Menetelmä: uuni 100 astetta, tuuletin, tehosilppurin pieneksi murskaamaa chiliä... Jopas syntyi tulosta!
Makuarviot yms. tulevat tuonnempana, mutta tässä alkuarviot:
Annuum:
- Assam Red + Tepin: mahtava tuoksu!
- Goat's weed: vihreänmustaa, jumalaton tulisuus ensimaistamalta...
Baccatum:
- Aji Amarillo + Rojo: oranssi rouhe, makea tuoksu
- Lemon Drop + Peru Yellow: keltainen rouhe
- Quintisho: oranssi rouhe
Chinense:
- Habanero Red + Fatalii + Cumari o passarinho = sitä ihtiään, jo pelkkä tuoksu on dynamiittia...
Frutescens:
- Tabasco: aikamoinen punainen mössö...
C.Cardenasii:
- Näyttävän näköistä punaista, mustine siemenineen...
C.Praetermissum:
- Tämä oli ennen kuivaamista kaikkein hurjinta näistä, pistävä tuoksu aivastutti...
itse kun oen antanut chilien kuivua ihan huoneen lämmössä ennen kuivausta.... kauan annoit niiden olla uunissa ja oliko luukku raollaan???
Kuivasin Lombardosta pellillisen mausteeksi korvaamaan paprikajauheen ja hyvän makuista tulikin.
Meillä kun on tuo kiertoilmauuni, mikä tietysti oliskin kaikkien chilikuivaajien ehdoton hankinta (pääsee nimittäin kosteat höyryt heti uunista pihalle), niin siinä meni noin kolmisen tuntia kun kaikki oli rutikuivaa. Uunissa hieman yli sata astetta... ehkäpä noin 110...120.
Alkutoimina halkaisin kaikki chilit ja poistin siemenet, ne kun on hieman turhan kovia murskattavaksi ja sitte käsityönä huhmarilla jauheeksi. Hanskat on varmaan ihan hyvät olemassa tässä vaiheessa ainakin jos tulisenpuoleisia chilejä halkoo ja poistaa niistä siemeniä.
Onkos kellään kokemuksia ja ohjeita noista savustetuista jalapenoista?
oho....minun piti kirjoittaa että olen antanut chilen kuivu a huoneen lämmössä ennen jauhamista
Jarkko, minä olen savustamalla kuivannut mm. jalapenoa. Uunissa oli jalapenon lisäksi fresnoa, tabascoa, aji amarilloa, super rediä, orange habaneroa ja caribbean red habaneroa. Savustus onnistui hyvin, vaikka jotkut marjat jäivätkin hiukan "nahkeiksi". Tuo johtui kuitenkin vain turhan täyteen ladatusta uunista ja paikoittain heikosta savunkierrosta. Suurin osa chileista kuivui kuitenkin aivan rapeiksi ja ihanan ruskeiksi. Savustukseen käytin omenapuuta.
Kaikki savustamani chilit ovat mainion makuisia, mutta habanerot kyllä aivan ylivetoja. Savunmaku tekeleissäni on melko voimakas, joten habat ovat parhaita sikälikin, että sopivan tulisuuden saavuttamiseksi niitä ei tarvitse lisätä ruokaan niin paljon, että savunmaku dominoi liikaa koko keitosta, vaan antaa ainoastaan sen taivaallisen savunaavistuksen josta pidän.
Chilien savustamisesta on kirjoitettu enemmänkin puutarhanetissä, ja täälläkin tällä samalla "ruokaa" palstalla on hiukan juttua nimellä "chipotlea vihdoinkin".
Jos maistiaiset kiinnostavat, niin niihin on mahdollisuus osallistumalla ja voittamalla täällä toisaalla oleva Carlos Castanedan kirjoihin liittyvä leikkimielinen sitaatintunnistuskisa :D
Oli loistava juttu, että saimme chilimiitissä maistella noita Tommin chilirouheita. Nyt on helpompi päättää, mitä lajikkeita kuivata ja mitä pakastaa (sitten, kun sitä satoa alkaa tulla ihan tolkuttomasti). Minun makumieltymyksieni mukaan Lemon Dropit pääsevät pakastimeen, Aji Rojo ja Amarillo ovat mahtavia sekä tuoreena että kuivattuina. Villichilit taidan kuivata. Muistaako joku, mikä oli se chilirouhe, joka tuoksui aivan mustapippurilta? Praetermissum? Jäikö jokin suositeltava seos erityisesti mieleenne. Entä rouheiden tekijän omat kommentit?
Praetermissum oli mielestäni se pippurisen tuoksuinen (ja myöskin erinomaisen makuinen) jauhe.
Antakaapa kuivaamisen ja rouheiden expertit arvionne siitä, että voiko pakastettuja chilejä enää kuivata? Pakastimessani kun on vielä n.30L chilejä, ja sitä kylmätilaa tarvittaisiin paljon muuhunkin. Jos noiden kuivaaminen onnistuisi, niin saisin pakastimeen kaivattua lisätilaa.
Uskoisin, että voit kuivata pakastetut chilit nimenomaan tuolla Tommin käyttämällä uunimenetelmällä: chilit silpuksi ja 100 asteiseen uuniin. Tuossa lämpötilassahan chilit jo kypsyvät, joten mikrobiologisesta näkökulmastakaan (joka minulla ei ole kovin syvällinen) ei pitäisi aiheutua mitään ongelmia pakastettujen chilien kuivaamisesta. Kuumassa uunissa kuivuminen tapahtuu nopeasti ja turvallisesti. Kuivuria en tässä tapauksessa käyttäisi, varmuuden vuoksi. Tee pieni koe-erä ja maistele tuloksia.
:) Kiitos ohjeista, laitan välittömästi yhden satsin kuivamaan.
Lainaus käyttäjältä: "Janne"Praetermissum oli mielestäni se pippurisen tuoksuinen (ja myöskin erinomaisen makuinen) jauhe.
Praetermissumia pidetään erinomaisena, omintakeisena mausteena - ja se on samalla kasvina ehkä hienoin koskaan kasvattamani chili. Todellinen aristokraatti, kaunis ja ylväs - ja helkkarin satoisa! Nyt kun näyttää että vanha Rocotoni kuolee, Praetermissum päätyy 7 vuoden iällään vanhimmaksi chiliksini. Eikä näytä minkäänlaisia vanhuuden oireita! Uutta nättiä lehteä pukkaa iso kasvi taas, keskellä talvea... :)
Lainaus käyttäjältä: "Tyräkki"Antakaapa kuivaamisen ja rouheiden expertit arvionne siitä, että voiko pakastettuja chilejä enää kuivata? Pakastimessani kun on vielä n.30L chilejä, ja sitä kylmätilaa tarvittaisiin paljon muuhunkin. Jos noiden kuivaaminen onnistuisi, niin saisin pakastimeen kaivattua lisätilaa.
Pakastetut kuivuvat oikein hienosti uunissa. Tuloksessa ei pitäisi olla juuri eroa tuoreisiin nähden.
Koesatsi onnistui hyvin, vaikka kuivasin chilit kokonaisina. Pakesteesta otetuista marjoista irtoaa paljon nestettä jo sulatettaesssa, joten kuivaus saattaa olla jopa helpompaa kuin tuoreista.
Tyräkki, tuollaisten satsien kuivaamiseen suosittelen ehdottomasti kuivuria... kuivattaa melkoisesti nopeammin, muutenkin jos kuivattelee edes silloin tällöin, on tuo pakollinen hankinta, yhtä pakollinen kuin sähkönen kahvimylly jolla ne kuivat saa sitten hetkessä niin hienoksi jauheeksi kuin vain haluaa... :)
Suosittelen tota kyllä huomattavasti pienempienkin satsien kuivaamiseen, sen verran näppärä on, maksoin aikoinaan tosta about 70 eur, mutta olen nähnyt halvemmallakin välillä (50eur)
Kiitos, kuulostaa kyllä ihan järkevältä ohjeelta. jos tulevakin suvi suosii chilejäni samoin kuin mennyt, niin täytynee moinen aparaatti hankkia. Paljonko noihin yleensä mahtuu kerrallaan kamaa sisään? Vaikka tietysti niitäkin on erikokoisia?
Juu, varmasti saa erikokoisia- ja muotoisia :)
Oma tämänhetkinen on pyöreä, n40x40cm johon menee tavaraa moneen tasoon, tosin massiivisella kasvihuonesetillä sätkiessä kannattaa harkita jo kookkaampaa vaihtoehtoa, vaikka kyllähän tuo tuollakin näppärästi käy ;)
Täytyypä laittaa kuva tuosta esiin seuraavan kuivatuksen yhteydessä...
Sitä kuivausaparaatin kuvaa olen vähän tässä jo odotellutkin :;): Entäpä mitä nuo halvimmillaan maksavat.
Olen kuivaillut uunissakin satsin aina silloin tällöin, ja nyt rupeaa olemaan litrainen purkki jauhoa täynnä. Tuli tosin jauhettua se ehkä liiankin hienoksi, sillä purkkia varomattomasti avatessa tuppaa saamaan nenäänsä semmoiset "nuuskat", että se saa itkettämään, huutamaan ja aivastuttamaan yhtä aikaa :)
kuva löytyy:
tästä (http://kaukainenmaa.com/fatalii/index.php?u=s&c=search&id=292&word=dehyd)
Itse iskin noita ennen yhteen purkkiin, mutta kannattaa pitää kyllä lajikohtaisesti erikseen, mausteita on näin paljon erilaisia... ;)
Pulitin muistaakseni omasta 50-60eur tms....
Jos haluat nopeuttaa kuivatusta entisestään:
Mikro puolelle teholle ja parin-kolmen min pätkissä lämmittää ja ottaa ulos haihduttumaan ja uusii käsittelyn pari kertaa.... häipyy jo tuolla keinolla kummasti kosteutta.... :)
Ja eikun kuivattelemaan ;)
Mitä isot edellä sitä pienet perässä:
Habanero-jauhon valmistus (http://www.sunpoint.net/~strode/hapsujauho.htm)
Täytynee huomenissa suunnistaa Stockalle katsomaan vieläkö siellä on irtomyynnissä habaneroja...
Loistava ohjeistus Strode! Osoittaa, ettei chilien jatkojalostus mitään vaikeaa ole.
Juuh tätä pitää kokeilla, Strossen mukaan ainakin Sellon citymarketista saa irtohapsuja. :p , joten sieltä voi niitä metsästää.
Konstit on monet, koitettuja tapoja:
Uuni, kuivuri, ristra katonrajassa (vaatii KUIVAN huoneen).
Seuraavissa käytin sanomalahteä keräämässä kosteutta.. .eli chilit sanomalehden sivun väliin ja menoks....
lämpöpatterilla, vahvistimen alla(!), jääkaapin päällä, pöydällä kuivassa huoneessa, monitorin päällä ja vieressä...
Chilejä vähänkin ahkerammin harrastavalle suosittelen kuivuria, pidemmän päälle ehdottomasti paras vaihtoehto, ja varsinkin silloin jos chilejä pitää kuivaa enemmän kuin kourallinen kerrallaan tms.
Noissa kaupan "hapsuissa" on se huono puoli että maku on melkolailla olematon verrattuna itsekasvatettuihin... :(
Mutta popsiihan niitä varmaan sen aikaa kun odottelee oman sadon kypsymistä :)
Kuivurin kanssa tuoreista ja pakastetuista saa tehtyä jauhoa muutamassa tunnissa. Joskus hyvää vaan ei jaksa odottaa sen enempää. ;)