tammikuu 09, 2025, 12:55:35 ip

Uutiset:

Iloista kasvatuskautta !!


Näytä viestit

Tämä jakso sallii sinun katsoa tämän jäsenen kaikkia viestejä. Huomaa, että näet vain niiden alueiden viestit, joihin sinulla on nyt pääsy.

Viestit - khili

1
Kiitos tiedosta. Kasvi muutti just mulle, joten laitan talon tavoille ja vähemmälle kastelulle.
2
Moi,
pari vuotta kasvatelut erilaisia chileja ulkon pienessä kasvihuoneessa ja sitten jatkanut talvella sisäkasvihuoneessa puolison suurella suosiolla.  Tänään ja huomenna nuorennusleikkausta ja uudelleen istutusta. Ripsiäiset vaivas yhtenä talvena, mutta nyt ei mikään. Podeja tullut ihan riittavasti. Tanaan sain sitten kaveriltani yhden noin vuoden ikäisen nagan taimen. Sen viimevuotisissa lehdissa - jokaisessa on alapinnalla suurimpia lehtiruotien reunoilla vaalean ruskeaa nöyhtää. Uusimmissa lehdissä näyttää sitä myös olevan vaikkakin paljon vähemmän. Yksittäisten pisteiden koko on ehka hieman alle 1mm. Suurennuslasilla katsoessa ei liikettä eikä jalkoja. Mitä voisi olla? Jotain luonnollista lajikkeelle tai jotain arvelluttavaa muille chileilleni. Kilpikirvoja? Muuten lehdet ja kasvit nayttavat hyvinvoiville. Niin vai voisivatko ne olla vain viime vuoden kirvojen jättämää nöyhtää?
3
Huru-ukko,

kiitos kommenteistasi ja pari lisakysymysta alla. Tuo valon puutteesta johtuva myrkkyjen hajoamattomuus on ihan tarkea ja relevantti pointti, koska sita olisi tosiaan tulisi paljon enemman kasviin sieltä kasteluveden kautta. Sumutus on ohjeena kaikille noille aineille ja seuraankin sitten sita ohjetta jos päätän käyttää niitä.  Ja koska ainakin jotkut ovat valohajoavia niin kannatanee tehda se kun "aurinko on laskenut".
Kannataako kasvihuoneen sisäinen ilmankiertopropeli sammuttaa suihkutuksen ajaksi?

Itse kasvit kestanevat noita aineita? 

Khili
4
Ripsiäis ongelma.   Chileja on 7 erikokoista "parvekelaatikollista" eli muutama kymmentä sisäkasvihuoneessa. Valo: 8h natikkaa. Kastelu sovellettuna altakasteluruukuina. Mullan pinta varsin kuiva/rutikuiva. Erilaisia pikkuvikoja, lehtia tippuu ja kellastuu kasvista riippuen jne, muutamia olen tapittanut ja heti ovat lahteneet kasvamaan. Muutamat anuumit ovat intoutuneet tekemaan melkolailla podeja (ja siis kukkiakin). Syksylla oli jonkun verran harsosaaskia kun oli yksi avoin kasvatusastia. Nyt  ovat häipyneet. Ripsiäiset ovat nyt ottaneet paikan. Keltapaperiin (tai mika sen nimi lienee) on niita tullut luokkaa 100 kahdessa viikossa. Kukkien sisalla on helposti 3-5 ripsiaista nakyvilla milloin tahansa. Olen koettanut viikon saannollista vesisuihkutusta mukaan lukien lehtien alapinnoille. Olen tehnyt pari raidi ruiskutusta "auringon laskiessa" eli valon juuri sammuttua. Ei ole toistaiseksi tehnyt mitaan vaikutusta.

Luettuani taman ketjun paadyin hankkimaan muutamia taallakin mainittuja haijyja aineita: Sumi-alfaa 5FW (esfenvaleraatti), Cyber-Cooper (sypremetriini) ja Spruzit (pyretiini/rapsiöljy). Kaikissa naissa kerrotaan sumuttamisesta mikä varmaan onnistuisi. Nämä ovat toistaisesksi varalla, jos muut toimet eivat vaikuta.

Jatkan vesisuihkutus kokeilua - paikallisen kosteuden nostamista mutta jos ei toimi. Niin sitten siirryn järeämpiin mönjiin. Noiden kahden ekan torjuntaaineen, jotka ymmartaakseni ovat systeemisia, kodalla tulee vastaan kysymys että miten niitä on parasta "suihkuttaa". Sekoittaa kasteluveden mukaan sinne altakasteluruukkuun vesijarjestelmaan vai suihkuttaa ja kastella paaltapain rutikuivaan maahan - jolloin kyllä menisi lehtiin yms mutta multaan osuva imeytyisi paikallisesti pintatomukerrokseen. Vai pitaisko jotenkin "jakaa" tuo annostelu ja antaa se molempia reitteja. Kasteluvettä menee ruukkuihin paljon enemman (yht 12 l) kuin suihkuttelulla saa lehtien pinnoille (~0.5l)

Miten nuo systeemiset tehoaineet kulkeutuvat? Kasteluvedsesta koko kasviin vai suoraan lehtien pinnasta kasviin vai molempia? 

Kiitollisena jään odottelemaan kommenttejanne
5
Kesä meni odotellessa. Alle 10% kasveista menehtyi. Jotkut eivät juurikaan kasvaneet 5m² kasvihuoneessa koko kesän aikana. Podeja on tullut 1-20 per kasvi ja riittää tuoreena syömiseen. 14 toistaiseksi määrittämättömästä lajikeesta kukat katsottu ja nyt maistellaan satoa ja pidetään itsekseen pientä muistilappua. Tuholaisia joita olen havainnut ovat olleet etanoita, kotiloita ja mieto kirvahyökkäys, jota toivottavasti saattiin torjuttin.  Nyt kasvit ovat sisällä 400W natikan alla ja ovat alkaneet taas kukkia.

Joissakin podeissa on ilmennyt sellainen ongelma että aivan podin tyvessä on reika 3-5mm. Podi kuivuu jos pieni tai sitten ei jos vahan isompi. Sisältö kuitenkin tyhjä. Löytynyt muutamia, eri lajikkeista.  Mikähän tekee? Voisko olla pienenpienet kotilot noin kuukauden takaa ja näkyy vasta nyt vai hyyrääkö joku toinen jyystäjä.   
6
Kiitoksia täsmällisistä ohjeista, koetan edetä niiden mukaisesti. Selittäisikö siis lannoituksen puute ja liian alhainen pH nuo kuvien kaikki kolme tapausta? Ymmärrän toki että muitakin syitä voi olla havaittuihin oireisiin /piirteisiin.
7
Kiitos nopeasta vastauksesta. Turpeena on kekkilän luomuturve - lannoittamaton.  Vaalea rahkaturve, keskikarkea jyrsinturve.

Alkukasvatuksessa ei ole ollut lisävaloa, vain eteläinen ikkuna.

Lannoituksen lisaamiseksi - toimiiko aluksi peruspuutarhalannoiterakeet (8-4-14) esim sekoitettuna veteen - ja jos niin kui paljon esim 10 litraan? Ja kerran vai useammin? Kalkkia?
8
Moi,
      pikkukasveissani on pari pientä ongelman näköistä. Lajikkeita en tieda - omat laji(ke)numeroinnit on joten on jotain omaa referenssiaineistoa.

Ykköskuvassa on oireena se että hyvän näköisten lehtien tyvet ruskistuvat ja lehti putoaa alas vielä muuten ok vihreänä. Tyvessä samankaltainen ruskea => ulos kasvihuoneesta. Saman lajikkeen muut taimet ovat kasvaneet asiallisesti ja ovat nupulla. Bakteeri/sieni?

Kakkoskuvassa on hillityn ruskeaa kuviontia lehdessä. Löytyy toisestakin taimesta jotka samaa lajiketta. Ei näytä haittaavan millään tavalla. Onko luonnollista vaihetelua?

Kolmoskuvassa ryppyjä ja juovia lehdissä. Kahdessa kasvissa neljästä saman lajikkeen taimesta. Uudet lehdet normaalimman näköisiä. Mikä vaivaa?

Kaikki kasvit seoksessa 2 kouraa leikkikenttähiekaa, 2 turvetta ja 1 kalkittua ja peruslannoitettua puutarhamultaa.







Terv Khili
9
Uusien jäsenten esittelyt / Vs: Khili esittäytyy
kesäkuu 20, 2015, 11:15:03 ap
Kiitoksia. Lounaaksi chili nokkospataa - arvaa kumpi "polttaa" ;)
Taidanpa jatkaa muilla forumin osastoilla.
10
Uusien jäsenten esittelyt / Khili esittäytyy
kesäkuu 18, 2015, 23:17:41 ip
Moi,
      Tulin laittaneeksi maaliskuussa kivivillaan vuosien kuluessa erilaista tuorechileistä kuivaamalla keräämiäni siemeniä. Tuli 16 lajiketta ja lähes 100 pikkupurkkia. En tiedä tarkalleen mitä ovat, joten olen vain numeroinut ne. Pari lajiketta ei itänyt 3 kk ainana. Yhestä kuolivat kaikki taimet sirkkalehtivaiheessa. Muut ovat jotenkin säilyneet. Hankin niiden ympärille pienen kasvihuoneen. Suurimmat ovat nyt 30 senttiä korkeita ja eka kukka on just puhkeamassa. Neljässä muussa lajikkeessa on nuput :-D. Monet taimet ovat vähän hailakan värisiä, mutta näyttävät paranevan. Alun aurinkopoltto koettu ja vasta eilen poistin kaikki "aurinkoverhot". Jotkut taimet ovat vielä varon pieniä (2-10cm) esim yksi lajike jolla on pyöreät karvaiset lehdet. Kovin kaunis ja nyt alkanut kasvaa reipaammin.

Jäin koukkuu chileihin ensimmäisestä kiinteästä ateriasta silloin ihan nassukkana sattuipahan olemaan chiliä eikä mitään perunamuusia porkkanakastikkeessa. Lähiperhekin pitää raikkaista mauista ja on innokkaana mukana kasvatuksessa. Että semmotis.