Moi!
Nyt jo parin kuukauden ajan olen hautonut ajatusta, josko ottaisin itselleni yhden ruukkuchilin kasvatukseen ja nyt päätin sen toteuttaa. Toivoin, että Te kokeneemmat voisitte kenties auttaa minua valitsemaan ensimmäisen kasvini.
Tarkoitus olisi saada suhteellisen helppohoitoinen ja mieto-keskitulinen chilikasvi. Kasvin tulisi olla max 1m x 1m x 1m ja plussaa olisi tietysti jos satoa tulisi kunnolla. :) Sato olisi tarkoitus muuttaa jauheeksi ruuanlaittoon 'yleismausteeksi'. Kasvi tulisi sisätiloihin suuren ikkunan alle, josta myös aurinko paistaa mukavasti sisään.
Tarvitsen myös neuvoa siitä, milloin tämä kasvilajike joka nyt toivottavasti tulee valituksi avullanne, pitäisi laittaa itämään. Mikäli unohdin mainita jotakin oleellista tietoa niin saa vapaasti kysyä ja koitan vastailla parhaani mukaan. Myöskin kaikki neuvot ovat tervetulleita.
Pahoittelen jos uuden ketjun aloittaminen ei ole sopivaa.
Lemon Drop on kyl takuu varma valinta. ;)
Inca Red Drop olisi oma valintani jos kasvattelisin vain yhtä chiliä yleismausteeksi.
Ei kasva turhan isoksi (juuri tuo 1m³ on itsellä ollut aika lailla maksimi), on hyvin satoisa ja helppohoitoinen. Onhan se mukavan tulinenkin, mutta pitää jauheeksi kuivatettavassa vähän potkua olla. Kuivattuna murskana hieno punainen väri. Plussaa myös siitä että ovat vihreinä maukkaita, joten käy niihinkin resepteihin jotka vihreitä chilejä vaativat.
Jos jotain miedompaa niin ehkä Aji cristal. Kaunis kasvi läpikuultavinen hedelmineen ja mieto hedelmäinen maku, mutta ei tästä taida yhdellä kasvilla saada tarpeeksi satoa kuivatettavaksi asti.
Nämä ovat tällaisia palstan yleisiä suosikkeja, ehkä jollain on myös suositeltavana hieman eksoottisempia lajikkeita. :)
PS. Makuasioista on hankala antaa neuvoa. Pitäisi vaan itse maistella niin sitten selviää mitä tahtoo kasvattaa.
Itselläni on kasvamassa lord nelsonin chiluacle negro ja jalapeno hercules.Kumpikin ollut aloittelija ystävällisiä toistaiseksi ja jalapenossa on ensimmäiset podin alut hyvällä mallilla.En tosin tiedä mitä pimeä talvi aika tuo tullessaa.
Päätin nyt, että tilaan Fataliin Selection 2 Seed Kitin jonka mukana tulee muunmuassa kyseinen Inca Red Drop. Onko näitä ollenkaan järkevää laittaa nyt kasvamaan vai pitäisikö odottaa kevääseen? Myöskin askarruttaa se, että tarvitsenko jonkinlaisia valaisimia? Mikäli tarvitsen niin yritän saada mahd. halvat kunnolliset kun rahoissa ei nyt oikeastaan kieritä. :)
Lainaus käyttäjältä: mazzuli
yritän saada mahd. halvat kunnolliset kun rahoissa ei nyt oikeastaan kieritä. :)
Itse voin suositella bauhaussin "valolista" nimellä myytäviä loisteputkivalaisimia. Ne ovat olleet siellä myynnissä ilmeisesti monia vuosia, ja hinta pyörinyt 6-10€ paikkeilla. Ne ovat siis 120cm 36Wattisia loisteputkia, joissa tulee coolwhite 742 putkia mukana, jotka lienee ihan hyviä kasvuvaiheeseen.
Ikeasta taas saa halvalla tämmöisiä (http://www.ikea.com/fi/fi/catalog/products/60370183) helposti suunnattavia valaisimia. Noihin varmaan kannattaa laittaa joku 30w esl. Tuolla sivulla on kirjoitusvirhe, koska noihin menee kyllä E27 kantaiset lamput.
Vastaavia pöytävalaisimia löytyy esimerkiksi Prismoista 80cm mallina hintaan 14,90€, samasta lafkasta yleensä löytyy myös noita 30W ESLejä ~10€ hintaan.
Baccatumit laittaisin tammikuussa, Rocotot jo aikaisemmin. Chinenset samoin tammikuussa. Annuumit helmikuun lopulla, tai jopa maaliskuun puolella.
Pyydän anteeksi threadin kaapparointia alkuperäiseltä postaajalta. En vain haluaisi postata N:ttä threadiä samasta aiheesta.
Samoilla asioilla täällä kuitenkin liikkeellä ollaan, eli lajivalintavinkkejä kyselemässä.
Fataliilta siis meinasin siemenisiä tilata. Tarkoitus oli, että löytyisi baccaa, chinenseä, frutea, annuumia ja pubea.
Annuumiksi meinasin jalapenoa.
Baccoista oli ajatuksena nyt ainakin Aji Cristal, kun siemeniä sattuu nyt olemaan.
Chinenseissä on jo naga ja haba siemenet valmiina (haba on vähän mystinen, "jokin keltainan ja jokin punainen").
Fruteksi ajattelin fataliin "Duke Pequin":iä
Pube on vielä aivan apposen auki.
Vinkkejä ja ehdotuksia otetaan siis vastaan. "Loistavat", siis kompaktit, maukkaat ja helpot olisivat tähtäimessä. Mieluiten lajikkeita, jotka riittävässä valaistuksessa voivat bonsaina talvehtiessakin tuottaa satoa.
.. no onpas vaatimustasoa.
hyvä on sinulle valikoima jo...
Aij Cristal aivan ehdoton,
Rocoto on sitten se pube, tulet rakastumaan (varsinkin savustettuna jauheena)
chinenseä olisin ehdottanut Harold st Barts mun uusi ihastus :)
ja jos haluat hyvän miedon baccan niin sitten Champion
ja kaikista löytyy siemeniä...
Lainaus käyttäjältä: mazzuli - lokakuu 12, 2009, 16:05:54 ip
Myöskin askarruttaa se, että tarvitsenko jonkinlaisia valaisimia? Mikäli tarvitsen niin yritän saada mahd. halvat kunnolliset kun rahoissa ei nyt oikeastaan kieritä. :)
Itse olen valaisimia (E27)ostellut kierrätyskeskuksista ja kirppareilta hintaan 2-5€/kpl ja siihen jatkeeksi Megaman lilliput 30W noin 10€.
Mutta niinhän se on että nälkä kasvaa syödessä ;)
Aij Cristalit ainakin kasvaa suht kovaa vauhtia, en sit tiedä miten herkästi satoa antaa. Lemon Droppeja porukka on kans kehuneet, mut mulla se on ollut ainakin tosi hidaskasvunen! :S
Ok. Noista championeista muuten vielä. Niitä ainakin näemmä fataliin sivuilla suositellaan käytettäväksi tuoreeltaan, mutta mietin vain että toimisivatko ne myös jollain tavalla säilöttyinä (kuivattuina, pakastettuina tjms)? Mikäli toimivat, niin nuo varmaan sitten tarttuvat mukaan.
Sanoisin että laita aji cristal kasvamaan, mulla on sen siemeniäkin.. Erittäin mainio keskitulinen ja satoisa baccatum <3 mielestäni ehkäpä paras lajike
periaatteessa jokainen chili toimii kuivattunakin ok. On sitten olemassa niitä, jotka eivät tuoreena toimi ollenkaan, mutta kuivattuna ovat hyviä.
Siis tuoreeltaan tuo Aji Cristal toimii loistavasti ruoan seassa ja savustettunakuivattunajauhettuna kans loistava mauste! Että sillai!
Jos mietoa-keskitulista haluaa, ni champion ois kyllä hyvä. Meillä on yks champion kasvamassa aika pikkusessa ruukussa treenikämpällä ikkunalla ja ihan olemattomallakin hoidolla kukkii ja puskee podia, eli helpolta vaikuttaa. Ei nuo baccat taida kovin kranttuja olla yleensäkään.
Baccatumit ovat itselläni osoittautuneet parhaiksi kasvatettaviksi.
Noniin hetken päästä lähtee tilaus seed kit kakkosesta, sitten viikonloppuna hakemaan pari ESL lamppua prismasta niin varmaan riittää jos pistän aluksi pelkän Inca Red Dropin kasvamaan? Onkohan ensi kesänä/syksyllä/milloin nämä sitten kukkivatkaan odotettavissa minkäänlaista satoa? Tuossa tulee kitin mukana tuo suomennettu kasvatusohje niin varmaan opin siitä melkoisesti matkan varrella.
Laita toki enemmän, jos tilaa riittää! Ja satoa tulee varmasti hyvin, jos saat alkukasvatuksen onnistumaan ja kasvit pääsevät keväästä aurinkoiselle paikalle(ikkunalauta esim). ESLit on ihan toimivia taimille. ;)
Lemon Drop, eli Perulainen baccatumpaprika on tuohon aika omassa luokassaan... Satoisa, lajinsa edustajaksi jopa kohtuullisen kokoinen (monet muut kun ovat jättiläisiä), helppo kasvattaa, maukas ja erityisen käyttökelpoinen kuivattuna jauheena.
En aloittaisi Rocotolla, sillä vaikka se on loistava chili, se on vaikea saada menestymään. Vaatii onnea tai juuri oikeat olosuhteet, joita on sisäkasvatuksessa ainakin vaikea luoda. Chinensepaprikat kuten Habanero tai nykyinen muoti-ilmiö "Naga", taas vaativat erittäin paljon valoa. Muutoin niistä on aika turha odottaa satoa. Sama pätee Tabascoon. Meksikolaischileissä on monia maultaan loistavia vaihtoehtoja, mutta muiden Annuumpaprikoiden tapaan, ne ovat hyvin ötökkäherkkiä ja omaavat taipumuksen tehdä talvella itsemurhan. ;)
Lähtisin siis pienikokoisesta baccatumista. Aji Cristalkin, jota moni kehuu, on toki mainio baccatum, ja Lemon Dropin tavoin kohtuukokoinenkin. Tämä kokoasia kannattaa ottaa ainakin puolitosissaan, sillä jotkin villit chilit ovat aitoja puita!! Ja esim. loistava baccatum, omenan makuinen brasilialainen Starfish, kasvaa hyvissä oloissa helposti kolmeen, neljään metriin - ja ylikin. Siinä on naapurillakin ihmettelemistä! Ja tikapuille käyttöä. ;D
On myös hyvä muistaa, että ainakin mulla on lemon dropit ollut jopa reilummin tulisia kuin aji cristal, ja lemondrop ei ole hyvää raakana, toisin kuin aji cristal!
Totta! Aji Cristal kuuluu baccatum-paprikoiden toiseen "päätyyppiin", jonka ehkä tunnetuin lajike on Aji Amarillo. Nuo ovat enemmän tai vähemmän makeita, ei super- vaan kohtalaisen tulisia paprikoita.
"Lemon Drop" kuuluu baccatum-lajin toiseen päätyyppiin, jonka tuotokset eivät ole makeita, eivätkä kasvit kovin isokokoisia, mutta varsin tulisia ja tässä tapauksessa myös vähän sitruunan makuisia...
/offtopic
Maistatutin kaverilla Lemon Droppia ja
hän sanoi tietävänsä mistä nimi tulee:
- Maistuu sitruunalle ja on niin tulinen, että tulee tippa linssiin!
;D
/offtopic
Itsekin aloittelen chilinkasvatusta Apachella ja Chinese five colorilla. Olen maistanut Apachea(ensikosketukseni chilien ihanaan maailmaan)eikä ole lainkaan tulinen(eei se polttele kuin vartin...)