kesäkuu 17, 2024, 00:10:39 ap

Uutiset:

Iloista kasvatuskautta !!


Näytä viestit

Tämä jakso sallii sinun katsoa tämän jäsenen kaikkia viestejä. Huomaa, että näet vain niiden alueiden viestit, joihin sinulla on nyt pääsy.

Aiheet - Tekla

1
Minulta kyseltiin parissa chilimiitissä tarjoamani marmeladin sekä Suomenlinnaan kehittämieni piparien reseptejä. Kehittelen aina uusia reseptejä, mutta olen huono niitä taltioimaan. Reseptit eivät siis ole kovin tarkkoja, mutta maistelemalla ja kokeilemalla varmasti onnistuu.

Chili-sitrusmarmeladi (aka appelsiini-habaneromarmeladi)

Pieni annos (noin 2,5 dl)
1-2 appelsiinia ja appelsiinin raastettu kuori
1dl vettä
1,5 dl sokeria
1 sitruunan kuori ja mehu
1½ suurta habaneroa tai scotch bonnetia tai 2 pientä
1 dl hillosokeria
1½ rkl rommia

Kuutioi appelsiini, sekoita joukkoon 1dl sokeria ja 1dl vettä. Anna seoksen tekeytyä jonkin aikaa. Kaada appelsiiniseos kattilaan, lisää joukkoon pilkottu chili, sitruunankuori ja mehu. Keitä jonkin aikaa ja lisää sitten hillosokeri joukkoon. Keitä, kunnes seos alkaa sakeutua. Lisää rommi ja keitä vielä hetki. Kaada hieman jäähtynyt marmeladi steriileihin, kuumennettuihin lasipurkkeihin, piri pintaan, ja sulje huolellisesti. Käännä purkit ylösalaisin ja anna jäähtyä.

HUOM! Jos teet isomman annoksen, habanerojen määrä ei lisäänny aivan samassa suhteessa muiden ainesten kanssa. Nelinkertainen annos neljällä habanerolla oli jo todella tulinen.

Rocoto-timjami marmeladi (Tampereen chilimiitti keväällä 2003)
1 dl rocotoa pilkottuna
5 dl punaista paprikaa pilkottuna
1 dl vettä
1 dl yrttiviinietikkaa
3 dl sokeria
2,5 dl hillosokeria
1rkl sitruuna- ja appelsiinitimjamia (tai tavallista timjamia ja sitruunan kuorta)

Sekoita kattilassa pilkotut rocotot, paprika, vesi ja 3 dl sokeria. Keitä kunnes chili ja paprikat pehmenevät. Lisää hillosokeri keitä hetki ja lisää sitten viinietikka sekä timjamin lehdet kattilaan. Keitä vielä noin 10 minuuttia. Purkita valmis marmeladi steriileihin tölkkeihin.

Chilipiparit ja Jalapenolusikkaleivät

Nämä seuraavat reseptit ovat melko epämääräisiä. Perustaikina on molemmissa suurin piirtein sama. Chilipipareihin käytetään hieman vähemmän jauhoja, lusikkaleipiin enemmän; sopiva määrä on vain kokeiltava. Taikinaa kannattaa maistella tekovaiheessa ja siihen voi lisätä esim. suklaahippuja, pähkinöitä ja muita mieleisiä mausteita.

100 g voita tai margariinia
1 dl fariinisokeria
1-2 rkl siirappia
1 tl kanelia
2 neilikan kukkaa
muutama korianterin siemen jauhettuna
1 tl vaniljasokeria
1 tl leivinjauhetta
n. 2-3 dl karkeita vehnäjauhoja

Pipareihin: 1-2 anchoa ja/tai pasillaa murusina (tai muuta maukasta ja mietoa chiliä) ja ½-1 kuivattu habanero jauheena.
Lusikkaleipiin: taikinaan sopiva keko tuoretta jalapenoa silputtuna (ehkä 3-4 kappaletta, maistele) ja väliin habanero-appelsiinimarmeladia tai muuta chilimarmeladia.

Vatkaa rasva ja fariinisokeri vaahdoksi ja sekoita siirappi vaahtoon. Sekoita mausteet jauhojen sekaan ja lisää jauho-mausteseosta pikkuhiljaa taikinaan, kunnes taikina on sopivaa muotoiltavaksi: pipareihin taikina saa olla melko tarttuvaa ja lusikkaleipiin enemmän murumaista.

Pipaparit:
Ota taikinasta pieniä nokareita, pyöritä niistä jauhotetuissa käsissä palloja ja litistä pipareiksi. Paista piparit sopivan ruskeiksi noin 200 asteisen uunin yläosassa (ehkä 10 min, kannattaa vahtia).

Lusikkaleivät:
Purista nokare taikinaa tasaisesti pikkulusikan pesään ja irrota "aihio" varovaisesti. Paista lusikkaleivän puolikkaat 200 asteisessa uunissa, paistoaika on jotain 5-10 minuutin välillä. Kun pikkuleivän puolikkaat ovat jäähtyneet, voit koota lusikkaleivät. Puolikkaalle levitetään ohut kerros marmeladia ja toinen puolikas painetaan vastaan.

Toivottavasti näillä ohjeillä syntyy jotain maukasta, :)
2
Edistyneempi chilinkasvatus / Hyvää Uutta Chilivuotta!
joulukuu 31, 2002, 15:54:36 ip
Kulunut chilivuosi oli erinomainen: innostus kasvoi, hurahdin täysin ja chilit veivät mennessään. Kasvivalikoima kasvoi ja tutustuin toisiin harrastajiin. Chilit ovat upeita kasveja ja chiliharrastajat mielenkiintoisia  ihmisiä. Seurassanne on ollut todella hauskaa.
Menestyksekästä Chilivuotta 2003 kaikille chilimielille!
3
Tuolla toisaalla tuli juttua hybrideistä. Kaivelin muistiani ja surffailin lisätietoa.

Lainaus Jannelta:
Lainaus
LainausF1 hybridi.

Joka tarkoittaa ( ? ) että siemenistä saattaa tulla vähän mitä sattuu. Voiskos joku genetiikkaa tunteva muuten aloittaa vaikka uuden keskusteluketjun näistä F1, F2 ym. hybrideistä ja jalostuksesta? Vaikka ihan perusteita voisi valottaa...


Saatan tulkita asioita väärin, mutta seuraavalla tavalla olen  ymmärtänyt:

Kasvatan Apacheja, jotka ovat F1 hybridejä. F1 on  ensimmäisen polven jälkeläinen. F1 hybridissä "puhtaiden" vanhempien perimä (toisessa dominoiva AA ja toisessa peittyvä aa) on yhdistynyt samalla tavoin (Aa) jokaisessa F1 polven perillisessä.

Kokeeksi kasvatin yhden kasvin Apachien siemenistä. Tämä uusi kasvi on F2 hybridi eli toisen polven jälkeläinen. Tällöin puolet jälkeläisistä on samanlaisia kuin F1 polven kasvit. Muista jälkeläisistä neljäsosa on perimältään AA ja loput aa eli esivanhempien perimä tulee jälleen näkyviin.

Omassa F2 Apachessani näyttäisi toistuvan toisen alkuperäisen vanhemman ominaisuudet, chilit eivät näytä Apacheilta vaan enemmänkin pieniltä paprikoilta.

Perinnöllisyystieteen perusteita on seuraavassa linkissä:Mendelin opit

Joku muu osaa ehkä kertoa enemmän kasvinjalostuksesta?
4
Kodin mausteinen kokkaus / Tuliliemet
heinäkuu 11, 2002, 17:45:33 ip
Täällä on usein mainittu hurjia tuliliemiä: habanerovodkaa ja -rommia, chilirommiboolia jne. Chilitapaamiseenkin on lupailtu kauheita keitoksia... Luettuani riittävän monta hurjaa tuliliemijuttuanne oli pakko päästä itsekin kokeilemaan, vähän lempeämpää tulilientä.

Koe-erää varten ei kaapista liiennyt kuin hiukan Kossua. Jalompia juomia ei saanut (vielä) terästää chileillä.

Liemen resepti oli:
-noin 2dl Kossua
-pari Apachea
-raakaruokosokeria (sen verran, että on hiukan makeaa, ei äitelää)

Liemi on nyt maustunut vasta pari viikkoa, mutta maistui aika mukavalta. Kohtuullinen polte ja ok maku. Sopinee maustamaan kesädrinkkiä, jota kehitellään tänään. :)

Seuraavaksi on hankkeissa habanerorommi, jotta rommitoti lämmittäisi oikein kunnolla. Sitä ennen olisi kiva kuulla keitoksistanne lisää ja saada uusia reseptejä.
5
Liitän oheen erinomaisen ötököiden tunnistamislinkin. (Jarmo Holopaisen kokoamaa entomologian kurssin aineistoa Kuopion yliopistosta.) Linkitetyn sivun alaosasta löytyvät ainakin kaikki minun kasvejani kiusanneet tuholaiset: punkit, ripsiäiset, kirvat ja miinaajat.  

ötököiden tunnistaminen

Minulla alkavat hermot olla koetuksella noiden ötököiden kanssa. Eilen löytyi parvekkeelta yhdestä paprikasta ripsiäisen toukka täydessä vauhdissa. Tuskin yksi toukka riittää, eiköhän niitä ala kohta löytyä lisää. Ripsiäiset kuuluvat hankalimpiin torjuttaviin, siksi harmittaa todella lujaa. Talvella ripsiäiset koettivat tehdä selvää kasveistani, mutta silloin pääsin niistä eroon Raidin myrkkytikuilla. Nyt en voi myrkkytikkuja käyttää, kun kasvit jo tuottavat satoa. Tuolla tunnistussivulla on erinomainen kuva ko. ripsiäisestä ja sen töistä. :angry: