tammikuu 09, 2025, 22:39:59 ip

Uutiset:

Iloista kasvatuskautta !!


Näytä viestit

Tämä jakso sallii sinun katsoa tämän jäsenen kaikkia viestejä. Huomaa, että näet vain niiden alueiden viestit, joihin sinulla on nyt pääsy.

Viestit - Plantopia

1
Joo, olen nyt molempia antanut 1 - 2ml/L eli EC 0.85 - 1.6 koosta riippuen ja hyvältä näyttää kookoksessa olevatkin vihdoin, saaneet mullassa kasvaneita selvästi kiinni ja tulleet aivan täyteen nuppuja, osa jo kukkiikin!

... Mutta sitten seuraavaan ongelmaan, yht'äkkiä joidenkin chilin lehdet, varsinkin alimmat, ovat ruvennet kellertämään ja niihin on ilmestynyt tummia laikkuja tai sitten läpikuultavia harmaita reikiä. Osa ruvennut jo pudottamaankin lehtiä. :-X :o Tätä tapahtuu nyt sekä mullassa olevissa että kookoksessa (mutta ei kaikissa kasveissa, vain osissa baccatumeja), ajattelin alkuun että vaalea väri johtuu matalasta lannoituksesta, mutta siitä ei enää voine olla kyse. Olen etsimällä etsinyt sekä lehtien ylä- että alapinnoilta ötököitä, mutta mitään en ole nähnyt? Ihan varmuuden vuoksi suihkutin nuo oireilevat läpi Spruzitilla, mutta nyt kaipaisin kipeästi (ja nopeasti) kokeneempien neuvoja, mikä tän aiheuttaa ja mitä on tehtävissä.

Irtoilevat lehdet siis olleet etenkin kasvin alaosissa, latvassa olevat sekä kukkanuput ovat onneksi edelleen hyvässä kunnossa....
2
Niin tosiaan, ostin Flora mato+micron koska  halusin lannotteen, joka sopisi sekä kookokseen että multaan ja koska se oli sopivasti tarjouksessa VP-luxissa.  Mulla on edelleen puolet chileistä ikään kuin vertailun vuoksi edelleen mullassa kun en täysin vielä luota kookokseen.  :D Lisäksi mulla kasvaa myös tomaatteja, ja mato purkin kyljessä on tomaatin kuva, niin silloinhan se ei voi olla ihan huono?  ;) ;D

Mato-purkin kyljessähän on tosiaan erikseen ohje kookokselle, jonka mukaan "flowering" vaiheessa pitäisi antaa molempia 2ml/L, jolloin EC n. 1.5-1.6, mutta se tuntuu kovin suurelta. Nää kasvaa kuitenkin parvekkeella, jossa suoraa valoa on vain 4-5h päivässä enimmillään, pilvisenä päivänä ei ollenkaan. Ehkä mä kuitenkin sit uskallan kokeilla jo tuolla annoksella, kun näillä kuitenkin rupee kokoa olemaan.
3
Noniin, ostin nyt kaupasta sitten Flora Mato+Micro -kombon, paljonkohan sitä pitäisi antaa lemon dropille kookoksessa? Ensimmäiset nuput ilmestyneet nyt kasviin ja korkeutta n. 85 cm. ::)
4
Taas kysyn kookoksesta, mikähän tässä nyt menee väärin: Laitoin samaan aikaan itäneet Lemon dropit kokeeksi toisen multaan ja toisen kookokseen. Nyt on mennyt 2kk itämisestä ja mullassa lehdet on kasvaneet selvästi isommiksi ja tummemmiksi (kuva). Molempia olen lannoittanut puutarhan kesällä 5 ml/10 L. Samalla paikalla ikkunalaudalla samankokoisissa ruukuissa jne. Ei kasvu kookoksessa nyt huonoakaan ole, mutta olen kyllä vähän pettynyt kun sitä on täällä niin paljon kehuttu  ;D Kyseessä tuo Clas Ohlsonin kookos, voiko siinä olla jotain vikaa vai enkö vain lannoita tarpeeksi? Senhän pitäisi olla esilannoitettua. Juuret on kyllä molemilla kasvaneet hyviksi, mutta lehtiä on tosiaan reilummin tossa mullassa kasvaneessa ja ne ovat isompia. Ja multana kyseessä on vielä se haukuttu Biolan Musta multa, jonka kai pitäisi olla ihan huonoa. Ilman perliittiä tai mitään muutakaan, mutta hyvin ne siinä mullassa kasvaa.


Edit: Niin siis tuo vasemmalla kasvanut biolan musta mullassa, oikealla Clas Ohlsonin kookos. Sama määrä lannoitetta.
5
Mä herättelen tätä ketjua nyt vähän henkiin kun en uuttakaan viitsi aloittaa. Olen tässä nyt ekaa kesää kasvatellut kookoksessa, ja kiinnostaisi tietää miten suuri ero käytännössä noiden kookoslannoitteiden tai flora mato/micro hyöyty on suhteessa puutarhan kesään? Onko niissä siis jotain, mitä pk:sta puuttuu? Olen itse toistaiseksi lannoitellut kookostakin puutarhan kesällä, mutta mietin pitäisikö vaihtaa esim. just floramicro/mato -yhdistelmään?

Ihan kokeeksi laitoin tänä vuonna yhden Lemon dropin multaan ja toisen kookokseen. Nyt molemmat taimet ovat 2kk vanhoja ja hyvin ovat kasvaneet, mutta kookoksessa kasvu ei ole ollut yhtään sen parempaa (joskaan ei huonompaakaan) kuin mullassa. Lehdet ovat ehkä aavistuksen verran jopa suuremmat mullassa kasvaneessa, muuten taimien koko on täsmälleen sama. Mietin, voisiko varsinainen kookoslannoite saada lopullisen sadon jopa paremmaksi kuin mullassa?  :)
6
Joo mulla kanssa Morugat itää ja kasvaa hiiiiiiiiiiiitaasti, mut kyllä ne sieltä lopulta aina sit.
7
Ok, siispä lisää Puutarhan Kesää, ja katotaan miten käy :D
8
Eli tossa aiemmin oli puhetta että kookoksessa voi aloittaa lannoituksen jo sirkkalehdillä. No, niinpä tein laittamalla varovasti puutarhan kesää. Muuten on lähteneet kasvamaan hyvin, mutta lehtien reunat on nyt ruvenneet tummumaan (kuva). Annoinko kuitenkin liikaa lannoitetta vai liian vähän? Ekaa kertaa siis kookoksessa kasvattelen...



Edit: Niin mietin tarviiko tosta edes huolestua? Kuoleeko noi kohta vai murehdinko turhia?  :D
9
Tuli tässä mieleen keskustelua lukiessa, että aloitetaanko kookoskuidun lannoitus siis heti jo siinä vaiheessa, kun chili on vasta sirkkalehdillä vai missä? Laitoin tänä vuonna ekaa kertaa ikinä nyt osan siemenistä kookoskuituun ja  nyt tosiaan sirkkalehdet esillä ollut vajaan viikon, mutta lannoitetta en ole vielä laittanut? Pitäisikö aloittaa heti, ja millaisella pitoisuudella (puutarhan kesä)?¨

Edit: Valaistuksena on ikkunalauta ja 2400 lumenin LED, joten valosta ei pitäisi olla kiinni.
10
Sittenpä seuraavaan ongelmaan... mikähän voisi olla kyseessä kun Poblano (C. Annuum) lehtiin ilmestyy keltaisia laikkuja (kuva)? Ei ole jokaisesssa lehdessä, mutta huomattavan monessa jo. Mitään ötököitä ei kuitenkaan näy. Kasvaa ihan mullassa ja lannoittanut olen puutarhan kesällä 1ml/l, paitsi nyt kun podit ovat kypsymässä en ole lannoittanut ollenkaan....
11
Lainaus käyttäjältä: kasvattaja - heinäkuu 19, 2018, 05:24:58 ap


Itse käytän chilien ja muiden sisäkukkien mukana tulleiden ötököiden torjuntaan Cooper Puutarha aerosolia.
Chilillä missä on jo marjat kiinni, en sumuta kasvin päälle ollenkaan. Vien kaikki myrkytettävät kasvit samaan tilaan ja sumutan. Ovi kiinni ja jonnekkin pois 30min ajaksi, jonka jälkeen tuuletus.


Tuohan vaikuttaa hyvältä tavaralta, vaan ei näytä olevan missään kaupassa varastossa... mistähän saisi ostettua (Helsingistä)? Sallittu hyötykasveille ja varoaika vain 24h, en näytä pääsevän näistä ripsiäisistä millään eroon, niin jospa kokeilisin tuota.   :chili: :)
12
Noniin, parhaani yritin.... sumuttelin varmaan litran verran tota mäntysuopaliuosta tuossa muutama päivä sitten kaikille infektoituneille kasveilleni. Sumuttelin lehdet ylä- ja alapinnoilta 5% mäntysuovalla ja myöskin mullan, enkä huuhdellut pois. Seuraavana päivänä näytti tosiaan siltä, että kaikki olisivat kuolleet tai huuhtoutuneet pois. Sitten eilen jo jälleen näkyi pari ripsiäistä/toukkaa chilissä. Tänään niitä olikin sitten jo koko taas puska täynnä (toukkia etenkin). >:(  Jalapenon lehdetkin ruvennet kellertämään reunoilta ja niihin ilmestyy vaaleita täpliä, ilmeisesti johtuu noista ripsiäisistä.  >:( >:( Suutuin sitten niin paljon, että vein puskat uudestaan suihkuntilaan ja sumuttelin 10% mäntysuovalla. Annoin kuivua vähän aikaa ja sitten laitoin päälle bio-killiä (2% permetriiniä), jos tämä ei tepsi niin sitten olen kyllä neuvoton  :o Katsotaan miten käy. Jalapeno kyllä voi muuten hyvin, podit kasvavat silmissä ja lehdet ovat edelleen hyvän voivan näköiset, lukuun ottamatta niitä keltaisia/vaaleita reunoja ja täpliä ympäri lehtiä. Onkohan tämä vielä pelastettavissa?  :o

Ongelma nyt sitten on tuo permetriinin varoaika, koska noita uskaltaisi aikaisintaan syödä? Pakkauksen mukaan ei saisi käyttää kuin koristekasveille, joten siellä ei lukenut mitään varoaikaa. Käytännössä kuitenkin permetriiniä käytetään hyötykasveillekin, osaako joku täällä sanoa varoajoista jotain?  :)
13
Jooh, ripsiäisiä nuo sitten ovat, samalta näyttää kun tuossa chilivaarin linkissä. Valmistin äsken 5% (50ml/l) mäntysuopaliuoksen ja sumuttelin kaikki chilit läpi. Toivottavasti kuolevat. Ilmeisesti uskaltaa piankin sitten noita syödä, kunhan huuhtaisee.  :) Mihin mäntysuovan tappava vaikutus muuten perustuu? Nyt kun sumuttelin teki lehdet, niin liuos teki lehdet kyllä niin liukkaiksi että kaikki ötökät ainakin putosivat pois.
14
Kiitos vastauksista, valostahan se taisikin vain johtua ja jalapeno voi oikein hyvin.... paitsi kunnes eilen huomasin, että kehittyvissä podeissa on jotain pieniä kiemurtelijoita!  >:( >:( >:( Ne on niin pieniä että vaikea saada kuvaa, koitin kuitenkin ottaa jotain kännykkällä (ympyröity kuvassa). Ne on siis jotain hyvin pieniä toukkamaisia otuksia, liikkuvat kuitenkin suht vikkelään. Lähtevät liikkeelle heti kun vähän ravistelee, ja samanlaisia löytyi myöskin kehittyvistä tomaateistani (tai sitten ne ovat jotain eri ötököitä).





Ja varsinkin tomaatissa niitä on oikeasti paljon, jalapenossa jonkin verran, muissa ei vielä ollenkaan....  Mitä noille oikein voi tehdä? Minulta löytyy 2% permetriiniliuosta (bio kill), jolla yleensä tapan kaikki ötökät mutta en uskalla suihkutella sitä podeille, voiko niitä silloin syödä ollenkaan? Kauanko pitää odottaa jos nyt suihkuttelisi ympäriinsä, että chilin voi syödä? täytyykö myös multa suihkuttaa? Yleensä en innostu mistään luomutorjunta viritelmistä vaan haluan kunnon myrkyillä kaikki hengiltä heti, mutta nyt oon vähän neuvoton.  :o Harmittaa kun ekaa kesää tosiaan chilejä kasvattelen ja kaikki sujui tähän asti niin hyvin ja kokonaan ilman ötököitä, nyt niitä sitten on ilmestynyt sieltä sun täältä.  >:D

Edit: Mahdollisesti noita näyttää kiemurtelevan lehdilläkin

15
Mikähän Jalapenoa (plantagenista taimena ostettu) vaivaa, kun osa ylimmistä lehdistä on ruvenneet tummumaan joistain kohdin (kuva)? Muuten kasvi kuitenkin voi hyvin, kukkii ja podejakin jo ilmestynyt muutama. Kasvaa tosiaan mullassa ja lannoitettu puutarhan kesällä 1ml/2l ja sumuteltu silloin tällöin merileväuutteella (biobizz). Oikeastaan tummuminen alkoi samaan aikaan kun rupesin levää sumuttelemaan, mutta muille kasveille niin ei kuitenkaan ole käynyt, voisiko liittyä jotenkin siihen? Ja ekaa kesää tosiaan chilejä kasvattelen. :)



Niin ja lisäksi mietin sitä, että missä vaiheessa tietää koska ne podit on kypsiä, kun jalapenothan kuuluu syödä vihreinä?
16
Mä oon kanssa ihan aloittelija chilien suhteen, mutta hyvin oon ainakin toistaiseksi mullalla pärjännyt, tätä oon käyttänyt:
https://pavunvarsi.fi/kasvualustat/multa/canna-terra-professional-multa-50l.html

Oikeastaan olen laittanut tuohon samaan multaan myös tomaatit, paprikat ja ihan koristekasvejakin, kaikki ovat pärjänneet tosi hyvin.  Tai oikeastaanhan tuo kai on mullan ja turpeen seosta, johon on lisätty vielä perliittiä. Mutta hyvin on toiminut, tosi ilmavaa verrattuna aiemmin käyttämääni pirkka kestomultaan, joka meni aika nopeasti sellaiseksi tiiviiksi klöntiksi, päältä kun kastelen. En ole edes enää ostanut lisää taimimultaa, kun itäneet siemenetkin lähtee ihan suoraan nopeaan kasvuun tossa.  Hinta tossa on jopa edullsempi kuin noilla markettimullilla, kun 20e saa kuiteskin 50 litraa. Ja ainakin riittää koko kesäksi tuollainen valtava säkki.  ;D
17
Mikähän olisi tehokkain ledi mitä saa kiinni tommoiseen E14 kantaan? Melkein kaikki kaupat mistä selaan löytyy tehokkaita valoja vaan E27-kantaisia kun taas E14-kantaiset on luokkaa 400 lumen joka ei vissiin riitä oikeen mihinkään? :-\  Alkaa taimia olla jo niin paljon, että lisävalaistusta tarvis ja ajattelin käyttää noita samoja ikean kvart-lamppuja mitä joku mainitsi täällä aiemmin, kun ne saa sekä pöytään ja seinään kiinni eivätkä sisustuksellisesti ole ihan niin karsean näkösiä kuin Tertialit.  :o

Edit: Niin ja plussaa olisi vielä, jos valon väri olisi valkoista tai ainakin jotain muuta kuin violettia.
18
Rupesin miettimään missähän se raja kulkee, paljonko LEDillä tarvis olla tehoa jotta onnistuisi ympärivuotinen kasvatus ja sadotus kokonaan ilman luonnonvaloa? Vai onko edes mahdollista pelkällä ledillä?
19
Hei, olen uusi täällä  :)

Tämä on nyt ensimmäinen kevät kun minulla on ollut muutama chilin siemen kasvamassa sisällä keinovalossa, ja taimet ovatkin nyt ihan ok pituisia (15 cm). Mietin että kannattaako ne mieluummin jatkokasvattaa ikkunalaudalla vai parvekkeella? Ikkunat ja parveke on suoraan itään päin, niin mietin että ikkunalaudalla voisi käyttää sitä samaa lisävaloa osan päivästä niin kuin tuossa ylempänä vinkattiin? Toisaalta parvekkeella on valoa enemmän kun ikkunalasi ei heijasta sitä pois? Kumpihan tapa olisi parempi sadon kannalta? Ja koskahan ne voisi sinne parvekkeelle siirtää, jos se  on parempi ratkaisu?  Kyseessä on lasitettu parveke, lämpömittarin mukaan esim. eilen siellä oli aika tasaisesti 8°C (yöllä) - 15°C (päivällä aurinko pilvessä). En millään raaskisi viedä ulos kun pelkään että paleltuvat.  :'(