Edellinen chili-innostus oli viime vuosituhannen puolella. Siitä jäi siemeniä jotka ovat olleet paperipusseissa pimeässä huoneenlämpöisessä kaapissa.
Eivät näytä itävän Chilivaari-lautalla. Onko niksejä miten ne saisi henkiin?
Ei taida saada noin vanhoja siemeniä millään henkiin.
Itse olen miettinyt kovasti tätä itävyysasiaa. Onko tietoa, kuinka kauan siemenet säilyttävät itävyytensä? Onko paras säilytystapa minigrip, paperipussi tai joku muu? Saisin vähän siemeniä säilöön -70 asteen pakkaseen, sietävätkö ne tuollasia pakkasia? Millä tavoin ulkomaiden pankeissa "talletukset" säilötään?
Jos siemenet eivät kestä kovin pitkää säilytystä, oman pienen siemenpankin keräämisessä ei ole paljoa mieltä. Saapa enemmän syitä laittaa siemeniä kiertoon ;)
http://fi.wikipedia.org/wiki/Huippuvuorten_siemenholvi
LainausHolvien lämpötila jäähdytetään −18 asteeseen.
Itselläni on vanhimmat itäneet siemenet reilu pari vuotta vanhoja. Ihan minigrip pussissa säilytettyjä. Kait se säilyvyys riippuu lajikkeesta, siemenien laadusta sekä säilytysolosuhteista. Useimmat taitaa siemenensä minigripeissä säilöä.
Lainaus käyttäjältä: Legoinsinööri - joulukuu 23, 2010, 14:05:16 ip
http://fi.wikipedia.org/wiki/Huippuvuorten_siemenholvi
LainausHolvien lämpötila jäähdytetään −18 asteeseen.
Eli siispä siemenet säilöön pakkaseen jos meinaa niitä pitempäänkin säilytellä. :)
Näin pitääkin heti tehdä, ainakin osalle omasta mielestä parhaista lajikkeista. Lieneeköhän hyvä laittaa pussin sisälle esim talouspaperin palanen mahdollista kosteutta imemään ja tasaamaan?
kunhan muistaa sen että kuivaa siemenet ensin ;)
muuten tuho käy
Heh heh.... Ja minä kun ajattelin pakastaa siemenet jääpalapussissa veden sisään, jolloin istutus onnistuisi kaivamalla jääpalat suoraan multaan. Helppoa ja siistiä, alkukasteluvesikin mukana paketissa. :)
Hollannissa talletetaan geeniperimää CGN-laitoksella.http://www.wildchilli.eu/index.php/excursion-cgn (http://www.wildchilli.eu/index.php/excursion-cgn)
Mainio ja mielenkiintoinen linkki, kiitos.
Mä olen aikoinaan saanut ihan vaikeuksitta heräilemään yli 10 vuotta sitten kuivaamani siemenet, lajikkeena Yatsufusa, multaan vaan vähän useampia, kastelua ja odotusta, ja melkein kaikki itivät. Veikkaisin, että tulokseen vaikuttaa alkuperäinen siementen laatu ja kuivausolosuhteet, ja säilytysolosuhteet enemmän kuin idätysmetodi. Itse oletan ilman muuta, että siementen ei tarvitse olla tuoreita tai edes parin vuoden sisään tuoreita, vaan että vanhatkin vuosia sitten hommatut/itse kuivatut itävät siinä missä tuoreemmatkin..
Eli mitäkö aiheesta voisi oppia. Kun luopuu jostain emokasvista, voisi koeidättää siitä saatuja siemeniä pari, varmistaa että siementen kuivaus on onnistunut, ennenkuin jättäytyy ilman?
Filago
Onko itämisaika vanhoilla siemenillä sama kuin uudemmilla vai kestääkö tuplaten?
Siemenet on saatu kavereilta eri puolilta Jenkkilää ja Eurooppaa, joten käsittelystä ei ole tietoa. Kymmenen vuotta sitten itivät.
itsellä ainakin idätysaika piteni ja taimista tuli selvästi kituliaampia. :(
olen kuullut siemententen hauduttamisen laimeahkossa vesi/merileväuutteessa parantavan itävyyttä.
Itsellä itävyys oli parempi mullassa mitä tuolla paljon kehutulla lautta systeemillä.
Suosittelisin ostamaan uudet siemenet vaikka joltain avuliaalta palstalaiselta ;)
vaikka voihan ne vanhatkin multiin heittää...
Olisi kiinnostusta jatkossa kokeilla joidenkin lajien siementen pakkassäilytystä, mutta kuivaaminen vähän mietityttää.
Kuinka kuiva on riittävän kuivaa, riittäisikö normaalissa huoneilmassa paperilla riittävän pitkään kuivattaminen?
Muoks: Tuolla (http://www.thechileman.org/guide_seedsaving.php) annettiin kosteuspitoisuudeksi 8% tai alle ja säilytyslämpötilaksi 0-10OC