tammikuu 10, 2025, 07:35:45 ap

Uutiset:

Iloista kasvatuskautta !!


Näytä viestit

Tämä jakso sallii sinun katsoa tämän jäsenen kaikkia viestejä. Huomaa, että näet vain niiden alueiden viestit, joihin sinulla on nyt pääsy.

Viestit - Olli Leppisaari

1
Tori / Vs: Siemeniä/taimia Jyvässeudulta
toukokuu 24, 2017, 21:19:28 ip
Lainaus käyttäjältä: Nopsa-Jussi - huhtikuu 27, 2017, 13:51:02 ip
Kyllä vielä aji kelpaisi, jollet ehtinyt sitä muualle työntää. Miten/milloin onnistuisi?

Justiinsa pari päivää sitten vein mökille. Pahoittelut. Ehkä olisi syytä pikkasen useammin seurata tätäkin foorumia :) Toivottavasti kuitenkin sait jostain taimia. Jos et, pistä yksityisviestiä, niin katotaan mitä keksitään :)
2
Tori / Vs: Siemeniä/taimia Jyvässeudulta
huhtikuu 18, 2017, 15:10:11 ip
Joko kerkesit saada tarvittavat taimet? Täältä löytyisi yksi ylimääräinen Aji Cristal, jos on vielä tarvetta.
3
Lainaus käyttäjältä: Huru-ukko - huhtikuu 13, 2017, 12:17:17 ip
Lainaus käyttäjältä: Kaupunkiviidakon Olli - huhtikuu 13, 2017, 11:25:32 ap
Lainaus käyttäjältä: Huru-ukko - huhtikuu 10, 2017, 11:43:03 ap
Syksyllä sama juttu; lehtisilppu talteen mikä lähtee, ja jyrsimellä keväällä mullan sisään.

En tiedä Huru-ukko sinun kasvatuspaikoista mitään, mutta oletko miettinyt sitä vaihtoehtoa, ettet kääntäisikään multaa vaan levittäisit lehtisilpun yksinkertaisesti mullan päälle? Hyötynä olisi tietty se, että olisi yksi työvaihe vähemmän ja teoriassa myös rikkakasveja vähemmän (jos se nyt ylipäätään on mikään ongelma ollut aiemminkaan). Tietty onhan se jyrsiminen aika miehekästä puuhaa 8)


Olisit voinut kopioida koko tekstin, etkä vain sitä osaa joka tuntuu sopivimmalta, siksi muistinvirkistykselksi:
Minun nurmikon hoito on simppeliä, jätän suurimmaksi osaksi kaiken leikkuu jätteeen maatumaan, ahtaisiin paikkoihin 100%.

Hyöty puutarhaan tarvitaan nurmikonsilppua katteeksi, jonka saa keräimellä kätevästi sieltä missä on tilaa, sekin riittää.
Syksyllä sama juttu; lehtisilppu talteen mikä lähtee, ja jyrsimellä keväällä mullan sisään.

Eli siitä selviää, että levitän nurmikonsilpun sinne kasvimaalle, = hyötypuutarha.

Rikkaruohoja lienee kaikilla, kuten minullakin. Riitävästi. Vesiheinää riittää salaatiksikin, ja bioponisiin bakteerin ruuaksi.

Olen kyllä tutustunut kateviljelyyn, mutta en itse sitä niin pitkälle vie ettenkö keväisin kääntäisi kasvimaata. Edellisvuoden naatit ja lehti/ruohojäte on pieni lisä ravinteena
ja kuohkeuttaa multaa. Pelkällä mustalla mullalla ei lieroja juurikaan ole, eikä edes sen katteen alla kovin paljoa, hiukan enemmän. Vaikka tätä kateviljelyn puolustajat liioiteltuna argumenttina käyttävätkin, ero ei ole kovin iso. Ehkä vuosien mittaan niitä tulisi enemmän, mutta syksyllä sadon noston aikaan ei niitä siellä paljoa ole yhden kesän seurannalla.

Sen verran olen eläissäni onki/pilkki matoja kaivellut, että tiedän niiden viihtyvän parhaiten siellä missä on nurmikkoa ja juuristoa. Ja sopiva kosteus.
Kastemadot noukitaan, ei kaiveta  ;).

Ehkä en kirjoittanut tarpeeksi selkeästi. Puhuin maan kääntämisestä, sen takia en kopioinut koko tekstiä. Ymmärsin kyllä tapasi hoitaa nurmikkoa.

Eli menee nyt vähän ohi aiheen, mutta yritän selventää ajatusta silti. Joka kerta kun muokkaat maata, samalla muokkaat siellä maassa olevien pieneliöiden ympäristöä ja todennäköisesti huonompaan suuntaan. Koska nämä ovat ainakin osittain vastuussa kasviesi ravinteiden saannista, niin se ei välttämättä ole kaikista järkevin tapa hoitaa kasvimaata. Ja samalla kun käännät kasvimaan, muokkaat myös mullassa olevien rikkakasvien siemeniä ja palasia mahdollisesti syvemmältä kohti pintaa, jolloin ne lähtevät kasvamaan kun muokkaamattomassa maassa ne saattaisivat jäädä kasvamatta. Arvelisin, että kateviljelyn mahdolliset hyödyt tulisivat näkymään vasta pidemmän ajan kuluessa kun maata ei joka vuosi käännettäisi. Mutta jos multa on päässyt tiivistymään liikaa vaikkapa kasvimaalla liikkumisen seurauksena, niin ehkä se on aiheellista kääntää.

Tämä kaikki on toki pelkkää teoriaa. Minulla ei ole kasvimaata ja pitäisi tehdä käytännön kokeiluja, jotta tietäisi kannattaako maata muokata vai ei. Sama asia myös kateviljelyn suhteen. En edelleenkään tiedä tarpeeksi sinun tilanteestasi, joten tämä koko viesti on enemmänkin pohdintaa yleisellä tasolla, eikä juuri sinun tilanteeseesi liittyen. Jokainen tietenkin valitsee itse mitkä kasvatustavat parhaiten sopii omiin tilanteisiin :)
4
Lainaus käyttäjältä: Huru-ukko - huhtikuu 10, 2017, 11:43:03 ap
Syksyllä sama juttu; lehtisilppu talteen mikä lähtee, ja jyrsimellä keväällä mullan sisään.

En tiedä Huru-ukko sinun kasvatuspaikoista mitään, mutta oletko miettinyt sitä vaihtoehtoa, ettet kääntäisikään multaa vaan levittäisit lehtisilpun yksinkertaisesti mullan päälle? Hyötynä olisi tietty se, että olisi yksi työvaihe vähemmän ja teoriassa myös rikkakasveja vähemmän (jos se nyt ylipäätään on mikään ongelma ollut aiemminkaan). Tietty onhan se jyrsiminen aika miehekästä puuhaa 8)

Lainaus käyttäjältä: Will0w - huhtikuu 11, 2017, 03:34:47 ap
tavoitteena on muutamien seuraavan vuoden aikana hankkiutua kokonaan nurmikosta eroon.

Itselläni olisi tässä muutama hieman vastaava projekti tulossa, joten olisi kiinnostavaa kuulla lisää. Oletko ajatellut kuvata ja kirjoittaa ylös miten homma etenee? Ehkäpä voitaisiin jatkaa tuolla yksityisviestien puolella :)

Ja vielä palatakseni alkuperäiseen aiheeseen nurmikosta, niin kyllähän sille paikkansa on. Omaan päähäni ei vaan mahdu miksi sitä täytyy tunkea aina joka paikkaan. Monissa kaupungeissakin on syrjäisiä alueita, joissa olisi nurmikon sijaan parempi olla vaikka "luonnontilainen" metsäalue. Mutta ei, mieluummin siellä hinkutetaan ruohonleikkurilla. Turhaa ajan ja luonnonvarojen haaskausta.
5
Kyllä. Kun verrataan nurmikkoa esim. metsään, niin onhan se surkea järjestelmä. Nurmikko vaatii ihmisen työtä (leikkuu ja lannoitus), kun taas metsä ylläpitää itse itseään ja parantaa maaperää ajan kuluessa. Lajien moninaisuutta ei ole edes järkevää vertailla. Toki nurmikollekkin on käyttöä vaikkapa pelipaikkana.

Tuossa Will0w:n tapauksessa on jo nurmikon pohjatyöt tehty väärin. Nurmikko vaatii vähintään 20 sentin multakerroksen ja savimaatakin olisi ollut syytä rikkoa ennen kuin multaa tuodaan paikalle. Oliko nurmikon tilalla sattumoisin ennen pelto?

Jos tavoitteena on perustaa nurmikon paikalle puutarha, niin itse vuokraisin puutarhajyrsimen päiväksi. Sillä saisi rikottua hyvin tuota kovaa savimaata ja näin parannettua nopeasti kasvuolosuhteita. Siihen päälle sitten toisin tarpeen mukaan multaa ja parantaisin maata ajan kuluessa jättämällä kasvinosia maatumaan ja lisäämällä kompostimultaa. Myös yksi vaihtoehto olisi tehdä kohopenkit suoraan nurmikon päälle siten, että ensin latoo muutaman kerroksen pahvia ja siihen päälle sitten rakentaa itse penkit. Tosin täytyy tähän lisätä, että omakohtaista kokemusta ei ole kummastakaan neuvosta :)

Jos kiinnostaa tehdä melko vähän työtä vaativa ja itse itseään mahdollisimman paljon ylläpitävä puutarha, niin suosittelen etsimään tietoa aiheesta hakusanoilla permakulttuuri ja metsäpuutarha. Suomeksi on olemassa melko vähän materiaalia ja jos englanti taittuu, niin hyviä sanoja on permaculture ja forest garden. Kuitenkin ainakin yksi hyvä yleisteos aiheesta löytyy suomeksi ja se on Riikka Kaihovaaran Riippumaton puutarha. Suosittelen.

Ja sitten vielä muutamia linkkejä:
Pohjoinen permakulttuuri
Martin Crawford´s FOREST GARDEN
Our Urban Homestead
6
Tori / O: Pluggbox (3 kpl)
tammikuu 05, 2017, 08:04:18 ap
Ostetaan 3 kappaletta hyväkuntoisia Pluggboxeja, joko yhdessä tai erikseen. Asun Jyväskylässä, nouto onnistuu lähialueilta ja tarvittaessa kaupat hoituu toki myös postin välityksellä. Tarjoa yksityisviestillä tai s-postilla olli.leppisaari (ät) hotmail.com.
7
Kasvatuskilpailut / Vs: Bonchi kilipailu 2015
joulukuu 08, 2015, 21:33:19 ip
Ilmoittaudunpa kilpailuun kun näyttää niin tunkua olevan.

Kilpailukasvina toimii Lemon drop (C. Baccatum)



Kyseinen kasvi on syntynyt 12.3.2014 ja kuva otettu 30.5.2015.

Ja linkki kasvatuspäiväkirjaan: http://chilifoorumi.fi/index.php?topic=15549.msg296199#msg296199.
8
Tämä kasvatuspäiväkirja kertoo bonsai-chilien eli bonchien kasvattamisesta.

Muokkasin viime vuonna chileistä ensimmäisen kerran boncheja. Kokeilu ei mennyt aivan nappiin, sillä vain yksi chili kolmesta selvisi hengissä. Tästä ei kuitenkaan lannistuttu, vaan päätin jatkaa harjoituksia myös tänä vuonna ja katsoa josko tällä kertaa bonchit kasvaisivat paremmin. Tarkempi päiväkirja viime vuoden boncheista löytyy osoitteesta http://chilifoorumi.fi/index.php?topic=15549.msg296199#msg296199.


Tavoite ja alustavat suunnitelmat

Ideana on muokata kolmesta ulkona ja ikkunalaudalla kasvaneesta chilistä bonsait. Kasveina toimii Capsicum Baccatum -suvun lajikkeet Aji Fantasy ja Trepadeira Werner, joista ensimmäistä on kaksi kappaletta. Alasleikkuun aikaan näillä kasveilla on ikää noin 8 kuukautta.

Chilit istutetaan mataliin ruukkuihin, jotka ovat halkaisijaltaan noin 13-15 senttimetriä. Kunkin ruukun pohjassa on reikä, josta liika kasteluvesi pääsee valumaan aluslautaselle. Chilit laitetaan kasvamaan 30 wattisen loisteputkivalaisimen alle.

Kasvualustana toimii Kekkilän taimimulta ja lannoitteena käytetään GreenCaren Puutarhan Kesää. Lannoittaminen aloitetaan melko pian, koska taimimullassa on vain vähän ravinteita.


Kasvien leikkaamista 2.12.2015
Päivä 1.


Chilit pätkitty noin 10 cm korkeiksi tapeiksi. Kaikilla kasveilla oli näkyvissä pieniä lehdenalkuja jo ennen alasleikkuuta. Myös juuripaakkuja leikattu reilusti pienemmiksi, jotta juurilla olisi tilaa kasvaa bonsai-ruukuissa. Kasvit koulittu ruukkuihin.

Leikkuun aikaan chileissä oli vielä monia kypsiä ja kypsymättömiä hedelmiä. Nämä oksat on laitettu maljakkoon jatkamaan eloaan, jotta hedelmät pysyisivät hyvinä hieman pidempään ja loputkin niistä kypsyisivät.

Koulimisen jälkeen chilit laitettu 30 wattisen loisteputkivalaisimen alle elpymään. Valoa chilit saavat toistaiseksi noin 10-14 tuntia päivässä.

Aji Fantasy, nro 1:



Trepadeira Werner:



Aji Fantasy, nro 2:



Yhteiskuva kasveista:

Viimeisenä oikealla vuoden 2014 Lemon Drop


Kastelua 5.12.
Päivä 4.


Kasvit kasteltu puhtaalla vedellä.


Ajastin levisi 6.12.
Päivä 5.


Aamulla kun heräsin niin lamppu ei ollutkaan päällä. Ajastin oli mäsänä, joten täytyy sytyttää ja sammuttaa valaisin henkilökohtaisesti.


Elonmerkkejä 8.12.
Päivä 7.


Näyttäisi siltä, että kaikki chilit selvisivät alasleikkuusta hengissä.



Päivittelen tätä aloitusviestiä kunhan kasvit kasvaa. Samat höpinät ja vähän muutakin löytyy myös tuolta blogin puolelta osoitteesta http://www.kaupunkiviidakko.blogspot.fi/.
9
Hoplaa. Bonsait ovat kasvaneet, joten aloitusviestiä jälleen päivitetty.
10
Lainaus käyttäjältä: Zen - lokakuu 21, 2014, 22:54:41 ip
Hyvännäköisiä bonchin alkuja! Kasvoivatko varret noin kauniin ryhmyisiksi itsestään vai oletko tehnyt niille jotain?

Kiitos :) En ole mitään sen kummempaa tehnyt paitsi leikannut oksia/lehtiä.
11
Bonsait ovat kasvaneet, joten aloitusviestiä päivitetty  8)
12
Päiväkirjat ja fotoalbumit / Chilipuskasta bonsai-puu
lokakuu 07, 2014, 17:18:31 ip
Tämä kasvatuspäiväkirja kertoo kokeilusta, jonka tarkoituksena on muokata chileistä bonsai-puita. Kyseessä on ensimmäinen kerta kun yritän kasvattaa bonsaita, joten kaikki neuvot ja niksit otetaan kiitollisena vastaan :)


Tavoite ja alustavat suunnitelmat

Ajatuksena on muokata kolmesta parvekkeella kasvaneesta chilistä bonsai-puita Fataliin ohjeita(http://www.fatalii.net/Bonsai_Chiles_Bonchi) soveltaen. Chilit leikataan lyhyeksi ja istutetaan mataliin ruukkuihin, jotka ovat halkaisijaltaan noin 13-15 senttimetriä. Kunkin ruukun pohjassa on reikä, josta liika kasteluvesi pääsee valumaan aluslautaselle. Chilit tulevat kasvamaan 30 wattisen loisteputkivalaisimen alla.

Lähtötilanne ennen leikkausta:

Hieman yli puoli vuotta vanhat chilit


Kasvien leikkaamista 30.9.2014
Päivä 1.


Chilit leikattu noin 9 cm korkeiksi tapeiksi. Myös juuripaakkuja leikattu reilusti pienemmiksi, jotta juuret mahtuisivat paremmin bonsai-ruukkuihin. Kasvit koulittu ruukkuihin, joiden pohjalle laitettu muutaman sentin kerros ruukkusoraa salaojitukseksi. Kasvualustana toimii Biolanin puutarhan musta multa, johon sekoittu noin 1/3 osa ruukkusoraa.

Koulimisen jälkeen chilit laitettu 30 wattisen loisteputkivalaisimen alle kasvamaan. Valoa chilit saavat toistaiseksi noin 14 tuntia päivässä. Etäisyys valaisimesta on kasvien yläreunasta mitattuna noin 18 cm.

Orange flame:


Star flame:


Lemon drop:



Kastelua 3.10.
Päivä 4.


Tapeille annettu puhdasta vettä, koska musta multa on jo valmiiksi voimakkaasti lannoitettua.


Lisää vettä 4.10.
Päivä 5.


Bonsait kasteltu illalla. Pienten ruukkujen ja lämpimän kasvupaikan vuoksi kasvit näyttävät tarvitsevan vettä noin muutaman päivän välein.


Kasvua näkyvissä 5.10.
Päivä 6.


Kasvit näyttävät elonmerkkejä. Pieniä lehdenalkuja ilmestynyt kaikkiin chileihin. Lehtiä näyttää kasvavan niihin kohtiin, joissa oli aikaisemmin oksia ja lehtiä.

Star flame kasvattaa lehtiä:



Lisää kasvua 8.10.
Päivä 9.


Lehdet kasvavat pikkuhiljaa. Chilejä kasteltu tarpeen mukaan ja sumuteltu kerran päivässä.

Orange flame:


Star flame:


Lemon drop:



Lehtien karsimista 11.10.
Päivä 12.


Lehtiä karsittu hieman kaikkien bonsaiden alaosista, jotta rungot tulisivat paremmin näkyviin.

Orange flame ennen karsimista ja sen jälkeen:



Orange flame:


Star flame:


Lemon drop:



Lisää karsimista 17.10.
Päivä 18.


Kasvustoa karsittu hieman jälleen, jotta bonsai-puut haaroittuisivat paremmin.

Orange flame:


Star flame:


Lemon drop:



Tilannekatsaus 21.10.
Päivä 22.


Lisää kasvustoa karsittu. Kasveja on edelleen kasteltu puhtaalla vedellä ja sumuteltu kerran päivässä.

Lemon drop ennen karsimista ja sen jälkeen:



Orange flame:


Orange flame kasvaa toiseksi nopeiten ja kasvi näyttää voivan hyvin. Molemmista tapeista on lähtenyt kasvamaan muutama oksa ja ne sijaitsevat eri puolella runkoa.


Star flame:


Star flame kasvaa hitaiten. Sen kaikki neljä oksaa kasvavat samasta kohdasta runkoa, joten ulkonäkö ei ole tällä hetkellä kaksinen.

Star flamella vaikuttaisi olevan myös jonkinlaisia ravinneongelmia, koska osa lehdistä on käppyriä ja tummanvihreitä. Ehkäpä mustassa mullassa oli liikaa typpeä. Katson korjaantuuko ongelma sillä, että kastelen kyseistä bonsaita pelkällä puhtaalla vedellä myös jatkossa.


Lemon drop:


Lemon drop kasvaa nopeiten tällä hetkellä. Oksia kasvaa joka puolelta runkoa ja kasvi näyttää voivan hyvin.


Sähkönkulutus ja valaistusvoimakkuus 22.10.
Päivä 23.


Sähkönkulutus päivässä: 0,03 kW (valaisimen teho) x 0,121 €/kWh (energian hinta) x 15 h (valaistusaika) = 0,05445 €

Sähkönkulutus kuukaudessa:  0,05445 € x 30 päivää =  1,6335 €

Valaistusvoimakkuus Star flamen latvan korkeudelta mitattuna: 2620 luxia


Sidontaa 25.10.
Päivä 26.


Oksia sidottu rautalangalla. Tarkoituksena on saada bonsait kasvamaan siten, että oksia kasvaisi joka suuntaan.

Orange flame:


Star flame:


Lemon drop:



Karsintaa 28.10.
Päivä 29.


Star flamen latva leikattu liiallisen kasvun vuoksi. Kaikkien bonsaiden oksia taivutettu tilanteen mukaan. Star flamesta ja Orange flamesta leikattu kukanalkuja, jotta kasvu keskittyisi lehtiin.


Lemon dropin muokkausta 31.10.
Päivä 32.


Lemon dropista alettu muokkaamaan bonsai-puiden perusmuotoa nimeltä fukinagashi eli ns. tuulentuivertamaa muotoa. Ideana tässä on tehdä kasvista sellainen, että se näyttäisi kasvaneen tuulisella alueella.

Orange flame:


Star flame:


Lemon drop:


Lemon dropista poistettu oksia toiselta puolen runkoa, jotta kasvista tulisi toispuoleinen. Tämän lisäksi jäljelle jätettyjä oksia taivutettu rautalangan avulla.


Tilanne 9.11.
Päivä 41.


Bonsait voivat hyvin. Kasvit sumuteltu kerran päivässä ja kasteltu puhtaalla vedellä tilanteen niin vaatiessa. Kasveja ei ole vielä lannoitettu ollenkaan.

Orange flamen ja Star flamen kukinta estetty poistamalla kukanalkuja. Lemon dropissa ei ole vielä ollut kukkia.

Orange flame:


Star flame:


Lemon drop:



Päiväkirjan viimeinen päivitys 30.5.2015.
Päivä mikälie.


Päiväkirjan pito jäi huonolle tolalle jossakin vaiheessa viime vuoden loppua. Samoihin aikoihin Orange Flame ja Star flame päätyivät roskapönttöön kirvojen takia. Ainoastaan Lemon drop säilyi hengissä tässä kokeilussa. Seuraavaksi se koulitaan isompaan ruukkuun ja laitetaan sään salliessa parvekkeelle kasvamaan.

Lemon drop:


Kaiken kaikkiaan bonsai-puita oli mukava kasvattaa, vaikka kaksi yksilöä koki kovan kohtalon ennen aikojaan. Myöskään satoa ei tullut ollenkaan. Opin kuitenkin uusia asioita, joten voidaan kai sanoa, että tämä kokeilu kannatti. Suosittelen muitakin kokeilemaan tynkien kasvattamista ensi syksynä.
13
Aloitusviestiä päivitetty ja samalla se olikin sitten viimeinen merkintä tähän päiväkirjaan. Kiitos kaikille vinkeistä ja palataan asiaan!
15
Ekat hetelmät poimittu ja tilannepäivitystä jälleen 8) Lannotteet varmaankin vaihdan Puutarhan kesään kunhan selviän reissusta kotiin, ellei parempia ehdotuksia tule.
16
Lainaus käyttäjältä: Huru-ukko - kesäkuu 15, 2014, 19:59:44 ip
Jos ovat vielä vihreitä, niin eivät kypsy kunnolla. Makukin voi jäädä puolinaiseksi.

Omia paprikoita muutamia olen korjannut pienistä puskista kun noin kolmannes on vihreää enää jäljellä, parissa päivässä väri on vaihtunut kokonaan punaiseksi.

Kiitos tiedoista. Annan toistaiseksi palkojen kypsyä rauhassa. Omat kokemukset paprikoiden korjuusta on samanlaiset eli jos osa on vielä vihreää niin kypsyy loppuun keräämisen jälkeen.
17
Chilit ovat viimein päässeet suunnitellulle paikalle kasvamaan, vaikka näkösuojaksi niistä ei vielä ole. Aloitusviestiä siis päivitetty.

Kertokaahan viisaammat, että kannattaisiko isoimpia chilin palkoja alkaa jo napsimaan irti. Ideana olisi lisätä satoa tällä tavoin. Hedelmät ovat edelleen vihreitä, mutta käsittääkseni kypsyvät poimimisen jälkeenkin?
18
Ensimmäiset chilin hedelmät kasvavat, joten tilanne jälleen päivitetty aloitusviestiin.
19
Chilit kasvaa, joten tilannetta päivitetty 8)
20
Lainaus käyttäjältä: Chilivaari - huhtikuu 13, 2014, 21:08:47 ip
Siinä tapauksessa nuo pitää latvoa heti pienenä, muuten ne kasvaa ehkä vain yhtä runkoa yli ristikon ja haaraantuvat vasta sen yläpuolella. Runsas valo pikkutaimilla myös auttaa alhaalta tuuhentumiseen.

Jepulis. Ajattelin latvoa toisen lehtiparin yläpuolelta, kunhan nuo saavat vähän pituutta lisää. Näin saan pistokkaat samalla otettua. Chilit ovat nyt lounas-ikkunalla kasvamassa ja sen kummempaa lisävaloa en ajatellut niille antaa.