huhtikuu 16, 2025, 22:49:51 ip

Uutiset:

Iloista kasvatuskautta !!


Näytä viestit

Tämä jakso sallii sinun katsoa tämän jäsenen kaikkia viestejä. Huomaa, että näet vain niiden alueiden viestit, joihin sinulla on nyt pääsy.

Viestit - donjaffa

1
Päiväkirjat ja fotoalbumit / Vs: Donjaffa goes 2016
maaliskuu 31, 2016, 20:31:17 ip
Kylläpä tätä päiväkirjaa joutui etsimään... Toiselta lautalta jatkoon pääsi kaksi Madagascaria, yksi Omnicolor ja yksi Salmon. Lisäksi muutama itänyt siemen laitettiin porukoille Cheyenne seuraksi, koska lautalla kävi "onnettomuus" eikä ollut enää mitään tietoa lajikkeista.

Mullan kanssa kävi sitten kauden ensimmäinen koomaus. Jotain peruskukkamultaa tuo oli, mutta kastelun jälkeen kovaa kuin betonia. Aluksi taimet eivät kasvaneet pituutta juuri lainkaan, mutta nyt tilanne on muuttunut. Tälle toiselle lautalliselle hain kaktusmultaa ja lopputulema on heti toinen. Noilla "betonissa" kasvaneilla on varmaan teräksiset juuret.

Talvehtineet chilit ovat ottaneet kokoa ja näköä ihan kiitettävästi. Moruga Scorpio on kukkinut nyt muutaman viikon ja Trepadeira Wernerit suunnilleen saman verran. Mini Rocoton kanssa ei ole mitään hajua mitä tehdä. Ei kasva, mutta ei myöskään näytä mitään merkkejä siitä, että elinkaari olisi loppumassa. Selvisi talven yli helposti kuitenkin.
2
Opastusta ja ohjeita tarvitaan. Sirkkalehdet jäävät "jumiin" siemenen kuoriin. Onko periaatteessa haittaa, jos siemenen nyppäisee pois ja sirkkalehtien kärjet menevät siinä mukana? Pirizin kohdalla vartta tulee, mutta sirkkalehdet eivät kasva ainakaan silmämääräisesti yhtään. Idätys tapahtui lautalla ja nyt kasvin alut on siirretty multaan.
3
Päiväkirjat ja fotoalbumit / Vs: Donjaffa goes 2016
tammikuu 12, 2016, 21:20:54 ip
Lainaus käyttäjältä: Trioniska - joulukuu 27, 2015, 22:59:00 ip
Tai sitten tuon Annuumin osoitteessa on jonkin asteinen viherpeukalo kehissä?


Voishan sen noinkin ilmaista =)

Ensimäinen lautta istutettu multaan. Kaikki muut itivät, paitsi Golden Habanerot. Omnicoloreistakin lähti vain yksi itämään, mutta parempi sekin ku ei mitään. Hetki sitten laitoin toisen lautan "tulille" ja tähän matkustajiksi Salmon, Fatalii, Madagascar, Pimenta Diomar sekä uusinta kierrokselle Piriz, Omnicolor ja Aji Norteno, jotka itivät ensimmäisellä lautalla kappalemääräisesti huonoiten.

Kauden ensimmäinen tavoitekin on jo saavutettu, kun Scotch Bonnetit sai multiin. Tämähän menee toistaiseksi melko hyvin  :D
4
Päiväkirjat ja fotoalbumit / Vs: Donjaffa goes 2016
joulukuu 27, 2015, 20:30:12 ip
Viikko takana. Omnicoloria ja Golden Habaneroa lukuunottamatta kaikki muut itävät jo nyt. Tarvinnee viritellä valoa nyt alkuviikolla sekä hankkia pieniä ruukkuja, joihin siirrellä taimet myöhemmin. Seuraavalle lautalle laitetaan killumaan Salmon, Madagascar, Fatalii ja Pimenta Diomar. Koska muutama "slotti" jää vapaata lautalle, niin ajattelin arpoa nöille paikoille ensimmäiseltä kaudelta tallennettuja siemeniä. Lähtivät sitten itämään tai eivät.

Mainittakoon vielä, että Cheyenne, jonka vein viime kesänä äidin hoiviin, voi todella paksusti. Kukkii kokoajan ilman lisävaloa, lehdet eivät kellastu eivätkä ötökät vaivaa. Outo annuumi.
5
Päiväkirjat ja fotoalbumit / Vs: Donjaffa goes 2016
joulukuu 23, 2015, 19:54:10 ip
Kaksi vuorokautta takana ja kaksi Scotch Bonnetia itää. Ei huono sanos Uotisen Jorma tähän väliin...
6
Päiväkirjat ja fotoalbumit / Donjaffa goes 2016
joulukuu 21, 2015, 21:17:13 ip
No niin. Ensimmäiselle idätyslautalle pääsivät juuri ensimmäiset siemenet. Myöhemmin idätellään vielä mullassa jotain lisää jälkikasvun kanssa. Lautalle tiensä löysivät Omnicolor, Piriz, Scotch Bonnet, Bishob's Hat, Golden Habanero ja Aji Norteno. Talven yli näyttävät selviytyvän kaikki, jotka talvehtimisen aloittivatkin. Kolmannen kauden aloittavat kasi Trepadeira Werneriä ja yksi Moruga Scorpio. Toiselle kaudelle pinnistivät kaksi Aji Cristalia ja mini Rocoto. Moruga kukkii edelleen ilman lisävaloa ja lannoitusta. Tämä hieman ihmetyttää, koska ensimmäinen talvehtiminen oli todella haasteellinen.

Ensimmäinen kausi meni aikanaan kaiken opetteluun. Viime kausi keskityttiin lannoittamisen mystiikkaan ja josko nyt alkavalla kaudella pyrittäisiin muut kasvuolosuhteet saattamaan hivenen parempaan kuntoon. Kaikki kasvat sisällä eteläisillä ikkunoilla. Ulkona on tilaa vaikka muille jakaa, mutta jostain syystä saamattomuus on aina iskenyt, kun on pitänyt siirtää jotain ulos.
7
Lainaus käyttäjältä: Lucyfer - elokuu 25, 2015, 18:02:44 ip
Jokainen on erikokoisessa ruukussa ja voi hieman eri tavoin... Pitääkö vaihtaa isompiin ruukkuihin? Ne, jotka ovat alkaneet kellastuttaa lehtiään, kärsivät varmaankin ravinnepuutoksesta... Mutta miten toimia ennen talvea ja kun tekevät satoa vielä??

Vasemmalta oikealle Trepadeira Werner, nuukahtanut Aji Cristal (annoin vettä juuri ennen kuvan ottoa), toinen Aji Cristal, 2 x Bolivian Rainbow, toinen Trepadeira Werner, Purira.



Itse sain pidettyä kaksi Trepadeira Werneria ja yhden Moruga Scorpion hengissä, kun katkaisin kasvit sitten, että lehtiä jäi vain muutama. Koska chilit ovat sisächilejä itselläni, niin en lähtenyt ruukkua vaihtamaan. Laitoin eteläiselle ikkunalaudalle ja kastelin siinä vaiheessa, kun nuo pari lehteä nuukahtivat. Katkoin chilit muistaakseni joskus lokakuun alussa ja herättelyt alkoivat heti tammikuun alussa mullan vaihdolla ja lannoituksella.

8
Lainaus käyttäjältä: Nonparelli - elokuu 13, 2015, 16:34:15 ip
Voiko mäntysuovalla suihkutettuja podeja syödä, siis että ne eivät imaise sitä sisäänsä vaan pystyy huuhtelemaan pois ennen syöntiä? Entäs pyretriinillä suihkutettuja?

Kirvainvaasio ja vähän ripsiäisiäkin kenties tuolla parvekkeella, osa chileistä kukkavaiheessa ja osassa kypsyviä podeja. Tänään nypin kaikki vähänkään laikukkaan näköiset lehdet pois ja ajattelin illalla aloittaa kemiallisen taistelun...


Mäntysuopakäsittelyn saaneet kasvit kannattaa suihkutella puhtaaksi jonkin ajan päästä käsittelystä. Viime vuonna jätin puolihuolimattomasti kasvit huuhtelmatta ja tykkäsivät kovasti kyttyrää tuosta mäntysuopahauteesta.
9
Kun chili on muuttunut punaiseksi (oletuksena, että kypsän podin väri on punainen...), niin kannttaako niitä roikottaa kasvissa vielä vai poistaa saman tien?
10
Valoa ja lannoitetta. Siitä se lähtee.
11
Talven ylitse selvisi pari Trepadeira do Werneriä ja yksi Moruga Scorpio. Olen aloittanut lannoittamaan puutarhan kesällä tammikuun lopulla (täältä löytyvän ohjeen mukaisesti) ja kaikki alkoivat kasvaa ja kukoistamaan. Nyt kuitenkin Morugaan on ilmaantunut jo jonkin verran todella pieniä kukinnon alkuja. Kannattaako leikata pois vai antaa olla? Kaikki kolme kasvia leikkasin loppusyksystä tyngäksi eli nyt pitäis saada energiat suunnattua vain kasvin kasvuun. Pitääkö Morugan lannoittamista vähentää? Kaikki kasvit ovat mullassa ja saavat jokatoisella kastelulla lannoitteen.
12
Päiväkirjat ja fotoalbumit / Vs: 2015 á la donjaffa
tammikuu 19, 2015, 20:51:27 ip
Jaahas. Mini Rocotot ja Aji Fantasyt alkaneet itämään. Talvehtineet kasvit saivat uutta maaperää alleen ja hieman juuria tuli trimmattua. Heti näki piristymisen merkkejä  :)
13
Päiväkirjat ja fotoalbumit / 2015 á la donjaffa
tammikuu 11, 2015, 20:21:54 ip
Idätys on ollut käynnissä nyt reilun viikon (mullassa). Cheyennet itävät jo, joka sinällään ei yllättänyt, koska viime vuonnakin ne pompsahtivat melkein saman tien mullasta, kun ne sinne oli kylvetty. Muut lajit täälle kaudelle ovat Golden Habanero, Moruga Scorpio, Mini Rocotto, Blondie, Trepadeira Werner ja Aji Cristal. Ajatuksena on, että ensi viikolla vielä laittaisin De Arbolin "tulille", koska viime kaudesta jäi vähän hampaan koloon.

Talven yli selvisi yksi Moruga ja kaksi Trepadeiraa. Laitoin lisäksi itämään tuota Trepadeiraa, koska sen kasvatus onnistui sisällä hyvin ja kasvi ei todellakaan ollut nirso olosuhteista. Nyt kun panostetaan tuohon oikein lannoittamiseen, niin toivotaan, että loppukesästä odottaa iloinen yllätys. Viime vuosi meni periaatteessa siinä, että opetteli mitä kasvit kestävät ja mitä ei.
14
Olipa paksu "nahka" tällä lajilla. Ensimmäisistä kypsistä siemet talteen, mutta niitä sai todella kaivaa chilin sisältä. Maku oli hyvä, varsinkin, kun verrokkina oli parin päivän takainen Black Scorpion Tongue. Polte oli meikäläiselle aikalailla maksimi. Toisin sanoen tästä tuli suosikki kerta laakista. Varsinkin jos selviää talvesta, niin ensi vuonna sitten panostetaan enemmän juuri tähän lajiin.
15
Cheyennien tarina oli seuraava. Itäminen tapahtui nopeasti tammikuussa ja kasvit kasvoivat reippaasti toukokuun puoleen väliin asti, jolloin vieraaksi ilmestyi punkki-invaasio. Siirsin kasvit tuolloin sisältä ulos, jotta epidemia ei leviäisi ja annoin muutaman päivän verran mäntysuopahoitoa kasveille. Tässä vaiheessa muutama podi oli jo kasvanut jonkin aikaa.

Tuolloin toukokuu muuttui melkein talveksi, kun lämpötilat laskivat öisin noin viiteen asteeseen. Kasvit pysyivät hengissä, mutta mitään kasvua tai podien kypsymistä ei tapahtunut ennen heinäkuun alkua, jolloin tuli kesäiset ilmat. Podit kypsyivät nopeasti kauniin oransseiksi, mutta kuitenkin kypsymisen loppuvaiheessa alkoivat nahistua ja pehmitä. Onko normaali?

Tulisuutta ei ole yhtään podeissa. Maistoin varovasti ensin pienen palan eikä mitään, sitten hieman isomman eikä mitään. Lopuksi mussutin koko podin eikä siltikään pienintäkään häivähdystä tulisuudesta. Olikohan tuo toukokuun shokkihoito syynä siihen, että chilissä ei ollut potkua yhtään? Toisesta Cheyennestä en ottanut vielä maistiaisia.
16
Ovatko siemenet käyttökelpoisia vain kypsyneistä podeista? Mites säilytys? Ilmeisesti mielellään valolta suojattuna. Kannattaako säilöä esimerkiksi jääkaapissa?
17
Lainaus käyttäjältä: sorrii - huhtikuu 02, 2014, 16:14:31 ip
Nyt näyttää tuo Trepaidera Werner pysähtyneen 2cm nysäksi, kun muut jotenkin kasvaa.


Itselle kävi samalla tavalla. En muista kauanko itämiseen meni, mutta Wernerit "jämähtivät" 2-3 senttiin, kun esim. Cheyennet kasvoivat lähes silmissä. Tällä hetkellä Wernerit kasvavat joka suuntaan komeasti.

Siemenet kylvin tammikuun alussa. Parhaimmat itäjät olivat Black Scorpion Tongue ja Cheyenne. Aji Ovot eivät lähteneet itämään lainkaan kuuden viikon aikana, jonka jaksoin odottaa. Jälkikäteen mietittynä idätysolosuhteet eivät olleet todellakaan mitenkään optimaaliset. Tähän tarvii panostaa tulevaisuudessa. Idätys tehtiin mullassa ja "astiana" toimi sellusta tai vastaavasta tehty viritelmä, joka kastuttuaan olikin haastavaa saada pysymään pystyssä.
18
Uusien jäsenten esittelyt / Hoblaa
heinäkuu 09, 2014, 23:07:48 ip
Tervehdys! Liityimpä joukkoon iloiseen. Ensikosketus kasvattamiseen tuli joskus 2000-luvun alussa, kun kaveri kasvatti chilejä ja häneltä sain siemeniä. Luonnollisestikaan en tiennyt yhtään miten chilejä kasvatetaan ja homma taisi jäädä yhteen kesään. Viime talvena päätin kokeilla "luovan tauon" jälkeen ja tilasin läjän siemeniä ja tutustuin tarkemmin perusteisiin, jotta homma ei taas tyssäisi heti kättelyssä.

Tällä hetkellä kasvamassa Black Scorpion Tongue, Ancho San Luis, Trepadeira Werner, Moruga Scorpio, De Arbol, Cheyenne sekä Blondie. HIeman tarinaa tältä kaudelta sekä kuvia löytyy http://donjaffa.blogspot.fi/. Kaikkinensa hieno harrastus.