Äänestys
Kysymys:
Onko ilmastonmuutos tosiasia?
Vaihtoehto 1: Kyllä, we are doomed. Doomed, I tell's ya!
ääntä: 17
Vaihtoehto 2: Ei tässä mikään lämpene. Propagandaa kaikki tyynni.
ääntä: 13
Vaihtoehto 3: Ehkä. En ole varma.
ääntä: 7
Vaihtoehto 4: Todennäköisesti. Ainakin vähäsen.
ääntä: 21
Aji Inferno kun on aloittanut raflaavien pollien ja otsikoiden avaukset, ajattelin kantaa korteni aiheesta kekoon.
Mitä mieltä olet tästä kasvihuoneilmiöstä, ilmaston lämpenemisestä? Lämpeneekö ilmasto todellakin sitä vauhtia mitä ympäristöaktivistit ja valtiolliset tahot antavat ymmärtää? Onko kaikki sittenkin pelkkää päästökauppapoliittista höpöhöpöä? Olemmeko jo ylittäneet sen Point of No Returnin, eli onko liian myöhäistä yrittää korjata tilannetta? Onko ihminen lämpenemisen syy vai johtuuko lämpeneminen esimerkiksi auringon aktiivisuuden muutoksista tai vaikkapa luonnollisesta lämpötilavarianssista?
PERUSTELE. Lähteitäkin saa käyttää ;)
-Sale
Kyllähän tuo siltä todisteiden valossa vaikuttaa. Mielestäni viimeisen n. viiden vuoden aikana ovat kovat tuulet ja säiden epävakaus lisääntyneet huomattavasti.
Eri asia on sitten se, onko kaikki hiilidioksidipäästöjen vaikutusta, vai onko kyseessä ainakin osittain maapallon normaali sykli lämpenemisten ja viilenemisten jaksoissa.
Mitä eri tiededokumentteja on katsonut ja lukenut aiheesta, kyllä se aika selvältä näyttää. Todistusaineistosta ei ole varsinaisesti pulaa; tarvitsee vain katsoa esim. tiettyjen Afrikan osien sateen ja sitä kautta jokien nopeaa katoamista ja aavikoitumista... Tosin, ilmeisesti suomessa ei tarvitse harkita viinitarhojen kasvatusta vielä aivan lähitulevaisuudessa.
Jep. Ja jos tuo merenpinta alkaa tuosta meidän elinaikanamme kovin nousta, pitänee alkaa hakeutumaan Saanaa kohti.
Lainaus käyttäjältä: "Sauli Särkkä"Mitä mieltä olet tästä kasvihuoneilmiöstä, ilmaston lämpenemisestä? Lämpeneekö ilmasto todellakin sitä vauhtia mitä ympäristöaktivistit ja valtiolliset tahot antavat ymmärtää? Onko kaikki sittenkin pelkkää päästökauppapoliittista höpöhöpöä? Olemmeko jo ylittäneet sen Point of No Returnin, eli onko liian myöhäistä yrittää korjata tilannetta? Onko ihminen lämpenemisen syy vai johtuuko lämpeneminen esimerkiksi auringon aktiivisuuden muutoksista tai vaikkapa luonnollisesta lämpötilavarianssista?
kuvat pöllitty wikipediasta(http://i340.photobucket.com/albums/o330/karhu_pete/keskilampotila.gif)
(http://i340.photobucket.com/albums/o330/karhu_pete/hiilarit.gif)
Pohjoisnavan jäätiköstä lohkeilee Keravan kokoisia palasia. Kanadalaiset siellä ampuu lumitykeillä kylmempää pohjavettä, mutta eipä taida olla pilkille asiaa sinne jos ei kiirettä pitele.
Sulavista napajäistä vapautuu makeaa vettä Atlantiin, ja meriveden suolatasapainon tärveltyessä Golfvirta hidastuu, ja aikanaan jopa pysähtyy. Nature-lehdessä olleen artikkelin mukaan Golfvirta on viimeisen 12 vuoden aikana hidastunut peräti 30%. Meidän kannaltammehan tämä tarkoittaa sitä, että tulee hippasen vilposampaa, jopa siinä määrin että pottu ei enää kasva eikä oravat puissa heilu.
Palellumme ilmaston lämpenemisen takia. Just niin meidän tuuria. :D
Ilmasto lämpenee, vaan sitä nyt ei tiedä pirukaan notta mistä se johtuu. Maapallolla kun ei ole ns. normaalia lämpötilaa, jota voisi käyttää referenssinä vuosituhansien välillä. Hiilidioksidin määräkin on kovasti kasvanut, vaan kannattaa muistaa että se ei yksin ole se suurin saatana joka ilamstoa lämmittää. Sitä paitsi eräs hypoteesi on että hiilidioksidin määrä on noussut ilmaston lämpenemisen takia, eikä siis päinvastoin.
Minä en jaksa alkaa panikoimaan tästä vouhutuksesta. Toki on kiva että saasteita hillitään niin luonto säilyy ja keuhkot kiittää, mutta jos pitäisi alkaa tuntea syyllisyyttä siitä että haja-asutusalueella ajelee omalla autollaan työmatkat niin haistakaapa piiperöt kukkanen.
Lainaus käyttäjältä: "rasse"... jos tuo merenpinta alkaa tuosta meidän elinaikanamme kovin nousta, pitänee alkaa hakeutumaan Saanaa kohti.
Ehkä se ei ihan niin nopeaa ole, mutta ei käsittämättömän hidastakaan. Laskunopeus ainakin oli taannoin melko ripeää.
Noin 8000 vuotta sitten jääkauden jälkeen meri huuhteli meidän tontin alaosia. Rantaviivalla siis asutaan Tampereella, harjun kupeessa. Litorinameren rantaviivalla. Nykyisestä merenpinnasta mitaten talon kivijalka on 117 metriä korkealla. Kestää tuo muutaman vuoden pinnan nousut. :wink:
Pari pointtia, kun keskustelukin on lähtenyt jo hieman käyntiin. Ei kuitenkaan mitään jyrkkää kannanottoa suuntaan taikka toiseen, lähinnä huomioita, joita voi kukin harkita omalla tahollaan ovatko ne harkitsemisenarvoisia vaiko toisarvoisia lopputuloksen kannalta.
Kansainvälisen ilmastopanelin, IPCC:n, tutkimuksissa ei otettu mm. sellaista seikkaa huomioon kuin kohonneen lämpötilan mahdollisesti takaisinkytkevä vaikutus vesihöyryn muodostumiseen, joka sinänsä vaikuttaisi olevan yksi ilmiötä lieventävä tekijä. Kaikissa säätöjärjestelmissä, kuten tässä maapallossamme, esiintyy jonkinasteista oskillointia. Se, kuinka nopeasti kokonaisuus reagoi muutoksiin ja millä voimakkuudella määrittää vaihtelun voimakkuuden.
Petrin linkkaamaan lämpötilastoon moni kasvihuoneilmiöskeptikko sanoisi näin:
- Tilasto on todennäköisimmin peräisin maanpinnalta tehdyistä mittauksista, jotka tehdään useimmiten urbaanialueilla. Niissä mittauksissa ei normaalisti oteta huomioon kaupungistuvan ja/tai kaupungistuneen ympäristön lämpötilaa nostavaa vaikutusta, eli sitä, miten asfaltointi, paikallistason ilmansaasteiden määrät, liikenteen ja tehtaiden päästöt, jne. tuottavat ympäristöönsä sen saasteen ja näkyvän savun/vesihöyryn lisäksi myös lämpöä. Tuo 150 vuoden aikana tapahtunut lämmönnousu on noin asteen luokkaa, joka menee ainakin jäljessä olevan tilaston piirissä normaalialueelle: http://www.koshland-science-museum.org/exhibitgcc/historical02.jsp
Em. linkin lämpötila- ja hiilidioksididata perustuu Vostokista (Antarktis) porattuihin näytteisiin, jonka perusteella lämpötila on näemmä noussut hiilidioksidipitoisuuksien perässä, mutta hiilidioksidipitoisuuksien on todettu tulevan alas lämpötilan jäljessä. Eli tässä nähtäisiin jonkinlainen takaisinkytketty kokonaisuus, joka värähtelee n. 100 000 vuoden sykleissä. Ensin nousee hiilidioksidipitoisuus, joka nostaa lämpötilaa, joka taasen ilmeisesti käynnistää lakipisteessä käänteisen prosessin, jonka mukana hiilidioksidipitoisuudetkin tulevat alaspäin.
Seassa on vielä toinenkin mielenkiintoinen ajanjakso, jota nimitetään "Younger Dryas". Tuona ajanjaksona lämpötila näytti nousseen n. 8 celsiusastetta vuosikymmenen aikana. Sai olla melkoinen pieru maaemolta, että kivikaudella tuommoisen aiheutui. Suuri tulivuoriepisodihan tuommoisen voisi periaatteessa aiheuttaa, mutta kun asiasta en sen enempää tiedä, en lähde sitä enempää spekuloimaan.
Eletäänkö siis muutoksen aikaa syklin nousurinteellä? Onko tämänhetkinen lämmönnousu selvästi aiempia syklejä nopeampaa tai tuleeko tämänhetkinen lämmönnousu kovempaa tahtia ylöspäin kuin aiemmin? Ainakin hiilidioksidipäästöjen kokonaismäärä on Vostokin tilaston mukaan kasvanut rajusti ja siitähän voi aiheutua suurikin väliaikainen lämmönnousu. Eikä se lämmönnousu ole tasaantumassa muutamassa vuodessa. Tai edes vuosikymmenessä.
Sotketaan pakkaa vielä hieman ja todetaan, että myös maapallon liikkeet avaruudessa tuon meidän keskustähtemme suhteen näyttäisi olevan melko oleellinen tekijä tässä syklissä: http://www.epa.gov/climatechange/science/pastcc.html
Miten käy Rahikaisen? Stay tuned ;)
-Sale
Pitää muistaa että raha tässäkin hommassa vaikuttaa. Ilmastonmuutoksesta tai ainakin väitetystä sellaisesta hyötyy mm.tutkijat politikot ja media. Jotkut tutkijat mainitsivat eräässä dokumentissa että muut ei saa mitään tutkimusmäärärahoja jos on eri mieltä nykyisestä linjasta. Ja jos saa tehtyä tutkimuksen mikä on toista mieltä niin se ei kelpaa mihinkään virallisiin raportteihin ym.
Olikohan se ilmastoraportti minkä mukaan nykyään nää hommat menee, siitä kumminkin oli poistettu semmoisia kohtia missä oli mainittu että ilmastonmuutos ei välttämättä ole ihmisen aiheuttamaa, eräskin tutkija oli vaatinut että hänen kaikki kirjoituksensa poistetaan siitä raportista koska siitä oli poistettu olennaisia osia.
Lainaus käyttäjältä: "Kärsä Babar"Olikohan se ilmastoraportti minkä mukaan nykyään nää hommat menee, siitä kumminkin oli poistettu semmoisia kohtia missä oli mainittu että ilmastonmuutos ei välttämättä ole ihmisen aiheuttamaa, eräskin tutkija oli vaatinut että hänen kaikki kirjoituksensa poistetaan siitä raportista koska siitä oli poistettu olennaisia osia.
Se oli juuri se IPCC:n raportti, jonka perusteella tehtiin suhteellisen paljon ja kauaskantoisiakin linjauksia. Ja lienee muitakin vastaavia olemassa.
-Sale
Pakkohan tässä on jotain tapahtua ja veikkaisin tuota lämpenemistä ..
Syynä tähän muutokseen on lordin euroviisu voitto
Loppujenlopuksi on aivan sama tuleeko loppu hiilidioksidipäästökummitusjulistuksen myötä vai jotenkin muuten. Näillä tuhlauksilla emme voi taata elämää lastemme lapsenlapsillekaan. Mutta mitä sillä on väliä. Silloin jo pusketaan koiranputkea, tai (jos ilmasto lämpenee) chiliä.
Heh. Silloin vasta perusihmiset tajuavat sen ja alkavat nostamaan kapsaisiinirajaansa. Kun me jo syödään habaneroja kuin karkkia.
---
Tämä on aika kiintoisa juttu minkä kuulin joskus, telkkarissako se oli.
Että kehitysmaita ei saa avustaa liikaa/tietyin tavoin, jotta niistä ei tulisi teollisuusmaita. Lisää teollisuutta, varsinkin maassa jossa tuskin pidettäisiin huolta päästöistä: Ei hyvä juttu.
Itse olen tuota hiukan pohtinut ja kyllähän siinä on pointtinsa...
Joo, ei anneta niille sitä mitä meillä jo on.
Yksi teoria ilmaston lämpenemisestä on tietenkin merirosvojen väheneminen:
(http://upload.wikimedia.org/wikipedia/en/0/04/FSM_Pirates.png)
Mutta ihan vakavasti, kyllä se ilmasto tulee lämpenemään.
Kun muutamaa asteen lämpenee ilmasto, jäätiköt alkavat sulaa ja tämä vapauttaa lisää hiilidioksiidia -> nopeampaa lämpenemistä.
Kannattaa katsoa suomalainen dokumentti aiheesta, nimi on Venus-teoria.
Lainaus käyttäjältä: "Poppamies Tuliliemi"Ilmasto lämpenee, vaan sitä nyt ei tiedä pirukaan notta mistä se johtuu. Maapallolla kun ei ole ns. normaalia lämpötilaa, jota voisi käyttää referenssinä vuosituhansien välillä. Hiilidioksidin määräkin on kovasti kasvanut, vaan kannattaa muistaa että se ei yksin ole se suurin saatana joka ilamstoa lämmittää. Sitä paitsi eräs hypoteesi on että hiilidioksidin määrä on noussut ilmaston lämpenemisen takia, eikä siis päinvastoin.
Minä en jaksa alkaa panikoimaan tästä vouhutuksesta. Toki on kiva että saasteita hillitään niin luonto säilyy ja keuhkot kiittää, mutta jos pitäisi alkaa tuntea syyllisyyttä siitä että haja-asutusalueella ajelee omalla autollaan työmatkat niin haistakaapa piiperöt kukkanen.
Samoilla linjoilla olen itse. Mielestäni ihmisten pitäisi käyttää enemmän aikaa luonnon säästämiseen ja yleisesti tietenkin pyrkiä kierrättämään ym...
Itse lämpeneminen tapahtuu jos on tapahtuakseen, ei siitä tällä hetkellä kannata liian suurta murhetta ottaa.
Lainaus käyttäjältä: "rasse"Jep. Ja jos tuo merenpinta alkaa tuosta meidän elinaikanamme kovin nousta, pitänee alkaa hakeutumaan Saanaa kohti.
Tätä asiaa mietittyäni jäi askarruttamaan se, miksi merenpinta nousee. Jään tiheys on 0,920kg/l ja merivedellä 1.025kg/l. Jäävuorista on kaiketi noin 10% veden pinnalla ja loput veden alla. Tuo kymmenen prosenttia on suurinpiirtein keskiarvo noista vastaantulleista arvioista, jotka liikkuvat välillä 6%-13%.
Tällöin jään sulaessa tilavuudeksi tulee (0,92/1,025)*110%=98,7% tällöin siis merenpinnan tulisi laskea.
Pohdintaa...
Tosiaan tuo laskelma ei ota huomioon sitä, että mannerjäätiköiden alla taitaa olla maatakin, eikä pelkästään jäätä. Tällöin niistä sulava vesi on ikäänkuin tuohon lisänä. Ja kuinka suuri osa esimerkiksi etelämantereen vesirajan alittavasta massasta on jäätä ja kuinka suuri osa maata ei ole minulla tiedossa, enkä kyllä jaksa alkaa etsiä sellaista tietoa. Sen mantereiden sulaessa asiat ovat jo niin huonosti, ettei täällä maapallolla taida enää olla ihmisiä toteamassa merenpinnan nousua tai laskua...
Lainaus käyttäjältä: "Aji Inferno"Tosin, ilmeisesti suomessa ei tarvitse harkita viinitarhojen kasvatusta vielä aivan lähitulevaisuudessa.
Höpö höpö, kyllä Suomessa voi viiniä kasvattaa jo nyt, ja viinitarhoja on jo perustettukin. Uudet hybridilajikkeet sekä eräät luonnonlajit menestyvät mainiosti ainakin eteläisessä Suomessa, ja koska kesämme riittävät suhteellisen hyvin jo entuudestaan viiniköynnökselle ja ilmaston lämpeneminen leudontaa ensimmäiseksi talvia, niin myös aitoviinin kasvatusta voi jo kokeilla kasvihuoneen lisäksi ulkosallakin. Lajikkeiden kestävyyksissä on toki eroja. On mullakin ulkona seinustalla ollut viiniköynnös jo useamman vuoden ja maistiaiset on saatu.
Ilmaston lämpeneminen näyttää olevan totta. Johtuuko se ihmisen toiminnasta, on todennäköistä muttei täysin varmaa. Mahdollinen Golf-virran pysähtyminen tai hidastuminen voi silti vaikuttaa täällä päinvastaiseen suuntaan. Joka tapauksessa ihmiset kun eivät mitenkään kykene muuttamaan elintapojaan riittävästi saastumisen lopettamiseksi ja hupenevien fossiilisten polttoainevarojen säästämiseksi välttämättömiin tarpeisiin, niin tuomittuja me olemme kyllä. Ihmisiä on aivan liikaa, ja koska me emme pysty itse väestönkasvua pysäyttämään, se tulee pysähtymään aivan itsestään, mutta ei ihan kaikkein mukavimmalla tavalla. Ennustan, että muutaman vuosikymmenen sisällä tulemme näkemään eräänlaisen "maailmanlopun", sekasorron aikakauden jolloin ihmisiä kuolee kuin kärpäsiä. Tämä johtuu siitä, että samaan aikaan kun ilmaston lämpeneminen aiheuttaa jatkuvasti enemmän ääri-ilmiöitä säätiloissa, aavikoitumista, hirmumyrskyjä, kuivuutta, tulvia jne. niin toisaalta öljyn hupeneminen nostaa elintarvikkeiden tuotanto- ja kuljetuskustannukset pilviin. Köyhimmät maat kärsivät ensimmäiseksi ja eniten, eivätkä ne miljardit ihmiset jää paikoilleen suremaan leivän loppumista, vaan lähtevät liikkeelle marssien paremmint toimeen tuleville alueille. Seurauksena on sotia, kulkutauteja ja terroria, jotka taas ruokkivat entisestään kurjistumista. Todennäköisesti vaihe on ohimenevä, mutta luulen sen ohi mentyä maailman ihmisistä olevan jäljellä vain murto-osa. Toivottavasti silloin jäljelle jääneet ottavat opikseen (huoh, niin varmaan...) Valitettavasti on olemassa myös mahdollisuus, että edellä kuvattu tilanne johtaa ydinaseiden käyttöön, jolloin on toki mahdollista ettei tänne jää yhtään ihmistä jäljelle...
Näkymä on ihmisen kannalta katsottuna synkkä. Mutta kannattaa ajatella positiivisesti: mitä vähemmän ihmisiä, sitä paremmin Maapallo voi. Luonto ei yhtä lajia kaipaa, toivotaan ettemme samalla onnistu pyyhkäisemään kaikkea muutakin elollista pois planeettamme päältä.
Se mikä minua huvittaa tästä aiheesta keskusteltaessa on se, kun moni mistään mitään tietämätön populisti vaatii ilmastonmuutoksen pysäyttämistä. Siis julistettaisiin nykytila status quoksi ja kaikin voimin estetään muutoksia tapahtumasta! Sehän se vasta luonnotonta olisikin, ja varmasti pitkällä tähtäimellä tuhoisaa. Niin, ja tokihan se mahdotontakin on, ainakin niin pitkään kuin auringon toimintaan ja maapallon liikkeisiin kiertoradallaan ei voida vaikuttaa.
joo mutta itse olen alkanut kierrättää osin kyllä sen takia että se jäi himan kokki koulusta... mutta se että japanissa ja kiinassa sekä amerikassa monilla ihmissillä on monta autoa per talous ja auton myötä ihmisestä on tullut laiska lähikaupaankin joka on 500m päässä tarvitsee mennä autolla jotta voi ostaa maito purkin kun ei juuri satu olemaan kahvi maitoayms..
Ja mitä jenkeihin tulee he ajelevat tyytyväisinä 5-9litraisilla "vähä kulutteusilla autoillaan" ja kiroavat kun gallona bensaa maksaa dollarin ja ihmettelevät vielä miksi jenkit sotii...
Lainaus käyttäjältä: "Torakka"...mutta se että japanissa ja kiinassa sekä amerikassa monilla ihmissillä on monta autoa per talous...
Japanissa
erittäin harvoilla perheillä on yhtä autoa enempää. Julkinen liikenne toimii kuitenkin sen verran hyvin ja viiden kilometrin tietulli on suurin piirtein saman hintainen kuin päivän metrolippu. Ja suuremmissa kaupungeissa työmatkoihin menevä aika on julkisilla kymmeniä minuutteja kun taas autolla tunteja.
Lainaus käyttäjältä: "Torakka"ja auton myötä ihmisestä on tullut laiska lähikaupaankin joka on 500m päässä tarvitsee mennä autolla jotta voi ostaa maito purkin kun ei juuri satu olemaan kahvi maitoayms..
No, jenkit ovat laiskoja, mutta sitä tilannetta on mahdotonta muuttaa vaikka ihmiset reipastuisivatkin siellä... Viime kerralla Texasissa käydessäni pyysin taksikuskia jättämään minut lähimarketin pihaan ja sanoin ettei tarvitse odottaa kun hotellille matkaa on vajaa puolisen kilometriä ja sen kyllä pääsee jalankin. Siihen kävelyyn menikin sitten aikaa 45 minuuttia, kun kaupalta hotellille johtava jalkakäytävä loppui 50 metrin jälkeen ja siitä eteenpäin jouduin taiteilemaan autojen seassa. Mutta onnistuin kuitenkin pääsemään mm. 8-kaistaisen autotien yli hengissä, vaikka paljon pelottikin. Myöhemmin hotellilla kysyin, olisiko ollut ali-/ylikulkua tuossa matkan varrella ja he katsoivat kartasta ja totesivat sellaisen olevan; tosin 8 mailin päässä...
Samalla reissulla lähdin sitten sunnuntai aamuna lenkille; ajoin vuokra-autolla omasta mielestäni maaseudulle ja lähdin siitä hölkkäämään. Vartin hölkkäämisen jälkeen poliisiauto pysäytti minut ja kysyi, onko kaikki hyvin. Todettuani olevani vain lenkilä he katsoivat minua kuin hullu puuroa ja halusivat nähdä henkkarini. Eihän minulla tietenkään ollut niitä lenkillä mukana, joten pääsin sitten poliisiauton takapenkillä takaisin autolleni ja onneksi autossa oli passini valokopio. Uskoivat silloin minun olevan vain "normaali" suomalainen... Sen jälkeen olen jenkkilässä lenkkeillyt vain kuntosalien juoksumatoilla. Ilmeisesti siellä reippaammalla tahdilla jalkaisin liikkuvat vain murhamiehet ja mielisairaalasta karanneet; ja tietysti suomalaiset. :wink:
ei jumalavita :D
Lainaus käyttäjältä: "NaokiSoma"... Ilmeisesti siellä reippaammalla tahdilla jalkaisin liikkuvat vain murhamiehet ja mielisairaalasta karanneet; ja tietysti suomalaiset. :wink:
:lol:
Onpa aivan samatapaisia havaintoja jenkkilästä minullakin. Hyvin kiteytetty. Näyteikkunassa juoksumatolla juoksevat ihmiset Kalifornian ilmastossa ällistyttivät ja hymyilyttivät aluksi, mutta hyvin pian se jalkakäytävä loppui ja oli vain moottoritietä tai parkkipaikkoja. Energiaa ne juoksumatotkin kuluttavat - ja ilmastointi.
Ohoh, tuota lenkkitarinaa... kyllä mä näin ainakin Las Colinasin alueella montakin lenkkeilijää, siellä meni ihan pyörätien tapaisia joilla ihmiset ulkoilivat. Mutta siihen ne "pyörätiet" olikin ilmeisesti vain tarkoitettu, kuntoiluun, ei niitä pitkin mihinkään päässyt vaan muuten oli kuten yllä kerroit, jopa lähikauppaan piti mennä autolla koska joka ikisen rakennuksenkin välillä oli vähintään satoja metrejä preeriaa ja moottoritie. No ihan Dallasin keskustassa, samoin kuin joidenkin pikkupaikkojan keskustoissa, oli jopa suojateitä ja jalkakäytäviä, mutta nekin vain ihan siinä ydinkeskustan alueella.
Kiinalaisilla ei kyllä pahemmin autoja ole, kyllä se on enemmän meidän länkkärien synti. Ja toivottavaa olisi, että asia myös pysyisi sellaisena, mutta valitettavasti Kiina ja Intia ovat maailman nopeimmin autoistuvia maita tällä hetkellä. Toisaalta esim. New Yorkissa on todella vähän autoja per capita... kun taas Kaliforniassa niitä taitaa olla jo enemmän kuin asukkaita - ja teksasilaiset taas ovat kuuluja suuruudenhulluudestaan, niinpä perheenäitien kauppakasseina on Mustangeja ja isät ajelevat töihin paripyöräisillä pickupeilla, jotka täällä rekisteröitäisiin kuorma-autoiksi. Mutta Suomessakin autoja on kyllä ihan liikaa. Itse muutin maaseudulta vastikään kaupunkiin takaisin, ja vaikka työmatkaa onkin 5,5km eikä sekään ihan tasaista, aloin heti käymään töissä fillarilla. Ihmettelen joka aamu ja ilta, että miten ihmisillä on varaa ajella autolla noinkin mitättömiä etäisyyksiä, sillä kyllä minä siellä melko yksin saan polkea kun taas autojono on katkeamaton. Vaikka pyörätiekin on koko matkan. Sitten osa niistä samoista tyypeistä menee vielä illalla moottoripyöräilemään huvikseen tai ajamaan autolla ympyrää radalla. Bensa on siis ihan liian halpaa vielä. Toisaalta maaseudultakin olisi kiva päästä töihin ja kauppaan. Vaan entäs jos maaseudulle palautettaisiin sieltä poistetut palvelut, kaupat, kauppa-autot, pankit, postit, kirjastot jne? Niistä syntyisi jo sinällään työpaikkoja, ajomatkat lyhenisivät... sitten julkinen liikenne kuntoon: junaseisakkeet ja asemat takaisin (miksi ne kaikki on suljettu?), bussivuoroja lisää, ja julkisen hinnat alemmas. Sitten bensaan hintaa yksityisille saisi puolestani nostaa vaikka kymmenkertaiseksi. Toinen asia kokonaan on sitten se, että se tulee luultavasti muutamassa vuodessa tai vuosikymmenessä nousemaankin sen ja ehkä enemmän...
Muuten, polttoaineiden hinnan nousussa on sekin hyvä puoli, että kuljetukset tulevat kalliiksi. Ehkä sitten taas suomalainen työkin nousee arvoonsa. Saadaan tuotanto takaisin tänne, eikä enää rahdata tavaroita kaukoidästä ja ruokaa Espanjasta (omenoita Etelä-Amerikasta? voi video)
Lainaus käyttäjältä: "JartsaP"Ohoh, tuota lenkkitarinaa... kyllä mä näin ainakin Las Colinasin alueella montakin lenkkeilijää, siellä meni ihan pyörätien tapaisia joilla ihmiset ulkoilivat. Mutta siihen ne "pyörätiet" olikin ilmeisesti vain tarkoitettu, kuntoiluun, ei niitä pitkin mihinkään päässyt vaan muuten oli kuten yllä kerroit, jopa lähikauppaan piti mennä autolla koska joka ikisen rakennuksenkin välillä oli vähintään satoja metrejä preeriaa ja moottoritie.
Joo, se kauppa oli pari mailia Las Colinasista pohjoisen, josta yritin hotellille päästä. Ja se, mistä yritin yli oli President George Bush Turnpiken ulostuloramppi; ei itse moottoritie.
Mutta tosiaan viikonloppuna ajoin siitä Irvingin pohjoisosaan lenkille, jossa oli ihan tämän kotimaantyyppistä asuinaluetta.
Jopas on maailma pieni. Itse asustelin neljä vuotta Irvingissä, ensiksi pari vuotta MacArthurilla 5301:ssä (Jefferson Ridge) ja sitten pari vuotta Valley Ranch Pkwy:n ja Artturin risteeyksessä, melko lähellä mm. United Artists -leffateatteria, jossa olin pari kuukautta töissäkin. Nykyäänhän sekin alue sen teatterin ympärillä on pakattu täyteen kauppaa sun muuta systeemiä. Teatterille pääsi aikoinaan kävellen ylämäkeen n. 300-500 metriä silloin kohta (1999-2000) valmistuvaa tietä pitkin, mutta nyt ei taida Ranchviewin varrella kävellä kuin torakat ja hullut. Ja ne suomalaiset.
Kun sinne muutettiin, 1996, maksoi bensa melko tarkkaan taalan verran gallona. Samalla, kun tuota vuosilukua katsoo, tulee melko vanha olo. Onhan sitä nyt jo 25-vuotias ja joulukuussa tulee 10 vuotta auton ratissakin täyteen. Maaliskuussa ollaankin sitten jo suuri askel lähempänä kolmeakymmentä.
-Sale
Lainaus käyttäjältä: "Sauli Särkkä"Jopas on maailma pieni. Itse asustelin neljä vuotta Irvingissä, ensiksi pari vuotta MacArthurilla 5301:ssä (Jefferson Ridge)...
Irving on muuten mukava paikka, mutta kun siellä on alkomahoolin myynti kiellettyä... Onneksi Dallasin puolella saa sitten senkin edestä jopa kiekkokatsomossa. :wink:
EDIT: ja hotellini osoite taisi olla pohjoinen MacArthur 56XX tai sitten 65XX. Tarkemmin en muista.
Se on muuten varmaan hurja viikonloppu edessä tuolla Dallasin seutuvilla, kunhan Ike on ensin myllertänyt Houstonin alueen... osuu aika tarkkaan kohdalleen jos tämänhetkiset ennusteet pitävät paikkansa. Onneksi ollaan täällä kotimaan kamaralla turvassa.
Paskat siellä Dallasissa mikään tunnu missään. Jos siellä on sääilmiöitä, jotka ravistavat, ne ovat ukkosmyrskyjä, jotka tuottavat uskomattoman voimakkaita paikallisia ukkosmyrskysoluja (a.k.a. supercell thunderstorm), jotka saattavat pudottaa maahan kaverikseen tornadoja. Muuten sieltä meksikonlahden suunnalta tulee vain lohdutonta sadetta..nimimerkillä sateessa istunut/seissyt/kovempia kelejä odotellut. Tutkakuva näyttää karmealta, kun osa hurrikaanin kiekosta on joskus jopa Dallasinkin päällä..mutta paikallisolosuhteissa on tilanne todellakin ihan nössömeininkiä. Tuulet alle 8 m/s, jne. kivaa.
..ja viinaa sai tarvittaessa aikanaan Dallas countyn puolelta mm. McCormickin 1.75-litraisessa vodkapullossa hintaan $11.95 90-luvun lopulla.. ;)
-Sale
Lainaus käyttäjältä: "Sauli Särkkä"Jopas on maailma pieni. Itse asustelin neljä vuotta Irvingissä...
Jonkun verran tuli tuota maailman pienuutta ihmeteltyä viikonlopun aikana ja tulin loppujen lopuksi sellaiseen päätelmään, että mikäli Veli-Matti oli tuon reissun aikana teillä perheenpäänä niin silloin täsmäisi. Itse olin vielä pari vuotta sitten hänen kanssaan pyörimässä samassa projektissa ja siihen liittyen tuon viimeisimmän reissunikin sinne tein. Siellä Irvingin alueellahan on melko paljon suomalaisfirmojakin, mm. tuo 6000 Connection Drivella oleva kompleksi.
Itse asustelin vuonna 2002 8001 N Macarthur Blvd, Irving, TX 75063, joten tuntunolosta seutua :lol:
635:ttä pitkin muutama kilsa töihin Luna Roadille. Ilman autoa olisi kyllä ollut kokolailla mahdotonta. Kaverit kävivät jalkasin kerran tuon 635 motarin samalla puolella olevasta WalMartista ostamassa murkinaa, oli kuulemma ihan kohtuullinen puikkelehtiminen, ei aivan heti päässyt.
Kyllähän siellä suomalaispoppoota oli juu ja alkomahoolit piti mennä hakemaan Dallas Countyn puolelta. Kovin pitkä päräytys sinne ei sentään ollut, viinakauppa yllättäen oli heti rajalla :lol:
Ilmasto tässä näyttäisi hyvinkin vielä lämpenevän, sille tuskin lyhyemmällä tähtäimellä voi mitään. Pidemmällä tähtäimellä taas asiaa voisi auttaa yleinen infrastruktuurin muutos. Sillä, viekö yksityinen auto 6 vaiko 8 litraa satasella ei ole käytännön merkitystä. Kyllä se vähän niin on, että isojen, mm. isojen yritysten pitäisi näyttää mallia. Ilman hiilidioksidipitoisuus ei todellakaan ole ainoa asia, joka _mahdollisesti_ lämmittää ilmastoa.
Vaikka autoilu lakkautettaisiin nyt tyystin ja pakotettaisiin kaikki kynnelle kykenevät ajelemaan polkupyörillä, niin sillä tuskin juuri ole mitään vaikutusta ilmaston lämpenemiseen tai kylmenemiseen.
Sinänsä kuulostaa älyttömältä, että radiossakin ihan tosissaan jotkut puhuvat jostain ilmastomuutoksen pysäyttämisestä. Huono vitsi.
Eiköhän ensimmäinen asia olisi, että tiedostetaan faktat sellaisina mitä ne ovat. Sen jälkeen voi jotain järkevää kenties tehdäkin. Nykyinen touhu vaikuttaa yhtä järkevältä kuin hölmöläisten edesottamukset. Kivahan sitä on jotain hääriä, vaikkapa viedä säkeillä valoa kämppään.
Lainaus käyttäjältä: "NaokiSoma"Jonkun verran tuli tuota maailman pienuutta ihmeteltyä viikonlopun aikana ja tulin loppujen lopuksi sellaiseen päätelmään, että mikäli Veli-Matti oli tuon reissun aikana teillä perheenpäänä niin silloin täsmäisi.
Olen siis sukua julkkikselle. Sama mies on isäni.
Ilmastotilanne saattaa olla tässä vaiheessa sillä mallilla, että olisi viisaampaa ryhtyä hoitamaan oireita, eikä niitä "syitä", joita ei ole todennettu varmoiksi syiksi. Ilmasto lämpenee, piste. Kai. P*skaako sitä itkemään, kun sillä kitinällä ei saa mitään aikaiseksi. Paitsi tietenkin ne supervegehihhulimaailmanparantajapuunhalaajat, jotka 'positiivisen ajattelun rukouslaulukitarointikehällä saavat positiivisen ajattelun leviämään muihinkin ihqusti telefotopaattisesti'.
-Sale
Lainaus käyttäjältä: "Sauli Särkkä"Paitsi tietenkin ne supervegehihhulimaailmanparantajapuunhalaajat, jotka 'positiivisen ajattelun rukouslaulukitarointikehällä saavat positiivisen ajattelun leviämään muihinkin ihqusti telefotopaattisesti'.
Älä hyvä mies kyseenalaista telefotopatian voimaa.
Enemmän kuin ilmaston muutoksesta olen huolissani maataloutemme omavaraisuudesta. Eikä se, että Arla on sekaantunut tuohon Kiinan "maitoskandaaliin" ainakaan hirveästi paranna tilannettamme. Arlahan tuo jo miljoonia litroja ruotsalaista maitoa kotimaahamme, kun meillä ei maitoa kotimarkkinoille riitä. Ja koska yhtiö on käyttänyt sitä ruotsalaista maitoa Ingmannin merkin alla myytävien Perinteinen-jogurteissa, pakkauksista on vähä-äänisesti poistettu myös joutsenlippu. Saapas nähdä milloin ruotsalaisestakin maidosta tulee pula ja tänne aletaan rahtaamaan maitojauhetta "jostakin" maitotuotteittemme perustaksi...
Viljalla ja lihalla näyttää tulevaisuus ihan yhtä huonolta.
Toi huoli on kyllä todella aiheellinen.
Mutta toivoa sopii, että jatkuvasti nousevat polttoainehinnat pitävät lopulta huolta asiasta - kun kuljetukset kaukaa tulevat niin kalliiksi, että kotimaassa tuotettu alkaa olla halvempaa kuin ulkomainen.
Lainaus käyttäjältä: "JartsaP"Mutta toivoa sopii, että jatkuvasti nousevat polttoainehinnat pitävät lopulta huolta asiasta - kun kuljetukset kaukaa tulevat niin kalliiksi, että kotimaassa tuotettu alkaa olla halvempaa kuin ulkomainen.
Niin, voisi kai se kotimainen olla halvempaa, mutta kun valmistajia ei enää ole... Laitettiin pellot pakettiin, kun siihen sai hyvät tuet. :roll: Olisiko kenties aika maksaa suurempia tukiaisia niille, jotka ihan oikeasti aloittavat tuotannon uudestaan?
Eihän sen maidon rahtaaminen jauheena paljoa maksa; lisää vain vesi perillä. :wink: Kuinkahan lähi-tulevaisuudessa mennään siihen...
Eilen tuli ihan mielenkiintoinen ohjelma: Kylmää vettä kasvihuoneeseen.
http://areena.yle.fi/toista?id=1547320
Eurostoliiton mukanahan tuo maatalouden alasajo alkoi. Ei siinä suomalaisilla ole juuri sanottavaa.
Mitenkäs se menikään jokunen vuosi takaperin, kun noita numeroita tutkin.. EU:n tuloista 1-2% tulee maataloudesta. EU:n menoista 51% muodostui maataloudesta. Hyvä, ettei noitakaan miljardeja esimerkiksi terveydenhuoltoon tai koulutukseen voida suunnata.
[kärjistäen]
Olisiko kannattavampaa olla tukematta sitä palmuöljytuotantoa tundra-alueilla? Tuntuu, että rahoja tungetaan aivan ihmeellisiin asioihin ihan vain sen vuoksi, että esim. sitä maanviljelyä ollaan täälläkin päin harrastettu muuan vuosisata. Asiat muuttuu, toiminta tehostuu ja niin pois päin. Jos se peruna tulee Tyrnävän sijasta Pärnusta ja sokeri Varsovan länsipuolelta eikä Jokioisten suunnalta, niin onko se pohjimmiltaan niin mahdottoman karmea asia? Jonkunhan pitää tietty kitistä siitä, että se kotimaisin voimin valkaistu ja teollisesti tuotettu sokeri on jostain ihmeen syystä paikallisesti tuotettuna terveellisempi, suoranainen itsehoitotuote, kun nuo ulkomailla tehdyt sokerikiteet ovat, vaikkakin kemiallisesti identtisiä kotimaisiin nähden, siltikin jotenkin erilaisia ja absoluuttisen pahanmakuisia. Suoranaista myrkkyä, tietty.
Niillä miljoonilla ja taas miljoonilla maataloustukieuroilla voitaisiin mahdollisesti jopa kehittää niitä alueita siihen suuntaan, ettei siellä oltaisi niinkään karmean riippuvaisia siitä maataloudesta. Tai maksaa niitä työttömyystukieuroja. Mitenkäs se menikään? Innovaatiota, kehitystä, uutta ja tulevaisuutta.
[/kärjistäen]
-Sale
Lainaus käyttäjältä: "Hombre"Eurostoliiton mukanahan tuo maatalouden alasajo alkoi. Ei siinä suomalaisilla ole juuri sanottavaa.
Varsinkin kun Suomen hallitus ei saa tukea Suomalaisia farmareita, kun se vääristää kilpailua EU:ssa... :roll:
ei tässä mitään muuta ongelmaa ole kuin, jos sattuu euroopan "vilja-aitoissa" mittava katastofi, niin mitäs me sitten syödään?
Samaa mitä nytkin. Pottua Tyrnävältä, mansikkaa Suonenjoelta ja sokeria Tanskasta. Juhlapäivänä poroa Kolarista.
-Sale
Lainaus käyttäjältä: "Sauli Särkkä"...Juhlapäivänä poroa Kolarista.
Tuo kolarihan piti kirjoittaa pienellä alkukirjaimella? :wink: Tosin, ei taida silloin enää olla juhlapäivä. Ainakaan sille porolle.
Lainaus käyttäjältä: "NaokiSoma"Lainaus käyttäjältä: "Sauli Särkkä"...Juhlapäivänä poroa Kolarista.
Tuo kolarihan piti kirjoittaa pienellä alkukirjaimella? :wink: Tosin, ei taida silloin enää olla juhlapäivä. Ainakaan sille porolle.
CapsLockin asento riippuu tosiaan siitä kenen juhlapäivä on menossa.
-Sale