huhtikuu 08, 2025, 15:42:28 ip

Uutiset:

Iloista kasvatuskautta !!


Näytä viestit

Tämä jakso sallii sinun katsoa tämän jäsenen kaikkia viestejä. Huomaa, että näet vain niiden alueiden viestit, joihin sinulla on nyt pääsy.

Viestit - Uuge Poni

1
Päiväkirjat ja fotoalbumit / Vs: UG Chilit '25
huhtikuu 06, 2025, 15:51:15 ip
Murupi Amarelat tippui kapealta ikkunalaudalta. Muutama itu jäi. Voi olla ettei tänä vuonna tule Murupia.
2
Päiväkirjat ja fotoalbumit / Vs: UG Chilit '25
huhtikuu 05, 2025, 13:46:25 ip
Ikkunasta ei tänään ole löytynyt siivekkäitä kirvoja. Viimevuotisista chileistä puolet menettänyt kaikki lehtensä. Muutakin vikaa voi olla kuin kirvat, mutta eiköhän ne ole suurin syy. Tai no, suurin syy oli käyttää neemiuutetta torjuntaan, kun se taitaa olla vain karkote. Jopa huolellisella uutolla.

Nyt sumutellut jatkuvalla syötöllä aina havaittaessa luomusaippua liuoksella, ja kirvojen määrä vaikuttaisi romahtaneen. Sumutettu aina kasvukärjet, lehdet, varsi ja myös ruukun reunat. Myös kirvaisimmat lehdet puhdistettu, karmeimmat ihan poistettu kasvista. Myös poistetut lehdet sumutettu, kirvat voi kävellä päivässä kymmeniä metrejä.

Tiedän ettei tämä riitä täystorjuntaan, kirvat munivat multaan, käppäilevät ruukun reunojen alle tai kattolamppuja kohti, tippuvat kaikkialle neliömetrien alueelle kasvista, ja siivekkäät kirvat lentelevät valoa kohti. Isommat kirvat myös taitaa olla kuoreltaan paksumpia eikä jostain syystä kaikki kuole mietoon saippualiuokseen.

Seuraavaksi nostetaan tehoja lisäämällä saippualiuokseen rypsiöljy. Nyt laitettu 15 ml saippuaa litraan, se riittää juuri ja juuri useimpiin kirvoihin tuolla saippualla (~20% saippuaa). Seuraavaksi lisätään 30 ml kylmäpuristettua rypsiöljyä ja 15 ml saippuaa, ja pari ml jotain emulgaattoria, öljy jää kasvin pinnalle pitempään ja tehonnee isompiin kirvoihin


Mitä on opittu?

  • Neemirouhe ei auta kirvaasioon, älä haaskaa aikaasi, kasvejasi tai rahojasi siihen
3
Päiväkirjat ja fotoalbumit / Vs: UG Chilit '25
huhtikuu 02, 2025, 22:33:19 ip
Kirvasodassa siirrytty ihan arkiseen tiskisaippuaan sumuttimessa, sumutellaan havaittaessa. Ja niin vain lisää kirvaa. Nyt osa kirvoista on punertavia - onko eri lajisia tai jotakin.

Mutta hauska on huomata että Francisca Red iti kivasti!


23.3. idätykset
Serrano del Sol, Mexico, 65d, Capsicum annuum, 2/4 itänyt
Habanero Francisca Red, USA, 90d, Capsicum chinense, 4/6 itänyt
4
Päiväkirjat ja fotoalbumit / Vs: UG Chilit '25
maaliskuu 31, 2025, 20:37:30 ip
Kirvat ei vieläkään kurissa. Heti kun vähän pilvisempi tai sateisempi pari päivää, tilanne pahenee. Useampi kasvi menehtynyt, taimissa tuhon jälkiä. Chinenset selvästi siinä eroaa baccatumeista.

Nyt näkyy myös Francisca Redin ja Serranon idut.


23.3. idätykset
Serrano del Sol, Mexico, 65d, Capsicum annuum, 1/4 itänyt
Habanero Francisca Red, USA, 90d, Capsicum chinense, 2/6 itänyt
5
Lainaus käyttäjältä: Arsenikki - maaliskuu 27, 2025, 14:36:51 ipMä funtsinut 19 L air pot ruukkua.

Kyl tää kuulostaa suunnilleen niin hyvältä, mitä kasvarissa vois laittaa... On sen kokonen mitä isot pojat ja tytöt on suositellut.

Tosin, jos taimet on aloitettu ennen maaliskuuta ja muuten varma olo paikan paisteisuuden ja lämpötilan suhteen, jopa 30, 40, 50 litraa voi olla ihan hyödyksi satomääriä ajatellen.

Muista et joissain lajikkeissa ei tule lainkaan satoa (0 chilimarjaa) ennenkuin juuret täyttäneet ruukun. Outoa, kun eihän maassa kasvatetut kasvit täytä koko maata? Mutta niin se on.
6
Parin vuoden perusteella noin 5 litraa on puolivarjoisassa riittävän iso samanvuotisille chilikasveille, jos taas on maksimoimassa satoa, pitäisi olla vähintään 15-20 litraa.

Varmaan ensin kannattaa miettiä onko kokemus ja kasvupaikka sitä tasoa että osaa hyödyntää ison ruukun? Eli kasvit aloitettu aikaisin, lajike isoksi kasvava, yli 6 h aurinkoa päivässä, ja paikassa yli 4 kk kestävä kasvukausi. Lisälannoskin saattaa olla pariin otteeseen tarpeen.

Jos edellä olevat ei kohdallaan, riittää 2-5 litran pytty ihan hyvin - kasvi ei ehdi kasvattamaan kuin pari litraa juuria ja liian iso ruukku hidastaakin + vähentääkin satoa.

Että jos aloittaa myöhään maaliskuussa, ei ole kokemusta, on puolivarjoisa paikka, 2 litrainen tai 5 litrainen voi itseasiassa antaa enemmän satoa kuin iso 20 litrainen.

Ja taas jos pitemmän kauden kokeneilta sadottajia uskoo, on minimikoko hyvän sadon suhteen se 20 l pytty/ruukku.
7
Ei onnaa suon turpeella ja grillihiilillä ei.

Kannattaa hakea lähimarketista tai rautakaupasta se kalkittu turve- tai turvemultasäkki. Ellei sitten kompostointi, seosten huokoisuudet yms. tuttua tai muuten innosta. Maksaako 70 litraa turvemultaa edes €8?

Valmiissa säkissä on se ero suon pintaturpeeseen, että sen koostumus on melko lailla oikeaksi säädetty, samoin happamuus. Liian tiiviin tai karkean turpeen valmistaja laittaa johonkin toiseen tuotteeseen, suolla pitäisi sitten itse osata tämä.

Biohiili tehdään grillihiiltä huomattavasti korkeammassa lämpötilassa. En muista tarkkaan, olisko grillihiili 500 C astetta ja biohiili 800 C astetta.

Biohiileen jää näin enemmän mikroskooppisia huokosia bakteereille, joita grillihiilessä ei ole.

Osin turve tai kompostikin, madonlantakin on oikeastaan samankaltainen juttu, paitsi että se on hiiliuunin sijaan maatunut jonkun tusinaa vuosisataa. Itse en käytä biohiiltä, on tosi kallista ja kahvinporoista tehty madonlanta korvaa täällä sen.
8
Päiväkirjat ja fotoalbumit / Vs: UG Chilit '25
maaliskuu 26, 2025, 20:26:39 ip
Tänään toistettu sumutteluja.

Noh, ei voi sanoa että tuosta neemirouheesta uutettu sumute ei toimisi, mutta toisaalta se ei ole nopea tai täydellinen kirvojen torjuntaan.  ::)

Päivän-pari kirvat pakenee paikalta ja juoksee pitkin ruukkujen reunaa, kasvattaa siivet ja lentää ikkunaan. Sitten vaikuttaisi että vaikutus on ohi. Osin neemisumute vissiin saa hyönteiset aika passiivisiksi mutta sekään ei taida useamman päivän juttu olla.

Tosin yksi ongelma tässä on neemirouheen annostelu ja uuttaminen, se on ollut 50 ml mitallista, eli n. 30 g neemirouhetta / l vettä suhdetta. Olisko sitten ilman neemiä ihan karmea tilanne?

Juuri löytyi Trinidad Douglahista yksi kasvukärki aivan kirvojen peitossa. Olin sen ilmeisesti ohittunut sumuttaessa, mutta vissiin mitään systeemistä vaikutusta ei tällä sumuttelulla ole että kasvin mahlat olis myrkkyä. Et jos joku kohta jää sumuttamatta hyvin, ei vaikutusta ole.

Vielä on yhteen uuttoon neemirouhetta. Saas nähdä mennäänkö sitten takaisin rapsiöljysumutteeseen riskeineen, haenko kalisaippuat ja neemiöljyä (jossa eri tehoaineet kuin rouheessa), vai pitääkö vaan ostella niitä pyretriini-provo-pötkylöitä.
9
Päiväkirjat ja fotoalbumit / Vs: UG Chilit '25
maaliskuu 24, 2025, 00:00:22 ap
Jep, kiitos myötiksestä Elttoni. Osin vaikuttaisi että on saatu kirvoja vähän vähemmäksi, mutta välillä myös löytyy yllättävä lehti jostain minkä alapinnalla useita kirvoja. Tänään edellisessä viestissä mainittu, tuore neemisumute ja siitä jääneet neemirouheet kasteluveden mukana ruukkuihin.


Sitten päätin että laitetaan paikko kuihtuneiden tilalle, turha säästellä chilin siemenissä muutamaa pahaista ja Daisyssäkin kaksi tyhjää koria. Etitään sitte myöhemmin ne 30 pyttyä jostain!  >:D


23.3. idätys
Serrano del Sol, Mexico, 65d, Capsicum annuum, 0/4
Habanero Francisca Red, USA, 90d, Capsicum chinense, 0/6
10
Ruukkuihin chilille laitetaan melko kevyt seos, joka ei sido liikaa vettä tai vety. Eli heti itse lähtöön sanoisin ruukuttajalle ohjeen ei hiekkaa, ei (kivi)soraa.

Eri aineksilla saa muutettua vedensitomista, kuivumisnopeutta, huokoisuutta (pieniä ilmakoloja), tilavuuspainoa, pH:ta, ravinne-määriä.

Esimerkkinä, puutarhamulta yleensä sisältää hiekkaa ja hiekka on painavaa, sit ruukussa puutarhamulta painuu kasaan, voi tulla onglelmia isossa ruukussa juurien terveyden kanssa.

Turvemulta on aika hyvä, kun siihen lisää keveyttä jollakin, kevytssoraa 1/4 osa.

Kookos on hyvä jos osaa sen vaatiman lisäravinteen ja ne värkkäilyt, sehän ei sisällä juuri ollenkaan ravinteita. Perliitti taas on popcorn-poksautettua kiviainesta 1400 astetta tms, on tosi kevyttä että kookos-perliittiseos ehkä sitten hyvä idätykseen ja taimille. Järjettömän kallista on kookos kaupassa että kauppaan jää.
11
Mitä olen Capsicum siementen säilyttämisestä lukenut, niin kuivaamalla siemenet melko hyvin, laittamalla ilmatiiviiseen astiaan ja viileään auttaa säilyttämään siemenet itävinä.

Eli täydellisessä tilanteessa siementen kuivaus tarkoittaa noin 7% kosteusjäämää, viileä tarkottaa vaihtelevasti jääkaappilämmöistä viileään huoneilmaan, ilmatiiviys tarkottaa kaasutivistä joka estää hapen ja vesihöyryäkin.

Ja varmaan tärkeä tässä on huomata että kuiva ja kaasuton estää mahdolliset hyönteiset, homeet ja muut mikrobit. Eka kuivaus, sit pussiin ja pussi lasipurkkiin, kansi tiukasti kiinni ja purkki viileään kaappiin. Jos on varma siitä että siementen kosteusprosentti on juuri oikea 7-8% (tai mihin itse uskoo), niin purkin voi laittaa pakkaseen ja näin siemenet säilyisi vielä pitempään.

Foorumeilla jotkut väittäneet että vuosikymmeniäkin vanhat ym. tavoin säilötyt siemenet itävät ihan hyvin, tiedä siitä sitten.

Svalbardin siemenholvissa siemenet on ilmeisesti -18 C asteessa, muuten samat.
12
Päiväkirjat ja fotoalbumit / Vs: UG Chilit '25
maaliskuu 20, 2025, 19:51:06 ip
Melkein kaksi viikkoa kirvanpoistoa. Viime viikon jälkipuoli oli neemisumuttelua.

Tänään ihan saippuavedellä sumuteltu jäljellä olevia kirvoja. Isommat kasvit on sumutettu ihan käsisuihkulla noin 22 C vedellä. Siivekkäiden kirvojen aallot tuntuu hiipuneen muutamaan päivässä. No, nyt on jostain harsosääskiä, ne on helppo saippuoida sumuttimen suihkulla mullan pinnalta. Kohta uusitaan neemisumutus.

Pari SRA baccatumia tuli katkottua lehtien alapintoja saippuoidessa, RIP.

Hauskaa on huomata että 9.3. istutetuista ilmestyy esiin lisää ituja. Tosin ilmeisesti istutin Aji Cristalit kahdesti, viiden sijaan niitä on nyt itänyt seitsemän.


16.2. taimet
Sugar Rush Amarillo pyöreä, Peru, C. baccatum, 18/18, 2 kpl katkottu

9.3. idätykset
Habanero Maya Red, Meksiko, 80d?, Capsicum chinense, 2/4 itänyt
Murupi Amarela, Brasilia, 100-120d?, Capsicum chinense, 5/10 itänyt
Scotch Bonnet Freeport Orange, Bahamasaaret, Capsicum chinense, 4/4 itänyt, 1 kuihtunut
Scotch Bonnet Red MOA, Jamaika, 85-100d?, Capsicum chinense, 4/4 itänyt, 1 kuihtunut
Aji Cristal '24 Capsicum baccatum, 7/10 itänyt
13
Päiväkirjat ja fotoalbumit / Vs: UG Chilit '25
maaliskuu 17, 2025, 21:34:10 ip
Varoitus: video saattaa järkyttää herkimpiä, kirvaista sisältöä.

14
Päiväkirjat ja fotoalbumit / Vs: UG Chilit '25
maaliskuu 17, 2025, 18:47:45 ip
Tilanne kehittyy. Kirvoja on aivan kaikkialla, oisko ne koko viime kesän munineet johonkin ruukuista tai kasveista, talvehtineet ja nyt rynnäköivät massalla. Neemisumutuksen jälkeen tosin eivät tunnu haluavan enää ruukkuihin.

Murupikin heräillyt ja vihreät madot pönkii esiin idätyskaapissa, ja Daisyssä:

9.3. idätykset
Habanero Maya Red, Meksiko, 80d?, Capsicum chinense, 2/4 itänyt
Murupi Amarela, Brasilia, 100-120d?, Capsicum chinense, 2/10 itänyt
Scotch Bonnet Freeport Orange, Bahamasaaret, Capsicum chinense, 3/4 itänyt, 1 kuihtunut
Scotch Bonnet Red MOA, Jamaika, 85-100d?, Capsicum chinense, 3/4 itänyt, 1 kuihtunut
Aji Cristal '24 Capsicum baccatum, 5/5 itänyt

Lisäksi:
2.2. idätetty Francisca Red chinense kuoli tapaturman johdosta. Pitää harkita josko idättäisi niitä lisää.
9.2. Petenero chinenseä on kuihtunut 2 kpl.
9.2. Pimenta Da Neyde 1kpl kuihtunut.
15
Päiväkirjat ja fotoalbumit / Vs: UG Chilit '25
maaliskuu 15, 2025, 19:34:41 ip
Idätyskaapissa on ollut lämmöt 25-26 C astetta, ja tänään alkanut Scotch Bonnetit ja yksi Aji Cristal ilmestymään mullasta. Vähän epäilyttää että onko Maya Redin mullassa hometta, Murupeja ei vielä näy ollenkaan.


9.3. idätykset
Habanero Maya Red, Meksiko, 80d?, Capsicum chinense, 0/4 itänyt
Murupi Amarela, Brasilia, 100-120d?, Capsicum chinense, 0/10 itänyt
Scotch Bonnet Freeport Orange, Bahamasaaret, Capsicum chinense, 3/4 itänyt
Scotch Bonnet Red MOA, Jamaika, 85-100d?, Capsicum chinense, 3/4 itänyt
Aji Cristal '24 Capsicum baccatum, 1/5 itänyt
16
Harmittomia, vähän huvittavia hyppelijöitä jotka syö detritusta.
17
Päiväkirjat ja fotoalbumit / Vs: UG Chilit '25
maaliskuu 15, 2025, 13:00:00 ip


Karmea kirvaasio! Isojen pyttyjen viereisessä ikkunassa ja seinällä siivekkäitä kirvoja, kolmisen tusinaa listitty.

Ilmeisesti noi pari päivää sitten neemillä sumutellut kasvit ja mullat ei maistuneet. Kohta uusitaan neemisumuttelut tupla-annoksella. Pitäiskö näin viikon, parin sisään kirvat loppua, atsadikteriinihän ei tapa hyönteisiä vaan estää niiden kehityksen ja muodonmuutoksen.
18
Lainaus käyttäjältä: miiksuli - maaliskuu 15, 2025, 07:33:15 apTämmösii öttiäisiä vilisemässä. Sain ihan kohtuu tarkan kuvan. Vois melkee jopa tunnistaa jos tietäs mitä kaverit on.. Näyttäis pinnat olevan vielä täynnä munia.

Kuvat melko hyviä mut ihan en pysty tunnistamaan... Eli jos vielä tarkempaa kuvaa on niin laita ihmeessä.

Jos häiritset niitä, esim puhallat niiden päälle, niin hyppääkö ne kaaressa monta kertaa kokoonsa nähden? (hyppyhäntäinen) Tai näyttäisikö joillain (vanhemmilla/isommilla yksilöillä) olevan siivet? (ripsiäinen)
19
Päiväkirjat ja fotoalbumit / Vs: UG Chilit '25
maaliskuu 13, 2025, 23:28:04 ip
Sellainen ihme tänään että ikkunaa pitkin käveli siivekäs kirva. Listin sen tietenkin heti, ei tullut mieleen ottaa kuvaa ensin.  >:D

Vielä ei nyt illalla tarkistaessa ole itänyt 9.3. mikään.
20
Päiväkirjat ja fotoalbumit / Vs: UG Chilit '25
maaliskuu 11, 2025, 22:16:49 ip
Lainaus käyttäjältä: akselsson1 - maaliskuu 11, 2025, 09:03:25 apJos ei halua myrkyttää niin eikös sieltä biotukselta saa niitä petoöttinkäisiä tilattua jotka pistelis nuo poskeensa.  :)

Kun kerran oli hyllyssä tuota neemirouhetta... niin tarjoilin kirvoille neemiteetä!  >:D  :wrong:  ^-^