Tälläisen chilin siemeniä löysin Vantaan Tammiston Plantagenista. Onko kenellekään tuttu lajike? Kuvasta päätellen marjat ovat pyöreähköt ja tumman viininpunaiset. Itselleni ei ole tullut vastaan tälläisiä aiemmin.
Onko tämä ihan outo, eikö kukaan tiedä lajikkeesta mitään? No, laitoin siemenet (5 kpl) multiin. Saa nähdä mitä näistä sikiää.
http://www.thechileman.org/results.php?find=negro&heat=Any&origin=Any&genus=Any&chile=1&submit=Search
Tuolla on tietoa.
Lainaus käyttäjältä: rasse - maaliskuu 28, 2009, 16:54:44 ip
http://www.thechileman.org/results.php?find=negro&heat=Any&origin=Any&genus=Any&chile=1&submit=Search
Tuolla on tietoa.
Hmmm... ja taas kerran väärää tietoa. Joko kuva tai teksti ei pidä paikkaansa. :( Mutta jos tuosta tosiaan kasvaa tekstin kuvaama Chilaca, se on vallan mainio lajike.
Luotetaan Infernon sanaan, kokemus "hieman" eri luokkaa kuin minulla :D
No, nämä nyt sitten kaikki 5 ovat itäneet reippaasti, joten jännitys tiivistyy. Laitan kyllä kuvia sitten kun kuvia on saatavilla.
Itselläni on tätä lajiketta kasvamassa ja täytyy sanoa,että se on todella aloittelija ystävällinen.Kasvit ovat kasvaneet hyvin ilman minkäänlaisia ongelmia ja haarautununeet itsestään.Nyt ensimmäiset kukat ovat auenneet,joten jännityksellä odotetaan saataisiinko podia aikaiseksi :)
Lainaus käyttäjältä: rasse - maaliskuu 28, 2009, 16:54:44 ip
http://www.thechileman.org/results.php?find=negro&heat=Any&origin=Any&genus=Any&chile=1&submit=Search
Tuolla on tietoa.
Tuo näyttää lähinnä meksikolaiselta Poblanolta, eli kotoisen paprikan kantaäidiltä... Myös olematon tulisuus ja muu kuvaus sopivat siihen. Nimet vain ovat päin seiniä, eli siinä on sotkettu toinen mainio meksikolaislajike. Chilaca/Pasilla on hyvin pitkänmallinen ja siinä on ainakin jonkin verran myös potkua. Joskus tosin on Poblanossakin, eli ei se ihan "kesy paprika" aina ole. ;)
Omaan puskaani pitäisi ainakin kuvan mukaan tulla pyöreähköjä hieman tavallista paprikaa muistuttavia podeja.Onko tämä nyt sitten se Poblano? Ja tämä ei nyt sitten ole täysin kesy lajike? vai ymmärsinkö oikein?Siemenet ovat lord nelsonilta,joten olisi oikeinkin hienoa saada vähemmän kesy lajike niin isolta siemen tuottajalta
Lainaus käyttäjältä: papereeka88 - lokakuu 10, 2009, 17:01:12 ip
Omaan puskaani pitäisi ainakin kuvan mukaan tulla pyöreähköjä hieman tavallista paprikaa muistuttavia podeja.Onko tämä nyt sitten se Poblano? Ja tämä ei nyt sitten ole täysin kesy lajike? vai ymmärsinkö oikein?Siemenet ovat lord nelsonilta,joten olisi oikeinkin hienoa saada vähemmän kesy lajike niin isolta siemen tuottajalta
No, kesyys on suhteellista - kyllähän nuo meksikolaiset annuumit ovat hyvin pitkälle jalostettuja vähän kaikki. Mutta erilaisia ne, etenkin nämä tummanruskeat ja mustat lajikkeet, ovat maultaan paprikaan verrattuna, ja siten kyllä kasvatuksen arvoisia.
No toivon mukaan pian nähdään mitä tuleman pitää.Ensimmäiset kukat ovat alkaneet nuuntumaan pois,joten toivon mukaan podi siitä tulee :)
Omat vastaavat pakastuivat kuoliaaksi ennen kuin pääsin maistelemaan :(
Itse juuri tänään popsin ensimmäisen chilhuacle negroni. Herkullisia ovat. Makua on vaikea kuvailla. Vivahteita kuivatusta luumusta tai rusinasta? Vaikutti myös sopivan tuliselta kokoisekseen. Laitan ehkä arvostelun sitten kun noita on enemmän syötäväksi asti.
Ajattelin kasvattaa näitä enemmänkin uunipaprikoiksi. Maut, polte ja koko tuntuvat olevan niin hyvässä balanssissa siihen tarkoitukseen.
Fetaa ja yrttejä vaan täytteeksi...en malta odottaa.
Unohdin ottaa kuvan mutta saman näköinen löytyy tältä sivulta http://www.oaxaca-restaurants.com/chiles.htm
Kuka vielä sanoo etteivät annuumit ole hyviä? Hän ei ole ilmeisesti maistanut chilhuacle negroa, chilacaa, guajilloa, rawittia jne. :)
::) en kyllä itse tuota rawitia sanois hyvän makuiseks vahingossakaan ::)
Niin no taitaa nää maku asiat chileissäkin olla henk kohtasia asioita :D itse en ole kovinkaan innostunut habaneroista niin melko mielenkiintoisen maun ja kammottavan tulisuuden vuoksi.Jalapenoa menee ja kyllähän aji crystal on aivan loistava yleischili kaikkeen ruuanlaittoon.Mutta jännitys tiivistyy täällä,vaikuttaa siltä että vain pari kukkaa negro puskassa olisivat mahdollisia podin alkuja.Tulee samalla tehtyä hyvää vertailua jalapeno herculekseen jonka jokaisesta kukasta on tulossa podin alku.Tosin joudun ehkä harventamaan podien alkuja puskista,etteivät sado itseään hengiltä.
Lainaus käyttäjältä: herra 47 - lokakuu 15, 2009, 07:52:39 ap
::) en kyllä itse tuota rawitia sanois hyvän makuiseks vahingossakaan ::)
Niin makuasioitahan ne. Mun mielestä rawit sopii todella hyvin aasialaiseen ruokaan ihan tuoreeltaan. Toinen hyvä on sitten kuivattuna birds eye chilit, esim. keittoihin. En vaihtaisi noita ihan heti baccoihin tai chinenseen (joille löytyy kyllä omat käyttönsä).
Sain ystävältäni kyseistä lajiketta kaksi pampulaa, isomman laitoin kermaviiliin ja maku oli todella hurmaava. Siemenet (tietysti) keräsin talteen jotta olisi ehkä ensi vuonna jotain idätettävää. Kun nuo muut lajit eivät näytä oikein hyvin ehtivän minun huonossa hoidossani kuin annuumit...
Ensimmäinen siemenestä kasvatettu chilini teki mukavan säväyksen kasvissosekeittoon, vaikkakin olisi voinut olla hivenen tulisempikin. Maistoin toki myös raakana ja todella suuri ero maistaako pelkkaa "hedelmälihaa" vai ottaako siemenkantaa mukaan. Siemeniä teki tuhottomasti (ehkä kolmisenkymmentä yhdestä hetelmästä) joten eikun tammikuussa taas. Ja olettaisin kyseessä olevan juurikin tämä lajike.
Aika mieto, hieman tulisuutta omaava ruokapaprika kuvaa tätä lajiketta melko hyvin. Erittäin helppohoitoinen. Itsellä kasvaa kaksin kappalein, mutta todella pienissä ruukuissa, molemmissa on kypsynyt yksi podi, mutta toinen on alottanut juurikin kukkimaan uudestaan. Luulempa että toinenkin innostuu kukkimaan toistamiseen jahka aurinkoa riittää.
Omaan suuhun lajike ei kyllä sopinut. Yritin leivän päällä tuoreena.. ei. Sitten jopa täytin tuorejuustolla ja pekonia ympäri --> uuniin niin siltikin ei. Makuja toki yhtä monta kuin maistelijaa. Toki jossain meksikolais tyylisessä padassa vois mennä, mutta ei kiitos.
Ja voi olla että oma makukin vielä muuttuu, kun maistelee muitakin jatkossa ;)
Lainaus käyttäjältä: ladoga - lokakuu 15, 2009, 07:47:05 ap
Itse juuri tänään popsin ensimmäisen chilhuacle negroni. Herkullisia ovat. Makua on vaikea kuvailla. Vivahteita kuivatusta luumusta tai rusinasta? Vaikutti myös sopivan tuliselta kokoisekseen. Laitan ehkä arvostelun sitten kun noita on enemmän syötäväksi asti.
Ajattelin kasvattaa näitä enemmänkin uunipaprikoiksi. Maut, polte ja koko tuntuvat olevan niin hyvässä balanssissa siihen tarkoitukseen.
Fetaa ja yrttejä vaan täytteeksi...en malta odottaa.
Unohdin ottaa kuvan mutta saman näköinen löytyy tältä sivulta http://www.oaxaca-restaurants.com/chiles.htm
Kuka vielä sanoo etteivät annuumit ole hyviä? Hän ei ole ilmeisesti maistanut chilhuacle negroa, chilacaa, guajilloa, rawittia jne. :)
Toi rawit on kyllä pahimman makuinen chili mitä olen syönyt ja polte tuntui vielä sen jälkeen 2-4 huulilla. (en kyllä ole maistanut kovinkaa montaa chiliä koska ei ole tullut vielä satoa ja kaupassa on niin huono valikoima).
Tulisuus ja maku on eri juttu, tulisuuttakin on erilailla isekvää.
Kaupasta saat riipivää annuumia kun taas esim lemondropit ja turbobubet polttaa lempeällä lämmöllä( ja joskus pirun kovaa :D )
Negro ei mielestäni ole kummallinen, tosin jos olis ylimäärästä tilaa niin laittasin tulille pari.
Mulla tökki ainakin tuorekäytettynä aivan todella paljon se erittäin sitkeä ja nahkea kuori jonka tämä lajike oli podiensa päälle kehittänyt. Onko tuo ollut vain mun kasvatusmetodien tulosta kun ei kukaan tunnu samaa mainitsevan, vai onko tuo muillakin käyttäytynyt noin?
Tämä lajike sopisi varmaan parhaiten jauheeksi, siinä tuo kuorikaan tuskin niin kovasti haittaisi. Eipä se maku kyllä muutenkaan juurikaan hurmannut, ja vielä kun tuntui olevan erittäin hidas lajike niin tuskin tulee saamaan jatkoa.
Ohut lihainen, jopa sitkeä kuori. Maku ei oikeen jäänyt erityisesti mieleen, ei omaan makuun. Ei toiminut tuoreeltaan eikä etikassa, jauheena ei tullut testattua. ???