tammikuu 09, 2025, 22:23:37 ip

Uutiset:

Iloista kasvatuskautta !!


Näytä viestit

Tämä jakso sallii sinun katsoa tämän jäsenen kaikkia viestejä. Huomaa, että näet vain niiden alueiden viestit, joihin sinulla on nyt pääsy.

Viestit - Mickey

1
Edistyneempi chilinkasvatus / Pikkukärpäset vaivaavat
tammikuu 28, 2004, 01:05:45 ap
Hellen sivuilla oli ainakin kaksi lajiketta petoja, joiden pitäsi toimia. Hypoaspis miles on lajike, josta olen lukenut ennenkin ja niitä näyttää olevan muillakin tuoteluetteloissaan Suomessa. Mitähän mahtavat maksaa?
2
Edistyneempi chilinkasvatus / Pikkukärpäset vaivaavat
tammikuu 26, 2004, 10:27:58 ap
Jos haluaa päästä niistä harsosääskistä kokonaan eroon, niin pitää tuhota niiden munat, toukat, kotelovaiheet ja ne lentävät aikuiset. Niistä eroon pääseminen on kuitenkin todella vaikeaa. Yksi naaras voi tuottaa noin 150 munaa ja elinkaaresta vain lyhyen hetken ne lentävät ilmassa. Elinkaari niillä lienee noin yhden kuukauden mittainen. Toukkia saa lähempään tarkasteluun, kun asettaa mullan päälle viipaleen raakaa perunaa. Toukat elävät yleensä aivan mullan pintakerroksissa, mutta niitä voi kuulemma löytyä myös ruukkujen pohjaltakin.

Toukat saisi hengiltä biologisella sodalla bakteereilla, jotka lamauttavat niiden vatsantoiminnan. Tähän on kehitetty ainakin yksi tuote "Gnatrol", mutta sitä ei näytä saavan kuin jenkeistä ja postikulut ovat päätähuimaavat. Toinen vaihtoehto voisi olla tuote nimeltä "Mosquito Dunk", mutta se ei varsinaisesti ole tarkoitettu kasveille. Sisältää kuitenkin samoja bakteereita ja käytetään muun muassa eläinten juoma-astioissa.  

Toinen biologinen ase on petopunkki, joka herkuttelee harsosääsken munilla ja toukilla. Ne elävät samoissa multakerroksissa toukkien kanssa ja lisääntyvät harsosääskeä tehokkaammin. Näitäkin on saatavilla jenkkilässä postimyynnistä, mutta ehkäpä niitä löytyisi lähempääkin. Hitaampia toimimaan kuin bakteerit, mutta ovat pitkävaikutteisempia.

Suomessa myydään Substralin-hyönteistikkuja, jotka myrkyttävät mullassa eläviä toukkia. Nekin "kuulemma" toimivat, mutta en tiedä sopivatko ne hyötykasveille (Butoksikarboksiimia). Kärpäspaperit ovat hyviä torjumaan lentovaiheessa olevia harsosääskiä ja Raid-suihkeet etc. tiputtaa ne lennosta. Niitä tuhotaan myös nikotiinisavulla, joten kunnon havannalainenkin voisi auttaa...

Yksi tornihuhu kertoo, että niistä pääsisi eroon laittamalla ruukunpinnalle reilun kerroksen steriloitua hiekkaa tai perliittiä. Näin talvella voisi kokeilla vaikka kissanhiekkaa, sillä joissain niistä hiekkapusseista oikein ehdotetaan lisäämään hiekkaa ruukkumultaan. Itse kokeilin syksyllä vaihtaa kaikkien kasvien mullat kerralla ja samalla myrkytin ilman Raidilla. Harsosääsket katosivat, mutta kahden kuukauden kuluttua niitä löytyi kuitenkin uudestaan. Näillä sivuilla mainittu mäntysuopaveteen upotuskin saattaa auttaa tuhoamaan toukkia. Helpointa on kuitenkin pitää harsosääskien määrä pienenä, kun antaa mullan kuivahtaa täysin kastelujen välillä ja kerää ruukunpinnalle tippuneet lehdet ja kukinnot järjestelmällisesti pois. Tämä tosin saattaa houkuttaa toukat hanakammin tuhoamaan itse kasvia, mutta pidemmänpäälle tuholaisten määrä vähenee ja riski niiden levittämistä kasvitaudeista pienenee.

-Mickey
3
Edistyneempi chilinkasvatus / Edelleen reikiä lehdissä!
tammikuu 23, 2004, 17:00:01 ip
Sama ongelma täällä ja nimenomaan habanerojen kanssa. Syynä tietysti voivat olla nuo harsosääsketkin, mutta niiden tuomat ongelmat ilmenevät yleensä lehtien kellastumisena ja kasvin yleisen kunnon heikkenemisenä. Toukkavaiheessa olevat harsosääsket tuhoavat juuristoa varsinkin, jos multa ei sisällä tarpeeksi lahoavaa ainesta niille ravinnoksi. Lisäksi vaikka mullan kuivatus tuhoaa niiden munia, niin se saa toukat etsimään kosteutta itse kasvin juurista ja jopa rungon tyvestä. Harsosääsket myös levittävät kasveihin tauteja (home- ja/tai sienitauteja), jotka ehkä voivat aiheuttaa ongelmia noissa habaneroissa.
4
Onnistuiko muuten niiden tikkujen asentaminen ruukkuihin ilman, että lehdet tarttuivat liimapintoihin? Itse kun sain onnistuneesti yhden chilin lehdistön karsittua tuolla Raidin paperilla :O . Itsellä kävi myös mielessä tuo omien tikkujen askartelu, mutta paperi on liian hanakkaa tarttumaan kasviin ja sormiin. Muuten nuo tikut vaikuttavat muodollisesti päteviltä, jos vielä kirvatkin hyppivät innoissaan niihin. Kuvissa ne ainakin näyttävät siistiltä sisäratkaisulta.

-Mickey
5
Hola!

Onko joku muuten osallistunut Reimer Seedsin valokuvauskilpailuun? Lupaavat 5 dollarilla ostovoimaa, jos käyttävät kuvia.

-Mickey
6
Jos Riksa tilaat siemeniä, niin ota paketti niitä kärpäsansoja koekäyttöön ja kerro toimiiko ne. Itse työnsin tänään yhden fresnon kiinni kärpäspaperiin, ja kasvi parka joutui luopumaan isosta osasta lehtiä... No tekevälle sattuu.  Exotic Cardenilla näyttää muuten olevan tarjouksena ilmaiset 2 maustepussia kolmen siemenpussin ostajalle.

-Mickey
7
Ei toiminut etikka-ansa minullakaan, mutta tuota Raidin kärpäspaperia voin suositella. Vaihdoin saksalaisen "Superman" kärpäspaperin siihen ja saalista on tullut. Saksalainen oli myös todella tehokas, mutta hajultaan aivan navettamallia. Tehokkaana kärpäsansana näyttää toimivan myös natikka, joka tappaa kiitettävästi noita itikoita. Kasvattaako kukaan lihansyöjäkasveja, niille löytyisi runsaasti ruokaa mun natikan juurelta...

-Mickey
8
Kärpäspaperi auttaa noihin pikkukärpäsiin, mutta ei ratkaise ongelmaa. Voisikohan niiden lisääntymistä mullassa ehkäistä jotenkin? Auttaisiko, jos antaisi mullan kuivua kerran rutikuivaksi? Entäs Raidin tai mäntysuopa-veden ruiskutus mullalle? Onko tuohon mäntysuovan annosteluun muuten jotain ohjetta? Oma saksalainen kärpäspaperini haisee niin hemmetin voimakkaalle, että sen käytöstä tarvitsee varmaan luopua. Exotic Cardenilla näyttäisi olevan kukkakepin näköisiä ratkaisuja kärpäspaperiksi. Onkohan jollain kokemusta noista "kukkakepeistä"? Vois olla parempi täsmäratkaisu ongelmaan, mikäli haju on edes siedettävä. Kokeilin myös tuota etikkakikkaa, mutta ei se noita pirulaisia kiinnostanut. Taitaa kyllä olla joku kemiallinen sodankäynti edessä... :angry:

-Mickey
9
Edistyneempi chilinkasvatus / chilien talvikasvatus
syyskuu 23, 2003, 22:25:34 ip
Hola

Nuo sekavalolamput olisivat ostohinnaltaan aika edullisia. Paikallisessa rautakaupassa 250 w polttimo maksoi 12.50 e. Noihin ei tarvitse erillistä kuristinta eikä sytytintä, vaan ne kytketään tavalliseen kantaan (isoon tai pieneen molempia versioita löytyy). Netissä näytti olevan ainakin finnparttialla myös 500 w versioita, jotka tosin oli suhteessa paljon kalliimpi. Mielenkiinnosta voisi noita polttimoita kokeilla, mutta mistä löytyisi valaisin tuohon tarkoitukseen? Kaikki kaupan valaisimet/kannat kestää yleensä maksimissaan 100 w. Olisiko kellään lisätietoa asiasta?

-Mickey
10
Edistyneempi chilinkasvatus / chilien talvikasvatus
syyskuu 23, 2003, 12:14:39 ip
Oisko sulla niitä nettiosoitteita, joista selvitit valaistusasioita? Itseä kiinnostaisi saada lisää tietoa noiden sekavalolamppujen käytöstä kasvatuksessa. Hinnat niissä ovat ainakin kohdallaan...
-Mickey
11
Erikoisuudet / Chili-kurpitsasalaatti
syyskuu 11, 2003, 18:19:03 ip
Hola!

Tässä olisi maukas tapa säilöä syksyn kurpitsasato.

Chili-kurpitsasalaatti

6 paprikaa (eri värejä)
6 sipulia
Kurpitsa (tai pieniä 2 ja kesäkurpitsakin käy)
Makeaa ja miedohkoa chiliä maun mukaan

Liemi:

2 l väkiviina etikkaa
3 dl vettä
2 dl sokeria
2 rkl suolaa

Kasvikset kuutioidaan ja keitetään liemessä n. 10 minuuttia. Purkitettuna pikkelssi säilyy monta kuukautta.

-Mickey
12
Edistyneempi chilinkasvatus / Rocoto Manzano
syyskuu 08, 2003, 21:42:05 ip
Hola,

joo huuhaata se varmasti sitten on. En löytänyt enää sitä keskustelua netistä, johon olin törmännyt aiemmin. Tuossa linkissä joku höpisee kuitenkin samaa (neljäs kommentti).

http://www.rocoto.com/cgi-bin....6123321

-Mickey
13
Edistyneempi chilinkasvatus / Rocoto Manzano
syyskuu 08, 2003, 12:52:16 ip
Hola,

löysin netistä informaatiota, jonka mukaan kyseisiä kasveja on kahta eri sukupuolta. Näiden lisäksi on yksilöitä, joilla on molempien sukupuolten kukintoja. Mahtaakohan olla huuhaata? Tuntuisi vain järkeenkäyvältä teorialta, jos ne kerran lisääntyvät joskus myös yksikseen.

-Mickey
14
Edistyneempi chilinkasvatus / Rocoto Manzano
syyskuu 04, 2003, 12:10:33 ip
Hola!

Herkkuhyllyyni muutti yksinäinen Rocoto Manzano -taimi. Alkuinnostuksen jälkeen alkoi mietityttää seuraavat asiat: Mahtaakohan tämä kasvi olla niitä, jotka vaativat kumppanin pölyttyäkseen? Kyseinen lajike taitaa olla aika vaativa kasvatettava olosuhteiden puolesta?
Maku sen hedelmissä on kuulemma erittäin hyvä, joten harmittaa, jos kaveri jää pelkäksi koristekasviksi.

-Mickey
15
dodii, luin tämän treadin ja samantien ilmantuivat ötökät parvekkeelle. Ei siis auta edes ajatella suurennuslasin ostoa...  :(
16
Edistyneempi chilinkasvatus / Kukinnan ajankohta?
elokuu 05, 2003, 11:05:18 ap
Hola!

Pistin ensimmäiset chilini kasvamaan viime maaliskuussa marketista ostamieni chilien siemenistä. Alussa tein kaikki mahdolliset mokat kasvatuksessa, mutta nyt alkaa valoa näkyä tunnelin päässä. Lajikkeista ei kuitenkaan ole mitään varmuutta. Laatikossa oli kuutta eri laatua chiliä ja kaikki siemenet itivät. Tuloksena oli mieletön määrä taimia, joista lumisateen jälkeen jäi henkiin vain noin 30. Tietysti viivyttelin vielä purkin vaihtamisen kanssa ja suurin osa kasvoi juurista yhteen. Nyt on jäljellä 20 tervettä tainta ja mustamultakin on vaihtunut turveperäiseen seokseen.

Taimet ovat noin 20-25 senttimetriä korkeita ja alkavat tekemään oksia. Nyt kuitenkin mietityttää kasvien tulevaisuus. Kasvit tuskin ehtivät kukkimaan vaikka vielä on kesää jäljellä. Onko mahdollista, että satokausi ajoittuisi ensi vuoden kevääseen vai pitäisikö lähteä metsästämään natikkaa kukinnan turvaamiseksi? Voiko kukintaa siirtää rajoittamalla valon, ravinnon ja veden määrää talvella?

- Mickey