tammikuu 06, 2025, 22:18:05 ip

Uutiset:

Iloista kasvatuskautta !!


Näytä viestit

Tämä jakso sallii sinun katsoa tämän jäsenen kaikkia viestejä. Huomaa, että näet vain niiden alueiden viestit, joihin sinulla on nyt pääsy.

Viestit - Jarkko

1
Kodin mausteinen kokkaus / Paholaisen hillo
marraskuu 21, 2005, 08:32:52 ap
Kiitokset bassinolle ku laitoit ton ohjeen tänne näkyviin. Muutama päivä pois koneen äärestä.
Rommi varmaan tekee hyvän säväyksen hilloon ja kokille tietysti sisäisesti!  :lol:
2
Kodin mausteinen kokkaus / Paholaisen hillo
marraskuu 17, 2005, 12:17:45 ip
Näin tuon hillon ohjeen jossain lehdessä (tais olla avotakka) ja kokeilin, toki ohjeessa mainittu chilimäärä 4-6 punaista chiliä kaipaa varmaan nollan perään. Ite heitin vajaan kourallisen boliwian rainbowia kattilaan ihan varmuuden vuoksi. Olis saanu ehkä vielä enemmänki laittaa chiliä.
Toimii hyvin ruuassa kuin ruuassa. Toki ehkä aavistuksen liika makeaa noilla määrillä mitä ohjeessa lukee.
3
Kodin mausteinen kokkaus / makkara
toukokuu 11, 2005, 11:03:34 ap
Ilmajoen makkaramestarit tekee ilmeisesti tilauksesta millasta makkaraa vaan. Snack- tai käristetyyppistä. Pienin satsi on 10 kg minkä kerralla pitää tilata. Kyselin joskus mutta jäi sitte tilaamatta jostain syystä. Saa varmaan omat chilit heittää soppaan mukaan, jotta tulee tarpeeksi tulinen makkara. :twisted:
4
Edistyneempi chilinkasvatus / Itämisestä..
maaliskuu 07, 2005, 10:55:13 ap
Mulla ainaki Reimerin siemenistä iti varmaan 1 %, oikein mukavaa saada laadukkaita siemeniä. Olosuhteet oli kohdallaan kun kaikki muut muualta hankitut vieressä olleet lajikkeet iti todella hyvin.
5
Keskimääräinen itämisaika on ollu tuollaaset 5 päivää tänä vuonna. Lajikkeita mm. aji colorado, jalapeno, serrano, bolivian rainbow, de arbol, poblano, jotaki egyptin kamaa eli lajikkeesta ei oo mitään tietoa.

Idätän jugupurkeissa kelmu päällä kokolailla kosteassa mullassa niin ettei tarvi kastella itämisen aikana ollenkaan. Kelmu rei'itetty ja purkit tulikiven varaavan takan päälle. Pesällinen puita takkaan joka ilta. Paikka on lähes valoton ja siirrän taimet valoon vasta kun ne on itämisen jälkeen kasvanu vielä päivän kaks. Hyvin näyttää toimivan vaikka lämpötila vaihtelee varmaan 24 - 35 asteessa koko ajan.

Itämisprosentti vaihtelee lajeittain ja siementen alkuperästä riippuen.
6
Oon kans törmänny tuohon soitettomuuteen työpaikan koneella, mutta pääsin eroon siitä polttamalla kopion tuon levyn biiseistä niin johan alkoi soimaan ilman sen kummenpia pyöritysongelmia.
Mutta onhan sekin ihme homma jos joka suojatusta levysta pitää ensi polttaa ittelle kopio, että pääsee kuuntelemaan.
7
Kodin mausteinen kokkaus / Chiliviinoilla flambeeraaminen
heinäkuu 17, 2003, 08:50:18 ap
Eipä muuta kuin habanerosta haukku ja se huuhdellaan XO:lla alas!  :D  Eiköhän siinä saa konjakkikin sivumakua! Ja varmaankin se liekitys onnistuu vielä tämänki jälkeen sillä chilirommilla.
8
Taas nuo kirvat ovat saapuneet kasvariin. :angry:
Biokilliä latasin menemään vielä surutta niiden niskaan, mutta vähän taitaa tuntua siltä, että siitä ei olis suuremmalti tehoa, no pitännee uusia käsittely.
Kuitenkin taas hyvin huomaa, että kuinka toinen lajike maistuu paremmin kuin joku muu. Nimittäin numex joe e parker näyttäis olevan niitten ykkössuosikki tänä kesänä ja kaikki viereiset scotch bonnetit on niiltä säästyny kuten tavallinen paprika ja muista puhumattakaan. Millähän perusteella kirva valitsee "uhrinsa"?
Puutarhan puolella on tuo lumipalloheisi mikä on aina ensimmäisenä täynnä kirvoja, mutta sen hoitaa malasin tehokkaasti. Malasiiniä ei vain viitti kasvariin lähteä sumuttelemaan, vaikka purkin kyljessä puhutaan parin viikon varoajasta.
Mitenkähän se chilivesi tehoaa kirvoihin? Onko kokemuksia?
9
Edistyneempi chilinkasvatus / kapsaisiini
heinäkuu 02, 2003, 13:23:32 ip
Suomessa myytäviin voiteisiin -linimentin tyyppiset lämmittävät- on ainakin kuulemma suunnitelmissa lisätä kapsaisiini yhdeksi vaikuttavaksi aineeksi.
Saa sitte nähdä koska tulee markkinoille.
10
Viime kesänä huomasin Jaakontaian vaikuttavan mukavan positiivisesti kukintaan ja hedelmien tuottamiseen. Ostin sitä tuossa puolen kesän jälkeen ja aloitin sumuttelun ja mielestäni tuotannossa tuli huomattava parannus sen jälkeen.  :D
Muistaakseni se lupaileekin aika suurta parannusta kukintaan.
Tänä kesänä olen sumutellut päivittäin jaakontaikaa puskille ja näyttää tykkäävän. Tosin sumuttelen suositellusta liuosta laimeammalla seoksella.
11
Edistyneempi chilinkasvatus / Halla/lämmitys
kesäkuu 17, 2003, 11:12:23 ap
Mulla on tällä hetkellä vaan tavallinen 120 cm pitkä sähköpatteri termostatilla ja lämpö on pysyny kaiken aikaa yli kymmenen asteen, tosin löytyy kyllä lämpökaapelitkin, mutta ne on teholtaan aika heikot.

Tuota samaista lämpöpuhallinta oon ajatellu syksyä varten, mutta taidan tyytyä sisätilan lämmittimeen ja ajastimeen. Eiköhän nyt jo sais lopultakin ottaa tältä kesältä lämmityksen pois päältä. Provinssiväkikin näytti olevan osittain vahvasti shortsit jalassa yölläkin.

www.saunalahti.fi/~imiat1/chilit.html
Tuolta löytyy meikäläisen kasvarin malli. Sivuja vaan en oo jaksanu päivittää piiitkään aikaan.
12
Edistyneempi chilinkasvatus / Substral?
kesäkuu 16, 2003, 13:01:34 ip
Lanoituksesta ja valon määrän erostako johtuu, mutta kasvarissa lojuvat chilit ovat vastaaviin sisällä oleviin lajikkeisiin huomattavasti suurempia. En tarkoita korkeutta vaan varren paksuutta. Sisällä olevat ovat varreltaan noin neljäsosan siitä mitä ovat noi kasvarissa kasvavat. Sisällä olevat kasvavat pituutta minkä kerkee ja nää kasvarin yksilöt kasvattavat tasaisin ja tiheämmin välein lehtipareja.
Ootteko huomanneet vastaavia eroavaisuuksia?
Niin kasvarissa chilit on ekaa kertaa kekkilän kasvusäkeissä ja sisällä olevat kekkilän kasvihuoneturpeessa.
13
Edistyneempi chilinkasvatus / kebabpepperoni
toukokuu 06, 2003, 10:52:11 ap
Jep, lombardosta on kokemusta.
Todellakin mieto tapaus, ei todellakaan kannata poimia vielä vihertävänä ollenkaan nimittäin täysin herneeseen verrattava maku ja polte siinä vaiheessa. Pitää antaa kypsyä puskissa loppuun asti.
Mä tein siitä maustetta itelleni eli kuivatin uunissa ja jauhoin. Oikein hyvän makuinen esim. lohkoperunoille.
14
Hallanvaaran aikaan on myös nuo harsot on oikein sopevia peitellä puskat myös kasvarissa. Mun kasvarissa on sitten lisäksi ihan sähköpatterit tuomassa yöksi hieman lämpöä kasveille. No sitte löytyy jotain haponkestävää lämpökaapelia mullan seasta pitämässä juuret lämpöisenä. Tosin tää kaapeli vissiin maksaa jonninverran.
Joskus näin jossain, että oli tehty tuo käytävä vanhoista kunnon punatiilistä. Nehän kerää kans päivällä lämpöä ja luovuttaa sitten sitä mukavasti yöllä.
15
Edistyneempi chilinkasvatus / Kirvaherkän lajin kasvatus
tammikuu 09, 2003, 02:22:49 ap
Mulla oli serranoa viime kesänä kasvarissa kaikkien muiden ohessa pari puskaa ja hyvin näyttivät pärjäävän vaikka miedommissa lajikkeissa riehui melkoinen ötökkälauma. Eli en pitänyt niin hirveän ötökkäherkkänä.
Oli vielä melko tuottelias lajike ja hyvä chilisoossiin. :D
16
Mulla on just tullu päällensä scotch bonnet ja joe e. parker noin viiden päivän idätyksen jälkeen. Laitoin vain siemenet melkein märkään multaan 25 levyn cd-boksiin ja kansi kiinni. Se mun suurin ase idätyksessä edelleen on tulikivitakan "piisinotta". Pysyy lämpö hyvin ja kaikki itäneet viimeistään viikon sisällä. Lämpötilaa en oo mullassa mitannu koskaan, mutta takan kivet on välillä sen verran kuumia, etten viitti kauaa kättä siinä pitää.  :D
17
Edistyneempi chilinkasvatus / Kysymys öttiäisistä..
marraskuu 29, 2002, 11:02:50 ap
Oma kokemus tuosta serranosta on, että kyllä siihen nuo hotomolit jossain vaiheessa kuitenkin tiensä löytävät.
Kasvarissani kesällä nuo kirvat ja muut örkit kylläkin iskivät hampaansa ensimmäisenä miedompiin lajikkeisiin ja oikeastaan yllätyin siitä, että habaneron ja serranon puskat eivät täyttyneetkään noista hotomolleista vaan niille kelpasi parhaiten paprika ja lombardo, siis miedot lajikkeet.

Onko muilla vastaavia huomioita?
18
Edistyneempi chilinkasvatus / Chilin talvikasvatus
marraskuu 11, 2002, 12:11:04 ip
Leikkasin tuossa habaneron kuukausi sitten aivan tyystin uuteen uskoon kun siinä oli melkoinen kirvainfektio. Pystyyn jäi ainoastaan kaksi pelkkää runkoa, siis kaikki lehdet pois ja  muutenkin lyhensin oksia raakalla kädellä ja niin vain on ruvennu komeesti puskemaan uutta lehteä.
En pidä niillä minkäänlaista lisävalaistusta ellei kattokruunua pidetä sellaisena. Hyvin näyttää tykkäävän uudesta paikastaan ja olotilastaan.

Tuosta lisävalaistuksta, kun siitä niin paljon puhutaan niin eikös näissä chilien alkuperämaissa kuitenkin ole aika pitkät ajanjaksot vuorokaudessa jolloin aurinkoa ei näy?
19
Kuivasin Lombardosta pellillisen mausteeksi korvaamaan paprikajauheen ja hyvän makuista tulikin.
Meillä kun on tuo kiertoilmauuni, mikä tietysti oliskin kaikkien chilikuivaajien ehdoton hankinta (pääsee nimittäin kosteat höyryt heti uunista pihalle), niin siinä meni noin kolmisen tuntia kun kaikki oli rutikuivaa. Uunissa hieman yli sata astetta... ehkäpä noin 110...120.
Alkutoimina halkaisin kaikki chilit ja poistin siemenet, ne kun on hieman turhan kovia murskattavaksi ja sitte käsityönä huhmarilla jauheeksi. Hanskat on varmaan ihan hyvät olemassa tässä vaiheessa ainakin jos tulisenpuoleisia chilejä halkoo ja poistaa niistä siemeniä.

Onkos kellään kokemuksia ja ohjeita noista savustetuista jalapenoista?
20
Edistyneempi chilinkasvatus / tuholaisten torjunta
elokuu 05, 2002, 10:22:56 ap
Moron!
Mä tuossa kesällä kokeeksi myrkytin habaneroni malasinillä (saa puutarhamyymälöistä) ja kyllä hävis kaikki kirvat ja muut tuholaiset. Tosin se ei ole mikään luonnonmukainen myrkky ja enkä suosittele ainakaan sisätiloihin, mutta jos sulla on kasvihuone niin EHKÄ sitten.
Tuosta mäntysuovasta. Käytätkö liuosta vai palasaippuaa? Kuuleman mukaan liuoksesta ei oo mihinkään verrattuna tuohon palasaippuan tehoon, eli sitä kun raastaa veteen liukeemaan ja sillä ruiskuttelee niin pitäis tehota.
Muuten sumuttelen lähes päivittäin pelkällä vedellä, ettei nuo punkit saa optimaalisia olosuhteita. Ne ei viihdy oikein kosteessa.