Olen törmännyt tämmöseen pikku ongelmaan. Tykkään siis kovasti chileistä ja tulisista ruuista mutta muija ei oikeen pidä tulisesta vaikka intialainen -ja thai ruoka maistuukin. Pidän kovasti habaneron poltteesta ja sen mausta mutta on siis vähän turhan stydiä tälle ns. paremmalle puoliskolle. Itseä varten kun ei viitti kokata isoja annoksia niin maustan omia annoksia sitten Ultimate Insanityllä...tosin välillä aina "lipsahtaa" että menee koko soppa lähes liekehtiväksi. Etsisin siis jotain lajiketta joka maistuisi suunnilleen yhtä hyvälle kuin habanero mutta poltetta vaikka jalapeñon verran. Kiitoksia :)
Niin, ja terve vaan. -Arttu
Aji Cristal tulee ensimmäisenä mieleen. Erittäin maukas ja sopivasti poltetta, juuri äsken tuli syötyä yksi podi.
Toki vielä miedompiakin on, kuten esim Chili Brazil (ainakin pitäisi olla, suomessa kasvatetuista ei liene pahemmin kokemuksia, itsellä on jokunen siemen fataliin toimesta, jotka käsittääkseni on suoraan ulkomailta.), Champion, Pink Habanero jne jne...
-Timo
Mietoja habaneroja mitä itse tiedän on ainakin tuo numex suave( oranssia ja punaista, liekö muita värejä) ja seasoning habanerot.
Kasvatapa Aji Dulce Amarilloa - siinä on vahva habaneron maku, mutta ei yhtään poltetta. Poltetta saat sitten lisää jostain tujummasta habanerosta sen verran, kun tarvitaan.
Aji Brazilian, eli Starfish on loistavanmakuinen ja reunoiltaan mieto chili - keskustasta löytyy sitten poltettakin.
Hyviä lajikkeita on jo mainittu. Lisäänpä tähän vähän oudomman baccatumin, PI 439380 (http://javu.kapsi.fi/inferno/viewtopic.php?p=51811#51811). Siitä on muodostunut sulatejuustoon silputtuna (http://javu.kapsi.fi/inferno/viewtopic.php?p=52141#52141) erinomainen leivän päällinen, aamun avaus. Tuo saattaisi mennä ruoan maustamiseenkin, jos tulista ei tavoittele. Se on tällä hetkellä ainoa chili ikkunalaudallani, joka edelleen tuottaa uutta satoa näinkin vähässä valossa.
PI 260567 eli Microcarpum ja monilla nimillä tunnettu PI 497974 ovat mainion makuisia sellaisenaan (http://javu.kapsi.fi/inferno/viewtopic.php?p=51589#51589), mutta tuskin riittävät mausteiksi.
Lainaus käyttäjältä: "scorpse"... Etsisin siis jotain lajiketta joka maistuisi suunnilleen yhtä hyvälle kuin habanero mutta poltetta vaikka jalapeñon verran.
Alkuperäiseen kysymykseesi voisi vastata niinkin, että käytä vain Habaneroa, mutta vähemmän. Sitä voi laittaa vaikka neljänneksen. Itsellesi sitten terästät ruokaa jauheella tai kastikkeella.
PI 441551 c.baccatum aivan loistavan hyvän makuinen mutta äärimmäisen mieto.
PI 260560 c.baccatum vähän vahvempi, mutta mieto kuitenkin.
Pimenta de cheiro c.chinense. Unohdin maistaa omaa satoa (meni muiden seassa savustetuksi jauheeksi), mutta muistelisin, että tämä oli miedompi chinense, jonka maku on kuitenkin erinomainen.
mitä olen kuullut, niin "st. lucia yellow seasoning" ja "sweet datil" ovat semmottai chinensemakusia veijareita ilman poltetta. itellä
St. LYS tulossa todennäköisesati enskaudelle...
Pi 441551 C. Baccatum on erinomainen makea ja mieto.
St lucia seasonig ja myös robertos cuban seasonig ovat erinomaisia mietoja chinencejä.
Kiitoksia vaan kaikille avusta! Eiköhän näillä päästä eteenpäin! :)
Lainaus käyttäjältä: "MrFrost"Aji Cristal tulee ensimmäisenä mieleen. Erittäin maukas ja sopivasti poltetta, juuri äsken tuli syötyä yksi podi.
Toki vielä miedompiakin on, kuten esim Chili Brazil (ainakin pitäisi olla, suomessa kasvatetuista ei liene pahemmin kokemuksia, itsellä on jokunen siemen fataliin toimesta, jotka käsittääkseni on suoraan ulkomailta.), Champion, Pink Habanero jne jne...
-Timo
Eikös tota Aji Cristalia löydy ihan prismoistakin? Johonki tommoseen oon mielestäni törmänny.
Lainaus käyttäjältä: "scorpse"
Eikös tota Aji Cristalia löydy ihan prismoistakin? Johonki tommoseen oon mielestäni törmänny.
Löytyy. Jos vielä löytyy. Fatalii kasvatteli myyntiin tänä kesänä, mutta nyt on viimeiset enää jäljellä tältä kesältä.
1 tuli vielä mieleen, nimittäin c.baccatum pi260567 "c.microcarpum".
Tämä on todella herkullinen. Ja cristal on myynnissä prismoissa.
Lainaus käyttäjältä: "timppa"Lainaus käyttäjältä: "scorpse"
Eikös tota Aji Cristalia löydy ihan prismoistakin? Johonki tommoseen oon mielestäni törmänny.
Löytyy. Jos vielä löytyy. Fatalii kasvatteli myyntiin tänä kesänä, mutta nyt on viimeiset enää jäljellä tältä kesältä.
Täytyypä kohta käydä hakemassa jokunen loota jos vielä on.
...Tietty vielä yksi vaihtoehto: kouluta muija itseäsikin kovemmaksi lohikäärmekidaksi! Tarvitsemme kaikesta päätellen vapautusliikkeen perheen yhteistä kokkausta miedontavien siippojen saamiseksi kuriin! :twisted:
Lainaus käyttäjältä: "Aji Inferno"...Tietty vielä yksi vaihtoehto: kouluta muija itseäsikin kovemmaksi lohikäärmekidaksi! Tarvitsemme kaikesta päätellen vapautusliikkeen perheen yhteistä kokkausta miedontavien siippojen saamiseksi kuriin! :twisted:
Heh, usko pois, tuotakin on yritetty. :lol: Eilenkin tein pikku tonnikalasafkat johon pistin 2 rawitia ja vähän cayenne-jauhetta. Itse juuri ja juuri huomasin chilin läsnäolon mutta tämä ähki ja puhki ja ei kuulemma saa tehdä tommosia enää. Tommonen vapautusliike voiskin olla aika jees! :D
Löysin Ompun prisman hyllystä ilmeisesti viimeisen Aji Cristal-rasian joka tarttuikin mukaan. Maksoi tosin jotain 3,50 :o Hyvänmakuinen kuitenkin ja poltetta varmaankin sopivasti. Saiskohan noita jostain halvemmalla, tuore Bhut Jolokia tms. "naga" kiinnostais myös jos niitä sais jostain vai pitääkö itse ruveta kasvattelemaan? Onkos muuten tällä porukalla jotain irkkikanavaa?
Irkkikanavia on muutama:
#chiliyhdistys ja #fatalii.net @ IRC-Net ainakin.
-T
Juuri ostin hämeenlinnan prismasta taas yhden rasian. Sinne niitä cristaleita jäi vielä muutama aski. Parhaiten tuo chilikoulutus sujuu perheessä salavaivihkaa, hiljalleen lisäämällä. Se vaatii tietysti kärsivällisyyttä ja chilin lisäämistä omaan annokseen :D Mutta kyllä se pikku hiljaa onnistuu (paitsi ehkä herra 47:lta, joka syö nagoja)
Lainaus käyttäjältä: "Hombre"Se vaatii tietysti kärsivällisyyttä ja chilin lisäämistä omaan annokseen :D Mutta kyllä se pikku hiljaa onnistuu (paitsi ehkä herra 47:lta, joka syö nagoja)
Unohtamatta Bhut Jolokiaa, 7Podia, Trinidad Scorpionia, Goat's Weediä jne jne :roll:
-T
Maistuvatko PI260560 ja PI441551 ihan paprikalta?
Aloittelijana laitoin kasvamaan juuri noita mietoja chilejä, koska en halunnut liian tulista. Tänään sit maistoin Championia joka maistui pikkasen paprikalta ja tulisuutta ei ollut tarpeeksi. Championin pitäis olla tulisuudeltaan 2-3, PI260560 on 1 ja PI441551 on 3
Nyt mitein, että pitäiskö noi turhat rehut ;) heittää pois viemästä tilaa ja sähköä. Kannattaisko mielummin laittaa nagaa tilalle :P ?
Onko Herra 47 muuten sama tyyppi joka oli ennätystehtaassa ? Entäs kenellä oli se aikaisempi nagan syöntiennätys?