Päiviä,
Mulle on jostain tullut pakkomielle kasvattaa just Habaneroa, joten voisikohan joku neuvoa, mikä olisi aloittelijalle hyvä lajike (lue: helppo kasvattaa)?
Ed. yritys kaatui siihen, kun siemenet (ilm.) mätänivät purkkiin.
http://javu.kapsi.fi/inferno/index.php?topic=4324.msg42088#msg42088 Siinä olisi ainakin Chilivaarin kehittämä idätysmetodi, jolla idättämisen pitäisi olla varsin helppoa. :)
Lainaus käyttäjältä: St.Sebastian - helmikuu 11, 2009, 14:29:55 ip
voisikohan joku neuvoa, mikä olisi aloittelijalle hyvä lajike (lue: helppo kasvattaa)?
Ed. yritys kaatui siihen, kun siemenet (ilm.) mätänivät purkkiin.
Sanoisin, että esim. Caribbean red habanero olisi parempi vaihtoehto kuin ihan tavallinen perus habanero. Viime kesänä oli kasvamassa useammanlaisia habaneroja ja kaikkein satoisin ja ongelmattomin oli juuri caribbean red habanero. Vieressä tavallisiin red habaneroihin iski ötökät pariin kertaan ja satokin jäi niissä niukaksi. Caribbean red habanero on vähän isompi kasvina (noin metrin korkea ja hyvin tukeva vartinen) ja maukas lajike. Itää myös erittäin helposti.
Lainaus käyttäjältä: St.Sebastian - helmikuu 11, 2009, 14:29:55 ip
Päiviä,
Mulle on jostain tullut pakkomielle kasvattaa just Habaneroa, joten voisikohan joku neuvoa, mikä olisi aloittelijalle hyvä lajike (lue: helppo kasvattaa)?
Tuollaista olen kehunut:
http://javu.kapsi.fi/inferno/index.php?topic=4756.msg48008#msg48008
Kuva löytyy täältä: http://javu.kapsi.fi/inferno/index.php?topic=4107.msg53078#msg53078
Voin kyllä suositella tuota caribbean rediä, on melko vaivaton. Olosuhteista tosin riippuu kasvin lopullinen koko, mutta ihan kiitettävästi saa satoa aikaan ilman poppakonsteja. Mulla viime vuonna pelkällä keinovalolla kasvi kasvoi about 50cm korkeaksi tukevaksi, lehteväksi, ja tuotti 10-20 podia "kesän" päätteeksi. nyt tuo samainen kasvi on leikattu ja kasvu on kirinyt suunnilleen samaan kuin viime vuonna.. kukkia on jo esillä, joten odotellaan satoamista.
haboissa on se hyvä puoli kyllä, ettei kelpaa itikoille aivan ensimäiseksi.. ne tuhoaa annuumit mieluummin enen noita chinensejä. eli vihannes punkeilta habani säästyivät, mutta kirvat kävivät vierailulla.
On vaan niin häijyn tulisia.. niihin jää pahasti kyllä koukkuun.
Kiitos,
Tuo Caribbean Red kuulostaa hyvältä.
Mistäs siemeniä ? Fataliista en ainakaan löytänyt (tai sitten olen totaalinen puusilmä)
Esim. minulta löytyy siemeniä sekä caribbean red habasta että oranssista habanerosta ja muutamista muista, lähetin yksityisviestiä asiasta.
mulla justiinsa itänyt 4 viidestä caribbean red habanerosta ja hyvin yksi on jogurtti purkis alkanu sirkkalehtii levittämään.
Ihan tavallinen oranssi perushabanero on ollut mulla vaivaton. "Haboja" vain on nykyään niin lukemattoman montaa sorttia; kuvaavaa on, että kun itse 1997 harrastuksen aloitin, ei tunnettukaan muita kuin tuo klassinen oranssi muoto sekä sen hiukan erilainen Scotch Bonnet alamuoto. Sitten alkoi pikkuhiljaa ilmaantua punaisia muotoja - ja 2000-luvulla chiliharrastuksen räjähdettyä niitä alkoi ilmaantua kaiken muotoisia ja värisiä, kaikilla tulisuusasteilla...
Itse en pitänyt enkä edelleenkään pidä noita väri-ihmeitä oikeina habaneroina; jo hedelmän muoto ja koko poikkeavat yleensä niin paljon, että olisi paljon selkeämpää käyttää jotain muuta nimeä. Mutta Habanero oli nimenä myyvä, joten ei suuri ihme, että kaikki mahdollinen sen kanssa lähisukuinen nimettiin sen mukaan. Jokin pink tai brown habanero ei esim. ole oikea haba - eivätkä ole nuo lukemattomat litteähkön muotoiset punaisetkaan muodot. Ne eivät myöskään ole alkuperäiskasvin kaltaisia kasvatettavia.
Tällä hetkellä sama muoti-ilmiö jyllää sukulaislajike "nagan" ympärillä. Rahan haistavat tahot ovat ilmiselvästi jo nimenneet naga morich, naga jolokia, ym ym nimikkeiden alle jotain aivan muuta kuin mistä lajikkeessa alkujaan oli kysymys. Kaiken huippuna tietenkin ruokamarketista löytyvät "nagat" - alkuperäistä miljoonan scovillen nagaa ei taatusti myytäisi suomalaismarketissa! Tuloksena olisi oikeasti ensiapukeskukselle töitä ja ruoanlaittoon ylipäätään lähes käyttökelvottoman vahva chili. :)
Suosittelenkin kokeilemaan "klassisia", omintakeisia lajikkeita ennen noita kaikkia usein aivan muuksi jalostettuja versioita. Eipä niissäkään vikaa, päinvastoin. Usein ne on jalostettu satoisammiksi tai tautisietoisemmiksi, ym - mutta harvoin maukkaammiksi.
Onko kukaan muuten koittanut kasvattaa habaneroa kaupan habapodin siemenistä? Vai ovatko tälläiset markettiperäiset kasvatukset vähän niin ja näin jalostuksen tai jonkun vastaavan takia?
Lainaus käyttäjältä: Masokisti - helmikuu 11, 2009, 20:17:08 ip
Onko kukaan muuten koittanut kasvattaa habaneroa kaupan habapodin siemenistä? Vai ovatko tälläiset markettiperäiset kasvatukset vähän niin ja näin jalostuksen tai jonkun vastaavan takia?
Kyllähän tuota on monikin yrittänyt, onnistunut ja epäonnistunut. Monella tuntuu alkavan chiliharrastus juurikin tollalailla. Eli kaupan chilistä siemenet multiin, oli se sitten cayenne-tyyppinen yleischili, habanero tai mikä muu vaan. Itse idättelin kokeeksi nyt jotain habaneron siemeniä, saattavat olla kaupan podista. Varmin tapa on kuitenkin tilata siemenet joiden alkuperä ja lajikekin on tiedossa.
Lainaus käyttäjältä: Masokisti - helmikuu 11, 2009, 20:17:08 ip
Onko kukaan muuten koittanut kasvattaa habaneroa kaupan habapodin siemenistä? Vai ovatko tälläiset markettiperäiset kasvatukset vähän niin ja näin jalostuksen tai jonkun vastaavan takia?
Tuollahan tavalla harrastus tosiaan usein alkaa, eikä siinä mitään väärää. Lähinnä se arveluttava puoli markettichileissä on siinä, että ne ovat yleensä äärimmäisen pitkälle kaupallisesti (jopa pilalle) jalostettuja, eivätkä suinkaan aina enää lähelläkään alkuperäänsä. Esim. se "habanerot", jotka olen suomen kaupoissa nähnyt, eivät ole oikeita habaneroja. Lähisukua kyllä, mutta eivät sitä ihtiänsä. Syy on helppo ymmärtää: kaupallisille toimijoille "habanero" on laaja yleisnimike, jossa oikeastaan vain se, että kasvi on c.chinense lajia ja että se on enemmän tai vähemmän tulinen, merkitsee mitään. He luottavat - ja syystäkin - siihen, ettei keskivertoasiakas, tai edes välttämättä harrastaja, huomaa tai välitä...
En ole nähnyt kaupan hyllyllä ainoatakaan oikeaa Habaneroa. Ne kun eivät välttämättä kasva tarpeeksi hyvin niissä maissa, joista nämä "habanerot" meille tuodaan... (Afrikka, Hollanti). Mutta vastatakseni itse kysymykseesi: kyllä, nuo markettihabat ovat vähän "niin ja näin" lajikepuhtausmielessä, kuten useimmat sateenkaaren väriset habaneron muunnelmatkin (aito = oranssi, suippo), mutta jos siitä ei välitä, näistä kaikista saa kyllä makua ja iloa! :)
Onkos tuossa "kelluva lautta"-systeemissä lautan paksuudella väliä ?
oman purtiloni paksuus on noin 8cm
Lainaus käyttäjältä: St.Sebastian - helmikuu 18, 2009, 14:55:00 ip
Onkos tuossa "kelluva lautta"-systeemissä lautan paksuudella väliä ?
Muutama millikin riittäisi paperia ja siemeniä kannattelemaan. 8 cm tuntuu kyllä liioittelulta. Sormellasi sinä sen tunnet ja silmällä näet, kykeneekö paperisi (niitä on erilaisia) imemään itsensä kosteaksi noin korkealle. Luultavasti kykenee. Leipäveitsellä voi liian paksua styroksia viipaloida. Elintarvikepakkauksissa, jauhelihan tai hedelmien alustana tulee kaupasta sopivia alustoja. Noita ohuita on viisasta laittaa 2 kerrosta.
Pidä kuitenkin jotakin kantta päällä, ettei haihtuminen jäähdytä siemeniä. Minulla on idätysastian kansi löysästi laskettuna sen päälle.
Paperi on kauttaaltaan kostea.
Mietin vaan, että onko siemenille haittaa, jos ne siirtää lautalta hetkeksi pois, niin sais sahailtua tuota venettä hiukka ohuemmaksi, mutta kun se paperi tosiaan on läpikostea, siihen tuskin on tarvetta
Lainaus käyttäjältä: St.Sebastian - helmikuu 18, 2009, 15:37:38 ip
Paperi on kauttaaltaan kostea.
Mietin vaan, että onko siemenille haittaa, jos ne siirtää lautalta hetkeksi pois, niin sais sahailtua tuota venettä hiukka ohuemmaksi, mutta kun se paperi tosiaan on läpikostea, siihen tuskin on tarvetta
Ei pienestä tauosta ole haittaa siemenille. Katso kuitenkin, että paperi pysyy kosteana koko ajan. Jos siis otat styroksin vain sen ajaksi pois, kun sahaat siitä ohuemman, niin mitään vahinkoa ei siemenille siitä ole.
Lainaus käyttäjältä: timppa - helmikuu 18, 2009, 15:45:28 ip... mitään vahinkoa ei siemenille siitä ole.
Paitsi että järjestys voi mennä sekaisin, jos on monia lajikkeita samalla lautalla. ;)
Lainaus käyttäjältä: Chilivaari - helmikuu 18, 2009, 15:56:09 ip
Lainaus käyttäjältä: timppa - helmikuu 18, 2009, 15:45:28 ip... mitään vahinkoa ei siemenille siitä ole.
Paitsi että järjestys voi mennä sekaisin, jos on monia lajikkeita samalla lautalla. ;)
Jep. Ja paperi saattaa repeytyä jne. :)
Fiksuna miähenä tein uuden paperin ;D
Lainaus käyttäjältä: St.Sebastian - helmikuu 18, 2009, 14:55:00 ip
Onkos tuossa "kelluva lautta"-systeemissä lautan paksuudella väliä ?
Tarkistusmittaus: Nuo käyttämäni pakkausmateriaalit olivat 5 mm paksuja ja käytin niitä kaksinkertaisena, eli sentin styroksi ainakin kantaa märän paperin hyvin. Puolisenttinen voi kallistua ja siemenet huuhtoutuvat veteen.
Itse olen käyttänyt jonkun paketin mukana tullutta 2 cm paksua styroksia.
Se ei ainakaan ole vielä liian paksua paperi pysyy hyvin kosteana.
Terve vaan foorumille, täällä uusi aloittelija kirjoittelee.
Sain tuossa Fataliin savuchilijauheiden kylkiäisenä vähän siemeniä viime kesänä. Myöhemmin pari serkkupoikaa paljastui chilipäiksi ja siemeniä tuli jonkin verran lisää...
Otin asioista selvää, ja totesin että liian myöhäiseen olisi mennyt idätys. Päätin pitää pään kylmänä ja kylvää vasta keväällä.
Foorumia kahlatessani löysin tuon Chilivaarin kelluva talouspaperi-värkin, ja sitähän piti kokeilla.
Karkkilaatikossa kelluu kylkiasennossa n.3cm paksu loivan W-kirjaimen mallinen styroksi, jonka päällä on talouspaperi. Korkeimmat kohdat ovat varmaan 4.5-5cm vedenpinnan yläpuolella ja paperi on kauttaaltaan märkää.
Tällä hetkellä itäneitä on 13kpl eikä enempää tarvisi tullakaan,koska tilat loppuvat. Aamulla siirtyi uusin tulokas multiin. :) No. ylimääräisille löytynee ottajia.
Tämä vain todistamaan sitä, että saa se styroksi olla melko paksuakin, eikä ole pakko olla tasainen.
Laitanpa tähän vielä suurimmista taimista kuvan (http://kotisivu.dnainternet.net/poek866/chilit3.JPG) katsomassa oikeaa aurinkoa ensimmäisiä kertoja. Habaneron siemenet sain myöhemmin, eikä se kerennyt vielä tuohon potrettiin.
-I
Lainaus käyttäjältä: izengard - helmikuu 20, 2009, 09:30:43 ap...
Karkkilaatikossa kelluu kylkiasennossa n.3cm paksu loivan W-kirjaimen mallinen styroksi, jonka päällä on talouspaperi. Korkeimmat kohdat ovat varmaan 4.5-5cm vedenpinnan yläpuolella ja paperi on kauttaaltaan märkää.
Tämä vain todistamaan sitä, että saa se styroksi olla melko paksuakin, eikä ole pakko olla tasainen.
Aivan totta. Kyllä vesi kiipeilee korkeallekin ja epätasaisiakin pintoja. Kokeeksi laitoin talouspaperia vesikannun reunalle roikkumaan ja pohjalle vähän vettä. Muutamassa minuutissa paperi oli märkää 10 cm korkeudelta.
Hieno chilitarha sinulla. Muutaman taustalla olevan olisin kyllä istuttanut syvempään. Niistä tulee tukevampia, kun upottaa multaan vaikka ihan sirkkalehtiin asti. Upotettuun varteen kasvaa uusia juuria.
Maanantaina laitoi siemenet (Aji Cristal, Caribbean Red Habanero & Inca Berry) lillumaan, mutta ainakaan vielä ei ole mitään itämisen merkkejä näkynyt.
Taidan taas olla (tapani mukaan) kärsimätön
Piti sitten kans laittaa tänään habsuista vertailuryhmä itämään, lossivahdin lapsen lelussa, eli chilivaarin lautalle... ;D
Elikkäs, Golden Habanero, White Bullet, Habanero Mustard ja Red Savina.
Lisäksi samalle lautalle pääsi Chinensestä Harold st. Barts ja Baccasta Aji Cristal ja Lemon Drop.
Paikkana jääkaapin yläkaappi ja lämpöä tasainen 28 astetta. Kunhan lapsukaiset itävät, niin saavat kodin uudesta cuttingboardista. Resun pumppu ja sprinklerit kokeilussa tällä kertaa.
Lainaus käyttäjältä: Chilivaari - helmikuu 20, 2009, 12:06:41 ip
Hieno chilitarha sinulla. Muutaman taustalla olevan olisin kyllä istuttanut syvempään. Niistä tulee tukevampia, kun upottaa multaan vaikka ihan sirkkalehtiin asti. Upotettuun varteen kasvaa uusia juuria.
Kiitoksia vaan vinkistä. Olihan tuo syvään istuttaminen jo tiedossa, ja sitä kovasti muka yritin toteuttaa. Ensimmäistä kertaa mitään kasvia kasvatellessa ei vaan rohkeus riittänyt/silmä toiminut. Jospa sitä ensikerralla isompaan siirtäessä osaisi vähän paremmin toimia. :)
Pitäsköhän joku päiväkirja polokasta pystyyn ni sais siellä setviä näitä kuvioita...
E: Tuollaisissa (http://kotisivu.dnainternet.net/poek866/chilit1.JPG) oloissa chilini viettävät aikaansa kun aurinkoa ei ole näköpiirissä.
Mulla on sellaista ohutta valkoista solumuovi-pakkauspehmikekamaa siis luokkaa 1,5mm paksua kolme kerrosta ommeltuna päällekkäin ja hyvin kelluu, 2kerrosta paperia siinä päällekkäin.
Aji on ainoa joka on itäny
huono scene :-\
vai onks nois muissa muuten vaan pidempi itämis-aika ??
Päivitys habsujen idätystestiin vaarin lautalla.
25.2 (eli 5vrk:n jälkeen)
habsut:
Red Savina 2/3
Golden Habanero 1/3
White Bullet 2/3 (Herra47:n sadosta 2008) ;)
Mustard 3/3 (Herra47:n sadosta 2008) ;)
ylim. chine:
Harold st. Barts 2/3
Baccat:
Lemon Drop 3/3
Aji Cristal 0/3
So far, so good... Kyl tuo lautta-tsydeemi on hyvä juurikin tuon tasaisen kosteuden kannalta. Tosin lämpö oli paikoitellen jopa 34 astetta, kun unohtui kaapin ovi kiinni. Tais habat vaan tykätä lämmöstä ;D
Itse ostin Citymarketista habaneroja ja ajattelin sitten lyödä siemeniä vähän itämään. Laitoin yhteen purkkiin josta sitten siirsin kahteen isompaan versot, toinen kasvoi huomattavasti hitaammin. Joka saattaa johtua myös pienemmästä ruukusta. Moneen otteeseen tiputti kukat pois mutta kärsivällisyys palkittiin ja tuli kapsi kappaletta kirkkaan punaisia habaneroja. Ei kovin isoja, mutta kyllä oli tulisia!
Vaarin lautta/arkki on loistava, mutta ei sen valmistuksen tarvitse olla noin hankalaa. Tuntuu toimivan ihan missä tahansa purkissa tai rasiassa yksinkertaistettuna versiona - vettä pohjalle + paperista tehty tyyny päälle. Onnistuu kertakäyttötuopissa, pastakastikepurkissa, jugurttipurkissa...Päälle tietysti reijitetty elmukelmu.
5:stä haban siemenestä iti vain yksi.
Mullassa ollut tällä hetkellä noin 2-3 viikkoa, mutta kovin kituliaasti tuntuu kasvavan (valoa on riittävästi). korkeus on n. 2cm.
Samaan aikaan istutetut Aji Cristalit ovat n. 7-10 cm korkeita.
onkos tämä nyt lajikekohtaista vai teenköhän jotain väärin ?
itselläni ainakin nuo baccatumit ovat nopeasti kasvaneet
Ei sillä korkeudella ole väliä, habaneroissa. Kunhan kasvattelevat niitä lehtiä ja tekevät uutta lehteä ( aluksi hitaasti, vähitellen nopeampaa tahtia ) ja lehtien keskikoko kasvaa ja lehdet ovat terveen vihreitä, nuoremmat lehdet voivat olla vaaleaman vihreitä, niin homma on ok. Aikanaan sitten haarautuvat, kun ovat tietyn määrän lehtiä tehneet. Pituuskasvun ne yleensä ovat toden teolla aloittaneet vasta suunnilleen haarautumisvaiheen yhteydessä ( mikäli saavat ylhäältä päin valoa ). Ovat tapauskohtaisesti sen jälkeen kasvaneet pituutta jopa liiaksikin asti.
Nuorten habanerolapsukaisten kasvua arvioisinkin enempi mittaamalla leveyttä kuin pituutta... Riippuu valosta kuitenkin.