Dodii. Laitoin itämään kolmeen 2l altakasteluruukkuun kuhunkin kaksi siementä. Lajikkeina toimivat Cayenne, Bolivian Rainbow sekä kehuttu Aji Cristal. Siemenistä kiitän Timppaa.
Multa on 50% kekkilän kukkamultaa ja 50% hiekkapuhallushiekkaa. Saapa nähdä miten pelittää. Rahat ovat sen verran lopussa, etten ihan heti voi natikkaa laittaa hohkaamaan, mutta ehkä jonkun kuukauden sisällä sitäkin voisi kehittää. Tarkoitus olisi saada vesiviljelyvermeet jouluun mennessä.
-Sale
Siis onko noi siemenet itäny jo vai pistitkö itämään tohon kyseiseen ruukkuun?
Jos on itänyt niii ok, mutta jos sinne pistit itämään niin voit joutua odottamaan jonkunverran.
Tossa jälkimmäisessä tapauksessa kannattais käydä
lukemassa: http://www.saunalahti.fi/thietavu/ ja sieltä kasvatusosio! :lol:
Kummassakin tapauksessa onnea vaan ja terve tuloa hurahtaneiden joukkoon!!
kaj
Juu, suoraan noihin 2l ruukkuihin laitoin, kun kiirettä ei ole. Eiköhän nuo tuolta nouse..
-Sale
Melkoinen multasekoitus... saa nähdä mitä tuosta seuraa. :)
Kokemuksella suosittelen käyttämään välivaiheita ruukuissa, eli idätys kannattaa tehdä pienissä astioissa joista pienet taimet jaetaan heti itämisen jälkeen pieniin muutaman-kolmen desin pikkuruukkuihin. Joista sitten vasta ehkä kolmantena ruukkuna voisi tulla tuo 2L.
Tällä tavalla vältetään varsin yleiset ylikastelusta/homeista ja toukista johtuvat juuriongelmat hyvin pitkälle.
Ruukunvaihdon tarpeen oppii näkemään sitten pikkuhiljaa, joten vaihtoja ei kannata venyttää kovin pitkään.
Onnea vaan projektille!
Mukavaa on puuhaa on hankaluuksista huolimatta!
Kiitoksia. Pitää seurata, miten homma etenee. Jos ei taimia ala nousta, laitan satsit pienempiin astioihin. Siemeniä ainakin on riittävästi.
-Sale
Eiköhän ne nouse sieltä, kasvattaminen olisi vaan huomattavasti kätevämpää, omissa pienemmissä astioissa alkuvaiheessa. :)
Noniin. Homma kehittyy ja systeemi toimii. Valaistuksena on tällä hetkellä 400W natikka (tosin Lucalox polttimolla, mutta hyvin silti pelaa). Aji Cristalit ovat venähtäneet kahdessa viikossa aivan mielettömää vauhtia--koskaan en ole minkään kasvin nähnyt kasvavan näin. 10.11. Ajit olivat n. 20cm korkeita ja melko ruipeloita. Nyt vajaat kaksi viikkoa myöhemmin korkeutta on 60cm ja suurimpien lehtien leveys on n. 11cm. Varsienkin paksuus on n. 15mm. Alustana on Viherpeukun suurempi hydro, eli lyhyesti: Hydro on päivän sana; helppohoitoinen ja tehokas.
Kaikki chilit, eli Bolivian Rainbow, Cayenne ja Aji Cristal pukkaavat nyt nuppuja. Pitäisiköhän ne nyppiä samantien pois vai antaa yrittää kukkia? Onko kyse makuasiasta vai järjestä? Miten on?
-Sale
Kuulostaa juuri normaalilta kasvulta vesiviljelyssä tuo... vesiviljely tosiaankin ON päivän sana, ja melkoisesti helpompaa hommaa kuin moni epäilee... itsellänikin oli melkoinen kynnys siirtyä kokeilemaan vesiviljelyä kun luulin sen olevan haitekkia..
Erittäin hyviä kokemuksia on jo tuosta viherpeukun perus waterfarmista, puhumattakaan aeroflosta... hyppäys mullasta hydroon on melkoinen kasvunopeutta ajatellen, kuten myös hyppäys hydrosta aeroon joka on vähintään yhtä suuri! :)
Hieman riittää ihmeteltävää kyllä ravinneseosten ja eri lajikkeiden kanssa mutta se ei muodostu ongelmaksi ellei kasvata täysin toisistaan poikkeavia lajikkeita samassa astiassa kuten itse tein kokeilun aeron kanssa... selvästi toiset lajikkeet haluavat erilaisia ravinneseoksia ja ph-arvoja.
Jos samassa astiassa kasvaa siis samansorttisia tai tyylisiä lajikkeita niin sopiva ravinneseos ja ph löytyy kädenkäänteessä, sen sijaan kompromissin löytäminen usealle eri lajikkeelle on melkoista taiteilua...
Nyppiminen on ihan tilasta kiinni mitä sulla on käytössä, elikkä kun nypit nuput pois useaan kertaan kasvaa kasvi aina lisää kokoa mikä tarkoittaa pidemmällä juoksulla enemmän satoa olettaen että valoa ja tilaa riittää...
Tuossakaan ei kannata ahnehtia niin että suurin osa kasvista jää ilman valoa tms.
Mutta... hydro kasvihuoneessa oli melkoista nähtävää!!
Odotankin nyt melkoisella innolla miten aeroflo toimii kasvihuoneessa, katto tulee vastaan vasta 3,5m:ssä joten ei tarvi ihan pieniä bonsai-chilejä siellä kasvattaa...
Kaikki chilit kukkivat.. Aji Cristalit trimmasin raa'asti 30cm lyhyemmäksi, saa nähdä miten tuuheutuvat. Cayenneä ja Bolivian Rainbowta en rajoita mitenkään. Ruukkuina toimii edelleen 2-litraiset pauliinat ja alustana tuo 50/50 kukkamulta/hiekka-seos. Hyvin on näyttänyt toimivan tuo, vaikka aluksi epäilin.
Tässä vielä arpailen, että laitanko tulevaan (kolmanteen) hydroon Habaneron vai Jalapenon... Veikkaan, että Habanero Red tulee kasvamaan siinä, kun kokemukset ovat olleet hyvät.
Muuten, huomasin tosiaan, että Aji Cristal on aika herkkä käpristelemään lehtiään ja kellastelemaan kun pH tipahtaa liian alas. Tämä "liian alas" oli alle 5,5. Nyt pH on noin 6,0 ja hyvin näyttävät viihtyvän. Tosin, oli se alussa korkeampi, n. 6,5, eikä ongelmia ollut. Mieluummin siis liian korkea kuin liian matala.
Bolivian Rainbow on muuten tosi nätti lajike, varsinkin vaimo tykkää, kun on violetit kukat ja kaikki. Vielä, kun tuo tuosta satoa alkaa pukkaamaan, niin voi olla vielä pidetympi. Pitänee siementää ja kasvatella hirveä määrä pikkutaimia ja jakaa niitä sukulaisille ja kavereille.
-Sale
Cristaleita olen joutunut trimmaamaan taas 40cm pienemmiksi, ettei muut kasvit joudu liian kauas valosta. Cristalit alkoivat kukkimaan ihan kunnolla, kun lisäsin Bloomin määrää hieman liuoksessa ja lisäsin valojaksoon kaksi tuntia lisää valoisaa aikaa, eli rytmi on nyt 14/10 on/off.
Kuvia on osoitteessa http://members.lycos.co.uk/sarkkas/.
-Sale
Oikein mielenkiintoinen kasvatusproggis näyttäisi olevan meneillään! 8)
Tuli vaan mieleen pyytää jos ottaisit kasveistasi taas muutamia "kokovartalokuvia", olisi kiva nähdä millaisia monstereita nuo Cristalisi jo ovat.
Tapahtui niinä päivinä...
Cristalit menivät kompostiin. En noita perkeleen ripsiäisiä saanut hoidettua rajatulla ajankäytöllä ja pienen lapsen läsnäolo rajoittaa myrkkyjen käyttöä, niin päädyin pistämään puskat nurin...
Chilinalkuja oli puskassa monta kymmentä, mutta....voi voi.
Pirunmoiset juuret olivat kehittäneet kyllä, meni monta kiloa soraa niiden mukana roskiin. Jäljellä vielä sinnittelevä Cayenne (puikulat niin pitkällä, että ajattelin antaa pukata ne loppuun ja sitten niittää) sekä Bolivian Rainbow (vaimon puska, ei kestä pistää nurin ihan heti...:) )
-Sale
Piiiitkästä aikaa heman chiliaiheista päivitystä! :)
Viime kesä meni muuton ja säätämisen ja remontoinnin merkeissä, joten puskat jäivät kasvattamatta. "Bäk in tö dei" kun tyttäremme Silja oppi seisomaan tukea vasten, tuli tuomio kaikille puskille välittömästi. Aina ei voi voittaa.
No, kaivelin pari viikkoa takaperin siemenet esiin ja laitoin muutamaa lajia itämään. Nyt on reilut parikymmentä Apassintainta, muutama Habanero Red ja muutama Aji Cristal pukkaamassa ensimmäistä ja toista "oikeaa" lehtipariaan. Siirsin eilen kaksi apassia testikasvatukseen bublereihin (juu, ne pöntöt, jotka on kuvattu mun kotisivuilla, ovat vieläkin hengissä ja tallessa) ihan vaan sen vuoksi, että voin kokeilla onko tuosta vanhasta TriPackista mihinkään. Jos ei, pitää hommata uudet litkut. Johtokykymittarikin löytyi, niin voi tarkkaila liuosten voimakkuuksia sen avulla.
-Sale
Suunnittelen tässä pientä kasvihuonetta kesäksi.
Suunnittelukuvia: http://palkki.oulu.fi/~saulisar/Kuvat/Kasvihuone/
Kuvissa ei ole jäykisteitä, ym. perusrakenteita kun semmoiset mitoitetaan ja tehdään lennosta. Lähinnä koko ja muoto ovat olennaisia. Ulkopintaan tulee Agrimarketin kasvihuonemuovi, ehkä tuplana. Rakenne on modulaarinen, eli jokainen seinä on oma, itsenäinen yksikkö ja kasvihuoneen voi purkaa kätevästi osiin tarvittaessa, sitten syksyllä/alkutalvesta.
Pohjan rakenne on yksinkertainen ja samalla jokseenkin eristävä: 50x50mm kehikko, jonka pohjana muovi, sen päälle styroksi ja toinen muovi tämän päälle. Saadaan aikaan sandwich-rakenne, jossa styrsa on nätisti piilossa, muovit alla ja päällä, puuta ympärillä. Tämä pohja ankkuroidaan betoniteräksellä tasaiselle maalle 4-8 pisteestä ja tämän päälle kasataan seinät ja muut kamppeet.
Päämitat:
- pohja 3600 x 2200 (noin 8m^2 - pieni takapiha...)
- Kattona viistokatto (ks. kuvat) - suurin sisäkorkeus takana 2400mm, edessä 1800mm. Viistokattoa ajattelin, kun halusin kasvihuoneen olevan hieman erilainen kuin se yleisin harjakattoinen tai kaarikattoinen kampe. Myös viistokaton rakentaminen on yksinkertaisempaa kuin harja- tai kaarikaton. Tuuletus hoituu yksinkertaisella nostomekanismilla, kun katon korkeampaa reunaa pystytään siirtämään sentti kerrallaan irti peräseinän yläpäästä, lukittuna paikoilleen, ettei tuuli vedä kattoa ylähäältä auki, ympäri ja irti.
Materiaalina on 50x50mm rimaa.
Kaikki vinkit, kommentit, jne. ovat tervetulleita. Kritiikkiä osaan tietääkseni ottaa vastaan ihan kohtuudella ;)
-Sale
Tässä vielä laiskemmille tuorein kuva, jossa on jo rakennetta hieman tarkennettu. Piirustukset pitää vielä kääntää kasaan, mutta se on onneksi nopeahko homma.
(http://palkki.oulu.fi/~saulisar/Kuvat/Kasvihuone/kasvihuone_runko_paivitys_1.jpg)
-Sale
Missä tuuletusluukut?
Katto saranoidaan ylhäältä tai alhaalta, en ole vielä päättänyt lopullista setuppia. Alemmas tulee toiset luukut päätyihin.
-Sale
Karvan verran päivitystä runkorakenteeseen. Tukirakenteita on nyt lisätty, lopulliset mitat alkavat olla tällä erää tässä...ja metritavaraa menee lähes 100 metriä. Melkein pitäisi rakentaa ilman modulirakennetta, mutta pitää pitää mielessä, että kaksi 50x50mm rimaa lätkittynä yhteen tuottaa melkoisen jäykän rakenteen jo sellaisenaan.
(http://palkki.oulu.fi/~saulisar/Kuvat/Kasvihuone/final_edges-trim.jpg)
EDIT: Pienen laskeskelun jäljiltä uusi rimantarve-arvio onkin yli 100m. :(
Mitäs sen metrihinta olikaan nykypäivänä? Kestopuunahan se on kalliimpaa, mutta ihan hiomattomana raksakamppeena?
-Sale
Kempeleen Ojan Raudasta kysäisin tarjoukset kakkoskakkosesta (höyläämätön, käsittelemätön) sekä kasvihuonemuovista (virallista UV-suojattua kampetta). 120m puutavaraa ja 8x13m muovia yht. n. 150€. Ei paha, kun kampe kestää todennäköisesti monta vuotta - kasvihuoneestahan tulee purettava ja talvisäilytys tapahtuu viileässä, suojattuna.
Tuo purettavuus, eli jokainen seinä, pohja ja katto ovat omia elementtejään, vaatii tietenkin lähes kaksinkertaisen puumäärän standardirakenteeseen nähden, mutta rakenteen tuoma jäykkyys ja purkamisen/kasaamisen helppous ovat tärkeämpiä kuin muutaman kymmenen euron säästö.
Väsäsin äskettäin yhden hydron lisää. Prisman Rautsissa oli Orthexin näppäriä, kannellisia, tummansinisiä muoviastioita, joita kyllä haen vielä lisää ;) Ostin tänään neljä 14-litraista pikkuboksia ja niihin saa laitettua pienempiä puskia 2 kpl/loota. Kuplitusperiaatteella pienempiin ja sitten kun ehdin hommata muutaman niitä 30-litraisia, sopii niihin sitten hieman isompaa risua. Kasvariin mahtuu isoja pönttöjä toiselle seinustalle peräkkäin 6-8 kpl ja matalammalle seinustalle hyllyihin pikkuhydroja 8-12 kpl X 2 hyllyä. Riittävästi näin alkuun ;)
-Sale
Ei enää pystynyt odottamaan, oli pakko kipaista tuolle pumpulle jokin astia, jossa vettä kierrätellä. Kipaisin siis Orthexin 35-litraisen kannellisen astian.
Tein ensimmäiseksi kylkeen läpiviennin pumpun sähköjohdolle, johtoon laitoin kytkimen (mallia perineinen pöytälampunkatkaisia, 4A/250V) ja mittailin sopivan pätkän putkea. Kiinnitin putken heftiin teipeillä seinille, porailin dremelillä reijät, jätin putken toisen pään auki toistaiseksi ja eiku testailemaan. Virtalähteenä mulla on modattu ATX-poweri, jaksaa pukata ainakin sen 12V @ 8A tarvittaessa, eli sillä voin sitten tulevaisuudessa ruokkia näitäkin settejä 4-6 kpl.
Yhden kuvankin nappasin:
(http://palkki.oulu.fi/~saulisar/Kuvat/Chilit/Aerosplash1.jpg)
Jos ei näy, niin klikkaa http://palkki.oulu.fi/~saulisar/Kuvat/Chilit/Aerosplash1.jpg
Virtaa kampe kulutti mittarin mukaan 1,3A; putken pään tukkiminen ei vaikuttanut virtaan mitenkään. Vesi ryöppysi menemään hyvää tahtia reijistä astiaan. Kampe muuttui hieman eloisammaksi, kun letkun avoimen pään tukki. Veikkaisin, että tällä voisi hyvinkin pyörittää jotain paaaaaljon isompaa settiä. Tehot riittäisivät perstuntumalta vähintään kolmeen, kenties useampaankin sprinkleriin.
Jukka: mistä hommasitkaan sen sprinkleripään ja mitä se maksoi?
-Sale
Ainakin peukusta löytyy:
http://viherpeukku.com/catalog/product_info.php?cPath=122_123&products_id=488
Hanppufoorumilla kertoivat, että tuossa Naandanissa on pisarakoko aika iso. Jos sumuttimia etsit, niin tuo ei ole oikea.
...Tulipa mieleeni, että joku oli värkännyt aeroa halpojen sumutinpullojen suuttimista köyttämällä kahvan kiinni rautalangalla. :maggaiver:
Tuli sitten väsättyä pienoismalli 3x3mm balsarimoista. Kun jokainen elementti oli tulostettu samaan skaalaan, oli osat helppo rakentaa laittamalla piirustuksen päälle leivinpaperi ja tunnissa oli osat kasassa. Kaikki osat sopivat hyvin yhteen, eli mallikin on ilmeisesti väsätty CATIAssa ihan oikein.
Seuraava vaihe on tehdä osalista, josta selviää kuinka monta minkäkin kokoista palikkaa tehdään ja jokaiselle palalle annetaan kirjain ja numero. Lopputuotteen kasaus pitäisi olla vaativuudeltaan palapelin luokkaa ;)
Tältä se näyttää:
(http://palkki.oulu.fi/~saulisar/Kuvat/Kasvihuone/pienoismalli.jpg)
Jos ei näy, klikkaa http://palkki.oulu.fi/~saulisar/Kuvat/Kasvihuone/pienoismalli.jpg
Takapihan olen lapioinut reilunkokoisesti ruohon tasolle asti auki, että routa pääsisi pikkuhiljaa sulamaan pois ja kasvarin pohjan alustan pääsisi kaivamaan auki ja tasaamaan. Tuo piha viettää 3,6 matkalla noin 10-15 cm, eli pitää hieman säätää, jotta kasvarin saa vaakatasoon.
-Sale
Hyvin suunniteltu on jo puoliksi tehty :) ainakin intoa piisaa x)
Jos meinaa että kasvihuone on montakin vuotta käytössä kannattaa kestopuuhun satsata samoin kunnolliseen muoviin. tai karvalauta on ainakin käsiteltävä jollain maalilla muuten mätänevät alta aikayksikköjen.
Alajuoksuja mietiskeltiin tuossa hiljattain ja 50x125mm kestopuusta se lienee järkevintä tehdä, kun tuo maanpintakin viettää sen verran, että pohjakappaleet saa olla aika reilunkokoiset. Maata vasten jäävät kamppeet suojataan ainakin hommaan sopivalla suoja-aineella ja/tai pellavaöljyllä.
Tuletus tapahtuu koko kattoa avaamalla, saranat tulevat ylempään saumaan ja alapäätä availlaan automaattiavaajalla tai kahdella rinnankytketyllä kamppeella, riippuen minkälaista kuormaa ne jaksavat kannatella. Päätyihin en vieläkään jaksanut mallintaa tuuletusluukkuja, kun niitä en näiltänäkymin päätyihin edes jouda rakentamaan. Lämpö/virtausmallinnus kertoi semmoisia suuntia, että ilma vaihtuu ihan riittävästi, kun katon etureunaa pystyy nostamaan muutaman sentin. Isot pinta-alat, pienet liikkeet, suuret ilmamäärät vaihtuvat tehokkaasti.
Tulevana viikonloppuna olisi tarkoitus alkaa laittamaan puutavaraa pienemmäksi. Roudanlähtö sanelee lopullisen asennusajankohdan.
-Sale
Viitsisitkö vielä selventää meille kaikille tiedonjanoisille tuon huoneesi kulmien liitoksia? :wink: Mä tein itselleni nyt piirrustuksia, teen sitten kasvarin, jonka lattiamitat ovat 2,00 x 4,00 metriä, toisen pään korkeus on 2,13 m ja toisen pään 0,93 m. Kattokulmaksihan tulee tällöin noin 31 astetta, ja lumet pysyvät maassa.
Nuo liitokset vielä vaan askarruttavat... :?
Tänään saatiin itse asiassa aikas paljonkin aikaiseksi:
Appiukon puukasasta sain käsiini kasan kakkosnelosta, josta tehtiin runsaalla sirkkelöinnillä siistittyä kakkoskakkosta. Niistä sitten sahailtiin sopivat palaset elementteihin. Seinät, päädyt, ovi sekä katto-osat ovat valmiina.
Pohjan rakenne suunniteltiin tänään viimeisen päälle kestäväksi, kun lopullinen asennus tehdäänkin poikkeuksellisesti kokonaisuudessaan maan päälle. Koko rakenne leijailee kuuden lecaharkon päällä (nurkat + pitkien juoksujen keskelle). Pohjan juoksut ovat 100x100mm kovaa kamaa, koolaukset sisälle tulee kakkosnelosesta ja päälle tulee lankkulattia. Pohja ja lattia painavat enemmän kuin koko muu kasvari. Lankkujen ja koolauksen väliin tulee muovi, muovin alle voidaan asentaa nätisti styroksi. Koko roska kun on irti maasta, on eristys varmaankin riittävä ihan pelkällä 50mm styrsalla. Runkoon tosin mahtuu 100mm tarvittaessa...
Huomenna alkaa rankka elementtien kasaaminen. Kulmarautoja, ruuveja, verta ja hikeä varmasti menee ihan riittämiin ;)
Tommi: Kulmien liitokset selviävät pienoismallista ja CAD-rendauksista. Seinät, päädyt, katto ja pohja ovat omia elementtejään. Esim. pääty ja etuseinä liitetään toisiinsa siten, että päädyn reunimmaisen kakkoskakkosen läpi laitetaan 80mm ruuveja puolen metrin välein etuseinän laitimmaiseen kakkoskakkoseen. Näin syntyy kakkosnelosen kokoinen yhtenäinen rakenne, joka on itsessään kutakuinkin yhtä jäykkä kuin normaali kakkosnelonen.
Jos elementtien kulmia tarkoitit, tässä lyhyesti: elementtien äärinurkkiin tulee 60x60mm (40mm leveät) kulmaraudat, joissa on jäykisteet. Näiden lisäksi nurkkien läpi väännetään vielä 80mm ruuvit varmistamaan liitos.
Nakkaan tämän projektin jälkeen tänne tarkastetut ja parannetut rakennuspiirustukset jokaiselle elementille, sekä kokoonpanolle tarkat ohjeet. Jos joku haluaa suunnitelmaa hyödyntää, voi niin tehdä aivan vapaasti. Jos joku tämmöisen rakentaa, olisi hienoa nähdä kuva tai pari.
Pohjarakenteeseen runkoelementit liitetään järeillä kulmaraudoilla. Pohja kiinnitetään lecaharkkoihin antaumuksella, poralla, propuilla, kulmaraudoilla ja ruuveilla. Sekä verellä, että hiellä.
Pyrin vielä vääntämään pohjasta kunnon CAD-mallin, jos jollakulla jää kysymysmerkit leijailemaan mieleen. Perus-design tämmöisissä on suht. simppeli. Osalista (jonka sullekin, Tommi, mailasin) on osin virheellinen. Oven vinotukirakennetta muutettiin karvan verran rakentamisen helpottamiseksi (tuli muuten perkeleen luja ovi). Etu- ja takaseinän vinotukia lisättiin kahdesta neljään kappaletta/seinä ja mitoitettiin jokainen 45 asteen kallistukselle. Äärimitta on 685mm. On nopeampaa tehdä 12 kpl samanlaisia kulmatukia, kuin erilaisia sama määrä. Päätyihin lisättiin kaksi kulmavahvistusta kuhunkin.
Jos jollakulla on vielä kysyttävää, niin kysykää ihmeessä! :)
En ole millään tavalla kokenut rakentamisessa, lähinnä RC-lennokkien suunnitteleminen ja rakentaminen on tuttua. Raksoilla on muuten tullut oltua hieman mukana, materiaalivahvuuksia en ole insinöörimäisesti optimoinut vaan käytän lähinnä näppäriä nyrkkisääntöjä. Tämän projektin eteenvieminen on ollut käsittämättömän mukavaa hommaa, kun on voinut vapaasti toteuttaa itseään. Lopputulos tulee olemaan tasan niin hyvä kuin on suunnittelija/rakentaja. Sama pätee lennokkien kohdalla, sama pätee tässäkin.
-Sale
Kiitos paljon, siinä oli juurikin kaikki mitä tarvitsin :lol: Eikun takaisin sorvin ääreen :arrow:
Dodi, kamerahan unohtui, mutta pistetään päivitys siltikin kehiin:
Tänään kasattiin kaikki elementit ja laitettiin muovit sekä kattoelementtiin ja isompaan (taka)seinään. Kaikki paikat alkaa olla kipeänä ja jumissa, kun on kahden päivän aikana tullut värkättyä kasvaria yhteensä noin 15 tuntia - hoksaa, ettei ole juurikaan harrastanut pitkään aikaan mitään fyysistä ;)
Tuuletuksen suhteen tehtiin tänään lopullinen ratkaisu, eli molempiin päätyelementteihin laitettiin sopivat röörit ja rakenneltiin myös kehikot näille luukuille.
Kaikki elementit tietenkin koesovitettiin kasaan ja kasvari näytti aikas massiiviselta. Saa nähdä mitä vaimo sanoo, kun kampe on takapihalla pystyssä.. :roll: - tai muut naapurit. Ainakin molemmat seinänaapurit ovat vain olleet kiinnostuneita projektista ihan positiivisessa mielessä, onneksi. Isännöitsijän kanssa jutellaan kohta, saa nähdä mikä on lopullinen tuomio. Jos kasvaria ei kestä rivarin takapihalle väliaikaisesti laittaa, voi sen aina laittaa vanhempien luokse isolle tontille.
Huomenna niittaillaan (huoh...) loput muovit matalampaan etuseinäelementtiin ja molempiin päätyihin + oveen ja tuuletusluukkuihin, sekä sahaillaan pohjan osat mittaan. Lattialaudat saan appiukolta joko huomenna iltapäivästä tai sitten tulevalla viikolla.
Harjannostajaiset viikon päästä lauantaina! :)
-Sale
Palasin juuri värkkäyssessiolta ja homma alkaa näyttämään ihan hyvältä. Kaikki elementit ovat muovin peitossa, väsättiin tuuletusluukut kuntoon, muoveihin ja saranointikin meni just eikä melkein. Pohjaelementin alajuoksut sahattiin mittaan, eli pohjasta puuttuu enää kakkosneloset ja laudoitus, joka tehdään vasta perustamisvaiheessa.
Nyt niitä kuvia, kun on luvattu:
Eilinen koesovitus, viidellä ruuvilla kasattuna, näytti tältä:
(http://palkki.oulu.fi/~saulisar/Kuvat/Kasvihuone/koesovitus_ilman_muoveja.jpg)
( http://palkki.oulu.fi/~saulisar/Kuvat/Kasvihuone/koesovitus_ilman_muoveja.jpg )
Purkamisen jälkeen aloitettiin muovihommat. Tässä väsyi selkä, jalat ja kädet.
(http://palkki.oulu.fi/~saulisar/Kuvat/Kasvihuone/muovien_laittamista.jpg)
( http://palkki.oulu.fi/~saulisar/Kuvat/Kasvihuone/muovien_laittamista.jpg )
Kamppeissa alkaa tässä vaiheessa olla jo ihan mukavasti muovia pinnassa:
(http://palkki.oulu.fi/~saulisar/Kuvat/Kasvihuone/kaikki_osat_muoveilla.jpg)
( http://palkki.oulu.fi/~saulisar/Kuvat/Kasvihuone/kaikki_osat_muoveilla.jpg )
Sitten tehtiin tuuletusluukkujen kolot:
(http://palkki.oulu.fi/~saulisar/Kuvat/Kasvihuone/luukun_kolo.jpg)
( http://palkki.oulu.fi/~saulisar/Kuvat/Kasvihuone/luukun_kolo.jpg )
Tässä luukku ilman saranoita:
(http://palkki.oulu.fi/~saulisar/Kuvat/Kasvihuone/tuuletusluukku_muoveilla.jpg)
( http://palkki.oulu.fi/~saulisar/Kuvat/Kasvihuone/tuuletusluukku_muoveilla.jpg )
Oven sarana (kuvattu kyllä 90 astetta kallistettuna, mutta..):
(http://palkki.oulu.fi/~saulisar/Kuvat/Kasvihuone/ovisarana.jpg)
( http://palkki.oulu.fi/~saulisar/Kuvat/Kasvihuone/ovisarana.jpg )
Työläin yksittäinen osa oli tämä pääty:
(http://palkki.oulu.fi/~saulisar/Kuvat/Kasvihuone/ovipaaty_luukuilla_muoveineen.jpg)
( http://palkki.oulu.fi/~saulisar/Kuvat/Kasvihuone/ovipaaty_luukuilla_muoveineen.jpg )
Siinäpä se, huominen menee kouluhommien merkeissä, mutta keskiviikkona ja torstaina ehdin rakentamaan pohjaa, kaivamaan harkoille reijät, ym., joten aikataulu ennustaa edelleen ensi lauantaita valmiudelle.
-Sale
Erittäin siistiltä paketilta näyttää. Pistä vielä sitten lopuksi, että paljonko kului rahaa niin tietää itekkin tulevaisuutta varten x)
Ju, loppulaskelmat tehdään.
Tähän asti mennyttä:
Kakkoskakkonen / 50x50mm (sirkkelöity kakkosnelosesta)- 0€ (Appiukolta)
Nelosnelonen / 100x100mm - n. 40€ (3 x 4,2m @ 3,90€/m -25%)
Kulmaraudat 24kpl @ 0,50€/kpl = 12€
Luukkujen saranat 2 paria @ 2,50€/pari = 5€
Oven saranat 1 pari @ 7€
Ruuveja noin puolitoista kiloa (jää hieman ylikin, mutta ei paljoa) - 10€ (ostakaa kilohintaan, säästätte useimmiten rahaa)
UV-suojattu kasvihuonemuovi 8 x 8 m - 48€
Näistä tulee yhteensä hintaa n. 120€, eikä se enää paljoa nouse. Kuusi harkkoa pitää vielä hakea, eipä ne kauheita varmaankaan kustanna - olisikohan muutaman euron kappale. Muutama kymppi vielä ja kokonaiskustannus jää noin 150€ luokkaan.
Valmiinahan tämmöinen huone olisikin jo maksanut vähintään 500€, kenties enemmänkin. Jos homma natsaa "kympillä" on jo harkittu lasihuoneen tekemistä tulevaisuudessa. Tätä huonetta on mahdollisuus laajentaa tarvittaessa myöhemmin toisella samanlaisella, joka ruuvataan tämän ensimmäisen perään ;)
-Sale
"Tää hyvältä näyttää, ja tiedän sen itsekin..."
-Martti Servo
:lol:
Parhaat laittamasi kuvat tähän mennessä, siis minun mielestä. Näistä on tosi paljon apua oman projektin kanssa!
Harmi että meillä on pihassa vielä puoli metriä lunta :| Näin siis Mikkelissä...Mutta viikolla aloitan lapiointihommat, saa vähän nopeammin roudan sulamaan.
Muista sitten laittaa kuvat myös perustuksista, ne kiinnostavat ns. "kympillä"! :)
Perustukset ovatkin sitten kasvihuoneen ehdottomasti tärkein osa... niitä on on hankalampi lähteä korjailemaan jälkeenpäin.
Ne kannattaa tehdä kerralla kunnolla ja kannattaa jättää jo siinä vaiheessa varaa laajennukselle joka tulee olemaan joka tapauksessa edessä... ;)
nimim. "5-10m2, riittää hyvin!"
Lainaus käyttäjältä: "Fatalii"Perustukset ovatkin sitten kasvihuoneen ehdottomasti tärkein osa... niitä on on hankalampi lähteä korjailemaan jälkeenpäin.
Ne kannattaa tehdä kerralla kunnolla ja kannattaa jättää jo siinä vaiheessa varaa laajennukselle joka tulee olemaan joka tapauksessa edessä... ;)
nimim. "5-10m2, riittää hyvin!"
Itse asiassa, laajennus on otettu huomioon tuossa kasvarin muodossa. Mietippäs miltä näyttää, kun toinen samanlainen laitettaisiin tuon korkeamman sivuseinän toiselle puolelle peilikuvana.. ;) - 16 m^2 pinta-alaa ja tarvittaessa toisen puolen voi eristää lujemmin ja lämmittää puhaltimilla, ym. hätätapauksessa. Elementtirakenteessa on puolensa, vaikka siinä meneekin enemmän puutavaraa ja enemmän työtä.
Rivitaloasumisessa on semmoinen puoli, ettei pysyviä (lue: betoni/tms. järeä perustus) rakenteita ilman rakennuslupaprosessia, lupahärdelliä ja lobbausta saa tehdä. Kuitenkin, tulevaisuus näyttää siltä, että harrastus on vain kasvusuunnassa :)
Lainaus käyttäjältä: "tknummelin"
Muista sitten laittaa kuvat myös perustuksista, ne kiinnostavat ns. "kympillä"!
Juu, dokumentoidaan se ihan kunnolla. Tarkoitus on vielä ottaa lisää detaljikuvia noista rakenneratkaisuista, kun muutamiin paikkoihin piti hieman soveltaa. Huominen menee rankan opiskelun merkeissä, kun pitää vääntää kasaan 20-sivuinen valmistustekniikan selkkari turhankin yksinkertaisesta mötikästä...miten venytät sivun tai parin mittaisen selkkarin tuohon mittaan...? :roll:
-Sale
Lisätäänpäs vielä muutama kuva, jotka hoksasin tuon kuvajoukon seasta.
Jokainen elementin äärinurkka laitettiin kasaan jäykisteellä varustetulla (kohouma keskellä) kulmaraudalla.
(http://palkki.oulu.fi/~saulisar/Kuvat/Kasvihuone/elementin_aarinurkka.jpg)
Tässä koko nurkkarakenne. Vinojäykisteen kulmat on sahattu 45 asteeseen, äärimitta on 685mm.
(http://palkki.oulu.fi/~saulisar/Kuvat/Kasvihuone/elementin_nurkka.jpg)
Aiemmista kuvista puuttui mittasuhteita kuvaava elementti, joten tässä on:
EDIT: Niin, kuvassahan en ole minä, vaan 25 vuotta vanhempi isäpappa.
(http://palkki.oulu.fi/~saulisar/Kuvat/Kasvihuone/mittasuhteita.jpg)
Oven koesovitusta paikalleen, josta näkyy oven nurkassa käytetty pienempi kulmarauta. Tässä nurkassa kulmaraudan ei ole tarkoitus toimia kaksisuuntaisena jäykisteenä, vaan sen tehtävä on sitoa nurkka kiinni. Kun neljä nurkkaa on sidottu yhteen näin, on rakenne melko jäykkä jo sellaisenaan. Vinojäykiste tekee oven uskomattoman jämyksi.
(http://palkki.oulu.fi/~saulisar/Kuvat/Kasvihuone/oviliitos.jpg)
Tältä näyttävät rakennusvaiheen piirustukset. Näihin tulee vielä päivitystä ja julkaisen ne kokonaisuudessaan netissä kunhan ehdin ne viimeistellä.
(http://palkki.oulu.fi/~saulisar/Kuvat/Kasvihuone/paatypiirros.jpg)
Päätyelementeissä on 75 ja 105 asteen kulmia, joihin jouduttiin taivuttamaan ruuvipenkissä sopivat kulmaraudat.
(http://palkki.oulu.fi/~saulisar/Kuvat/Kasvihuone/paatyliitos_kustomrauta.jpg)
Kun ostaa ruuveja kilohintaan, ne tulee kotiin hötöisessä muovipussissa. Sopivia rasioita ilmaiseksi saa modaamalla maitopurkin tähän tapaan. Purkkia ei kannata leikellä reunoja myöten, kun tämän purkin jäykkyys perustuu nimenomaan siihen pintaan, joka on jätetty reiän ympärille samaan tasoon.
(http://palkki.oulu.fi/~saulisar/Kuvat/Kasvihuone/ruuviboksi.jpg)
Olikohan tuo viimeinen edes olennaista..? Oli. Tämmöisiä pirkkaniksejä on ihan kiva tietää ;)
-Sale
Tänään oli hallituksen kokous, ainakaan naapureilla ei ollut mitään kasvihuonetta vastaan - positiivista sinänsä. Hallituksen pitää vielä lupa myöntää ja isännöitsijä tiedustelee kunnasta, mikäli sieltäkin pitää lupa saada. Kun ala ylittää 7m^2 luokitellaan ikkunallinen tila jo huoneeksi, jolle joissain tapauksissa tarvitaan asianmukaiset luvat. Hohhoi..menipäs byrokraattiseksi yhden kasvihuoneen väsääminen.
No, saa nähdä. Huomenna haen joka tapauksessa ne perustusharkot ja sitten tsuumaillaan miten käy. Ensimmäinen asia, johon kunta voisi ottaa kantaa, on kamppeen harjakorkeus, joka on perustan päällä noin 2500mm. Jos tuota joutuu madaltamaan, ei se ole mitenkään massiivinen projekti, mutta kuitenkin riittävän iso homma "tuosta vaan". Joutuu ainakin jokaista seinää muuttamaan ja noita pirullisen työläitä päätyelementtejä säätämään..
Se on väliaikainen rakenne. Miksi säätää niin hirveästi? Naapureita se ei haittaa, pikemminkin ovat kiinnostuneita asiasta. Mihinkään yleiselle tielle se ei näy, eli periaatteessa ei ole julkisivun suhteen ongelma.
:roll:
Toivotaan parasta.
-Sale
Ei voi muuta kuin ihailla! Ja tässä se nähdään että hyvin suunniteltu on todellakin puoliksi tehty. Kun jaksaisi itsekin aina ensin miettiä valmiiksi ja vasta sitten tehdä; omat projektit muistuttaa turhan usein sitä peräpää edellä puuhun nousemista :oops:
Kiitoksia kehujille kehuista, ihan kiva kuulla, ettei koko projekti aivan korttitaloluokkaa ole tällä kertaa ollut ;)
Olin tänään yhteydessä kuntaan, kun en tiennyt millä aikataululla isännöitsijä olisi asian hoitanut. Kunnan osalta ei mitään ongelmia ja asiointikin oli erittäin positiivinen kokemus. Soitin päättäjälle suoraan kännyyn, selitin minuutissa pääpiirteet ja tarjosin kuvia mailiin, mailasin linkit kuvagalleriaani, vartin päästä soi puhelin ja mukava naisääni kertoi kasvihuoneeni olevan "rakennelma", eikä "rakennus", kun perustuksia ei tehdä millään raskaalla metodilla, joten toimenpidelupaa ei näin tarvita.
Hain puhelun jälkeen 6 kpl 200mm leveitä harkkoja ;)
Vielä kun hallitus saisi aikaiseksi pihalla piipahtamisen, niin tietäisi missä mennään. Saa nähdä pitääkö rakennetta muuttaa hieman matalammaksi. Jos täytyy, ei oikein muita mahdollisuuksia ole kuin muuttaa katto perinteiseksi harjakatoksi. Tarvittaisiin siis muutoksia molempiin päätyihin, kattoelementtiin, sekä takaseinään. Ei se nyt mikään mahdottoman suuri homma olisi, päivässä sen varmaankin tekisi, mutta kyllähän se hieman miestä syö, jos se niin toteutuu.
Liput korkealla, sormet ja varpaat ristissä, suolapurkit nakeltuna olkapäiden yli ja silleen..
-Sale
Voe että mie diggaan tuota sinun arkkitehtiluomuksesi ulkonäköä, Toivottavasti sitä ei tarvi laittaa pilalle harjakattomallilla...
Tuommosen samanmallisen miekin sitten isona (lue= sitten kun asun omakotitalossa) laitan :)
Arkkitehtiluomus ;)
Tänä iltana saattaa alkaa selviämään tuo lopullinen tuomio joko sen saa takapihalle laitettua. Ainakin 2/3 hallituksesta tulee paikalle, tuurilla kolmaskin. Toin huoneen päätyelementin kuvaamaan lopullista kokoa.
Yllätyin kun mittasin räystään kourun korkeuden. Korkeutta maasta on 245 cm, eli kasvari ei tule ylittämään kattoa käytännössä ollenkaan, kun maa viettää melkoisesti ja tulee täten istumaan pihalla ihan mukavasti.
Melkein voisi sanoa, että jännittää ;) - sormet, varpaat, jne. ristiin.
-Sale
Joo-o, ei menny läpi, ei.
No, tuomio ei ainakaan vielä ollut lopullinen. Kasvarin paikka menee ainakin uusiksi ja uusi, parempi paikka sille löydettiin...ainakin ulkonäön osalta. Saa nähdä miten tuo aurinko kiertää, että saako risut tarvitsemansa valon.
Kasvarin pituutta kavennellaan pois pois aina 2,7..2,8m asti, päädyt saavat ilmeisesti jäädä alkuperäisiksi.
Iso homma kuitenkin on edessä - ei siksi, että molempia pitkiä seiniä joutuu muuttamaan, vaan siksi, että joudun ottamaan kaikki muovit irti ja maalaamaan rakenteen valkoiseksi, jotta se sopii tähän yleiskuvaan kunnolla.
No, harjakaiset siirtyvät ainakin viikolla eteenpäin. Prkl. Saa nähdä miten homma etenee. Jospa sitä huomenna keräisi sikamaisen suuren määrän virtaa ja vetelisi kaikki muovit pois, kipaisisi rautakaupasta tonkan valkoista lateksimaalia ja roiskisi puutavaran nätiksi..niin, ja lyhentäisi molempia pitkiä seiniä, rakentaisi kattoelementin uusiksi, jne. kivaa. Ai niin, päätyjen luukkujen saranointikin pitää tehdä uusiksi, kun päädyt vaihtavat paikkaa ja kulkusuunta muuttuu.
Kasvari muuten sijoitetaan meidän makkarin ikkunan eteen. Tuossa paikassa kasvit ovat sisällä ainakin kasvaneet parhaiten, kun valoa on riittänyt parhaiten. Jospa sama pätisi kasvarin sisälläkin ja homma ei pissisi nilkoilleen ihan kympillä.
Huoh. Mutta tästä se lähtee.
Mun kurkut muuten osoittivat hydrojen tehon, kun parissa päivässä ovat hydroihin siirretyt taimet alkaneet kasvattamaan kunnolla ekaa lehtipariaan, kun tuo ensimmäisenä siirretty (muutamaa päivää aiemmin) pioneeri on pukkaamassa jo toistaan. Go, AeroSplash! :)
-Sale
Laitetaanpas hieman kuvia noista risuistakin tänne, jotka ovat sinne kasvariin jossain vaiheessa menossa.
Apassi kasvaa Pirkan kukkamullassa vallan mainiosti. TriPackin litkuilla sitä ruokin ja näyttäisi menevän mukavasti. Kuva on sen verran iso, etten sitä tähän laita näkyville, mutta klikkaa linkkiä, niin näet: http://palkki.oulu.fi/~saulisar/Kuvat/Chilit/Apache_F2_hienosti_kasvaa.jpg
Orthexin pienempi boksi toimii loistavasti Kärkkäisen halpapumpun kaverina, lähes äänettömänä.
(http://palkki.oulu.fi/~saulisar/Kuvat/Chilit/14L-hydro.jpg)
Aerosplash pelittää nätisti, "ruukkujen" määrää olen kasvattanut pikkuhiljaa, dremelillä availlen. Yksi reikä on vielä tekemättä, kun kurkkua kokeilen tuossa uittaa ilman väliainetta ja hyvältähän tuo näyttää myöhemmin hydroihin siirrettyihin sekä mullassa eläviin verrattuna.
(http://palkki.oulu.fi/~saulisar/Kuvat/Chilit/aerosplash-kaytossa2.jpg)
Lähikuva kurkusta, joka elää "reijässä".
(http://palkki.oulu.fi/~saulisar/Kuvat/Chilit/valiaineeton_kurkku.jpg)
Muut kurkut vasta vääntävät tuota ensimmäistä kunnon lehteään.
-Sale
Kyllä on pikkusieluista touhua kun aletaan pienestä kasvihuoneesta nipottamaan! :evil: Yritä nyt saada se edes jossain muodossa pystyyn.
Projekti edistyy takaiskuista huolimatta. Uuden paikan myötä kasvarin päädyt säilyvät onneksi samanlaisina, eli sama design säilyy, mutta pituutta lähtee pois 90cm. Uusi pituus 2,7m, eli pinta-ala on 2,7x2,2 = 5,94 m^2. Hyötypinta-alaa tulee kuitenkin enemmän, kun hyllyillä kikkaillaan molemmilla pitkillä seinillä.
Isoimmille risuille jätän korkealle seinälle keskelle pätkän maasta kattoon olevaa tilaa venytellä, reunoille tulee ehkäpä metrin mittaiset hyllyt, kenties kahteenkin korkeuteen. Jospa laittaisi ihan alas jotain vähemmän valoa vaativaa risua, kuten vaikka kurkkua ja sitten keskelle pikkuchilit (Apassit), ylös vaikkapa jotain muuta jännää. Jospa nuo Habat ja Cristalit tuosta pääsisivät liikenteeseen, jolloin keskelle jäisi "heille" oma vapaa tilansa.
Siirsin eilen yhden surkean näköisen Aji Cristalin taimen, jossa pelkät sirkat, muutaman litran Pauliinaan, Pirkan kukkamultaan, jonka alla 5cm kevytsoraa. Vuorokaudessa pukkasi uuden lehtiparin..ei shokkia, ei mitään. :shocked: On kyllä ihmemultaa ja sitä tulen käyttämään kaikkeen multaviljelyyn tulevaisuudessakin pikkupurkeissa.
EDIT: Ai niin, muovit saatiin irroteltua nätisti, eli en joudu ostamaan niitä toista kertaa. Yksi elementti on maalattu, modattavat elementit (pitkät seinät ja katto) on modattu, homma etenee nätisti ja huomenna pitäisi olla valmista. Voisi melkein lätkiä kamppeen kasaan huomenna tuohon takapihalle ja sanoa, että se on "testiasennus", josta yhtiön hallitus voi todeta sen näyttävän erittäin siistiltä. Kyllä muuten muuttuu ulkonäkö suhteessa yö:päivä, kun rungon maalaa valkoiseksi. Tulee paljon kevyemmän ja asiallisemman näköinen.
-Sale
..ja projekti etenee ihan mukavasti: tänään poistettiin ovipäätyä lukuunottamatta kaikista elementeistä muovit, maalattiin ja uudelleenmuovitettiin...ja eroa tosiaankin on malliin märkä ja kuiva. Tulee erittäin siisti ja ammattimanen tuosta huoneesta, kun muovin alla on särmä, puhtaanvalkoinen rakenne.
Tänä iltana nappaan vielä tuosta ovipäädystä muovit veks, huomenna maalaan ja muovitan sen uudelleen ja sitten alkaakin loppusuora. Lattian laudat pitää vielä saada appiukolta, laittaa ne höylän läpi, lätkiä lattia kasaan ja roudata elementit meidän rivarin takapihalle... muutaman kymmenen ruuvin verran vääntelyä ja valmista on.
..ja sitten hyllyjen, telineiden, salpojen, lukkojen, tuuletusluukkujen säätösytseemeiden, ym. rakenteiden kimppuun! :)
Ei oikeastaan kaduta yhtään, kun väri pakotettiin valkoiseksi. Tuo lopputulos on silmiä hivelevä verrattuna aiempaan.
-Sale
Tuossa juuri ihastelin tuota Apassi-kidustustani, jota harrastan keinovalossa noilla 5-litraisilla ämpärihydroilla. Koko ajan liian suurella ravinnekuormalla ja alhaisella pH:lla olen saanut aikaan melko puumaista runkoa edustavan, tiheästi uusia lehtiä tuottavan kasvin. Lehdet roikkuvat kevyesti alaspäin, ovat hieman ruttuisia, mutta kasvi kasvaa näistä olosuhteista huomaamatta hyvää tahtia leveyssuunnassa, jonkun verran pituussuunnassakin. Kohta pitänee vielä katkaista risuista mittaa pois ja aloittaa haaroituspakotus. Noitahan voin kasvattaa ympäri vuoden vaikka tuolla kasvatusboksissa parin muun risun kanssa mukavasti Bonsai-mittoihin leikottuna. Saapa nähdä montako vuotta jaksavat tuota kidutusta. :wicked: ;)
Voipi tuotoksetkin olla tulisuudeltaan ihan eri luokkaa, kun joutuu tappelemaan sekä isäntäänsä, että kuvitteellisia pahiksia vastaan..
Eipä noita Apasseja raakana viitsi pahemmin rouskutella, kun maku on mitä on. Jauheena tuo toimii taas loistavasti. Paremmin on tulisuutta kuin missään kaupan peruschilijauheessa.
-Sale
Dodi, homma etenee edelleen ihan kivasti. Tuolla takapihalla jo valmiiksi näytillä ollut ovipääty koki kummia. Riisuin hänet täysin alastomaksi, irrotin oven ja tuuletusluukun ja riisuin heidätkin. Sain tuolla maalintipalla juuri ja juuri maalattua koko elementin sisäpinnat ja karmipinnat, eli huomiselle jää enää oven maalaus, tuuletusluukun maalaus ja ovipäädyn julkisivun maalaus! :shock:
Oletin, etten tänään enää saa aikaiseksi mitään, mutta sitten jokin ihme iski ja oli pakko tehdä jotain. Huomenna sitten maalauksen päälle muovit pintaan ja homma on siinä elementtien osalta.
Pohjan osat työstettiin tosiaan siten, että nelosnelosesta napattiin kakkoskakkosen kokoinen pala pois nurkista, eli huoneen korkeutta sain pudotettua sen maagiset 50mm, mutta ulkonäöllisesti se oli merkittävä muutos. Nyt alajuoksut näyttävät ulospäin olevan samaa tavaraa kuin muukin huone, mutta juoksujen todellinen vahvuus paljastuu vasta sisällä, kun lattian korkeus on 50mm enemmän kuin luulisi. Pohjajuoksut ajattelin maalata sokkelimaalilla, jotta rakenne täsmäisi kutakuinkin järkevän rakennustavan mukaista toimintaa + istuisi ympäristöön paremmin.
Tukassa ja parrassa on maalia, kädet nyt saa pestyä, selkä on rikkipoikki, ranteet paskana ja virne naamalla ;)
Naapurin emäntäkin ihmetteli tuota muutosta rumasta kauniiksi tuossa iltahärämässä, hienoa!
-Sale
Kurkut on muuten köynnöksiä, ja pärähtävät tuossa tuokiossa pariin-kolmeen metriin, ota se huomioon niitä hyllyjä rakennellessasi.
Lainaus käyttäjältä: "JartsaP"Kurkut on muuten köynnöksiä, ja pärähtävät tuossa tuokiossa pariin-kolmeen metriin, ota se huomioon niitä hyllyjä rakennellessasi.
Huomioitu on, pyrin ohjailemaan kurkkujen kasvut kätevästi sopiviin suuntiin tukirakenteita hyväksikäyttäen.
Päteekö kurkkuihin sama kaava, eli typellä saadaan kasville kokoa ja näköä ja sitten typen vähetessä ja kaliumin ja fosforin lisäys käskee puskan alkaa tuottamaan hedelmää?
-Sale
Sanoisin, että ei. Kyllä kurkku mielestäni vaatii kovat piippuun eli voimakkaan (chileihin verrattuna) typpilannoituksen tehdäkseen edes hedelmää. Ja kurkku muuten käyttää vettä aika rajusti, kasvihuoneessa kasvava kurkku voi aurinkoisena kesänä vetäistä 10-15 litraa vettä päivässä kitusiinsa. Tuo pari-kolme metriäkin on semmoinen raja, että yleensä taitavat kasvattajat katkaista latvan siinä vaiheessa, mä meinasin viime kesänä täyttää koko kasvihuoneen parilla kurkulla ja yhdellä kiwanolla (kurkkukasvi sekin), piti miltei machetella raivata tilaa sinne :) Erityisesti avomaankurkku, joka avomaalla jää ehkä puolimetriseksi rääpäleeksi, saattaa kasvihuoneen lämmössä ja kosteudessa kasvaa hillittömäksi puskaksi, mutta ei ne kasvihuonekurkutkaan mitään kääpiöitä ole. Avomaankurkun tapaisessa 'Cool Breeze' -kurkussani oli viime kesänä varmaan jotain satakunta kurkun alkua, joista vielä iso osa kasvoi kurkuiksi asti. Siitä voi sitten päätellä miten isosta puskasta on kysymys.
Muutkin kurkun sukulaiset on kasvihuoneessa melkoisia hirviöitä. Jos haluat esim. kyllästyttää perheesi ja sukulaisesi kesäkurpitsaan, laita pari tainta kasvihuoneeseen. Yhdellä taimella ruokit koko perheen muutaman kuukauden ajan, kahdella suvun ja kolmella saa naapuritkin osansa.
Hienoa kuulla, että ainakin yksi laji tullee menestymään kesällä ;)
Sain juuri [toivottavasti] viimeisen maalausurakan päätökseen, eli tuon päädyn julkisivun, koko oven ja tuuletuslukun. Kunhan ehdin takaisin lipastolta sadomason preppauksesta pääsen lätkimään muovit takaisin pintaan ja virittelemään (huoh..) oven ja luukun saranat uudelleen.
Saa nähdä tuleeko päivän aikana vielä sadettakin. Jos tulee, ei säätämisestä tule mitään.
Vois tällä viikolla laittaa kasvarin pystyyn tuohon pihalle ja ilmoittaa hallitukselle, että kasvari on nähtävissä "koesovituksessa" pihamaalla. Lopullista päätöstä voidaan tutkia vaikkapa viikonloppuna...ja joka tapauksessa tulee otettua muutama olut ;)
-Sale
(http://palkki.oulu.fi/~saulisar/Kuvat/Kasvihuone/99_pros.jpg)
( http://palkki.oulu.fi/~saulisar/Kuvat/Kasvihuone/99_pros.jpg )
Päädyn muovit eivät ole aivan noin rutussa mitä kameran salama antaa ymmärtää.
Mutta pystyssä on ja huomenna ilmoitan hallitukselle, että kasvihuone on tutkittavissa lopullista päätöstä varten. Eiköhän tuo läpi mene, kun ei näytä aivan karmealta. Tuo valkoinen maali tekee ihmeitä ulkonäölle.
Sain muuten katon laitettua yksin, kun kaverina oli muiden elementtien kanssa suurena apuna tuosta naapurista eräs toinen chiliharrastaja, jonka olemassaolosta sain kuulla vasta tänään. Maailma on pieni, samassa taloyhtiössä vesiviljellään useammassa kämpässä ;)
Ja nyt korkkaan oluen.
-Sale
Onnittelut komeasta pytingistä. Kiitokseksi hallitukselle hyvästä yhteistyöhengestä voitkin sitten sadon valmistuttua tarjota heille jotain pientä purtavaa :twisted:
Lainaus käyttäjältä: "bassino"Kiitokseksi hallitukselle hyvästä yhteistyöhengestä voitkin sitten sadon valmistuttua tarjota heille jotain pientä purtavaa :twisted:
Viimeinen niitti arkun kanteen seuraavalle kaudelle olisi jonkun hallituslaisen ambulanssireissu kipureaktiosta johtuvan tajunnanmenetyksen vuoksi ;)
No, ainahan sitä maistella saa. Toivon mukaan kaikki menisi nyt kunnolla putkeen ja muutaman viikon päästä saisi karsia jo nuppuja pois. Juhannukseksi olisi kiva saada edes muutama apassi jauhettavaksi.
-Sale
Vaadimme kuvia perustuksista!!! :shock:
Tuosta kuvasta päätellen ei paljon perustuksia taida olla: lecaharkko joka kulman alla?
Hienolta näyttää, monin verroin siistimpi ulkonäöltään kuin esim. allekirjoittaneen itsetekemä. Mahtuuko muuten tuo ovi tuossa aukeamaan kunnolla? On sitten hyvät ja huonot puolet tuollaisessa taloyhtiössä asumisessa: hyvänä puolena voisi pitää sitä että hommat tulee tehtyä siististi, huonona että joutuu ottamaan kaikenlaisia toisarvoisia asioita huomioon kasvaria tms. tehdessä.
tknummelin: Prkl, ei tullut otettua yhtään kuvaa perustaessa, mutta nou hätä, se ei ole monimutkainen. Kuvia voin napata vielä tänään, joista ilmenee asennustapa.
Lyhyesti, mukaanlukien elementtien asennustapa: Perustavara on nelosnelosta, joista on tehty L-profiileja siten, että niistä on poistettu 52x52mm tavaraa yhdestä nurkasta, johon seinäelementin pohja tulee. Elementtitavaran paksuus on 48mm, joten muoveille jää sopivat varat + elämiselle.
Rakennuksen etupuolella kulkee n. puoli metriä leveä tiilestä tehty pinta, jonka päällä tuo toinen pitkä suora makaa. Vaateriin saamiseksi jouduin laittamaan hieman puukalikkaa alle. Etuseinän suoran alapuolella on kaksi harkkoa, jotka on osittain kaivettu maahan.
Pohjan neljä rakenneosaa on liitetty toisiinsa jäykisteillä varustetuilla kulmaraudoilla. Kun niihin ei käytännössä kohdistu kuormaa, riitti yksi kappale 65mm leveää 90x90mm pitkää rautaa kutakin kulmaa kohden.
Kun pohja on saatu ristimittoihin ja vaateriin, nostetaan tuohon pohjatavaran profiilikolon päälle ensimmäinen päätyelementti ja takaseinä. Passataan pääty ensin etunurkasta tasalle pohjaelementin ulkoreunojen suhteen ja laitetaan pystyruuvilla kiinni pohjajuoksuun. Sitten laitetaan pitkä seinä hollille, laitetaan nurkka em. päätyelementin kanssa siten, että sekä alanurkasta ollaan pohjaelementin kanssa tasalla päädystä (takapuolelle sai heittoa tullakin, työstövaraa on) ja pitkän seinäelementin kanssa ollaan kohdakkain pystysauman suhteen. Ruuveja muutama, päädyn alajuoksun ja pohjan yhdistämiseen, päädyn ja seinän yhdistämiseen sekä viimeisenä seinän ja pohjaelementin yhdistämiseen.
Nostetaan toinen pääty toiseen päähän hollille pohjajuoksun päälle, laitetaan etunurkasta tasalle pohjaelementin kanssa, ruuvi siihen. Siirrytään aiemmin kiinnitetyn takaseinän ja uuden päädyn nurkkaukseen, passataan pääty ja seinäelementti sopivaan paikaan, lätkäistään ruuvilla yhteen ja ruuvataan pohjaelementtiin kiinni.
Etuseinä nostetaan paikalle, asennus tapahtuu luonnollisesti sisäpuolelta, alanurkat oikeisiin paikkoihin, ruuvataan ensin päätyseiniin kiinni noin metrin korkeudesta, laitetaan etuseinän alareuna koko matkalta pohjaelementin etureunan kanssa tasalle ja ruuvataan kiinni.
Sitten ruuvaillaan lisää, maalaisjärjen osoittamiin paikkoihin.
Katon kanssa olikin sitten ihan oma pelinsä, kun sen yksin väänsin paikoilleen. Eikun katto ensin pystyyn etuseinän eteen, sivusuunnassa kohdilleen, ruuvataan (sisäpuolelta) etuseinän yläjuoksuun ruuvi n. 5mm läpi pitimeksi.
Nostetaan elementtiä pikkuhiljaa päätyjen viistoja yläjuoksuja pitkin liu'uttaen ylöspäin, pidetään reunat päätyjen päällä (monestihan se lipsahti sisään..) ja kun kattoelementin takareuna (korkein pitkä reuna harjalla) ottaa takaseinään kiinni, heittäydytään roikkumaan räystääseen siten, että takareuna nousee ja nopeasti tönäistään elementti takaseinän päälle. Tu tönäisy ei ole mikään tarkkuusoperaatio. Tärkeintä on se, että se nousee takaseinän yli. Kun tämä on tehty, pitää kattoa hivuttaa eteenpäin, kunnes se tökkää aiemmin ruuvattuun ruuviin. Nostetaan etureunaa varovasti ja pudotetaan se ruuvin päälle, jolloin se kiinnittyy siihen väliaikaisesti siten, että se on ruuvin kohdalta sekä etuseinän yläosan suhteen oikealla etäisyydellä. takaseinästä (sauma on siisti) ja päädyistä molemminpuolin tasalla.
Sitten sisälle, varmistamaan. Noustaan tuolille ja laitetaan pikkuruuvilla jompi kumpi ylänurkista voiman kanssa kohdalleen, ruuvataan kiinni. Käydään vapauttamassa etureuna ja nostetaan toinen ylänurkka oikealle paikalle, ruuvataan kiinni. Sitten palataan etureunalle ja tarkastetaan linjat. Kun etureuna on keskellä ja sopivassa linjassa, laitetaan sinnekin ruuvia kehiin ja homma alkaa näyttämään jo hyvältä.
Hieman apinatöitä lisää, kun ruuvaillaan loput tarpeelliset ruuvit ja ulostaudutaan ottamaan pari kuvaa.
Sitten onkin asennuskaljan vuoro.
-Sale
Hienoa Sarkka, näyttää sopeutuvan hienosti kasvarisi talon seinään. Toivottavasti satoa tulee reilusti, jos itsekkin saisi tänään kasvit kasvariin.
Lainaus käyttäjältä: "JartsaP"Mahtuuko muuten tuo ovi tuossa aukeamaan kunnolla?
Mahtuu avautumaan noin 70-80 astetta. Kun ovi on 90cm leveä, ei kulku ole ongelma. Mitoitin ovea alunperin kottikärryjä silmälläpitäen, mutta sitten käsitin, ettei kottareita tarvita, kun käytetään hydroja.
Pohjan työt eivät aivan vielä ole valmiit. Tuohon tulee vielä pari kakkosnelosta pituussuuntaan, joiden päälle tulee lautalattia. Lautalattian alle saa näppärästi laitettua tarvittaessa styroksit.
Lämpötila kasvarissa noin 24 astetta, kun tuuletusluukut ovat asentamatta...laitoin siis pari apassia sitä ajamaan sisään.
-Sale
Itse laitoin tänäaamuna yhden jalapenon kasvariin kun sielä oli +2c katotaan miltä se näyttää kun pääsen töistä kotio.
Kyllä se hengissä on, mikäli on edes muutaman viikon ikäinen ;)
Jospa se hallitus pääsisi piipahtamaan paikalla, niin voisin latoa loputkin risut vauhdilla sisään ja emäntäkin olisi tyytyväinen, kun tuo ainainen porina, lorina ja lotina loppuisi sisätiloista...ainakin vähäksi aikaa.
-Sale
Onhan ne kaikki chilit jo monta viikkoa vanhoja, aika alas se lämpötila voi mennä ennenkuin chilit nokkiinsa ottavat. Tänään jos strattaisi kauden kokonaan ja laittaisi lämppärin kasvariin. sitten odotteleen sitä uutta satoa.
Ai niin, nuo kidutetut hydroapassit olivat pukanneet nuppuja! :shock:
Eiväpä nekään mitään vanhoja ole, ehkä noin kuukauden verran olleet tuolla porisemassa. Sinänsä ihan hieno homma, että juhanukseksi saa ainakin vähän jotain omasta takaa makkaran päälle..ehkä.
-Sale
Noniin, vituix män. Taas.
Hallitus piipahti paikalla, lopputuloksena: madalletaan vielä parikymmentä senttiä.
:evil:
Helppohan se heidän on sanoa, että "pikkuhommahan tuo". No, meinasin ensin purkaa koko roskan ja viedä suosiolla vanhempien pihalle, jättää rehut tältä kesältä kokonaan pois ja antaa koko homman olla. Isännälle kun soittelin, taivutteli hän sitten vielä modaushommiin, kun lupautui rakennusavuksi. Perjantaina on tarkoitus alustavasti aloittaa hommat. Huomiset pakolliset peruuntuivat sopivasti, joten voipi olla, että aloitan hommat jo huomenna. Väsyttää tämä säätäminen, mutta minkäs teet, hallitus päättää..
Tekotapa: kaikki elementit puretaan irti toisistaan, jokaisesta pystyelementistä otetaan alapäästä se parikymmentä senttiä pois ja lätkitään takaisin kasaan. Lattia sisään, hyllyt paikoileen ja kasvatus alkakoot. Suurin työ (taas) on ovielementissä, kun muun modaamisen lisäksi pitää irrottaa ovi saranoiltaan, muokata ovea, säätää ja värkätä se sopivaksi ja kiinnittää uudelleen.
Korkkasin toisenkin oluen, kun vielä hieman keittelee...eiköhän tämä kuitenkin tästä pikkuhiljaa etene.
-Sale
On kyllä raukkamaista hommaa paskahallitukselta.
Sanon vaan, että aikamoinen kusipää se johtajakin. Hyvältähän se näytti ja muutenkin sopi tuohon kohtaan miten se kuvassa oli.
Sano sille sitten et lukee tämän.
Niin ja kysypäs syytä tuohon raukkamaisuuteen.
Lainaus käyttäjältä: "SarkkaS"
Hallitus piipahti paikalla, lopputuloksena: madalletaan vielä parikymmentä senttiä.
:evil:
-Sale
Noniijustiin, veikkaan että kun enskerralla tulevat kattomaan niin sitä pitää nostaa 10cm :x
Pitänee jättää nuo apassit tuonne kokeilemaan viileyttä yöksi. Jos lämmöt pysyy päälle nollan, ei pitäisi ongelmia tulla. Joskohan ne tuosta vähän intoa saisivat alkaa vääntämään vielä tehokkaammin uutta kasvustoa..
Juu, huomenna alkaa se viimeinen modaus.
-Sale
Lainaus käyttäjältä: "SarkkaS"Juu, huomenna alkaa se viimeinen modaus.
Onneksi itse rakentelen maaseudulla.
Mutta täältäkin tulee risuja sille prkleen hallitukselle ! :evil:
Aika harmittavia takapakkeja kyllä :S toivotaan nyt sitten hyviä ilmoja edes että vaivasta on hyötyä! x)
Dodi, just sain kasvarin purettua osiin ja meinasi tuuli tuhota isomman seinän alajuoksun, kun viimeinen ruuvi oli alajuoksussa vielä kiinni ja tuuli meinasi kaataa koko hankkeen mun päälle. No, saipahan hypättyä metrin taaemmas ja tuettua sen verran, että pitää vain yhtä kulmaa hieman puristimilla "trimmata" takaisin muotoonsa. Huoh..pitänee tässä välissä pitää taukoa, kun akkuporakoneen akku loppui. Seuraavaksi elementti kerrallaan kuoritaan osittain, puretaan tarvittavilta osin, sahaillaan käsin kustakin pystyosasta 250 mm pois, lätkitään kasaan ja laitetaan muovit takaisin. Teoriassa se voisi olla 30-45 minuuttia per elementti, eli modaus voisi olla teoriassa tänä iltana valmis, mikäli isäntä ehtii jeesimään. Yksin tuo homma on aika perseestä värkätä, kun tuolla tuulee luokkaa 7 m/s ja elementtien pinta-alat ovat isoja.
Takaseinän korkeus muuttuu 2400 -> 2150, etuseinä 1800 -> 1550. Oven korkeus tulee olemaan noin 150cm, eli joutuupi kyyristelemään.. Eiköhän tämä tästä.
-Sale
Dodi. On aika "ai käänt pöliiv it" -fiilis. Kasvari on valmis, ainakin ulkokuoren osalta ja yksi hallituksen jäsenkin käveli ohi, totesi sen näyttävän paaaljon pienemmältä...enkä ite nää sitä eroa mitenkään merkittävänä. No, aivan sama, se on nyt siinä, luvat on ookoo ja homma lähtee rullaamaan omaan tahtiinsa just kuten pitääkin.
Uusia ominaisuuksia:
- Räystäskorkeus, joka on juuri kohdallaan otsan yläosalle...sitä ei hoksaa, kunnes siihen törmää. Katto ehti olla paikallaan noin minuutin, kun ensimmäisen kerran näin tein.
- Oven korkeus, joka on sopiva pygmille. Kun lattia nostaa pohjaa vielä pari senttiä, on ovesta sisäänmenevä korkeus peräti 153cm.
No, tyhjää parempi kuitenkin. Pitäisi jaksaa vielä muovittaa tuuletusluukut, kiinnittää ne ja rakentaa lattia, jossa hommaa sitten riittääkin ihan kivasti.
-Sale
Sun olis pitäny mielummin kaivaa maahanpäin se 20cm niin olisit saanu upotettua sen kasvihuoneen sopivasti x) sitten oviaukkoonkin olis voinu tehä pienen syvennyksen jolloin ovi olis pysyny saman kokosena
Hienoa!
Tätä projektia on ollut todella mielenkiintoinen seurata. Kiitokset hyvästä työstä!
Toivotaan että pääset vihdoin ja viimein täyttämään kasvariasi... onneksi itse asun maaseudulla (ainakin virallisesti) ja naapurilta sain ostettua n.30m2 putkikasvarin kaaret ja maksoin huimat 10€..
Täytyyhän sitä jotain projektia vapuksi saada :)
Lainaus käyttäjältä: "TSO"Hienoa!
Tätä projektia on ollut todella mielenkiintoinen seurata. Kiitokset hyvästä työstä!
Toivotaan että pääset vihdoin ja viimein täyttämään kasvariasi... onneksi itse asun maaseudulla (ainakin virallisesti) ja naapurilta sain ostettua n.30m2 putkikasvarin kaaret ja maksoin huimat 10€..
Täytyyhän sitä jotain projektia vapuksi saada :)
Ei paha, pienenpieni kateuden piru nostaa päätään (ja häntäänsä) olkapäälläni, kun äskettäin piipahdin kotoisan oloisessa, mutta vain 6m^2 kasvarissani.. ;)
Jospa sitä joskus pääsisi omakotitaloon ja sijoittaisi kunnon kennolevyhuoneeseen tai sitten johonkin muuhun nättiin ja toimivaan. Voipi olla, että järkevintä olisi edelleen pitäytyä kasvarimuoveissa ja käyttää budjettia perustuksiin ja kunnolliseen kokoon tulevaisuudessa.
-Sale
Kasvarissa lämpöjä 27,2C ja muutama apassi siellä lämmittelee, kun sisällä on jostain syystä hieman pimeämpää.. :roll:
Appiukolta sain juuri viestin, lattialaudat saan jo tänään sahattua siellä, joten asennuspuuhiin päästään tällekin päivälle ihan mukavasti. Jos virtaa riittää, voisi maalata pari-kolme täyspitkää kakkoskakkosta valmiiksi ja pätkiä niistä sopivat hyllyrungot. Taitaa olla niin, ettei etuseinälle kannata mitään hyllyjä edesä välttämättä rakentaa, kun ne peittävät osaltaan takaseinälle tulevaa valoa ja täten heikentävät hieman isoimpien puskien oloja. Taitaa riittää laittaa jokunen hylly tuonne takaseinälle ja rakentaa niitä sitten lisää tarpeen mukaan. Alkuun päästään kokonaan ilman hyllyjä, periaatteessa.
Pitääpäs laittaa kameran akut lataukseen, että saa noita perustuskuvia napattua ennen kuin lattia peittää kaiken.
-Sale
Dodi, lätkin äskettäin appiukon sahaamat lattialaudat paikoilleen ja maalasin sen valkoiseksi...ja sitten muistin, että niistä perustuksista piti ottaa niitä kuvia. Prkl.
No, eiköhän selostuksesta saa tarvittavan tiedon irti. Kun teen rakennuspiirustukset, selviää niistäkin rakenne aika mukavasti.
Kasvarikausi alkaa virallisesti huomenna aamusta, kun roudaan kaikki risut tuonne, vedän sopivan piuhan sinne sisään ja eiku pumput käyntiin, tuuletin puhaltelemaan ja satoa odottelemaan :)
EDIT: ...ja tarvittaessa nakkaan tuonne vielä autosta lämpöpuhaltimen ajastimen nokkaan. Tuon digiajastimen kanssa kun on mukava kikkailla sopivat on/off-tauot, tarvittaessa 20 kertaa vuorokaudessa...tai 20 kertaa yössä.
-Sale
Dodi, tässä muutama kuva, jotka sain otettua kameran akun viimeisillä henkäyksillä.
Tältä se nyt näyttää.
(http://palkki.oulu.fi/~saulisar/Kuvat/Kasvihuone/99_pros-matala.jpg)
Sisäkuvia muutama kipale:
(http://palkki.oulu.fi/~saulisar/Kuvat/Kasvihuone/sisalta1.jpg)
(http://palkki.oulu.fi/~saulisar/Kuvat/Kasvihuone/sisalta2.jpg)
(http://palkki.oulu.fi/~saulisar/Kuvat/Kasvihuone/sisalta3.jpg)
-Sale
Siistin näköinen laitos, mutta miksi et tehnyt umpinaista perustusta? Tarkoitan sitä, että nythän tuosta pääsee käymään veto suoraan lattian alle, vai näenkö vain väärin? Joka tapauksessa onnea uuden kasvihuoneen kanssa.
Edit. selvennös tulikin jo.
Lainaus käyttäjältä: "Pajasuo"Siistin näköinen laitos, mutta miksi et tehnyt umpinaista perustusta? Tarkoitan sitä, että nythän tuosta pääsee käymään veto suoraan lattian alle, vai näenkö vain väärin? Joka tapauksessa onnea uuden kasvihuoneen kanssa.
No muistaakseni salella oli tuossa kaksi lattiakerrosta joiden välissä styroksia. Joten kyllä siellä eristystä on.
Hyvältä näyttää. Ja eihän se paljon paremmin voisi enään julkisivuun "upota",luulisi naapurienkin olevan tyytyväisiä.
Lattialautojen alla on vain ilmaa toistaiseksi, styroksit tulevat syksyllä. Nakkasin risut sisään eilen ja ensimmäisen yön jäljiltä kaikki risut hieman nuupottavat, mutta ei pahasti. Pistin äskettäin auton lämpöpuhaltimen hönkimään, että kasvari lämpiäisi hieman nopeammin, kun kohta pitää lähteä jatkamaan teekkariwappua ;)
Onneksi älysin lopettaa ryyppäämisen ajoissa, olo olisi tällä hetkellä varmaankin käsittämättömän hirveä, kun muutenkin väsyttää niin pirusti.
Mistäs löytyisi termostaatti ohjaamaan tuota lämppäriä?
-Sale
Onhan noita termostaatteja kaupan sähköalan liikkeissä, mutta ovat aika suolaisessa hinnassa. Oikeastaan alle 100 euron ei saa minkään laista ja kun tämän ainakin itselle pitäisi olla sellainen kaksi asentoinen että kun lämpötila saavuttaa tietyn pisteen niin lämmitys lähtee pois päältä ja kun se saavuttaa taasen toisen pisteen ylempänä, niin tuuletin lähtee päälle. Pitäsi kysellä tutuilta sähkömiehiltä jos saisivat jostain halvemmalla kyseisen laitteen, jonka asentaa kasvarin seinään. Nythän se ongelma siis on sen lainen että lähden n. klo: 700 aamulla kotoa jolloin tarvitaan vielä lämmitystä. Lämmitys saisi kytkeentyä pois n. klo: 1000 ja tuuletus päälle n. klo: 1200. Jotain pitää keksiä ettei aina ole puolikuolleet kasvit vastassa kun tulee iltapäivällä kotiin, tilanne joka tuli tutukis viime kesänä. :cry:
Pistä kaksi ajastinta?
Itselläni on nyt ekaa kesää käytössä kunnon termostaatti, ja hyvältä näyttää. Asetin säätöarvoksi seitsemän astetta, ja reilun metrin päässä termostaatin anturista digitaalinen min/max-mittari oli tallentanut yön alimmaksi lämpötilaksi tasan seitsemän astetta... joten eipä paljon tarkempi voisi olla. Termari maksoi n. viitisen kymppiä plus kulut - Saksassa. Siinä on myös ajastintoiminto, mutta ajastimia nyt saa alle kympillä kappale kotimaastakin.
http://www.google.fi/search?hl=fi&q=%22thermo+timer%22&btnG=Hae&meta=
Tuuletuksesta huolehtii kaksi automaattista luukunavaajaa, ne avaavat kattoluukut noin +30 asteessa (säätövaraa on myös). Noin 45e/kpl Suomessa mutta useamman kappaleen erä kannattanee jo tilata Saksasta. Avaajat ei tarvitse sähköä eikä muutakaan ulkopuolista apua, toimivat lämpölaajenemisella (tai oikeastaan, mikä lienee ilmiö missä vaha sulaessaan laajenee nopeasti).
Blumatin kastelujärjestelmä on myös ollut hintansa väärti: 200l tynnyri oven pielessä pitää muutaman päivän kastelusta huolen, ja Blumatin erinomaisuus on juuri se mitä mainostavatkin, eli se kastelee juuri tarpeen mukaan, ei enempää eikä vähempää, tosi huoleton kun kerran saa säädöt kohdilleen. Näin puutarhurikin voi lomailla rauhassa.
Nakkasin tuon lämppärin kaveriksi ajastimen, joka käynnistyy iltakahdeksalta ja napsahtaa pois päältä aamukymmeneltä. Ensi yönä näkee sitten lopullisen lämpötilaeron.
Kokeilin tänään luukut kiinni kuinka korkeaksi lämpötilan kasvarissa saa, kun ulkona oli 16-17 astetta. Tuloksena oli 33,2 C.
Kurkkujen taimet olivat kokeneet kovia kun ensimmäisenä yönä ei ollut lämpöpuhallinta käytössä, mutta kyllä ne vielä tuosta selviävät, uskoisin.
Onhan tuolla kiva värkkäillä, juu, kun tilaa on paremmin kuin millään ikkunalaudalla + lämmöt ja valoisuus ovat aivan eri luokkaa.
Ajattelin tehdä vielä pari testiä apasseilla, eli nakkaan ylimääräiset taimet kukkapenkkiin ja katson miten käy. Jos tuottavat jotain, niin sitten tuottavat ja jos ei, niin ei. Sisällä on toistaiseksi vielä paljon tilaa kaikenlaiselle risulle, kun nuo ovat vielä niin pieniä.
Meinaa hieman väsyttää. Teekkarilakki tuli tienattua tuossa wapun riennoissa ja nyt on valvottu putkeen noin 40h. Silmäluomet painavat tällä hetkellä noin kilon kappale.
-Sale
Kasvari käy ja kukkuu, ainakin teoriassa. Kyllä kasvussakin on havaittu kiihtymistä, mutta kaudesta on tulossa melkoisen sekavan oloinen.
Kurkun taimet (3 kpl) pitänee haudata tuosta pienemmästä kun paleltuivat ilmeisesti riittävän pahasti. Kyllähän uudet vielä voisi idätellä, mutta tiedä sitten miten kausi riittää. Eikö kurkku ole suhteellisen nopea kasvi?
Eräs Jalapenon siemenistä yllätti tosiaan jokunen päivä taaksepäin ja päätti itää. Tuo siemenläjä, joka minulla on/oli, osoittautui erittäin heikkolaatuiseksi. Jos/kun tuon yhden vaivaisen taimen saa kasvamaan kunnolla ja kantamaan hedelmää, saa siitä uusia siemeniä kaudelle 2007.
Tekniikka petti AeroSplashin osalta, kun pentteripumppu päätti sanoa sopparin irti ja tiltata. Kuitti kun ei jäänyt talteen, ei voi uuttakaan hakea takuuseen. No, kymppi sinne tai tänne, laitoin tuohon tilalle Käkriäisen halpisuppopumpun ja se näyttää tekevän sen mitä pitääkin. Pitää vielä korkata tuo pentterikampe auki ja tutkia, josko siitä saisi jotain vielä irti.
Apassit näyttävät voivan ihan mukavasti. Kidutetut risut ovat väriltään selkeästi muita tummempia ja paksurukoisempia. Kiturisuista nyppäisin nuput (muutama kymmenen kpl) pois ja seuraavat, jotka siihen ilmestyvät, menevät sadotukseen. Mullassa möllöttävä yksi apassi (Pirkan kukkamulta + karvan verran kevytsoraa) kasvaa yllättävänkin hyvin. Väri on hyvä ja tasainen, kasvu vahvaa ja leveää. Ohjaan tämänkin yksilön kohti kukinnan riemuja kasvattamalla fosforin ja kaliumin osuutta typpeen nähden litkuissa.
Multaa kasvarissa on vielä hieman, kun en ole ehtinyt rakentelemaan lisää hydroja. Kärkkäiselle pitäisi tulla lähipäivinä (ellei ole jo tullut) lisää niitä pumppuja. Tällä kertaa voisi järkätä jonkinlaisen tippukasteluhärdellin malliin farmi, jos jaksaa. Kasvarissa on tilaa kutakuinkin kolminkertaistaa nykyinen hydrojen määrä, joten rakentelua riittää vielä ihan mukavasti.
Kesän suuri tulokas on suippopaprika, jonka pitäisi olla suhteellisen näyttävä. Puskan pitäisi pukata paprikoita, jotka näyttävät jättiläischileiltä.
Lämmöt ovat nyt pysyneet lämppärin avulla nätisti kurissa ja enempää paleltumia ei ole ilmennyt. Sää on tosin menossa viileämpään ja kasvatuksen suhteen heikompaan suuntaan lähipäivinä, joten seuraillaan tilannetta eikä stressailla turhaan.
-Sale
(http://jleskinen.net/chilikuvat2004/2005_07_03_raakileita4.jpg)
tällasiä sain toissakesänä aikaseks mut ötöt pilas enkä saanu kypsäks asti :/
Lainaus käyttäjältä: "SarkkaS"
Kurkun taimet (3 kpl) pitänee haudata tuosta pienemmästä kun paleltuivat ilmeisesti riittävän pahasti. Kyllähän uudet vielä voisi idätellä, mutta tiedä sitten miten kausi riittää. Eikö kurkku ole suhteellisen nopea kasvi?
Kurkut ehtii vielä idätellä oikein hyvin, ei edes kiirettä vielä. Ne vaativat tosiaan lämpimän ilman - ja mielellään tosi lämpimän maan. Itselläni kurkkupenkissä on nyt lämmityskaapeli, termariongelmien seurauksena mullan lämpö nousi ensin melkein neljään kymmeneen asteeseen(!), nyt on normalisoitu pariin kymmeneen, mutten silti ole uskaltanut vielä istuttaa kurkkuja, kun öisin ilman lämpö on vain +7 astetta ja kurkku vähemmän tykkää alle +15 lämpötiloista. Myös tomaatit kannattanee viedä kasvariin vasta kun lämmöt on öisinkin aika korkeat, ne ei tosin kuole kovin helposti mutta sato voi heikentyä ja viivästyä jos taimet saavat keväällä kylmää.
Tämä foorumi rokkailee aika mukavasti, kun tietoa saa kätevästi ja nopeasti kokeneemmilta kasvattajilta :)
Pitääpä laittaa lisää kurkkua itämään tässä ennen viikonloppua ja esikasvatella niitä rauhassa vielä jokunen viikko keinovalossa/lämmössä. Kasvarin yölämmöt saan pidettyä yli +10:ssä, mutta ainahan se olisi parempi ilman lisälämpöä, ainakin sähkölaskun osalta.
-Sale
Tänään tuli hieman rakenneltua lisää pönttöjä ja vielä pitäisi pari väsätä. Otin muutaman kuvan ne ne ovat nähtävissä kotisivuillani, osoite http://palkki.oulu.fi/~saulisar/Kuvat/Kasvihuone .
Tässä olennaisin kuva, josta selviää tämänhetkinen kokoonpano litkupäniköiden osalta:
(http://palkki.oulu.fi/~saulisar/Kuvat/Kasvihuone/Kasvukausi%20-%20Toukokuu%202006/touko_5_2006_kokonaiskuva.jpg)
nro = tilavuus, tekniikka, kasvi(t)
1 = 14l, JEBO, tippukastelu, tomaatti
2 = 14l, JEBO, tippukastelu, tomaatti
3 = 14l, JEBO, perushapetus, 9xApache F2
4 = 35l, JEBO + ilmastus, 3xtomaatti, 1xApache F2, 1xJalapeno, 1xtulokas X
5 = 14l, ilmastus, 1xApache F2, 1xHabanero Red
6 = 14l, JEBO, 1xAji Cristal tai Haba (taimet män sekaisin, pitää odotella että tunnistaa varmasti)
7 = 5l, ilmastus, 1xkidutettu Apache F2 (nuppua pukkaa)
8 = 5l, ilmastus, 1xkidutettu Apache F2 (nuppua pukkaa)
9 = 35l, 2xJEBO, tippukastelu, 1xApache F2, 1xtulokas X
-Sale
TÄYSIN asiaan liittymätön kommentti :)
Kuka teille pitää/piti valmistustekniikkaa?
Meille piti Kettusen Timo, jos tunnet...
Juuso Martti (vai oliko se Martti Juuso..EVM) ja Pirkolan...öö..no, Pirkola. Timoa en (vielä) tunne.
Hokasin äsken, että aikas paljon on tuota apassia tulossa..mutta tuskin haittaa. Hyvä perusjauhe ruoanlaittoon. Kuvassa ei nimittäin näy noita kituvia taimia, jotka joutuvat oleilemaan Kekkilän kaktus- ja mikäliemullassa. Niitäkin on ihan riittävän monta, reilut 10.
Illan projekti: hommata jatkoroikka, rakentaa kaksi 14-litraista pönttöä valmiuteen ja sekalaista säätöä ja värkkäystä.
Tärkeää: Huomasin, että Kärkkäiseltä saa niitä langattomia sääasemia ihan kohtuuhinnalla. WS 2015 (jos muistan mallinumeron oikein) oli 19,95€, sis. yhden langattoman lähettimen. Ylimääräinen lähetin kustansi noin 7-8€. Kalliimpi WS 2080 oli muistaakseni reilun kympin verran kalliimpi.
-Sale
kivan näköistä, mutta pieniä ovat, toivottavasti ehtivät.
:)
Niinpä, kyllä apassit ehtivät ihan heittämällä, kun nupulla jo ovat, mutta Haba ja mahdollinen Aji Cristal/Haba, sekä Jalapeno on tarkoitus talvettaa kunnolla ja käyttää niitä kauden 2007 kasvarin selkärankana.
Jospa sitä kurkkua saisi..
-Sale
eikös naiset yleensä niitä kurkkuja toivo :<
Onneks meidän emännän ei tartte ;)
..ellei sitten puhuta jostain mutanttikesäkurpitsoista.
-Sale
Joo-o, lämmintähän tuolla kasvarissa tahtoo olla. Luukut kiinni nousi lämmöt tuonne 36 asteeseen ja päätin siinä vaiheessa avata luukut uudelleen...ja oven.
Tuon oven saranointi kun ei ollut modausoperaatioiden jälkeen mitenkään loistava, joten päätin ottaa itseäni niskasta kiinni ja linjasin oven uusiksi, tein pienen loven alanurkkaan, josta mahtuu ottamaan johdon sisään nätisti.
Nyt ovi on tarkasti samalla tasolla kuin muu pääty, joten nyt tehdään oven tiivistys seuraavaksi näin: kiinnitetään oven kiertävä lista sisäpuolelle, joka hieman tulee oviaukon sisäpuolelle. Tuohon rajapintaan nakataan karvan verran kumia väliin ja oviaukko on tiivis. Tuuletusluukulle tehdään sama homma, kunhan pääsen vauhtiin...
..mutta nyt pitää hypätä pyörän selkään, hakea anopin auto, hakea omilta porukoilta lastenistuin, kiiruhtaa Kempeleeseen hakemaan vaimon sisko ja hänen lapsi, kiirehtiä takaisin anoppilaan ja aloittaa grillaussäätö. Voi tätä ilon päivää, kun viikonloppuina ei koskaan ole mitään kiirettä, varsinkaan, kun muutakaan tekemistä ei ole.. :roll:
-Sale
En jaksanut lukea, mutta millä kiinnitit puut lecaharkkoihin? Nauloilla, pulttinauloilla, pika-ankkureilla?..
Ihan 100mm puuruuveilla. Nätisti upposivat, kunhan ei kiertänyt liian tiukkaan. Ruuvien tarkoitus on toimia enemmän tappeina kuin ruuveina, mutta näyttivät kestävän aika hyvin repimistäkin. Kullekin harkolle (niitä on vain kaksi, eli etureunan nurkissa) laitoin 8 ruuvia. Pitempiäkin ruuveja voi (ja olisi varmaankin pitänyt) käyttää, mutta näillä tuntui nappaavan sen verran lujasti kiinni, ettei pitemmät olleet välttämättömiä.
Oliko pohjan rakenne muuten selvillä? Yksinkertaistamalla se menee näin: tehdään kakkosnelosesta kasvarin pohjan muotoinen suorakaide, litteä puoli vaakatasossa (päätykuvio leveämpi kuin korkea). Sitten tehdään kakkoskakkosesta toinen vastaava pohjakierros, mutta joka puolelta kavennetaan 100mm, eli tätä alempaa kakkosnelosta jää jokaiselle sivulle 50mm näkyviin. Tuon kolon täytteeksi tulee seinäelementin pohjajuoksu.
-Sale
Sain tänään toiselta harrastajalta Rocoton pistokkaan - toivottavasti itää. Idätystä kokeillaan uudemmassa 35-litraisessa tippukasteluhydrossa. Risut voivat muuten ihan ookoo, mitä nyt tomaatit vieläkin odottavat alkupyrähdystä. Lämpöä piisaa, kohta enemmänkin, kunhan tiivistän oven ja luukut kunnolla.
-Sale
Lainaus käyttäjältä: "SarkkaS"Ihan 100mm puuruuveilla. Nätisti upposivat, kunhan ei kiertänyt liian tiukkaan. Ruuvien tarkoitus on toimia enemmän tappeina kuin ruuveina, mutta näyttivät kestävän aika hyvin repimistäkin. Kullekin harkolle (niitä on vain kaksi, eli etureunan nurkissa) laitoin 8 ruuvia. Pitempiäkin ruuveja voi (ja olisi varmaankin pitänyt) käyttää, mutta näillä tuntui nappaavan sen verran lujasti kiinni, ettei pitemmät olleet välttämättömiä.
Oliko pohjan rakenne muuten selvillä? Yksinkertaistamalla se menee näin: tehdään kakkosnelosesta kasvarin pohjan muotoinen suorakaide, litteä puoli vaakatasossa (päätykuvio leveämpi kuin korkea). Sitten tehdään kakkoskakkosesta toinen vastaava pohjakierros, mutta joka puolelta kavennetaan 100mm, eli tätä alempaa kakkosnelosta jää jokaiselle sivulle 50mm näkyviin. Tuon kolon täytteeksi tulee seinäelementin pohjajuoksu.
Thanks for the info :) Pohjan rakenne selvisi, kun muutamaan kertaan luin sen aikaisemman selvennyksesi :lol: Tein kuitenkin omalla tyylilläni; neljä lecaharkkoa
pystyyn nurkkiin, ja sitten kyllästetystä 50x50 -tavarasta pohjan muotoinen kehikko. Sen päälle sitten kasvari ruuveilla, tapeillaja milloin milläkin kiinni. Luulisi pysyvän :P
Lainaus käyttäjältä: "tknummelin"Thanks for the info :) Pohjan rakenne selvisi, kun muutamaan kertaan luin sen aikaisemman selvennyksesi :lol: Tein kuitenkin omalla tyylilläni; neljä lecaharkkoa pystyyn nurkkiin, ja sitten kyllästetystä 50x50 -tavarasta pohjan muotoinen kehikko. Sen päälle sitten kasvari ruuveilla, tapeillaja milloin milläkin kiinni. Luulisi pysyvän :P
Modasin tuon boldauksen toimivaksi ;)
Minkälainen rakenne tulee tuon kehikon sisäpuolelle? Meinaan lähinnä tuota lattiaosastoa, eli tuleeko maalattia vai teetkö jonkinlaisen ristikkorakenteen eristeen kera?
Itellä odottaa se karmiva styroksioperaatio loppukesästä...huoh.
-Sale
Kyllä ne kurkut vielä ehtii hyvin, lakkaa nyt sitä huolehtimasta ja murehdi mieluummin vaikka sitä että miten nuo chilit tuosta ehtivät kunnon satoa tekemään, ovat tosi pieniä vielä vuodenaikaan nähden (minusta). Itse kun olen pistänyt melkein kaikki chilit (lue: muut kuin annuumit) multiin jo loka-marraskuun paikkeilla... ja annuumitkin alkuvuodesta. Vaan ehkä tuo vesiviljely on sitten niin paljon nopeampaa, en tiedä kun en ole kokeillut.
Edittiä vielä: että tottahan ne useimmat chilit ehtivät jonkun pampulan tekaisemaan vielä tänä kesänä, mutta isoa satoa ei varmaan kannata odotella jos taimet on noin pieniä vielä, sitä tarkoitin. Habat tuskin tekevät mitään enää tänä vuonna, ilman pientä ihmettä, ne kun eivät oikein ekana vuonna tykkää kukkia muutenkaan, chinenset vaativat aika pitkän kauden ennen kuin aloittavat (tosin mulla on nyt loppuvuodesta kylvetyissä Aji Dulceissa jo nuppuja kiitettävästi).
Lainaus käyttäjältä: "JartsaP"Edittiä vielä: että tottahan ne useimmat chilit ehtivät jonkun pampulan tekaisemaan vielä tänä kesänä, mutta isoa satoa ei varmaan kannata odotella jos taimet on noin pieniä vielä, sitä tarkoitin. Habat tuskin tekevät mitään enää tänä vuonna, ilman pientä ihmettä, ne kun eivät oikein ekana vuonna tykkää kukkia muutenkaan, chinenset vaativat aika pitkän kauden ennen kuin aloittavat (tosin mulla on nyt loppuvuodesta kylvetyissä Aji Dulceissa jo nuppuja kiitettävästi).
Vesiviljely tuntuu kumminkin olevan monta kertaa nopsempaa, minkä voi nähdä useammastakin tänne postitetusta kuvasarjasta. Luulen, että jos nuo pikkutaimet saavat kasvihuoneessa pari kuukautta kasvaa kokoa ja kaikki menee muutenkin nappiin (ei tuholaisia ym.), voi heinäkuussa aloittaa kukituksen ja elokuun lopulla kerätä jo satoa. Nou hätä siis IMHO. Tarpeeksi ajoissa aloitetuista olisi tietysti voinut saada kaksikin satoa kesässä. Vesiviljely on siitäkin hyvä, että voi itse päättää, koska haluaa kasvien kukkivan.
Jep jep, ja kuten muutama sivua sitten kirjoitinkin, menee tämä kausi muutenkin testailuksi ja kasvarin sisäänajoksi. Apachea tulee takuulla sen verran, että saan jauhetta pitemmäksikin aikaa talteen mutta muut lajikkeet jäänevät melko pieniksi tämän kesän osalta. Ei siinä mitään, kunhan saa värkätä ;)
Piti eilen väsätä mölkkysettikin, kun oli niin ulkoilusäätä. Äskettäin väänsin jämälaudasta pienen boksin setille ja kunhan on tylsiä hetkiä, laitetaan maalisuti heilumaan.
-Sale
Muuten, ota lähikuva tuosta haba/cristalista, niin joku luultavasti osaa sanoa jo, kumpi se on. Chinenset kun ovat jo taimina ihan itsensä näköisiä.
Ainakin tuo mystikko kasvaa itse itsensä päälle, chinenseltä vaikuttaa kovasti verrattuna aiempiin Aji Cristal-kokemuksiin.
Huomenna kaupunkireissulla pitänee kipaista alumiiniteippiä ja kääräistä sillä nuo valkoiset 5-litraiset pöntöt, kun näytti äskettäin toisen pöntön nestehuollon aikana huomattu vihreys vähän leväprobleemaa enteilevältä. Juuretkin hieman vihersivät, eli olivat saaneet kenties turhan paljon valoa.
Työt alkavat tällä viikolla (näiltänäkymin, kun sieltäpäin tiedusteltiin josko olisin tulossa sinne rahaa tekemään) joten budjettikin näyttää kesäkuusta eteenpäin hieman valoisammalta.
-Sale
Väittäisin ettei tuo ole haba, ainakin omien perusteella...
Omani ovat ainakin paljon "puskaisempia" ja lehtien varret ovat lyhyemmät.
Mutta tosiaan, ota se lähikuva.
Lyhyet nuo lehtien varret tässäkin ovat, mutta pitää napata se kuva vaikkapa seuraavan päivityksen yhteydessä. Pyrin päivittämään kuvamateriaalin kera vähintään joka viikko tästä eteenpäin. Lauantait lienevät parhaita päiviä päivitystä varten.
-Sale
Lainaus käyttäjältä: "SarkkaS"
Modasin tuon boldauksen toimivaksi ;)
Kuin myös :lol:
Lainaus
Minkälainen rakenne tulee tuon kehikon sisäpuolelle? Meinaan lähinnä tuota lattiaosastoa, eli tuleeko maalattia vai teetkö jonkinlaisen ristikkorakenteen eristeen kera?
Heittelen siihen maan päälle semmoisen rakennusmuovin ja sitten sen piälle laittelen hiukan hiekkaa + jotkut lankut keskikäytäväksi. Simppeliä, mutta niin se pitää näin tyhmälle ollakin :|
Dodi, kävin tekemässä työsopimuksen ja hommat alkaa huomenna...eli harrasteaika vähenee, mutta sitähän se elämä tuppaa olemaan.
Samalla reissulla kipaisin Kärkkäiseltä hieman siemeniä (mm. kesäkurpitsaa, että varmasti riittää grillattavaa ;) ) sekä neljä amppelia noille amppelitomaateille. Jos eivät niissä menesty, niin ei sitten. Hydroissa on muutama tomsku myös uiskentelemassa, saa nähdä mitä niistäkin tulee.
Kurkkuja laitoin itämään jokusen kipaleen, samoin niitä kesäkurpitsan siemeniä. Hommasin kokeeksi, vastoin normaalia luonnettani, yhden Biolanin kasvusäkin kurkuille. Jospa tuohon laittaisi vielä yhden kesäkurpitsankin, tiedä sitten.. Tilaa kyllä vielä olisi muutamalle samanlaiselle säkille tarvittaessa; pitäisi periaatteessa laittaa muovia alle, ettei sotke muuta lattiaa kauheasti.
-Sale
Risut tykkäävät, kun kasvariin pääsivät. Apachet ovat nuppuja väärällään, hydrotomaatit aloittelevat kasvupyrähdystään. Tuo habaepäilty olikin Aji Cristal, onneksi, eli sitäkin on tulossa kaudelle 2007 hieman reilummassa koossa, mikäli tämä kesä menee lähinnä kasvuun ja peruskehitykseen.
Kasvusäkkejä on nyt kaksi kipaletta odottamassa neljää kurkkua ja kahta kesäkurpitsaa, joten sekin puoli on hoidossa. Kunhan tuosta hieman nostavat päitään, pääsee taimensiirtohommiin parin viikon sisään. Kuinkas monella on näistä kasvusäkeistä kokemusta? Meneekö koko kausi kurkuilla ja kesäkurpitsoilla oikeasti ilman lisälannoitusta vai onko se vain markkinointipuhetta?
Suippopaprikatkin yrittävät kovasti tehdä ensimmäistä "oikeaa" lehtipariaan, saa nähdä ehtiikö saada yhtään satoa näistä vai meneekö keinovaloviimeistelyksi..
Vettä tuli eilen ja toissapäivänä siihen malliin, että kasvarin vedenpitävyys tuli testattua ihan kunnolla. Tulos: ei vuotoja. Oven ja luukkujen tiivistystä en vieläkään ole saanut aloitettua, mutta tänään, kun käy porukoilla, voisi keikata mukaan jokusen riman ja väsäillä tänään ihan kunnolla. Alkuviikosta hakisi oikeat salvat oveen ja homma olisi sen suhteen selvä.
Pihan puolelle laitoin tulemaan sokerihernettä ja porkkanaa, joten keittoaineksetkin ovat sitten syksyn osalta osittain jo hoidettu.
Kuvia räpsitään, kunhan ehditään ja mikäli jotain merkittävää tapahtuu.
-Sale
Sitä sitten säätäti lupaili, jumaleissön vie, pakkasöitä. Siirtelin muutaman purkkirisun pihamaalta kasvariin ja laitoin lämppärille lisäaikaa ajastimeen...sähkölaskuhan se tuppaa kasvamaan, mutta minkäs teet..
Saas nähdä miten mansikoiden käy. Eiköhän ne pienistä pakkasista selviä. Jos eivät, niin pitää laittaa anoppi kaivelemaan uudet alut ja laittaa ne ;)
-Sale
Tässä kuvapäivitystä tähän hätään. Kyllähän nuo risut kasvaneet ovat, mutta ei ihan siihen tahtiin kuin olisi halunnut. Aji Cristalin tunnistin itsekseen, Haba on haba. Habasta ei tullut vieläkään napattua kunnon kuvaa, mutta kyllä se haba on. Aji Cristalin ja sen ero on kuin yö ja päivä.
(http://palkki.oulu.fi/~saulisar/Kuvat/Kasvihuone/Kasvukausi%20-%20Kes%e4kuu%202006/Aji_Cristal.jpg)
Aji Cristal siinä viimeinkin on alkanut kasvamaan. Tälle kesälle ei varmaankaan tuota yhtään mitään, mutta kaudelle 2007, sekä tulevan talven iloksi siitä jotain varmaankin tulee.
(http://palkki.oulu.fi/~saulisar/Kuvat/Kasvihuone/Kasvukausi%20-%20Kes%e4kuu%202006/Apache_F2_hed.jpg)
(http://palkki.oulu.fi/~saulisar/Kuvat/Kasvihuone/Kasvukausi%20-%20Kes%e4kuu%202006/Apache_F2_pari.jpg)
(http://palkki.oulu.fi/~saulisar/Kuvat/Kasvihuone/Kasvukausi%20-%20Kes%e4kuu%202006/apassi_bonsai.jpg)
Tätä Apachea olen leikellyt silloin-tällöin ja saanut aikaan tämmöisen erittäin kompaktin ja tuuhean puskan. Tästä pitäisi saada mukava minipuska sitten talveksi.
(http://palkki.oulu.fi/~saulisar/Kuvat/Kasvihuone/Kasvukausi%20-%20Kes%e4kuu%202006/tomaatit.jpg)
Tomaatit ovat alkaneet ottamaan kasvuspurttia. Etenkin pienemmissä 14-litraisissa hydroissa majailevat ötökät pärjäilevät mukavasti. Taaimmaisessa purkissa majailee 9 kpl Apachea eräänlaisena kokeena, joka toistaiseksi näyttäisi toimivan ihan mukavasti. Hyvin kasvavat limittäin.
(http://palkki.oulu.fi/~saulisar/Kuvat/Kasvihuone/Kasvukausi%20-%20Kes%e4kuu%202006/kesakurpitsa.jpg)
Siinäpä kuva vastaitäneestä kesäkurpitsan alusta. Sirkkalehtien koko oli hämmästyttävä ;)
(http://palkki.oulu.fi/~saulisar/Kuvat/Kasvihuone/Kasvukausi%20-%20Kes%e4kuu%202006/yleiskuva_1_6_06_pieni.jpg)
Lopuksi vielä yleiskuva.
-Sale
Kovin kyllä pieniltä näyttävät vielä noi kaikki :o
Lainaus käyttäjältä: "Makee"Kovin kyllä pieniltä näyttävät vielä noi kaikki :o
Vaan eikös sitä sanottu, että eka vuosi menee sisäänajossa? :)
Juurikin niin, sisäänajossa. Apassit tuottavat satoa 100% varmuudella, muut herkut tulevat olemaan kesäkurpitsa, kurkku ja tomaatti.
Pistin Nutriforten syyslannoitteen testiin juuri äsken.
Toisen kidutusapassin (kukkii ja pukkaa puikulaa jatkuvasti) juuret oliva aika pahannäköiset, joten päätin uhrata sen kokeilulle. Laitoin n. 3,5 litraan vettä nutriforten mitan pohjalle muutaman millin jauhetta ja kippasin sisään. Lisäksi laitoin 0,5ml Tripackin Grow-mehua, sekä 4ml 20% vetyperoksidia. pH:ta säädän huomenna tarvittaessa. EC jäi tässä vaiheessa arvoon n. 0,5, eli aika laimeaksi. Tosin, syyslannos tuskin ehti kokonaan liueta, joten huomisen mittaus kertoo varmasti enemmän, etenkin pH:n säätämisen jälkeen.
Tomaatit ottavat spurttia minkä ehtivät, kokoero multaan on hydrojen hyväksi kutakuinkin suhteella hydro:multa = 5:1.
-Sale
Lainaus käyttäjältä: "SarkkaS"
Toisen kidutusapassin (kukkii ja pukkaa puikulaa jatkuvasti) juuret oliva aika pahannäköiset, joten päätin uhrata sen kokeilulle. Laitoin n. 3,5 litraan vettä nutriforten mitan pohjalle muutaman millin jauhetta ja kippasin sisään. Lisäksi laitoin 0,5ml Tripackin Grow-mehua, sekä 4ml 20% vetyperoksidia. pH:ta säädän huomenna tarvittaessa. EC jäi tässä vaiheessa arvoon n. 0,5, eli aika laimeaksi. Tosin, syyslannos tuskin ehti kokonaan liueta, joten huomisen mittaus kertoo varmasti enemmän, etenkin pH:n säätämisen jälkeen.
-Sale
Aika kova peroksidipitoisuus mututuntumalta... elä syytä nutrifortea jos juuret irtoaa :wink:
Ehtii ne rehut hyvin vielä kasvaa, kesä alussa
Äskeisen tarkastuksen osalta, tilanne näytti ihan hyvältä. EC oli noussut arvoon 0,75 ja risu näytti hyvinvoivalta. Juurissa en havainnut mitään muutoksia, olivat yhtä pahannäköiset kuin ennenkin ;) - outoa kyllä, tämän risun vieruskaverilla ei ole mitään hätää.
Kesäkurpitsa hämmästyttää kasvunopeudessaan....saa nähdä minkälaisia hirviöitä sitä kesän aikana on tulossa noista kolmesta.
-Sale
Enkös minä muistaakseni jotain niistä kesäkurpitsoista varoitellut? Itse heitin molemmat kasvimaalle tossa viikonloppuna, eiköhän ne sielläkin tee ihan tarpeeksi satoa, ainakin sen verran mitä me ehditään syömään.
Kyllä sitä liikasadon kanssa ainakin aluksi pärjäillään, kun lähipiiristä löytyy ko. rehun kuluttajia. Itsehän en ko. kamppeeseen koske, ellei se ole ollut grillivartaassa semmoisen tavaran kanssa, jolla on ollut äiti. Sitten se kyllä menee ihan heittämällä ;)
Kurkkuihin verrattuna tahti on ainakin melko kova, biomassa lisääntyy kymmeniä grammoja vuorokaudessa ja nyt säiden parannuttua tahti kiihtynee entisestään.
-Sale
Hieman päivitystä Nutriforten syyslannoitekokeilusta: TOIMII! :)
Se pienempi apassi, jolle olen mömmöä antanut, kasvaa juurikin mukavasti. Kukinta on hieman kiihtynyt verrattuna Tripack-kaveriin vieressä, eli vaihtanen senkin Nutriforten jauheelle kunhan seuraavan kerran tapahtuu nestehuoltoa. EC on pysynyt aika nätisti nämä muutamat päivät arvossa 0,72..0,75 ja kaikki tuntuu menevän ihan putkeen.
Tomaatit ovat avaamassa ensimmäisiä nuppuja ja kasvavat edelleen aivan mahtavaa vauhtia. Pitänee vielä käydä nappaamassa päivityskuva pelkästään tomaateista sekä koko kasvarista, että näkee missä mennään. Vesiviljelyä on tullut harrastettua ihan tarpeeksi, mutta edelleen väitän: siistimpää hommaa kuin mullan kanssa sotkeminen ja kasvutahti on käsittämättömän kova verrattuna multaan.
Kesäkurpitsat vetelevät edelleen kovaa tahtia, kurkutkin alkavat pikkuhiljaa heräilemään kilpailuun mukaan. Pistin yhden kurkun myös jokunen päivä sitten hydroon kolmen tomaatin kaveriksi (35-litrainen Orthex, jossa kevyt ilmastus sekä yksi Jebo kierrättämässä). Tämän pöntön tomskut ovat lähestulkoon ottaneet kiinni 14-litraisissa soolopöntöissä majailevat tomaatit, eli saa nähdä miten sadon kanssa käy tässä lähiviikkoina. Heinäkuussa syödäänkin sitten grillivartaan varressa toivon mukaan kirsikkatomaatteja.
-Sale
Tässä hieman kuvapäivitystä. Vertaa amppelitomaattia amppelissa ja hydrossa. Yö ja päivä ei ole alkuunkaan sopiva vertaus. Kuvat puhukoon puolestaan.
Kesäkurpitsat kahden viikon kasvun jälkeen:
(http://palkki.oulu.fi/~saulisar/Kuvat/Kasvihuone/Kasvukausi%20-%20Kes%e4kuu%202006/15_6_2006-kesakurpitsat.jpg)
Amppelitomaatti pihamaalla
(http://palkki.oulu.fi/~saulisar/Kuvat/Kasvihuone/Kasvukausi%20-%20Kes%e4kuu%202006/15_6_2006_amppelitomaatti.jpg)
Amppelitomaatti hydrossa
(http://palkki.oulu.fi/~saulisar/Kuvat/Kasvihuone/Kasvukausi%20-%20Kes%e4kuu%202006/15_6_2006_tomaatit.jpg)
Sokeriherneet ja mansikat, ensimmäiset kukat ovat ilmestyneet mansikanrääpäleisiin.
(http://palkki.oulu.fi/~saulisar/Kuvat/Kasvihuone/Kasvukausi%20-%20Kes%e4kuu%202006/15_6_2006_herneet_ja_mansikat.jpg)
Kukkapenkki toiselta suunnalta, keskellä lumipalloheisi.
(http://palkki.oulu.fi/~saulisar/Kuvat/Kasvihuone/Kasvukausi%20-%20Kes%e4kuu%202006/15_6_2006_kukkapenkki.jpg)
Yleiskuva 15.6.2006
(http://palkki.oulu.fi/~saulisar/Kuvat/Kasvihuone/Kasvukausi%20-%20Kes%e4kuu%202006/15_6_2006-yleiskuva.jpg)
Vertaa yleiskuvaa pari viikkoa sitten otettuun kuvaan:
(http://palkki.oulu.fi/~saulisar/Kuvat/Kasvihuone/Kasvukausi%20-%20Kes%e4kuu%202006/yleiskuva_1_6_06_iso.jpg)
-Sale
Hienosti muotoiltu toi puupalikkahässäkkä :)
Kiitos, kiitos - meinaatko kasvihuonetta vai kukkapenkkiä? ;)
Tuo kukkapenkin materiaali on rullatavaraa, joten tuommoisen tekeminen ei järin vaikeaa ole. Lähinnä kaikkien tikkujen samaan tasoon saattaminen vie mehuja, kun vasaralla mätkii + laudanpätkällä ja vatupassilla tarkastelee. Muutama tunti tuohon meni aikaa + 7 isoa säkkiä multaa. Suosittelen kaikille, ainakin vaimolta tuli viime kesänä pointseja, kun tuon väkersin ;)
-Sale
Kyllä nuo Jebot hintaansa nähden ovat kestäviä kamppeita.
Tänä aamuna avasin takaoven ja ihmettelin kasvarista tulevaa vinkuvaa ääntä. Oletin, että tuulettimen laakerit olivat menneet ja se siinä vikisi. No, tuuletin pois päältä ja vinkuna vain jatkuu...se tulikin toisesta 14-litraisesta tomaattihydrosta. Katsastin letkun - kuiva. Sitten kippasin vettä kannulla törppöön, kunnes pumppu sai taas pumpattavaa...ja sitten vielä hieman lisää.
Sitten sen hoksasin - toinenkin tomaattihydro oli lähes tyhjä! Siinä pumppu ei pitänyt minkäänlaista ääntä, joten pelkäsin, että pumppu oli jo kärähtänyt ja sanonut sopimuksensa irti. Kippasin kuitenkin pönttöön vettä, ettei tomsku kuihtuisi kuivuuteen.
Vartin päästä palasin paikalle poistamaan palanutta pumppua. Yllätys olikin suuri, kun toinenkin hydro oli käynnistynyt ja toimi kuten ennenkin.
Ongelmaksi meinaa muodostua noiden juurien karkaaminen tuonne impelleriin - sitä pitää vielä kehitellä. Ens kesäksi suunnittelen todennäköisesti jonkun paaaljon isomman, mutta sitäkin yksinkertaisemman järjestelmän jossa kasvatella noita risuja. Pitänee alkaa katselemaan sopivia 200-300mm viemäriputkia ja muita rensseleitä, sekä kunnollista (1000-1500 l/h, muutaman metrin nostolla) uppopumppua. Olisi niin paljon mukavampaa huoltaa kahta tai kolmea järjestelmää kuin yhdeksää purkkia.
-Sale
Verkko niitten juurien ympärille vois auttaa asiassa. Jotain esim. hyttysverkkoa tms
Lainaus käyttäjältä: "Makee"Verkko niitten juurien ympärille vois auttaa asiassa. Jotain esim. hyttysverkkoa tms
Niin tai sitten vain laittaa siihen imuaukon päälle sitä. Tai peittää sen pumpun kokonaan.
Taitaa se varmin ratkaisu olla se, että astiassa ei ole pumppua ollenkaan, vaan ainoastaan sisään- ja ulostulot liuokselle. Kunhan tästä taas pääsen "risuinsinöörimoodiin" voin alkaa suunnittelemaan jo ensi kesän järjestelmiä ;)
-Sale
^ It's just a state of mind :lol:
Nimittäin se suunnittelu. Kun sopivaan fiilikseen pääsee, niin paperia alkaa kulua mukavaa tahtia :)
Hyvinkin totta. Mitoittaminen, speksaaminen, käytännön ratkaisujen oivaltaminen/hoksaaminen, olemassaolevien puitteiden mahdollisimman tehokas hyväksikäyttö ja sitten vielä se teknisen ajattelijan silmää miellyttävä osuus, eli toteutus.
Ja se hyrinä/humina/lorina/kohina kun se toimii.
Brio - pienen ihmisen ilo osata! :)
-Sale
Lainaus käyttäjältä: "SarkkaS"Ens kesäksi suunnittelen todennäköisesti jonkun paaaljon isomman, mutta sitäkin yksinkertaisemman järjestelmän jossa kasvatella noita risuja. Pitänee alkaa katselemaan sopivia 200-300mm viemäriputkia ja muita rensseleitä, sekä kunnollista (1000-1500 l/h, muutaman metrin nostolla) uppopumppua. Olisi niin paljon mukavampaa huoltaa kahta tai kolmea järjestelmää kuin yhdeksää purkkia.
-Sale
Just do it, 110mm:n putki on halpaa verrattuna noihin osompiin kokoihin (250 mm; 3 metriä 100 euroa) ja kyllä 500-600l/h pumpulla hoitelee semmosen kuuden kasvin tsydeemin (ressu 60l)
Mä putsasin ekan pumpun roottorin tomaatin juurista... onneksi k.o. pumppuun (eheimin pallopumppu) oli saatavana suodatinpesä...
Lainaus käyttäjältä: "cornell"Just do it, 110mm:n putki on halpaa verrattuna noihin osompiin kokoihin (250 mm; 3 metriä 100 euroa) ja kyllä 500-600l/h pumpulla hoitelee semmosen kuuden kasvin tsydeemin (ressu 60l)
Mä putsasin ekan pumpun roottorin tomaatin juurista... onneksi k.o. pumppuun (ehaimin pallopumppu) oli saatavana suodatinpesä...
Kuulostaa hyvältä, pidetään mielessä.
Onhan se vähän nurinkurista, mutta tapana on ollut suunnitella seuraavaa sukupolvea ennen kuin nykyinen on edes satoa tuottanut.. ;)
Sama homma se on RC-lennokkienkin kanssa, vielä kun tuorein kone on rakennusvaiheessa ja viimeistään ensilennon jälkeen pyörii mielessä jo parannukset ja kehitelmät.
Minkäs verran cornellin röörien pituus on? Entä muu tekniikka tuon putken ja ressun lisäksi? Mikä pumppu siinä tarkalleen on käytössä? Riittävän nostokorkeuden ja toimintavarmuuden (=Eheim, tuttu merkki akvaarioharrastusajoilta) omaava kampe kustantanee muutaman kympin Saksasta tilattuna.
-Sale
Lainaus käyttäjältä: "SarkkaS"
Kuulostaa hyvältä, pidetään mielessä.
Onhan se vähän nurinkurista, mutta tapana on ollut suunnitella seuraavaa sukupolvea ennen kuin nykyinen on edes satoa tuottanut.. ;)
Näin se menee, talvi on hyvää aikaa kokeilla kaikkea...
Minkäs verran cornellin röörien pituus on? Entä muu tekniikka tuon putken ja ressun lisäksi? Mikä pumppu siinä tarkalleen on käytössä? Riittävän nostokorkeuden ja toimintavarmuuden (=Eheim, tuttu merkki akvaarioharrastusajoilta) omaava kampe kustantanee muutaman kympin Saksasta tilattuna.
-Sale
Röörit olivat jämäpätkiä kaverin mökiltä... ehkä 120 cm pitusia, kolme puskaa menee kuhunkin, isompia menis 2... päihin pistin kulmapalat jotta vesipinnan saa hieman nostettua ja aikeissa on yhdistää putket T-palalla jonka kolmas haara johtaa ulosvirtauksen ressuun siististi vanerikannen läpi... syöttö tulee kulmapaloihin putkien päihin... eihän tossa mitään muuta tarvita... mun putket roikkuvat kasvarin katosta ja narujen väliin on helppa vitittää tukinarut tai verkko pystysuoraan...
pumppu oli joku perusvärkki... peukun halvin...
mun versiossa vettä on rööreissä ehkä pari senttiä joka riittää koska putkissa on korkea ilman kosteus (päädyt ummessa)... lisäksi juuristo saa todella hyvin happea suuren ilmatilan ansiosta... pitäis joskus kokeilla joitain vaikeampia lajikkeita tässä värkissä sillä se on tehokkain kokeilemistani... se on kuitenkin kokonsa puolesta nihkeä pystyttää taimetustilaan ...
Ajattelin rakentaa kasvihuoneen pituussuuntaiset kanavat (2), pituutta kun kasvarilla on 2700mm (sisäpituus 2600mm), voisi putket olla luokkaa 2000mm ja molempiin päihin jäisi hieman tilaa värkkäilyyn, ressu (varmaankin 100-150l riittänee) alle jemmaan. Pitää vielä miettiä kuinka korkeaksi rakennan telineet noille, kun ei niitä välttämättä ole kovin järkevää nostaa tippaakaan korkeammalle kuin on pakko. 500-700mm korkeus riittänee ja kun sopivanmallinen ressu löytyy, voi madaltaa mahdollisesti vielä enemmän.
Etuseinälle laitetaan kanavat ja takaseinälle jää sitten tilaa muulle romulle ja muutamalle kasvusäkille, jossa kasvatella kurkut, tomaatit ja kesäkurpitsat.
Kaipa se on pakko aloittaa pienimuotoinen piirtely ja hahmottelu ihan CADissa. Mallintaisi loppuun ensin tuon nykymuotoisen kasvarin ja rakentaisi virtuaalikanavat ja systeemit sinne ensalkuun.
Hohhoijakkaa, olisipa jo elo-/syyskuu, kausi loppusuoralla, jne. Tai sitten vaikka vuodenvaihde.
-Sale
tänne sitten kans suunnitelmia! :)
Itse olen ihan saman tyyliseen kallistumassa ensi vuodeksi, tosin ajattelin 5 kpl 3 metrin putkia laittaa. Pohdiskellessa suurin ongelma (joka ei olisi ongelma jos kustannuksista ei olisi väliä) on poistoputkien/letkujen asennus ja tiivistys. Valmiilla putkiliitospaloilla tulisi siisti mutta ne ovat ihan törkeän kalliita, pelkkä 110 mm putken tulppa maksaa liki kympin bauhausissa jos oikein muistan. Jostain muovilevystä akvaariosilikonilla pitänee tulpat putkien päihin askarrella ja niihin porattuihin reikiin sitten viritellä poistoletkuja. Sitäkin pohdin että jos kaivaisi liemisäiliö(t) maahan niin pysyisi kesällä ehkä hieman viileämpänäkin.
Mites tommoseehen 100-150 litran astiaan vaihdetaan vedet ja kuinka usein? Käytännössä varmaan EC-mittarikin tarvii olla että saa jotenkin seurattua ravinnepitoisuuksia..?
Se nestevaihdon tarve riippuu melkolailla n+1 muuttujasta, mutta muutama viikko menee varmasti ja itse aion kokeilla vähintään 4-6 viikon vaihtovälejä säännöllisen (=alussa päivittäin, myöhemmin viikottainen pH ja EC-mittaus) seurannan kanssa.
EC-mittareita saa käytettynä parilla kybällä, riippuen mietn hyvin osaa etsiä ja on onnea. Omastani maksoin pari vuotta sitten (huuto.net -löytö) n. parikymppiä.
Nyt hieman ottaa päähän, kun akvaariohommissa käytin digitaalista pH-mittaria, mutta menin sen myymään pois..
-Sale
Lainaus käyttäjältä: "SarkkaS"Ajattelin rakentaa kasvihuoneen pituussuuntaiset kanavat (2), pituutta kun kasvarilla on 2700mm (sisäpituus 2600mm), voisi putket olla luokkaa 2000mm ja molempiin päihin jäisi hieman tilaa värkkäilyyn, ressu (varmaankin 100-150l riittänee) alle jemmaan. Pitää vielä miettiä kuinka korkeaksi rakennan telineet noille, kun ei niitä välttämättä ole kovin järkevää nostaa tippaakaan korkeammalle kuin on pakko. 500-700mm korkeus riittänee ja kun sopivanmallinen ressu löytyy, voi madaltaa mahdollisesti vielä enemmän.
-Sale
Sun kasvarissa oli lautalattia... jos raaskiit sitä auki repiä niin ressu kannattais upottaa maahan varjoon ja viileään... isot reservit ovat yleensä stabiilimpia kuin pienet... ravinteiden menekki on vaan kova, mutta pistä tarpeeks kasveja... 10-15 l/kasvi on varmaan sopiva ressun koko.... mun isoin hydro oli 6 kasvia ja 60 l reservi... hyvin meni, mutta oli helpot lajikkeetkin...
Janne : hinnan kanssa miekin olen tuskaillut... himoitsemani T-liitos 110 putkeen maksoi 18 euroa....jäi kauppaan... kulmia löysin 5 ekun hintaan, ne on helppo muovittaa umpeen.... HUPS sähän olit jo ehdottanut tota reservien hautaamista...
Makee: ressun liemet on helpoin vaihtaa pumppaamalla ne tyhjään astiaan vaikka pikkusen kerrallaan... hyvin suojattua ressua ei tarvi pestä kun kerran kuussa imo
Mun rännit:
2x 120 cm putket (110mm) ilmaiseksi
2x 45 asteen kulmapalat 10 euroo
ressumuuttolaatikko 7
pumppu 15
t pala ja 2m syöttöletkua 5
ripustuskoukut ja naru 5
verkkoruukku x6 3
-----
45 euroa
Ressun peittää musta muovipussi (ruma)... vanerikansi ja T -liitin nostais hintaa sen 20 euroa... jos ei halvemmalla löyrä
Huomasin tuossa muutama tunti sitten, että Aji Cristal on pukannut nuput. Risu on vain parikymmentä senttiä korkea - aika ihme homma.. No, kukkikoot rauhassa, ei siitä tälle kesälle edes odoteltu mitään satoja. Talven yli kun se kasvaa kokoa niin pääsee sitten seuraavalla kaudella tuottamaan kunnolla.
-Sale
Noniin. Nyt se sitten alkaa...nimittäin se taistelu.
Ei, taloyhtiöstä ei ole tullut valituksia! :)
Alla paljon asiaa ja kysymyksiä...olo kuin aloittelijalla, taas..
Meinaan, että kaikissa tomaateissa alkaa olemaan jonkinasteista kellastumista havaittavissa ja epäilen jonkinlaista sairautta, kun joihinkin raakileisiin on tullut sellaista ruskehtavaa, jopa karvan verran vahamaista pintaväriä, joka ei ainakaan nopean tutkimisen osalta tuntunut raapimalla lähtevän.
Tänään tarttui mukaan pari purkkia mömmöjä tuolta kaupasta. Toinen oli jotain peruskilttiä Substralin pyretriinipohjaista (3g/kg) kampetta ja toinen oli tätä malationia (513g/l) sisältävää tavaraa. Jälkimmäisen varo-ohjeet ovat kyllä aika melkoiset...suojapukua, kumisaappaita, nitriilikäsineitä, lätsää ja maskia, jne. kivaa... - uskaltaako tuon kanssa edes kasvihuoneessa mitään tehdä? Tuota kyllä ainakin muurahaisille meinaan näyttää.
Mitenkäs tuon malationin annostelu? Määrät kyllä löytyy purnukasta, mutta se annostelutapa olisi hieno kuulla myrkyn osalta kokeneemmilta kasvattajilta. Toimiiko esim. sumutepullo vai meneekö liian vaaralliseksi?
-Sale
No minä sitä Malania kanssa käytin. Muurahaiset hävisivät sodan viimeiseen mieheen, eikä nyt viikkoon ole näkynyt ensimmäistäkään. Kertonee tehosta tarpeeksi :shock:
Muorilta kyseltyäni laitoin tavaraa reippaasti 10 ml / 10 litraa vettä, eli puolen litran sumutuspulloon (kyllä, semmoista käytin) meni puoli millilitraa täyttä tavaraa.
Suojia en tietenkään käyttänyt, vaan vetelin paljaalla :oops: :lol: Ei oireita havaittavissa. Tosin, en kyllä jäänyt sinne kasvariin pyörimään enää, joten en tiedä, olisiko niitä oireita sitten ilmaantunut pitempiaikaisen altistumisen seurauksena... :?
Pitänee sitäkin kokeilla.
Tomaatit jatkavat kellastumistaan, mutta eilen illalla naapurin rouvan kanssa huomattiin, ettei kasvari ollut homman alkupiste. Meidän ja naapurin välisessä aitaristikköhärdellissä kasvaa humalaa, siinäkin on keltaisia täpliä ja yleistä huonovointisuutta nähtävissä. Myös muutamassa pensaassa ja puussa sitä on nähtävissä.
Kesäkurpitsat näyttävät myös hieman ottavan uusia vivahteita samaan suuntaan, mutta Apassit, eli tämän kesän tärkeimmät plantut, ovat toistaiseksi säästyneet.
Kohta lähtöö malation-perkele valloilleen tuolla kasvarissa, ellei joku heitä parempia vinkkejä.
-Sale
Pitäskö sun ensin varmistaa vaikka suurennuslasin kanssa, että kyse on todellakin selkärangattomista pikkuöttiäisistä ennen kuin panet suihkuhuoneen täyteen Zyskowicz-B:tä? :wink:
Lyhyesti: juu. Keräilen muutaman lehden risuista ja laitan tänä iltana luupin alle.
Tuo Zyskovicz-B oli hyvä! :lol:
-Sale
Lainaus käyttäjältä: "Omskakas"Pitäskö sun ensin varmistaa vaikka suurennuslasin kanssa, että kyse on todellakin selkärangattomista pikkuöttiäisistä ennen kuin panet suihkuhuoneen täyteen Zyskowicz-B:tä? :wink:
Tuolla hävis kyllä ihan
kaikki, hämähäkkejä lukuunottamatta :o
Malationia minä olen aina suositellut kaikille jos on ollut ötökkäongelmia. Vahvaa tavaraa! Erityisen hyvää puutarhassa keväällä ja uusille istutuksille suojaksi pitkin kasvukautta.
MUISTAKAA VAROAIKA 2vk... ja on sitten erittäin myrkyllistä jos sattuu lorahtamaan vahingossa vaikka läheiseen ojaan. Omenapuiden ja puutarhakasvien kukkiessa tappaa sitten myös kaikki pölyttäjät...
Onko niissä tomaatinlehdissä ruskeita täpliä vai ovatko vaan kellastuneita?
Ruskeat täplät kellastumisen lisäksi on merkki yleisesti tomaatteja vaivaavasta taudista:
http://s142412519.onlinehome.us/uw/pdfs/A2606.PDF
Onko alueella ruiskutettu Round-uppia tai jotain nurmikolle tarkoitettua rikkaruohomyrkkyä? Jotkin noista varsinkin ammattilaisten kayttämistä aineista saattavat kaasuuntua ja kaasut voivat päästä kasvihuoneeseen tuuletusikkunan kautta. Täälläpäin saatetaan yleisten alueitten nurmikenttiä ruiskuttaa noilla leveälehtisiä kasveja tappavilla aineilla ja naapuruston istutukset ja jopa kasvihuonekasvit ovat kärsineet vaurioita tai kuolleet.
Svalli: ei näyttänyt ihan samalta, mutta tsekkaapas nämä kuvat:
Ensimmäisenä kolme sairauskuvaa. Multarisutkaan eivät ole selvinneet tältä rutolta...
(http://palkki.oulu.fi/~saulisar/Kuvat/Kasvihuone/Kasvukausi%20-%20Hein%e4kuu%202006/sairas_tomsku.jpg)
(http://palkki.oulu.fi/~saulisar/Kuvat/Kasvihuone/Kasvukausi%20-%20Hein%e4kuu%202006/yleiskuva_sairaista.jpg)
(http://palkki.oulu.fi/~saulisar/Kuvat/Kasvihuone/Kasvukausi%20-%20Hein%e4kuu%202006/sairas_tomsku_mullassa.jpg)
Ainoat (jotka olen huomannut) terveet,
(http://palkki.oulu.fi/~saulisar/Kuvat/Kasvihuone/Kasvukausi%20-%20Hein%e4kuu%202006/terveet_tomskut.jpg)
Apachet sentään tuottavat mukavasti:
(http://palkki.oulu.fi/~saulisar/Kuvat/Kasvihuone/Kasvukausi%20-%20Hein%e4kuu%202006/Apache_pukkaa.jpg)
-Sale
Kuvat nähtyäni en enää ihmettele miksi olet huolestunut. Johan on hyvin kasvaneet kasvit menneet huonoon kuntoon. Veikkaisin jotain puutostilaa. Tomaatit tarvisevat enemmän typpeä ja kalkkia kuin chilit. On kuitenkin mystistä, että samat oireet ovat multakasveilla.
Näistä linkeistä löytyy hyviä kuvia eri puutostiloista.
http://www.hbci.com/~wenonah/min-def/tomatoes.htm
http://3e.plantphys.net/article.php?ch=t&id=289
Lainaus käyttäjältä: "svalli"On kuitenkin mystistä, että samat oireet ovat multakasveilla.
Näistä linkeistä löytyy hyviä kuvia eri puutostiloista.
http://www.hbci.com/~wenonah/min-def/tomatoes.htm
http://3e.plantphys.net/article.php?ch=t&id=289
Tuon ekan linkin takana tulisi ensimmäisenä mieleen kalkkipuutos. Toinen voipi olla kaliumvajaus, pitänee kokeilla jotain..
..niin, tai sitten kyseessä on mosaiikkivirus, jolloin pitäisi pistää jokainen tomaatti vauhdilla kauas kaikista muista risuista, jotta koko sato ei kuse kintuille. Ei noilla tomaateilla paljoa arvoa tällä hetkellä ole, kun apassit ovat tälle kesälle ne tärkeimmät.
Onko kellään muita ehdotuksia/mielipiteitä/jne..?
-Sale
Svallille iso käsi, kuvien avulla tunnistin omista kirsikkatomskuistanu lievähkön magnesium-vajarin.
Voisiko noita vajareita korjata apteekin lääkkeillä? Eli nyt esim. tässä tapauksessa liuottaisin vaikka yhden magnesium-tabletin litraan vettä? Emännän talvisiin ääreisverenkiertovaivoihin noita on hankittu...
Lainaus käyttäjältä: "tknummelin"
Voisiko noita vajareita korjata apteekin lääkkeillä? Eli nyt esim. tässä tapauksessa liuottaisin vaikka yhden magnesium-tabletin litraan vettä? Emännän talvisiin ääreisverenkiertovaivoihin noita on hankittu...
Jos tabletit on tehty magnesiumsulfaatista, ne on samaa tavaraa kuin käyttämäni epsomsuola. Suomessa magnesiumsulfaatti tunnetaan myös nimellä katkerosuola. Magnesiumsulfaattia kannattaa kokeilla antaa lehtien kautta.
Ethän Sale vielä anna periksi tomaattien kanssa. Kokeile jos homma hoituu lisäämällä lannoitusta. Syynähän voisi olla myös typpivajaus? Juttu on vaikeampi, jos syynä on jonkin ravintoaineen ylimäärä, mikä sitten taas blokkkaa toisen aineen imeytymisen. Magnesium ja kalkki taisivat olla just sellaisia. Liika ilmankosteus voi myös aiheuttaa kalkinvajausta, sillä silloin se ei siirry juurien kautta. Olen nähnyt kaupassa kalkkilientä, jota ruiskutetaan lehdille estämään sitä "blossom end rot"tia. Kalkkikin siis kai vaikuttaa myös lehtien kautta, joten sitä ei tarvitse lisätä lannoiteliemeen.
Pistin karvan verran typpeä pönttöihin, josko auttaisi. Tsekkasin vielä kaikkien tomaattien juuret, olivat kaikki priimakunnossa, ei limaa, eikä mitään muutakaan ihmeellistä.
-Sale
Eilen illalla kävin puutarhasaksien kanssa poistelemassa kellastuneita lehtiä/oksia ja saastuneen näköisiä raakileita. Huomasin, että ainakin yhdessä tomaatissa ei yksikään raakile oireile. Jos käy tuuria, niin toinenkin moinen löytyy. Pitänee kipaista apteekista vielä MgSO4:sta (parissa hilissä näyttäisi lehtiruodit/suonet erottuvat siihen malliin, että magnesiumin puutetta on) ja tutkia kaupat läpi, josko jossain olisi sopivaa kalkkilitkua.
-Sale
Uusia mutanttiraakileita ei ole ilmaantunut, tilanne vaikuttaa jokseenkin stabiililta.
Sain tänään inspiraation. Sisäinen sähkömieheni pääsi valloilleen ja modasin hieman erästä langatonta mittaria. Nyt tuli sitten Tieteen Kuvalehden kylkiäisestä, eli "langattomasta sääasemasta", joka käytännössä on pelkkä langaton lämpömittari, hydroveden etälämpömittari.
Normaalisti lähetin on vain pisaran muotoinen mollukka, joka laitetaan seinälle roikkumaan, josta se sitten lähettää lämpötilatietoa tietyin väliajoin (olisikohan 30-60s välein). No, kun mokkulaa ei sellaisenaan tietenkään voi nesteeseen heittää, korkkasin romun auki ja hoksasin, että lämpöä aistiva termistori tai vastaava mokkula oli aika hyvällä paikalla, josta sen pystyi nätisti juottamaan irti, juottamaan tilalle hieman johtoa, joiden nokkaan siirsin tuon mokkulan.
Pelkäsin, että jatkojohtojen resistanssi muuttaisi lukemaa ja joutuisin kalibroimaan mittarin uudelleen, mutta ei. Tuon termistorin (onkohan PTC vai NTC, en edes vaivautunut mittaamaan) resistanssialue taitaa olla niin kaukana noiden johtojen milliohmeista, jolloin niiden aiheuttama ero "oikeaan" lukemaan on promilleluokkaa, jos sitäkään.
Mokkulan hautasin sitten muoviseen putkenpätkään, jonka sain kastroitua pikaliiman kiihdyttimen ruiskunokasta dremelin ja veitsen kera. Toiseen päähän tehtiin reikä siten, että mokkula hieman pääsi haukkaamaan raitista ilmaa. Jalat eristettiin teipinpalalla toisistaan, mokkula jalkoineen laitettiin putkeen, ohutta pikaliimaa + kiihdytintä perään. Anturiin paristot paikalleen, testaus, ja lukema oli lähes +50 astetta. Tämä on siis ihan normilukema, kun pikaliima polymeroituu kiihdyttimen avustamana. Itse asiassa, olen saanut pahimpina kertoina palovammoja pikaliiman ja kiihdyttimen kanssa leikkiessäni - RC-lennokkihommien varjopuolia.
Summa summarum, homma näyttäisi toimivan ja nyt on kahden kanavan monitorointi päällä: ilman lämpötila sekä vesiviljelyliuoksen lämpötila. Jos huomenna ehdin, nappaan muutaman kuvan kamppeista.
Tilatkaa Tieteen Kuvalehti (tai vast. Bonnier-julkaisujen tekele), ottakaa tilaajalahjaksi tuo mittari, maksakaa eka lasku (muutama ege), peruuttakaa lehti ja se on siinä. Mukavaa luettavaa parin lehden edestä + mittari.
-Sale
Kasvarissa suhisee...tai siis hieman lorisee ja porisee, hieman humiseekin.
Tomaatit etenevät, raakileita on varmaankin 50-80 kpl, eli sentään jotain naposteltavaa tulee noista, ainakin tämän hetken arvion mukaan.
Habanero päätti sitten alkaa kukkimaan! :)
Tuskin tuosta mitään satoa tämän vuoden puolella saa, mutta kukkipahan kuitenkin. Siis löysin yhden nupun.
No, talven yli se pääsee sitten lämmittelemään keinoauringon alle kavereidensa, Jalapenon (nuppuja myös, avautuvat varmaankin viikon sisällä), Aji Cristalin (avannut jo muutaman kukan) sekä parin Apachen kanssa.
Kuvia en tähän hätään saanut upittua killan serverille, joten ne odottavat jonkun aikaa. Apachen kohdalla on tulossa myös melkoinen yllätys. Kun näin mitä äskettäin kasvarissa näin, sanoin oikeasti ääneen "Que?" [to be continued]
-Sale
Lainaus käyttäjältä: "SarkkaS"Apachen kohdalla on tulossa myös melkoinen yllätys. Kun näin mitä äskettäin kasvarissa näin, sanoin oikeasti ääneen "Que?" [to be continued]
Innolla odotan, mitä tuleman pitää :P Olisiko kyseessä niinkin raaka asia, kuin kukkien aukeaminen ? :lol:
Mites niille kesäkurpitsoille muuten kävi? Ajattelin vaan, kun mun kaks kesistä on nyt semmoisia neliön kokoisia puskia, avomaalla siis, ja satoa on jo kerätty...
Kesikset kukkivat täyttä päätä ja ensimmäiset dildot ovat kasvamassa, samoin kuten kurkullakin. Olisiko Jartsalla kuvia omistaan? Olisi mukava vertailla..
Konekillan serveri edelleen taistelee vastaan, joten Apache-ylläriä joutuu vielä odottamaan, kuten muitakin uusia kuvia.
Laskin muuten eilen yli 100 amppelitomaatin raakiletta, eli satoa tulee näillä näkymin niistäkin ihan kohtuudella vaikka puskat näyttivätkin (ja näyttävät osin edelleenkin) olevan menossa heikkoon suuntaan.
Herneitä on tullut myös pureskeltua, kuten mansikkaakin tämän kesän sadosta.
-Sale
Dodi, kidutusprojektin pienempi Apache F2:n satoa tuli sitten maistettua...
Eihän nuo mitään isoja palkoja ole, joten nappasin kokeeksi pari kappaletta käsittelyyn. Muistelin, että pari vuotta sitten ensikokemus oli ollut tulinen, joten puraisin ensin ekan pötkön kärjen ja makustelin hieman. Makeahko, paprikamainen, ei poltetta ollenkaan. Vilkaisin sisälle: ei siemeniä. Ei yhtäkään. No, kannan vihreät osat irti ja koko roska suuhun. Hieman kuumottelin jo etukäteen makua...mutta....ei mitään. Kuin olisi makeahkoa paprikaa pureskellut. Maku oli oikeastaan erittäin hyvä, joten nappasin toisestakin palosta vihreät osat kannasta irti ja nappasin puolet.
GODDAMN!
Ja sitten tulikin kiire. Nopea vilkaisu sisälle: siemeniä on. Paljon. Sieltäpä se poltekin tuli ja omassa skaalassa perkeleellisen tulisena, reippaasti vihaisempana kuin kaupan Kenialaiset tai Ugandalaiset habat. Tiedä sitten oliko mulle sattunut liian nössöä settiä kaupassa muutamaan otteeseen, kun niistä ei vuotavaa nenää, hikeä ja kuumotusta lukuunottamatta lähtenyt mitään tämänkaltaisia fiiliksiä. Apachen maussa oli jotain pirullisen terävää ja pistävää, eikä aiemmin koettua makeutta ollut tipan tippaa.
No, mietin siinä sitten hätäpäissäni, ettei tätä hukkaankaan olla heittämässä ja tungin loputkin naamariin. Nopea jauhaminen ja nielaisu, sitten nopeasti sisälle ja maitoa kehiin. Ja lisää maitoa. Sitten purkillinen jugurttia. Ja taas maitoa. Nyt vartin päästä vielä hieman kuumottelee, mutta ei enää mainittavasti. Fieryface (tm) kuvia ei tullut otettua, mutta kenties parin tämmöisen jälkeen voisi huomenna ottaa FieryAss (tm) kuvia :twisted: - siis kasvoista.
Ihan siisti homma, nyt on sitten ensimmäinen Apache tuottamassa satoa, palkoja on monta kymmentä, kenties 40 kpl tuossa puskassa. Pitänee riipiä nuo tuosta pois ja laittaa idätykseen muutamia siemeniä saman tien, jotta tietää ovatko kelvollisia jatkokehittelyihin mahdollisia risteytysprojekteja varten.
Kunhan Palkin serveri jälleen ottaa dataa vastaan, upin lisää kuvamateriaalia tänne noista tuotoksista.
Yleistä päivittelyä: Jalapeno kukkii täyttä päätä, joten se saanee jatkopaikan syksyllä sisätiloista, kuten saa myös uusi lempilemmikkini, Habanero Red, eli "Habbis".
Kaveri (Habbis) on pieni kuin mikä (RaHi 15cm pitkä, ehkä 12cm leveä, alkoittanut haaromaan suht. tyvestä), pukkaa hieman violettia sävyä pintaan joihinkin lehtiin ja pukkaa muutamia nuppuja. Ensimmäisen kukan aukeaminen tapahtunee seuraavan parin viikon aikana. Tästä kaverista tulee ensi kesälle toivon mukaan vihainen ja iso puska.
Aji Cristalin sato aloitti kasvamisensa joku aika sitten, eli "Krisse" pääsee myös sisätiloihin jatkamaan kasvuaan, kunnes koittaa ensi kesän uudet kujeet.
Muut Apachet ovat väärällään raakileita, toinen kidutetuista (se isompi) Apasseista on vääntänyt värin pintaan vasta pariin hedelmään, joten vielä viikko tai pari, niin saadaan kilpailusiemenet varmaankin tästä puskasta. Risu on ollut erittäin hyvätapainen kasvatti, tasaisesti kasvanut joka suuntaan, tuottaa suht. tasalaatuisen näköisiä hedelmiä, eikä vähästä säikähdä.
Tällaista tällä kertaa Oulunsalossa, palaamme lähiaikoina. Läppärin pitäisi tulla huollosta viikon sisällä, joten päivittäminenkin käy helpommaksi.
-Sale
Suunnittelin tässä hieman tulevan kauden kasvihuonejärjestelyjä ja olen päätynyt ainakin rakentamaan yhden keskusyksikön, jolla voi ohjata käytännössä koko kasvihuoneen elektroniikkaa sekä seurata senhetkistä tilannetta.
GHC 2007 v 1.0
- 4 kpl itsenäistä, kytkimellä varustettua 230VAC ulostuloa esim. pumppuja varten
- 2 kpl 230VAC ulostuloa, jotka on kytketty I termostaatin taakse
- 2 kpl 230VAC ulostuloa, jotka on kytketty II termostaatin taakse
- Mittaristo, jossa ulkolämpötila, sisälämpötila, suhteellinen kosteus%, sekä kahden anturin liitäntä liuosten lämpötilan seurantaan. Jos hyvin käy, myös jatkuva EC-mittaus yhdellä tai kahdella kanavalla.
- Reservialtaiden (2) nestepintojen 10-potrainen korkeusnäyttö. Liitäntä on boksissa joku sopiva moninapainen, esim. RS-232, ym.
Näin aluksi. Kun kuluvana vuonna tuli suunniteltua ja rakennettua kasvihuone, voisi ensi kevättalven projekti olla kasvihuoneen haitek-päivitys ja uusien vesiviljelyjärjestelmien rakentaminen.
Paneelin layouttia voisi alkaa piirtelemään tässä jossain vaiheessa..
(Niin, GHC = Green House Control ;) )
-Sale
Lainaus käyttäjältä: "SarkkaS"Kesikset kukkivat täyttä päätä ja ensimmäiset dildot ovat kasvamassa, samoin kuten kurkullakin. Olisiko Jartsalla kuvia omistaan? Olisi mukava vertailla..
En jaksanut kävellä ottamaan kuvaa puskista, mutta nappasin ryhmäkuvan tällä hetkellä syömättömästä kesis- ja kurkkusadosta.
http://koti.mbnet.fi/jartsap/satoa1.jpg
Pitäis keksiä noista kesiksistä jotain ruokaa, ennen kuin pilaantuvat (ja ennen kuin uutta taas tulee, se käy aika äkkiä).
Lainaus käyttäjältä: "JartsaP"
Pitäis keksiä noista kesiksistä jotain ruokaa, ennen kuin pilaantuvat (ja ennen kuin uutta taas tulee, se käy aika äkkiä).
Sama ongelma täällä. Lauantaina lounaaksi oli zucchinikeittoa ja illalliseksi grillattua mozzarella-chili-sipuli-basilikatahnalla täytettyä vihreää raidallista kesäkurpitsaa. Sunnuntaina oli illallisen kanssa höyrytettyä keltaista kesäkurpitsaa.
Suosittelen kokeilemaan perunapannareitten tapaan tehtyjä kesäkurpitsapannareita. Chilikastikkeen tai salsan kanssa ne on ihan herkkua. Jos leipominen kiinnostaa, kannattaa kokeilla zucchinikakkua (zucchini bread).
Jos ideat loppuvat kesken, täältä löytyy lisää: http://www.grannyskitchen.com/zucchini/
Yksi hyväksi havaittu keino prosessoida ylimääräset kesäkoot on kerätä iso kattilallinen täyteen ja höyryttää pienellä vesimäärällä kuutioidut zuccinit, jonka jälkeen ne soseuttamalla saa litrakaupalla toimivaa "kastikkeenpohjaa" pakastettavaksi....
IMHO, parhaiten yhteistä hyvää palvelet, kun viet nuo kesäkurpitsat lähimmälle bioetanoliasemalle :lol:
Vitsi vitsi... :oops: :D
Hieman kiireitä ollunna, kun perheenlisäystä tuli tuossa 1.8. klo 00:56.
Asiaan: kasvarissa homma etenee. Tomaatteja on popsittu antaumuksella, maku mitä loistavin ja mukavan makea. Kaupan tomaatit/kirsikkatomaatit ei anna mitään vastusta näille maun suhteen. Vielä lienee reipas kilo tuolla roikkumassa, joten pitänee käväistä hieman poimimassa ja niittämässä puskat viikon-parin sisään matalaksi.
Kesäkurpitsojen ongelmat jatkuvat, ei meinaa tulla mitään, joten niitä odottaa niittotuomio myös. Kurkut kyllä kasvavat, mutta eivät tuota kovin innokkaasti pötköä, joten niidenkin tulevaisuus on vaakalaudalla.
Jalapeno pukkaa palkoa hyvää tahtia, sitä voisi maistella itse asiassa vaikka saman tien. Aji Cristal tekee samaa ylläriään, kasvaa mukavasti ja palkoja roikkuu puskassa joitain kappaleita. Aji Cristalin tahti ja tapa kasvaa on sinänsä jännä, kun muut tahtovat olla tuotannossa paaaaljon hitaampia. Kunhan saan rakenneltua ja väsättyä hieman settiä sisätiloja varten, siirrän Jallun, Krissen ja Habiksen + Apassia sisälle reilun kuukauden, viimeistään kahden päästä.
Apache on kyllä osoittautunut oudoksi. Kuvia en vielä ole jaksanut uppia serverille, mutta yksi puskistani (se Bonsaipuska, jonka jätin sittemmin trimmaamatta) tuottaa muutamia chilejä normaaleiden joukossa, joissa kasvaa kukan terälehden mallisia lisäkkeitä palon tyvestä. En vielä ole ehtinyt maistamaan, mutta raportoin sitten rakennetta kuvien kera. Tämä
Tämä Apache ei periaatteessa ole edes Apache vaan todennäköinen risteymä Aji Cristalin ja Apachen väliltä, joka tuli ikäänkuin vahingossa. (Tämä oli se ylläri) - kun aiempaa sukupolvea kasvattelin, oli minulla samassa tilassa mm. Aji Cristalia ja Apachea. Hieroin molempien kukkia useaan otteeseen vastakkain ja ilmeisesti tässä on sitten risteymä. Tämän jälkeläisten epätasaisuus kertoo sitten onko tämä varmasti risteytystuote vaiko pelkkä mutantti. Poltetta on raakana ihan riittävästi, että ihan juomistakin pitää olla saatavilla. Odotellaan punastusta, niin tiedetään lisää.
Isompi kidutusapassi ei sitten tuota siemeniä. Palot ovat mukavan makeita, paprikamaisia ja hiukan tulisia, mutta tähän mennessä ei ole ollut siemenen siementä n. 25-30 hedelmässä mitä on tullut syötyä. Paska homma, kun juuri tämä puska olisi mukava saada pysymään hengissä tavalla tai toisella. Toisaalta, hyvä ja mieto maku voi johtua, ja varmaan suurelta osin johtuukin siitä, ettei siemeniä ole. Seurataan tilannetta.
Amppelimansikka on jännä kampe. Ensimmäinen kypsä mansikka tuli sitten repäistyä auki ja nuuhkaistua sisälle: aromi oli kuin mansikanmakuisessa vaahtokarkissa! :shock: En iljennyt maistaa, kun tekstuuri oli mitä sattuu, kun oli päässyt hieman ylikypsäksi. Tämä oli siis Rüggen, tms. variantti. Siemenpussi lienee jossain tallessa, tuo nimike pitää vielä vahvistaa.
Tämmöistä tällä erää, jatketaan värkkäämistä ja suunnittelua. Kauden 2007 järjestelmät pyörivät jo vahvasti mielessä, eli CAD-kuvia sun muuta suunnitteluhässäkkää ilmestynee nettiin vuoden loppuun mennessä + kevättalvesta.
-Sale
Lainaus käyttäjältä: "SarkkaS"Hieman kiireitä ollunna, kun perheenlisäystä tuli tuossa 1.8. klo 00:56.
:D
Onnittelut koko perheelle! Tyttö vai poika?
Lainaus käyttäjältä: "SarkkaS"Hieman kiireitä ollunna, kun perheenlisäystä tuli tuossa 1.8. klo 00:56.
Apache on kyllä osoittautunut oudoksi. Kuvia en vielä ole jaksanut uppia serverille, mutta yksi puskistani (se Bonsaipuska, jonka jätin sittemmin trimmaamatta) tuottaa muutamia chilejä normaaleiden joukossa, joissa kasvaa kukan terälehden mallisia lisäkkeitä palon tyvestä. En vielä ole ehtinyt maistamaan, mutta raportoin sitten rakennetta kuvien kera. Tämä
Tämä Apache ei periaatteessa ole edes Apache vaan todennäköinen risteymä Aji Cristalin ja Apachen väliltä, joka tuli ikäänkuin vahingossa. (Tämä oli se ylläri) - kun aiempaa sukupolvea kasvattelin, oli minulla samassa tilassa mm. Aji Cristalia ja Apachea. Hieroin molempien kukkia useaan otteeseen vastakkain ja ilmeisesti tässä on sitten risteymä. Tämän jälkeläisten epätasaisuus kertoo sitten onko tämä varmasti risteytystuote vaiko pelkkä mutantti. Poltetta on raakana ihan riittävästi, että ihan juomistakin pitää olla saatavilla. Odotellaan punastusta, niin tiedetään lisää.
-Sale
Onnea perheen lisäyksestä!
Onko sun apachet kasvatettu siis kaupasta saadun apachen siemenistä? silloinhan ne ovat f2 sukupolvea, joten siemenistä voi tulla jokaisesta ihan erilaisia ja lisäksi lisääntymiskyvyttömiä. Vaiii ymmärränkö ny jotain väärin tosta kirjotuksesta
Sari: tyttö, 3700g ja 50cm. Nyt on siis 3:1 meillä naisylivoima, joten joutuu olemaan tässä pikkuhiljaa aika hissun kissun.. ;)
Makee: puska alunperin marketista, eli on varmasti senkin osalta ollut variaatioita. Tosin, vaikka marketin puska kun oli merkattu F1 hybridiksi, sen siemenistä kasvoi kyllä jokaisesta samanlainen puska, joista keräsin siis uusia siemeniä, joita on eteenkin päin jo päässyt. Näistä samoista F2 siemenistä minä kasvattelin sitten uusia puskia, joihin kukkahierontakin kohdistui ja jotka tuottivat tänä kesänä kasvarissa kasvaneet Apachet--eli F3 siiduista on sitten kasvateltu näitä uusia ufoja.
Ensimmäistä kertaa on nyt tullut vastaan esim. se, ettei yhden puskan hedelmissä ole ollut yhtään siementä.
-Sale
Tulee vähän myöhässä ja off-topiccina, mutta...
ONNEA!!!
Kiitoksia vaan, tyttö on ollut ihan mukava vaaveli. Minäkin saan nukkua, kun emännällä tuo maidontuotanto on siihen malliin runsasta, että joutuu imettämään myös yöllä...muuten olisi aika kostea olo ;)
Kätevää.
Asiaan. Aji Cristal on edelleen erittäin mukavan makuinen lajike. Tuossa äskettäin nappasin n. puolimetrisestä puskasta abouttiarallaa 7cm pitkän keltavihreän pötkylän ja pureskelin menemään. Poltetta ei aivan niin paljoa ole kuin mutantti-apassissa, mutta reilusti kuitenkin, että nenä vuotaa, silmät kostuvat ja hiki hieman pukkaa. Sopiva välipalachili.
Tosiaan, keskut ja tomskut saivat tuomion, kun tomaattien sato tuli valmiiksi ja keskut eivät suostuneet yhteistyöhän. Ensi kesänä taitaa olla vain ja ainoastaan Capsicumeja kasvarissa, ehkä maksimissaan yksi tomaatti ja joku toinen kokeilurisu.
Olisikohan kenelläkään ehdotuksia uusista kokeilukasveista ensi kesäksi?
Kontrollijärjestelmän suunnittelu on käynnistynyt, olen piirtänyt paneelin mittariosan kutakuinkin valmiiksi; pientä hiomista vielä ja valmista on. Siis piirtelyn osalta. Paneelista jätän kuitenkin kaikki kytkimet pois, eli laite on vain ja ainoastaan seurantalaite/indikaattori.
Onko kenelläkään tietoa erikseen myytävistä EC-antureista? Sellaisenhan voisi periaatteessa itse rakentaa, kunhan sen kalibroi käyttäen tuota tehdastekoista mallia referenssinä. Apteekistahan taisi saada sopivaa kalibrointiliuosta tuolle mittarille, eikös?
-Sale
Lainaus käyttäjältä: "Isukki"
Olisikohan kenelläkään ehdotuksia uusista kokeilukasveista ensi kesäksi?
Itse otan kokeiluun kasvin nimeltä karhunlaukka. Saa Isoäidin Kasvit Ky:ltä. Ja lisätietoa Googlella :lol:
Lainaus käyttäjältä: "Big Daddy"
Kontrollijärjestelmän suunnittelu on käynnistynyt . . .
Mun ensi kauden tavoite on tehdä mahdollisimman vähällä rahalla mahdollisimman automaattinen kasvihuone. Eli saatan ruveta myös piirtelemään, mikäli siihen ilmenee jonkinlaista tarvetta.
Automaattinostin kun ei edes tarvitse sähköä, jos sen ostaa kaupasta :oops:
Lainaus käyttäjältä: "tknummelin"
Itse otan kokeiluun kasvin nimeltä karhunlaukka. Saa Isoäidin Kasvit Ky:ltä. Ja lisätietoa Googlella :lol:
Karhunlaukkaa ei mielestäni kannata kasvattaa kasvihuoneessa. Se viihtyy erinomaisesti esim. omenapuun alla ja leviää helposti siemenestä - siemenliikkeillä on HIRMU hinta! Jos joku haluaa kokeilla, voin kaivella pikkusipuleita, joita joudun keväisin kitkemään rikkaruohoina ryytimaastani :shock:.
Kasvihuoneessa kasvatettavaksi suosittelen lämpimästi ananaskirsikkaa, joka on helppo, hauskannäköinen ja erittäin satoisa. Maku ihan muuta kuin kaupasta saatavilla! (Siemeniä jaossa halukkaille syksymmällä.)
Ehdoton ykkönen on tietysti viiniköynnös, jonka lehvästön alla chilitkin viihtyvät. Sain tänä vuonna (4. kasvukausi) rypäleitä jo ihan kunnolla syotäväksi asti. Kasvi on isossa altakasteluruukussa ja talvehtii kellarissa. Helppo ja nopea lisätä "leikkuutähteistä", joita tulee loppusyksystä runsaasti... :wink:
Lainaus käyttäjältä: "tknummelin"Mun ensi kauden tavoite on tehdä mahdollisimman vähällä rahalla mahdollisimman automaattinen kasvihuone. Eli saatan ruveta myös piirtelemään, mikäli siihen ilmenee jonkinlaista tarvetta.
Automaattinostin kun ei edes tarvitse sähköä, jos sen ostaa kaupasta :oops:
Teekkarin luonne on piirtää, suunnitella ja rakentaa, sekä kehittää. Näin se homma etenee ;)
Tuo automaattiavaajan rakentaminen itse on käynyt mielessä. Olisi hieno tietää mitä ainetta siellä kaupallisessa tuubissa käytetään - se kun perustuu lämpölaajenemiseen. Toimintaperiaatteet kun saa tietoon, voisi siitä pähkäillä sen rakentamisen järkevyyden ja kustannuspuolen. Ei se 10-20h rakentelua ole homma eikä mikään, mutta mikäli materiaalit kustantavat saman verran itse rakentaessa kuin kaupallisessa sovelluksessa, voisi sen ostaa valmiina.
Vähätöisyyttä tässä haetaan myös, eli isompiin järjestelmiin, jossa keskitetty liuostyyppi. Kun villichilit pääsevät kasvariin, pitää niiden nesteitä hieman miettiä. Ainakin taitavat pärjäillä jonkun verran laihemmilla satseilla, joten sen suhteen saattaa valtaosa, ellei jopa kaikki villit päästä samaan NFT-rööriin istuskelemaan. Nuo "leipälajikkeet" kasvavat pääosin toisessa tuubissa. Kolme pönttöä näiden lisäksi saatan järjestää, eli Haballe, Aji Cristalille ja Jallulle. Jallu vähän epäilyttää, kun tuo maistamani puska maistui ihan Early Jalapenolle, eikä niinkään Jalapenolle.
-Sale
Alla jonkinlainen vedos tulevan GHC:n seurantapaneelista.
(http://palkki.oulu.fi/~saulisar/Kuvat/GHC%202007/GHC-Paneeli-alustava_14_8_2006.jpg)
( http://palkki.oulu.fi/~saulisar/Kuvat/GHC%202007/GHC-Paneeli-alustava_14_8_2006.jpg )
Paneelin koko on n. 22x26 cm.
-Sale
Automaattiavaajan laajeneva neste on parafiinin ja jonkin x-aineen sekoitus. Joku LSD-...eikun kemianteekkari voisi tietää tarkemmin :lol:
[off-topic]Tuossa kytkentätaulussa pitäisi olla tuohon 'Overflow'-valoon yhdistettynä varoitusääni, joka huutaisi saksalaisella aksentilla englanniksi "Ouverflou! Ouverflou! Pliiz ezgeip immiidiätli!" :lol:
Menipäs turhan kanssa huumorin puolelle :oops: :)
Lainaus käyttäjältä: "tknummelin"[off-topic]Tuossa kytkentätaulussa pitäisi olla tuohon 'Overflow'-valoon yhdistettynä varoitusääni, joka huutaisi saksalaisella aksentilla englanniksi "Ouverflou! Ouverflou! Pliiz ezgeip immiidiätli!" :lol:
Menipäs turhan kanssa huumorin puolelle :oops: :)
Paskan marjat, tuo on hyvinkin on-topic! Tuohon alunperin oli tarkoitus laittaa rinnalle summeri piippailemaan multivibraattoripiirin perään, mutta tuo Deutch-achtung on lähes identtinen tämänpäiväisen keskustelun pohjalta kummunnut idea. Siis kamppeen pitäisi huutaa ihan saksaksi "Achtung! Überlauf!" ja toistaa tuota viiden sekunnin välein. Ääni olisi semmoinen rauhallinen naisääni, joka sanoo tuon toteamusäänellä. Ks. mm. Austin Powers labrakohtaukset, jossa ko. ääni kuuluu, mutta tuolla kolmannella kotimaisella.
Nyt mie alan piru vie kaivelemaan täältä salakuuntelumikrofoneja ja valvontakameroita, jos se etelämmies olisi jotain tänne piilottanu ;)
-Sale
Vaikuttavaa... mie en ymmärrä tosta elektroniikkapuolesta tuon taivaallista, mutta hyvältä näyttää... onko tarkotus lisätä jotain säätöautomatiikkaa tonne taakse?? Saattaa mennä jo säätämiseksi... Entä meniskö toi mittaustieto muistiin ? Esim. lämpösummaa seuraamalla voi ennustaa palkojen kypsymistä ja tuholaisten ilmestymistä.... Ressujen lämpötilan sijasta seuraisin ilmankosteutta ...
cool runnings
Lainaus käyttäjältä: "cornell"Vaikuttavaa... mie en ymmärrä tosta elektroniikkapuolesta tuon taivaallista, mutta hyvältä näyttää... onko tarkotus lisätä jotain säätöautomatiikkaa tonne taakse?? Saattaa mennä jo säätämiseksi... Entä meniskö toi mittaustieto muistiin ? Esim. lämpösummaa seuraamalla voi ennustaa palkojen kypsymistä ja tuholaisten ilmestymistä.... Ressujen lämpötilan sijasta seuraisin ilmankosteutta ...
cool runnings
Aluksi ihan vain liveseurantaa, ei sen kummempaa. Tuo ilmankosteusmittaus pitääkin tuohon lisätä, oli epähuomiossa unehtunut.
Tuostahan voisi sitten tarvittaessa napata dataa sopivasti AD-konvertoituna ulos ja koneen muistiin, jolloin tosiaan voisi tehdä hieman syvällisempääkin data-analyysiä ja tutkimusta.
Ratkottiin tuossa isännän kanssa hieman tuota nestepinnan korkeutta ilmoittavaa LED-palkkia ja ajateltiin tehdä se aika "quick and dirty"-meiningillä, eli jokaista LEDiä ohjaa herkkä transistorikytkentä, eli kun anturi on vedessä, saa kanta sopivasti mehuja, jolloin NPN-trankku avautuu ja LEDi syttyy.
-Sale
Lainaus käyttäjältä: "SarkkaS"
Ratkottiin tuossa isännän kanssa hieman tuota nestepinnan korkeutta ilmoittavaa LED-palkkia ja ajateltiin tehdä se aika "quick and dirty"-meiningillä, eli jokaista LEDiä ohjaa herkkä transistorikytkentä, eli kun anturi on vedessä, saa kanta sopivasti mehuja, jolloin NPN-trankku avautuu ja LEDi syttyy.
Aye, todella rumasti tehty ! :) Kaipa sitten tekisit myös lämpömittarin samalla tavalla NTC- tai PTC-vastuksilla? Niitä kylväisit asteen välein ja perään transistori jokaiselle. Olisihan siinä varmaan kalibrointia parin illan tarpeiksi, mutta välttyisipähän monimutkaiselta tekniikalta. Vai oletko miten paljon elektroniikkaa aiemmin harrastellut? Oma urani ko. saralla on vielä niin pahasti alkutekijöissä, että pysyisin niin yksinkertaisissa kytkennöissä kuin vain mahdollista :roll:
Edellisestä viestistä jäi muuten puuttumaan asiasisältö, enkä kehdannut lähteä lisäämään sitä enää klo 03 yöllä, kun heräsin ja muistin, että olin sen unohtanut sinne raapustaa :) Nimittäin siitä automaattiavaajasta. Jos joku vain saisi selville, mitä pirua se neste siellä sisällä on, niin sellaisen avaajan tekisi melko nopeasti purkamalla Bilteman metallirunkoisen polkupyöräpumpun (á 1,65 €) ja täyttämällä sen puoleenväliin asti sillä sopivasti laajenevalla parafiini-mousseaulla :roll: Vai?
Lainaus käyttäjältä: "tknummelin"Aye, todella rumasti tehty ! :) Kaipa sitten tekisit myös lämpömittarin samalla tavalla NTC- tai PTC-vastuksilla? Niitä kylväisit asteen välein ja perään transistori jokaiselle. Olisihan siinä varmaan kalibrointia parin illan tarpeiksi, mutta välttyisipähän monimutkaiselta tekniikalta. Vai oletko miten paljon elektroniikkaa aiemmin harrastellut? Oma urani ko. saralla on vielä niin pahasti alkutekijöissä, että pysyisin niin yksinkertaisissa kytkennöissä kuin vain mahdollista :roll:
Edellisestä viestistä jäi muuten puuttumaan asiasisältö, enkä kehdannut lähteä lisäämään sitä enää klo 03 yöllä, kun heräsin ja muistin, että olin sen unohtanut sinne raapustaa :) Nimittäin siitä automaattiavaajasta. Jos joku vain saisi selville, mitä pirua se neste siellä sisällä on, niin sellaisen avaajan tekisi melko nopeasti purkamalla Bilteman metallirunkoisen polkupyöräpumpun (á 1,65 €) ja täyttämällä sen puoleenväliin asti sillä sopivasti laajenevalla parafiini-mousseaulla :roll: Vai?
Mietiskelin tuon automaattiavaajan rungoksi vanhaa kaasujousta, esim. mitä löytyy auton takakontista. Siinä tuntuisi olevan tarpeeksi pienet välykset, mutta en näe syytä miksei tuo bilteman kampe toimisi. Täyttää sen, tukkii ja asentaa kiinnikkeet.
Olen itsekin aika nyyppä elektroniikan puolella, mutta ymmärrän kuitenkin tuon transistorin toiminnan ainakin siinä määrin, että tuommoisen herkän kytkintyyppisen kytkennän osaan rakentaa. Niitä vaan pitää tehdä 20 kpl.. :roll:
Huoh.
No, pitäähän sitä pimeinä talvi-iltoina olla värkättävää.
Miljoonalaatikosta sattui löytymään pari kipaletta valmiita LED-pylväsajuripiirejä, jotka tarvitsevat vain minimaalisen määrän lisäkomponentteja (vain 1-2 vastusta). Tuo pylväs reagoi jännitteenmuutoksiin, joten EC-mittapaneelin ajattelin rakentaa sitten kahdella LED-näytöllä, näyttämä jonnekin 0,5....1,5 välille, tms. Tuossahan käytetään vettä periaatteessa säätövastuksena ja se pitää "vain" kalibroida siten, että tuon EC 0,5 (mS?) kohdalla palaa yksi LED, siitä eteenpäin maksimiin, jonnekin EC 1,5 asti, jolloin kaikki LEDit palaa. Omistuksessa on tehdastekoinen mittari, jolla suoritan kalibroinnin sitten aikanaan.
pH-mittausta en pidä mitenkään ratkaisevan tärkeänä juuri nyt, kun Oulunsalon vesi on niiiin pehmeää, että hanasta tuleva pH 8,0 vesi tipahtaa suhteellisen nopeasti sinne seiskan paikkeille. Tänä kesänä olen säätänyt pH:ta ehkä parista pöntöstä. Viimeisen kuukauden aikana en ole ko. litkuun koskenut, eikä ongelmia ole chileillä esiintynyt.
Lämpötilaakin voisi periaatteessa seurailla sopivalla PTC- tai NTC-termistorilla, samalla ledipylväs-periaatteella tai miksei vaikka wanhalla kunnon viisarinäytöllä. Siinä olisi jotain hienoa, kun olisi oikeita mittareita näyttämässä lämpötilaa.
Kenellä olisi tietoa siitä, miten kosteusmittarin anturi toimii? Sellainen olisi mielenkiintoinen väsätä ihan kokeilumielessä. Tämmöinen värkkääminen alkaa kiinnostamaan enemmän ja enemmän, kun sitä voi tehdä pitkälti kotona. Esim. RC-koneita ei mahdu pihalla lennättämään, jne..
-Sale
Elikkäs vähän analyyttisen kemiankin ihmeellistä maailmaa:
Nuo ioniselektiiviset elektrodit (pH, ravinnemääritys (NH4+, NO3-, K+, jne.) ovat vähän kinkkisiä käyttää puhumattakaan niiden itse valmistamisesta, ongelmaksi muodostuu, jos ei muuta niin ainakin elektrodin likaantuminen käytössä. Toiseksi ongelmaksi itse rakennettujen instrumenttien käytössä muodostunee elektrodien sisäinen resistanssi (100k - 100M), tälläisille arvoille kun jännitemittaukseen rakenneltavan vahvistimen tuloresistanssi tulisi olla ainakin kaksi dekadia suurempi kuin elektrodien sisäinen / eletrodien (vertailu/mittaus) välinen resistanssi!
Tuollainen kosteusanturi olisi taas varmaan helpointa rakentaa itse ihan vanhanaikaisesti hiushygrometri -periaatteella. Eli otetaan tarpeeksi pitkä hius, tms., puhdistetaan se huolella rasvattomaksi. Hius kiinnitetään toisesta päästään mittarin runkoon ja toinen pää mittarin vapaasti liikkumaan pääsevään 'neulaan', neulan asento voidaan sitten lukea esim. valokenolla. Joskus tuli tälläinen itse rakenneltua, toimi oikein hyvin ja mittaustarkkuuskin oli kohtuu riittävä.
Lainaus käyttäjältä: "Te_Kiila"Elikkäs vähän analyyttisen kemiankin ihmeellistä maailmaa:
Nuo ioniselektiiviset elektrodit (pH, ravinnemääritys (NH4+, NO3-, K+, jne.) ovat vähän kinkkisiä käyttää puhumattakaan niiden itse valmistamisesta, ongelmaksi muodostuu, jos ei muuta niin ainakin elektrodin likaantuminen käytössä. Toiseksi ongelmaksi itse rakennettujen instrumenttien käytössä muodostunee elektrodien sisäinen resistanssi (100k - 100M), tälläisille arvoille kun jännitemittaukseen rakenneltavan vahvistimen tuloresistanssi tulisi olla ainakin kaksi dekadia suurempi kuin elektrodien sisäinen / eletrodien (vertailu/mittaus) välinen resistanssi!
Koskeeko tämä myös suoraan puhdasta sähkönjohtokyvyn mittausta, kun sehän vastaa kaiken järjen mukaan veden eräällä tavalla vastuksen mittaamista? Jos niin, niin siinä tapauksessa pysytellään kaupallisessa mittarissa.
Kosteuden osalta tuo hius-neula -ratkaisu tuntuu aika työläältä rakennettavalta, jos ei sitä pääse ratkaisemaan tyyliin anturi->vahvistus/konversio->näyttö.
-Sale
Ja katsos pentelettä, kymppitonnikerhossa ollaan täälläkin päin ;)
Kiitoksia kaikille mielenkiinnosta ja lukemattomien sisällöttömien viestinkin lueskelusta ;)
-Sale
Eihän tuo EC tai suomeksi konduktometrinen mittaus ole läheskään noin hankala; Konduktometriassa käytetään kahta identtistä liuokseen upotettua inerttiä (grafiitti tms.) elektrodia ja näiden välinen konduktiivisuus mitataan vaihtovirtasillalla (elektrolyysin estämiseksi). Tavallisimmin taajuus on suuruudeltaan n. 1kHz(, on olemassa kylläkin myös "korkeajakso" -metetelmiä joissa taajuus on n.1MHz). Tällainenhan on helppo rakentaa: U(AC) 1kHz reguloituna ja I(AC):n mittaus.
Lainaus käyttäjältä: "Te_Kiila"Eihän tuo EC tai suomeksi konduktometrinen mittaus ole läheskään noin hankala; Konduktometriassa käytetään kahta identtistä liuokseen upotettua inerttiä (grafiitti tms.) elektrodia ja näiden välinen konduktiivisuus mitataan vaihtovirtasillalla (elektrolyysin estämiseksi). Tavallisimmin taajuus on suuruudeltaan n. 1kHz(, on olemassa kylläkin myös "korkeajakso" -metetelmiä joissa taajuus on n.1MHz). Tällainenhan on helppo rakentaa: U(AC) 1kHz reguloituna ja I(AC):n mittaus.
Dodi, sielä tulikin se vastaus, jota odottelin ;) - eli mahdollista on. Tuo vaihtovirtapointti olikin mulle uusi juttu, kiitos siitä. Pitää siis saada generoitua reguloitu vaihtojännite, jonka virranvoimakkuudesta sitten lasketaan sähkönjohtokyky. Hiano homma.
-Sale
Sain haettua tänään Hammarin Sähköstä tuohon monimetallivalaisimeen sopivan putken ja pelittää kuin junan vessa. Täysi kirkkaus saavutetaan alle minuutissa ja värisävy on vähintäänkin mahtava verrattuna aiempaan natikankajoon.
Pihallakin on niin pirun hieno keli, että voisi yrittää rakentaa jonkinlainen ripustus tuolle ..
-Sale
Viimeöisen +5 asteen lämpötilaa karkuun päässeet Habanero Red ja kidutus-Apache #1 liittyivät tuntemattoman tynkächilin (kuivunut, pudottanut kaikki lehtensä, sai hieman sadetta aukijääneestä tuuletusluukusta niskaansa, alkoi kasvamaan kuivasta tikusta uudelleen) seuraan monimetallin alaisuuteen.
Nyt huonetta pitää vielä hieman järjestellä ja miettiä mihin tarkalleen sen viljakäärmeen asennan. Hieman lueskelin noita alustajuttuja ja käärmeen isompi terra tulee tietenkin pitämään sisällään lukuisia pikkuchilejä! :) - Ei mitään muovikasvipelleilyä, mikäli mahdollista, vaan ihan aitoja risuja madon iloksi.
..ja eiku suunnittelemaan ;)
-Sale
Kun kerta muutkin, niin sitten minäkin: väänsin naamaa hieman ruttuun ja söin pari Apachea. Oli muuten mun suuhun kohtalaisen tulisia, kuten videosta saattaa hoksata.
http://palkki.oulu.fi/~saulisar/Kuvat/Chilit/FieryFace/Sale_-_Apache_F2-Fire.wmv
Esimakua videosta:
(http://palkki.oulu.fi/~saulisar/Kuvat/Chilit/FieryFace/Caption-apache-fire.jpg)
-Sale
Naapurin kissaakin nauratti :lol: On vissiin "pakko" kuvata samanlainen, kun tulee ne palot mulle postissa :| (pitäisköhän ajaa parta ja leikata tukka, peilistäni tuijottaa joku pirun humanisti :roll: )
Lainaus käyttäjältä: "Sauli Särkkä"Kun kerta muutkin, niin sitten minäkin: väänsin naamaa hieman ruttuun ja söin pari Apachea. Oli muuten mun suuhun kohtalaisen tulisia, kuten videosta saattaa hoksata.
http://palkki.oulu.fi/~saulisar/Kuvat/Chilit/FieryFace/Sale_-_Apache_F2-Fire.wmv
Esimakua videosta:
(http://palkki.oulu.fi/~saulisar/Kuvat/Chilit/FieryFace/Caption-apache-fire.jpg)
-Sale
Ilmeisesti sattui? Vai kuinka?
Onkos noiden apassien polte muuten semmoinen nitojalla kieleen-pistävä vai enemmän koko suuhun leviävä kuumuus?
Älä ihmeessä ala mitään naamavärkkiä nätiksi vääntämään, kyllä se itelläkin on tuo perinteinen neljän päivän härö tuon leukaparran lisäksi ennen kuin se ajetaan (huomenna aamustahan se tapahtunee..) ;)
Pistän sulle tosiaan muutaman noita Apasseja, että pääset tekemään vastaavan pätkän kaiken kansan iloksi/kauhuksi.
-Sale
No johan nyt on perhana. Ei tuolla peräpäässä ole suuremmin poltellut syöntiepisodin johdosta, mutta asioilla on aamusta lähtien tullut käytyä jo kahden käden sormin laskettava määrä.. :roll:
Asiaan saattaa vaikuttaa pitemmän ruisleipätauon jälkeen syöty reilu puolikas pussi Ruispaloja (TM) eilisillan ja tämän aamun välillä.
-Sale
Lainaus käyttäjältä: "Tupakka"
Ilmeisesti sattui? Vai kuinka?
Onkos noiden apassien polte muuten semmoinen nitojalla kieleen-pistävä vai enemmän koko suuhun leviävä kuumuus?
Kyllä meinasi pientä pipiä olla suuvärkissä, juu ;)
Apachen maku on melko terävä ja se iskee kieleen kuin raastinrauta, eikä meinaa oikein tasoittua, vaikka suu olisi täynnä maitoa. En tänään päässyt koululle asti, saatika mihinkään muualle, kun maha oli sekaisin ja oli muutenkin huono olo, oletettavasti muustakin johtuen kuin eilisistä apasseista.
Tommi: siemenet ovat siellä tod. näk. perjantaina.
-Sale
Mä juoksen aina seuraavan päivän vessassa apassijauheen nauttimisen jälkeen. Ilmeisesti siinä on laksatiivisia ainesosia :)
nyt vasta katoin videon..kiva nähä tyyppi livenä :D hitto, mahto olla kivat afterburnerit ton jälkeen :lol:
Tänään tuli juoksenneltua kakalla muutamaan otteeseen, juu, mutta polte ei kuitenkaan ollut niin kova kuin odotin ;)
-Sale
Lainaus käyttäjältä: "Sauli Särkkä"Tänään tuli juoksenneltua kakalla muutamaan otteeseen, juu, mutta polte ei kuitenkaan ollut niin kova kuin odotin ;)
Excreme sport :lol:
Mun mielestä toi apassien polte iskee lähinnä kitalakeen ja nieluun. Ite en meinannu saada nieltyä apassia kun viimeks söin.
ilmeisesti mul on väärä kuva apasseista. kai se on kaikkea ite maistettava et tietää poltteen.
Fassen chilit palautti maanpinnalle muutenkin ku oli varma et mikään ei voi polttaa niin paljon et rukoilis kaikkia mahollisia jumalia ja muutamia mahottomia.