllä kivaa koittaa itse tehdä makkaraa... ikinä en ole koittanut minäkään...
juustoa koitin tehdä ja se onnistui... fetaa...
linker...jos en väärin muista niin yhdestä omistamastani, ennen sotia julkaistusta keittokirjasta löytyy Laukkamakkaran ohje. Voin postata sen kunhan reissusta viikon päästä kotiudun.
Kiitokset jo etukäteen!
Tässä jo ennen tätä vertailuksi Kansan kotiruoka ja kotitalous (Otava 1910)-kirjasta ohje perunamakkaralle. Vuoden -69 "Kotiruoka"-kirjasta tätä ei esmes löytynyt vaikka siinäkin melkein aloitetaan reseptit teroittamalla teurastusveitsi...
Perunamakkara
6 ltr perunoita
1 kg vasikan tahi naudanlihaa
1 kg sianlihaa (huonompia paloja kuten vatsalihat jms.)
1 sipuli
suolaa
hienonn. valkopippuria
Kuoritut perunat, liha ja sipuli hakataan hienoksi, suolaa ja vähän valkopippuria sekoitetaan joukkoon. Seos pannaan löyhästi paksuihin suoliin, makkarat ladotaan puuastiaan ja karkeita suoloja pannaan runsaasti kerroksien väliin. Ne säilyvät pitemmän aikaa kylmässä paikassa... varottava jäätymistä.
Ennen keittämistä liotetaan liika suola pois. Makkarat pistellään ja keitetään paljossa vedessä n. 1/2 h, sen jälkeen ne paistetaan joko uunissa tahi paistinpannussa
Lainaus käyttäjältä: KebabManiac - syyskuu 25, 2010, 20:47:00 ip
Tässä jo ennen tätä vertailuksi Kansan kotiruoka ja kotitalous (Otava 1910)-kirjasta ohje perunamakkaralle. Vuoden -69 "Kotiruoka"-kirjasta tätä ei esmes löytynyt vaikka siinäkin melkein aloitetaan reseptit teroittamalla teurastusveitsi...
Kiitos reseptistä!
Kävin tänään äitiäni tervehtimässä, ja tuli puheeksi makkaran: laukkamakkaran resepti.
Hän haki hyllystään minulle lainaksi Kotiruoka- kirjan painoksen vuodelta 1957, jonka oli saanut sedältään joululahjaksi vuonna 1957:
(http://a3.sphotos.ak.fbcdn.net/hphotos-ak-snc6/189371_10150114678757980_650072979_6349207_981369_n.jpg)
Kirjassa on mielenkiintosia makkarareseptejä, mm. metwursti, ja tuo kaipaamani perunamakkara:
(http://a1.sphotos.ak.fbcdn.net/hphotos-ak-ash4/189844_10150114678667980_650072979_6349204_4260234_n.jpg)
(http://a5.sphotos.ak.fbcdn.net/hphotos-ak-ash4/184227_10150114678717980_650072979_6349206_190486_n.jpg)
Huomio kiinnittyi metwurstin ohjeessa esiintyvään salpietariin. Onko sellaista joka ruuanlaittoon soveltuu
jossakin saatavana? Onko se jotenkin erityistä salpietaria, vai ovatko ne kaikki samaa tavaraa?
Varsinainen PekkaPuskan painajainen tuo keittokirja... kolesteroolia riittää ;D
..
.taidan elvyttää vanhan keittokirjankeräilyharrastukseni, ja mennä kirja-ruoka-keräilymessuille Turkuun ensi viikonloppuna
___
Salpietaria saa apteekista. Käytetään kinkun suolauksessakin?
Vanhat keittokirja on kyllä tutkimisen arvoisia.
Säilytys ja ruokatarvikkeiden mahdollisimman täydellinen käyttö on unohdettu lähes kokonaan. Turhaa hommaa tehdään myös paljon nykyään.
Lainaus käyttäjältä: chilihardhead.fi - syyskuu 28, 2010, 20:04:14 ip
Salpietaria saa apteekista. Käytetään kinkun suolauksessakin?
Salpietarit ja nitraattisuolat ovat ruuanlaitossa sellaisenaan todella hazardia kamaa, kantsii olla sit tarkkana.
Tulee mieleen se, miten kiinalaiset usein toteavat monien perinteisten ruokiensa (mm. koira...) olevan puhtaasti "pula-ajan keittiötä". Nälänhädässä kun syödään mitä vain. Sama pätee varmasti suomalaisiinkin perinneruokiin. Niitä aineksia käytettiin mitä oli saatavilla ja mihin porukalla oli varaa. Terveellisyys tai maukkauskin olivat toissijaisia.
Sikäli enemmän kuin vanhojen reseptien sellaisenaan kokeileminen, kiinnostaisikin niiden soveltaminen nykyajan mausteilla ja valmistustekniikoilla - vaikkapa nagakotimagaraksi. ;) :P
Lainaus käyttäjältä: Aji Inferno - syyskuu 28, 2010, 20:46:08 ipvaikkapa nagakotimagaraksi. ;) :P
Osuit ytimeen ;)
Naga-Laukkamakkara, tai -meetwursti on tavoitteena :o
-täydennän tuota edellistä viestiäni huomenna resepteillä-editin - edit: reseptit lisätty .
Lainaus käyttäjältä: Aji Inferno - syyskuu 28, 2010, 20:46:08 ip
Tulee mieleen se, miten kiinalaiset usein toteavat monien perinteisten ruokiensa (mm. koira...) olevan puhtaasti "pula-ajan keittiötä". Nälänhädässä kun syödään mitä vain. Sama pätee varmasti suomalaisiinkin perinneruokiin. Niitä aineksia käytettiin mitä oli saatavilla ja mihin porukalla oli varaa. Terveellisyys tai maukkauskin olivat toissijaisia.
Sikäli enemmän kuin vanhojen reseptien sellaisenaan kokeileminen, kiinnostaisikin niiden soveltaminen nykyajan mausteilla ja valmistustekniikoilla - vaikkapa nagakotimagaraksi. ;) :P
Kaikki ei varmaan tosiaan nyky suuhun maistu, ja parempia sekä terveellisempiä vaihtoehtoja löytyy.
Tosin nykyään monet maukkaat palat elukoista jää harvojen herkuiksi, kun niitä ei osata eikä ehditä käyttää. Saatavuuskin alkaa olemaan heikko, mutta ei jaksa ymmärtää miksi jauhetaan lihat vaikkei niissä ole mitään sitkeää. Itse käytän hätäpäissäni possun suikaleita laatikoissa ja monessa muussakin, ne kun maistuu paremmalle ja on helpompia levitellä tasaisesti koko ruokaan.
Yksi nykyajan inhokki on särki, josta saa helpolla maukkaan laatikon(hämäläinen kalakukko) kestää n. 4h valmistua, mutta voi laittaa vaikka edellisenä iltana. Toimii myös kylmänä ja maustettuna versiona, ongelmana on usein oikeiden läskisiivujen löytäminen päälle, Helpompaa on onkia ne särjet.
Jottei menis ihan ohi niin siitä lootasta voi tehdä vaikka naga-särki-possu makkaraa.
LainausKirjassa on mielenkiintosia makkarareseptejä, mm. metwursti, ja tuo kaipaamani perunamakkara.
Skannaan makkaraohjeet huomenna pdf-muotoon jahka pääsen(!) työkoneelleni, ja laitan johonkin nettiin halukkaiden luettavaksi.
Vai onko liikaa spammattu, jos laitan jiipeggi-linkityksenä suoraan tänne?
No ei mun mielestä ainakaan...
Lainaus...taidan elvyttää vanhan keittokirjankeräilyharrastukseni, ja mennä kirja-ruoka-keräilymessuille Turkuun ensi viikonloppuna
Hienoa ! Et kyllä ole yksin... Minusta nuo wanhanajan reseptit oli alkuun ihan itkettäviä sanotaanko suurpiirteisyydessään, niinkuin edeltä näkyy. Nykyään taas tuntuu että omaa aloitekykyä ei reseptin mukaan tarvita ollenkaan. Lähestyn iän myötä ensimmäistä koulukuntaa, aina joskus luulee tietävänsä mitä tekee ja toistamalla oppii... Hiton hieno kansi kirjassa muuten !
Lisäsin tuohon aiempaan viestiin reseptit.
Tilasin tuon kirjan itsellenikin, edellisen painoksen.
Tuolta löytyy vaikka mitä:
http://www.antikka.net/ (http://www.antikka.net/)
..
Turun Sanomien extraliitteessä oli aukeaman kokoinen juttu kotimakkarasta ja sen teosta. Mukana myös reseptejä. Turun Sanomien sivuilta en löytänyt lehteä sähköisessä muodossa, mutta paperiversio mainitsee reseptien lähteeksi Varsinais-Suomen maa- ja kotitalousnaiset.
edit. Ei ole vehkeitä skannata kyseistä artikkeliä, mutta kopioidaan käsipelillä. Aloitetaan omasta suosikistani, eli perunamakkarasta.
500g keitettyä jauhoista perunaa
3-4dl maitoa
500g sika-nautajauhelihaa
500g paistijauhelihaa
500g silavaa
1-2 sipulia
3 valkosipulinkynttä
1 rkl suolaa
mustapippuria, muskottipähkinää, rakuunaa, persiljaa, timjamia, oreganoa. Ja yrtit tietenkin tuoreina.
Makkaramassaa voi notkistaa lisäämällä siihen kermaa/kermaviiliä/smetanaa/kananmunaa.
Perunat keitetään ja kuoritaan ja soseutetaan maidon kanssa, sipulit paistetaan. Koko roska sekaisin ja vaivataan ainakin 20min, mieluiten puoli tuntia.
Chorizo
1,3kg rasvaista possua tai 1kg possua ja 300g silavaa
2 rkl öljyä
1,5rkl paprikajauhetta
1-2 tl kuivattua chiliä tai 1 tuore palko ;D ;D ;D ;D
1 sipuli
3 valkosipulinkynttä
1 rkl suolaa
1 tl oreganoa
1 tl korianterinsiemeniä
1 tl mustapippuria
1-1,5 dl punaviiniä
Kaikki sekaisin, mausteet freesataan öljytilkassa.
Laukkamakkara
500g rasvaista siankylkeä
400g muuta lihaa (sydäntä, niskaa, lapaa)
300g maksaa (ja munuaisia)
2dl ohraryynejä
1 sipuli
1-2 valkkarin kynttä
0,5 tl valkopippuria
0,5tl maustepippuria.
Ohraryynit keitetään puolikypsiksi, sipuli kuullotetaan. Massa jauhetaan normaalisti ja tehdään makkaroita, notkistetaan tarvittaessa oluella (sekä makkaraa, että kokkia)
ja reseptit tosiaan by: Varsinais-Suomen maa- ja kotitalousnaisetc