kuikas pitkäksi ton pitäis kasvaa?
Itsellä ko kasvi ollu suhteellisen hidaskasvuinen. Olisiko jollakulla enemmän tieto em. koosta, lannoituksesta valon tarpeesta? Itse olen huomannut, että vasta riittävä valo muuttaa lehden mustiksi.
Oma Neydeni on tällä hetkellä noin puolimetrinen ja aloittelee kukintaansa. Yksi podin alku taitaa jo kehittyä ja kukkia aukeaa joka päivä lisää. Lehdet ovat sinertävän mustat ja runko pikimusta. Lannoittanut olen Puutarhan Kesällä - suht reilulla kädellä. Runsaasta valosta ja lämmöstä tuntuu nauttivan muiden c. chinensien tapaan. Toivottavasti satoakin tuosta onnistuisin saamaan. :)
(http://www.fotopankki.fi/dispVeryLarge/28150375-Neyde_2.jpg)
Oma Pimenta de Neyde. Keväällä lehdet oli vielä vihreitä, nyt tummia. Kasvi on ollut auringossa koko kesän. Kukan nuppuja on ollut jo pitkään, mutta vasta nyt heinäkuun puolivälissä ne ovat alkaneet aueta. Kasvi on reilun puolen metrin mittainen. Tarvitsee vähemmän kastelua kuin muut vastaavalla paikalla kasvavat chilit. Osittain siitä syystä kun kasvi on pienempi ja chinenset kasvaa vähän hitaammin kuin muut. Ehkä myös lehtien tumma väri edesauttaa vähempään veden haihtumiseen lehtien pinnalta(?). Lannoittanut olen kasvia ihan vastaavasti kuin muitakin.
Eikös tuo neyden hedelmä ole raakana ja kypsänä saman värinen? jos on saman värinen niin mistä tunnistaa että onko se kypsä?
Jep, siitä(kin) erikoinen lajike, että podit ovat tosiaan saman värisiä raakana ja kypsänä. Kypsän erottaa oikeastaan vasta kun podin halkaisee ja katsoo sen sisälle. Raa'assa on sisällä vielä vähän vihreää, kypsässä ei. Kypsät podit saattaa myös tuntua vähän raakoja pehmeämmiltä.
millä oot sanu ton neyden noin komeeks itellä ollu viime kesästä kasvamassa ja talven eslin alla ja se on noin 60cm 2oksaa??? mutta kasvanut kesän aikana hieman lisää
Tässäpä mun Neyde. Kasvaa 15 litran astiassa ja multana kekkilän puutarhamulta, jossa kevytsoraa seassa. Tuo on varmaan jotain 60-70 cm korkee. En oo mitään lannoitteita käyttänyt, Chinensethän pärjää hyvin aika miedoillakin höystöillä. Ja muutenkin sellanen tuntuma on jäänyt, että lannoitteiden kanssa ei kyllä tarvitse stressata, kun mullassa kasvattelee paprikoita. Iso purkki, niin niillä perushöystöillä pärjää koko kesän. Saa toki olla eri mieltäkin. ;)
(http://img140.imageshack.us/img140/4238/p7170553.jpg)
Siisti kasvi kyllä, yks suosikeistani! Komee kuin mikä ja aika hyvin tuntuis kasvavan, jos vain juuritilaa ja valoa on tarpeeks. Myös erittäin maukas: vahva chinense-aromi ja on kyllä yks tulisimmista chileistä mitä oon ikinä maistanu!
Lainaus käyttäjältä: timppa - heinäkuu 17, 2009, 22:33:42 ip
(http://www.fotopankki.fi/dispVeryLarge/28150375-Neyde_2.jpg)
Oma Pimenta de Neyde. Keväällä lehdet oli vielä vihreitä, nyt tummia. Kasvi on ollut auringossa koko kesän. Kukan nuppuja on ollut jo pitkään, mutta vasta nyt heinäkuun puolivälissä ne ovat alkaneet aueta. Kasvi on reilun puolen metrin mittainen. Tarvitsee vähemmän kastelua kuin muut vastaavalla paikalla kasvavat chilit. Osittain siitä syystä kun kasvi on pienempi ja chinenset kasvaa vähän hitaammin kuin muut. Ehkä myös lehtien tumma väri edesauttaa vähempään veden haihtumiseen lehtien pinnalta(?). Lannoittanut olen kasvia ihan vastaavasti kuin muitakin.
Hieno on kyllä. onko ollut kauankin ulkona? Milloin idätit?
Lainaus käyttäjältä: naga morich - heinäkuu 18, 2009, 01:44:21 ap
Lainaus käyttäjältä: timppa - heinäkuu 17, 2009, 22:33:42 ip
(http://www.fotopankki.fi/dispVeryLarge/28150375-Neyde_2.jpg)
Oma Pimenta de Neyde. Keväällä lehdet oli vielä vihreitä, nyt tummia. Kasvi on ollut auringossa koko kesän. Kukan nuppuja on ollut jo pitkään, mutta vasta nyt heinäkuun puolivälissä ne ovat alkaneet aueta. Kasvi on reilun puolen metrin mittainen. Tarvitsee vähemmän kastelua kuin muut vastaavalla paikalla kasvavat chilit. Osittain siitä syystä kun kasvi on pienempi ja chinenset kasvaa vähän hitaammin kuin muut. Ehkä myös lehtien tumma väri edesauttaa vähempään veden haihtumiseen lehtien pinnalta(?). Lannoittanut olen kasvia ihan vastaavasti kuin muitakin.
Hieno on kyllä. onko ollut kauankin ulkona? Milloin idätit?
Idätin tämän hyvissä ajoin heti vuoden vaihteessa. Ollut ulkona siitä saakka kun yölämpötilat toukokuussa olivat tarpeeksi korkeita. Tarkkaa aikaa en muista, mutta olisikohan ollut toukokuun puolivälistä saakka ulkona. Oli ensin harsojen alla kaikkiaan pari viikkoa ja sen jälkeen paikassa, johon paistaa suoraan aurinko päivällä.
toi on kyllä komee neyde prkl samaan yritän päästä itellä alko nyt tänään aamulla ekat podit kasvaan
Toi on kyllä ens kaudeksi pakko hommata, on se sen verran erikoisen näkönen kaveri. Jos jollakulla on ylimääräisiä siemeniä ni saa tarjota :)
toi on kyll tosi kaunis kasvi ens kaudeksi vois hommata siemeniä jostain 8)
(http://img194.imageshack.us/img194/5351/neyde.jpg)
kuva on vähän huono kiitos huonolle kameralle. siin ois mun neito
Laitetaas ny kuva minunkin PDN parivaljakosta. Mä en ole hirveen hyvä noiden kameroiden kanssa, niin tuo lehtien väri ei näy kunnolla kuvassa, kyllä ne syvän violetteja on tos isommas. Pienemmän alalehdet on pysyny vihreinä ja ylälehdet violetteja -> pienempi on oleillut hieman varjoisammalla paikalla...
Jos tuo kuvanlisäys ny onnistuupi...
(http://www.siipi.com/users/marko/photo.nsf/CE47CA599097BA90C2257612002FCFBF/$FILE/PimentaDeNayde1.jpg)
Oli pakko avava yksi palko ja tarkastella sen kypsyyttä. Noh... Ei tuo varmaan ihan vielä ollut niin kypsä, että siemenet olis itänyt. Eli ei muuta kuin ääntäkohden.
Pakko myöntää, että PDN:lla on on aivan oman tyyppisensä maku. Poltetta ei ole liikaa minunkaan makuuni, mutta mausta tuli mieleen ensimmäisenä suolainen, savustettu ja "paksu". Tää meni ensimmäisenä tälvetettavien listalle!
Tässä on mun Neyde ebbistä.
(http://lh5.ggpht.com/_L2NRhEx13OI/TGbgp-VH8tI/AAAAAAAABlo/hEa9AUHIsiA/Riku%20ja%20Neyde.jpg)
Oli kertakaikkiaan niin hirveän makuinen etten empinyt hetkeäkään kun piti valoa saada kasvariin. Kasvilla tais olla pituutta n.2,5m.
Sama kaamea maku toistuu sekä multa- että passiivihydroyksilöiden kohdalla.
Orilammen miitissä maistamani pdn:n podi oli myöskin niin kitkerä maultaan, ettei tämä lajike pääse kasvatuslistalleni. Kaikella kunnioituksella kuitenkin kasvattajaa Tepinkapsikuumia kohtaan. :)
Aika jännä juttu... ei mulla pdn:stä mitenkään superkitkeriä hedelmiä ole tullut. Ei se nyt toki makeimpien chinenseiden listan kärkisijoilla roiku, mutta mun mielestä ihan hyvän makuinen kuitenkin. Aika voimakas aromi tuossa kieltämättä on ja jauheena toimii todella hyvin!
Lainaus käyttäjältä: wille - elokuu 29, 2010, 09:55:43 ap
Aika jännä juttu... ei mulla pdn:stä mitenkään superkitkeriä hedelmiä ole tullut. Ei se nyt toki makeimpien chinenseiden listan kärkisijoilla roiku, mutta mun mielestä ihan hyvän makuinen kuitenkin. Aika voimakas aromi tuossa kieltämättä on ja jauheena toimii todella hyvin!
Mullakin Neyde teki aika "normaalin" makuisia hedelmiä. Chinensen ominaistuoksu oli voimakas ja maku ehkä jopa aavistuksen luumumainen. Tulisuuskaan ei ole mitenkään ylenpalttinen. Jos satoa olisi tullut paljon ja helposti, ja kun kasvikin on kaunis, niin olisi varmaan saanut jäädä.
Itseltäni se joutui pois kasvatuslistalta siksi, että monen muun lajin kanssa kasvatustaitoni ovat riittäneet hyväänkin sadon tuottoon. Oma Neyde yksilöni sen sijaan murjotti kirvojaan ensimmäisen kesän, hädin tuskin kukkien, ja on vasta toisena kesänä saanut aikaiseksi oksille tavaraa yksin kappalein. Mieluummin sitä kuitenkin rajallista tilaa käyttää lajikkeisiin, joista pääsee nauttimaan mausta useammin... Mutta koska muilla kasvi on kasvanut hienosti ja sadonnut valtavasti, tässä on varmaankin kyse joko sattumasta, huonosta yksittäisestä yksilöstä, tai omista virheistäni kasvattajana.
Filago
ps. Kasvi on vielä hengissä pihalla, ruukussaan, ei ole vielä kompostissa, eli jos joku haluaa kerran talvehtineen hintelästi kasvavan n. puolimetrisen Neyden niin Hangosta saa hakea... rescuekasvit palkitsevat usein uuden omistajansa ennennäkemättömällä sadolla...
Lainaus käyttäjältä: bluesman - elokuu 28, 2010, 22:50:09 ip
Oli kertakaikkiaan niin hirveän makuinen etten empinyt hetkeäkään kun piti valoa saada kasvariin. Kasvilla tais olla pituutta n.2,5m.
Sama kaamea maku toistuu sekä multa- että passiivihydroyksilöiden kohdalla.
Ettei olisi ollut raakoja podit joita oot maistellut? Mulla ainakin raakana aika kitkeriä, mutta kypsänä omasta mielestä kyllä ihan kelpo kamaa... Aika paljon vaihtelua myös tulisuudessa. En ole jauheeksi asti saanut vielä riittävästi satoa mutta uskoisin että toimii varmasti!
Kyllä maistoin varmasti kypsiä kun ei vihreää ollut sisällä ollenkaan. Yritin tosissaan etsiä podien joukosta syömäkelpoista, vaan ei löytynyt. Mulla on vielä kaksi pienempää joiden podit saa vaikka tippua ennenkuin kokeilen uudestaan, josko olis sitten parmpaa.
En lähtis heti tuomitsemaan tätä kaunista lajiketta,tuoreeltaan maistaessani havaitsin pientä parfyymiaromia aika miehekkäällä poltteella,loppupäätelmä on että kuivuri kamaa tiedä vaikka miten hyvää,eikö ne goat,s weedistäkin sano että ei tuoreena mutta kuivattuna,ahh!!!
Tässä kirjoittelee täysi amatööri kasvatuksen saralla, mutta tätä lajiketta pitää ehdottomasti saada. Azoreilla kun tuli tuossa 2010 elokuussa oltua, oli siellä(kin) tapana tarjoilla ravintoloissa alkupaloina leipää, soosia ja naposteltavaa. Soosi oli, yllätys yllätys, nimeltään "pimenta". Vaikka jonkin verran, joskin vähän verrattuna tämän foorumin käyttäjäkuntaan, chilejä jos sun jonkinnäköisiä on tullut naposteltua en ollut koskaan kuullut pimentasta. Mutta herran jestas se oli hyvänmakuista ja sopivan tulista tavaraa! Tuoreet chilit survotaan suolavedessä kokonaisina & thats it, joskus lisättiin vähän öljyä ja etikkaa. Kotona on tullut kokeiltua eri lajeilla mutta maku ei ole lähellekään sitä samaa... Mistä näitä siemeniä saa?
Lainaus käyttäjältä: FlinStone - tammikuu 30, 2011, 22:57:16 ip
Tässä kirjoittelee täysi amatööri kasvatuksen saralla, mutta tätä lajiketta pitää ehdottomasti saada. Azoreilla kun tuli tuossa 2010 elokuussa oltua, oli siellä(kin) tapana tarjoilla ravintoloissa alkupaloina leipää, soosia ja naposteltavaa. Soosi oli, yllätys yllätys, nimeltään "pimenta". Vaikka jonkin verran, joskin vähän verrattuna tämän foorumin käyttäjäkuntaan, chilejä jos sun jonkinnäköisiä on tullut naposteltua en ollut koskaan kuullut pimentasta. Mutta herran jestas se oli hyvänmakuista ja sopivan tulista tavaraa! Tuoreet chilit survotaan suolavedessä kokonaisina & thats it, joskus lisättiin vähän öljyä ja etikkaa. Kotona on tullut kokeiltua eri lajeilla mutta maku ei ole lähellekään sitä samaa... Mistä näitä siemeniä saa?
Taitaa pimenta tässä tapauksessa olla yleisnimitys kuten pepperoni tai chilipepper. En oikein usko että oli Pimenta da Neydeä mitä söit. Toki voin sulle Neyden siemeniä lähettää.
pimenta,pimiento, tarkoittaa juurikin chiliä :) ja azoreilla kun ollaan niin voisin arvata että piri piri on ollut kyseinen chili... piskuinen frute kyseessä esim portugalissa yleisin chili
ja mullahan on ei azoreilta vaan madeiralta kerättyä piri piriä ;)
Lainaus käyttäjältä: herra 47 - tammikuu 30, 2011, 23:22:30 ip
pimenta,pimiento, tarkoittaa juurikin chiliä :) ja azoreilla kun ollaan niin voisin arvata että piri piri on ollut kyseinen chili... piskuinen frute kyseessä esim portugalissa yleisin chili
ja mullahan on ei azoreilta vaan madeiralta kerättyä piri piriä ;)
Jahas, niimpä näyttää google kertovankin.. Eipähän tullut mieleen perinteinen KVG... Noh, testasin tätä tehdä tätä mössöä nimenomaan purkki-etikka-piri pireistä (fragata), rawiteista, jostakin alankomaa-ihmeistä sekä jalapeno sp. lajikkeista. Kiitokset kuitenkin ohjeistuksesta, etsintä jatkuu :) Tosiaan piriä se helposti voisi olla, muistukin Portugalin perinteinen piri piri-grillikana...
oisko jollain antaa uutta mauku näkemystä lajiin? Wille? itseä ei tämän chilin kohdalla kyllä tuo makuniin kiinosta vaan se on niin kauniin värinen kasvi.
Lainaus käyttäjältä: Torakka - heinäkuu 11, 2011, 23:39:13 ip
oisko jollain antaa uutta mauku näkemystä lajiin? Wille? itseä ei tämän chilin kohdalla kyllä tuo makuniin kiinosta vaan se on niin kauniin värinen kasvi.
Oon jo aiemminkin todennut, että mun mielestä toi on ihan hyvä chinense. Kannattaa antaa roikkua puskassa niin pitkään, että varmasti on kypsä. Kypsän Neyden tunnistaa ainoastaan hedelmälihan väristä. Raa'alla se on vihreä - kypsällä kellertävä. Mainitaan nyt vielä selvennykseksi, että kypsänä tuo on tosiaan hiukan makeampi, kuin raakana, kuten yleensä.
Siinä tosiaankin on useille chinenseille ominainen parfyymin kaltainen aromi. Maku ei kuitenkaan ole yhtä vahva kuin esimerkiksi Fataliissa tai vaikkapa Pink Habanerossa.
Kokonaisuudessaan kyllä kasvattamisen arvoinen lajike. Ja jauhettuna tuo on ainakin ihan erinomaista.
Mä en koskaan löytänyt tämän kanssa sellaista pakko kasvattaa tunnetta. Sama kävi bolivian rainbown kanssa. Yksinkertaisesti yksikään podi minkä maistoin ei maistunut hyvältä. Eksotiikkaa toki väritys tarjoaa. Ehkä omani oli jotenkin kieroon kasvanut tai sitten olen liian makuorientoitunut, koska kyllä mielestäni paremmanmakuisia chinensejä on saatavilla.
tuossa onkin juuri se hauska pikku juttu... :)
makuasiat ovat niin erilaiset eri ihmisillä. Tämä pimenta de neyde on omasta mielestäni ihan perus chinense ihan ok ja jauheena toimii hyvin (ja värikin on extraa)
Justiinsa tuossa kaverin lahjoittaman yksilön popsin menemään ja oli kyllä mukavan tujakka podi kokoisekseen.
Maku passaa ainaskin omaan suuhun hyvin ja toivottavasti tuosta omastakin yksilöstä on vielä podia tulossa. Muita chinensejä ei omalle kasvatuslistalle ainaskaan vielä päätyne.
Jauhe toimii kanssa, mukavaa vaihtelua välillä.
Voisikohan johtua valon vähenemisestä tai ilmojen viilenemisestä mutta oma neydeni on nyt vääntänyt todella vaaleita podeja tummien joukkoon. Koitan ottaa kuvan huomenna mutta ne on siis ihan radikaalisti erivärisiä. Valkean oranssihtavia..
Voisikohan olla epäpuhdas lajike? Eli olisko voinut päästä jossakin vaiheessa risteytymään? Onko mistä ostetuita siemenistä kasvatettu?
Oma pimenta alkoi kukkimaan muuten heti kun olin unohtanut sen päiväksi pimeään, tätä ennen sai kukkien avautumista odottaa pienen tovin. Päivän pimeys= nopeampi alku kukkimiselle? ;)
Lainaus käyttäjältä: HannuH - syyskuu 11, 2011, 04:04:31 ap
Voisikohan johtua valon vähenemisestä tai ilmojen viilenemisestä mutta oma neydeni on nyt vääntänyt todella vaaleita podeja tummien joukkoon. Koitan ottaa kuvan huomenna mutta ne on siis ihan radikaalisti erivärisiä. Valkean oranssihtavia..
Mulla oli Cheiro Roxan kanssa vähän sama homma, etenkin sisällä mutta myös ulkona. Sisällä ei luultavasti vain UV:ta tullut tarpeeksi että olisi hedelmät värjäytyneet tummiksi, joten olivat läpikuultavan vihertäviä paitsi ikkunan puolelta, jonne hento liilan sävy tuli raakana. Kypsyivät sitten valon puolelta pinkiksi ja vihertävyys vaihtui vähän kermansävyisen vaaleaksi. Ulkona taas sitä pinkkiä sävyä sai hakemalla hakea kannan vierestä tai varjon puolelta, että saisi jotain käsitystä kypsymisestä. Muutamassa marjassa olikin varjon puoli samaan tapaan kalvakan vihreä tai pinkihtävä pari viikkoa sitten satoa korjatessakin.
Minkä väriseksi muilla on muuten jäänyt sienenten kiinnike? Omissa podeissani itse kiinnike on vaaleanvihreä, mutta muuten podit ovat kypsän oloisia. Siemenet ainakin näyttävät pysyvät kasassa vielä kuivattunakin (raaoissa podeissa kun usein menevät ruskeiksi ja kuivuvat kasaan).
Lainaus käyttäjältä: chilimieli - lokakuu 03, 2011, 20:12:37 ip
Minkä väriseksi muilla on muuten jäänyt sienenten kiinnike? Omissa podeissani itse kiinnike on vaaleanvihreä, mutta muuten podit ovat kypsän oloisia. Siemenet ainakin näyttävät pysyvät kasassa vielä kuivattunakin (raaoissa podeissa kun usein menevät ruskeiksi ja kuivuvat kasaan).
Olen ollut siinä käsityksessä, että:
Vihertävä = Raaka
Kellertävä = Kypsä
Eipä tätä mitenkään hirveän hyväksi oikeen olekaan missään mainostettu, mutta nätiksi, erilaiseksi ja tuliseksi adjektiivejä on käytetty sekä muistettu mainostaa sitä että siitä saa vaihtelua jauheen väriin. Itse tosin kuivasin hyötykasvikuivurilla satsin joka muuttui lähinä ruskeaksi, mutta onpa sekin vaihtelua väriin. Itsellä kasvoi kolme yksilöä eri paikoissa tänä vuonna ja ihan kelpo kasvina pidän. Kaikkein kookkaimman ajattelin säästää ja laittaa paraatipaikalle olohuoneen kaunistukseksi. Latvoin sen jo pienenä ja noin 15l multatilassa siittä kasvoi ulkona varsinainen smoking hot kaunotar, vaikka suomen kesän lämpö ei kovin hyvin tahdokkaan lajikkeen palkojen tuottoon riittää, vaan suuri osa yksilöistä jäi pikkaisen pikkuisiksi.
Kaunis kasvi, pärjäsi ihan hyvin ikkunalaudalla. Satoa tuli, muttei mitenkään valtavasti. Kompaktin kokoinen (tai no, näytän kaikille chileille saksia silloin tällöin).
Todella hyvinvoivalta näyttää tuo oma kolme vuotta täyttävä yksilöni, vaikka tekikin jonkinlaisen "välikuoleman" vuosi sitten. Olin jo heittämässä sitä pois, kun vaikutti jokin aika talviteloille leikkaamisen jälkeen aivan kuolleelta.
Maku nyt ei ole mikään erityisen hyvä, mutta on tuota tullut ruoanlaitossa käytettyä.
Lainaus käyttäjältä: Minbaari - elokuu 28, 2010, 23:03:11 ip
Orilammen miitissä maistamani pdn:n podi oli myöskin niin kitkerä maultaan, ettei tämä lajike pääse kasvatuslistalleni. Kaikella kunnioituksella kuitenkin kasvattajaa Tepinkapsikuumia kohtaan. :)
Never say never. Ensimmäisen Neyden puskasta poimittuani ja maistettuani, pitää vissiin pyörtää omat puheet. Eihän tämä ole ollenkaan pahanmakuinen, vaan voimakkaan chinensemäinen jännällä parfyymimaisuudella. Aika tulinenkin vielä. Tykkään!
No perketti, just heitin tämän viestiketjun perusteella Neyden mäkeen ku tila loppu..
Sent from my GT-N7100 using Tapatalk