Vähän myöhässä huomasin, mutta tämänpäivän prismadokkari koskee kasvien älykkyyttä.
http://www.telkku.com/?oid=2010070519000&autoload=true
suora lainaus tuolta sivulta:
"Kasvien neurobiologia on uusi tutkimushaara, joka kyseenalaistaa tutun kasvi- ja eläinkunnan välisen eron. Kasvit osaavat havainnoida ympäristöään ja toimia yhdessä vihollisiaan vastaan."
Aihehan on sikäli mielenkiintoinen, kun rakkailla chilikasveillamme on keino korventaa sisäkalujamme. Jostain syystähän ne kapsaisiinia tuottavat.
Jos dokkari on kakkaa niin poistan tämän ketjun, ajattelin kuitenkin puffata täällä chilien tiede-osiolla, kun kaikki käyttäjät eivät tuota "vapaa sana"-osiota lue ollenkaan.
Ka prkl! Onneks huomasin ajoissa!
Ohjelma melko varmasti nähtävissä myös YLE-areenassa.
Olipa ajatuksia herättävä, huvittavakin paikoin.
Ohjelma tulee vielä huomenna yömyöhään ja lauantaina aamupäivällä. Suosittelen.
Siis:
TV1
5.7. 19.00 Prisma: Onko kasveilla älykkyyttä?
6.7. 23.25 Prisma: Onko kasveilla älykkyyttä?
10.7. 11.10 Prisma: Onko kasveilla älykkyyttä?
Perus Prisma-dokkari. Tasalaatuinen, mutta ei juurikaan herättänyt tunteita. Uutta kuitenkin oppi, ja tosiaan, erittäin paljon ajatuksia herättävä.
Hieman ihmetytti akaasian erittämän etyleenin ihmettely. Käsittääkseni esimerkiksi kaikki maailman "tuolta puolen" tulevat hedelmät ovat poimittaessa raakoja ja ne kypsytetään etyleenin kanssa. Ja jotkut hedelmät, muistaakseni omena, tuottavat etyleeniä ihan omasta takaa. Tämän takia kasvikset pitää kaupassa toisistaan erillään.
Tai näin ainakin muistelen.
Kiintoisa dokkari kyllä. Kasveissa on enemmän kuin silmälle näkyy...
Se, että kasvi nukkuu, on täälläkin monesti todettu. Tiedemiehet todistivat, että kasvi kellastuu ja kuolee, jos se ei saa lainkaan nukkua.
Kasvien "aivot" ovat juurissa. Sieltä lähtee määräys kukkia ja tehdä hedelmää. Pidetään siis hyvää huolta juurista.
http://areena.yle.fi/video/1121356
Siellähän se. En vielä katsellut, mutta jos tässä vähän ajan päästä. Mahtaako olla sama, joka joskus aikaisemmin on tullut? Muistan katselleeni dokkaria juurikin kasvien keskinäisestä viestinnästä...
Tämä nyt taitaa enemmän keskittyä arkkitehtuuriin ja perusjantterin remontointikykyihin, mutta oli ihan mielenkiintoinen jakso jossa tekevät 3000+ kasvin chilifarmin.
http://www.ruutu.fi/video?vt=video_episode&vid=258653
Kuitenkin nostan hattua yritykselle ja chilinkasvattamisen valitsemiselle elämäntyyliksi ja toimeentuloksi.
Mielenkiintoisinta oli tosiaan tuo "aivojen" sijainti melkein juuren kärjessä. Itseäni jäi kuumottamaan, onko moisia "aivoja" joka juuressa vai vain tietyssä osassa juuria. Vanha konstihan saada juuria kasvamaan, on kasvia uudelleen ruukutettessa pätkästä vanhoja juuria. Ilmeisesti dokkarissa esiteltyä kiemurtelevaa hakua ei tarvita jos kasvi on lähtökohtaisesti optimaalisessa ympäristössä.
Kasveilla on tietynlaista älyä, en nyt meinaa että kasvit saataisin pelaamaan shakkia tai skeittaamaan, mutta ainakin omia rehuja katsoessa voin todeta että moni puska kasvattaa lehvästön siten, ettei yksikään lehti varjosta toista. Tai ainakin suunnilleen.
Mua taas on pistänyt silmään se, miten eri lajikkeet on mulla alkaneet kukkimaan lähes samanaikaisesti. Eri aikoihin idätetyt jopa. Ja eri purkeissa. Sattumaa tai ei, mutta ihan kiva kuitenkin. ::)
Tupakalla ja rönsyliljalla olen havainnut, että rinnakkain olevat kasvit jos ovat samaa lajia, eivät juurikaan kasva peittämään toista.
Olisi kyllä kiva tietää mitä on kovakoodattu etelä-amerikkalaisen chilipuskan perimään kun se niin vaivattoman oloisesti tuntuu täällä peräpohjolassa kasvavan.
Lainaus käyttäjältä: Räyhäkäs - heinäkuu 07, 2010, 22:46:51 ip
Olisi kyllä kiva tietää mitä on kovakoodattu etelä-amerikkalaisen chilipuskan perimään kun se niin vaivattoman oloisesti tuntuu täällä peräpohjolassa kasvavan.
Eiköhän se eloonjäämiskoodi ole kaikilla elollisilla se tärkein missio...
Lainaus käyttäjältä: Räyhäkäs - heinäkuu 05, 2010, 20:13:39 ip
Hieman ihmetytti akaasian erittämän etyleenin ihmettely. Käsittääkseni esimerkiksi kaikki maailman "tuolta puolen" tulevat hedelmät ovat poimittaessa raakoja ja ne kypsytetään etyleenin kanssa. Ja jotkut hedelmät, muistaakseni omena, tuottavat etyleeniä ihan omasta takaa. Tämän takia kasvikset pitää kaupassa toisistaan erillään.
(Ainakin lähes) kaikki noista hedelmistä sitä taitaa vapauttaa, sitten laivanpäällä tuuletusta säätämällä saadaan etyleenipitoisuus pidettyy sillä mallilla että ne hedelmät on oikeassa kypsyysvaiheessa kun laiva tulee satamaan. Jotku vapauttaa toki enempi ku toiset, mut kaikilla aiheuttaa kärjistetysti samaa, eli kypsymistä.
onkohan starfishilläkin jonkinlainen viestintä kun ihan samaan aikaan rupee kukkimaan, yksi on kukkinut ennenkin pari kuukautta sitten ja kolme muuta nyt. Ja ne on vähän erilaisia, yhtä en ole tukenut, toinen jäänyt pienemmälle valolle, yksi lähti varhain jo hyvin kasvuun ja viimeinen ottaa isointa kiinni. Samaan aikaan kyllä kylvetty, mutta kuitenkin.