.
Mä oon kanssa tässä noin puolisen vuotta pyrkinyt samaan, elikkä minimoimaan kaikkien turhien lisäaineiden saannin.
Mutta nimenomaan minimoimaan, kokonaan lisäaineettomaan ruokaan siirtyminen lienee normaali lähikaupan antimilla lähes mahdotonta.
Lisäksi lounasravintolaruuista ei voi yhtään tietää mitä kaikkea niissä on, mutta niitä on vaan "pakko" syödä.. :(
Omissa fiiliksissä on huomannut muutosta lähinnä vatsan osalta. Ei oo enää jatkuvasti sellanen sekanen olo vatsassa.
No shit.
Meinattiin jo 90-luvulla teettää kokintakkeja joiden selkämyksessä lukee;
"Einekset on perseestä - support your local chef de cuisine"
Kannattaa haastatella isompien "liha"talojen työntekijöitä jos kuuluu tuttavapiiriin...
Esim. mitä "massaliha" on,mitä siinä on, mistä se tulee, mihin sitä käytetään, syotkö työpaikallasi valmistettuja tuotteita?
Kuka haluaa pizzaansa tällaista http://www.atria.fi/tuotteet/Sivut/Tuote.aspx?tuoteid=8391 (http://www.atria.fi/tuotteet/Sivut/Tuote.aspx?tuoteid=8391)?
Nakeissa "liha"pitoisuus kohdillaan??? http://www.hkpro.fi/tuotteet/tuote/tuote=hk-popsi-kevyt-10/id=12352596/ryhmaId=40 (http://www.hkpro.fi/tuotteet/tuote/tuote=hk-popsi-kevyt-10/id=12352596/ryhmaId=40)
Broileria syön kyllä, mutta en mukakinkussa, makkarassa enkä marinoituna...
Sain just ton Mad Cookin ja siinäkin juttua aiheesta. Ihan asiapohjaisesti, mutta tutulla rennolla otteella, kerrotaan ravintoteollisuuden historiasta eli mm. valkoisten jauhojen sekä sokerin tulosta ja myöhemmin myös lisäaineiden vallankumouksesta. Lisäaineetkin saatiin luvallisiksi ruokiin sillä verukkeella että ne tekevät ruoasta terveellisempiä ja sen takia miltei mitä paskaa tahansa sinne saakin laittaa. Viimeisin trendihän on tuo että lisätään keinotekoisesti jo niitä poistettuja ravinteita ja tehdään sillä tuotteesta markkinavaltti.
Myös tehokasvatuksesta (esim. se broileri) on aika hyvin asiaa. Pojathan sai joitain vuosia sitten anti-animalia-palkinnon, koska Madventuresissa näytettiin vapaana kasvaneen koiran valmistus ruuaksi ja syöminen. Kuitenkaan täysin epäinhimillisissä oloissa tehojalostetut ja -kasvatetut eläimet eivät saaneet mitään julkisuutta kuten vieläkään.
Teollisissa lihapullissa vettä on liki puolet - tai enemmän. En tiedä kuinka se vesi saadaan pysymään niissä, mutta itsehän olen vain ylioppilas.
Koneellisesti erotettu liha = nahkaa ja peräsuolta.
Broilerikin on ammuttu täyteen petrokemian sivutuotteita ja vettä, myös se marinoimaton. Puhumattakaan broilerien kasvatusoloista...
Lainaus käyttäjältä: Räyhis - huhtikuu 09, 2011, 14:03:58 ipPuhumattakaan broilerien kasvatusoloista...
http://www.animalia.fi/animalia-toimii/toimintakohteet/tuotantoel%C3%A4imet/siipikarja/broilerit
jesh
Edit: Vastaavaa infoa muistakin tuotantoeläimistä on tuolla helposti löydettävissä.
Castoreum (http://en.wikipedia.org/wiki/Castoreum)
Castoreum is the exudate from the castor sacs of the mature North American Beaver Castor canadensis and the European Beaver Castor fiber. Within the zoological realm, castoreum is the yellowish secretion of the castor sac in combination with the beaver's urine, used during scent marking of territory.Both male and female beavers possess a pair of castor sacs and a pair of anal glands located in two cavities under the skin between the pelvis and the base of the tail.
In the United States, Castoreum has been approved by the Food and Drug Administration (FDA) as a food additive, often referenced simply as a "natural flavoring" in the product's list of ingredients. It is commonly used in both food and beverages, especially as vanilla and raspberry flavoring.
Naminami:)
Lainaus käyttäjältä: Legoinsinööri - huhtikuu 09, 2011, 14:38:08 ip
Lainaus käyttäjältä: Räyhis - huhtikuu 09, 2011, 14:03:58 ipPuhumattakaan broilerien kasvatusoloista...
http://www.animalia.fi/animalia-toimii/toimintakohteet/tuotantoel%C3%A4imet/siipikarja/broilerit
jesh
Edit: Vastaavaa infoa muistakin tuotantoeläimistä on tuolla helposti löydettävissä.
Toi on kyllä oikeasti raakaa hommaa olla kana.
Jossain oli video jostain ameriikkalaisesta kanalasta, jossa vastakuoriutuneet pikaisesti lajiteltiin sukupuolen mukaan, sitten väärää sukupuolta olevat ja vajaakuntoiset pyyhkäistiin elävinä lihamyllyyn.
Ja olikohan niin, että myllyn toisesta päästä tulikin sitten evästä näille teloituksen välttäneille.
Lainaus käyttäjältä: Räyhis - huhtikuu 09, 2011, 14:03:58 ip
Broilerikin on ammuttu täyteen petrokemian sivutuotteita ja vettä, myös se marinoimaton. Puhumattakaan broilerien kasvatusoloista...
Monessakos kanalassa olet vieraillut?
Muistuu vaan mieleen yksi ohjelma, en muista mistä.
Jättikatkarapuja kasvatettiin jossain altaassa itämailla. Niille jouduttiin syöttämään jättimäärän antibiootteja, että ne ylipäänsä pystyi elämään siinä altaassa! Täällä Suomessa varmaann aika hinnakasta ruokaa?..
Ihan tervettä seurata mitä suuhunsa pistää. ;)
Lainaus käyttäjältä: Hapa_Nero - huhtikuu 09, 2011, 23:58:55 ip
Jossain oli video jostain ameriikkalaisesta kanalasta, jossa vastakuoriutuneet pikaisesti lajiteltiin sukupuolen mukaan, sitten väärää sukupuolta olevat ja vajaakuntoiset pyyhkäistiin elävinä lihamyllyyn.
Munantuotannossa ja broilerinkasvatuksessa on toki valtavasti epäkohtia mutta munitusrotuisten kukkojen lopettamiseksi ei paljon inhimillisempää keinoa voisi keksiä. Silppuri tappaa tipusen sekunnin murto-osassa.
Lainaus käyttäjältä: Kadotus - huhtikuu 10, 2011, 01:26:36 ap
Lainaus käyttäjältä: Räyhis - huhtikuu 09, 2011, 14:03:58 ip
Broilerikin on ammuttu täyteen petrokemian sivutuotteita ja vettä, myös se marinoimaton. Puhumattakaan broilerien kasvatusoloista...
Monessakos kanalassa olet vieraillut?
Vasta pakkausvaiheessa ne kyllästetään, höpsö!
Lainaus käyttäjältä: Räyhis - huhtikuu 10, 2011, 10:56:31 ap
Lainaus käyttäjältä: Kadotus - huhtikuu 10, 2011, 01:26:36 ap
Lainaus käyttäjältä: Räyhis - huhtikuu 09, 2011, 14:03:58 ip
Broilerikin on ammuttu täyteen petrokemian sivutuotteita ja vettä, myös se marinoimaton. Puhumattakaan broilerien kasvatusoloista...
Monessakos kanalassa olet vieraillut?
Vasta pakkausvaiheessa ne kyllästetään, höpsö!
Viittasinkin lähinnä noihin kasvatusoloihin, mutta en väsyneenä huomannut rajata lainausta tarpeeksi. Mutta sen mitä itse olen erilaisissa lihakarjan kasvatuslaitoksissa vieraillut, väittäisin broilerin kasvatusolosuhteiden olevan sieltä parhaasta päästä. Ei tietenkään puhuta mistään lomahotelleista, mutta modernissa kanalassa on puhdasta ja lämpötilalakin pidetään tiukasti sopivissa raja-arvoissa. Myös se rehu jota broilereille täällä nykyään annetaan, on huomattavasti laadukkaampaa ja monipuolisempaa ruokaa, kuin se roska mitä kouluruokana lapsillemme syötetään päivittäin. Rehu ei myöskään sisällä teurasjätteitä, toisin kuin kouluruoka / einekset yleensä.
Tuossa Legoinsinöörin laittamassa Animalian linkissä on kyllä asiaa, mutta siihen kannattaa suhtautua yhtälaila kriittisesti, kuin jonkun broilerkasvattajan kyhäämään sivustoon (no shit, Sherlock!). Tietysti täysin subjektiivisesti asiaa käsittelevää tietopakettia tuskin edes on olemassa. Animalian jutussa puhutaan kuinka stressaavat olosuhteet broilerilla on ja tästäkin totta toinen puoli, mutta stressaantunut lintu ei kasva ja kehity optimaalisesti, joten turhaa stressiäkin on pyrittävä välttämään jo ihan tuotannollisistakin syistä. Broilerin elämäkin on tietysti lyhyt, mutta se on jalostettu sellaiseksi ettei se juuri pitempään edes voisi elää, ellei sitä teurastettaisi ensin. Suomessa broilerit teurastetaan siten, että ne kastetaan veteen jossa kulkee tainnuttava sähkövirta ja sen jälkeen niiltä katkaistaan kaula.
Veikkaanpa ettei nykynuoriso edes haluaisi syödä tavallista kanaa, oli se sitten miten "onnellista" ja pitkän elämän elänyttä tahansa, sehän on kuitenkin sitkeää ja lihaakin on niin kovin vähän. Silti jos jotain broilereissa vihaan, on se ne p#rkeleen marinadit mitä on pakko tunkea lähes jokaiseen broilerjalosteeseen. Kun ruokapaketin sisällöstä yli puolet on paskaa, niin kyllähän siinä rupee herkemmälläkin ihmisellä ajattelu siirtymään keskushermoston primitiivisempiin osiin. Väkivaltaa stana! Mutta ei, turha sitä on elää haavemaailmassa; Pekka Peruskuluttaja ostaa iloiten ja riemulla tuon, ah niin mukavan helpon ja valmiiksi herkulliseksi maustetun
PAKETIN PUHDASTA P#SKAA SAAT#NA, TUOKAA NYT V#TTU MULLE KIRVES!
(http://4.bp.blogspot.com/_L7JSg_nsDxw/TDt8b3eDPKI/AAAAAAAADfU/JVwZxSiswWw/s400/RageFace.png)
Minulla on omakohtaista kokemusta broilerinkasvattamosta noin 10 vuoden takaa, jolloin
anoppini kasvatti broilereita kariniemelle. Siitä hommasta hän jäikin eläkkeelle.
Mielestäni "broitsuilla" oli kyllä ihan hyvät olot. Kahteen osastoon jaetussa
kasvattamossa oli yhteensä 40 000 lintua. Kuolleisuus oli 2% luokkaa.
Jos yli kolmen meni, niin hälytyskellot soi laadunvalvonnassa lujaa.
Animalia voi aivan vapaasti puhua paskaa jostain yksilölisestä hoidosta.
Sitten jäisi wingssit saamatta.
Niin... anooppi otti aina keväisin kymmenkunta kukkoa
parvesta, ja syötti niitäö sillä tehorhulla 4-5 kuukautta.
Tuloksena kymmenkiloisia jöötejä, jotka hän minut
opetti tappamaan ja perkaamaan oikeaoppisesti.
Yhden jouduin ampumaan aidan raosta, kun oli vähän vihaista sorttia,
mutta muista selvisin kirveellä. Lentoon ei saanut päätöntä kanaa päästää
ettei mennyt liha piloille.
Voi kun olisi silloin jo ollut CHILEJÄ niiden mausteeksi!
btw: ensimmäisen kerran kun appivanhempani tapasin, oli ensimmäisten
kysymysten joukossa tärkeä point:
"pystytkös kanan tappamaan?"
Vastattuani myöntävästi, olin läpäissyt haastattelun kertaheitolla.
Tulevan ja nykyisenkin vaimoni veljet kun olivat jotenkin hentomielisiä, eivätkä
kyseiseen hommaan suostuneet ;D
Lainaus käyttäjältä: Kadotus - huhtikuu 10, 2011, 13:01:30 ipSilti jos jotain broilereissa vihaan, on se ne p#rkeleen marinadit mitä on pakko tunkea lähes jokaiseen broilerjalosteeseen.
Puhut silkkaa asiaa, mutta tiedäthän toki miksi sitä marinadia tungetaan siihen pakettiin? Koska broisku ei maistu miltään ja samalla voidaan kikkailla kilohinnalla!
Lainaus käyttäjältä: linker - huhtikuu 10, 2011, 13:25:29 ipKahteen osastoon jaetussa
kasvattamossa oli yhteensä 40 000 lintua. Kuolleisuus oli 2% luokkaa.
Kahdeksansataa kuollutta lintua, pakettiautollinen...
Mites ne kierot nokat, syömäkyvyttömyys, sokeutuminen olosuhteiden takia..
Ei ketään kiinnostanu tuo Castoreum?
Niin Animalian linkkihän oli taas vaan ensimmäinen joka tuli vastaan. Toki sivusto on tehty vain ja ainoastaan niiden omasta näkökulmasta ja tavoitteita hakien. Eihän ne paljon todellisia vaihtoehtoja ehdota. Kaikki vaan rehuja puputtamaan ;)
Nykypäivänä tuntuu että suurella osalla populasta ei ole mitään havaintoa mistä se kaupan liha tai eines siihen lautaselle ilmestyy. Mä myös jossain määrin kannatan sitä että senkun kutsuu itseään lihansyöjäksi, mutta jos tarvis on niin nuppi kestää myös laittamaan sen eläimen lihoiksi.
99% ihmisistä ei ajattele identiteettiä lihan/muunsyöjä.
Eikä tarvitsekaan. Useimmat syövät arkiruokana mitä sattuu
eivätkä uhraa ajatustakaan sille. Hinta ratkaisee, ja tavoitteena
on nälän poisto.
Tietenkin ruuasta keskustellaan ruokaan suuntautuneilla
foorumeilla, kuten täällä, mutta sillä ei ole mitään merkitystä
"vääräuskoisten" käyttäytymiseen.
Ja kauppa myy mitä halutaan
Mikäli legon kritiikki kohdistui muhun, niin metsään meni.
Paskanhajun keskellä synnytty ja eletty lapsuus, nirri on ruoalta lähtenyt tarvittaessa. Turhaan en ole mitään tappanut koskaan, joskus lopettanut kärsimykset tosin.
Voin hyvillä mielin kritisoida teollista tuotantoa, koska olen käynyt jokaisen yleisimmän lihan valmistuketjun alkutuotannossa.
-lihakarja
-lammas
-kanala
-maitotila
-hevostila
-sikala
Hyviä kohteita muut, paitsi kanala ja lammastila. Naapurina palkittu maitotila, joten siitä mainio kuva ;)
Mikäs lammastilalla oli pielessä, eikös teuraslampaat pääsääntöisesti laidunna ulkona kasvukautensa ihan jo kustannussyistäkin?
Paskaset olot ja työhönsä kyllästynyt isäntä. Lampaat oli enemmän kuin paskassa, tilat siivoamatta ja isäntää ei kiinnostanut paskaakaan koko homma.
No se on nykyisin isäntä ilman lampaita, liekö joku vihjannut oloista ;D
Kaveri pakkaa hesen pihvejä, on kuulema "luomua ja luutua". ;D
Ei kai, sanoi ettei itse ainakaan syö enää puoliakaan siitä paskasta mitä näkee pakattavan kuluttajille.
Itse myös ruuan kanssa tekemisissä oltuani voin sanoa, että siinä vaiheessa kun ravintoloiden käyttämä maito ja kerma säilyy puolivuotta avaamattomana tölkissä, HUONEEN LÄMMÖSSÄ, se herättää jo epäilyksiä. :-X
Parasta on myös tämä kauppojen "kinkku", joka on siis ihan oikeasti paskaa makkaraa, josta on edes lihaan verrattavia tuotteita maksimissaan puolet.. Huh huh, tuoteselostuksessa ei ole mitään mainintaa oikeasta kinkusta, vaan lähinnä sian lihan osasista ja silavasta (joka on varmaan aivan toisesta päästä pikku nassea).WTF!?
On olemassa myös niin räikeän pinkkia salamia, että sen hohto katsottaessa syöpyy aurinkolaseistakin läpi. 8)
Lainaus käyttäjältä: linker - huhtikuu 11, 2011, 16:22:24 ip
99% ihmisistä ei ajattele identiteettiä lihan/muunsyöjä.
Eikä tarvitsekaan. Useimmat syövät arkiruokana mitä sattuu
eivätkä uhraa ajatustakaan sille. Hinta ratkaisee, ja tavoitteena
on nälän poisto.
Ja kauppa myy mitä halutaan.
Jeh, lähinnä ajattelin sitä että ihminen pitää kyllä lihasta kiinni ruokavaliossaan kynsin ja hampain kiinni. Se että mitä se liha todellisuudessa on ja mitä sen eteen olisi oikeasti valmis tekemään on sivuseikka. Totta hitossa kaupat myy mitä halutaan ja sama pätee myös tuotekehitykseen. Porukka haluaa sokeritonta, rasvatonta ja terveellisempää. Tuotekehityksessä lisätään enemmän tarpeetonta korvaavaa paskaa ja yritetään lisätä niitä jo aikaisemmin poistettuja ravintoaineita.
Lainaus käyttäjältä: ingeniero - huhtikuu 11, 2011, 16:35:11 ipMikäli legon kritiikki kohdistui muhun, niin metsään meni.
En mä noita ole keneenkään kohdistanut. Animalian linkkikin tuli kaivettua samalla kun kiireessä yritin etsiä mitä niihin broilereihinkaan tungetaan eli miten "lihaa" ne on verrattuna noihin Maniscalcon mainitsemiin makkaraan ja mukakinkkuun.
Ok:)
Jotenkin ajattelin et ku menin kritisoimaan väliin broilerin "hyviä oloja", niin oisit kuittaillu siihen.
Mun mielest tuo Castoreum on aika kova aine, majavan anaalia parantamaan vaniljan makua.
Ja Castoreumia piti jo pariin otteeseen mainita ihan kiinnostavaksi :P Ei ihan eka ajatus kun puhutaan luonnollisista makuaineista. Montahan majavaa niidenkin ahterien takia on listitty :P
...en tiedä mutta nuotiolla paistettu majavan häntä on iljettävimmän makuista, mitä olen koskaan maistanut.
olisi varmaan täytynyt olla chiliä mausteeksi.
S-ryhmän brändi: X-tra grillimakkara on hyvää. Olkoon lihapitoisuus (en ole katsonut) mitä hyvänsä: pitää vain tankata enemmän
Lainaus käyttäjältä: chilimieli - huhtikuu 12, 2011, 00:56:29 ap
Itse myös ruuan kanssa tekemisissä oltuani voin sanoa, että siinä vaiheessa kun ravintoloiden käyttämä maito ja kerma säilyy puolivuotta avaamattomana tölkissä, HUONEEN LÄMMÖSSÄ, se herättää jo epäilyksiä. :-X
Mites suurkeittiöiden käyttämä munamassa? Tuotemerkkiä en muista, mutta kympin jerrykannuissa saa. Raakaa, rakenteeltaa rikottua kananmunamassaa. Säilyy avattunakin kuukausia ;D
Lainaus käyttäjältä: Legoinsinööri - huhtikuu 12, 2011, 08:56:03 ap
Ja Castoreumia piti jo pariin otteeseen mainita ihan kiinnostavaksi :P Ei ihan eka ajatus kun puhutaan luonnollisista makuaineista. Montahan majavaa niidenkin ahterien takia on listitty :P
En pääse tuosta järkytyksestä varmaan koskaan yli vaikka tähän asti olen pelotellut ihmisä nugetti-ja kalapuikkotarinoilla.
Toivottavasti toi majavan ahteri ei ole Euroopassa käytössä :-X
Lainaus käyttäjältä: ingeniero - huhtikuu 12, 2011, 11:59:56 ap
Lainaus käyttäjältä: Legoinsinööri - huhtikuu 12, 2011, 08:56:03 ap
Ja Castoreumia piti jo pariin otteeseen mainita ihan kiinnostavaksi :P Ei ihan eka ajatus kun puhutaan luonnollisista makuaineista. Montahan majavaa niidenkin ahterien takia on listitty :P
En pääse tuosta järkytyksestä varmaan koskaan yli vaikka tähän asti olen pelotellut ihmisä nugetti-ja kalapuikkotarinoilla.
Toivottavasti toi majavan ahteri ei ole Euroopassa käytössä :-X
http://blog.wadairy.com/2011/04/just-plain-wrong/
Pienellä hakemisella selviää, että tätä tuotetaan myös synteettisesti (castoreum absolute replacer ja kilpailijat) ja on enimmäkseen käytössä kosmetiikka tuotteissa ja hajuvesissä.
En minä tätä näe mitenkään omituisena, luomuakin vielä. Jos sitä verrataan vaikka fosforihappoon niin mieluummin syön reviirin merkkauseritteitä. FDA:n EAFUS (http://www.fda.gov/food/foodingredientspackaging/ucm115326.htm) lisäainelistassa on satoja 'mielenkiintoisia' yhdisteitä joiden rinnalla castoreum on suurta herkkua.
Mielenrauhaa? EU listaa castoreumin jalostamattomana syömäkelvottomiin maataloustuotteisiin (http://ec.europa.eu/agriculture/agrista/tradestats/2009/annexes/annex4.htm#intermediate).
P.S. Coca Cola on vaan liian hyvää, pakko juoda :)
Suosittelen Felicity Lawrencen kirjoja Not On A Label ja Eat Your Heart Out mikäli haluaa lueskella lisää globalisoituvasta ruuantuotannosta.
Jos ei lukeminen kannata niin aiheesta on useita dokkareitakin.
Mieleen on jäänyt ainakin Erwin Wagenhoferin We Feed The World joka ei nyt kovin syvääluotaava ole, mutta ihan hyvä aloitus nykyaikaiseen ruuan tuotantoon.
Hubert Sauperin Darwinin Painajainen ja Marie-Monique Robinin The World According to Monsanto (http://www.bbc5.tv/eyeplayer/video/world-according-monsanto) ovat myös mielenkiintoisia.
Objektiivistä näkökulmaa näistä lienee turha hakea :o
(http://www.imdb.com/title/tt1286537/)
Siinäpä aiheeseen liittyvää katsottavaa ;)
Vähän taas asian vierestä, mutta eiköhän se jo ala oleen mun tavaramerkki.
Siis majava. En ole perärauhasta maistanut, mutta liha on hyvää. Toistan, majavan liha on hyvää.
En tosin ole tuoreeltaan maistanut, mutta purkitettuna kyllä :D
Kainuussa jos liikutte niin "sensuroitu jo valmiiksi" yritys myy kaikkea muutakin herkkua. Mm. ilvestä on tullut heiltä ostettua.
Ja meillä koirat syö sitä mitä ihmisetkin...
Tottahan tuo "myydään sitä, mitä ihmiset ostaa" on, mutta toisaalta ihmiset ostaa sitä mitä eniten markkinoidaan. Vaikkapa "äitien tekemää ruokaa". Jos pertti perusjannulle mainostettaisiin samassa mittakaavassa todellisen lihantuotannon tilasta, niin eihän se sitä lihaa ostaisi. Vaan sitä markkinoidaan, mitä on halvin tuottaa ja mistä saa eniten rahaa irti. Sepä juuri on kieroutunut tässä globaalissa ruokateollisuudessa, että eettisyys on jäänyt aivan toissijaiseksi asiaksi.
http://www.sub.fi/madventures/ Siinäpä paneudutaan myös aiheeseen, Rikulle ja Tunnalle sopivaan tyyliin.