Uutta kautta pitäis alotella joten virallistetaanpa se oikeen päiväkirjalla.
Talvehtimassa on:
C. annuum- Bolivian rainbow
- Goat's weed
- Yllärijallu
- Tepin x 2
C. baccatum
- Aji cristal
- Lemon drop
- Starfish
C. chinense
- Brown large habanero
- Eli kochee
- Naga morich
- Sudden death
C. pubescens
- Hyper pube
- Turbo pube
Sudden deathista, aji cristalista ja lemon dropista on lisäksi juurtumassa pistokkaat bubblerissa. Sudden death ja aji cristal lähti heti juurtumaan ilosesti kun taas lemon dropin pistokkaita on kuollu yrityksessä jo pari.
Maltoin odottaa idättelyn kanssa joulun yli ja nyt pitäis enää valkata lopulliset kasvatit. Alla on lista todennäköisimmistä lautalle päätyvistä lajikkeista.
C. annuum
- Bolivian rainbow x short yellow tabasco F2
- Cascabel
- Espelette
- Friggitello
- Italia
- Lombardo
- Pimento de pardon
- Riot
- Serrano
- Sweet banana
C. baccatum
- Aji benito
- Omnicolor
- PI 260560
- PI441551
- Rocotillo twins
C. chinense
- 7-Pod
- Congo
- Habanero chocolate
- Habanero long chocolate
- Habanero yellow pointed
- Limo
- Limon
- Naga x ? annuum ("nagapukki")
- Peito de moca
- Pink habaero
- Scotch bonnet
C. frutescens
- Duke pequin
- Tabasco
C. praetermissum
- CGN 22795
C. lanceolatum
Mielipiteitä ja ehdotuksia otetaan kernaasti vastaan. Tilaa kasvatuksille on lasitettu parveke, jotenka turhia kasveja en pysty paljo elättämään.
Heitin ekat siemenet lautalle.
(http://i1015.photobucket.com/albums/af274/laysto/Chilikamaa/IMG_2999.jpg) (http://i1015.photobucket.com/albums/af274/laysto/Chilikamaa/IMG_2999.jpg)
I | CGN 22795 (praetermissum) x 1 | X | Yellow pointed habanero (chinense) x 1 |
II | C. laceolatum x 3 | XI | Duke pequin x 1(frutescens) |
III | Omnicolor (baccatum) x 4 | XII | Tabasco (frutescens) x 1 |
IV | 7 Pod (chinense) x 2 | XIII | PI 260560 (baccatum) x 5 |
V | Peito de moca (chinense) x 1 | XIV | PI 441551 (baccatum) x 4 |
VI | Scotch bonnet (chinense) x 1 | XV | Rocotillo twins (baccatum) x 1 |
VII | Pink habanero (chinense) x 5 | XVI | Friggitello (annuum) x 1 |
VIII | Congo (Bluesman) (chinense) x 3 | XVII | Limo (chinense)x 1 |
IX | Congo (Chiliyhdistys) (chinense)x 1 | XVIII | Peruvian white habanero (chinense) x 2 |
Ajatuksena oli idätellä tässä vaiheessa lähinnä lajikkeita, joitten itämisen kanssa on ollu aiemmin vaikeuksia ja joitaki muuten vaan mielenkiintosimpia. Myöhemmin tulee lisää lauttailijoita.
Itämössä alkaa näkyä lupaavasti jo elämää erityisesti pink habojen kohdalla. Lähipäivinä siis toivottavasti tulossa varmoja itämishavaintoja. Heitänpä siis sen ja uuden vuoden kunniaksi tänne vielä kuvia joululahjuksista.
(http://i1015.photobucket.com/albums/af274/laysto/Chilikamaa/IMG_2984.jpg) (http://i1015.photobucket.com/albums/af274/laysto/Chilikamaa/IMG_2984.jpg) (http://i1015.photobucket.com/albums/af274/laysto/Chilikamaa/IMG_2974.jpg) (http://i1015.photobucket.com/albums/af274/laysto/Chilikamaa/IMG_2974.jpg)
Onpa tälle vuodelle nyt nagapipareillekki oma muottinsa. Lahjapipareitten kuorrutus oli muuten jotaki suklaantapaista kamaa sen perinteisen väriainesokerimössön sijaan. Hyvää oli.
Aamulla odotti kaapissa eka itäjä, Pink habanero. Antaa kasvattaa vielä häntäänsä ennenku heitän multiin. Pitää siis lähteä multakaupoillekki ku ehtii ja saa aikaseksi. Rocotillo twinsissä on kans hyvällä tahdolla nähtävissä pientä hännänpäätä.
(http://i1015.photobucket.com/albums/af274/laysto/Chilikamaa/IMG_3008pienee.jpg) (http://i1015.photobucket.com/albums/af274/laysto/Chilikamaa/IMG_3008pienee.jpg)
Eilen tuli karsittua kesältä selvinneitä kasveja kovalla kädellä. Nyt pääsee olohuoneessaki kulkemaan helpommin ku goat's weedin reuhka ei enää tuki kulkuväylää. Joulun yksinäisyydestä nokkiinsa ottanut bolivian rainbow kaunistu kans kummasti ku rapsuttelin kuolleet lehdet pois ja leikoin kuolleet oksat pois. Ehkä siitä taas kesällä nätti tulee.
Tänä aamuna meni kolmas lemon dropin pistokas pikkububbleriin juurtumaan. Leikkasin oksan viistoon, rapsuttelin skalpellilla toisen puolen tyvestä auki ja pistin verkkoruukkuun kivivillakuutioon edellisen kuolleen kokelaan tilalle. Käsittääkseni siis suht oikeaoppinen suoritus (..?), mutta saapa nähdä lähteekö tuo tuosta juurtumaan.
Itäneitä alkaa olla jo melko hyvin. Lancet ja praetermissum ei näytä vielä elonmerkkejä. Itäneitä pitäis ehtiä purkittamaan jossaki vaihees. Tällä hetkellä itäneetki on vielä lautalla yhtä pink habaa lukuun ottamatta, jonka heitin zengrowiin.
Lemon dropin pistokas ei taaskaan ottanu juurtuaksensa. Varttamiskeskustelujen innostamana päädyin siis kokeilemaan lemon dropin varttamista goat's weediin. Hattua nostan kelle tahansa joka tuossa touhussa onnistuu. Ihan jo sorminäppäryyttä vaatii kovasti tuo oksien välissä näpertely. Tuolla (http://www.youtube.com/watch?v=_yQvDQ1NiAY) periaatteella vartoin. Koskapa mulla ei ollu haavan ympärille parafilmiä tai "kumisuojaa", niin kääräsin teipistä putken.
(http://i1015.photobucket.com/albums/af274/laysto/Chilikamaa/IMG_3027.jpg) (http://i1015.photobucket.com/albums/af274/laysto/Chilikamaa/IMG_3027.jpg)
Epäluulon sekaisella mielenkiinnolla jään odottelemaan jääkö vartettu osa henkiin.
Etkö meinaa nagapukkia kokeilla, hä?
Niin ja tuu hakemaan multa toinen noista reilu metrisistä Duke Pequineista, niin ei tarvitse itse idätellä,
ja mun ei tarvitse heittää toista biojäteatiaan.
Varttamista varten siitä pääkasvista voi leikellä surutta suuren osan pois, niin mahtuu touhuamaankin. Tärkeintä on et se alkaisi kohdistaa voimia siihen uuteen tulokkaaseen. Kaikki varttamiskohdan alapuolen oksat ainakin pois.
Näin tehtiin omenapuiden kanssa, kun piti saada vanhat ja arvokkaat rungot tuottamaan parempaa lajiketta.
Lainaus käyttäjältä: Eric Sour - tammikuu 16, 2011, 01:47:26 ap
Etkö meinaa nagapukkia kokeilla, hä?
Niin ja tuu hakemaan multa toinen noista reilu metrisistä Duke Pequineista, niin ei tarvitse itse idätellä,
ja mun ei tarvitse heittää toista biojäteatiaan.
Ilman muuta pukki on idätyslistalla. En oo vaan hetkeen ehtiny kunnolla paneutua kasveihin, jotenka ei oo sekää vielä lautalle asti päässy. Onko sulla lähteny ne itämään? Tuo Duke kuulostaa kieltämättä houkuttelevalta, häpiähän se on eläviä kasveja hävittääkkää.
Lainaus käyttäjältä: ingeniero - tammikuu 16, 2011, 11:52:31 apTärkeintä on et se alkaisi kohdistaa voimia siihen uuteen tulokkaaseen. Kaikki varttamiskohdan alapuolen oksat ainakin pois.
Näin mä kans netistä opiskelin. Vartin tuon oksan mahdollisimman alas goat's weediin, mutta huonoltapa tuo jo näyttää. Pitää joskus jatkossa ehkä kokeilla uudestaan ja enemmän tosissaan.
Lainaus käyttäjältä: Larski - tammikuu 16, 2011, 19:55:53 ip
Lainaus käyttäjältä: Eric Sour - tammikuu 16, 2011, 01:47:26 ap
Etkö meinaa nagapukkia kokeilla, hä?
Niin ja tuu hakemaan multa toinen noista reilu metrisistä Duke Pequineista, niin ei tarvitse itse idätellä,
ja mun ei tarvitse heittää toista biojäteatiaan.
Ilman muuta pukki on idätyslistalla. En oo vaan hetkeen ehtiny kunnolla paneutua kasveihin, jotenka ei oo sekää vielä lautalle asti päässy. Onko sulla lähteny ne itämään? Tuo Duke kuulostaa kieltämättä houkuttelevalta, häpiähän se on eläviä kasveja hävittääkkää.
Tänään pistin nagapukit kivivillaan, saa nähdä kuinka äijien käy.
Tuu hakemaan toi Duke pois, toisen siirsin tänään isompaan ruukkuun, ja toi kaksirunkoinen jäi nyt ylimääräiseksi.
Pistä vaikka yv. jos kiinnostaa.
Kandiseminaariesitelmä takana, jotenka vihdoin ehdin värkkäämään vähä kasvienki kanssa. Ekat taimet pääsi tänään siis multiin. Taimikippoihin pääty tässä vaiheessa: 3 x congo, 3 x omnicolor, 2 x pink haba, 2 x 7 pod, PI 441551 ja peruvian white haba.
Tänään tuli kämpän kolmas asukas tekemään tuttavuutta. Kämpässä on syksystä lähtien pörränny harsokorento. Kirvoja ja punkkeja nuo ainaki ilmeisesti syö jotenka toivottavasti tuolle maistuu zengrowssa vilistävät ripsiäisetki.
(http://i1015.photobucket.com/albums/af274/laysto/Chilikamaa/harsokorento.jpg) (http://i1015.photobucket.com/albums/af274/laysto/Chilikamaa/harsokorento.jpg)
jo on elämää eikun zengrowing päälle verkko ja tuo öttiäinen sinne syömään :D sitten vasta päästät pois kun kasvit on puhtaita
Lainaus käyttäjältä: Hegu - tammikuu 18, 2011, 20:14:57 ip
jo on elämää eikun zengrowing päälle verkko ja tuo öttiäinen sinne syömään :D sitten vasta päästät pois kun kasvit on puhtaita
Ei paskempi idea. Pörrätköön ny kuitenki rauhas ja tulkoon kesällä kaveriensa kans taas parvekkeelle munimaan ahkerasti.
Toissapäivänä meni lautalle lisää tavaraa. Uusia idäteltäviä oli pimiento de padron, aji benito, italia, cascabel, sweet banana, espelette, limo ja "nagapukki", eli naga x ? annuum (goat's weed). Nagapukin itävyyttä epäilin, jotenka heitin jyviä itämään oikeen kunnolla. Kohta oon siis mahdollisesti hukassa ylimäärästen taimien kanssa. Vielä on itämään menossa ainaki Tapolan Tulikepiltä saatuja rocotoja ja inca berryä ja lisäksi jokunen muuki lajike.
Multiin päässeet taimet on pääosin ihan hyvinvoivan olosia. Toinen 7-podeista on jostaki syystä kuitenki aivan valkonen (ylhäällä vasemmalla). Mikähän moista aiheuttais? Kastelussa ei oo saanu vielä muuta ku vettä suihkuteltuna. Multana on Biolanin kylvö- ja taimimultaa. Taimi ei näytä tekevän ainakaa vielä kuolemaa, mutta härskin värinen se on.
(http://i1015.photobucket.com/albums/af274/laysto/Chilikamaa/IMG_3077.jpg) (http://i1015.photobucket.com/albums/af274/laysto/Chilikamaa/IMG_3077.jpg)
Albiino 7 pod tekee näemmä pikkuhiljaa kuolemaa. Muut istutetut puskee ilosesti uusia lehtiä. Itäjiä on tullu 1 scotch bonnet, 2 rocotillo twinsiä, 2 friggitelloa, 3 peruvian wihte habaa, 1 pimiento de padron, 1 aji benito, 1 italia, 4 cascabelia ja 2 sweet bananaa. Lanceolatumeissa ja CGN 22795:ssa ei näy edelleenkään elämää, muuten ku pikkuhiljaa lanceolatumien pintaan ilmaantuvan homeen muodossa.
Hommasin maanantaina pH-mittarin (http://chilifoorumi.fi/index.php?topic=6022.msg66748#msg66748) ja sillä on tullu leikittyä. Vaikuttaa aivan asialliselta vehkeeltä, eikä ollu pahasti hinnallakaan pilattu.
Maanantaina vaihdoin hydrokasveille vedet. Kraanavedelle näytti pH:ksi 7,9. Tänään näytti liemille pH:ksi goat's weedin bubblerissa 6,1, juurrutusbubblerissa 6,8 ja Zengrowssa 7,1. GW:lla ja JB:ssa siis pH:t ilmeisesti kohdillaan, mutta ZG:ssa turhan korkea. ZG:ssa lannotteina puljun omat napit.
Alko tulla hätä ku täs vaihees vuotta vasta 13 istutettua taimea. Heitin siis aamulla kaappiin toisen idätyslautan.
I | Limon (chinense) | X | DRH 7400 (annuum) |
II | Habanero chocolate (chinense) | XI | Black scorpion tongue (annuum) |
III | Cili goronong (chinense) | XII | Rocoto grande (pubescens) |
IV | Aribibi gusano(chinense) | XIII | Rocoto peru cusco (pubescens) |
V | Fatalii (chinense) | XIV | Aji verde (baccatum) |
VI | Tobago sweet (chinense) | XV | Aji habanero (baccatum) |
VII | Poblano (annuum) | XVI | Inca berry (baccatum) |
VIII | Teo -10 I (annuum) | XVII | PI 439370 (baccatum) |
IX | Riot (annuum) | XVIII | Aji banana (baccatum) |
Reilun viiden viikon odotuksen jälkeen CGN 22795 (praetermissum) ja lanceolatum ovat vihdoin itäneet. MasaT:ltä saadut Topfield-paahdetut lancen jyvät oli siis edelleen itämiskykyisiä. Lähipäivinä lisää istutuksia.
Toissailtana vaihdoin liemet goat's weedille. Illalla pH:ta mittaillessa sitte huomasin veden pinnalta vipeltämästä jotaki elukoita. Veikkasin että ne ei sinne kuulu jotenka seuraavana iltana zengrowiin ja pikkububbleriin vesiä vaihtaessa suodattelin goat's weedin vedet parin suodatinpussin läpi. Hullua touhua. En suosittele. Mutta pääsimpä eroon enimmistä elukoista.
Nyt kuitenki goat's weed osottaa jostaki mieltänsä ja roikottaa osaa lehdistänsä. Lannotteina on Nutriforten T&M kasvuannostuksella ja pH näyttää 6.1. Saapa nähdä josko tuo tuosta virkoaa vai veteleekö veteraani viimesiänsä.
Goat's weedin eilinen lehtien roikottelu on hellittäny ja nyt kasvi näyttää taas jopa ihan hyvältä. Muutkin talvehtijat ovat kovasti elossa.
Keittiössä talvehtiva brown large habanero uhmaa uskomuksia chinensejen ylettömästä valontarpeesta. BLH ei oo saanu keinovaloa koko talvena eikä sen puoleen ravinteita eikä vettäkään turhan usein. Kovasti on kasvi kuitenki sinnitelly hengissä. Lehtiänsä se syksylä tiputteli, mutta nyt puskee jo uusia. Kaippa tuo pitää tulkita kevään merkiksi.
Idätyksissä oon onnistunu välttämään tällä kertaa koristekasvit. Tomaattien idättelyt on vielä suunnitelmissa. Eksyin Plantageniin käymään ja sieltä tarttu matkaan Ildi-, Sungold- ja Incas-lajikkeiden siemeniä.
Viikonlopun istutusten jälkeen itämöstä on multaan selvinny nämä
C. annuum |
Black scorpion tongue | x 2 |
DRH 7400 |
Espelette | x 3 |
Italia | x 2 |
Poblano |
Riot |
Sweet banana | x 2 |
Teo -10 I |
|
C. baccatum |
Aji banana | x 2 |
Aji verde |
Omnicolor | x 3 |
PI 439370 | x 3 |
PI 441551 |
Rocotillo twins | x 2 |
|
C. chinense |
Cili goronong yellow | x 2 |
Congo | x 3 |
Habanero chocolate |
Limo |
Limon |
Peito de moca |
Peruvian white habanero | x 3 |
Pink haba | x 3 |
7 Pod |
Scotch bonnet |
Tobago sweet |
|
"Nagapukki" (naga x c.annuum) | x 2 |
|
C. pubescens |
Rocoto grande |
Rocoto peru cusco |
|
Villit |
C. lanceolatum | x 2 |
CGN 22795 (C. praetermissum) |
LainausGoat's weedin eilinen lehtien roikottelu on hellittäny ja nyt kasvi näyttää taas jopa ihan hyvältä.
Ei olis pitäny sanoa mitää. Nyt GW:llä on hätä päällä. Onkohan tuo nyt sitte juurimätää..? Juuret on vaaleanruskeat nuorimpia lukuun ottamatta ja kasvi näyttää tekevän kuolemaa oksa kerrallaan. Koitan vaihtaa illalla liemet jos ehdin. Vetyperoksidi kai tuohon olis ainoa oikea apu.
Lainaus käyttäjältä: Larski - helmikuu 16, 2011, 11:54:04 ap
LainausGoat's weedin eilinen lehtien roikottelu on hellittäny ja nyt kasvi näyttää taas jopa ihan hyvältä.
Ei olis pitäny sanoa mitää. Nyt GW:llä on hätä päällä. Onkohan tuo nyt sitte juurimätää..? Juuret on vaaleanruskeat nuorimpia lukuun ottamatta ja kasvi näyttää tekevän kuolemaa oksa kerrallaan. Koitan vaihtaa illalla liemet jos ehdin. Vetyperoksidi kai tuohon olis ainoa oikea apu.
Todennäköisesti on.
Itsellä kävi viime keväänä samalla tavalla ohraisesti Championin kanssa :(
Kasvi oli niin iso, että enää ei ollut mitään tehtävissä, en kyllä jaksanut alkaa kokeilemaan vetyperoksidiä, vaan päätin suoraan heittää sen roskiin.
-Timo
Joo'o. Saapa nähdä mitä tuon puskan kanssa tekee. Helpointa ehkä olis vaan ottaa tuosta pistokas tai pari juurtumaan ja heittää loppu reuhka pois. Ehkä tuota pitää kuitenki vielä ainaki vesien vaihdolla koittaa tekohengittää, jos ei muuten niin saattohoitomielessä. Pikasella vilkasulla H2O2 hinnatki näyttää aika suolasilta, jotenka voipi jäädä hankkimatta.
Jos tästä ei muuta oppinu nii ainaki sen, että juurimätä ei välttämättä haise viemäriltä tai muutenkaan häjyltä. GW:n juuret haisee lähinnä vaan yleisesti "kasvihuoneelta".
30% vetyperoksidia 1dl maksoi apteekissa muistaakseni muutaman euron. Ne 3% valmiit pikkupullot voi olla suhteessa huomattavasti kalliimpia.
Jopas! Hyvä että viisaammat korjaa harhaluuloja. Mulla tuli tosiaan vastaan vaan noita 3% ja tähän perustin oletukseni. Tuolla hinnallahan sitä vois jopa käydä hakemas.
Vahvempaa pitää erikseen kysyä. Ne pullottaa sen takahuoneessa. Kaikista apteekeista ei välttämättä saa.
GW:n vedet vaihdettu muutama tunti sitte, mutta ainakaa vielä ei näy parannusta. Päivän mittaan kasvista näyttäis taas yks iso oksa kuolleen.
Mitenkähän tuo vetyperoksidiproseduuri menee ja paljoko tuota tavaraa tarvii? Laitetaanko peroksidi lannoteliemien mukaan vesienvaihdon yhteydessä vai liotetaanko juuria siinä aikansa? Ilmeisesti riittää jo apteekista hakee desin-pari, mutta paljonko tuota laitetaan liotusveteen?
Lainaus käyttäjältä: Larski - helmikuu 16, 2011, 23:00:17 ip
GW:n vedet vaihdettu muutama tunti sitte, mutta ainakaa vielä ei näy parannusta. Päivän mittaan kasvista näyttäis taas yks iso oksa kuolleen.
Mitenkähän tuo vetyperoksidiproseduuri menee ja paljoko tuota tavaraa tarvii? Laitetaanko peroksidi lannoteliemien mukaan vesienvaihdon yhteydessä vai liotetaanko juuria siinä aikansa? Ilmeisesti riittää jo apteekista hakee desin-pari, mutta paljonko tuota laitetaan liotusveteen?
Vetyperoksidi pyritään laimentamaan korkeintaan pariprosenttiseksi. Käytännössä pari korkillista apteekin 250ml putelista (joka on max 30% liuos) vajaaseen ämpärilliseen vettä.. Hanskat käteen ja suojalasit päähän. Erinomaisen helppoa sokeutua tän aineen kanssa läträtessä. Tai saada ihoonsa vammoja.
Kasvi pois pytystä, kammataan juuret mahd puhtaiksi mädistä kasvinosista ja huuhdellaan hyvin. Sitten H2O2-pyttyyn johon voimakas ilmastus. Idea on hapetuksella tappaa mädänaiheuttajat. Lannoitetta jonkinverran. Toistetaan vaikka aluksi parina päivänä peräjälkeen ja sitten joka toinen päivä ja sitten viikon välein kunnes joko komposti kutsuu tai tilanne selkiää.
Lainaus käyttäjältä: Kärsä Babar - helmikuu 16, 2011, 16:17:31 ip
Vahvempaa pitää erikseen kysyä. Ne pullottaa sen takahuoneessa. Kaikista apteekeista ei välttämättä saa.
Kun mä kävin kysymässä, niin sain vaan litran pullossa 30%ta. Hintaa sille tuli jotain nelisenkymppiä. Pienempiin eivät jostain syystä laittanu. Riittääpähän ainakin.
Kiitokset Bluesmanille erinomaisista ohjeistuksista! Käyn apteekissa kyselemässä tuon tavaran perään kunhan tästä ehdin.
Pikkububblerissa juuret alkaa kans pikkuhiljaa näyttää vähä ruskehtavilta, jotenka josko tuon hoitelis samalla ja kattois mitä tapahtuu. Mineral magic ilmeisesti kenties ehkäisis juurimätää, jotenka kesäksi vois harkita sellasen pönikän hommaavansa.
Lähiapteekista löyty vaan 3, 6 ja 9 % H2O2. 9 %:lla hintaa 4,9€/100ml. Tuota vahvemmille tulis kuulemma tilatessa hintaa >100€/l. Eipä tunnu siis joka putiikista löytyvän ainakaan täällä. Etsintä jatkuu Malmilla.
Yliopiston Apteekki Töölössä on kemikaalien paras ostopaikka. Jos ei sieltä saa niin sitten ei mistään.
Jopas. Hyvä tietää. Sinne siis jos ei muualta löydy ja kasvi sinnittelee hengissä. Päivällä kävin justiin Malmilla Yliopiston Apteekissa kyselemässä litkun perään. Eka vastaus oli että "mee kysyyn rautakaupasta". Lopulta veikkailivat että yksityisillä apteekeilla saattais olla paremmin varastossa vahvaaki.
Päivitelläänpä taas vetyperoksidinmetsästystä. Farmaseuttikaveri oli ottanu tavaran hankkimisen oikeen asiaksensa ja selvitelly saatavuutta. Kuulemma Tikkurin apteekissa jakavat isompia pulloja pienempiin satseihin, hintaa tulee 25€/3dl. Muualta saa Helsingin suunnalla ilmeisesti pääasiassa vaan litran pönikässä, jos siinäkään. Tämä siis perustuu yhden farmaseutin kokemuksiin ja selvityksiin, jotenka epäilemättä poikkeuksiaki on. Näitä poikkeuksia en taida jaksaa alkaa selvittämään, jotenka nappaan kasvista pari pistokasta juurtumaan ja seuraavalla pohjanmaanreissulla hommaan H2O2 varastoon sopivampaan hintaan.
Lisää kasvatuskriisiä pukkaa. Talvehtineessä yllärijallussa oli päässy sikiämään vihannespunkit oikeen olan takaa (<-temppu sinänsä). Aamulla siis liotin kasvia mäntysuopavedessä. Liotuksesta jäi jäljelle käytännössä paljas karahka, lehdet irtos veteen. Saapa siis nähdä josko tuo tuosta tokenee ku punkit saa lahdattua. Onneksi kasvi oli muista talvehtijoissa niin sivussa, ettei punkit oo ilmeisesti levinny.
Toinen vähemmän ilonen yllätys odotteli Zen Growssa. Basilikan lehdillä köllötteli pari tyytyväisennäköistä kirvaa. Ihan vielä ei tarvisi jokavuotisen tuholaistaistelun alkaa, mutta pitää seurailla tilannetta ja lahdata näkyville uskaltautuvat elukat.
Tuholaisongelmien lisäksi villitaimetki nihkeilee. Kypäräpäinen CGN 22795 oli onnistunu katkasemaan kypärällänsä toisen sirkkalehtensä. Taimi on kuitenki vielä ihan elävän näkönen. Hyvällä tahdolla voi ehkä nähdä jopa ekan oikean lehtiparin pilkottavan, jotenka eiköhän tuo jää henkiin. Ainoat itäneet Lanceolatumit taas ei oo lautalta multaan siirron jälkeen vieläkään nostaneet päätänsä, istutuksesta on nyt siis parisen viikkoa.
Jotaki hyvää päivitettävää sentään on. Juurimädästä kärsivä GW tokeni mystisesti. Pari isoa oksaa kuoli nopeasti, mutta "päävarsi" on vielä kovasti elossa, kasvattaa kenties jopa uusia haaroja. Viikonloppuna saan myös vihdoin vetyperoksidia, jotenka ens viikolla on vuorossa GW:n juuriston kanssa näpertelyä.
Heitinpä vielä kevään viimeset idätykset lautalle. Lautalle pääty lähinnä aikasemmin itämättä jääneitä: Aribibi gusano, Fatalii, Tabasco, Duke pequin ja Poblano. Uusia lajikkeita lautalle pääty vielä TSMB, Manzano rojo ja Tapolan tulikepin rocotoja. Pubescenseille kenties vähä myöhänen idättelyajankohta, mutta pitääpä ny kokeilla kuitenki.
Aikas erikoista ton vetyperoksidin saannin kanssa. En ole varmaan kuin kahdesta apteekista tota käynyt kysyyn ja molemmissa on ollut. Aina kun oon käynyt apteekista ostaa niin ne on sanonut että ne käy tekeen sen takahuoneessa. En tiedä valmistaako ne sen siellä vai vaan pullottaa. Pitäis olla kai ihan perustavaraa apteekeissa.
Tällä viikolla ostettin desi, makso reilun 5€. Isot määrät tais olla suhteessa edullisempia. Sen pelkän pullon hinta hinta on tuosta aika suuri osa.
Lainaus käyttäjältä: Kärsä Babar - helmikuu 25, 2011, 14:34:13 ip
Aikas erikoista ton vetyperoksidin saannin kanssa.
Kieltämättä. Ilmeisesti tuota vahvaa vetyperoksidia haetaan apteekeista lähinnä hirviporukoille sarvien valkaisuun, jotenka voipi olla että Helsingin suunnalla kovin suurta menekkiä ei välttämättä oo. Tuo vahva kama on tukkukamaa, jota apteekeissa jaetaan pienempiin satseihin asiakkaan pyynnöstä.
Vetyperoksidille on lukuisia käyttö kohteita, mm. kaivojen desinfionti. Tuskin sitä Tampereellakaan myydään ympäri vuoden pelkkään sarvien valkaisuun.
LainausVetyperoksidille on lukuisia käyttö kohteita
Epäilemättä, en mielestäni tätä vastaan missään vaiheessa väittänytkään.
Voi myös olla että mulla sattu kohdalle huonommin varusteltuja putiikkeja. Esim. Bluesmanin suosittelema Töölön Yliopiston apteekki jäi tarkastamatta.
Viikonloppuna sain pari desiä 30% H2O2, mutta vielä en oo ehtiny sen kanssa läträämään. Josko myöhemmin tällä viikolla.
Äsken imuroidessa päädyin järjestelemään kasvatteja vähä uudestaan niin, että ilta-auringosta sais kenties enemmän irti. Samalla sitte napsin muutaman kuvan. Laitetaanpa siis pitkästä aikaa kuvia näytille.
(http://i1015.photobucket.com/albums/af274/laysto/Chilikamaa/IMG_3084.jpg) (http://i1015.photobucket.com/albums/af274/laysto/Chilikamaa/IMG_3084.jpg)
Hyper pube
(http://i1015.photobucket.com/albums/af274/laysto/Chilikamaa/IMG_3085.jpg) (http://i1015.photobucket.com/albums/af274/laysto/Chilikamaa/IMG_3085.jpg)
Joulun aikoihin nokkiinsa ottanu bolivian rainbow alkaa näyttää taas melkeen nätiltä.
(http://i1015.photobucket.com/albums/af274/laysto/Chilikamaa/IMG_3090.jpg) (http://i1015.photobucket.com/albums/af274/laysto/Chilikamaa/IMG_3090.jpg)
MasaT:ltä adoptoidut tepinin pistokkaat. Alkutalvesta eivät tykänneet, mutta pikkuhiljaa alkavat toipua kärsimyksistänsä.
(http://i1015.photobucket.com/albums/af274/laysto/Chilikamaa/IMG_3093.jpg) (http://i1015.photobucket.com/albums/af274/laysto/Chilikamaa/IMG_3093.jpg)
Sudden death habanero
(http://i1015.photobucket.com/albums/af274/laysto/Chilikamaa/IMG_3095.jpg) (http://i1015.photobucket.com/albums/af274/laysto/Chilikamaa/IMG_3095.jpg)
Eli kochee Bluesmanin siemenistä
(http://i1015.photobucket.com/albums/af274/laysto/Chilikamaa/IMG_3097.jpg) (http://i1015.photobucket.com/albums/af274/laysto/Chilikamaa/IMG_3097.jpg)
Joulun aikoihin lehtensä tiputtanut naga
(http://i1015.photobucket.com/albums/af274/laysto/Chilikamaa/IMG_3100.jpg) (http://i1015.photobucket.com/albums/af274/laysto/Chilikamaa/IMG_3100.jpg)
Turbo pube, joka ei tykännyt oksien karsimisesta
(http://i1015.photobucket.com/albums/af274/laysto/Chilikamaa/IMG_3101.jpg) (http://i1015.photobucket.com/albums/af274/laysto/Chilikamaa/IMG_3101.jpg)
Aji cristal (taustalla 50 W esl (http://chilifoorumi.fi/index.php?topic=8824.0) varjostimessaan)
(http://i1015.photobucket.com/albums/af274/laysto/Chilikamaa/IMG_3105.jpg) (http://i1015.photobucket.com/albums/af274/laysto/Chilikamaa/IMG_3105.jpg)
Koko reuhka
(http://i1015.photobucket.com/albums/af274/laysto/Chilikamaa/IMG_3107.jpg) (http://i1015.photobucket.com/albums/af274/laysto/Chilikamaa/IMG_3107.jpg)
Tämän kevään taimet ja Goat's weed-karahkaa
(http://i1015.photobucket.com/albums/af274/laysto/Chilikamaa/IMG_3109.jpg) (http://i1015.photobucket.com/albums/af274/laysto/Chilikamaa/IMG_3109.jpg)
Loppuun vielä kelvoton kuva juurimätä GW:stä. On siinä vielä isoin oksa vihreänä.
Itämöstä kuuluu kaikkea jänskää. Vihdoin on 1 tabasco itäny ja sen kaveriksi ainaki manzano orange ja TSMB. Kesällä pääsee siis toivottavasti vertailemaan nagaa, 7 podia ja trinidad scorpion morouga blendiä.
Duke pequin jatkaa julmaa linjaansa, ei yhtäkään itäjää. Nytpä on kuitenki tämä ongelma ratkastu. Eric Sour tuli ja heitti mulle aamulla joutilaan Dukentynkänsä. Kiitokset siis vielä Eric Sourille! Kasvi löysi heti paikkansa hyllyltä muitten vierestä eikä tuntunu ottaneen nokkiinsa pikasesta ulkoilutuksestakaan.
(http://i1015.photobucket.com/albums/af274/laysto/Chilikamaa/IMG_3122.jpg) (http://i1015.photobucket.com/albums/af274/laysto/Chilikamaa/IMG_3122.jpg)
Itsellä kasvoi viime kaudella 7pot, Naga ja TSMB ja näin yhtä kautta viisaampana voin todeta, että yhdellä noista pärjää mainiosti jos supertulisen tarpeeseen tulee. Tietenkin en tiedä kuinka kova chiliä syömään olet.. Ja mausta.. No, kerro sitten mielipiteesi kun sen aika tulee. :)
Lainaus käyttäjältä: Minbaari - maaliskuu 04, 2011, 20:05:59 ip
Itsellä kasvoi viime kaudella 7pot, Naga ja TSMB ja näin yhtä kautta viisaampana voin todeta, että yhdellä noista pärjää mainiosti jos supertulisen tarpeeseen tulee.
Hyvä tietää! Saapa laittaa ylimääräset TSMBt kiertoon jos itävät. En oo noista tositulisista maistanu muita ku vaan nagaa, jotenka ihan mielenkiinnosta noita pitää testailla. Josko pääsisivät nagan kanssa samoihin makusfääreihin.
Viime kesänä tuli popsittua tasan 1 naga sellasenaan. Yhden yön valvominen vatsapoltteiden kanssa riitti. Loppu sato meni kuivurin ja morttelin kautta pusseihin. Jauheena naga piisaa vähintäänkin riittävän hyvin, jotenka ei mee vaiva hukkaan.
Naga on maultaan paras noista.
Se oikeasti on ehkä parhaan makuinen chinense, taino, on noita muitakin hyviä, kuten lähes tuleton pink habanero, joka on yks toinen lemppareistani, eli ääripäistä mennään.
Kaiken lisäksi toimii loistavasti myös säilöttynä, murskana, kuivattuna, savustettua en ole vielä valitettavasti saanut hyppysiini....
-T
Naga on kyllä loistava, mutta omaan suuhun sudden death maistuu paremmalta. Tulisuuttakin on vähä inhimillisemmin. Ehkä ne mun top3-lajikkeet on sudden death, lemon drop ja aji cristal tai goat's weed.
Pink habaa oon lukenukki täällä kovasti kehuttavan. Vähä jo kuumottaa että pitäis päästä maistelemaan, mutta taitaapi mennä siihen vielä tovi jos toinenki.
Goats Weed maistuu mun mielestä vaan pahalta.... Toimii kuulemma jauheena hyvin. Omien kokemuksien mukaan en ala siihen tuhlaamaan aikaani, tai kasvatustilojani....
Fatalii syötti mulle muistaakseni tuolla käynnillä villejä, jotain random baccoja ja annuumeja ja nagan, sitten sen jälkeen goats weed maistu vaan pahalta, poltetta ei ollut paljoakaan..... Mukaan sain seven podin, jota piti verrata nagaan.... Illalla sitten söin sen seiskan, arvostelu oli että aika perseestä, poltteen iskeminen heti suoraan verrattuna nagaan tekee siitä epämiellyttävän maustepaprikan....
Fassella on jossain toi tarkka kommentti tallessa tällä foorumilla, kysykää itse chilimestarilta...
Pink Haban ensivaikutelma on "outo", tuoksu on kummallinen ja samoin maku, sitten kun sen hiffaa, niin se menee jokavuotiselle kasvatuslistalle.
Parasta että se maistuu oikeasti chinenselle, muttei poltetta ole juurikaan, eli mun muksutkin tykkää rouskuttaa niitä, välillä neidit luulevat poimivansa puskasta oikeaa lajiketta, mutta isin on pakko valvoa...
Sama oli kun Heinän puutarhalta haettiin parisen kiloa chilejä toissa kesänä, niin ois menny vaikka kuinka, ja viime hetkellä sain estettyä SD-haban syönnin. En kiistä, etteikö olisi loistava lajike, muttei oikein lapsistävällinen :)
-T
Lainaus käyttäjältä: MrFrost - maaliskuu 05, 2011, 03:22:23 ap
viime hetkellä sain estettyä SD-haban syönnin. En kiistä, etteikö olisi loistava lajike, muttei oikein lapsistävällinen :)
-T
Kyllähän sitä saa kieltämättä vähä kattoa kelle SD:ä syöttää. Mutta maku on loistava.
Eipä tuo GW kyllä mikään suuri makuelämys oo. Mun tykästymisen taustalla on lähinnä kasvin helppous ja satoisuus. Toisaalta se on niin mitäänsanomattoman makunen että sopii kaikkeen. Ja tosiaan jauheena pelittää hyvin.
Nyt on eka peroksidihoito tehty GW:lle. Otin muutaman pistokkaan likoamaan varalle jos tuo tuosta kuolee pois. Jos tuo taas toipuu kunnolla niin pitää koittaa hankkiutua eroon GW-pistokkaista, jos ottavat juurtuakseen.
Bluesmanin ohjeistuksen mukaan rapsuttelin pahimmat kohdat juurista pois, huuhtelin kunnolla ja lorotin ~40ml (pari korkillista) H2O2 vajaaseen ämpäriin vettä. Bluesmanin puhuma max 2 % liuos olis vaatinu aika paljo enemmän ku pari korkillista, jotenka tuo mun litku on nyt ~0,6 %. Saapa nähdä onko liian löysää kamaa. Koitin liottaa ja huljutella koko juuristoa tuossa litkussa ja lopuksi vedin ilmaletkut kiinni ja ämpärin pörisemään.
Huomenna koitan tehdä saman uudestaan.
Vetyperoksidihoito alkaa selvästi toimia. GW:n juuristo on edelleen ruskehtava, mutta selvästi vaalentunu. Oon nyt kaksissa H2O2-liuoksissa sitä liottanu ja 2dl pullosta on puolet menny. Veikkaan siis että litran pönikkäkään ei oo yhtään liian iso jos juurimätää meinaa useampaan kertaan hoidella. Tarkkaa hommaa tuo kyllä on. Pisara peroksidia oli tippunu bubblerin kannelle tai johonki ja tottahan justiin siitä satuin myöhemmin käpäilemään -> sormi valkosena.
Aamulla tuli tuholaistorujat hävittämään talosta turkiskuoriaisia. Saapa nähdä mitä taimet tykkää myrkyistä, vaikka meinasivat ettei tavara vaikuta kasveihin mitenkää. Kirvat, punkit ja ripsiäiset kyllä sais vaikka kuollakki samalla myrkytyksellä. Todennäkösesti kuitenki joku aamu on luvassa mäntysuopainferno.
SD on tosiaan hyvän makuinen, en kiellä :)
Itsekin ottanut nyt enemmän chinensejä ja vähemmän baccoja kasvatuslistalle, hmm, olikohan mulla ees baccoja tälle kaudelle itselleni tulossa.... Saa nyt nähdä jos yhden Aji Cristalin säästäisi :P
-T
R.I.P. Goat's weed. Juuristo näytti peroksidiliotusten jälkeen jo suht hyvältä, mutta ei sitte vissiin ollu. Puska alko tehdä kuolemaa viikko sitte ja tänään sen sitte leikoin ja heitin bioroskikseen. Sainpa vähä lisää tilaa olohuoneeseen. Kasvia pois peratessa rungon tyvestä löyty muutama ~0,5 cm läpikuultava mustapäinen mato.
(http://i1015.photobucket.com/albums/af274/laysto/Chilikamaa/IMG_3136.jpg) (http://i1015.photobucket.com/albums/af274/laysto/Chilikamaa/IMG_3136.jpg)
Mitähän nuo on? Tuntuivat möyhivän kuoren ja rungon välissä. Tai sitte se vaan näytti siltä. Joka tapauksessa alko mietityttää että josko noilla olis ollu osaa puskan kuolemaan.
Sain tänään kans vihdoin aikaseksi suihkuteltua kaikki kasvit mäntysuovalla. Pitää koittaa toistaa tuo muutamaan kertaan lähiaikoina, että noista kirvoista ja kumppaneista pääsis eroon.
Lainaus käyttäjältä: -V- - maaliskuu 19, 2011, 17:27:20 ip
Se on se kuuluisa harsosääsken toukka.
Näin vähä veikkailinki, mutta tuo paikka kummastutti. Ilmeisesti nuo siis viihtyy mullan lisäksi kosteassa sorassa.
Tänään meni tomaatit lautalle. Kesällä ajattelin laittaa tomaatin tai pari bubblereihin. Tämä kenties vaatis toisen ilmapumpun hankkimista. Tähän asti ilmapumppuna on oikeen mallikkaasti toiminu Aco 9602 (7,2l/min), mutta tuolle vois hommata toisen kaveriksi. Toinen vaihtoehto olis koittaa väsätä jonkulainen parvekelaatikko-ebbi (http://chilifoorumi.fi/index.php?topic=9297.0). Saapa nähdä mitä tulee askarreltua.
Päivitelläänpä pitkästä aikaa. Kasvit ovat jääneet koko kevään niin laiskalle hoidolle ja heitteille, että eihän noista kehtaa kuviakaan tänne laittaa. Liian pienissä ruukuissa liian pitkään. Viikonloppuna istuttelin isompiin ruukkuihin taas muutaman taimen ja huomenna koitan saada aikaseksi istutettua vähä lisää. Lanceolatum ja CGN 22795 eivät ikinä ottaneet elääksensä. Lancet ei ikinä nostaneet päätänsäkään mullan pinnalle lautalta siirron jälkeen. Jäipä sentään muutama jyvä ens vuodeksi talteen. Tabascot ja TSMB jäivät kypäräpäiksi ja kuolivat pois. Tomaatteja on mullassa nyt toistakymmentä taimea, joista siirrän bubbleriin muutaman kunhan ehdin. Yhden laitoin suoraa zengrowiin.
Ebbi-viritelmät päädyin hylkäämään ja kävin ostamassa yhteensä 150 cm altakastelulaatikoita parvekkeen ikkunalaudalle. Ajattelin laittaa kumpaankin 75 cm laatikkoon 3 chiliä. Lattialle heitän sitte 55 cm altakastelulaatikkoon tomaatteja, kunhan kasvavat sopivan kokosiksi.
Laitoin muuten puutarhapalstahakemuksen menemään. Pääsis kasvattelemaan porkkanoita sun muita mitä ei parvekkeella viitti yrittää. Voishan sinne vaikkahan jonku chilinki heittää testiksi. Saapa nähdä tärppääkö.
Tuli väkerrettyä pieni bubbleri muutamalle taimelle. Istuttelin aiemmin mullassa olleita taimia kivivillakuutioihin ja tökkäsin likoamaan. Näpertelynhimossani koversin muotoonveistettyjen kivivillakuutioitten sisälle kolot juuristoille ja heitin sisälle kookoskuitua multaa simuloimaan, ettei taimet aivan säikähtäisi.
(http://i1015.photobucket.com/albums/af274/laysto/Chilikamaa/IMG_3157.jpg) (http://i1015.photobucket.com/albums/af274/laysto/Chilikamaa/IMG_3157.jpg) (http://i1015.photobucket.com/albums/af274/laysto/Chilikamaa/IMG_3163.jpg) (http://i1015.photobucket.com/albums/af274/laysto/Chilikamaa/IMG_3163.jpg)
(http://i1015.photobucket.com/albums/af274/laysto/Chilikamaa/IMG_3166.jpg) (http://i1015.photobucket.com/albums/af274/laysto/Chilikamaa/IMG_3166.jpg) (http://i1015.photobucket.com/albums/af274/laysto/Chilikamaa/IMG_3171.jpg) (http://i1015.photobucket.com/albums/af274/laysto/Chilikamaa/IMG_3171.jpg)
Bubbleriin päätynyt Sungold vietti viime yön jo parvekkeella. Olin epähuomiossani jättäny sen taimilaatikkoon ja heittäny laatikon alta ulos tilaa viemästä. Tänään tuon sitte sieltä löysin ja koskapa tuo vielä näytti kovasti elävältä niin heitin bubbleriin likoamaan. Saapa nähdä tykkäskö kyttyrää ulkonaolosta.
Viikonloppuna sain vihdoin istuteltua kasveja taimikipoista vähä isompiin. Ehkä noista vielä kesäksi jotaki saa.
(http://i1015.photobucket.com/albums/af274/laysto/Chilikamaa/IMG_3175.jpg) (http://i1015.photobucket.com/albums/af274/laysto/Chilikamaa/IMG_3175.jpg) Valtaosa kevään taimista.
(http://i1015.photobucket.com/albums/af274/laysto/Chilikamaa/IMG_3176.jpg) (http://i1015.photobucket.com/albums/af274/laysto/Chilikamaa/IMG_3176.jpg) Riukuja taimia ja pörhöttävä zengrow.
Pääsiäisenvietosta tullessa kotona odotti hirvitys. Viime kesäset naga ja sudden death haba ja uusista taimista 7 pod ja messuilta ostettu orange rocoto eivät näemmä tykänneet olla paria päivää ilman peräänkattojaa. Lehdet roikku sen näkösesti että säikähdin jo ettei tänä kesänä nagaa saisikaa. Kummasti kasvit kuitenkin virkosivat kastelulla ja suihkuttelulla. Orange rocoto näyttää edelleen aika surkialta. Jos ei virkoa niin pitää leikkoa kärsineet osat pois ja kattoa mitä tapahtuu.
Viikonlopun aikana oli näemmä kirvainvaasioki lähteny käsistä. Pitääköhän sitä tuohon paljo puhuttuun Provadoon turvautua... Tohtiskohan tuota Provadoa liuottaa kasteluvesiin? Olis ehkä lyhemmät varoajat ja turvallisemman olosta laittaa pienempiä määriä pienille taimille.
Lainaus käyttäjältä: Larski - huhtikuu 24, 2011, 22:42:30 ip
Tohtiskohan tuota Provadoa liuottaa kasteluvesiin? Olis ehkä lyhemmät varoajat ja turvallisemman olosta laittaa pienempiä määriä pienille taimille.
Tohtiihan sitä. Itse olen laittanut 1tabu/l, hiljaista on tullut eikä typpiövereitäkään ole näkynyt, kun ei isompia ruukkuja ole ihan läpimäriksi tuolla liemellä kastellut.
Lainaus käyttäjältä: -V- - huhtikuu 25, 2011, 20:57:38 ip
Lainaus käyttäjältä: Larski - huhtikuu 24, 2011, 22:42:30 ip
Tohtiskohan tuota Provadoa liuottaa kasteluvesiin? Olis ehkä lyhemmät varoajat ja turvallisemman olosta laittaa pienempiä määriä pienille taimille.
Tohtiihan sitä. Itse olen laittanut 1tabu/l, hiljaista on tullut eikä typpiövereitäkään ole näkynyt, kun ei isompia ruukkuja ole ihan läpimäriksi tuolla liemellä kastellut.
Toimiikohan tuo ollenkaan sumuttelu-variaationa?
Mietin, jos invaasio iskisikin, niin ei tarttis letkujen syöpymistä pelätä, viikon sumuttelis kasvit provadolla, tai sit ei?
-T
Lainaus käyttäjältä: -V- - huhtikuu 25, 2011, 20:57:38 ip
Lainaus käyttäjältä: Larski - huhtikuu 24, 2011, 22:42:30 ip
Tohtiskohan tuota Provadoa liuottaa kasteluvesiin? Olis ehkä lyhemmät varoajat ja turvallisemman olosta laittaa pienempiä määriä pienille taimille.
Tohtiihan sitä. Itse olen laittanut 1tabu/l, hiljaista on tullut eikä typpiövereitäkään ole näkynyt, kun ei isompia ruukkuja ole ihan läpimäriksi tuolla liemellä kastellut.
Hienoa. Pitää kahmasta paketti joukkoon ens kerralla kun sitä näkee. Riittääkö tuossa kertakäsittely vai pitäiskö toistaa monesti?
Lainaus käyttäjältä: Larski - huhtikuu 25, 2011, 22:11:18 ip
Hienoa. Pitää kahmasta paketti joukkoon ens kerralla kun sitä näkee. Riittääkö tuossa kertakäsittely vai pitäiskö toistaa monesti?
Tuntuu senverran vikkelään häviävän tuon liuotetun teho, että en ihan kertakäsittelyyn luottaisi. Parin viikon päästä käsittelystä vähiten käsitellyn kasvin lehdillä näkyi muutama ripsiäisen toukka, mutta uusintakäsittely vain tälle kasville hoiti homman lopullisesti. Laittaisin ehkä kerran, sitten toisen ehkä viikon+ päästä ja vielä kolmannen vastaavalla aikataululla, niin pitäisi tehdä selvää jälkeä.
Nyt on Provadot haettu. Koekäsittelyyn päätyivät ekana starfish, aji cristal, sudden death, naga ja congo. Liuotin napin litraan vettä ja kastelin juuria niin paljo että tuli jo reilusti läpi.
Lainaus käyttäjältä: MrFrost - huhtikuu 25, 2011, 22:02:20 ip
Toimiikohan tuo ollenkaan sumuttelu-variaationa?
Mietin, jos invaasio iskisikin, niin ei tarttis letkujen syöpymistä pelätä, viikon sumuttelis kasvit provadolla, tai sit ei?
-T
Mietin tuota kanssa ja opiskelin tavarasta vähä. Vaikuttavana aineena on imidaklopridi, josta Encyclopedia of toxicology tiesi kertoa tällästä:
"Imidacloprid is highly toxic to bees if used as a foliar
application, especially during flowering, but is not
considered a hazard to bees when used as a seed
treatment."
Wikipedia tiesi kertoa paljo lisää. Näemmä Provadon ja muut samanlaisiin tökötteihin perustuvien myrkkyjen käyttöä on rajotettuki monessa maassa.
Imidaklopridijämätaulukko kasvin eri osissa oli vallan mielenkiintoinen:
"
- 10 to 20 ppb in upper leaves
- 100 to 200 ppb in other leaves
- 1.5 ppb in nectar
- 2 to > 13 ppb in pollen"
Mainittuna oli myös, että alle 20 ppb jämien ei oo huomattu aiheuttavan vaikutuksia pörriäisissä. Noista vetäis karkean päätelmän, että koskapa medessä ja siitepölyissä on alle tuon 20 ppb, niin juuriston kautta imeyttäminen ei aiheuttaisi haittaa pölyttäjille. Todellisuudessahan asiat ei toki näin yksinkertaisia tapaa olla...
Itte taidan siis jättää ainaki tällä hetkellä suihkuttelut väliin.
Kirvat saa kyytiä...
(http://i1015.photobucket.com/albums/af274/laysto/Chilikamaa/IMG_3179.jpg) (http://www.youtube.com/watch?v=a82cNcjw3iw)
26.4. Provadolla myrkytetyistä kasveista tuholaiset hävisivät parissa päivässä hyvin, jotenka tänään hoitelin ekan myrkytyskierroksen loppuun. Pitää kattoa tuleeko toista. Tehokasta kamaa tuo kyllä tuntuu olevan. Mitenkähän bubblereissa seisovien kasvien myrkytys? Jos Provadoa alkaa niille jauhaa niin lannoitteet pitäis varmaan sille ajalle laskea aika tarkkaan uusiksi. Tai sitte vaan liottelen muutamat bubblerikasvit mäntysuopaämpärissä muutamaan kertaan.
Tällä viikolla Sudden deathin mullasta löydetyt punkit (http://chilifoorumi.fi/index.php?topic=5592.msg147759#msg147759) vipeltävät edelleen oikeen eloisasti. Eivätpä siis taida ainakaan kasvien nesteitä imeä, koskapa voivat myrkytetyissä kasveissa hyvin. Taitavat siis olla hyviksiä, niinku Räyhis epäili.
Tänään myrkytellessä löysin tippuneelta lehdeltä leppäkertun munia.
(http://i1015.photobucket.com/albums/af274/laysto/Chilikamaa/IMG_3189.jpg) (http://i1015.photobucket.com/albums/af274/laysto/Chilikamaa/IMG_3189.jpg)
Pystytkö nostamaan bubblereiden kannet kasveineen irti "resosta"? Tee yhteen astiaan provadoliuosta, nosta koko roska kansineen siihen päiväksi ja siirrä takaisin alkuperäiseen ravinneliuokseen. En tiedä, mutta vaikea uskoa että tuollainen hetkinen typpivoitteisessa liemessä lilluminen haittaisi.
Tuntuu olevan aika tiukkaa kamaa nuo provadokapselit. Heitin kolme kappaletta lasipurkkiin parin vesidesin kanssa vuorokaudeksi jotta liukenisivat, tämän samean nesteen diilasin kolmeen kahden litran erään jolla kastelin taimet. Lannoiteövereitä tms. ei näy, mutta punkit lähtivät (toistaiseksi) kolmen vuorokauden perästä. Samalla kasteluvedellä kastelin myös satoa kantavan habaneron kahteen kertaan ja punkit lähtivät siitäkin. Haba oli niin iso, etten saanut sitä järkevästi kannettua suihkuun.
Kerran käytin provadoa onistuneesti:
1. Kaikki mullat pihalle
2. podien keruu
3. taimien leikkaus alemmaksi.
4.mäntysuopapesu.
5murskattua provadoa lannoiteveteen , kaikkiin saman aikaisesti, n2-3viikkoa, valaistusta vähentäen( kuluttavat vähemmän lientä)
_hyvin toimi, kerralla lähti, eikä ole sen jälkeen öttiäisi näykynyt, eivätkä päässeet kehittämään vastustuskykyään vaikuttavalle aineelle.
-Loputkin mullat tosiaan pesin pois ja laitoin rehut ämpäriin provado lannoite liemeen ja myöhemmin hydroihin
Lainaus käyttäjältä: Räyhis - toukokuu 01, 2011, 21:15:11 ip
Pystytkö nostamaan bubblereiden kannet kasveineen irti "resosta"? Tee yhteen astiaan provadoliuosta, nosta koko roska kansineen siihen päiväksi ja siirrä takaisin alkuperäiseen ravinneliuokseen.
Meinaat että päivän liotus riittää? Bubblerikasvit on vielä niin pienissä astioissa, että onnistuu helposti myrkytykset. Pitääpä siis kokeilla ku taas ehtii kasvien kanssa touhata.
Tänään nypin vähä kukkia kasveista. Voipi olla taikauskoa että tuo nyppiminen vaikuttais kasvuun, mutta löysinpä samalla nagasta kevään pari ekaa podin alkua.
Olen kyllä valmis lyömään pääni pantiksi, kyllä puoli vuorokautta juuret provadoliemessä pitäisi riittää. En tiedä miten isoista kasveista nyt puhutaan, mutta jos on kokoluokkaa "nojatuolia pienempi" niin eiköhän. Nehän voi nostaa kahden päivän perästä uudestaan provadoliuokseen, kyllä ne sitä hörppää sen verran, aika tiukka myrkky kuitenkin kyseessä!
Puolikas tabu per litra on varmaan aika hyvä.
Olisi hyvä jos sitä lientä pääsisi hämmentämään tai sekoittamaan, kokemukseni mukaan provado-kapselit eivät liukene veteen, tai eivät ainakaan sataprosenttisesti. Purkkia huljuttamalla saa sakan liikkeelle mutta vartissa se laskeutuu takaisin pohjalle. Mutta voi olla, että vaikuttava aines on vesiliukoista.
Toinen vaihtoehto on lyödä provado suoraan bubbleriin, mutta sitten saa laskea hiki hatussa muita lannotteita. Kipeät määrät siinä on typpeä kun on vissiin meinattu mummeleiden pelargonioihin tms.
Lainaus käyttäjältä: omarosa - toukokuu 01, 2011, 22:11:58 ip
Kerran käytin provadoa onistuneesti:
1. Kaikki mullat pihalle
2. podien keruu
3. taimien leikkaus alemmaksi.
4.mäntysuopapesu.
5murskattua provadoa lannoiteveteen , kaikkiin saman aikaisesti, n2-3viikkoa, valaistusta vähentäen( kuluttavat vähemmän lientä)
_hyvin toimi, kerralla lähti, eikä ole sen jälkeen öttiäisi näykynyt, eivätkä päässeet kehittämään vastustuskykyään vaikuttavalle aineelle.
-Loputkin mullat tosiaan pesin pois ja laitoin rehut ämpäriin provado lannoite liemeen ja myöhemmin hydroihin
Just näin. Varmaan löytyisi vieläkin monimutkaisempi vaihtoehto ja sen voisi kirjoittaa VIELÄ enemmän tajunnanvirtatyylille. Jätä hei välilyönnitensikerralla väliin.
Ootko Räyhis testannu tota Provadoa mihinkään varastolannoitettuun chiliin?
Mä vaan meinasin, että kun tossa Kanan lopputuotteessakin on jo aika reippaasti tota typpeä, niin vetääkö oikein kunnon överit, jos vielä kasteluvedessä antaa Provadoa?
Varastolannoitetut chilit kastelin provadovedellä, 1/8 kapselia litraan vettä. Multaan tungettu kapseli olisi antanut "lannoitusta" tasaisesti seuraavat pari kuukautta, käytännössä siis toinen varastolannoitus.
Viime kaudesta asti kasvaneet chilit ovat ilman varastolannoitusta ja saivat kapselin multaan tungettuna.
Lainaus käyttäjältä: Lihamestari - toukokuu 02, 2011, 15:38:20 ip
Ootko Räyhis testannu tota Provadoa mihinkään varastolannoitettuun chiliin?
Mä vaan meinasin, että kun tossa Kanan lopputuotteessakin on jo aika reippaasti tota typpeä, niin vetääkö oikein kunnon överit, jos vielä kasteluvedessä antaa Provadoa?
Itse annostelin Provadoa armotta Biolanin kanankakalla lannoitettuun turpeeseen (1 tabu liuotettuna n. 1,5L nesteeseen), pieni ~1dl loraus kasveille, ötökät hävisivät ja kasveissa ei näkynyt muuta muutosta kuin muutaman pahiten saastuneen lehden putoaminen. Valoa tosin oli tarjolla 600W natikan verran ja nyt nuo taimet elelevät kasvihuoneessa.
Laskeskelin alkuillasta paljoko pitäis mitäki laittaa, jos heittäis Provadot lannotteiden sekaan.
m%(imidaklopridi) = 2,5 % (http://www.bayergarden.fi/export/sites/fi_bayergarden/fi/_galleries/MSDS_Finland/Provado_hyonteispuikko_FIN_V1_2009.pdf)
imidaklopridia 50 mg/puikko
=> m(puikko) = 50 * 10^-3 g / 2,5 % = 2 g
NPK (16-3-10) 39 %
=> m(NPK) = 39 % * 2 g = 0,78 g
m(N)P = 0,16 * 0,78 g = 0,1248 g
m(P)P = 0,03 * 0,78 g = 0,0234 g
m(K)P = 0,1 * 0,78 g = 0,078 g
Nutriforten tomaatti- & mansikkaravinne:
NPK(I) (7,4-5,4-29)
NCa(II) (15,5-19)
d(I) = 19g/15ml
d(II) = 15g/15ml
Kasvuliemet:
V(I) = 0,75 ml
V(II) = 0,5 ml
m(I) = 0,95 g
m(II) = 0,5 g
=> m(N)I = 0,0703 g
m(P)I = 0,0513 g
m(K)I = 0,2755 g
m(N)II = 0,0775 g
Nutriforten kasvuliemilitrassa:
m(N) = m(N)I + m(N)II = 0,1478 g
m(P) = 0,0513 g
m(K) = 0,2755 g
Jos Provado-napin liuottais siis kahteen litraan vettä ja heittäis mukaan kahden litran mukaisesti kasvuannostuksen tomaatti- & mansikkaravinnetta I purkista niin tulis tälläset liemet:
m(N) = m(N)I + m(N)P = 0,1327 g
m(P) = m(P)I + m(P)P = 0,063 g
m(K) = m(K)I + m(K)P = 0,3145
m(I+II) = 1,45
| N [g/l] | P [g/l] | K [g/l] | NPK |
T&M I+II | 0,1478 | 0,0513 | 0,2755 | 10-4-19 |
T&M I + Provado | 0,1327 | 0,063 | 0,3145 | 10-5-24 |
T&M 4/5*I + Provado | 0,115828 | 0,050688 | 0,24838 | 10-4-22 |
4/5 annostuksella (1,2 ml kahteen litraan) Nutriforte I:tä pääsis suht lähelle normi nutrifortesetin NPK:ta. Pitääpä siis kokeilla lähipäivinä vaikka bubbleri aji cirstalille.
Laskutoimitusten tuloksista en tähän aikaan päivästä ota vastuuta.
Eilen meni provadoliemet bubblerikasveille. Liottelen taimibubbleria ja SD habaa todennäköisesti tähän iltaan ja sitte vaihdan tavallisiin kasvuliemiin. Aji cristalin pönikkään heitin puolikkaan liuotetun Provadon lisäksi ~0,6 ml Nutriforten tomaatti- & mansikkaravinnetta. NPK suhteet pitäis vastata aika pitkälti perus Nutriforte-setin lukuja. Ainakaan tähän aamuun mennessä mikään kasvi ei ollu suuremmin ottanu liemimuutoksista nokkiinsa. Saapa nähdä tohtiiko AC:lle jättää Provadolannat viikonlopuksi ku ei oo kotona, vai vaihdanko ennen lähtöä vakioliemiin.
Eilen löysin kasveista muutaman leppäkertun munaryppään lisää. Jokunen kuoriutunu toukkaki kasveissa jo näky. Saapa nähdä miten nuo reagoivat provado-marinoituihin kirvoihin.
Täällä näkyy monissa kasvatuspäiväkirjoissa tehtävän enemmän tai vähemmän tieteellisiä ja muuten vaan mielenkiintosia havaintoja ja tutkimuksia. Kannanpa siis korteni kekoon, eipä sillä että tästä kellekkään käytännön hyötyä olis. Ripustin siis yliopistolla valmistellun sammalpallon parvekkeen kulmalle roikkumaan. Parin kuukauden roikottelun jälkeen pallo poltetaan ja tuhkasta analysoidaan sen keräämät metallit ym. Lähinnä tuosta saa hyvässä lykyssä viitteitä siitä paljoko parvekkeelle ja kasveille pöllyää kamaa ilmasta.
Kuvapäivitystä myöhemmin.
Hoo!
Palstahakemus tärppäs. Justiin tulin tonttia kääntämästä. On melkosen kovaa maata, mutta eiköhän tuolla joku chiliki tuu kesällä asustelemaan. Aikasemmalta palstalaiselta oli jääny jälkeen raparperia, ruohosipulia ja lipstikkaa. Jokunen sipuliki maasta törrötteli. Suunnitelmissa olis heittää palstalle perunaa, porkkanaa, lanttua, naurista, retiisiä, punajuurta, kukkakaalta, härkäpapuja, borlottipapuja, kesäkurpitsaa ja jossaki vaiheessa vuonankaalta.
Näillä näkymin todennäköisin ehdokas taivasalle heitettäväksi chiliksi on espelette. Toinen mahdollinen vois kenties olla tepin. Äkkiseltään ajattelis, että tepin vois selvitä taivasalla paremmin ku monet pitkälle jalostetut. Pubet epäilemättä kestäis vilposemmat olot, mutta eivät välttämättä palstan suoraa paahdetta.
Kaikki aika on palanu palstalla maata kääntäessä ja kylvöjä tehdessä. Tähän mennessä retiisit, perunat, punajuuret ja sipulit näyttää melko hyviltä. Sirkkalehdille ehtineet nauriit meni aaltojuovakirppojen suihin. Retiisin lehtiä elukat ehtivät kovasti järsiä, mutta rankkojen kastelujen ja harsotusten jälkeen elukkojen määrä on pysyny kurissa.
Parvekkeen raivaamiseksi heivasin tänään kasveja työkaverien ja naapurin riesoiksi. Kiertoon lähti 2 x italia, espelette, eli kochee, congo, cili goronong, tobago sweet ja rocotillo twins.
Tänään heitettiin vaimon kanssa palstalle kurpitsan ja kurkun taimia. Lisäksi taivasalle päätyi yks tomaatti ja 5 chiliä. Chilien valintaperusteena oli lähinnä parvekkeen täyttyminen. Harsojen alla avomaalla ovat nyt siis espelette, PI 439370, tepin, rocoto grande ja cascabel. Saapa nähdä miten kasvit tottuvat oloihinsa.
Ylihuomenna on lähtö muistelemaan valtion poikaleirin oppeja, jotenka plantaasit jää viikoksi vaimon hoteisiin. Kertauksen jälkeen kotona odottaa eilen nagapuskan oksilta löytynyt kesän ensimmäinen kypsä podi.
Päivitelläänpä pitkästä aikaa. Parvekkeella chilit voi hyvin. Eka oman puskan naga on maisteltu ja äsken tein tuttavuutta riotin kanssa: potkua voileivälle sopivasti, mutta makua ei mainittavasti. Valtaosa kasveista pääty lopulta töistä saatuihin 3 l "ruusupurkkeihin". Sudden death, naga ja jokunen muuki pääsi itte viriteltyihin altakasteluruukkuihin. Parvekkeen ikkunalaudalle tuli lopulta 2 75 cm altakastelulaatiokkoa, joissa kummassakin on 3 puskaa: cascabel, aji banana, teo -10(bulgarialainen annuum), 7 pot, tobago sweet ja congo. Tomaatitki näyttää kerranki oikeen hyviltä parvekkeella. Pari kasvia on mullassa ja kolme bubblereissa.
Palstalle päätyneistä chileistä PI 439370 voi parhaiten, puskee ilosesti podia ja näyttää kaikin puolin hyvältä. Cascabel säikähti siirtoa ja tiputti kaikki alalehtensä, mutta pikkuhiljaa elämä on voittanut ja ekat podit roikkuu oksilla. Rocoto näyttää hyvältä ja on pikkuhiljaa lähteny kasvuunki. Tepin ja espelette ovat muuten hyväkuntoisia, mutta molemmissa lehdet on alkanu kummasti tummua. Mikähän moista aiheuttais? Olosuhteiden muutoksesta tuo epäilemättä johtuu, mutta mikähän on suurin tekijä. Aurinkoa saavat rajusti enemmän ku aiemmin ja kasvualustan koostumus on muuttunu pelkästä turpeesta savimaan sekaiseksi turpeeksi. Lantoina on kanankakkaa ja merilevää aiemman Nutriforten tomaatti- mansikkaravinteen tilalta.
Juhannusta viettäessä tuli kaiveltua anopin puutarhasta yrttejä palstalle. Illalla multiin pääsi sitruunamelissa, oregano, viinisuolaheinä ja hurtanminttu. Matkaan tarttu kans kirahvikukan siemeniä. Huomenna olis tarkotus käydä kylvämässä uudet nauriit kirppojen syömien tilalle. Tullessa vois kahmia matkaansa retiisejä. Hyviä pötkylöitä ovat, vaikka liian ahtaasti tuntuvatki kasvavan.
Suunnitelmissa oli napsia palstalla tummuneista tepinistä ja espeletestä kuvia foorumin guruille diagnosoitavaksi, mutta eipä sitte. Joku apina oli käyny repimässä espeletten, rocoto granden, tepinin ja PI 439370:n juurineen maasta. Taloudellinen menetys oli olematon, mutta puolen vuoden esikasvatus meni hukkaan. Lisäksi rocoto grande oli mulla ainoa sitä sorttia. Kun ny olis edes joku nisti repiny ne ittellensä kasvatettavaksi eikä vaan joku näistä Suomen Mehikon kakaroista olisi purkanu angstiansa niihin.
Ompas paska temppu!
Näköjään kakaroilla riittää huvia kerrakseen, harmi vaan, kun ne sattui olemaan puskasi! Ite olisin varmaan lakia vastaan melkein selkäsaunan antanut, jos kiinni olisin saannut! >:(
Lainaus käyttäjältä: Toni.A - kesäkuu 28, 2011, 20:23:03 ipIte olisin varmaan lakia vastaan melkein selkäsaunan antanut, jos kiinni olisin saannut! >:(
Kieltämättä kiehahti hitusen kun huomasin puskien hävinneen. Onneksi ei ollu virnuilevia kakaroita näkösällä.
Ehkäpä tuossa on kuitenki ollu kyse muusta ku ilkivallasta. Naapuripalstalta oli hävinny sanko ja omalla palstalla kaikki, parhaita chilejä lukuunottamatta, oli koskematta. Ehkä pitkäkyntinen on siis kahmassu plantut naapurin ämpäriin ja lompsinu kotia hoivaamaan väkisinottolapsiansa.
Parvekkeella kasvit sentään voi suht hyvin. Eka kypsyny lemon dropin podi löyty tänään amppelikasvin oksilta ja turbo pubekin näyttää kasvattavan ekaa molukkaansa. Näemmä Toni.A:n peruvian white habakin alkaa pikkuhiljaa kukkia. Julmetun paljo nuppuja pienessä kasvissa.
Hyvä hyvä, harmi vaan, että se on pieni podiltaan. Täällä onneksi Naga ja Criolla Sella pelastaa hieman kautta, kun molemmissa jokainen kukka työntää hedelmää. Ehkäpä "Tärskykin" on saatavilla, kun T.S.M.B. käy pikkuhiljaa podeja työntämään.
Varmaan on hyvä omatunto käydä varastettuja puskia kasvattelemaan, ellei ole sitten jossain lähiojassa!
Voi perkele.
Just ton takia en oo ees harkinnut jotain puutarhapalstaa ottavani.
Sit joskus ja kun on mahikset omalla maalla kasvatella, niin katotaan sitten uusiks.
-T
Lainaus käyttäjältä: MrFrost - kesäkuu 28, 2011, 22:45:17 ip
Voi perkele.
Just ton takia en oo ees harkinnut jotain puutarhapalstaa ottavani.
Sit joskus ja kun on mahikset omalla maalla kasvatella, niin katotaan sitten uusiks.
-T
Kyllähän tuo vähä pistää miettimään, että mitä palstalle uskaltaa viedä. Mutta saapa sieltä paljo muuta, vaikkei chilien kanssa tärppäisikää. Retiisejä on tullu tänä kesänä jo syötyä varmaan enemmän ku tähän asti ikinä yhteensä.
Naapurin palstalta oli muuten ilmeisesti hävinny 2 isoa tomaattireuhkaa ja 2 ämpäriä. Ehkä siellä on joku tosiaan kantanu parhaat kasvit mukanansa.
Kasvit on jääny edelleen melkolailla heitteille. Siellä ne parvekkeella kasvaa ja lannotteita, vettä ja vesisuihkuja saa, mutta muuten ei oo paljo ehtiny nähdä vaivaa. Liikaahan noita on. Pikasesti laskettuna 46 puskaa n. 7,5 m²:n parvekkeella. Aikasta ahdasta. Moni kasvi on pahasti toistensa varjossaki. Taas alkaa vähä houkutella ens kesäksi kasvimäärän raju karsiminen. Josko malttais pitää vaan pakolliset kasvit ja koittais niihin panostaa. Esim. aji cristal, naga, sudden death ja lemon drop olis jo aivan hyvät. Lisäksi ehkä jotaki perus cayenne-tyyppistä, joku jallu ja tietysti jotaki pubescensia, duke pequin ja tepin.
Palstalla on menny suht hyvin. Sipulia, perunaa, salaattia, kesäkurpitsaa ja yrttejä on saanu hyvin. Porkkanoita, punajuurta ja lanttuaki on päässy jo maistelemaan. Pari viikkoa sitte härkäpavuista löyty peltoluteita. Tietääpä, ettei pidä ajattellakkaan kantavansa palstalla ollutta cascabelia talveksi sisälle. Härkäpapujen kukinnot oli aika hyvin tuhottu, mutta näemmä sieltä kuitenki puskee palkoja. Kumma juttu miten nuo luteet on jäystäny härkäpavut aivan mustiksi kun taas viereiset borlottipavut on jätetty täysin koskematta.
Laitetaanpa pitkästä aikaa kuvia edes vähä sadosta.
(http://i1015.photobucket.com/albums/af274/laysto/Chilikamaa/IMG_3361.jpg) (http://i1015.photobucket.com/albums/af274/laysto/Chilikamaa/IMG_3361.jpg)
Hyviä retiisejä, vaikka syötävää tuliki jopa kenties himpun verran liikaa. Ens vuonna tietää, ettei laita ihan yhtä pitkää riviä. Hetkeen ei tarvi retiisiä kaupasta ostella...
(http://i1015.photobucket.com/albums/af274/laysto/Chilikamaa/IMG_3784.jpg) (http://i1015.photobucket.com/albums/af274/laysto/Chilikamaa/IMG_3784.jpg)
Viikonlopun ruokavärkkiä. Chilinä sweet banana, joka tosiaan oli vain sweet. Tulisuutta podissa ei ollu lainkaan.
(http://i1015.photobucket.com/albums/af274/laysto/Chilikamaa/IMG_3804.jpg) (http://i1015.photobucket.com/albums/af274/laysto/Chilikamaa/IMG_3804.jpg)
Viime vuotinen tomaattisato on ylitetty jo moninkertaisesti. Tomaatit siis näemmä tuottavat bubblerissa hyvin. Kasvit ittessään ylettyy parvekkeen kattoon.
(http://i1015.photobucket.com/albums/af274/laysto/Chilikamaa/IMG_3812-1.jpg) (http://i1015.photobucket.com/albums/af274/laysto/Chilikamaa/IMG_3812-1.jpg)
Illalla pääsee maistelemaan pimento de padronia pannulla käryytettynä.
Chiliosastolle kuuluu kohtalaista. Parvekkeella rellestää hitaasti mutta armottomalla varmuudella kasvava vihannespunkkikanta. Ajattelin hävittää vasta sitte ku otan kasveja sisälle. Satoa on selvästi myöhästyttäny valitettavan myöhään keväällä venähtäny ruukuttaminen ja kasvien yleinen laiminlyönti.
Palstalta pitäis pikkuhiljaa alkaa käyttelemään satoa oikeen urakalla. Ekat borlottipavut keittelinki eilen. Kypsiksi asti eivät olleet ehtineet, eivätkä varmaan ehdikkää, mutta hyvältä maistuivat vaikka vihreinäki ne keitti. En vaan hoksannu niitä mitenkää tukea keväällä, jotenka osa paloista on kenaillu maata vasten ja alimmat on ehtiny kovasti homehtua tai tulla etanoitten tms syömiksi. Riittää noita kuitenki vielä omaanki suuhun.
Yleisnäkymää parvekkeelta. Syksy tekee tuloansa. Ja punkit... "Tomaattiseinä" on vallan oivallinen näköeste naapurin parvekkeelle.
(http://i1015.photobucket.com/albums/af274/laysto/Chilikamaa/IMG_3897.jpg) (http://i1015.photobucket.com/albums/af274/laysto/Chilikamaa/IMG_3897.jpg)
Omnicolor puskee podia
(http://i1015.photobucket.com/albums/af274/laysto/Chilikamaa/IMG_3903.jpg) (http://i1015.photobucket.com/albums/af274/laysto/Chilikamaa/IMG_3903.jpg)
Pimento de padron innostu vielä kukkimaan. Loistava lajike,
(http://i1015.photobucket.com/albums/af274/laysto/Chilikamaa/IMG_3900.jpg) (http://i1015.photobucket.com/albums/af274/laysto/Chilikamaa/IMG_3900.jpg)
Palstalta löyty tämmönen
(http://i1015.photobucket.com/albums/af274/laysto/Chilikamaa/2011-09-01122313.jpg) (http://i1015.photobucket.com/albums/af274/laysto/Chilikamaa/2011-09-01122313.jpg)
Laitetaanpa pieni yhteenveto kevään kasvien tähän astisista kohtaloista, jotta itekki pysyy paremmin selvillä.
C. annuum- Black scorpion tongue x 2 Toinen ok, toinen meni jakoon
- Bolivian rainbow Ok. Tuottaa siitepölyä heikohkosti, mutta podeja on koristekasville riittävästi
- DRH 7400 Ok. Tuottanut muutaman podin.
- Espelette Ok. Tuottanut jokusen podin, maistamaan en oo ehtiny.
- Goat's weed Kuoli keväällä juurimätään
- Italia Ei mahtunut, lähti naapuriin
- Poblano ?
- Riot Elelee tyytyväisesti 15 pikkupuskana maitopurkin puolikkaassa. Tuottanut olosuhteisiin nähden hyvin.
- Sweet banana x 2 Toinen ok, toinen meni jakoon
- Teo -10 I Ok. Turhahko kasvi.
- Tepin x 2 Toinen ok, toinen kähvelletty
- Yllärijallu Kuoli keväällä punkki-invaasioon
C. baccatum
- Aji banana x 2 Toinen ok, toinen meni jakoon. Maisteltavaksi ei oo vielä podeja kypsyny.
- Aji cristal Ok. Mullassa oleileva kärsii punkeista, bubblerikasvi on tuottanut kesän käyttöön riittävästi.
- Aji verde Ok. Podit vielä raakoja, mutta näyttää hyviltä
- Lemon drop Ok. Tuottanut hyvin (>50 podia)
- Omnicolor x 3 Voi hyvin, 2 lähti jakoon
- PI 439370 x 3 Voi hyvin, 2 kähvelletty
- PI 441551 Ok. Tuottanut jokusen podin.
- Rocotillo twins x 2 Ok. Toinen lähti jakoon.
- Starfish Kaikkien kasvien varjostamana ja pienessä ruukussa oleileva kasvi on puristanut itsestään muutamisenkymmentä podia. Syksyllä pitää päästää tuskistaan.
C. chinense
- Brown large habanero Talven ilman keinovaloa nurkassa talvehtinut kasvi on kovasti elossa, mutta kasvu on ollut olematonta ja kukkimaan kasvi alkoi vasta muutamia viikkoja sitten. Ei taideta tänä(kään) vuonna tuota paljon maistella.
- Cili goronong yellow x 2 Toinen lähti jakoon, toinen voi suht hyvin. Sato taitaa jäädä pariin podiin.
- Congo x 3 Voi hyvin, mutta yhtäkään hedelmöittynyttä kukkaa ei kasvissa ole ollut. Taitaa jäädä tuleviin vuosiin tuon maistelu. 2 lähti jakoon
- Eli kochee Tila loppui. Heivasin naapuriin.
- Habanero chocolate Kasvi voi hyvin, mutta raakileitakaan ei ole näkynyt.
- Limo Jossaki se tuolla on. Kai.
- Limon Tomaattireuhkan alla varjossa kasvava puska sai tuotettua muutaman podin. Hyviä ovat.
- Naga morich Voi hyvin. Sato jää viimevuotista rajusti pienemmäksi, mutta tulisuuteen nähden hyvinkin riittäväksi.
- Peito de moca Ei selvinnyt taimiruukuista
- Peruvian white habanero x 3 Kiukuttelee. Tiputtanut lähes kaikki lehtensä. Kymmenkunta podia on tuottanut. 2 lähti jakoon
- Pink haba x 3 Voi hyvin, mutta tuottaa hyvin nihkeästi. Pari raakiletta möllöttää oksilla. 2 lähti jakoon.
- 7 Pod Voi hyvin. Tuottanut vain pari podia. Vielä en oo ehtiny maistella.
- Scotch bonnet Kuoli taimivaiheessa
- Sudden death Voi hyvin ja tuottaa useamman kymmenen podia.
- Tobago sweet Voi hyvin, mutta oksillä on tasan 2 raakiletta.
- "Nagapukki" (naga x c.annuum) x 2 Voi suht hyvin. Vielä en oo maistellu, mutta ulkonäkö on epäilyttävän nagamainen.
C. frutescens
- Duke pequin Ok. Syksyllä pitänee leikkoa rajusti ja kenties ottaa pistokkaita. Yllättävän hyvänmakunen.
C. pubescens
- Hyper pube Kasvanut varjossa. Taitaa olla tasan 1 raakile kypsymässä.
- Rocoto grande Kähvelletty
- Rocoto peru cusco Voi hyvin, mutta ei taida tuottaa
- Turbo pube Voi hyvin ja tuottaa suht hyvin
Villit
- CGN 22795 (C. praetermissum) Kuoli sirkkalehdille
- C. lanceolatum x 2 Molemmat kuoli sirkkalehdille
Karua lueteltavaa. Eihän tämän kauden näin pitäny mennä.