Ruoanlaitto ja ravintolat => Kodin mausteinen kokkaus => Aiheen aloitti: hessi - huhtikuu 23, 2011, 15:02:51 ip

Otsikko: Hessin herkkuja
Kirjoitti: hessi - huhtikuu 23, 2011, 15:02:51 ip
Pieniä Karitsan paahtopaisteja pääsiäisen kunniaksi lähti uuniin :)
keli olisi mitä mainioin grilliruualle, mutta ajattelin juoda rauhassa skumppaa
omalla terassillani ja antaa ruuan kypsyä lempeästi itsekseen :)

7 kpl n. miehen nyrkin kokoisia karitsan paisteja marinoin vuorokauden
valkosipuli, rosmariini, timjami, salvia, savurocoto öljyssä
(kyllä Hessi muutakin käyttää kuin Nagaa  ::) )
pannulle meni myös pienen pieniä punajuuria yrttimarinadissa
kyytipojaksi tulee vielä grillatut, täytetyt herkkusienet chilijuustolla ja pekonilla
sekä uudet perunat joille meinasin tehdä savuchilivoi kylvyn :)
yms vihannekset ja vihreä salaatti :)
eiköhän tuo riitä kahdelle  ::)
kun nuoriso ei ehdi työkiireiltään rantaravintolasta syömään :(
Otsikko: Vs: Hessin herkkuja
Kirjoitti: InkRose - huhtikuu 23, 2011, 15:40:04 ip
Hyvä että sattui olemaan poika sylissä: on valmiina rätti olalla niin tarttuu enimmät kuolat siihen... ;D Kuulostaa meinaan aikas hemmetin hyvältä!
Otsikko: Vs: Hessin herkkuja
Kirjoitti: Soggoth - huhtikuu 23, 2011, 16:31:17 ip
Kuulostaa herkulliselta! Tänään katselin karitsan paahtopaisteja kauppahallissa, mutta jätin ne sinne, kun ei ole aikaisemmin tullut tehtyä. Uunissa Burgundinpata kypsymässä ja punaviinia maistellen pitäisi odotella reilu 3 tuntia :)
Otsikko: Vs: Hessin herkkuja
Kirjoitti: Lihamestari - huhtikuu 23, 2011, 17:11:02 ip
Ei niitä kannata sen takia tiskiin jättää, ettei ole ennen valmistanut!
Pirun mureaa lihaa ja maukasta!

Kannattaa kysellä sieltä tiskiltä ohjetta, mutta jos ei sieltä tärppää, niin laita YV:tä! ;)

Perus ohje noihin:
Tuoreyrttejä (timjami, rosmariini, minttu) Mä en diggaa mintusta lampaan kanssa, joten jätän sen itse pois
Tuoretta valkosipulia
pippureita
Öljyä
tippa tai pari punaviinietikkaa
Tsilejä maun/oman/vieraiden sietokyvyn mukaan! ;)

Kamat mortteliin, muutama survaisu taiaksauvalla ja tahna paistien päälle.
Anna maustua yön yli.
Jos et omist morttelia, pilko noi kamat veitsellä ja sekoita öljy&etikan kanssa.
Ennen paistoa sudi noi mausteet mäkeen, ruskista pannulla, laita uuniin 125 asteeseen, kunnes sisälämpö on 54 astetta.
Mausta suolalla ja anna vetäytyä foliossa 5-10 min. Enjoy!
Otsikko: Vs: Hessin herkkuja
Kirjoitti: Lihamestari - huhtikuu 23, 2011, 17:14:40 ip
Lainaus käyttäjältä: hessi - huhtikuu 23, 2011, 15:02:51 ip
7 kpl n. miehen nyrkin kokoisia...
Noi on ollut sitten jo lammasta tai sitten sielläpäin miehillä on tosi pienet nyrkit! ;D

Kuulostaa toi sun resepti tosi hyvälle, mä en ole salviaa itse käyttänyt lampaan kanssa, pitää joskus kokeilla!
Muutenkaan en ole oikein ollut yrttimiehiä... :(
Otsikko: Vs: Hessin herkkuja
Kirjoitti: hessi - huhtikuu 23, 2011, 18:22:49 ip
no n 1,42 kg painoivat 7 kpl, no joo oli ne pienempiä kuin miehen nyrkki :)
salvia vie karitsan/lampaan lihasta sen "villan" maun, samoin sianlihasta "possun rasvan" maun :)
näin olen joskus nuoren tyttönä oppinut :)
itse käytän yrttejä ihan kaikkeen ja paljon  ::)
tästä nyt pääsi tuo minuttu unohtumaan ja kaikki yrtit kasvatan itse tietty :)
kuvan karitsan paisti oli satsin suurin ja  tietty mulle  ;D
(http://kuvapilvi.fi/k/YBzT.jpg) (http://kuvapilvi.fi/k/)
ja nuo pienet punajuuret on ihan tautisen hyviä :)
ja keli on kyllä upea hyvin tarkeni ulkona syödä :)

ps. tyttö muuten tulikin syömään, parempaa ruokaa kuulema kotona kun Buffalossa :)
Otsikko: Vs: Hessin herkkuja
Kirjoitti: Lihamestari - huhtikuu 23, 2011, 18:31:32 ip
Näyttää tosi hyvältä!
Noita herkkusieniäkin olen oppinut täyttämään vasta viime vuosina, salaisuus siinä on varmaan pekoni, mikä tekee kaikesta hyvää!! ;D

Karitsa maistuu senverta vähän villalle, että salvialla sitä tuskin enää tarvitsee peittää. Mutta täytyy testata...

Mulla alkaa kohta lammasliemen teko, kun mennään huomenna pikkuveljellä käymään.
Sen herkkua on keitetty lammas valkosipulikastikkeessa.
On muuten pirun hyvää, vaikka ei sisällä tsiliä lainkaan! ;)
Otsikko: Vs: Hessin herkkuja
Kirjoitti: davve - huhtikuu 23, 2011, 20:35:13 ip
Lammasruokiin suosittelen esim Pöytyällä sijaitsevan Rintalan lammastilan lihaa.  Luomutuotettua kotimaista lammasta, eikä maistu yhtään villapaidalle. Kotona syömme tätä erittäin pitkällä miinuksella paistettuna...

http://www.proagria.fi/suomenlammasyhdistys/index.htm

Linkin alta löytyy aika moni paikallinen lammastarhuri. Suuri osa taitaa jopa olla luomutuotantoa. Suosi suomalaista! Myös maun takia...
Otsikko: Vs: Hessin herkkuja
Kirjoitti: hessi - huhtikuu 23, 2011, 20:40:13 ip
suomi lihaa oli omanikin ja taitaa tuo Rintalan tila toimittaa meille töihin Pässiäislihat :)
lähilihaa sais kun nappais naapurin karitsan ;)
Otsikko: Vs: Hessin herkkuja
Kirjoitti: Ryhis - huhtikuu 23, 2011, 22:50:50 ip
Käyttääkö Hessi tuoretta vai kuivaa salviaa? Itse pääsin joskus tuoreen salvian makuun ja sen jälkeen ei ollut paluuta kuivattuun versioon.

Vielä kun saisi tuoretta oreganoa, kuten kotona Kreikassa..
Otsikko: Vs: Hessin herkkuja
Kirjoitti: Lihamestari - huhtikuu 24, 2011, 09:11:37 ap
Mä yritin oregaanoa Zenissa, huonolla menestyksellä... :(
Multaan meinasin seuraavaksi laittaa...
Otsikko: Vs: Hessin herkkuja
Kirjoitti: hessi - huhtikuu 24, 2011, 10:46:48 ap
Hessi käyttää tuoretta silloin kun sitä omasta yrttimaasta saa,
mutta muuten joudun turvautumaan kuivattuun, koska kaupan yrttiruukkuja en kyllä osta,
(poikkeus on Basilika talvella) koska ei niissä mitään makua ole :)
Italialaiset ystävämme sanovat, että täällä suomessa kasvanneet yrtit ovat huomattavasti voimakkaamman makuisia jonka kyllä uskonkin, puhdas luonto ja pohjolan pitkät kesä yöt :)

ja eilen kun rapsuttelin yrttimaitani, niin sieltä jo saisi ensimmäiset tuoreet oreganon lehdet ja
näytti olevan muutama vihreä salviakin, timjamiahan voi kerätä vaikka lumen alta :)
joten pian saa Hessin sakset taas yrtinleikkuu työtä :)
Otsikko: Vs: Hessin herkkuja
Kirjoitti: davve - huhtikuu 24, 2011, 11:18:44 ap
Tämä meidän kesä on varsin hyvä yrteille. Mistään muualta ei tule yhtä voimakasta tavaraa. Varsinkin se ensimmäinen sato joka tulee täällä, pienet lehdet jotka kerätään alkukesästä ovat todella voimakkaita. Tämän voi hyvin verrata siihen että parhaat kiinalaiset teet kerätään nimenomaan tuoreista kärkisilmuista.

Esimerkiksi:
Piparminttu joka on kasvanut savimaassa ja taimet on juurista levinnyt eikä siemenistä;  lehdet poimitaan vielä sinertävinä. Näissä on varmaan 3-4 kertaa enempi makua ja elämystä kuin mikään taimitarhan siemenistä istutettu laimea nopeasti kasvanut "pipar"minttu.
Otsikko: Vs: Hessin herkkuja
Kirjoitti: Jahvetti - huhtikuu 24, 2011, 19:51:24 ip
Saiskos Hessi udella sun yrttistä punajuurireseptiä?

Tai näköjään saa, mutta valaisetko mulle? 8)
Otsikko: Vs: Hessin herkkuja
Kirjoitti: hessi - huhtikuu 24, 2011, 20:33:07 ip
Jep :)
nämäkin syntyy aina mun hetken mielen mukaan  ::) eli siis mausteet

mahdollisimman pieniä punajuuria (ovat silloin mun mielestä herkkua ja kypsyvät nopeammin)
lidilistä oli muuten nämäkin kg pussi vain 0,99 €
minä pesen ne vaan harjalla en poista kuorta

elikkä oliviöljyä joku muukin käy hyvin, jopa voikin on herkkua :)
rosmariini, timjami nämä kaksi on mun suosikki yhdistelmä
salviaa,lehti fenkolia,rakuunaa ja valkosipulia siivuina (yrtti kuin yrtti oman maun mukaan)
jos punajuuret ovat isoja ja ei niin "makeita" pieni loraus hunajaa
(jos joku tykkää etikkamaisesta mausta niin loraus jotain balsamikoa)
punajuuret ja yrtti öljyseos vaan sitten foliopaperiin ja nyytiksi ja uuniin tai grilliin.
miedolla lämmöllä menee koosta riippuen 45 min >
ja syksyllä kun on uusia ja tuoreita niin ne vasta herkkua onkin
Otsikko: Vs: Hessin herkkuja
Kirjoitti: Janne - huhtikuu 24, 2011, 22:08:09 ip
Mitäs osaa lammasta lienee paahtopaisti noin anatomisessa mielessä? En ihan heti keksinyt muuta kuin lavasta tai paistista irti sipastun ja siistityn isomman lihaksen? Tai sitten lampaassa on joku salattu osa jota en ole vain löytänyt :)

Mä tein vaihteeksi oikein raikkaan lampaanjalan pääsiäispöytään, marinadissa oli 3 sitruunaa viipaloituna, parin sitruunan mehu, rouhittua korianterinsiementä ja tietysti valkosipulit + rosmariinit. Ja uunissa 180 astetta, reilu 2h. Lampaan ominaismaku jos pelottaa niin kaikki rasvat ja kalvot tarkasti pois, niissä se voimakkain "villan maku" piilee. Olen varmaan jo monta kertaa puhellutkin mutta meillä tosiaan lampaat kasvavat omassa pihapiirissä ja mikäli hommat menevät suunnitelmien mukaan, liikenee parin vuoden sisällä lihaa myyntiinkin asti. Harvoille ja valituille tosin, mitään täyspäiväistä lampurin uraa ei ole suunnitteilla...

Otsikko: Vs: Hessin herkkuja
Kirjoitti: Lihamestari - huhtikuu 24, 2011, 22:13:37 ip
Se on suoraan sanottuna sieltä ***seestä! ;)

Se on osa paistia!
Tuo kun muodostuu useasta osata: Ulko-, kulma, paahto- ja sisäpaistista!
Noista kaksi ensimmäistä vaatii hauduttamista ja kaksi viimeistä on mureita ja kypsyy nopeasti!
Otsikko: Vs: Hessin herkkuja
Kirjoitti: Janne - huhtikuu 24, 2011, 22:21:16 ip
Lainaus käyttäjältä: Lihamestari - huhtikuu 24, 2011, 22:13:37 ip
Se on suoraan sanottuna sieltä ***seestä! ;)

Se on osa paistia!
Tuo kun muodostuu useasta osata: Ulko-, kulma, paahto- ja sisäpaistista!
Noista kaksi ensimmäistä vaatii hauduttamista ja kaksi viimeistä on mureita ja kypsyy nopeasti!

Nonii, näinhän se oli kuin vähän arvelinkin. Kiitos selvennyksestä. Lampaan jalka vaan on tosiaan sen verran pieni etten ole itse koskaan erotellut paistin osia. Ja muutenkin tuollainen alle 1-vuotias suomenlammas on sen verran vähälihainen (mutta sitäkin herkullisempi) että niitä lihoja tulee kokonaisuudessaankin kovin vähän, ruhopaino ei käytännössä ylitä 20 kiloa koskaan. Luineen laskettuna toki...
Otsikko: Vs: Hessin herkkuja
Kirjoitti: davve - huhtikuu 25, 2011, 16:59:59 ip
Janne, suosittelisin paistaa sen koiven huomattavasti pienemmässä lämpötilassa. Lopuksi voi tietty pistää uunin täysille jotta saa hyvän "pinnan" siihen, mutta jos koko ajan paistat tuossa lämpötilassa niin menee varmaan läpikypsäksi ja kuivaksi ?
Joku vuosi sitten en huomannut että eräs pieni natiainen meni vääntämään uusin lämpötilaa. Koipi oli siellä sitten reilut 3 tuntia 100-120C lämpötilassa. Veri ja muut nesteet sitten melkein roiskui kun veitsellä pisti, mutta tuli todella hyvvää ja maukasta... Itse en olisi uskaltanut yrittää ihan niin pienellä lämpötilalla mutta onneksi oli "apuri"...
Otsikko: Vs: Hessin herkkuja
Kirjoitti: Jahvetti - huhtikuu 25, 2011, 17:11:43 ip
Itsellä kans lampaanpaistin kanssa ihan maksimi on 150 astetta, mieluummin 125.

Tosin olen ottanut sen pinnan jo heti kättelyssä, eli uuni 300 astetta ja vastukset päällä kun paisti laitetaan sisään, noin vartin saa olla.
Sitten lasketaan lämpö siihen sataankahteenviiteen, ja saa rauhassa kypsyä.
Sisälämpö kun on n. 68-70 niin paisti ulos uunista ja folioon vetäytymään. Lämpö nousee kuitenkin noin 3-4 astetta.
Otsikko: Vs: Hessin herkkuja
Kirjoitti: Janne - huhtikuu 25, 2011, 19:05:31 ip
Lainaus käyttäjältä: davve - huhtikuu 25, 2011, 16:59:59 ip
Janne, suosittelisin paistaa sen koiven huomattavasti pienemmässä lämpötilassa. Lopuksi voi tietty pistää uunin täysille jotta saa hyvän "pinnan" siihen, mutta jos koko ajan paistat tuossa lämpötilassa niin menee varmaan läpikypsäksi ja kuivaksi ?

Ei mene, vaan tulee sellaista että liha irtoaa luista kun vähän sormella tökkäsee :) Ja on taatusti mehevää, etenkin jos paiston suorittaa paistopussissa sopivan nesteen kanssa. Näissä suomenlampaissa on just sopivast rasvaa myös paistin sisäosissa tuon tyyliseen paistoon, voi olla että uudenseelannin käntty kuivahtaisi. Veikkaan että ne on jalostettu ja kasvatettu kuluttajan toiveen mukaisesti erittäin vähärasvaisiksi. Jos haluaa vähän roseempaa niin toki voi laskea lämpöäkin mutta melkoisen monta koipea on tuolla tyylillä onnistuneesti paistettu.
Otsikko: Vs: Hessin herkkuja
Kirjoitti: davve - huhtikuu 25, 2011, 20:52:13 ip
Juu, ei mittään "ulkolaisia" lampaita tänne, syödään kotimaiset pois ensin!   ;D

Ne valkoiset rasvakerrokset vissiin on ne "hengenvaaralliset" rasvat, mutta ilman niitä se paisti on kuiva. Jos paistopussi niin tietty kosteus pysyy paremmin. Reilun parinkiloisesta lampaanviulusta mun pitää jo katkoa luita jotta saan sen mahtumaan minkään vuoan päälle. Myös ne liemet jotka tulee on kätevä siivilöidä ja pakastaa jääpalakuutio pusseissa; maukasta ja kätevää muihin ruokiin. Namnam.

Muksu ihmettelee aina kun pappa järsii ne viimeiset lihat irti luista. Ribsit ja viulut saa syödä luolamiestyyliin. Muksukin yrittää. Luuydintä ei sentään imetä piipuista. Miten luiden katkominen muuten kannattaa tehdä? Itse käytän oksa-sakset tähän; sellaiset joissa on 50cm varret. 

Otsikko: Vs: Hessin herkkuja
Kirjoitti: Soggoth - huhtikuu 26, 2011, 13:23:09 ip
Lainaus käyttäjältä: Lihamestari - huhtikuu 23, 2011, 17:11:02 ip
Ei niitä kannata sen takia tiskiin jättää, ettei ole ennen valmistanut!
Pirun mureaa lihaa ja maukasta!

Kannattaa kysellä sieltä tiskiltä ohjetta, mutta jos ei sieltä tärppää, niin laita YV:tä! ;)

Perus ohje noihin:
Tuoreyrttejä (timjami, rosmariini, minttu) Mä en diggaa mintusta lampaan kanssa, joten jätän sen itse pois
Tuoretta valkosipulia
pippureita
Öljyä
tippa tai pari punaviinietikkaa
Tsilejä maun/oman/vieraiden sietokyvyn mukaan! ;)

Kamat mortteliin, muutama survaisu taiaksauvalla ja tahna paistien päälle.
Anna maustua yön yli.
Jos et omist morttelia, pilko noi kamat veitsellä ja sekoita öljy&etikan kanssa.
Ennen paistoa sudi noi mausteet mäkeen, ruskista pannulla, laita uuniin 125 asteeseen, kunnes sisälämpö on 54 astetta.
Mausta suolalla ja anna vetäytyä foliossa 5-10 min. Enjoy!


Kiitos ohjeesta! Juu ei nuo ole varmasti vaikeita tehdä ja eiköhän tuosta sun ohjeesta tullut jo tarpeeksi hyvä kimmoke yllättää emäntä joku ilta hyvällä katrista illallisella :) Mortteli löytyy, mutta paistomittari puuttuu. Eiköhän nyt ole viimeistään aika hommata se, kun on tähän asti tullu paisteltua lihat mututuntumalla!
Otsikko: Vs: Hessin herkkuja
Kirjoitti: hessi - heinäkuu 21, 2011, 15:40:02 ip
Olis lähtö huomenna ystävättären mökille sähköttömään ulkosaareen :)
joten ajattelin viedä lämpimäisiä tuliaisina (eivät kyllä enää kauan lämpimiä ole )
tässä saaristolimppua ilman chiliä  ::) ::) itse jauhoin jauhot :)
ja kesäkurpitsakakkua chilillä, ihme kyllä ei nagaa  :o ajattelin kokeilla joskus muutakin chiliä :)
kaksi erilaista chilimaustevoita toinen lihalle ja toinen kalalle ovat nyt pakastimessa varmuudeksi etten syö niitä olivat taas niin herkkua :)
(http://kuvapilvi.fi/k/YI3O.jpg) (http://kuvapilvi.fi/k/)
Otsikko: Vs: Hessin herkkuja
Kirjoitti: hessi - heinäkuu 21, 2011, 22:50:33 ip
NO ei ole mennyt "koulutus " ihan hukkaan tuon vävy kokelaan kanssa  ::)
halusivat tulla grillaileen ja sanoin kunhan itse teette minä en nyt ehdi passamaan.
illallinen oli mitä mainioin, chiliä löytyi ihan kaikesta tarjolla olevasta (lukuunottamatta juomat)
ja mun ei tarvinnut kun tuoda tuoreet chilit tiskiin, savujauheet löytää jo itse :)
tarjolla oli rapeita yrtti-chili perunoita, jotain kasvis katkis wokkia Aji cristallilla,
smetana-raejuustoyrttichilikastiketta? :)
entrecote pihvejä(marinoinnissa mm. chiliä) savuchilitahnamaustevoilla ja salaatti jossa kuulema fetajuustonpalatkin oli chilillä marinoitu.
(http://kuvapilvi.fi/k/YIns.jpg) (http://kuvapilvi.fi/k/)
(http://kuvapilvi.fi/k/YInm.jpg) (http://kuvapilvi.fi/k/)
(http://kuvapilvi.fi/k/YIn9.jpg) (http://kuvapilvi.fi/k/)
(http://kuvapilvi.fi/k/YInV.jpg) (http://kuvapilvi.fi/k/)
(http://kuvapilvi.fi/k/YInd.jpg) (http://kuvapilvi.fi/k/)
(http://kuvapilvi.fi/k/YInw.jpg) (http://kuvapilvi.fi/k/)
tämän kaiken valmistamiseen meni n 3h, mutta oli odottamisen arvoista :)
sais "kokelas" käydä useammin grillailemassa :)
hm... alkoi mietityttään yrittikös  olla mulle mieliksi  :D