kesäkuu 26, 2024, 09:07:05 ap

Uutiset:

Iloista kasvatuskautta !!


Näytä viestit

Tämä jakso sallii sinun katsoa tämän jäsenen kaikkia viestejä. Huomaa, että näet vain niiden alueiden viestit, joihin sinulla on nyt pääsy.

Viestit - Tekla

21
Edistyneempi chilinkasvatus / Chilimiitti maaliskuu
maaliskuu 18, 2003, 13:31:25 ip
Kiitos infosta, Hesssu. Muutama korillinen kuulostaa hyvältä... Mites alkoholittomat juomat, limu ja vissy. Tuodaanko itse vai viitsitkö niitäkin raahata jonkin verran myyntiin?

Meidän kulkureitti muuttui. Tulemme suoraan Helsingistä ja ajamme yöllä takaisin kotiin. Auton takapenkki on vapaa, tarviiko joku vielä kyydin? Pistäkää meiliä, niin ilmoittelen yhteystietoni.
22
Edistyneempi chilinkasvatus / Chilimiitti maaliskuu
maaliskuu 18, 2003, 10:51:08 ap
Mitenkäs chilimiitin syömiset? Toimitaanko nyyttärimeiningillä vai tuoko jokainen omat muonansa? Hessu, tiedätkö jo millainen keittiövarustus niissä tiloissa on? Kertakäyttöastioita varmaan kannattaa ottaa mukaan?
23
Pacsu, chili sopii erinomaisesti myös joulukaloihin... Teimme viime jouluna järkyttävän hyvää chiligraavattua siikaa.

- Chili maustaa hyvin kalan, kasvisten ja lihan friteeraustaikinan.
- Suklaajäätelö habanerolastuilla maistuu mainiolta (jokohan tämä oli listattu).
- Hedelmäsalaatin voi maustaa habanerolla sekä marinoida vaniljasokerilla ja rommilla. Oheen kookosmaitojauheella maustettua kermavaahtoa.
- Habanero-appelsiini-sitruunamarmeladi on herkullista paahtoleivän päällä
24
Tietokannasta on tulossa todella hieno! Olette tehneet hienoa työtä ja valtavan nopeaan tahtiin!

Näin alussa tietokannassa voi mielestäni olla kategorioita/luokkia aika vapaasti. Myöhemminhän luokkia voi yhdistellä ja poistaa, kun nähdään, mihin suuntaan tietokanta kehittyy. Pari luokkaa, jotka voisivat kenties olla mukana ovat "säilykkeet" ja "juomat". Säilykkeisiin sijoittaisin mm. marmeladit, chutneyt, erilaisiin liemiin säilötyt chilit jne. Erilaiset juomat: tuliliemet, chilikaakaot ja drinkit, ansaitsevat mielestäni myös oman otsikon.  

Täytyy katsoa omat reseptit läpi, josko joku kävisi tuonne tietokantaan. Parhaillaan kehittelen chilileipää, habanero-sitrusmarmeladi on testausvaiheessa ja rocoto-marmeladi suunnitteilla. Tarkoitus olisi tuoda jotain testattavaa chilimiittiin...
25
Toistaiseksi omissa kasvatuksissani home idätysastiassa ei ole estänyt siementen itämistä tai taimien kasvua. Tuuletus ja suurimpien homeplänttien poistaminen tosiaan auttaa ja yleensä poistaa homeen pysyvästi. Olen poistanut kelmun tai kannen kokonaan astiasta homeen ilmaannuttua.
Homeherkkyys näyttää riippuvan kasvualustasta. Mm. Biolanin kaktusmulta tuntuu olevan helposti homehtuvaa. Turve-hiekkaseoksen kanssa ongelmia ei ole ollut.
26
Edistyneempi chilinkasvatus / Chilimiitti maaliskuu
helmikuu 19, 2003, 17:11:30 ip
Loistavaa, Hessu! Tämä miitti tuli sitten nopeammin sovittua kuin edelliset! Meitä tulee kaksi, varmistin jo innoissani, että 22.3. sopii. Nyt on jo niin monta osallistujaa kasassa, että hinta ei tule olemaan ongelma.
Voinkin sitten ryhtyä miettimään, mitä kokkaan tai leivon matkaan mukaan (Tommi, ei sulla sattuisi olemaan ylimääräisiä Aji Rojon marjoja kaupan?) :)  :)  :)
27
Edistyneempi chilinkasvatus / Kysymys öttiäisistä..
helmikuu 19, 2003, 11:46:37 ap
Ainoat "jalkamadot", jotka tunnistan ovat hyppyhäntäisiä. Erittäin pieniä ja valkoisia, häntänä hyppyhanko, jonka avulla ne singahtelevat pieniä loikkia pitkin kukkaruukkua. Viihtyvät märässä mullassa, häviävät yleensä, kun mullan antaa kuivahtaa reilusti. Hyppyhäntäisiä oli jonkin verran taimissani viime keväänä, mutta ne hävisivät omia aikojaan. Olivat harmittomia, eivät aiheuta harmia taimille, ainoastaan inhottavat kasvattajaa. Kuvia löytynee nimellä "hyppyhäntäinen ".
28
Edistyneempi chilinkasvatus / Chilimiitti maaliskuu
helmikuu 19, 2003, 11:35:33 ap
(Kyris, me tullaan kuitenkin autolla, joten rautatieasemalta mahtuu muutama kaveri kyytiin ja jos aikataulut osuu yhteen, niin takaisinkin päin pääsee. Katsotaan sitten lähempänä, osuuko päivä kohdalleen ym.)
29
Edistyneempi chilinkasvatus / Chilimiitti maaliskuu
helmikuu 19, 2003, 11:21:56 ap
Meinasin, että passaan tällä kertaa, mutta kiinnostus jotenkin taas heräsi. Tullaan varmaan käymään, jos päivä osuu kohdalle. Tuo SickBoyn ehdotus maaliskuun lopussa vaikuttaa hyvältä. Hervanta ei kuulosta hullummalta.
30
Nosta tämän "Teklan ötökkäyksinpuhelu" -ketjun taas ylös (toivottavasti kellään ei mene hermot). Tommi kirjoitti 23.1. Infernossa, että valkoiset kärpäsen kaltaiset ötökät ovat kiusanneet kasveja tänä talvena. Lienevät ansarijauhiaisia. Paljon kuvia ylläolevan, päivitetyn, linkin kautta.
31
Edistyneempi chilinkasvatus / Tilaongelmasta
tammikuu 29, 2003, 17:24:56 ip
Tyräkki, taitaa olla niin, että minulla on suurin piirtein saman verran lajikkeita kuin sinulla ja tilaa on: kasvatushylly, partsi ja ikkunalauta. Niin, että voit arvata kuinka vaikeata minun on valita mitä kasvattaa ensi kesänä. Teen kylvösuunnitelmia yhä uudestaan ja lasken kasvien määriä. Laskutoimitusten jälkeen vaivun epätoivoon, koska aikomani kasvimäärä ei mahdu mihinkään. Tiedän jo nyt, että lopulta käy seuraavasti: En pysty tekemään järkeviä valintoja, joten käytän järjettömyyttä. Laitan kaikkien kiinnostavien lajien siemenet itämään enkä mieti ollenkaan kevään etenemistä eli taimien koon kasvamista. Ajattelen, että hoitakoon kohtalo, arpaonni tai muu mäihä sitten kesän kynnyksellä taimien sijoittelun. Kesä menee sitten ruukkujen paikkoja partsilla vaihdellessa ja oluet ja kahvit nautitaan partsin kynnyksellä istuen.

Tässä vaiheessa elää pieni toivonkipinä, että pystyn vetoamaan lähisukulaisten tunteisiin ja saan ujutettua maalle kasvin, pari tai parikymmentä. Jos onnistun hankkeessani, kuten viime kesänä, saan chilien lisäksi hoitaa huolella myös sukulaissuhteita.  :)
32
Chilimiiteissä Baccatumit ovat vieneet kielen (kiitos, Tommi), joten niitä on tulossa ensi kesänä muutamia lajikkeita. Ihanan makuisia chilejä, saa nähdä vievätkö puskat sitten sydämenkin.

Ensisijaisesti etsin aromikkaita chilejä, mutta harrastuksen tässä vaiheessa tekee mieli kokeilla melkein mitä vaan. Tilanpuute on harmillisesti rajoittava tekijä, joten en voi varsinaisesti keräillä kokoelmaa. Toivon, että "myöhemmin elämässä" minulla on oma piha ja voin hiukan vapaammin keskittyä sekä aromien metsästämiseen että mielenkiintoisen näköisten chilien kasvattamiseen.
33
Edistyneempi chilinkasvatus / Hyvää Uutta Chilivuotta!
joulukuu 31, 2002, 15:54:36 ip
Kulunut chilivuosi oli erinomainen: innostus kasvoi, hurahdin täysin ja chilit veivät mennessään. Kasvivalikoima kasvoi ja tutustuin toisiin harrastajiin. Chilit ovat upeita kasveja ja chiliharrastajat mielenkiintoisia  ihmisiä. Seurassanne on ollut todella hauskaa.
Menestyksekästä Chilivuotta 2003 kaikille chilimielille!
34
Kodin mausteinen kokkaus / Chilirouhetta omatekemää...
joulukuu 13, 2002, 16:20:03 ip
Uskoisin, että voit kuivata pakastetut chilit nimenomaan tuolla Tommin käyttämällä uunimenetelmällä: chilit silpuksi ja 100 asteiseen uuniin. Tuossa lämpötilassahan chilit jo kypsyvät, joten mikrobiologisesta näkökulmastakaan (joka minulla ei ole kovin syvällinen) ei pitäisi aiheutua mitään ongelmia pakastettujen chilien kuivaamisesta.  Kuumassa uunissa kuivuminen tapahtuu nopeasti ja turvallisesti. Kuivuria en tässä tapauksessa käyttäisi, varmuuden vuoksi. Tee pieni koe-erä ja maistele tuloksia.
35
Kodin mausteinen kokkaus / Chilirouhetta omatekemää...
joulukuu 11, 2002, 14:38:43 ip
Oli loistava juttu, että saimme chilimiitissä maistella noita Tommin chilirouheita. Nyt on helpompi päättää, mitä lajikkeita kuivata ja mitä pakastaa (sitten, kun sitä satoa alkaa tulla ihan tolkuttomasti). Minun makumieltymyksieni mukaan Lemon Dropit pääsevät pakastimeen, Aji Rojo ja Amarillo ovat mahtavia sekä tuoreena että kuivattuina. Villichilit taidan kuivata. Muistaako joku, mikä oli se chilirouhe, joka tuoksui aivan mustapippurilta? Praetermissum? Jäikö jokin suositeltava seos erityisesti mieleenne. Entä rouheiden tekijän omat kommentit?
36
Edistyneempi chilinkasvatus / Chilimiitti
joulukuu 11, 2002, 11:08:44 ap
Suurkiitokset meiltäkin, chilimiitissä oli taas oikein hauskaa. Hyvää juomaa, jännittäviä maistiaisia ja erinomaista seuraa.

Tommin tuomat tarjoomukset yllättivät: laatikollinen chilejä, mausteseokset ja ne taimet! Olin varautunut vain maistelemaan olutta ja siksi kai pää menikin pyörälle kaikista tarjolla olleista ihmeistä. Vankat päätökset olla hankkimatta uusia kasveja tai siemeniä jotenkin vain kumoutuivat. Niinhän siinä sitten kävi, että baccatumeja näyttäisi kasvavan minun partsillani ensi kesänä vähän aiottua reilummin. Pieneen tilaan isoimmat kasvit. :)

Kauheimman poltteen minulle tuottivat Jannen Rocoto (jouduin perumaan puheeni, että Rocoto ei ole minulle kovin  paha) ja Stroden Bolivian Rainbow. Chilien maistelu on kovin herkkää hommaa. Harva kai kyynelehtii viinejä maistellessaan. Nenäliinoja kului useampi. :;):
37
Edistyneempi chilinkasvatus / Seuraava chilitapaaminen?
joulukuu 04, 2002, 11:17:50 ap
Kello 16, ok. Meitä tulee taas 2.

Ravintolalla on erittäin havainnolliset nettisivut, joilta löytyy juoma- ja ruokalistoja ym.
Panimoravintola Koulu
38
Päiväkirjat ja fotoalbumit / Leeron chilit
joulukuu 02, 2002, 16:30:43 ip
LainausTyräkki Posted on Nov. 30 2002,13:57
Minä peräänkuulutankin asiallista harkintaa siihen arviointiin, jolla päätetään mitkä "todisteet" kussakin tilanteessa ilmiannon tekemiseen riittävät. Ilmiantajalla kun mielestäni pitäisi olla jonkinmoinen, ainakin moraalinen, vastuu myös mahdollisesta, ja sellaisena hyvinkin leimaavasta aiheettomasta ilmoituksesta. Jos syyksi siis riittävät mitkä tahansa rehevät kasvit ikkunalaudalla, ja kirkkaat valot niiden ohessa, niin heikoilla ollaan.


Nuo yli-innokkaiden naapurien tehtailemat chili-ilmiannot pistävät kiukuksi! En ymmärrä tuollaista ilkeämielistä käytöstä. Olen aivan samaa mieltä kuin Tyräkki siitä, että ilminantajallakin pitäisi olla ainakin moraalinen vastuu asiassa. En usko, että innokkaimmat ilmiantajat toimivat kovin hyväntahtoisin mielin tehdessään noita ilmiantoja. Ensimmäinen asia mitä luulisi tulevan mieleen olisi ottaa selvää, onko ilmiannolle jonkinlaisia asiallisia perusteita/aihetta!!! Tuo Tyräkin "ilmiantanut" henkilö tuntuu olevan niin hyvin "asioista perillä", että varmasti on myös nähnyt minkälaisia kasveja siellä kasvarissa tai ikkunalaudalla kasvaa. Olisi nyt katsonut edes kiikareilla ensin!

Tuntemattomien asioiden pelko on ihmisille luonnollista. Kaikkia tuon pelon ilmenemistapoja ei voi mielestäni kuitenkaan hyväksyä.

Taidan lähteä etsimään "Etelä-Suomen Parvekekyttääjien (tai mitkä naapurinkyttääjät ne nyt olivat?) yhdistyksen nettisivuja. Josko saisin empaattisen harmistukseni käännettyä vinoksi hymyksi...
(www.kyttaajat.net)[/color]
39
Edistyneempi chilinkasvatus / Kysymys öttiäisistä..
joulukuu 02, 2002, 13:01:14 ip
Nummis, kokemuksiani täältä kaukaisilta Haagan kukkuloilta... Siellä kantakaupungissa, ikkunalasien takana , kasveillasi on parhaat mahdolliset edellytykset välttyä ötököiltä. Niin kauan kun aikoinaan kasvatin kasveja sisätiloissa (=ensimmäinen kevät ennen kasvien parvekkeelle vientiä) ei ötököitä näkynyt. Kasvatin kasvit siemenistä.
Parvekkeella kasveihin tuli punkkeja ynnä muuta mukavaa, mutta sisäkasvit säästyivät ötököiltä, vaikka partsin ovi on kesäisin usein auki. Vasta syksyllä parvekekasvien mukana öttiäiset siirtyivät myös sisätiloihin.

Kaupan yrtti- ja salaattiruukuissa piilee myös pieni ötökkävaara. Ainakin kirvoja niissä vilistää joskus ja punkkejakin olen epäillyt niistä tulleen, mikä taitaa kyllä olla epätodennäköistä. Vaara piilee lähinnä, jos säilyttää yrttiruukkuja ikkunlaudalla.

Kaupan puhtaan pussimullan mukana en ole koskaan saanut mitään ötököitä.

Siis: ei lahjataimia, puhdas multa, ei kaupan ruukkuyrttien säilyttämistä chilien lähistöllä ja ikkunat kiinni (epäilen, että eivät nuo punkit ym. ötöt keskustassa ihan hirveästi juhli muutenkaan). Noilla keinoilla ei pitäisi kovin helposti ötököitä ilmaantua. Toisaalta, jos varokeinot pettävät, niin ajan myötä öttiäisiin tottuu, ne eivät tapa kaikkia kasveja tai eivät kovin usein yhtäkään kasvia ja niiden kanssa pystyy elämään kauhun tasapainossa. (molemminpuolisessa). :)
40
Kodin mausteinen kokkaus / Rocoton maistelua
marraskuu 11, 2002, 16:44:31 ip
Samansuuntaisia positiivisia kokemuksia kuin Jannella on minullakin Rocotoista. Toistaiseksi olen testannut Rocotoa tuoresalsaan, thai-ruokiin, maapähkinäkastikkeeseen ja moneen muuhunkin keitokseen. Mehukkuus ja pehmeä polte ovat todella Rocotoissa omaa luokkaansa. Sain kyllä ensi maistamalla kitalaen kirvelemään, mutta Rocoton polte leviää miellyttävästi suuhun eikä "poraa" reikää kieleen samalla tavalla kuin moni muu voimakkaasti tulinen chili.

(Nyt on huolena, kuinka Rocotot selviävät talvesta. Vaikuttavat varsinaisilta nirppanokilta ja näyttävät kovasti kärsivän sisätiloissa vaikka olen järjestänyt niille parhaan mahdollisen paikan lisävalojen loisteessa. Edes lehtien myötäkarvaan silittely ei näytä kasveja lepyttävän. :) )