tammikuu 09, 2025, 12:40:14 ip

Uutiset:

Iloista kasvatuskautta !!


Näytä viestit

Tämä jakso sallii sinun katsoa tämän jäsenen kaikkia viestejä. Huomaa, että näet vain niiden alueiden viestit, joihin sinulla on nyt pääsy.

Viestit - Slapa

1
Moi,

Kevätallergikkona en ole kyllä chilien huomannut aiheuttavan mitään, sen sijaan leppä kukkii täyttä päätä ja se saa kyllä minut pärskimään jatkuvasti. Koivu on sitten se ISO PAHA... ;)
2
Niin valitettavaa kuin tällainen onkin, ei tämä nyt varmasti ole ainutlaatuinen tapaus internet-kaupankäynnissä. Eiköhän rekisteröityneet asiakkaat saa ihan yhtä hyvän kohtelun siellä kuin ennenkin, kun tilaushistoriasta näkee, että asiakkaan kanssa ei ole ollut ongelmia. Jos joku kauppa yhden (tai muutaman) epärehellisen suomalaisen takia alkaa syrjiä kaikkia suomalaisia, olisi ehkä aika käydä joku kaupankäynnin kurssi uudestaan.
Itse olen aina saanut pepperkingiltä erittäin ystävällistä palvelua, ja ovatpa jopa intoutuneet kirjeenvaihtoon välillä, kun tilauksen mukana on tullut jotain hauskaa, josta olen kiitellyt. Viimeksi mukana tuli viikon matkustanut hämähäkki, joka alkoi vain kutoa verkkoaan kuntoon kun avasin paketin. Myöhemmin selvisi, että samassa paketissa tuli kasvariin tämän vuoden kirva-invaasio...
3
Kodin mausteinen kokkaus / Hakaniemen maustekaupat
huhtikuu 26, 2007, 10:03:22 ap
Kautta aikojen, kun on ollut pakko jotain maustetta etsiä myös Indian Marketista, mausteet ovat olleet suurelta osalta jo vanhoja, "parasta ennen" ohitettu jo vuodella... Joku aika sitten ne alkoivat noita isoja vanhentuneita pusseja sitten aukaisemaan ja pakkaamaan uudestaan kirkkaisiin muovipusseihin, ilman päiväystä. Uskokaa pois, tuoreella ja vanhentuneella kuivatulla mausteella on ero kuin yöllä ja päivällä. Esimerkiksi itse käytämme suuret määrät kuivattua korianterin siementä ja juustokuminaa ruoanlaitossa. Korianteria ei tahdo maun perusteella tunnistaa, kun se pääsee vanhenemaan. Tuoreena korianterin siemenet ovat aivan mielettömän herkullisia.
Vii Voan on ollut meidän luottopaikka, kun halutaan mausteet ostaa silloin, kun ne vielä maistuvat siltä miltä niiden kuuluu.
4
Kodin mausteinen kokkaus / Bih Jolokia
huhtikuu 26, 2007, 09:46:12 ap
Oli muuten melkoinen pettymys tuo Pepper Kingin "Bih Jolokia flakes". Suhtauduin ajatukseen tämän testaamisesta pelonsekaisella kunnioituksella. Laitoin leivän päälle varovaisen ripauksen: ei suurempaa säväystä!? Ripottelin leivän pinnalle enemmän ja söin: pieni polte, ei mitään ihmeellistä... Eilen sitten kokeilin ruoanlaitossa ja laitoin varovasti ½ teelusikkaa yhteen n. 6 hengen Chili con Carneen. Taas mieto tuli. ½ teelusikkaa nyt ei kuulostakaan paljolta, mutta tämänhän piti olla sitä tavaraa, jota tuoreena vain käytetään soppakulhossa ja laitetaan pois, ettei tule liian tulista. Suunnilleen samoja määriä tuota saa näköjään käyttää kuin jotain Bird's Eye:ta. Olenkohan saanut väärää tavaraa, vai menettääkö Bih Jolokia tulisuuttaan noin rankasti kuivattaessa?
5
Muut harrastukset ja elämä / onko lemmikkejä
huhtikuu 11, 2007, 10:33:40 ap
8 kissaa, mäyräkoira, 4 gerbiiliä, kolme kesyhiirtä...
6
Itse laitoin tilauksen (<5 kg) 15.3. ja paketti tuli eilen. Herkullisia Chipsejä, Crying Rasperry Rocis oli pirun tulisia, vaan valitettavan pahan makuisia. Ass Kicking Jelly Beans meni jopa 12-vuotiaalla tyttärellä herkkuna, vaikka sitten läähätti ja maitoa litki hetkisen ;)
7
Muut harrastukset ja elämä / mistä avatarit?
maaliskuu 16, 2007, 13:37:29 ip
Se on meidän Roope...
8
Joskus nuorempana piti keksiä riittävän lyhyt ja naseva nimi PC:n ensimmäisiin autopeleihin, joihin mahtui vain kahdeksan kirjainta ja oma nimi (Sami) piti jotenkin saada mukaan. Ja kun olin niin kova piiskaamaan autoja menoon, Sam Slapper oli hyvä, mutta liian pitkä, joten se lyheni peleihin SamSlapa -muotoon, josta Slapa jotenkin muotoutui lempinimeksi...
Nettitreffeistä: deitti.netin ilmo viisi ja puoli vuotta sitten johti yhteen muuttamiseen toka treffeiltä. Tässä kuussa on myös 5v. hääpäivä... Netti on nopea!!!  :D
9
Muut harrastukset ja elämä / Onko koiraihmisiä?
maaliskuu 13, 2007, 10:05:36 ap
Meillä on kahdeksan kissaa ja pitkäkarvainen vauhtinakki... Kissojen takia on taimien kasvattaminen sisällä hiukan haastavaa...
10
Kodin mausteinen kokkaus / Hevosta
toukokuu 23, 2006, 13:46:39 ip
Ainakin Tampereen kauppahallissa on aina ollut hevosen paistia kun on käyty.

-Sami
11
Minun Torenog oli vuoden hiljaa, kunnes kuukausi sitten vaihdoin sen isoon altakasteluun, annoin vähän lannoitusta ja nostin kasvariin ja suojasin harsolla auringolta. (ensimmäisestä koe-Torenogista paloi isot lehdet valkoiseksi auringossa). Nyt molemmat kasvattavat uutta vihreää kovaa kyytiä, ja samalla ovat alkaneet työntää joka haarasta nuppuja. Kasvarin lämpötila vaihtelee yön 10 asteesta päivän jopa 35 asteeseen ja valoa riittää auringon noususta auringon laskuun.

Sami
12
Heh, Jukka saa sitten korjailla, mutta tällä oppimäärällä kuulostaisi ihan liikalannoituksen (liikaa typpeä) aiheuttamalta nuppujen pudotukselta. Typpilannoitus pois kokonaan, jos haluaa muutakin kuin vihreää kasvua.

Sami
13
Tiedustelin noita postikuluja ja vastasivat nopeasti ja ystävällisesti, että jostain syystä heidän järjestelmänsä antaa aina Rapakon takaisiin tilauksiin vain yhden postitusvaihtoehdon, mutta he kyllä postittavat standardisti Airmail-pakettina. Tällöin oman tilaukseni postimaksut jäävät noin 20 dollariin, minkä olen vielä valmis maksamaan tavarasta, jota on HYVIN vaikea löytää lähempää, ja jonka pitäisi taatusti olla tuoretta ja hyvää. Meksikolaista keittiötä kokeillakseni tilasin siis 8oz (~250g) kutakin kokonaista kuivattua Anchoa, Mulatoa, Pasillaa, Chipotlea ja Habaneroa. Yhteensä siis 1,25 kiloa kuivattua chiliä, minkä pitäisi riittää melko pitkäksi aikaa. Hintaa tuli chileille 29 taalaa, josta pelkän Habaneron osuus oli 12 dollaria, joten nuo muut ruoanlaittochilit ei ollu edes sit niin kalliita. Kun siis erikoisempaa gourmet-ainesta haluaa ruoanlaittoonsa, ei minusta ole ihan kamalaa jos kuivatun chilin hinnaksi tulee postikulut mukaanluettuna noin 40 dollaria per kilo. Toimitusajaksi lupailivat noin 7 päivää. Raportoin sitten laadusta lisää kunhan tulevat.
Päädyin tosiaan sitten loppujen lopuksi tilaamaan kokonaisia kuivattuja chilejä, koska niillä voi tehdä mitä vaan. Esim. Anchot voi liottaa, jolloin ne palautuvat lähes tuoreen chilin tilaan, ja niitä voi vaikka täyttää. Ja ne on hyvin helppo ja nopea pistää jauheeksi jos sitä haluaa. Lisäksi kokonaiset kuivatut chilit oli huomattavasti halvempia kuin prosessoidut, kuten hiutaleet ja jauheet.
14
Ostaako kukaan kuivattuja chilejä netistä? Olen etsiskellyt laadukkaita paikkoja, jotka toimittaisi tänne Pohjolan perukoille. Ainakin New Mexicosta löytyi tällainen paikka kun http://www.dagiftbasket.com
eBay:llä heillä oli merkintä "Ships only to US and Canada", mutta sähköpostikyselyn jälkeen sanoivat, että ovat toimittaneet ja toimittavat ilomielin Eurooppaan, kunhan on verifioitu sähköpostiosote. eBay:llä on kuulemma tullut niin paljon ongelmia kauppojen kanssa, että ovat lakanneet aktiivisesti mainostamasta myyvänsä mihin vaan. Kyseinen lafka mainostaa:
"We specialize in providing Top Quality FRESH Chile (chili) Products and FRESH Spices for your True New Mexican Southwestern Style Cooking." Valikoima ainakin näyttää herkulliselta.

Sami

PS. Hui kauhia, kun tuolta dagiftbasketista läksin tilausta tekeen, niin 29 dollarin tilaukseen oli tulossa 68 dollarin postikulut... Jätin sit tilaamatta. Jos tilais meidän firman Jenkki-konttorille ensin ne ja sit sieltä sisäisenä postina Suomeen... :P
15
Tsemppiä ja iloista odotusta! (yhden vaaleanpunaisen ja sadan vihreän vauvan) :D

Slapa
16
Sisällä kun kasvattelin tuulettimen kanssa, pidin tuuletinta päällä aina yhtä kauan kuin lamppujakin. Hennoinkaan taimi ei todellakaan kärsinyt tuulettamisesta, vaan päin vastoin: vahvistui vain.
17
Kyllähän sitä halvalla pääsee kun vähän etsiskelee ja joskus pieni tuurikaan ei ole pahitteeksi. Oma 12 neliön kasvarini, jonka rakensin pari viikkoa sitten, maksoi 40 euroa + kaikki naulat ja ruuvit, joita oli pakkiin kertynyt. Ainoa kustannus oli rakennusmuovi, jota sain ystävälliseltä rautakauppiaaltani puolen rullan hinnalla melkein täyden rullan... :)
Yksi seinä on samalla ulkorakennuksen eteläseinä, yksi seinä on vanhoista omakotitalon ikkunoista karmeineen rakennettu (saatiin säkällä ilmaseksi), ja päätyseinät vahvoista jämälankuista ja -kakkosnelosista kyhätty erittäin tukevasti. Korkeutta komistuksella on 2-2,5 metriä. Perustuksia ei ole, mutta kasvari on ankkuroitu erittäin tukevalla puutavaralla syvälle maahan. Rakennusmuovia on siis kaksi päätyseinää ja katto, ja joka paikassa kaksinkerroin.
Kasvarissa on maapohja hyvää multaa, jossa ainakin tomaatit ja paprikat kasvatan, chilit varmaan menee altakasteluun.
Huuto.netistä ostin lisäkustannukseksi kaksi valopetroolilämmitintä yhteensä 45 eurolla, jotka jaksaa pitää kasvarin 20 asteessa yölläkin, jos ne pistää yhdessä töhöttämään. Pienempi niistä yksinään pitää kasvarin noin 10 asteessa nollaöinäkin.
Heti auringon noustua kasvarin lämpötila nousee ilman lämppäreitäkin yli 20 asteen. Ovi ja tuuletusikkuna on ratkaistu laittamalla aukkoon kaksinkertaista rakennusmuovia jonka alapäässä on painona lankku poikittain. Nämä saa halutessa kääriä rullalle ja nostaa niille lyötyjen naulojen varaan auki. Lisäksi yksi karmeissa olevista oikeista ikkunoista omaa saranat, joilla sen saa ihan oikeasti auki... :)
Ei tämä varmaan hirvittävän pitkäikäinen huone ole, mutta muovit on suojattu hyvin tuulen repivältä vaikutukselta, ja koko kasvari on kiinnitetty myös siis ulkorakennuksen seinään, joten huoltotyöt eivät varmaan kauheita ole vuositasolla. Ja sitten joskus on ehkä varaa tuommoiseen "oikeaan" kasvihuoneeseen, jossa on perustukset ja kaikki, mutta juuri nyt olen suunnattoman tyytyväinen tuohon hökötykseen, jossa ainakin rahaa säästyi vastaavan kokoiseen kaupan kasvariin nähden melkein 1700 euroa... (vrt. Juliana Premium, 12.1 m2)

Sami
18
Edistyneempi chilinkasvatus / Kysymyksiä Kasvihuoneesta
huhtikuu 21, 2004, 11:04:16 ap
Heis pitkästä aikaa,

Sainpas haaveeni toteutettua, eli rakensin kasvihuoneen (3m x 4m). Kasvarissa on maapohja, joka on todella hyvän tuntuista hiekkaista multaa, jossa on järkyttävät määrät isoja kastematoja, eli kuohkeaa pitäisi olla. Runko on jämäpuuta, etelän puoleinen pitkä sivu on rakennettu vanhoista ikkunoista, muuten kate on kaksinkertaista rakennusmuovia. Pohjoisseinänä on ulkorakennuksen seinä. Tuossa kun oli lämpimiä päiviä, niin jo puoli tuntia auringon nousun jälkeen oli kasvihuoneessa 22°C lämmintä. Tuuletusmahdolliuudetkin on hyvät, muttei automaattiset.
Näin ensikertalaisena on tietysti heti paljon kysymyksiä kasvarin käytöstä. Ajattelin ainakin tomaatit ja paprikat sekä yrttejä kasvattaa ihan tuossa maassa, mutta ei taida vielä uskaltaa mitään sinne laittaa kun ei tiedä millasia pakkasia on tulossa. Lämmittimiäkään mulla ei ole, jotain nestekaasulaitteita olen katsellut netistä, mutta on hintavia. Kaasupullo olis jo ;) Millasta lämmitystä tuonne voitte suositella, te joilla jotain on? Sähkö ei ole meillä hyvä ratkaisu, ja olenkin mietiskellyt olisiko käytössä halvempia valopetrooli- vai kaasulämmittimet... Onko valopetroolista jotain haittaa (savu)? Ainakin kaasulämmittimistä sanottiin, että kun päästöt on tasan CO2, niin siitä kasvit vaan innostuu.
Chilejä ei valitettavasti tullut tänä vuonna idätettyä, muutama hassu kasvi on viime vuodelta hengissä. Ei taida kasvariin asti ehtiä enää jos nyt laittaa itämään...? Ainakin Jukalta on saanut lukea vahvaa viestiä siitä, että chilit kannattas panna isoissa altakasteluissa kasvariin. Ja tuo Earthbox jossain toisessa topicissa kuulosti hienolta, kun lukasin niiden sivut läpi... mahtaskohan semmosen osata ite rakentaa?
Jossain hyötykasvi-kirjassa kerrottiin, että jos saa jostain puhtaita (käsittelyaineista siis) olkia, ja laittaa niitä kasvarin pohjalle ja kastelee typpipitosella lannotteella, niin saa emähyvän lämmityslaitteen, johon vaan sitten multa tai turve päälle. Kellään kokemuksia?
Tuossa maapohjassa on kottikärrytolkulla jotain harsomaista juurakkoa, jota on hiki hatussa käännetty sieltä ylös. Ei sitä kaikkea sieltä tarkasti saa millään, mutta pitää sit varmaan loppu kitkeä sitä mukaa kun jotain ylimäärästä alkaa nousemaan.
Sit kun tuo kasvukausi alkaa, niin onkin taas ihan uudet kysymykset lannottamisesta jne. Ainakin tomaatin hoidosta kasvarissa olen lukenut todella pitkiä ja yksityiskohtasia juttuja, varmaan pääosin pätee myös chiliin, paitsi lannotteet. Siellä lähinnä puututtiin kosteuden kertymiseen yms. tauteja ja ongelmia aiheuttaviin juttuihin. Mahtasko Jukalla olla minkään sortin päiväkirjatyylistä "Näin minä toimin kasvihuoneessani" opasta? ;)

Sami
19
Edistyneempi chilinkasvatus / mortar & pestle?
maaliskuu 16, 2004, 13:32:59 ip
Helsingin Hämeentien Vii Voanista ostin jokin aika sitten juurikin tuon näköisen morttelin hintaan 30 euroa.
Loistava tahnojen tekoon, kun ei halua ruostuttaa valurautaistaan... Itselläni on kaksi erilaista valurautaista, tuo yksi iso kivinen ja vielä vanha veivattava kahvimylly. Jokaiselle on oma hieno käyttötarkoituksensa:
-Syvä valurautainen pyöreille mausteille, kuten pippurille, etteivät pompi ulos sieltä.
-matalareunainen valurautainen esim. kuivatulle chilille, koska siinä saa hyvin voimaa peliin hieroa erilaiset lehdet sun muut hienoksi.
-iso kivinen kaikelle, jossa on nestettä
-kahvimylly isoille määrille (esim garam masalalle) ja erityisen koville mausteille (esim sarviapila)
20
Oli tuossa viikko sitten juhlat, johon tehtiin kunnon intialaista Balti Chickeniä ja tulisempaa Pork Vindaloota. Netistä haeskelin viiniohjeita, ja löysin osapuilleen seuraavanlaista tietoa:
1. Punaviini sopii huonosti tulisen/maustetun ruoan kanssa. Yleensä mausteet peittävät alleen kaiken muun ja vain punkun tanniini nousee etualalle. Poikkeuksia varmasti löytyy.
2. Kuiva valkkari ei myöskään oikein istu. Viinistä kuulemma helposti jää kova ja metallinen maku suuhun.
3. Suosituksena ei-kuiva valkoviini, jokin Riesling tai Gewürztraminer -tyyppinen viini. Itse ostimme Alkon myyjän suosituksesta saksalaista "Mon Joli" puolimakeaa valkoviiniä, joka sopikin oikein loistavasti. Sen oma hyvä maku tuli hienosti esiin, vaikka ruoka oli voimakkaasti maustettua/tulista.

Slapa