tammikuu 08, 2025, 22:16:29 ip

Uutiset:

Iloista kasvatuskautta !!


Näytä viestit

Tämä jakso sallii sinun katsoa tämän jäsenen kaikkia viestejä. Huomaa, että näet vain niiden alueiden viestit, joihin sinulla on nyt pääsy.

Viestit - WertyX

1
Mitenkäs porukoilla taimien talvetus onnistui? Itse olen pitänyt näitä n. 10 asteissa varastossa talven yli.
Sen verran hyvin onnistui talvetus, että näitä jäi muutama ylikin. :)

Jos kiinnostaa, niin voi tulla hakemaan pois 1 L Airpotin hinnalla, eli 3e kpl.
Ovat n. 10 cm:n pituisia ja sijainti PK-seudulla.

2
Lainaus käyttäjältä: kasvattaja - tammikuu 28, 2016, 18:47:35 ip
mmh. En usko, että juuret kuolevat noin "leudossa" pakkasessa. Keväällä nähdään miten taimien pakkaskesto olikaan  :question: Näin jossakin päin nettiä kuvia, noin 2,5 metristä mammuteista, jotka kasvoivat suurissa airpot ruukuissa taimitarhalla Saksassa. En usko, että puiden ruukkujen ympärille pyöritettäisiin routamattoa talveksi.

Pitääkin kokeilla tulevalla kasvukaudella altakastelua.
Onko kellään tietoa mistä mammuttien siemeniä saisi ostettua kohtuuhinnalla paljon?  Minulla on mahdollisuus kylvää siemeniä luontoon vartavasten  istutuskäyttöön rajatulle maapläntille. Projektin onnistuessaan sieltä saisi mammuttien taimia jakoon kiinnostuneille.


Ehkä ohjeessa on otettu varman päälle, mutta juuret tuskin silti kestävät kauhean isoja pakkaslukemia. Kannattaa ottaa myös huomioon, että Saksassa on paikkoja, jossa lämpötila ei normaalisti laske edes -5 asteeseen.

Wow! Kuulostaa mahtavalta projektilta! Mustilalta saisi 1800 siementä 20 euron hintaan.

Meinaatko, että kylväisit siemenet suoraan maahan? En tiedä onko se hyvä idea, sillä siemenet joutuisivat todella kovaan kilpailuun rikkaruohoja vastaan. Toisekseen siementen itämisaika on sen verran pitkä, että ensimmäinen kasvukausi luonnossa jäisi liian lyhyeksi. Ehkä järkevämpää olisi idättää siemenet hyvissä ajoin (helmikuussa?) sisätiloissa ja istuttaa ne kasvukauden alettua maahan.
3
Lainaus käyttäjältä: kasvattaja - lokakuu 16, 2015, 15:12:32 ip
Tarkoitin peittämisellä juurikin lyhytpäiväkäsittelyä. Hyvä, että kysyit WertyX.


Kiitos selvennyksestä ja neuvosta. :) Lyhytpäiväkäsittely vaikuttaa hyvältä idealta.

Lainaus käyttäjältä: kasvattaja - tammikuu 14, 2016, 22:41:53 ip
Tämänhetkinen tilanne. Harmaahomeen sävyttämästä kosteasta ja pitkästä syksystä/"alkutalvesta"  selvisi kolme tainta.
Ikää mammuteilla on 14kk.
http://aijaa.com/Kbl3Af

Ovat taivasalla, ilman muuta lumisuojausta, kuin mitä taivaalta on leijaillut. Pakkasten ollessa pahimmillaan noin 30 asteessa ruukussa oli muutama sentti lunta suojana.


Hmm... tämän kasvatusohjeen mukaan mammutin juuret alkavat kuolemaan n. -4 °C asteessa (talveutumisen onnistuessa maanpäälliset osat kestävät pakkasta n. -30 °C asti), joten ruukun eristäminen ja suojaus on lauhanakin talvena käytännössä pakollista, jos taimen haluaa saada pysymään hengissä.

Ohjeessa suositellaan myös mammutin käsittelyä homeentorjunta-aineella, mutta luin jostain muualta luonnollisemman vaihtoehdon. Eli pitämällä mammuttia suojassa sateelta ja kastelemalla ruukkua altapäin, pitäisi homeen riski pienentyä huomattavasti.
4
Lainaus käyttäjältä: yan - syyskuu 28, 2015, 10:37:33 apJännityksellä odotan miten syksy vaikuttaa kasveihin. Luultavasti aikainen lumen tulo edistää taimien selviytymistä talvesta, joten sitä toivotaan.


Lauha ja runsasluminen talvi on täälläkin joululahjatoiveissa. :)

Nuoret mammutit ovat myös hyvin herkkiä kevätahavalle. Jos maa on vielä roudassa lumien sulettua ja kevätaurinko porottaa, niin taimi kuolee helposti veden puutteeseen. Tilanne paranee, kun taimen juuret kasvavat routarajan alapuolelle. Mutta riippuen maaperästä siinä voi mennä vuosia.

Jos luotat pelkkään lumeen talvisuojauksessa, niin voisit peittää tai varjostaa taimia keväällä, kunnes maa on varmasti sulanut.

Odotan mielenkiinnolla kuvia pihamammuteistasi. :)
5
Hieno infopaketti Kasvattaja ja mukava nähdä, että on näinkin paljon kiinnostuneita mammuteista. :)

Lainaus käyttäjältä: kasvattaja - tammikuu 05, 2015, 18:26:00 ipPuu Kasvaa luonnonmukaisena ainoastaan pienissä toisista erillään olevissa metsiköissä, Sierra Nevadan vuoristossa Kalifornian osavaltiossa, mutta pärjää myös Suomessakin mikäli taimen peittää Elokuusta lähtien. Ilman peittämistä puu ei talveudu, vaan on kasvuvaiheessa pakkasten alkaessa. Aivan nuorena taimi kannattaa siirtää talveksi, jos mahdollista vaikka ulko-eteiseen/terassille suojaan kovimmilta pakkasilta.


Onko sinulla kokemusta noin aikaisesta peittämisestä? Luulisi, että äkillinen peittäminen kesken kasvukauden voisi jopa tappaa taimen. Voisin myös kuvitella, että peittely käy vaivalloiseksi taimen kasvettua puun kokoluokkaan.

Eurooppalaisilla keskustelufoorumeilla kasvattajat ovat suositelleet 2-4 vuoden kasvatusta ruukussa. Siirtäen taimen aina talveksi suojaan esim. kellariin. Suomessa, jopa pidempi kasvatusaika ruukussa voisi olla hyvä idea, koska talvenkestävyys vain paranee iän myötä.

Lainaus käyttäjältä: kasvattaja - tammikuu 05, 2015, 18:26:00 ipMammuttipetäjä on harvinaisen kestävä erilaisia ilmastollisia vaaroja sekä hyönteis- ja sienituhoja vastaan.


Tämä pitää paikkaansa vain mammutin luontaisilla kasvupaikoilla. Tämän ympäristön ulkopuolella mm. kosteissa olosuhteissa mammutit sairastuvat helposti erilaisiin sienitauteihin. Esim. tänä vuotta idättämäni ja kasvihuoneessa kasvanut mammutti kuoli todennäköisesti harmaahomeeseen. Samoin pari isompaa ostotaimea ovat kärsineet sienitaudeista hyvin sateisina aikoina.

Suosittelen muuten käyttämään ruukkuna jotain hengittävämpää vaihtoehtoa, kuin perus muoviruukkuja. Esim. Airpot ruukut vähentävät ylikastelun riskiä, sekä edistävät terveemmän juuriston muodostumista.

Tässä vielä kuvaa hyvin kasvatetuista taimista.
http://supertrees.com/sites/default/files/Sequoia%2C%20Hazel%20Smith%20at%20Nursery.jpg

Istutin tänä vuonna pari isompaa taimea maahan ja yksi pienempi taimi menee n. 10 asteiseen varastoon talveksi. Toiselle pihataimelle virittelen talvisuojauksen, mutta mitään isoja odotuksia näiden selviytymiseen ei ole. Ainakin latvavauriot ovat lähes varmoja, koska latvat eivät ehtineet puutua.

Mutta uskon, että oikealla siementen alkuperällä ja tarpeeksi suurella taimenten määrällä mammuteista voisi hyvin jalostaa ainakin Etelä-Suomessa menestyvän muunnoksen. Pitää vaan toivoa, että joku ammattilainen tarttuu haasteeseen. Toki, olisihan se hienoa, jos kiinnostusta riittäisi ja jossain olisi ylimääräinen maapläntti käytettävissä, niin voisimme viedä joka vuosi ison määrän taimia kasvamaan ja antaa luonnon valita meille parhaat yksilöt pistokkaita varten. :)