1. El Yucateco Red, hyvän makuinen, täydellinen koostumus. 9
2. Löyly, tulinen pöytämausteeksi, löysä, lorahtaa helposti liikaa. 8
3. Iguana Radioactive, tabaskon tunkkainen aromi hallitsee. 3,5
4. Haba taba, hienoinen parannus alkuperäiseen tabaskoon. 2
5. Tabasco, tunkkainen, pahanhajuinen. 1
Tilanne on tälläinen, että on talo täynnä pieniä lapsia, eikä puolisokaan ole mikään tulisen ruoan ystävä. Potkautusta pitää saada siis pöytämausteena. Aiemmin kärsin habataban tunkkaisuudesta, kunnes sain aikaiseksi tilata jotain paljon parempaa.
Laitoin nyt kokeilemani soossit järjestykseen ja ajattelin kysellä, josko joku osaisi tällä perusteella suositella soossia just mulle.
Itselläni on 4-5 erilaista soosia pöytämausteena.
Joita sitten loiskuttelen sapuskaan sekaisin ;D
Nyt on valkoimassa:
-Habataba
-Chipotle taba
-Mama's african Habanero ja sweet
-La costenitan chipotle
-Sitten vielä chili jauhetta jossa on Nagaa,annuumeja,baccoja,chinensejä :D
Jauhe on viimevuoden viimeisistä podeista sekoitus.
Noilla saa yleensä tarpeeksi tulta sapuskaan.
Lainaan osittain jo kirjoittamaani listaa toisesta ketjusta:
Fatalii Gourmet Naga Morich mausteliemessä
-Nagamurskaa. Mahtava tuote! Sisältää paljon lientä, mutta sitäkin voi käyttää moneen paikkaan.
Blair's Pure Death Sauce
-Täysin erilainen kuin muut Blair's kastikkeet, huomattavasti paremman makuinen. Tämä on ehtaa hedelmälihaa, nimittäin nagan ja haban!
Pain 100%
-Tulista hedelmäistä kastiketta, ehta Chinense-chilin maku. Tosin jostain syystä polttaa meikällä extrapaljon ainakin kaikissa paikoissa suusta eteenpäin!
Poppamies Ahjo
-Melko tulinen pöytämausteeksi
Poppamies Tuli ja Leimaus
-Aika sopiva tulisuus pöytämausteeksi. Noh monelle varmaan liikaa tämäkin.
Ja varmaan muutkin Poppamies kastikkeet, en ole maistanut, mutta vaikuttaa aika laadukkaalta sarjalta kokeilemieni perusteella.
Amazon Hot n'Sweet Mango Sauce
-Mild, mutta muistaakseni potkua oli silti ihan mukavasti
Mama Africa's Habanero
Ainakin osan tuotteista tilasin:
http://www.chilikauppa.fi
http://www.poppamies.fi
Caribean red habanero jauhe on ihan oikeesti paras pöytämauste. Itse kasvatettu, kuivatettu ja jauhettu.
Kuivattu Lemon Drop tai Habanero ovat aika sopivia moneen paikkaan. Nestemuodossa käytän itämaisen kaupan Sriracha-kastiketta aika moneen ruokaan ja tietty Haba-Tabasco menee mulla alas hyvin.
Tuo Sriracha on täälläki melko kovassa käytössä. Viime aikoina on tullu käytettyä paljo tuollasta Dunn's river jamaican style hot saucea.
Nestesavu ja salsa de rocoto on aika kova setti.
Poppamiehen Savuchili, Chipotle Tabasco, Chipotlejauhe ja Hot-Headz! Szechuankastike. Habaneroa sisältävät kastikkeet ovat olleet reilun vuoden boikotissa pelkästä kyllästymisestä johtuen.
Täällä vannotaan myös chipotlen nimeen.
Muu perhe kammoaa chiliä: Otan usein viimeisenä ruokaa.
Murusoosin lopun (siis jauhelihakastike) joukkoon puolisen teelusikallista Blair's Mega Deathia, ja pieni kuohautus liedellä, niin tulee sopivaa.
Mama Africa's Haba menee sellaisenaan ruuan joukossa tai vaalean leivän päällä
Chilikaupan Sauhu on mainio mauste joka lähtöön :)
Habanero Tabasco = #1. Ja kun kaipaa tuhdimpaa, niin Fataliin naga-jauhetta.
LainausHabanero Tabasco = #1
Näin on! ;D
ChipotleTabasco on paras. Hyvänä kakkosena tulee HabaneroTabasco. Omia en laske mukaan (nehän on aina parhaita:))
ihan ot:na..
Voiskohan noi muutamat kypsät jallut pistää savustuspussiin ja uuniin? Pilaanko jallut? En todellakaan ala viritteleen savustus juttuja tonne pihalle noiden kevään ekojen kypsien takia!
Itellä suosikki on Cholula, sitten tiukkana kakkosena tulee Yucateco XXX ja kolmas suosikki on Iguana XXX. Ketsuppina toimii Pepperkingin naga tai hot haba, kumpaa nyt sattuu olemaan kaupassa.
Habataba ja Poppamiehen Barbados.
Omat suosikit vapaassa järjestyksessä:
Iguana Mean Green
Iguana XXX
Tương Ớt Sriracha
Amazon Chipotle
Chilikaupan Sauhu
Ehdoton nro. 1 = Original Sriracha. Erityisesti kun kyseessä on Pizzat, lämppärit ja wokit.
Muita hyviä ovat ainakin blairsin kuivajauheet, käyvät mainiosti melkein mihin tahansa sekä amazon chipotle.
Tuli ostettua pihapiirimessuilta Blair´s Pure Deathiä ja tarttee sanoa että oli sen verran hyvän makuinen kastike että kiilasi heti kärkikolmikkoon. Tosiaan pelkkää habaa ja joliakia, lisänä etikka ja suola. Maku pelkkää chinensee. Osu ja uppos. ;D
Poppamiehen Savuchili on nannaa.
death rain habanero bbq on hyvä paitsi jos lorahtaa liikaa niin saattaa mennä ruoka roskiin :D
Lainaus käyttäjältä: Kaltsu - huhtikuu 14, 2010, 20:01:52 ip
Tuli ostettua pihapiirimessuilta Blair´s Pure Deathiä ja tarttee sanoa että oli sen verran hyvän makuinen kastike että kiilasi heti kärkikolmikkoon. Tosiaan pelkkää habaa ja joliakia, lisänä etikka ja suola. Maku pelkkää chinensee. Osu ja uppos. ;D
Ja nyt tuota oli ilmestyny Vaasan Kivihaan Citymarkettiinki!
Mama africa's habanero ja chipotletabasco.
Lainaus käyttäjältä: arse - huhtikuu 10, 2010, 17:23:25 ip
Itellä suosikki on Cholula
Yrmh. Näin sitä huomaa että makuja on monia. Tuo on yksi niitä harvoja sooseja jotka joutui käyttämään "väkisin" loppuun tunkemalla sitä ties minne lasagnekastikkeisiin sekaan valmistusvaiheessa. Maku oli omasta mielestä pistävä ja jollain omituisella yrttisellä tavalla tosi epämiellyttävä.
Pure death on täälläkin kärkipäässä. Samoin Fatalii Fire on kanssa yksi kestosuosikeista. Se on sellanen erittäin rehellinen "No shit Sherlock" -soosi omaan makuun, jossa hetelmän makua ei ole ajettu yli kaikenlaisilla lisämausteilla.
Chipotle Tabascoa tulee eniten käytettyä nestemäisistä. Tuota sain jenkkilästä ennen kuin suomeen tuli
myyntiin ja on ehdoton suosikkini... Voi melkein vetästä pullollisen suoraan, on niin maukasta.
Noiden lisäksi löytyy 100% Painia, Blairsin sweet Death Mangoa, Blairsin Jersey Deathia, jotain randomeja chilisooseja, perus ketsuppia ja sinappia,
sekä erikseen mainittavaa salolaista Repen Sinappia. Pitää taas ostaa pari-4 pullollista tuota viimeistä, kun tulee käytyä
Salon suunnalla. Samalla hakis Penalta pari-4 kiloa tuoreita chilejä.
-Timo
Lainaus käyttäjältä: MrFrost - kesäkuu 13, 2010, 15:17:45 ip
Chipotle Tabascoa tulee eniten käytettyä nestemäisistä. Tuota sain jenkkilästä ennen kuin suomeen tuli
myyntiin ja on ehdoton suosikkini... Voi melkein vetästä pullollisen suoraan, on niin maukasta.
-Timo
Tuossa Chipotle Tabascossa on vain yksi paha vika..... todella paha.... se myydään kerta-annospulloissa ;D Kassat katsovat välillä vinoon kun ostoksissa on muutama pullollinen kerralla :P
Itse käytän eniten löylyä noin yleisesti sekä poppamiehen chilitrioa salaatin seassa..
Jos lihaa grillaan tai kanaa niin lemppari on marie sharp habanero sekä savuchili.( kiitos Jannelle mariesta)
Sitten kun tahdotaan risottoon/keittoon ripaus tulta niin blairs nitro jeesaa tässä...(olkaa varovaisia,menee helposti liikaa)
Mutta Vastaus kysymykseen:
Paras Pöytämauste: !!Löyly!!
toisena tulee habanero high.. ..kun pöytämausteena ei yleensä ole noita tappotulisia 8)
Pöytäviina?
En ole vielä löytänyt sitä "parasta" kun yleensä ne parhaan makuset on aika kalliita suhteessa määrään. Esim. joku salsa de la muerte on loistavaa tavaraa etenkin laatikkoruokiin mutta kun siitä pullosta sen 3 annosta maustaa niin ei se kovin halpaa ole. Saa olla ISO pöytäkin jo. ;D
Monta hyvää on tullut kokeiltua, mutta chilikaupan sauhu on kyllä edelleen lyömätön herkullisuudessaan. Tosin pidän sitä ehkä enemmän leivänpäällisenä :-)
Iguana XXX on kanssa ihan mieletön.. Löyly hjyvä. Just ostin habatabaa, sekin yllätti positiivisesti, vaikka ei voi verrata näihin edellämainittuihin.
Onko ihmisillä kokemuksia Mama africa's Chilli mint-soosista?
Chilikaupasta löytyvä LaLatinan Salsa De Rocoto (http://chilikauppa.fi/product_info.php?cPath=37&products_id=354).
Älyttömän miellyttävä polte ja maku paikallaan. Toi korvasi ketsupin välittömästi. Pidettävä aina käden ulottuvilla. Pullo on myöskin eri kätevä!
Suosittelen.
Aloitteleville chilipäille voisin suositella Texas Pete kastiketta. Ei ole tabascoa tulisempaa ,mutta maistuu 100x paremmalle. Sitä tunkkaista lokinpississä keitetyn etikan makua ei yksinkertaisesti tuossa tuotteessa ole, kuten tabascoissa. Cayennepippuri ei juuri tulisuutta (kokeneille) anna ,mutta aloittelijat saavat siitä hyvin irti.
Tästä seuraava "leveli" voisi olla Mama Africa kastikkeet, jotka ovat maultaan aivan taivaallisia. Poltetta ei juuri irtoa, mutta ei voi kun ihmetellä miten se chilikastikkeille tyypillinen tunkkainen ja tympeä maku loistaa poistaolollaan. Myös original death sekä pure death sopivat blairssin tuotteista ensiaskelta kehittyneimmille chilialoittelijoille.
Sitten kun tullaan meidän kokeneempien tasolle, niin itse ainakin suosin:
Pain 100%
Hot-Headz! Naga Jolokia (mukava polte kestää todella pitkään)
Daves ghost chili -sauce (pienenpieninä annoksina.)
Ja ennenkuin joku elämää suurempi "aamupalaksisyönTheSourcessadipattujajolokioita" chilipää/masokisti meuhkaamaan siitä, etteivät nuo kovin tulisia ole, ottakaa huomioon että ainakin minä henkilökohtaisesti pidän siitä ,että ruuasta löytyy paljon makua ja sen jälkeen sitä poltetta. Jos ruuan syöminen chilikastikkeiden kanssa menee taas siinä järjestyksessä ,että ensin polte ja sitten mahdollinen maku, niin silloin kannattaa syödä pelkästään sitä chilikastiketta sitten.
Masokismia varten löytyy hyllystä sitten ne sitä varten tarkoitetut tuotteet, kuten tuoreita nagoja, big jolokia jauhetta, kuivattuja nagoja, Wicked Wanza, Mad Dog 1 million scoville extract, Mad Dog 5 million scoville extract jne. Noita , varsinkaan kastikkeita nyt ei ole mitään järkeä ruokaan laittaa, vaan niitä vedellään ultimaalisen poltteentuntemisen takia sekä keppostellessa (kaverit eivät enää ota mitään mitä heille tarjoan.)
Siipikastikkeissa Nate Dog on suvereeni ykkönen. Sitä valikoimaa ja maun määrää ei vain mikään muu tuotesarja päihitä. Toki makuasioita nämä.
No mulle on ollu toi Blair's Salsa De La Muerte siinä osassa. Noi kehut Pure Death:sta vois olla potku arslochiin, kun kun tota miedompaa menee liikaa ja tulee kalliiksi.
After Death, Beyond jne. ylöspäin on mun suuhun maultaan aika hirveitä, menee johonkin Heintzin ja pitsan pyresoseenvirittelyyn. Itse maku perseestä. En voi nauttia, mieluummin vedän tuoreen nagan.
Poppamihen Chilimurska potkii aika positiivisesti perseitä. Näyttää häjyltä ja on mukava.
Toi chilimurska on todella hyvää mutta jotenkin makuun kyllästyy..
itselläni mennyt noin kuukausi per purkki... nyt 4 purkkia mennyt..
yleensä tungen tota lämppäriin ja lihiksiin.. itse tehty nagamurska on vaihtelua :P
....mutta..äärettömän tulista... tänään piti taas koittaa rajoja ;D..
perse kiittää aamulla...ja maha yöllä.. ::)
Oon tykästynyt tuohon CaJohnin 10 soossiin:
http://chilikauppa.fi/product_info.php?cPath=37&products_id=109
Itsetehty, tulinen hjuvan makuinen variaatio Amarillon habanerodipistä ( mihin käytin Heinän Aji Cristallia sekä Habanero Sudden Deathia ) on maistunut :) Maukkaampaa juu kuin tyypillinen punaisista hollantilaisista haboista + dutch chili peruspaprikoista tehty... Rommiakin laitoin tujauksen mukaan.
Maku ei ole omasta mielestä liian hyökkäävä, voi muilla mausteilla säädellä enempi aterian kokonaismakua. Balsamico on pehmeemmän makuista kuin normietikka.
Suht hyvin on kelvannut:
Blair's Pure Death ( mietoa, simppeliä )
Blair's Salsa de la Muerte ( tjsp ) ( Kohtuu ok, lisäpotkua on joskus kaivannut )
Blair's Death Rain kuivamausteet. Jess, näissä ei ole etikkaa, nam nam :D
El Yucatecot -- nam nam, perusainekset kohillaan, jopa aromiakin löytyy
Jotain kokeiltuja:
Habataba -- liikaa banaania, etikkaa yms tilpehööriä, rajoittaa yleiskäytettävyyttä.
Poppamies Barbados -- mielenkiintoisen makuinen, miedohko kastike
Poppamies Savunaga -- ei kovinkaan savuinen tai nagainen, mutta mennee "keskitulisen" oloisena perussoossina sopivasti annosteltuna esim. hampurilaisen väliin.
Ekstraktisoossit ovat valitettavan usein turhan hyökkäävän, läpitunkevan makuisia. Tulisuuden niillä toki saa kohilleen, ja ylikin :) Poppamiehen myymät pekonisuolat ovat tosi käypäsen oloisia, joskaan niissä ei tulisuutta ole. Toinen asia, mikä noissa chilisoosseissa vaivaa, on etikka. Se on kokolailla välttämätön lisä ihan säilyvyyden sekä turvallisuuden kannalta, mutta ikävästi se pilaa makua :(
saatavuuden vuoksi parhain pöytämauste on ilman muuta Habanero tabasco ja kaiken lisäksi se on vielä kohtuu hyvää ja sopivan tulista näin alottelijalle. Etikkakaan ei maistu niin pahasti kuin normi tabascossa ja kaiken lisäksi kohtuu hintaista.
Tänään tuli ostettua tuota Pure Deathia.
Lusikkatestissä noista oman jääkaapin sooseista Pure Death ja Salsa De La Muerte ottivat kisaa ykkössijasta. Tulisuuden puolesta Pure vois olla, en tiedä, riippuu mihin tunkee.
Mutta After- ja Beyond Death kuluu taas yhtä hitaasti kun ennenkin. Beyond on kyllä parempi.
Oon sen verran paprika, että en tiä onko se se ekstrakti mikä nois vahvemmis sooseissa tökkii ja tunkee kaiken lävitse vai mikä se on.
Ärsyttävää sikäli että vähänkin liikaa annosteltuna peittää ruoankin maun. Noh siks tuore chili hedelmä onkin ihan kuningas...jos näkyy haarukassa liikaa herkkuja niin ottaa pari pois. Pera nyt semmonen soosi johonkin. :)
Pyh, toi Pure Death on ihan pelottavan hyvä! Kolmessa päivässä pullo. Vie makaronilaatikon taivaaseen! Tuli melkein mieleen että saako ton Heintzin jotenkin pois tuolta. ;D
Tietääkö kukaan hilipää mikä ois lähellä tota? Isompi pullo ja vähän halvempi? Ehkä Tulisempi, mutta ei sitä After Deathin...öö oisko se nyt ekstrakti mikä sen pilaa? ???
Lähellä Purea voisi olla Iguana XXX. Tulisuus samaa luokkaa. Hinnasta en tiedä, mutta hyvää on. Tuolla ajatuksiani kastikkeesta http://chilicapsicum.blogspot.com/2010/07/iguana-xxx-habanero-pepper-sauce.html (http://chilicapsicum.blogspot.com/2010/07/iguana-xxx-habanero-pepper-sauce.html)
Lainaus käyttäjältä: Kaltsu - syyskuu 13, 2010, 14:53:28 ip
Lähellä Purea voisi olla Iguana XXX. Tulisuus samaa luokkaa. Hinnasta en tiedä, mutta hyvää on. Tuolla ajatuksiani kastikkeesta http://chilicapsicum.blogspot.com/2010/07/iguana-xxx-habanero-pepper-sauce.html (http://chilicapsicum.blogspot.com/2010/07/iguana-xxx-habanero-pepper-sauce.html)
Mistä sitä saa?
Kyllä kovasti kiinnostais maistaa. :)
Lainaus käyttäjältä: Fire - syyskuu 16, 2010, 18:18:16 ip
Lainaus käyttäjältä: Kaltsu - syyskuu 13, 2010, 14:53:28 ip
Lähellä Purea voisi olla Iguana XXX. Tulisuus samaa luokkaa. Hinnasta en tiedä, mutta hyvää on. Tuolla ajatuksiani kastikkeesta http://chilicapsicum.blogspot.com/2010/07/iguana-xxx-habanero-pepper-sauce.html (http://chilicapsicum.blogspot.com/2010/07/iguana-xxx-habanero-pepper-sauce.html)
Mistä sitä saa?
Kyllä kovasti kiinnostais maistaa. :)
Chilikauppa.fi
kaikki puhuu vaan tulisista sooseista :)
jälkikasvuni (26v) on sitä mieltä että
savuchampionjauhe on lähestulkoon paras mauste ja
sitä hänellä kuluu... nytkin on taas kuulema maustepurkki lähes tyhjä :)
joten varmaan on aika siirtyä tulisempaan savujauheeseen,
ihmettelette varmaan että champion jossa ei tulisuutta juurikaan ?
Hän on allerginen, niin täytyy olla hiukan varovaisempi,
mutta kyllä tulinen ruokakin menee kohtuudella.
Ekstraktit eivät maistu, ei minulla ainakaan... se maku kyllä tökkii...
omatekoiset savuchilimössöt on tällähetkellä In :)
Lainaus käyttäjältä: wille - heinäkuu 10, 2010, 11:24:08 ap
Chilikaupasta löytyvä LaLatinan Salsa De Rocoto (http://chilikauppa.fi/product_info.php?cPath=37&products_id=354).
Älyttömän miellyttävä polte ja maku paikallaan. Toi korvasi ketsupin välittömästi. Pidettävä aina käden ulottuvilla. Pullo on myöskin eri kätevä!
Suosittelen.
Komppaan, varsin mukavan makuinen soosi ja passeli lämpö pöytämausteeksi. Kaikki soosit pitäisi tulla tämmöisessä pullossa!
Lainaus käyttäjältä: Tepi - huhtikuu 06, 2010, 21:44:19 ip
Poppamiehen Savuchili, Chipotle Tabasco, Chipotlejauhe ja Hot-Headz! Szechuankastike. Habaneroa sisältävät kastikkeet ovat olleet reilun vuoden boikotissa pelkästä kyllästymisestä johtuen.
tabascon chilpotle on kyllä parhaita
Lainaus käyttäjältä: mikestones - syyskuu 24, 2010, 18:33:50 ip
tabascon chilpotle on kyllä parhaita
Suosittelen pysyvää porttikieltoa foorumille, sekä chilimaun, että myös oikeinkirjoituksen suhteen. ;D
Lainaus käyttäjältä: MikeO - syyskuu 21, 2010, 12:04:32 ip
Lainaus käyttäjältä: wille - heinäkuu 10, 2010, 11:24:08 ap
Chilikaupasta löytyvä LaLatinan Salsa De Rocoto (http://chilikauppa.fi/product_info.php?cPath=37&products_id=354).
Älyttömän miellyttävä polte ja maku paikallaan. Toi korvasi ketsupin välittömästi. Pidettävä aina käden ulottuvilla. Pullo on myöskin eri kätevä!
Suosittelen.
Komppaan, varsin mukavan makuinen soosi ja passeli lämpö pöytämausteeksi. Kaikki soosit pitäisi tulla tämmöisessä pullossa!
Kyllä!
Lainaus käyttäjältä: Fire - syyskuu 25, 2010, 01:13:59 ap
Lainaus käyttäjältä: mikestones - syyskuu 24, 2010, 18:33:50 ip
tabascon chilpotle on kyllä parhaita
Suosittelen pysyvää porttikieltoa foorumille, sekä chilimaun, että myös oikeinkirjoituksen suhteen. ;D
Mitäs, mitäs?? Tabascon Chipotle on yksi parhaimpia chilikastikkeita. ;)
näin on myös haba taba on nerokasta, sisi mitä järkee onostaa jotain 8-10 euron chilipulloja blairilta, tuo blairin perussoossi ei ees maistu miltään
sen sijaan tabascoissa on tulta jamakua ja maksaa vain 2,7 e per pullo
Lainaus käyttäjältä: mikestones - syyskuu 25, 2010, 12:28:43 ip
sen sijaan tabascoissa on tulta jamakua ja maksaa vain 2,7 e per pullo
Tuosta nyt voi olla montaa mieltä. Pirkan väkiviinaetikka sentään ON halpaa ja hyvää jos sattuu tykkäämään etikasta. Mutta mistä ihmeen kaupasta saat 2.7e hintaan 5 oz putelin tabascoa? 6.75 euroa tulee hinnaksi / 5oz. Ja tähän hintaan kyllä saa montaa chilikastiketta, joten en menisi erityisen halvaksi tituleeraamaan. Iso 8oz Pain 100% puteli taasen on edullisen oloista.
Mikäs sen hienompaa kun makuasioista kinastella. Ei tota mun pässiä Tabasco-kommenttia kannata tosissaan ottaa. Kai se on Tabasco parhaasta päästä. ;)
Äsken tarttu taas Mama Africa's soosi kaupasta mukaan. Tällä kertaa niitten Jalapeno. Ihan yhtä loistava kuin Sweet & Hot vai mikä se oli...Pullot pitäis vaan olla mallia litra. :)
Lainaus käyttäjältä: mikestones - syyskuu 25, 2010, 12:28:43 ip
näin on myös haba taba on nerokasta, sisi mitä järkee onostaa jotain 8-10 euron chilipulloja blairilta, tuo blairin perussoossi ei ees maistu miltään
sen sijaan tabascoissa on tulta jamakua ja maksaa vain 2,7 e per pullo
Nyt on kyllä kirjoituksesta päätellen nautittu miestä vahvempaa :D
Tabascossa tulisuutta ja makua? Tosiaan! tulisuutta eivät ole nähneetkään, ja maun virkaa toimittaa etikka.
Älkäähän nyt. Toi Habanero tabasko on ihan oikeesti kelvollista. Se chipotle malli on kans hyvää, mutta tulta siinä sais olla reilusti enemmän. Pitäis joskus kokeilla sekoittaa noita kahta keskenään.
Ei ole tullut mieleesi sekoittaa niihin omaa chiliä? Sillähän sitä tulisuutta saa äkkiä lisää.
En ole kyllä aikoihin käyttänyt Tabascoa, joten en tiedä, saako pulloa auki riittävästi vai pitäisikö sekoitus tehdä uuteen astiaan.
kyllähän siitä varmaan sekoituksen saa..
tabasko pulloon et saa chiliä survottua mitenkään..
mutta onko toi etikka sittenkin liian läpipuskevaa... :-\ pitäisi laimentaa vähintään samaan määrään muuta ei etikkaista..
maultaan tabacko on pahaa.. minun mielestäni..
(http://www.nesretro.com/yabbfiles/Smilies/facepalm2.gif)
Laittaa jauheena, menee helposti ja tsipotlessa ei tuo etikka juurikaan maistu.
Pitipä oikein kaivaa jääkaapista Tabasco ja Habanero-Tabasco pullot ja maistaa miltä ne maistuvat. Olen laittanut tavallista vain johonkin ruskeisiin kastikkeisiin, ja habatabaa olen laittanut sinapin joukkoon mausteeksi samalla kun olen sekoittanut 300 gramman sinappipulloon 5-7 grammaa kuivattua orange- habaa. Koskaan ikinä en ole tabascoja sellaisenaan testi-maistanut, mama-africa-habaa kylläkin, ja megadethia.
Mutta (maku)asiaan: tavallinen tabasco ei kielelleni maistunut juurikaan muulta kuin vaimon etikkakurkkujen liemi. Etikkaista ja vähän kitkerää, pistävää, mutta ei tulta yhtään. Ikävää litkua. >:(
Habataba sensijaan polttelee vielä tätä kirjoittaessani, noin 10 minuuttia maistamisesta, mukavasti kielellä niin kuin habaneron kuuluukin. Eli ei se huijausta ole. Tuoksustakin tykkäsin. 2-3 tippaa antaa minulle saman vaikutuksen kuin pureskelisi riotin tai pari. Tai 4-5 blair's:n habasipsiä.
Testasin "ryyppäämällä" suoraan pullon suusta :D
Pöytämausteisiin:
Sekoitin eilen sinappia, pöytämausteeksi.
Pohjaksi 300 grammaa Aurassa, Vaskion mausteen tekemää Matin mainio- sinappia. Pruutataan pullollinen vaikkapa oluttuoppiin.
Liraus (ei loraus) oliiviöljyä, sitä Extraneitsyt-kylmäpuristettua luomuranskalaista Nôëlia tai mitälie.
Sitten punnitaan viisi grammaa nagajauhetta, sitä jonka kuivasin ja jauhoin ankarasta hoidosta huolimatta hyvin punaisiksi kypsyneistä Nagoistani -ja ripotellaan siihen öljyn silmään.
Sauvasekoitin - kunnon sekoitus että varmasti sekoaa.
Annetaan tekeytyä joku tunti jääkaapissa.
testataan:
-Sininen lenkki (HK-blêu 580 garammaa) jääkaapista.
-Vedetään veitsellä viilto molempien puolikkaiden päästä päähän.
-Katkaistaan puolikkaat keskeltä.
-Revitään kuoret, mieluiten hampailla irti, ja
halkaistaan palat. Saadaan 8 palaa makkaraa.
-Kuoret mäkeen, makkarat pakkausmuoville aseteltuina pöytään.
-Pieni lautanen, johon sitä sinappia
-Sitten asiaan: Kasteetaan makkaraa sinappiin ennen joka haukkausta.
yhdestä palasta saa kaksi haukkapalaa, yhteensä 16 haukkausta, ja sinappiin kastamista.
Hommaan kuluu kymmenkunta minuuttia. Nopeaa, ravitsevaa, ja ennenkaikkea maukasta perusapetta
Voilà !
___
Marie Sharp's hyökkäs kyllä minun listalla ykköseksi. Haba taba, Blair's pure death ja poppamiehen jalapenosoosi saa kunniamaininnan.
Tällä hetkellä meidän talouden ehdoton suosikki nimenomaan pöytämausteena on Blair'sin Chipotle Slam. Maistuu hyvältä ja on sopivan tulinen, ei kuitenkaan mitään tappokamaa (Chilikauppa määritellyt miedoksi). Tabascot ei nykyisin oikein uppoa, jos tulisuutta haluaa niin laittaa vaikka chilijauhetta, harvoin sitä etikkaa ruokaansa kuitenkaan tahtoo.
Löyly ja Cajohn's 10 on jo niin tulisia, että toimivat paremmin ruuanlaittoon tai erityisen kovaan tulisuuden kaipuuseen, vaikka hyviä nekin ovat.
Toinen, jota kuluu paljon on Sauhu. Toimii etenkin voimakkaiden juustojen kanssa, kannattaa testata :)
Saako tuota Blair'sin Chipotle Slamia jostain kaupasta ilman tilaamista?
Lainaus käyttäjältä: Mika73 - marraskuu 15, 2010, 09:19:56 ap
Saako tuota Blair'sin Chipotle Slamia jostain kaupasta ilman tilaamista?
Punnitse ja Säästä-kaupoista olen löytänyt, ainakin täällä Jyskylässä tuntuu olevan vakkarina.
Nyt pöydässä:
1) Blair's Pure Death - Aina herkkua, paras Death-soosi "normikäyttöön"
2) Habanero Tabasco - Tabasco-perheen paras Chipotlen rinnalla
3) Pain 100% - My love :)
4) Santa Marian perus sambal oelek - Perussettiä, valmistaja vaihtelee sitä mukaa mitä käteen tarttuu
5) Pirkka sweet chili sauce - Ei huono, mutta parempiakin on.
Lainaus käyttäjältä: wille - heinäkuu 10, 2010, 11:24:08 ap
Chilikaupasta löytyvä LaLatinan Salsa De Rocoto (http://chilikauppa.fi/product_info.php?cPath=37&products_id=354).
Tuote ilmeisesti loppu... ensimmäinen testipurkki hupeni ennätystahtia eikä lisää tietenkään sitten saa :'(
Iguana kastikeet, en fuegossa esim loistava maku ja kiva jälki potku :D
Lainaus käyttäjältä: MikeO - marraskuu 26, 2010, 13:36:48 ip
Lainaus käyttäjältä: wille - heinäkuu 10, 2010, 11:24:08 ap
Chilikaupasta löytyvä LaLatinan Salsa De Rocoto (http://chilikauppa.fi/product_info.php?cPath=37&products_id=354).
Tuote ilmeisesti loppu... ensimmäinen testipurkki hupeni ennätystahtia eikä lisää tietenkään sitten saa :'(
Näin on käynyt eikä toistaiseksi ole tukkurinkaan varastoissa...
Lainaus käyttäjältä: Janne - marraskuu 26, 2010, 16:11:57 ip
Lainaus käyttäjältä: MikeO - marraskuu 26, 2010, 13:36:48 ip
Lainaus käyttäjältä: wille - heinäkuu 10, 2010, 11:24:08 ap
Chilikaupasta löytyvä LaLatinan Salsa De Rocoto (http://chilikauppa.fi/product_info.php?cPath=37&products_id=354).
Tuote ilmeisesti loppu... ensimmäinen testipurkki hupeni ennätystahtia eikä lisää tietenkään sitten saa :'(
Näin on käynyt eikä toistaiseksi ole tukkurinkaan varastoissa...
OH noes! Tämä soossi oli oma suosikkinikin. Nyt on noitten rocotojen syytä onnata sitten niin saa tehtyä omaa herkkua.
Fatalii's Premium mix, hickory smoked.
Mukavan pehmeä polte ja makua mainiosti!
Siementen mukana tullut näyte loppui hetkessä, ja näyttäisi vähän ettei tänään tullut putkilokaan viikkoja riitä ;D
Paras pöytämauste on ihan perus tabasco kun ottaa huomioon maun, hinnan ja saatavuuden. Ei oo ei tulista, mutta maku on hyvä. Mulle haba ym pohjaiset soosit jo ylellisyyttä joita ruiskitaan vain kun ruuan oma maku ei riitä. Tabaa voi lykätä melkein mihin vaan (paitsi perunamuusiin).
Jengi höpöttää aina tästä "halvasta" Tapaskasta, mutta harvoin samat kundit kattoo litrahintaa. Herätkää hölmöt!
Lainaus käyttäjältä: Fire - marraskuu 27, 2010, 23:38:07 ip
Jengi höpöttää aina tästä "halvasta" Tapaskasta, mutta harvoin samat kundit kattoo litrahintaa. Herätkää hölmöt!
Totta, tapasco purkki on varmaan joo halpa mutta kyllä se on tosi pienikin...
Katselin pikkusen hintoja paikallisessa K-Market satamakatu liikkeessä. Ovat ottaneet mukavasti chilituotteita valikoimaan. Perus zilikastikkeet olivat mukavan edullisen oloisia :) Halvimmasta päästä oli Texas Pete Hot Sauce, reilut 16 eur / litra, ts. 170ml buteli oli jotain 2.78 eur tjsp. Texas peteä löytyi muutamia eri variaatioita.
Perus chilikastikkeet, kuten Poppamies Savuchili, Poppamies Habanero sekä Barbados maksoi 4.95 eur / puteli. Edelleen suht edukkaissa hinnoissa mennään, mutta kalliimpaa kuin Texas Pete.
Tabasco oli vielä kalliimpaa, itse asiassa karvan verran Poppamies Savunaga kastiketta kalliimpaa, hinta rapiat 44eur / litra. Noin 2.7 eur oli pikkupullom hinta, isompia pulloja en bongannut.
Blairssin perus death soosi variaatiot 6.95 / puteli. Ollen karvan verran kalliimpaa kuin perus tabasco. Edelleen suht edukasta imho :) Poppamiehen Ahjo, Tuli&leimaus myös olivat suunnilleen tässä hintaluokassa.
Da Bömbit olivat kalliita, hinta meni yli satasen / litra. Noo, sano norjalainen. Putelin hinta jossain reilut kympin +- hujakoilla. Eli budetti ei välttämättä kaadu, vaikka näitäkin joskus ostaisi.
Lainaus käyttäjältä: Janne - marraskuu 26, 2010, 16:11:57 ip
Näin on käynyt eikä toistaiseksi ole tukkurinkaan varastoissa...
Pistähän ilmoitusta (vaikka tänne) jos/kun saat taas soosia, pitää vetää jääkaappi täyteen :D
Blair'sin Death Rain Nitro. Hyvää jauhetta vaikka juustoleivän tai pizzan päälle, hernekeittoon ja ihan mihin vain. Saisi vain olla puhtaampi chilin maku ja enemmän potkua. Kerran tosin onnistuin pöläyttymään silmään tätä, oli aika punainen ;D
Parhaita jauheita ovat kyllä olleet Fataliin setit, mutta Nitro on edullisempaa hehe. Soosit ovat kanssa yleensä liian kalleita jatkuvaan käyttöön.
Ihan aluksi, tervehdys kaikille foorumilla oleville ja tätä lukeville.
Olen kesästä lähtien silloin tällöin tulistanut suutani, siitä hetkestä alkaen kun laitoin ensimmäisen Blairsin Habanero sipsin suuhuni. Pian sen jälkeen ostin Habanero Tabascoa, jonka huomasin olevan liian etikkaista. Tänään hain kaupasta(kiitos Citymarketin Amerikanherkut hyllyn) Pain is goodin Habanero-Garlic (Batch #37) soossia ja sehän oli ihan syötävää.
Koska Scoville-luokitus on aika siisti juttu ja innostaa kokeilemaan, haluan seuraavaksi jotain hieman tulisempaa tavaraa, luokkaa 15 000. Aika harvoin noita lukuja ilmoitellaan vähemmän tujuissa aineissa ja siksi en tahdo mitenkään löytää sopivan vahvaa seuraavaan kokeiluun. Auttakaa siis ja kertokaa sopivan tulinen kastike verraten siihen, että #37:n arvon ilmoitetaan olevan 8560.
^ Löyly.
Tällä hetkellä Poppamiehen Jalopeño soossi
Tällä hetkellä edelleenkin pääosin habanero-Tabasco ja toisaalta Fataliin nagajauhe + savurocotojauhe käytössä.
Tällä hetkellä McCormiccin Mesquite maustesekoitus on pop...höystettynä Bufalon Chipotlella. Harmi ettei kumpaakaan saa Suomesta.
Vielä on pullon pohjat Löylyä jäljellä. Sen jälkeen korkataan CaJohn´s Ace. Satunnaisessa käytössä myös Hot Headzin Serranosoosi.
Parhaan pöytämausteen virkaa toimittaa tällä hetkellä Heinzin ketsuppi Blairin Salsa de la muertella maustettuna sekä Habanero tabasco.
Joskus satunnaisesti myös poppamies jalapeño, mutta sen maku ei sovi omasta mielestä mausteeksi, vaan paremminkin ehkä ruuanlaittoon.
Edit: Tänään tuli uusi rakkaus, lähtee nuo muut soosit kyllä pöydästä tujua ketsuppia lukuunottamatta.. Blair's Heat Jalapeno-tequilakastike on aivan loistavaa tavaraa ja tästedes toimittaa pöytämausteen virkaa meikäläisellä. Ei taida tulla enää edes testattua vähään aikaan uusia vaihtoehtoja ton tilalle..
Omenapuu-savustettu Guajillo ja kirsikkapuulla kärytetty Lemon Drop. Jauheina siis.
Lainaus käyttäjältä: MikeO - marraskuu 26, 2010, 13:36:48 ip
Lainaus käyttäjältä: wille - heinäkuu 10, 2010, 11:24:08 ap
Chilikaupasta löytyvä LaLatinan Salsa De Rocoto (http://chilikauppa.fi/product_info.php?cPath=37&products_id=354).
Mitenkähän tuon sais takas markkinoille?? Alkaa lekassa pohja häämöttää..
Iguana mean green ja poppiksen jallusoosi myös perus pöytäkamaa, sekä tuo habanero-mangosoosi
(http://4.bp.blogspot.com/-bO-LkS8JAr8/TXJJ9miJdjI/AAAAAAAAAXo/84xNiHP24d0/s1600/soosia.jpg)
Kaverini chilissä, Facebookissa, oli löytänyt edullisen chipotle-salsakastikkeen. Sitä piti lähteä miltei oikopäätä paikallisesta Prismasta etsimään. Ja löytyikin. Alle kahdella eurolla oikein mukava soosi! Kokosin jääkaapista kaikki chilikastikkeeni yhteiskuvaan, jossa tuo uusin vasemmanpuoleisena. Nappasin kamerakännykällä saman tien kuvan sen alkuperäisestä tuoteselosteesta, koska suomennos oli jonkun latvialaisen tekemä.
Tuoteselosteiden suomennokset poikkeavat miltei kaikkien chilikastikkeiden alkuperäisestä valmistajan tuoteselosteesta. Joitakin aineosia on jätetty pois; tarkoituksellako -tuskin. ennemminkin tietämättömyyttään. Elintarvikkeiden lisäaineista on ollut viime aikoina paljon melua tiedotusvälineissä. Ymmärrettäviä säilyvyyteen ja eri aromiaineiden yhteensopivuutta tehostavia ja mahdollistavia lisäaineit löytyy näistäkin tuotteista. Kyse on mielipiteistä: omani ei ole kovin E-ainevastainen, kun niillä on perusteltu tarkoitus. Mutta jos niitä käytetään kuluttajan harhauttamiseen, jätän seuraavalla kerralla tuotteen kauppaan.
Kastikkeiden koostumukset ovat varmaankin yhtä tarkoin varjeltuja salaisuuksia kuin Coca Colankin (jonka makuaineen resepti kuuluu olevan vihdoin selvitetty). Olen itse valinnut tänä vuonna kasvatettavat chililajikkeet juuri kastikekokeiluja silmälläpitäen. Nyt keräsin kaikkien näiden, lukuunottamatta Tabascoja jotka eivät ole kiinnostavia, aineluettelot muistiin. ja lähden kesällä kehittelemään jotain omaa.
Tässä joitakin kuvassa esiintyvien "soosien" ainesosia:
La Costena Salsa de chile chiopotle
Tomaattipyré, chipotlepippuri, sokeri, sokeriruokoviina, etikka, sipuli, jodisuola, mausteita. Lisäaineita: natriumbentsoaatti, kaliumsorbaatti, sakeuttamisaine....
loput alakuvassa
Frank's Red Hot xtra hot (oma suosikkini)
40% cayenne, viinietikka, vesi, suola, valkosipulijauhe.
Chilikaupan Löyly (toinen suosikkini, kun haluan tulisenpaa)
44% Bih Jolokia, vesi, suola, sipuli, limemehu, happamuudensäätöön etikkahappoa, stabilointiaineena ksantaanikumia.
MeagaDeath turhake
Habaneroa, cayenne'a, anchoa, 1 000 000 scovillen chiliuutetta, tuoretta inkivääriä, melassia, guavanektaria. Englanninkielisessä tuoteselosteessa lisäksi: valkoviinietikkaa, luonnollista pippuriaromia, soijaöljyä, chipotlea, suolaa ja mausteita.
Mama Africa's Habanero (ensikosketukseni chilikastikkeisiin)
30% habaneroja, 10% chilipaprikaa (whatever!), vettä, auringonkukkaöljyä, suolaa, valkosipulia, sitruunaa, sinappia, korianteria, maitohappoa (E270), ksantaanikumia (E415, joka esiintyi myös Löylyssä), mustapippuria, ja 1,3% suolaa
Itse en paljon pöytämausteita käytä, mutta tässä muutama hyvä.
1. Oma valkosipuli, öljy, chilimössö (bird's eye/hiirenpaskachili...se pieni ja punainen). Samaa settiä kuin usein kinkeravintoloiden pöydissä. Eli hienonnettua valkosipulia ja chilirouhetta 1:1 kuullotettuna öljyssä pannulla (täytyy varoa ettei polta) noin 15min jonka jälkeen koko setti purkkiin ja purkki jääkaappiin.
Voi tehdä myös muista chileistä. Esim. rawit, naga ja 7pot on kokeiltu ja hyviä oli kaikki, rawit vaan helvetin tulista. (7pot ja naga ei niin pistävän tulisia)
2. Seven Pot kuivattuna ja jauhettuna.
3. Pain 100% on ok lisä ruokiin jos omat chilit on loppu. Tätä menee varsinkin talvella muutama purkki naamariin. Ei turhia lisäaineita vaan ehtaa tavaraa.
4. Gomashio. Eli pannulla paahdettuja seesaminsiemeniä ja suolaa noin 10:1 suhteessa.. Helppo tehdä, halpa ja hyvä yleismauste nuudeleille ja wokkeihin. Ok, ei liity chileihin mutta on sen verran hyvää että piti jakaa.
Tabasco ja Amazon kastikkeet ei futaa kun on liian etikkaisia omaan makuun. Cajohn's Bourbon Infused Chipotle-Habanero Hot Sauce oli muuten ok, mutta jenkkimäisen imelää. Sama kans useimpien muiden valmiskastikkeiden kanssa...pitää kai tehdä vaan omat tai tutustua tuoteselosteisiin tarkemmin (ei lisättyä sokeria, ei etikkaa).
Lainaus käyttäjältä: ladoga - maaliskuu 06, 2011, 17:27:56 ip
Itse en paljon pöytämausteita käytä, mutta tässä muutama hyvä.
1. Oma valkosipuli, öljy, chilimössö (bird's eye/hiirenpaskachili...se pieni ja punainen). Samaa settiä kuin usein kinkeravintoloiden pöydissä. Eli hienonnettua valkosipulia ja chilirouhetta 1:1 kuullotettuna öljyssä pannulla (täytyy varoa ettei polta) noin 15min jonka jälkeen koko setti purkkiin ja purkki jääkaappiin.
Voi tehdä myös muista chileistä. Esim. rawit, naga ja 7pot on kokeiltu ja hyviä oli kaikki, rawit vaan helvetin tulista. (7pot ja naga ei niin pistävän tulisia)
2. Seven Pot kuivattuna ja jauhettuna.
3. Pain 100% on ok lisä ruokiin jos omat chilit on loppu. Tätä menee varsinkin talvella muutama purkki naamariin. Ei turhia lisäaineita vaan ehtaa tavaraa.
4. Gomashio. Eli pannulla paahdettuja seesaminsiemeniä ja suolaa noin 10:1 suhteessa.. Helppo tehdä, halpa ja hyvä yleismauste nuudeleille ja wokkeihin. Ok, ei liity chileihin mutta on sen verran hyvää että piti jakaa.
Tabasco ja Amazon kastikkeet ei futaa kun on liian etikkaisia omaan makuun. Cajohn's Bourbon Infused Chipotle-Habanero Hot Sauce oli muuten ok, mutta jenkkimäisen imelää. Sama kans useimpien muiden valmiskastikkeiden kanssa...pitää kai tehdä vaan omat tai tutustua tuoteselosteisiin tarkemmin (ei lisättyä sokeria, ei etikkaa).
Mites tuo numero uno säilyy jääkaapissa vai teetkö pieniä satseja aina tarvittaessa?
Säilyy se itsellä ainakin niin kauan kuin riittää. Ollut enimmillään noin kuukauden, eli sellaisen pilttipurkin verran teen kerralla. Heti kuumana suljettuna säilyy varmaankin maailman tappiin.
Kiinalaisissa ravintoloissa tuo tosiaankin on yleensä pöydällä lämpimässä päivästä toiseen, siinä missä soijakastikkeet ja muut. Eli ilmeisesti tuo 50% valkosipulia ja öljy estää pilaantumisen aika tehokkaasti.
Elikkäs lopputuote on suunnilleen tämän näköistä http://media.photobucket.com/image/chili%20garlic%20sauce/foodhoe/feb07/gm_chili_sauce.jpg (kuva jonkun muun)
Lainaus käyttäjältä: ladoga - maaliskuu 06, 2011, 18:53:46 ip
Kiinalaisissa ravintoloissa tuo tosiaankin on yleensä pöydällä lämpimässä päivästä toiseen, siinä missä soijakastikkeet ja muut. Eli ilmeisesti tuo 50% valkosipulia ja öljy estää pilaantumisen aika tehokkaasti.
Ravintolassa ketsuppi, majoneesi, voi ja leivänpalat säilyvät myös viikkotolkulla vaikka ihan pöydässä. Tiskin toisella puolella pöpöt eivät elä ollenkaan, siksi monessa etnisessä ravintolassa ei ole henkilökunnan vessassa mitään mikä edustaa kapitalistista hapatusta, kuten saippua ja paperipyyhkeitä.....
Lainaus käyttäjältä: Räyhäkäs - maaliskuu 06, 2011, 18:58:59 ip
Ravintolassa ketsuppi, majoneesi, voi ja leivänpalat säilyvät myös viikkotolkulla vaikka ihan pöydässä. Tiskin toisella puolella pöpöt eivät elä ollenkaan, siksi monessa etnisessä ravintolassa ei ole henkilökunnan vessassa mitään mikä edustaa kapitalistista hapatusta, kuten saippua ja paperipyyhkeitä.....
:D
Joo. Tietenkään varovaisuus ei ole pahasta.
Tabasco habanero pahimpaan puutteeseen :)
Tapaskot jääny hyllyyn pölyttyyn.
Perussoosina toimii Texas Pete, kallona maksaa noin 25 euroo ja kestää useamman käyttökerran.
Sipotleista ykkösenä La Costeña Salsa De Chile Chipotle. Kakkosena Amazon.
Kotimaisista savusooseista toimivat Poppamiehen Savunaga ja Savuchili.
Mutta... kolmesta en luovu:
1. El Yucateco Hot Sauce Salsa Picante de Chile Habanero
2. Poppamies Barbados
3. Mama Africa's Zulu Sauces Sweet & Hot (kiwi fruit and chili)
..voin lämpimästi suositella
Minen noista soosseista juuri perusta, mutta jauheita on aikas montaa sortimenttia. Vastauksena kysymykseen täytyy mainita tämän hetkisestä arsenaalista joko itse savustettu Mesquite-Medina, tai Tammisillan Savurocotomix. Ensimmäistä voi hakata sapuskaan enemmän makua antamaan mietoutensa ansiosta, rocotolla sitten potkua. Mistään megatulisesta en pidä. Pari päivää sitten makaronin keitinveteen hippusen turhan paljon humpsahtanut savunaga sai syödessä aikaan käsien tärinää ja hien pintaan, jonka jälkeen semihyvät roffit ja vuorokauden mahakivun... Meikäläisen pakki ei tunnu sietävän chinensejä.
Parasta mitä olen tähän asti saanut, ja henk. koht. chiliharrastuksen sysäsi liikkeelle, erityisesti tavoitteena oman sadon savustus ja jauhatus, oli ensimmäisessä Fataliin siemenkirjeessä ollu pikkuinen pussukka, jossa luki: Rocoto Red Peruvian, Hickory Smoked.
Pussi on edelleen tallella, tyyliin miekkana kivessä. Täytyy sanoa, että harvinaisen osunut "tiiseri".
Toisena top kympissä on ensimmäisessä chilikaupan tilauksessa tullut Fatalii`s Smoky Magic- tuubi, joka ei kauaa kukkoillut. Tuote hävisi pian tilauksen jälkeen, mutta muisto jäi.
Kyl se Jukka vaan osaa hommansa...
Mama Africa's Sweet & Hot
Erityisesti salaattikastikkeena aivan parasta.
Blair's Pure Death
Rakas jokapaikan soosi. Jos yks pitäisi valita, niin ehkä tämä.
Original Juan Pain 100%
Valintani siihen tulisempaan menoon.
Original Juan Raw Heat vintage 69'
Toimii erityisesti liharuokien kanssa.
Texas Pete Hotter
Lirumpi joka paikan höylä, Tabascon tappaja.
Näin tänään, huomenna ehkä toisin. ;)
Omat lempparit tällä hetkellä: El Yucateco Salsa Picante de Chile Habanero Red ja Iguana XXX Habanero Pepper Sauce.
Toisena mainittua mennyt koko pullo melkeen heti, kumpikin on hyviä.
Tabasco Habaneroa on tullut osteltua pöytään useammankin kerran. Lisäksi se mieto vihreä Tabasco maistuu myös ihan kivalta mutta en omista. Jauheena on hitaasti tyhjentyvä Blairs Death Rain Habanero, se on aika tiukkaa kamaa.
Pitäisi löytää joku maukas uusi kokelas mitä voi mättää kunnolla lautaselle samalla tavalla kuin tuota Tabasco Habaneroa ilman että on riskinä pilata oma annos. Blairsilla pilasin kerran pienen kepon paukkujyviä :D
Perus-pöytämausteena: Habanero- ja ChipotleTabasco sekä Amazon Habanero.
Lisäksi PoppamiesJalapeno sekä HotHeadz Piri-piri on ollut kovassa käytössä...
Poppamiehen chilimurska sopii kaikkeen, sopivasti annosteltuna. Mut ihan pöytämausteeksi en laittais, pikemminkin osa ruokaympyrää ;)
Kyllä olen rehellisesti sanottuna omista sooseista sen verran tykännyt, etten ole kaupallisiin chilisooseihin juurikaan turvautunut. Viikonloppuna bongasin kuitenkin marketista Poppamiehen Savunaga soosin. Oli pakko rikkoa rajoja ja ostaa sellainen pullo ihan testatakseni, millaisesta tuotteesta on kyse ja löytyykö siitä mitään makua.
Soon kyllä Fassen nagajauhe. Sopii kaikkeen, aina ja kaikkialla. 8)
Lainaus käyttäjältä: Aji Inferno - kesäkuu 19, 2011, 20:54:04 ip
Soon kyllä Fassen nagajauhe. Sopii kaikkeen, aina ja kaikkialla. 8)
Ja se pakkaus! Sitten kun kukkahattutädit saa chilikieltolain ajettua läpi, voi nagaputkilon piilottaa kätevästi vaikka per..... :o ::)
Lainaus käyttäjältä: Aji Inferno - kesäkuu 19, 2011, 20:54:04 ip
Soon kyllä Fassen nagajauhe. Sopii kaikkeen, aina ja kaikkialla. 8)
Juu, kyllä omat soosit on parhaat ja tuoreet muutenkin. Aika miedosta tuotteesta tuossa on kuitenkin kysymys! :)
Annoin tuota Fataliin nagajauhetta maistiaiseksi turkkilaisille kavereille.
Ne oli, että kiitti. Älä näytä naamaas täällä. ;D
Kuulemma aika ytyä kamaa, vaikka Turkissakin tykätään mausteita käyttää. Onneksi nagajauheen tulisuudesta varoittamisen voi hoitaa elekielellä.
Täytyy tähän laittaa kieli poskella amöriikoista saatua 'herkkujen herkkua'. Kyseessä siis Ac'cent pöytämauste - ainoa ainesosa purkissa on monosodium glutamate. Eli natrium glutamaattia (E621) purkillinen.
(http://mybrands.com/images/products/large/101_4780000052.jpg)
Lainaus käyttäjältä: Tapolan Tulikeppi - kesäkuu 21, 2011, 17:46:12 ip
Täytyy tähän laittaa kieli poskella amöriikoista saatua 'herkkujen herkkua'. Kyseessä siis Ac'cent pöytämauste - ainoa ainesosa purkissa on monosodium glutamate. Eli natrium glutamaattia (E621) purkillinen.
(http://mybrands.com/images/products/large/101_4780000052.jpg)
Namnam :P
Lainaus käyttäjältä: Tapolan Tulikeppi - kesäkuu 21, 2011, 17:46:12 ip
Täytyy tähän laittaa kieli poskella amöriikoista saatua 'herkkujen herkkua'. Kyseessä siis Ac'cent pöytämauste - ainoa ainesosa purkissa on monosodium glutamate. Eli natrium glutamaattia (E621) purkillinen.
Olen antanut itselleni kertoa, ett Aasiassa tuo on hyvinkin yleinen "mauste".
Lainaus käyttäjältä: pak - kesäkuu 21, 2011, 23:09:09 ip
Lainaus käyttäjältä: Tapolan Tulikeppi - kesäkuu 21, 2011, 17:46:12 ip
Täytyy tähän laittaa kieli poskella amöriikoista saatua 'herkkujen herkkua'. Kyseessä siis Ac'cent pöytämauste - ainoa ainesosa purkissa on monosodium glutamate. Eli natrium glutamaattia (E621) purkillinen.
Olen antanut itselleni kertoa, ett Aasiassa tuo on hyvinkin yleinen "mauste".
Kyllä! Vaimon porukat osti paikallisesta etnoruoka kaupasta tuota samaa tököttiä eri purkissa "suolana". Eivät siis kauheasti ymmärtäneet tuota englannin murretta, niin luulivat sitä suolaksi ja kyselivät vielä kaupan henkilökunnalta mihin sitä voi käyttää.. Vastaus: "kaikkeen". Olivat sitten laittaneet seuraavana aamuna puuron sekaan ja oli kuulemma jäänyt syömättä.. Totuus aineesta paljastui vasta kun olin visiitillä heidän luonaan ja he sattuivat kertomaan kyseisen tarinan. Vilkaisin pakettia ja siinähän aineksissa luki yksi aine: monosodium glutamate.. Lensi kyseinen tuote hyvin äkkiä roskiin. ::)
Tuo Poppamies Chilimurska on tällä hetkellä käytössä, mukavan pehmeä tulisuus ja hyvä maku. Tabascot tökkii, liikaa etikkaa ja muita aineita.
Lainaus käyttäjältä: Raimo Rintalihas - elokuu 02, 2011, 19:37:43 ip
Tuo Poppamies Chilimurska on tällä hetkellä käytössä, mukavan pehmeä tulisuus ja hyvä maku. Tabascot tökkii, liikaa etikkaa ja muita aineita.
Se Chipotle-Tabasco on mun mielestä ihan jees. Muuten tosiaan suolaa ja etikkaa.
Nyt on viime aikoina tullut possulle ja tunkiokiitäjälle lotrattua ihan markettihyllyn "SweetChiliSaucea". Siihen pulloon on tosin tullut haketettua Fataliin podi noin viikkoa ennen käyttöönottoa. Sen aromi sopii mielettömän hyvin noiden edellämainittujen eälinkuntien edustajien kanssa.
Mutta, kyllähän näin kesäaikana se paras pöytämauste taitaa olla tuore chili sellaisenaan sapuskan päälle pilkottuna.
Lainaus käyttäjältä: wille - elokuu 02, 2011, 21:02:56 ip
Mutta, kyllähän näin kesäaikana se paras pöytämauste taitaa olla tuore chili sellaisenaan sapuskan päälle pilkottuna.
Amen.
Lainaus käyttäjältä: Nizo - elokuu 02, 2011, 21:06:19 ip
Lainaus käyttäjältä: wille - elokuu 02, 2011, 21:02:56 ip
Mutta, kyllähän näin kesäaikana se paras pöytämauste taitaa olla tuore chili sellaisenaan sapuskan päälle pilkottuna.
Amen.
Toinen amen täältä. :)
Ensimmäinen Aji Cristal omasta puskasta viipaleina ruuan päällä toimi ainakin todella mahtavasti :D
Töissä ollut pöytämausteena:
-Blair's Original Death *** Tykkäsin mausta, mutta joutuu käyttämään kuin ketsuppia
-Blair's After Death * Maistoin kaveilta ja tähän loppui kiinnostus Blair'sin tulisemmista sooseista (so far). En vaan tykännyt mausta.
-Poppamies Barbados *** Aluksi ei oikein maistunut, mutta kun makuun pääsi niin pullo loppui todella nopeasti.
-Poppamies Tuli ja Leimaus **** Tykkäsin kovasti ja tulisuutta oli alkuun juuri sopivasti omaan makuun. Pullon loppupuolella tätäkin kului jo aika kovaa kyytiä.
-Poppamies Naga Jologia **1/2 Tulisuutta sopivasti, mutta maku ei ihan parhaita. (Olisi kiva tietää näitten scoville arvot)
Seuraavaksi vuoroon todennäköisesti Poppamiehen Ahjo
Kotona testattua:
Tabasco chipotle *** Tästä tykkäsin
Poppamies Savu chili ** Eipä mikään erikoinen
habanero tabasco ja chipotle tabasco oli kauan pöytämausteina, mutta nykyään kyseiset kastikkeet on korvannut poppamiehen naga jolokia (http://www.poppamies.fi/product_info.php?cPath=46&products_id=629) joka on todella maukasta eikä kuitenkaan liian tulista pöytämausteeksi. ikävä kyllä että hupenee aika nopeasti ja joutuu parin viikon välein ostaa, mutta on sen arvosta.
Meillä sesongin trendikkäimmät pöytämausteet ovat olleet chipotle tabasco sekä Blair's Heat Chipotle Slam -kastike (lisätään siis melkein kaikkeen paitsi aamukahviin..)
(http://www.poppamies.fi/images/DSC_0676-2-120x100.jpg)
Jostain syystä olen hyvin mieltynyt tuohon chipotle aromiin..Vaikka tykkäänkin tulisesta, menee minulla ainakin vielä maku, monipuolisuus sekä aromaattisuus poltteen edelle.
Lainaus käyttäjältä: Täti-E - joulukuu 30, 2011, 10:07:28 ap
Meillä sesongin trendikkäimmät pöytämausteet ovat olleet chipotle tabasco sekä Blair's Heat Chipotle Slam -kastike (lisätään siis melkein kaikkeen paitsi aamukahviin..)
(http://www.poppamies.fi/images/DSC_0676-2-120x100.jpg)
Jostain syystä olen hyvin mieltynyt tuohon chipotle aromiin..Vaikka tykkäänkin tulisesta, menee minulla ainakin vielä maku, monipuolisuus sekä aromaattisuus poltteen edelle.
Herkullinen savun aromi - ja se pehmeys...
Ainoa huono puoli on se, että ainakin Tabascon chipotle on niin perkeleen pienessä pullossa, että kuluu nopsaan ja litrahinnaksi kertyy euro poikineen.
Lainaus käyttäjältä: Täti-E - joulukuu 30, 2011, 10:07:28 ap
Meillä sesongin trendikkäimmät pöytämausteet ovat olleet chipotle tabasco sekä Blair's Heat Chipotle Slam -kastike (lisätään siis melkein kaikkeen paitsi aamukahviin..)
Jostain syystä olen hyvin mieltynyt tuohon chipotle aromiin..Vaikka tykkäänkin tulisesta, menee minulla ainakin vielä maku, monipuolisuus sekä aromaattisuus poltteen edelle.
Ettippä tuollainen puolen gallonan (n.2 litraa) pakkaus lähikaupastasi:
(http://kuvapilvi.fi/k/YfiK.jpeg)
Lainaus käyttäjältä: exa - joulukuu 30, 2011, 10:23:53 ap
Herkullinen savun aromi - ja se pehmeys...
Ainoa huono puoli on se, että ainakin Tabascon chipotle on niin perkeleen pienessä pullossa, että kuluu nopsaan ja litrahinnaksi kertyy euro poikineen.
Muistaakseni hinta oli 15€, elkää ampuko jos meni parilla sentillä pieleen ;)
http://chilifoorumi.fi/index.php?topic=9584.msg147362#msg147362
Tuossa chipotle slamissa on muuten todella voimakas yrttinen maku. Korianteriko siinä niin vahvasti maistuu? ???
Lainaus käyttäjältä: Nosiseptori - joulukuu 30, 2011, 18:31:06 ip
Tuossa chipotle slamissa on muuten todella voimakas yrttinen maku. Korianteriko siinä niin vahvasti maistuu? ???
Valmistusaineet: Habanero, puhdistettu vesi, limemehu, porkkana, valkoviinietikka, punainen jalapeno, chipotle, tuore valkosipuli, suola, tomaattitahna, korianteri, cayenne, ruokosokeri, paprika, sipulijauhe, mausteet, C-vitamiini.
Kyllähän sieltä korianteriakin löytyy ja C-VITAMIINI !!
No eipähän tule keripukkikaan! ;)
Tää Blue Dragon Minced Hot Chili oli erittäin positiivinen yllätys.
Löytyy ainakin Shittareissa omasta Blue Dragon hyllystä.
Alle kolme euroa purkki.
Seksit suosittelut!
(http://www.greatbritishfood.de/allbritish_e/prodpic/Blue-Dragon-Minced-Hot-Chilli-BDMINCHI_b_0.JPG)
Tämän hetken suosikki on Poppamiehen Ahjo.
Positiivisina puolina riittävä tulisuus (toistaiseksi ainakin) ja ihan hyvä maku. Menee Tabascon korvaajana kun toleranssi chilin maistelun myötä kasvaa.
Kiusaus tuli laittaa Blair'sin Ultra tähän, mutta vaikka tuo onkin tulisuutensa takia riittoisaa, ei oikein rehellisesti voi kuintenkaan puhua pöytämausteesta (vaikka tuota juuri suoraan pullosta kanawokkiin lisäsinkin).
Ei ehkä paras, mutta äsken veivasin ja hyvältä tuntuu.
Marraskuussa kaupasta tarttui Franks Red X-tra hot-soosia mukaan ja sitä on käytetty milloin mihinkin. Tykkään sen suolaisesta ja happamasta mausta, mutta poltetta siinä ei ole juurikaan, mielestäni samaa luokkaa tabascon kanssa.
Juuri äsken hoksasin, että jääkaapissa lymyilee sortimentti "supertulisia" jotka sain *eh* kettuilulahjana kaverilta. Mega Death, Ultra Death ja Manala. Nuohan ovat omistettaviksi, ei nautittaviksi..
Nappasin joka pullosta teelusikallisen kärjen verran ja sotkin ne puolikkaseen FRX-hot-pulloon, nyt on kastiketta jossa on sekä makua, että poltetta.
Näin meillä:
Tabasco Chipotle, ei ole aikoihin tullut ostettua kun pullo oli aina tyhjillään, tuota texas peten ämpärillistä pitää kokeilla! :D
Blair's Pure Death sekä Salsa de la Muerte menee molemmat, vaimolle ehkä enemmän tuo Salsa de la Muerte
Amazon Hot (ei habanero, vaan se etikkalitku - jotenkin vaan pidän tästä - ikäänkuin ketsupin korvikkeena!?)
Lingham's Chilli sauce thai (sweet'n'sour meininkiä, sopii mainiosti kiinalaiseen ruokaan)
Fataliin Naga murska ihan kestosuosikki esim. noiden mäkkärin hamppien välissä
Fataliin kuivattu ja savustettu Aji Cristal murske toimii kanssa mielestäni aivan loistavasti!
Edit: hmm, eipä ollut eilen Tammiston Citymarketissa texas peteä.. Hämmentävän tyhjä olo tuli siellä hyllyjen välissä.. Melkein koin itsestä irtaantumisen siinä. :P
http://www.poppamies.fi/product_info.php?cPath=46&products_id=736
http://www.poppamies.fi/product_info.php?cPath=45&products_id=467
poppamiehen sivuilta ei löytyny enään näköjään savunagaa eikä makeaa sinfulin makeaa savuista nagaa joita tulee käytettyä pastaruokien kanssa.
Tuota Savunagaa ei kait joka Cittarissakaan ole myynnissä, pelkästään Nagajolokia-soosia.
Siispäs tein oman sekoituksen, paikallisesta halppiksesta edullisesti hankittua Texas Peten Chipotlelitkua ja Poppamiehen Nagapyreetä. Tää menee Blairin Puren kanssa vuorotellen melkein joka ruokaan. Pöytämausteita siis.
-Suola
-Aromisuola
-Herbamare
Lainaus käyttäjältä: Ingeniero - lokakuu 03, 2012, 11:49:17 ap
-Suola
-Aromisuola
-Herbamare
- Suola, maun vuoksi vain karkea merisuola kelpaa, sen voi itse hienontaa
- Aromisuola on ehdottomasti pannassa. Aromivahvenne eli natriumglutamaatti on myrkkyä aivoille.
http://www.studio55.fi/lahipiirivoimavarana/artikkeli.shtml/1268217/tama-on-karu-totuus-lisaaineiden-vaikutuksesta-ihmiseen (http://www.studio55.fi/lahipiirivoimavarana/artikkeli.shtml/1268217/tama-on-karu-totuus-lisaaineiden-vaikutuksesta-ihmiseen)
http://kuningaskuluttaja.yle.fi/node/2473
- Herbamare saattaa olla terveempi vaihtoehto. En ole perehtynyt.
Esimerkiksi lihalle minulla on oma mausteseos. Morttelissa merisuolaa ja juustokuminaa hienoksi ja chiliä tuoreena tai jauheena mukaan pannulle.
Tässä olen kokeillut joitain mausteita, mutta mielestäni paras vaihtoehto on laittaa tuoretta chiliä ruuan sekaan lautasella. Määrä tietysti tulisuuden mukaan. :)
Lainaus käyttäjältä: JN - lokakuu 06, 2012, 20:36:32 ip
Tässä olen kokeillut joitain mausteita, mutta mielestäni paras vaihtoehto on laittaa tuoretta chiliä ruuan sekaan lautasella. Määrä tietysti tulisuuden mukaan. :)
Viimeaikoina tullut harrastettua samaa. Chilin oma aromi pääsee huomattavasti paremmin esiin.
Aika vähän edes tulee muita pöytämausteita käytettyä.
Lainaus käyttäjältä: Chilivaari - lokakuu 03, 2012, 12:23:49 ip
- Aromisuola on ehdottomasti pannassa. Aromivahvenne eli natriumglutamaatti on myrkkyä aivoille.
http://www.studio55.fi/lahipiirivoimavarana/artikkeli.shtml/1268217/tama-on-karu-totuus-lisaaineiden-vaikutuksesta-ihmiseen (http://www.studio55.fi/lahipiirivoimavarana/artikkeli.shtml/1268217/tama-on-karu-totuus-lisaaineiden-vaikutuksesta-ihmiseen)
http://kuningaskuluttaja.yle.fi/node/2473
- Herbamare saattaa olla terveempi vaihtoehto. En ole perehtynyt.
Yllättävä mielipide. Hyvin on Antti Heikkilät luettuna, mutta ei niistä nyt ihan noin kannata uutisoida.. Herbamaressa näyttää olevan glutamaattilähteenä merilevä ja aineksina muutenkin nimensä mukaan yrttejä.
Kyllähän natriumglutamaatti on myrkky suurina annoksina (suoraan natriumglutamaattia aivoihin ruiskutettaessa se tappaa), mutta niin on vesikin. Ilman glutamaattia tai vettä kuolo kuitenkin korjaisi, tosin glutamaatin ihmisruumis osaa valmistaa muista aineista, toisin kuin veden.
Tiedä nyt sitten onko tuossa studio55:n jutussa kuinka paljon toimittaja pistänyt omiaan, vai oikeastiko Heikkilä on suustaan tuommoisia päästänyt. 1) Natriumglutamaatti ei ole 'näennäisesti muutaman aminohapon yhdistelmä', vaan yhden aminohapon (glutamiinihappo) ja natriumin muodostama suola. 2) Natriumglutamaatti ei suun kautta nautittuna pääse ikinä yrittämään aivoihin asti, vaan hajoaa natrium- ja glutamaatti-ioneiksi jo vatsassa. Natrium on tämän jälkeen ihan samassa tilassa kuin tavallisesta ruokasuolastakin saatu natrium ja glutamaatti vastaa vähemmän keinotekoisesti saatua glutamaattia. Glutamaatti sitten taas ei sinällään läpäise veri-aivoestettä, vaan hermostoon siirtyminen on kontrolloitu tapahtuma.
http://www.kolumbus.fi/rahola/sanastot/n.html#natr
http://kemikaalikimara.blogspot.fi/2009/12/glutamaatti-ja-lihavuusuutisointeja.html
Eikä tätä viestiä pidä lukea niin, että kannattaisin kaikkeen E621:n lisäämistä. Kyllähän se moneen (itämaiseen)ruokaan tuo ominaisensa maun, mutta jätän kyllä nykyään esimerkiksi kaikki valmismarinoidut lihat ostamatta (tosin riippumatta siitä, onko niissä aromivahvennetta vaiko eikö). Mutta ei se nyt ole myöskään semmoinen aine, että sen kaikesta pois jättämällä maailma pelastuu.
Ja itse asiaan: Jos parhaita pöytämausteita sen perusteella arvioisi mitä pöydällä yleensä on, niin lista on seuraavanlainen: Chili, timjami, oregano. Työmaaruokalassa tulin kerran tälle syksyä laittaneeksi suolaa, olisiko kyseessä ollut lohi, jossa ei ollut suolaa lainkaan alkujaan.
Kiitos perusteellisesta lisäyksestä. Hyviä linkkejä, tässä lainaus eräästä: "ihanaa, että jollakin on järki selvästi aktiivikäytössä."
Terveysuutiset ovat nykytiedotusvälineissä jokapäiväistä materiaalia ja niiden painotukset vaihtelevat muoti-ilmiöinä. Voi jopa olla, että glutamaatin aika tulee taas joskus. Rasvakeskustelu on tästä oiva esimerkki. Terveysväittämät ovat milloin minkäkintyyppisen rasvan puolella. Terveellisyys siis vaihtelee muutaman vuoden sykleissä. Lehtien oma tietämys on vähäistä ja elintarviketeollisuuden sponsoroimat tutkimukset vaikuttavat mielipiteisiin.
Glutamaatin ikävimpiä haittapuolia minusta on sen veden sitomiskyvyn lisäys, eli teollisuus saa myytyä lihatuotteissa enemmän vettä lisäämällä aromivahvennetta. Tämä nyt meni ohi pöytämaustekeskustelun, mutta tuoreet yrtit ja tuore chili kuuluvat ruokapöytään. Talvella sitten kuivattuna.
Oli hieman vitsillä heitetty viestini aromisuolan osalta, mutta hyvä jos aiheuttaa keskustelua:)
Asioiden tiedostaminen ei itsessään välttämättä muuta käyttäytymistapoja. Saatat toimia patologina ja nähdä jatkuvasti tupakoinnin tulokset, silti käyt itse tupakalla. Näin karkeasti esimerkkinä tiedostamisen ja käyttäytymisen vaikutuksesta.
Herbamare ja Provencen yrttisekoitus.