heinäkuu 02, 2024, 21:57:23 ip

Uutiset:

Iloista kasvatuskautta !!


Näytä viestit

Tämä jakso sallii sinun katsoa tämän jäsenen kaikkia viestejä. Huomaa, että näet vain niiden alueiden viestit, joihin sinulla on nyt pääsy.

Viestit - Tomas

1
Päiväkirjat ja fotoalbumit / Vs: Pimiento picante
syyskuu 14, 2010, 23:35:59 ip
Tjaa, tiedä sitten kuinka pahasti foorumin netikettiä tulee rikottua, mutta pistetään tänne vanhan topicin jatkoksi tekstiä.. Tuskin tulee mitään isompaa/pidempää tähän hätään kirjoiteltua, joten ihan vain pieni katsaus täältä etelämmästä..

Eli kausi 2009 oli ja meni - jouduttiin tekemään pidempi kesälomareissu eikä löytynyt ketään 'puutarhuria' pitämään kasvit elossa. Eli koko sato kuivui lomien aikana.. ikävä homma, mutta oli vähän turhan pakollinen lomareissu. Ei niistä enempää.. Tänä vuonna tein parit duunireissut Istanbuliin, ja siellä tuli yhdestä ravintolasta otettua tuliaisiksi parit paikalliset(?) chilit. Kausi vain meinasi mennä vähän ohitse, kun on edessä pikainen muutto takaisin Suomeen. Mutta vaimo päätti kuitenkin kokeilla, miten uudet chilit lähtevät kasvamaan, ja laittoi muutamat siemenet multaan samalla kertaa kuin jotain noita edellisvuotisiakin. Muistaakseni oli joskus heinäkuun alussa.

Sinänsä mielenkiintoista, että tuo Turkista tuotu lajike kasvoi nopeammin ja selkeästi paksumpirunkoiseksi kuin nuo vanhat annuumit. Tällä hetkellä podeja on jo jokunen kymmenen parissa kasvissa. Täytyy laittaa kuvia kunhan saadaan vähän väriä palkoihin. Ilmeisesti tuo myöhäinen istutus-ajankohta vaikutti myös siihen, että kirva-invaasiolta ollaan miltei täysin vältytty. Siinä vaiheessa kun taimet alkoivat kunnolla kasvaa, oli jo kuumakausi päällä, eli lämpötila korkea ja ilmankosteus alhainen. Täytyy toivoa että nuo muutamat kirvat, joita tuntuu olevan enemmän kukissa kuin lehdissä, pysyisivät vielä hetken kurissa. Ja samalla täytyy toivoa että saadaan hoidettua sadonkorjuu seuraavan 3vkon aikana, muuttokuorma lähteeä Suomea kohti kuun lopulla - ja vähän epäilyttää pärjäävätkö kasvit viikon muuttomatkan. No eipä sillä, laitetaan keväällä uudet siemet itämään jos ei saada vanhoja kasveja kulkemaan mukana..


Mutta jotta juttu ei menisi pelkäksi suunsoitoksi, pistetään tähän vielä ensi vuoden 'projekti-kuvia'.. Eli kaveri poikkesi duunimatkalla mexicossa, ja pyysin tuomaan joltain paikalliselta torilta muutamat chilit. No tällä viikolla pikaisen suomenkäynnin aikana kävin hakemassa parin kilon säkin erilaisia chilejä.. Tällä muutamat kuvat, jos vaikka joku tunnistaisi. Makutesti täytyy tehdä tuossa kuukauden kuluttua, kun saadaan taas kokkaus-välineistö käyttöön..

Eli los kuvat, por favor..











-t-
2
Päiväkirjat ja fotoalbumit / Vs: Pimiento picante
tammikuu 12, 2009, 11:40:40 ap
Pitkästä aikaa hieman päivitystä.. Jouduin keskittymään arkisiin aherruksiin ja leivän hankkimiseen, joten kuvat ja kirjoittelu joutuivat odottamaan.. tosin kuvat taisivat jäädä kokonaan saamatta tällä kertaa..

Eli kirvoista on ollut todella paljon harmia koko syksyn ajan. Tuntuu että joka toinen viikko joutui mäntysuopa-liuoksen kanssa olla ruiskimassa. En tiedä johtuiko kirvoista, noista madoista, kuivasta ilmasta vai viileistä öistä, mutta lopullinen sato jäi vähäisemmäksi kuin odotin, kasvit tuntuivat tiputtavan lehdetkin ennen kuin kaikki palot olivat kypsiä. Alunperin laskeskelimme, että jokaisessa kasvissa olisi ollut 20-100 palkoa, mutta jostain syystä kunnollisten palkojen lukumäärä jäi vain 300 kappaleeseen, ja ulkonäkökin jäi jotenkin 'kuivaksi' - eli kuori on ohut ja saman näköinen kuin tunnin kylvyn jälkeen sormenpäät. Jossain kasvissa kyllä palot kehittyivät juuri sellaisiksi kuin kuvien perusteella pitäisikin, eli semmoinen herkullisen ja mehevän näköinen.. No, kuivatettavaksi nuo joutuivat kaikki, osasta tulee jauhetta ja osa menee öljyn sekaan..

Sen verran kylmä täälläkin on, että lunta ollaan saatu pari kertaa, ja muutamana yönä on lämpötilat vetäneet kunnolla pakkasen puolella. Parina aamuna on klo 8 aikoihin vielä ollut -5 astetta.. Joten ulkona noita chilejä ei voida pitää. Sadonkorjuun jälkeen päätimmekin katkaista varret noin 15-20cm mittaisiksi ja ottaa ruuduissa sisätiloihin (yläkerran kylppäri on nyt sitten viheraluetta=) Kovin kauaa varsien katkaisemisen jälkeen alkoikin uutta lehteä tuuppaamaan silmukohdista. Eli nyt vain täytyy pitää kasvu aloillaan ja odottaa vielä ainakin kuukausi ennen kuin kasvukausi pääsee kunnolla alkuun.

Noista generación dos -viljelmistä ei myöskään kaikki lähteneet itämään. Tällä hetkellä kivan kokoisina ituina ovat:
3 x iso punainen  (-1)
1 x haba (-3)
2 x pieni oranssi (-2)
2 x pieni keltainen (-2)
2 x pieni punainen (-2)

Eli uudet ikätykset tulee laitettu tuossa kunhan aurinko alkaa jälleen lämmittämään. Noi 'pienet' chilit ovat selkeästi koristekäyttöön, mutta ajateltiin josko ensi jouluksi olisi saanut vielä perinteisen joulutähden sijaan pienen chili-kasvin :) Habanerosta ja tuo cayennen (?) näköinen chilistä täytyy saada useampi taimi kasvamaan, mutta onhan tässä aikaa..

Tuollaisia täältä etelästä tällä kertaa, lisää päivityksiä tulossa kunhan tilanne edistyy..

-t-

<edit> mitä ..ttua noi iPodit tuolla tekstissä tekee.. kirjoitin ihan normaalisti ilman iitä ja pienellä peellä.. yritetään korjata..</edit>
<edit>not cool.. korvataan sitten suomenkielisellä termillä.. pyöriiköhän tämä foorumi jonkun Applen sponssaaman moottorin päällä..</edit>
3
Päiväkirjat ja fotoalbumit / Pimiento picante
lokakuu 12, 2008, 20:40:55 ip
Kiitos infosta, ja kommenteista..

Täytyy yrittää pitää madot hallinnassa vähemmän myrkyllisin menetelmin. Selkeästi täälläkin alkaa syksy saapumaan, kun lehdet haalistuvat ja putoilevat pienestäkin tuulesta. Yksi kasvi oli sen verran heikon oloinen eikä tuottanut juurikaan podeja, että päätettiin pistää se tosiaankin kompostiin.. onhan noissa lopuissakin 10ssä kasvissa huolehtimista.. (saati sitten TheNextGeneration chileissäkin, lähtivät hyvin itämään - tarkempaa kuvausta varmaankin lähipäivien aikana).

Hieman arveluttaa tuo jatkuva mäntysuopaliuoksen käyttö kirvoja vastaan. Lueskelin jokunen aika sitten tuolta 'kasvatus' osion puolelta, että silläkin saattaa olla vaikutusta kasviin? Onkohan pelkoa että podit eivät kelpaa oikein syötäväksi, tai ehkä jopa maistuvat saippualta?!?

Ja päivän positiivisena asiana huomasimme, että muutama päivä sitten kaupan salaatin seasta löytynyt leppäkerttu on palannut asustelemaan yhteen chiliimme. Täytyy toivoa että kutsuu lopunkin suvun kyläilemään ja pitämään kirvat kurissa:)

-t-
4
Päiväkirjat ja fotoalbumit / Pimiento picante
lokakuu 12, 2008, 18:56:34 ip
Kuluneiden viikkojen aikana olemme päässeet opiskelemaan kirvasodankäynnin alkeita ihan olan takaa. Hyvin ovat podit tuntuneet kasvavan, eikä kasvit hetkeen oireilleet mitenkään kirvoihin tai hoitoihin. Mutta nyt kun päästiin pahimmasta kirva-invaasiosta eroon (epäilemme niiden pirulaisten pesivän jossain karikkeen seassa, kun alimmat lehdet 'saastuvat' aina ensimmäisinä) tuli riesaksi toisenlainen vitsaus.. En sen enempää ehtinyt tutkimaan, mikä mato saattaisi olla kyseessä, mutta luultavasti siitä ei ole iloa edes mescal-pullossa (tosin vielä ei agavea kasva meidän terassilla, mutta mistä sitä tietää kuinka näistä viher-touhuista innostutaan)..

Tässä pari kuvaa :

7.10.2008







Ja sitten pari kuvaa tämän hetken riesasta - yksi kasvi päätettiin jo pistää kompostoitavaksi..






Paha podi ?





Että tämmöistä täältä tällä kertaa..

-t-
5
Päiväkirjat ja fotoalbumit / Pimiento picante
syyskuu 14, 2008, 14:25:24 ip
Lainaus käyttäjältä: "Hombre"Eikös siellä välimeren rannoilla talvellakin lämpötilat pysyttele reilusti yli 10 asteen? Eli miksi roudata sisälle?


Itseasiassa tällä seudulla (Barcelona) on yöpakkasia, vaikka Välimeri onkin ihan tuossa vieressä. Yöpakkasilla tarkoitan, että lämpötila laskee nollaan ja joskus jopa aavistuksen alle. Päivällä tosin aurinko nostaa lämmön helposti yli +20 asteeseen tuohon kylminpäänkin aikaa, eli päivittäinen lämpötilavaihtelu on aika suuri. Mutta täytyy seurata tilannetta, sen verran pieniä nämä paikalliset kämpät että tiloja millekään isolle sisä-viljelmälle ei oikein ole.. ja kun ei oikein tiedetä kuinka kylmänkestäviä nämä rehut oikein ovat..

-t-

ps. hieman offtopic mutta aika nopeasti unohtuu äidinkielen perusteet kun käyttää pääasiassa kahta muuta kieltä offline-kommunikointiin.. sorry siis typot ja huonot lauserakenteet.. andymccoy-syndrooma on iskenyt..

pps. kappas, señor Hombre asusteleekin entisillä kotikulmillani.. kuulemma lähiökuppilat ovat lähes täysin kadonneet siltä seudulta - onneksi kohta pääsette olemaan osa suur-Hämeenlinnaa :D
6
Päiväkirjat ja fotoalbumit / Pimiento picante
syyskuu 14, 2008, 14:15:48 ip
Ja jossain vaiheessa varmaankin muistamme tietyn hetken milloin mopo lähti käsistä.. olisikohan tämä nyt sellainen?

Seuraavan vaiheen siemenet jo hankittu. Vierailimme paikallisella torilla valkkaamassa muutaman kiinnostavan chilin. Tyypilliseen tapaan lajikkeista ei ole juurikaan mitään käsitystä - täytyy säilyttää tietty yllätyksellisyys elämässä.. Habanero tunnistettiin, mutta muista on vain hataria arvauksia. Kuvassa alimpana oleva köynnös on varmaankin vain koriste-chilejä.

Makutesti ei oikein onnistunut koska kaikki noista chileistä olivat kuivattuja, joskin osa ei aivan täysin kuivia. Vertailuna kerrottakoon että habanerossa oli makua mutta ei potkua, pienoinen pettymys mutta täytyy toivoa että niistä saa kypsytettynä sopivasti makua ruokiin. Tuo iso-oranssi puolestaan oli aikas marjaisen makuinen, tuoksu oli ehkä jopa aavistuksen sitruunainen. Punainen "perus-chili" oli aika tavallisen makuinen, suunnilleen mitä osasimme odottaakin. Pienistä chileistä eniten makua oli keltaisessa, mutta sen verran ohut-lihaisia nuo kaikki että oikein kunnollista makua ei saatu.















Siemenet on kerätty talteen ja yritämme saada istutettua mahdollisimman pikaisesti ennen kuin kelit kylmenevät liikaa.

-t-
7
Päiväkirjat ja fotoalbumit / Pimiento picante
syyskuu 14, 2008, 13:56:45 ip
Pientä päivitystä..

Ensimmäisenä kukkineessa/kukkivassa kasvissa on tällä hetkellä 40 palkoa, 20 kukkasta ja vielä aukeamatta noin 100 nuppua.. Kyseinen kasvi on kaikkein ruipeloin, raakuin, lyhyin ja honteloin.. pituuden suhteen on eroa 30cm pisimpään kasviin. Muut tuntuvat vielä vain kasvavan ja vahvistuvan, isoimmassa taitaa olla tällä hetkellä vasta yksi kukka..

Kirva-invaasio (ei Wilson sukuineen, vaan nuo pienet tummat kiusankappaleet lehtien pinnoille) saapui riesaksemme taas pari päivää sitten. Olimme vältelleet mäntysuopaliuksen käyttöä kukinnan aikana ettei pölytys olisi häiriintynyt, mutta nyt oli pakko pistää rehut pesukuurille. Aloin jo suunnittelemaan oman lemmikki-hämiksen hankkimista mutta perheemme äänienemmistö oli ajatusta vastaan..

Tässä parit kuvat:

6.9.2008
Kukinta onnistuneesti ohi.



7.9.2008
Ensimmäiset podit näkyvissä:)



9.9.2008
Huimaa kasvua parissa päivässä.



10.9.2008
Saimme hieman Saharan hiekkaa sateen mukana, kuvassa kertaalleen jo huuhdellut kasvit. Hieman huonosti näkyy tuo punertava pöly noin pienessä kuvassa..


Jokunen podi lisää samaisessa kasvissa.



11.9.2008
Nyt vain odottelemme ensimmäisiä punaisia sävyjä podeissa ja loppujen nuppujen aukeamista.



14.9.2008
Tässä vierekkäin tuo ruipeloin ja tuuhein kasvi vierekkäin. Aikamoinen kokoero, eli pienin alkoi kukkimaan tarpeeksi ajoissa ja muut vielä keskittyvät kasvamiseen. Harmittaa vain kun leikkaaminen jäi kesälomamatkan aikana tekemättä, kaikki pääsivät hieman turhan kookkaiksi kun pitää talvikaudeksi kuitenkin ottaa nuo sisälle.


-t-
8
Päiväkirjat ja fotoalbumit / Pimiento picante
syyskuu 04, 2008, 00:29:07 ap
Pistetään lyhyt päivitys.. poikettiin uudestaan tuolla torilla ja näitä samoja chilejä oli myynnissä pakkauksissa, joiden etiketissä luki:

Capsicum flutescens linn.
Thai chili


Itse olisin veikannut jotain C.Annuum lajiketta, mutta kuten aiemminkin mainitsin - hieman on vielä tunnistuskyky hakusessa.. ja googelin mukaan tuo etiketin kirjoitusasu vastaa aasialaisten huonoa är-kirjaimen lausumista, eli tuolla tavalla kirjoitettuna löytyi vain jotain thaimaalaisia luonnonlääketiede-julkaisuja, mutta frutescens nimellä alkoikin jo löytymään samannäköisiä podeja..


Tänään kukinta jatkui samaisessa kasvissa, ja varmaankin huomenna jo parissa muussa.. how cool is that :)


-t-

ps. onko kukaan muu huomannut, että Googlen uusi Chrome-selain sekoilee näiden foorumin viestien muokkausten kanssa.. välillä tuntuu kuin Insert-nappi olisi päällä, mutta kuitenkin teksti tulostuu oikein.. tai siis tulee kirjoitettua tuplana, kun osa tekstistä katoaa kirjoitettaessa.. outoa..
9
Päiväkirjat ja fotoalbumit / Pimiento picante
syyskuu 02, 2008, 22:08:02 ip
Laitetaampas taas hieman päivitystä eilisen ja tämän päivän tapahtumista. Taisi mopo hieman karata käsistä noiden kuvien kanssa, mutta karhu olkoon kanssani..

Eli 'baut 2 kk istutuksesta - 1.9.2008 - muutamassa kasvissa näkyvissä hyviä kukkanuppuja.. Loppuihinkin on selvästi tulossa, mutta niiden kukinta-aika ajoittuu varmaankin ensi viikolla..

Ehkäpä joku pystyy antamaan arvauksia/tunnistuksia kyseisestä lajista?




Sitten kauniina syyskuun aamuna - 2.9.2008 - aamun varjetessa.. ensimmäinen chili avasi kukkansa..

Klo 8:00




Klo 8:45




Klo 9:15




Klo 9:40






Klo 10:00




Klo 11:30








Tässä vielä lähikuva kukasta..





Loput kuvat - kuten myös ylläolevien isommat versiot - löytyvät nyt myös netistä : Green Works

-t-
10
Päiväkirjat ja fotoalbumit / Pimiento picante
elokuu 25, 2008, 14:47:13 ip
Lainaus käyttäjältä: "snu"Missä päin maailmaa on tuollaisia toreja?


Kyseinen kuva on itseasiassa Barcelonasta, Las Ramblasin torilta eli täysin pahimman turistiviidakon keskeltä..

Tässä viime viikonlopulta parit kuvat.. ruukutus hoidettu hetkeksi aikaa.. Ehkä meni hieman pitkäksi tuo ruukutus, chilit olivat alkaneet tekemään jo pieniä kukkien alkuja.. täytyy toivoa että jaksavat kasvattaa kukat loppuun asti vaikka uusiin ruukkuihin laitettiinkin.. Laskettiin että jokunen kymmenen kukkaa per kasvi, eli tuttujen ja sukulaisten joululahjoista tulee varmaankin kovin chilipitoisia:)





Ruukut ovat 18x18 cm kokoisia istutuskorkeudeltaan, eli tuosta pulleamman kaulan alareunalta.. eli reilu 4 litraisia (huonolla matematiikalla laskettuna)..



-tuumas toomas
11
Kodin mausteinen kokkaus / huippu kebabliha resepti!
elokuu 19, 2008, 14:16:16 ip
Jep, kunnollista vaivaamista vain mieluiten koneella ja vähintään puoli tuntia. Lihan kalvojen ja rasvan poistoa vispilästä aika ajoin.. Lämpimänä hankalampi leikata kuin yön jääkaapissa jäähtyneenä, mutta pitäisi terävällä veitsellä kyllä onnistua ohuet siivut vaivatta..

Leikatut suikaleet vielä hetkeksi pellille ja takaksin uuniit saamaan viimeisen rusketuksen ja sitten lautaselle.. ja hyvää tulee joka kerralla (jauhelihan laadusta paljolti riippuen).. On onnistunut ihan hyvin kaikenlaisilla jauheliha-sekoituksilla, ja valmiiksi yrteillä maustetusta jauhelihastakin tehtynä.. Tekisi mieli kokeilla lampaan lihan sekoittamista nautaan/sikaan..

Tässä kuva omista annoksista jokunen aika sitten.. kerran kuussahan tuollaisia tulee syötyä, luomu-kebabia:)



-t-
12
Päiväkirjat ja fotoalbumit / Pimiento picante
elokuu 18, 2008, 00:19:31 ap
Tervehdys kaikille..

Jonkin verran on tullut tätä chili-foorumia seurattua ja vuosien saatossa on kiinnostus alkanut nousemaan sille tasolle, että joku rehu piti pistää itsekin kasvamaan. Asuinpaikka sijaitsee tällä hetkellä Välimeren maisemissa, joten sijainti ja olosuhteet ovat varmaankin vähintään kohtuulliset kotikasvattajalle..

Paikallisesta rehukaupasta ostimme jokusen chilin mausteeksi kotiruokaan, ja sen verran mainiolta maistuivat (ja saivat aikaan myös jonkin asteista polttelua iholla) että päätimme kokeilla miten lähtisivät itämään. Alla on muutama kuva ja ajankohta selityksineen.. Kukkia nuo eivät ole vielä tehneet, ja lajike on muutenkin tuntematon (ainakin meille). Pistän kuvia jos/kun saamme kukkia aikaiseksi. Ja jos joku tunnistaa noista alla olevista kuvista lajikkeen, niin kovasti ilahtuisimme tiedosta.

Tässä on kuva lähtökohdasta.. toinen on selvästikin raaempana poimittu.


Siemenet pistettiin multaan kesäkuun lopulla.
Parin viikon kuluttua tehtiin ruukutus (hieman liian aikaisin lomamatkan vuoksi) 1.5 litran vesipullon pohjiin. Taimet olivat tuolloin noin 2" mittaisia. Lomamatkalle lähti Suomeen mukaan kavereille vietäviksi muutama taimi ja annos siemeniä, en tiedä miten ovat selvinneet helteisestä kesästä siellä pohjoisessa..

Tässä pari "kodinhoitajan" kuvaa heinäkuun lopulta. Huomatkaa hienot kastelualtaat; tyhjiä vesipulloja tulee täällä sen verran paljon että jotain käyttöä piti niillekin keksiä=) Näissä kuvissa kasvit siis n. 5 viikon vanhoja (siementen istutuksesta, ja 3 viikkoa ruukuttamisesta).



Lomalta palattessamme tilanne oli alla olevan kaltainen.. Pientä pituuskasvua on ilmennyt, samaten kirva-yhdyskunnan aluevaltaus terassimme kasveihin. Onneksi peri-Suomalaiset menetelmät toimivat myös tämän maan kirvojen ja hämähäkkien häätämiseen chileistä ja sitruunapuustamme (eli siis laimea mäntysuopaliuos).




Kasvit ovat vielä samoissa "ruukuissa" mihin ne taimina siirrettiin. Eli ensi viikon aikana tehdään siirto "hieman" isompiin ruukkuihin, kiinnostaisi altakastelevat mallit mutta emme ole löytäneet täältä oikein kunnollisen kokoisia missä olisi tarpeeksi iso vesitila. Toisaalta isot irtopohjaruukut sallisivat vaikka ämpärin käytön vesitilana lyhyiden lomamatkojen aikana. Arvatenkin kasvien vedenkulutus on todella suurta tällä alueella.

Alla vielä pari lähikuvaa kasveista. Aluksi kovin harvoilta näyttäneet varret ovat alkaneet tekemään lisää oksia lähes jokaisesta lehden haarasta. Myöskin latvasta on kasvit lähteneet itsekseen haarautumaan ihan kivasti.



Nuppuja ei ole vielä ilmaantunut. Emme myöskään aio näiden ensimmäisten istutusten osalta leikellä kasvia tai nyppiä nuppuja, vaan katsomme miten kasvaa ja tuottaa satoa. Mikäli nämä näyttävät yhtään lupaavilta, niin seuraavien istutusten kanssa saatamme lähteä hienosäätelemään luonnollista kasvua.

Laitan vielä yhden kuvan läheiseltä torilta.. En tunnista chili-lajikkeita käytännössä lainkaan, mutta ajattelimme josko kävisimme ostamassa muutaman kuivatun chilin maustekäyttöön, ja hyödyntäisimme siemenet kotikasvatuksessa.. Vaikka tuliset ruoat ovat aina olleet sydäntäni lähellä (muutenkin kuin närästystä aiheuttaen=) niin tarkoitus olisi kasvatella myös jotain makeampiakin lajikkeita (sikäli jos oma sato tuntuu kasvavan ja innostus säilyy), ehkä ihan perus-paprikaakin, saisi ainakin luomu-rehuja.


-tuumas toomas