Mielessäni on pyörinyt altakasteluruukun rakentaminen, mutta en ole ollut tyytyväinen siihen, että altakasteluruukuissa on verkko vesitilan ja turve/soratilan välissä. Juuret kasvavat ajanmittaa verkosta läpi vesitilaan ja tällöin kasvin istuttaminen suurempaan ruukkuun juuria rikkomatta on vaikeaa. En ole keksinyt verkolle muuta tehtävää kuin nimen omaan kahden tilan eristäminen toisistaan, joten jätin sen pois. Sen sijaan nostan kasvin vesitilan yläpuolelle erillisellä tasolla.
Lasken rakennelmani enemmän passiivihydroksi kuin altakasteluruukuksi. Olen käyttäny väliaineena lecasoraa, mutta en keksi miksi väliaine ei voisi olla vaikka turvetta tai normaalia multaa, jolloin rakennelma olisi selkeä altakasteluruukku.Olen kastellut kasvini päältä, mutta turvetta käyttäessä suosisin altakastelua putken avulla.
Tarvittavat komponentit ja niiden tehtävät:
Ämpäri/muu astia 1l - 20l, runko
Purkki tai muu koroke, jonka korkeus on 1/3 - 2/3 ämpärin korkeudesta. Tehtävänä on vesitilan muodostaminen ja kasvin korottaminen, jotta se ei huku. Vesitila V = 2*3,14*r*h, jossa r= ämpärin sisäsäde ja h = purkin korkeus.
Purkin tehtävänä on yhtälailla sähköputken tukeminen. Fetapurkki tai kermaviili/viilipurkki soveltuvat mainiosti.
Pätkä sähköputkea , altakasteluputki ja vedenkorkeusmittarin putki.
Nippuside ,vedenkorkeusmittarin runko
Styroksin pala , vedenkorkeusmittarin kelluke
Lecasoraa , väliaine, jossa kasvi majailee. Lecasora on huokoista, jolloin se ilmaa vettä ja näin ollen parantaa kasvin hapen saantia. (Multaa tai turvetta en ole väliaineena kokeillut, mutta en näe syytä miksi ne eivät toimisi tässä versiossa yhtä hyvin kuin muisssa ruukkumalleissa. Edit 3.5.2009)
(http://www.students.tut.fi/~kutinlah/chilit/Passiivihydro.jpg)
Kuvasta käy rakenne ilmi. Työvaiheet ovat seuraavanlaiset:
1) Ota purkki, esim feta, ja tee sen pohjaan sopiva reikä sähköputkelle. Kynsisaksilla olen itse tehnyt reiät.
2) Katkaise sähköputkesta pätkä, joka yltää noin sentin ämpärin yläpinnan yläpuolelle.
3) Työnnä nippuside palasesta styroksia lävitse. Muotoile styroksi siten, että kokonaisuus pääsee liikkumaan putkessa vapaasti. Terävät sakset on aika hyvät välineet. Lukitse styroksi kuminauhalla tai liimalla, mikäli siltä tuntuu.
4) Aseta putki purkkiin ja nippuside-styroksi paikalleen. Piirrä tussilla nippusiteeseen merkki maksimitäytölle. Itselläni maksimitäyttö on pikkusen pienempi kuin purkin korkeus. Katkaise nippusiteestä ylimääräinen pois.
5) Aseta purkki ja putki ämpärin sisälle.
6) Istuta kasvi purkin päälle tai korkeammalle valitsemaasi väliaineeseen siten, että sen juuret yltävät mahdollisimman pitkälle alas. Juurille tulee tosin jättää kasvun varaa myös alaspäin. Juuret kasvavat nopeasti lisää pituutta.
Olen käyttänyt vastaavaa rakennelmaa eri koko luokissa taimen kasvatuksesta "aikuisiin" kasveihin. Olen lannoittanut kasveja hydroni vedellä. Viime viikot olen antanut vettä, jonka ph:ta en ole laskenut riittävät alas. Kasvit eivät näy oireilevan.
Onko sinulla laittaa valokuvaa tosta systeemistä??? Olis kiva nähdä?
loistavan oloinen viritys! ite oon niin käsi rakentelemaan mitään, ni toi Pauliina säiliöruukku saa toimii passiivihydrona 8D
Pitäiskö sisällä olevaan purkkiin tehdä ympäriinsä reikiä että se ravinneliuos pääsee juuritilaan? Vai liikkuuko se tarpeeks kaikista raoista joita väistämättä jää? Esim sähköputken reiästä?
Lainaus käyttäjältä: pexi - tammikuu 19, 2009, 09:47:01 ap
Pitäiskö sisällä olevaan purkkiin tehdä ympäriinsä reikiä että se ravinneliuos pääsee juuritilaan? Vai liikkuuko se tarpeeks kaikista raoista joita väistämättä jää? Esim sähköputken reiästä?
Ei tarvitse. Kyllä se vesi tulee ulos fetapurkin ja ämpärin välistä. Vesi on samalla korkeudella ämpärissä ja fetapurkin sisällä.
Tässäkin ruukkuversiossa tulee välttää ylikastelua. Koko fetapurkin korkeutta ei tule täyttää vedellä.
Vesi imeytyy väliaineeseen todella hyvin. Lecasora on kosteaa pitkän aikaa vaikka vesimittari onkin pohjassa. Nyrkkisääntö, että kastellaan vasta,kun lehdet ovat nuopallaan, toimii tässäkin todella hyvin. Näin juuret saavat mahdollisimman paljon ilmaa. Uskon ebbin tehon perustuvan osaltaa suureen ilman määrään juurilla. Etenkin talvella tulee välttää ylikastelua.
(http://www.students.tut.fi/~kutinlah/chilit/Passiivihydro_esim.jpg)
Rakesin ruukusta samalla vauhdilla amppelin. Siihen käyttöön on nuo narut.
Käyttäkokemusina voin kertoa seuraavaa:
- Vesimittari on melko turha talvella. Kesästä ei ole käyttäkokemuksia.
- Lecasoran päällä tulisi olla jokin harso/kangas tai jokin, joka estää tippuvien lehtien varisemisen lecasoraan. Lehdet eivät tiettävästi tee ainakaan hyvää, joten ne olisi poistettava.
Mikäs on kun en näe kuvaa lainkaan? Onko kuva kadonnut bittiavaruuteen vai omassa koneessa jotain vialla?
Korjasin kuvat. Olin huomaamatta poistanut kvuat palvelimelta, joten eihän ne näkynyt täälläkään sivuilla.
Hyvin näkyy! Muistankin tuon ensimäisen kuvan - sangen erinomainen Paint-luonnos :D
En ole yhtään chiliä kasvattanut hydrossa, mutta tuo vaikuttaa sellaiselta patentilta, että vois kokeilla, kun osat löytyy kotoa eikä tarvi laittaa vähistä pennosistaan hukkaan, jossei toimikaan näin kylmissä nurkissa... Se onkin ainoa mikä minua hydroissa vähän epäilyttää, että talvella täällä on niin kylmää ja vetoista, että juuret saattaa pilaantua...
Tuostahan saa siis tehtyä enemmän altakasteluruukun, kun laittaa päällimmäiseksi kerrokseksi multaa tai turvetta, johon istuttaa kasvin. Esimerkiksi purkin yläosan tasosta alaspäin lecasoraa ja ylöspäin multaa tai turvetta.
Riiviö, jos epäilyttää, että pelkässä lecasorassa juuret paletuu, niin tee tuosta altakasteluversio. Eiköhän multaosassa olevat juuret pysy hengissä, jos sun muut kasvit pysyy mullassa hengissä. =) Niin ja voihan tuon eristää kylmästä ympäristöstä. Mitä vähemmän tulla on vettä, niin sitä paremmin ne jokatapauksessa pärjää kylmässä. Lecasora imee veden itseensä, joten ei tuolla ole kuitenkaan irtovettä. Minun käytössä vedentaso mittari on osoittautunut aika turhaksi. En kastele kasveja kerralla niin paljoa, että mittari värähtäisi.
Mihin oot Riiviö ajatellut laittaa mahdollisen hydron??? Jos olet kotiin laittamassa niin ei kai teillä nyt kuitenkaan miinuksella kämppä ole ??
No ei nyt ihan miinuksella mutta mulla kuolee kasveja talvella aina kun erehdyn niitä kasteleen, kosteus ja kylmyys yhteensä tappaa. Siksi vähän arveluttaa, että ovat joko rutikuivia tai mädät juuret... On meillä joskus pakkasella jäätä joidenkin ikkunoiden sisäpuolella... Kun ei pidetä pattereita lämmittämäs koko maapalloa... Siis hieman vetoista ::)
jaa ;) Mulla taas on ihan sairaan kuuma tääl kämpässä ja ei oikeen voi tuulettaa kun muuten kasvit kuolis. Lämpöä on 25,5 - 26 astetta ja kuuma on. Kerrostaloissa kyl on vähän eri sydeemit kun omakotitaloissa.
Kasvejen kannalta vetoisuus on kyl todella paha. Miks et siirrä kasveja keittiöön tai makuuhuoneeseen jossa ilmeisesti on lämpimämpää?
Mulla on ikkuna raollaan kokoajan. Natikka ja patteri pitaa lammon 17-22 valilla riippuen ulkolampotiloista. (patteri silloin lahinna kun tuo natikka on pois paalta, eli yolla)
Keittiö on itäpuolella isojen kuusten varjossa ja makkaris on talvella 16astetta... ja pimeää. Sitäpaitsi keittiös on ihan yhtä kylmä kun muussa kämpässä, paitsi leivinuunin päällä...
Pakko tarkistaa ja kysyä varmistusta, että olenko laskenut kaiken oikein
Kuinka paljon olen väärässä jos laittaisin tuollaiseen 5L vetävään ämpäriin noin litran vetävän astian vesitilaksi?
Lainaus käyttäjältä: Pulla - maaliskuu 04, 2009, 22:44:31 ip
Pakko tarkistaa ja kysyä varmistusta, että olenko laskenut kaiken oikein
Kuinka paljon olen väärässä jos laittaisin tuollaiseen 5L vetävään ämpäriin noin litran vetävän astian vesitilaksi?
En osaa sanoa mitään oikeita tai vääriä ratkaisuja. Mielestäni sisälle tulevan purkin tärkein mittä on sen korkeus.
Korkeutta saisi olla niin paljon, että vesitila on riittävän kokoinen ja toisaalta, että kasvin päälle jää väliaineelle tilaa.
Aikaisemmin mainitsemani 1/3 - 2/3 ämpärin korkeudesta vaikuttaa hyvältä.
Vesi virtaa kuitenkin purkista suoraan ämpäriin. Ei se siellä purkissa pysy kuin hetken. Vesimittari mittaa ämpärissä olevan veden tasoa, koska vesi on samalla tasolla purkissa ja ämpärissä.
Helpottiko vai sekoittiko pahemmin?
Kiitos, kyllä vastauksesta apua on vaikka täällä jo ehdin prototyypin rakentaan ja istuttaa siihen taimenkin Rakentelen seuraavat sitten "oikein" ;)
Uusi kysymyskin olisi:
Katselin tuota Lecasoraa paikallisista liikkeistä ja satuin löytämään 8-10mm raekoolla Kekkilän ruukkusoraa Toimiiko tuo pieniraekoko vai pitääkö ehdottomasti olla tuota isomapaa kokoa? (7.5€/25L maksaisi tuo pieni rae, isompi ~50€/50L Näin pikaisesti paikallinen tarjonta tutkittuna)
En minä ainakaan osaa sanoa niille eroa. Rakeitten huokoinen rakenne saa
sen ilmavuuden aikaan. Mitä enemmän raepinta-alaa, sitä ilmavampi olo kasvilla.
Itse ostaisin sitä pienempää edullisempaan hintaan. 8mm rae on kuitenkin aika iso.
PH arvot tuppaavat ainakin Kekkilän perusrakeilla aluksi heittelemään aikas tavalla häränpyllyä. Aikanaan sen saa tasotetuksi, mutta helppoa ei ole.
Tee noin PH 5 liuos PH downilla ja laita rakeet ennen istutusta viikoksi tähän veteen. Näin PH:n säätö helpottuu huomattavasti.
...voihan rähmä!!
Oon jo ennättänyt tekemään tuosta rakeesta useammankin hydron, pisimmillään ollut jo viikon kasvi tuossa rakeessa En ole kyllä huomannut mitään muutosta huonompaan suuntaan noissa, yksi House Pepper aloitteli kukkimistaan siirrettäessä ja kukkii tuossa sorassa parasta aikaa
Millaisia oireita pitäisi alkaa etsimään ja seuraamaan?
Ja tuosta soran "pesemisestä" näin yleisesti, kuinka puhtaaksi se täytyy saada ja miksi se täytyy ensinnäkään pestä?
Ihan näin mielenkiinnosta kysäisen vain
Älä pulla sitä ph:ta mietiskele. Mulla on myös noita hydroja enkä mittaa ph:ta kuin vedenvaihdon yhteydessä vedestä ja niin kuin sanoit ei kasveilla ole mitään ongelmaa ;)
Minä pesen soraa isolla makarooni siivilällä monta kertaa ja joskus harvoin (jos jaksan) laitan ne ämpäriin lillumaan ja pikkasen mäntysuopaa päälle. Jos et sitä pese niin kaikki se pas... menee sinun hydroon mikä tuskin on hyväksi ja likaa sen veden. (tuskin siinä mitään sen kummempaa)
Kiitoksia Cola, pelastit kyllä iltani täysin Olin jo valmis hyppäämään kaivoon täällä puskieni kanssa, mutta uusi toivo elää taas :D
Samalla tekniikalla minäkin olen noita koettanut pestä; laitan yöksi muoviseen lasten paljuun veteen likoamaan sen soran ja siivilöin sen sitten sieltä pienempii ämpäreihin
Olempa vielä huuhdellut suihkulla siivilää jonnin verran, kun tuntunut vielä irtoavan kuravettä Hemmetin sottaista hommaa vaan tehdä pesuhuoneessa tuota, mutta ei vielä asiaa ulos letkun kanssa puljaamaan
Kerro vielä miksi kasvatat vesiviljelyssä näin keväällä? Jos vielä haluat kokeilla multaviljelyä saat minulta fresnon siemeniä, joilla saat taatusti satoa ensi kesänä. Ja aloittelijalle ihan tarpeeksi tulisia vaikka salsaan.
Kiitos MasaT tarjouksesta, on minulla tuossa viime kesäiset chilit vielä mullassa ja voimissaan :) (talven aikana yllättivät ja tekivät pientä satoakin jopa)
Ajattelin kokeilla tuota passiivihydroa ihan mielenkiinnosta, kun sattui löytymään tuo ohje sopivasti talviloman aikaa ja muutama ylimääräinen uusi taimi joita tulevaa kesää varten jo tuossa kasvatellut
Selkis! Taitaisitkin tarvita vähintään orange habaneron luokkaa! :D
Kuvajärjestys vähän hakusessa, mutta tässä yksinkertainen ;)
(http://www.gynzi.net/kuva.php?f=chilit/passiivikukko/IMG_1279.jpg) (http://www.gynzi.net/kuvai.php?f=chilit/passiivikukko/IMG_1279.jpg) (http://www.gynzi.net/kuva.php?f=chilit/passiivikukko/IMG_1280.jpg) (http://www.gynzi.net/kuvai.php?f=chilit/passiivikukko/IMG_1280.jpg)
(http://www.gynzi.net/kuva.php?f=chilit/passiivikukko/IMG_1281.jpg) (http://www.gynzi.net/kuvai.php?f=chilit/passiivikukko/IMG_1281.jpg) (http://www.gynzi.net/kuva.php?f=chilit/passiivikukko/IMG_1273.jpg) (http://www.gynzi.net/kuvai.php?f=chilit/passiivikukko/IMG_1273.jpg)
(http://www.gynzi.net/kuva.php?f=chilit/passiivikukko/IMG_1276.jpg) (http://www.gynzi.net/kuvai.php?f=chilit/passiivikukko/IMG_1276.jpg)
Lainaus käyttäjältä: MasaT - maaliskuu 14, 2009, 01:11:02 ap
Selkis! Taitaisitkin tarvita vähintään orange habaneron luokkaa! :D
Oiskohan tuo Orange kuitenkin vielä pikkasen turhan äkäistä :)
Oli aikaisemmin puhetta että tuolla Kekkilän kevytsoralla saattaisi tulla ongelmia ph:n kanssa. Silloin kun tuon kuulin, meinasi usko loppua ja itku päästä, kaikki kasvit kuitenkin voivat hyvin - kasvua on tullut mukavasti, uutta lehteä ja vartta kukkiipa osa jopa. Pudonneet lehdet voi laskea yhden käden sormilla, vaikka kasveja onkin toista kymmentä. Ravinteeksi olen laittanut Viherpeukusta tilattua raetta (muista nimeä tähän hätään). Tiedä sitten oliko onnenkantamoinen vai mikä, mutta en minkäänlaisia ongelmia ole huomannut.
Olen tässä kevättä odotellessa miettinyt mahtaakohan tomaatin ja vesimelonin kasvattaminen onnistua tuollaisessa passiivissa? molompien taimi olisi olemassa ja kiinnostaisi kokeilla, onko kokemuksia kellään?
Lainaus käyttäjältä: GynZi - huhtikuu 08, 2009, 14:37:12 ip
Kuvajärjestys vähän hakusessa, mutta tässä yksinkertainen ;)
(http://www.gynzi.net/kuva.php?f=chilit/passiivikukko/IMG_1279.jpg) (http://www.gynzi.net/kuvai.php?f=chilit/passiivikukko/IMG_1279.jpg) (http://www.gynzi.net/kuva.php?f=chilit/passiivikukko/IMG_1280.jpg) (http://www.gynzi.net/kuvai.php?f=chilit/passiivikukko/IMG_1280.jpg)
(http://www.gynzi.net/kuva.php?f=chilit/passiivikukko/IMG_1281.jpg) (http://www.gynzi.net/kuvai.php?f=chilit/passiivikukko/IMG_1281.jpg) (http://www.gynzi.net/kuva.php?f=chilit/passiivikukko/IMG_1273.jpg) (http://www.gynzi.net/kuvai.php?f=chilit/passiivikukko/IMG_1273.jpg)
(http://www.gynzi.net/kuva.php?f=chilit/passiivikukko/IMG_1276.jpg) (http://www.gynzi.net/kuvai.php?f=chilit/passiivikukko/IMG_1276.jpg)
Onko tuon kaljan oltava juuri tuota kukkoa vai sopiiko esim. olvi? ;)
Vaikuttaa ihan simppeliltä systeemiltä näin aloittelijallekin. Ymmärsinkö oikein että tässä vettä vaan lisätään tarvittaessa eikä vesiä tarvitke vaihtaa niinkuin bublerissa. Pitääkö lecasorat jossain vaiheessa pestä tai vaihtaa?
Lainaus käyttäjältä: Zili - kesäkuu 30, 2009, 18:56:44 ip
Vaikuttaa ihan simppeliltä systeemiltä näin aloittelijallekin. Ymmärsinkö oikein että tässä vettä vaan lisätään tarvittaessa eikä vesiä tarvitke vaihtaa niinkuin bublerissa. Pitääkö lecasorat jossain vaiheessa pestä tai vaihtaa?
Vettä ei tarvitse vaihtaa, koska sitä lisätään vasta silloin kun vanhat loppuu. Soriakaan ei tarvitse vaihdella mutta pestä ne voi silloin, jos niitä uusiokäyttää ja on enemmänkin vanhoja juurenpätkiä ja muuta röhnää niihin jäänyt. Niin ja tietysti myös uutena kannattaa sorat suihkutella ylimääräisestä hiekasta ja pölystä puhtaiksi.
Kiitos neuvoista :) Värkkäsin ohjeiden mukaisen passiivihydron ja siirsin yhden ulkona kituneen kasvin siihen. Kiva nähdä miten alkaa kasvaa tuolla systeemillä aurinkoisella ikkunalaudalla
Lainaus käyttäjältä: Kakq - kesäkuu 30, 2009, 23:09:28 ip
Lainaus käyttäjältä: Zili - kesäkuu 30, 2009, 18:56:44 ip
Vaikuttaa ihan simppeliltä systeemiltä näin aloittelijallekin. Ymmärsinkö oikein että tässä vettä vaan lisätään tarvittaessa eikä vesiä tarvitke vaihtaa niinkuin bublerissa. Pitääkö lecasorat jossain vaiheessa pestä tai vaihtaa?
Vettä ei tarvitse vaihtaa, koska sitä lisätään vasta silloin kun vanhat loppuu. Soriakaan ei tarvitse vaihdella mutta pestä ne voi silloin, jos niitä uusiokäyttää ja on enemmänkin vanhoja juurenpätkiä ja muuta röhnää niihin jäänyt. Niin ja tietysti myös uutena kannattaa sorat suihkutella ylimääräisestä hiekasta ja pölystä puhtaiksi.
Ainakin pari päivää chili on pysynyt hengissä ja vaikuttaisi jopa vähän piristyneen :) Pitääkö kastella joka kerta lannoitevedellä vai riittääkö välillä pelkkä vesi? Lannoitteena on Flora tripack
Itse kastelen samalla tavalla kuin multakasveja:
-Kasvukaudella lannoitteita
-Kukituksessa vähemmän lannoitteita
-Sadon kypsyessä vaihdan pelkkään veteen.
Kahdessa viikossa kasvi on kaksinkertaistanut pituutensa. Hyvin vaikuttais toimivan :)
Muutama yksinkertainen malli kasvien alkutaipaleelle.
(http://i43.photobucket.com/albums/e363/Sh1nj1tsu/hydrot2.jpg)
Nostetaas tätä ylöspäin..
Eli, tuossa kun katselin että hyväksi todettuja "vesisäiliön" korkeuksia ovat 1/3 - 2/3 vesisäiliön korkeudesta. Onkos tässä jotain kokeita taustalla vai perusteluina vain se että hyvin kasvaa?
Itse ajattelisin asian näin että mitä korkeemmalla kasvi, niin sitä pidemmät/isommat juuret se pääsee kasvattamaan eikä juuret lillu pohjalla. Eli, minä suosittelisin tekemään ennemmin korkeamman "vesisäiliön" kuin liian matalan.
se 1/3 - 2/3 on sisälle laitettavan purkin korkeus suhteessa ämpäriin/ruukkuun....
ei sitä koko korkeutta ole tarkoitus täyttää vedellä.
Itse kastelen kasvin tarpeen mukaan nykyään. Vettä reilusti silloin, kun lehdet nuupahtavat.
Sen jälkeen taas odotetaan nuupahtamista.
Jos sen tyrkkää johonkin ihan normi purkkiin, minne verkkoruukku ja sorat vaan, niin eikö vedet pidä vaihtaa aika usein että pysyy raikkaana? Heittää vaikka vähän PK:takin sekaan ;D
Lainaus käyttäjältä: Chiliseppo - helmikuu 23, 2010, 22:01:09 ip
Jos sen tyrkkää johonkin ihan normi purkkiin, minne verkkoruukku ja sorat vaan, niin eikö vedet pidä vaihtaa aika usein että pysyy raikkaana? Heittää vaikka vähän PK:takin sekaan ;D
Vedenvaihto parin viikon välein ja sinä aikana jos on lähellä kuivumista niin vettä lisää. Kuitenkin vain senverran korkealle että juuret kastuvat. Kasvi ei tykkää uimisesta vaan hörppimisestä.
Täytyykö sinne pohjalle joku fetapurkki muka laittaa? Eikö riitä että laittaa sitä lecasoraa sen 1/3-2/3 ja sen päälle kasvi ja sitten soraa lisää? Näin tein muutamalle tavalliselle huonekasville ja se "kastelumittari" pysyi pystyssä kun oli lecasoraa ympärillä.
Millaista satoa on tullut tässä systeemissä?
mielestäni snore puhui asiaa... tuolla fetapurkilla ei ole muuta funktiota kuin estää juurien kasvu keskelle.. toimii aivan samalla lailla jos laitat soren keskelle vaan pätkän putkea josta voit tarkistella veden pinnan korkeutta. Omista pauliina altakastelu ruukuista olen heittänyt välipohjan pois jo ajat sitten kun esti kosteuden nousua.. nyt soran seassa suoraan tuo putkenpätkä ja mittatikku..
Lainaus käyttäjältä: O - elokuu 01, 2009, 03:43:51 ap
Muutama yksinkertainen malli kasvien alkutaipaleelle.
(http://i43.photobucket.com/albums/e363/Sh1nj1tsu/hydrot2.jpg)
Mistä tuollaisia vedenpinnankorkeus mittareita saa hankittua?
Lainaus käyttäjältä: TWallius - helmikuu 28, 2010, 10:46:33 ap
Mistä tuollaisia vedenpinnankorkeus mittareita saa hankittua?
Itsekin koitin niitä metsästellä, mutta en löytänyt joten tein itse kuten Kuti tuolla aloitusviestissään kertoi. Liimasin tosin sen styroksinpalan kuumaliimalla siihen nippusiteeseen..
Helppo itse tehty mittari luonnistuu vaikka tyhjästä gardemumma putkilosta. Mittatikkuna toimii esim pilli, johon tehty reikiä, reiät joissa vettä-> vesitaso. Toimii ok hätätapauksessa, miksei pidempäänkin.. Vesi siis "juuttuu" reikiin, kuten altakasteluruukuissa.
Lainaus käyttäjältä: snore - helmikuu 26, 2010, 17:38:49 ip
Täytyykö sinne pohjalle joku fetapurkki muka laittaa? Eikö riitä että laittaa sitä lecasoraa sen 1/3-2/3 ja sen päälle kasvi ja sitten soraa lisää? Näin tein muutamalle tavalliselle huonekasville ja se "kastelumittari" pysyi pystyssä kun oli lecasoraa ympärillä.
Millaista satoa on tullut tässä systeemissä?
Olen päätynyt samaan tulokseen, että se feta tms purkki on tarpeeton. Nykyisiin versioihin en ole laittanut.
Pitäisi nostaa joku noista vanhoista kasveista ylös ja verrokiksi joku uusi, jossa ei ole purkkia, ja katsoa
onko juurissa eroa.. veikkaan, että ei ole.
Syy, miksi laitoin alun perin sen purkin, oli osaltaan se, että saisin nostettua kasvin irti pohjasta. Pelkäsin, että hukutan
kasvin. Nuo chilithän eivät osaa uida ;D
Sato on ollut vallan onnistunut. Tuolla ekalla sivulla ( http://chilifoorumi.fi/index.php?topic=4993.msg55950#msg55950 (http://chilifoorumi.fi/index.php?topic=4993.msg55950#msg55950)) näkyvä Lemon Drop x PI441551 kasvoi yli 70cm korkeaksi ja tuotti reilun kasan palkoja. Satoa rajoitti vähäinen valo ja se, että en pystynyt antamaan sille suurempaa ruukkua.
Lainaus käyttäjältä: TWallius - helmikuu 28, 2010, 10:46:33 ap
Mistä tuollaisia vedenpinnankorkeus mittareita saa hankittua?
Jostain erikoisista pikkuisista kasvikaupoista on löytynyt. Nyt tosin paikallisen vanhat varastot loppuivat, kun ostin ne tyhjäksi. :) Viherpeukussa oli.. ja gardeniassakin joskus aikoinaan..