Ensimmäisen kerran kasvatin chiliä vuosina 2002-2003 ja sen jälkeen onkin ollut taukoa viitisen vuotta. Viime kesänä teki mieli aloittaa taas harrastus, kun tuli hommattua okt. Kesä oli kuitenkin silloin jo liian pitkällä, eikä ollut enää mitään järkeä idätellä siemeniä. Ajattelin että sitten heti tammikuussa. Asia pääsi kuitenkin unohtumaan ja silloinkin kun se mielessä kävi, niin aina oli jotain tärkeämpää tekemistä ja milloin mitäkin... paras idätysaika siis meni minulta ohi.
Helmikuun ihan viimeisinä päivinä ja maaliskuun alussa sain sitten kuitenkin vihdoin siementä vakoon... ensin laittelin niitä lajikkeita, joita aiemmasta kasvatuksesta oli jäänyt ja kun innostuksissani Fataliin sivuja selailin yötäpäivää viikon verran, niin niinhän siinä kävi, että pubescensseja oli pakko saada lisää. Kiitokset Fataliille erinomaisen hyvästä lähetyksestä! Nyt on kaikkiaan vajaa viitisenkymmentä lajiketta itämässä ja kaksi siementä/lajike.
Idätyspaikkana on lämmönjakohuoneessa olevan öljykattilan päällinen ja siemenet on itämässä kylvö- ja taimimullassa kun sitä sai helposti lähikaupasta. Kekkilän B2 turvetta hommasin 320 litraa myöhempää käyttöä varten. Lämpötila on tuossa öljykattilan päällä juuri sopiva idätykseen: 27-29 suurimmassa osassa ja ihan lähellä kuumavesiputkia lämpötila idätyskupin mullanpinnalta mitattuna on ollut korkeimmillaan 31 astetta. Tekee tiukkaa saada kaikki idätyskupit mahtumaan kattilan päälle, joten joudun osaa pitämään vähän turhan korkeassa lämpötilassa.
Lajilista on tässä:
c. annuum:
-Goat's weed (itänyt jo)
-Bolivian Rainbow (itänyt jo)
-Sweet Banana (itänyt jo)
-Bangalore torpedo
-Poblano
-pequin
-stripe
-short yellow tabasco
-purira
-pulla
-fresno
c. baccatum
-Aji Cristal (itänyt jo)
-sili-a-top
-inca berry
-C04242
-C04318
-Lemon drop
-pi 441551
-omni color
-baccato de orto
-pi 260567 c. microcarpum
-pi 260560
-gumdrop
c. chinense:
-Caribbean red habanero (itänyt jo)
-Torenog (itänyt jo)
-pimenta de cheiro
-xmas chinense
-red savina
-7pod
-habanero red
-habanero yellow
-C04550
-C00970
-C04531
c. pubescens:
-orange rocoto
-pi 585267 turbo pube
-canario
-grif 9345
-cap 907
-pi 355811
-C04896
-pi 585262
-C01374
c. frutescens
-Tabasco hawaijian
-C04870
villichilit
-c. exile
Huhhuh, mikä lista! täytyy nostaa hattua, itselläni kun ei ole kuin kourallinen planttuja kasvamassa :shock: no, syytän tilanpuutetta :D
Sellanen vinkki/huomio, että jos et saa noita kaikkia idätyskippoja mahtumaan sinne kattilan päälle, jossa olis se optimi n.30C lämpötila, niin ei noi siemet ainakaan kärsi korkeemmistakaan lämpötiloista. Itselläni habanerot iti vaihtelevassa 30-45C lämmössä patterin päällä.
:lol:
sitä en tiedä, miten kasvaminen tommosessa lämmössä sujuisi, ainakin kuivuminen saattaa aiheuttaa ongelmia. Eli, kelmua purkkien päälle itämisen ajaksi, ja itäneen heti pois sieltä saunasta, johonkon parinkymmenen asteen lämpöihin, lamppujen alle. 8)
edit: pari typoa...
Kiitos vinkistä! Itäneet olen pitänyt toistaiseksi samassa lämmössä ja samassa paikassa pienen toimistovalaisimen alla, kelmun olen tottakai ottanut pois päältä. Täytyy siirtää nämä vastasyntyneet pienokaiset toiseen paikkaan, alhaisempaan lämpöön ja saanpahan samalla enemmän optimilämpötilaista tilaa idätykseen. Kylmäsävyisiä loisteputkivalaisimia onneksi jäi aiemmilta vuosilta enemmän kuin riittävästi ja niistä täytyy tehdä jonkinlainen kasvatushyllystö ennen kuin saa kesäksi chilit ulos.
Lainaus käyttäjältä: "timppa"...ensin laittelin niitä lajikkeita, joita aiemmasta kasvatuksesta oli jäänyt ja kun innostuksissani Fataliin sivuja selailin yötäpäivää viikon verran, niin niinhän siinä kävi, että pubescensseja oli pakko saada lisää. ...
Kunhan saat enemmän itäneitä, niin olisi mukava tietää mitkä ovat itävyydet noilla 5v vanhoilla siemenillä vs. Fataliin (oletettavasti) viime vuotisilla. Tuosta kun ei vielä käynyt ilmi, mitkä niitä aiemmin kasvattamiasi siemeniä olivat.
Täytyy raportoida kuinka lopulta kävi. Tähän mennessä kaikki itäneet (8 lajiketta) ovat olleet vanhoja siemeniä, sillä ne on laitettu huomattavasti aiemmin itämään kuin uudet Fataliin siemenet. Vanhoja lajikkeita on itämässä kaikkiaan 33 ja Fataliilta uusia lajikkeita 13.
Siemenethän kyllä säilyy elinkelpoisina pitkään, varsinkin kun ne on oikein säilytetty pimeässä ja kuivassa. Hyvin huomaa kyllä, että annuumit pukkaavat itsensä ensimmäisinä ylös, seuraavana chinenset ja baccat. Pubeja saakin sitten odotella jo kauemmin.
Kuva idätyspaikasta, joka ei kyllä kovin hehkeältä näytä, mutta näkyypä jonkinlainen kuppimeri kuitenkin.
(http://www.fotopankki.fi/dispVeryLarge/2286860570119161.jpg)
Etualalla näkyvät lampun alla olevat pikkutaimet ja loput itäneet siirsin 36w kasviloisteputken alle alhaisempaan lämpötilaan ja hapekkaampaan paikkaan.
18 lajiketta itänyt tähän mennessä. Kolme pubescensiakin itänyt (canario, grif 9345 ja C04896), nämä itivät mielestäni yllättävän nopeasti pubeiksi. Taimet on nyt kahden 36w loisteputken alla:
(http://www.fotopankki.fi/dispVeryLarge/2353069042284249.jpg)
Vaikka taimet on pieniä, niin satoa odottelen kuitenkin jo innolla kuin pikkulapsi joulupukkia aattoiltana :lol: ...saattaa olla odottavan aika vielä piiiitkä... siihen saakka joutuu tyytymään kaupan hapsuihin
Saa nähdä miten pärjää nämä pikkutaimet ja idätykset pääsiäisen yli, kun joutuu olemaan poissa muutaman päivän.
Aika nopeestihan tätä satoa alkoikin jo tulla:
(http://www.fotopankki.fi/dispVeryLarge/2355395693991561.jpg)
Ei vaan, piti hakea fiilistä ns. omista chileistä ja kuvassa on siis Caribbean red habanero ja pari kaupan raakaa hapsua :roll:
Jopas jopas jotakin! Tapahtui jotain pääsiäisenä mitä ei olisi voinut tapahtua. Niin varma kuin öljylämmityssysteemi onkin, niin se olikin mennyt pois päältä ollessani poissa kotoa pääsiäisen. Eihän siinä mitään, että talo oli kotiin tullessa jokseenkin kylmähkö, mutta kun idätykset olivat lämmittimen päällä ja ne sai nyt kylmää. :cry:
Ainakin itäminen nyt hidastui, mutta katsotaan nyt tuleeko noista vielä jotain... sopivasti tuli tietysti vielä ennen pääsiäisen viettoon lähtöä kasteltua idätysastiat oikein kunnolla ja kylmä ja todella märkä turve yhdessä eivät varmaankaan hyvää siemenille tehneet.
Itäneet taimet kyllä pärjäsivät onneksi oikein hyvin pidennetyn pääsiäisviikonlopun ilman hoitamista.
Sain perjantaina peukusta lähetyksen, biobizzia ja kivivillaa. Laitoin heti uusia idätyksiä, joitakin uusia lajikkeita ja loput niitä, jotka eivät olleet vielä itäneet aiemmin turpeeseen (tai kylvö/taimimultaan) laitetuista:
(http://www.fotopankki.fi/dispVeryLarge/14625215-UudetIdätykset.jpg)
Tänään oli sitten kuitenkin pi 260560 itänyt vanhoista idätyksistä, no onpahan nyt sitten "varakasvikin" tulossa. Kyselinkin tätä jo aloittelijan palstalla, mutta laitan kysymykseni uudelleen myös tänne, jos sen joku bongaisi tästä paremmin. Eli mikä laji on C04871 (luulen sen olevan joko bacca, chinense tai frute)? Netistä kun en onnistunut googlella löytämään.
Otin samalla muutaman kuvan taimista, annoin niille nyt ensimmäistä kertaa hieman biogrowta ja alg-a-mixiä ja järjestelin kasveja vähän uudelleen:
Takarivi:
(http://www.fotopankki.fi/dispVeryLarge/14624625-Takarivi.jpg)
Eturivi:
(http://www.fotopankki.fi/dispVeryLarge/14624920-Eturivi.jpg)
Alkaa tulla aika ahdasta, enää ei näiden valojen alle mahdu yhtään enempää. Nämäkin on jo osittain liian tiukassa. Täytyy siis alkaa tekemään lisää tilaa ja valoja.
Tässä vielä tällähetkellä suurin planttu yksittäiskuvana; goat's weed, joka iti ensimmäisenä:
(http://www.fotopankki.fi/dispVeryLarge/14625510-gw.jpg)
Olipa melkoinen vaikutus biobizzillä! Annoin kasveille ekaa kertaa growta ja alg-a-mixiä ja yön aikana kasvit olivat venyneet pituutta niin paljon, että olivat kasvaneet kiinni lamppuihin :lol:
pi 260560 teki sitten kolme sirkkalehteä:
(http://www.fotopankki.fi/dispVeryLarge/14705160-SUC53428.jpg)
Eihän tämä kolmisirkkalehtisyys nyt ihan tavatonta ole, muttei ihan joka päiväistäkään. Vierellä näkyvä "taimi" nosti päänsä pinnalle "kypärä päässä", eli sirkkalehdet siemenkodassa ja vielä syvällä siellä. Ei kasvattanut sirkkalehtiään ulos siemenkodasta, joten koitin varovasti vähän avittaa ja katkesihan se koko kasvi. On säilynyt tällaisenaan hengissä jo pari viikkoa. Odottelen että milloin kuolla kupsahtaa pois. Tuskin se kasvukykyinen kuitenkaan on. Onneksi kuitenkin iti tuo toinen siemen nyt vihdoin (kolmisirkkalehtinen).
Eilen tein maailman helpoimman ja nopeimman "harsokasvihuoneen" kuistille ja siirsin muutamat kasvit ulos. Yöksi otin vielä kasvit sisälle ja otan vielä seuraavaksikin yöksi.
(http://www.fotopankki.fi/dispVeryLarge/15363600-harsovirityskuistilla.jpg)
(http://www.fotopankki.fi/dispVeryLarge/15363305-harsojen_alla.jpg)
Täytyy koittaa keksiä muitakin paikkoja vastaaville harsovirityksille, sillä sisälle jäi vielä parisen kymmentä vastaavassa kasvuvaiheessa olevaa kasvia ja 30-40 pienempää taimea :)
9.5. otettu kuva samasta paikasta kuin edellinen kuva:
(http://www.fotopankki.fi/dispVeryLarge/16278985-kuisti.jpg)
Kyllähän nämä chilit kasvaa, jos ei muuta niin lukumääräisesti ainakin :D Tässä on tosin vain aivan pieni murto-osa kasveista. Koska on ollut kylmiä öitä, niin chilit ovat joutuneet olemaan nyt sisällä. Sunnuntaina lähtevät kasvariin ja saavat olla siellä toivottavasti syksyyn saakka. Sisällä onkin ollut jo niin ahdasta, etten ole voinut vaihtaa ruukkuja ollenkaan kun kasveja on se arviolta noin 80...
Seuraavat kuvat laitan kun saan chilit kasvariin ensi viikolla.
Pikkukasvariin ei oikein enempää kasveja mene:
(http://www.fotopankki.fi/dispVeryLarge/16374565-pikkukasvarissa.jpg)
Isompi "autotallikasvari" tuli tänään. Sitä joutuu vielä vähän virittelemään, tekemään mm. kattoikkunan automaattiavaajalla. Chilejä alan tänne siirtelemään kun ovat ensin totutelleet aurinkoon harsojen alla muualla.
(http://www.fotopankki.fi/dispVeryLarge/16373975-isokasvari.jpg)
Kuvia 28.6.2008:
Isommassa kasvihuoneessa näytti tänään tältä:
(http://www.fotopankki.fi/dispVeryLarge/17546010-tuuvaatanne.jpg)
(http://www.fotopankki.fi/dispVeryLarge/17545715-SUC53714.jpg)
(http://www.fotopankki.fi/dispVeryLarge/17544830-SUC53709.jpg)
(http://www.fotopankki.fi/dispVeryLarge/17546305-SUC53730.jpg)
Ja pienemmässä kasvarissa:
(http://www.fotopankki.fi/dispVeryLarge/17545125-SUC53711jpg)
(http://www.fotopankki.fi/dispVeryLarge/17545420-SUC53712.jpg)
Nätti Chilin vartija :)
Lainaus käyttäjältä: EijaNätti Chilin vartija :)
Kiitti :D kyllä se chilivarkaat ja muutkin varkaat pitää loitolla, vaikka kiltti onkin.
On muuten Suomen kesä lyhyt ja vähä luminen. Just nyt tulee vettä, rakeita ja ukkostaa oikein tosissaan:
(http://www.fotopankki.fi/dispVeryLarge/17576395-SUC53740.jpg)
Kuistilla oli muutamat chilit ja menin heti niitä pelastamaan pois rakeiden alta:
(http://www.fotopankki.fi/dispVeryLarge/17576690-SUC53741.jpg)
Hei.. Tosi ilo katsella näitä kuvia.. Laita lisää miedän iloksi :D Onko kovaa satoa tullut :D
On tosissaan komea koira.
Niin olihan noissa kuvissa vissii jotai kasvejakin... Meni vähän ohi.
Lainaus käyttäjältä: PäällikköHei.. Tosi ilo katsella näitä kuvia.. Laita lisää miedän iloksi :D Onko kovaa satoa tullut :D
Kiitokset kehuista. Satoa on tullut, muttei ihan yltiöpäisesti kuitenkaan. On ollut aika sateinen kesä. Satoi loppukesästä melkein joka päivä ja kun aurinko oli piilossa, niin ennätyssadot jäi saamatta. Toivottavasti pääsato ehtii kuitenkin vielä kypsyä.
Tässä kuitenkin uusia kuvia.
(http://www.fotopankki.fi/dispVeryLarge/20520790-satoa.jpg)
Tässä näkyy, että tulossa on chiliä, mutta eivät ole vielä kypsiä. Jokunen palko on kuitenkin jo punainen. Raakana on tullut syötyä yksi puskallinen aji cristalia ja satunnaisesti sieltä täältä muita lajikkeita.
(http://www.fotopankki.fi/dispVeryLarge/20520200-isompikasvari_syyskuu.jpg)
Isomman kasvihuoneen on vallannut muukin kuin vain eräs karvakasa... nimittäin kasvit, jotka ovat vähän rehevöityneet edellisestä vastaavasta kuvasta. Mahtuu sentään vielä jotenkin kävelemään kasvihuoneen perälle, kun siirtelee oksia tieltä. Noli Me Tangeren terveiset vein koiralle ja pää kenossa ihmetellen otti kehut vastaan. Laitan tähän kuvan kesäkuun 28. päivältä samasta paikasta:
(http://www.fotopankki.fi/dispVeryLarge/17544830-SUC53709.jpg)
Muutamista yksittäisistä kasveista kuvia:
(http://www.fotopankki.fi/dispVeryLarge/20520495-locato.jpg)
Locato
(http://www.fotopankki.fi/dispVeryLarge/20519610-bolivian_rainbow.jpg)
Bolivian rainbow.
(http://www.fotopankki.fi/dispVeryLarge/20519905-caribbean_red_habanero.jpg)
Caribbean red habanero
Pienenä off-topicina tähän väliin pari muuta kuvaa luonnonantimista, joita on päässyt lähes luomuna syömään. Omasta pihasta poimittuna tietenkin ja itse uisteltuna Saimaasta.
(http://www.fotopankki.fi/dispVeryLarge/19069095-pike5-3kg.jpg)
(http://www.fotopankki.fi/dispVeryLarge/18965845-kuha4kg_3.jpg)
(http://www.fotopankki.fi/dispVeryLarge/18965550-kuha4kg_2.jpg)
(http://www.fotopankki.fi/dispVeryLarge/20521085-luumuja.jpg)
(http://www.fotopankki.fi/dispVeryLarge/20521380-omppupuu.jpg)
komee kuha mistä sait
Lainaus käyttäjältä: "Torakka"komee kuha mistä sait
Saimaaltahan se tuli. Lappeenrannan ja Taipalsaaren väliltä...
Lainaus käyttäjältä: "timppa"Lainaus käyttäjältä: "Torakka"komee kuha mistä sait
Saimaaltahan se tuli. Lappeenrannan ja Taipalsaaren väliltä...
uistelemallako?
Paljonkohan mahtoi olla painoa ja pituutta?
Komia on Kuha, mutta huikean kokoisia on nuo sun mustikkaskin... Hehehee...
Jep, asiaton kommentti, jonossa etiäppäin... Sori, oli vaan pakko.
Kehutaan koiraa, mustikoita ja kuhaa... Heh. No mutta tuo bolivian rainbow on oikeesti hieno.
tarteekin ens kesänä heitää buusteri trailerille ja suunata nokka sinne
Kasvit on tuotu sisälle vaihtelevalla menestyksellä. Jotkin pärjäävät ihan hyvin, jotkut huonommin. Ikkunoita kasveille saisi olla myös enemmän. Postasin tuonne toiselle palstalle kuvan harvinaisesta c. exilestä (Capsicum chacoënse) ja laitanpa kuvan tännekin.
(http://www.fotopankki.fi/dispVeryLarge/22383420-c_exile.jpg)
Kasvihan poikkeaa monella tapaa muista chacoista. Sillä ei mm. ole "calyx hampaita" podin alla ja se on pensasmaisempi. Kasvattaa ohuita pitkiä oksia ja on muista chacoista poiketen hyvin tulinen. Myös maku on hyvin omalaatuinen.
Tänään järjestin aikaa chilien kanssa puuhasteluun ja savustelin Caribbean Red Habaneroa sekä Locatoa:
(http://www.fotopankki.fi/dispVeryLarge/22566910-Savustus.jpg)
Nämä lähtee nyt kuivaukseen ja sitten jauheeksi.
Tuli tehtyä muutamista chileistä bonsaita, kun muuten loppuu tila kesken. Näin kasveja on helpompi pitää talven yli. Tarkoitus siis oli enemmänkin saada kasvit vain pienen pakon sanelemana leikattua pienemmiksi, kuin edes yrittääkään taiteilla niistä näyttäviä boncheja...
(http://www.fotopankki.fi/dispVeryLarge/22566615-PimentaDeCheiro_bonchi.jpg)
Pimenta De Cheiro (c.chinense)
(http://www.fotopankki.fi/dispVeryLarge/22566320-NagaMorich_bonchi.jpg)
Naga Morich (c.chinense)
(http://www.fotopankki.fi/dispVeryLarge/22566025-C04550_bonchi.jpg)
C04550 (c.chinense)
(http://www.fotopankki.fi/dispVeryLarge/22565730-C04531_bonchi.jpg)
C04531 (c.chinense)
(http://www.fotopankki.fi/dispVeryLarge/22565435-AjiCachucha_bonchi.jpg)
Aji Cachucha (c.chinense)
(http://www.fotopankki.fi/dispVeryLarge/22565140-7Pod_bonchi.jpg)
7 pod (c.chinense)
2009
Tänään laitoin toisen idätyssatsin kesälle 2009. Ensimmäiset laitoin itämään jo joulukuun puolella. Lajikkeina maukkaita baccatumeja, erikoisia villilajikkeita ja isoja pubescensseja.
Fotopankki sitten muutti kaikkien kuvien osoitteet... seuraus: kaikki kuvat täältä hävinneet :( tuntuu vähän ikävältä alkaa uudelleen muokkaamaan joka viestiä ja etsimään uudet osoitteet kuville.
Asiaan.
Otin tänään pari uutta kuvaa uusista kasveista, jotka on laitettu itämään nyt alkavalle kaudelle ja ovat siis jo itäneet:
(http://www.fotopankki.fi/dispVeryLarge/25653495-yleiskuva_uusista8_2_09.jpg)
Yleiskuva "ala hyllyltä"
(http://www.fotopankki.fi/dispVeryLarge/25653790-yleiskuva_uusista__ylahylly8_2_09.jpg)
"ylähylly"
(http://www.fotopankki.fi/dispVeryLarge/25653200-biquimho.jpg)
Biquimho alkoi jo kukkia 15 cm korkuisena maitopurkissa :) Kukkia on varmaan kymmenkunta
Aurinko paistoi jo aika kivasti ulkona. Chili-innostus kasvaa kun kevät tulee.
Sisältä ei hyviä ja mielenkiintoisia kuvia kuitenkaan näillä setupeilla saa... on sen verran ruman näköinen kasvatuspaikka pienille chileille. Teki mieli kuitenkin koota tähän mennessä kiinnostavimmat itäneet villichilit yhteen ja ottaa kuva:
(http://www.fotopankki.fi/dispVeryLarge/25714265-villit11_2_09.jpg)
Vasemmalta oikealle pienissä purkeissa: CAP 1487 (C.Praetermissum), CAP 501 (C.Chacoense), C.Lanceolatum, CGN 21502 (C.Eximium), PI 238061 (C.Baccatum var Baccatum, ei oikea villichili), CAP 502 (C.Sp. frute, ehkä). Muutamasta muusta villilajikkeesta (C.Praetermissum CAP 1141 & CAP 1144) pilkistää pieni juuren alku kivivillassa. Ovat kuitenkin ikäänkuin pysähtyneessä tilassa... toivottavasti kuitenkin itävät vielä kunnolla. Pelkään, että näistä on tullut "zombieta".
Talvehtinut Caribbean Red Habanero bonchi on ihan hyvissä voimissaan. Seuraavalle kesälle saa hyvän alun näillä ylivuotisilla chileillä. Sadon tuotanto alkaa aikaisemmin kun kasvilla on hyvä juuristo, jolla imeä ravinteita. Myös haarautuminen alkaa alempaa ja kasvi on tuuheampi ja tukevampi sekä jaksaa kantaa satoa paremmin.
(http://www.fotopankki.fi/dispVeryLarge/25729605-caribbeanRedHabaneroBonchi.jpg)
Hienossa kunnossa on Habanero. Tuolla tavalla minullakin näyttävät chinenset ja baccat parhaiten talvehtivan, lyhyeksi leikattuna, valossa ja lämpimässä.
(http://www.fotopankki.fi/dispVeryLarge/25733440-hedelma_asetelma.jpg)
Hedelmäasetelma :)
Keräsin tänään loput kypsät ja lähes kypsät podit viime kesän kasveista pois. Pubescenssien idätys kun jäi viime vuonna oikeastaan kevääseen, niin satovaihe alkoi näillä vasta aivan loppusyksystä ja talvella sato alkoi vasta kypsyä.
(http://www.fotopankki.fi/dispVeryLarge/25733735-satoa_helmikuussa.jpg)
Canariot tekevät suuria keltaisia erittäin tulisia painavia podeja. Painoa näissä on sen verran paljon, että kasvit taipuu oksien kärjistä niin alas kunnes lattia tai ikkunalauta tulee vastaan.
Luonto on ihmeitä täynnä. Pari kertaa olen idättänyt kolmisirkkalehtisen taimen. Tällaista ei ole vielä koskaan ennen tullut vastaan. Ei itselleni, eikä tietääkseni kenellekään muullekaan:
(http://www.fotopankki.fi/dispVeryLarge/25744060-vaarinpain_sirkat_ulos2.jpg)
Kuvassa on goat's weedin juuri itänyt pikku itu. Erikoista ja suorastaan käsittämätöntä on se, että sirkkalehdet tulevat siemenestä väärinpäin ulos! Sirkkalehtien kärkien pitäisi tulla siemenestä viimeisenä ulos. Tässä ne on tulleet kuitenkin ulos heti ensimmäisenä juuren jälkeen. Eli kasvi on jotenkin ihmeellisesti kääntynyt siemenen sisällä siten, että sirkkalehtien kärjet ovat työntyneet ulos. Kuvassa kaksi vasemman puoleisinta kärkeä ovat siis sirkkalehtien päät. Varsi taipuu ihan normaalisti siemeneen, siemen näkyy oikealla.
Nam nam. Canariot on muuten erittäin hyvän makuisia. Raakana, vihreinä niitä pystyy vaivatta syömään suunnilleen puoliväliin ilman häivähdystäkään poltteesta. Kuten muutkin pubet, näissäkin hedelmäliha on paksua ja runsas nesteistä. Maku on raakana raikas ja tutun hernemäinen, kuten monilla muillakin chileillä raakana. Näin talvella kun ei paljon muita tuoreita chilejä ole, tästä jopa vähän innostuu ja saa kesäfiiliksen. Polte alkaa puolivälin jälkeen ja raaoissakin poltetta on... sanoisinko runsaanlaisesti :) Kypsissä varsinainen maku on oikeastaan melko mieto ja neutraali. Polte on aikalailla jännästi epätasaisesti jakautunut. Aloitin ensimmäisen kypsän syömisen sivusta, läheltä kantaa, kun halusin tietää heti paljonko näissä on oikeasti potkua. Ihmettelin kun ei oikein tunnu poltetta. "Mikäs näissä on vikana" -ajattelin. Jatkoin maistelua kannasta kärkeenpäin, eli juuri väärinpäin, jos poltetta haluaa chileistä. Vähän lisää ja pam! Polte iski yht'äkkiä voimalla ja lujaa. Polte tuntuu näissä pitkään ja leviää koko suuhun ja huuliin. Polte on kuitenkin näissä pubeissa ihan erilaista kuin esim. habaneroissa ja itse koen näiden poltteen paljon miellyttävämpänä kuin chinenseiden. Chinenseistä tulee lähinnä itku, mutta näistä vääntyy suu hymyyn :)
Totta. Rocotojen polte on siedettävämpi ja miellyttävämpi. Itselleni kaikkein paskamaisimman poltteen aiheuttaa Annuum. Terävä, viiltävä polte ja makukin jotain aivan muuta, kuin pubejen maku... ;)
Mulla kävi taas toisella tavalla Canarion kanssa.
Nimittäin Fataliin polte on paljon miellyttävänpi.
Kun Canarion polte tuntui suorastaan murskaavalta ja tunkeutui kaikkialle.
Tuntui siltä ettei edes loppua näy, vaan polte jatkui ja jatkui.
Se on jännä juttu, miten eri ihmisille eri chilien poltteet ovat aivan erilaisia. Canariota en ole itse kertaakaan mussuttanut, mutta ainakin omat PI 585273:n hedelmät olivat mitä mainioimpia. Polte oli kova, mutta pysyi "hallinnassa" oikein hyvin. Chinensejen kanssa ensimmäinen ajatus kunnon haukkauksen jälkeen on "Mitä hel*ettiä nyt tuli tehtyä...?". :)
Nuo Canariot on kyllä todella hyviä. Varmaan tähän mennessä maistamistani parhaan makuisia ja käy melkeen mihin vaan ruokaan. Vielä on muutama jälellä pakkasessa viime syksyn Pepper Kingin tilauksesta.. pitänee toistaa tilaus tänä syksynä, kun en pubeja laittanut itelle kasvamaan.
Polte sitten.. jos vahva chinesen poltto on kuin lekaisku päähän, niin rocotojen isku on kuin löisi pehmustetulla nuijalla.. tällin voimakkuus suunilleen sama mutta terävät reunat hiottu pois :P. Tukalan olon kyllä saa rocotoistakin itselleen varmasti, ei siinä mitään.
Melkoisen osuvia vertauksia tuosta poltteesta! :) Itse kuulun kyllä ehdottomasti siihen ryhmään, joille pubejen polte on huomattavasti mieluisampaa kuin esim. chinenseiden. Ja annuumeissa on tosiaan sellainen "kuin pistelisi neuloilla kieleen / viiltelisi veitsellä"-polte. Ehkäpä juuri siksi tänä vuonna ei ole annuumeja kasvamassa kuin pari jalapenoa.
Mutta pieni varoituksen sana kaikille pubejen maistelijoille elävästä elämästä (ja tässä tapauksessa hieman koomisestakin). Ne kun ovat sen verran mehukkaita, että nestettä välillä on vähän liiankin kanssa. Nautiskelin taas näitä canarioita ja hampailla näykin sopivia palasia suoraan podista kuin jotain vähän kirpeämmän makuista omenaa olisin varovasti maistellen syönyt. Niinhän siinä sitten kävi, että kun hitaasti ja varovasti koittaa hampailla irrotella palasta, niin roiskuuhan se näiden neste sieltä. Ja mihin muuallekaan kuin silmiin :)
Lainaus käyttäjältä: timppa - helmikuu 20, 2009, 23:15:17 ip
Melkoisen osuvia vertauksia tuosta poltteesta! :) Itse kuulun kyllä ehdottomasti siihen ryhmään, joille pubejen polte on huomattavasti mieluisampaa kuin esim. chinenseiden. Ja annuumeissa on tosiaan sellainen "kuin pistelisi neuloilla kieleen / viiltelisi veitsellä"-polte. Ehkäpä juuri siksi tänä vuonna ei ole annuumeja kasvamassa kuin pari jalapenoa.
Mutta pieni varoituksen sana kaikille pubejen maistelijoille elävästä elämästä (ja tässä tapauksessa hieman koomisestakin). Ne kun ovat sen verran mehukkaita, että nestettä välillä on vähän liiankin kanssa. Nautiskelin taas näitä canarioita ja hampailla näykin sopivia palasia suoraan podista kuin jotain vähän kirpeämmän makuista omenaa olisin varovasti maistellen syönyt. Niinhän siinä sitten kävi, että kun hitaasti ja varovasti koittaa hampailla irrotella palasta, niin roiskuuhan se näiden neste sieltä. Ja mihin muuallekaan kuin silmiin :)
Tuttu tilanne leikkuulaudan äärestä... ja juurikin pubea leikellessä. Tuntuu todella maukkaalta. :'(
Pojat, pojat. Ettekö te tiedä että vaarallisia aineita käsitellessä pitää käyttää suojalaseja! ;)
Capsaisiini silmissä palkitsee aina ;) hmm... suojalasit, kumihanskat ja mitä vielä? Kypärä päähän, haalarit ja hengityssuojain. Ehkä sellainen tuholaistorjuntaan suunniteltu puku.
Asiasta toiseen. Pari kuukautta vielä, niin saa viedä kasvit ulos. Kasvihuone näyttää nyt vielä suorastaan surkealta lumen keskellä:
(http://www.fotopankki.fi/dispVeryLarge/25910735-gh.jpg)
Viime kesänä chilejä oli kasvamassa vain kasvihuoneissa, mutta tänä kesänä on tarkoitus kasvattaa myös ihan ulkona. On tulossa liian paljon kasveja, eivätkä ne mahdu enää kasvareihin.
Mutta kohta pääsis korjaamaan kasvaria... ::)
Mun pitää aloittaa kuopan kaivuulla heti kun lumet on sulanu, lasihuone on elementteinä varastossa. (lue; vanhat ikkunat) ja kiirettä taitaa pitää. Kannattaa varmaan piirtää se hyvin, ettei sit tarvi miettiä, kun on ilmat tehdä. Mutta meneehän nuo taimet jonkun aikaa astioissaan tuolla vanhan kasvarin lattialla.
Jeps. Itsellänikin ollut vähän suunnitelmissa korottaa tätä kasvihuonetta. Alle pari kerrosta harkkoja ei tekisi pahaa, mutta taitaa olla kuitenkin parasta jättää se oikeiden työkiireiden vuoksi tekemättä, sääli sinänsä :(
Meitä odotetaan mullan alta, meitä odotetaan sieltä, odotetaan sieltä. Ja vaikka moni itää innokkaana, niin ei gala idä vielä, eipä idä ihan vielä YUP:ta mukaillen c. galapagoenset ovat olleet jo pitkään joulukuun alusta saakka itämässä. Olen niitä odottanut innolla, sillä lajike on kuitenkin melko harvinainen ja mielenkiintoinen muutenkin. Muita lajikkeita on nyt itänyt ihan kivasti ja ensi kesästä tulee joka tapauksessa taatusti tulinen.
hienoja chilejä sulla. onkos tulossa kohta kuvia ja päivityksiä?
vau :D olisipa itelläkin tuommoiset paikat kasvattaa chilii
Yleisön pyynnöstä siis pientä päivitystä ja samalla pahoittelut, etten ole laittanut kuvia tänne pitkään aikaan. Kiva kyllä lukea viestiketjua pitkästä aikaa ja huomata, että kuvia tai päivitystä on oikein pyydetty lisää :)
Kasvihuoneissa kasvaa chiliä ja tomaattia. Tänä kesänä kasvatan chiliä myös ulkona, kun kasvihuoneisiin ei vain mahdu lähellekään kaikki kasvit.
Kuistia:
(http://www.fotopankki.fi/dispVeryLarge/28139165-kuistia.jpg)
(http://www.fotopankki.fi/dispVeryLarge/28139460-kuistia2.jpg)
Talon edessä on pieni nurmikkoalue, jonka kansoitin rocotoilla:
(http://www.fotopankki.fi/dispVeryLarge/28138280-etupiha2.jpg)
(http://www.fotopankki.fi/dispVeryLarge/28137985-etupiha.jpg)
Piharakennuksen edessä on myös paikka chileille:
(http://www.fotopankki.fi/dispVeryLarge/28140345-piharakedesta.jpg)
(http://www.fotopankki.fi/dispVeryLarge/28140640-piharakedesta2.jpg)
Lisää kasveja pihalla:
(http://www.fotopankki.fi/dispVeryLarge/28141525-pihakasveja2.jpg)
(http://www.fotopankki.fi/dispVeryLarge/28141230-pihakasveja.jpg)
Isommassa kasvihuoneessa vallitsee viidakko-olosuhteet:
(http://www.fotopankki.fi/dispVeryLarge/28138870-jungle.jpg)
(http://www.fotopankki.fi/dispVeryLarge/28138575-isompikasvari.jpg)
Pienessä kasvarissa on pahasti vielä pieniä taimia, huonompi homma kun eivät suuremmaksi osaksi vielä edes kuki:
(http://www.fotopankki.fi/dispVeryLarge/28141820-pikkukasvari.jpg)
Muutamasta yksittäisestä kasvista kuvia.
Pimenta de Neyde:
(http://www.fotopankki.fi/dispVeryLarge/28140050-neyde.jpg)
Canario:
(http://www.fotopankki.fi/dispVeryLarge/28137395-canario.jpg)
Lanceolatum:
(http://www.fotopankki.fi/dispVeryLarge/28139755-lance.jpg)
CGN19198#2 kukkii valtavasti:
(http://www.fotopankki.fi/dispVeryLarge/28137690-cgn19198%232.jpg)
Kyllä on edustavan näköiset kasvatukset! :) Ja hyvin näkyy sinullakin kasvavan näissä muoviämpäreissä! ;)
Oletkos muuten huomannut mitään eroa muovi- tai saviruukuissa kasvattelussa?
Tuo CGN 19198#2 kyllä ilahdutti erityisesti! Lienee ainakin viimevuodelta asti jo peräisin?
Kiitos kuvien päivityksistä todella hienoja chilejä.Mitäs lajia CGN19198#2 on? onko tämän vuoden kasvi?hienosti näyttaa kukkivan ja kukkiakin on valtavasti.Mitäs lannoitetta kaytät chileillesi?
Edit: Mites talvehtineet chili bonsait voivat?
Jeps. Muoviämpärit on ihan näppärän kokoisia ensimmäisen vuoden kasveille ja halpoja hinnaltaan. Saviruukkujen ja muoviastioiden välillä en ole huomannut eroa kasvussa, enkä usko sen suuremmin vaikuttavankaan. Merkitystä kasvuun on ruukun koolla ja lähes kaikki saviruukut on minulla isompia kuin ämpärit. CGN 19198 #2 on viime vuodelta ja se on hybridilajike c.sp x c.pubescens. Muistuttaa vähän rocopicaa. Oma kasvini ei tehnyt viime vuonna ollenkaan satoa, laitoin sen viime vuonna tosin itämäänkin vasta liian myöhään, vasta kesän alussa, joten ei mikään ihme ettei satoa tullut. Nyt ylivuotisena kasvina se näyttää tekevän satoa vähintään viime kesänkin edestä! Hyvä niin.
Lannoitteena olen käyttänyt tänä vuonna Hesin Soil -lannoitteita, joita tilasin keväällä useita kymmeniä litroja. Tuntuu toimivan vähintään yhtä hyvin kuin biobizzit (ellei jopa paremminkin), joita oli viime vuonna käytössä. Ei biobizzeissä mitään vikaa ole, oikein erinomaisia nekin. Vähän hintavia vaan, ja hintaero litrahinnassa korostuu tämän kokoisessa chilipuutarhassa jo melko paljon, kun lannoiteita kuluu sen verran runsaasti. Kasveja on kohtuu paljon ja monet ruukutkin on melko isoja.
Jotkut bonchit talvi tappoi, mutta kaikki ne, jotka säilyivät hengissä, ovat nyt taas isoja kasveja. Omasta mielestäni kyllä satoa ajatellen parempi on pitää kasvit talven yli suurina, eikä leikata niitä boncheiksi. Leikattuna tosin kasvit eivät vie niin paljoa tilaa ja sen vuoksi tulen leikkaamaan suurimman osan tulevana talvena jälleen boncheiksi. Ehkäpä pitäisi vaihtaa keväällä/loppu talvella bonchit suurempiin ruukkuihin aikaisemmin kuin mitä tänä vuonna vaihdoin. Vaihdoin ruukut vasta kun vein kasvit keväällä kasvihuoneeseen ja sieltä pihalle.
Lainaus käyttäjältä: timppa - heinäkuu 17, 2009, 22:56:52 ip
Omasta mielestäni kyllä satoa ajatellen parempi on pitää kasvit talven yli suurina, eikä leikata niitä boncheiksi. Leikattuna tosin kasvit eivät vie niin paljoa tilaa ja sen vuoksi tulen leikkaamaan suurimman osan tulevana talvena jälleen boncheiksi. Ehkäpä pitäisi vaihtaa keväällä/loppu talvella bonchit suurempiin ruukkuihin aikaisemmin kuin mitä tänä vuonna vaihdoin.
Aika samoilla linjoilla ollaan. Bonchit lähtee kuitenkin keväällä aika hitaasti kasvuun. Pieni leikkely talvehtivilla on varmaan kuitenkin paikallaan. Minulla tuo Tepin oli aika hidaskasvuinen viime vuonna mutta nyt talvehtineena alkaa tuottaa jo marjojakin kohtalaisesti. Taidanpa pitää sen henkissä vielä tulevanakin talvena, vaikka Annuum onkin. ;)
Innostuin ottamaan vähän lisää kuvia tänään illansuussa. Ilta aurinko paistoi mukavasti ja kasvit näytti valossa aika hyviltä.
(http://www.fotopankki.fi/dispVeryLarge/28153030-pi441551.jpg)
PI 441551 (c. baccatum).
Oma ehdoton suosikkini sellaisenaan syötynä. Mieto lajike. Aivan absoluuttista herkkua voimakkaan makuisen juuston kanssa leivän päällä.
(http://www.fotopankki.fi/dispVeryLarge/28152440-incaberry.jpg)
Inca Berry (c. baccatum).
Mukavan makuinen pieni podinen satoisa bacca.
(http://www.fotopankki.fi/dispVeryLarge/28153915-ubatubaCambuci.jpg)
Ubatuba Cambuci (c. baccatum) kypsyttelee satoa. Lähes samanlainen kuin muutkin kellopaprikachilit, tämä on jokin paikallinen versio. Jotkut podit on vähän tulisempia kuin vastaavat muut.
(http://www.fotopankki.fi/dispVeryLarge/28153325-pi585262kukkii.jpg)
PI 585262 (c. pubescens). En ole ennen nähnyt missään kasvissa yhtä paljon kukkia kuin tässä nyt on. Kuvasta ei näe kuin pienen osan kasvista ja oli vaikeaa saada kukkia näkymään kuvassa. Ehkä tästä kuitenkin vähän näkee mistä on kyse. Kasvi itsessään on valtavan kokoinen, vajaa pari metriä korkea ja vähintään yhtä leveä pusikko.
(http://www.fotopankki.fi/dispVeryLarge/28152735-pi260567.jpg)
PI 260567 (c. baccatum). Tämän kokoisena kasvina hyvinkin kompakti baccatum. Nätin muotoinen kasvi baccatumiksi, sillä baccat yleensä tuppaavat olemaan ei-niin-nättejä.
(http://www.fotopankki.fi/dispVeryLarge/28152145-elukka.jpg)
Linssilude. Meinasi olla edessä aina kun otin kuvia.
(http://www.fotopankki.fi/dispVeryLarge/28153620-ruusut.jpg)
Ruusutkin kukkii pihalla chilien seassa.
(http://www.fotopankki.fi/dispVeryLarge/28151260-ISOcanario.jpg)
Canario (c. pubescens). Suurikokoinen ylivuotinen kasvi. Korkeutta itse kasvilla 2,5 metriä ja ruukkukin on 80 cm korkea, joten on aika vaikuttava näky kun se kohoaa 3 metrin korkeuteen. Tämä yksilö on aika harvaan kasvanut hujoppi, toisin kuin toinen aikaisemmassa kuvapäivityksessä näkyvä canario. Canario tekee keltaisia suuria podeja, jotka on kyllä suurta herkkua!
(http://www.fotopankki.fi/dispVeryLarge/28151555-biquimho.jpg)
Biquimho (c. chinense). Pikku chili vaihtarina Brasiliasta. Kerrostalokasvatukseen ikkunalaudalle varmasti oikein passeli lajike.
(http://www.fotopankki.fi/dispVeryLarge/28151850-caribbeanredhabanero.jpg)
Caribbean Red Habanero (c. chinense). Erinomainen chinense. Nätti kasvi, joka tekee paljon satoa. Pysyy hyvin hengissä talven yli, ei ongelmia tuholaisten kanssa. Kaiken kaikkiaan oikein erinomainen habanero.
Kuinka paljon chilisi on kasvunu tuol ulkona?Nätti kasvi tuo PI 585262.Onko tuossa kuvassa vain yksi tuollainen?
Yllättävän hyvin ovat kasvaneet ulkona. PI 585262 kuvassa on tosiaan vain yhdestä kasvista pieni osa. Sain otettua koko kasvista kuvan ylhäältäpäin. Täytyy vähän korjailla sen mittoja, näyttäisi, että leveyttä tai halkaisijaa kasvilla onkin varmaan 2,5 metriä! :)
(http://www.fotopankki.fi/dispVeryLarge/28155095-pi585262ylhaalta.jpg)
Kukkia on mahdotonta havaita tällaisesta suuremmasta kuvasta, mutta ne on pieniä pisteitä, joita näkyy siellä täällä. Kasvi kasvaa isossa 600mm ruukussa.
Mihin aikaa olet nuo pubet idättänyt ja oletko vieny kaikki kasvit siin toukokunn lopussa ja kesäkuun alussa?
Lainaus käyttäjältä: naga morich - heinäkuu 18, 2009, 19:10:25 ip
Mihin aikaa olet nuo pubet idättänyt ja oletko vieny kaikki kasvit siin toukokunn lopussa ja kesäkuun alussa?
Isot pubet on viime vuotisia kasveja. Tämän vuotiset aikaisimmat uudet pubet idätin joulu-tammikuussa ja ne on luonnollisesti paljon pienempiä kasveja kuin ylivuotiset. Joidenkin idätys jäi myöhemmäksi. Pubet kannattaa kuitenkin idättää hyvissä ajoin tai jää sato saamatta. Parhaimmillaan pubet on ylivuotisina suurina kasveina. Lähes kaikki on viety ulos toukokuun puolella, pikku kasvarissa olevat pienemmät taimet vähän myöhemmin kesäkuun puolella. Pelkäsin keväällä pitkään, että tulee vielä hallaöitä ja halusin säästyä "ulos-sisään-ulos" -roudaamiselta, joten suurimman osan ulosvienti jäi vähän myöhäksi.
Meinasiko Timppa aloittaa uuttakautta päivittämään tänne fotoalbumiin? Olisi ihan kiva nähdä päivityksiä kasveistasi ;)
Laitetaan nopea päivitys.
Oma kauteni oli lähinnä välivuosi, vain edelliseltä kesältä jääneet noin 10 kasvia oli ja on vieläkin kasvihuoneessa. Lähinnä harvinaisempia lajikkeita, villichilejä. Chaco yellow, chaco red, c.galapagoense, c.lanceolatum, ja jokin tosi pitkä numerolajike vissiin 10 numeroa peräkkäin, en muista mikä se oikein on. Sitten normaalimpia lajikkeita rocoto grande, torenog ja joku pikku chinense (sitäkään en nyt muista mikä se oli, brasiliasta peräisin on sen siemenet kuitenkin). Pimenta de neydekin oli, ja komea kasvi olikin! Se pahusvie kuolla kupsahti sitten parhaimpien helteiden seurauksena.
Niin ja 904750136 C. cardenasii. Tämä oli se pitkänumero lajike. Lisäksi on vielä joku villichili.
Mites villichili osasto antoi muuten satoa? Onko noiden villien siementen itävyys minkälaista luokkaa, sillä ihan mielenkiintoisia lajikkeita on havaittavissa. Eritoten nuo c.galapagoense ja c.lanceolatum voisi kiinnostaa. Laitahan villeistä kuvia tännekin, jahka milloin ehdit.
Myydään pari kasvia:
HARVINAINEN VILLICHILI:
C. CARDENASII 904750136:
(http://i1115.photobucket.com/albums/k541/sirtimppa/CARDENASII.jpg)
Iso kasvi, joka kukkii (ainakin vielä nyt). Toin juuri äsken sisälle kasvihuoneesta. Hintapyyntö 25 euroa ruukkuineen. ISO paksuseinäinen hieno saviruukku. Reilu 2 vuotta vanha kasvi.
BODE AMARELLA (c. chinense):
(http://i1115.photobucket.com/albums/k541/sirtimppa/BODEAMARELLA.jpg)
Hintapyyntö ruukkuineen 15 euroa. Paksuseinäinen pinnoitettu saviruukku. Tämäkin kukkii. Isohko Bode Amarellaksi, mutta ei mikään iso kasvi kuitenkaan.
ETENKIN CARDENASIILLE TOIVOISIN UUTTA KOTIA PIKAISESTI!!! Jos harvinaiset villichilit kiinnostaa, niin nyt on AINUTLAATUINEN TILAISUUS.
NOUTO LAPPEENRANNASTA. ENSIMMÄINEN, JOKA NOUTAA KASVIT, SAA NE. En varaa niitä kenellekään, vaan kuten sanoin, ensimmäinen joka noutaa ne saa ne.
LISÄTTY:
LISÄKSI ON MAHDOLLISTA OSTAA:
pari vuotias TORENOG, tosi iso Torenogiksi ja se on arviolta 50-60 litraisessa ruukussa. Hp ruukkuineen 20 euroa (ruukku maksaa uutena enemmän, KUTEN KAIKISSA MUISSAKIN MYYTÄVÄNÄ OLEVISSA CHILEISSÄ).
VILLICHILI CHACOENSE YELLOW. ISOHKOSSA PINNOITETUSSA SAVIRUUKUSSA. ISOHKO KASVI, noin 1,5-2m korkea. Hp ruukkuineen 20 euroa.
TOINEN LISÄYS:
Ainii... on tuolla pari lanceolatumiakin, niistä ainakin toinen joutaa myyntiin. Pienempi Hp. 20 euroa ruukkuineen (isohko on tämäkin ja 2v kasvi). TAI Isompi 35 euroa ruukkuineen. ISOMMASTA KUVA
(http://i1115.photobucket.com/albums/k541/sirtimppa/LANCEOLATUM.jpg)
Painaa ruukkuineen ihan älyttömästi.
Yhteydenotot
PRIVALLA tai sir_timppa@hotmail.com