Kai se täytyy aloittaa uusi päiväkirja, kun näitä chilejä tulee näköjään lupauksista huolimatta pistettyä koko ajan lisää itämään. Karsin sitten kelvottomampia yksilöitä raakasti joukosta pois, jos siltä näyttää.
Päivittelen taas tähän aloitusviestiin tätä kasvatuslistaa, kunhan uutta ilmenee. On itsellekin selkeämpää, kun näkee mitä kaikkea on kasvamassa.
C. annuum;
Nepali orange x
Serrano x
Serrano huasteco x
Unkarilainen chilipaprika x
Jalapeño concho x
Jalapeño grande x
Thai culinary x
Fresno x
Chokolate cherry x
Wenk´s yellow hot x
C.baccatum;
Peru 5449 (HP1647-10)
Aji indian PI 370004 x
Aji cito x
Aji picante PI 257068 x
Quintisho red x
PI 257186 (peru)
Sili-a-top PI 188803 x
Queen Laurie PI 281405 x
Hot tree pepper PI 267729 x
Pimenta barro do robiero x
C.chinense;
Charapita x
Cumari ou passarinho x
Ecuadorian brown x
Fatalii x Harold st barts x
Lava drop habanero x
7-pot x
Trinidad douglah (chokolate 7-pot) x
Orange lantern x
Aji umba x
Antillais caribbean x
Chokolate scotch bonnet x
Chokolate habanero x
White bullet x
Limo blanco x
Scotch bonnet orange x
Bonda ma Jacques x
Tobago sweet x
Trinidad scorpion yellow x
C.pubescens
Rocoto longo x
Rocoto de san isidro
Canario
Chile de seda x
Peru cusco x
Rocoto guatemala x
Hyper pube x
Peru puno marki
Rocoto orange x
Manzano orange x
Rocoto peron
Villit;
C.tovarii
x = itänyt
Tänään oli itänyt viikko sitten itämään laitetut Charapita C.chinense ja Nepali orange C.annuum ja samalla ensimmäiset multaan laitetut siemenet.
Tuli eilen käytyä Tammisillassa ja jonkinlaisen kipinän reissulta näköjään taas sai kasvatuksiin, kun tuli taas laitettua muutama chinense lisää itämään. ;D
Fatalii x Harold st barts
Chokolate scotch bonnet
7 pot
Trinidad douglah (chokolate 7 pot)
Aji umba
Antillais caribbean
Orange lantern
Lava drop habanero
White bullet
Limo blanco
Lista alkaa näköjään taas kaikista puheista huolimatta kasvaa! Ei voi mitään! ;D
Tammisillasta tulee sitten joka tapauksessa haettua keväämmällä lisää chilien taimia näiden lisäksi ja baccatumitkin on vielä kaikki kylvämättä. ;)
Tämä Trinidad douglah lienee samaa kaliiperia Morouga blendin kanssa ellei peräti tuimempi. Eikä Nagaa listassa?
Lainaus käyttäjältä: bluesman - joulukuu 12, 2010, 00:06:57 ap
Tämä Trinidad douglah lienee samaa kaliiperia Morouga blendin kanssa ellei peräti tuimempi. Eikä Nagaa listassa?
Ei ainakaan vielä listassa nagaa ja jotenkin tuntuu, että pidin 7 potin mausta enemmän. Sitä kerran maistaneena.
Nagan taimen saan hommattua varmaan myöhemmässä vaiheessa Tammisillasta, joten eiköhän sekin tuohon listaan ilmesty.
no juu, meiltä löytyy varmasti nagan taimia!!!! ja jos ei ite jaksa kasvattaa, niin tuorettakin löytyy ja kuivattua ja kaikkia mahdollisia ja mahdottomia naga jalosteita ;D Masa nautiskeli meillä käydessään niin herkullisen nagasuklaankin ;)
Lainaus käyttäjältä: kalat69 - joulukuu 12, 2010, 15:59:58 ip
Masa nautiskeli meillä käydessään niin herkullisen nagasuklaankin ;)
No juu! Kyllähän sen nagasuklaan muistaa! Varsinkin, kun siihen oli muistaakseni annosteltu 1 iso teelusikallinen nagajauhetta/ 100 gr suklaata. Jokainen voi arvata, että potkua löytyi! ;D
Katsoin juuri tuota listaa mitä taimia sinulla tulee myyntiin ja ilmoitan sitten vähän myöhemmin, mitä otan.
Villit jää tänä vuonna todella vähälle kasvatukselle ja siitä jää kyllä tilaa kasvatella hieman muitakin ja minullahan ei ainakaan chinenset ole kovin korkeiksi kasvaneet. Baccatumit on sitten asia erikseen.
Kasvatuslistaan tuli nyt eka bacca, josta en viime vuonna saanut ainuttakaan siementä itämään. Peru 5449.
Chinensejä tuli lisää Scotch bonnet orange ja Bonda ma Jacques.
Lisäksi laitoin vielä kokeeksi itämään erään kohtuullisen tulisen ja hyvän makuisen Unkarilaisen chilipaprikan siemeniä, jonka nimestä ei ole tietoa. Näitä voi tulla keväällä enemmänkin kasvatukseen. 7 erilaista tuntematonta lajiketta tuli siemenvaihtojen yhteydessä.
5 päivää sitten itämään laitetut chinenset Limo blanco, Orange lantern ja Ecuadorian brown olivat itäneet tänään. :)
Ecuadorian brown oli ehtinyt jopa kasvattaa noin 2,5 cm hännän! Piti laittaa kaikki kolme siementä multiin kasvamaan, että näkee, mikä lähtee kasvamaan parhaiten.
Limo blanco kasvattaa vaalean keltaisia melkein valkoisia podeja.
Orange lanternia yritin kasvattaa pari vuotta sitten reimerin siemenistä, siinä kuitenkaan onnistumatta. Nyt vihdoin pääsen kasvattamaan sitäkin! :) On kolumbialainen chinense.
Ecuadorian brown on ruskeita pitkulaisia hedelmiä tuottava chinense ja pitäisi olla Aji pancasta poiketen myös tulinen. Aji panca taitaa silti olla tuolla päin maailmaa yleisnimike näille ruskeille chinenseille.
Tuli hieman hommattua chilisuklaa-aineksia, jos ehtisi vielä ennen joulua niitä tekemään. ;) Lidlistä löytyi mm. 2 eurolla 5 eri maun satsi leivonta-aromeja aika kätevissä putkiloissa. Oli sitruunaa, rommia, karvasmantelia (eikös se ollut myrkkyä? ::)), appelsiinia ja voi-vaniljaa.
Huomenna on kuitenkin polven tähystysleikkaus, mikä varmaan hieman viivyttää askareita.
Viime viikolla itämään laitetut siemenetkin näyttää nyt olevan kaikki itämispisteessä. C. tovarii vaan antaa vielä odottaa..
Tsemppiä leikkaukseen! Eiköhän se polvi ole sitten entistä ehompi. Ja varmaan tovariikin on itänyt kun pääset leikkauksesta kotiin.. :)
Lainaus käyttäjältä: Minbaari - joulukuu 16, 2010, 00:51:25 ap
Tsemppiä leikkaukseen! Eiköhän se polvi ole sitten entistä ehompi. Ja varmaan tovariikin on itänyt kun pääset leikkauksesta kotiin.. :)
Kiitos! Nivelkierukasta poistettiin kohtalainen palanen ja pintoja hieman höyläiltiin. Toivotaan että tuli hyvä.
Ei ole tovarii vielä itänyt. Sitävastoin White bullet ja 7 pot olivat. Kumpaisetkin Bluesmanin siemenistä, kuten tuo eilinen Orange lanternkin. :)
Niin ja eilen tuli laitettua vielä ennen nukkumaan menoa multiin ekat itäneet pubescenssit. Chile de seda ja Rocoto de san isidro.
Hieman kuvia välillä, ettei mene ihan kirjoitteluksi.
(http://i521.photobucket.com/albums/w338/MasaT1/Chilit%202010/Idtykset02.jpg)
Tein ohuesta superlonista tuollaisen kelluvan idätyslautan ja tuntuu toimivan ihan mukavasti. Vesi tulee hyvin tuon superlonin läpi ja pitää siemenet kosteana.
(http://i521.photobucket.com/albums/w338/MasaT1/Chilit%202010/Idtykset03.jpg)
Pikkuhiljaa alkaa itäneet lisääntyä. Kun alkaa tulla ahdasta, pitää vaan viskoa ylimääräisiä pois.
Pubescensseista iti eilen Rocoto guatemala ja tänään Rocoto longo. Voi olla, että nämä jo riittäisikin noiden Rocoto de san isidron ja Chile de sedan lisäksi. Rocoto guatemalasta voisi pitää taas vaikka kaksi pensasta. Teki tänä vuonna aika runsaasti tuollaisia parin euron kokoisia podeja. ikävä vaan, kun eivät ehtineet kypsyä, Toivottavasti tänä vuonna onnistuu paremmin.
Chinenseistä iti tänään Cumari ou passarinho ja Scotch bonnet orange.
Lisää baccatumeja meni idätykseen.
Aji indian
Aji cito
Aji picante
Quintisho red
PI 257186
Sili-a-top
Queen laurie
Hot tree pepper
Lisäksi laitoin annuumeista serranoa hieman itämään.
Pari kuvaa kasvatuksista näin jouluaaton aattona.
(http://i521.photobucket.com/albums/w338/MasaT1/Chilit%202010/Talvehtivatchilit03.jpg)
Talvehtivia chilejä. Osa on leikattu tapiksi tilaa säästääkseni ja riittää tuo valokin noista 30w esleistä hieman paremmin.
(http://i521.photobucket.com/albums/w338/MasaT1/Chilit%202010/Idtyksi04.jpg)
Postissa tuli pari päivää sitten 85w 5500k esli. En tuossa niin paljon eroa valossa huomaa ennen käyttämiini 50w 5000k esleihin verraten, mutta kokeillaan nyt mitä vaikuttaa.
18 päivä laitetuista baccoista oli nyt joulun aikana kaikki itäneet paitsi Aji cito, jota en ilmeisesti ollutkaan laittanut itämään, vaikka piti. Eli Aji cito lähti tänään uudelleen idätykseen.
Rocotoista uudet itäneet oli Rocoto longo ja Peru cusco. Niille parille itäneelle Rocoto de san isidrolle sitävastoin kävi kehnosti. Toinen pääsi jo sirkkalehdillekin ja kuihtui saman tien pois. -Viime vuodelta tosin ihan tuttua käyttäytymistä joillekkin rocotoille.
Chinenseistäkin oli taas itänyt niin moni, että päätin alkaa pistämään päiväkirjan alkuun ruksin jokaisen itäneen lajikkeen perään, ettei tarvitse ihan jokaista täällä erikseen mainita. ;)
Joitakin uusia lajikkeitakin tulee aina lisäiltyä pikkuhiljaa. Rocotoistakin meni nyt Hyper pube ja Peru puno marki tuon menehtyneen san isidron tilalle ja vanhoja Rocoto orangen siemeniä muuten vaan ihan kokeeksi. :)
Itäneistä chinenseistä olen erityisen tyytyväinen, kun tuo Fatalii x Harold st barts iti. Ei meinannut oikein tulla itäneitä.
Toivottavasti tämä yksi lähtee nyt kunnolla kasvuun! :)
Hieman alkaa jo vihertää kasvatuksissa.
(http://i521.photobucket.com/albums/w338/MasaT1/Chilit%202010/Idtyksi05.jpg)
(http://i521.photobucket.com/albums/w338/MasaT1/Chilit%202010/Idtyksi06.jpg)
Nepali orange C. annuum on odotetusti nopeimmin kasvava taimi tällä hetkellä mutta Ecuadorian brown C.chinensekin hieman yllätti itävyydellään ja kasvuvauhtikin on ollut aika ripeää. Ei mitään käsitystä kuinka iso pensas siitä kasvaa.
Puisista kertakäyttöhaarukoista tehdyt nimilaput piti vaihtaa muovisiin, kun alkoivat kerätä hometta. Ehkä laminoin myöhemmin vielä paremmat nimilaput.
Tänään tuli laitettua C. tovariistakin loput kolme siementä itämään, joista yksi oli tuollainen minisiemen. Tällä kertaa laitoin ne suoraan kylvöturpeeseen. Nuo itämislautallakin olleet C. tovariin siemenet on siirretty jo ennen joulua turpeeseen. Kunhan nyt edes yksi itäisi. :) Mutta yhtä hankalilta idätettäviltä tuntuvat, kuin viime vuonna ne Australian chilimiehen siemenet.
Chinenseistä tuli tänään uusia itäneitä siemeniä Tobago sweetistä, jotka tuntuivat hyvinkin itämiskykyisiltä. Sitävastoin Trinidad douglahin ja Bonda ma Jacquesin siemenet alkaa vaikuttaa kelvottomilta. Eli Bonda ma Jacquesin siemeniä ei enää pahemmin jakoon mene. ;)
Alkuun hankalasti itävältä tuntunut Fatalii/Harold st barts risteytyskin Kalat69,ltä on idättänyt jo 3 siementä. :)
Olen nyt suihkutellut jokaisen kylvön yhteydessä pintamultaa spruzit torjunta-aineella, kun pari viikkoa sitten näkyi muutama harsosääski.
Lisää sääskiä ei ole ilmaantunut ja taimetkaan eivät tunnu siitä aineesta pahemmin kärsivän.
Erilailla itää omat Tobago sweetin siemenet kuin muilla. Vasta 1/5 itänyt. Mutta sehän riittää.
Hot tree pepper itää ja yksi Trinidad perfume taitaa sittenkin itää. Musta tuntuu että kivivilla on lauttaa parempi kun on kyseessä hitaasti itävä siemen.?? Kaikki talouspaperit kasvoivat levää niin että puheensorina kuului kun painoi korvan lähelle lauttaa.
Laitoin sittenkin uuden erän Bonda ma Jacquesia jos sittenkin on kylväjässä ja kylvömenetelmässä vikaa.
Täytyy nyt toivoa että oma ainokainen Bonda selviäisi. Seisoo uljaasti pystyssä ja pienenpienet sirkkalehdet taimessa. Mitään ei ole tapahtunut sen jälkeen kun kypärä muutama päivä sitten irtosi.
Systeemit muuttui taas hieman.
(http://i521.photobucket.com/albums/w338/MasaT1/Chilit%202011/Idtyksi07.jpg)
Otin käyttöön tuollaisen vanhan 60L akvaarion. Tilaakin tuntui tulevan heti enemmän.
Vielä löytyis 100L ja 180L akvaario, jos tarvis , ellen sitten myy niitä jollekkin harrastajalle. ;)
(http://i521.photobucket.com/albums/w338/MasaT1/Chilit%202011/Idtyksi08.jpg)
Nimilappujakin tuli hieman laminoitua, jos nimet nyt pysyisi niin, että niistä saa myös selvää vähän ajan päästä.
Joo! Tiedän, että on tusseja, jotka pysyy. Muttei ole ainakaan minun kohdalleni vielä tullut.
Ei saada minusta kyllä natikkamiestä ei! Vaikka onkin ostettu 250w natikka sinisellä lampulla. Ennemmin ostan hevosen!
Lainaus käyttäjältä: MasaT - tammikuu 05, 2011, 07:23:31 ap
Ei saada minusta kyllä natikkamiestä ei! Vaikka onkin ostettu 250w natikka sinisellä lampulla. Ennemmin ostan hevosen!
;D
Onhan niissä aika "raaka" valo..
Vessassa se oli just mukava. Siinä ihan rauhassa istunnolla ja oma arska paistoi. 8)
Lainaus käyttäjältä: Minbaari - tammikuu 05, 2011, 11:42:33 ap
Lainaus käyttäjältä: MasaT - tammikuu 05, 2011, 07:23:31 ap
Ei saada minusta kyllä natikkamiestä ei! Vaikka onkin ostettu 250w natikka sinisellä lampulla. Ennemmin ostan hevosen!
;D
Onhan niissä aika "raaka" valo..
Riippuu kyllä hieman polttimostakin, spektriltään tasapainotettu on hieman mukavampi kuin normaali. Monimetalli on kyllä jo hyvinkin mukava silmille, josko sellaisen natikkaansa ruuvaa.
Noh. Ei tuon 250W monimetallin valo nyt niin järkyttävältä vaikutakkaan. :)
(http://i521.photobucket.com/albums/w338/MasaT1/Chilit%202011/Idtyksi1.jpg)
Kuvasta ei tosin saa käsitystä, kuinka kirkas tuo valo todellisuudessa on! :)
Lamppua jouduin jo nostamaan hieman ylemmäs, kun mukeissa alkoi istutusturpeet kuivahtamaan mielestäni hieman liiankin tehokkaasti. Saivatpahan harsosääsket kerrankin kyytiä!! Niitäkin kun näyttää kuitenkin hieman olevan torjuntayrityksistä huolimatta. :-\
Kokeillaan nyt jonkin aikaa, miten tuo lamppu taimien kasvuun vaikuttaa. Myöhemmin laitan taimet kuitenkin loisteputkien alle.
Tässä hieman taimia tältä hetkeltä.
(http://i521.photobucket.com/albums/w338/MasaT1/Chilit%202011/Nepaliorange1.jpg) (http://i521.photobucket.com/albums/w338/MasaT1/Chilit%202011/Lavadrop1.jpg)
(http://i521.photobucket.com/albums/w338/MasaT1/Chilit%202011/Chiledeseda1.jpg) (http://i521.photobucket.com/albums/w338/MasaT1/Chilit%202011/Charapita1.jpg)
(http://i521.photobucket.com/albums/w338/MasaT1/Chilit%202011/Ecuadorianbrown1.jpg)
Yksi Bonda ma Jacques pääsi sittenkin sirkkalehdille! Eikä jäänyt edes kypärä päähän vaikka siltä aluksi näytti. :)
Muita odotettuja itäneitä, mitkä lämmittää mieltä tänään on Manzano orange, Serrano ja Pimenta barro do robiero (C.baccatum).
Aika hyvin siis tuntuu tämä kausi kuitenkin lähtevän käyntiin. 33 lajiketta olisi tällä hetkellä kasvamassa. Se olisi jo aika sopiva määrä mutta mahtuu siihen vielä muutama lajike lisää. :)
Hieno homma että sait Bondan käyntiin. Onko se tuollainen mikrotaimi kuin mullakin vai mikä mun Bondassa mättää ?
Tuntuu että noita harsosääskiä löytyy täältäkin, oletko jotain muuta niille antanut kuin tuota multaan suihkutettavaa ainetta josta aikaisemmin mainitsit ?
Mullakin on vain yhdessä Bondan siemenessä merkkejä itämisestä. Ollut jo jonkin aikaa, ettei vaan toukat ole syöneet.
Lainaus käyttäjältä: bluesman - tammikuu 07, 2011, 21:44:41 ip
Mullakin on vain yhdessä Bondan siemenessä merkkejä itämisestä. Ollut jo jonkin aikaa, ettei vaan toukat ole syöneet.
Siementen huonossa itävyydessä on varmaan kyse siitä, että otin siemenet talteen liian aikaisin. Olis kannattanut antaa vaikka kypsän hedelmän nahistua vähän ja sitten vasta ottaa siemenet talteen. Moka mikä moka. Muutenkin tuli aika vähän satoa tästä viime vuonna. Lieneeköhän aika paljon lämpöä vaativa lajike tai sitten on risteytetty liian monta kertaa.. Kukapas sen tietää.
Lainaus käyttäjältä: jewe - tammikuu 07, 2011, 21:37:31 ip
Hieno homma että sait Bondan käyntiin. Onko se tuollainen mikrotaimi kuin mullakin vai mikä mun Bondassa mättää ?
Tuntuu että noita harsosääskiä löytyy täältäkin, oletko jotain muuta niille antanut kuin tuota multaan suihkutettavaa ainetta josta aikaisemmin mainitsit ?
Ihan normaali tuntuu tämä bonda olevan.
Spruzit-tiiviisteestä tehtyä suihketta olen nyt käyttänyt jatkuvasti. Harsosääskiä näkyy yhä välillä mutta vähemmän, kuin viime vuonna.
Monimetallilamppu piti ottaa pois käytöstä, kun paloturvallisuusmääräykset vaatii lampulle lasilevyn eteen. Monimetallilampuilla kun on tapana räjähdellä aina joskus, enkä halua tulikuumia sirpaleita pisin huoneistoa. Lisäksi pitää asentaa kumipäällysteinen johto lamppuun.
Pistän kuntoon ja myyn, jollen ole tyytyväinen. Tällä hetkellä tulee 5m,n johto, kun katsoin tulevan halvimmaksi tehdä johto jatkojohdosta.
Vihdoin ja viimein yksi Trinidad douglah nousi sirkkalehdille! Se riittää, kunhan saan pysymään vaan hengissä. :D
Chinenset alkaa olla likimain kaikki siinä. Chokolate habanero tuli listaan lisäksi, kun haluan nähdä miten paljon poikkeaa Chokolate scotch bonnetista. Congo brown oli ainakin viime vuonna podeiltaan aivan eri tyyppinen.
Trinidad scorpion yellown siemeniä on vielä tulossa ja Tammisillasta tulee sitten täydennyksiä keväämmällä.
Serrano huasteco ja Jalapeno grande annuumeista ovat myös itäneet tänään.
Lupailin Bluesmanille hieman makrokuvia viime kesältä. Kummatkin kuvat otettu Tokinan 100mm makrolla ja jalustalta.
(http://i521.photobucket.com/albums/w338/MasaT1/Muut/Kukkahmhkkijasaalis0001Kopio.jpg)
Kukkahämähäkki ja saalis
(http://i521.photobucket.com/albums/w338/MasaT1/Muut/LehtipistiinenRhogogaster0006Kopio.jpg)
Lehtipistiäinen
Tulispa taas kesä! :D
Ensimmäinen villin siemen on itänyt. Valitettavasti ei vieläkään ollut C. tovarii.
(http://i521.photobucket.com/albums/w338/MasaT1/Chilit%202011/podi403.jpg)
Tässä on kaksi mahdollisuutta, joko tämä on C.galapagoense tai sitten C. flexuosum.
(http://i521.photobucket.com/albums/w338/MasaT1/Chilit%202010/Villiensiemeni02Kopio.jpg)
Taimi on idätetty tuon neljännen podin siemenestä. Sain kuivaneet marjat alkusyksystä Herpiililtä. Onneksi nyt iti ainakin yksi siemen! :D
Hieman jo veikkailisin C. flexuosumin puolesta. :)
Hienoja kuvia! Macro himo vaan kasvaa kasvamistaan. Tulispa kesä ja kärpäset...ja Sicman 150mm. :)
Aivan mahtavia macrokuvia! Juuri tällaisista haaveilen että joskus saan itsekin otettua yhtä hyviä.
Kuvapäivitystä.
(http://i521.photobucket.com/albums/w338/MasaT1/Chilit%202011/Taimet01.jpg)
Hieman isoimpia taimia tällä hetkellä. Takana näkyy hieman tötterökasviakin, jonka hankin tuhoamaan tihulaisia.
(http://i521.photobucket.com/albums/w338/MasaT1/Chilit%202011/Nepaliorange01.jpg)
Nepali orange, jonka latvassa on jo hieman nuppujakin koostaan huolimatta.
(http://i521.photobucket.com/albums/w338/MasaT1/Chilit%202011/Charapita01.jpg)
(http://i521.photobucket.com/albums/w338/MasaT1/Chilit%202011/Whitebullet01.jpg)
(http://i521.photobucket.com/albums/w338/MasaT1/Chilit%202011/Rocotoguatemala01.jpg)
(http://i521.photobucket.com/albums/w338/MasaT1/Chilit%202011/Douglahjabonda01.jpg)
Vaikeimpia idätettäviä tällä kaudella. Trinidad douglah ja Bonda ma Jacques. Douglahia on nyt 3 tainta ja Bondaa 2, joista toinen on kypäräpää.
Ihan hyvällä mallilla näyttäisi olevan kasvatukset sielläkin.
Näköjään sullakin on vermikuliittia tuossa pinnalla, itsellänikin oli viime vuonna mutta nyt ei ole ollut kun ei ole enää tavaraa enkä ole kauheasti jaksanut tuota etsiä, myydään vaan aika harvoissa kaupoissa.
Lainaus käyttäjältä: jewe - tammikuu 21, 2011, 19:01:02 ip
Ihan hyvällä mallilla näyttäisi olevan kasvatukset sielläkin.
Näköjään sullakin on vermikuliittia tuossa pinnalla, itsellänikin oli viime vuonna mutta nyt ei ole ollut kun ei ole enää tavaraa enkä ole kauheasti jaksanut tuota etsiä, myydään vaan aika harvoissa kaupoissa.
On sitä turun seudulla ainakin bauhaussissa ollut myynnissä. Raumalla löytyy nyt ainakin honkkarista molempia vermikuliittia ja perliittiä. (Rauman seutulaisille tiedoksi, että siemen-florasta saa perliittiä ihan mukavaan hintaan. ;))
En ole tuosta vermikuliitista silti varma, kannattaako sitä käyttää, kuin idätykseen .
Jos siellä päin on Kodin Terra, niin ainakin keväällä pitäisi löytyä vermikuliittia.
Tuota vermikuliittiahan voi sitten käyttää myös viiriäisen tai kanamunien hautomiseen, kun se pitää tuon kosteuden tasaisena.
Vähän offtopic, mutten voinut olla mainitsematta. :D
Niin ja piikkiössähän on sitten ihan oma maatiaiskanarotunsakin. ;)
-Vanhoina päivinä tulee varmaan jompaa kumpaa, ellei molempia kasvateltua.
Lord Nelsonin siemeniä myyvissä paikoissa on ainakin ennen ollut vermikuliittia eli mm. Bauhaus, Plantagen, Helle ja Kauppila turun seudulla, en ole tosin tänä talvena noissa kaupoissa pahemmin pyörinyt joten on jäänyt siksi hankkimatta. :)
Lainaus käyttäjältä: jewe - tammikuu 21, 2011, 21:07:15 ip
Lord Nelsonin siemeniä myyvissä paikoissa on ainakin ennen ollut vermikuliittia eli mm. Bauhaus, Plantagen, Helle ja Kauppila turun seudulla, en ole tosin tänä talvena noissa kaupoissa pahemmin pyörinyt joten on jäänyt siksi hankkimatta. :)
Tuota vermikuliittiä ei mielestäni tosiaankaan kannata käyttää, kuin alkuvaiheessa, jos idättää turpeessa. Se pitää pinnan sopivan kosteana idätystä varten. Myöhemmin ehkä ei ole muuta, kuin harmia.
-Minähän teen samat virheet aina joka vuosi uudestaan. :-\ :exclam:
Lainaus käyttäjältä: MasaT - tammikuu 21, 2011, 22:00:50 ip
Lainaus käyttäjältä: jewe - tammikuu 21, 2011, 21:07:15 ip
Lord Nelsonin siemeniä myyvissä paikoissa on ainakin ennen ollut vermikuliittia eli mm. Bauhaus, Plantagen, Helle ja Kauppila turun seudulla, en ole tosin tänä talvena noissa kaupoissa pahemmin pyörinyt joten on jäänyt siksi hankkimatta. :)
Tuota vermikuliittiä ei mielestäni tosiaankaan kannata käyttää, kuin alkuvaiheessa, jos idättää turpeessa. Se pitää pinnan sopivan kosteana idätystä varten. Myöhemmin ehkä ei ole muuta, kuin harmia.
-Minähän teen samat virheet aina joka vuosi uudestaan. :-\ :exclam:
Yhdyn tuohon ja itsekin käytin vermikuliittia vain alkuvaiheessa, tuskin hankin enää vermikuliittia ellen sitten tomaattien idätystä varten joka alkaa viikon sisällä. Olen muistaakseni jostain myös kuullut että tuo pinnalla oleva vermikuliitti heijastaisi valoa taimille alhaalta päin mutta tuo voi olla jotain legendaakin. :D
oho, meillä tosiaan on täällä piikkiössä oma maatiaskanarotu. Tykkääköhän ne chilistä? Voisko niitä kasvattaa samassa tilassa ;D ;D? Kohta vaihtuu chilit kanoihin ;D ;D
Lainaus käyttäjältä: kalat69 - tammikuu 21, 2011, 22:38:14 ip
oho, meillä tosiaan on täällä piikkiössä oma maatiaskanarotu. Tykkääköhän ne chilistä? Voisko niitä kasvattaa samassa tilassa ;D ;D? Kohta vaihtuu chilit kanoihin ;D ;D
Miltähän mahtaisi maistua chilillä syötetty kukko? Satun tietämään, että kukossa on enemmän lihaa, kuin kanassa mutta syö taas vastaavasti enemmän.
Broilerista ja kanasta ei muuten saisi puhua samassa yhteydessä. Kanassa eli kukossa on paljon tummempi liha, kuin broilerissa ja makuakin huomattavasti enemmän. Broileri on kanasta jalostettu pullakana tehotuotantoon ihmisten nassutettavaksi.
Kävin eilen Porin Terrassa, hakemassa multaa ja taimirasioja. Samalla katselin muutakin tarjontaa.
Siellä oli vermikuliittiä ja perliittiä, 5-6 euroa pieni säkki. En ostanut, etttei mene miian monimutkaiseksi.
Mutta mukava oli huomata että valikoima on melkoisesti laajenemassa verrattuna viime kevättalveen.
Chililajikkeita, siis siemeniäkin oli tullut useita lisää: Viime keväänä ei ollut kuin long slimiä ja hotwaxia,
mutta nyt pari "Piispanhattuakin":
http://www.kodinterra.com/market/kodinterra?b_haku.sana=chili*&a_Visit%3Ahae=Hae&myymala=Kodin+Terra+Pori&paikkakunta=Pori&osuuskauppa=SATAKUNTA&pageName=Hakutulos&additionalParam= (http://www.kodinterra.com/market/kodinterra?b_haku.sana=chili*&a_Visit%3Ahae=Hae&myymala=Kodin+Terra+Pori&paikkakunta=Pori&osuuskauppa=SATAKUNTA&pageName=Hakutulos&additionalParam=)
Mutta hinnat olivat aivan muuta kuin tuossa nettisivullaan: Naureskelin itsekseni, että minullahan on arvotavaraa siemenvarastossani, kun tuolla hyllynreunushinnat
olivat esim. Caribbean red haballe: 4,95€ pussi, jonka kyljessä luki että 4-5 siementä ja itävyys 60% :)
Sorry tämä offtopic, mutta tuolla aiemmin oli juttua terrasta ja vermikuliitista
Nojoo. Itse hommasin tuota perliittiä aikoinaan 200 litran säkin ja siitä riittää varmaan vielä vuosiksi eteenpäin. ;D
Pitää sitä nyt käyttää, kun sitä on. Ilmankin tulee kyllä ihan varmasti toimeen.
mitenkäs niistä antamistani villeistä marjoista ovat idätykset edenneet?
Paljonkos toi perliitti sit maksaa siemenfloorassa?
Lainaus käyttäjältä: Herpiili - tammikuu 24, 2011, 13:44:07 ip
mitenkäs niistä antamistani villeistä marjoista ovat idätykset edenneet?
Yksi siemen on itänyt. Siitä oli hieman juttuakin tuossa taaempana. Hitaasti kasvaa ja karvaisuutta on nyt tullut varteen aika paljon selvemmin esiin, eli vielä ei tiedä mikä chili on tulossa.
Lainaus käyttäjältä: Rundari - tammikuu 24, 2011, 16:26:00 ip
Paljonkos toi perliitti sit maksaa siemenfloorassa?
Olisko ollut n. 6 euron paikkeilla mutta ihan reilun kokoisessa pussissa mielestäni verraten esim. honkkarin perliitti-pusseihin.
Voisin tuota omaa perliittiäkin silti tuoda hieman myytäväksi ulvila-miittiin, jos on tarvis. Siitä meneekin hinta sitten jo vieläkin alemmas.
Ensimmäiset siirrot isompiin potteihin on tehty.
(http://i521.photobucket.com/albums/w338/MasaT1/Chilit%202011/Nepaliorange03.jpg)
Nepali Orange C.annuum. Hieman hennohkot juuret.
(http://i521.photobucket.com/albums/w338/MasaT1/Chilit%202011/QueenLaurie01.jpg)
Queen Laurie C. baccatum. Juuria on jo huomattavasti enemmän.
(http://i521.photobucket.com/albums/w338/MasaT1/Chilit%202011/Nepaliorange04.jpg)
Nepali orangen nuppuja.
(http://i521.photobucket.com/albums/w338/MasaT1/Chilit%202011/Kolmikko01.jpg)
Näiden kahden lisäksi ruukutin vielä Limo blanco C.chinensen.
Tässä koko kolmikko. Nepali orange, Queen Laurie ja Limo blanco.
Hieman saa jo osviittaa, miten vähissä tilat alkaa kohta olla! :-X
Laitoin taimet väliaikaisesti talvehtivien chilien joukkoon. Vasemmassa laidassa näkee hieman C. galapagoensen runkoa.
Muutama taimi tuli taas potitettua uudelleen tänään.
(http://i521.photobucket.com/albums/w338/MasaT1/Chilit%202011/Taimet04.jpg)
Hieman kuvia talvehtivista.
(http://i521.photobucket.com/albums/w338/MasaT1/Chilit%202011/CGN19198201.jpg) (http://i521.photobucket.com/albums/w338/MasaT1/Chilit%202011/Cgalapagoense01.jpg)
CGN 19198 #2 C. galapagoense
(http://i521.photobucket.com/albums/w338/MasaT1/Chilit%202011/Clanceolatum01.jpg) (http://i521.photobucket.com/albums/w338/MasaT1/Chilit%202011/Clanceolatum02.jpg)
C. lanceolatum C. lanceolatumin marja tältä päivältä.
(http://i521.photobucket.com/albums/w338/MasaT1/Chilit%202011/Minimini01.jpg)
Tapiksi leikattu Mini mini C. baccatum.
(http://i521.photobucket.com/albums/w338/MasaT1/Chilit%202011/Ulupica01.jpg)
Ulupica-bonchi. Talvehtii toista vuottaan.
Tuosta lancesta tulikin mieleen. Käyppä kurkkaamassa tuolla. http://chilepeppar.blogspot.com/2011/02/capsicum-lanceolatum.html (http://chilepeppar.blogspot.com/2011/02/capsicum-lanceolatum.html) Aika rehevän näköinen lance. :)
Lainaus käyttäjältä: Kaltsu - helmikuu 02, 2011, 15:32:31 ip
Tuosta lancesta tulikin mieleen. Käyppä kurkkaamassa tuolla. http://chilepeppar.blogspot.com/2011/02/capsicum-lanceolatum.html (http://chilepeppar.blogspot.com/2011/02/capsicum-lanceolatum.html) Aika rehevän näköinen lance. :)
Tuo oli jo aika komea lance tosiaan! Olen tätä omaani joutunut talvisin aina hieman leikkelemään, ettei ala liikaa rehottamaan. Viime kesänä ei oikein tykännyt kasvihuoneessa olosta ja alkoi nyt syksyllä vasta kasvamaan hieman enemmän. En tiedä pitäiskö kohta alkaa lannoittamaan hieman enemmän, jos vaikka itselläkin olisi loppukesästä samanlainen puska, kuin tuolla Patrikilla. :D
Olen näitä talvehtivia pitänyt hieman viileämmässä tilassa. Tällä hetkellä vain yhden 50W 5000K eslin valossa. Pari pensasta olen joutunut viemään tunkiolle. C. praetermissumin ja C.eximiumin.
C.galapagoensekin rehottaa aika yllättävästi, vaikka on hieman hento runko ja olot ei taatusti ole samat, kuin Galapagos-saarilla. :)
Onhan komea runko Ulupicalla. Onko ollut tuottoisa? Ja vielä onko minkäkokoisessa ruukussa ollut kesän? Entäpä leikkelitkö kesän mittaan vai rehottiko vapaasti?
Mietin tässä miten sais Ulupicahilloa. Kolmesta kypsästä marjasta ei vielä isoa purkillista tule. Siinä mun sato viime kaudelta Ulupican osalta.
Lainaus käyttäjältä: bluesman - helmikuu 02, 2011, 21:40:22 ip
Onhan komea runko Ulupicalla. Onko ollut tuottoisa? Ja vielä onko minkäkokoisessa ruukussa ollut kesän? Entäpä leikkelitkö kesän mittaan vai rehottiko vapaasti?
Mietin tässä miten sais Ulupicahilloa. Kolmesta kypsästä marjasta ei vielä isoa purkillista tule. Siinä mun sato viime kaudelta Ulupican osalta.
Tämä oli tuommoisessa n.20cm amppelissa koko kesän ja aivan liian kuumassa paikassa kasvarin katossa. Yhtään marjaa en saanut, vaikka kukkikin.
Oma moka, kun jäi niin vähälle huomiolle taimien määrästä johtuen..
Tämä lienee tuo oikea ulupica, eikä ulupica large, mikä taitaa olla sama kuin tuo rocopica.
Eli ilmeisesti pienimarjaisempi.
Sulla kävi sitten samalla tavalla kuin mulla, unohdin Ulupicani (larget) suorastaan heitteille enkä saanut kuin maistiaiset.
Lainaus käyttäjältä: bluesman - helmikuu 02, 2011, 22:07:59 ip
Eli ilmeisesti pienimarjaisempi.
Sulla kävi sitten samalla tavalla kuin mulla, unohdin Ulupicani (larget) suorastaan heitteille enkä saanut kuin maistiaiset.
Villien kanssa käy helposti näin, kun on paljon taimia. Toisaalta on parempi, kun ei jatkuvasti ole hoivaamassa. Kasvupaikka tuntuu tärkeimmältä ja tuntuu, että viihtyvät paremmin ulkona kesällä.
Lainaus käyttäjältä: MasaT - helmikuu 02, 2011, 22:12:36 ip
Villien kanssa käy helposti näin, kun on paljon taimia. Toisaalta on parempi, kun ei jatkuvasti ole hoivaamassa. Kasvupaikka tuntuu tärkeimmältä ja tuntuu, että viihtyvät paremmin ulkona kesällä.
Näin taitaa olla. CAP1491 kasvoi kukkapenkissä rehevästi ja podejakin tuli parisataa, joskin kaikki eivät ehtineet kypsyä. Kasvarissa ruukussa kesän viettänyt jäi paljon riukumaisemmaksi eikä montaa podiakaan tullut. Lance ainakin piti ulkonaolosta selvästi.
Tuli hommattua hieman lisävalaistusta taimia varten.
(http://i521.photobucket.com/albums/w338/MasaT1/Chilit%202011/nlitex201.jpg)
(http://i521.photobucket.com/albums/w338/MasaT1/Chilit%202011/nlitet02.jpg)
Pari tuollaista sormen paksuista nliten 24w purple loisteputkea. Saa olla tuossa nyt noiden osramin 2x 54w loisteputkien lisänä.
Nliten putkien pituus on 54,9 cm, kun osramin taas 150 cm. Jos toimii hyvin , niin hommataan lisää.
(http://i521.photobucket.com/albums/w338/MasaT1/Chilit%202011/Podi404.jpg)
Jospa tämä Herpiililtä saadusta siemenestä kasvatettu villi-chilikin saisi tuosta purplesta valosta hieman lisä pontta. Ei näytä kovin hyvältä tällä hetkellä. :(
(http://i521.photobucket.com/albums/w338/MasaT1/Chilit%202011/Taimia01.jpg)
Alkukaudesta hieman huonosti kasvuun lähteneet Fatalii x Harold st barts, Bonda ma Jacques ja Trinidad douglah näyttävät nyt jo hieman paremmilta. Typen lisääminen saisi jo kyllä alkaa hieman näkyä myös lehdissä.
(http://i521.photobucket.com/albums/w338/MasaT1/Chilit%202011/Taimia02.jpg)
Hieman isompia taimia nurkassa.
(http://i521.photobucket.com/albums/w338/MasaT1/Chilit%202011/Nepaliorange02.jpg)
Joulukuun alkupuolella itämään laitettu Nepali orange kukkii jo kovasti! :D
Osallistun tähän ryhmään, jotka kokeilee tämän mychorrihza-sienirihmaston vaikutusta chilien kasvuun.
Aikaisemmin oli ollut puhetta, että pistokkaat sopisi paremmin vertailukohteiksi mutta ei ole oikein vanhempia kasveja mistä ottaa pistokkaat muuta, kuin villi-chilejä.
Ehkä otan sitten mini ministä ja C. lanceolatumista verrokit. Taimista mahdolliset kokeiltavat on Trinidad douglah ja Yellow trinidad scorpion chinenset. Niiden lisäksi on tuntematonta unkarilaista chilipaprikaa useampi taimi.
Tarkoitus olisi, että alan lisätä tuota sienirihmastoa vasta viimeisen ruukun vaihdon yhteydessä ja kun taimet on kasvattanut kunnollisen juuriston.
Muutenkin olisi tarkoitus nyt mennä hieman orgaanisemmilla lannoitteilla. Osan kasvatan kuitenkin yhä nutriforten lannoitteilla. Saa sitten vertailla näitäkin.
Vihdoinkin chilit saa hieman aurinkoa! :D
(http://i521.photobucket.com/albums/w338/MasaT1/Chilit%202011/1422011019Aurinkopaistaa.jpg)
Taas yksi ruskea chinense, mikä osoittautuikin annuumiksi.
(http://i521.photobucket.com/albums/w338/MasaT1/Chilit%202011/Ecuadorianbrown01.jpg)
Ecuadorian brown C. annuum
(http://i521.photobucket.com/albums/w338/MasaT1/Chilit%202011/Charapita02.jpg)
Charapita C. chinense alkaa taas kukintaansa hyvin nuorena, niinkuin ennenkin.
(http://i521.photobucket.com/albums/w338/MasaT1/Chilit%202011/Nepaliorange05.jpg)
Nepali orange C. annuum
Nyt alkaa taimet olla jo sen verran ahtaasti, että pitää siirrellä niitä hieman uusiin paikkoihin.
(http://i521.photobucket.com/albums/w338/MasaT1/Chilit%202011/Taimet33-1104.jpg)
(http://i521.photobucket.com/albums/w338/MasaT1/Chilit%202011/Taimet33-1103.jpg)
Tässä vielä kuva kasvihuoneesta parin viikon takaa.
(http://i521.photobucket.com/albums/w338/MasaT1/Chilit%202011/Kasvari01.jpg)
Hienoja kukkakuvia nuo aikaisemmat! :) Mukavastihan nuo näyttää sulla kasvavankin, taitaa vaan olla piiiiitkä matka vielä siihen, että pääsee tuonne kasvariin siirtämään niitä! Täällä ei ainakaan uskalla vielä sepalukset auki kävellä pihamaalla! ;)
Lainaus käyttäjältä: Toni.A - maaliskuu 03, 2011, 13:29:53 ip
Hienoja kukkakuvia nuo aikaisemmat! :) Mukavastihan nuo näyttää sulla kasvavankin, taitaa vaan olla piiiiitkä matka vielä siihen, että pääsee tuonne kasvariin siirtämään niitä! Täällä ei ainakaan uskalla vielä sepalukset auki kävellä pihamaalla! ;)
Kyllä täällä on jo parina päivänä ollut sen verran lämpöasteita, että lumet lähtee kattojen päältä aika vauhdilla. Tais tuolla kasvihuoneessakin olla jo jonkun verran lämpöasteita sisällä.
Toukokuussa olis ihan mukava päästä jo siirtelemään chilejä tuonne sisälle. Tähän huoneeseen ei sähkölämmitystä saa vedettyä. Pari tynnyrillistä vettä oli viime vuonna varaamassa lämpöä. Niillä ja kaksinkertaisella harsolla kuitenkin pärjäsin.
Oli aika laittaa ensimmäisille tuohon mychorritsa-kokeiluun osallistuville vertailutaimille sienirihmastoa purkkeihin ruukunvaihdon yhteydessä.
(http://i521.photobucket.com/albums/w338/MasaT1/Chilit%202011/Trinidadscorpionyellowx20001.jpg)
2x Trinidad scorpion yellow
(http://i521.photobucket.com/albums/w338/MasaT1/Chilit%202011/Ajicristalx20001.jpg)
2x Aji cristal. Tuo millä on tuo merkki juuressa on saanut sitä sienirihmastoa.
(http://i521.photobucket.com/albums/w338/MasaT1/Chilit%202011/Miniminix20001Kopio.jpg)
Nämä kaksi Mini minin pistokasta osallistuu myös tuohon kokeiluun mutta saavat vielä kasvattaa kunnon juuret ennen sienirihmaston lisäämistä.
(http://i521.photobucket.com/albums/w338/MasaT1/Chilit%202011/Rocotot0001.jpg)
Lopuksi kuvaa Rocotoista, jotka siirsin idän puoleiselle ikkunalle. Ne ovat saaneet nyt olla siinä ilman lisävalaistusta. Oikeastaan saavat vain aamu-aurinkosta hieman reilummin valoa.
Yhteispotretti osasta chilejä ennen uudelleen ruukutusta.
(http://i521.photobucket.com/albums/w338/MasaT1/Chilit%202011/Chiliviidakko0001.jpg)
Kyllä on rehevännäköistä. Vielä jos mykorritsa pelittää niin hienosti menee.
Lainaus käyttäjältä: bluesman - maaliskuu 23, 2011, 07:52:06 ap
Vielä jos mykorritsa pelittää niin hienosti menee.
Saas nähdä pelittääkö, kun kastelin istutusturpeen Nutriforten starttilannoitteella, niin kuin nyt on ollut tapana ruukun vaihdon yhteydessä.
Starttilannoite vaan sisältää runsaasti fosforia ja tuo mykorritsa ei siitä ilmeisesti oikein tykkää! Onneksi on vielä taimia jäljellä kokeiluun. Tehdään sitten hieman laajemmat vertailut, tekikö tuo fosfori hallaa. :)
Ostin vielä säkin Kekkilän vähäfosforista ruukutusturvetta, että loput istutukset menee niinkuin pitääkin.
Lisää mykorritsaa tuli taas laitettua chileille ruukutuksen yhteydessä.
(http://i521.photobucket.com/albums/w338/MasaT1/Chilit%202011/2xTrinidaddouglah0001.jpg)
Toinen kahdesta Trinidad douglah C. chinensestä sai juurilleen mykorritsaa.
(http://i521.photobucket.com/albums/w338/MasaT1/Chilit%202011/Mykorritsa-kokeilua0001.jpg)
Kuten myös Mini mini ja Rocoto Guatemalan pistokkaista. Kovin paljon ei juuria ollut vielä pitokkaisiin ehtinyt tulla. Saa nähdä millainen vaikutus sienirihmastolla on näihin.
(http://i521.photobucket.com/albums/w338/MasaT1/Chilit%202011/2xAjicristal0001.jpg)
Aji cristal vertailuparilla ei pahemmin eroa vielä näy.
(http://i521.photobucket.com/albums/w338/MasaT1/Chilit%202011/3xUnkarilainenchilipaprika0001.jpg)
Mykorritsakokeilun ulkopuolelta kolme tuntematonta Unkarilaista chilipaprikaa. Siemenet tuli siemenvaihdoissa ja otettu kuivatusta chilin palkosta.
Kahden vaiheilla istutanko nämä kaikki yhteen parvekelaatikkoon. Voi olla myöhäistä, kun kaikki tekee jo podeja ja ensimmäisessä näkyy yksi hieman isompikin hedelmä.
(http://i521.photobucket.com/albums/w338/MasaT1/Chilit%202011/Charapita0001.jpg)
Loppuun kuva yhdestä pienikasvuisimmista C.chinenseistä, Charapitasta.
Hyvältä nuo näyttää ja mielenkiintoista seurata tuota mykorrittsa kokeilua. Mistä päin tuollaista tavaraa olet hankkinut jos saa kysyä ?
Oho! Onpas vierähtänyt aikaa viimeisestä päiväkirjan päivityksestä! :o
Anteeks Jewe, etten ole vastannut viestiisi.
Tuota mykorritsaa sain tämän foorumin kautta, kun eräs henkilö jakeli sitä kokeiltavaksi, jotta näkee mitä vaikutusta sillä on. Pieni mahdollisuus, että sitä aletaan tuoda Suomeen myöhemmässä vaiheessa.
Vielä ei verrokeilla vaan ole näkynyt sanottavaa eroa. Mini mini-pistokkaista taas on alkanut kasvamaan se yksilö paremmin millä ei ole mykorritsaa juurella. Tehnyt ilmeisesti hieman paremmat juuret. Lannoitteena olen käyttänyt Plagron-nimistä orgaanista lannoitetta, jota tilasin suomi-ebaystä. Kokeilua tämäkin. Ihan kohtalaisesti on toiminut nutriforten lannoitteiden rinnalla. EC-luvut tuntuu vaan nousevan aika huimiksi, kun sekoittaa ohjeiden mukaan. Yksi mainittava huono puoli tässä orgaanisessa lannoitteessa tuntuu olevan, että jos sekoittaa kerralla hieman isomman satsin niin muutaman päivän päästä seos alkaa käymään. -Ei hyvä! :D
Chilien tämän hetkisestä tilanteesta sen verran, että Nepali orange C.annuum teki nyt ensimmäisen kypsän hedelmän.
Ensimmäinen kypsä chinense.
(http://i521.photobucket.com/albums/w338/MasaT1/Chilit%202011/Scotchbonnetorange01.jpg)
Scotch bonnet orange.
Aina hienoa saada chilejä kypsäksi mutta tämä on samalla hienoinen pettymys. Tuo podin muoto kun ei ole ihan sellainen scotch bonnet , mitä olen hakenut. Scotch bonnetteja näyttää olevan aika paljon eri mallisia.
Tuohan on perinteinen oranssi habanero. Muuntelua siis tapahtuu noinkin päin.
Tai siementen sekoittumista?
Lainaus käyttäjältä: Chilivaari - toukokuu 14, 2011, 11:55:25 ap
Tuohan on perinteinen oranssi habanero. Muuntelua siis tapahtuu noinkin päin.
Tai siementen sekoittumista?
Siemenet on todennäköisesti sekoittuneet jossain vaiheessa. Aika monennäköistä scotch bonnettia näyttää olevan myynnissä ( esim. Nickys nurseryllä).
Toivoin tästä sellaista mushroom-mallista podia, millaisiksi itse olen scotch bonnetit käsittänyt. Ehkä jossain myöhemmissä kasvatuksissa onnistun sellaisenkin vielä saamaan.
Edit. No niin, nyt alkoi nämä skotin lakit häiritsemään sen verran, että piti pistää chillibirdiltä (http://www.chillibird.com.au/chillibird.com.au/Seeds_-_Hottest_Chillies.html) Australiasta tulleita Scotch bonnet redin ja Scotch bonnet yellown siemeniä itämään. ;D Eiköhän niistä ehdi jouluksi vielä saamaan satoa.
Samalla meni idätykseen hieman Kashmirin (C.annuum) siemeniä.
Toista päivää nyt tullut siirreltyä chilejä kasvihuoneeseen ja nyt meinasi tulla ensimmäinen hieman ikävämpi vahinko.
(http://i521.photobucket.com/albums/w338/MasaT1/Chilit%202011/7podoksa02.jpg)
7-podista pääsi taittumaan oksa aika kriittisestä kohdasta. Piti antaa hieman ensiapua. Näillä sitomiskonstein sain ainakin pari kasvia pelastettua viime vuonna.
Tämä herätti taas sen verran, että pitää muistaa tukea chilit kunnollisesti, ettei taas satoamisvaiheessa ratkea tuosta haaran kohtaa. ;)
(http://i521.photobucket.com/albums/w338/MasaT1/Chilit%202011/7pod01.jpg)
7-pod ihan kohtuullisessa kasvussa.
(http://i521.photobucket.com/albums/w338/MasaT1/Chilit%202011/7podinpodi01.jpg)
Tässä yksi syy, miksi kannattaa yrittää pelastaa tuo 7-podin oksa.
(http://i521.photobucket.com/albums/w338/MasaT1/Chilit%202011/Hottreepepper01.jpg)
Hot tree pepper. Tällä hetkellä korkein chili. Pitää alkaa kohta laittaa tukinaruja kiinni.
(http://i521.photobucket.com/albums/w338/MasaT1/Chilit%202011/Isoltakasvarilta01.jpg)
Kuvaa kasvihuoneen ovelta. Tämä seinusta nyt pääasiassa rocotoja. Lähempänä seinää Tammisillasta tulleita rocotoja, joissa osassa jo podejakin. Omat rocotot ei edes kuki vielä.
(http://i521.photobucket.com/albums/w338/MasaT1/Chilit%202011/Isoltakasvarilta02.jpg)
Kuvaa kasvihuoneen perältä. Hieman ovat nuupahtaneita vielä ruukutuksen jäljiltä.
Hieman päivitystä tästä mykorritsa-kokeilusta.
(http://i521.photobucket.com/albums/w338/MasaT1/Chilit%202011/Ajicristalit01.jpg)
Aji cristaleissa ei sanottavaa eroa. Oikeanpuolimmaisessa on mykorritsaa. Nämä on juuri siirretty isompiin astioihin ja tämä toinen sai vielä lisää sienirihmastoa.
(http://i521.photobucket.com/albums/w338/MasaT1/Chilit%202011/Trinidaddouglahit01.jpg)
Trinidad douglaheissa ei myöskään näy vielä eroa. Mykorritsaa lisätty ruukunvaihdon yhteydessä. Lehdet hieman nuupottaa, kun olivat päässeet olemaan hieman vähällä vedellä.
(http://i521.photobucket.com/albums/w338/MasaT1/Chilit%202011/Trinidadscorpionyellowt01.jpg)
Trinidad scorpion yellowt. Ei eroa havaittavissa. Mykorritsaa lisätty.
(http://i521.photobucket.com/albums/w338/MasaT1/Chilit%202011/Miniminipistokkaat01.jpg)
Mini mini pistokkaat. Näistä oli nyt lähtenyt paremmin kasvuun se millä ei ole mykorritsaa.
(http://i521.photobucket.com/albums/w338/MasaT1/Chilit%202011/Rocotoguatemalanpistokkaat01.jpg)
Samaten Rocoto guatemalan pistokkaista kasvaa paremmin mykorritsaton yksilö. (Vähän sai taimet tuulta samalla, kun kuvasin. :))
Olis nyt tarkoitus alkaa kokeilemaan vesiviljelyä noilla Scotch bonnet redin ja yellown siemenillä. Jos laitan itäneet siemenet heti tuollaisiin isoihin kivivillakuutioihin ja ne tuollaiseen pieneen ebbi-systeemiin sekä teen nutriforten starttilannoitteesta jonkinlaisen liuoksen tuohon ebbiin, niin onko toivoa onnistua? Lannoite-altaana (resona?) aion käyttää kylmälaukkua, että lämpötila pysyy suht tasaisena. Kärsältä tuli tilattua säkki vulcaponicia myöhempää ebbiä varten, kun se vissiin tasaa PH,ta.
Tämän olis voinut varmaan pistää tuonne aloittelijoiden osioon mutta pistin kuitenkin tänne päiväkirjaani. :)
Lainaus käyttäjältä: Masa.T - toukokuu 19, 2011, 21:27:44 ip
Olis nyt tarkoitus alkaa kokeilemaan vesiviljelyä noilla Scotch bonnet redin ja yellown siemenillä. Jos laitan itäneet siemenet heti tuollaisiin isoihin kivivillakuutioihin ja ne tuollaiseen pieneen ebbi-systeemiin sekä teen nutriforten starttilannoitteesta jonkinlaisen liuoksen tuohon ebbiin, niin onko toivoa onnistua? Lannoite-altaana (resona?) aion käyttää kylmälaukkua, että lämpötila pysyy suht tasaisena. Kärsältä tuli tilattua säkki vulcaponicia myöhempää ebbiä varten, kun se vissiin tasaa PH,ta.
Ei tuossa pitäisi olla kummempaa vaaraa mennä vikaan. Alussa pitää olla laimeat liemet, esim. kolmasosa normaalista lannoituksesta. Ei muuta kuin pumppu pyörimään. :)
Sain hieman chilimakkaraa tuliaislahjaksi Etelä-Ranskasta. ;D :P
(http://i521.photobucket.com/albums/w338/MasaT1/Muut/Chilikestomakkaraa02Kopio.jpg)
http://i521.photobucket.com/albums/w338/MasaT1/Muut/Chilikestomakkaraa03Kopio.jpg
Kuvapäivitystä chileistä.
(http://i521.photobucket.com/albums/w338/MasaT1/Chilit%202011/Manzanoorange01.jpg)
Tammisillasta tuodussa Manzano orangessa oli jo valmiiksi yksi podi valmiina. Vaikuttaa, että jatkaa vaan kasvamistaan.:)
(http://i521.photobucket.com/albums/w338/MasaT1/Chilit%202011/Unkarilainenchilipaprika01.jpg)
Unkarilainen tuntematon annuum chilipaprika. Kohtalaisen tulinen, muttei niin hyvän makuinen. Kuivattuna ehkä parempi.
(http://i521.photobucket.com/albums/w338/MasaT1/Chilit%202011/Pimentabarrodorobiero01.jpg)
Pimenta barro do robiero (C. baccatum). Tällä ei ole hedelmissä vihreää vaihetta ollenkaan, vaan kypsyy vaalean keltaisesta sinertävän kautta oranssiksi.
(http://i521.photobucket.com/albums/w338/MasaT1/Chilit%202011/Orangescotchbonnet01.jpg)
Scotch bonnet orange.
(http://i521.photobucket.com/albums/w338/MasaT1/Chilit%202011/Whitebullethabanero01.jpg)
White bullet C. chinense.
(http://i521.photobucket.com/albums/w338/MasaT1/Chilit%202011/Ulupica02.jpg)
Kolmatta kesää kasvava ulupica-bonchi.
(http://i521.photobucket.com/albums/w338/MasaT1/Chilit%202011/lude01.jpg)
Tällainen tuli yllättäen tallustelemaan tietokoneen näppäimistölle. Tuli varmaan kasvihuoneelta vaatteiden mukana. En ole ihan vielä ottanut selvää lieneekö haitallinen vai hyödyllinen lude.
Marjalude. Ei hätää.
laitoin juuri vartti sitten omaan päiväkirjaaani kuvan samanlaisesta, joka kiipeili kasvarin "nurkkalautaa".
Marjalude.
edit: Samaan aikaan koneilla: kiitos BM tiedosta.
Toivotaan, ettei ole haittaa. En oikein mielelläni ala pelaamaan myrkkyjen kanssa tuolla kasvihuoneella.
Pitää varmaan hommata jostain noita petoluteita kaiken varalta. Yksi pallelude löytyi eilen vesisaavista. Niitä soisi olevan enemmän. :)
Vielä hieman yleisnäkymää kasvihuoneelta tältä päivältä.
(http://i521.photobucket.com/albums/w338/MasaT1/Chilit%202011/Kasvihuoneelta04.jpg)
(http://i521.photobucket.com/albums/w338/MasaT1/Chilit%202011/Kasvihuoneelta01.jpg)
(http://i521.photobucket.com/albums/w338/MasaT1/Chilit%202011/Kasvihuoneelta02.jpg)
(http://i521.photobucket.com/albums/w338/MasaT1/Chilit%202011/Kasvihuoneelta03.jpg)
Ihan vielä ei viitsi ottaa noita harsoja pois, kun seassa on jonkin verran taimia, joidenka lehtiä aurinko on päässyt hieman polttamaan (tai sitten kylmät yöt ja aurinko yhdessä on hieman haitannut).
Rocotot saa siirtyä lähitulevaisuudessa ulkosalle. Jonkinlainen tuulensuoja niille varmaan täytyy rakentaa. Tuuli teki tuhojaan ulkona oleville chileille ainakin viime kesänä hieman turhankin paljon.
Kasvihuoneen vartija.
(http://i521.photobucket.com/albums/w338/MasaT1/Muut/Seeprahyppyhmhkki04Kopio.jpg)
(http://i521.photobucket.com/albums/w338/MasaT1/Muut/Seeprahyppyhmhkki01Kopio.jpg)
(http://i521.photobucket.com/albums/w338/MasaT1/Muut/Seeprahyppyhmhkki03Kopio.jpg)
Seeprahyppijä.
(http://i521.photobucket.com/albums/w338/MasaT1/Chilit%202011/Jalapenoconcho01.jpg)
Jalapeno concho. Jalapenoista ei näytä tänäkään vuonna tulla pahemmin satoa.
(http://i521.photobucket.com/albums/w338/MasaT1/Chilit%202011/Cumarioupassarinho01.jpg)
Cumari ou passarinho. C. chinense
(http://i521.photobucket.com/albums/w338/MasaT1/Chilit%202011/Quintishored01.jpg)
Quintisho red. Tämän piti olla baccatum mutta tuosta kuvasta päättelisin, että on chinense. Pitää katsoa tarkemmin seuraavalla kerralla, kun käyn kasvihuoneella.
Kieltämättä nuo kuivaneet kukanjämät näyttävät chinenseiltä. Lehdistä päätellen, myös ilmetty chinense olisi, tuskin baccatumiksi tuota voi luokitella! :D Kaunis on muuten tuo sinun aikaisempi kuvasarja, tuosta kasvarin vartijasta! :)
Lainaus käyttäjältä: Toni.A - kesäkuu 04, 2011, 16:07:08 ip
Kieltämättä nuo kuivaneet kukanjämät näyttävät chinenseiltä. Lehdistä päätellen, myös ilmetty chinense olisi, tuskin baccatumiksi tuota voi luokitella! :D Kaunis on muuten tuo sinun aikaisempi kuvasarja, tuosta kasvarin vartijasta! :)
Joo ei viitsis paljon myrkytellä, kun nurkissa liikkuu tällaisia veijareita. 5mm on tuollaisella hyppyhämähäkillä pituutta. :) Ihan sattumalta huomasin kasvarin ovipielessä.
Helle alkaa tehdä tehtäväänsä ja lisää kypsyneitä chilejä on tulossa, kuten myös uusiakin podeja on muodostumassa.
(http://i521.photobucket.com/albums/w338/MasaT1/Chilit%202011/7-pot01.jpg)
7-pot alkaa muuttaa väriään.
(http://i521.photobucket.com/albums/w338/MasaT1/Chilit%202011/Cumarioupassarinho02.jpg)
Cumari ou passarinho.
(http://i521.photobucket.com/albums/w338/MasaT1/Chilit%202011/Serrano01.jpg)
Serranosta näyttäisi olevan tulossa aika satoisa chili. Yllättävän karvaiselta näyttää tuossa kuvassa.
Serrano onkin erittäin karvainen kasvi ja näyttävän näköinen parhaimmillaan. Satoisastakin voidaan puhua hyvissä olosuhteissa ja erittäin hyvän makuinen, johon allekirjoittanut on todella tykästynyt. :P
Hieman perhosia kasvihuoneelta ja vähän ulkopuoleltakin.
(http://i521.photobucket.com/albums/w338/MasaT1/Muut/Auroraperhonen01.jpg)
Auroraperhonen.
(http://i521.photobucket.com/albums/w338/MasaT1/Muut/Kuusamapivkiitj01.jpg)
Kuusamapäiväkiitäjä.
(http://i521.photobucket.com/albums/w338/MasaT1/Muut/Sinisilmkiitj02.jpg)
Sinisilmäkiitäjä.
Hienoja kiitäjäkuvia. En oo kuusamapäiväkiitäjää edes ennen nähnyt saati kuvannut. Sinisilmäkiitäjää päivälevolla vois sormella tökätä niin levittää siipensä ja silmäkuviot tulevat näkyviin.
Lainaus käyttäjältä: bluesman - kesäkuu 18, 2011, 16:53:29 ip
Hienoja kiitäjäkuvia. En oo kuusamapäiväkiitäjää edes ennen nähnyt saati kuvannut. Sinisilmäkiitäjää päivälevolla vois sormella tökätä niin levittää siipensä ja silmäkuviot tulevat näkyviin.
Pitäis varmaan viritellä taas lakana ja perhosvalo, että näkis vielä paremmin mitä kiitäjiä ja yöperhosia nyt on liikkeellä. :)
Lainaus käyttäjältä: Masa.T - kesäkuu 18, 2011, 19:22:59 ip
Pitäis varmaan viritellä taas lakana ja perhosvalo, että näkis vielä paremmin mitä kiitäjiä ja yöperhosia nyt on liikkeellä. :)
[/quote]
Ei tarvitse enäää paljon kiitäjiä odotella. Syreeni pudotti melkein kaikki kukkansa päivän tuulessa.
Ensimmäinen 7-pot alkaa olla kypsä.
(http://i521.photobucket.com/albums/w338/MasaT1/Chilit%202011/7-pot03.jpg)
Valitettavasti tähän 7-pot pensaaseen ei ole ilmaantunut, kuin tämä yksi podi (ihan kohtuu kokoinen silti ;)). Pitänee napata se pois, jos vaikka uusiakin sitten alkaisi tulla paremmin.
(http://i521.photobucket.com/albums/w338/MasaT1/Chilit%202011/pi-bacca03.jpg)
Chilimaestrolta tullut PI-baccatum on alkanut tehdä aika isoja kukkia. (Ei jäänyt mieleen tuo PI-koodi. Korjaan sen myöhemmin).
(http://i521.photobucket.com/albums/w338/MasaT1/Chilit%202011/Sarvikaskas2.jpg)
Itse kasvattamiinkin rocotoihin alkaa pikkuhiljaa ilmaantua nuppuja ulos siirron jälkeen. Ötökätkin näköjään tykkää. :)
(http://i521.photobucket.com/albums/w338/MasaT1/Chilit%202011/Sarvikaskas.jpg)
Kyseessä on isolla varmuudella Sarvikaskas. -Ei voi paljon erehtyä. :) Metkasti tulee vielä tuollainen piikki selän yläosasta taaksepäin.
Ei liene haitallinen otus.
Ikävä kyllä nyt ei ollut kunnon makroa mukana.
Luteet on vieraanamme!
(http://i521.photobucket.com/albums/w338/MasaT1/Chilit%202011/Ludevaurioita1.jpg)
En näköjään sitten välttynyt minäkään tuholaisilta! :-[ Kirvoja ei ole näkynyt mutta kasvihuoneessa huomasin sili-a-topissa näitä luteen tekemiä tuhoja. Kasvi välittömästi pihalle. Myrkytin tänään sen malasiinilla. Samalla sai ulkona pari rocotoakin myrkkyä, kun niissäkin näkyi lude käyneen. Lopulta myrkytin hieman pitkin hampain myös kasvihuoneesta sisältä rakenteita ja pari chilipensasta mihin en ehdottomasti halua tuholaisten pääsevän käsiksi.
(http://i521.photobucket.com/albums/w338/MasaT1/Chilit%202011/Hottreepepper1.jpg)
Hieman yli 2 metrinen Hot tree pepper ei kuki vielä. Oikealla Queen Laurie. Vaativat hieman kastelua, siksi lehdet tuon näköiset.
(http://i521.photobucket.com/albums/w338/MasaT1/Chilit%202011/Limoblanco1.jpg)
Limo blanco on tällä hetkellä komein chinense-pensas. -Ei kuki vielä.
(http://i521.photobucket.com/albums/w338/MasaT1/Chilit%202011/Charapita2.jpg)
Charapita ilahduttaa ulkonäöllään.
(http://i521.photobucket.com/albums/w338/MasaT1/Chilit%202011/Kasvihuoneelta1.jpg)
Chilit on kasvarissa vielä ihan terveen näköisiä, kunhan tuholaiset ei pääse tekemään pahojaan.
(http://i521.photobucket.com/albums/w338/MasaT1/Chilit%202011/Ampiaispyydys2.jpg)
Viikonloppuna prismasta ostettu ampiaispyydys tuntuu ajavan asiansa hyönteispyydyksenä. Toivottavasti pussissa on myös muutama lude.
(http://i521.photobucket.com/albums/w338/MasaT1/Chilit%202011/Wenksyellowhot1.jpg)
Wenks yellow hot. C. annuum.
(http://i521.photobucket.com/albums/w338/MasaT1/Chilit%202011/Turbopube1.jpg)
Turpo pube. Oranssi?
(http://i521.photobucket.com/albums/w338/MasaT1/Chilit%202011/Manzanoorange1.jpg)
Manzano orange. Keltainen? Muistuttaa Peru cuscoa enemmänkin. Sinänsä ei niin väliä, kunhan tulee kypsää rocotoa. :P
(http://i521.photobucket.com/albums/w338/MasaT1/Chilit%202011/Syreenikiitj1.jpg)
Vielä yksi kuva syreenikiitäjästä minkä siirsin pois kasvihuoneesta myrkytysten tieltä. Aika nopeasti lensi tiehensä ulos päästyään.
Tarttuikohan sun vaatteisiin luteita kun kävit visiitillä? Kyllä on melkoisen ankeaa kohta sullakin. Jos on jo useassa chilissä vaurioita niin uskallan väittää että lisää tulee. Valitettavasti. 2.sukupolvi on tullut ja sen huomaa jo keskellä päivääkin. Vesisaaveissa polskii luteita, kasvarin ovensuussa chilit haistaneita yksilöitä pyrkimässä sisään ja kukkapenkissäkin niitä löytyy. Itse oon myrkyt jo jättänyt kun ei niistä ole muuta iloa kuin ettei tartte chilejä syödä.
Kyllä näitä luteita täällä on ihan yhtälailla.
Tänään sattui juuri tulemaan postissa tilaamani kirja "Suomen luteet". Siinä neuvottiin luteita varten tuollaisia purkkipyydyksiä joihin laitetaan pohjalle suolavettä ja vähän nestesaippuaa. Tässä ohjeessa nämä purkit tosin upotettiin maahan reunoja myöten ja päälle laitettiin muovinen kansi sadevedeltä suojaamaan. Täytyy kokeilla tehdä muutama pyydys ja katsoa mitä luteita on liikkeellä. Hieman kuitenkin epäilen, että voi olla joku muukin lude, kuin peltolude.
Laitoin chileille kokeiluun tv,ssä näkemäni kastelusysteemin.
(http://i521.photobucket.com/albums/w338/MasaT1/Chilit%202011/Kastelusysteemi1.jpg)
Leikkasin kaupassa rullatavarana myytävästä siivousliinasta suikaleita, kastelin ne ja niillä pitäisi nyt veden nousta tuosta astiasta kapillaarisesti ruukkuihin. Saas nähdä toimiiko näillä helteillä mutta välillä olisi mukava lähteä hieman reissuunkin muutamaksi päiväksi chilien vierestä. Blumateja on kyllä ennestään mutta niillä ei saa kasteltua kaikkia chilejä.
(http://i521.photobucket.com/albums/w338/MasaT1/Chilit%202011/BondamaJacques1.jpg)
Bonda ma Jacquesin yksi ja ainoa kypsyvä podi.
(http://i521.photobucket.com/albums/w338/MasaT1/Chilit%202011/Ajicristal1.jpg)
Aji cristaleihinkin on vihdoin alkanut ilmestyä podeja.
(http://i521.photobucket.com/albums/w338/MasaT1/Chilit%202011/HaroldstbartsXFatalii1.jpg)
Harold st barts X Fataliihin on tulossa useampi tämän näköinen hedelmä.
(http://i521.photobucket.com/albums/w338/MasaT1/Chilit%202011/Ajiumba1.jpg)
Aji umba C.chinenseen on nyt kypsymässä muutama tällainen pieni podi.
(http://i521.photobucket.com/albums/w338/MasaT1/Chilit%202011/Trinidadscorpionyellow1.jpg)
Pieneksi on jäänyt myös Trinidad scorpion yellowiin tullut hedelmä.
Luteiden tuhojälkiä näkyi nyt myös 7-podissa ja Habanero large brownissa. Toivottavasti tuhot nyt pysyisi tästä eteenpäin mahdollisimman pieninä..
Hauskan näköinen tuo Harold st barts X Fatalii. Onko mitään tietoa mausta tai tulisuudesta?
Samantapainen kasteluviritys oli upside down-systeemissä jossa vesikippo oli ylhäällä ja turvesäkki sen alapuolella. Turpeeseen oli upotettu kiposta huopakangasliuska jota pitkin vesi hiljalleen imeytyi alaosan tomaatille. Hirveän ruma systeemi joka ei ole mulla enää käytössä. Kastelu kyllä pelasi.
Lainaus käyttäjältä: Nizo - heinäkuu 11, 2011, 16:36:38 ip
Hauskan näköinen tuo Harold st barts X Fatalii. Onko mitään tietoa mausta tai tulisuudesta?
Tuo on Kalat69,n viime vuonna ilmeisesti vahinkossa tulleesta risteymästä otetuista siemenistä kasvatettu. Ei ole mausta vielä mitään tietoa, kun kypsää ei ole vielä tullut. Risteytyneet lajikkeet tässä on kuitenkin hyvän makuisia kumpikin, joten uskoisin, että näistäkin tulee ihan maukkaita ja myös tulisia.
Kolme kuvaa, jotka otin hetken mielijohteesta Lidlistä ostamallani USB-mikroskoopilla.
(http://i521.photobucket.com/albums/w338/MasaT1/Chilit%202011/Cchinense.jpg)
C.chinense
(http://i521.photobucket.com/albums/w338/MasaT1/Chilit%202011/Baccatum.jpg)
C.baccatum
(http://i521.photobucket.com/albums/w338/MasaT1/Chilit%202011/Baccatum2.jpg)
C.baccatum
Kuvat ei niin erikoisia ole mutta aika mukava peli 40 eurolla mikromaailman tutkiskeluun pc,n näytöltä.
Tuossa kameralaukaisimessa pitäisi kyllä olla välttämättä lankalaukaisin, ehkä sellaisenkin vielä saan viriteltyä.
Satoa alkaa pikkuhiljaa ilmestyä.
(http://i521.photobucket.com/albums/w338/MasaT1/Chilit%202011/Wenksyellowhot1-1.jpg)
Wenk´s yellow hot.
(http://i521.photobucket.com/albums/w338/MasaT1/Chilit%202011/Ajicristal3.jpg)
Aji cristal
(http://i521.photobucket.com/albums/w338/MasaT1/Chilit%202011/Serrano1.jpg)
Serrano
(http://i521.photobucket.com/albums/w338/MasaT1/Chilit%202011/FataliixHaroldstbarts2.jpg)
Fatalii x Harold st barts.
(http://i521.photobucket.com/albums/w338/MasaT1/Chilit%202011/Kasvihuoneelta2.jpg)
Yleisnäkymää kasvihuoneelta.
(http://i521.photobucket.com/albums/w338/MasaT1/Chilit%202011/Kirvoja3.jpg)
(http://i521.photobucket.com/albums/w338/MasaT1/Chilit%202011/kirvat.jpg)
Kirvoja! >:(
Joku tarkempi varmaan jo huomasikin ainakin Serranon ja Fatalii x Harold st bartsin kuvissa näitä. Serrano tuntui olevan oikein kirvojen suosiossa. Pitää varmaan kokeilla suihkutella mäntysuopa-öljy-liuoksella.
Nyt alkuviikosta ajautui tänne länsi-rannikolle jostain aikamoinen kukkakärpäs-invaasio. Tämä minunkin kasvihuoneeni on nyt aivan täynnä kukkakärpäsiä. Ovat kuitenkin hyödyllisiä pölyttäjiä vaikka risteymien riski on olemassa. Tuhoavat myös muita hyönteisiä. Toivottavasti nyt myös näitä kirvoja.
noi on noita kukkakirvoja, punaisia paholaisia jotka vaan nauttii myrkyistä ja voi paksusti. Tapa ne äkkiä vaikka manuaalisesti, koska ne vaan nauraa myrkyille!
Lainaus käyttäjältä: kalat69 - heinäkuu 29, 2011, 00:04:44 ap
noi on noita kukkakirvoja, punaisia paholaisia jotka vaan nauttii myrkyistä ja voi paksusti. Tapa ne äkkiä vaikka manuaalisesti, koska ne vaan nauraa myrkyille!
Vaikuttaa, että tänään tulee pitkä päivä kasvihuoneella, kun pyyhin rätillä kaikki chilien lehdet puhtaaksi kirvoista. :D
Teen nyt kuitenkin tuon mäntysuopa-liuoksen pesuvedeksi ja suihkutteluun. Tuo suihkuteltava vesikin saisi ilmeisesti olla vielä hieman viileämpää, mitä chiliyhdistyksen sivustolta luin.
Teen vielä nokkosvettä, jota suihkuttelen parin päivän päästä. Tiedä vaikka laittaisin vielä valkosipuliakin sekaan, kun sitäkin muistaakseni on käytetty tuholaisten torjuntaan. Rajumpia myrkkyjä en nyt käytä.
niinpä, mutta kun nuo ei kuole niillä rajuillakaan saati noilla pehmo versioilla ;D ei muuta ku päivä kasvihuoneessa rätti kädessä! kylmää vettähän käytetään kanssa kirvojen torjuntaan, mutta sen täytyy tulla kovalla paineella, niin etä kirvat lähteen veden mukana. ei ehkä sovi chileille, ennemminkin puuvartisille kasveille.
Aika likomärjän rätin nuo pahimmat kirvakeskittymät tosiaan vaati, ennenkuin irtosivat lehden alapinnalta. Pienempilehtiset chilit oli hankalimpia mutta onneksi niistäkin kirvat irtosi kohtuullisesti tuolla paineistetulla suihkepullolla.
Ihme ja kumma vähiten kirvat tuntui olevan riesana noilla suurempilehtisillä baccatumeilla, vaikka niissä olisi luullut kyllä olevan tilaa piileskellä.
Vein pahiten kirvojen kiusaamat chilit pihalle kasvihuoneesta ja aika pian niissä näkyikin jo pari leppäkerttua tutkiskelemassa. Siitä innostuneena lähdin leppäkerttuja etsimään ja löysinkin muutaman koiranputkien kukinnoilta. -Olivat ainakin vielä nyt illalla kasvihuoneessa Trinidad douglahin kimpussa.
Toivottavasti pääsit eroon edes vähäksi aikaa.
Lopullinen ratkaisu lienee toiveajattelua ja vaatii joka tapauksessa useamman käsittelyn, kun niitä sikiää uusia.
Tuollaisia punaisia en ole tavannutkaan, erilaisia vihreitä ja mustia kyllä. Nehän etenevät kuin sotajoukko. Pelottavan näköistä puuhaa. Meillä ei chileillä ole ollut kirvan kirvaa, ei edes ulkona, ruusuissa ja kirsikoissa vain.
Olisiko nuo jotenkin erikoistuneet kasvihuoneisiin?
Lähettyvillä on kyllä vanhoja juhannusruusuja,kirsikkapuita ja luumupuita. Mistä lie kirvat tulleet? Tulivatkohan kukkakärpästen edellä tuulen mukana ruotsin puolelta? Viime kesä meni ilman kirvoja. Edellisenä hieman vaivasi. Silloinkin loppukesästä. Enköhän nämä vielä jotenkin saisi kuriin. Aika hyvin muuten tuntee sormella lehden alapinnalta kirvojen syöntijäljet. Semmoista ropoista pintaa.
Ps. Löysin muuten hieman luteitakin pensaista. Olivat viherluteita eri asteisina ja olisiko yksi ollut marjaluteen nymfi. Peltoluteita en ole nähnyt vielä yhtään.
Kirvat ei näköjään helpolla anna periksi vaikka alkuun kävin jokaisen kasvin lehti lehdiltä läpi niin parin päivän päästä oli taas jonkun chilin lehden alapinnalla aikamoinen kirva-keskittymä. Nokkosvettäkin suihkuttelin parina päivänä ja eilen vielä spruzitia vähemmän satoaviin chileihin :-\. Teen vielä valkosipulista jonkinlaisen liuoksen. Siitä ei ainakaan tule huonoa makua chileihin. :)
Joidenkin chilien kanssa olen jo luovuttanut. Saavat olla oman onnensa nojalla ulkona. Rocotoistakaan ei varmaan ehdi tulla enää mitään. Pienen määrän kypsiä silti poimin nyt pois. Ei jaksa kastella enää niitäkään.
Lanceolatum ja ulupica sen sijaan ovat innostuneet nyt kukkimaan aika mukavasti ja ötökätkään ei ole ollut niiden riesana. Jotain hieman positiivisempaakin sentään.
Nuo isoimmat kasvit eli suurempikokoisia podeja tekevät baccatumit alkavat vasta nyt tekemään satoa. Saa nähdä kuinka niiden kanssa käy. Viime vuonna oli tähän aikaan tullut jo jonkin verran kypsää satoakin. Kaiken kaikkiaan tämä vuosi ei tällä hetkellä chilien osalta kovin hääviltä näytä!
Sain jo kirvat välillä aika hyvin häviämäänkin. Pari kertaa tosin jouduin jo suihkuttamaan raidiakin kasvihuoneeseen. Kirvoja ei kuitenkaan näkynyt enää viime viikon loppupuolella enää niin paljon.
-Toiveajattelua oli silti kirvoista eroon pääseminen!! :( Viikonlopun aikana huomasin, että oli melkeinpä yhdessä yössä taas kirvat vallanneet koko kasvarin!
Koivutislettä ajattelin vielä kokeilla varovaisesti, kunhan sitä vaan jostain saan. (Ei ole pahemmin myynnissä, ilmeisesti joidenkin sen syöpää aiheuttavien ainesosien vuoksi..)
Jollei sekään auta, niin sitten näyttää jo aika toivottomalta. :-\
(http://i521.photobucket.com/albums/w338/MasaT1/Chilit%202011/Kirvat2.jpg)
(http://i521.photobucket.com/albums/w338/MasaT1/Chilit%202011/Kirvat1.jpg)
(http://i521.photobucket.com/albums/w338/MasaT1/Chilit%202011/Kirvat3.jpg)
Limo blanco C.chinense
(http://i521.photobucket.com/albums/w338/MasaT1/Chilit%202011/Antillaiscaribbean1.jpg)
Antillais caribbean.
(http://i521.photobucket.com/albums/w338/MasaT1/Chilit%202011/FataliixHarolgstbarts1.jpg)
Fatalii x Harold st barts. Satoakin olisi tulossa, kunhan tuholaiset vaan antaa rauhan.
Sitten kuvia pienemmästä 4m2 kasvihuoneesta, missä ei vielä kirvoja/luteita ole näkynyt.
(http://i521.photobucket.com/albums/w338/MasaT1/Chilit%202011/Serranohuasteco1.jpg)
Serrano huasteco
(http://i521.photobucket.com/albums/w338/MasaT1/Chilit%202011/PI260567.jpg)
PI 260567
(http://i521.photobucket.com/albums/w338/MasaT1/Chilit%202011/Jalapenoja1.jpg)
Jalapenoja
(http://i521.photobucket.com/albums/w338/MasaT1/Chilit%202011/Campane1.jpg)
Campane
(http://i521.photobucket.com/albums/w338/MasaT1/Chilit%202011/Ajiverde1.jpg)
Aika metkan näköinen Aji verde.
Perkuleen kirvadudet! Itsellä oli hieman ongelmaa mustien lentävien kirvojen kanssa.. ruusuista taisivat hyökkäillä chileihini. Siirsin chilit muualle ruusujen lähettyviltä ja sumutin raivolla tolua.. pääsin todella helpolla kirvoista eroon. Lucky me! Tosin oli hieman erilaiset kirvatkin kyseessä ja hyvissä ajoin huomasin niiden hyökkäyksen.
Tuo PI 260567 on todella maukkaan makuinen! Yhden kypsän podin pääsin maistelemaan juuri pari pv sitten.. ihan lemppari! :) Ja pakko sanoa, että todella huvittavan näköinen Aji Verden podi tuo!! ;D
Lainaus käyttäjältä: Masa.T - elokuu 15, 2011, 12:32:09 ip
Sain jo kirvat välillä aika hyvin häviämäänkin. Pari kertaa tosin jouduin jo suihkuttamaan raidiakin kasvihuoneeseen. Kirvoja ei kuitenkaan näkynyt enää viime viikon loppupuolella enää niin paljon.
-Toiveajattelua oli silti kirvoista eroon pääseminen!! :( Viikonlopun aikana huomasin, että oli melkeinpä yhdessä yössä taas kirvat vallanneet koko kasvarin!
Koivutislettä ajattelin vielä kokeilla varovaisesti, kunhan sitä vaan jostain saan. (Ei ole pahemmin myynnissä, ilmeisesti joidenkin sen syöpää aiheuttavien ainesosien vuoksi..)
Jollei sekään auta, niin sitten näyttää jo aika toivottomalta. :-\
Olet varmaan kokeillut jo Tolun? Jos et, 5% Puu-Tolua pulloon ja sitä litratolkulla lehtien alapinnoille mielellään kovalla paineella. Tuo peräkkäisin 3.4 päivänä, ja ainakin suurin osa kirvoista on poissa. Tolukaan ei auta pitkään, ja viikkoja kestävän vaikutuksen taitaa saada vain kovilla myrkyillä.
On nuo kurjan näköisiä noi kirvalehdet, ihan samanlaisia oli itselläni kesäkuussa. Mutta on sulla komeaa satoa taas tulossa ei muuta voi sanoa.
Näyttäisi siltä että joku on vetänyt Aji Verdeltä nenän lyttyyn. ;D ;D
Kyllä ne nyt on pakko myrkyttää hieman kovemmilla myrkyillä! Muuten alkaa lehdet tippuilemaan kohta aika rajusti!
Hain kaupasta ei ötököitä-ruiskutetta ja ennestään on malan-ruiskutetta (tuo koivutisle saa jäädä joskus myöhemmin kokeiltavaksi). Punnitsen nyt, kumpaa alan käyttämään.
Tuossa ei-ötököitä ruiskutteessa oli varoaika 7 vrk, eikä malanissakaan tuosta pahemmin muistaakseni poikennut. Eli enköhän tässä tunnin sisään ala myrkytykset. Pitää vaan poimia kypsät ja kypsymässä olevat ensin pois.
Lainaus käyttäjältä: Masa.T - elokuu 15, 2011, 19:25:50 ip
Kyllä ne nyt on pakko myrkyttää hieman kovemmilla myrkyillä! Muuten alkaa lehdet tippuilemaan kohta aika rajusti!
Hain kaupasta ei ötököitä-ruiskutetta ja ennestään on malan-ruiskutetta (tuo koivutisle saa jäädä joskus myöhemmin kokeiltavaksi). Punnitsen nyt, kumpaa alan käyttämään.
Tuossa ei-ötököitä ruiskutteessa oli varoaika 7 vrk, eikä malanissakaan tuosta pahemmin muistaakseni poikennut. Eli enköhän tässä tunnin sisään ala myrkytykset. Pitää vaan poimia kypsät ja kypsymässä olevat ensin pois.
Ei ötököitä -ruiskutetta on turha kokeilla tuon tason kirvaongelmaan. Pyretriini ei tehoa ainakaan järkevissä määrin annosteltuna ja senhän olet jo kokeillutkin Raidin muodossa. Malanista ei ole kokemusta, mutta takuulla se on tehokkaampaa noista kahdesta.
Itse suosittelen Provadoa. Liuotetaan 4-5 tabua/litra lämpimään veteen ja ruiskutetaan lehdille niin, että ne kastuu kevyesti, mutta ei tule litimäriksi. Kirvat on poissa parissa päivässä ja vaikutus kestää ainakin 3-4 viikkoa. Provadoa ei ole hyväksytty hyötykasveille, mutta täysin samaa ainetta sisältävnä Confidor WG:n varoaika on 4 vrk. Itse olen odottanut kaksi viikkoa.
Ehdin jo suihkuttamaan tuolla ei-ötököitä-ruiskutteella chilit. Tämä ei ollut tuota bioruiskutetta vaan cyper-tiivistettä (http://www.ei-tuotteet.fi/puutarhassa/otokat/ei-otokoita-puutarhassa-cyper), jossa vaikuttava aine on sypermetriini.
Malationia en käyttänyt, kun paketista ei saanut selvää varoajoista. Kyllä tuolla cyper-tiivisteelläkin aion odottaa pari viikkoa silti.
Toivottavasti auttaa ja pääset eroon piruista. Aika massiivinen määrä niitä onkin ollu jo!
Lainaus käyttäjältä: coco - elokuu 15, 2011, 21:55:33 ip
Toivottavasti auttaa ja pääset eroon piruista. Aika massiivinen määrä niitä onkin ollu jo!
Tuosta ei saa oikein kuvaa miten paljon niitä on mutta kun lehtiin alkaa tulla mustia läikkiä sekä alkavat kellastua niin alan pitää sellaisena merkkinä, että nyt riitti luomukasvatus. :D
Tuolla ei ötököitä cyber-tiivisteellä ei ollut sitten minkäänlaista vaikutusta kirvoihin! Sitävastoin löysin Jalapeno couchosta pulleimman ikinä näkemäni viherluteen! -Latvat tietysti syöty!
Tänään pitää ottaa tuo malan-ruiskute käyttöön ja tiedä häntä, vaikka laittaisin vielä hieman provadoa sekaan. 8)
Mulla ei muuten viherlude tehnyt mainittavaa tuhoa puskien latvuksiin. Veikkaanpa että sulla on siellä viheriäisen kaverina ehkä peltoludekin tai joku muu.
Lainaus käyttäjältä: Masa.T - elokuu 16, 2011, 15:00:28 ip
Tuolla ei ötököitä cyber-tiivisteellä ei ollut sitten minkäänlaista vaikutusta kirvoihin! Sitävastoin löysin Jalapeno couchosta pulleimman ikinä näkemäni viherluteen! -Latvat tietysti syöty!
Tänään pitää ottaa tuo malan-ruiskute käyttöön ja tiedä häntä, vaikka laittaisin vielä hieman provadoa sekaan. 8)
Tiedätkö, kuinka nopeasti cyberin pitäisi vaikuttaa? Esim. Provadokaan ei vaikuta päivässä juuri mitään vaan vasta kahden-kolmen päivän päästä näkee kirvanraatoja. Kannattaa myös selvittää, onko malationi systeeminen myrkky eli meneekö se kirvoihin kasvin kautta vai pitääkö saada suoraan kirvojen niskaan. Muulla kuin systeemisellä myrkyllä osa paskiaisista jää aina henkiin.
Lainaus käyttäjältä: PP - elokuu 16, 2011, 15:11:32 ip
Lainaus käyttäjältä: Masa.T - elokuu 16, 2011, 15:00:28 ip
Tuolla ei ötököitä cyber-tiivisteellä ei ollut sitten minkäänlaista vaikutusta kirvoihin! Sitävastoin löysin Jalapeno couchosta pulleimman ikinä näkemäni viherluteen! -Latvat tietysti syöty!
Tänään pitää ottaa tuo malan-ruiskute käyttöön ja tiedä häntä, vaikka laittaisin vielä hieman provadoa sekaan. 8)
Tiedätkö, kuinka nopeasti cyberin pitäisi vaikuttaa? Esim. Provadokaan ei vaikuta päivässä juuri mitään vaan vasta kahden-kolmen päivän päästä näkee kirvanraatoja. Kannattaa myös selvittää, onko malationi systeeminen myrkky eli meneekö se kirvoihin kasvin kautta vai pitääkö saada suoraan kirvojen niskaan. Muulla kuin systeemisellä myrkyllä osa paskiaisista jää aina henkiin.
Ok. Pitää selvittää vielä tuo.
Alkaa muuten olla osasta chilejä jo viimeinen aika päästä näistä kirvoista eroon. Lehtiä tippuu näköjään aika herkästi.
Tuli epähuomiossa poistettua tuo oma tunnus välillä, joten kaikki yksityisviestit häipyi siinä samalla.
Ilmeisesti voin silti jatkaa tätä päiväkirjaa tällä uudella lähes samalla nimimerkillä.
Pahoittelut tästä sähellyksestä mutta tuo nimimerkin poisto ei näköjään paljon vaadi. ;D
Ihmettelinkin miten se näytty vierasta tossa sun nimen alla kun lueskelin sun päiväkirjaa! Näköjää käy aika helposti. ;D
No ei se masa kauaa malttanut olla pois, ja hyvä niin!
Lainaus käyttäjältä: Masa.T - elokuu 25, 2011, 12:49:54 ip
Tuli epähuomiossa poistettua tuo oma tunnus välillä, joten kaikki yksityisviestit häipyi siinä samalla.
Ilmeisesti voin silti jatkaa tätä päiväkirjaa tällä uudella lähes samalla nimimerkillä.
Pahoittelut tästä sähellyksestä mutta tuo nimimerkin poisto ei näköjään paljon vaadi. ;D
Ihmettelinkin jo että mihis mies. Vahinkoja sattuu tekevälle.
On muuten perkeleitä nuo punaiset kirvat. Niitä löytyy galasta edelleen vaikka kaksi raidikuuria takana. Seuraavaksi pitää laittaa se sellaiseen kaasukammioon josta puhelin.
Jätesäkki päälle vaan ja raidia sisään. Itse alan jo luovuttaa niiden kanssa, kun ei mikään tunnu tehoavan. Aji cristalitkin nyt aika surkean näköisiä, kun ovat tuollaisen lehdistä tulevan mustan möhnän peitossa.
Tuli muuten tänään maistettua ensimmäistä kertaa Golden nugget chinenseä.- Ehdottomasti järkyttävimpiä chinensejä poltteeltaan mtä olen maistanut! Jouduin sylkemään melkein saman tien sen pienen podin pois suustani. Nagassa sentään kestää hieman aikaa, ennenkuin polte alkaa mutta tuo iskee heti todella pistävällä poltteella! -Pitää kokeilla sitä vielä paremmin, eikä sylkeä heti pihalle.
Tämä kusi alkaa olla lopussa. Kirvat vei nyt voiton. Ei viitsinyt satovaiheessa enää enempää myrkytellä. Hieman tulee satoakin mutta aikamoinen pettymys tämä vuosi. Hyvältä näytti mutta perseelleen meni!! Aika keskittyä sienestykseen. Muilta tulee paljon parempia satokuvia. Ei viitsi pistää kuvia enää näistä kirvojen tuhoamista puskista.
Myko-kokeilusta sen verran, ettei minulla näkynyt sanottavampia eroja. Ehkä olisi vaatinut isommat annnostukset per kasvi.
Ehkä pistän vielä kuvia joistain chileistä, jos viitsin. Muuten alkaa siirtyä päivitykset ensi vuoden puolelle ja silloinkin päivitykset varmaan harvenee entisestään. Tällä hetkellä chilit ei jaksa sattuneista syistä enää niin kiinnostaa. Rocoto guatemalaa sentään ajattelin talvehdittaa, kun tuntuu satoavan nytkin ihan hyvin. Myöhäiseksi vaan menee sato.
Mites, tuottiko mitään se kaksikko kun sinnepäin tuli?
Lainaus käyttäjältä: MasaT - kesäkuu 01, 2011, 16:17:05 ip
(http://i521.photobucket.com/albums/w338/MasaT1/Chilit%202011/Pimentabarrodorobiero01.jpg)
Pimenta barro do robiero (C. baccatum). Tällä ei ole hedelmissä vihreää vaihetta ollenkaan, vaan kypsyy vaalean keltaisesta sinertävän kautta oranssiksi.
(https://lh3.googleusercontent.com/-3B0hvHoNx3o/TmthXkpp9mI/AAAAAAAAB6E/SchPe3bB0KQ/s800/P1110022.JPG)
Näyttääpä muuten tämä lajike kypsyvän punaiseksikin asti ;)
Lainaus käyttäjältä: Kaisuli-Haisuli - syyskuu 10, 2011, 18:21:22 ip
Näyttääpä muuten tämä lajike kypsyvän punaiseksikin asti ;)
(http://i521.photobucket.com/albums/w338/MasaT1/Chilit%202011/Pimentabarrodorobiero1Kopio.jpg)
Pimenta barro do robiero kypsyi tosiaankin vielä punaiseksi. :)
(http://i521.photobucket.com/albums/w338/MasaT1/Chilit%202011/Ajired1.jpg)
Tämä on biblolta saamani "Aji red". Alkaa jo hieman kypsyttää podejaan . Olisiko isoimmat näistä komeista podeista jotain 13 cm luokkaa, ylikin.:) Kirvat vaan on tämänkin kimpussa. Se goronong kypsytti ne kaikki vähät podinsa keltaisiksi.
(http://i521.photobucket.com/albums/w338/MasaT1/Chilit%202011/Charapita3.jpg)
Charapita on kirvojen toimesta tiputtanut suurimman osan lehdistään. Näkeepähän nyt ainakin miten satoisa charapita voi olla.
(http://i521.photobucket.com/albums/w338/MasaT1/Chilit%202011/Tuhoa1Kopio.jpg)
Tästä kuvasta näkee, miten ruokottomaan kuntoon kirvat ovat paskoneet suurimman osan chileistä. :-\
(http://i521.photobucket.com/albums/w338/MasaT1/Sienisaalis1.jpg)
Offtopicin vuoro. Kuva päivän sienisaaliista.
(http://i521.photobucket.com/albums/w338/MasaT1/Purppuravalmuska3.jpg)
(http://i521.photobucket.com/albums/w338/MasaT1/Purppuravalmuska2.jpg)
Purppuravalmuska. Yksi kauneimmista löytämistäni sienistä. Vahinko vaan, kun taitaa olla syömäkelvoton.
Jatketaan nyt tätä päiväkirjaa vielä vähän aikaa, kun huomasin, että nuo kirvojen jätökset podien päältä saa aika helposti pestyä pois haalealla vedellä ja kynsiharjalla. Muuten olisi sato ollut kyllä aika lailla pienempi.
(http://i521.photobucket.com/albums/w338/MasaT1/Chilit%202011/Ajiumba2.jpg)
Aji umba (Adjuma,ojemma) C.chinense Surinamista.
(http://i521.photobucket.com/albums/w338/MasaT1/Chilit%202011/Haroldstbartsxfatalii2.jpg)
Harold st barts x fatalii. C.chinense.
(http://i521.photobucket.com/albums/w338/MasaT1/Chilit%202011/Satoa1.jpg)
Ylhäällä; Aji verde, Aji banana ja Aji red.
Keskellä; PI 260579,Limi blanco(C.chinense) ja Ecuadorian brown (C. chinense)
Alinna Campane C. baccatum.
(http://i521.photobucket.com/albums/w338/MasaT1/Chilit%202011/Manzanoorange2.jpg)
Manzano orange.
Upeita kuvasettejä. :)
Harmi ettet saanut manzanoja kypsäksi asti.
Lainaus käyttäjältä: jewe - lokakuu 07, 2011, 22:21:09 ip
Upeita kuvasettejä. :)
Harmi ettet saanut manzanoja kypsäksi asti.
Itseasiassa kesällä kypsyi yksi keltaiseksi. :) En ottanut siemeniä talteen, kun taas kerran taitaa olla risteytymästä kysymys. Manzanon, kun pitäisi käsittääkseni olla omenan muotoinen.
Ei se sinällään näissä haittaa. Kokoa on ainakin vaikka täytettäväksi. :P
(http://i521.photobucket.com/albums/w338/MasaT1/Chilit%202011/Rocotoja.jpg)
Sain nyt kuitenkin jonkun verran vielä kypsytettyä rocotoja huoneen lämmössä. Valitettavasti osa oli ehtinyt homeentua ja piti heittää pois.
Nuo pilkotut rocotot laitoin pakkaseen odottamaan käyttöä. Tulee niistä nyt ainakin hieman salsaa tai jotain muuta tarvittaessa. :)