No niin. Tänään 17.3.2008 laitettiin siemenet multaan klo 19.08 :)
Lajikkeita yhteensä 4: early jalopeno, hot lemon (lienee lemon drop), caribbean red habanero ja "pitkä punainen." Jälkimmäiset siemenet löytyivät maustehyllystä kuivatun chilikasvin sisältä. Jos itävät, tunnistetaan myöhemmin.
Tavoitteena on näin ensikertalaisena saada aikaiseksi edes yksi tai pari kasvinalkua, joista sitten toivottavasti kasvaa ihan oikeita chilikasveja. Sadon tai muun suhteen ei ole vielä mitään toiveita tai odotuksia. Kunhan nyt ensin itävät koulimisvaiheeseen saakka.
Välineet ja siemenet hommasin Helsingin Tammiston Plantagenista. Kaktusmultaa kasteltuna muovikippoon, siemenet siisteihin riveihin, läpinäkyvä muovipussukka päälle ilmanvaihtoaukkoineen ja kippo ikkunan viereen.
Asiaa helpottaa eläminen botanistiavovaimon kanssa, jolla vuosikymmenten kokemus kasvien istuttamisesta ja kasvattamisesta ylipäänsä. Totta kai halusin itse tehdä kaiken (no, hyvin neuvottuna), joten lopputulos on nyt herran hallussa :)
Odotellaan, kuvia tulossa jos hyvin käy.
Päivä 2.
Tosiaan tuo Hot Lemon on mitä ilmeisimmin Lemon Drop pienen googlettamisen perusteella. Tiedä sitten miksi nimetty siemenpussiin noin. Sama juttu tuon Early Jalopenon suhteen, onkohan siis jokin "aikainen" lajike tai jotakin. Kuka näitäkin nimeää?
Lueskelin jälleen foorumia ja naureskelin yksittäisten chilipalkojen loppukustannuksille. Pahimmillaan yksi onnistunut palko on siis 8-150 euron arvoinen. Jep jep.
Itselläni tällä hetkellä kustannukset:
-3 pss Kekkilän kaktusmultaa Plantagenin tarjouksesta 3 pss/10 euroa. Multaa on 6 litraa per pussi.
-Koulimispurkit 2 x 25 kpl, hintaa 2 x 2,95e.
-Siemenet ehkä 1-4 euroa, en juuri ole hintoja katsellut.
-Muovibokseja mallia jäänyt yli jostain elintarvikekäytöstä, useampia.
-Muovipussi, läpinäkyvä, Prisman vihannesosasto.
-Aurinko, 1 kpl, Linnunradan tähtijärjestelmä.
Rahaa kulutettu toistaiseksi arviolta 20-25 euroa.
Lainaus käyttäjältä: "Julle"... naureskelin yksittäisten chilipalkojen loppukustannuksille. Pahimmillaan yksi onnistunut palko on siis 8-150 euron arvoinen. Jep jep.
Lyhyeksi jäänyt harrastus voi tulla kalliiksi, mutta pitempään jatkuessaan käytetään kaikkea uudestaan ja uudestaan. Heittosi innoittamana aloin minäkin laskeskella kustannusta tuolle juuri kypsyneelle Cayennelle:
http://javu.kapsi.fi/inferno/viewtopic.php?p=42583#42583
Päädyin hintaan 3 senttiä. Paljonhan sekin on, mutta iloa siitä on ollut huomattavasti enemmän. :lol:
Multa on ikuista. Sille ei oikeastaan pitäisi laskea hintaa, jos sen pitää luonnon kiertokulussa. Tämäkin chili sai muiden vanhoja multia ja osaksi uutta. Kun ruukun vaihdon aika tulee, käytetty multa menee kompostin kautta puutarhakasveja kasvattamaan. Vaikka hinnan laskisikin, pari litraa 230 litran muutaman euron turvesäkistä ei ole paljon nyt jo yli kymmenelle chilille - ja lisää on tulossa.
Sähköä kului. Ikkunan päällä lisävalona on 4x21W loisteputket. Niillä tosin valaistaan kymmeniä kasveja, joihin taas tulee kymmeniä hedelmiä. Samoilla valoilla hoidetaan myös tomaatin, kukkien ja vihannesten taimia kasvun alkuun. Nykyisin ne palavat alle 10 tuntia päivässä, mutta tuon chilin pimeällä kasvukaudella kyllä yli 12t.
Valojen hankintahinta taitaa olla suurin erä ja sitä en laskenut tuohon summaan. Satanen melkein meni lamppuihin, mutta ne kestävät monta vuotta ja kasvattavat taas kymmeniä kasveja kantamaan kymmeniä hedelmiä. Promillen osia hinnasta ehkä olisi oikea osa yhdelle chilille. En kuitenkaan rasittaisi sillä sadon hintaa, sillä
valaistu (http://javu.kapsi.fi/inferno/viewtopic.php?p=36871#36871)
viherikkuna (http://javu.kapsi.fi/inferno/viewtopic.php?p=40132#40132) on sellainen mielialan piriste aamuisin ja iltaisin, että näistä valoista en luopuisi, vaikka en niillä satoa kasvattaisikaan.
Lannoitteita en myöskään laskenut, koska niitä ei tähän vaiheeseen mennessä vielä ole tarvittu. Saihan tämä yksilö kokeilumielessä erikoislannoituksen, mutta vieruskaveri pärjäsi ilman ja tuottaa samanlaisen sadon, vain viikon myöhemmin.
Kuten huomaat, tulos on niin kuin sen haluaa laskea. Vaikka kierrätystä ja vuosikausien käyttöä ei täysimääräisenä laskisikaan, ei chilin hinnaksi millään saa euroa, sillä satoa on selvästi jo aika lailla tulossa ja uskon kesän johtavan vielä suurempaan kustannusten jakajaan.
Lainaus käyttäjältä: "Julle"Pahimmillaan yksi onnistunut palko on siis 8-150 euron arvoinen. Jep jep.
Jos satoa tulee 20 palkoa rahaa olisi palanut siis 160-3000 euroa...
5 palolla 40-750 euroa.
Itse arvioisin, että rahaa tähän harrastukseen olen pistänyt ehkä 500 euroa vuodesta 2002 (+sähköt). Tällä kaudella rahaa on kulut jo ennätysmäärä, eli hankin SPNa:n ja sorruin ostettuun Cuttingboardiin. Eli 200 euroa + lisääntynyt sähkönkulus tuohon päälle...
Satoa tullut vaihtelevasti yhteensä joitain satoja palkoja. Tänä vuonna satsaukset ovat tuottaneet tulosta, eli parisen kymmentä palkoa on jo nyt kypsymässä.
Toiseen harrastukseeni, eli valokuvaukseen, olen samassa ajassa pistänyt karkeasti arvioiden 5000 euroa. :oops:
Eli aika halpa harrastus tämä chilienkasvatus loppujen lopuksi on :lol:
^Totta turiset. En minä noita kustannuksia itse näin laskeskellutkaan, vaan huvittuneisuuteni aiheutti tämä ketju: http://javu.kapsi.fi/inferno/viewtopic.php?t=3922&start=0&postdays=0&postorder=asc&highlight=
Jos sadoksi kaikesta yrittämisestä huolimatta tulee se yksi ainukainen palko, on se sitten vaan nautittava hyvässä seurassa (siis itse) ja hartaudella :)
Hirveästi en viitsi laskeskella harrastusten kuluja. Ne vie kuitenkin kaiken rahan jonka vaan päästää niihin :D
Isoin este nyttemmin harrastuksen laajenemisella on tila. Keittiössä on nyt lähes 40 lajia chilejä :wink: Ja lisää on itämässä.
Mutta täytyy sanoa, chilien kasvatus on ollut itselleni kuin whisky W.Churchilille. On antanut siis enemmän kuin ottanut!
Tässä mopo oli vielä toisella hanskalla hallinnassa :lol: http://www.kyrohonka.com/chili/slides/2002_0929_171701AA.htm
Kyllähän tuohon rahaa saa menemään... Mutta esim viimekausi antoi kohtuu sadon ja hyviä jauheita joita ei voi rahassa mitata... Niitä kun ei voi oikein mistään ostaa :)
ja nyt mopo on karannut täysin käsistä... Mutta ei vielä harmitå... Tiedossa kun on hyvää ja tulista satoa... (kustannukset taas huomattavasti pienemmät kuin viimevuonna)
ja ensi vuonna taas pienemmät... Kun ei tarvitse hankkia mitään isompaa...
Lainaus käyttäjältä: "herra 47"ja ensi vuonna taas pienemmät... Kun ei tarvitse hankkia mitään isompaa...
Kuuluiset viimeiset sanat :wink:
Vaikka mopoa on ollut kadoksissa jo vuosia, niin hetkeäkään en kadu tämän homman aloitusta!
joo niinhän se on... ebbejä kasvari tarttis :wink:
mutta ne kait pitää väsätä ite (piti tänä talvena tehdä... mutta taitaa jäädä ensi talveen) :D
Päivä 7.
Ne kuivatusta chilipalosta (pitkä ja punainen) otetut siemenet nostivat ensimmäisinä päätään ja heti seuraavana päivänä habanero. Lemon Drop ja jalopenokin tuuppavat jonkinlaista alkeisjuurta. Olen ekstaasissa.
Avokkini osti minulle Pitkäperjantaina kaksi 20 cm korkeaa chilikasvia, joissa molemmissa 6-8 marjaa valmiina. Toisessa keltaiset ja toisessa punaiset. Apacheiksi epäilen voimallisesti. Laitan näistäkin kuvia kun ehdin, saatte sitten tunnistaa varmuudella. Nämä kaksi toimivat nyt sitten koekasveina, jännitys tiivistyy.
Se keltainen on todennäkösesti nimeltään Cheyenne. Itsellä oli viime kesänä kanssa kaupan puskana tollainen. Ihan ok chili!
Lainaus käyttäjältä: "wille"Se keltainen on todennäkösesti nimeltään Cheyenne. Itsellä oli viime kesänä kanssa kaupan puskana tollainen. Ihan ok chili!
Kiitos tiedosta. Nuo kasvit hankittiin Keravan kukkatalosta ja olivat myynnissä vain "koristechili" nimikkeellä.
Päivä 9.
Kaikki 4 lajiketta nostavat päätään! Lyhyen tutkimisen jälkeen näyttäisi siltä että kaikki siemenet ovat itämässä. Excellent.
Päivä 12.
Sirkkalehtiä putkahtelee kaikilla muilla paitsi habanerolla, joka sekin on pääsemässä vauhtiin. Pian täytyy koulia reippaimmat omiin purkkeihinsa. Valitan kuvien laatua, kännykamera ei ole paras mahdollinen.
(http://i222.photobucket.com/albums/dd30/tuplaw/DSC00451.jpg)
(http://i222.photobucket.com/albums/dd30/tuplaw/DSC00452.jpg)
Päivä 13.
5 x jalopeno ja 6 x "pitkä & punainen" koulittu omiin purkkeihinsa. Habanero ja Lemon Drop antavat vielä odottaa itseään, nousevat mullasta niiiin hitaasti.
SitRep 2000 hrs: Uskomatonta. Lemon Drop tuuppasi tämän päivän aikana kunnon sirkkalehdet ja habanerot kolmelle taimelle myös! Aamulla näkyvissä oli vain hieman vartta mullan yläpuolella. Taikuutta! Noituutta!
Ja just aamulla pääsin kuittailemaan että itäminen kestää. :roll:
Päivä 19.
Kaikki loputkin taimet koulittu viikon varrella omiin purkkeihinsa ja aseteltu ikkunan viereen imemään auringonvaloa. Ainoastaan yksi siemen kaikista istutetuista jäi itämättä, habanero. Aika hyvä itämisprosentti.
Koristechilit alkoivat pukkaamaan nuppuja hurjasti saatuaan lannoitetta ja napsin pois valmiit marjat jatkoprosessointia varten. Tuskin kasvi jaksaa kasvattaa samaan aikaan sekä kukkia että marjoja. Pari päivää "sadonkorjuun" jälkeen nuput ovat kasvaneet ja muutama valkoinen kukkakin on jo aukeamassa. Mahtavaa.
Päivä 27.
Siirsin koristechilit isompiin ruukkuihin. Alkoivat tuupata juuristoa purkin pohjan läpi. Plantagenista irtosi Pauliina-altakasteluruukut pikkurahalla. Täytyy vain varoa ettei kastele liikaa.
Omiin purkkeihinsa kouluitut taimet lakkasivat reilu viikko sitten kasvamasta, taitavat tuupata juuristoa toistaiseksi. Purkkeja käännelty sitä mukaa kun taimet alkavat taipua valoa kohti.
Päivä 81.
Tuli eleltyä hieman hiljaiseloa, sillä tähän väliin osui uuden asunnon ostaminen (iso oma piha, tilaa kasveille), muuttaminen naapurikaupunkiin ja pari muuta projektia.
Asiaan, eli chilit voivat hyvin. Noin 40-60 päivän kohdalla osa taimista alkoi kuukahtaa selittämättömästä syystä ja osa taas tuntui piristyvän auringonvalosta. Epäilin kaikkea mahdollista, kunnes syy oli yksinkertaisesti mullassa. Multa oli liian tiiviiksi pakkautunutta eivätkä kasvit saaneet kunnolla juuria aikaiseksi. Tyhmä moka, mutta mistäs noita voi tietää ensikertalaisena. Taistelussa menetettiin 4-5 taimea.
Chilit istutettiin isompiin ruukkuihin, parempaan multaan ja kaupan päälle ne saivat elellä 3 viikkoa kasvihuoneessa. Suuremma ruukkuchilit riehaantuivat toukokuussa kukkimaan ja kasvamaan heti päästyään päiväksi ulkoilemaan. Lisäsin Substralin lannoitetikkuja 2 per ruukku. Ovat nyt yöpakkasten päätyttyä ulkona ruukuissa yötä päivää. Toistaiseksi ei havaintoa tuhohyönteisistä. Altakasteluruukut menevät vaihtoon tavallisiksi saviruukuiksi, sillä aurinko paahtaa pintamullan kuivaksi, eikä ruukusta mielestäni nouse tarpeeksi kosteutta menetettyä korvaamaan.
Pienemmät taimet piristyivät kummasti saadessaan myös hieman lannoitusta osakseen. Keräävät nyt auringon säteitä seinänvierustalla ulkona.
Lainaus käyttäjältä: "Julle"Multa oli liian tiiviiksi pakkautunutta eivätkä kasvit saaneet kunnolla juuria aikaiseksi. Tyhmä moka, mutta mistäs noita voi tietää ensikertalaisena.
Niinpä... köh köh... Aattelin täällä aluksi että mikäs noilla ollessa, hyvää multaa. Nyt vähän harmittaa.
Ensi kevääksi on tähänkin ongelmaan varauduttu, eli vastavaa ei pitäisi enää päästä tapahtumaan. Virheistä oppii - kai :wink:
OK.
Havaintoja ekalta satokaudelta:
-Älä pakkaa multaa liian tiiviiksi, kouli oikein (kasvua joo, mutta hidasta)
-Tue kasvi heti alussa
-Siirrä kasvit rohkeasti ulos kun kelit sallii
-Nypi rohkeasti kasvia, ei se suutu
Sain satoa kivasti. Marjoja tuli jopa yli odotusten. Siemenistä iti 28/30, joista syntyneistä kasveista syksyyn selvisi noin puolet. Tumppasin koulimisen yhteydessä mullan liian tiiviiksi. Kun virhe havaittiin oltiin jo 2-3 vkoa jäljessä kasvukaudesta. Kukinta kuitenkin onnistui kivasti ja satoa tuli. Enemmänkin olisi tullut, jos olisin ollut fiksumpi.
Ensi kerralla osaan paremmin ja suunnitelma on jo valmiina. Jalopeno kukkii taas (3. kerta kesäkuun jälkeen), vaikka olen kukat nyppinyt talvea vasten pois. En sitten tiedä onko superyksilö vai mikä. Näillä uv-määrillä luulisi jo kuihtuvan?
Muita havaintoja ekalta kaudelta:
-Ei tarvitse istuttaa kolmeakymmentä siementä, lopputuloksena kuitenkin se 30 kasvia...
-...jotka vaativat pian isompia ruukkuja, isompia tiloja ja isompia kaikkea.
-Valikoidusti eri lajikkeita kasvamaan, ei kannata ahnehtia.
-Haaroittaminen/latvominen!
-Ulkoilma tekee ihmeitä varren kehittymiselle, itse en käyttänyt mitään tuulettimia.
-Kasviloisten torjunta on melko helppoa, kunhan seuraa kasveja aktiivisesti.
Katsotaan mitä muuta muistuu mieleen.
Lainaus käyttäjältä: "Julle"... vaativat pian isompia ruukkuja, isompia tiloja ja isompia kaikkea.
-Valikoidusti eri lajikkeita kasvamaan, ei kannata ahnehtia.
-Haaroittaminen/latvominen!
Hyvin punnittuja havaintoja. Niistä kannattaisi jonkun ottaa opikseen, mutta eihän suomalainen. Itse pitää kunkin omat virheensä tehdä. :lol:
Metrille mahtuu enintään 4 kasvia, jos oikein tuppaa lomittain, mutta kunnolla vain 2. Omat tilat on pian mitattu ja maksimimäärä taimia pääteltävissä. Osasin viime kesäksi laskea, että vain 16 chiliä voi saada meillä kodin. Mutta kun vielä tämäkin olisi niin kiinnostava ja noita iti 3... Suunnitelma ei ihan pitänyt, mutta onpa kuitenkin jotakin, mistä lähteä idätyksissä.
On aivan turha kuvitella, että kyllä minä ne johonkin sijoitan, jos laittaa 30 itämään ja tilaa on vain viidelletoista. Muutaman varataimen voi muutaman kuukauden pitää pienessä laatikossa, mutta ei loputtomiin. Lajikkeiden kokeilussa voi aikaisin kylvettyjen kohdalla suorittaa vuorottelua. Ensimmäisen sadon maistelun jälkeen (huhti- toukokuussa) osan voi siirtää ulos ja ottaa sieltä varalaatikosta toisia tilalle kasvamaan.
Aamen, Vaari.
Tein mukamas pyhän päätöksen että kun nyt tällä kertaa aloitan idättämisen hieman aiemmin, lamppujen tukemana, laitan vain korkeintaan 2-3 lajiketta kasvamaan ja se on siinä. No, nyt niitä siemeniä on jostain kertynyt jo 10:lle lajikkeelle, koska a) saan niitä tuttavilta "ai, sääkin kasvatat - ota tosta" b) rakas avovaimoni hankkii löytämiään lajikkeita, joko marjoina tai siemeninä, koska ajattelee että ilahtuisin niistä (kuten teenkin, aina ja joka kerta) ja c) niitä kertyy ties mistä. No, joka tapauksessa istutan tulevat kasvini tarkasti suunnitellen, tilaa ja valoa on rajallisesti.
Ulkona kasvattamisesta vielä sen verran että koska kotipihamme on kohdentunut anteliaasti etelän suuntaan, ovat kasvuolosuhteet erinomaiset. Kuivuus oli viime kesänä lähinnä ainoa murhe, tosin loppukesä olikin aivan Esteristä. Kasvit kasvoivat aivan huikeasti sen jälkeen kun kasvit siirrettiin isompiin ruukkuihin ja liian tiivis multa vaihtui kuohkeampaan. Luonnollinen tuuli aiheutti suhteellisen nopeasti varsien vankistumista (kasvit hyvin tuettuna) ja kasvit voivat ulkomaailmassa hyvin. Ensimmäiset kukat nypin pois ja se olikin hyvä veto. Kasvi tuuppaa uutta kukkaa kyllä maailmaan ja entistä innokkaammin kun malttaa nyppiä nuput pois ja antaa varsinaisen kukinnan alkaa vasta optimiaikaan. Käytin tuholaistorjuntaan jotain puutarhan ei-niin-haitallista-mutta-ei-luomuakaan -spraytä. Kukaan ei ainakaan syönyt lehtiä, kirvoja oli yksittäisasetteluna ajoittain. Ne murhattiin ilman armoa.
Ensi keväänä kasvit ulos heti kun lämpötila sallii tai ainakin päivän lämpimimmäksi ajaksi. Ero on kuin, heh, yöllä ja päivällä kun kasvit saavat viikonkin köllötellä mistraalituulissa ja auringon syleilyssä.
Tällä hetkellä kesän sadosta elossa Tabasco, joka puskee lehteä koko ajan vaikka auringonvalo on minimissä (ei lamppuapua) ja se aiemmin loka-marraskuussa kukkinut Jalopeno joka tekee ihan samaa. Annan niille rauhallisesti ravinteita ja vettä, kasvakoot.
Uudet siemenet laitoin multiin 14.2.2009. Naga Morich, 7 pod, Aji cristal, Habanero, Rawit ja Jalopeno. Kolmesta jälkimmäisestä en tiedä mitä odottaa, kun ovat kaupan chileistä kerättyjä siemeniä. Kutakin lajiketta 6-7 siementä mullassa, rawittia livahti 10-12 kpl. Idätyspurkkina perinteisesti laakea muoviboksi, jossa taimimultaa ja muovisuoja päällä. Ainakin viime keväänä toimi hyvin.
Nyt vain odotellaan.
Talvehtivista chileistä 2 x habanero ja 1 x jalopeno voivat edelleen hyvin. Pieni energiasäästölamppu loistaa yhdelle haballe ja jallulle, toinen haboista on viihtynyt vihertävänä ihan vain ikkunalla.
Kuukaudessa kaikki lajikkeet ovat itäneet, paitsi 7 Pod, jota on vasta 1 taimi pystyssä. Tänään koulin taimet omiin purkkeihinsa. Pohjalle puutarhamultaa, pinnalle taimimultaa. Katsotaan mitä tykkäävät.
Tähän mennessä käytössä ollut vain luonnonvalo ja hyvin ovat pärjänneet.
Ei niistä 7 podeista selvinnyt kuin yksi ainoa. Toivotaan että selviää kesään asti.
Muut taimet kasvaneet iloisesti, koulin viimeisetkin omiin purkkeihinsa kevätaurinkoon. Vielä en ole turvautunut edes keinovaloon, katsotaan riittääkö luonnonvalo toistaiseksi. Talvehtineet 2 kasvia (habanero ja jalopeno) ovat riehaantuneet auringonpaisteesta aivan totaalisesti ja pukkaavat uutta lehteä raivoisasti.
Löysin tosiaan Plantagenista Chiluacle negro (c. annuum) -siemeniä ja laittelen ne tänään multaan. Netistä löytyi jotain tietoa kyseisestä kasvista, itse en ole lajikkeeseen aiemmin törmännyt.
Meinaa silmäkulma vetistyä kun katselee taas hyvin itänyttä projektia. Jokainen ikkuna on täynnä kevään taimia ja chilit ovat itäneet kaikki, 7 podia lukuunottamatta (1 taimi ilmestyi). Kaiken lisäksi se tuolla "lajikkeiden arvostelut" -osastolla ihmettelemäni Chiluacle negro (c. annuum), on itänyt. Kaikki 5 siementä. Eli nyt näitä chilejä on sitten tulossa reippaita määriä. No, osan lahjoitamme eteenpäin. Ei meillä kaikille ole antaa kotia kuitenkaan.
Tänä vuonna kokeilin seuraavaa metodia. Purkin pohjalle puutarhan mustaa multaa ja pinnalle taimimultaa. Kun kasvi itää ja tekee lehdet ja sitten juuret, hops, siellä onkin ravinteikas multa valmiina. Tähän mennessä havaintoina siis että: ilman lisävaloa, kyseisellä multajudanssilla, on tänä vuonna kasvit kasvaneet hurjasti paremmin. Tosin viime vuonna taimet tuli paineltua liian tiiviisti (pelkästään taimimultaan).
Nyt näyttää hyvältä.
Kohta pitää alkaa lahjoittamaan taimia eteenpäin, alkaa tila loppua.
Kaikista parasta on se että taimilaatikosta, jossa idätin siemenet, oli ponnistanut vielä yksi 7 pod. Taimilaatikko ei ollut nähnyt vettä moneen viikkoon...