Eli onko missään tutkittu tarkemmin villichilien mahdollista vastustuskykyä kasvitaudeille? Kuten PMMV (Pepper Mild Mottle Virus), TMV jne?
Tämä kysymys juontaa juurensa siitä, että sain siemeniä, joissa oli mukana viesti, että k.o. siemenpankissa on joskus havaittu PMMV:tä, joidenkin siemenien yhteydessä. Kehotettaisiin varmuudenvuoksi käsittelemään trinatriumfosfaatilla nuo siemenet. O_o
Kenelläkään mitään kokemuksia k.o. taudista tai siemenien käsittelystä?
Löysinpä sitten itse lisätietoa aiheesta. Tässäpä pari artikkelia tästä TMV:n sukulaissyöpäläisestä, noin informaation välityksen vuoksi.
tauti yleisesti:
http://plantpath.ifas.ufl.edu/takextpub/FactSheets/pp0055.pdf (http://plantpath.ifas.ufl.edu/takextpub/FactSheets/pp0055.pdf)
PMMV USDA:n geenipankin näytteissä:
http://ddr.nal.usda.gov/bitstream/10113/26970/1/IND44152432.pdf (http://ddr.nal.usda.gov/bitstream/10113/26970/1/IND44152432.pdf)
Vaikuttaisi siltä, että k.o. tauti on kiitettävän pirullinen ja valitettavan yleinen. Täytyypä omat siemenet idättää eristyksissä ja kasvatella kaukana muista kasveista, ennen kuin pystyy jonkin asteista diagnoosia tekemään (eli ovatko saaneet tartunnan vai eivät).
EDIT:
Niin joo. Kannattaa sitten kanssa kasvattajienkin olla tarkkana muilta mailta vierahilta tulevien siemenien kanssa, ettei satu karvaita vahinkoja.
Karua luettavaa tuo dokumentti USDAn chilinsiemenistä, sillä sen perusteella peräti yli kolmannes (!) niistä näyttää olevan viruksen saastuttamia. Se taas tarkoittaa sitä, että meidänkin piireissämme yhä liikkuvista USDA-peräisistä siemenistä suuri osa on saastuneita. Dokumentissa todetaan, että tauti on yleensä oireiltaan vähäinen ja jää siksi helposti huomaamattomaksi. Se voi kuitenkin selittää joitakin vuosien varrella ihmettelemiäni epämuodostuneita hedelmiä ja lehtiä yms. Taudin korkean tarttuvuuden vuoksi on aivan mahdollista, että jopa kaikki kasvattamani chilit ovat ajoittain olleet viruksen saastuttamia... :(
Kiintoisa, ikävä tieto: ilmeisesti kaikki liikkeellä olevat c.galapagoensen USDA-peräiset siemenet ovat saastuneita. Samoin tubocapsicumit.
Toisaalta on mahdollista, että siemenet ovat saastuneita vain pinnalta ja käsittely voi alentaa tartunnan välittymisen todennäköisyyttä. Myöskin taudin oireet näkyvät selvimmin podeissa, joten luultavasti podeista kyllä huomaisi, jos tartunta on tullut.
Jostain mielestäni myös luin, että siemeniin tartunta tulee yleensä emäkasvista ulkoisesti, ei sisäisesti, joten kaikki ei liene menetetty, vaikka tartunta olisikin.
Kuten sanottu: tarkkaavaisuutta, valvontaa ja karanteenia.
Voiko joku muuten selittää lyhyesti miten tuo PPMV tai TMV vaikuttaa kasviin. Kyllä tuo enklantikin taipuisi, mutta ei jaksa lukea noin paljoa, kun menee hermot :)
Ensimmäisessä artikkelissa on pari ihan asiallista kuvaakin, mutta lyhykäisyydessään:
Kasveihin tulee epämääräisiä värivirheitä, epämuodostumia ja kasvu on vaivaista.
Hedelmistä tulee kurttuisia, epämuodostuneita, epätasaisesti värittyneitä ja joissain tapauksissa "kuolleita" (nekroottisia) laikkuja sisältäviä.
EDIT:
Googlen kuvahaku antaa hyviä kauhukuvia ainakin hakusanalla "pepper mild mottle virus"
Tuokin voi osaltaan selittää viime vuosieni katastrofaalista "menestystä" kotikasvatuksessa. Jos koko parveke on ollut viruksen saastuttama, ei ihme, ettei mikään kasvi ole menestynyt eikä tuottanut satoa. Olenhan kasvattanut käytännössä lähes pelkästään USDA-lajikkeita, jolloin tauti on väistämättä kulkenut ahtaassa tilassa kasvista kasviin. :(
Yksi saastuneeksi tiedetty, monen kasvattama lajike: PI-260567 (moni käyttää tästä vanhaa, virheellistä nimeä "capsicum microcarpum"). En tiedä, ovatko kaikki sen siemenet viruksen saastuttamia vai ei, mutta kasvi kieltämättä tuotti huonosti satoa. Toisaalta, jos yli kolmasosa PI-luokitelluista lajikkeista on saastuneita, silloin lähes mikä tahansa lajike saattaa olla sitä. Ei tästä mitään paniikkia ja "noitavainoa" (kaikilta kasveilta nirri pois) kannata tehdä, mutta suosittelen PI-luokiteltujen chilien kasvattajia katsomaan tavallista tarkemmalla silmällä kasvien lehtiä ja hedelmiä - ja siirtämään epäilyttävät tapaukset erilleen muista.
Eikä tuo tauti tietenkään rajoitu USDAn PI-luokiteltuihin siemeniin. Se on paprikan kasvattajien riesa kaikkialla maailmassa, joten se lienee yleinen muissakin siemenpankeissa.
Eli todennäköisesti on hyvin monella tuota tautia. Nyt pitäisi sitten keksiä miten siitä pääsee eroon.
Tauti ei välttämättä tartu seuraavalle polvelle, etenkin jos siemenet käsittelee oikeilla kemikaaleilla. Edelleen epämuodostuneet hedelmät ovat varmaan paras indikaattori tuosta viruksesta.
Mikäs se kemikaali sitten on?
Ainakin vetyperoksidia on käytetty. Alentaa kyllä sitten itävyyttä.
Miten olisi tuo USDAn suosittelema trinatriumfosfaatti? Ei kai ne sitä turhaan suosittele?
Edit1:
Eikä asiasta varmaan mitään hysteriaa kannata nostattaa.
Lainaus käyttäjältä: kuje - marraskuu 19, 2010, 21:19:20 ip
Miten olisi tuo USDAn suosittelema trinatriumfosfaatti? Ei kai ne sitä turhaan suosittele?
Edit1:
Eikä asiasta varmaan mitään hysteriaa kannata nostattaa.
Kaipa se toimii. Eikä tosiaan mitään hysteriaa kannata nostattaa. Selvät tartunnat/epidemiat pitäisi silti sammuttaa. Sillä jos levitämme saastuneita siemeniä toisillemme, siitä ei seuraa mitään mielettömän hyvää... :(
Jeps! Jos on tiedossa, että siemenet on saastuneesta kasvista, kannattaa ne käsitellä asiallisesti. Esim. USDAn ohjeiden mukaan.
Mä vaan luulen että täällä ei monikaan tunnista saastunutta kasvia vaan kuvittelee sen vaan kasvavan kehnosti omista kasvatustaidoista tai olosuhteista johtuen.
No viimestään podista tunnistaa, jos oireet on vähänkään samat kuin bittipippurin ensimmäisessä linkissä (http://plantpath.ifas.ufl.edu/takextpub/FactSheets/pp0055.pdf).
Edit1:
Lehtien oireista tuota on kyllä hankala tunnisttaa. Tuon tapaista kun voi tulla muutenkin.
olen aivan chiliharrastukseni alusta asti toitottanut ja kysellyt siementen puhtaudesta,peittaamisesta yms.
vaan ei ole kukaan ollut kiinnostunut.
Viime aikoina olen yrittänyt houkutella harrastajia, kasvattamaan "puhtaita siemeniä" isommat erät kun voisi tarkastuttaa ja näin varmistaa puhtaus.(toki simenten hintakin nousee).
Kun joskus vuosia sitten olen ollut taimiviljelijä ja tuonut siemeniä esim. saksasta täytyi minulla olla todistus siementen puhtaudesta, siksi täma asia on minua askartanutkin varsinkin, kun tiedän mitä niiden mukana voimme tuoda suomen luontoon!
jos jotain asia kiinnostaa tästä linkistä voi löytyä apua, itse en näitä sivuja ole lueskellut, mutta tiedän että ammattikasvattajat käyttävät ja aivan varmasti soveltuvat myös chileille jos kerran paprikalle ja tomaatillekkin (omat kasvini tuolla isolla kasvarilla ovat ainakin saaneet erilaisia käsittelyjä)
lukekaa ja antakaa sitten palautetta...
http://www.verdera.fi/body_vihersektori.html
jos ei tämä aukea niin kokeilkaa tätä
www.verdera.fi
mitähän tämä trinatriumfosfaatti sitten maksaa? Myyvätköhän apteekissa kyseistä ainetta? Netti ainakin tiesi, että sitä on käytetty puhdistusaineena menneinä vuosina. Ilmeisesti nykyään ympäristösyistä johtuen siirrytty natriumkarbonaatin käyttöön, että ei välttämättä normikaupastakaan löydy.
Lainaus käyttäjältä: yan - joulukuu 01, 2010, 17:00:42 ip
mitähän tämä trinatriumfosfaatti sitten maksaa? Myyvätköhän apteekissa kyseistä ainetta? Netti ainakin tiesi, että sitä on käytetty puhdistusaineena menneinä vuosina. Ilmeisesti nykyään ympäristösyistä johtuen siirrytty natriumkarbonaatin käyttöön, että ei välttämättä normikaupastakaan löydy.
Jaa-a. Sen kun tietäisi. Kävin yhdestä apteekista koettamassa, mutta myivät eioota.
Ajattelin jatkaa tähän ketjuun asiaa PMMV:stä eli tuosta chilien viruksesta. Meillä oli yliopistolla esitys aiheena ihmisen viriomi ja tällainen artikkeli tuli esiin:
http://www.plosbiology.org/article/info:doi/10.1371/journal.pbio.0040003
Artikkelissa siis tutkittiin ihmisen ulosteesta viruksia ja ainakin testihenkilöissä, jenkeissä ja singaporessa, PMMV tuli infektiivisenä ihmisestä läpi. Asiaa tutkittiin lisää ja todettiin erityisesti prosessoitujen ruokien (chilikastikkeet ja kuivatut chilijauheet) olevan täynnä kyseistä virusta. Vielä vähän vettä myllyyn ja tutkijat myös testasivat voiko ihmisen kakasta otettu virus tartuttaa chilin uudelleen ja vastaus oli, että pystyy.
Ajattelin vaan ilmoittaa, että jos syö ulkomaisia chilikastikkeita, niin muistaa pestä hyvin kädet ennenkuin käsittelee omia chilejään! ;)
Samaten, jos aikoo käyttää omaa paskaansa lannoitteena, kannattaa miettiä kahdesti. ;)
Lainaus käyttäjältä: Aji Inferno - maaliskuu 31, 2012, 20:34:17 ip
Samaten, jos aikoo käyttää omaa paskaansa lannoitteena, kannattaa miettiä kahdesti. ;)
Oli
aivan pakko kaivaa klassikko esiin:
Lainaus käyttäjältä: mikestones - lokakuu 02, 2010, 18:53:51 ip
musta tuntuu että aga meni räkääni jotenkin
nimittäin ainak kun räkäisen pyyhkeeseen, niiin siitä tartuu voimakas yskä ja nenässä äpolttaa
eli räässä on oltava nagaa
vaikka söin eilen tosi hänä ehkä vain 1 komasosa palan raakana
ja toiseksi kun kävin paskhalla niin sen jälkeen sormiin tuli
nagaa selkeesti, silmiä pyyjhittyäni alkoi polttaaa silmiä
^ Ei perk... ;D
Aivan loistava klassikko! ;D
Lainaus käyttäjältä: Aji Inferno - maaliskuu 31, 2012, 20:34:17 ip
Samaten, jos aikoo käyttää omaa paskaansa lannoitteena, kannattaa miettiä kahdesti. ;)
Tästä tulikin sellanen mieleen että mites sitten kananpaska? Jos noita kasvitaudin aiheuttajia on ihmistuotteissa niin...
Varmaan on niiden kanojen paskassa, joiden ruokaa maustetaan chilikastikkeilla.
Vanhahko säie, mutten viitsi aloittaa uuttakaan. En tiedä onko tämä nyt muutenkaan sopiva ketju, moderaattorit toimikoot tuomareina. Asiaan.
Näyttää pahasti siltä että yhteen 'Isoon Ulupicaan' (Mandrakelle vielä kiitos siemenistä, itivät sataprosenttisesti) on päässyt iskemään jokin mosaiikkivirus. Kameraa en omista, mutta vioitus on hyvinkin tämän näköistä: http://greenindustry.uwex.edu/diagnostics/images/CMV1.jpg (http://greenindustry.uwex.edu/diagnostics/images/CMV1.jpg), ollen pahinta uudessa kasvussa (vähemmän vihreää kuin keltaista) ja näyttäen hiljalleen etenevän vanhempaankin kasvustoon. Erityisesti lehteä altapäin valoa vasten katsoessa näkee hyvin selvärajaisen mosaiikkimaisuuden. Ongelma ilmeni pian ruukunvaihdon jälkeen, ja epäilenkin että virus majaili ruukussa ja että siinä aiemmin kasvanut kasvi oli resistentti. Toinen vaihtoehto taudin lähteeksi olen minä itse, koska käsittelen päivittäin jonkinlaisia määriä monilähteisiä tupakkatuotteita. Muissa kasveissa ei ole kuitenkaan näkynyt vaurioita.
En nyt pidä tätä erityisenä katastrofina. Tauti vaatii levitäkseen ilmeisesti kosketuksen juuriin tai vaurioituneeseen kasvinosaan (toisaalta mietityttää voiko tauti levitä chilin karvojen kautta). Kirvojakaan tai muita tuholaisia ei ole tänä talvena näkynyt. Kuitenkin olisi mukava jos ko. kasvista saisi vielä hyvää satoa, eli olen tutkiskellut (todellakin) mahdollisia taudin hillitsemiskeinoja.
Peräti yksi semmoinen onkin löytynyt, eli vihreä tee -uute (ekstrakti). Toisaalla vaikuttavaksi aineeksi mainitaan katekiinit, toisaalla on mainintaa tanniineistakin. Google-haku esim. hakusanoilla "mosaic virus green tea" kertoo tohtori Okadan tehneen tutkimuksia, joissa on todennut mainitun uutteen vaikuttavan hillitsevästi tupakan mosaiikkivirukseen, samoin löytyy mainintoja siitä että tupakanviljelijät käyttävät ekstraktia "to prevent crop-damage", mahdollisesti Okadan havaintoa sekin. PubMedistä löytyy ainakin yksi maininta: http://www.ncbi.nlm.nih.gov/pubmed/22353001 (http://www.ncbi.nlm.nih.gov/pubmed/22353001).
Lähinnä nyt mietityttää käytännön sovellutus: annostus ja annostelumenetelmä. Mielipiteitä, tietoa?
P. S.-- Voi toki olla että diagnoosi on väärä ja sitä myöten kaikki yritykset turhia. Yritetään nyt kuitenkin. Vinkit muista mosaiikkivirusten hillitsemiskeinoista ovat tervetulleita.
^ Mulla on myös toisessa Ulupica Largessani jotain outoa keltaisuutta. Ei ole tullut mosaiikkivirus mieleen, kun siitä ei edelleenkään vissiin ole kellään havaintoja. Mutuilisin, että ilmenee kasvin jäädessä muiden varjoon. Ikkunalaudalle siirrettäessä pukkasi normaaleja lehtiä, mutta ei pitänyt kylmästä. Siirsin pois ikkunalta, ja kasvi piristyi, mutta laikut palasivat.
Mulla se on natikan alla ja ihan hyvin saa mielestäni valoa. Epäilyttää silti minuakin tämä virus. Pitää seurata tilannetta, voihan kyseessä tosiaan olla jotain kasville tyypillistä oireilua, kun sinunkin yksilössäsi sitä on. Siirränpä kokeeksi kasvin hieman eri paikkaan.
Ulupica largen lehdet näyttävät minullakin hieman erikoisilta. Fataliin siemenistä kasvatettuja:
(https://dl.dropbox.com/u/53859504/ulupicalarge_lehti.jpg)
Klikkaa suuremmaksi.
No jopas on, melko samaltahan tuo näyttää, joskin minulla keltaisuus on selvemmin laikkumaisempaa varsinkin uudessa kasvussa. Siinä taisi mennä sekin virus. ;D
Mullakin on aika selkeät rajat. Nyt kun tarkistin, niin näköjään lehden reunoista alkaa ja etenee tyveä kohti, lehtisuonet säilyvät pisimpään terveän vihreinä. Mahtaisikohan olla jotain ravinnehäikkää, saattoi nimittäin tuohon aiempaan piristymiseen liittyä ruukunvaihtokin. Lorauttelen kokeeksi vähän ruokaa sille illemmalla.
Yhdellä kasvattamistani 11 Isomarjaisesta Ulopicasta on myös tuollaiset lehdet. Olen itse ajatellut taimen saaneen liikaa ravinteita. Chili alkaa mielestäni näyttämään paremmalta nyt kun en ole moneen viikkoon antanut kuin vettä ravinnoksi.