tammikuu 08, 2025, 21:58:23 ip

Uutiset:

Iloista kasvatuskautta !!


Näytä viestit

Tämä jakso sallii sinun katsoa tämän jäsenen kaikkia viestejä. Huomaa, että näet vain niiden alueiden viestit, joihin sinulla on nyt pääsy.

Viestit - Mistelinoksa

1
Ostin vuosia sitten Plantagenista sen ainoan chilisiemenpussin joka siellä oli (silloin ainakin) valikoimissa. Siinä oli lajikkeena cayenne long slim ja oli hyvin samannäköinen. Tosi perus annuum, melko tulinen hyvä yleismauste ja helppo kasvattaa.


Sent from my iPhone using Tapatalk
2
Lainaus käyttäjältä: Caide - kesäkuu 13, 2014, 10:53:46 ap
Muistatko mitä siemeniä sait? Ylin näyttää Lemon Dropilta (C. Baccatum) ja toiseksi ylin Aji Fantasylta (C. Baccatum).

Edit: jos ylimmän kukat on ihan valkoiset, niin onkin annuumi, eikä baccatumi. Baccatumin kukassa on selkeä kalanruotokuvio, mikä voi olla vihreä tai kellertävä, joskus vähän jopa ruskean näköinen, kuten Aji Cristalissa.

Kirjoitin väärin, tuossa lemon dropiksi epäilemässäni on vihreä kuvio valkoisissa kukissa eli se lienee varmistettu. Aji fantasyn siemeniä sain myös eli se voisi siis hyvinkin olla sitä. Suuret kiitokset!

Tässä vielä vähän parempi kuva tuosta erikoisen muotoisesta möykkychilistä:


Lähetetty minun PadFone T004 laitteesta Tapatalkilla

3
Heippa chilin ystävät! :)

Viime syksynä sain täältä foorumiltakin sovittua pari oikein ystävällistä vaihtokauppaa, sain sieltä täältä siemeniä ja innokkaana tietysti lykkäsin niitä kasvamaan. Kylväessä merkkasin purkit, mutta kas kun sitten koulin niitä niin merkinnät unohtuivat. Samoin tänä keväänä kylvin jokusen siemenen, joista iti vain kolme, joten LUULIN tietenkin muistavani ne kolme... joten nyt minulla on kymmenkunta chiliä, joista melkein jokainen on eri lajiketta, enkä ole ihan mistään varma.

Otin kuvia joistain kasveista, joita joku saattaisi pystyä tunnistamaan. Ensimmäisenä varmaan helppo, onko tämä lemon drop? Runsaasti pieniä sormimaisia haalean vihreitä podeja, joista suurin osa sojottaa ylöspäin hassusti. Kukat ihan valkoiset.


Entäpä tämä? Erikoisen muotoiset podit; 3-4cm lytyssä oleva haalean keltainen pallero. Lehdistö harvahko ja oksatkin ohuet. Hirveä hinku alkaa kukkimaan jo pienenä, ja hedelmät kehittyvät nopeasti. Scotch bonnetin siemeniä olen saanut, mutta ei minusta näytä siltä. Voisiko olla joku (white) habanero?


Tämän olen kuvitellut olevan jalapeno gaucho, mutta onko se nyt se? Netistä en ole oikein löytänyt hyviä vertailukuvia. On vahvavartinen, symmetrisen puumaisesti kasvava. Kukat valkoiset, niiden sisällä olevat karvat vihreät. Podit vasta aluillaan; tummanvihreitä, sileän luotimaisia. Oksahankoihin tulee monta kukkaa vieri viereen melkein solmuun.


Tämä taas kasvoi heti pikkutaimena oikein tanakkana ja vahvana. Lehdet tummat ja tiheät. Myöhemmin tiputti kaikki varren lehdet, kärsi punkeista ja joutui parturiin. Nyt on vähän surkea, kukkinut pitkään ja hartaasti mutta suurin osa podin aluista tippunut vaan pois. Olen toivonut tämän olevan Naga Morich ja odotellut kovasti ekana hedelmää. Osaako joku varmistaa näin huonon kuvan perusteella?


Lähetetty minun PadFone T004 laitteesta Tapatalkilla

4
Kodin mausteinen kokkaus / Vs: Pulled pork
syyskuu 03, 2013, 23:28:05 ip
Näitä reseptejähän voi hioa loputtomiin täydellisen lopputuloksen aikaansaamiseksi, mutta minä pääsin näin vähällä vaivalla omasta mielestäni loistavaan lopputulokseen...

Olin torstaina ostanut puolitoistakiloisen juhlafileen, joka tarkoittaa possun kokonaista suolattua ulkofilettä, jossa paksu läski päällä eikä trimmattu parhaita paloja pois, ainoastaan nahka poistettu. Eli file on siellä rasvaisemman lihan keskellä ja päällimmäisenä silava. Lauantai-iltana muistin, että liha on vieläkin laittamatta eikä sunnuntaina ole aikaa ruoanlaittoon.

Sekoitin hetken mielijohteessa kupissa dijon-sinappia, oliiviöljyä ja balsamicoa. Silppusin mukaan kaksi tuoretta chilipalkoa sekä reilusti tuoreita yrttejä (mitä parvekkeella oli; basilikaa, timjamia, oreganoa, rakuunaa), sekoitin ja lisäsin öljyä sen verran että koostumus oli sopiva töhnä. Taisin turauttaa vielä summamutikassa hieman jotain valmista chilikastiketta ja aasiansoosia mitä jääkaapissa oli. Sivelin tällä tahnalla läskikimpaleen joka puolelta, laitoin sen uunivuokaan silava ylöspäin ja uuniin 110 asteeseen. Menin nukkumaan.

Aamulla haistelin herkullista tuoksua, käänsin uunista asteet pois ja annoin lihan lepäillä jälkilämmöissä vielä pari tuntia. Otin uunista ja annoin vielä vetäytyä puolisen tuntia pöydällä. Sitten vaan ylimääräiset silavat päältä pois, ja ei kun syömään. Kuta kuinkin lusikalla syötävää, ei tippaakaan kuivaa lihaa. Mausteet maistuivat enemmän lihan pinnassa, mutta ei haitannut sekään.

Ja tämänhän voi tehdä millä tahansa mainituista hitaasti kypsyvistä lihoista, lapa on ehkäpä paras. Tavallista, trimmattua ulkofilettä ei kannata käyttää. Lapaakin saa usein valmiiksi suolattuna, nimellä suolalapa tai lapapaisti. Itse ainakin tykkään, että suola on valmiiksi tasaisesti koko kimpaleessa kun en yleensä jaksa ja muista marinoida lihaa etukäteen. Ja maustetöhnä tietenkin oman maun, kaapin varustelun ja kuun asennon mukaan.
5
Ensimmäistä kautta olen kasvatellut chilejä (ja yrttejä, tomaatteja, salaatteja ynnä muuta), ja hyvin ovat kasvaneet. Koska huushollissa asuu mm. yksi alle vuoden ikäinen täystuho, metristen puskien talvehtiminen turvallisesti sisätiloissa ei valitettavasti ole mahdollista... joten ne pääsevät kaikki neljä bonchi-käsittelyyn! Samoin yksi paprikoistani on niin kauniisti kieroon kasvanut, että se välttää biojäteastian ja pääsee bonsaikoulintaan. Ensimmäisen käsittelin jo tilanpuutteen takia, kuvia voi vilkaista blogistani jos kiinnostaa: http://katonen.blogspot.fi/2013/08/bonchi-eli-bonsai-chili.html

Kysyisinkin kokeneilta paria seikkaa - ensinnäkin, miten paljon tuota bonsaita nyt pitää kastella, entäpä lannoittaa? Tuo ensimmäinen koeyksilö on muutaman desin ruukussa, ei reikiä pohjassa. Sijoitus on avoimella etelä-länsi-ikkunalla (oikeastaan erkkeri), valoa ja lämpöä riittää niin paljon kuin se täällä Pohjolassa vaan on mahdollista. Leikatussa kasvissa oli hyvin lehtiä, ajattelin että annan niiden olla jonkin aikaa. Onko ok, jos alan trimmata rumempia isoja lehtiä vähitellen sitten, kun uusia lehtiä on alkanut versoa? Ajattelin ottaa varman päälle, että kasvi jäisi eloon, kun esteettisyyskin on kuitenkin vähän niin ja näin, kun vasta harjoittelen bonsai-trimmausta.

Entäpä, onko jo kiire käsitellä loputkin kasvit? Minulla kun ei ole keinovaloja, niin ovatko kasvien selviytymismahdollisuudet huonot, jos niitä alkaa silppuamaan myöhään syksyllä, kun valoa on enää vähän? Näissä muissa kasveissa ei olekaan yhtään lehtiä varren alaosassa. Auttaisiko mahdollisuuksia, jos ottaisin ainakin yhden niistä esikäsittelyyn parvekkeelta eteläikkunalle - trimmaisin lehtiä niin, että alaosa olisi paljaana valossa ja toivottavasti se innostaisi kasvia teettämään vähän lehtiä alaosaan. Vai kestäisikö siinä niin kauan, että hyöty olisi olematon suhteessa sillä aikaa vähentyneeseen päivänvaloon?
6
Edistyneempi chilinkasvatus / Ylösalaisin kasvatus
syyskuu 01, 2013, 22:07:00 ip
Haulla en ainakaan löytänyt foorumilta vielä mitään tällaista, joten heitänpä teille vähän erikoisemman idean. Oletteko kuulleet, että kasveja (elikkä myös chilejä) voi kasvattaa ylösalaisin? Kuulemma se jopa hyödyttää kasvia, koska veden ja ravinteiden kuljetus juurista latvaan sujuu painovoiman avittamana kuin itsestään. Jenkeissä ylösalaiset tomaatti-, mansikka- ym. puskat ovat olleet kovaa huutoa jo jonkin aikaa, niitä on myyty mm. nimikkeellä Topsy Turvy Planter. Kun laittaa tuon googleen, löytyy paljon sekä kuvia että tietoa. Tässä linkki yhteen blogipostaukseen, jossa hyvät ohjeet tee-se-itse ylösalaisen ruukun tekoon: http://www.onegoodthingbyjillee.com/2013/06/diy-topsy-turvy-tomato-planter.html

Onko kukaan nähnyt vielä tällaista kasvatustapaa, tai kokeillut itse? Amppelihan tämä ei ole, vaan kasvi tosiaan roikkuu ruukun alapuolella ylösalaisin. Itseä huvittaisi ensi kevääksi kokeilla, mutta pitäisi viritellä parvekkeelle sitten ihan kunnon kiinnityssysteemit. Itse ruukkujen rakennus ja kasvien istutushan on ihan helppo homma. Mitä mieltä olette? Hauska idea ainakin minusta.  ;)
7
Tori / Vs: Vaihdetaan / Annetaan Siemeniä
syyskuu 01, 2013, 16:29:51 ip
Hei kaikille!

Olen aloitteleva chilinkasvattaja, ja harjoitellut tämän kevään ja kesän cayenne long slimillä. Ensi kaudeksi haluaisin kokeiluun muita lajikkeita, eniten kiinnostavat erikoisen väriset ja bonsaiksi hyvin soveltuvat lajikkeet. Ehkä myös joku vähemmän tulinen tai erityisen tulinen.

Vaihdossa ei ole antaa siis siemeniä, mutta jos joku haluaisi lähettää muutamaa nättiä lajiketta niin voin vaihdossa lähettää itse tekemäni chili-avaimenperän. Kuva löytyy http://katonen.blogspot.fi/2013/09/mika-ei-kuulu-joukkoon.html tuolta. Jos vaihto kiinnostaa, laita yksityisviestiä tai sähköpostia.  ;D

Edit 3.9. Tuhannet kiitokset, olen saanut ystävällisiä vastauksia ja sopinut pari siemendiiliä, joten tänä vuonna en tarvitse enempää!