tammikuu 09, 2025, 13:16:27 ip

Uutiset:

Iloista kasvatuskautta !!


Näytä viestit

Tämä jakso sallii sinun katsoa tämän jäsenen kaikkia viestejä. Huomaa, että näet vain niiden alueiden viestit, joihin sinulla on nyt pääsy.

Viestit - Bunter

1
Ok hyvä kuva. Mä kokeilen ihan uuninpelleillä auringon alla. Täällä on kyllä päivisin aika kesäiset olosuhteet.
2
OK kiitos, tulihan luettua monta pitkää keskustelupuuta  :)

Nyt teen tän sadon kanssa niin, että pakastan osan ja kuivatan loput auringon alla. Jos ei pelitä niin seuraava sato sit uuniin.
3
Normaalistihan se kait tehdään uunissa matalalla lämmöllä ja luukku hiukan raollaan? Täällä Thaimaassa nämä paikaliset kuivaavat chilinsä auringossa, ennen kuin hakkaavat ne morttelissa.

Nyt mulla alkaa oleen ensimmäinen sato kypsä ja mä en mitenkään voi niitä kaikkia pakastaa.

Siksi kysyn olisko kenelläkään kokemuksia tuosta auringossa kuivattamisesta vai kannattaako mielummin kuivattaa uunissa?
4
Saako sieltä Kroatiasta sellaisia liimamattoja, jotka on yleensä tarkoitettu rotille? Siihen kyllä pysähtyy sammakotkin jos niitä laitan noiden ruukkujen viereen. Jälki vaan on aika raakaa katseltavaa kun elukka saattaa vielä elää useita tunteja siinä maton päällä. Lähinnä hiiriä on noilla pysäytetty ja toimii kyllä hyvin.

Bunter
5
Hyvä idea on toi altakastelu. Mulla nyt isoimmat on keraamisissa ruukuissa ja ainakin osassa niissä on reiät pohjassa. Noi vähän pienemmät taimet ovat muovisissa ja niihin saa helposti tehtyä reikiä pohjaan tarvittaessa. Noita alustoja mulla on reilusti, joten kokeillaanpa sitä.

Thank´s
Bunter
6
Nyt kun sanoit niin tutkin asiaa ja löysin tällaisen Q/A:n

Q. How do frogs breathe?
A. Most frogs and toads breathe (and take in moisture) through their skin through a process called cutaneous gas exchange, but they also have lungs with which they breathe. During the time they stay submerged under water or buried in soil (such as during hibernation) they ONLY breathe through their skin.

Harmittaa vaan kun tulevat noille mun chili-ruukuille hautautumaan ja "talvehtimaan" :D

Bunter
7
Oon nyt törmännyt pieneen ongelmaan näiden sammakoiden kanssa. Ei koske idätyspurkkeja vaan sitä kun taimet siirretään isompaan ruukkuun.

Täällä (Thaimaa) on sammakoita, jotka kastelun jälkeen hautautuvat sinne mullan alle. En käsitä miten ne siellä edes pystyvät hengittämään? Niitä ei edes näe mitenkään. Ihmettelee vaan miksi taimi ei jaksa kasvaa tai lehtiä putoilee. Voi olla, että syynä sammakoille on liiallinen kosteus mullassa, mutta ei noita ihan kuivaksikaan voi päästää.

Onko joku koskaan kuullut samanlaisesta ongelmasta? Otan seuraavasta tapauksesta kuvia.

Bunter
8
Vähän sivuun topicista, mutta tuon linkkisi luettuani huomasin, että Manzano Orange alkaa kans itämään kahden siemenen voimin. Piti vaan näköjään odottaa  :D Ja hyvä linkki oli tuo!
9
Kiitos Trioniska, eli ei varmaan syytä huoleen?

Tämä siis kasvaa Thaimaan Hua Hinissa ja olen pitänyt niitä kaikkia taimia varjoisassa paikassa kuitenkin. Saavat valoa jonkin verran, mutta sen ei pitäisi olla polttavaa koska nää taimet näkee suoraa aurinkoa vasta auringon laskun aikana.

Bunter

Edit: Pahoittelen sitä, etten kasvatusolosuhteista sanonut mitään aiemmin. Niillähän on tässä iso merkitys.

Edit 2: Fidalgo on oikein, niin lukee mun taimikartassakin. Fidalga tuli jostain netistä kun hain noita kuvia :)
10
Täältä varmaan löytyy joku, joka on kasvattanut kyseistä lajiketta.

Minulla yksi noista itäneistä on tuota ja sen sirkkalehdet ovat reunoiltaan tulleet viininpunaisiksi tai violeteiksi. Tiedän, että hedelmä on sen värinen, mutta kun hain netistä kuvia niin niissä lehdet olivat normaalin vihreät.

Eli onko OK vai onko mulla joku ongelma tuon kanssa? Kuivuus, liika kosteus tai liika lämpö? Kylmää ei takuulla ole saanut.

Bunter

Edit: Nyt kun uudelleen katoin niin yhdeltä Hollantilaiselta sivustolta löytyi kuva jossa parissa lehdessä samaa väriä. Eli ilmeisesti on ihan normaalia? Mulla nyt vaan yksi lehtipari tuota väriä. http://www.mooiemoestuin.nl/wp-content/uploads/Peper-Fidalga-Roxa-zaailingen-verschillend.jpg
11
Uusien jäsenten esittelyt / Vs: Juu moi vaan kaikille.
syyskuu 07, 2015, 00:19:32 ap
En tiedä mihin se mun edellinen viestin muokkaus hävisi. mutta siis tää oli Jukan vastaus kun ilmoitin haluavani kasvattaa lähinnä noita chinensejä täällä Thaimaassa.

"Kuumuuteen sopivat parhaiten juurikin kuten sanoit, useimmat chinenset, mutta myös baccatumit (jotka kestävät myös viileämpää) ja varsin monet annuumitkin ja etenkin frutet nauttivat kuumasta. C. pubescenseja en ottaisi ehkä, joskin nekin saa onnistumaan jos kastelee esim iltaisin jääkylmällä vedellä. :) "

Bunter
12
Uusien jäsenten esittelyt / Vs: Juu moi vaan kaikille.
syyskuu 07, 2015, 00:07:02 ap
Kiitoksia kaikille vastanneille. Täältähän saa ihan uskomattomasti tietoa ja mielipiteitä. En tiennytkään, että Suomessa tää chili-porukka on näin aktiivinen.

Juttelin Fatalii-Jukan kanssa silloin aikanaan ja hän oli samaa mieltä, joitain poikkeuksia lukuunottamatta, kun kerroin että haluaisin mieluiten tällä alueella kasvattaa noita chinenseja. Pitänee lukea noi sähköpostit vielä kertaalleen.

Sit pitää vielä tarkentaa, että asun Hua Hinissa, täällä Thaimaassakin on melkoisia eroja sääolosuhteissa paikasta riippuen. Siis läpi vuoden. Tämä on yksi Thaimaan vähäsateisimmista alueista, mutta se ei tarkoita että sitä vettä ei tulisi välillä, ja huolella.

Bunter
13
Uusien jäsenten esittelyt / Vs: Juu moi vaan kaikille.
syyskuu 06, 2015, 20:34:44 ip
Ainiin. Mä en tiedä enää mitkä lajikkeet on Habaneroiksi kutsuttavia ja mitkä chilejä.

Jos joku osaa neuvoa niin kiitos!

Tyytyväisin tästä ekasta satsista oon siihen, että mulla on kaksi Moruga Scorpion taimea. Jos saan ne pidettyä hengissä niin tuolla naapurin emännällä (thai) pyörii silmät päässä kun maistaa hedelmää  :D

Bunter
14
Uusien jäsenten esittelyt / Vs: Juu moi vaan kaikille.
syyskuu 06, 2015, 20:29:32 ip
Kiitos!

Nyt täällä on käsittääkseni aika ideaali lämpö ja kosteus noille taimille. Pidän niitä varjoisassa paikassa, mut emäntä laittoi kokeeksi kaksi taimea paikkaan missä ne saa aurinkoa (Pimenta ja Caramel). Saas nähdä  :D

Bunter
15
Uusien jäsenten esittelyt / Juu moi vaan kaikille.
syyskuu 06, 2015, 19:49:49 ip
No minun habanero-innostus lähti siitä kun ensimmäisen kerran sitä sain ostettua Suomesta kaupasta ja niissä oli kunnolla potkua. Aluksi niitä oli tällaiselle maallikolle neljää lajiketta: punainen, vihreä, keltainen ja oranssi.

Olen nyt asunut Thaimaassa kuusi vuotta ja täältä saa kyllä hyvää thai chiliä, muttei mitään Habanero-lajiketta. Oon täällä kasvattanut kotipihalla papayaa, mangoa ja banaania jopa kerran suomalaisia herneitä.

Sit tuli pakottava tarve saada Habaneron siemeniä ja Fatalii-Jukka niitä mulle lähetti. Pyysin myös sen kirjan. Plan B:nä yksi kaveri toi myös kolmea lajiketta poppamiehestä  Kaikki tuli perille. Silloin oli tämän vuoden Toukokuu ja luin ensin sen kirjan. Täällä oli silloin päivisin 40-astetta lämpöä ja totesin, että pitää jättää idättäminen vähän "syssymmälle" kun päivälämpö on kolmenkympin huitteilla.

No nyt on idätetty 15:sta eri lajiketta ja niistä 12 lähti itämään hyvin.

Vähän on joutunut sooloilemaan kun ei täältä saa kunnon idätyslaatikoita. Niiden virkaa on toimittanut leikatut vesipullojen alaosat. Samoin kasteluun oon käyttänyt vesipulloa mihin oon puukolla tökkinyt reikiä korkkiin. Mut hyvin näyttää toimivan. Idätys siis ihan paikallisessa mullassa.

Vaikka noita kasveja on toistaiseksi itänyt se 12 lajiketta niin jotkin niistä itivät kaikki kun laitoin 3-5 siementä yhteen alustaan. Ihan pienimmät heitin menemään, mutta isommat istutin uuteen astiaan. Niissä tuossa vaiheessa oli vai se yksi pitkä juuren alku eikä vielä rihmastoa.

Nyt jännityksellä odotellaan koska voi siirtää nuo isompaan astiaan.

Niin nopeimmin noista lähti itämään Pimenta Diomar, Caramel Bhut Jolokia ja Fatalii.  Galapagoense, Manzano Orange ja Harold St. Barts green eivät vielä ainakaan ole itäneet.

terv Bunter